Inspiration nr 1 2020

Page 1

N Y HETER OCH RECEP T FÖR EN GODA RE OCH MER H Å L L BA R VA RDAG | ATRIA FOODSERVICE | NR 1 2020

SmartMat Hbg Halverat matsvinn i sikte

Atrias grisar har knorren kvar God djuromsorg gör det möjligt

Reportage

KliMatkloka köket Vegetariskt i fokus


Tel 010-482 30 00 www.atriafoodservice.se

Tillsammans för en hållbar framtid Vår ambition är att producera god och nyttig mat på ett ansvarsfullt sätt för våra kunder och för vårt klimat. För att vi ska lyckas fullt ut så behöver vi samarbeta med er och andra aktörer för en mer hållbar framtid. Några av dessa samarbeten får ni ta del av i detta nummer av Inspiration. Läs om Centralskolan i Tierps kommun som arbetar för att bli landets klimatklokaste kök inom offentlig gastronomi. SmartMat Hbg arbetar för att minska matsvinn

och servera mat med lågt klimatavtryck (som dessutom ska ätas upp av eleverna). Tillsammans har vi tagit fram kliMatkloka recept som du får ta del utav. Några andra smakfulla recept som vi bjuder på, som dessutom är klimatberäknade, är på våra kycklingnyheter. Kyckling är ett klimatsmart val med ett genomsnittligt klimatavtryck på 3 kg CO₂e/kg. Något som man kanske inte tänker på är att griskött inte ligger så långt efter, det vill säga på cirka 6 kg CO₂e/kg. Att välja Atrias finska kött gör gott, särskilt då man vet att vi har en mycket god djurhållning. Förutom att göra gott så vill vi även inspirera till matglädje. Här tar vi hjälp av Annika Unt som skapar ätbara buketter och Kamadobjorn som ger grilltips på Atrias kött på Instagram. Du vet väl att du även kan följa Atria Foodservice på Instagram. Här kan ni ta del av fler aktiviteter, samarbeten, produktnyheter och inspiration.

”Förutom att göra gott så vill vi även inspirera till matglädje.”

Sist men inte minst så vill jag varmt lämna över ansvaret för vår kundtidning Inspiration till vår nya produktchef Ann-Sofie Malmgren. Jag kommer fortsätta mitt arbete på Atria som Key Account Manager med ansvar för våra kunder inom anbud. Jag ser fram emot att tillsammans med er fortsätta resan mot en mer hållbar framtid. Följ med oss på vägen till det kliMatkloka köket! PERNILLA ANDERSSON Key Account Manager Anbud, Atria Foodservice

MARKNADSAVDELNING: Stina Leire Marketing Manager 070-230 69 03

Ann-Sofie Malmgren Product & Brand Manager

Helen Karlsson Trade Marketing Tel 070-864 68 93

2

FÖLJ OSS!

Få information om nyheter, kampanjer, recept och inspiration från Atria Foodservice. Vi finns på Instagram @atriafoodservice. Vill ni ha vårt nyhetsbrev, maila då kundkontakt@atria.com och ange om ni vill ha information gällande privata sektorn och/eller offentliga sektorn.

SÄLJKÅR: Jörgen Blomdahl Norrland Tel 070-673 77 00

Lars Myckelberg Norra Svealand, norra Stockholm Tel 070-283 86 06

Mats Windahl Östra Svealand, södra Stockholm Tel 070-523 99 48

Conny Boström Småland, Gotland, Östergötland Tel 072-501 02 13

Magnus Bruce Västra Götaland, Göteborg Tel 070-514 62 42

Stefan Anderson Skåne, Halland, Blekinge Tel 070-675 98 84 Vår säljkår når ni även på: fornamn.efternamn@atria.com

ANBUD: Wiveca Andreasson Försäljningschef säljkår och anbud Tel 070-221 77 57

Lars Ekdahl KAM anbud Tel 070-666 76 40

Pernilla Andersson KAM anbud Tel 070-294 69 40

Pernilla Örnå Anbudskoordinator Tel 010-482 39 48

Önskar ni prover eller recept eller vill tipsa oss om något så når ni oss lättast på: anbud@atria.com alternativt fornamn.efternamn@atria.com


KliMatsmart och gott Klimatmedvetne kökschefen Jimmy Kjetselberg provlagar Vegyu-produkter med fint resultat.

4

12

16

8

8

10

Gröt utan tillsatt socker, svensk leverfärs och klimatsmarta kycklingnyheter.

Ny hållbarhetsstrategi

Klimatsmart kyckling Recept som gör gott för både hälsa och miljö.

Produktnytt 20

Vi har tagit reda på hur Sveriges miljöbästa kommun ska halvera sitt matsvinn på 1 1/2 år.

12

Duka med grönsaker och följ oss på Instagram.

God djuromsorg gör att Atrias grisar har knorren kvar. Mer om varför finska grisar mår bra och är glada kan du läsa här.

Henrik Zajac på Burger Inn i Falkenberg ger de nya Vegyu-burgarna tummen upp.

15

Atrias gris har knorr

Vegyuburgare med variation

SmartMat i Helsingborg

Tips & inspiration

Du vet väl att Atria har en ny hållbarhetsstrategi med fokus på: Produkten, Jordklotet och Människan?

24

20

3


KliMatkloka köket

Nytt, kliMatsmart och gott! Vi lät en av Sveriges klimatklokaste kockar, Jimmy Kjetselberg, provlaga Atrias nya Vegyu-produkter. Läs vad han tyckte om resultaten!

Jimmy Kjetselberg, kökschef på Kostenheten och Centralskolan i Tierps kommun – landets sjätte klimatklokaste kök enligt White Guide – har provlagat linsfärsen och mungbönorna som du hittar i Atrias Vegyu-sortiment och Dagens Rätt Grönt-sortiment. Detta i Centralskolans alldeles nyrenoverade tillagningskök.Det märks att Jimmy är nöjd med resultaten när vi pratar med honom. – Atrias produkter fungerar jättebra både att steka och varmhålla – smak, textur och konsistens efterlevs, säger Jimmy inledningsvis.

Vad gjorde du med mungbönorna?

Vilken lyckad testdag!

– En mungbönsmix som jag toppade linsfärsbiffarna med, den blev också jättefin! Många jobbar med sojabönor men jag föredrar mungbönor eftersom det är en allergenvänlig produkt som de flesta kan äta. Mungbönor har många olika användningsområden och man kan även använda dem som de är. Den här gången mixade jag dem med grön paprika, bladpersilja, lite vitlök och rapsolja. Eftersom biffarna i sig inte har så mycket färg tillförde mixen det. Barnen äter med ögonen så vi jobbar mycket med att de ska vilja prova maten. Mungbönsmixen blir som en spread i konsistensen. Nu använde jag den som topping men den kan också användas som ett komplement till bordsmargarin.

– Ja, det är jätteroligt att vi i storhushåll kan använda dessa produkter och vara med på sådana här grejer. I Tierp är det inte bara vi utan hela kommunen jobbar klimatklokt, inom äldreomsorgen äter man samma sak som på vår skola. Det känns som vi i det offentliga är något år före det privata vad gäller att laga klimatklokt.

Hur tillagade du linsfärsen? – Linsfärsen, som är förpackad på tub, på liknande sätt som man kan köpa ärtsoppa i livsmedelsbutikerna, behöll jag halvfryst och skar i centimetertjocka skivor som jag stekte direkt. De fick jättefin yta! Jag gillar att man kan se vad som är i färsen, det är bitar kvar i den som både syns och känns när man tuggar, och det tycker barnen om också. Jag är väldigt imponerad av produkten – användningsområdena är obegränsade!

4

Klimatet har blivit en snackis, eller hur? – Ja, vill man vara med i tävlingar och få utmärkelser och liknande krävs det i dag att man redovisar sina utsläpp. Och allt fler kommuner börjar jobba med klimatklok matlagning. Sådana produkter vi provlagade nu är på uppgång också rent generellt. Vilket är bra, liksom att klimat och mat diskuteras, det gör det lättare för oss att implementera det här och förklara varför vi måste göra sådana här förändringar. Många av de här produkterna har ju ett bra näringsinnehåll dessutom, bra proteinmängd exempelvis. Visserligen är inte inköpspriset jättelågt men jag förstår att allt eftersom det kommer fler produkter kommer det att justeras. Har du även varit kock på privata restauranger?

Jimmy Kjetselberg tillsammans med Lars Myckelberg vid skolans Rational-ugn. Lars är ansvarig säljare för Tierps kommun och kunder runt om i norra Svealand samt norra Stockholm.

– Ja, jag började inom det offentliga 2017, då hade jag jobbat länge i den privata restaurangvärlden. Jag ångrar inte att jag bytte eftersom jag tycker mycket om mitt jobb, det är utmanande och ingen dag är den andra lik. Dessutom kan jag vara med och påverka.


0,37 kg CO2e Se recept pĂĽ sidan 7.

5


KliMatkloka köket

På Centralskolan använder man Rational-ugnar. För att höra mer om hur man tillagar Vegyu-produkter på bästa sätt i dessa kontaktade vi Fredrik Olme som är Rationals egen kock i Sverige. Före vårt samtal hade han testat att til�laga Linsfärs, Rödbetsburgare, Umami Burger och Spicy Bean Burger. Har du något allmänt tips för vegetarisk matlagning?

Fredriks inställningar från fryst Linsfärs, formbar, vegansk art 800052 Grönsaker baka/halvfabrikat tunn färg, 2-6 minuter. Granitemaljerad stekplåt. Rödbetsburgare 60g, vegansk SE art 800060 Finishing® bleck torr, 7 minuter. Rostfritt bleck. Umami Burger 97g, vegansk art 800059 Grönsaker baka/halvfabrikat tunn färg 3, 5.30 minuter. Stek- och bakplåt. Spicy Bean Burger 100 g, vegansk art 800003 Grönsaker baka/halvfabrikat färg 3, 6.30 minuter. Stek- och bakplåt.

– Våra ugnar är intelligenta, därför använder vi våra processer för grön til�lagning. Ska man exempelvis steka grönsaker väljer man ”steka” och i stället för en temperatur kan du ställa in ett slutresultat via en färg. Ugnen känner av hur mycket som finns i den och använder precis den mängd energi som behövs för att tillaga just det. Om ugnen är full behövs mer energi och högre värme än om det bara är lite i den. Att bara använda den energi som behövs är ett av våra sätt att jobba med hållbarhet. Vi jobbar mycket med dessa frågor och en hel del är på gång, inte minst vad gäller el- och vattenförbrukning, berättar Fredrik. Du har testat produkter som var nya för dig, har du något tips till andra som ska göra samma sak? – Testa dig fram med liten mängd från början och när du är nöjd kan du spara slutresultatet (programmera ugnen, reds anm.) och använda det även när ugnen är full. Vi optimerar alltid slutresultatet, även när ugnen är helt full ska allt i den vara lika bra tillagat och gå att sälja. Jag jobbar mycket för att kunna ställa in mer exakta kärntemperaturer för grönsaker. I dag går det exempelvis att ställa in fast, mellan eller mjuk potatis. När du testade Vegyu-produkterna använde du naturligtvis Rationals processer, berätta mer om hur du gjorde! – Generellt gick jag upp i temperatur, något som ger bra yta. Även rätt tillbehör/ utrustning är viktigt, något som förkortar tillagningstiderna. Exempelvis linsfärsen,

6

Fredrik Olme, Rationals egen kock i Sverige.

som inte är en färdig produkt som de övriga, ska man använda stek- och bakplåt till. Använd alltid den plåten eller en emaljerad granitplåt om du vill få fin stekyta utöver kortare tillagningstider. Med det menar jag en sådan yta man är van vid traditionell matlagning, exempelvis stekning i stekpanna. Detta för att det leder värmen snabbare in i produkten. Och hur gjorde du med de färdiga produkterna? – Till exempelvis rödbetsburgaren valde jag uppvärmning med fukt, som också är en av våra processer. Det blev bra, produkten upplevs inte alls blöt utan bara färdig. Avslutningsvis säger Fredrik att han tycker att Vegyu-produkterna är bra och han tror att de kommer att fungera fint i storhushåll, inte minst Umami-burgern som var hans egen favorit.


Linsfärsbiffar med mungbönsröra

10 PORT 100 PORT

*Linsfärs, formbar, vegansk, art 800052 1 kg 10 kg Mathavre 7,5 dl 7,5 I Vatten 1,125 I 11,25 I Mungbönsröra* Ratatouille à la Centralskolan* GÖR SÅ HÄR:

Skiva linsfärsen i den tjocklek som önskas (lättast om linsfärsen är semifryst). Stek linsfärsbiffarna i matolja ca 3 min. på varje sida. Tillaga mathavren enligt anvisning i ugn eller på spis.

*Mungbönsröra

10 PORT 100 PORT

*Mungbönor, art 1975 Paprika, grön, urkärnad Lime, saften Bladpersilja Rapsolja

500 g 1 st 1 st 50 g 0,5 dl

Salt och peppar

5 kg 10 st 10 st 500 g 5 dl

GÖR SÅ HÄR:

Mixa mungbönor, paprika och persilja i matberedare tills det blir finfördelat. Tillsätt limejuice och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.

*Ratatouille à la Centralskolan

10 PORT 100 PORT

Aubergine, grovt skuren Zucchini, grovt skuren Matolja Tomatpuré Lök, gul, tärnad Vitlök, hackad Tomat, krossad Timjan, torkad Rosmarin, torkad Buljong, grönsak, torr Paprika, röd, urkärnad, grovt skuren Sambal oelek Cayennepeppar Salt och peppar

500 g 500 g 0,5 dl 0,5 dl 200 g 1 st 500 g 10 g 10 g 2 msk

5 kg 5 kg 5 dl 5 dl 2 kg 10 st 5 kg 100 g 100 g 3 dl

400 g

4 kg

GÖR SÅ HÄR:

Sautera aubergine och zucchini i lite olja. Tillsätt tomatpuré, lök och vitlök. Sautera ytterligare några minuter. Tillsätt tomat, timjan, rosmarin, buljong och låt koka 10 min. Tillsätt paprika och smaka av med sambal oelek, cayennepeppar samt salt och peppar.

Näringsberäknat recept finns på Mashie/Aivo/www.atriafoodservice.se

7


KliMatkloka köket

Vegyuburgare med variation Vi har pratat om Atrias nylanserade Vegyu-burgare med Henrik Zajac som driver Burger Inn i Falkenberg. Henrik har märkt att kunderna tycker att Vegyu-burgarna är goda, inte minst de unga gästerna. Att det finns flera olika sorters vegetariska burgare att välja mellan är också något som uppskattas.

Ketti Mohlin och Henrik Zajac på Burger Inn i Falkenberg.

Henrik Zajac är ett välkänt ansikte i Falkenberg, särskilt för den som gillar burgare – i närmare 30 år har han drivit Burger Inn. Vid vårt samtal har verksamheten flyttat till nya lokaler med brasilianskt tema bara ett par veckor tidigare. – Vi har funnits så länge att vi blivit en institution. Nu har vi fått det precis så som vi vill ha det, berättar Henrik. Henriks filosofi är att kunderna ska få mycket för pengarna och han vill hellre ha stamgäster som kommer två till tre gånger i veckan än ett par gånger om året. De nya Vegyu-burgarna – Umami Burger, Spicy Bean Burger och Rödbetsburgaren – gillar han av olika anledningar. Framför allt för att de är goda och att texturen är fin, inte minst jämfört med de alternativ som fanns på marknaden för 15–20 år sedan. Eftersom Henrik inte bara drivit burgarkrog i tre decennier, utan också är vegetarian ”sedan hur länge som helst”, så har han om någon koll på detta. Ett extra plus, enligt honom, är att hanteringen av Vegyu-burgarna är smidig eftersom de är frysta. De tillagas alltid à la minute på Burger Inn vilket även gör att matsvinnet blir litet. 8

Burgarna har lanserats mitt i en grön trend, vilket är något Henrik märkt av, han upplever att allt fler vill äta vegetariskt och därför är nyfikna på dem. Bra tillbehör tycker han är lika viktigt till Vegyu-burgarna som till ”vanliga” hamburgare, goda och vällagade sådana är också ett sätt att sälja in dem på.

Rödbetsburgare 60g, vegansk, SE art 800060

1,00 kg CO2e/kg

Vilka tillbehör tycker Henrik fungerar bra till då? – Det är bara fantasin som sätter gränser! Det flesta tillbehör som är goda till en hamburgare är goda även till dessa burgare. Inte minst till Umami Burger är karamelliserad jalapeño toppengod, enligt honom (se tips här intill). Blue cheese, gorgonzola och pepper jack-ost är också lyckade matchningar till alla varianter. Guacamole och chipotlesås är två andra tillbehör som fungerar fint att använda. En annan favorit är surkål som Henrik steker i smör och serverar med sallad, stark senap och vitlöksdressing. Ett sista tips är att om man skippar majonnäsen är det enkelt att göra Vegyu-burgarna till veganburgare.

Stefan Anderson är ansvarig säljare för Burger Inn samt kunder runt om i Skåne, Halland och Blekinge.

Spicy Bean Burger 100g, vegansk art 800003

1,05 kg CO2e/kg

Umami Burger 97g, vegansk art 800059

1,05 kg CO2e/kg


Burger Inn tipsar! Macumba Burger – Umami Burger serverad med vitlökssås, barbecuesås, picklad rödlök, stekta inlagda jalapeños, lite dijonsenap och mixad sallad (gärna med inslag av röda salladsblad).

9


Cecilia Larsson biträdande projektledare fÜr SmartMat Hbg.

10


Smart jobbat, Helsingborg! Att på 1,5 år halvera matsvinnet och sänka klimatpåverkan för de offentliga måltiderna med 25 procent är djärva mål. Men nu råkar Helsingborgs stad vara inne i en positiv spiral där allt tycks möjligt – och Måltidsservice är inget undantag.

2019 valdes Helsingborg till Sveriges miljöbästa kommun för tredje året i rad av tidningen Aktuell Hållbarhet. Vilken är då stadens hemlighet? Jo, en kombination av jävlar anamma, kreativitet, analys och uthållighet. När det gäller den offentliga gastronomin ligger ribban högt och hållbarhetsarbetet drivs inom ramen för ett projekt som fått namnet SmartMat Hbg. Biträdande projektledaren Cecilia Larsson lyftes in i projektet i samband med att det drogs igång i augusti 2018. Dessförinnan var hon vd för det uppmärksammade fruktåtervinningsföretaget Rescued Fruits. – SmartMat Hbg är finansierat via regeringens och Jordbruksverkets satsning Klimatklivet där det finns olika typer av incitament för att sänka klimatpåverkan, sammanfattar Cecilia. Bakgrunden till projektet var Helsingborgs stads långsiktiga mål, att halvera klimatpåverkan till 2024. Men Måltidsservice har egna visioner som är väl så ambitiösa, berättar Cecilia. – Under projekttiden, som når sitt slut sommaren 2020, vill vi sänka klimatpåverkan för maten som serveras i förskolan, grundskolan och gymnasiet med 25 procent, till 1,5 CO2e/kg. Vi vill också halvera matsvinnet från den tidigare nivån 75 gram per person, till 37,5 gram. Projektet följs upp på månadsbasis genom datasystemet Hantera som räknar ut både matsvinnet i gram per person och matens klimatpåverkan. Att minska det sistnämnda har visat sig vara enklare än det kan låta, konstaterar Cecilia.

– Framför allt har vi justerat vad vi serverar. Det som haft absolut störst påverkan är att vi köpt in mindre nötkött. Det har vi framför allt ersatt med baljväxter och grönsaker. Där vi ändå velat använda kött har vi mer och mer gått över till hönsfärs – all bolognesesås som serveras i våra förskolor och skolor görs till exempel numera på det. Men vi har faktiskt bara en helvegetarisk dag i veckan. Faktum är att vi nådde vårt klimatmål redan i mars, men när det gäller matsvinnet har vi fortfarande en bit kvar. En nyckel till framgång är att få med sig personalen på tåget, understryker Cecilia. Också detta har fungerat riktigt bra i Helsingborg. – Den som vill lyckas måste definitivt ta vara på kraften hos dem som är i köket. Istället för mallar och checklistor ska man lyfta fram de goda exemplen. Detta är ju människor som kan och vill laga mat. De måste få lov att vara kreativa. För att eldsjälarna i köken ska få möjlighet att inspirera kollegorna i andra verksamheter, ordnas regelbundna, måltidspedagogiska nätverksträffar. – Två gånger per termin träffas skolledare, rektorer och kockar, från förskolan till gymnasiet. Då blir det olika teman, som syrning eller utematlagning. Här passar vi också på att lyfta fram de engagerade skolledarna på våra sociala medier, för de skulle definitivt kunna bli ännu fler. Och en gång i veckan är förskolekocken Miljana Vulovic ute på andra förskolor och inspirerar deras personal, säger Cecilia. Att sedan få maten att hamna där den ska, det vill säga i magen, kan vara

Kocken Katarina Larsson i Tycho Braheskolans kök.

lite klurigt. Men även här finns en noga utarbetad plan – som visat sig fungera. Ett väl beprövat sätt är att försöka involvera eleverna så mycket som möjligt i matlagningen. Cecilia berättar att kommunens måltidschef Jonas Paulsson just lanserat ett skolprogram där andraklassarna tillsammans med pedagogerna får göra studiebesök i köket, medan femteklassarna får laga mat under en dag och högstadieeleverna får ägna sig åt en hel veckas köksprao. Men framför allt, påpekar Cecilia, måste personalen ute i köken ges möjlighet att tolka menyer och recept efter eget huvud. – Gästerna på olika skolor skiljer sig åt väldigt mycket. Här måste vi överlåta en stor del av arbetet åt respektive matlagare. De känner sina gäster och om de får utrymme att laga den mat de själva är duktiga på, och som deras gäster tycker om, kommer vi absolut längst.

11


KliMatkloka recept

KliMatsmart kyckling

Spagetti Pollognese

*Kycklingfärs, SE, art 820154 *Grönsaksbas, ekologisk, vegansk, art 800061/1952 Vitlök, riven Lök, gul, tärnad Olivolja Vatten Kycklingfond, koncentrat Tomater, krossade Oregano Spagetti, okokt Salt och peppar

Lithells lanserar kycklingprodukter som gör gott för både hälsa och miljö. Produkter som kan bidra till minskad klimatpåverkan utan att kompromissa med matglädje och smak. Kyckling är proteinrikt och ett klimatsmart val med ett genomsnittligt klimatavtryck på 3 kg CO₂e/kg, vilket är en tiondel av nötkött och cirka hälften så mycket som griskött.*

10 PORT 100 PORT

500 g

5 kg

500 g 15 g 150 g 0,5 dl 2 dl 0,4 dl 500 g 15 g 600 g

5 kg 150 g 1,5 kg 5 dl 2I 4 dl 5 kg 150 g 6 kg

GÖR SÅ HÄR:

Bryn kycklingfärs och lök i olivolja. Salta och peppra under tiden. Tillsätt grönsaksbas, vatten, kycklingfond och tomater. Låt koka försiktigt i 10 min. Smaka av med oregano, salt och peppar. Serveras med spagetti.

Chili con pollo

10 PORT 100 PORT

*Kycklingfärs, SE, art 820154 800 g 8 kg *Grönsaksbas, ekologisk, vegansk, art 800061/1952 800 g 8 kg *Svarta bönor, art 1977 800 g 8 kg *Adzukibönor, art 1973 800 g 8 kg Olivolja 0,5 dl 5 dl Chilipulver 15 g 150 g Tomater, krossade 1,2 kg 12 kg Tomatpuré 0,5 dl 5 dl Spetskål, röd 1 kg 10 kg Äppelcidervinäger Salt och peppar GÖR SÅ HÄR:

Bryn kycklingfärs i olivolja tills den har fått lite färg. Använd gärna en ballongvisp för att finfördela färsen. Krydda med salt, peppar och chilipulver.

0,24 kg CO2e

Tillsätt tomater, tomatpuré och grönsaksbas. Låt koka i 5 min. Tillsätt alla bönor och låt dem koka med i någon minut.

Kycklingfärs, SE art 820154

Strimla spetskål fint och "krama" in lite salt i den. Låt stå 5-10 min. och krama sen ur vätskan.

n Svensk Fågel

Smaka av spetskålen med vinäger och lite peppar, ev. mer salt om det behövs.

n 100% kyckling n Nyckelhålsmärkt

3,3 kg CO2e/kg 12

0,59 kg CO2e

Näringsberäknat recept finns på Mashie/Aivo/www.atriafoodservice.se


Salladskyckling, tärnad, stekt, SE Art 800125 n Svensk Fågel n 96% bröstfilé n Lätt kryddad för en neutral smak n Kan serveras kall eller varm n Nyckelhålsmärkt

Kycklinggryta med kokosmjölk

3,3 kg CO2e/kg

10 PORT 100 PORT

*Salladskyckling, tärnad, stekt, SE, art 800125 *Adzukibönor, art 1973 *Broccolibuketter, art 1941 Lök, gul, tärnad Matolja Potatis, grovt skuren Buljong, kyckling Kokosgrädde Curry, röd Ingefära, skalad, riven Salt och peppar

800 g 500 g 600 g 150 g 0,5 dl 1,5 kg 1 I 5 dl 0,5 dl 50 g

8 kg 5 kg 6 kg 1,5 kg 5 dl 15 kg 10 I 5I 5 dl 500 g

GÖR SÅ HÄR:

Bryn salladskyckling och lök i matolja.

Skogshuggarpytt med bönor och kyckling

10 PORT 100 PORT

*Salladskyckling, tärnad, stekt, SE, art 800125 800 g *Mungbönor, art 1975 500 g *Majonnäs, äkta, art 37805/37810 5 dl Potatis, grovt skuren 1,5 kg Palsternacka, grovt skuren 800 g Morot, grovt skuren 800 g Kålrot, grovt skuren 800 g Olivolja 0,5 dl Salt och peppar

8 kg 5 kg 5I 15 kg 8 kg 8 kg 8 kg 5 dl

Koka potatis i buljong, kokosgrädde och curry i ca 15 min. Tillsätt brynt salladskyckling, adzukibönor, broccoli, lök och ingefära. Låt koka ihop i 5 min. och smaka av med salt och peppar. Styrkan regleras med curry, mer eller mindre. FÖRSLAG PÅ TILLBEHÖR:

Finhackad röd chili, salladslök och färsk koriander.

GÖR SÅ HÄR:

Blanda potatis, palsternacka, morot och kålrot med olivolja, salt och peppar.

0,57 kg CO2e

Rosta/bryn rotsakerna i ugn. Tillsätt salladskyckling och rosta ytterligare 5-10 min. Blanda ner mungbönor och smaka av med salt och peppar. Servera med majonnäs, antingen naturell eller smaksatt med någon god färsk krydda.

0,36 kg CO2e *Källa: Öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas för livsmedel v.1.5

13


KliMatkloka recept

Sejfilé med ekologisk panad 80g, Fri från, MSC Art 811832 Sprödbakad sej gjord på bitar av färsk filé MSC från Nordostatlanten med ekologisk panad. n Fri från ägg, soja, laktos och mjölkprotein n Utan E-nr n Nyckelhålsmärkt n Förfriterad i solrosolja

Sprödbakad sej med potatis-, bön- och broccolistomp

10 PORT 100 PORT

*Sejfilé med ekologisk panad 80g, Fri från, MSC, art 811832 *Mungbönor, art 1975 *Broccolibuketter, art 1941 *Srirachamajonnäs, vegan, art 800027 Potatis, mjölig, skalad Havredryck Margarin, vegansk Salt och peppar

10 st 500 g

100 st 5 kg

500 g

5 kg

5 dl 1,2 kg 2 dl 50 g

5I 12 kg 2I 500 g

GÖR SÅ HÄR:

Koka potatis i lättsaltat vatten tills den nästan är klar. Tillsätt upptinad broccoli och mungbönor. Koka ytterligare i 5–10 min. Häll av kokvattnet, men spara lite av det. Kör potatisen grovt i vispmaskin eller stompa den i grytan tillsammans med uppvärmd havredryck och margarin. Späd med lite av kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Tillaga fisken enligt anvisning på förpackning. Servera med srirachamajonnäs.

0,22 kg CO2e

14

Näringsberäknat recept finns på Mashie/Aivo/www.atriafoodservice.se


Följ oss på Instagram! Här finner du inspiration, tips, idéer och nyheter för restaurang och storhushåll. @atriafoodservice

Bättre än blommor “En hobby som har urartat.” Så beskriver dietisten och kommunikatören Annika Unt sin nya, och förhoppningsvis stora delar av Matsveriges, nya passion: Att skapa ätbara buketter. – För några år sen när jag skulle på middag började jag fundera: ”Kan jag ha med mig något annat än rosor?” Då började jag titta lite närmare på vad som fanns där, längst ner i kylen, minns Annika Unt. Resultatet blev en ovanligt vacker bukett, gjord på grönsaker. Snart hörde kompisarna av sig och ville veta mer, och trenden var ett faktum. Sedan dess har Annika varit med i både SVT:s Go’kväll och tidningen Land, tillsammans med sina buketter. – Jag vill förändra vår syn på vad grönsaker är, förklarar hon, och tar kål som exempel: – Det är ofta billigt och inköpt i stora volymer, men det är kanske inte något vi brukar betrakta som vackert eller exklusivt. I stället köper vi rosor, som till 80 procent är odlade i Afrika, till dem vi älskar. Även om det kanske låter lite knasigt kan brysselkål faktiskt vara ett alternativ till blommor. En hel del uppdrag har det hunnit bli, som att duka bord med trettio dekorationer, eller att klä in en hel stol med grönkål. Annika håller också workshops

för exempelvis kockar inom den offentliga världen. Men att göra egna grönsaksbuketter är egentligen inte så svårt, menar hon. – Man kan ha färgteman, köra ”hej vilt” eller välja grönsaker och frukter i säsong. Jag tycker att man kan titta närmare på de grejer man har i sin kyl och föreställa sig att det skulle vara blommor. Om man skalar av lagren i grönsakerna får de dessutom väldigt olika färg. Arrangemangen kan med fördel användas för att dekorera borden i exempelvis seniorboenden och skolor. Förutom att de är vackra, kan de förhoppningsvis inspirera till mer grönsaksätande, menar Annika. – Du kan utgå från de grönsaker du skulle vilja att dina matgäster bekantade sig med eller åt mer av. Om du presenterar dem på ett sätt som får folk att vilja gå fram och pilla på dem och betrakta deras skönhet, har du redan kommit ganska långt. Nästa steg kan vara att gästen börjar fundera över på vilket sätt man kan använda dem i maten.

Björn Pennheim är en ovanligt passionerad grillamatör. I dagsläget har han cirka 28 000 följare på Instagram som gillar hans recept och pedagogiska grilltips. – ”Allt går att grilla” är mitt motto, och man kan grilla året runt, säger Björn. Han fortsätter: – Jag vill förmedla att det finns fler saker som kan läggas på grillen än korv och flintastek. Grillar fungerar ju även som ugnar, man kan till exempel baka i dem. Det är bara fantasin som sätter gränser. Sedan en tid tillbaka har Björn ett samarbete med Atria kring deras finska nöt- och griskött, via sitt Instagramkonto @kamadobjorn. – Jag blev kontaktad av Atria och de undrade om jag var intresserad av att prova lite kött. Jag tyckte att det var väldigt bra kvalitet på köttet, det var därför jag kunde tänka mig att samarbeta med dem. Det går ut på att jag inspirerar mina följare kring vad man kan göra med Atrias kött. Här lyfter vi även en del mindre vanliga detaljer, som till exempel njurtapp. Vill du ha mer inspiration? Följ @atriafoodservice och @kamadobjorn på Instagram! 15


Finsk gris med knorr Visste du att finska grisar har knorren kvar, till skillnad mot deras PURERARE logo can also soja be used with artfränder i många andra länder, att andelen i fodret är bland den lägsta i Atria’s logo and FROM FINLAND mark. världen och att det bara är i Sverige antibiotikaanvändningen är lägre?

snittet, och även inom EU, så vi ser vår chans att satsa på 9den svenska marknaden.

NES

Vilka producerar det finska grisköttet?

Hanna Holtinkoski, marknadschef, och Taneli Tirkkonen, veterinär på Atria i Finland.

Vi har pratat om arbetet bakom det högkvalitativa finska grisköttet med Hanna Holtinkoski, marknadschef, och Taneli Tirkkonen, veterinär på Atria i Finland. Vilka är de främsta anledningarna till den fina smaken? – Atria har länge exporterat griskött till Sverige så nu satsar vi med extra kraft på den här marknaden. Sverige är inte självförsörjande på griskött och vi tror att efterfrågan på kvalitet finns hos svenska konsumenter. Våra djurskyddsregler är högre än det internationella 16

– Det är bönder från 280 kontrakterade familjegårdar, Atria är ett kooperativ som ägs av bönderna. Utöver att Finland har ett organ motsvarande Livsmedelsverket finns ett nationellt hälsosystem för grisar, SIKAVA, eller hur? – Det stämmer, och alla Atriagårdar måste vara med där, vilket är mer än vad lagstiftningen kräver. Det innebär bland annat regelbundna veterinärbesök och att alla rätt så detaljerade observationer angående grisarnas hälsa och välmående dokumenteras i SIKAVAs nationella hälsovårdsdatabas. Systemet är även på världsbasis unikt.

Används antibiotika i grisskötseln i Finland? – Nej, aldrig i förebyggande syfte, endast om djuren är sjuka och enligt veterinärens diagnos och recept. Tittar man på vilka länder som använder minst antibiotika bland EU-länderna hamnar Finland på andra plats, strax efter Sverige. Att den är så låg beror på våra jätteduktiga bönder som jobbar hårt för att upprätthålla detta. De gör sådant som att byta kläder varje gång de går in till djuren för att upprätthålla så kallad biosäkerhet. Framför allt ser de till att djuren inte blir stressade och börjar bita varandras svansar. Grisarna har exempelvis gott om utrymme, får leksaker och på golvet finns förströelsematerial så som halm eller sågspån. Helspaltgolv är dessutom förbjudet. Taneli förklarar vidare: – Att alla grisar kan äta samtidigt minskar också stressen för djuren, och detta är möjligt eftersom vi använder


USPS ON LABELS

Kamben Karré

Fläskfilé

Kotlettrad

Taneli fyller i: VISUAL GUIDELINES

28

– 80–85 % av fodret kommer från Atrias egen fodertillverkning. 85% av grisarna äter bara det men en del suggor och smågrisar får lite soja, cirka 5 %, vilket är väldigt lite jämförelsevis. Som Hanna var inne på får grisarna ett proteinkoncentrat som är tillverkat av biprodukter från destilleri och livsmedelsproduktion (bland annat mejeri), vilket kompletteras med bland annat bondbönor, ärtor, vete och råg.

Skinka Bog

Lägg

Sida

Revben

Griskött – med styckningsdetaljer i världsklass!

mest blötfoder. Torrfoder begränsar antalet grisar som kan äta samtidigt. Allt detta som görs för att minska stressen är alltså också anledningen till att finska grisar har knorr. Jag vill även tillägga att de djur som behandlas alltid behandlas individuellt och att antibiotika i foder eller vatten aldrig förekommer. Ja, och sedan är det ju vårt utmärkta djurhälsoläge. Grisarna är friskare eftersom vi genom årtionden har sanerat bort de flesta av de ”vanliga och kroniska” grissjukdomarna, bland annat grishosta och svindysenteri. Våra grisar har varken diarré eller hostar som många andra i Europa har. Friska djur behöver inte medicineras, så enkelt är det. Berätta mer om fodret, Hanna! – Grisarna får till stor del flytande kornprotein, vilket är en biprodukt från bland annat Koskenkorva-tillverkning. Det är en produkt som människan inte (gärna) äter men som fungerar bra som

foder till grisarna, vilket gör det till en bra lösning inte bara näringsmässigt utan även hållbarhetsmässigt. Man måste också komma ihåg att i vårt land kan inte allt som odlas ätas av människor, däremot har det foderkvalitet, vilket gör att inget går till spillo. Det som inte blir mat till människan kan grisen äta. Vi jobbar också hårt på att bli helt sojafria, och det finns goda förutsättningar att lyckas med det eftersom finskt spannmål är proteinrikt.

I Finland är det tillåtet att fixera suggorna, vilket det inte är i Sverige. Hur ser ni på det? Hanna börjar: – Det stämmer, dock stödjer Atria de gårdar som inte vill fixera suggorna och vårt mål är att nästa år ska 20–25% av suggorna inte fixeras. Taneli fortsätter: – Ja, fixering är tillåtet efter avvänjning i högst en månad men som Hanna sa håller det på att förändras allt eftersom man bygger om stallarna. I slutet av 2020 kommer minst en fjärdedel att ha fri grisning eftersom vi investerar kraftigt i detta nu. Extremt hög dödlighet av kultingar är den största utmaningen i många av frigrisningslösningarna och då är man tvingad att balansera mellan suggans välmående och hög smågrisdödlighet. I Finland finns näringsrik jord och ren luft, vilket måste ge bra förutsättningar för lantbruk och djuruppfödning? – Det stämmer, och man ska även veta att vårt relativt kalla klimat har fördelar, exempelvis dör en del bakterier i jorden då den fryser, och det är inte bara med en traktor jorden kultiveras, det gör den även genom frysning, avslutar Hanna. 17


Benfri kotlett med srirachamajonnäs och bönor

10 PORT 100 PORT

*Fläskkotlettrad, benfri (putsad), art 8814/2979 *Srirachamajonnäs, vegan, art 800027 *Svarta bönor, art 1977 *Adzukibönor, art 1973 *Mungbönor, art 1975 Sparrispotatis Spetskål, röd Spetskål Chili, röd, urkärnad, finskuren Äppelcidervinäger Olivolja Salt och peppar

1,5 kg

15 kg

5 dl 200 g 200 g 200 g 1,5 kg 500 g 300 g

5I 2kg 2 kg 2 kg 15 kg 5 kg 3 kg

25 g 250 g 0,25 dl 2,5 dl 2,5 dl 2,5 I

GÖR SÅ HÄR:

Dela potatisen på längden och lägg i bleck. Salta, peppra och ringla över olivolja, blanda. Rosta potatisen i ugn 200°C i ca 15–20 min. Stycka kotlettraden i portionsbitar à 150 gram och grilla/stek dem till innertemperatur 65°C. Strimla spetskål fint och "krama" in lite salt. Låt stå 10 min. och krama sen ur vätskan. Smaka av med chili, vinäger, salt och peppar. Servera med srirachamajonnäs, svarta bönor, adzukibönor och mungbönor.

1,06 kg CO2e

Fläskkotlettrad, benfri 1660 art 8814 (kyld)/2979 (fryst) Kottlettraden, placerad utmed grisens rygg, är en relativt mör detalj som har ett stort användningsområde. Kan stekas hel i ugn eller i skivor. Styckad enligt 1660-specifikation, där man har tagit bort ena strängen.

18


Pulled pork Korean style med Tokyo teriyaki, picklad gurka och mungbönsröra Pulled pork 10 PORT *Fläskkarré, benfri, 2,5 kg art 2804 Sojasås, ljus 1 dl Honung 2 msk Vitlök 20 g Mungbönsröra* Picklad gurka*

100 PORT

25 kg 1I 3 dl 200 g

GÖR SÅ HÄR:

Blanda ihop sojasås, honung och pressad vitlök. Pensla/gnid in karrén med blandningen. Baka i ugn 120°C i 3–4 tim. *Mungbönsröra 10 PORT *Mungbönor, art 1975 500 g Bladspenat 200 g Ruccola 200 g Olivolja 1 dl Salt och peppar

100 PORT

5 kg 2 kg 2 kg 1I

GÖR SÅ HÄR:

Mixa mungbönor, bladspenat och ruccola i matberedare. Tillsätt olivolja samt smaka av med salt och peppar. *Picklad gurka 10 PORT Gurka, färsk 250 g Ingefära, strimlad 20 g Chili, röd, fintärnad 20 g Ättika 0,25 dl Socker 0,5 dl Vatten 1 dl

100 PORT

2,5 kg 200 g 200 g 2,5 dl 5 dl 1I

GÖR SÅ HÄR:

Koka en 1-2-3-lag tillsammans med ingefära och chili. Låt kallna. Skiva gurka på mandolin och lägg i lagen. FÖRSLAG PÅ TILLBEHÖR:

Tokyo teriyakisås, stekt pak choi och kimchikål.

1,55 kg CO2e

Fläskkarré, benfri ca 2,5kg art 2804 Karré, placerad på främre delen av grisens rygg (mellan huvud och kotlettrad), är en mycket mör detalj med en lite högre fettgrad. Marmoreringen gör detaljen utmärkt till att grilla, eller tillaga under längre tid i gryta.

Näringsberäknat recept finns på Mashie/Aivo/www.atriafoodservice.se

19


PRODUKTNYTT

Leverfärs art 870 NETTOVIKT:

Kycklingfärs, SE art 820154

12 x 500 g/krt.

NETTOVIKT:

INGREDIENSER: Vatten,

grislever* (26 %), griskött* (16 %), fett från gris*, potatismjöl, potatisflingor, druvsocker, salt, potatisfiber, buljongpulver (salt, jästextrakt, maltodextrin, lök, krydda (libbsticka), kryddextrakt (svartpeppar, rosmarin)), lök, kryddor och kryddextrakt (svartpeppar, kryddpeppar), arom. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige.

Nu svensk råvara

NÄRINGSVÄRDEN/100 G:

Energi 850 kJ/200 kcal, Fett 14 g, varav mättat fett 5,6 g, Kolhydrat 11 g, varav sockerarter 1,4 g, Protein 8,4 g, Salt 1,8 g, Järn 5,4 g.

2 x 2,2 kg/krt.

INGREDIENSER: Kycklingfärs av 100% kycklingbenkött.

Fetthalt lägre än 7%. Förhållandet mellan kollagen och köttprotein lägre än 12%. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Energi 445kJ/106kcal, Fett 3,4 g, varav mättat fett 0,9 g, Kolhydrat 0,5 g, varav sockerarter 0 g, Protein 19 g, Salt 0,2 g.

NÄRINGSVÄRDEN/100 G:

HÅLLBARHET:

180 dagar, fryst.

HÅLLBARHET:

213 dagar, fryst.

1,75 kg CO2e/kg

Lätt kryddad leverfärs, smidig att använda. Tina, klipp ett hål i förpackningen, klicka ut i en varm stekpanna utifrån vilken storlek du vill ha på biffen. Smaksätt för variation. Kött från Sverige.

Kycklingbacon, skivat, stekt, SE art 800118 NETTOVIKT:

2 x 1,5 kg/krt.

druvsocker, stabiliseringsmedel (E450), antioxidationsmedel (E301, E331), rosmarinextrakt, konserveringsmedel (E250). *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Till 100g färdig produkt har använts 165g kycklingkött. Energi 600 kJ/140 kcal, Fett 8,5 g, varav mättat fett 3,5 g, Kolhydrat 0,5 g, varav sockerarter 0,5 g, Protein 16g, Salt 3,4 g.

NÄRINGSVÄRDEN/100 G:

Salladskyckling, tärnad, stekt, SE art 800125 NETTOVIKT:

2 x 2,5 kg/krt.

(96%), salt, kryddor (paprika, chili, fänkål, vitpeppar), potatismjöl, druvsocker, stabiliseringsmedel (E451), lökpulver, antioxidationsmedel (E301). *Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Energi 500kJ/120kcal, Fett 2 g, varav mättat fett 0,7 g, Kolhydrat 1 g, varav sockerarter 0,5 g, Protein 23 g, Salt 1,3 g.

NÄRINGSVÄRDEN/100 G:

HÅLLBARHET:

270 dagar, fryst.

150 dagar, fryst.

3,3 kg CO2e/kg

Färdigstekt bacon av kyckling, rökt över äkta alspån och sedan stekt. Lösfryst. Värm och servera eller stek med fördel ytterligare på stekbord eller i bleck. Tillverkad i Sverige. Svensk Fågel.

20

Lagerbergs färs gjord på smakrik benfilé av 100% kyckling, Svensk Fågel. Klimatsmart och nyckelhålsmärkt. Tillverkad i Sverige.

INGREDIENSER: Kycklingbröstfilé*

INGREDIENSER: Kycklingkött*, salt, bindväv från kyckling*,

HÅLLBARHET:

3,3 kg CO2e/kg

3,3 kg CO2e/kg

Lithells färdiglagade salladskyckling är gjord på 96% bröstfilé av kycklingfilé, Svensk Fågel, lätt kryddad för en neutral smak. Kan serveras kall eller varm. Klimatsmart och nyckelhålsmärkt. Tillverkad i Sverige.

Tänk på att innehållsförteckningen kan förändras. Läs därför alltid på förpackningen.


Risgrynsgröt utan tillsatt socker art 800250 NETTOVIKT:

8 x 1 kg/krt.

INGREDIENSER: MJÖLK,

risgryn (14%), vatten, salt.

Energi 420kJ/100kcal, Fett 2,6 g, varav mättat fett 1,7 g, Kolhydrat 15 g, varav sockerarter 3,8 g, Protein 3,5 g, Salt 0,2 g.

NÄRINGSVÄRDEN/100 G:

HÅLLBARHET:

32 dagar, kyld.

Osötad men lika god! Risgrynsgröt utan tillsatt socker är lite mindre söt än vår traditionella risgrynsgröt (art 411642) men har samma goda smak. Helt fri från konserveringsmedel och en fin sötma av mjölk. En riktig klassiker året om. Lika god till jul som till frukost, mellanmål eller som ingrediens i saffranspannkaka.

1,04 kg CO2e/kg

Tänk på att innehållsförteckningen kan förändras. Läs därför alltid på förpackningen.

21


Kycklingbacon, skivat, stekt, SE Art 800118

Club sandwich med bönröra och majonnäs

n Svensk Fågel n Till 100 g färdig produkt har använts 165 g kycklingkött n Färdigstekt n Lösfryst n Rökt över äkta alspån

3,3 kg CO2e/kg

10 PORT 100 PORT

*Kycklingbacon, skivat, stekt, SE, art 800118 *Kycklingfilé, sous vide, art 7137 *Majonnäs, äkta, art 37805/37810 Bröd, skivor Sojabönsröra* Picklad rödlök* Romansallad, blad

300 g 3 kg

500 g 5 kg

2,5 dl 2,5 I 30 st 300 st

10 st

100 st

GÖR SÅ HÄR:

Skiva kycklingfilé och värm tillsammans med kycklingbacon. Rosta/stek brödskivorna. Bred majonnäs på 2/3 av brödskivorna och sojabönsröra på 1/3. Varva brödskivor, kycklingfilé, kycklingbacon, picklad rödlök och romansallad till en underbar club sandwich. Sojabönsröra 10 PORT 100 PORT *Sojabönor, 250 g 2,5 kg gröna, art 1970 Vitlök 10 g 100 g Olivolja 0,25 dl 2,5 dl Salt och peppar GÖR SÅ HÄR:

Mixa sojabönor, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Picklad rödlök 10 PORT 100 PORT Rödlök,tunt 250 g 2,5 kg skivad Ättika 0,25 dl 2,5 dl Socker 0,5 dl 5 dl Vatten 1 dl 1I GÖR SÅ HÄR:

Koka ihop vatten, ättika och socker tills sockret har löst sig. Tillsätt rödlök och låt det koka försiktigt i 15 min.

0,29 kg CO2e

22

Näringsberäknat recept finns på Mashie/Aivo/www.atriafoodservice.se


SORTIMENTSÖVERSIKT SVENSK CATER NETTOVIKT/ NETTOVIKT/ MARTIN & MÅRDSKOG & ART.NR PRODUKTNAMN FÖRVARING INNERFÖRP. YTTERFÖRP. SERVERA MENIGO LINDKVIST

FLÄSKKÖTT, RÅTT 8800

Fläskfilé

Kylt

ca 500 g

ca 13 kg

277913

8814

Fläskkotlettrad, benfri, 1660

Kylt

ca 3 kg

ca 15 kg

278028

8800 8814

2804

Fläskkarré, benfri

Kylt

ca 2,3 kg

ca 13,92 kg

278036

2804

2556

Fläskfilé, fryst

Fryst

ca 500 g

ca 13 kg

324079

2556

2975

Revben (spare ribs) av fläsk, frysta

Fryst

ca 1,05 kg

13,65 kg

352227

2975

2893

Kamben av fläsk 510–570 g, frysta

Fryst

ca 540 g

13,6 kg

352211

2893

2979

Fläskkotlettrad, benfri 1660, fryst

Fryst

ca 2,3 kg

ca 13,8 kg

2979

KYCKLING 820154

Kycklingfärs, SE – Nyhet!

Fryst

2,2 kg

4,4 kg

820154

800125

Salladskyckling, tärnad, stekt, SE – Nyhet!

Fryst

2,5 kg

5 kg

800125

800118

Kycklingbacon, skivat, stekt, SE – Nyhet!

Fryst

1,5 kg

3 kg

800118

7137

Kycklingfilé, sous vide

Kylt

ca 1,63 kg

ca 9,78 kg

7137

FÄRS 870

Leverfärs

Fryst

500 g

6 kg

111757

404485

870

HUSMAN 800250

Risgrynsgröt utan tillsatt socker – Nyhet!

Kylt

1 kg

8 kg

800250

411642

Risgrynsgröt Samfood

Kylt

1 kg

8 kg

594929

713586

411642

5 kg

410031

800003

VEGETARISKT 800003

Spicy Bean Burger 100g, vegansk

Fryst

2,5 kg

800059

Umami Burger 97g, vegansk

Fryst

3,5 kg

800060

Rödbetsburgare 60g, vegansk, SE

Fryst

2,5 kg

800052

Linsfärs, formbar, vegansk

Fryst

1 kg

800061

Grönsaksbas, ekologisk, vegansk (beställningsvara)

Kylt

-

1952

Grönsaksbas, ekologisk, vegansk

Fryst

1 kg

8 kg

604769

407948

1952

1973

Adzukibönor

Fryst

1 kg

5 kg

298929

409733

1973

1975

Mungbönor

Fryst

1 kg

5 kg

298984

409734

1975

1977

Svarta bönor

Fryst

1 kg

5 kg

298998

409735

1977

1970

Sojabönor, gröna

Fryst

1 kg

5 kg

573782

704090

1970

1941

Broccolibuketter

Fryst

2,5 kg

5 kg

138792

707684

1941

329122

800027

3,5 kg

800059

5 kg

342218

410032

800060

5 kg

342212

410030

800052

5 kg

800061

SÅSER & RÖROR 800027

Srirachamajonnäs, vegan

Kylt

2,5 kg

37805

Majonnäs, äkta

Kylt

5 kg

37810

Majonnäs, äkta

Kylt

10 kg

5 kg

463232

756536

37805

164426

37810

FISK 811832

Sejfilé med ekologisk panad 80g, Fri från, MSC

Fryst

304840

410053

811832

Ovan nämnda produkter är endast ett urval från vårt breda sortiment. Besök gärna vår hemsida www.atriafoodservice.se för fler produkter. Här hittar ni även mer inspiration och recept.

23


KliMatnytt från Atria

Ny hållbarhetsstrategi Nyfiken på Atrias nya hållbarhetsstrategi som är kopplad till företagsstrategin, med gemensamma mål för alla affärsområden? En strategi uppdelad i tre delar: Produkten, Jordklotet, Människan. Läs mer här!

”Atria har stort fokus på hållbarhetsfrågor, varvid Merja Leino har utnämnts som Atria Groups Executive Vice President of Sustainability.”

Allt vi gör spelar roll och därför tar vi ansvar både för vårt företag och för vår omvärld. Vi arbetar långsiktigt, men också med det som vi redan idag kan ändra på. Är det här rätt för framtiden? Den frågan ska vi ställa oss inför alla beslut vi tar. PRODUKTEN Vi är ledande inom produktkvalitet, produktsäkerhet och djuromsorg. En transparent livsmedelskedja med stark expertis inom djuromsorg

Vår livsmedelskedja ser till djurens välmående. Vi fokuserar på att hålla djuren friska, och är en av få producenter i världen som kan erbjuda 100% antibiotikafri djuruppfödning. Mål:  Nollvision för användning av

Världens renaste och säkraste livsmedelskedja

Välsmakande och hälsosam mat för varje tillfälle

Vår spårbarhet är redan en av världens bästa, men den kan bli ännu bättre. Vi vill ha en helt transparent livsmedelskedja där alla råvaror, ingredienser och förpackningar kan spåras.

Vår mat ska få våra konsumenter att må bra, den ska smaka gott och vara nyttig.

Mål:

 Vi stödjer och investerar i utbild-

 Inga produktåterkallelser.  Uppnå full intern spårbarhet av

ning och forskning inom kött och andra proteiner.

alla råvaror, ingredienser och förpackningar.

Säkert och utvecklande arbete för medarbetarna

JORDKLOTET Vi är engagerade i miljöfrågor och arbetar för att minska vår negativa miljöpåverkan i hela värdekedjan. Minskad klimatpåverkan och ansvarsfull användning av naturresurser

Vårt huvudmål är att vår livsmedelskedja ska vara koldioxidneutral. För att nå dit krävs både investeringar i verksamheten, samverkan i branschen och engagemang i aktuella forskningsprojekt.

incidenter.  Full spårbarhet av animaliskt ursprung på produktnivå.

 Vi arbetar aktivt för att främja

hälsa & välbefinnande i samhället.

Våra anställdas säkerhet är vår absolut högsta prioritet. Alla ska komma säkert hem från sitt arbete, och vi jobbar för att varje dag ska vara fri från olyckor. Vi vill vara en av de bästa arbetsgivarna i livsmedelsindustrin och prioriterar trivsel, personlig utveckling och ett professionellt ledarskap. Mål:  Noll olyckor på jobbet.  Alla våra medarbetare ska trivas

på Atria.  En föredragen arbetsgivare inom

livsmedelsindustrin.

Mål:  Minska koldioxidutsläppen med

25 % till 2025 i vår egen industri produktion.  Utreda koldioxidavtrycket för våra produkter till 2021.  Effektivisera energiförbrukningen i vår egen industriproduktion.  Utveckla miljövänliga förpack ningar enligt uppsatta hållbarhets kriterier.  Halvera matsvinnet till 2030.  Säkerställa en hållbar vatten användning i vår egen verksamhet.

antibiotika.  Nollvision för djuromsorgs-

Mål:

MÄNNISKAN Vi bryr oss om människan och arbetar aktivt för att främja hälsa och välbefinnande.

MEAL MAKERS ”Atria Foodservice tar ansvar för att minska matsvinn på olika sätt. Ett av dem är att använda oss av Meal Makers som erbjuder ett verktyg för att minska matsvinn via partihandel på nätet. Här kan vi och andra företag avsätta partier av livsmedel, dryck och utrustning som på grund av kort datum eller andra avvikelser från specifikationen inte kan säljas via befintliga kanaler. Detta för att bidra till en hållbarare livsmedelskedja och tillsammans kunna göra skillnad. Det som sedan gör verklig skillnad är ute hos kockarna – de riktiga matsvinnshjältarna!” www.mealmakers.se