Inspiration 2 2017

Page 1

Nytt från Atria Foodservice • Nr 2 2017

Lithells Korv kan Kyckling LITHELLS 110 ÅR!

PMS 485 PMS Black PMS 486

2017

ÅRETS SOUS VIDE-KOCK 2017

Tomas Gustafssons recept på vinnarrätten

Dagens Rätt Fisk nu 100% MSC!


LEDARE

Vi älskar korv! Ända sedan 1907 är Lithells förvaltare av den matglädje som många svenskar sedan barnsben förknippar med korv. När Oskar Lithell drog i gång sin charkuteriverksamhet i Kumla var esset i rockärmen inte bara en handvevad köttkvarn utan även kunskap, passion och uppfinningsrikedom. Värden som vi sedan dess har förvaltat och förädlat. Vi står idag för en av Sveriges största tillverkningar av korv, med ett brett sortiment anpassat för storkök, restaurang och gatukök. Vi lever upp till de krav som ställs från skola, sjukvård och omsorg och utvecklar hela tiden vårt sortiment så att våra korvar kan njutas av alla människor oavsett ålder och matpreferenser. Lyhördheten och förmågan att känna av vad kunderna efterfrågar, är några av de viktigaste framgångsfaktorerna. Med andra ord: Lithells kan korv som ingen annan i Sverige! För oss på Atria Foodservice är det en enorm styrka att ha en korvexpert som Lithells i portföljen. I det här numret av Inspiration sätter vi lite extra fokus på vårt nya sortiment av kycklingkorv. Här kan vi erbjuda sex stycken olika kycklingprodukter med en hög kötthalt som till hundra procent hämtas från Svensk Fågel, där tre av dem dessutom är nyckelhålsmärkta. Precis som vårt övriga korvsortiment, med undantag för isterband, är de även SärNär-märkta och därmed fria från laktos, gluten, ärtprotein, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Och den låga fetthalten till trots, endast 9% och 14%, har korvmakarna på Lithells lyckats skapa marknadens godaste och mest smakrika kycklingkorvar. Inte minst vill jag slå ett extra slag för kycklingkorven med morot, ett lite mustigare och nyttigare korvalternativ på matbordet samt den alspånsrökta kycklingvarmkorven på konserv – en perfekt utflyktskorv som passar alla! Smaklig måltid! Håkan Emilsson Customer Marketing Manager Atria Foodservice

Registrera dig för nyhetsbrev – Få information om nyheter, kampanjer, recept och inspiration från Atria Foodservice. Maila foodservice@atria.com. Ange om ni vill ha nyhetsbrev för den privata sektorn och/eller den offentlig sektorn.

2


I DETTA NUMMER

4 Lithells Korv kan Kyckling Korv till alla! Hälsosamma kycklingkorvnyheter gjorda på svensk fågel, SÄRNÄR, nyckelhålsmärkning och svensk morot.

12 Vinnaren av Årets Sous Vide-kock 2017 Tomas Gustafsson bjuder på sin vinnarrätt vilket tog honom till vinsten – äran och en Smart Car.

16

4

TZAY – det vegetariska alternativet

18

PMS 485 PMS Black PMS 486

Intervju med Fågelbäcksskolan

2017

12

Antar utmaningen att få eleverna att äta mer grönt.

16

20 Dagens Rätt Fisk nu 100% MSC-råvara

22 Vi tar Ansvar: Atrias CSR-arbete Vi ställer tydliga krav på våra leverantörer.

20

22

26 Atria vann Utmaningen 2017 Läs Martin & Serveras intervju med Jonas Högberg om Atrias hållbarhetsarbete.

28

Atria Inspirerar 26

28

Vi bjuder på kycklingkorv, TZAY, Fish’n Chips, ekologisk kotlettrad samt Vinnarrätten i Årets Sous Vide-kock 2017! 3


Svensk korvkultur för alla

Lithells Korv kan Kyckling! Lithells firar 110 år med att lansera kycklingkorv gjord på svensk fågel. MATS GÖRANSSON, PRODUKTUTVECKLARE PÅ ATRIA

Vi ligger i framkant på fågelchark Efterfrågan på nyttigare korvalternativ ökar på bred front och under varumärket Lithells vill Atria vara en betydande trendsättare på marknaden. Att göra riktigt god korv av fågel är en utmaning som få klarar, men med 110 års hantverkskunnande i ryggen har Atrias produktutvecklare lyckats ta fram ett sortiment av mycket smakrika kycklingkorvar gjorda enbart på svensk fågelråvara. Vi frågade Mats Göransson, chef för produkt- och processutveckling i Sköllersta, vad som är hemligheten bakom Lithells goda och nyttiga kycklingkorvar.

– Kombinationen av magert kycklingkött och mycket smak fungerar normalt sett ganska dåligt, men den biten har vi lyckats väldigt bra med. Fett är en av de viktigaste smakbärarna normalt sett, så man får jobba med andra parametrar för att lösa den utmaningen, berättar Mats.

– Idag är det är inte många som slår oss på fingrarna när det gäller låg fetthalt i kombination med mycket smak, och när det gäller kycklingkorv med morot är vi än så länge ensamma på spelplanen.

– Foderomvandlingen, dvs. hur mycket foder som behövs per kilo färdig råvara, är riktigt låg för kyckling. Och det vita kycklingköttet är både fettsnålt och med sin fettsyrasammansättning hälsosamt att äta.

Bra varmhållningsegenskaper

110 års hantverkskunnande – Lithells har tillverkat korv sedan 1907* SÄRNÄR - fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein Innehåller inte paprika eller röda kryddor Inga onödiga tillsatser (fria från fosfater) Innovation - Först ut med korv med morot Svensk Fågel - Svensk råvara och märkning Uppfyller alla UHM-krav för kyckling - leverantörsförsäkran på Dabas Lösfrysta korvar – Enklare hantering

Just kombinationen av morot och kycklingkött blev enligt Mats extra lyckad, där moroten dels fungerar som en smakförstärkare och dels ger korvarna bättre varmhållningsegenskaper. – Det var något vi upptäckte i arbetet med att ta fram korvarna. Vi kunde konstatera att middagskorven med kycklingkött och morot höll sig fräsch och spänstig lång tid under varmhållning, vilket är en viktig egenskap i storkökssammanhang. Att välja Lithells kycklingkorvar borgar inte enbart för god smak och hög kvalitet, på köpet gynnar man även miljön och bidrar till människors bättre hälsa.

*Läs mer om Lithells korvhistoria och hantverkstradition på www.atriafoodservice.se 4


Svensk korvkultur för alla

Nyckelhålsmärkt kycklingkorv med svensk morot Servera era gäster Lithells särnär- och nyckelhålsmärkta kycklingmiddagskorv med morot. Fler kan nu äta av samma korv, korven kan serveras oftare på menyn – flera gånger i månaden*, och barnen får i sig grönsaker.

Art 7223 Kycklingmiddagskorv med morot, skivad, 9%, särnär

Art 7222 Kycklingmiddagskorv med morot, strimlad, 9%, särnär

Lithells har lyckats igen. Förra året lanserades en middagskorv med morot som blev en succé. Nu har Lithells gjort det igen. Nu på kyckling. ”Kombinationen av morot och kycklingkött är extra lyckat för att få bra varmhållningsegenskaper, konsistens och smak.” Mats Göransson, Chef Produkt- och processutveckling, Atria Sverige

Svensk Fågel – Svensk råvara och märkning Nyckelhålsmärkt - endast 9% fett SÄRNÄR – Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein Innehåller inte paprika eller röda kryddor 60% kötthalt och 15% svensk morot Lösfryst/styckfryst - strimlad och/eller skivad

SAFTIG AV MOROTEN

KLIMATSMART

Se www.atriafoodservice.se för nyckelhålsmärkt middagskorv med morot med annan köttråvara.

HÅLLER VÄRMEN LÄNGE

ÄT MER GRÖNSAKER

*Vår nyckelhålsmärkta korv med låg fetthalt (9%) ger skolorna möjlighet att servera korv upp till 3ggr/mån, jämfört med fetare korv 1ggr/mån, enligt Livsmedelsverkets rekommendation gällande mat till skolbarn.

5


Svensk korvkultur för alla

Lithells kycklingkorv Alla kycklingkorvar är SÄRNÄR-märkta

Genom denna märkning garanterar vi att korven är fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein. Det innebär att våra kunder kan servera samma korv till alla, även de som är allergiska mot ovan nämnda ingredienser. Vi har även valt bort ingredienser så som paprika samt röda kryddor. Ett tryggt val för dig som serverar intoleranta samt matallergiker.

En trygghet för er som underlättar vid servering Alla kycklingkorvar innehåller svensk kyckling-råvara Märkningen med Svensk Fågel garanterar att kycklingarna får foder utan fiskmjöl och att den innehåller soja som är GMO-fri. Det innebär även att kycklingarna är salmonellafria, att användning av antibiotika skall vara restriktiv och att alla djur föds upp enligt djuromsorgsprogrammet samt att vi värnar om miljön. För mer information gå in på www.svenskfagel.se Alla kycklingkorvar uppfyller alla UHM-krav för kyckling Ni hittar UHM-kraven på www.upphandlingsmyndigheten.se. Atria har valt att lägga upp leverantörsförsäkran, tillsammans med produktinformation på www.dabas.com. Där kan våra kunder enkelt hämta denna information vid upphandling. Inga onödiga tillsatser i kycklingkorvarna Vår fabrik i Sköllersta har mycket höga kvalitetskontroller och arbetar aktivt för att minska användandet av tillsatser. Vi använder enbart tillsatser som ger kunderna en trygg produkt. Våra kycklingkorvar är fria från fosfater*.

*Läs mer på www.atriafoodservice.se 6


Svensk korvkultur för alla

”Kombinationen av magert kycklingkött och mycket smak fungerar normalt sett ganska dåligt, men den biten har vi lyckats väldigt bra med.” Mats Göransson, Chef Produkt- och processutveckling, Atria Sverige

Skinnfri med hög kötthalt 65%

Art 7424 Kycklinggrillkorv 40g, skinnfri, särnär

Art 7425 Kycklinggrillkorv 40g, skinnfri, 9%, särnär

Tips! i tunnbröds9% v or llk ri gg in kl yc K a Server gurksallad, h oc os sm ti ta po ed m rulle art 10725.

Se www.atriafoodservice.se för grillkorv med annan köttråvara.

Tips! Ta hand om resterna dagen efter och servera tunnbrödspizza till lunch eller som ett mellanmål. Har ni grillkorv och tunnbröd över så bred Mojo Rojo, art 71017, på tunnbröden och lägg på slantad kycklinggrillkorv. Strö på ost och baka av i varmluftsugn 190°C 5-7 min.

7


Svensk korvkultur för alla

Lithells Kycklingkorv fick mycket gott resultat i smaktest* *Källa: Rapport Kartläggning och produkttest fågelkorv. Via YouGov april 2015.

6 av 10, som idag inte äter korv gjord på fågel, kan tänka sig äta det. Skinnfri prinskorv - en bra korv för barn och äldre

Argument för att prova kycklingkorv:

Nyfikenhet och kul att testa Kyckling och kalkon är magert kött Känns nyttigare Lägre miljöbelastning och mindre ohälsosamt kött Viktiga faktorer vid köp av fågelkorv är smak, kvalitet och kötthalt, följt av innehåll och ursprung. Dvs klassiska korvfaktorer. Lithells kycklingkorv kan leverera det kunderna önskar!

Art 7049 Kycklingprinskorv 13g, skinnfri, särnär

Unik prinskorv på marknaden! Hög kötthalt 65% Skinnfri SÄRNÄR – Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein. 8

Se www.atriafoodservice.se för Prinskorv med annan köttråvara.


Svensk korvkultur för alla

Korven med skinnet som ger det karaktäristiska knäppet vid bettet.

KYCKLING

KYCKL

Art 7441 Kycklingvarmkorv 50g, med skinn, konserv, särnär Alspånsrökt – för den goda smakens skull Skinn – för den goda tuggans skull Kyld korv på burk – för den långa hållbarhetens skull

ning

märk le g å F k s Sven

Varmkorv gjord på kyckling, SÄRNÄR, på burk är det självklara valet att ta med ut på utflykt! Man behöver inte tänka på att ta med sig olika slags korvar på utflykten. Tillaga korven i spadet.

Se www.atriafoodservice.se för varmkorv på burk med annan köttråvara samt annat skinn. 9


KYCKLINGVINGAR – omtyckt snack(i)s Lagerbergs är måna om att ta hand om hela kycklingen. En styckningsdetalj som ofta ligger i skymundan, men som är otroligt omtyckt som snacks, är kycklingvingar. Grillade med glaze och serverade med en het dippsås.

ART. NR: 825076

Kycklingvingar Ugnsgrillade kycklingvingar tillagade med Chipotle glaze (art nr 71025). Servera med Mango/jalapeño glaze (art nr 71015). Perfekt som snacks eller tilltugg i baren.

10


1

2

4

3

Gör egen pulled chicken på kycklinglårfilé Enkelt och gott med olika tillbehör. ART. NR: 821480

Kycklinglårfilé Pulled chicken är ett gott alternativ till pulled pork. Använd gärna lårfilé som är något fetare än bröstfilé. Tillaga på låg värme (120-130 grader) i ett par timmar tillsammans med barbecuesås, salt och peppar. Riv sönder lårfiléerna när de är tillräckligt mjuka. Här är fyra goda serveringsförslag med tortilla och lite mexikansk touch:

1: Mango/jalapeño glaze (art nr 71015) och ärtskott 2: Pico de gallo (tomatkött, schalottenlök, röd chili, koriander) 3: Avokado och Sweety drop chili (art nr 40818) 4: Mangosalsa: tärnad Mango (art nr 1934), spansk peppar och koriander. Toppa allt med créme fraiche och hackad koriander. Gott när som!

11


Vi tillför ingenting PMS 485

PMS Black PMS 486

Det gjorde däremot Årets Sous Vide-kock 2017 vinnaren Tomas Gustafsson, från Pembert & Gustafsson i Malmö. Vi tillförde ingenting annat än en saftig, mör 2017 fjäderformad detalj, Pluma, som huvudråvara. Tomas fick sätta sin signatur på rätten, vilket tog honom till vinsten – äran och en Smart Car.

Hällstekt Pluma

Art 7903 Pluma, sous vide, Signature

med savoykål fylld med jordärtsskocka och äpple. Krokett med Pluma, Karl-Johan och lagrad Allerumsost. Samt en rostad kyckling ”dashi” med Karl-Johan, miso och yuzu.

Svenskt köttursprung, 98% kött kryddad med salt och peppar

Till det serverades en dillkräm, tapioka i soya och en sallad gjord på jordärtskocka, äpple och svamp. Receptet finns på sidan 32.

Nyfiken på vår sous vide sortiment? Kontakta våra säljare: tel. 010-482 30 00.

Juryns motivering till Tomas signatur(e): För en sällsynt stor rikedom i råvaruvariationen och en mycket tilltalande kreativitet får årets Sous Vide-kock 2017 Pluman att i alla avseenden framträda på allra högsta nivå. Årets Sous Vide-kock 2017 års jury bestod av: Rikard Nilsson, Bengt Sjöström, Thomas Diederichsen och förra årets vinnare Dennis Säwström. 12


Lithells – Sous Vide

Ekologisk, välputsad, skivad kotlettrad, långsamt tillagad. Brynt för fin stekyta och smaksatt med salt och svartpeppar. Saftig och mör. Perfekt till lunch och catering.

Art 7198 Kotlettrad skivad 5 mm, ekologisk, sous vide

Recept på sid 34. Läs mer om vårt Lithells Sous Vide sortiment på www.atriafoodservice.se.


Lithells – Husman

Blodpudding som dessert eller mellanmål

Blodpudding med äpple och vanilj-crème fraiche Stek blodpuddingen knaprig i olja. Servera med tärnat äpple karamelliserat i kanel, socker och kardemumma. Toppa med vispad crème fraiche smaksatt med vaniljsocker. Servera med glass! Blanda 2 delar blåbär med 1 del cumberlandsås. Smaksätt med några droppar tabasco. Servera med vaniljglass och lättstekt blodpudding. Servera med sylt och grädde! Rör ihop hallonsylt med flytande vispgrädde. Servera med välstekt blodpudding.


Lithells – Husman

Kyld färdigskivad blodpudding, art 309104 Smidig hantering med halvmånen Lång hållbarhet - 40 dagar kylt Högt järninnehåll - 18 mg/100 g Låg fetthalt 9%

Övriga Geas blodpudding-sortiment: 309101 Blodpudding, hel 309103 Blodpudding, skivad, förstekt, lösfryst 309104 Blodpudding, skivad 309254 Blodpudding, glutenfri 309255 Skånsk Blodkorv

15


Vegetariskt

Våra fantastiska sojastrimlor - nu i större storköksförpackning TZAY är perfekta att använda som en ingrediens i en gryta, pasta, sallad, taco, wraps eller i någon annan favoriträtt. Stek, grilla eller värm dem i ugn eller micro. Kan ätas som dom är men smakar bäst värmda. Tina gärna produkten innan tillagning för bästa resultat!

16


Vegetariskt

Supergoda, proteinrika och glutenfria

Ar t 8534 8 TZ AY Sojabitar 4x 1k g ingefära Smaksatt med chili och

Art 85350 TZAY Sojastrimlor, naturella 4x1kg Neutralt smaksatt med salt och peppar

RTRS-TMLA-M-IND-00082

Högt proteininnehåll Veganvänlig Glutenfri GMO-fritt Utan tillsatser

Vi stödjer en hållbar sojaproduktion genom att köpa RTRS credits för TZAY. Läs mer på responsiblesoy.org.

T Z AY 5 3 49 8 t r A x1kg g ef är a pet t 4 i och in il h Sojas c d at t me S m ak s

Produkterna finns även i en mindre förpackning 250g, anpassade för mindre enheter. Fråga er säljare. För inspiration till fler vegetariska rätter; www.atriafoodservice.se. och www.tzay.se. 17


Vegetariskt

GRÖNSAKSFÄRSEN GÖR SUCCÉ I TRELLEBORG

Våga experimentera med det vegetariska Christian Karmestam är en av kockarna på Fågelbäcksskolan i Trelleborg. Han har antagit utmaningen att få eleverna att äta mer grönt, även om han vet att det finns ett visst motstånd mot både grönsaker i allmänhet och vegetariska rätter i synnerhet.

Personalen på Fågelbäcksskolan Kök. Från vänster: Agneta Jönsson, Madeleine Jönsson, Christian Karmestam, Linus Jönsson, Anneli Sonesson.

D

et finns ett visst grupptryck på att man inte ska gilla vegetariskt, men med lite knep och bra produkter går det faktiskt att ”lura” eleverna att äta lite grönare. Många är ju skeptiska från början men när de väl har smakat är det många som faktiskt erkänner att det smakar gott, säger Christian. Lyckad improvisation Christian har arbetat med en rad olika vegetariska råvaror, där Atrias grönsaksfärs tillhör ett av de mer lyckade 18

”Det är roligt att prova sig fram till nya recept och sen se att det går hem hos eleverna.” exemplen. Han använde färsen i en lasagnette som blev mycket uppskattad av eleverna, där receptet mer eller mindre improviserades fram. – I olagat skick ser färsen kanske inte så rolig ut, men som ingrediens

i olika färsrätter fungerar den mycket bra. Det är roligt att prova sig fram till nya recept och sen se att det går hem hos eleverna. Har du något tips på hur man lyckas med vegetariskt? – Våga experimentera och var lite kreativ när det gäller att hitta namn på rätterna. Du behöver ju inte skriva eleverna på näsan vad det är de äter utan utmaningen är att få alla att våga prova och komma runt inställningen att ”man ska inte äta vegetariskt”.


Vegetariskt

Grönsakslasagnette

Nedan ingredienser behövs för grönsakslasagnette till 1 st Gastrobleck 1:1 65, ca 25 port. Ingredienser: 2 liter lasagnetter, torra 2 liter grönsaksfärsblandning*, varm 2 liter béchamelsås, varm ca 7 dl ost, riven Varva ovan ingredienser och strö ost på toppen. Tillagas i 170°C, 15-20 min. *Rör ihop nedan till en grönsaksfärsblandning: Grönsaksfärs, art 1950 1,2 kg Tomatpuré 320 g Chilisås 110 g Morötter, strimlade 360 g Vitlök, pressad 40 g Vatten 2 dl Timjan, torkad 0,75 msk Oregano, torkad 2,5 msk Näringsvärde per portion Energi 2002kJ, 477kcal Fett 15g Kolhydrater 69g Protein 15g

”I olagat skick ser färsen kanske inte så rolig ut, men som ingrediens i olika färsrätter fungerar den mycket bra.” Christian på Fågelbäcksskolan i Trelleborg

Art 1950 Grönsaksfärs INNEHÅLL: morot, kålrot, palsternacka, lök, grön SOJABÖNA, kronärtskocka, aubergine, rapsolja, VETEGRODDAR, vitlök, salt, arom. Produkten har ett högt värde av: Järn 5,6mg/100g (vilket motsvarar 40% av RDI) fiber 5,5g/100g Vill man ha ett ekologiskt alternativ på grönsakfärs, utan tillsatta allergener, så finns även art 1952 Grönsaksbas, ekologisk. 19


Dagens Rätt Fisk

Dagens Rätt Fisk nu 100% MSC! Nu har vi ett fisksortiment med enbart MSC-fiskråvara. Detta innebär att all fisk som vi marknadsför under Dagens Rätt Fisk kommer från ett fiske som har blivit oberoende certifierat enligt MSC:s miljökrav för ett välskött och uthålligt fiske. Läs mer på www.msc.org/se.

Art 37805 Majonnäs, äkta Art 80825 Currydressing

Art 1970 Sojabönor, gröna

Art 1584 Fish’n Chips, tempurainbakad filé 140-160g, MSC MSC-C-51951

Klassisk Fish’n Chips Alaska Pollockfilé inbakad i en glutenfri tempura. Ger en genuin kraterbildande panering efter tillagning i fritös.

Tips! Fish´n chips med picklad spetskål och grön sojabönspuré. Se recept på sid. 38 20


Dagens Rätt Fisk

Art 1750 Alaska Pollock med kikärtspanad 50g, MSC MSC-C-51951

Unik panering gjord på kikärtsmjöl Mycket god krisp och smak. Dessutom är den glutenoch laktosfri och har hög fiskhalt, 65%.

Kikärtspanerad Alaska Pollock med potatisoch blomkålsstomp. Se recept sid. 39

21


VI TAR ANSVAR: Atrias CSR-arbete

22


VI TAR ANSVAR: Atrias CSR-arbete

Vi ställer tydliga krav på våra leverantörer Vi ställer höga krav på våra leverantörer och arbetar endast med dem som följer våra riktlinjer när det gäller kvalitet, spårbarhet och god djuromsorg. Nytt verktyg för leverantörsbedömning Under hösten 2015 gick vi över till ett nytt verktyg där vi samlar all information om våra leverantörer i ett och samma system. Efter att leverantören fått svara på en rad frågor om bland annat affärsetik, hälsa, miljö och säkerhet får vi ut en sammanfattning som ger oss en ännu mer nyanserad bild av vem leverantören är och vad den presterar. På så vis får vi en mer ärlig dialog och ett tätare samarbete med leverantören samtidigt som vi skapar en transparens mot våra kunder. Med det nya systemet har vi tagit bort en del leverantörer som inte levde upp till våra krav.

liga lever upp till vår standard när det gäller spårbarhet, djuromsorg, kvalitet och råvarutillgång. I upphandlingen med leverantörer kontrollerar vi hur väl de lever upp till upphandlingsmyndighetens regler för upphandling som bygger på svensk djurskyddslagstiftning. Detta gör vi för att vara tydliga med vad vi anser är viktigt. Vi väljer ut leverantörer som vi litar på, som har högt renommé och som vi vet följer lagstiftningen.

Ursprung av vårt kött Av den köttråvara vi använder i produktionen i Sverige är cirka 65 procent svenskt kött. Vi köper även råvara från Finland där våra finska ägare har egna

Hans Christian Hesseldal.

”Vi väljer ut leverantörer som vi litar på, som har högt renommé och som vi vet följer lagstiftningen.” kontraktsgårdar med egna djurskyddsprogram och veterinärer. Dessutom köper vi från utvalda och godkända leverantörer i några andra europeiska länder, till exempel Tyskland och Frankrike. Aktuell information om inköpsländer finns alltid på vår hemsida atria.se.

Vår inköpspolicy säkerställer god djuromsorg Atria Scandinavia samarbetar i dag med ett 50-tal köttråvaruleverantörer. Vår inköpspolicy säkerställer att samt-

Regelbundna besök hos leverantörer Varje år utför vi revisioner hos alla våra leverantörer. Utifrån vår inköpspolicy

väljer vi även ut leverantörer som vi besöker, både i Sverige och Danmark och i övriga Europa. Detta görs alltid i samarbete mellan våra kvalitets- och inköpsavdelningar. Under besöket säkerställer vi att leverantören följer de krav vi ställer på livsmedelssäkerhet och god djuromsorg.

Hållbarhetsansvar Inköp köttråvara Ansvarig Hans Christian Hesseldal Titel Inköpsdirektör Atria Scandinavia

23


GOTT & BLANDAT

Testa våra Snacks salami! Art 7533 Hamburgare Bistro 100g, 80%

Här är Burgaren som Boostar din Business Addera mervärde med smakrika tillbehör. Servera nya Bistro Burgaren, en tjockare 100 grams hamburgare med den rätta restaurangkänslan, tillsammans med Ridderheims heta Mojo Rojo, art 71017 och krispig alspånsrökt hickorybacon, art 4526. Toppa med picklad rödlök för den friska syrans skull. Hamburgaren klarar tuffa tag i köket och varmhållning, utan att förlora för mycket av sin saftighet.

Svenskt färdigstekt bacon rökt över äkta alspån och stekt på båda sidor

Art 50218 Snacks salami Sour cream onion 70g Art 50219 Snacks salami Hot chili 70g

Art 50220 Snacks salami Salt & peppar 70g

Nyhetsbrev från Atria Foodservice! Kontakta foodservice@atria.com

Mycket arom och god sälta!

24

Art 4526 Hickorybacon, stekt, skivat, svensk råvara

Art 368013 Restaurangbacon, skivat, lättstekt, svensk råvara

Det hickoryrökta baconet är krispigt stekta i centimeterstora bitar. Passar perfekt till hamburgaren, salladen, smörgåsen eller som topping.

Lättstekta skivor som med fördel kan stekas ytterligare på stekbord eller i bleck.

Nyhet! Cheddar dipp – En krämig dippsås gjort på majonnäs och crème fraiche smaksatt med cheddarost. Art 17106 Cheddar dipp 35g


GOTT & BLANDAT

SVENSKTILLVERKAD I TRANÅS

Variera med vegetariskt och få pippi på pastej Pastejköket har lanserat två nya pastejer. En vegetarisk pastej gjord på ärtprotein, smaksatt med Karl-Johansvamp och en krämig och smakrik kycklingpastej gjord på svensk kyckling. Den vegetariska pastejen är helt utan animaliska råvaror och har inga tillsatta ingredienser av gluten*. Kycklingpastejen är gluten- och mjölkfri*.

Veganvänlig Art 181120 Vegetarisk pastej 200 g

Art 181160 Kycklingpastej 190 g

*Det är inget gluten i receptet för den vegetariska pastejen, men gluten förekommer i Pastejkökets övriga produkter och kan ”åka runt i luften” så för den extremt känsliga så kan det innehålla spår av gluten. När det gäller kycklingpastejen så garanterar vi att denna är gluten- och mjölkfri, då man tillverkar denna separat.

Art 7917 Kotlettrad basic med sky, sous vide Mör, benfri kotlettrad, långsamt tillagad för att bibehålla saftigheten. Brynt för fin stekyta och smaksatt med salt och svartpeppar. Perfekt lunch- eller cateringrätt då den klarar varmhållning. Skiva och värm i ugn eller stek i grillpanna. Använd gärna skyn till sås alternativt häll den på den skivade kotlettraden vid uppvärmning.

25


VI TAR ANSVAR: Atrias CSR-arbete

ATRIA VINNER UTMANINGEN 2017

Atria vann leverantörsklassen i Martin & Serveras årliga hållbarhetstävling I Martin & Serveras årliga hållbarhetstävling Utmaningen gäller det för kunder och leverantörer att tänka till och skicka in ett tävlingsbidrag kopplat till ett specifikt tema. 2017 års tävling hade temat Hållbara idéer och leverantörsklassen vanns av Atria, ett företag som jobbar med så mycket som trettio hållbara idéer – om året.

”Vi är mest kända som leverantör av kött och korv, men vi försöker verkligen ligga i framkant när det gäller hållbarhetsarbete. Därför känns det extra roligt att vinna en tävling i just hållbarhet!” säger Jonas Högberg, Key Account Manager på Atria.

projekt finansierat av Vinnova. Forskningen ingår i projektkategorin ”Utmaningsdriven Innovation”. ”Det här projektet tog egentligen avstamp ur Ridderheimsrapporten, en trendspaning som vi gör var tredje år. Här visade analysen att insekter ses som en alternativ proteinkälla för västvärlden i framtiden.”

CSR*-grupp håller ihop arbetet I tävlingsbidraget beskrev Atria hur de jobbar tvärfunktionellt med hållbarhetsfrågorna. En CSR-grupp med representanter från olika delar av organisationen jobbar för att driva aktuella projekt framåt och har även i uppdrag att varje år ta fram en gemensam hållbarhetsrapport för koncernen. ”I vår CSR-grupp sitter åtta personer och vi har möten fyra gånger per år. Här stämmer vi av vart vi står och vart vi vill, när det gäller våra olika projekt som vi siktar på att ha i mål år 2020. Vi är duktiga på gränsöverskridande samarbeten och det måste man vara i en stor organisation som Atria. Här samarbetar Foodservice, Retail, Fast Food och alla andra ben inom företaget, med representanter från bland annat innovation, inköp och sälj.” berättar Jonas.

Hållbarhet som motto Atrias motto är: ”Good food – Better mood”. Det innebär att arbeta på ett hållbart och ansvarsfullt sätt genom 26

hela livsmedelskedjan. Hållbarhetsstrategin är uppbyggd kring tre perspektiv: socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Ett av de tuffa delmålen som ska nås till år 2020 är att minska CO2-utsläppen i produktionen men 50 %. Detta görs bland annat genom att byta till en biopanna. Det är en investering på 28 miljoner som minskar CO2-utsläppen med 4000 ton per år. Ett annat mål som ska nås till 2020 är att minska matsvinnet i produktionen med 25 %.

Alternativa proteinkällor för en hållbar framtid ”Atria har ett brett sortiment med allt från kött, korv, pålägg, vegetariskt, fisk, delikatesser och kyckling. Vi har en tro på framtidsprojekt och att kunna göra saker ännu bättre, vilket leder oss in på två av våra pionjärprojekt.” förklarar Jonas. Ett av dessa projekt handlar om insekter som alternativ proteinkälla. Här stöttar Atria pågående forskning i ett

När kommer vi att börja äta insekter till frukost? ”Idag är inte insekter godkända som livsmedel i Sverige. Vi tittar på tester där insekter används som en ingrediens i till exempel korv och hamburgare, för att dryga ut kötthalten men fortfarande ha ett högt proteininnehåll. Idag har vi till exempel en middagskorv som innehåller morot. Precis som vi idag använder morot i en korv, skulle insekter kunna användas i kött. Men än så länge är det bara forskning och personligen tror jag insekter i mjölform är det vi kommer börja konsumera om vi väl når dit i framtiden.” Både i Danmark och i England har man redan börjat etablera insektsanläggningar. På EU-nivå klassas insekter som Novel Food och i vissa länder är insekter redan godkända som livsmedel. ”Tittar man på Mexiko så är det ett land med 300 arter registrerade som livsmedel. Vi vill gärna hjälpa till att kartlägga om insekter är ett bra alternativ för svenskar, hur det kan använ-


VI TAR ANSVAR: Atrias CSR-arbete

Håkan Emilsson, Customer Marketing Manager och Jonas Högberg, Key Account Manager på Atria

”Att minska matsvinnet står högt upp på vår agenda.” das och om det är ett hållbart inslag för svenska livsmedelsindustrin.” förklarar Jonas.

Smarta etiketter som känner hur livsmedlet mår Ett annat hjärteprojekt är det om smarta etiketter. Här stöttar Atria företaget Innoscentia som utvecklar en

smart lösning för att mäta hållbarhetstiden för livsmedel. ”Att minska matsvinnet står högt upp på vår agenda. Innoscentias smarta etiketter är något som vi tänker att vi kan applicera på till exempel korv, kött och kyckling. Etiketterna förstår hur livsmedlet mår genom att analysera den naturliga gas som livsmedlet utsöndrar vid nedbrytning.

På så vis kan vi påvisa ett mer riktigt bäst-före-datum och minska matsvinnet genom att bra mat inte slängs. När vi når dit då har vi nått väldigt långt. Det är något som gynnar alla, både grossister, restauranger, butiker och konsumenter.” Intervju gjord av Martin & Servera, www.martinservera.se. *CSR står för Corporate Social Responsibility.

27


RECEPT

Låt oss inspirera dig! I all matlagning – både professionellt och i hemmet – är det lätt att fastna i samma hjulspår. Det är där vi kommer in i bilden. Vår ambition är att inspirera dig att tänka nytt och hitta nya, spännande kombinationer utifrån vårt breda sortiment. Här finns något att hämta för alla, oavsett om maten ska lagas i restaurang, café eller storkök. På de följande sidorna presenterar vi ett antal välsmakande och lättlagade rätter på några av våra produktnyheter. Vi bjuder även på en välkomponerad anrättning från vinnaren av Årets Sous Vide-kock 2017, Tomas Gustafsson, Pembert & Gustafsson i Malmö. Kika gärna in på vår hemsida www.atriafoodservice.se. Där hittar du massor av matiga tips och recept. Du vet väl att hemsidan även är anpassad för både mobiler och surfplattor. Lycka till i köket! Håkan Emilsson Customer Marketing Manager, Atria Foodservice

Kycklingkorvpytt med rotsaker Ingredienser: 10 port. *Kycklingmiddagskorv med morot, strimlad, 9%, särnär, art 7222 1 kg *Majonnäs, lätt, art 33505 3,5 dl *Mojo Rojo, art 71017 1,5 dl Potatis, tärnad 1 kg Morot, tärnad 500 g Palsternacka, tärnad 500 g Kålrot, tärnad 500 g Purjolök, strimlad 200 g Matolja 5 dl Koriander, färsk (kan uteslutas) 50 g Salt och peppar

100 port. 10 kg 3,5 l 1,5 l 10 kg 5 kg 5 kg 5 kg 2 kg 5l 500 g

Gör så här: Stek rotsakerna i matolja. Smaka av med salt och peppar. Stek kycklingmiddagskorven i matolja tills den får fin färg och vänd ner den i rotfruktspytten. Tillsätt purjolöken. Toppa med koriander (kan uteslutas). Blanda lättmajonnäs och Mojo Rojo och servera till som dipp. Näringsvärde per portion Energi 3620kJ, 858kcal Fett 69g Kolhydrater 43g Protein 14g

Lättmajonnäsen innehåller inte ingredienser av ägg, laktos, och gluten. Innehåller senap.

28


RECEPT

Kycklingkorv Stroganoff

Ingredienser: 10 port. 100 port. *Kycklingmiddagskorv med morot, strimlad, 9%, särnär, art 7222 1 kg 10 kg Tomater, krossade 750 g 7,5 kg Lök, gul, tärnad 500 g 5 kg Matlagningsgrädde 1 l 10 l Mjölk 3% 3 dl 3l Cayennepeppar, mald 20 g 200 g Kycklingfond, koncentrat 0,5 dl 5 dl Tomatpuré 100 g 1 kg Matolja 5 dl 5l Salt och peppar Gör så här: Stek kycklingkorv och gul lök i olja. Pudra över cayennepeppar och häll på krossade tomater och tomatpuré. Tillsätt mjölk, matlagningsgrädde och kycklingfond. Koka ihop 10 min. och smaka av med salt och peppar. Servera korvstroganoff med ris och sallad. Näringsvärde per portion Energi 3310kJ, 784kcal Fett 70g Kolhydrater 24g Protein 15g

29


RECEPT

Gratinerad Kycklingmiddagskorv Ingredienser 10 port. 100 port. *Kycklingmiddagskorv med morot, skivad, 9%, särnär, art 7223 1 kg 10 kg *Sweet n Hot Tomato, art 90020 2,5 dl 2,5 l Tomat, skivad 700 g 7 kg Ost, riven 500 g 5 kg Lök, gul, skivad 500 g 5 kg Pepparrot, raspad 100 g 1 kg Gör så här: Lägg skivade tomater i botten på ett bleck och lägg därefter kycklingmiddagskorven ovanpå. Lägg på skivad lök och ringla över sweet n hot tomato över. Strö raspad pepparrot över och toppa med riven ost. Gratinera i 170°C i 10 min. Servera med potatismos och råkost. Näringsvärde per portion Energi 1743kJ, 410kcal Fett 21g Kolhydrater 29g Protein 25g

30


RECEPT

Kycklinggrillkorv med pommes och spetskålssallad

Ingredienser: 10 port. 100 port. Gör så här: Lägg potatisstavarna i rikligt med kallt vatten och skölj ordentligt *Kycklinggrillkorv 40g, skinnfri, tills vattnet är klart och all stärkelse borta. Tag upp potatisen och särnär, art 7424 alt. nyckelhålsmärkt kycklinggrillkorv, art 7425 800 g 8 kg torka dem väl. Lägg i bleck (inte för mkt i varje bleck) och ringla *Gurksallad, art 10725 5 dl 5l över olja. Blanda runt ordentligt så att potatisen får olja runt om. Potatis, mjölig, skalad, stavar 2 kg 20 kg Tillaga i varmluftsugn 200°C i ca 30 min. Rör runt var 10:e min. Salta när de är klara och krispiga. Matolja 1 dl 1 l Spetskål 800 g 8 kg Strimla spetskålen fint med mandolin. Salta kålen och blanda Morot, skalad 100 g 1 kg ordentligt. Låt stå 5 min. och blanda sedan i äppelcidervinäger, Äppelcidervinäger 0,5 dl 5 dl olivolja och krydda med nymalen svartpeppar. Riv moroten grovt Olivolja 0,5 dl 5 dl och blanda ner i kålen. Serveras med gurksallad. Salt och svartpeppar Näringsvärde per portion Energi 2695kJ, 639kcal Fett 41g Kolhydrater 53g Protein 13g 31


RECEPT

Tomas Gustafsson’s vinnarrecept från Årets Sous Vide-kock 2017

PMS 485 PMS Black PMS 486

2017

Pluma-jordärtskocka-äpple-kål 8 portioner Ingredienser mängd Hällstekt Pluma *Pluma, art 7903 900 g Smör, brynt 50 g Krokett med Pluma, Karl-Johan och Allerumsost *Pluma, art 7903 100 g Karl-Johan, torkad 20 g Citron 1 st Bladpersilja 15 g Gräddmjölken från jordärtskockan Allerums Prästost 50 g Maizena 3 msk Ägg 1 st Vetemjöl 2 dl Pankobröd 5 dl Svartpeppar från kvarn Savoykål fylld med jordärtskocka och äpple Savoykål 1 litet huvud Jordärtskocka 500 g Lök, gul, tärnad 1 st Vispgrädde 2 dl Mjölk 3% 2 dl Vin, vitt 1 dl Äpple, Ingrid Marie 1 st Kryddkrasse 2 askar Pepparrot, skalad 10 cm 32

32

Rostad kyckling”dashi” Kycklingbuljong, rostad Karl-Johan, torkad Shiitakesvamp Lök, gul, tärnad Vin, vitt Miso, vit Smör Yuzu, juice Dillkräm Dill Äggulor Rapsolja Chardonnayvinäger Senap, fransk Salt och peppar Tapioca i soya Tapioca Soya, ljus Sallad på jordärtskocka, äpple & svamp Jordärtskocka Äpple, Ingrid Marie Pärlchampinjoner Shiitake, små Smör, osaltat Kryddkrasse

5 dl 50 g 15 g 1 st 3 dl 6 msk 30 g 4 msk 100 g 2 st 5 dl 2 msk 1 msk

50 g 1 dl

50 g 1 st 24 st 16 st 20 g 1 ask

Gör så här: Hällstekt Pluma Sota Pluman direkt på spishäll. Lägg Pluman i stekpanna och nappera med brynt smör. Innan servering värms Pluman i ugn 120°C. Ös med det brynta smöret ett par gånger. Krokett med Pluma, Karl-Johan och Allerumsost Blötlägg Karl-Johansvampen i vatten ca 10 min. Tärna Plumakött i 5 mm tärningar. Lägg köttet i en gryta och tillsätt gräddmjölken från jordärtskockorna och den blötlagda Karl-Johansvampen. Koka upp och red av med Maizenastärkelse och smaka av med salt och peppar. Blanda ner rivet citronskal, strimlad bladpersilja och riven

Allerumsost. Packa i sfärformar och kyl ner. Vid servering: dubbelpanera kroketterna med pankoströbröd och fritera i 160°C. Savoykål fylld med jordärtskocka och äpple Plocka loss bladen från savoykålen och skär bort nerven. Blanchera kålen 2 min. i lättsaltat vatten. Stansa ut 10 cm stora rundlar, 8 stycken, och lägg på handduk och torka dem en aning. Resten av savoykålen torkas i 180°C tills den är helt torr. Mixas till fint pulver. Skala och koka jordärtskockan (spara en till servering) mjuk i gräddmjölken tillsammans med lök. Sila av jordärtskockorna och spara gräddmjölken till kroketterna. Mixa jordärskockan slät i en glasmixer och lägg i en bunke. Tillsätt fint tärnat äpple och smaka av med salt och peppar. Skiva den sista jordärtskockan tunt på mandolin och lägg i 0,5 dl mjölk och lite salt. Låt ligga i 10 min. Tag upp och torka av innan skivorna friteras gyllenbruna i olja 160°C. Lägg på papper och salta lätt. Lägg en sked med äpple/jordärtskockapurén på savoykålsrundlarna och vik ihop. Spritsa klickar av purén på savoykålen och sätt jordärtskockschips i purén. Vid servering värm upp savoykålsknytena i 120°C ca 10 min. Riv pepparrot över tillsammans med klippt kryddkrasse. Pudra med torkad savoykål. Rostad kyckling”dashi” Sautera tärnad gul lök tills den blir mjuk och tillsätt sedan 40 gram torkad Karl-Johan och all Shiitake. Tillsätt vitt vin och låt det koka ihop. Slå på kycklingbuljong och miso och låt det

koka ihop. Mixa och tillsätt yuzujuice. Smaka av med salt och peppar. Vid servering värm upp dashin tillsammans med resten av Karl-Johansvampen. Dillkräm Mixa dillen med hälften av oljan i en thermomixer i 5 min. och sila sedan genom ett kaffefilter. Vispa upp äggulorna i en bunke tillsammans med senap och vinäger. Tillsätt dilloljan i en fin stråle och avsluta med resterande rapsolja. Smaka av med salt och peppar och häll upp krämen i en spritspåse. Vid servering fördelas krämen på träassietter som tillbehör tillsammans med kroketterna. Tapioca i soya Koka upp vatten och blanchera tapiocan. Sila av och skölj i kallt vatten. Lägg tapiocan i en gryta och fyll upp med vatten. Tillsätt soyan och koka upp. Låt det stå och dra i 20 min. Vid servering vispa tapiocan med en gaffel och lägg upp på tallrikar. Sallad på jordärtskocka, äpple & svamp Skala jordärtsockorna och ta ut 24 stycken kulor med ett parisiennejärn. Råstek kulorna i smör ca 3 min. Ansa svampen och stek i smör. Smaksätt med salt och peppar. Skala äpplet och ta ut 24 stycken kulor med ett parisiennejärn och lägg dem i citronvatten. Vid servering värm upp jordärtsskockan och svampen och tillsätt äpple och kryddkrasse.


RECEPT

33 33


RECEPT

Kotlettrad med pestopasta och bönsallad

Gör så här: Ingredienser: 10 port. 100 port. Lägg kotlettradskivorna i bleck. Mixa bladpersilja med basilika *Kotlettrad skivad 5 mm, ekologisk, och vitlök. Tillsätt olja och parmesanost. Rör om till en smet. sous vide, art 7198 0,8 kg 8 kg Späd ev. med vatten eller mer olja och smaka av med salt och Citronskal, rivet 1 st 10 st peppar. Blanda samman ingredienserna till bönsalladen. Strö över lite rivet citronskal och häll på lite av den utspädda buljongen på Pesto skivorna när de värms i ugnen. Värm upp köttet enligt anvisning Bladpersilja 30 g 300 g på förpackningen. Basilika 30 g 300 g Koka upp buljongen och tillsätt grädden. Red av med majsstärkelse Vitlök, pressad 30 g 300 g till önskad konsistens och smaka ev. av med salt och peppar. Parmesanost 50 g 500 g Koka pastan och blanda ner peston vid serveringen. Olivolja 2 msk 3 dl Salt och peppar Tips! För att spara tid kan man ersätta den hemlagade peston med en Bönsallad färdig variant. Det kan även vara gott att ha lite pesto i såsen. *Bönmix Mukimame, art 1988 200 g 2 kg *Broccolibuketter, art 1941 300 g 3 kg Näringsvärde per portion Äpple med skal 300 g 3 kg Energi 2147kJ, 511kcal Fett 16g Sås Kolhydrater 57g Köttbuljong, utspädd 5 dl 5l Protein 31g Matlagningsgrädde 2,5 dl 2,5 l Majsstärkelse Salt och peppar Tillbehör Tagliatelle 600 g 6 kg

34

34


RECEPT

Kotlett med olivpotatissallad och paprika-aioli

Gör så här: Ingredienser: 10 port. 100 port. *Kotlettrad basic med sky, Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en gryta. Skala sous vide, art 7917 1,2 kg 12 kg och skiva löken. Skiva oliverna. Blanda samman buljong, olja, vinäger och kryddor. Låt potatisen rinna och ånga av. Blanda ajvar och majonnäs. Pressa i vitlök. Låt stå minst en timOlivpotatissallad me före servering. Potatis, rå 2 kg 20 kg Lök, röd 150 g 1,5 kg Skär potatis och äpple i bitar. Varva potatis, lök, oliver och äpple. Äpple m skal 250 g 2,5 kg Häll över dressingen och toppa med hackad persilja. Servera skivad grillad eller värmd kotlettrad med den ljumma Oliver, svarta 100 g 1 kg potatissalladen, paprika-aioli och en blandad sallad. Grönsaksbuljong 1,5 dl 1,5 l Olivolja 3 msk 5 dl Vinäger, vit 3 msk 5 dl Näringsvärde per portion Energi 2485kJ, 590kcal Bladpersilja, hackad 100 g 1 kg Fett 33g Salladskrydda 1 msk 1,5 dl Kolhydrater 48g Oliver, gröna 100 g 1 kg Protein 23g Salt och peppar Paprika-aioli *Majonnäs, lätt, art 33505 5 dl 5l Vitlök 1 st 10 st Ajvar 100 g 1 kg

35 35


RECEPT

Pasta med TZAY sojastrimlor, tomater och kapris toppad med frasig salvia Ingredienser: 10 port. 100 port. * TZAY Sojastrimlor, naturella (tinade), art 85350 1,25 kg 12,5 kg Pasta 1,25 kg 12,5 kg Lök, gul, finhackad 5 st 50 st Cocktailtomater, tärnade 1 kg 10 kg Kapris 200 g 2 kg Salvia, färsk 25 g 250 g Ost, växtbaserad (alt parmesanost), riven 120 g 1,2 kg Olivolja och salt Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Stek salvian i rikligt med olivolja tills bladen är helt krispiga. Lyft ur bladen och låt dem svalna på ett fat. Bryn sojastrimlorna i salviaoljan ett par minuter tills de erhållit fin färg. Tillsätt lök, tomater och kapris. Rör runt och låt det fräsa ihop ca 2 min. Blanda ner pastan och smaka av med salt. Toppa med den frasiga salvian och osten. Näringsvärde per portion Energi 1371kJ, 329kcal Fett 17g Kolhydrater 19g Protein 24g

36


RECEPT

Stroganoff med TZAY sojastrimlor, smörgåsgurka och rödbetor

Ingredienser: 10 port. 100 port. * TZAY Sojastrimlor, naturella (tinade), art 85350 1,25 kg 12,5 kg Fraiche gjord på soja eller havre 7,5 dl 7,5 l Grönsaksbuljong 1,5 dl 1,5 l Tomatpuré 1,5 dl 1,5 l Dijonsenap 5 msk 7,5 dl Olivolja och salt Tillbehör Basmatiris 7,5 dl 7,5 l Lök, gul, skivad 5 st 50 st Smörgåsgurka, inlagd, hackad 250 g 2,5kg Rödbetor, inlagda, hackade 375 g 3,7 kg Gör så här: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Bryn löken i olja några minuter och smaka av med salt. Lägg upp löken i en skål. Stek sojastrimlorna ett par minuter i olja till fin färg. Tillsätt buljong, fraiche, tomatpuré och dijonsenap. Rör runt och låt det koka ihop några minuter. Smaka av med salt. Servera med ris, brynt lök, rödbetor och smörgåsgurka. Toppa gärna med någon färsk ört. Näringsvärde per portion Energi 3227kJ, 774kcal Fett 36g Kolhydrater 77g Protein 32g

37


RECEPT

Fish’n Chips med picklad spetskål och grön sojabönspuré

Ingredienser: 10 port. 100 port. Gör så här: *Fish’n Chips, tempurainbakad filé Skala potatisen och skär i stavar. Koka sedan potatisen lite mjuk 140-160g, MSC, art 1584 10 st 100 st i saltat vatten. Lägg potatisen mellan handdukar och torka den *Majonnäs, äkta, art 37805 1,5 dl 1,5 l ordentligt. *Sojabönor, gröna, art 1970 300 g 3 kg Mixa gröna sojabönor tills det blir slätt. Tillsätt olivolja och lite *Currydressing, art 80825 5 dl 5l vatten under tiden så blir det lättare. Blanda ner majonnäsen och Potatis, mjölig 2,5 kg 25 kg smaka av med salt och peppar. Spetskål 800 g 8 kg Strimla spetskålen fint med mandolin. Salta kålen och blanda Morot 100 g 1 kg ordentligt. Låt stå 5 min. och blanda sedan i äppelcidervinäger, Citron 5 st 50 st lite olivolja och smaka av med nymalen svartpeppar. Riv moroten Olivolja 1 dl 1l grovt och blanda ner i kålen. Fritera potatisen i olja, 180°C. Äppelcidervinäger 0,5 dl 5 dl Salt och svartpeppar Tillaga fisken enligt anvisningen på förpackningen. Halvera citronerna och grilla snittytan. Näringsvärde per portion Energi 4172kJ, 1000kcal Fett 66g Kolhydrater 75g Protein 25g

38


RECEPT

Kikärtspanerad Alaska Pollock med potatis- och blomkålsstomp Ingredienser: 10 port. 100 port. Gör så här: *Alaska Pollock med kikärtspanad 50g, Koka potatis och blomkål mjukt i lättsaltat vatten. Slå av lite vatten (spara för att spä med) och tillsätt smör/margarin och kör med visp MSC, art 1750 1 kg 10 kg *Majonnäs, lätt, art 33505 6 dl 6l i blandare. Späd ev. med mer av kokvattnet och smaka av med salt Filmjölk, laktosfri 4 dl 4l och peppar. Kryddkrasse alt. dill 50 g 500 g Tillaga Alaska Pollock enligt anvisningen på förpackningen. Blanda en kall sås på majonnäs, filmjölk, kryddkrasse (kan bytas Citronjuice, pressad 2 msk 3 dl Potatis, mjölig, skalad 2 kg 20 kg mot hackad dill) och citronjuice. Smaka av med salt och peppar. Blomkål, buketter 1 kg 10 kg Smör/margarin, laktosfritt 200 g 2 kg Näringsvärde per portion Salt och peppar Energi 3030kJ, 728kcal Fett 48g Kolhydrater 49g Protein 21g 39


PRODUKTNYHETER

Art 7223 Kycklingmiddagskorv med morot, skivad, 9%, särnär

Art 7222 Kycklingmiddagskorv med morot, strimlad, 9%, särnär

Ingrediensförteckning: Maskinurbenat kycklingkött* (60%), morot (15%), vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, lökpulver, kryddor (ingefära, vitpeppar), kryddextrakt (svartpeppar, koriander), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250), rökarom. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein.

Ingrediensförteckning: Maskinurbenat kycklingkött* (60%), morot (15%), vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, lökpulver, kryddor (ingefära, vitpeppar), kryddextrakt (svartpeppar, koriander), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250), rökarom. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein.

Förpackningsinfo: Vikt: 5 kg/krt. Antal/kartong: 2 påsar x 2,5 kg. Antal pall/lav: 60/12. Hållbarhet: 180 dgr, fryst.

Förpackningsinfo: Vikt: 5 kg/krt. Antal/kartong: 2 påsar x 2,5 kg. Antal pall/lav: 60/12. Hållbarhet: 180 dgr, fryst.

Tillagning: Tinas i kyla. Stekhäll 180°C i 3 - 4 min.

Tillagning: Tinas i kyla. Stekhäll 180°C i 3 - 4 min. I grytor, gratänger, wok m.m.

Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 700 kJ, 160 kcal, Fett 8,9 g, varav mättat fett 2,9 g, Kolhydrater 11 g, varav sockerarter 2,6 g, Protein 9,6 g, Salt 1,9 g.

Art 7425 Kycklinggrillkorv 40g, skinnfri, 9%, särnär

Ingrediensförteckning: Maskinurbenat kycklingkött* (65%), vatten, potatismjöl, druvsocker, salt, lökpulver, kryddor (ingefära, vitpeppar), kryddextrakt (svartpeppar, koriander), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250), rökarom. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein. Förpackningsinfo: Vikt: 40 g/st, 6,4 kg/krt. Antal/kartong: 4 påsar x 1,6 kg. Antal pall/lav: 60/12. Hållbarhet: 180 dgr, fryst. Tillagning: Tinas i kyla. Tinad vara: Kombiugn 150°C i ca 15 min. Häll 180°C i ca 5-8 min. Varmhållning 65°C i bleck eller kantin. Vi rekommenderar varmhållning i 30 min. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 700 kJ, 170 kcal, Fett 9,0 g, varav mättat fett 2,9 g, Kolhydrater 11 g, varav sockerarter 2,2 g, Protein 10 g, Salt 1,9 g. 40 40

Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 700 kJ, 160 kcal, Fett 8,9 g, varav mättat fett 2,9 g, Kolhydrater 11 g, varav sockerarter 2,6 g, Protein 9,6 g, Salt 1,9 g.

Art 7424 Kycklinggrillkorv 40g, skinnfri, särnär

Ingrediensförteckning: Maskinurbenat kött* (65%), vatten, potatismjöl, fett från kyckling*, salt, druvsocker, lökpulver, kryddor (ingefära, vitpeppar), kryddextrakt (svartpeppar, koriander), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250), rökarom. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein. Förpackningsinfo: Vikt: 40 g/st, 6,4 kg/krt. Antal/kartong: 4 påsar x 1,6 kg. Antal pall/lav: 60/12. Hållbarhet: 180 dgr, fryst. Tillagning: Tinas i kyla. Tinad vara: Kombiugn 150°C i ca 15 min. Häll 180°C i ca 5-8 min. Varmhållning 65°C i bleck eller kantin. Vi rekommenderar varmhållning i 30 min. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 900 kJ, 210 kcal, Fett 14 g, varav mättat fett 4,6 g, Kolhydrater 11 g, varav sockerarter 2,2 g, Protein 10 g, Salt 1,9 g.


PRODUKTNYHETER

Art 7049 Kycklingprinskorv 13g, skinnfri, särnär

Art 7441 Kycklingvarmkorv 50g, med skinn, konserv, särnär

KYCKLING

KYCKLIN

Ingrediensförteckning: Maskinurbenat kött* (65%), vatten, potatismjöl, fett från kyckling*, salt, druvsocker, lökpulver, kryddor (ingefära, vitpeppar), kryddextrakt (svartpeppar, koriander), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250), rökarom. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein.

Ingrediensförteckning: Maskinurbenat kycklingkött* (59%), vatten, fett från kyckling*, potatismjöl, bindväv från kyckling*, salt, druvsocker, lökpulver, kryddor (ingefära, vitpeppar), kryddextrakt (svartpeppar, koriander), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250). *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Fri från gluten, laktos, ägg-, ärt-, soja- och mjölkprotein.

Förpackningsinfo: Vikt: 13 g/st, 5 kg/krt. Antal/kartong: 2 påsar x 2,5 kg. Antal pall/lav: 60/12. Hållbarhet: 180 dgr, fryst.

Förpackningsinfo: Vikt: 50 g/st, 6 kg/krt. Antal/kartong: 3 burkar x 2 kg. Antal pall/lav: 55/11. Hållbarhet: 240 dgr, kyld. Öppnad förpackning förvaras vid högst +8°C, 3-5 dagar.

Tillagning: Tinas i kyla. Tinad vara: Kombiugn ca 150°C, alternativt stekhäll. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 900 kJ, 210 kcal, Fett 14 g, varav mättat fett 4,6 g, Kolhydrater 11 g, varav sockerarter 2,2 g, Protein 10 g, Salt 1,9 g.

Art 1750 Alaska Pollock med kikärtspanad 50g, MSC

Tillagning: Värms till 72°C i vatten eller spad. 1 msk salt/liter vatten. Vid värmning i spadet tillsätts inget salt. Obs! Korven bör ej kokas, endast sjudas. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 900 kJ, 210 kcal, Fett 17 g, varav mättat fett 5,5 g, Kolhydrater 5,0 g, varav sockerarter 1,4 g, Protein 10 g, Salt 1,9 g.

Art 1584 Fish’n Chips, tempurainbakad filé 140-160g, MSC

Ingrediensförteckning: Sammanfogade bitar av ALASKA POLLOCK (65%) (Theragra chalcogramma, FAO 67 Nordöstra Stillahavet), rismjöl, vatten, majsmjöl, kikärtsmjöl, potatisstärkelse, majsstärkelse, modifierad potatisstärkelse, salt, dextros, lök, vitpeppar, kryddextrakt. Rapsolja till fritering. MSC-C-51951.

Ingrediensförteckning: ALASKA POLLOCKfilé 55% (Theragra chalcogramma, FAO 61 Nordvästra Stilla havet, FAO 67 Nordöstra Stillahavet), vatten, majs, rismjöl, potatisstärkelse, majsmjöl, majsstärkelse, salt, modifierad potatisstärkelse, lök, socker, vitpeppar, kryddextrakt, arom, svartpeppar, naturlig arom. Rapsolja till fritering. MSC-C-51951.

Förpackningsinfo: Vikt: ca 50 g/st, 5 kg/krt. Antal/kartong: ca 100 st. Antal pall/lav: 56/8. Hållbarhet: 540 dgr, fryst.

Förpackningsinfo: Vikt: 140-160 g/st, 5 kg/krt. Antal/kartong: ca 33 st. Antal pall/lav: 56/8. Hållbarhet: 540 dgr, fryst.

Tillagning: Stekugn 210-225°C ca 10-12 min. Varmluftsugn 185-200°C ca 10-12 min, tills kärntemperatur 60°C uppnåtts.

Tillagning: Fritös (att föredra) 180°C ca 6-8 min. Stekugn 210-225°C ca 18-22 min. Varmluftsugn 185-200°C ca 18-22 min, tills kärntemperatur 60°C uppnåtts.

Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 790 kJ, 190 kcal, Fett 9,0 g, varav mättat fett 0,7 g, Kolhydrat 13 g, varav sockerarter 1,1 g, Protein 14 g, Salt 0,7 g.

41

Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 781 kJ, 188 kcal, Fett 12 g, varav mättat fett 0,9 g, Kolhydrat 11 g, varav sockerarter 1,2 g, Protein 11 g, Salt 0,7 g. 41 41


PRODUKTNYHETER

Art 4526 Hickoryrökt bacon, skivat, stekt, SE

Ingrediensförteckning: Sidfläsk*, salt, druvsocker, antioxidationsmedel (E301, E331), rosmarinextrakt, konserveringsmedel (E250), rökarom. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Till 100g färdig produkt har använts 104g sidfläsk. Förpackningsinfo: Vikt: 3 kg. Antal/kartong: 2 påsar x 1,5 kg. Antal pall/lav: 72/9. Hållbarhet: 120 dgr, fryst. Tillagning: Ätfärdig. Tina produkten i kylskåp (max +8°C). Värms på stekbord ca 180°C eller i kombiugn ca 150°C. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 1650 kJ, 390 kcal, Fett 37 g, varav mättat fett 18 g, Kolhydrat 1,2 g, varav sockerarter 1,2 g, Protein 16 g, Salt 2,8 g.

Art 7533 Hamburgare Bistro 100g, 80%

Ingrediensförteckning: Nötkött (80%), potatis, vatten, potatismjöl, salt, potatisfiber, svartpeppar, kryddextrakt (svartpeppar, rosmarin). Ursprung köttråvara: EU. Förpackningsinfo: Vikt: 100 g/st, 3,6 kg/krt. Antal/kartong: 36 st. Antal pall/lav: 99/9. Hållbarhet: 180 dgr, fryst. Tillagning: Tillagas fryst. Stek på stekhäll eller klämgrill 180°C till en kärntemperatur på 72°C. Vänds endast en gång. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 1050 kJ, 250 kcal, Fett 20 g, varav mättat fett 9,9 g, Kolhydrat 5 g, varav sockerarter <0,5 g, Protein 14 g, Salt 1,3 g.

42 42

Art 368013 Restaurangbacon, skivat, lättstekt, SE

Ingrediensförteckning: Sidfläsk*, salt, druvsocker, antioxidationsmedel (E301, E331), rosmarinextrakt, konserveringsmedel (E250). *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Till 100g färdig produkt har använts 110g sidfläsk. Förpackningsinfo: Vikt: 3 kg. Antal/kartong: 2 påsar x 1,5 kg. Antal pall/lav: 72/9. Hållbarhet: 120 dgr, fryst. Tillagning: Ätfärdig. Tina produkten i kylskåp (max +8°C). Värms på stekbord ca 180°C eller i kombiugn ca 150°C. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 1700 kJ, 410 kcal, Fett 39 g, varav mättat fett 19 g, Kolhydrat 1 g, varav sockerarter 0,8 g, Protein 17 g, Salt 2,9 g.

Art 17106 Cheddar dipp 35g

Ingrediensförteckning: Rapsolja, vatten, CRÈME FRAICHE, ÄGGULA, salt, naturlig arom (CHEDDAROST (50%)), OSTPULVER (CHEDDAR (30%)), VASSLEPULVER, modifierad majsstärkelse (E1422), socker, ättika, SENAPSFRÖ, konserveringsmedel (E202, E211), antioxidationsmedel (E330, E339)), maltodextrin, stabiliseringsmedel (E412), färgämne (E160a), rökarom, paprikaextrakt, arom. Förpackningsinfo: Vikt: 35 g/st, 1,05 kg/krt. Antal/kartong: 30 st. Antal pall/lav: 285/19. Hållbarhet: 60 dgr, kyld. Tillagning: Färdig att servera. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 2200 kJ, 530 kcal, Fett 58 g, varav mättat fett 6,6 g, Kolhydrat 3,0 g, varav sockerarter 2,0 g, Protein 1,7 g, Salt 1,7 g.


PRODUKTNYHETER

Art 85350 TZAY Sojastrimlor, naturella

Ingrediensförteckning: Vatten, SOJAPROTEINPULVER, SOJABÖNMJÖL, SOJABÖNOLJA, potatismjöl, salt, svartpepparextrakt, majsmjöl. Förpackningsinfo: Vikt: 4 kg. Antal/kartong: 4 påsar x 1 kg. Antal pall/lav: 80/8. Hållbarhet: 720 dgr, fryst. Oöppnad tinad förpackning hållbar ca. 45 dgr i kylskåp. Öppnad förpackning hållbar ca. 7 dgr i kylskåp. Tillagning: Ätfärdig, men smakar bäst stekt eller uppvärmd i ugn. Näringsvärden/100 g färdig vara: Energi 844 kJ, 202 kcal, Fett 10 g, varav mättat fett 2,6 g, Kolhydrat 10 g, varav sockerarter <0,5 g, Protein 18 g, Salt 1,5 g.

MER ÄN 50 ÅR MED SVENSK KYCKLING I mer än 50 år har Lagerbergs varit synonymt med god och närproducerad kyckling – alltid kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige och vi garanterar ursprunget genom gårdsmärkning. Lagerbergs är numera en del av Atria Foodservice. Sortimentet hittar ni på nästa sida.

Var med och gör skillnad! Förra året skänkte vi tillsammans med er 93 127 sek till BRIS. Tack! Vi fortsätter arbetet med att bidra till BRIS i deras arbete för barn och unga. Köp produkter ur denna folder från er säljare så skänker vi 0,50 kr/sålt kg till BRIS. Kontakta din säljare för mer information eller ring kundkontakt Jessica Persson 010-482 30 00. Kampanjen pågår 15 april – 1 augusti 2017. BRIS har startat en ny kampanj som heter #Psykbryt - Ett upprop från Bris för att stoppa den ökande psykiska ohälsan hos barn och unga. Varje år söker tusentals barn stöd och hjälp hos Bris. I nästan hälften av samtalen berättar barn att de mår dåligt och om psykisk ohälsa. De beskriver en verklighet med ensamhet, ett liv utan hopp och om hur samhällets stöd sviker. Den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa är när barn berättar att de vill ta sitt liv. Tillsammans kraftsamlar vi nu för varje barns rätt att må bra. Läs mer om kampanjen på www.psykbryt.nu. 43

43 43


BNR TABELL Artnr

Produktnamn

Vikt/st

Nettovikt/ innerförp.

Nettovikt/ ytterförp.

7222 7223 7425 7424 7441 7049

LITHELLS KYCKLINGKORV Kycklingmiddagskorv med morot, strimlad, 9%, särnär - NYHET! - 2,50 kg 5,00 kg Kycklingmiddagskorv med morot, skivad, 9%, särnär - NYHET! - 2,50 kg 5,00 kg Kycklinggrillkorv 40g, skinnfri, 9%, särnär - NYHET! 40 g 1,60 kg 6,40 kg Kycklinggrillkorv 40g, skinnfri, särnär - NYHET! 40 g 1,60 kg 6,40 kg Kycklingvarmkorv 50g, med skinn, konserv, särnär - NYHET! 50 g 2,00 kg 6,00 kg Kycklingprinskorv 13g, skinnfri, särnär - NYHET! 13 g 2,50 kg 5,00 kg

7917 7198 7903

LITHELLS SOUS VIDE Kotlettrad basic med sky - NYHET! 3,00 kg 3,00 kg 10,00 kg Kotlettrad, skivad, ekologisk - 1,20-1,40 kg 4,2-5,4 kg Pluma Signature ca 200 g 1,10 kg 5,50 kg

825076 821432 825078 825077 821452 821480 820026 821411 820025 820023 820028 820022 820213

LAGERBERGS KYCKLING Kycklingvinge utan spets ca 60-90 g 3,00 kg 6,00 kg Kycklingklubba med del av ryggben ca 260-320 g 1,00 kg 10,00 kg Kycklingklubba utan ryggben ca 230-280 g 3,00 kg 6,00 kg Kycklingben/Drumsticks, råa ca 90-130 g 3,00 kg 6,00 kg Kycklingöverlår med del av ryggben ca 150-200 g 1,00 kg 10,00 kg Kycklinglårfilé ca 70-100 g 3,00 kg 6,00 kg Kycklingbröstfilé med skinn ca 140-200 g 1,00 kg 6,00 kg Kycklingbröstfilé, mörad ca 130-170 g 3,00 kg 6,00 kg Kycklinginnerfilé ca 30-50 g 3,00 kg 6,00 kg Kycklinglever ca 20-40 g 1,00 kg 6,00 kg Kycklinglårfilé, strimlad, ca 12mm - 1,00 kg 6,00 kg Kycklingbröstfilé, strimlad/skivad, ca 35mm - 1,00 kg 6,00 kg Kyckling, hel ca 1,20 kg 12,00 kg 12,00 kg

7533

LITHELLS FÄRS Hamburgare Bistro 80%, 100g - NYHET! 100 g 3,60 kg 3,60 kg

368013 4526 309104

LITHELLS HUSMAN Restaurangbacon, skivat, lättstekt, svensk råvara - NYHET! - 1,50 kg 3,00 kg Hickoryrökt bacon, skivat, stekt, svensk råvara - NYHET! - 1,50 kg 3,00 kg Blodpudding, Geas, skivad - 1,56 kg 6,24 kg

181120 181160

SMÖRGÅSMAT Bredbar Vegetarisk pastej - 200 g 4,80 kg Bredbar Kycklingpastej - 190 g 4,56 kg

17106 90020 80825 10725 33505 37805

GOURMET SERVICE Cheddar dipp 35g - NYHET! 35 g 1,05 kg 1,05 kg Sweet n Hot Tomato - 900 g 5,40 kg Currydressing - 2,50 kg 2,50 kg Gurksallad - 2,50 kg 2,50 kg Majonnäs, lätt - 5,00 kg 5,00 kg Majonnäs, äkta - 5,00 kg 5,00 kg

1584 1750

DAGENS RÄTT FISK Fish’n Chips, tempurainbakad filé 140-160g, MSC - NYHET! ca 140-160 g 5,00 kg 5,00 kg Alaska Pollock med kikärtspanad 50g, MSC - NYHET! ca 50 g 5,00 kg 5,00 kg

85350 85349 85348

TZAY SOJAPROTEIN TZAY Sojastrimlor, naturella - NYHET! - 1,00 kg 4,00 kg TZAY Sojaspett 33-35 g 1,00 kg 4,00 kg TZAY Sojabitar - 1,00 kg 4,00 kg

1950 1952 1970 1988 1934 1941

DAGENS RÄTT GRÖNT Grönsaksfärs - 1,00 kg 8,00 kg Grönsaksbas, ekologisk - 1,00 kg 8,00 kg Sojabönor, gröna - 1,00 kg 5,00 kg Bönmix Mukimame - 1,00 kg 5,00 kg Mango, tärnad - 1,50 kg 4,50 kg Broccolibuketter - 2,50 kg 5,00 kg

RIDDERHEIMS 40818 Sweety drop chili 1800g - 1,80 kg 3,6 kg 50218 Snack salami Sour cream onion 70g - 70 g 0,91 kg 50219 Snack salami Hot chili 70g - 70 g 0,91 kg 50220 Snack salami Salt & peppar 70g - 70,00 g 0,91 kg 71015 Mango/jalapeño glaze 2500ml - 2,50 l 2,5 l 71017 Mojo Rojo 2500ml - 2,50 l 2,5 l 71025 Chipotle glaze 2500ml - 2,50 l 2,5 l

Tel 010-482 30 00 - www.atriafoodservice.se