Bröd 2 2023

Page 1

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar

SPANING: HÄLSOTRENDEN

HÅLLER I SIG PÅ

SIGEP I ITALIEN

SMARTA AFFÄRER:

SÅ FÅR DU PRESSEN ATT UPPMÄRKSAMMA

FÖRETAGET

TÄVLING:

HÄR ÄR FINALISTERNA I SM UNGA BAGARE OCH SKOLMÄSTERSKAPEN

”Bageri Pomona är ett bageri som vill tänka som en restaurang”

Möjligheter med mjöl

Stoppa pressarna! få publicitetpositivkring företaget bagare & konditorer

sedan år 1900

Bara fördig som ärmedl em >25 FÖRMÅNER
I Sverige finns det över 400 olika sorters bröd, enligt Brödinstitutet!
Psst! Fullkorn, siktat, stenmalet, kärnvete, emmer, graham, virvel, råg, enkorn, dinkel, havre, korn… Mjöl kommer i många former och är en av våra vanligaste basvaror. Vilket väljer du? #02 februari 2023 facktidskrift för

Det handlar om respekt

Respekt får man som bekant inte. Respekt förtjänar man. Och svenska bagare förtjänar verkligen respekt!

Nu har återigen svenska unga bagare visat upp sig på världsscenen. Svenska Juniorbagarlandslaget, bestående av Cassandra Persson och Andrea Wiberg, under ledning av coach Amanda Bäckström, har precis bakat till sig ett silver i VM för unga bagare i Taiwan. En imponerande bedrift av Svenska Juniorbagarlandslaget - igen!

Vi har fantastiskt duktiga bagare i Sverige, såväl unga som mer erfarna. Problemet vi har är att det finns för få! Därför arbetar Sveriges bagare & konditorer aktivt med att lyfta fram yrket till allmänhet, intresserade ungdomar och till deras föräldrar, till exempel genom att driva landslag och arrangera tävlingar som SM Unga Bagare och Skolmästerskapen som avgörs senare under mars.

Både de produkter som bakas och landets bagerier förtjänar respekt. I år har det blivit en diskussion, ”semmelgate”, utifrån att journalister tycker att det är lite lattjo att recensera semlor och att de gör det med en jury som många gånger inte vet så mycket om semlor, och där semlor och bagerier verkar väljas ut lite på måfå. Som alla vi i branschen vet slår testerna hårt. Den som vinner det lokala semmeltestet hinner inte baka tillräckligt och den som blir negativt bedömd kan få problem med försäljningen. Andra bagerier kanske skulle kunna vara värdiga vinnare, men tas inte med i testet över huvud taget.

Att bli testad är något ett bageri får acceptera, och vi som bransch bör vara tacksamma över att medierna visar ett så stort intresse för oss att de vill arrangera tester. De hjälper till att hålla intresset vid liv och fungerar som en påminnare om att det är dags att köpa semlor. Men vi som bransch, och vår älskade semla, bör kunna förvänta oss den

respekt vi förtjänar. Vad förutom semlor och GB:s glassnyheter till sommaren testas av glada amatörer till synes utan riktlinjer för testets genomförande? Det som är lattjo på en tidningsredaktion är, om inte på liv och död för personer så inte långt ifrån att handla om liv och död för bagerierna.

Det har varit intressant att följa debatten, som startades av bagarna i Falkenberg och som spridit sig hela vägen till Sveriges Radios P1. Är man för eller emot tester, eller har man åsikter om utförandet? Vår älskade semla förtjänar helt klart en lika stor respekt som de sex miljoner kunder visar när de på fettisdagen vallfärdar till landets bagerier. Bara skatteintäkterna från försäljningen av semlor på fettisdagen räcker förresten till att finansiera lön åt ungefär 70 000 sjuksköterskor. Svensk välfärd är på liv och död, och välfärden finansieras av företagens skatter.

För att sälja alla dessa semlor räcker det förstås inte med duktiga bagare. Vi behöver butikspersonal till branschen också. Vårt EU-finansierade projekt, där vi erbjuder kostnadsfria utbildningar, har ungefär en månad kvar. Nu släpper vi kursen grundläggande branschkunskap där till exempel butikspersonal under 40 minuters självstudier lär sig om grunderna kring allt från bakverk till aller gener, livsmedelshygien och personalliggaren. Passa på att även låta din befintliga personal ta del av den kostnadsfria kursen! Läs mer om den och mycket annat intressant i det här numret av BRÖD.

Ett av SBK:s fokusområden är att arrangera tävlingar. Främst för att höja statusen på yrket så att fler söker sig till branschen. I februari vann Svenska Juniorbagarlandslaget silver i VM för unga bagare i Taiwan. Och nu är det dags för årets upplagor av Skolmästerskapen och SM Unga Bagare, där nästa års landslag tas ut. Bra för framtiden!

Landets företag väntar fortfarande på elstöd. Nyligen blev elstödet för elintensiva företag klart, men få bagerier omfattas. Bagerier får helt enkelt fortsätta att vänta på att det generella elstödet någon gång ska bli klart!

Tidningen BRÖD

Post: Box 3546

103 69 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 25

111 34 Stockholm

Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Johan Hård 08-762 67 82

johan@bageri.se

Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Annonser

Per Hansson 070-747 42 82

E-post: per@bageri.se

Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar.

Postgiro 415 65 01-1 OCR

Bankgiro 5766-2348 OCR

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25

Tryck

Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag iStockphoto

Illustrationer Anna Windborne-Brown

LEDARE FEBRUARI
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or

INNEHÅLL

februari ~ nummer 2 2023

Sid 8 Stoppa pressarna!

Så får du redaktionell publicitet kring bageriet eller konditoriet. Lär dig skriva ett vasst pressmeddelande!

Sid 10 VM-silver

Svenska Juniorbagarlandslaget gjorde succé vid VM för unga bagare, som avgjordes i Taiwan nyligen. De tog andraplatsen och kammade hem ett VM-silver!

Sid 12 Hälsotrenden håller

Den stora glassmässan SIGEP i Rimini var i år tillbaka efter pandemiuppehåll. Mässan präglades av en stark hälsotrend, bland mycket annat gott förstås.

Sid 46 Bredda kunskapen

Utbildningssatsningen Kondis i omställning fortsätter. Nu med kursen grundläggande branschkunskap, framför allt för butikspersonal och andra som inte har bageriutbildning från början.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare

sid 6_ Nybakat

sid 08_ Nyhetssvepet

sid 36_ Hemma hos

sid 42_ Fråga juristen

sid 46_ Medlemsförmån

4 _ BRÖD
45
10
32
12

NAANTA POCKET NYTÄNKANDE STREET FOOD!

Bjud på doften av nybakat!

Bonjour har marknadens bredaste och mest innovativa sortiment inom bake-o . Vi har alltid både spännande nyheter och lättsålda klassiker på jäsning. Allt för att du enkelt ska kunna erbjuda dina gäster ett gott hantverk, varje dag.

Kom och provsmaka vårens godaste bröd på Fastfood & Cafémässan i Kista, monter H:22!

I NAANTA POCKET MÖTS DEN HÄRLIGA SMAKEN AV NAANBRÖD OCH DEN PRAKTISKA FORMEN AV ETT PITABRÖD. BARA ATT FYLLA MED HÄRLIGHETER OCH KAN ÄTAS ON-THE-GO UTAN SPILL ELLER KLADD! ALL YUMMYNESS – NO MESS!
Nyhet! Baguette Rustik Sandwich

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Flyttar hjem

TIDNINGEN BRÖD:S branschkollega i väster, Baker&Konditor, organ för Baker- og Konditorbransjens landsforening (BKLF) i Norge flyttar ”inhouse”. Tidningen har sedan 2006 producerats av det externa medieföretaget Vest Vind Media, men nu har man alltså beslutat att framåt producera tidningen internt, på samma sätt som BRÖD.

Ny redaktör är Cecilie Hjortland. Hon har över 20 års erfarenhet från bland annat strategisk kommunikation och design, digital marknadsföring och webb. Hon har varit digitalt ansvarig vid Lerøy Seafood och jobbat som marknadschef för andra företag, både i Norge och internationellt. Dessutom har hon jobbat flera år vid Norgesmøllene, så hon är bekant med branschen.

Stöttar Stadsmissionen

FÖR ATT stötta socialt utsatta barn, unga och familjer går Pågen för tredje året i rad in i partnerskap med Sveriges Stadsmissioner som nationell huvudpartner. Som tillägg till partnerskapet drev Pågen också för andra året i rad kampanjen ”En godare jul för alla” i december förra året, där brödkonsumenters Swishbidrag till Sveriges Stadsmissioner dubblerades. Kampanjen bidrog med ytterligare 200 000 kronor till Sveriges Stadsmissioners arbete.

Mer lokalt i bakverk

DET NATIONELLA resurscentrumet Eldrimner, som arbetar med mathantverk, har nyligen avslutat ett tvåårigt samarbetsprojekt med titeln ”Utveckling av traditionella konditoriprodukter”. Det har gått ut på att hitta metoder för att få in mer inhemska och lokala råvaror och att minska tillsatserna i bakverk. Projektet har finansierats av Jordbruksverket.

Projektet har bland annat fokuserat på att hitta alternativ till vanligt förekommande importerade smaksättare, som vanilj. Exempel på sådana kan vara lokala och traditionella råvaror som fläder, granskott, enbär, björksav, vårbrodd och älgört.

Kunskapen och erfarenheterna från projektet har samlats i ett recept- och inspirationshäfte för hantverkskonditorier. Eldrimner kommer även att starta kurser i ämnet, med början i juni.

Klassiskt bröd försvinner

Brödsorten Valjes grova försvinner ur Pågens sortiment. Anledningen till att brödet, som främst varit populärt i södra Sverige, nu tas ur produktionen är helt enkelt att försäljningen de senaste åren har svikit. Valjes grova har en historia som sträcker sig tillbaka till 1914 då en kvinna vid namn Hanna startade ett bageri i Valje i Skåne.

Fortsatt nedåt

för globala råvaror

De globala priserna på livsmedelsråvaror fortsatte sjunka i januari, den tionde månaden i rad med lägre priser. Det visar färska siffror från FN:s livsmedelsmyndighet FAO.

Nedgången i januari drevs på av lägre priser för vegetabiliska oljor, mejeri och socker. Priserna på spannmål och kött höll sig stabila.

Han tar över Cerealia

THOMAS ISAKSSON är ny chef för Lantmännen Cerealia från och med den 1 mars.

Thomas är från Finland och har arbetat inom Lantmännen sedan förvärvet av Vaasan Oy 2015, först som vd på Vaasan, och därefter bland annat som affärsområdeschef för Lantmännen Unibakes färskbrödsaffär. Tidigare i sin karriär har han bland annat arbetat inom konfektyroch chokladindustrin på Cloetta i olika kommersiella och ledande befattningar. I sin nya roll kommer han att ingå i Lantmännens koncernledning.

Fysiska butiker kommer igen

HANDELN I fysiska butiker är på väg att återhämta sig efter pandemin. 2021 växte köpcentrumens omsättning med 6 procent, enligt Handelns utredningsinstitut, dessutom minskade e-handeln under samma period.

Branschorganisationen Nordic Council Of Shopping Centers, NCSC, bedömer att ökningen blir ännu tydligare när man får se siffrorna för 2022.

Visste du att…

…det redan 1934 kom ett förslag om att införa skatt på choklad och en del andra sötsaker...

6 _ BRÖD

100 000 på Tiktok

TOVA PERNU har bakandet både som arbete och hobby. När hon är klar med arbetsdagen som bagare och konditor på Epí i Gävle tar hon en tupplur - och sedan vidtar lustbakandet.

Hemma kan hon fokusera på en tårta och pilla mer med småsaker och dekorer. På bara drygt ett år har hon fått fler än 100 000 följare på Tiktok. Där kan intresserade få inspiration till allt möjligt smått och gott genom Tovas filmer inspelade både hemma i köket på Söder och på jobbet.

Ny utbildning startar

Gudlav Bilder-skolan i Sollefteå återstartar gymnasieutbildning på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det har tidigare funnits på skolan men lades ner för drygt sex år sedan. Under tiden har bland annat vuxenutbildningar och gymnasiesärskolan haft verksamhet i lokalerna. Men nu har kommunstyrelsen beslutat om att öppna upp linjen igen med åtta platser hösten 2023. Utbildningen kommer att ha en inriktning på matlagning utomhus.

Gyllene kakfest

JUNIORBAGARLANDSLAGET förgyllde festkvällen i Gyllene salen, Stockholms stadshus, när det var invigningsfest för Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad 2023, i mitten av februari.

Två av lagets medlemmar, Alice Olsson och Max Collin hade fått äran och förtroendet att baka småkakor och kuvertbröd till kalaset.

Och vilken succé! Både bröden och kakorna blev väldigt uppskattade, och juniorbagarna blev omnämnda flest gånger av alla under kvällen. Och inte nog med det – efter middagen blev de speciellt inbjudna till kung Carl XVI Gustafs exklusiva mingel, där de fick presentera sig själva och bjuda på kakor!

Projektet Europas gastronomiska huvudstad ägs och drivs av Gastronomiska Akademien tillsammans med Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm. Idén är att sätta Stockholm på kartan internationellt, som en av Europas gastronomiska destinationer.

Möt våren i härliga färger!

KOKBOKSFÖRFATTAREN Jenny ”Surtanten” Neikell har fattat grejen! I en intervju nyligen i Svenska Dagbladet slår hon fast att hon minsann ”kan leva på mackor”. På frågan: Om du bara får äta en sak resten av ditt liv? svarar hon: - Då blir det mackor. Rostat surdegsbröd med majonnäs, stekt ägg, surkål och senap!

Vanliga mackor i fokus

DET ENKLA och vardagliga står i fokus för Polarbröds nya reklamkoncept. Tillsammans med byrån Perfect Fools, genomförs en kampanj där man vill hylla det enkla i vardagen. Men samtidigt med en blinkning till Masterchef-världen. Det nya konceptet tar ner allt till en grundnivå, att kunna njuta av en macka. Och lyfter fram den klassiska mikrade ostmackan, eller en macka med smör som doppas i O’boy. Idén har varit att ta fram ett kommunikationskoncept och ett språk som känns som Polarbröd, lite av ett norrländskt sätt att se på världen.

701474 75x20 mm 1000

701450 50x49/35 mm 1000

701451 35x32/33 mm 1000

Följ oss på Instagram, Linked In, och Facebook!

”Bröd är livets mat”
NYBAKAT / FEBRUARI
no. Storlek Antal/förp
Art

Stoppa pressarna…

…för här kommer sensationella nyheter! OK, ofta när det låter så handlar det om krig, katastrofer, olyckor, gängvåld och annat elände. Sådan är logiken, medier vill spegla det avvikande. Men – medielogiken kan även användas för att få positiv publicitet kring företaget. Så här kan du göra!

Ett av de enklaste och smartaste sätten att nå en redaktion på en lokaltidning, radiostation, nyhetssajt och liknande är att skicka ut ett pressmeddelande, lämpligen via mejl.

Vid sidan av annan kommunikation och marknadsföring kan redaktionell publicitet vara ett bra komplement för att skapa uppmärksamhet för företaget. Och dessutom ”gratis”!

Men – och det är superviktigt! – redaktionell publicitet ska inte användas för reklam och rena säljbudskap! Dessa får du placera i andra kanaler.

Ett pressmeddelande är en metod för att tipsa medier om nyheter och händelser kopplade till företaget. Kanske har ni satsat på något spännande, arrangerar ett event, har ett jubileum, eller

planerar att expandera?

Pressmeddelandet är en kort text där du på ett journalistiskt vis formulerar din nyhet. Detta för att du vill göra det enkelt för medierna att plocka upp nyheten. Och det är inte så krångligt att skriva själv.

Först och främst, när kan det vara bra att skicka ett pressmeddelande? Ja, som vi sa här ovan, när du har en ”nyhet” att berätta om! Och vad är en nyhet då?

Man kan säga att en nyhet är en händelse som är:

• Ny/aktuell

• Betydelsefull

• Tidigare okänd

• Gärna nära/lokal

• Avvikande

• Berörande

• Bryter mönster

• Spelar på fördomar…

8 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / FEBRUARI AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

Uppfyller det du vill berätta om något eller några av dessa kriterier kan det vara läge att börja fila på ett pressmeddelande. Eller nästan. Först är det bra att bestämma vad som på mediespråk brukar kallas för ”vinkel”. Med det menas att budskapet ska ha ett tydligt ärende och fokus. Du kan ställa dig själv frågan: ”Vad handlar det om – egentligen?” Att vinkla i det här sammanhanget är att renodla, nyhetsvärdera och hitta den krok som budskapet ska hängas upp på.

Fundera på:

• Vad vill du berätta?

• För vem/vilka?

• Var är det aktuellt eller utspelar sig?

• När ska det ske eller har skett?

• Varför?

Håll dig sedan till din vinkel och det budskap du vill förmedla utan att sväva ut. Kort, tydligt och koncist. Och håll dig till ETT budskap i ditt pressmeddelande! Försök inte berätta ditt – och företagets – livs historia, eller allt ni har planerat för året. Redaktioner med någon form av nyhets- eller aktualitetsfokus vill spegla det som händer här och nu! Gör hellre fler pressmeddelanden framåt i stället. Det kommer alltid ett nummer till av tidningen…

Skriv neutralt och undvik att göra ditt pressmeddelande till en reklamtext. Inga redaktioner vill plocka in reklam – de vill plocka in nyheter. Och undvik superlativer och värdeladdade uttryck! Även om du själv tycker det, kanske inte redaktionen vill skriva att din bulle är den ”allra, allra bästaste bullen i världen!!!”

Byggstenar för ett pressmedelande

Rubrik: En slagkraftig, och inte för lång, rubrik som lockar till mer läsning. Här har du din första chans att fånga läsaren. Använd gärna verb i aktiv form/presens, typ: ”Bagare Bengtsson köper viktigaste konkurrenten”

Ingress: En kort inledande text där du sammanfattar nyheten i ett par rader. Men ge inte allt här, du vill ju bjuda in läsaren till att ta del av hela budskapet.

Det viktigaste först! Börja texten med vad nyheten handlar om – egentligen! Och ta eventuell bakgrundsinformation mot slutet.

Citat: Låt den du valt som talesperson i frågan kommentera nyheten. Det gör pressmeddelandet mer kärnfullt! Det kan se ut så här:

-Den här affären gör vi för att kunna sälja dubbelt så många bullar som tidigare, säger Bagare Bengtsson.

Kontaktuppgifter: till den person på företaget som kan berätta mer, utveckla och svara på frågor. Givetvis ska den personen vara förberedd, påläst och tillgänglig i samband med att pressmeddelandet skickas ut.

Komplettera gärna med bilder: Gör det enkelt för redaktionen genom att också skicka med bilder som kan användas, eller en länk där det går att ladda ned bilder.

• Du kan också ta med en eventuell informationstext om ditt företag, separat. Återigen se till att den är neutral så att den är enkel att använda rakt av.

Fundera också på:

• När är det bäst att skicka pressmeddelande? Här råder delade meningar. Många skickar det på förmiddagen –och en övervägande del av pressmeddelandena skickas tidigt i veckan. Det handlar också lite om vilken typ av medier du skickar till. Är det exempelvis en dagstidning kan du med fördel skicka så tidigt som möjligt på dagen.

• Klistra in pressmeddelandet i mejlet direkt, med rubriken som ämnesrad. Då slipper man klicka upp ett dokument för att läsa. Du kan givetvis även bifoga pressmeddelandet som ett separat dokument (Word, pdf).

• Sist men inte minst… se till att korrekturläsa din text så att den flyter smidigt, är lättläst, slagkraftig och rätt stavad! Be gärna en kollega eller vän läsa igenom. Och håll dig till max motsvarande en A4-sida.

Källa: Driva eget

Illustration: Anna Windborne-Brown

BRÖD _ 9
NYHETSSVEPET / FEBRUARI

De lämnar Taiwan med VM-silver!

Det blev en riktig succé för Juniorbagarlandslaget i VM för unga bagare som avgjordes i Taiwan i februari. VM-silver!

Näst bäst i världen i bageri – det är Svenska Juniorbagarlandslaget! Vid VM för unga bagare som nyligen avgjordes i Taiwan slutade laget på en mycket meriterande andraplats.

Det svenska laget bestod av bagarna Cassandra Persson och Andrea Wiberg, samt coach Amanda Bäckström.

I väntan på resultatet var det spänt och en smula osäkert. Under en tävling händer det alltid oväntade saker och motståndarna var också duktiga. Förväntningarna var höga, och det finns ett osäkerhetsmoment om den egna prestationen ska räcka till.

- Det var en sjuk lättnad att få resultatet och vi är jättenöjda med silvermedalj!

Det känns skönt att få bekräftat att det man gör är bra och att all tid man lagt ner var värt det, samtidigt som de var skönt att göra alla nöjda runtom som tror på oss, sponsrar oss och gör detta möjligt, säger Andrea. Det tar nog ett tag att fatta det. Man är liksom andra bästa bland juniorerna i världen!

Cassandra håller med:

- Jag har fortfarande inte riktigt fattat vad som hänt och speciellt inte att vi kom på en andra plats. Men det är skönt att få bekräftelse på att det Andrea och jag skapat, tillsammans med coachning av Amanda och hela Juniorbagarlandslaget, var så pass bra att det räckte till en andraplats.

Även coach

Amanda var nöjd:

-Trots lite

motgångar under tävlingens gång

så lyckades

Cassandra och

Andrea prestera

ett fantastiskt

bord! Jag känner

mig så stolt och glad över deras prestation. Det har varit så kul att få följa och stötta dem fram till tävlingen och se hur de har utvecklats. Så roligt att få komma hem med ett välförtjänt silver.

Guldet och första platsen gick till hemmanationen, Taiwan och trea, på bronsplats, kom Brasilien.

-Fantastiskt vilka duktiga bagare vi har i Sverige, det här resultatet visar att vi håller absolut högsta internationella

Psstt...

Visste du att VM för unga bagare arrangeras av den internationella bageriorganisationen UIBC. De tävlande bagarna får vara högst 25 år gamla och tävlar i par. Tävlingen har arrangerats årligen sedan 1971.

10 _ BRÖD NYHETSSVEPET / FEBRUARI
nivå, kommenterar Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer. Martin Lundell Från vänster: Cassandra Persson, Andrea Wiberg och coach Amanda Bäckström.

NATURALLY SWEET JUICY TASTE, DARK COLOUR AND UNIQUE TEXTURE. California Raisins are consistently high quality, add sweetness and texture as well as being 100% natural. That’s why they are a great choice of ingredient. These are the reasons why major bakeries, wholesalers, food service operators and confectioners across the world choose raisins from California. We believe they are the best raisins in the world.

www.californiaraisinsscandinavia.com

NATURAL • JUICY • VERSATILE • CONSISTENT
NYHETSSVEPET / FEBRUARI

SIGEP –THE DOLCE WORLD

Efter två års pandemiavbrott var det återigen dags för världens största glassmässa, italienska SIGEP i Rimini, den 21 till 25 januari. I montrarna var det stort fokus på veganskt och närproducerat och man kunde känna av en stark hälsotrend som innehöll allt från aktivt kol och linfrön till ginseng.

När portarna slogs upp till Rimini Expo Centre den 21 januari möttes besökarna av en slutsåld mässa. På plats fanns fler än 1000 företag som ställde ut i 28 hallar som totalt täckte de 130 000 kvadratmetrarna. Besökarna kom från 155 olika länder.

Gelatovärlden anses vara en nyckelspelare inom ”out of home”-sektorn och bara i Italien är den värd cirka 60 miljarder euro. Enligt det amerikanska marknadsundersökningsföretaget NPD Group, har branschen rapporterat en betydande återhämtning

efter pandemiperioden med en 3-procentig ökning av omsättningen. Man tror också att ett ökande resande kommer att bidra till ytterligare tillväxt. Enligt Deloitte, världsomspännande kontrollorgan för Foodservicemarknaden, omsatte branschen 2,5 miljarder euro, vilket är en uppgång med 14 procent jämfört med 2021.

Under mässan arrangerades även fyra internationella tävlingar: Gelato Europe Cup, där de främsta får representera Europa på Gelato World Cup som hålls på Sigep 2024. Andra tävlingar var Bakery World Cup, The Pastry Queen (Konditori-VM för kvinnor) samt The Junior World

Pastry Championship (Konditori-VM för juniorer).

Även om Rimini bjöd på regn och rusk gavs det en försmak av sommar och värme inne i hallarna. Besökarna fick mängder av inspiration och överallt erbjöds provsmakningar av gelato, glass, bakverk, kaffe med mera.

En av de tydligaste trenderna var hälsoinriktningen som tycks stark. Sockerfritt, proteinberikat samt färre kalorier, var säljargument som många utställare använde sig av. I montrarna fanns också en mängd olika veganprodukter.

För att skapa spänning och en annor-

BRÖD _ 13
text & foto > Per Hansson
NYHETSSVEPET / FEBRUARI

lunda upplevelse hade vissa tillverkare tillsatt aktivt kol för att skapa en effektfullt svart produkt som även sades ge hälsoeffekter, bland annat vid detox. Redan vid 2020 års SIGEP-mässa var det premiär för svart gelato med smak av vanilj och även denna gång fanns den att testa, men nu i andra smakkombinationer som till exempel kokos.

En annan trend som tycktes stark var att tillsätta crunch i olika smaker och konsistenser, från linfrö, solrosfrön och chiafrön till popcorn, choklad och lakrits. Allt för att skapa tjusiga toppingar samt annorlunda textur i gelaton och även öka hälsoeffekten i vissa fall.

I en monter bjöd man också på glassdesserter som man häller varm espresso över. Den heta espresson gifte sig med den

iskalla desserten som sakta smälte. Konceptet kallas Bindi Espresso.

Jessica Geidnert, utvecklingschef på Nic, tillbringade några dagar på mässan och delade med sig av sina intryck:

-I år tyckte jag inte att trenderna var lika tydliga som de varit tidigare år, men visst fanns det återkommande teman. Mässan fokuserar ju främst på gelato och inte så mycket annan glass, detta är ju naturligt med tanke på att den äger rum i Italien. Men trots det så finns oändligt många idéer och produkter som är användbara även till vår nordiska marknad och den glass som vi är vana vid, sa hon.

Bland de trender hon tyckte sig se mest av nämner hon bland annat närproducerat och högkvalitativa råvaror. Smaksatta

drycker med ginseng och ”bubble tea”, eller ”boba tea” som det också kallas, var populära inslag. Jessica uttryckte också förvåning över att många av de producenter av plastbägare som fanns på plats hade ett förhållandevis magert sortiment av miljösmarta produkter för att ersätta engångsplast. Detta trots EU-plastdirektivet som kom för ett par år sedan och som ska sätta stopp för plastprodukter som slängs efter användandet.

Jessicas spaning inkluderar också att temat ”cookies” fortfarande verkar hålla i sig och ligga italienarna varmt om hjärtat. Det har till och med blivit en egen inriktning hos de flesta stora gelatohusen.

-En trend som jag kunde skönja en ny soluppgång för, och som mer eller mindre varit försvunnen under några år, är yoghurtglassen. Den är lite mer syrlig än sin söta kusin gjord på vanlig mjölk. Det stämmer bra in med den allmänna hälsotrenden som verkade finnas inom marknaden, berättar Jessica avslutningsvis.

Anastassija Walburn, nordisk chef för Out of Home på Unilever, som bland annat tillverkar GB Glace, Magnum och Ben & Jerry’s, besökte också mässan.

-Jag tycker att den starkaste trenden var hälsotrenden, att det mesta ska vara nyttigt och att glass kan njutas närsomhelst. Glassen blir många gånger en naturlig del av en lunch och middag, vilket förhöjer upplevelsen.

Hon beskrev att Unilever under pandemin har haft ett tätt samarbete med Foodora, varför hon var extra intresserad av det som fanns i IFI:s monter, och som säljs av Repro AB i Sverige. MyPick är IFI:s koncept för att möta den växande ätahemma-trenden, där temperaturreglerade hämtskåp gör det möjligt för konsumenter att beställa mat och dryck i en virtuell butik, kafé eller restaurang och att varan sedan förvaras under ideala omständigheter fram till hämtningen.

Ytterligare en spaning som hon bidrog med var kopplad till det aktuella ekonomiska läget.

-Glass och bakverk är något som många kunder prioriterar att unna sig nu när det är

14 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / FEBRUARI
”Trenderna var inte lika tydliga som tidigare år, men visst fanns det återkommande teman”
NYHETSSVEPET / FEBRUARI

GLASS KURS by LUCIANO FERRARI

För vem?

Alla er som funderar på att börja med egen glasstillverkning....

...eller för er som redan börjat men någonstans gror en tanke GÖR OM GÖR RÄTT!

När?

Dag 1 18 april (09.00-16.00)

Dag 2 19 april (09.00-16.00)

Var?

Valmar Glassakademi Knivgatan 9, Malmö

Hur anmäler man sig?

Skicka ett mejl med namn, telefonnummer så kontaktar vi er

Vad kostar det?

3.995 kr + moms (lunch ingår)

Max 15 deltagare

(först till kvarn gäller)

Kursen hålls på engelska

Glassmästarnas glassmästare vore nog rätt beskrivning av Luciano Ferrari.

Otroligt inspirerande och passionerad kursledare med en gedigen kunskap som han lär ut med hög pedagogisk nivå.

Telefon
Mejl info@valmar.se
040-29 55 65

tuffare tider. Man ser mer och mer att konsumenter vill unna sig det lilla extra för att sätta guldkant på vardagen och för att må bättre. Det kallas för ”lipstick-effect” eller i det här fallet ”ice cream-effect”.

Anastassija berättade också att i Sverige äter man i genomsnitt 10 liter glass per person och år, i Finland 12 liter och för Tyskland är siffran 5 liter per person och år.

Ris, solrosfrön, havre och linfrö i glass

I montervimlet fanns även Daniel Lindeberg, Lindebergs Bageri & Konditori i Orminge, Per Klein, Lundbergs Konditori i Gröndal och Björn Ringdahl, Ringdahls Bageriutrustning.

-Jag skulle säga att den tydliga trenden för glass är att tillsätta ris, solrosfrön, havre och linfrö för att addera ett hälsoperspektiv. Dessutom finns det otroligt mycket veganprodukter. När jag var här 2020 var spirulina stort, men nu är det mer godissmaker som till exempel Bounty, som gäller, sa Daniel Lindeberg och fortsatte:

-Jag har själv köpt en conchmaskin till konditoriet så att jag kan tillverka mina egna blandningar som till exempel pistagepasta. Det är kul att kunna laborera för att få fram den bästa smaken.

Björn Ringdahl tyckte sig se att de rena, klara smakerna var den starkaste trenden och Per Klein konstaterade att chokladtopping som ligger över hela glassen i kantinen, ibland med mönster, känns nytt. Han hade också provat en gelato med croissantsmak som han var lite sugen på att testa i Sverige.

-Men den stora frågan är: Hur många pistagenötter växer det i Italien? I alla montrar finns det olika pistagenötter och pastor samt många olika crunch-varianter, säger Daniel och skrattar.

I Valmars monter fanns Mats Petrovic som visade hur företaget

tagit fram maskiner för att enkelt kunna portionera glass i bägare eller förpackning. Behållaren fylls direkt från glassmaskinen, varje batch är på 15 liter och kan enkelt portioneras i valfri mängd utifrån förpackningens storlek.

Paneas nya samarbete

Även representanter från företaget Panea var på plats för att nosa upp det senaste hos företagen som de representerar. Emilia Björnlund berättade bland annat om ett nytt samarbete:

-Det är otroligt kul att gå runt bland montrarna för att få inspiration och idéer. Vi har en ny spännande agentur, som var på plats, som vi tror mycket på. I deras monter visades en helt ny maskin där man tempererar choklad och gjuter i formar, på samma sätt som praliner, som man sedan fyller med glass. Om man vill lägger man sedan på strössel, chrunch eller annat.

Martin Gregory, ansvarig för Valmar Gelato Academy, kommenterade också:

-Den största trenden i Italien är att använda lokalproducerade produkter för att tillverka gelaton för att minska transporter vilket leder till minskad påverkan på planeten.

Slutligen fanns det en trend som mer eller mindre vänder upp och ner på gamla invanda mönster; att servera gelato i en fördrink. Genom att smaksätta med till exempel sweet chili blir den utmärkt att servera till mozzarella och charkuterier.

Nästa Sigep arrangeras den 20 till 24 januari 2024 i Rimini. Arbetar man professionellt med glass tycker jag att man ska packa väskan och besöka mässan för att få massor med inspiration till sin verksamhet.

18 _ BRÖD

Kobia Brödpasta

Tomat/BBQ & Paprika/Vitlök/Chili

För enkel och snabb smak- och färgsättning av matbröd.

Lättanvända och optimerade för hög smakkoncentration, tillsätt ca 80 g per kg degvikt i levainbröd och andra ljusa bröd, hamburger/korvbröd, snacks, tortillas etc. Ingen omräkning av vätskemängd behövs. Rena smaker från kryddor och färska råvaror. Tillverkade i Sverige.

NYHET!
Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 010-206 77 91 | Order 010-206 77 95 Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab Rik smak av söt tomat, mjukt chipotle-rökt chili och lök. Med rökig smak av gul- och röd paprika, vitlök och gul lök, chili och cayennepeppar.
- KOBIA BRÖDPASTA TOMAT BBQ 6*2 KG
- KOBIA BRÖDPASTA PAPRIKA/VITLÖK/CHILI 6*2 KG
01642
01643

”Det handlar om kicken”

Elin Lundahl kom på fjärde plats i SM Unga Bagare 2022, och är därmed en del av Juniorbaraglandslaget. Hon bakar gärna surdegsbröd och hoppas att få tävla mer i framtiden.

Hallå där Elin, hur är läget? Vad gör du just nu?

- Just idag är jag faktiskt ledig! Men annars jobbar jag heltid som bagare på Mat- & Chokladstudion i Malmö, där jag är kollega med bland andra Cassandra Persson, som också är med i Juniorbagarlandslaget.

Nyligen deltog Juniorbagarlandslaget i VM för unga bagare i Taiwan! (Och kom på 2:a plats.) Vad betyder det för laget att vara med i sådana sammanhang?

- Det ger en väldigt bra erfarenhet och man lär sig ta ansvar genom att vara med i större sammanhang. Man lär sig hantera stress och press, och genom att representera Sverige internationellt växer man också som individ och inom branschen. Att fokusera mot en internationell tävling gör också gruppen med sammansvetsad. Det har många dimensioner.

Efter VM i Taiwan – hur ser framtiden för laget ut då?

-Själv hoppas jag på möjligheter att få vara med i fler tävlingar framöver. Vi kommer också att medverka i några kurser och föreläsningar, det är en hel del på gång. Och snart är det dags igen för en ny omgång med SM Unga Bagare. Förra året slog vi ju ihop vinnarna från både 2021 och 2022, då jag var med. Nu kommer årgång 2021 så småningom att fasas ut och vi får in fyra nya från årets tävling i laget, det

ska bli spännande och kul.

Du blev fyra i SM Unga Bagare förra året. Vad har det inneburit för dig?

- Framför allt har jag lärt mig väldigt mycket genom att träffas och vara med de andra i laget. Jag har fått massor med värdefull kunskap som jag har nytta av i jobbet. Och extra kul att jag och Cassandra nu jobbar på samma ställe! Att lyckas bra i tävlingssammanhang gör också att självförtroendet växer, man får lite mer ”skinn på näsan” och inser att man kan något!

Har du någon tävlingsbakgrund utöver det?

-Nej, SM Unga Bagare var mitt första försök. Jag studerade på yrkeshögskolan då, och när vi fick frågan är jag en sådan som gärna testar nya saker.

Vilka egenskaper behöver en bra tävlingsbagare?

- Att vara stresstålig och kunna ha många bollar i luften samtidigt, en bra simultankapacitet. Det gäller att hela tiden veta vad man gör i ett ”organiserat kaos”. Det är också viktigt att kunna samarbeta med andra, och att behålla lugnet.

Vilka är dina egna starkaste sidor? Och svagare…?

-Det är nog just att behålla lugnet och ha bra koll. Jag vågar tro på det jag gör och har ett bra självförtroende idag.

Vad är roligast med att tävla i bageri?

- Att man får visa sin kreativitet, och

att det inte finns några gränser egentligen för vad man kan göra. Men det allra bästa är nog glädjen och själva kicken det ger att tävla!

Vad bakar du helst själv, matbröd eller söta bakverk? Varför?

- Jag bakar gärna allt. Men kanske brinner lite extra just nu för surdegsbröd. Vi håller på att experimentera fram lite nya varianter på jobbet, det är kul.

Om du nån gång inte håller på med bakning, vad gör du helst då?

- Jag tränar på gym, och så är jag ganska hemmakär, tycker det är skönt att koppla av emellanåt när man jobbar så pass mycket. Sen umgås jag förstås med sambo, familjen och vänner.

Kort om elin

Ålder: 24 år (i mars).

Gör: Medlem i Juniorbagarlandslaget, bagare på Mat- & Chokladstudion i Malmö.

Bor: Malmö.

Familj: Sambo, mamma och pappa, två bröder.

Favoritbakverk: En bra kanelbulle är aldrig fel!

Inspireras av: Min kollega och lagkompis Cassandra! Och mycket från sociala medier som Instagram, Pinterest och Tiktok.

text > Johan Hård bild > Cornelia Jönsson
PROFILEN ELIN LUNDAHL BRÖD _ 20

Finalisterna klara i SM Unga Bagare och Skolmästerskapen

Det drar ihop sig till nya tävlingar i bageri. Närmare bestämt Skolmästerskapen och SM Unga Bagare, som kommer att hållas i mars i Göteborg. Skolmästerskapen går den 14 mars, och SM Unga Bagare dagen efter, den 15:e.

Skolmästerskapen är tävlingen för landets elever vid gymnasieskolor som erbjuder bageri- och konditoriutbildning. Skolorna tävlar med sina tredjeårselever i tvåmannalag, men även individuellt. Lagvis bakar de tävlande matbröd, wienerbröd och vetebröd. Dessutom ska varje deltagare individuellt göra marsipanfigurer och prinsesstårta. Alla bröd och bakverk, samt hur arbetet utförs, bedöms av en jury på plats. Tävlingstiden är 4,5 timmar plus uppvägningstid.

Skolorna kvalificerar sig via filmer som skickas in till Sveriges bagare & konditorer för en jurybedömning.

Vinnande skola belönas, utöver stor uppmärksamhet, diplom och ära, med en utbildningsdag i regi av Svenska Bagarlandslaget.

SM Unga Bagare korar Sveriges bästa unga bagare och är öppen för dem som är upp till 24 år.

Tävlingen har arrangerats sedan 1990 och syftet är att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. Ettan till fyran i tävlingen bildar Svenska Juniorbagarlandslaget som får representera Sverige i internationella tävlingssammanhang.

Finalisterna bakar matbröd med tre olika uppslag, kuvertbröd med tre olika uppslag, tre olika varianter av bullar, kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter. Dessutom ett skådebröd som ska tillverkas av ätbar deg. De tävlande väljer själva tema och utformning.

Juryn bedömer smak, utseende och metod, det vill säga hur rent, organiserat och hantverksmässigt finalisterna arbetar.

Vinnaren får 15 000 kronor att använda exempelvis i utbildningssyfte.

Båda tävlingarna hålls på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

Skolmästerskapen och SM Unga arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer och samarbetspartner är KåKå, Nord Mills, Sveba Dahlen och Ester Mosessons gymnasium.

22 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / FEBRUARI

De gör upp i Skolmästerskapen

• Ester Mosessons gymnasium, Göteborg

• Hushagsgymnasiet, Borlänge

• Jenny Nyströmskolan, Kalmar

• Kungsmadskolan, Växjö

• Rönnowska skolan, Helsingborg

• Stockholms Hotell- & Restaurangskola

• Tingvallagymnasiet, Karlstad

• Tranellska gymnasiet, Västerås

• Uppsala yrkesgymnasium Ekeby

• Virginska gymnasiet, Örebro

Här är finalisterna i SM Unga Bagare

• Linnéa Cederberg, Yrgo, Göteborg, Gunnebo Kaffehus och Krog

• Julia Holmqvist, Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal

• Mathilda Jacob, Socker sucker, Stockholm

• Wilhelmina Krossén, Yrkeshögskolan, Kristianstad

• Sofie Le, Yrgo, Göteborg, Cum Pane och bageriet på Ica Maxi, Göteborg

• Alma Lübeck, Mat- & chokladstudion, Malmö

• Tilda Lövenklev, Restaurang Furan, Oskarshamn

• Alva Odelbrink, Yrkeshögskolan, Kristianstad

Psssttt…

du kan kolla på SM Unga Bagare live onsdag den 15 mars på länken: www.smungabagare.se/se-finalen-live/

Beprövad hållbarhet & livslängd så att du kan baka hållbart

Investera i rejäl utrustning, med bevisat lång livslängd och kvalitet, världen över. Våra beläggningars släppförmåga optimerar din bakning. Med vår ombehandlingsservice förlänger du livslängden på din utrustning och får bästa Kontakta oss för mer information om våra produkter och

Vi kundanpassar självklart, men lagerhåller också de vanligaste varianterna av plåtar, formset och stick till: Limpor, frallor, formbröd, vetebröd, wienerbröd, anslag, baguetter, knäckebröd, muffins, hamburgerbröd och pizza

BRÖD _ 23 NYHETSSVEPET / FEBRUARI
TILLVERKNING & SERVICE I: TYSKLAND | RUMÄNIEN | SPANIEN | SVERIGE | TURKIET | STORBRITANNIEN Admir Talic SÄLJARE Tel: +46 76 624 03 36 a.talic@runex.com VI Stand B1.110

”Med rätt att påverka”

I början av februari var det extra tomt på Sveriges bagare & konditorers (SBK) kansli på Sveavägen i Stockholm. Under flera dagar i rad! Tidningen BRÖD:s redaktör och några ytterligare kanslimedarbetare var visserligen på plats, men vd-rummet ekade tomt.

Var han på semester på Bali? Sjuk? Utomlands på ärende av viktig tjänstekaraktär? Något annat hemligt uppdrag…? Inget av detta visade sig stämma. SBK:s vd, Martin Lundell, hade tillbringat flera dagar i Sveriges riksdag!

Och det är egentligen inte så ovanligt, ja det skulle vara att det den här gången blev flera dagar i rad. Men en betydande del i SBK:s vardagliga arbete handlar om att på olika sätt och i olika forum lyfta fram branschens viktiga frågor, så att regelverk, lagar och politiska beslut så långt det är möjligt gör det enklare att driva bageri och konditori. Inte minst i dialog med landets viktigaste politiska beslutsfattare.

-På det här sättet får vi möjligheten att ge vår syn på hur vi upplever att verkligheten fungerar för våra medlemsföretag och vi kan spela in vad vi tycker att politiken behöver göra för att tillgodose branschens behov, förklarar Martin. Min personliga uppfattning är att de flesta politiker nog i grunden vill väl, men ibland skiljer sig deras bild av verkligheten med den som våra medlemmar har.

Därför, menar Martin, att det är jätteviktigt att få träffa politikerna på deras egen spelplan och ge dem underlag för att analysera frågor, väga in våra synpunkter och för att kunna fatta kloka beslut.

-Vi får förmedla vår bild. Men det är klart att politikerna ibland har en annan uppfattning, till och med inom ett parti kan det skilja sig åt. Vi får ändå argumentera för vår sak, säger Martin. Jag kan ta ett aktuellt exempel: Den 1 april kommer arbetsgivaravgifterna för unga att höjas/återställas igen. Bland politiker finns det de som – liksom vi – är av uppfattningen att lägre arbetsgivaravgifter för unga leder till att fler

företag vill anställa, och därmed underlättar för unga att komma in på arbetsmarknaden. Och det finns andra som menar att det inte har någon effekt. Det är intressant då samma politiker som gärna vill ha skatt på ”ohälsosamma” livsmedel för att minska efterfrågan, samtidigt inte menar att ”höjd skatt” (arbetsgivaravgifter) påverkar efterfrågan på arbetskraft…

Men det här är ju jättespännande och viktigt, varför står inte du och SBK mer på barrikaderna och basunerar ut mer av detta?

-För oss är det viktigt att jobba med och mot politiken på olika sätt. Vi måste vara trovärdiga för att dom ska lyssna på oss, och därför pratar vi alltid bara sakfrågor, aldrig partipolitik. Om vi exempelvis skulle ta en tydlig partipolitisk position finns det risk för låsningar i arbetet, och något eller några partier kan då inta försvarsställning, vilket kan försvåra arbetet. Därför gäller det att vara smart och välja när vi ska gå ut och slå på trummorna i form av debattinlägg och liknande, och när det är bättre att ”verka i det tysta”. Arbete med lagstiftning är ofta långsiktigt.

Vad gjorde Martin under dom där dagarna i riksdagen då? Jo, det var idel möten och prat. Bland annat träff med nye landsbygdsministern, Peter Kullgren (KD) om den svenska livsmedelsindustrin. Det var diskussioner om Sveriges livsmedelsförsörjning i händelse av en kris eller krig. Det var diskussion om regelförenkling och arbetsgivaravgifter, och det var en hearing om ny EU-lagstiftning kring förpackningar och bioplast, de så kallade PPWR-reglerna (legislation on packaging and packaging waste).

Några aktuella politiska frågor som SBK jobbar med just nu:

• Arbetsgivaravgifter för unga

• Sveriges livsmedelsstrategi och livsmedelsförsörjning i kristider

• Olika lagar om förpackningar, plast m m

• Personalliggaren

• Energipriser och stöd

• Viss myndighetsutövning

• Utbildningsfrågor

26 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / FEBRUARI
Mitt namn är Lundell, Martin Lundell…

Nu säljer vi mjöl igen!

Tack för allt stöd i samband med den omfattande branden hos oss i augusti. Vi vet att ni är många som väntat och längtat och med stolthet kan vi berätta att vi nu säljer mjöl igen, bara tre månader senare. Det är precis som tidigare vårt eget spannmål, odlat i nära samarbete med spannmålsbönder i vår närhet. Malningen är gjord hos våra vänner på Orga Kvarn och Berte Qvarn och därför är mjölet kanske inte exakt som du är van vid, men vi lovar, det är riktigt bra ändå.

Kontakta oss på order@warbrokvarn.se

eller 0730-34 39 88 eller beställ hos Bageriprodukter

Så här ser våra nya påsar ut

SBK GOES TO GDANSK – SOPOT 2023

Följ med oss på en resa där det kommer bli många nya smakupplevelser och inspiration! Självklart provar vi lokala bakverk, god mat och dryck, det blir spännande utflykter och aktiviteter, och en hel del överraskningar!

Sista kvällen – kan vi avslöja redan nu – blir det underhållning med Isaac & The Soul Company, kända från flertalet tv-galor och andra stora event.

De kommer se till att vi får en festkväll som ingen vill missa! Under resan håller också föreningen Sveriges bagare & konditorer sitt årsmöte.

Nu är anmälan öppen!

Gå in på www.bageri.se/medlem och klicka på ”Årsträffsresan” så hittar du allt du behöver veta. Du kan förstås anmäla dig direkt

Har du frågor kring resan, kontakta:

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, mejl: martin@bageri.se eller telefon: 08-762 67 94

Per Lirås, Monkfish Experience, mejl: per.liras@monkfish.se eller telefon: 031-760 09 91.

28 _ BRÖD 12-15
MAJ
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.
or
Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

”Vi kommer tillbaka”

Likt fågel Fenix* håller Warbro kvarn, i hjärtat av Sörmland, på att resa sig efter den förödande branden som drabbade dem med full kraft i augusti förra året.

När tidningen BRÖD besöker Linds gård i Sköldinge och hemvist för kvarnen, strax bortom Flen, är det en strålande solig dag med vårvinterkänsla. Inne i det provisoriska ”kontoret”, som egentligen är en gästlägenhet, är det full aktivitet. Hela medarbetarstyrkan, i dagsläget 5 personer, får hjälpas åt med nya typer av arbetsuppgifter som inte funnits tidigare, till exempel klistra etiketter och fixa utskick. Framtidstro.

Men vi tar det från början. Den där lördagen i augusti förra året var varm, närmare 30 grader, skörden var i full gång och det var en bra dag för skörd, mycket på väg in från de närliggande gårdarna. Thomas Björklund, vd för Warbro kvarn, skulle dra i gång en oljepanna till torkanläggningen för spannmålen.

-Det var då något gick snett, pannan betedde sig konstigt och det kom svart rök, berättar Thomas. Sekunderna efter slog det upp lågor. Jag försökte släcka med brandsläckare, men det var lönlöst. Det blev övertänt med en gång, med så mycket torrt material i form av spannmål och gammalt trä runtomkring. Dessutom var det varmt och vinden låg på från ett dumt håll.

Självklart larmades räddningstjänsten, men det tar en stund att komma ut på landet.

-Det tog nog kring en halvtimme innan de första bilarna var på plats, säger Ida Lindberg Klausen, vice vd och ansvarig för försäljning och marknad på Warbro kvarn.

Totalt bekämpade 11 brandbilar och två helikoptrar den omfattande branden. Men kvarnen, en lagård och en silobyggnad gick inte att rädda utan brann ned till grunden. Det så kallade malthuset klarade sig. Malthuset används till mältning av

korn som används för bland annat öl- och whiskytillverkning.

En sådan omtumlande händelse innebär så klart ett stort trauma initialt.

-Det blir ett tumult, en kris som påverkar alla väldigt mycket och på olika sätt, säger Thomas. Först gäller det att försöka rädda så mycket som möjligt, materiel, maskiner… Och förstås bilda sig en uppfattning om några människor eller djur kommit till skada. Lyckligtvis hade ingen levande varelse skadats fysiskt, vilket

var väldigt skönt mitt i röran. Vi fick också externt krisstöd.

Redan dagen efter branden samlades medarbetarna till ett första krismöte i det snabbt bildade kristeamet som leddes av Warbro kvarns styrelseordförande, Kjell Hasslert.

-Det var helt avgörande för att vi snabbt skulle kunna komma vidare, säger Thomas. Vi började med att ha krismöte varje dag för att fatta snabba beslut om det absolut nödvändigaste. Så småningom

BRÖD _ 29
NYHETSSVEPET / FEBRUARI
Att kundreaktionerna varit så positiva bidrar starkt till viljan att komma tillbaka i full kapacitet såger Ida Lindberg Clausen och Thomas Björklund.

övergick vi till veckomöten och ännu senare var fjortonde dag.

Rollerna utkristalliserades ganska mycket av sig själv, var och en gjorde det den var bäst på.

-Jag tycker det var väldigt bra för allt mitt ”vardagsjobb” hade ju gått upp i rök, säger Ida. Jag kan inget om att röja bråte, fixa vattenledningar och köra grävskopa, så för min del var det bra med dagliga möten till en början för att få en struktur för dagarna.

Ett halvår senare har kristeamet bytt skepnad, arbetsgruppen finns kvar, men nu omdöpt till ”fokusteamet” med inriktning på företagets framtid.

-För vi ska tillbaka! Det kom vi fram till väldigt snabbt, säger Thomas. Det hade kanske funnits något litet tvivel om det är värt allt jobb att bygga upp verksamheten igen, men det skakade vi av oss. Inte minst tack vare all positiv respons från kunder och kollegor i branschen. Något som vi känt av från dag ett, och som verkligen hjälpt oss vidare.

-Men visst har vi alla haft dippar också, säger Ida. Dock inte alla samtidigt, det har alltid funnits någon där som kunnat dra upp den som deppat.

Det tog inte många månader förrän Warbro kvarns produkter åter fanns att köpa. Men i lite annan utformning. Samarbeten hade etablerats med andra kvarnvänner om legotillverkning av några av Warbros produkter.

-Redan i oktober förra året kunde vi börja leverera igen, säger Ida. Innan branden kunde vi erbjuda kring 30 olika mjölprodukter från sju sorters spannmål. Nu har vi sju mjölvarianter som vi säljer både till konsument och i större kvantiteter. Mjölet skiljer sig något eftersom vårt eget var stenmalet, det vi får nu kommer från valskvarnar, men det är fortfarande från vårt eget spannmål.

-Det här är lärorikt, fyller Thomas i. Lite av en ögonöppnare för oss och vi får nya insikter om hur vi kan modifiera vissa moment inför framtiden.

Och nu i mars är det tänkt att komma i gång så smått med en del egen produktion.

-Vi har köpt tre nya virvelkvarnar och ska börja producera virvelmjöl igen, berättar Ida. Det är en unik produkt som vi utvecklat under många år. En kall process där en luftström får virvla runt de hela spannmålskärnorna i en skål av sten. Mjölet, som blir 100 procent fullkorn, får en lägre fukthalt som bland annat ger längre hållbarhet. Det blir också extra fluffigt och finmalet. I och med det kommer vi kunna utöka sortimentet med ytterligare 3-5 produkter.

Parallellt med att hantera kundrelationer, marknadsfrågor och legotillverkning har en stor del av efterarbetet handlat om försäkringsfrågor, eftersom detta är ett omfattande ärende.

-Vi har varit väl försäkrade men jobbet är ganska tungrott, erkänner Thomas. Jag hade hoppats vi skulle ha kommit lite längre, men jag är glad för att vi ändå har gjort ”allt rätt” så här långt. Vi får beröm från försäkringsbolaget för att vi gör rätt saker, något som hjälper oss i processen framåt. Inte minst det faktum att vi har lyckats hålla liv i varumärket och försäljningen.

När man tar del av Warbros historia ligger det nära till hands att dra paralleller till en annan stor brand i branschen – Polarbröd, något år tidigare.

-Vi har haft en del kontakt berättar Thomas. Och kan konstatera att vi organiserat arbetet på liknande sätt, både kring försäkringsfrågor och legotillverkning.

Att kundreaktionerna varit så positiva bidrar starkt till viljan att komma tillbaka i full kapacitet.

30 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / FEBRUARI
Tank för mältning av korn. Malthuset klarade sig från branden.

-Från början vräkte det in kärlek, blommor, roliga meddelanden, frukt och erbjudanden om att hjälpa till, berättar Ida. Men det kanske viktigaste var att kunderna sa att ”vi väntar på er!” Det har varit ett enormt stöd och vi är väldigt glada för att så många kunder varit villiga att pröva det vi kunnat erbjuda, och varit nöjda med det. Även om några saknat vårt stenmalda…

Framåt, ja. Hur ser planerna ut?

-På ett sätt är det spännande att inte ha så mycket begränsningar i form av gamla lokaler och annat att hålla sig till, säger Thomas. Nu har vi nya förutsättningar och det kan innebära ett lyft för oss själva och vårt företag. Samtidigt är det en hel del som styrs från försäkringsbolagets sida, som hur nya byggnader kan utformas och annat som ska byggas upp igen.

Tanken är att själva återuppbyggnaden ska i gång nu under våren.

-Avbrottsförsäkringen gäller i 18 månader från skadetillfället, så nu har vi lite drygt ett år på oss att få upp en ny anläggning, säger Thomas. Då gäller det att vara i gång och tjäna pengar igen. Nu ska vi bland annat fundera på hur mycket extern hjälp i form av entreprenörer som vi behöver och vad vi kan göra själva. Och sen börja bygga.

-Fokusteamet har genomfört en framtidsdag, det känns bra,

säger Ida. Och vi har bestämt att köra på i år med både vår- och höstsådd, ett strategiskt beslut som också är betydelsefullt för våra odlare här runt omkring. Det är en stor och viktig grej att berätta för dem att de kommer att få betalt, och samtidigt kolla om de vill följa med på framtidsresan – en risk och en möjlighet både för dem och oss. I dagsläget har vi fått upp samma odlingsarealer som vi hade före branden.

På Warbro kvarn är man nu igenom den första tuffa tiden. Själva återuppbyggnaden står närmast i tur. Men många andra strategiska beslut väntar runt hörnen.

-Omvärldsfaktorer påverkar. Under flera år har det varit högkonjunktur och vi levererar inom ett premiumsegment, framhåller Thomas. Nu är det andra tider, lågkonjunktur, hög inflation, rusande elpriser och krig i närområdet… Sådant påverkar också, till exempel vilken produktstrategi vi ska välja. Men många av våra kunder är hantverksbagerier och bryggerier, och de i sin tur är mer motståndskraftiga och kanske något mindre priskänsliga.

*Fågel Fenix är en mytisk figur i bland annat egyptisk mytologi. Enligt sägnen brinner Fenix upp, men återföds igen ur askan från elden den brann i.

Zeelandia ny samarbetspartner till Kobia

Vi på Kobia är stolta att meddela att vi har tagit över försäljning och distribution för Zeelandia i Sverige. Vårt samarbete med Zeelandia kommer starta med ett handplockat urval artiklar som redan idag är väl etablerade på den svenska bagerimarknaden. Detta ihop med några innovativa nyheter.

• Ovam - Avvägarolja med neutral smak

• Carlex - Skiljemedel med neutral smak

Just Tasty - Glutenfri mix för ljusa bröd och pizza

Prestant Dark - Mix för flerkornsbröd

Mormors - Klassiska mixer för ljus kaka och chokladkaka

Red Velvet - mix för sammetslena, djupröda bottnar

Futura - Flytande margarin fritt från palm med 94 % fett

BRÖD _ 31 Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab
NY SAMARBETSPARTNER
FÖR SPECIFIKA ÖNSKEMÅL OM PRODUKTER UR ZEELANDIAS SORTIMENT, FRÅGA DIN SÄLJARE NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Japan bäst på konditori

Nyligen avgjordes Konditor-VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie – i Lyon, Frankrike. Högst på prispallen placerade sig Japan, med Frankrike som tvåa och Italien på tredjeplatsen.

Det var tredje gången i tävlingens historia som Japan stod som segrare. Senast vann man 2007. De fem senaste finalerna har laget slutat på andra plats.

Årets tema var klimatförändring, vilket lagen tolkade kreativt på många olika sätt, inte minst vinnarna Japan med sin tolkning med fokus på vindkraft!

Totalt deltog 17 länder i tävlingen.

Sverige och Svenska Konditorlandslaget deltog inte den här gången. Laget gör en nysatsning med sikte i första hand på EM 2024 och sedan VM 2025.

I anslutning till Konditor-VM avgjordes även kocktävlingen, Bocuse d’Or, i Lyon. Danske kocken Brian Mark Hansen vann. Jimmi Eriksson som representerade Sverige kom på fjärde plats.

Boktips

I konditorn Ai Venturas bok ”Japanska bakverk” får du ett 40-tal recept, information om japanska bakingredienser, teknikgenomgångar samt en inblick i den traditionella te-cermonin chado. Allt på svenska.

I januari samlades de granskningspersoner som är utsedda av Sveriges bagare & konditorers distrikt att granska de gesäll- och mästarprov som genomförs, för en gemensam träff i Stockholm.

Ungefär en gång var tredje år träffas de granskare som är utsedda av Sveriges bagare & konditorers distrikt för att granska de gesäll- och mästarprov som genomförs runt om i landet.

-Det här gör vi för att upprätthålla en gemensam syn på hur granskningarna ska gå till, och så att det inte ska skilja sig åt beroende på vem eller vilka som granskar och var i landet man befinner sig, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer. Ju mer detaljerad information granskarna har, desto säkrare blir proven.

Dokumentationen kring gesäll- och mästarproven är en levande materia och förändras i takt med att branschen utvecklas. Därför är det viktigt att hela tiden hänga med i förnyelsearbetet så att tolkningar och bedömningar blir så lika som möjligt, att man förhåller sig till samma synsätt.

-Och det här blir bäst när det drivs av granskarna själva, framhåller Jesper Långström.

Den här gången avhandlades bland annat poängskalan för gesällproven. Då det visat sig lite för ”lätt” att nå medaljnivå kommer en del justeringar i bedömningen att göras. Samt att vissa förtydliganden avseende mästarbreven ska införas.

-Vi diskuterade även en del metodfrågor för att få proven att mer efterlikna mer verklig produktion, till exempel att inte väga varje enskild bulle för sig som på tävling. Och vi pratade också om attityder, klädsel och förhållningssätt när vi möter gesäll- och mästaraspiranterna, förklarar Jesper Långström. 15 granskare deltog vid träffen, tre hade förhinder.

32 _ BRÖD NYHETSSVEPET / FEBRUARI
”Med gemensam syn”
Granskning pågår! Från vänster: Pelle Henriksson, Magnus Håård och Tony Olsson. Foto: Sirha

VEGANSK SASHIMI

Sashimi Zalmon och Sashimi No Tuna är växtbaserade alternativ till sashimi.

Produkterna behöver bara tinas upp och skivas tunt så är de färdiga för servering. Används på samma sätt som vanlig sashimi till bland annat Poké bowls och sushi.

NYHET!

SASHIMI NO TUNA

Djupfryst, 230 g/förpackning

Förpackning: 70x230 g/krt

Feldt’s art nr: 47005

DITT MODERNA BAKHJÄLPMEDEL!

SASHIMI ZALMON

Djupfryst, 230 g/förpackning

Förpackning: 70x230 g/krt

Feldt’s art nr: 47006

www.lesaffre.se Följ gärna oss Lesaffre Nordic lesaffre_nordic Som en global nyckelspelare inom fermentation, har Lesaffre producerat och marknadsfört innovativa produkter för bakning sedan 1853.

Årsmötestider!

Våren är här… Eller i alla fall håller vintern på att så smått börja gå över i någon form av vår, åtminstone från mitten och en bit söderut i landet. Det innebär att det drar ihop sig till årsmötestider för Sveriges bagare & konditorers distriktsföreningar.

Vid den här tidningens pressläggning hade nedan föreningar meddelat redaktionen något om sina planer. Formella kallelser och eventuell annan information om hur föreningarna tänker genomföra sina årsmöten, exempelvis studiebesök, andra aktiviteter, mat- och övernattningsalternativ m m, kommer att skickas separat till medlemsföretagen i vanlig ordning. Som medlem kan du också alltid vända dig till din distriktsstyrelse för mer information kring årsmötena.

SMÅLAND/ÖSTERGÖTLAND Årsmöte på Öland

Småland/Östergötlands bagare & konditorer håller årsmöte lördag den 22 april, på Öland. Årsmötet hålls på Hotell Skansen i Färjestaden och det finns möjlighet till övernattning till söndag.

Västra Sverige Årsmöte med spa

Västra Sveriges bagare & konditorer håller sitt årsmöte lördagen den 11 mars i Varberg. Årsmötesdagen börjar kl. 12.00 med ett studiebesök på Kustbageriet där också en enklare lunch serveras. Det formella årsmötet inleds på Hotell Havanna kl. 14.00. Efter mötet finns tillfälle att utnyttja hotellets spa-

anläggning, och därpå blir det trerätters middag för dem som önskar, följt av möjlighet att besöka hotellets rombar! Övernattning på hotellet för den som vill.

Dala-Hälsinge-Gästrike Årsmöte med studiebesök

Årsmötet arrangeras i Tällberg på Dalecarlia Hotel & Spa, fredag den 31 mars. Lunch serveras kl. 12.00 och själva årsmötet inleds kl. 13.00. Under eftermiddagen, cirka kl. 14.00, ordnas ett studiebesök på Leksandsbröd. Middag på hotellet kl. 19.00. Det finns möjlighet att bara delta över dagen, liksom självklart att övernatta på hotellet!

Norrland Årsmöte med hundspann

Norrlands bagare & konditorer har sitt årsmöte i Lycksele måndag den 20 mars, mellan kl. 9.00 och cirka 14.00. Dagen inleds med en hundspannstur i det vackra norrländska skogarna och sen hålls själva årsmötet utomhus vid lägerelden! Efter det blir det lunch som också den serveras utomhus.

För dem som vill komma redan på söndag den 19 mars bjuder föreningen på middag på Hotell Lappland där det även rekommenderas att bo. Väljer ni att komma tidigt på söndag så har hotellet en nybyggd spa-avdelning som är väl värd ett besök. Middagen är kl. 19.00. Årsmötesarrangemanget är kostnadsfritt för medlemmar. Det erbjuds även reseersättning för resa till och från mötet för medlemmar. Deltagande icke-medlemmar, till exempel leverantörer, betalar 2 350 kronor (inkl. moms) för hundspann och lunch samt 400 kronor för middag på söndag (dryck tillkommer).

Syd Påskinspiration!

Distrikt Syd arrangerar en medlemsträff tisdag den 7 mars kl. 14.00 – 16.00 med inspiration inför påsken. Platsen är hos Kåkå i Lomma.

34 _ BRÖD
Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)
DISTRIKTEN / FEBRUARI
Västra Sverige Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

Unga generationer greppar fullkornet?

Vi (Brödinstitutet alltså) har tagit oss ut på djupt vatten då vi sedan en månad nu finns på de digitala plattformar som till cirka 95 procent befolkas av unga vuxna. I vår semidokumentära filmserie får vi följa med när karaktärerna Gunnar, Daniel och Bella från Brödinstitutet ger sig ut på sociala medier i ett till synes omöjligt uppdrag: att göra fullkornsbröd coolt igen. De kan mycket om bröd och vitaminer, men lite mindre om TikTok-danser och ungdomskultur. Med denna film och flera så kallade memes på TikTok och Instagram ger ”tittarna” omdömen om fullkornsbudskapen som är mer positiva än vi faktiskt hade vågat förvänta oss. Och då hade vi redan höga målsätt ningar.

arrangeras i mars, ingår det att baka full kornsbröd i en av tävlingskategorierna.

Det går alltså framåt för attityden kring fullkornet i den yngre generationen. Det går dock inte lika bra för

fullkornsprodukterna. Senaste Brödtermometern visar att 73 procent av unga vuxna inte känner till att fullkorn bara finns i spannmålsprodukter såsom bröd, müsli, flingor med mera. Hela 70 procent vet inte heller att fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust. Det finns många i branschen som gärna bakar med fullkorn men det är för lite fullkornsbröd i brödhyllorna, det går inte att linda in detta faktum.

startar nu FullkornsFrämjandet med målet att fler ska äta mer fullkorn. FullkornsFrämjandets övergripande mål är att öka tillgängligheten av fullkornsprodukter, öka konsumtionen av och medvetenheten om fullkornsprodukter och visa på hälso- och miljömässiga fördelar. Dessa mål går hand i hand med de företagsekonomiska fördelar som en ökad fullkornskonsumtion innebär. FullkornsFrämjandet kommer att vara medlemsfinansierat.

förknippas fullkorn särskilt med bröd, och Brödtermometern anger samtidigt att fullkornsmängden är den ingrediens

följt av sockerinnehållet. Det finns alltså

Livsmedelsföretag tillsammans med forskare, intresseorganisationer, branschorganisationer med flera

hur FullkornsFrämjandet utvecklas. Brödinstitutet, Sveriges bagare & konditorer och några bagerier är redan med. Ju fler, desto större möjligheter att öka fullkornsintaget i Sverige. För min del helst med bröd!

mjöl!

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

BRÖD _ 35
KRÖNIKA / FEBRUARI PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%. or ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! Maria
Skanna QR-koden med din swish-app och ge ditt
Vi vill bli fler som inte skräpar ner. Vill du hjälpa till? Gå med i Sveriges största rörelse mot skräp eller swisha 90 02 817.
MARIAS
Sitell kommunikationschef för Brödinstitutet.
bidrag.

Citron- och vallmobröd

Det här brödet har jag fått lova att aldrig sluta baka, det är både min, personalens och gästernas storfavorit på brödhyllan. Det är dessutom ett fantastiskt sätt att ta tillvara på citroner efter att du använt cest och saft till något annat. Ibland är citronerna så obeska att du kan använda dem direkt som de är men ibland behöver de beskas av (du får helt enkelt smaka!) Beska av citronerna gör du genom att lägga dem i en skål med vatten i kylen 3-5 dagar, byt vatten varje dag.

DET HÄR BEHÖVER DU:

1600g ljummet vatten

400g vetesurdeg

1200g ekologiskt vetemjöl (t.ex. Qvarna från Råberga)

600g ekologiskt durumvete

200g helmixade, ekologiska citroner

60g salt

Vallmofrön att rulla i

GÖR SÅ HÄR:

• Blanda vatten och mjöl och låt stå cirka 1 timme (autolys).

• Kör degen i maskin långsamt i 5 minuter tillsammans med surdegen.

• Kör snabbt i 5 minuter.

• Ha i salt och kör degen 5 minuter till. Tillsätt sist de finmixade citronerna och kör 2 minuter till.

• Lägg upp i degback och vik cirka var 40:e minut (beroende på temperatur i lokalen).

• Efter att du vikt degen 3 gånger låter du den stå 30-60 minuter tills degen är ordentligt uppjäst och luftig.

• Väg upp cirka 850g bitar, vik ihop till limpa och rulla i vallmofrön. Lägg i jäskorg över natten.

• Avbak: Sätt ugnen på 280 grader. Vänd ur bröden ur korgarna, snittta och sätt in brödet (med ånga) i ugnen, sänk till 265 grader, Baka av 25-30 minuter.

36 _ BRÖD HEMMA HOS / POMONA

@POMONA

Hållbarhet framför allt

Hon drog i gång bageriet bara några månader efter det att pandemin hade brutit ut, i juni 2020. Men planerna hade legat och grott sedan Elsa Sundell var 6 år gammal. Ett eget bageri skulle det bli!

HEMMA HOS

Bageri Pomona har fått sitt namn efter trädgårdarnas och fruktens gudinna i romersk mytologi. Namnet härleds från pomum, som betyder ”äpple” på latin. Pomona troddes vaka över fruktträden och deras omskötsel. Hon associerades egentligen inte med frukten som sådan utan framför allt med fruktträdens blomning.

BRÖD _ 37
text & foto > Johan Hård
HEMMA HOS / POMONA

Och bra har det gått. Trots – eller kanske tack vare? –pandemin.

-Som för många andra bagerier lite utanför stan har det rullat på, säger Elsa. Men visst gäller det att vara lite smart också och tänka till när den ena ”krisen” efter den andra avlöser varandra. Är det inte pandemi, så är det krig, och inflation och elpriser… Det kanske tuffaste just nu är att hitta personal. Efter pandemin är det många i branschen, inte minst kockar, som hittat på nåt annat att göra, plugga vidare eller så.

Men Pomona har alltså klarat sig, mycket tack vare att det finns många stammisar i den här typen av förstadsområden kring Stockholm.

-När pandemin härjade som värst var det många som kom flera gånger om dagen, berättar Elsa. Kanske bara för att få träffa någon människa. Och det verkar som att många som lärde sig jobba hemma har fortsatt med det.

Bageri Pomona är ett bageri som vill tänka som en restaurang. Elsa utvecklar:

-Jag är kock i grunden, och har tagit med mig en hel del erfarenheter från den världen, säger hon. Vi jobbar därför mycket med hållbarhet – som är något av vår ledstjärna – varor i säsong, ekologiskt och närproducerat. Inte så mycket klassiska bakverk, och har vi dom så är det med något av en ”egen take”.

Hållbarhetsperspektivet ska genomsyra allt – från att planeten jorden ska må bra och det ska gå att leva här, till människorna som jobbar på stället, leverantörerna och produkterna.

-I restaurangvärlden kan det vara en tuff jargong, som jag inte tycker om. Det är bättre i bageribranschen, även om det fortfarande på vissa håll finns kvar uppfattningar att man ska jobba 15 timmar om dagen och så vidare. Så är det inte hos oss! Det funkar bra ändå.

Hållbarhetstanken avspeglas också genom att all produktion är vegetarisk, alltså inget kött eller leverpastejmackor. Elsa har bland annat jobbat på restaurangen på Fotografiska

38 _ BRÖD
HEMMA HOS / POMONA
”Jag är kock i grunden och har tagit med mig en del erfarenheter från den världen”
muséet 2020 Bageriet grundas som ”Gunnel & Ruth” i juni. 2021 Byter namn till Bageri Pomona i november. Elsa Sundell löser ut en tidigare kompanjon och tar över verksamheten själv. Även en del renovering. 2022 Arrangerar ett 2-årskalas efter pandemin.

NU NÄRMAR SIG

GLASSÄSONGEN

Du hittar oss på Fastfood & Cafémässan den 8-9 mars i monter E06. Kom och besök vår monter för att se och testa ett urval av vårt sortiment från världsledande leverantörer.

www.primulator.se salj@primulator.se 08-590 060 00

Jitterbugg à la Pomona

En klassisk kaka i min version, med kolakaksdeg i stället för mördeg, varmvipsad maräng och citron, som en citronmarängpaj i kakformat! Och jag har också tillsatt det, för mig, livsviktiga saltet till sötman för balans.

KOLAKAKSDEG

333g ekologiskt, kallt smör

375g ekologiskt socker

141g ekologisk ljus sirap

250g ekologiskt vetemjöl (t.ex.

från Limabacka)

200g ekologiskt enkornsmjöl

5g salt

• Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg.

• Kavla ut mellan två bakplåtspapper till ca 2,2 mm tjocklek.

MARÄNG

133g ekologisk äggvita

i Stockholm, som är känt för att jobba mycket med vegetariskt.

-Det var lite av en kamp i början, erkänner Elsa, vi fick en hel del synpunkter. Och så har vi valt bort mandel! Det är ganska speciellt i den här branschen, det finns ju mandel i så otroligt många produkter, nästan så att man tror att mandel är typiskt svenskt! Anledningen till vårt ställningstagande är att det går åt så enormt mycket vatten när man producerar mandel, och det tycker jag inte är bra hållbarhetsmässigt. Vi har hittat andra sätt för våra produkter, som både är lite unikt och godare om jag får säga det själv! I våra semlor har vi exempelvis fyllningar med solrosfrön, vaniljkräm och sirap.

Några typiska signaturprodukter hos Pomona

är mazariner – utan mandel, jitterbuggar, en klassisk kaka som här görs med kolakaksdeg, maräng och hela nedmixade citroner.

-Och så har vi vårt citronbröd, också

det med helmixade citroner, ett bröd som vi aldrig kommer att kunna sluta med om vi får tolka kunderna!

Midsommarkransen hör till de tidigare förortsområdena som växte upp utanför Stockholms egentliga stadskärna. Idag är det ett uppväxt område med butiker, torg och bostadshus från första halvan av 1900-talet.

-Jag verkligen älskar den här delen av Stockholm, det är som en småstad, fast så nära storstan. Jag är själv uppvuxen på Söder, och bor nu i Årsta inte så långt härifrån. Människorna är trevliga och det är en familjär stämning.

Just här där Pomona ligger, alldeles intill Midsommarkransens tunnelbanesta-

266g ekologiskt socker

7g salt

• Blanda allt i en kastrull och värm försiktigt under omrörning tills alla sockerkristaller löst sig (cirka 61 grader)

• Vispa kall i maskin.

Cirka 100g citronmix eller bär som lingon, svarta vinbär eller blåbär.

• Ha på marängen på kolakaksdegen, stössla över citronmix eller bär.

• Rulla försiktigt ihop med hjälp av bakplåtspappret (som en rulltårta), sätt in i frysen cirka 30 minuter så att den är halvfrusen innan du skär den (annars är det omöjligt att få snygga skivor)

• Skär i cirka 1 cm skivor, baka av på 190 grader tills de blivit gyllenbruna, cirka 15-20 minuter.

tion, finns det inte så många andra bagerier eller konditorier.

-Det finns ett klassiskt kondis härintill, säger Elsa. Men det konkurrerar inte direkt med oss i dagsläget, dom gör mest hamburgerbröd. Och så har vi ett espressoställe mitt emot. Det finns också flera restauranger runtomkring, fast flera är på väg att säljas, lite trist tycker jag. Kunderna kommer gärna med tunnelbanan, vissa tider på dagen blir det extra tryck, som kring lunch då folk strömmar upp från stationen.

Pomona använder gärna sociala medier i marknadsföringen.

-Det är billigt och effektivt, vi märker direkt när vi lagt ut något, det blir mer drag, säger Elsa.

40 _ BRÖD HEMMA HOS / POMONA
”Sociala medier är billigt och effektivt. Vi märker direkt när vi har lagt ut något, det blir mer drag”

Elsa har alltså drömt om ett eget bageri ända sedan hon var 6 år gammal. Och i juni 2020 blev drömmen verklighet då hon, tillsammans med en partner, öppnade bageriet som då hette Gunnel & Ruth. Idag jobbar här cirka 8 personer, både hel- och deltidare. Utöver bageri- och konditoriprodukter erbjuder Pomona också lunchrätter. Och där finns några bord för den som vill äta på plats eller slinka in och ta en fika.

-Det är något speciellt med att driva en egen verksamhet, man får göra det man verkligen vill. Och jag brinner så otroligt för det här, det är det roligaste jag vet. Om jag jämför med andra arbetsplatser jag varit på så är den stora skillnaden att här kan jag påverka själv, det är en härlig känsla, men också ett stort ansvar. Jag drivs av att känna att jag håller i spakarna och kan styra allt från produkter och sortiment till menyer och öppettider. Sen är det klart att inget blir som man tror…, det är en del av charmen och ger så oerhört mycket tillbaka!

Om 10 år hoppas Elsa att hon fortfarande driver Pomona – och tycker det är lika kul då som nu.

-Jag älskar det här livet och vill hålla på med det länge i någon form, men jag vill heller inte vakna upp och känna: ”varför gjorde jag bara det här?” Så det gäller också att utveckla verksamheten över tiden. Något jag kan tänka mig är att utveckla lite mer av ”lanthandel”, det rimmar väl med hållbarhetstanken. Jag har redan idag en ”lanthandelshörna” här i bageriet med en del såna produkter, som närodlat mjöl och liknande, men vill gärna skapa fler samarbeten med lantbrukare och andra producenter.

Egen glass och godis är en annan tanke som Elsa gärna vill göra verklighet av. Kanske också utöka så småningom med ytterligare något litet krypin i närområdet?

-Jag vill göra många olika saker, kanske inte så mycket volym. Det har jag fått nog av tidigare, det är inget kul att köra skagenröra

Det här är Elsa Sundell

Ålder: 32 år.

Bor: Årsta, södra Stockholm.

Gör: Driver Bageri Pomona i Midsommarkransen.

Bakgrund: Utbildad kock, har också arbetat som konditor, bagare, kallskänka och barista.

Familj: Son, 7 år.

Inspireras av: Naturen. Och när det ”hettar till”, lite kaos och positiv stress!

Favoritredskap: Slickepott.

4 timmar i sträck…

Elsa gick med i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer direkt när hon öppnade Pomona.

-Det kändes självklart och bra att ha flera kompisar i branschen, förklarar hon. Det finns alltid någon att fråga, och hålla i handen. Och framför allt att inse att man inte är ensam om ett problem, som exempelvis elpriserna.

Bageribranschens stora utmaning är, föga förvånande enlig Elsa, att få in mer hållbarhetstänk.

-Jag tycker det finns så mycket att göra inom det här området, och jag tycker att restaurangbranschen ligger lite längre fram. Till exempel just att jobba mer i säsong. I vår bransch är det så självklart att ha färska bär året om, medan ingen restaurang skulle få för sig att ha färsk sparris på menyn hela året! Jag tror det skulle bli mycket roligare i vår bransch om vi tänkte mer så. Jag vill gärna berätta för kunderna om hur olika val kan påverka klimat och miljö, och bidra till att öka medvetenheten om vad som är bra för vår planet.

Här bor vi Midsommarkransen

Midsommarkransen är en stadsdel i Söderort, Stockholm och ingår i Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde. Den bildades 1926. Befolkningen uppgår till cirka 12 000 invånare. Namnet Midsommarkransen är känt sedan 1775 från ett arrendekontrakt då ett torp och en krog på Hägerstens ägor fick just namnet Midsommarkransen. Antagligen berodde det på att krogen som skylt haft en krans av midsommarblommor. 1907 upprättades en stadsplan för området med täta, slutna och oregelbundna kvarter.

I Midsommarkransen ligger den gamla biografen Tellus och Svandammsplan. Midsommarkransen har två tunnelbanestationer på den så kallade röda linjen: Midsommarkransen och Telefonplan. /Källa: Wikipedia

BRÖD _ 41 HEMMA HOS / POMONA

Nu är det dags för nya avtal...

Avtalsrörelsen är i full gång. Den 31 mars löper kollektivavtalen ut för väldigt många löntagare på den svenska arbetsmarknaden. Av den anledningen befinner sig arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen just nu i förhandlingar för att teckna nya kollektivavtal. Arbetsrättsjurist Alexander Iliev gör i det här numret ett nedslag i avtalsrörelsen, och går igenom några av avtalen som är speciella just för bageribranschen.

En avtalsrörelse är av förklarliga skäl något som har stor inverkan på er som företagare då det ytterst är ni som ska efterleva dom nya kollektivavtalen. Av den anledningen tänkte jag därför lite kort förklara hur en avtalsrörelse går till. Om ni har frågor eller vill göra inspel rörande kollektivavtalen är ni alltid välkomna att kontakta mig eller någon av mina kollegor.

Nya löner

Lönerna i kollektivavtalen bestäms gemensamt av den svenska industrin i samband med avtalsförhandlingarna.

Det är sju arbetsgivarorganisationer, däribland Livsmedelsföretagen, och ännu fler fackförbund som ska komma överens. För att underlätta förhandlingsarbetet leds dessa förhandlingar av opartiska medlare, så kallade Opartiska Ordförande eller ”OpO:s”. Den nivå för lönehöjningar som sätts av industrin gemensamt på det här sättet brukar kallas för ”industrins märke” eller bara ”märket” och fungerar som ett riktmärke för arbetsgivare inom andra sektorer.

Bageriavtalet

Bageriavtalet är en del av Livsmedelsavtalet och faller därför in under den ovan beskrivna märkessättningen. Men utöver lönenivåer så innehåller våra kollektivavtal även en hel del andra regler. Dessa, de så kallade allmänna villkoren, är även de föremål för förhandling mellan oss och den fackliga organisationen Livs. Förhandlingarna avseende Bageriavtalet brukar inledas med att vi växlar yrkanden innan jul och de kollektivavtalsförhandlingarna är därför, tillsammans med Tjänstemannaavtalsförhandlingarna, först ut.

Serveringsavtalet och Butiksavtalet

Förutom Bageriavtalet omfattas många av er också av antingen Serveringsavtalet där vi har HRF som motpart eller Butiksavtalet där vi har Handels som motpart. I vissa fall kan man även omfattas av båda dessa avtal om man har flera försäljningsställen som skiljer sig åt. Serveringsavtalet och Bageriavtalet löper även de ut den 31 mars men till skillnad från Bageriavtalet växlar vi yrkanden med våra fackliga motparter i ett betydligt senare skede under våren. Detta kan få till följd att något nytt avtal inte finns på plats den 1 april. Under sådana förhållanden gäller det tidigare avtalet oförändrat till dess ni får information ifrån oss om annat.

På Livsmedelsföretagens hemsida finns även mer utförlig information kring vad vi vill ha ut av avtalsrörelsen. På hemsidan kommer även löpande information när något betydelsefullt gällande avtalen är klart. Ni som är medlemmar i Livsmedelsföretagen får även direktutskick till er.

42 _ BRÖD Alexander
arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se
Iliev
JURISTEN / FEBRUARI
Klipp ur och spara!

ROLLS BLAND GRILLAR...

MED NAPOLEON Prestige PRO®kan du laga mat på upp till 800°C! Valbar färg till vreden, integrerad rök, rotisseri och projicerad logga framför grillen är andra roliga features hos denna rolls bland grillar.

Sparkling Tea

Ett alkoholfritt Sparkling Tea med noga utvalda råvaror som varsamt bryggs för att bibehålla alla naturliga smaker. Skapad på Gotland, brygd i Skåne.

EPIC SPICE

EPIC SPICE kryddblandningar består av kryddor och örter från små lokala odlare. ”Vi reser, smakar och lagar för att sedan skräddarsy våra blandningar, vilket ibland kan ta månader innan de sitter perfekt,” säger tillverkaren själv.

SEMLIG BURGARE

TILL MÅNGAS stora glädje valde Burger King även i år att sälja semmelburgaren. Bakverket serveras under hela februari månad. Någon som hunnit smaka?

Smultrondoft...

inför vår och sommar lanserar Kobia ett limiterat säsongssortiment, där ”Diplom jordgubb/smultronsylt” ingår. En svensktillverkad vackert röd sylt med tydlig smak och doft av smultron och jordgubb. Bredbar, bakfast och frysstabil. Art.nr: 01582

Kollain... Inför årets glassbarssäsongpresenterarSIAGlasstrenya biokänsla,kulglassmaker:PopcornBryntSmörmedstark uppdateradeklassikernSaltKnäckochen

genialisksmakkombo–KrossadChoklad.

PLOCKAT / FEBRUARI
BRÖD _ 43

HÄNT EXTRA!

Oaxen blir bageri

Bagerikedjan Fabriques ägare köper finkrogen Oaxen Krog & Slip på Djurgården, Stockholm och ersätter den Michelinbelönade restaurangen med ett bageri.

Under den nya ledningen döps restaurangen om till Fabrique Oaxen. Den tidigare bistron Slip kommer att drivas kvar som bistro i Fabriques regi. Därtill öppnas en ny vinbar, en bageributik och ett kafé. Man tar också över Oaxens hotellbåt och siktar på att driva den verksamheten även under vintermånaderna.

Den nya verksamheten planerar att slå upp portarna efter påsk.

Lilla Bageriet återuppstår

I januari öppnade Lilla bageriet i Mönsterås igen efter att ha haft stängt ett par månader sedan en konkurs förra året.

Bageriet drabbades som många andra hårt under coronapandemin, och sedan kom energikrisen på det. Under årens lopp har man även kämpat med att byta ut en allt mer ålderstigen maskinpark som har krånglat, och tillsammans med höga elräkningar och andra driftkostnader var till sist skulderna så stora att konkursen var ett faktum.

Ganska snart stod det dock klart att det skulle bli en nyöppning, men den drog ut på tiden eftersom problemen med maskiner har fortsatt och det har dröjt att få hem delar som behövt bytas ut. Det blev ett ofrivilligt långt stillestånd, men det har utnyttjats till viss ombyggnad i lokalerna för att bättre anpassa dem till verksamheten. Man har också arbetat med att försöka energieffektivisera så gott det går för att få ner kostnaderna.

Lasse Stefanzbakelsen sålde slut

Dansbandsprofilen Olle Jönssons medverkan i TV4:s Så mycket bättre bidrog till att Conditori Duvander i Kristianstad skapade en Lasse Stefanz-bakelse. Något som tidningen BRÖD också uppmärksammat tidigare.

Tio kronor per såld bakelse skulle skänkas till hemlösa i Kristianstad. Totalt såldes det 556 bakelser, vilket innebär att 5 560 kronor skänks till hemlösa.

Nu är bakelsen slutsåld och bortplockad från sortimentet. Olle Jönsson uppger att han själv tryckt i sig tre bakelser!

Kondisturné med Fredrik Erixon

I höstas startade elitmotionären och äventyraren Fredrik Erixon podden ”Träning & Fika” som handlar om det bästa i livet, nämligen just träning och fika. Fredrik bjuder in eller besöker poddens gäster och diskuterar träning, kost och motivation samt att unna sig det lilla extra.

I januari var det dags att gästa Fru Marias Bak i Långbro, strax söder om Stockholm, för att sända ett poddavsnitt och där Maria Bervander, som driver kvartersbageriet, bakar allt, lagar mat och lever sin dröm. Hennes kvartersbutik är ett uppskattat häng för dem i närområdet som slinker in för nybakat bröd, hemlagad mat samt ett gott glas vin eller öl. Efter sändningen bjöd Maria in kunder och vänner på mat och bubbel samtidigt som Fredrik höll ett föredrag om att försöka uppfylla sina drömmar, både genom jobbet och fritiden. Även bagerileverantören Bageriprodukters ägare, Anders Jakobsson, var på plats och berättade om sina tankar kring företagande.

Hon tar över Café Båthuset

Linda Kosterhed, som driver Kosterheds konditori i Huvudsta, Solna, öppnar en sjönära filial när hon tar över Café Båthuset vid Huvudsta strand. Kaféet har tidigare drivits av en annan entreprenör, men Solna seglarskola, som äger byggnaden, har sagt upp det avtalet.

Linda berättar att hon fick en förfrågan från seglarskolan som ville ha en ny kaféverksamhet och hon fick ta ett snabbt beslut.

Det utlovas fika och luncher som sallader, paj och mackor. Och självklart egengjord glass!

När stället öppnar igen är osäkert, bland annat behöver golvet bytas på grund av en vattenläcka.

Linda Kosterhed driver även Hufvudsta Parkkafé i närheten, och som öppnade för säsongen i februari.

44 _ BRÖD REGIONALT / FEBRUARI
Från vänster: Jesper Karlsson, Maria Bervander, Anders Jakobsson och Fredrik Erixon hade trevligt på Fru Maria Bak.

Toppade med SM-biskvi

I början av februari avgjordes SM-veckan vinter i Skövde. Svenska mästare i 16 olika grenar korades – i allt från längdåkning på skidor, till smalare grenar som draghund, virtuell bilsport och E-cykling!

Bagare Brage med verksamhet i Skövde passade på att ta fram en speciell SM-biskvi lagom till tävlingarna. För att passa in i temat fick den formen av en bergstopp. Efter kontakt med Riksidrottsförbundet fick de också tillstånd att använda SM-logotypen på biskvin. Smaker och ingredienser valdes med tydlig koppling till vintertemat: Citronfyllning i botten, och när man ätit en bit kommer chokladtryffel fram som ska likna när snön smälter och jord och lera kommer upp från marken. Det hela doppas i vit chokladtryffel!

Nystartat i Kalmar…

Atayson AB är ett nystartat företag med säte i Kalmar, som uppger att de ska ägna sig åt ”konditori och bakelse samt catering till hotell och privatpersoner”.

…och i Karlskrona

Gyllene Bageriet AB, med säte i Karlskrona, registrerades hos Bolagsverket i januari. Företaget ska enligt verksamhetsbeskrivningen ”bedriva bageri och konditoriverksamhet samt därmed förenlig verksamhet.”

Persisk brödtradition till Örebro

I Afghanistan och Iran har så gott som varje by minst ett bageri som bakar barbaribröd. Sedan en tid tillbaka har även Örebro ett sådant, Kabuls hörn.

Barbari är ett persiskt matbröd som är populärt både i Iran och Afghanistan. Det var afghanska hazarer som lärde den iranska kungen att baka det för över 200 år sedan.

Vad gör brödet så speciellt? Mjöl, jäst, socker, salt. Kanske lite olja på en bädd av vete- och kruskakli. Tio, tolv minuter i ugnen, sedan är det klart.

Det är inte bara matbröd som bakas på Kabuls hörn. Här görs också piroger och olika bakverk.

Nya konditoriet får förstärkning

Nya konditoriet i Bollnäs förstärker rejält när den välmeriterade konditorn Andreas Modd börjat jobba på det klassiska fiket.

Andreas Modd har två gånger kommit tvåa i tävlingen Årets Konditor och kommer sannolikt att sätta färg på konditoriets utbud. Det gamla utbudet kommer att finnas kvar, men Andreas kommer absolut att få sätta sin prägel, uppges från konditoriet.

Andreas kommer närmast från ett jobb på Restaurang Tak i Stockholm, men han är född och uppväxt i Bollnäs.

Donken öppnar kafé

McDonaldsrestaurangen i Skövde har utökats med ett McCafé där bakverk, kaffe och te erbjuds till fikasugna. Skövderestaurangen är den 34:e i landet som har utrustats med ett så kallat McCafé. På andra orter som det lanserats på har det varit uppskattat och kunder kan i dryckesväg välja på olika sorters kaffe, varm choklad och te.

När det gäller bakverken består utbudet av bland annat kakor, muffins, minidonuts och macarons.

Bakelse firar 400-åring

I år är det 400 år sedan Sveriges första gymnasium bildades, det som idag är Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Det ska firas med kunglig närvaro, jubileum i maj och även en ny bakelse.

Och nu är bakelsen utsedd. Det skedde vid en bakelsetävling i januari där elever vid Tranellska skolan och Västerås yrkeshögskola deltog.

Vinnare blev Kaden Stenholm, som studerar vid Västerås yrkeshögskola, och som kommer få servera Rudbecki-

usbakelsen till kronprinsessan Victoria under firandet. En receptjury bestående av Tranellskas lärare hade valt ut sex finalister som fick ta fram ett recept på en bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder.

Bakelsen består av jordgubbsmousse, mandelkräm och mandelmarängbotten, så kallad daqouise-botten. Kaden Stenholm berättar att hon ville göra något som hon själv tycker är gott. Jordgubbar är dessutom sommar för många och det passar bra när jubileet är i maj. Hon beskriver bakelsen med tre ord: söt, mjuk och sommar!

BRÖD _ 45 REGIONALT / FEBRUARI
Foto: Per Groth

Kondis i omställning

Branschen från grunden

Den stora utbildningssatsningen Kondis i omställning, som Sveriges bagare & konditorer (SBK) nu genomför i samarbete med Europeiska socialfonden (ESF), rullar vidare – med grundläggande branschkunskap.

Med start i mars kommer ytterligare en del i utbildningssatsningen Kondis i omställning. Kursen kallas ”grundläggande branschkunskap” och vänder sig exempelvis till personal som är ny i branschen, samt personal i kassa, servering, butik, säsongare, extra resurser och andra som inte studerat bageri eller konditori tidigare.

-Men egentligen kan alla som jobbar i ett bageri eller konditori ha nytta av den här kursen, säger Julia Forsberg, projektledare vid Sveriges bagare & konditorers kansli. Även om man kan känna igen delar från grundutbildningen. Det kan i så fall bli en bra repetition och koll på att kunskaperna sitter.

Kursen är helt digital och man kan välja helt och hållet själv när man gör den. Innehållet är uppdelat i två moduler, och att gå igenom hela kursen tar cirka 40 minuter totalt.

-Själva kursmaterialet är uppbyggt av olika delar med filmer, texter, kontrollfrågor och ett avslutande quiz som ”examen”, förklarar Julia Forsberg. Man får svar direkt med kommentarer, och man kan göra om quizet hur många gånger man vill. Texterna och filmerna är korta och lätta att ta till sig.

Modul 1 omfattar ämnen som hygien och livsmedel, råvaror och tillverkning, produktkunskap samt kundbemötande. I modul 2 handlar det om allergener, ekonomi och personalliggaren.

-Filmerna presenteras av välkända profiler som många i branschen är bekanta med, berättar Julia Forsberg. Bagaren Moa Brink, Lundbergs Konditori håller i tillverkning, råvaror och produkter, Mattias Ljungberg, Tössebageriet, har ekonomiavsnittet, Ellinor Isaksson, Chokladfabriken, berättar om allergener och Ola Kotsalainen, Anticimex, tar hand om hygien och livsmedel. Själv håller jag i avsnittet om kundbemötande.

Kursen är framtagen av Sveriges bagare & konditorer.

-Nu hoppas vi att många inser nyttan med den här kursen och att så många som möjligt passar på att genomföra den, avslutar Julia Forsberg.

Vill du veta mer?

kontakta Julia Forsberg, projektledare eller Sitimiya Melka, projektassistent, på Sveriges bagare & konditorers kansli: julia@bageri.se sitimiya@bageri.se

46 _ BRÖD
Pssttt… Anmälan till grundläggande branschkunskap hittar du på www.bageri.se/medlem DITT MEDLEMSKAP
Julia Forsberg Sitimiya Melka

Hallå där…

…Sitimiya Melka, du har nyligen börjat jobba som projektassistent på Sveriges bagare & konditorers kansli, med fokus på utbildningssatsningen Kondis i omställning.

Vem är du?

-Jag är 19 år och kommer från Sandviken. Idag bor jag i Täby strax norr om Stockholm, tillsammans med mamma, pappa och två systrar. Jag tog studenten förra året och har sedan dess jobbat som kundansvarig inom Bravura och på restaurang. I februari började jag på en journalistutbildning på Poppius journalistskola i Stockholm och jag hoppas lära mig yrket och få verktygen för att kunna jobba som utredande och grävande journalist i framtiden.

Vad ska du göra på det här jobbet?

-Jag ska vara projektassistent och framför allt jobba med olika delar i utbildningsprojektet Kondis i omställning.

Hur kommer det att märkas att du tar över efter Nora Hattar?

-Jag hoppas att jag bidrar med en positiv personlighet, och att tillföra bra energi och vara till hjälp och stöd för både medlemsföretag och kansliet i arbetet med de olika utbildningarna.

Hur mycket kommer du att jobba, och hur länge?

-Ungefär 2-3 dagar i veckan fram till den sista maj då projektet ska avslutas. Vad gör du när du inte jobbar eller pluggar?

-Umgås med familj och vänner. Jag gillar också att läsa och skriva – och att dansa! Och så är jag intresserad av retorik, har tävlat i ett radioprogram som heter Retorikmatchen (i P4) när jag var yngre, och vi vann 2015 med Waldorfskolan i Sandviken. Vilket är ditt favoritbakverk?

-Chokladbollar!

Psstt…

Sitimiya nås på tel: 08-762 67 93

mejl: sitimiya@bageri.se

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare

Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar

Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna.

Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt.

Partner/leverantör: PCS Flavour

Person- och transportbilar

Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör:

Renault

Billeasing

Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM

Consulting

Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 47 DITT MEDLEMSKAP PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRANSCH

branschregister från A till Ö

AARBETSKLÄDER

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01

Hemsida: www.bakers.se

E-mail: info@bakers.se

BBAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796

www.dawnfoods.com

Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter

031-755

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

ALLTID TILL ER TJÄNST

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com

Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com

Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service.

Följ oss på Facebook och Instagram.

Stolthuvudsponsorav

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

www.femtorp.se 040-94 90 00

48 _ BRÖD
Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 415 05 Göteborg 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Bakels Sweden

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

VI

ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LUNDVALLS ABBageriservice

2E Ellgard Vattenblandare Silo System Råvaruhantering Meincke Industrilinjer Telme Krämkokare och Glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Dovaina Brödskärare och packmaskiner

Formex Småbrödsmaskiner och muffinslinjer

Lundvalls i Borås AB

Skaraborgsvägen 35c, 506 30 Borås Tel. 033-13 67 00, info@lundvalls.se www.lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

Blandningar Ingredienser Innovation

Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se

Maskiner, service och automatiseringar till:

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier

Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

för bättre affärer.

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

www.unox.com

Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

BRÖD _ 49
08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se
I BAGERTPRODUKTER I or dig som uppskauar ser111ce utover det vanltga BAGERIPRODUKTER AB BOX 48,147 21 TUMBA TEL 08-534 I 02 40 E-MAIL info@bageriprodukter.se www.bageriprodukter.se
HAR
ROULETTE BAGERISYSTEM
Receptet

MIWE • PC-DATA • WP KEMPER

Prægel & Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen

Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 e-mail: erik@praegel.dk

www.praegel.dk

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

50 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or
info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier
konditorier
och

CHOKLAD/PRALINER

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

DONUT-/MUNKMASKINER

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97.

Email: orderSE@barry-callebaut.com

ab@pcs.se. www.pcs.se

DISKMASKINER

Säljande förpackningar för bageri och konditori. Specialitet: Namntryck Stort sortiment av påsar, brickor, kartonger och bärkassar. Tel. 031-55 00 35 • info@lidbecks.com

www.lidbecks.com

BRÖD _ 51 C
FG GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR
Tel.
E-post:wexiodisk@wexiodisk.se
Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö
0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52
www.wexiodisk.se
GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN
Siloanläggningar
Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862
Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval
Doserings- och fyllningsmaskiner
FÖRPACKNINGAR

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

vi förverkligar dinar ideer

URBAN GUDMUNDSSON

Mobil: +46 730434010

u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

www.kipanel.se • Tel: 018-780 51 00

M

MJÖL

FÄRSK SVENSK JÄST

TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD...

K KARTONGER

Finns att beställa hos: KåKå AB

Tel: 010-484 99 00

JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

jastbolaget.se

HÖGPRESTERANDE

KYL- & FRYSUTRUSTNING FÖR DIG SOM ÄR PROFFS. www.colia.se

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn

www.lhv.se info@lhv.se 046-238832

www.labanskvarn.se

Tel: 0498-28 70 90

Finns att beställa hos:

52 _ BRÖD
J
08-590 006 00 info@revent.se

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss!

Ring vår kundservice

Nord Mills

020-91 00 92

Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper.

Vi utveck lar också sk räddarsydda TTTprodukter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102

SILOS LUNDVALLS AB

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade.

Boalts Bröd

0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

SOCKER 040-53 70 00

TÅRTDEKORATIONER

HALLBERGA TRADING

Tårtdekorationer Import /Export

Tel +46(0)14271951

Fax +46(0)14271952

BRÖD _ 53
mjöl som möjlighet S
Med
Socker och Sirap – naturliga råvaror
SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD
TTRANSPORTBAND
VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se
order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se
AB
Tel.
Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 Mjöl till hela Sverige 042-29 51 50 order@abdonfood.se ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD PER HANSSON 0707 47 42 82 PER@BAGERI.SE

25 mars firar viVåffeldagen medfrasigabakverk, gräddeochsylt!

TÄVLING

VINNARNA I SM UNGA BAGARE OCH SKOLMÄSTERSKAPEN

TREND NYHETERNA PÅ FASTFOOD & CAFÉMÄSSAN I STOCKHOLM

BRÖD #3

UTE I SLUTET AV MARS

BRÖD _ 54

Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD

Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig

Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig

Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig.

Julia Forsberg

Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Projektassistent/Kondis i omställning

Sitimiya Melka

Tel: 08-762 67 93

E-post: sitimiya@bageri.se

Dietist- och kommunika-tionschef Brödinstitutet

Maria Sitell

Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD

Johan Hård

chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD

Sara Trus

formgivare

E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD

Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li

Karin Thapper, utbildningsansvarig

utvecklar och förbättrar

utbildningar för vårt yrke

Tel: 08-762 65 38

E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist

Alexander Iliev

tel: 08-762 65 20

mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm

BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson

Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg, adjungerad

Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

PMS
PMS
PMS 130
or BRÖD _ 55
130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%.

POSTTIDNING B

(Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Ett serviceavtal kan bidra till sänkt energiförbrukning

– håll efter er maskinpark, teckna serviceavtal idag!

Nu växlar vi upp Panea Service med fler tekniker och nya funktioner.

Vi kan erbjuda skräddarsydda serviceavtal för alla kunder i hela Sverige.

Fördelarna med ett serviceavtal är flera:

• Se till att ugnar och annan utrustning går optimalt för att minska energiförbrukningen.

• Med serviceavtal får ni bättre koll på utgifterna och minimerar oförutsedda kostnader.

Vi servar framförallt maskiner av våra egna märken men kan många gånger även ta hand om service och reservdelar till andra märken. Vi utför både akutservice samt underhåll.

Gör serviceanmälan på vår hemsida www.panea.se eller ring 08-510 00 340.

Skräddasydda serviceavtal i hela Sverige!

Förhindra onödiga produktionsstopp och dessutom lägre energiförbrukning - Teckna ett serviceavtal.

Kontakta Panea serviceteam som stärkt sitt utbud med fler tekniker och tjänster som kan hjälpa er i hela Sverige.

Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning, inredning och service ni vill ha och behöver.

Marcus Sjöström 08-510 003 41 marcus.sjostrom@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.