Page 1

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN ÅSTORPS CYKELKLUBB


Cykel-SM Landsväg 2013

www.astorp2013.se

Välkomna till Cykelfesten! Senast det begav sig var i Eslöv för 11 år sedan. Nu är det äntligen dags igen för ett Cykel-SM på landsväg i Skåne! Det är med stolthet Åstorps Cykelklubb i nära samarbete med Åstorps kommun och Svenska Cykelförbundet arrangerar Svenska Mästerskapen i landsvägscyklingen 2013.

Tävlingsprogram & starttider

Vi ser med tillförsikt fram emot att bjuda Cykelsverige på några riktigt utslagsgivande banor med start och målgång på Storgatan mitt i Åstorp. Tempobanorna innehåller en del klassisk slätåkning, en tuffare stigning med efterföljande utförskörning samt ett parti i ett böljande landskap där vinden kan spela cyklisterna ett spratt. Linjeloppen körs på ett 15,8 km långt varv, där varje varv innehåller två stigningar. Varvets första stigning är den drygt kilometer långa Kärrebergabacken med en stadig lutning på 5-6 %, där även vinden kan vara en avgörande faktor. Den andra stigningen, Björnåsbacken, är kortare men med en tekniskt krävande ingång. På sina inledande 300 m har den dessutom en snittlutning på över 10%. I tillägg till backarna, kan banan om vinden vill, bjuda på ett par riktigt tuffa kantvindssträckor.

Datum Onsdag 19/6 Onsdag 19/6 Torsdag 20/6 Torsdag 20/6

Individuella tempolopp

Datum Lördag 22/6 Lördag 22/6 Söndag 23/6 Söndag 23/6

Tack alla ni frivilliga som ställer upp och gör detta arrangemang möjligt! Varmt välkomna till Åstorp allesammans! Jon Wahlström, Tävlingsledare

Karta & banprofil linjelopp

15,8

19

n rum ata ent gsg lla pC s r ä a å v o v n t n g r ör - Ås - Tin - Jä - Bj 28 44 34 84

14,4

-K

rp

rsto

nna

Gu

13,1

86

s am - Vr

12,1

-K

n

cke

aba

erg

eb ärr

9,4

20

eb ärr

6,0

-

a

erg

4,4

0,0

28

rum

ent

Start 13:45 16:15 14:30 15:15

Klass Herr Junior Dam Senior Dam Junior Herr Senior

Varv 8 8 4 13

Distans 126,4 km 126,4 km 63,2 km 205,4 km

Start 10:00 14:30 08:30 11:15

Karta tempolopp

Utöver en mängd samarbetspartners inom många olika områden, kräver ett arrangemang av den här digniteten en stor skara funktionärer av alla de slag. I tillägg till Åstorps Cykelklubbs medlemmar, kommer en hel del funktionärer från andra föreningar i Åstorp och cykelklubbar runt om i Skåne.

pC

Distans 27,9 km 27,9 km 16,2 km 43,2 km

Linjelopp

Ute längs banan kan man som åskadare förutom att beskåda förstklassig cykelåkning, njuta av en fantastisk utsikt över det nordvästskånska landskapet.

or Åst

Klass Herr Junior Dam Senior Dam Junior Herr Senior


Cykel-SM Landsväg 2013

www.astorp2013.se

Fyra frågor till de regerande linjemästarna

SVENSKA

Emma Johansson

Sveriges främsta damcyklist, regerande svensk mästarinna i både tempo och linjelopp. Heltidsproffs i australiensiska ORICA-AIS, på hemmaplan tävlandes för Härnösand CK. Har du något tidigare cykelminne från Åstorp? - Har inget specifikt Åstorp-cykelminne. Men körde OBStävling i Laholm som junior (uttagnings tävling för junior VM) där jag körde ifrån alla motståndare över Hallandsåsen och var på väg solo in mot mål när jag blev sänt fel väg och kom in som 3:a istället till allas förvåning. Vilka är dinapersonliga förväntningar på SM? - Jag önskar att försvara mina titlar från ifjol. Vad har mästartröjan betytt för dig? - Massor. Det är med stolthet som jag bär de svenska färgerna runt om i världen.

TRÄNIN

PROVA-PÅ-PRIS

2 nr r k 9 9 (Ord pris 158 kr)

Tel 0470-76 24 00

www.cyclingplus.se/kampanj

Vem vinner seniorlinjeloppen? - Svårt att säga, men Jonas Ahlstrand kanske.

Christofer Stevenson

G I T K I R N E TESTA ! G N I N D I T L E CYGKSTIPS - INSPIRATION - TESTER

Regerande svensk mästrare i linjelopp. Säfflesonen tävlandes för Team Kungälv samt det danska laget Concordia-Riwal.

Tempo- loppet har jag inte deltagit i på ett par år, men då man får ett par dagars vila, samt “slipper” köra 50km, så blir det en bra “genomkörare”.

Har du något tidigare cykelminne från Åstorp? - Mitt första cykelminne är ifrån när jag var junior och körde en Sverige-Cup i Åstorp, sedan har jag varit där flera gånger. Det jag dock kommer ihåg mest är försöket att kopiera en “sprinttävling” i längdskidor, dock på cykel, vilket kanske inte slog helt optimalt ut, men det var rätt skoj och jag är förvånad att ingen fortsatt att slipa på det konceptet.

Vad har mästartröjan betytt för dig? - Den har kanske inte betytt så mycket som jag hoppats på, men självklart har den hjälpt mig en del. Samtidigt som det är en ära att köra runt i den varje dag oavsett, om det är träningen eller tävling jag ska ut på, så det en “moral-boost” att ta den på sig.

Vilka är dina personliga förväntningar på SM? - Tänker man på linjet, så har jag ju inte så mycket att vinna på att ställa upp, utan det kan bara gå sämre eller lika bra som förra året. Med andra ord får jag försöka att göra det lika bra.

Vem vinner seniorlinjeloppen? - För att slippa ha tre cyklister, som följer mitt bakhjul säger jag; Johan Landström, ta hans hjul! Hur som helst hoppas jag att det blir en offensiv tävling, där den starkaste vinner.

Svenska Cykelförbundets ordförande har ordet Cykelsporten är framgångsrik. Våra svenska cyklister är framgångsrika internationellt och vi har också talangfulla cyklister som är på väg. Min förhoppning är att de svenska framgångarna ska öka intresset för cykelsporten och locka nya utövare och ledare till vår idrott. Alla är välkomna vi vill bli fler i cykelfamiljen! På vår hemsida www.scf.se. hittar du information om cykelsporten och var du hittar din närmaste förening. Lokalt engagemang och stöd en förutsättning För att ett arrangemang som Svenska Mästerskapen ska vara genomförbart kravs att det finns stöd och engagemang på den lokala orten och jag vet att hela Åstorp ställt upp helhjärtat för Åstorps CK och SM-tävlingarna. Detta stöd är ovärderligt och Svenska Cykelförbundet är stolta och glada för att vi nu tillsammans får möjlighet att uppleva SM i Åstorp. Stort tack till Åstorps Kommun, polisen, sponsorer och samarbetspartners för att ni ställer upp för cykelsporten. Ideella krafter – guld värda Dessutom vore dessa SM tävlingar inte heller möjliga utan alla människor som arbetar ideellt för cykelsporten lokalt i våra föreningar, som ger av sin tid och sitt engagemang för att dessa mästerskap ska bli verklighet antingen som funktionär i SM-organisationen eller ledare och tränare i de deltagande föreningarna. Åstorps CK är en välmeriterad arrangörsförening och jag är övertygad om att vi kommer att få uppleva ett utomordentligt fint SM-arrangemang. Jag önskar arrangörerna och alla funktionärer, alla deltagare och ledare, publik och media ett minnesvärt SM 2013 med inspiration, motivation och glädje!

Vill du cykla med oss?

Vi i Åstorps CK anordnar träningar för gammal som ung, både på landsväg och för er som kör mountainbike. Välkommen in på vår hemsida för mer info angående våra träningar och arrangemang.

www.astorpsck.se

SVERIGES MODERNASTE VÄGHOTELL I alla fall på insidan. Välkommen! Många mil har rullat sedan vi öppnade vårt första väghotell i Laxå 1963. Nu har tiden kommit för den största hotellrenoveringen i svensk historia – tusentals ändringar på 21 väghotell.

Yvonne Mattsson. Ordförande Svenska Cykelförbundet

Läs mer på scandichotels.se/vaghotell


Åstorp – söderåsstaden där människor och företag möts och växer Åstorp – kommunen som s at t e B e r n a dotte pÅ den svenska tronen. Jodå, i skånska Åstorp, eller närmare bestämt i Kvidinge som ligger i Åstorps kommun, bevittnade Sverige en milstolpe för ca 200 år sedan. Året 1810 åkte kungens enda arvinge, kronprinsen Karl August till Kvidinge hed för att

bevittna en husarexercis. Prinsen satt till häst, men ramlade plötsligt av – och dog på momangen. Slaganfall eller förgiftning? – Det är frågan! Hur som haver så stod sveriges kung karl XIII utan arvinge i samband med, eh, olyckan. Lösningen blev att adoptera en viss Jean Baptiste Bernadotte som också senare vid karl XIII:s död blev kung av sverige. Jean Baptiste, som tog namnet karl XIv Johan när han kröntes, uppförde ett massivt monument i kvidinge till minne av den plats och den kronprins som satte honom på den svenska tronen. Besök monumentet för att se och känna historiens vingslag. Åstorp är fylld av kultur. Besök exempelvis Galleri Hultman för en nutida konstupplevelse, ät något gott eller ta en picknick på tomarps

kungsgård, adelsgodset från 1100-talet som är fyllt av konstutställningar för de vuxna och härliga lantdjur för de små. eller åk runt på landsbyggden för att upptäcka nya smaker via de olika gårdsbutikerna som finns i regionen. Besök museet Gyllenbielska hospitalet som huserar tusentals prylar som tidsmässigt sträcker sig från stenåldern ända in på 90-talet. där kan du bläddra i en damtidning från 60-talet, pilla på en 100 år gammal skrivmaskin eller skratta åt konstiga kontorsskyltar från förr. Garanterat upplevelse för prylgalningar, stora som små! eller besök några av de hundratals andra möjligheter till upplevlse i och runt om söderåsstaden Åstorp. Guiden ”Söderåsen” finns på närmsta turistinformation och i den finns tips på aktiviteter och besöksmål, för alla. Hämta ut den!

TomARpS KuNgSgÅRd

Foto: Anders Ebefelt Studio-e

Foto: michael Svensson/Åstorps kommun

Foto: Anders Ebefelt Studio-e

värt att göra och besöka

i söderåsstaden Åstorp, med omnejd TurisTguiden ”söderåsen” finns aTT hämTa på bland annaT följande plaTser: Åstorps turistinformation Storgatan 7, Åstorp 042 - 643 00 kommun@astorp.se www.astorp.se

Klippans turistbyrå Storgatan 46, Klippan. 0435-282 00 turism@klippan.se www.klippan.se

Bjuvs kommun Kommunhuset, Bjuv. 042-458 50 00 info@bjuv.se www.bjuv.se

Röstånga turistbyrå Nackarpsdalsvägen 4, Röstånga. 0435-913 53 turistbyran@svalov.se www.svalov.se

TexTer frÅn SöDerÅS-guiDen (Se ovAn) Av LinA WeibuLL, WeibuLL orD & iDé

SöDerÅSenS nATionALPArK (sid 21) Här möts du av dramatisk natur med djupa sprickdalar och rasbranter, strömmande vatten och lummig, urskogsartad ädellövskog.

nationalparken, med en av norra europas största sammanhängande lövskogar, har ett mycket rikt växt-, fågel- och djurliv. Från platån kopparhatten (90 m) har du en magnifik utsikt. Huvudentrén finns i Skäralid, vid den mäktiga skäralidsravinen. den andra

Foto: Anders Ebefelt Studio-e

entrén ligger i Röstånga vid Nackarpsdalen. Där finns också den märkliga och sägenomspunna odensjön. nationalparksutställning finns i Naturum Söderåsen. geocAching (sid 27) var med om något verkligt spännande! en modern skattjakt, med bärbar Gps-enhet istället för karta. de så kallade cacherna, skatterna, man söker efter utplaceras på natursköna platser, trevliga picknickplatser eller historiska platser. när du har hittat gömman skriver du i loggboken och registrerar upptäckten på www.geocaching.com. om du tar något ur gömman ska du lägga dit något annat. Bärbara GPS finns till uthyrning på turistbyrån i röstånga eller på naturum söderåsen, skäralid. PADDLA KAnoT (sid 28) rönne å bjuder både på stilla vatten och spännande forsar. njut av den vackra sträckan mellan stockamöllan och klippan. du kan också dela upp paddlingen på två dagar. Vindskydd finns för övernattning.

fiSKA (sid 28) Vare sig du är nybörjare eller erfaren fiskare kan få regioner erbjuda ett så variationsrikt fiske. l Finnstorpsdammen är fisket fritt och du får fiska abborre och regnbåge utan fiskekort! På övriga ställen är det bäst att fråga om fiskekort krävs. l Ränne å simmar abborre, braxen, gädda, mört, lax och öring. l Klåverödsdammen kan du fiska bäckröding, öring och regnbåge. riD PÅ Tur (sid 28) det spelar ingen roll om du är en van ryttare eller aldrig har suttit på hästryggen. Det finns en häst för alla. på trygga islandshästar eller haftingerhästar får du en härlig och annorlunda naturupplevelse. ÅK moTorcyKeL (sid 28) Hitta de vackraste vägarna, sevärdheterna du inte får missa, gårdsbutiker, bra restauranger och trevligt boende med trygg parkering. söderåsenrundan är gjord för mc.


Ängelholm: Båstad: Helsingborg: Höganäs: Klippan: Landskrona: perstorp: Svalöv: Örkelljunga:

21 min 35 min 20 min 30 min 16 min 31min 28 min 32 min 22 min

FoTo: HENK BEcK

KvB

AB Kvidingebyggen

cyKLA (sid 28) att cykla är att uppleva med alla sinnen. på Söderåsen finns många vackra cykelvänliga vägar och det är tätt mellan sevärdheterna. dessutom är det aldrig långt till en gästgivargård eller ett trevligt café. cyKLA mounTAinbiKe (sid 29) upplev ett fartfyllt äventyr över stock och sten på mountainbikebanan i klåveröds strövområde. Full fart framåt! ta med egen cykel. cyKLA DreSSin (sid 29) ta med familjen på en dressintur. Cykla tur och retur längs den 6 km långa veteranjärnvägen mellan klippan och Ljungbyhed. njut av den omväxlande och fantastiska naturen. goLf (sid 29) l skåne är golf en riktig folksport därför kan vi erbjuda dig många fina banor av vitt skilda karaktärer: skogs- eller parkbanor och banor med fantastisk utsikt. Från svalövs Golfbana kan du se både Öresundsbron och turning Torso i horisonten när det är fint väder.

Helsingborg, Ängelholm, klippan, svalöv och Bjuv. och med närhet till e6 och e4, riksväg 21 och länsväg 112 som går genom Åstorp, är kommunen en möjligheternas punkt inom regionen, eller inom platsvarumärket Familjen Helsingborg som det kallas för. Åstorp ligger i centrum med en välutbyggd kollektivtrafik och bra vägnätverk till och från de andra kommunerna i regionen. Åstorp har alltid varit attraktivt som bostadsort på grund av den centrala placeringen i

regionen. det är här man möts och växer, med en fenomenal natur i sin omgivning dessutom. I Åstorp bor alla med gångavstånd till naturen! Kommunen planerar att fler ska kunna bosätta sig i Åstorp för att kunna njuta av den geografiska närhet som erbjuds, naturen, de kollektiva komunikationerna samt kulturen som flödar inom regionen. Naturligtvis i varierade boendeformer, här ska finnas plats för alla! välkommen till kvidingebyggen när du är

intresserad av boende i söderåsstaden. Åstorp har inte bara en vacker miljö att erbjuda. kommunen är även en bra plats för företag att växa i. Fler väljer att etablera sig i Åstorp bland annat på grund av det fina logistiska läget! Besök www.astorp.se, www.kvidingebyggen.se, www.foretagarna.se eller www.soderasen.com för mer information kring boendefrågor och näringsliv.

www.soderasen.com

evenemanG somma re n 2 0 1 3

För fler tips på besöksmål och en fylligare evenemangskalender

19-23 juni n Cykel-sm, Åstorp Juni-juli n ”kuta och kör” Billesholms folkpark 29-30 juni n torparedagarna, Åstorps centrum 5-7 juli n msCC svenskt sportvagnsmeeting, ring knutstorp 12 juli n ahlberg, ek och roswall, tomarps kungsgård 13 juli n Fly’n ride, Ljungbyhed park 20-22 juli n kvidinge Loppis 2-7 augusti n Hovturnén, Söderåsen 15-17 augusti n odensjökonserterna kultur i natur 16-17 augusti n Ljungbyheds Gammelmarknad 17 augusti n Bjuvsbournouten, Bjuv 23-25 augusti n nordiskt mästerksap i road racing, ring knutstorp 6-7 september n skåne truck show, Ljungbyhed park 7 september n autorpa Ferrari racing day, ring knutstorp

Foto: Anders Ebefelt Studio-e

Du är i Åstorp. Titta åt det ena hållet och du ser Söderåsen. Titta åt det andra hållet och du ser hallandsåsen. Sätt dig på Pågatåget och 25 minuter senare är du på Dunkers kulturhus i centrala helsingborg. Knacka på kommunledningskontorets dörr i Åstorp och sannolikheten är stor att det är just kommunchefen som öppnar. Här är nära till mycket. Här är det bra att bo. Åstorp gränsar till fem andra kommuner:

Grafik: Michael Svensson/Åstorps kommun

så här långt är det till åstorps centrum från de andra orterna med bil

ingvAr oLDSberg bor inte i Åstorp. men kommer på besök lördagsöndag 22-23 juni för att leda och underhålla under Cykel-sm som äger rum i Åstorp mellan den 19 och 23 juni. mer information om Cyckel-SM finns på www.astorp2013.se


Cykel-SM Landsväg 2013

www.astorpsck.se

Fyra frågor till några av favoriterna Hanna Nilsson

Kristianstadtjejen med stor talang har framtiden för sig. Tävlar på SM för Staffanstorps CK kör till vardags i det svenska proffslaget Cramo Go:Green.

Thomas Löfkvist

Gotlänningen som tidigare vunnit både linje och tempo SM. Proffs i det Schweiziska stallet IAM Cycling Team. I Sverige representerar han JHWC Cykelklubb.

Tobias Ludvigsson

Den unge smålänningen som för bara några veckor sedan avslutade sitt första Giro d’italia. Gör sin andra proffssäsong i Team Argos Shimano, i Sverige tävlandes för Jönköping CK.

Har du något tidigare cykelminne från Åstorp? - Har minne kvar från Åstorpsloppet som var fint arrangerat och en kanonbana mitt första elit-år. Har du något tidigare cykelminne från Åstorp? - Jag har kört Åstorpsloppet sedan jag var 11 år. Det starkaste minnet är från 2011 då jag tog min första seger i elitklassen här. Vilka är dina personliga förväntningar på SM? - Roliga och fartfyllda tävlingar där starkast vinner. Vad skulle en mästartröja betyda för dig? - Det skulle vara en dröm som gick i uppfyllelse. Vem vinner seniorlinjeloppen? - Kessiakoff på herrsidan och någon från Cramo Go:Green på damsidan.

Har du något tidigare cykelminne från Åstorp? - Nej tyvärr inte, blir premiär för mig. Vilka är dina personliga förväntningar på SM? - Jag hoppas kunna få med mig en mästartröja hem. Var många år sen sist, så jag känner mig redo för en ny. Vad skulle en mästartröja betyda för dig? - Att få åka i mästartröjan under ett helt år hade varit trevligt, det ger alltid lite uppmärksamhet. Vem vinner seniorlinjeloppen? - Jag hoppas självklart på mig själv men annars någon av de andra proffsen så att tröjan syns ute i Europa.

it’s finally here...

Impactprotector The shockabsorber that gives your screen superb damage protection. copter.com/impactprotector

Vilka är dina personliga förväntningar på SM? - Jag siktar in mig först på tempoloppet och går såklart in för att vinna. Linjeloppet skulle vara en dröm att vinna också, men blir hårt som vanligt. Vad skulle en mästartröja betyda för dig? - En mästartröja är ju oerhört stort och jag anser att den ska ut och visas i Europa på dom stora tävlingarna, det är en vacker tröja och alltid speciellt. Vem vinner seniorlinjeloppen? - Hoppas såklart att nån av proffsen vinner i år så tröjan kommer ut mer. Skulle även vara glad för bror min om han skulle ta den vilket är möjligt, men såklart skulle jag vilja komma åt den i år!


Cykel-SM Landsväg 2013 Alexandra Nessmar

19-åringen från Södra Sandby som är svensk cykels stora framtidshopp, gör sitt första år i elitklassen. Flerfaldig svensk juniormästarinna. Tävlar för Alrikssons Go:Green.

Har du något tidigare cykelminne från Åstorp? - Jag har kört Åstorpsloppet sen första året i 13-14. Har väldigt bra minnen där ifrån då jag vunnit de gånger jag ställt upp. Föra året lyckades jag även vinna över dameliten då jag körde som junior. Vilket kändes riktigt roligt! Tycker att banan är riktigt bra och en av de bättre i Sverige och tävlingen är alltid bra organiserad. Vilka är dina personliga förväntningar på SM? - Jag tror att årets SM kommer bli ett av de bättre SM arrangemangen som jag har varit på. Då det alltid har varit hög klass på banor och arrangörer, hoppas på en riktig cykelfest och trevlig stämning. Mina förväntningar själv på SM tävlingarna är att det kommer bli stenhårt. Då det suger rätt bra efter några varv i backen ute på varvet och den fina kantvinden som varvet alltid bjuder på. Men det ska bli riktigt roligt att få köra Senior SM och köra mot de stora tjejerna. Vad skulle en mästartröja betyda för dig? - Att köra i en mästartröja är alltid en ära. Även om jag bara har kört i junior mästartröjan så är det en speciell känsla att få köra i de blå gula kläderna under året. Att en dag få köra i den riktiga mästartröjan skulle betyda otroligt mycket och är självklart något man strävar efter. Vem vinner seniorlinjeloppen? - Om man ser på damernas linjelopp så tror jag att Emma Johansson har en bra chans till segern. Även Sara Mustonen och Emilia Fahlin har kört bra under säsongen. Sedan tror jag även att någon från Cramo Go:green kan ge dem en match och Madde Olsson har visat att hon är stark på tävlingar internationellt. I herrarnas linjelopp så tror jag att bröderna Ludvigsson har en bra chans till topp-placeringar. Men konkurrensen är tuff och det kan bli vem som helst känns det som.

www.astorp2013.se

Stjärnspäckat startfält med två OS-medaljörer på damernas tempo Efter en snabb titt genom startlistorna går det att konstatera att de flesta av de stora namnen kommer till start på årets SM. På damsidan är Emma Johansson som vanligt det största namnet. Hon har dubbla guld att försvara sedan i fjol och får anses som storfavorit i bägge disciplierna. På linjeloppet är på förhand hennes tuffaste utmanare Emilia Fahlin (Örebrocyklisterna), Sara Mustonen (Team Crescent D.A.R.E Staffanstorp Cykelklubb) och Madeleine Olsson (Svanesunds GIF). Två andra namn som kan vara intressanta att följa är de unga talangfulla skånetjejerna Hanna Nilsson (Staffantorp CK) och Alexandra Nessmar (Alrikssons Go:Green CK), till vardags tävlandes för det svenska proffsstallet Cramo Go:Green. Emmas främsta konkurrenter till tempot är som brukligt Emilia Fahlin och Malin Rydlund (Åhus CK). Ett annat intressant namn i startlistan till tempoloppet är OS-silvermedaljören i triathlon, Lisa Nordén. Kristianstadtjejen, på SM-tävlandes för stockholmsklubben CK Valhall gör här en av sina få starter med endast cykel som tävlingsredskap. Förhoppningsvis tar många tillfället i akt att se världsstjärnorna Lisa och Emma i full aktion. I Fredrik Kessiakoffs frånvaro är regerande mästare Gustav Larsson (Skoghalls CK - Hammarö) favorit till herrarnas tem-

polopp. Utmanare finns det dock en hel del. Hans stallkamrat i det schweiziska proffsstallet IAM Cycling, Thomas Löfkvist (JHWC Cykelklubb) och tempomästaren från 2009 Alexander Wetterhall (Skara CK), är de mest meriterade. Ytterligare ett namn som mycket troligt kommer att finns med i toppen är Alexander Gingsjö (Höllviken CK) som gjorde ett imponerande lopp i fjol då han slutade fyra trots haveri och byte av cykel under loppet. Dessutom finns det ett gäng yngre herrar som säkert vill ha med medaljerna att göra. 22-årige Tobias Ludvigsson (Jönköpings CK), som precis tagit sig igenom sitt första Giro d’Italia, hans 3 år yngre bror Fredrik (Höllviken CK), som under sitt första år som seniorcyklist redan vunnit ett internationellt etapplopp samt den jämnårige Marcus Fåglum-Karlsson (Falköpings CK). Precis som namnet antyder har den sistnämnde verkligen cykel i blodet. Även på linjeloppet får Löfkvist, Wetterhall och bröderna Ludvigsson tillhöra favoriterna. Fler namn som kan läggas till favoritskaran är Michael Olsson (Höllviken CK), Johan Svensson (CK Bure) och naturligtvis fjolårsmästaren Christofer Stevenson (Team Kungälv Idrottssällskap). I år är det också en handfull klubbar som gör nysatsningar på elitsidan. Hemmaklubben Åstorps CK är en av dem, där framför allt Petter Persson och fjolårssexan Anders Ekh, ska kunna vara med och nafsa på medaljerna.

Vi stödjer Åstorps CK och Refero Elite Cycling Team

PRIME CYCLING .se


Cykel-SM Landsväg 2013

www.astorp2013.se

Oldsberg tillbaka på cykelscenen Efter sina många år som speaker på Posgirot Open har Cykelsverige de senaste 10 åren fått klara sig utan Ingvar Oldsberg. Men nu är han tillbaka! På årets Cykel-SM, under linjeloppen på lördag och söndag, kommer Ingvar Oldsberg att agera konferencier och speaker vid start- och målområdet i Åstorp. Till sin hjälp med rapporter utifrån banan har han PeO Johannson, Sveriges förmodligen mest kunnige när det gäller cykelsport på nationell nivå. PeO kommer dessutom agera ciceron under de individuella tempoloppen på onsdag och torsdag. I Skånes mittpunkt, Höör, träffar vi Ingvar Oldsberg. Han har precis varit konferencier och prisutdelare på Ringsjön Runt, som med sina drygt 4000 deltagare är Skånes största motionslopp på cykel. Ett viktigt telefonsamtal angående ett kommande projekt försenar honom några minuter. - Jag håller på med en TV-serie som kommer i höst. Ett frågesportprogram som Björn Hellberg och jag håller på och arbetar med, som handlar om Sverige. Vi gillar ju och har en fäbless för den typen av program där man kan kombinera frågesport och kunskap med underhållning. Välbekanta områden Att komma till Åstorp och Cykel-SM är bekanta marker för Ingvar. Nordvästskåne generellt ligger honom varmt om hjärtat. Hans förre detta fru Monica drev under 17 års tid en restaurang i Arild. - Givna kopplingar finns till Jonstorp, Höganäs, Mölle, Arild och självklart Helsingborg, som är en av Sveriges finaste städer, enligt mitt sätt att se det. En favoritstad, närheten till Danmark över sundet, en tura fram och tillbaka till Helsingör med mera. Även cykelsporten har alltid funnit nära till hands för Ingvar. Redan i tidig skolålder infann sig ett allmänt idrottsintresse med cykel som en del av det. Till en början handlade det om att läsa i tidningarna om cyklister som Harry Snell, ”Svängis” Johansson och Stålfarfar. Cykelintresset har sedan hållit i sig, framför allt genom att följa Tour de France och Giro d’Italia. Han pratar med god insikt och stor entusiasm om klassiska cykelhjältar som Eddy Merckx, Bernard Hinault, våra svenska bröder Fåglum och Tommy Prim. - Sen kom ju Bernt Johansson, från Tidavad utanför Mariestad, han tar det Olympiska guldet i Montreal 1976, där inramningen med motorcykelpoliserna på upploppet är något som etsat sig fast i mitt idrottshjärta. Under många år som speaker, när Postgirot fram till tidigt 2000-tal drog runt genom landet, skaffade han sig en annan favorit. - Vi hade ju Michael ”Roddarn” Andersson som satt i en källare och trampade ergometercykel. Han var enastående, han var repliksnabb, han visste vad media förväntade sig av honom i verbalt hänseende. Efter ett Postgiro frågade jag honom: - Hur kan du sitta där under sommarvärmen i en källare i Höganäs på en ergometercykel och trampa? - Det är väldigt enkelt, replikerade ”Roddarn”. Jag blir hellre bra än brun!

Brottning blev velodromcykling Att välja ett favoritcykelminne är inte lätt för Ingvar. Det finns en uppsjö av minnen från olika Giro d’Italia, OS, Postgiro med mera att välja från. Ett något annorlunda minne kommer från OS i Los Angeles 1984. Från en TV-studio i Los Angeles var det tänkt att han skulle kommentera brottning och boxning. Precis innan sändning gav dock TV-huset i Stockholm honom nya direktiv.

en. Det finns så väldigt mycket i cykelsporten som är intressant att förmedla och det är viktigt att vi som speakers lyckas förmedla det! Att Ingvar tillsammans med PeO kommer att lyckas med sitt uppdrag, ja kring det råder det inga tvivel!

- Brottning och boxning har utgått. Du får kommentera velodromcykling istället! Sitt stora cykelintresse till trots, så var velodromcykling en ny bekanskap för honom vid detta tillfälle. - Jag fick kommentera velodromcykling i 3 timmar, för det andra hade utgått. Då började jag med att säga att det närmsta velodromcykling vi kommer idag i Sverige är en velodrom i Köpenhamn, men där är det mer öldrickande och korvätande än cykling. - Det håller väl på en tio minuter tänkte jag, men sändningen bara fortsatte. Det kom förföljeleselopp, poänglopp med mera. Där satt jag och fick ändra på kommenterandet. Det var ju mitt i natten i Sverige, då fick jag säga: - Om mamma nu lyssnar, så ska du veta att det är första gången om nätterna du vet var jag är. - Och i velodromen fick jag säga att nu är de ute och cyklar. Sen var jag tyst ett tag, sen sa jag: - Nu kommer de igen! Det var bara att ändra kommenterandet på något sätt så att det blev underhållning istället. Varnar för sång Under linjeloppen kommer Ingvar säkerligen hinna med att emellanåt berätta ytterligare en och annan anekdot från sina kontakter med cykelsporten. På frågan vad han mer kan tänkas bjuda publiken på i väntan på cyklisternas passeringar, får vi ett svar i typisk Ingvar Oldsberg-anda. - Under tiden de är ute och cyklar, då sjunger jag! Om det blir så återstår att se. Till den som tvekar om varför man ska avlägga ett besök i Åstorp under Cykel-SM, har Ingvar dock ett klockrent svar. - Beroende på att cykel är förbaskat roligt! Det är tempo! Det är fart! Det är också väldigt mycket taktik som man som speaker får försöka att lära publik-

Din restaurang under SM- tävlingarna

Du hittar oss i den stora vita villan precis vid målområdet.

Välkommen in!

Allt om cykel-SM Åstorp 2013  

En annonsbilaga från Kvällsposten 16 juni 2013.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you