Page 1

MAIG


Controvèrsies: l’actualitat a debat

Dilluns 14, 19.30 h, sala Verdaguer

Les llibreries, en perill d’extinció? La implantació del llibre electrònic ha posat contra les cordes el model tradicional de comercialització de literatura? La ràpida irrupció dels ereaders està suposant un auge de la pirateria en aquest sector? Quin paper juguen les editorials en aquest context? Aquests canvis tecnològics, afectaran econòmicament el món del llibre, com ha succeït en la indústria musical i cinematogràfica? Com afrontaran les llibreries aquesta nova situació? Totes aquestes qüestions les debatrem en una nova edició del cicle “Controvèrsies: l’actualitat a debat”. Pròximament us informarem dels ponents de l’acte, al portal web de l’Ateneu i a través de les xarxes socials. Presenta i modera: Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)


Tribuna Ateneu Dimarts 15, 13.45 h, hotel Rívoli Ramblas (La Rambla, 128)

Recuperar l’ànima de Barcelona Jordi Martí, president del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Barcelona. Presenta i modera: Miquel Roca i Junyent, advocat, i Pilar de Torres, vicepresidenta segona de l’Ateneu Barcelonès.

En un context de crisi i de canvi global, sembla que la ciutat renunciï a ser ella mateixa, a retrobar l’entusiasme per al futur. Avui s’ha de generar un nou dinamisme a la ciutat, un moviment urbà que torni a posar Barcelona a l’avantguarda social, econòmica i cultural de les ciutats del món.

Preu del dinar: 35 € (socis de l’Ateneu: 25 €). Reserva i venda de tiquets a l’Ateneu Barcelonès fins al dimarts 15, al migdia. Canuda, 6. Tel. 93 343 61 21 info@ateneubcn.org www.ateneubcn.org Aforament limitat. Reserva per rigorós ordre d’inscripció. El dinar començarà puntualment a les 14 h. AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

2 3


XLI Premi Crexells de novel·la Jo confesso, de Jaume Cabré, L’últim dia abans de demà, d’Eduard Márquez, i Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals, finalistes del XLI Premi Crexells. Cicle “Coneix l’autor i la seva obra” ¿Voleu conèixer les millors obres catalanes publicades l’any 2011? ¿Us agradaria saber com ha escrit cada autor la seva obra? Quina ha estat la seva inspiració? ¿I saber totes les anècdotes del procés de creació? ¿Us interessaria conèixer-los en persona i poder comentar la seva obra amb ells? Aquest és l’objectiu del cicle “Coneix l’autor i la seva obra” del XLI Premi Crexells.

Dimarts 22, 19 h, Vilaweb.cat

Xat amb Marta Rojals, escriptora i autora de Primavera, estiu, etcètera Conversa en directe a través del portal del diari digital Vilaweb.


Club de lectura Crexells Dimecres 2, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

L’últim dia abans de demà, d’Eduard Márquez Amb l’assistència de l’autor.

Dimarts 15, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

4 5

Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals

>> Avançament de juny: Dimecres 6 de juny, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Jo confesso, de Jaume Cabré Dimecres 30, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Jo confesso, de Jaume Cabré Presentació a càrrec de Jaume Aulet, assagista i professor de Filologia Catalana a la UAB. L’acte comptarà amb la presència de Jaume Cabré.

Modera les sessions del club de lectura l’escriptor Àngel Burgas. Ja podeu inscriure-us a: info@ateneubcn.org Places limitades.

Més informació: Bloc del Crexells: http://crexells.ateneubcn.org/ Bloc Llegeix B@rcelona: http://www.llegeixbarcelona.net Biblioteca: http://biblioteca.ateneubcn.cat/


Estrena del documental

L’Ateneu, la porta de les idees

Dimecres 23, 20 h, sala Oriol Bohigas

Un viatge documental als 150 anys d’història de l’Ateneu Barcelonès. Una institució que, amb l’estudi, el diàleg i el pensament crític com a úniques armes va ser una porta oberta a les idees de modernitat que arribaven d’Europa i del món. Un espai de pensament lliure que entre finals del segle XIX i principis del XX, enmig de revoltes, guerres i dictadures va contribuir a la transformació d’una ciutat i d’un país.

Entrada gratuïta prèvia reserva a l’Administració de l’Ateneu (Tel. 93 343 61 21), de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h.

Amb recreacions històriques i imatge documental, aquesta és la història d’un grup d’homes i dones que, moguts per la defensa de la cultura i la catalanitat, van gosar somiar el futur i construir la societat del seu temps. Un recorregut per la Barcelona d’ahir i d’avui conduït per Josep Maria Pou i produït per Goroka TV, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.


Barcelona Poesia 2012 Quatre recitals poètics, tres dels quals a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, en el marc de la Setmana de la Poesia 2012. Divendres 4, 19.30 h, sala Verdaguer Arrels, a càrrec del grup 7 de cors Amb Leonci Canals, Esperança Castell, Margarida Medina, Clara Mir, Marisa Olivera, Elisa Riera i Miquel Sànchez. Organitza: Escola d’Escriptura, en el marc de la Setmana Barcelona Poesia.

Dissabte 12, 19 h, sala Verdaguer Versos per quedar-s’hi a viure, a càrrec del grup Escac al Vers Amb Gemma Arimany, Trini Casas, Joan Franch, Jordi Muntané, Marisa Olivera, Josep Santín, Rossend Sellarés i Pere Urpí. Organitza: Escola d’Escriptura, en el marc de la Setmana Barcelona Poesia.

Dimecres 16, 19 h, sala Oriol Bohigas Una lectura de Pere Gimferrer i Antoni Marí Organitza: Institut de Cultura de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. Dijous 17, 19.30 h, sala Sagarra Recital poètic d’alumnes del primer curs de poesia de l’Escola d’Escriptura. Coordinació: Laura López i Andreu Subirats, poetes i professors de l’Escola. Organitza: Escola d’Escriptura, en el marc de la Setmana Barcelona Poesia.

6 7


Taller de Poesia 2012

Del 9 al 17 de maig de 2012 Tast de recursos i tècniques per gaudir d’una bona lectura o per aprendre a crear textos poètics propis. Dimecres 9 Tècniques de la poesia amorosa. A càrrec de Xènia Dyakonova. Dijous 10 Despertando palabras. El lenguaje renacido en el poema. A càrrec de Teresa Martín Taffarel.

Inscripcions: del dimarts 10 d’abril al divendres 4 de maig. Inscripció gratuïta (dues sessions, com a màxim). Admissió segons estricte ordre d’inscripció.

Divendres 11 La canalla dels versos. Poesia i humor (una aproximació). A càrrec de Sebastià Alzamora. Divendres 11 Lenguaje y estructura espiritual. La traducción de poesía. Teoria i pràctica. A càrrec d’Orlando Guillén. Lloc de les inscripcions: Secretaria de l’Escola d’Escriptura (c/ de la Canuda, 6. 08002 Barcelona Tel. 93 317 49 08).

Dilluns 14 La imatge en el poema. A càrrec de Francesc Parcerisas. Dilluns 14 Pensar el sentiment, sentir el pensament. De l’emoció a l’estratègia poètica. A càrrec de Laura López.

Més informació: secretaria@campusdescriptura.com www.campusdescriptura.com

Dimarts 15 Vers a vers. El vers com a unitat nuclear i germinativa de la llengua poètica. A càrrec d’Andreu Subirats. Dimarts 15 La paraula amb vida: la poesia a l’escenari. A càrrec de Josep Pedrals. Horari d’atenció al públic: de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16.30 a 20 h; divendres de 10 a 14 h.

Dimecres 16 La vida, la muerte y la poesía: la elegía. A càrrec d’Esther Zarraluki. Dijous 17 Videopoesia: poesia en moviment. A càrrec de Lis Costa.

Totes les sessions es duran a terme, de 19 a 21 hores, a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, excepte el taller “Videopoesia: poesia en moviment”, que tindrà lloc a La Seca – Espai Brossa (c/ dels Flassaders, 40).

Organitza: Escola d’Escriptura, amb la col·laboració del Grup de Recerca POCIÓ (Poesia i Educació), la Fundació Joan Brossa i La Seca.


MÚSICA Cicle “Aprendre a gaudir els clàssics de la música”

Cicle “Les 10 cançons de la meva vida”

L’afició i l’estudi de la música ens arriba a través de les grans obres mestres del repertori sonor occidental. En aquest cicle de conferències, aprendrem amb amenitat les claus històriques i interpretatives de les obres magnes de la música occidental, de la mà dels millors experts i musicòlegs del país.

Dilluns 7, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Dimecres 2, 19.30 h, sala Sagarra

Concert per a piano i orquestra núm. 2 “Ibèric”, de Manuel Blancafort

A càrrec de Melani Mestre, pianista i director d’orquestra.

Les 10 cançons de... Marina Rossell Durant una hora i escaig de conversa, descobrirem les deu cançons que han marcat la vida de la nostra protagonista: la cantant, Marina Rossell. Hi intervindran: Marina Rossell, cantant, i Bernat Dedéu, músic i gestor de la secció de Música de l’Ateneu Barcelonès. Marina Rossell va començar a actuar professionalment l’any 74 com a telonera de Lluís Llach, Ovidi Montllor, M. del Mar Bonet… El 1976 va editar el seu primer disc “Si volíeu escoltar”. Aviat la crítica musical li atorgà el nom de “la veu exquisida”. Ha gravat més de 20 discos.

8 9


> MÚSICA

Cicle “La Porta Clàssica a l’Ateneu” Dijous 31, 20.30 h, sala Oriol Bohigas

Fukio Ensemble. Accèssit del I Concurs International de Música de Cambra La Porta Clàssica – Matas i Ramis Amb Joaquín Sáez Belmonte, saxòfon soprà, Xavier Larsson Paez, saxòfon alt, José Manuel Bañuls Marcos, saxòfon tenor i Ángel Soria Diaz, saxòfon baríton.

Concert de l’Associació Massià Carbonell Diumenge 13, 18.30 h, sala Oriol Bohigas A càrrec d’Adrien Wong, viola. (Pianista per determinar) Obres de: Bach, Beethoven, Hindemith i Rebecca Clarke.

Obres de: J. Haydn, G. Ligeti, A. Borodin, I. Gotkovsky i E. Granados.

Preu entrada: 5 €. Estudiants: 2,50 €. Socis de l’Ateneu: gratuït.

Preu entrada: 10 €. Estudiants: 5 €.

Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Entrada gratuïta per als socis de l’Ateneu prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21), de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h. Organitza: La Porta Clàssica, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Concert de l’Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics Diumenge 20, 11.15 h, sala Oriol Bohigas Organitza: Amics dels Clàssics, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


NOVETAT

27 Cicle de Música del Segle XX-XXI

10 11

Un cicle de concerts, considerat ja com un clàssic, especialitzat en música contemporània a Catalunya. Divendres 11, 20 h, sala Oriol Bohigas Intèrpret: Diego Fernández Magdaleno, piano. Obres de: Homs, Soler, García Álvarez, Legido, Fernández Vidal, Catalán, Casablancas, Serrano, Prieto i Cruz de Castro.

Divendres 18, 20 h, sala Oriol Bohigas Intèrprets: Carme Sánchez, soprano, i Miguel Ángel Dionis, piano. Obras de: Mestres Quadreny, Weill, Adiego*, Piazolla, Codina* i Guinjoan.

Divendres 25, 20 h, sala Oriol Bohigas Intèrpret: Maria Lluïsa Espigolé, piano. Obres de: Padrós, Estapé, Llanas i Stockhausen.

Dilluns 14, 20 h, sala Oriol Bohigas Intèrprets: Eduardo Terol, clarinet, i Silvia Gómez Maestro, piano. Obres de: Seguí, del Valle, Berenguer, Gasser, Benguerel i Gan*.

Dilluns 21, 20 h, sala Oriol Bohigas Intèrprets: Grup Fundació Música Contemporània. Dir. Xavier Pagès Obres de: Grèbol*, Sansa*, Guinjoan, Pagés i Zafer.

Organitza: Fundació Música Contemporània, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

*Estrena absoluta.


> MÚSICA

Cicle “Música Catalana Joan Manén” Dijous 24, 20 h, sala Oriol Bohigas

Mompou i Blancafort: Epistolari íntim

C IÈNCIES I TECNOLOGIA “Una altra manera de mirar la salut” Menjar sa, fer esport, tenir bons hospitals i una bona predisposició genètica: quan pensem en la salut, solem pensar en tots aquests elements. Però la salut és més que això. En aquest cicle de xerrades intentem copsar els grans factors que determinen la salut d’una ciutat, d’una societat o d’un país.

Amb Jordi Masó, piano, i Sergi Mateu, actor.

Dimecres 2, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Entrada: 12 €. Socis Fundació Mas i Mas: 9 €.

La impregnació corporal per compostos tòxics: salut, cultura i societat

Entrada gratuïta per als socis de l’Ateneu prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21), de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h. Organitza: Associació Joan Manén, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

A càrrec de Miquel Porta, investigador i catedràtic de Salut Pública de l’Institut de Recerca Hospital del Mar–IMIM i de la UAB.

La salut d’una persona no és un assumpte privat: hi influeixen molts factors que hi ha al seu entorn. Aquesta xerrada presenta els coneixements existents sobre la contaminació humana per compostos tòxics i com aquests contribueixen a causar algunes malalties que ens afecten. Organitzat en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica.


NOU CICLE

“Teràpies de cinema” Primer cicle sobre salut i medicina Dimarts 22, 19 h, sala Oriol Bohigas

Les complexes relacions entre cinema i medicina A càrrec de Carlos Tabernero Holgado, professor del Centre d’Història de la Ciència.

Projecció de la pel·lícula Frankenstein (1931) Dir. James Whale VOSE 71 min Actors: Boris Karloff, Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Edward van Sloan, Dwight Frye, Frederick Kerr. Sinopsi: El doctor Henry Von Frankenstein inicia un experiment tenebrós: construir, a partir de trossos de cadàvers, un nou ésser humà. Ajudat pel seu criat Fritz s’endinsa durant la nit en els cementiris de la localitat per arrencar als cadàvers les parts que utilitza en el seu experiment.

Dimarts 29, 19 h, sala Oriol Bohigas

12 13

Odissees de metges A càrrec d’Alfons Zarzoso Orellana, professor del Centre d’Història de la Ciència.

Projecció de la pel·lícula Dr. Ehrlich’s magic bullet (1940) Dir. William Dieterle VOSE 103 min Actors: Edward G. Robinson, Ruth Gordon, Otto Kruger, Donald Crisp, Maria Ouspenskaya. Sinopsi: Història del doctor Paul Ehrlich, Premi Nobel de Medicina que va descobrir el tractament contra la sífilis: el sèrum 606, anomenat així per ser aquest el nombre d’experiments realitzats fins al seu descobriment. Cicle organitzat amb la col·laboració del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC-UAB) i les seccions de Ciències i Tecnologia i Cinema de l’Ateneu Barcelonès.


Filosofia Dilluns 7, 19.30 h, sala Verdaguer

Filosofia de la càbala A càrrec de Yigal Kutnovski, professor de càbala. Dimecres 9, 19.30 h, sala Verdaguer

La batalla de la individualitat a la filosofia del s. XX A càrrec de Raúl Gabás, catedràtic emèrit de la UAB. L’existencialisme, l’Escola de Frankfurt i Heidegger s’han fet la pregunta per la individualitat, que ha estat un dels fils conductors del pensament del darrer segle.

Cicle “Hi ha una nova filosofia política?”

Dimarts 29, 19.30 h, sala Verdaguer

Dissabte 12, 11 h, sala Verdaguer

Cicle “Bioètica i responsabilitat”

Quina política, per a quina societat A càrrec de Joan Subirats, catedràtic de Ciències Polítiques. Dissabte 26, 11 h, sala Verdaguer

Capitalisme emocional A càrrec de Ramon Alcoberro, professor de la UdG. Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Per una mort apropiada A càrrec de Marc Antoni Broggi Trias, cirurgià i especialista en Bioètica. En la societat tecnològica actual, el final de la vida es converteix en una qüestió cada cop més complexa. Quin dret tenim sobre la pròpia mort?


ECONOMIA Dijous 10, 19 h, sala Oriol Bohigas Cicle “Visions de la crisi econòmica” Dijous 31, 19.30 h, sala Sagarra

La modernitat, present, passat o futur? A càrrec de Pol Capdevila, professor de la UPF, Gabi Lemkov, filòsof, i Francis Garcia, filòsof. El diagnòstic de la modernitat, la globalització, l’individualisme i la crisi de la raó, a debat amb un grup de filòsofs emergents.

Projecció de The shock doctrine (2009) Dir. Michael Winterbottom, Mat Whitecross VOSE 79 min Sinopsi: Pel·lícula sobre l’origen de les teories radicals de Milton Friedman, professor de la Universitat de Chicago, i la seva posada en pràctica, durant els anys quaranta, en països tan diferents com el Xile de Pinochet, la Rússia de Ieltsin, la Gran Bretanya de Thatcher i, més recentment, a l’Afganistan i l’Iraq. Es posa de manifest el costat més fosc de la ideologia de Friedman, tan impopular que només va poder imposarse mitjançant la tortura i la repressió. Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 28. Economia i Literatura: vegeu pàg. 28.

14 15


LLENGUA i LITERATURA

Arts plàstiques Dissabte 5, 19 h, sala Verdaguer

Dijous 17, 19.30 h, sala Verdaguer “Teatre de la modernitat del segle XX”

Humor, avantguarda i spleen a Tres sombreros de copa, de Miguel Mihura A càrrec de Francisco Pedro, professor, i Guillem Vallejo, president de l’APE Juan Boscán.

Presentació, projecció i col·loqui de la pel·lícula Arrugas (2011) Dir. Ignacio Ferreras 80 min Sinopsi: Emilio i Ernesto, dos ancians reclosos en un geriàtric es fan amics. Emilio, malalt d’Alzheimer, comptarà amb l’ajuda de Miguel i d’altres companys per evitar anar a parar a la planta dels “desnonats”. Llargmetratge d’animació, basat en el còmic homònim de Paco Roca (Premi Nacional de Còmic 2008). A càrrec de Dani Martinez, productor executiu de la pel·lícula Arrugas i director del Departament d’Animació de Cromosoma; i Toni Rodríguez Yuste, ponent de la secció d’Arts Plàstiques. Activitat inclosa al Saló Internacional del Còmic.


Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris” Dijous 24, 17 h, Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107)

Visita comentada Exposició: “Ferran Adrià i el Bulli. Risc, llibertat i creativitat” El Palau Robert presenta i descobreix l’univers creatiu de Ferran Adrià.

Dijous 24, divendres 25, dimarts 29 i dimecres 30, de 20.30 a 21.30 h, entrada de carruatges

16 17

Screen Festival

Projecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada) La sisena temporada d’“Art al segle XXI” inclou tretze perfils d’artistes dels cinc continents reunits en quatre episodis temàtics: Canvi, Balanç, Història i Límits.

Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Tertúlia d’Arts Plàstiques: vegeu pàg. 27

Cicle organitzat amb l’Associació d’Art, Cultura i Ciència (AACC).

Per a més informació: http://art.ateneubcn.org

Organitza: Screen Festival, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOC NOU CICLE

“La reforma del sistema electoral català” Dijous 3, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Dimecres 30, 19.30 h, sala Verdaguer

Una persona, un vot: necessitat o utopia?

Cap partit no em representa! Vers un sistema electoral proporcional?

A càrrec de Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB, Agustí López, diputat del Parlament de Catalunya, Lluís Reales, vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès, i Josep Lluís Rovira, vicepresident d’Acció per la Democràcia.

A càrrec de Josep Maria Reniu, professor de Ciència Política de la UB, i Daniel Seco, Grup per a la Reforma del Sistema Electoral 15-M.

Primer acte d’un cicle de sis sessions sobre la reforma del sistema electoral català. Aquesta qüestió és el conflicte més evident quan parlem de sistema electoral. Demanarem als ponents d’explicar les desigualtats de l’actual sistema electoral, comparar models existents (“una persona, un vot” s’aplica totalment a Holanda i a Israel) i plantejar una proposta pròpia.

La proporcionalitat del sistema electoral és un dels grans punts de desacord entre les forces polítiques a l’hora d’aprovar una nova llei electoral. Debatrem aquesta qüestió, amb la rellevant aportació del col·lectiu “Grup per a la Reforma del Sistema Electoral 15-M”.


18 19

CIALS

Dijous 31, 19.30 h, sala Verdaguer Cicle “Els Dijous Europeus”

Dijous 17, 19 h, sala Oriol Bohigas Cicle ”El nostre Dret: el Codi civil de Catalunya”

Evolució del Dret Civil d’ençà de 1714 i Llibre 1r del Codi civil de Catalunya Hi intervindran: Joan Egea Fernández, catedràtic de Dret Civil de la UB, i Xavier Muñoz i Puiggròs, advocat. Projecció de la pel·lícula Une liaison pornographique (Una relació privada) (1999) Dir. Frédéric Fonteyne VOSE 80 min Actors: Nathalie Baye, Sergi López, Paul Pavel. Sinopsi: Una parella que es coneix a través d’anuncis de contactes

manté una relació estrictament sexual. Però el que ells consideraven una relació esporàdica, va convertint-se a poc a poc en alguna cosa més, trastocant els seus plans. Cicle organitzat amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Advocats de Família.

La política de cohesió de la UE: qui paga, mana? A càrrec de Joan Luria, sotsdirector general de Programació Econòmica, de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Torrebadella, programme manager, DG Regio, de la Comissió Europea. Els milers de milions que la UE ha despès des de la creació del Fons de Cohesió demostren, si més no, que el mannà no cau només en el desert. Debatrem amb dos grans especialistes quins són els criteris d’atribució d’aquest fons i qui està guanyant la batalla per a la propera adjudicació.


CIN E M A Cicle “Una pel·lícula en la meva vida” Dimarts 8, 19 h, sala Oriol Bohigas

North by Northwest (1959) Dir. Alfred Hitchcock VOSE 136 min Actors: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Martin Landau, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson. Sinopsi: A causa d’un malentès, a Roger O. Thornhill, un executiu del món de la publicitat, uns espies el confonen amb un agent del govern anomenat George Kaplan. Segrestat per tres individus i portat a una mansió en la qual és interrogat, aconsegueix fugir abans que el matin. Quan l’endemà torna a la casa acompanyat de la policia, no hi ha rastre de les persones que havia descrit. Presentació a càrrec d’Eva Goenaga, psicòloga i gestora cultural.

Dimarts 15, 19 h, sala Oriol Bohigas

Il y a longtemps que je t’aime (2008) Dir. Philippe Claudel VOSE 115 min Actors: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Laurent Grevill, Frédéric Pierrot, Lise Ségur, Jean-Claude Arnaud. Sinopsi: Juliette surt en llibertat després de passar quinze anys a la presó. Durant aquest temps no ha tingut cap contacte amb la seva família, que la va rebutjar. Léa, la seva germana petita, l’acull a casa seva, on viu amb el seu marit Luc i dues filles adoptives. Presentació a càrrec d’Io Valls, llicenciada en Humanitats i gestora del Club d’Oratòria de la UPF.


Dijous 24, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Reunió de la secció de Cinema El ponent de la secció de Cinema convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del 2012. Pel·lícules difoses en altres seccions: CIÈNCIES I TECNOLOGIA: Frankenstein. (pàg. 13) Dr. Ehrlich’s magic bullet. (pàg. 13) ECONOMIA: The shock doctrine. (pàg. 15) ARTS PLÀSTIQUES: Arrugas. (pàg. 16) ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS: Une liaison pornographique. (pàg. 19)

HISTÒRIA Dijous 3, 19.30 h, sala Verdaguer Aula oberta d’història oral

Roser Latorre: la il·lusió per la llengua i la cultura catalana A càrrec de Roser Latorre, filòloga, Bernat Castany, doctor en Filosofia, Enric Crusat, llicenciat en Història de l’Art, i Francesc Fontboté, professor d’Història de la UB. Dimecres 9, 19.30 h, sala Sagarra

Revista Mirmanda “República sense République”, una pers-

pectiva actual del republicanisme

Hi intervindran: Josep Monserrat, vicedegà de la Facultat de Filosofia de la UB, Gerard Rosich, del Dept. de Teoria Sociològica, Filosofia del Dret i Mètode de la UB, i Òscar Jané, director de la revista Mirmanda i investigador Ramón y Cajal de la UAB.

20 21 Dijous 10, 19.30 h, sala Veradguer

Resurrecció i triomf de la Constitució de Cadis 1812 Aquest any fa 200 anys que a la ciutat de Cadis, en plena Guerra del Francès, es promulgava la primera constitució de la història d’Espanya sota la protecció militar de naus britàniques que bloquejaven la costa. A càrrec d’Alberto Gil Novales, historiador.


ESCACS Ha finalitzat el Campionat per equips de Catalunya 2012. L’equip representant de l’Ateneu Barcelonès ha aconseguit una meritòria permanència a la difícil categoria Preferent.

Responsables de la programació de les seccions: Arts Plàstiques: Toni Rodríguez Yuste Ciències i Tecnologia: Michele Catanzaro Cinema: Francesc Solà Economia: Josep Maria Carreras Escacs: Joan Sánchez-Cózar Estudis polítics, jurídics i socials: Stefan Rating Filosofia: Ramon Alcoberro Història: Bernat Castany Llengua i literatura: Alfred Sargatal Música: Bernat Dedéu

Altres

NOU CICLE

Dimecres 2, 19 h, sala Verdaguer

Cicle “ICGenHer” 1487: l’any en què els catalans vàrem iniciar la pèrdua de la nostra sobirania A càrrec d’Armand de Fluvià i Escorsa, president de la ICGenHer, i Francesc Albardaner i Llorens, arquitecte i investigador de la teoria de la possible catalanitat de Cristòfor Colom. Malgrat que amb el decret de Nova Planta de l’any 1716 els catalans vam perdre tots els nostres furs, el primer acte realitzat per la reialesa en contra dels drets de Catalunya fou la imposició de la Inquisició Castellana a Barcelona l’any 1487: el primer instrument de repressió religiosa, política i recaptatòria per a dominar el poble català. Organitza: Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


Dimarts 8, 19.30 h, sala Sagarra Aula SOS Monuments

El patrimoni virtual a debat A càrrec de Maria Jesús Buxó, catedràtica d’Antropologia de la UB, Alejandro Marambio, responsable del Laboratori de Modelització Virtual de la Ciutat–UPC, Artur Duart Llinares, museòleg i gestor cultural, i Maricarmen Tapia, arquitecta i urbanista. NOU CICLE

NOU CICLE

Cicle: Francesc Pujols i Morgades

22 23

Dijous 24, 19.30 h, sala Verdaguer

Francesc Pujols i la poesia A càrrec d’Enric Casasses, poeta.

Dilluns 21, 19 h, sala Sagarra

Organitza: Fundació Francesc Pujols, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “El col·leccionisme”

>> Avançament

Col·leccionisme popular

27 de juny. Francesc Pujols i la filosofia, a càrrec de Ramon Alcoberro.

A càrrec de Marc Martí, de l’Associació de Col·leccionistes de Plaques.

30 d’octubre. Francesc Pujols articulista, a càrrec de Francesc Canosa.

Presenta: Ramon Pla Marco, president del Cercle Cartòfil de Catalunya.

28 de novembre. Francesc Pujols i l’humorisme: el Papitu, a càrrec de Lluís Solà i Dachs.

Organitza: Cercle Cartòfil de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle inclòs al programa “Commemoracions 2012” de la Generalitat de Catalunya.


Els llibres dels nostres socis Dilluns 7, 19.30 h, sala Sagarra

Dimarts 8, 19.30 h, sala Verdaguer

Dijous 10, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Obra poètica, de Josep Espunyes

Presentació del llibre LA FLÈCHE de PARÍS: crónicas y artículos sobre la guerra de España, 1936-1939, de Fernando Casal i María Roig

Presentació del llibre A l’altra banda de la veu i de la paraula, de Viky Frías

Hi intervindran: Alfred Sargatal, Marcel Fité, Laura Fité i Josep Espunyes.

Presentació a càrrec de Salvador Trallero, editor de Sariñena editorial.

Hi intervindran: Viky Frías, Anna Comas, Claudia Truzzoli i Montserrat Gallart.


Dimecres 16, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Contra la Franja. Crònica de l’agressió a la llengua, al Bisbat i al Museu de Lleida, de Josep M. Prim Hi intervindran: Josep M. Prim, autor, Antoni Strubell, diputat del Parlament de Catalunya i escriptor; Marta Alòs, diputada del Parlament i escriptora, i Patrícia Gabancho, periodista.

Dimarts 22, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre RDC, de José Luis Ruiz Castillo Hi intervindran: Llum Ventura, Aigua Maria, César Larriba, Yolanda Goded, Szolt Hernadi, Josep Maria Farré, Nicolás Markuerkiaga i Bernat Castany.

Presentacions organitzades per l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

24 25

Dimecres 16, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Volver antes que ir, de Flavia Company La presentació d’aquest poema narratiu serà a càrrec, a més de l’autora, de M. Dolors Millat, escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura. Dimarts 22, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Tres estrelles Michelin, de Joan Adell 14è Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal Ciutat de Sagunt - 2011


Sortides culturals Visita cultural a Besalú i a l’Estany de Banyoles

Visita el Cercle d’Amics de l’Ateneu

Dissabte 19, sortida en autocar, a les 9 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant del Sandor).

Amb l’objectiu de donar a conèixer el Cercle d’Amics de l’Ateneu, format per institucions i empreses privades que col·laboren amb l’acció cultural de la nostra institució, us proposem un conjunt de visites comentades i exclusives per als socis a les seves seus, per conèixer de primera mà la història i la tasca que desenvolupen.

Visita a Besalú. Vila medieval declarada “Conjunt Històric-Artístic Nacional”. Recorregut en tren per la vila i els seus monuments. Dinar al restaurant Oliveras. L’Estany de Banyoles. Un espai únic de gran valor geològic, ecològic i paisatgístic, subseu olímpica de rem el ‘92. De tornada, visita al celler Mas Oller, a Torrent, amb vistes a les Illes Medes i les muralles de Pals. Aquest celler segueix la tradició vinícola de l’Empordà, amb una interpretació moderna del vi. Visita i degustació. Coordinació: Mina Pedrós (Tertúlia Espai Ateneu). Places limitades. Tel. 639 129 438. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com

Museu Egipci Dijous 24, 12 h, (c/ de València, 284) “Moda i bellesa a l’antic Egipte” Moda i bellesa a l’antic Egipte és un recorregut al llarg de 3.000 anys d’història de la moda al país del Nil. Un homenatge a l’estètica i al refinat gust dels antics egipcis per la cura del cos i, en especial, a la manera com s’abillaven mitjançant vestits, joies, tatuatges, perfums i olis. Preu de la visita: 9 € (gratuït per als socis de l’Ateneu). Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h). Places limitades. Reserva per estricte ordre d’inscripció.


T E RT Ú LIE S

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Cada dimecres, excepte el 2 de maig, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco (pblasco@advocatsblasco.com) i Enric Cirici (cirici@ono.com). Tertúlia Borralleras Cada dijous, a les 16 h, sala Pompeu Fabra Dijous 3: Tema lliure. Dijous 10: Les lluites entorn de la Constitució de Cadis 1812, a càrrec d’Alberto Gil Novales, catedràtic d’Història Moderna. Dijous 17: Tema lliure. Dijous 24: Literatura i vida, amb Josep-Miquel Servià. Dijous 31: Tema lliure. Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

Prosa catalana contemporània. Club de lectura Dissabte 5, 18 h, aula 503 Nocturn de primavera, de Josep Pla. Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

26 27

Tertúlia Fènix Ateneu Dimarts 8, 20 h, lloc a determinar pel coordinador Espai de reflexió, i proposició, sobre el model d’Ateneu Barcelonès. Tema del dia: redactant el segon Manifest Fènix Ateneu. Coordinador: Rafa Villaró. Participació oberta, prèvia inscripció a: fenixateneu@hotmail.com

Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris” Dilluns 7, 19.30 h, sala Pompeu Fabra Tertúlia d’Arts Plàstiques Maria i jo. Una història personal. A càrrec de Miguel A. Gallardo Paredes, il·lustrador i dibuxant.

Seminari de lectura d’assaig contemporani Dimecres 9, 10.30 h, aula 304 Por el bien del imperio, de Josep Fontana. Dimecres 23, 10.30 h, aula 304 Espanya capital París, de Germà Bel. Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: bcastany@yahoo.es


> TERTÚLIA

Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Tertúlia d’Economia Dilluns 14, 14 h, sala Pompeu Fabra Tres mesos des de la reforma laboral. Eliseu Oriol Pagès, inspector de Treball i director dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de Barcelona. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Tertúlia Economia i Literatura Divendres 18, 19.30 h, sala Verdaguer El bitllet d’un milió d’euros, de Mark Twain. Iu Pijoan, filòleg. Coordinador: Joaquim Perramon. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia) Dimarts 22, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Peret, el creador de la rumba catalana. Coordinadora: Mina Pedrós. AB Llibre Fòrum. Tot narrativa Diumenge 20, 18 h, aula 402 Alexandr S. Pushkin – Evgenÿ Onegin, 1833. Coordinadora: Maria Àngels Cerdà. Fòrum de Debat Social Dilluns 21, 18 h, sala Pompeu Fabra L’ensenyament a Catalunya en el context europeu i global. Josep Mª Rotger i Cerdà, president de l’Associació Catalana de Sociologia, Institut d’Estudis Catalans. Coordinadora: Rosa Domènech.

Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).

Tertúlia del TR3SC Club Català de Cultura Dimecres 23, 19 h, sala Pompeu Fabra Trobada amb l’escriptor Arcadi Oliveres. Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h).


Diumenge 13 i dilluns 14, a les 12 h, entrada de carruatges L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per a descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució.

28 29

Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu). Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; divendres de 10 a 14 h). Programa imprès amb el patrocini de:

Disseny: La Page Original. Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Jardí romàntic

Dipòsit legal: B-40140-2011

AGENDA

Redescobreix l’Ateneu


MAIG 2012

C A L E N D A R I D ’ A C T I V I TAT S

dimecres 2 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 27

Cicle “Aprendre a gaudir els clàssics de la música”

Concert per a piano i orquestra núm. 2 “Ibèric”, de Manuel Blancafort Melani Mestre Sala Sagarra, 19.30 h

Cicle “ICGenHer”

1487: L’any en què els catalans vàrem iniciar la pèrdua de la nostra sobirania Armand de Fluvià i Escorsa i Francesc Albardaner i Llorens Sala Verdaguer, 19 h

pàg. 22

Cicle “Una altra manera de mirar la salut”

La impregnació corporal per compostos tòxics: salut, cultura i societat Miquel Porta Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 12

pàg. 9

Club de lectura Crexells

Cicle “La reforma del sistema electoral català”

Presentació, projecció i col·loqui de la pel·lícula Arrugas (2011) Dani Martinez i Toni Rodríguez Yuste Sala Verdaguer, 19 h pàg. 16

Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 18

dilluns 7

Una persona, un vot: necessitat o utopia? Joan Botella, Agustí López, Lluís Reales i Josep Lluís Rovira

L’últim dia abans de demà, d’Eduard Márquez Eduard Márquez

divendres 4

Sala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 5

Arrels Grup 7 de cors

Barcelona Poesia 2012

dijous 3

Sala Verdaguer, 19.30 h

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 27 Aula oberta d’història oral

Roser Latorre: la il·lusió per la llengua i la cultura catalana Roser Latorre, Bernat Castany, Enric Crusat i Francesc Fontboté Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 21

pàg. 7

dissabte 5 Prosa catalana contemporània. Club de lectura

Nocturn de primavera, de Josep Pla Aula 503, 18 h

pàg. 27

Filosofia de la càbala Yigal Kutnovski Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 14 Cicle “Les 10 cançons de la meva vida”

Les 10 cançons de... Marina Rossell Marina Rossell i Bernat Dedéu

Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 9

Presentació del llibre Obra poètica, de Josep Espunyes Alfred Sargatal, Marcel Fité, Laura Fité i Josep Espunyes Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 24


Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris” Tertúlia d’Arts Plàstiques

Maria i jo. Una història personal Miguel A. Gallardo Paredes Sala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 27

dimarts 8 North by Northwest (1959) pàg. 20

Presentació del llibre LA FLÈCHE de PARÍS: crónicas y artículos sobre la guerra de España, 19361939, de Fernando Casal i María Roig Salvador Trallero Sala Verdaguer, 19.30 h

El patrimoni virtual a debat Maria Jesús Buxó, Alejandro Marambio, Artur Duart Llinares i Maricarmen Tapia Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 23

Tertúlia Fènix Ateneu

Cicle “Una pel·lícula en la meva vida” Sala Oriol Bohigas, 19 h

Aula SOS Monuments

pàg. 24

Espai de reflexió, i proposició, sobre el model d’Ateneu Barcelonès Tema del dia: redactant el segon Manifest Fènix Ateneu. Lloc a determinar, 20 h

pàg. 27

dimecres 9 Seminari de lectura d’assaig contemporani

Por el bien del imperio, de Josep Fontana Aula 304, 10.30 h

pàg. 27

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 27

Taller de Poesia 2012

Tècniques de la poesia amorosa Xènia Dyakonova Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

La batalla de la individualitat a la filosofia del s. XX Raúl Gabás Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 14

Revista Mirmanda “República sense République”, una perspectiva actual del republicanisme Josep Monserrat, Gerard Rosich i Òscar Jané Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 21

dijous 10 Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 27

Cicle “Visions de la crisi econòmica”

Projecció de The shock doctrine (2009) Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 15

Taller de Poesia 2012

Despertando palabras Teresa Martín Taffarel Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

Resurrecció i triomf de la constitució de Cadis 1812 Alberto Gil Novales Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 21

Presentació del llibre A l’altra banda de la veu i de la paraula, de Viky Frías Viky Frías, Anna Comas, Claudia Truzzoli i Montserrat Gallart Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 24


divendres 11 Taller de Poesia 2012

La canalla dels versos Sebastià Alzamora Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

Taller de Poesia 2012

Lenguaje y estructura espiritual. La traducción de poesía Orlando Guillén Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

27 Cicle de Música del Segle XX-XXI Diego Fernández Magdaleno Sala Oriol Bohigas, 20 h

pàg. 11

dissabte 12

Taller de Poesia 2012

Quina política, per a quina societat Joan Subirats Sala Verdaguer, 11 h

pàg. 14

diumenge 13 Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 12 h

pàg. 29

Concert de l’Associació Massià Carbonell Adrien Wong Sala Oriol Bohigas, 18.30 h

dilluns 14 Entrada de carruatges, 12 h

Versos per quedar-s’hi a viure Escac al vers pàg. 7

pàg. 29

Tertúlia d’Economia

Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

Taller de Poesia 2012

Pensar el sentiment, sentir el pensament Laura López Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

Cicle “Controvèrsies: l’actualitat a debat” Les llibreries, en perill d’extinció? Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 2

27 Cicle de Música del Segle XX-XXI Eduardo Terol i Silvia Gómez Maestro Sala Oriol Bohigas, 20

pàg. 11

dimarts 15 Tribuna Ateneu

Recuperar l’ànima de Barcelona Jordi Martí Hotel Rívoli, 13.45 h

pàg. 3

Taller de Poesia 2012

Vers a vers Andreu Subirats

Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

Taller de Poesia 2012

La paraula amb vida: la poesia a l’escenari Josep Pedrals Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

Club de lectura Crexells

Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals Sala Pompeu Fabra, 19.30 h

pàg. 5

Cicle “Una pel·lícula en la meva vida”

Tres mesos des de la reforma laboral Eliseu Oriol Pagès Sala Pompeu Fabra, 14 h

La imatge en el poema Francesc Parcerisas

pàg. 10

Redescobreix l’Ateneu

Barcelona Poesia 2012

Sala Verdaguer, 19 h

Cicle “Hi ha una nova filosofia política?”

pàg. 28

Il y a longtemps que je t’aime (2008) Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 20


dimecres 16 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra, 14 h

pàg. 27

Barcelona Poesia 2012

Una lectura de Pere Gimferrer i Antoni Marí Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 7

Taller de Poesia 2012

pàg. 8

Presentació del llibre Contra la Franja. Crònica de l’agressió a la llengua, al Bisbat i al Museu de Lleida, de Josep M. Prim Josep M. Prim, Antoni Strubell, Marta Alòs i Patrícia Gabancho Sala Verdaguer, 19.30 h

Barcelona Poesia 2012

Sala Sagarra, 19.30 h

Sala Sagarra, 19.30 h

Recital poètic d’alumnes del primer curs de poesia de l’Escola d’Escriptura

pàg. 25

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 27

pàg. 25

Videopoesia: poesia en moviment Lis Costa Escola d’Escriptura, 19 h

pàg. 8

Cicle ”El nostre Dret: El Codi civil de Catalunya”

Evolució del Dret Civil d’ençà de 1714 i Llibre 1r del Codi civil de Catalunya Projecció de la pel·lícula Une liaison pornographique (1999) Joan Egea Fernández i Xavier Muñoz i Puiggròs Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 7

“Teatre de la modernitat del segle XX”

dijous 17 Taller de Poesia 2012

La vida, la muerte y la poesía: la elegía Esther Zarraluki Escola d’Escriptura, 19 h

Presentació del llibre Volver antes que ir, de Flavia Company M. Dolors Millat

pàg. 19

Humor, avantguarda i spleen a Tres sombreros de copa, de Miguel Mihura Francisco Pedro i Guillem Vallejo Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 16

divendres 18 El bitllet d’un milió d’euros, de Mark Twain Iu Pijoan pàg. 28

27 Cicle de Música del Segle XX-XXI Carme Sánchez i Miguel Ángel Dionis Sala Oriol Bohigas, 20 h

Espai Ateneu

Visita cultural a Besalú i a l’Estany de Banyoles Plaça Catalunya, 9 h

pàg. 26

diumenge 20 Concert de l’Orquestra de Cambra Amics dels Clàssics Sala Oriol Bohigas, 11.15 h

pàg. 10

AB Llibre Fòrum. Tot narrativa

Alexandr S. Pushkin – Evgenÿ Onegin, 1833

Tertúlia Economia i Literatura

Sala Verdaguer, 19.30 h

dissabte 19

pàg. 11

Aula 402, 18 h

pàg. 28

dilluns 21 Fòrum de Debat Social

L’ensenyament a Catalunya en el context europeu i global Josep Mª Rotger i Cerdà Sala Pompeu Fabra, 18 h

pàg. 28


Cicle “El col·lecionisme”

Col·leccionisme popular Marc Martí i Ramon Pla Marco Sala Sagarra, 19 h

pàg. 23

27 Cicle de Música del Segle XX-XXI Grup Fundació Música Contemporània Sala Oriol Bohigas, 20 h

pàg. 11

dimarts 22

Cicle “Teràpies de cinema”

Les complexes relacions entre cinema i medicina Projecció de la pel·lícula Frankenstein (1931) Carlos Tabernero Holgado Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 13

Presentació del llibre RDC, de José Luis Ruiz Castillo Llum Ventura, Aigua Maria, César Larriba, Yolanda Goded, Szolt Hernadi, Josep Maria Farré, Nicolás Markuerkiaga i Bernat Castany

Tertúlia Espai Ateneu

Sala Verdaguer, 19.30 h

Hotel Rívoli, 14 h

Presentació del llibre Tres estrelles Michelin, de Joan Adell

Peret, el creador de la rumba catalana pàg. 28

“Coneix l’autor i la seva obra” Xat amb Marta Rojals Vilaweb.cat, 19 h

Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 4

pàg. 25

pàg. 25

dimecres 23 Seminari de lectura d’assaig contemporani

Espanya capital París, de Germà Bel Aula 304, 10.30 h

pàg. 27

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra, 14 h

Cicle “Converses amb artistes interdisciplinaris” pàg. 27

Tertúlia del TR3SC Club Català de Cultura

Trobada amb l’escriptor Arcadi Oliveres Sala Pompeu Fabra, 19 h

pàg. 28

Documental 150 anys de l’Ateneu Barcelonès pàg. 6

dijous 24 Museu Egipci “Moda i bellesa a l’antic Egipte” pàg. 26

pàg. 21

Francesc Pujols i Morgades

Francesc Pujols i la poesia Enric Casasses pàg. 23

Cicle “Música Catalana Joan Manén”

Mompou i Blancafort: Epistolari íntim Jordi Masó i Sergi Mateu Sala Oriol Bohigas, 20 h

pàg. 12

Screen Festival

Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

pàg. 17

Reunió de la secció de Cinema

Sala Verdaguer, 19.30 h

Visita el Cercle d’Amics de l’Ateneu

C. València, 284, 12 h

Palau Robert, 17 h

Sala Pompeu Fabra, 19.30 h

L’Ateneu, la porta de les idees

Sala Oriol Bohigas, 20 h

Visita comentada Exposició: “Ferran Adrià i el Bulli. Risc, llibertat i creativitat”

pàg. 27

Projecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada) Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17


divendres 25

dimarts 29

27 Cicle de Música del Segle XX-XXI Maria Lluïsa Espigolé

Cicle “Teràpies de cinema”

Sala Oriol Bohigas, 20 h

pàg. 11

Screen Festival

Projecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada) Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17

dissabte 26 Sala Verdaguer, 11 h

Odissees de metges Projecció de la pel·lícula Dr. Ehrlich’s magic bullet (1940) Alfons Zarzoso Orellana Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 14

pàg. 13

Cicle “Bioètica i responsabilitat”

Per una mort apropiada Marc Antoni Broggi Trias Sala Verdaguer, 19.30 h

Capitalisme emocional Ramon Alcoberro

“Coneix l’autor i la seva obra “

pàg. 14

Screen Festival

Projecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada) Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17

dimecres 30 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra, 14 h

Jo confesso, de Jaume Cabré Jaume Aulet i Jaume Cabré Sala Oriol Bohigas, 19.30 h

pàg. 5

Cicle “La reforma del sistema electoral català”

Cap partit no em representa! Vers un sistema electoral proporcional? Josep Maria Reniu i Daniel Seco Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 18

Screen Festival

Projecció del programa ART: 21, SEASON 6 (6a temporada) Entrada de carruatges, 20.30 h pàg. 17

dijous 31 Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra, 16 h

La modernitat, present, passat o futur? Pol Capdevila, Gabi Lemkov, i Francis Garcia Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 15

Cicle “Dijous europeus”

La política de cohesió de la UE: qui paga, mana? Joan Luria i Jordi Torrebadella Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 19

Cicle “La Porta Clàssica a l’Ateneu”

Fukio Ensemble Accèssit del I Concurs Internacional de Música de Cambra La Porta Clàssica – Matas i Ramis Sala Oriol Bohigas, 20.30 h

pàg. 27

pàg. 27

pàg. 10


AMICS ATENEU BARCELONÈS

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Carrer Canuda, 6 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Fax: 93 317 15 25 Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 info@ateneubcn.org www.ateneubcn.org

Troba’ns a:

Programa d'activitats (Maig 2012)  

Programa d'activitats per al Maig del 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you