__MAIN_TEXT__

Page 1

Antwoord op vragen over asbestemming


Herinneringen De leegte na een overlijden is niet op te vullen. Wat er overblijft is een herinnering aan hoe de overledene in het leven stond. De behoefte aan nagedachtenis is groot en omdat er zoveel mogelijkheden zijn om je dierbare te herinneren, willen wij je met deze brochure op weg

Voor vragen of persoonlijk advies, neem gerust contact met ons op. Bel 076 - 521 9453 of stuur een mail naar info@zuylen.nl. Een afspraak maken om al onze urnen en sieraden te bekijken kan ook altijd.

helpen om een juiste keuze voor de asbestemming te maken. Kies je voor een langdurige herinnering in een columbarium, een mooi sieraad wat je bij je draagt of denk je aan een verstrooiing? Omdat je maar één keer definitief afscheid neemt, ­helpen wij graag met het ­maken van de juiste keuze.

3


Na de crematie De duur van een crematie is ongeveer twee uur. Na de crematie is het wettelijk verplicht om de as minimaal een maand te bewaren. Dit geeft nabestaanden de gelegenheid om na te denken en het eens te worden over de asbestemming. De as bewaren we in een afgesloten speciale ruimte in ons crematorium. Zuylen is aangesloten bij GreenLeave. Deze stichting bevordert de duur­zame uitvaart. De as bieden wij daarom standaard aan in een 100% biologisch afbreekbare urn. Een andere urn is tegen meerprijs ook mogelijk. Indien je voor een asverstrooiing kiest, kun je de as in een strooikoker laten doen.

4

100% biologisch afbreekbare urn

Strooikoker


‘De Omarming’: een van onze symbolische kunstwerken. 5


Asbestemming Na de crematie zijn er drie mogelijkheden voor asbestemming: - bijzetten of begraven van de urn - de as in een sieraad of urn mee naar huis nemen - verstrooien van de as Op de volgende pagina’s lees je over de ­verschillende mogelijkheden.

Bijzetten of begraven van de urn Het begraafpark van Zuylen biedt mooie plekken om as bij te zetten of (bovengronds) te begraven. Op deze manier heb je altijd een mooie plek om je dierbare te herdenken.

6


Urnenloofgang

De urnenloofgang is uniek in zijn soort. Direct wanneer je begraafpark Zuylen oploopt via de ingang aan de Tuinzigtlaan zie je op weg naar het crematorium aan de linkerkant onze fraaie urnenloofgang. Deze loofgang is voorzien van een stalen constructie waarboven zich een prachtig bladerdak heeft gevormd. Op deze mooie locatie kun je voor tenminste tien jaar de urn laten begraven. Daarna steeds met 5 jaar te verlengen.

De urnenloofgang biedt prachtige plekken om een urn te begraven.

Het columbarium: een prachtige urnenmuur.

Columbarium

Het columbarium, ook wel urnenmuur ­genoemd, bevindt zich in een prachtige tuin op het begraafpark, naast het crematorium. In de tuin zelf kun je ook een urn plaatsen. De urnen worden hier afgeschermd door een taxushaagje. De minimale huurtermijn van een plaats in het columbarium of in de tuin is vijf jaar. Deze periode kan steeds opnieuw met vijf jaar verlengd worden. 7


Capella

De Bredase kunstenaar Marius Boender ontwierp de capella: een bovengronds grafmonument met twee nissen voor asbestemming en een gedenkruimte in het midden met een glazen deurtje ervoor. Hierin kunnen gedichten, foto’s of tekeningen worden geplaatst. Ook is het mogelijk om de voorwerpen die in de gedenkruimte staan na ­verloop van tijd te vervangen door voorwerpen die dán weer op een betere manier de herinnering levend houden. De capella’s staan verspreid over ons begraafpark ingepast in de bestaande beplanting. Specifieke wensen met betrekking tot plaatsing zijn bespreekbaar. Voor tien jaar betaal je plaatsingsrecht plus kosten van de aanschaf. ­Daarna is dit steeds met vijf jaar te verlengen.

In de urnentuin wordt de asbus in een keldertje geplaatst.

Urnentuin

De capella is een bovengronds grafmonument.

8

In de urnentuin wordt een geschikte ­asbus in een keldertje in de grond ­geplaatst. Dit keldertje wordt afgesloten met een deksel. Hier bovenop wordt een steen gelegd die je zelf kunt bestellen bij een steenhouwerij naar keuze. Voor de vorm, materiaalsoort en afmeting van de steen kunnen per plaats afwijkende regels gelden. De minimale huurtermijn is tien jaar en steeds met vijf jaar te verlengen.


Bovengronds begraven

Begraafpark Zuylen beschikt ook over de mogelijkheid om urnen bovengronds te ­begraven. In een afgesloten ruimte worden ze geplaatst in een aarden wal die ­gelegen is rondom en naast een prachtig aangelegde vijver. Tijdens de aanleg hebben we gekozen voor een organische vorm: een met groen begroeide grafheuvel rondom een vijver. ­Esthetiek vinden wij belangrijk. Én het moet prettig voelen om hier rond te wandelen.

Urnen kunnen bovengronds begraven worden.

De urnamenten.

Urnamenten

Wanneer je langs onze strooivelden wandelt, trekken de urnamenten meteen je aandacht. CeKaBe ontwierp deze prachtige kunstwerken die door hun speciale vorm een heel eigen ­gezicht geven aan de omgeving. De keramische bloemen zijn geplaatst op zuilen van keramiek. In deze zuilen van verschillende afmetingen is plaats voor twee of drie asbussen. Bijzettingen kunnen eenvoudig plaatsvinden inclusief een naamplaatje. De urnamenten vormen samen een indrukwekkend bloemenveld. 9


Een sieraad of een sierurn voor thuis Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de as van je dierbare thuis te bewaren. Standaard bieden wij de as aan in een 100% biologisch afbreekbare urn (zie pagina 4). Je kunt ook kiezen voor een sierurn. Verderop in de brochure staan diverse soorten. Daarnaast hebben we een grote collectie sieraden waarin we een kleine hoeveelheid as kunnen doen. Hiermee draag je je liefdevolle herinnering altijd dicht bij je. Wil je een urn of sieraad in het echt zien? Bel of mail gerust voor een afspraak om ons volledige assortiment te bekijken: 076-521 9453 of info@zuylen.nl

Medaillons

Onderstaande medaillons zijn exclusief collier.

PBF 003

PHU 175

PHS 007

10


Medaillons inclusief collier

De medaillons op deze pagina zijn inclusief collier en verkrijgbaar in 14 karaat goud en in zilver. In het sieraad kan een kleine hoeveelheid as van de over­ ledene worden bewaard. Hierdoor is het mogelijk om de herinnering aan een dierbare op een discrete manier dicht bij je te dragen. Wij adviseren om medaillons te laten solderen door een juwelier.

TW 230

TW 298

TW 366 TW 338 TW 375

TW 373 TW 368

TW 234

TW 364

TW 306

TW 348

TW 335

11


Asbedels

In de bedel, die losgedraaid kan worden, is een kleine ruimte voor as. Hierdoor is het mogelijk om de herinnering aan een dierbare op een discrete manier dicht bij je te dragen. Wij adviseren om de asbedel te laten solderen door een juwelier. De bedel kun je gemakkelijk aan een eigen collier of armband hangen.

SAB3

SAB5

SAB12

PLB 003

SAB7 SAB15

PSB 001 PTD 002

12


Ringen

In al deze ringen kan een kleine hoeveelheid as verwerkt worden. Bij sommige modellen gaat er een kleine hoeveelheid as aan de binnenkant van de ring waarna er een klein laagje zilver of goud overheen gaat. Er zijn ook ringen waar de as onder het steentje of in een holle ruimte in de ring wordt verwerkt. Een vingerafdruk op een ring is bij bepaalde modellen ook mogelijk. Vraag hier gerust naar.

TW 528

TW 546

TW 544 TW 545 AM RO 33/8

AM RO 38/8

TW 762

TW 758

NM Rond_Ag

13


BW 4008

BW 4003

BW 4004

Asdoosjes

Deze kleine tinnen doosjes zijn geschikt om een kleine hoeveelheid as in te bewaren. Hiermee kun je aan meerdere dierbaren van de overledene een aandenken geven. De doosjes zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en motieven.

BW 4007

BW 4009

14


Onze urnen en sieraden kun je op afspraak bekijken.

Urnen De as thuis bewaren kan in een verzegelde urn die je meekrijgt van het crematorium. De as bieden wij aan in een 100% ­ bio­logisch afbreekbare urn, zie pagina 4. Een andere urn is tegen meerprijs ook mogelijk. Van standaard asbus zoals hieronder tot een prachtige sierurn. Op de volgende pagina’s staan verschillende modellen. Een afspraak maken om ons complete assortiment te bekijken kan natuurlijk. Bel 076-521 9453 of stuur een mail naar info@zuylen.nl.

542110

542310

15


Messing

Deze messing urnen worden met de hand gemaakt en nauwkeurig afgewerkt. Messing wordt vervaardigd uit hoogwaardige metalen zoals brons, koper en zink. Aan deze messing collectie is veel tijd en aandacht geschonken met betrekking tot vormgeving en decoratie. Er zijn grote en kleine modellen verkrijgbaar. Informeer hiernaar bij onze ­medewerkers.

CHK 250 - HU 250 - HU 250K

HU 139 - HU 139K BF 003 – BF 003S - BF 003K

CHK 116 - HU 116 - HUH 116 - HU 116K

HU 240 - HU 240K

16

HU 138 - HU 138K

HU 110 - H 110K


HUH 022S

HUH 021S

HUS 006

HUS 007

HUH 003

HUH 004

SB 001 - SB 001K

TD 003 - TD 003S - TD 003K

CHK 270 - HU 270 - HU 270 K - HUH 270

LB 003 - LB 003K

17


Marmer

Geen enkele urn is hetzelfde als je voor een marmeren urn kiest. Er zijn verschillen in kleurschakeringen en ook de kristalstructuur en de aders, die zo typisch zijn voor marmer, verschillen per product.

SU 2981 - SU 2981K

SU 6783 - SU 6783K SU 6221 D - SU 6221 DK

18


Keramiek

Keramiek is een veel gebruikte materiaalsoort om urnen mee te vervaardigen. ­Speciaal geselecteerde ingrediënten worden gemixt waardoor een keramische massa ontstaat. Hiermee worden de modellen vormgegeven. De urnen worden bedekt met verschillende kleuren emaille. Dit resulteert in een prachtige, kleurrijke urnenlijn.

KU 004 - KU 004S - KU 004M

In Nederland werken wij ook nauw samen met verschillende keramisten, waaronder kunstenaar Geert Kunen. Door de unieke details en doordachte symboliek worden zijn creaties niet direct herkend als urn, maar als kunstobject.

UGK 063B

KU 002 - KU 002S - KU 002M

KU 301 - KU 301K

UGK065 KU 512 – KU 512M – KU 512S - KU 512K

UGK 039

19


Glas

Een subtiele ontwikkeling van de laatste jaren is het versmelten van de as van een dierbare in een reliek van massief glas. De asresten zijn zichtbaar als bruisende lichtpunten maar niet als zodanig herkenbaar.

KR WAXINE

KR HART

Er zijn meerdere kleurcombinaties mogelijk. Voordat een glasobject de glasstudio verlaat, wordt het onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole. Het hele proces bij glaskunst is ambachtelijk handwerk. Daarom verschillen de objecten onderling van kleur en grootte. Een gravure is ook mogelijk aan de hand van matte witte letters op het glasobject.

KR REGENBOOG

KR FLORA

KR LEVENSBOOM

MS 1203

MS 1407

MS 1003

MS 1157 KR RHEA

20


Verstrooien Verstrooien van de as is een definitieve keuze. Er blijft ­hierna niets tastbaars over. Kies je er bewust voor om as te verstrooien, dan kan dat op verschillende manieren en op diverse locaties. Z ­ uylen heeft speciale strooivelden waarop dit kan. Ook is het mogelijk om as in een bestaand graf te verstrooien. Buiten Zuylen om, is het ook mogelijk om as in een openbare ruimte of op zee te laten strooien. Wel gelden hier per gemeente verschillende regels voor. ­Mogelijkheden en informatie over het verstrooien van as is bij de medewerkers van ons crematorium verkrijgbaar. 21


Glasmonument

Wanneer je kiest voor verstrooiing maar toch graag een vaste herdenkingsplaats wenst, overweeg dan een gedenkplaatje van glas te reserveren op een van de glasmonumenten op het strooiveld van ons begraafpark. De gegevens van je dierbare worden gegraveerd in een glasplaatje waarbij je kunt kiezen uit diverse kleuren. De huurtermijn bedraagt drie jaar en is te verlengen met een zelfde periode van drie jaar.

Een gekleurd plaatje op ons glasmonument.

Kunstwerk Tijdsequentie: een gedenkwaardige plek.

Marius Boender

Kunstenaar Marius Boender ontwierp het werk ‘Tijdsequentie’ op ons begraafpark. Door ieder jaar aan deze spiraal een boompje van één jaar toe te voegen, is hij er in geslaagd om zowel het voortschrijden van de tijd als het steeds weer ontstaan van nieuw leven in een zich steeds ontwikkelend groen werk vorm te geven. Een gedenkwaardige plek om de as van je dierbare te verstrooien. 22


Na een crematie breekt een moeilijke tijd aan. Hoe moeilijk het ook is, je moet verder. Daarom vinden wij het belangrijk om persoonlijk te adviseren over de juiste bestemming voor de as van je dierbare. In deze brochure staan veel ­mogelijkheden, misschien zelfs wel teveel om een weloverwogen keuze te ­maken. Dat snappen wij. Neem daarom gerust contact op voor vragen of het maken van een afspraak om de volledige collectie sieraden en urnen te zien. Bel 076-521 9453 of stuur een mail naar info@zuylen.nl. De openingstijden van ons informatiecentrum zijn van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur, op vrijdag tot 16.00 uur.

23


201808

“Herinnering is een vorm van ontmoeting.” Kahlil Gibran

Tuinzigtlaan 11 4813 XH Breda

076-521 9453 info@zuylen.nl www.zuylen.nl

Profile for AS! Your Custom Made Creative Agency

Antwoord op vragen over asbestemming  

Antwoord op vragen over asbestemming  

Advertisement