Page 1

a m Teeklima og Ind ndhed su

Et godt indeklima i soveværelset har afgørende betydning for dit helbred. Dårlig udluftning, manglende dynevask og for meget støv kan nemlig gøre dig dødtræt, provokere allergien og forværre din astma. I dette tema guider vi dig til et sundere soveværelse. A f Stine Ramlyng / I llustrationer: Martin Frøsig / FOTO: Colourbox

Soveværelset styrer din sundhed famili

es

V

ask din dyne, luft ud med gennemtræk tre gange om dagen, skift sengetøjet mindst hver 14. dag og hold nullermænd og støv på et minimum. De fleste af os kender alle de gode råd til at opnå et sundt indeklima. Alligevel får mange af os ikke liiige vasket de der dyner og puder og luftet ud efter anbefalingerne. Faktisk viser en rundspørge Astma-Allergi Danmark har lavet blandt 350 mennesker, at kun 9 % lufter ud efter anbefalingerne, at en tredjedel af os ikke skifter sengetøj efter anbefalingerne, og helt overraskende: at 14 % aldrig vasker deres dyner eller hovedpuder!

Restituér kroppen i sundt rum

Vidste du… … at en familie på 2 voksne og 2 børn afgiver 10 liter vand i døgnet gennem aktiviteter, sved og vejrtrækning? Det svarer til, at der hver dag bliver hældt en hel spand vand ud på gulvet i din bolig, som skal ventileres bort for ikke at give et dårligt indeklima.

12

NOVEMBER/DECEMBER 2012

I gennemsnit opholder vi mennesker os inden døre 90 % af vores vågne tid, så det giver næsten sig selv, hvorfor et sundt indeklima er så vigtigt. For har du et dårligt indeklima, kan det få konsekvenser for din sundhedstilstand. Især soveværelset er der grund til at give et sundhedstjek, for det er det rum i huset, hvor vi opholder os allermest. Faktisk en tredjedel af vores liv. – Sover du ikke ordentligt på grund af et dårligt indeklima, får din krop ikke ladet batterierne ordentligt op, og så risikerer du at forværre din astma og allergi. Har du ikke allergi i forvejen, risikerer du sågar at fremprovokere én, siger Torben Sigsgaard, der er professor på Århus Universitet og leder af Center for Indeklima og Sundhed i

Boliger (CISBO). Han mener, at EU's nye bygningsdirektiver om at bygge tætte lavenergiboliger, er en trussel mod sundheden, hvis der ikke samtidigt gøres en indsats for at sikre et tilfredsstillende (ude) luftskifte. Men indtil det sker, er det vores eget ansvar selv at gøre en indsats for at have et godt indeklima.

Hold det rent, enkelt og luft ud

Én af de helt store allergibomber i soveværelset er fugt og støv. Husstøvmiderne stortrives med begge dele, men det gør din krop ikke. Derfor er det, ifølge professor Torben Sigsgaard, vigtigt at få ryddet op og gjort rent: – I bund og grund handler det om almindelig, god hygiejne. Jeg plejer at sige, at der er tre grundregler for et sundt soveværelse. Hold det rent, hold det enkelt og sørg for at lufte ud, så har du et godt udgangspunkt for at sove godt. Undgå bløde overflader, for jo flere bløde overflader, jo mere støv kan der samle sig. Vi skal væk fra alkoverne og have ryddet ud i støvdepoterne.

Børn er mest udsatte

Han mener, at især dårligt indeklima i børneværelserne er et stort problem. – Set ud fra lægefagligt perspektiv er det ikke hensigtsmæssigt, at børn både sover og leger i det samme værelse. Legetøj og nips samler støv og er svært at gøre rent, og det kan skabe et så dårligt indeklima, at børnene risikerer at få astma og astmatisk


bronkitis forårsaget af husstøvmider og andre partikler, siger Torben Sigsgaard. Han erkender dog, at det rent praktisk kan være svært at gøre noget ved, men at forældre i hvert fald kan tænke over, at holde børneværelserne så enkle som muligt, fx ved at opbevare legetøjet i kasser med låg på, som nemt kan tørres af.

Drop tv og pc

Astma-Allergi Danmarks rundspørge viste også, at knap 30 % af de adspurgte har tv i soveværelset, og at knap 5 % har computer og/ eller begge dele. Og det kan også være et problem. En engelsk undersøgelse har nemlig vist, at de kemikalier der bruges for at forhindre brand i fx tv og computer, de såkaldte bromerede flammehæmmere, langsomt afgasser til luften. Det betyder, at hvis du ikke lufter ud, ophobes disse stoffer i luften, som du så indånder. Det kan bl.a. fremprovokere symptomer hos folk med følsomme luftveje, fx hoste og åndenød. En anden undersøgelse af allergiske børn i Sverige viste, at en øget koncentration i støv af molekyler fra plastblødgørere (ftalater) var knyttet til en øget forekomst af allergiske symptomer blandt børnene. – Man undersøgte støvet for de kemiske stoffer i soveværelset, og det gav stor genklang i forskerkredse, fordi undersøgelsen viste, at der var en øget koncentration af de kemiske stoffer, som er kendt for at have en dårlig effekt på helbredet i de hjem, hvor børne-

Mød dine usynlige sengekammerater på næste side

>

Har du allergi i gemmerne? s. 18-19

>

ne led af allergiske lidelser, siger professor Torben Sigsgaard.

Luft ud – men ikke for meget

Én af de mest kendte anbefalinger for et godt indeklima er rådet om at ”lufte ud tre gange dagligt med gennemtræk i 5-10 min.” AstmaAllergi Danmarks rundspørge viser, at helt op til 25 % har taget den anbefaling så seriøst, at de lufter ud: ”Hele dagen – vinduet er åbent konstant”. Men ifølge Lars Gunnarsen, der er professor på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, kan det, at holde vinduet åbent konstant enten spilde en masse energi eller gøre soveværelset koldt og fugtigt, hvilket giver fx husstøvmiderne gode levebetingelser. Det kan også betyde, at der kommer mange små og forurenede partikler fra fx trafik, brændeovne eller pollen ind i din bolig. – Udeluft er ikke altid det samme som ren luft. Men selvom luften udendørs ikke er ren, så er det – under normale omstændigheder – stadig bedre at lufte ud regelmæssigt end at lade være, siger Lars Gunnarsen.

Gi’ dit soveværelse et sundhedstjek  old dit soveværelse rent, enkelt og H sørg for at få luftet ud. Bank madrasserne, vask dynerne og sørg for et ordentligt luftskifte Undgå bløde overflader. Jo flere bløde overflader, jo mere støv Undgå nips og alt for mange ting, som samler støv og som er svære at gøre rene Undgå tv og computer i soveværelset. Plastblødgørere (ftalater) og bromerede flammehæmmere afgasser og ophobes i luften i støvet i dit soveværelse og kan trigge – eller forværre – din allergi eller astma Undgå gulvtæpper, de samler støv. Nogle gulvtæpper har oveni købet en gummibagside, hvor der ofte er brugt formaldehydfrigører (ureaformaldehyd.red), som afgasser og kan virke voldsomt irriterende på slimhinderne Undgå at tørre tøj inden døre. Vandet fra vasketøjet er bare en ekstra fugtkilde til din bolig Undgå pelsdyr i soveværelset. Dyrets skæl, spyt og hår giver udover dine egne hudskæl ekstra næring til husstøvmider. Find flere gode råd på www.dinhverdag. astma-allergi.dk/Indeklima

13


i lø ft er Dy ne

Mød dine usynlige sengekammerater De drikker dit sved, spiser dine afstødte hudskæl og sover i din seng. De ligner bittesmå edderkopagtige dyr, og de myldrer rundt i din dyne. De lever nemlig ikke, som deres navn antyder, af støv. De lever af fugt, og det er der masser af i dit soveværelse – især i din seng! A f Stine Sofie Mathisen

L ASTMA-ALLERGI DANMARK OM ALLERGIFRIE DYNER Hvilket materiale er bedst? Mange dyner og puder uden dun bliver kaldt allergivenlige, men en dundyne kan være lige så god som en syntetisk. Bare den kan vaskes ved 60 grader, så husstøvmiderne dør. Findes den allergifri dyne? Astma-Allergi Danmarks Rådgivning bliver jævnligt spurgt om, der kan leve husstøvmider i dyner, puder eller madrasser af silke, uld eller latex. Vi har ikke kendskab til dokumentation, der viser, at silke, uld eller latex adskiller sig fra fx dun/fjer eller andre materialer. Det betyder, at du er nødt til at vaske ved 60 grader for at forebygge symptomer ved husstøvmideallergi. Vær opmærksom på, at silke og uld ofte ikke tåler vask ved så høj temperatur. Hvad betyder det, når en dyne er deklareret med Den Blå Krans? Astma Allergi Danmarks toksikolog Ewa Daniél har foretaget en allergi-risikovurdering baseret på dynens indholdsstoffer. Dyner med Den Blå Krans må ikke indeholde stoffer, der er kendt for at kunne give kontaktallergi og/eller irritation på hud eller i de øvre luftveje. Dette gælder for de tekstiler, indhold af dun eller fibre og den tråd, der anvendes i dynerne. Desuden er det et krav, at dynerne er vaskbare ved 60 grader.

14

NOVEMBER/DECEMBER 2012

angt størstedelen af de husstøvmider, du har derhjemme, lever i og omkring sengen og på gulvet i dit soveværelse. Der er normalt kun ganske få husstøvmider i fx en sofa. Vi mennesker afstøder cirka 2,2 kg hudskæl om året. En stor del af dem drysser ned i sengen, hvor vi opholder os næsten en tredjedel af vores liv. Miderne lever af dine døde hudceller og sved. Og når der kommer noget ind i den ene ende, så skal der jo også noget ud i den anden. Husstøvmidernes efterladenskaber ligger vi derfor også og hygger os med i sengen. – Hvis dynen aldrig bliver vasket bliver den på ti år op til 10 % tungere pga. de døde mider, deres ekskrementer og dine døde hudceller, siger Betina Hjorth, der er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark. Ifølge en rundspørge fortaget blandt læserne af Astma-Allergi Danmarks nyhedsbrev, så vasker 14 % aldrig dyne og hovedpude.

Formerer sig som … dyr

Husstøvmider lever omkring 3-5 måneder, og de er yderst reproduktive. Selvom der kun er to mider i din nyindkøbte dyne, så formerer de sig til 80 mider på tre måneder, og de 80 mider bliver til 5 mio. på ét år! Du ligger altså og indånder ekskrementer fra millionvis af mider. Og ifølge forskerne, så kan netop enzymer i afføringen og dele af den døde husstøvmide blive årsag til allergi. – Som allergiker vil du typisk reagere med stoppet næse, øjenkløe, løbende næse eller symptomer på astma, fx hoste. Selvom du ikke har allergi, kan du også blive generet af at inhalere miderne og deres ekskrementer, især hvis du har følsomme slimhinder, forklarer Betina Hjorth.

Flere og flere får allergi

Den seneste opgørelse over antallet af allergikere stammer fra en videnskabelig undersøgelse fra 1998. Den viste, at 7,1 % af danskere over 16 år havde allergi over for husstøvmider. Siden har en stor undersøgelse vist, at antallet af voksne danskere med allergi er steget markant. Det antyder, at andelen af danskere med husstøvmideallergi formentlig er noget højere i dag. – Det er ikke normalt at have stoppet næse i længere tid eller løbende næse hver morgen. Oplever du det, så bør du gøre noget ved det, forklarer Betina Hjorth. Allergifremkalderne er faktisk ikke svære at komme af med, men de kan give slemme symptomer, hvis du ikke gør noget.

Bekæmp miderne

– For det første skal luftfugtigheden holdes nede, for det andet skal midernes adgang til føde begrænses, for det tredje skal miderne slås ihjel og for det fjerde skal miderne fjernes. Det opnår du ved at vaske dyne, hovedpude og rullemadras ved 60 grader, skifte sengetøj og ved regelmæssig udluftning og opvarmning i soveværelset, siger Astma-Allergi Danmarks rådgivningschef. Rundspørgen blandt læserne af Astma-Allergi Danmarks nyhedsbrev viste dog også, at 55 % vasker dyne og hovedpude 1-2 gange årligt, 15 % vasker dyne og hovedpude tre gange årligt eller oftere. Det er langt flere, end man har påvist i lignende spørgeundersøgelser. Nogle tal der gør rådgivningschefen fortrøstningsfuld. – Det tyder på, at vores budskab om at huske at vaske dynen er kommet ud til vores målgruppe. Men der er stadig plads til forbedring, siger Betina Hjorth.


Tema

Dynen er en tikkende allergibombe, der fyldes med lort og døde mider, hvis du ikke vasker den.

Indekl im sundhea og d

Betina Hjorth, Rådgivningschef Astma-Allergi Danmark

foto: alk

HVAD ER EN HUSSTØVMIDE? •S  må, hvide 8-benede dyr, som du ikke kan se med det blotte øje. De måler fra 0,1 til 0,6 mm. •D  eres levetid er omkring 3-5 måneder •E  n husstøvmidehun lægger 40-80 æg i sin levetid. Æggene klækker efter 1-2 uger, og i løbet af 4-8 uger gennemgår husstøvmiden flere stadier fra larve til voksen mide •M  iderne spiser blandt andet afstødte hår og hudskæl fra mennesker og dyr •D  e formerer sig med en hastighed, der afhænger af temperaturen og luftfugtigheden i rummet. De optager nemlig fugt gennem huden, så de tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden er lav nok.

Sådan får du en sund seng Husstøvmiderne trives dårligt i et tørt og lunt soveværelse, hvor luftfugtigheden er lav. Desuden dør miderne ved temperaturer over 55 grader C. Derfor bør du begynde her, når du vil forebygge symptomer: • Vask dyner og puder ved 60 grader mindst fire gange om året og tør dem i tørretumbler. På børneværelset skal også sove- og krammedyr vaskes

• vask sengelinned ved 60 grader mindst hver 14. dag • brug rullemadras og vask også den ved 60 grader mindst fire gange om året • luft ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange dagligt og luft også ud ved fugtgivende aktiviteter, fx badning og madlavning • varm alle rum op til minimum 20 grader. Hvis du ønsker at sove køligt, kan du

vælge at varme soveværelset op om dagen, og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng • gør grundigt rent én gang om ugen. Husk at lufte ud under og efter rengøringen • hvis du får konstateret allergi over for husstøvmider, skal du sørge for at ordne det hele på én gang, så alle de allergifremkaldende stoffer bliver fjernet samtidig

• s ørg for at din madras kan slippe af med fugt. Det vil sige, at sengen bør have ben og madrassen ligge på lameller, og aldrig direkte på gulvet •u  ndlad at rede din seng umiddelbart efter du har sovet, så den kommer af med fugten.

Få flere råd til et sundt soveværelse på astma-allergi.dk/andreallergier

15


Allergi i gemmerne A f Stine Ramly ng / Kilder: V idencenter for allergi og Astma-Allergi Danmark

Klædeskab i soveværelset kan også provokere din allergi og forværre dit indeklima. Her har vi fokus på garderobens allergibomber – og hvordan du undgår dem.

Farven i dit tøj kan give allergi, fordi nogle tekstilfarver under farveprocessen ikke bindes til fibre i tøjet og dermed danner overskudsfarve. Der anvendes mange forskellige farvestoffer i tøj. Det er ofte den type farvestoffer, der bruges til farvning af syntetiske fibre som polyester og nylon, der giver allergiproblemer. Disse farvestoffer er også opløselige i vand, hvorfor sved kan medvirke til at opløse farvestoffet fra tøjet, så farven kommer i tæt kontakt med huden, som kan reagere med allergi. Derfor: Brug tøj af naturlige fibre, fx bomuld, og husk altid at vaske tøjet inden brug for at få vasket overskudsfarverne ud.

Hvor ofte gør du rent i dit klædeskab?*

29% 39% 24%

1 gang om året 2-4 gange om året

8%

Der går år imellem Aldrig

Nikkel er et metal, der kan frigives fra blanke metalgenstande som f.eks. smykker, knapper, lynlåse, spænder, briller, mønter, nøgler, mobiltelefoner og værktøj. Nikkelallergien opstår ved længerevarende tæt hudkontakt med en blank metalgenstand, som frigiver nikkel i en vis mængde. De fleste blanke metalgenstande er vi kun i kortvarig kontakt med. De medfører derfor ikke risiko for nikkelallergi. I dag findes der lovgivning om, hvor meget nikkel, der må frigives fra produkterne. Du kan ikke se på et stykke blankt metal, om det frigiver for meget nikkel, men du kan selv undersøge det med et nikkeltestsæt som kan købes på apoteket.

16

NOVEMBER/DECEMBER 2012

Lædervarer er den hyppigste årsag til kromallergi i Danmark, fordi krom bruges til at garve læder til f.eks. sko, handsker eller urremme med. Disse produkter kommer ofte i direkte i kontakt med din hud. Anvend i stedet læder der er vegetabilsk garvet, eller læder der er garvet med kunstige stoffer, fx fenoler. Hvis du bruger tykke sokker i kromgarvet læderfodtøj, kan det i et vist omfang også beskytte dig.

Sko bliver produceret af flere forskellige materialer, der kan give allergi. Allergien kan blandt andet skyldes limstoffer, der anvendes til at lime skoens enkelte dele sammen med. De limstoffer, der hyppigst giver allergi, er P-t-butylphenol-formaldehyde resin og kolofonium Alle typer af sko, lædersko, gummisko og sportssko, kan indeholde limstoffer. Har du allergi overfor limstoffer i sko, kan det være nødvendigt, at du får dine sko specialfremstillet.


7,6%

vasker aldrig nye tekstiler inden de tages i brug*

Det kan godt være, at små potpourriposer med fx lavendel er romantisk og hyggeligt, men husk at selv små duftposer med tørrede blomster i fx undertøjsskuffen kan virke generende, hvis du har sarte luftveje.

Støv er en af de helt store allergibomber i dit garderobeskab, fordi det kan genere dine luftveje, når du har astma og allergi. Derfor er det vigtigt, at du holder dit garderobeskab rent og fx opbevarer vintertøjet i lukkede poser om sommeren, og sommertøjet i lukkede poser om vinteren, for at undgå støvopsamling. Opbevar og gem kun det du ved, du også vil bruge til næste år. Ryd op, ryd ud og send til genbrug.

Brug vaskepulver uden parfume, når du vasker dit tøj. En parfume kan bestå af 10 til 300 enkeltstoffer, der er ca. 2.500 forskellige duftstoffer at vælge imellem, når en ny duft skal udvikles. Ud af de 2.500 duftstoffer, der findes, er cirka 100 kendt for at være stærkt allergifremkaldende. Har du svær parfumeallergi eller ønsker at sikre dig helt, skal du undlade at bruge parfumerede produkter og vælge vaskepulver med Den Blå Krans.

Tema

Indekl im sundhea og d

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men i fx fodtøj, gummistøvler, støttestrømper, nylonstrømper og i bh’ers elastikker gemmer sig også potentielle allergifremkaldere i form af gummi og gummikemikalier. I produktionen af disse gummiprodukter anvendes der naturgummi (latex), samt en række gummikemikalier, der tilsættes for at give naturgummiet elasticitet og slidstyrke. Du kan både få allergi over for naturgummiet og over for de kemikalier, der tilsættes i produktionen af gummi. Latexallergi og gummikemikalieallergi er således to forskellige ting, og du er nødt til at spørge dig frem, hvis du vil vide, om det findes i dit tøj og dine sko.

Malede garderobeskabe kan også give allergiproblemer. Mange vandbaserede malinger er nemlig konserveret med det stærkt allergifremkaldende methylisothiazolinone (MI), der afgasser til luften og kan give kontaktallergi og luftvejssymptomer. Allergibomben formaldehyd finder du i tekstiler med imprægneringer, der fx gør dit tøj krølfri, krympefri og farveægte. De fleste med allergi over for formaldehyd vil frit kunne bruge alle tekstiler uden problemer, mens enkelte kan reagere med eksem typisk i nakken, ved armhulerne og hvor tøjet i øvrigt sidder tæt til kroppen. Det er dog altid en god idé at vaske nyt tøj inden brug, for at få de værste overskudsstoffer ud af tekstilerne. Formaldehyd bruges også i fx maling, spånplader, krydsfiner og limtræ, som dit garderobeskab ofte består af. Problemet er, at formaldehyd kan afgasse til luften, som kan give symptomer som irritation i næse, øjne og øvre luftveje og/eller genere ved deres lugt. Har du mulighed for det, så lad dit skab stå og afgasse uden for, inden du samler det – eller alternativt skal du sørge for god ventilation i soveværelset efter, du har sat skabet op.

67% vasker nye tekstiler inden de tages i brug*

Vidste du… … at der kan være sammenhæng mellem tekstilfarve-allergi og hårfarveallergi? Det skyldes, at de farvestoffer du reagerer allergisk på, kan ligne hinanden.

* Kilde: Rundspørge blandt 355 modtagere af Astma-Allergi Danmarks nyhedsbrev.

17


ed lbr

A f Stine Ramly ng

re ke

: or en ing f d e n yh yd .dk å n bet ergi s g ns ll s o fte a-a Læer lu stm g .a rsø w de ww n u

e it h

d

rs Fo

Trendekspert:

a Teekm og lima Ind ndhed su

Derfor er soveværelset ikke hot De sidste ti år har det været 'oppe i tiden' at gøre noget ekstraordinært ud af sit køkken og sit badeværelse, mens soveværelset blot er et rum, man lukker døren til. Vi har spurgt trendekspert og astmatiker Mads Arlien-Søborg, hvorfor soveværelset dog ikke er mere hot?

Brug for et godt råd til dit indeklima? Ring til vores Rådgivning hver dag ml.9-12 og onsdag kl.16-18 og få et gratis råd!

Tlf. 43434299 18

NOVEMBER/DECEMBER 2012

Indtil krisen ramte i 2008 var fokus på soveværelset faktisk på vej frem. Problemet var, at da krisen ramte, gik trenden fuldstændig i stå, fordi det var en luksustrend. På de store designerhoteller, hvor vi ofte ser de vigtige trends først, opstod en indretningstrend. En trend som man herhjemme kaldte velværelset. Den bestod af et badeværelse, som man udvidede med flere kvadratmeter og flere funktioner. Derfra gik trenden i retning af at smelte soveværelse og hovedbadeværelse sammen til ét stort intimrum, fordi de passer godt sammen – ligesom køkken og spisekøkken passer godt sammen. Der skulle selvfølgelig tages hensyn til fugt og andre ting, men det var ret interessant. Siden 2008 har der dog ikke været meget røre omkring dén trend, siger Mads Arlien-Søborg, bl.a. kendt fra TV 2’s GO’Morgen Danmark, hvor han fortæller seerne om de nyeste trends inden for livsstil og boliger.

INTERVIEW:

Hvad er dit bud på, hvorfor soveværelset ikke er mere hot end det er? – Jeg tror, det har noget at gøre med, at soveværelset ikke er et offentligt rum i hjemmet, og som man derfor ikke har behov for at iscenesætte, ligesom man gør med køkkener og badeværelser. De fleste af os plejer at lukke døren ind til soveværelset, når vi har gæster. Hvilke trendy råd kan du give til indretningen af et soveværelse? –Fleksibilitet og mobilitet er meget oppe i tiden. Altså at dine møbler nemt kan flyttes rundt. Faktisk er det en god trend i forhold til folk som mig selv, der har astma, og som har brug for nemt at kunne rykke rundt på ting for at komme til at gøre rent i min bolig, hvis jeg vil undgå symptomer.

Helt konkret er jeg fortaler for en simpel indretning, uden at det er på bekostning af det æstetiske. Giv plads til tingene og lad være med at overdekorere dit soveværelse for meget, for så devaluerer du dine ting. Lav et lækkert sengemiljø med fx et pudearrangement i farveforløb, der passer sammen. Derudover har du ikke brug for meget andet i dit soveværelse end et natbord, en læselampe og måske et indbygget skab

Nye netværk skal rådgive om forbedring af indeklima Der er behov for en tættere dialog mellem forskning og praksis på indeklimaområdet. Derfor har Center for Indeklima og Sundhed i Boliger (CISBO) etableret tre netværksgrupper, som med udgangspunkt i praktiske problemstillinger skal beskæftige sig med henholdsvis indeklimarelaterede sygdomme, lavenergibygningers indeklima og luftkvalitet samt luftrensning i boliger. Til den første af netværksgrupperne, som skal beskæftige sig med indeklimarelaterede sygdomme, har CISBO – helt oplagt – fået direktør Thorkil Kjær til at stå i spidsen for: – Jeg synes, det bliver superspændende at få en dialog i gang i netværket med fokus på de sygdomme og den helse, der relaterer sig til indeklimaet, siger Thorkil Kjær, der håber at dialogerne kan udmønte sig i konkrete indeklima-råd til danskerne. Det første møde i netværksgruppen om indeklimarelaterede sygdomme fandt sted efter bladets deadline på Statens Byggeforskningsinstitut i Hørsholm.

Tema - nr.6 2012  
Tema - nr.6 2012  

Tema om indeklima