Page 1

M AT I G A T I P S F R Å N AT R I A F O O D S E RV I C E • N R 4 2 0 1 1

Barnens favorit i skolmatsalen sprödbakad fisk!

Läs om våra nyheter! Rätt fett och inga onödiga tillsatser.

Ny sökfunktion och film på vår hemsida.

Intervju med Lina Jönsson - kostchef Skurups kommun

Fisk är nyttigt! Sprödbakat är enkelt att servera... Prova recepten i foldern.


Vega presenterar Nyheter

Det är glädjande att det allmänna torskbeståndet har ökat, vilket gör att man nu med gott samvete kan ha torsk på matsedeln igen. Vi märker av en stor efterfrågan på torsk, både med och utan MSC- märkning. Därför lanserar vi nu två nya, sprödbakade torskprodukter. Läs mer om Skärgårdstorsk 80 g samt Torskpanett 50 g MSC i foldern.

Rätt sorts fett Vi går nu ifrån att använda palmolja i sprödbakningen till att i stället använda rapsolja och solrosolja. Dessa oljor har bättre fettsammansättning med fler fleromättade fetter. Genom att använda dessa fetter i stället får vi produkter som är bättre utifrån ett hälsoperspektiv och även ur ett miljöperspektiv.

Ren fisk utan onödiga tillsatser

Precis som du, vill vi ha fisk utan onödiga tillsatser. Därför försöker vi reducera användandet av tillsatser så långt som möjligt. Stora delar av Dagens Rätt Fisk sortimentet är idag helt utan tillsatser. Vi tittar noga igenom vilka tillsatser som som har använts i fiskproduktionen och väljer ut de fiskprodukter som lever upp till vår standard. Det är ren fisk för oss.

Rätt fiske Vi stödjer MSC- märkningen och arbetar kontinuerligt med att öka andelen MSC-märkta produkter i vårt sortiment. Prova gärna recepten i foldern med vår nya MSC märkta torskpanett 50 g.

Trevlig läsning!

www.atriafoodservice.se gör det enklare för dig Vegas Movie Kitchen Sprödbakat är väldigt enkelt att lyckas med och nästan lika enkelt att misslyckas med. Allt hänger på tillagningen. För att göra det lättare för dig så har vi nu nöjet att presentera en ny film i Vegas Movie Kitchen på vår hemsida, www.atriafoodservice.se/film/, som visar hur man hanterar sprödbakad fisk i ugn på bästa sätt. Fredrik Lindström, köksmästare på Rational, ger råd och tips för hur snabbt och enkelt det är att arbeta med sprödbakad fisk från Dagens Rätt Fisk.

Räkna med fisk Det finns en uppsjö av olika fiskarter, storlekar, fiskköttsinnehåll, paneringar, former, osv. För att hitta just den fisk som passar dina matgäster bäst så gör vi det nu enklare för dig. På vår hemsida finns det möjlighet att söka efter specifika egenskaper hos den spröd-bakad fisk som du vill servera. Räkna med fisk och du får garanterat napp!


Intervju med Lina Jönsson - kostchef Skurups kommun Lina arbetar med: Äldreboenden 3 st – 350 portioner Skolor – 7 st – 1800 portioner Förskolor – 9 st – 500 portioner 15 tillagningskök och 1 mottagningskök

Vad tycker Skurups barn och äldre om sprödbakad fisk? Sprödbakad fisk är med på både barnens och de äldres topp 5 lista och är väldigt populärt och det är därför som Skurups kommun fortsätter att servera detta även om näringsinnehållet kan vara aningen sämre än i ej panerad fisk. Vilken fisk det är som är panerad spelar inte så stor roll, utan variation är att föredra. Hur ofta serveras fisk? I Skurup serverar man fisk en dag i veckan på skolor och förskolor och två dagar i veckan på äldrevården. Där serverar man ju både lunch och middag och det är därför som det blir oftare där. Av dessa serveringar är ca 35% sprödbakad fisk och resten är kokt fisk eller fiskgratänger. Rätt sorts fett Vi tittar om möjligt vad det är för olja i paneringen och tycker att det är väldigt positivt att Atria går från palmolja till rapsolja och solrosolja. Dock kan det vara svårt att alltid vid beställningstilfället ha den informationen och hoppas att grossisterna ska bli bättre på att förse kunden med detta i beställningsögonblicket, framöver. Utan onödiga tillsatser Vi tycker att e-nr debatten har varit både positiv och negativ. Det är jättebra att alla producenter ser över sina produkter och tar bort de e-nr som går. Men det är också viktigt att förstå att alla e-nr inte kan tas bort. Vissa e-nr behövs för hållbarhet, konsistens och smak.

Skurups kommun väljer MSC märkt fisk Jag och mina kollegor var hos en fiskleverantör på studiebesök och fick mycket information om MSC märkt fisk. MSC märkt fisk innebär att fisken är fiskad på ett hållbart sätt, både i vilket vatten och vilken fisksort som fiskas, vilket är väldigt bra för ett framtida fiske. Det känns bra att det är kontrollerat i alla led som går, att den MSC certifierade fisken man köper är så bra för vår jord som möjligt. Det räcker att tänka på denna märkning och då har man gjort så mycket man kan. Detta väckte vårt intresse, vilket har gjort att vi endast kommer att servera MSC märkt fisk på våra menyer fr.o.m. november 2011. Vi söker även ett certifieringsföretag för att bli certifierade så fort som möjligt. MSC-certifieringen innebär att när man serverar MSC certifierad fisk, så får man sätta den blå MSC loggan på sina menyer. Skurups kommun har valt att gå hela vägen och endast ha MSC-certifierad fisk.


NYHETER - torsk

Vi vill erbjuda våra kunder ytterligare alternativ av våra populära torskprodukter och lanserar därför efter kunders önskemål två nya, sprödbakade produkter.

NY HE

T!

Art. 1213 Skärgårdstorsk 80 g Denna 80 g´s fisk kompletterar vår nuvarande Skärgårdstorsk på 90-100 g. Fiskhalten är 65% och den är sprödbakad i nyttig solrosolja. Formen på fisken ger en fylligare textur på fiskköttet, vilket ger en positiv matupplevelse! Torsk visar en positiv trend med ökad efterfrågan*

NY HE

Sprödbakad fisk är lika enkelt som populärt. När det är som allra bäst då är det krispigt, fräscht och lätt att hantera - även för dig som lagar mat åt många. På kommande sidor hittar du recept med våra nya sprödbakade fiskar samt ett par av våra trotjänare och klassiker. Här finns recept som passar både små och stora barn samt äldrevård.

T!

Art. 1639 Torskpanett 50 g, MSC

En 50 g´s panett med fin fiskform och MSC märkning. Detta är en perfekt storlek till skolrestaurangen. Lätt att portionera eftersom man inte behöver dela bitarna. Denna nyhet är sprödbakad i nyttig rapsolja och har ett högt fiskköttsinnehåll på 65%. Torsk visar en positiv trend med ökad efterfrågan*

* De senaste två åren har svenskarnas fiskkonsumtion ökat med 10.000 ton och intresset för torsk ökar igen, enligt en under sökning som gjorts av analysföretaget Gfk. (Källa: Fri köpenskap 25 aug. 2011)


Förslag på tillbehör: Gourmet Service Lime- och örtdressing med yoghurt.

TORSKPANETT MED COUS COUS AFRICANA

Ingredienser 10 port 100 port Torskpanett 50 g, MSC 20 st 200 st art. 1639 Couscous 5 dl 5l Rapsolja till stekning Kanelstång 1 st 10 st Paprika, röd 3 st 3 kg Purjolök 10 cm 1 kg Lök, gul 1 st 2 kg Vitlök, klyftor 3 st 10 st Gurkmeja 1 tsk 1 dl Broccolibuketter art. 1941 300 g 3 kg Mango, tärnad art. 1934 200 g 2 kg Salt och peppar Lime- och örtdressing med yoghurt art. 83626

Gör så här

Tillaga fisk och couscous enligt anvisningar på förpackningen. Koka couscousen tillsammans med kanelstången. Hetta upp lite olja på stekbordet och smula ner couscousen i den varma oljan. Låt steka tillsammans med tunt skuren paprika, purjolök, lök och vitlök. Krydda med gurkmeja. Blanda ner broccolibuketterna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner mango-bitarna precis innan servering så att de är kalla. Servera med fisken och såsen.

ORSKPANETT MED T GRÖNSAKER I TOMAT Ingredienser 10 port Torskpanett 50 g, MSC 20 st art. 1639 Lök, gul 2 st Paprika, röd 1 st Paprika, grön 1 st Paprika, gul 1 st Purjolök 1 st Champinjoner 300 g Minitomater ca 20 st Tomatjuice 1 l Salt och peppar

Gör så här

100 port 200 st 2 kg 12 st 12 st 12 st 3 kg 3 kg 3 kg 8l

Tillaga fisken enligt anvisningar på förpackningen. Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i lite olja på ett stekbord. Häll på tomatjuicen och låt småputtra i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med fisken och nykokt pasta.


Förslag på tillbehör: Gourmet Service Vitlöksdressing med yoghurt.

SKÄRGÅRDSTORSK MED LÄCKER BÖNMIX

Ingredienser Skärgårdstorsk art. 1213 Savojkål Hönsbuljong, tärning Bönmix Mukimame art. 1988 Lök, gul Persilja, hackad Vitvinsvinäger Råsocker Salt och peppar

10 port 10 st 700 g 2 st 700 g

100 port 100 st 7 kg 15 st 7 kg

1 st 1 dl 0,5 dl 0,5 dl

2 kg 1l 5 dl 5 dl

Vitlöksdressing med yoghurt art. 83623/90026

Gör så här

Tillaga fisken enligt anvisningar på förpackningen. Strimla savojkålen och koka mjuk i lite buljong. Endast 5-8 minuter. Kålen ska vara krispig. Spara buljongen. Hetta upp lite olja på stekbordet och fräs kålen tillsammans med bönorna och tunt skuren lök i några minuter. Krydda med vinäger och socker. Tillsätt lite av buljongen och krydda med salt och peppar. Servera med fisken, dressingen och lite kokt potatis.

Förslag på tillbehör: Gourmet Service Orientalisk dressing.

SKÄRGÅRDSTORSK MED ASIATISKT RIS Ingredienser 10 port 100 port Skärgårdstorsk art. 1213 10 st 100 st Jasminris, kokt, kallt 1,5 kg 15 kg Rapsolja till stekning 1 dl 7 dl Paprika, röd 2 st 2 kg Haricots verts 250 g 3 kg Blekselleri 2 st stjälkar 3 knippen Lök, gul 1 st 3 kg Ananas, bitar art. 1935 200 g 2 kg Curry 2 msk 100 g Salt och peppar Ägg 4 st 40 st Orientalisk dressing art. 81225

Gör så här

Tillaga fisken enligt anvisningar på förpackningen. Koka haricots verts 4 minuter i lättsaltat vatten. Hetta upp oljan på ett stekbord och smula ner riset. Låt steka några minuter. Blanda ner tunt skuren paprika, haricots verts, tunt skuren blekselleri, skivad gul lök och låt steka i ytterligare någon minut. Blanda ner ananas och curry. Krydda med salt och peppar. Knäck äggen ner i riset och låt steka med under omrörning tills de stelnat. Servera med fisken och såsen.


VÄSTERHAVSFISK MED VARM POTATISSALLAD

Förslag på tillbehör: Gourmet Service Caesardressing.

Ingredienser 10 port 100 port Västerhavsfisk 3.0 95 g 10 st 100 st art. 1224 Potatis, fast, nykokt 400 g 4 kg Sparris, grön 200 g 2 kg Sockerärtor 200 g 2 kg Salladslök 10 st 1,5 kg Ruccolasallad 50 g 500 g Citronskal, rivet 2 tsk 1 dl Olivolja 0,5 dl 5 dl Salt och peppar Caesardressing art. 81725

Gör så här

Tillaga fisken enligt anvisningar på förpackningen. Förväll sparrisen 2 minuter i lättsaltat vatten och spola kall. Gör samma med ärtorna. Skala potatis och koka nästan mjuk i lättsaltat vatten. Blanda den varma potatisen med sparris i mindre bitar, sockerärtor, tunt skuren salladslök, ruccola, citronskal och olivolja. Krydda med salt och peppar. Servera med fisken och såsen.

Förslag på tillbehör: Gourmet Service Vitlöksdressing med yoghurt.

GULDLAX MED GRÖNSAKSPASTA Ingredienser 10 port 100 port Guldlax 50 g art. 1277 20 st 200 st Bandspagetti alt. 1 kg 10 kg vanlig spagetti Squash 1 st 10 st Morot 2 st 20 st Purjolök 10 cm 4 st Örter, blandade alt. 50 g 500 g bara persilja Citron, skal, rivet 1 st 5 st Olivolja 1 dl 1l Salt och peppar Vitlöksdressing med yoghurt art. 93623/90026

Gör så här

Tillaga fisken enligt anvisningar på förpackningen. Koka pastan al dente och blanda den varm med tunt hyvlad squash, morot och tunt skuren purjolök. Blanda även ner grovhackade örter, citronskal, olivolja och krydda med salt och peppar. Servera pastan varm med såsen. Grönsakspastan går utmärkt att varmhålla precis som vanlig pasta. Den blir t.o.m. lite bättre om den får ligga och dra lite.


Tre goda ting från Gourmet Service Dressingar med yoghurt Under våren lanserade vi fyra nya, smakrika dressingar med yoghurt. Dressingarna har blivit mycket uppskattade för sin fräscha, runda och krämiga smak, tack vare den turkiska yoghurten. De finns med smakerna Dijon- och Honung, Lime- och Ört, Chili samt Vitlök. Dressingarna med yoghurt finns i 2,5 kg’s hink, varav två finns även på flaska. Prova dem gärna som en kall sås till fisk, fågel, kött och chark. Ni kan själva välja hur ni vill servera; häll upp dressingarna i fina skålar eller gör det enkelt och smidigt för er, ställ fram flaskor direkt på buffén. Bättre och miljövänligare förpackning Atria tar Ansvar genom att ta bort alla metallhandtag på Gourmet Service plasthinkar. För att underlätta för kunden vid hantering samt källsortering så är nu hinkarna försedda med plasthandtag. Detta är också ett led i Atria’s Handprint Program. Vi ser ständigt över vilka förpackningar vi använder för att hitta bättre lösningar för våra intressenter och miljön. Läs gärna mer om Atrias Handprint Program på www.atria.se Gurksalladen har blivit ännu godare! Nu har vi gjort vår Gurksallad ännu godare. Med en Bostongurkmix får gurksalladen en tydligare karaktär och friskare smak. Ni måste bara prova den, artnr 10725 Gurksallad.

BNR Tabell Varumärke DAGENS RÄTT FISK DAGENS RÄTT FISK DAGENS RÄTT FISK DAGENS RÄTT FISK GOURMET SERVICE GOURMET SERVICE GOURMET SERVICE GOURMET SERVICE GOURMET SERVICE GOURMET SERVICE GOURMET SERVICE GOURMET SERVICE DAGENS RÄTT GRÖNT DAGENS RÄTT GRÖNT DAGENS RÄTT GRÖNT DAGENS RÄTT GRÖNT

Artnr 1639 1213 1224 1277 83622 90025 83623 90026 83626 83627 81225 81725 1935 1988 1941 1934

Produktnamn Torskpanett MSC, sprödbakad NYHET! Skärgårdstorsk, sprödbakad NYHET! Västerhavsfisk 3.0, sprödbakad Guldlax, sprödbakad Chilidressing med yoghurt Chilidressing med yoghurt Vitlöksdressing med yoghurt Vitlöksdressing med yoghurt Lime- & örtdressing med yoghurt Dijon- & honungsdressing m. yoghurt Orientalisk dressing Caesardressing Ananas, bitar Bönmix Mukimame Broccolibuketter Mango, tärnad

Vikt/st 50 g 80 g 95 g 50 g 2,5 kg 6x490 g 2,5 kg 6x490 g 2,5 kg 2,5 kg 2,5 kg 2,5 kg 1,5 kg 1 kg 2,5 kg 1,5 kg

Nto.vikt krt 5 kg 5 kg 5 kg 5 kg 2,5 kg 2,94 kg 2,5 kg 2,94 kg 2,5 kg 2,5 kg 2,5 kg 2,5 kg 3x1,5 kg 5x1 kg 2x2,5 kg 3x1,5 kg

Servera 235176 209726 624239 150276 206532 232363 206433 232371 206524 206441 463224 525402 546143 628149 138792 545889

Menigo 402814 402296 400035 401722 202641 202645 202642 202646 202644 202643 756502 746455 775445 400026 707684 775443

M Olsson

4352 990684 990688 990685 990689 990686 990687 89742 3083 213408 7568 936273 848817

Inspiration 4 2011  

Intervju med Lina Jönsson - kostchef Skurups kommun Ny sökfunktion och film på vår hemsida. Rätt fett och inga onödiga tillsatser. Fisk är n...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you