Page 1

INSPIRATION Matiga tips från Atria Foodservice • Nr 4 2013 Hjälp oss stödja BRIS i vår höstkampanj - köp en godsak för en god sak!

Goda produkter för bättre hälsa och sunda matvanor Tävla om titeln Årets Sous Vide-kock 2014


Atria inspirerar Goda produkter för bättre hälsa och sunda matvanor!

Att äta hälsosamt och varierat har aldrig varit mer aktuellt än nu. Regeringen satsar på Matlandet Sverige, skollagen ställer högre krav på näringsriktiga skolluncher och olika riktlinjer dyker upp för att främja bra matvanor i offentlig sektor. Och alla kan väl hålla med om att det är en långsiktig satsning på hela verksamheten att servera välsmakande och näringsriktig mat! Tomma tallrikar blir ett betyg på att man gör rätt. För att lyfta denna goda trend, vill vi i detta nummer bjuda på vårt breda sortiment av näringsrika och lite mer hälsosamma produkter för både skola och omsorg. Vi bjuder på bland annat:

• Nyckelhålsmärkta korvar, Sous Videprodukter, kyckling och kalkon. • Järnrika blodpuddingar, pastejer, leverprodukter, goda grönsaker och baljväxter. • Varmluftsbakad fisk med en låg fetthalt av ”rätt” fett – en riktig världsnyhet!

Nu börjar ett av våra viktigaste samarbeten…

På denna och nästa sida hittar du information om ett viktigt engagemang där vi från 1 oktober träder in i ett långvarigt samarbete med Barnens Rätt i Samhället, BRIS. Syftet: att tillsammans verka för att nå ut med BRIS viktiga budskap till landets skolelever genom skolrestaurangerna. Köp en godsak för en god sak!

Martina Avasoo

Produktchef Färs, Husman, Smörgåsmat

• Under 2012 dokumen• Kärnan i BRIS verksamDiskussionsforum, utgör BRIS är en ideell organi terades 28 718 stödjande het är BRIS tel 116 111, BRISen viktig bas i arbetet sation vars verksamhet kontakter till BRIS via mejlen och BRIS-chatten att göra barn och ungsyftar till att stärka barns telefon, chatt och mejl. dit barn och ungdomar domars behov synliga för och ungdomars rättig upp till 18 år anonymt och vuxna. Varje år sammanheter och förbättra deras • En annan viktig kanal kostnadsfritt kan vända ställs statistik utifrån levnadsvillkor. Detta sker på BRIS hemsida är sig när de behöver stöd med FN:s konvention om Diskussionsforum där det insamlad information från en vuxen. Utöver från barn och ungdomar barnets rättigheter som2012 publicerades 46 507 detta ger BRIS även stöd i BRIS-rapporten. Då ser riktmärke. BRIS verkar inlägg. och råd till vuxna om man om barns situation som en länk mellan barn, Den kunskap som BRIS frågor som berör barn. förändras från år till år. vuxna och samhälle. får genom telefonsamtal, mejl och inlägg på www.bris.se


Hjälp oss stödja BRIS och köp en godsak för en god sak! Vi tror att vi tillsammans med dig som kund kan göra skillnad. Vi finns ju där eleverna finns! Och det är till landets 1,4 miljoner elever i förskolor upp till gymnasieskolor som vi vill nå ut med BRIS viktiga budskap i vår stora höstkampanj!

Vi skänker 50 öre/kg till BRIS när du köper produkter ur denna tidning!

I detta nummer hittar du en uppsjö av våra mest hälsosamma produkter. När du handlar av artiklarna i denna tidning mellan 1 oktober - 31 december 2013 via din säljare, skänker vi 50 öre per kg till BRIS ideella verksamhet. Dessutom bjuder vi på posters att sätta upp och dela ut i och kring skolmatsalarna. Kattis Ahlström är BRIS generalsekreterare sedan 2012. I en intervju med vår redaktion berättar hon om BRIS arbete och hur hon ser på vårt samarbete. Hej Kattis! Berätta om ert ideella arbete och hur ni väljer samarbetspartners? - Vi är helt beroende av bidrag och pengar, och samarbeten med företag. Vi tackar därför ja till de flesta. Bara det att man vill samarbeta med oss visar att man tycker att det är viktigt med barnrättsfrågor. Däremot vill vi inte arbeta med företag som arbetar mot mänskliga rättigheter, typ tobaksbolag och vapenindustri. Hur ser du på samarbetet med Atria Foodservice? - Vi är väldigt glada och tacksamma för att vi får finnas i matsalarna och nå barnen den vägen. Dels får vi ju pengar som går direkt tillbaka till barnen, men vi kan också synas genom affischerna. På så vis är det ett ovanligt samarbete, och ett väldigt bra sådant. Är skolrestauranger ett bra forum för att kommunicera med skolbarn? - Jag kan nästan inte tänka mig ett bättre forum än matsalarna. De allra flesta barn går i skolan och de allra flesta äter... Jag vet vilken otroligt utsatt situation det kan vara när det är lunch, att behöva sitta ensam – det blir otroligt utpekande. Till och med

när man är vuxen kan det ju vara superjobbigt att sitta och äta själv. Vad har du för egna minnen från skolrestaurangen? - För mig var matsalen en väldigt bra plats. Många gånger glömmer vi bort att det finns många olika vuxna runt barn som är jätteviktiga för dem. Man pratar framför allt om lärare, men lika många gånger när vi jobbar med BRIS så visar det sig att det är helt andra vuxna som är viktiga. Inte minst restaurangpersonalen. Det där är nog faktiskt ett av mina starkaste minnen, att vi hade så himla fin personal i matsalen. Det var en plats där det fanns vuxna, där skolvärdinnor och annan personal tog sig tid för oss. Jag tyckte att det kändes som en trygg plats. Men det fanns säkert andra elever på min skola som tyckte att det var en ren skräck. Vilken skola gick du på? - Tunaskolan i Lund. Vad ville du helst äta, och vad ville du slippa? - Det fanns någon vidrig kokt korv som smakade gris och kryddpeppar. Den brukade serveras med sönderkokt potatis och en vit sås, i en fasansfull kombination. Annars älskade jag skolmaten! Potatisbullar, bacon och lingon – vansinnigt gott! Jag gillade faktiskt det mesta, korv stroganoff, köttfärssås, till och med sönderkokta makaroner… Jag brukade faktiskt kolla i tidningen vad det skulle bli för mat. Sen minns jag också att vi ibland fick avlånga bullar som folk kastade på varann. Jag vet inte hur många utskällningar vi fick. Jag tror även att jag själv langade iväg en sådan en gång…

Kontakta din säljare för att få posters att sätta upp i skolrestarurangen.


Ät smart och ge järnet! Vi behöver få i oss mest järn när vi växer. Enligt Livsmedelsverkets undersökning av barns kostvanor får barn i Sverige generellt i sig för lite järn via kosten. Dessutom visar en studie som Karolinska Institutet gjort 2011 att enbart ca 70% av svenska skolluncher uppfyller de svenska näringsrekommendationerna för järn. På följande fyra sidor vill vi därför bjuda på goda tips för en järnrik och smakrik kost.

Varför behöver vi järn? Järn ingår i de röda blodkropparna, i hemoglobinet, och behövs bland annat för att transportera runt syre i kroppen och koldioxid från blodet till lungorna. Det har även visat sig kunna motverka stress. Järn är därmed ett av våra viktigaste ämnen att få i oss. Kroppen är mycket sparsam med sitt förråd av järn. Brist kan ändå uppstå om det järn man får i sig genom maten inte räcker till. När vi har brist på järn, eller blodbrist som det också kallas, märks detta i form av trötthet, hjärtklappning, andfåddhet vid ansträngning och ibland även som yrsel. Brist på järn har i studier bland annat visat samband med sämre skolresultat, då koncentrationsförmågan påverkas negativt.

Hur mycket järn behöver kroppen varje dag? Här följer riktvärden enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Barn: 8-10 mg/dag Kvinnor i fertil ålder: 15 mg/dag Kvinnor i icke-fertil ålder: 9 mg/dag Män: 9 mg/dag Källa: www.slv.se

Livsmedelsverket rekommenderar... att man serverar blodpudding eller lever minst en gång per månad i skolan. Järnrika alternativ är exempelvis kikärts- eller linsbiffar eller att erbjuda en annan alternativ kötträtt. Källa: Bra mat i skolan, SLV

Maximera upptaget av järn! Det järn som är lättast att tillgodogöra sig finns i kött och blodmat. Dessa livsmedel kan också förbättra upptaget av den typ av järn som finns i andra, vegetabiliska livsmedel som till exempel bröd. Hur järn tas upp påverkas även av andra ämnen. Ett gott exempel på detta är vitamin C som ofta förbättrar upptaget av järn.


Mer inälvsmat på matsedeln! I Södertälje kommun arbetar man med att introducera mer inälvsmat i skolrestaurangerna, bl.a. för att säkerställa elevernas intag av järn. Jeanette Andersson, resultatenhetschef på kostenheten i kommunen, berättar om detta arbete. ”Inälvsmat är mycket järnrikt och ett bra komplement att kunna servera några gånger per termin. Det finns som sagt ett behov av järnrika produkter och rätter att servera i skolan. Kycklinglever är en av de rätter vi försöker introducera. Vi vill få bort den negativa stämpel som lever kan ha!” Khalid Ahmed, kökschef på Wasaskolan, har under våren lagat en kycklingleverwok som blivit mycket populär. På frågan om hur han tycker responsen från eleverna var när de blev bjudna på den nya rätten på menyn svarar han: ”Jo de tyckte om den men tyvärr var det inte alla barn som fick smaka på woken för den tog slut väldigt snabbt. Men jag kommer laga mer under hösten, även som kycklinglevergryta med ris.” Jeanette fortsätter: ”En stor utmaning ligger i att det saknas inspiration om hur man kan servera inälvsmat på ett roligt och spännande sätt. Då tror jag att fler elever hade vågat smaka! Kycklingwoken är ett bra exempel på ett lyckat koncept som vi kommer arbeta vidare med på fler skolor.”

Guldfågelns kycklinglever innehåller ca 7,5 mg järn/100 g produkt!

Kycklingleverwok 100 portioner 8 kg 4 kg 7 dl

Kycklinglever art. 55000, strimlad Lök, skivad Citronsaft Salt Vitlökspeppar Grillkrydda

Ingefärsröra 1,5 dl 1,5 dl 20 st 1 lit

Wok

12 kg 4 kg 4 kg 3 kg

Ingefära, riven Sambal oelek Solo vitlökar Olivolja En gnutta honung (valfritt)

Äggnudlar Paprika, blandade färger, strimlad Rotfrukter, blandade, strimlade Haricots verts Soja

Gör så här: 1. Fräs lök och kycklinglever i en het panna. Tillsätt citronsaft och krydda med salt, vitlökspeppar och grillkrydda. 2. Mixa ingredienserna till ingefärsröran. 3. Tillaga äggnudlarna och woka samtidigt paprika med rotfrukter. Blanda woken, nudlarna och kycklingleverbasen med ingefärsröran. 4. Servera rykande varmt!


Blodpudding - trendigt och variationsrikt! Att ta vara på alla delar hos djuret är både trendigt och klokt. Och det är just det man gör när man serverar blodpudding. Idag serveras blodpudding på olika sätt runt hela världen, både i hemmen och på finkrogar. Med tanke på det höga järninnehållet är ju detta helrätt! Det som gör just GEAS blodpudding så omtyckt är alla de smaker och konsistenser som förenas i en och samma, snygga skiva. Här bjuder vi på ett av våra absoluta favoritrecept för skola och äldreomsorg! Fler recept hittar du på www.atriafoodservice.se Med färdigstekt skivad blodpudding underlättar du hanteringen och ger matgästerna en extra god smakupplevelse! Skivorna steks nämligen på båda sidor och lösfryses direkt efteråt, vilket ger dem en trevlig stekyta och gör att de inte klibbar ihop i blecken. Dessutom gör halvmåneformen att de är lätta att placera ut i blecken i snygga rader. Smart, eller hur?!

Blodpudding med baconpotatis & chutney på lingon & äpple 100 portioner

13 kg Blodpudding, skivad, förstekt Våra blodpuddingar art. 309103 och vår skånska blod20 kg Potatis, skalad korv innehåller mellan 3 kg Baconflarn, stekt art. 368015 16-18 mg järn/100g 25 st Lök, gul produkt och görs på 1.5 dl Maizenamjöl 500 g Smör enbart svenska kött1.5 dl Salt råvaror! 1.5 dl Svartpeppar Lingon- & äpplechutney: 5l Lingon, rårörda 25 st Äpple med skal 25 st Lök, gul 2.5 l Äppeljuice konc. 250 g Socker 1.5 dl Ättiksprit Salt Peppar Gör så här: 1. Tillaga blodpuddingen i ugn, 175° C ca 25 minuter (tiderna avser fryst produkt) och smaka av med salt och peppar. 2. Koka potatis i bitar mjuka i lättsaltat vatten. Låt bitarna rinna av i durkslag. 3. Fräs hackad gul lök. Vänd ner matfett, baconflarn och potatisbitar. Pudra över maizenamjöl. Smaka av med salt och peppar. Håll varm. 4. Hetta upp socker till chutneyn. Slå i äpplejuice och ättika. Vänd i lingon och tärnat äpple. Smaka av med finhackad gul lök, salt och peppar. Låt koka ihop tills chutneyn tjocknar. 5. Servera blodpuddingen med varm baconpotatis samt äpplechutney.


Lithells leverfärs - lätt som en plätt! Vår leverfärs är lätt kryddad och smidig att använda. Tina färsen, klipp ett Lithells leverfärs litet hål i förpackningen och klicka ut färsen i en varm stekpanna – lätt som innehåller en plätt! Då kan man också välja vilken storlek man vill att biffarna ska ha. 5 mg Gott är att krydda lite extra, till exempel med lök, äpple och peppar, för järn/100 g lite variation. Fler tips på hur du använder vår leverfärs hittar du på vår produkt! hemsida. Tips! Tillsätt leverfärs i köttfärssåsen för att få en högre järnhalt.

Tina

---->

Klicka ut

Stek

---->

En god start på dagen! Med en rejäl pastejsmörgås i magen har dina matgäster fått i sig en bra bit av det dagliga intaget av järn redan vid frukosten. Här serverar vi en smarrig smörgås med bakad pastej, bacon och champinjoner.

Våra goda leverpastejer innehåller mellan 6-7mg järn/100 g produkt.

10 portioner 10 skivor Danskt rågbröd 500 g Leverpastej, bredbar, ekologisk, art. 180115 750 g Plocksallad 50 g Smör 20 skivor Bacon art. 368010 30 st Cornichons 20 st Champinjoner 50 g Smör 2,5 dl Syltlök Svartpeppar Bladpersilja till garnering

Gör så här: Smöra brödet och lägg på plocksalladen. Knaperstek bacon och låt det rinna av på hushållspapper. Stek champinjonerna gyllenbruna i smör. Lägg en skiva pastej eller bred på pastejen på salladen, toppa med bacon och champinjoner, smaksätt med nymald svartpeppar och servera syltlöken vid sidan om.


Mer korv på menyn! Nu har vi fyra nyckelhålsmärkta produkter i vårt korvsortiment med en fetthalt på endast 9%.

Art. 7207 Middagskorv 9%, Art. 7208 Middagskorv 9%, strimlad, SÄRNÄR skivad, SÄRNÄR

Art. 7420 Lithellsgrillare, 9%, skinnfri, SÄRNÄR

Lösfrysta strimlor, 50 g/st Lösfrysta skivor, tjocklek 60x10x10 mm 10 mm, diameter 65 mm ca 35 g/skiva

Art. 2485 Varmkorv 9%, med skinn, SÄRNÄR 45 g/st

• Livsmedelsverket har gått ut med följande rekommendationer gällande korv och charkuterivaror till

barn över 6 år: Korv med en fetthalt över 10 % bör serveras högst 1 gång per 4 veckor. Korv med lägre fetthalt än 10% bör serveras högst 3 gånger/4 veckor. Välj gärna produkter som uppfyller nyckelhålsmärkningen (hög andel kött, låg halt av fett, salt och socker). (Källa: Bra mat i skolan – livsmedelsverket).

• Korvarna som är gjorda på magert svenskt fläskkött tillverkas i vår fabrik i Sköllersta utanför Örebro. • Korvarna är fosfatfria, vilket gör att ni inte riskerar att få någon grönfärgad korv när ni tillagar den.

• Korvarna är, precis som tillsammans med all annan Lithells korv (förutom isterbanden), SÄRNÄR – dvs fria från gluten, laktos, mjölk-, ägg-, ärt- och sojaprotein. • Korvarna är också fria från övriga allergener som är vanligt förekommande i korv, som t ex paprika och muskotnöt.

• I korvarna finns Askorbinsyra E300 mer känt som C-vitamin. Det är en antioxidant som har en konserverande effekt. Natriumnitrit E250 används för att den hämmar tillväxt av den farliga bakterien Clostridium botulinum.


Mexikansk korv med vintersalsa Ingredienser: 10 port. Varmkorv 9%, med skinn 1,1 kg art. 2485 Tortilla 10 st Potatismos 2 kg

100 port. 11 kg

400 g 1 tsk 1 msk 2,5 ml 2,5 ml 2,5 ml 1 st 35 g 250 g

4 kg 0,5 dl 1,5 dl 25 ml 25 ml 25 ml 10 st 350 g 2,5 kg

1 st

10 st

Bönsalsa: Körsbärstomater Farinsocker Citronsaft Kanel, malen Spiskummin Chilipeppar Vitlöksklyftor, hackad Koriander, hackad Bönmix art. 1978 Salt Svartpeppar Rödlök, hackad

100 st 20 kg

Gör så här: På vintern kan man göra goda salsor av tomater på burk. Rosta gärna majsen för extra smak och krispighet.

1. Värm korven enligt anvisning på förpackningen. 2. Värm potatismoset. Bönsalsa: 1. Mixa tomater, socker, citronsaft och kryddor. Vänd ner finhackad lök, koriander och bönmix. 2. Hacka även ned stjälkarna på koriandern, där sitter mycket smak. Smaka av med salt och svartpeppar. 3. Lägg moset på brödet. Toppa med korv, salsa och rostad majs.

Kryddig pastagratäng med middagskorv och bacon Ingredienser: Pasta, kokt Middagskorv 9%, strimlad art. 7208 Bacon, tärnat art. 412120 Lök, gul, tärnad Paprika, röd, tärnad Broccoli, buketter art. 1941 Oregano, färsk, hackad Matlagningsgrädde Créme fraiche Sweet chilisås Sambal Oelek Riven ost Salt & peppar

10 port. 3 l 1 kg

100 port. 30 l 10 kg

500 g 500 g 500 g 500 g 0,5 dl 7,5 dl 7,5 dl 2 dl 3 msk 5 dl

5 kg 5 kg 5 kg 5 kg 5 dl 7,5 l 7,5 l 2l 4,5 dl 5l

Gör så här: 1. Stek bacon och strimlad middagskorv på stekbord eller i ugn. 2. Bryn lök och paprika. 3. Rör ner sweet chilisås och sambal oelek i matlagningsgrädde och créme fraiche. 4. Blanda korv, bacon, lök, paprika, broccoli och oregano. Tillsätt blandningen med créme fraiche, matlagningsgrädde, sambal oelek och sweet chilisås. 5. Smaka av med salt och peppar. 6. Lägg i smorda bleck, med den kokta pastan i botten. 7. Strö över riven ost och baka i ugn 225 grader i ca 15 minuter tills allt är genomvarmt och fått en fin färg.


Sous Vide - när du har bra tryck i köket Vill du kunna servera en jämn kvalitet på köttet oavsett vem som står i köket? Då är Sous Vide något för dig. Skivad Sous Vide är något som fler och fler kunder frågar efter för att spara tid och resurser i köken. Vi har under hösten utökat vårt sortiment och har nu nio nyckelhålsmärkta, färdigskivade Sous Vide-produkter. Fördelen med skivad Sous Vide är att det går väldigt snabbt att värma i ugn.

Värm köttet i ca 10-15 min, 65 grader och 100% ånga. Värm efter hand som ni behöver så får alla gäster en saftig och mör köttbit på tallriken. OBS! Tinad vara förvaras i 40C max 5 dagar. Livsmedelsverket har gått ut med rekommendationer under våren 2013 ”Bra mat i skolan” som säger att skolorna i första hand ska välja nyckelhålsmärkta köttprodukter.

Skivad Sous Vide

Art. 7124 Fläskfilé, naturell, skivad, Sous Vide 4x ca 2 kg/krt

Art. 7122 Fläskfilé persilja- & vitlöksmarinerad, skivad, Sous Vide 4x ca 2 kg/krt

Art. 7195 Kotlettrad, skivad, Sous Vide 4x ca 1,2-1,4 kg/krt

Art. 7115 Skinkstek, skivad, Sous Vide 2x ca 1,5 kg/krt

Art. 7107 Örtagårdsstek, skivad, Sous Vide 3x ca 1,9 kg/krt

Art. 7106 Nötstek, skivad, Sous Vide 4x ca 1,3 kg/krt

Art. 7190 Oxbringa, skivad, Sous Vide 5x ca 3 kg/krt

Art. 7117 Porterstek, skivad, Sous Vide 2x ca 1,4 kg/krt

Art. 7192 Rostbiff, skivad, Sous Vide Ca 3x ca 1,7-2,3 kg/krt

Sous Vide är ett franskt ord och betyder fritt översatt ”i vacuum” eller under tryck. Sous Videtekniken innebär att köttet marineras och kryddas, för att sedan vacuumförpackas och kokas i sin förpackning. Köttet kokas i låg temperatur under en längre tid för att det ska bli riktigt mört och fint. Den här tekniken gör att smak och safter behålls i kött och påse.


Nötstek med rotfruktssymfoni och dijonsås Ingredienser: Nötstek, skivad, Sous Vide art. 7106 Savoykål Morot Palsternacka Bönmix art. 1988 Sockerärter Smör

10 port. 1,5 kg 400 g 400 g 400 g 50 g 50 g 20 g

Dijonsås: Köttfond, mörk art. 7964 1,5 dl Vatten 3 dl Grädde 2 dl Dijonsenap 1 msk Honung 1 tsk Salt Peppar

100 port. 15 kg 4 kg 4 kg 4 kg 500 g 500 g 200 g 1,5 l 3l 2l 1,5 dl 0,5 dl

Gör så här: 1. Skiva tjälknölen i ca 3 mm skivor. 2. Ansa och skär grönsakerna (ej bönmixen). 3. Förväll grönsakerna i lättsaltat vatten och tillsätt lite smör när de är klara. Dijonsås: 1. Koka ihop buljong och vatten något. 2. Tillsätt grädde och dijonsenap. Skumma eventuellt och smaka av med honung, salt och peppar. Servera med kokt mandelpotatis eller potatismos smaksatt med 1878 svart

Amerikansk BBQ kotlett med klyftpotatis & coleslaw Ingredienser: 10 port. Kotlettrad med sky, sous vide, 1 kg art. 7902 American BBQ Sause art. 4679, 200 g Santa Maria Klyftpotatis 1,5 kg Coleslaw: Vitkål, strimlad Morötter, finstrimlade Chili, mango seasoning mix art. 6426, Santa Maria Yoghurt 10% Majonnäs Salt efter smak

100 port. 10 kg 2 kg 15 kg

400 g 500 g 0,15 dl

4 kg 5 kg 1,5 dl

1,5 dl 0,15 dl

1,5 l 1,5 dl

Gör så här: 1. Skiva kotlettraden och häll över BBQ sauce. 2. Värm i bleck i varmluftsugn, 70 grader i ca 30 minuter och med 30% ånga. 3. Tillaga klyftpotatisen enligt anvisning på förpackningen. 4. Blanda samtliga ingredienser till Coleslawsalladen och låt den stå en halvtimme innan servering. FÖR ATT SPARA TID: Använd Gourmet Service art. 11225 Coleslaw - mängd 10 kg till 100 port.


Rimmad oxbringa med tomat & pepparrotsgnocchi Ingredienser: Rimmad oxbringa, skivad, Sous Vide art. 7190 Köttfond, mörk art. 7964 Gnocchi Tomater, krossade Lök, gul Pepparrot, riven Zucchini, grön och gul Kapris Salt Peppar

10 port. 1,1 kg 200 g 800 g 300 g 100 g 20 g 400 g 100 g

100 port. 11 kg 2 kg 8 kg 3 kg 1 kg 200 g 4 kg 1 kg

Pepparrotsyoghurt: Matlagningsyoghurt 3 dl 3l Pepparrot, riven 10 g 100 g Salt Peppar Gör så här: 1. Fräs löken i lite olja. Häll över krossade tomater och mörk köttfond. Låt koka ihop i ca 10 min. 2. Lägg i strimlad zucchini och riven pepparrot. Sjud i några minuter. 3. Smaka av med salt och peppar. 4. Koka gnocchin nästan färdig. Häll av vattnet. 5. Låt gnocchin sjuda med i såsen någon minut. Servera med rimmad oxbringa och pepparrotsyoghurt.

Apelsinmarinerad skinkstek med gräddsås och gröna Linser Ingredienser: Skinkstek, skivad, Sous Vide art. 7115 Gröna linser art. 1974 Bacon, tärnat art. 412120 Apelsinjuice Fänkål. hel Potatis Smör Vetemjöl Köttfond, mörk art. 7964 Vatten Mellangrädde Lök, gul, finhackad Bladpersilja, hackad Salt och svartpeppar

10 port. 1 kg 400 g 100 g 2 dl 1,5 msk 1,5 kg 50 g 2 msk 1 dl 6 dl 1 dl 100 g 1 dl

100 port. 10 kg 4 kg 1 kg 2 l 2 dl 15 kg 500 g 3 dl 1l 6l 1l 1 kg 1l

Gör så här: 1. Blanda hälften av apelsinjuicen med fond och vatten. 2. Lägg köttet på bleck eller halvbleck. Häll över apelsinskyn. Krydda med fänkål. 3. Koka potatisen. 4. Värm skinksteken enligt anvisning på förpackningen. Tag upp och håll varmt till servering. 5. Smält smör och mjölk i en kastrull. Tillsätt skyn, resten av apelsinjuicen samt grädde. Koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Red av efter tycke och smak. 6. Sautera lök och bacon i en kastrull. Tillsätt linserna. Vänd i bladpersilja. Lägg skinksteken på tallriken. Toppa med linser och lite gräddsås. Servera med potatis och resten av såsen.


Nyttigt med fågel!

Vill du skapa en god och näringsrik måltid är fågel ett bra och enkelt alternativ. Kyckling och kalkon har en bra näringsmässig sammansättning med många ämnen som är livsnödvändiga för människan. I kyckling och kalkon finns högvärdigt protein som gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig även andra proteiner som ingår i måltiden. Köttet har även en låg fetthalt med liten andel mättat fett.

Lasagne med kalkonfärs

Hot currykyckling

Ingredienser: Kalkonfärs art. 80830 art. 1155 Lök, gul Smör Tomatpuré Tomater, krossade Hönsbuljong, tärning Timjan, torkad Oregano, torkad Lasagneplattor, gula Salt och peppar Ostsås: Mjölk, standard 3% Ost, riven Maizenamjöl Salt och peppar Ev. riven muskotnöt Tillbehör: Coleslaw art. 11225 Bönmix art. 1978

Ingredienser: 10 port. Kycklingbröstfilé, 90-120 g 10 st art. 1155 Matolja Salt och peppar Paprika, gul 2,5 st Paprika röd 2,5 st Kokosmjölk 5 dl Currypasta, mild 1,5 dl Mango chutney 0,75 dl

10 port. 1 kg

100 port. 10 kg

3 st 50 g 1,5 dl 800 g 2 st 1,5 tsk 1,5 tsk 20 st

30 st 500 g 1,5 l 8 kg 20 st 0,75 dl 0,75 dl 200 st

1,2 l 5 dl 1,4 dl

12 l 5l 1,4 l

Gör så här: 1. Hacka löken och bryn i tillsammans med färsen. Häll i tomater, tomatpuré, buljongtärning och kryddor. Låt såsen småputtra under lock i 15 minuter. 2. Häll hälften av mjölken i en kastrull, vispa i maizena, tillsätt resten av mjölken. Koka upp under omrörning och låt koka på svag värme ca 3 minuter. Rör i 2/3 av osten och smaka av med salt, peppar och eventuellt muskotnöt. 3. Smörj en ugnsfast form. Häll halva mängden ostsås i formen och täck med lasagneplattor. Bred ut hälften av färsen, täck med plattor och bred ut resten av färsen. Lägg på ytterligare ett lager med lasagneplattor och täck med den sista ostsåsen. Strö över resten av den rivna osten och grädda i 225 graders ugn i ca 30 minuter. Servera med bönsallad och coleslaw.

100 port. 100 st

25 st 25 st 5l 1,5 l 7,5 l

Gör så här: 1. Strimla köttet 2. Fräs köttet i olja. Salta och peppra. 3. Finhacka lök och paprikor. Låt löken fräsa med köttet ett par minuter. 4. Rör ner paprika, cocosmjölk och currypasta. Koka upp och låt koka 5 min utan lock. 5. Smaka av med salt och peppar. 6. Servera nykokta nudlar och krispig isbergssallad till.

Klimatsmart


Världsnyhet!

Varmluftsbakad är det nya, smarta sättet att ”sprödbaka” fisk. I stället för att

friteras i olja, bakas fisken i varmluftsugn med en helt ny teknik. Resultatet: en fisk med mer krisp, rätt fett och framförallt ca 70 % mindre fett. Prova Varmluftsbakad från Dagens Rätt Fisk.

Prova våra sex toppsäljare!

Alaskaburgare 60g, varmluftsbakad, MSC Art. 1489 5 kg/krt

Alaska Pollockfilé 50g, varmluftsbakad, MSC Art. 1487 5 kg/krt

Art. 1486 Sejfilé 130-160g, varmluftsbakad, MSC 5 kg/krt

Art. 1490 Torskpanett 60g, varmluftsbak ad, MSC 5 kg/krt

Art. 1492 SkärgårdsArt. 1491 Lime- & tor g, sk 90-100g, 100 90rsk ato silj per varmluftsbakad, MSC varmluftsbakad, MSC 5 kg/krt 5 kg/krt

Mer information om Varmluftsbakad hittar du på www.atriafoodservice.se


Varmluftsbakad Alaska pollockfilé med ljummen pastasallad VARMLUFTSBAKAD

Ingredienser: Alaska Pollockfilé 50 g, varmluftsbakad, MSC, art 1487 Pastasallad: Valfri pasta Paprika, röd Lök, röd Bladspenat Morot Squash Olivolja

Mindre fett Mer krisp Rätt fett Rätt fisk

10 port. 1 kg

100 port. 10 kg

700 g 150 g 50 g 100 g 100 g 150 g 1 msk

7 kg 1,5 kg 500 g 1 kg 1 kg 1,5 kg 1,5 dl

Tillbehör: Orientalisk dressing art. 81225 5 dl

5l

Gör så här: 1. Tillaga fisken enligt anvisning på förpackningen. 2. Koka pastan och skölj den sval. Skär paprika, lök, squash och morot i lagom stora bitar. 3. Fräs grönsakerna i en gryta och vänd i den kokta pastan och till sist spenaten. 4. Smaksätt med salt och peppar. 5. Servera med orientalisk dressing.

Varmluftsbakad Skärgårdstorsk med majsmos och tacosås Ingredienser:

Skärgårdstorsk 90-100 g, varmluftsbakad, MSC, art 1492 Majsmos: Potatis Majs Mjölk Smör Tacokrydda Salt & Peppar Tillbehör: Broccolibuketter art. 1941 Tacosalsa

10 port. 1 kg

100 port. 10 kg

1 kg 500 g 3 dl 50 g 10 g

10 kg 5 kg 3l 500 g 100 g

500 g 60 g

5 kg 600 g

Gör så här: 1. Tillaga fisken enligt anvisning på förpackningen. 2. Koka potatisen mjuk, häll i majskorn tillsammans med potatisen strax innan den är färdigkokt. 3. Slå av vattnet och mixa/rör till slät puré med mjölk och smör. Smaksätt med tacokrydda samt salt och peppar. 4. Servera med tacosås alternativt en salsa.


Är du en mästare på sous vide?

Är du en mästare på Sous Vide?

Gör så här om du vill vara med och tävla: 1. Kreera ett recept där huvudkomponenten är en artikel ur Lithells Sous Vide-sortiment. 2. Fotografera din maträtt. 3. Skriv ner receptet tillsammans med tillagningsanvisningar. 4. Maila bild och recept tillsammans med namn, adress, e-post och telefonnummer till: hakan.emilsson@atria.se senast 30/11 2013.

Vinn en Smart Car värd 65.000:-* * Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Vill du veta mer om tävlingen? Skanna koden så får du mer information.

BNR Tabell Artnr 7107 7124 7122 7195 7115 7106 7190 7117 7192 7964 7207 7208 2485 7420 1487 1488 1489 1490 1491 1492 180152 180130 180115 180250 180213 180320 180300 870 309101 309103 309255 309254 368010 368015 412120 81225 1978 1988 1974 1941 55000 1155 80830

Produktnamn Örtagårdsstek skivad, Sous Vide NYHET! Fläskfilé naturell, skivad, Sous Vide Fläskfilé persilja- & vitlöksmarinerad, skivad, Sous Vide Kotlettrad, skivad, Sous Vide Skinkstek, skivad, Sous Vide Nötstek, skivad, Sous Vide Oxbringa, skivad, Sous Vide Porterstek, skivad Sous Vide Rostbiff, skivad, Sous Vide Köttfond, mörk Middagskorv 9%, skivad, SÄRNÄR NYHET! Middagskorv 9%, strimlad, SÄRNÄR NYHET! Varmkorv 9% 45 g, med skinn, SÄRNÄR, NYHET! Lithellsgrillare 9% 50 g, skinnfri, SÄRNÄR, NYHET! Alaska Pollockfilé 50 g, varmluftsbakad, MSC Alaska Pollock 90-100 g, varmluftsbakad, MSC Alaskaburgare 60 g, varmluftsbakad, MSC Torskpanett 60 g, varmluftsbakad, MSC Lime- & persiljatorsk 90-100 g, varmluftsbakad, MSC Skärgårdstorsk 90-100 g, varmluftsbakad, MSC Bredbar leverpastej mini Bredbar leverpastej Bredbar leverpastej ekologisk Skånsk husmorspastej, hel, bakad Hel Lilltårta, bakad Arbogapastej, skivbar Pastejköket leverpastej, skivbar Leverfärs Blodpudding, Geas, hel Blodpudding, Geas, skivad, förstekt Skånsk blodkorv, Geas Blodpudding, Geas, glutenfri Bacon, skivat Baconflarn, lättstekt Bacon, tärnat , lösfryst Orientalisk dressing Bönmix Bönmix Mukimame Gröna linser Broccolibuketter Kycklinglever Kycklingbröstfilé 120-150 g 13% Kalkonfärs

Martin & Antal/vikt Nettovikt krt Servera Menigo Dafgård 3x ca 1,9 kg ca 5,7 kg 435156 405150 4x ca 2 kg ca 8 kg 867416 403676 74014 4x ca 2 kg ca 8 kg 651844 200966 72122 4x ca 1,2-1,4 kg 4,2-5,4 kg 613562 724985 500113 2x ca 1,5 kg ca 3,2 kg 624163 201171 500086 4x ca 1,3 kg ca 6 kg 616094 727094 500103 5x 1,2-1,4 kg ca 7,5 kg 613554 724979 500110 2x ca 1,4 kg ca 2,8 kg 624171 201173 500099 3x ca 1,7-2,3 kg ca 8 kg 028985 717818 72230 6x1,0 l 6l 644658 100762 500488 2x2,5 kg 5 kg 435180 405096 75436 2x2,5 kg 5 kg 435198 405097 75437 160x45 g 4x1,8 kg 467332 205763 160x50 g 4x2 kg 468843 205759 ca 100x50 g 5 kg 308254 404698 74998 ca 50-55x90-100 g 5 kg 308247 404697 75000 ca 83x60 g 5 kg 307421 404696 75001 ca 83x60 g 5 kg 307355 404695 75009 ca 50-55x90-100 g 5 kg 307330 404694 75004 ca 50-55x90-100 g 5 kg 307264 404693 75007 24x200 g 4,8 kg 203652 24x200 g 4,8 kg 386680 739615 500523 24x200 g 4,8 kg 582726 731216 500156 5x ca 1 kg ca 5 kg 346940 782105 500159 2x1,6 kg 3,2 kg 572024 730566 4x ca 2,225 g ca 8,9 kg 125104 739801 500205 4x ca 2,225 g ca 8,9 kg 541060 500158 12x500 g 6 kg 111757 404485 500367 3x3,4 kg 10,2 kg 202234 714111 500324 2x2,5 kg 5 kg 591248 711598 83018 5x500 g 2,5 kg 224642 500321 5x475 g 2,375 kg 261958 203424 73616 4x ca 1,5 kg ca 6 kg 519389 722104 500081 2x1,5 kg 3 kg 617621 722700 500395 2x2,5 kg 5 kg 445502 749417 500396 2,5 kg 2,5 kg 463224 204747 501814 5x1 kg 5 kg 596379 713068 71218 5x1 kg 5 kg 628149 400026 500296 5x1 kg 5 kg 628537 400022 71215 2x2,5 kg 5 kg 138792 707684 500269 ca 120x 40 g 12x0,4 kg 584052 735589 40-50x120-150 g 2x3 kg 055855 713502 81019 2x ca 2,5 kg ca 5 kg 596882 400016 507842

Sv. Cater 7107 7124 7122 7195 7115 7106 7190 7117 7192 7964 7207 7208 2485 1487 1488 1489 1490 1491 1492 180152 180130 180115 180250 180213 180320 180300 870 309101 309103 309255 309254 368010 368015 412120 81225 1978 1988 1974 1941 55000 1155 80830

Inspiration4 2013  

Goda produkter för bättre hälsa och sunda matvanor är temat för detta nummer av Inspiration. Vi presenterar även vårt nya samarbete med BRIS...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you