Page 1

2013

GENER


Controvèrsies: l’actualitat a debat

Dilluns 14, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Independentisme versus federalisme Dos especialistes en dret constitucional debaten sobre el futur del país Hi intervindran: Hèctor López Bofill, professor de Dret Constitucional de la UPF. (segon ponent per determinar)

Modera: Josep Maria Carreras, membre de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès.


En record de Tomàs Garcés, ateneista, escriptor i periodista Dimecres 16, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

De ben petit fou amic de Joan Salvat-Papasseit, l’obra del qual el marcà profundament. Es llicencià en Dret i en Lletres a Barcelona. El 1919 fundà l’efímera revista Mar Vella i, posteriorment, col·laborà a La Publicitat, on signava sovint Ship-Boy. Fou un dels fundadors de Quaderns de Poesia. El seu primer llibre, Vint cançons (1922), amb pròleg de Carles Riba, fou una revelació. En esclatar la Guerra Civil espanyola fugí a França, on fou professor de castellà a la Universitat de Tolosa. Retornà a Catalunya el 1947. El 1992 li fou atorgada la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona, i el 1993 el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Entre 1988 i 91 li fou publicada l’obra completa en prosa. Hi intervindran: D. Sam Abrams, crític literari i poeta; Jordi Garcés, arquitecte; Valentí Soler Noguera, escriptor i curador de l’Obra completa Tomàs Garcés, i Joan Tarrida, director general de Galaxia Gutenberg. Modera: Lluís Reales, vicepresident de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès.

2 3


Cicle “Joan Sales” L’Ateneu Barcelonès ret homenatge a Joan Sales en el centenari del seu naixement amb un cicle de conferències. Autor de l’obra mestra Incerta glòria, ànima del Club Editor, cronista i pensador de la seva època a través d’un extraordinari conjunt d’epistolaris, Sales és una figura indispensable per comprendre la construcció d’una literatura catalana moderna i la lluita contra el totalitarisme i els seus hereus, o sigui, també, el present polític de Catalunya. Dimarts 22, 19.30 h, sala Verdaguer

El poeta soldat Hi intervindran: D. Sam Abrams, poeta i crític literari, i Francesc Xavier Hernàndez, historiador i catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la UB.

Organitza: Ateneu Barcelonès, amb la col·laboració del Club Editor.


FILOSOFIA Dimecres 9, 19.30 h, sala Verdaguer

Gènere i diversitat cultural: el repte de la bioètica Si les dones no tinguessin cura de la salut familiar, tot el sistema faria fallida. Però, com plantejar els problemes de gènere i salut en un context de diversitat cultural? Amb Margarita Boladeras, catedràtica d’Ètica de la UB; Josefina Goberna, coordinadora del doctorat de l’Escola d’Infermeria de la UB, i Montserrat Guillaumet, responsable de l’Àrea docent de la Escola d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Presenta: Miquel Osset.

Dissabte 12, 11 h, sala Verdaguer

El llenguatge dels subalterns A càrrec de Marta Doltra, catedràtica de Filosofia. Presenta: Gonçal Mayos, president del Liceu Maragall. Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Divendres 25, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Dia Internacional de l’Holocaust

4 5

L’Holocaust a Barcelona L’any 2005 l’ONU va instituir el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust per tal d’inculcar a les generacions futures la memòria de les víctimes i ajudar a prevenir actes de genocidi en el futur. L’Holocaust té, però, moltes dimensions i una de les més desconegudes és la seva repercussió a casa nostra. A càrrec de Rosa Sala-Rose, historiadora. Presenta: Sergi Jover Rejsek, poeta i membre de la Junta Directiva de l’Ateneu, que parlarà sobre el significat d’Auschwitz.


LLENGUA i LITERATURA Divendres 11, 19 h, sala Verdaguer

Joves escriptors en temps de crisi

NOU CICLE

Quins són els gèneres que recentment tenen més sortida? Com arribes a plantejar-te ser llegit? Quines vies han seguit -o segueixen- els joves escriptors per veure editada la seva obra? Comptarem amb l’assistència d’escriptors que s’han endinsat en el camp fantàstic i/o de ciència-ficció. Hi participaran: Jordi Solé, filòleg català i editor a Voliana Edicions; Alex Vivaut, autor de Más allá de los dragones; Oleguer Homs, llicenciat en Comunicació Audiovisual i autor de Terra Promesa; Daniel Estorach, autor de Hoy me ha pasado algo muy bestia; Ricard Viloca, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i escriptor amb el propòsit de publicar, i Gemma Amargant, diplomada en Mestra, especialitat d’Educació Infantil, escriptora i alumna a “Itinerari per a narradors” de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

“Violència de paper i violència de cel·luloide. Novel·la i cinema policíacs a la Barcelona dels anys 50: Gabriel Ferrater, Mario Lacruz i Manuel de Pedrolo” Cicle de tres conferències sobre novel·la, teatre i cinema a la Barcelona de la segona postguerra.

Dimecres 23, 19.30 h, sala Verdaguer

L’“explosió” Simenon a la Barcelona de 1950 A càrrec de Laureà Bonet, professor titular numerari de la Facultat de Filologia de la UB.


NOU CICLE

“L’Ateneu i la novel·la: el premi Crexells” L’Ateneu Barcelonès va ser el centre de la vida literària i cultural de la ciutat; d’aquí va néixer la idea del premi Crexells de novel·la, per tal de potenciar un gènere necessari en el món editorial del darrer quart de segle XX. Arran d’aquest premi, d’una banda, es van interessar pel conreu de la novel·la grans autors que no eren pròpiament novel·listes i, d’una altra, es va estimular autors que tot just començaven la seva producció. En aquest cicle ens aproparem a cinc de les novel·les guanyadores, a través d’especialistes reconeguts. Dimarts 29 de gener, 19.30 h, sala Verdaguer

>> Avançament 20 de febrer L’“Escola de Barcelona” policíaca: novel·les, obres de teatre, pel·lícules. 13 de març El grup Seix Barral i la ficció criminal.

Joan Puig i Ferreter, El cercle màgic Enceta el cicle El cercle màgic, de Joan Puig i Ferreter, novel·lista destacat, director de la Biblioteca “A tot vent” i guanyador del premi Crexells en la seva primera convocatòria, l’any 1928. A càrrec de Guillem-Jordi Graells, president de l’AELC.

6 7 >> Avançament Dimarts 12 de febrer Miquel Llor, Laura a la ciutat dels sants. A càrrec de Lluïsa Julià. Dimarts 26 de febrer Josep Maria de Sagarra, Vida privada. A càrrec de Narcís Garolera. Dimarts 12 de març Carles Soldevila, Valentina. A càrrec de Núria Santamaria. Dimarts 9 d’abril Mercè Rodoreda, Aloma. A càrrec de Carme Arnau.


Ciències i Tecnologia Cicle “Les imatges de la ciència” La ciència no està escrita només en articles i llibres: els científics es comuniquen també amb diagrames, fotografies, gravats, quadres, dibuixos, maquetes, pòsters, esquemes... A través de quatre exemples històrics (un gravat, un quadre, una observació microscòpica i una fotografia) aquest cicle explora la cultura visual de la ciència, una cultura científica que va més enllà del coneixement especialitzat dels experts. Dimarts 8, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

El matrimoni de la química (a partir del quadre de David del matrimoni Lavoisier, 1788) A càrrec d’Agustí Nieto-Galan, professor d’Història de la Ciència de la Facultat de Filosofia de la UAB. Organitza: Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEHIC, UAB), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Cicle “Ciència en temps de recessió” Dimarts 29, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

La ciència a l’Amèrica Llatina: mapes i trajectòries A càrrec de Jesús Sebastián, investigador científic i consultor internacional del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). (Conferència en castellà). Acte organitzat amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i la Casa Amèrica Catalunya.


8 9

ECONOMIA Dimarts 15, 19.30 h, sala Verdaguer

Enquestes electorals, ciència o política? Les enquestes: entre la ciència, la política i l’art. La ciència per la metodologia que s’aplica per obtenir resultats. La política per l’anàlisi posterior i els impactes que produeixen. I l’art per la forma que tenen d’interpretar-se i estimar-se, responent a preguntes que no s’han formulat. Art en estat pur. A càrrec de Gabriel Colomer, politicòleg i exdirector del Centre d’Estudis d’Opinió. Dilluns 21, 19 h, sala Oriol Bohigas Cicle “Les decisions del Quebec: els referèndums de 1980 i 1995”

El referèndum de 1995: esperances decebudes Acte organitzat conjuntament per les seccions d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials i d’Economia. Més informació, pàg. 10. Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 19.

ESCACS Diumenge 20 i 27, 9 h, aula 306

Campionat de Catalunya per equips Partides per equips (10 taulers) fins a nou rondes.


ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS Cicle “Les decisions del Quebec: els referèndums de 1980 i 1995”

Dilluns 21, 19 h, sala Oriol Bohigas

El referèndum de 1995: esperances decebudes Hi intervindran: Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la UB, i Marc Sanjaume, professor de Dret Constitucional de la UPF.

Projecció del documental Référendum. Prise deux/Take 2 Director: Stéphane Drolet (Quebec) 1996, 76 min, VO francès. Sinopsi: El referèndum sobre la sobirania que va tenir lloc al Quebec el 1995 és l’esdeveniment polític més important de la història de Canadà dels darrers anys. Un retrat matisat i fascinant d’una societat que es troba en un moment decisiu de la seva història. En un estil de cinema verité, no hi ha narració, ni comentaris fora de càmera. Les imatges parlen per si soles: quebequesos i canadencs ens expliquen les seves esperances i els seus temors en els dies previs a la votació. Cicle organitzat conjuntament per les seccions d’Economia i Estudis Polítics, Jurídics i Socials.


Cicle “Dijous europeus” Dijous 31, 19.30 h, sala Verdaguer

Debat sobre el balanç de la Presidència xipriota de la Unió Europea Una illa de 839.000 habitants, 265.000 dels quals estan separats per una tanca de la resta i no pertanyen a la UE, tots a tocar del gran malalt d’Europa, Grècia... Xipre ha presidit la Unió Europea durant sis mesos molt moguts, marcats per la batalla dels pressupostos de la UE i pels intents, infructuosos, d’estovar Merkel. Com se n’ha sortit? Hi intervindran: Antonis Toumazis, ambaixador de Xipre, i Anna Marcoulli, lletrada de la Presidència xipriota. Modera: Stefan Rating, advocat i ponent de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials.

Dijous 31, 18 h, sala Verdaguer

Reunió de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials El ponent de la secció convoca els socis que pertanyen a aquesta secció, per comentar les activitats realitzades fins ara i el possible programa del curs 2012-2013.

10 11

Història Dijous 10, 19.30 h, sala Verdaguer Aula Oberta d’Història Oral

Albert Jané, activista de la llengua catalana Hi intervindran: Albert Jané, filòleg; Bernat Castany, ponent de la secció d’Història; Enric Crusat, llicenciat en Història de l’Art, i Francesc Fontboté, professor d’institut de batxillerat (IB). Dimarts 22, 19.30 h, sala Sagarra

El genocidi franquista a Extremadura A càrrec d’Antonio Martin, advocat laboralista, Antonio Mayo, treballador metal·lúrgic i poeta, i Eduard Moreno, advocat.


CINEMA NOU CICLE

“Quatre autors per a un nou segle” Una mirada a l’obra de quatre autors singulars i cosmopolites: un català, un finlandès, un iranià i un xinès. Quatre universos únics i dotats d’una enorme capacitat d’expressió cinematogràfica que els fa universals.

Divendres 11, 19 h, sala Oriol Bohigas

Le Havre Director: Aki Kaurismaki Finlàndia, 2011 93 min Actors: André Wilms, Kati Outinen, JeanPierre Darroussin, Blondin Miguel, Elina Salo, Jean-Pierre Léaud, Evelyne Didil. Sinopsi: Marcel Marx, un famós escriptor bohemi, s’exilia voluntàriament i s’estableix a la ciutat portuària de Le Havre (França), on viu satisfet treballant de netejador de sabates, perquè així se sent més a prop de la gent. Després de renunciar a les seves ambicions literàries, la seva vida transcorre sense sobresalts entre el bar de la cantonada, la feina i la seva dona Arletty. Però coneix un nen negre immigrant i haurà de lluitar contra els freds i cecs mecanismes de l’Estat, armat únicament amb el seu optimisme i amb la incondicional solidaritat dels veïns del barri, per evitar que el seu protegit caigui en mans de la policia.


Divendres 18, 19 h, sala Oriol Bohigas

Copie conforme (Còpia certificada) Director: Abbas Kiarostami França, 2010 106 min Actors: Juliette Binoche, William Shimell, Jean-Claude Carrière, Agathe Natanson, Gianna Giachetti, Adrian Moore, Angelo Barbagallo, Andrea Laurenzi, Filippo Trojano. Sinopsi: Un home i una dona es coneixen en un poblet italià del sud de la Toscana. Ell és un escriptor anglès que ha anat a donar una conferència. Ella és una galerista francesa.

12 13

>> Avançament 1 de febrer El silenci abans de Bach, Dir. Pere Portabella (2007) 18 de febrer Shan zha shu zhi lian (Amor sota l’espí blanc), Dir. Zang Yimou (2010)

Dijous 24, 19 h, sala Oriol Bohigas

Albert Merino. Una proposta de videocreació Les tècniques d’alteració de les imatges han assolit un alt grau de sofisticació. Albert Merino proposa emprar les tècniques digitals, juntament amb d’altres més artesanals, per modificar el registre de la realitat, per recrear imaginaris lírics o per intervenir directament sobre aquesta proposant altres lectures possibles. Hi intervindran: Albert Merino, llicenciat en Belles Arts per la UB i la Kunsthochschule Berlin-Weißensee, i Francesc Solà, ponent de la secció de Cinema de l’Ateneu Barcelonès.


Arts plàstiques Dilluns 21, 19.30 h, sala Verdaguer

Dijous 24, 17 h, Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc, s/n)

Cicle “Icones de la fotografia catalana”

Visita comentada a l’exposició Explosió! El llegat de Jackson Pollock, a la Fundació Joan Miró

La fotografia que fou A càrrec d’Oriol Maspons, fotògraf.

El llegat de Jackson Pollock investiga l’entramat d’influències i connexions que es van generar a partir de l’action painting o pintura d’acció, el principal exponent de la qual fou Jackson Pollock (1912-1956). La mostra ofereix una visió geogràfica i cronològica sobre l’abast del fenomen i inclou obres realitzades amb diverses tècniques d’artistes de finals dels anys quaranta fins ara. Entrada: 9 €. Socis Ateneu: gratuït Reserva i pagament a Administració (Tel. 93 343 61 21) abans del 21 de gener. Per a més informació: http://art.ateneubcn.org


14 15

MÚSICA Cicle “Artistes residents 2012-2013” La programació musical de l’Ateneu Barcelonès presenta enguany el nou cicle “Artistes residents 2012-2013”. Durant aquesta temporada inaugural de la mostra, vuit prestigioses formacions musicals del país hi actuaran amb diversos programes pensats especialment per als socis de l’entitat. El cicle comprendrà des del Barroc fins a la música dels nostres dies, i inclourà el bo i millor del gènere vocal, de cambra i orquestral, amb especial presència del patrimoni musical català. Amb el cicle no només volem gaudir de la música, sinó vincular de manera especial els músics del país amb l’Ateneu Barcelonès.

Dissabte 12, 19 h, sala Oriol Bohigas Anna Urpina La jove promesa del violí català amb més presència internacional debuta a l’Ateneu Barcelonès amb tres obres fonamentals del repertori per a l’instrument. Repertori: W. A. Mozart (Sonata per a violí i piano núm. 21 en Mi menor K. 304), J. Brahms (Sonata per a violí i piano núm. 3 en Re menor Op. 108). M. Ravel: Tzigane. Entrada general: 7 €. (Estudiants, jubilats i infants, 5 €).

Dissabte 19, 19.30 h, sala Oriol Bohigas Duo Dordal-Tàpies El veterà duet de guitarres repassa el bo i millor del repertori clàssic del segle XVIII amb les melodies catalanes més populars versionades per Miquel Llobet. Repertori: F. Carulli (Rondó, Op. 34), F. Sor (L’Encouragement, Op. 24), G. Rossini (El Barber de Sevilla, Obertura), E. Granados (Valsos Poètics), M. Llobet (Cançons Populars Catalanes), M. Castelnuovo-Tedesco (Sonatina Canònica, Op. 196). Entrada general: 7 €. (Estudiants, jubilats i infants, 5 €).


Dissabte 26, 19.30 h, sala Oriol Bohigas Lluís Sintes El reconegut baríton menorquí inicia el seu exhaustiu repàs a la cançó catalana amb el repertori modernista i noucentista entorn a la figura d’Emili Vendrell. Repertori: obres d’E. Morera, J. Lamote de Grignon, E. Sala, A. Mestres, F. Longàs, E. Toldrà, A. Vives, P. Ventura i A. Carcellé. Entrada general: 10 €.

Diumenge 27, 12 h, sala Oriol Bohigas Teatre instrumental La formació dirigida pel prestigiós clarinetista Lorenzo Coppola ens continua descobrint les obres més fascinants del pare del classicisme F. J. Haydn. Repertori: F. J. Haydn; Nocturns Núm. 2, 3, i 1, Per al rei de Nàpols. Entrada general: 5 €. Estudiants, jubilats i infants menors de 12 anys: 2 €).

Entrada gratuïta per als socis de l’Ateneu prèvia reserva a Administració (Tel. 93 343 61 21).

No es podrà accedir a la sala una vegada iniciats els concerts.

Diumenge 13, 18.30 h, sala Oriol Bohigas

Concert d’Helena Muñoz, violí, i Albert Jiménez, piano Preu entrada: 5 €. Estudiants: 2,50 €. Socis de l’Ateneu: gratuït. Organitza: Associació Joan Massià, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Responsables de la programació de les seccions: Arts Plàstiques: Toni Rodríguez Yuste / Ciències i Tecnologia: Michele Catanzaro / Cinema: Francesc Solà / Economia: Josep Maria Carreras / Escacs: Joan Sánchez-Cózar / Estudis polítics, jurídics i socials: Stefan Rating / Filosofia: Ramon Alcoberro / Història: Bernat Castany / Llengua i literatura: Alfred Sargatal / Música: Bernat Dedéu

> MÚSICA


Altres

16 17

Dimecres 30, 19.30 h, sala Sagarra

Dijous 17, 19.30 h, sala Verdaguer Recordant Carles Pirozzini

La construcció de la capitalitat cultural de Barcelona

Cicle “ICGenHer”

Especialitzat en temes d’art, el 1888 esdevingué secretari general de l’Exposició Universal. Com a funcionari municipal fou l’ànima de les posteriors Exposicions de Belles Arts de Barcelona, i així mateix organitzà els concursos arquitectònics anuals del municipi. Fou cap de la secció de Museus i Belles Arts del municipi i acadèmic de Sant Jordi (1907). Hi intervindran: Maria Ojuel, autora del llibre La Barcelona prodigiosa de Carles Pirozzini (1852-1938), i Jordi Casassas, professor d’Història Contemporània de la UB.

La Nobiliària serveix per explicar la importància que va tenir aquesta classe social en la configuració del nostre continent i l’empremta que va deixar tant en la política com en la cultura. A càrrec del Comte de Sert, Armand de Fluvià i Escorsa, president de la ICGenHer, i Pedro Moreno i Meyerhoff, doctor en Dret.

Però encara hi ha títols nobiliaris a Catalunya?

Dijous 24, 19.30 h, sala Verdaguer

Consulta i democràcia: com Catalunya decidirà el seu futur Modera: Pere Almeda (Ponents a derterminar) Organitza: Fundació Catalunya Europa, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Organitza: Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.


Els llibres dels nostres socis

Dilluns 28, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Presentació d’El quadern gris, de Josep Pla Edició crítica de Narcís Garolera Hi intervindran: Lluís Bonada, periodista i estudiós de Josep Pla; Jordi Gracia, catedràtic de Literatura de la UB; Jordi Cornudella, filòleg i editor; Emili Rosales, escriptor i editor, i Narcís Garolera, autor de l’edició.

Dimecres 9, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació d’Una silla en el Marítim. Cadaqués, verano del 80, de José Luis Segura La presentació serà a càrrec, a més de l’autor, d’Olga Merino, escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura. Presentació organitzada per l’Escola d’Escriptura.


TE RTÚLIES

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Cada dimecres, a partir del 9, de 14 a 16 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits. Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: pblasco@advocatsblasco.com o cirici@ono.com

Tertúlia Borralleras Cada dijous, de 16 a 19 h Dijous 10, sala Verdaguer: El revolucionaris al llarg de la història: és possible la revolució avui? Diàleg entre Bernat Castany i Manuel de Seabra a propòsit del seu llibre Os revolucionários. Dijous 17, sala Sagarra: Tema lliure. Dijous 24, sala Sagarra: Control ciutadà en un estat centralista o federal. A càrrec de Giacomo Ponzetto, economista. Dijous 31, sala Sagarra: Tema lliure. Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

18 19 Tertúlia d’Economia Dilluns 14, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Per què cada cop és més difícil governar? A càrrec de Joan Subirats, doctor en Ciències Econòmiques, catedràtic de Ciència Política i responsable del Programa de Doctorat de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB. Coordinador: Josep Maria Carreras. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).


Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Tertúlia Respira Conversem amb psicòlegs, científics socials i professionals que reflexionen i actuen a favor de la millora individual, grupal i social. Dimarts 15, 19 h, sala de Juntes Aquesta crisi, es pot mirar i viure en positiu? Àlex Rovira, escriptor i expert en psicoeconomia. Coordinadors: Begoña Odriozola i Lluís Reales. Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a tertuliarespira@gmail.com

Ètica i poesia Divendres 18, 19 h, aula 307 Solidaritat en temps de crisi. Què hi diuen els poetes? (2a part) Coordinador: Guillem Vallejo. Fòrum de Debat Social Dilluns 21, 18 h, sala Sagarra El problema dels desnonaments Coordinadora: Rosa Domènech.

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia) Dimarts 29, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128) Testaments i herències a Catalunya A càrrec del Lluís Jou i Mirabent, notari. Coordinadora: Mina Pedrós. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com Tel. 639 12 94 38


Clubs de lectura

Prosa catalana contemporània. Club de lectura Dissabte 12, 18 h, aula 503 Quan érem feliços (2012) de Rafel Nadal Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Tertúlia del TR3SC. Club Català de Cultura Dimecres 16, 19 h, sala Sagarra Trobada amb l’escriptor Javier Cercas, el qual ens parlarà del llibre Las leyes de la frontera Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès. Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

AB Llibre Fòrum. Nou de narrativa Diumenge 20, 18 h, aula 402 El Palau de la Lluna, (Moon Palace, 1989), de Paul Auster Coordinadora: Maria Àngels Cerdà.

20 21 Seminari de lectura d’assaig contemporani Dimecres 16, 10.30 h, aula 304 Història del segle XX (1914-1991), d’Erich Hobsbawm Coordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: bcastany@yahoo.es


Sortides culturals Visita cultural a l’Acròpolis de Tàrraco Dissabte 19, sortida amb autocar, a les 9 h, de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9.15 h, de la plaça de Francesc Macià (davant del Sandor). Entrada a Tarragona rodejant la muralla romana (Parc Arqueològic), Via de l’Imperi Romà, acompanyats pel soci i periodista Jesús Conte. Visita a l’antiga Audiència que conté una Maqueta de l’antiga Tàrraco.

Visita a la Catedral amb el Tèmenos, mur del temple romà d’August sobre el qual es va edificar.

Visita al Seminari rehabilitat com a espai cultural i futura biblioteca, on serem rebuts per la seva directora i Andreu Muñoz, arqueòleg i director del Museu Bíblic Tarraconense, que ens farà de guia a la Catedral, el Circ romà i el Pretori.

Dinar al restaurant Palau del Baró, en un edifici senyorial propietat d’un noble.

Circ Romà i Pretori (s. I). Pujada en ascensor fins al terrat del Pretori des d’on s’albira tot Tarragona.

A la tarda, visita a la ciutat moderna.

Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu. Inscripció a: tertulia@espaiateneu.com / Tel. 639 129 438. Places limitades.


Diumenge 27, a les 11 h, entrada de carruatges

22 23

L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principals episodis històrics que s’han viscut en aquesta institució. Preu de la visita: 4 € (gratuït per als socis de l’Ateneu). Per participar-hi, cal trucar a l’Administració (Tel. 93 343 61 21).

Detall de la columna Jujol situada a la porta d’accés al jardí des de la sala de conversa.

Programa imprès amb el patrocini de:

Disseny: La Page Original

Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Dipòsit legal: B-40140-2011

AGENDA

Redescobreix l’Ateneu


GENER 2013 C A L E N D A R I D ’ A C T I V I TAT S

Dimarts 8 Cicle “Les imatges de la ciència”

El matrimoni de la química Agustí Nieto-Galan Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 8

Dimecres 9 pàg. 19

Gènere i diversitat cultural: el repte de la bioètica Margarita Boladeras, Josefina Goberna, Montserrat Guillaumet i Miquel Osset Sala Verdaguer, 19.30 h

Divendres 11

Dissabte 12

Nou cicle: “Quatre autors per a un nou segle”

Sala Sagarra, 19.30 h

Sala Oriol Bohigas, 19 h

El llenguatge dels subalterns Marta Doltra i Gonçal Mayos

pàg. 18

Dijous 10 Tertúlia Borralleras

Cruïlla de Debat Hotel Rívoli, 14 h

Presentació d’Una silla en el Marítim. Cadaqués, verano del 80, de José Luis Segura José Luis Segura i Olga Merino

pàg. 5

Els revolucionaris al llarg de la història: és possible la revolució avui? Bernat Castany i Manuel de Seabra Sala Verdaguer, 16 h

pàg. 19

Aula Oberta d’Història Oral

Albert Jané, activista de la llengua catalana Albert Jané, Bernat Castany, Enric Crusat i Francesc Fontboté Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 11

Projecció de la pel·lícula Le Havre

pàg. 12

Joves escriptors en temps de crisi Jordi Solé, Alex Vivaut, Oleguer Homs, Daniel Estorach, Ricard Viloca i Gemma Amargant Sala Verdaguer, 19 h

pàg. 6

Sala Verdaguer, 11 h

pàg. 5

Prosa catalana contemporània. Club de lectura

Quan érem feliços (2012), de Rafel Nadal Aula 503, 18 h

pàg. 21

Cicle “Artistes residents 2012-2013”

Anna Urpina, violí Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 15

Diumenge 13 Concert d’Helena Muñoz, violí, i Albert Jiménez, piano Sala Oriol Bohigas, 18.30 h pàg. 16


Dilluns 14

Dimarts 15

Tertúlia d’Economia

Tertúlia Respira

Per què cada cop és més difícil governar? Joan Subirats Hotel Rívoli, 14 h

pàg. 19

Controvèrsies: l’actualitat a debat

Independentisme versus federalisme Hèctor López Bofill Sala Oriol Bohigas, 19.30 h pàg. 2

Tertúlia del TR3SC. Club Català de Cultura

Aquesta crisi, es pot viure en positiu? Àlex Rovira Sala de Juntes, 19 h

pàg. 20

Enquestes electorals, ciència o política? Gabriel Colomer Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 9

Dimecres 16 Història del segle XX (1914-1991), d’Erich Hobsbawm

pàg. 21

En record de Tomàs Garcés, ateneista, escriptor i periodista D. Sam Abrams, Joan Tarrida, Valentí Soler i Jordi Garcés pàg. 3

Sala Sagarra, 16 h pàg. 21

pàg. 19

pàg. 19

Recordant Carles Pirozzini. La construcció de la capitalitat cultural de Barcelona Maria Ojuel i Jordi Casassas Sala Verdaguer, 19.30 h

Divendres 18 Ètica i poesia

Solidaritat en temps de crisi. Què hi diuen els poetes? (2a part) Aula 307, 19 h

pàg. 20

Nou cicle “Quatre autors per a un nou segle”

Projecció de la pel·lícula Copie conforme (Còpia certificada) Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 13

Dissabte 19

Dijous 17 Tertúlia Borralleras

Cruïlla de Debat Hotel Rívoli, 14 h

Sala Sagarra, 19 h

Sala Bohigas, 19.30 h

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Aula 304, 10.30

Trobada amb l’escriptor Javier Cercas, el qual ens parlarà del llibre Las leyes de la frontera

pàg. 17

Visita cultural a l’Acròpolis de Tàrraco Plaça de Catalunya, 9 h

pàg. 22

Cicle “Artistes residents 2012-2013”

Duo Dordal-Tàpies Sala Oriol Bohigas, 19.30 h

pàg. 15


Diumenge 20 Escacs. Campionat de Catalunya per equips Aula 306, 9 h

pàg. 9

AB Llibre Fòrum. Nou de narrativa

El Palau de la Lluna, (Moon Palace, 1989), de Paul Auster Aula 402, 18 h

pàg. 21

Dilluns 21 El problema dels desnonaments

pàg. 20

Cicle “Les decisions del Quebec: els referèndums de 1980 i 1995”

El referèndum de 1995: esperances decebudes. Projecció del documental Référendum. Prise deux/ Take 2 Xavier Arbós i Marc Sanjaume Sala Oriol Bohigas, 19 h

La fotografia que fou Oriol Maspons Sala Verdaguer, 19.30 h

Dimarts 22 Cicle “Joan Sales”

El poeta soldat D. Sam Abrams i Francesc Xavier Hernàndez Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 10

Sala Sagarra, 19.30 h

Dijous 24

Cruïlla de Debat pàg. 14

pàg. 4

El genocidi franquista a Extremadura Antonio Martin, Antonio Mayo i Eduard Moreno

Fòrum de Debat Social

Sala Sagarra, 18 h

Dimecres 23

Cicle “icones de la fotografia catalana”

pàg. 11

Hotel Rívoli, 14 h

Tertúlia Borralleras

pàg. 19

Cicle “Violència de paper i violència de cel·luloide. Novel·la i cinema policíacs a la Barcelona dels anys 50: Gabriel Ferrater, Mario Lacruz i Manuel de Pedrolo”

L’“explosió” Simenon a la Barcelona de 1950 Laureà Bonet Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 6

Control ciutadà en un estat centralista o federal Giacomo Ponzetto Sala Sagarra, 16 h

pàg. 19

Una proposta de videocreació Albert Merino Sala Oriol Bohigas, 19 h

pàg. 13

Consulta i democràcia: com Catalunya decidirà el seu futur Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 17

Visita comentada a l’exposició Explosió! El llegat de Jackson Pollock, a la Fundació Joan Miró

Fundació Joan Miró Parc de Montjuïc, s/n, 17 h pàg. 14


Dilluns 28

Divendres 25 Dia Internacional de l’Holocaust

L’Holocaust a Barcelona Rosa Sala-Rose i Sergi Jover Rejsek Sala Oriol Bohigas, 19.30 h

pàg. 5

Dissabte 26

Sala Oriol Bohigas, 19.30 h

Lluís Sintes, baríton pàg. 16

Diumenge 27 Escacs. Campionat de Catalunya per equips Aula 306, 9 h

pàg. 9

Redescobreix l’Ateneu Entrada de carruatges, 11 h pàg. 23

Teatre instrumental pàg. 16

Dijous 31

Sala Oriol Bohigas 19.30 h

Tertúlia Borralleras pàg. 8

Dimecres 30 Cruïlla de Debat Hotel Rívoli, 14 h

pàg. 19

Testaments i herències a Catalunya Lluís Jou i Mirabent Hotel Rívoli, 14 h,

Sala Sagarra, 19.30 h

pàg. 20

Nou cicle “L’Ateneu i la novel·la: el premi Crexells”

Joan Puig i Ferreter, El cercle màgic Guillem-Jordi Graells

pàg. 7

pàg. 19

Sala Verdaguer, 18 h

pàg. 11

Cicle “Dijous europeus”

Cicle “ICGenHer”

Tertúlia Espai Ateneu

Sala Sagarra, 16 h

Reunió de la secció d’Estudis Politics, Jurídics i Socials

Però encara hi ha títols nobiliaris a Catalunya? Comte de Sert, Armand de Fluvià i Escorsa i Pedro Moreno i Meyerhoff

Sala Verdaguer, 19.30 h

Cicle “Artistes residents 2012-2013”

Sala Oriol Bohigas, 12 h

pàg. 18

Dimarts 29

Cicle “Artistes residents 2012-2013”

Sala Oriol Bohigas, 19.30 h

Presentació d’El quadern gris, de Josep Pla. Edició crítica de Narcís Garolera Lluís Bonada, Jordi Gracia, Jordi Cornudella, Emili Rosales i Narcís Garolera

La ciència a l’Amèrica Llatina: mapes i trajectòries Jesús Sebastián

pàg. 17

Debat sobre el balanç de la Presidència xipriota de la Unió Europea Antonis Toumazis i Anna Marcoulli Sala Verdaguer, 19.30 h

pàg. 11


Ateneu Barcelonès

AMICS ATENEU BARCELONÈS

INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Carrer Canuda, 6 08002 Barcelona Centraleta: 93 343 61 21 Fax: 93 317 15 25 Biblioteca: 93 343 61 20 Escola d’Escriptura: 93 317 49 08 info@ateneubcn.org

www.ateneubcn.org

Troba’ns a:

Programa d'activitats (Gener 2013)  

Programa d'activitats de l'Ateneu Barcelonès (Gener 2013)