Page 1

használati útmutató Az EclipseCrossword egy ingyenes keresztrejtvény készítő program. A rejtvény készítése szólista alapján történik, melyet meg kell adnunk a programnak a munka kezdetén. Az elkészített keresztrejtvények kinyomtathatók, szövegszerkesztőbe illeszthetők, valamint publikálhatók weboldalon is. Az EclipseCrossword legfrissebb változata a www.eclipsecrossword.com oldalról tölthető le. A telepítés gyors és egyszerű.

Új rejtvény készítése

Létező rejtvény megnyitása

A panelek közötti mozgás a „Next” és a „Back” feliratú gombokkal történik.

Új szólista készítése

Korábban készített szólista használata

Továbblépés a „Next” gomb lenyomásával.


A következő lépés a szavak listájának elkészítése definíciókkal együtt. Célszerű több szót beírni annál, amennyit mindenképpen látni szeretnénk a rejtvényben, mert a program nem biztos, hogy minden szót be tud illeszteni. Beírjuk a szót (Word), majd a definícióját is a „Clue for this word” mezőbe. Minden definíció beírása után kattintsunk az „Add word to list” gombra vagy üssünk Entert. Utólagosan szerkeszthető minden definíció, ha a bal oldali listában a nevére duplán kattintunk. A listából el is távolítható egy-egy szó a „Remove word” gomb segítségével. A „Tools” menüpontban találjuk a szólistákkal kapcsolatos műveleteket.

A szólista mentése (ewl kiterjesztésű fájl)

A szólista elkészítése után a programba beírjuk a keresztrejtvény címét, megadhatjuk a nevünket és esetleg szerzői jogi információt. Az utóbbi két mezőt akár üresen is hagyhatjuk.

A következő lépésben adjuk meg a keresztrejtvény méreteit. A rejtvény nem lehet 11x11-es méretnél kisebb. Arra is gondoljunk, hogy a megadott szavak hossza is befolyásolja a rejtvény méretét. Általában érdemes elfogadni a program által ajánlott méreteket.


Ezt követően a program elkészít egy keresztrejtvényt. Ha ez számunkra megfelelő, akkor továbbléphetünk, ha nem, akkor a „Make another puzzle like this one” feliratra kattintva újabb és újabb változatokat kérhetünk.

Itt látható a keresztrejtvény mérete és a felhasznált szavak száma.

Ha elfogadtunk egy számunkra szimpatikus keresztrejtvényt, akkor a következő lépés a mentés és a publikáció. Elsőként mentsük el a rejtvényt az EclipseCrossword saját formátumában (ecw kiterjesztés). A mentés után megnyithatjuk az ablak különböző oldalait, ahol nyomtathatunk, weblapra menthetünk vagy szövegszerkesztőbe illeszthetjük a rejtvényünket. A nyomtatás előtt beállíthatjuk (pipával), hogy a program mely részeit nyomtassa ki a keresztrejtvényünknek.

Kitöltött rejtvényábra

Üres rejtvényábra

meghatározások

A szavak és a hozzájuk tartozó meghatározások


A kész keresztrejtvényt weblapra is menthetjük. Az eredmény egy internetes böngészővel tekinthető meg. Ha másoknak is meg akarjuk mutatni, akkor fel kell tölteni egy, az interneten is elérhető helyre.

Ezt válasszuk a legegyszerűbb megoldáshoz!

A webes rejtvények készítéséhez négy lehetőséget ajánl fel a program. A legegyszerűbb, ha az „Interactive with JavaScript” opcióra kattintunk és így egy html oldalt kapunk, melyet azonnal meg is nyithatunk. Amennyiben szövegbe szeretnénk illeszteni a keresztrejtvényt, a „Publish crossword” lapra kell váltanunk. A „Rich text format (RTF)” menüponttal a rejtvény meghatározásait menthetjük rtf kiterjesztésű fájlba. Ezt a formátumot minden szövegszerkesztő ismeri. A rejtvény ábráját a „Windows metafile (WMF)” opcióval menthetjük el. Az eredmény egy wmf kiterjesztésű fájl, melyet könnyen beilleszthetünk bármely szövegbe.

Itt menthetjük a szöveget.

Az ábra mentése WMF formátumban

Eclipse Crossword leírás  
Eclipse Crossword leírás  

Hogyan használjuk az Eclipse Crossword keresztrejtvénykészítő programot?

Advertisement