Page 1

Reportage

Det fik vi ud af familiekurset

Familien Jensen, Frederikshavn: Ida, 6 år, astma · Tobias 8 år · Mathilde 11 år, astma og børneeksem · Henriette 36 år, husstøvmideallergi og eksem · Mikkel 40 år

Skub skub skub til taget… Opvarmning er vigtig, når man skal lære at flytte sine grænser. Det mener foredragsholder og astmatiker Mogens Jensen, der her varmer salen op, inden de skal lære at rykke ved deres egne grænser.

Én af udfordringerne til deltagerne var at knække en pil med halsen, en anden at slukke ild med munden. Eventyrer Mogens Jensen har selv besteget Mount Everest flere gange på trods af sin astma.

Familiekursus i La landia 250 mennesker var i september samlet en hel weekend for at deltage i Astma-Allergi Danmarks familiekursus om astma, allergi og eksem. En weekend fyldt med leg, læring og erfaringsudveksling.

Det er vigtigt at behandle børneeksem korrekt, hvis man vil forebygge eksem­ udbrud. Sundhedsplejer­ ske og rådgiver Jeannette Amsinck demonstrerede under sit oplæg om børne­ eksem, hvor meget creme der egentlig skal til for at behandle eksemet. Hun kom også ind på emner som forskellen mellem en fed creme og en lotion, og hvorfor man ikke skal være så bange for steroidcreme, hvis man har børneeksem.

A f Stine Ramlyng

Hele lørdagen havde deltagerne mulighed for at forsyne sig med lækkerier fra den velanrettede buffet.

FAKTA OM FAMILIEKURSET Astmasygeplejerske Christine Højer Eriksen holdt et oplæg om astma, som var spækket med masser af konkrete råd til hverdagens udfordringer. Fx at du ikke skal acceptere, at dit barn har astmasymptomer og er begrænset i hverdagen. – Gå til lægen og få eventuelt ju­ste­ret behandlingsplanen, lød rådet.

20

januar/februaR 2013

I kan også komme på kursus med Astma-Allergi Danmark. Tjek www.astmaallergi.dk/Kurser og se om der er noget for dig!

Målgruppe: Familier med børn der har astma og børneeksem Alder: Børnene skal være mellem 0-18 år. Raske søskende er velkomne. Undervisning: for hele familien om henholdsvis astma og eksem, ligesom der var foredrag ved astmatiker og bjergbestiger Mogens Jensen Afholdt: 14.-16. september 2012 Næste kursus: Hold øje med blad, nyhedsbrev, Facebook samt www.astma-allergi.dk

”Det bedste ved at være af sted var, at vi fik ny viden om ­vores sygdomme. Foredraget med Mogens Bjergbestiger var et stort hit for alle i familien. Og selvfølgelig var det skønt bare at være sammen og hygge samt benytte de fine faciliteter i Lalandia. Vi forældre havde desuden god mulighed for at erfaringsudveksle under foredragene og i pauserne. Det var dejligt at møde nogen, som er i samme ­situation. Kursets bedste råd fik vores datter på 11 år af ­Mogens 'bjergbestiger' Jensen: – Du kan alt hvad du vil, selvom du har astma, hvis blot du er godt reguleret. Så find dig ikke i en dårligt behandlet astma!”

Familien Bonde Christensen, Varde: Nadja, 10 år, ­astma · Lukas, 10 år · Sara, 12 år · Jakob, 43 år · Pia, 40 år ”Nadja mener, at det bedste ved kurset var, at hun mødte andre børn, der havde det ligesom hende. Vi forældre fik nok mest ud af foredraget om eftermiddagen. Det var rart, at der var tid til at høre nogle fakta om astma og astmamedicin, samt tid til at stille spørgsmål. Når man går til kontrol hos lægen eller på børneambulatoriet, så er der sjældent ret lang tid til at stille spørgsmål. Desuden var det meget positivt for os, at vi kunne have vores to andre børn med, så de også kunne blive klogere på Nadjas sygdom. Noget af det, der har gjort størst indtryk på os var bl.a. sygeplejerske Christine Højer Eriksens foredrag, hvor hun fortalte, at når man har astma, så er der aldrig nogen lige vej. Det vil altid være en lang og bugtet omvej. Det er præcis dén oplevelse vi har. Vi render til lægen i tide og utide, forsøger med forskellig medicin, bliver henvist til børneambulatoriet, og alligevel er vi altid sådan lidt i tvivl om, om vi nu har gjort nok for Nadja.”

21

Familiekursus i lalandia