Bucurie în Mișcare 2017

Page 1


“În 2017 s-au înregistrat multiple recorduri în istoria de 6 ani a campaniei naționale Bucurie în Mișcare România. Campania de anul acesta, cea mai mare de până acum, s-a încheiat cu succes. În toate cele 16 orașe am avut alături oameni frumoși și plini de voie bună. Ne-am amintit de jocurile copilăriei, am asistat la zeci de ore de demonstrații sportive, am dansat în ploaie, am alergat în prafuri colorate și, când ne-a fost mai cald, ne-am jucat cu apă. Vreau să mulțumesc echipelor de organizare locale și celor aproape 1.000 de voluntari care au depus un efort uriaș pentru ca evenimentele Bucurie în Mișcare să se desfășoare la cel mai înalt nivel.” Ovidiu Neamțu - Inițiator al campaniei Bucurie în Mișcare

Bucurie în Mişcare este despre prieteni, familie şi comunitate. Este despre experienţe distractive pentru toate vârstele, de la cei mai mici la bunici. Ne amintim de ceea ce este cel mai important: timpul de calitate petrecut împreună! Anna Katharina Scheidereiter, Responsabil CSR Kaufland Romania

2


50.000 de participanți la Bucurie în Mișcare România 2017 Campanie organizată de Asociația 11even și susținută de Kaufland România

Peste 50.000 de copii, părinţi şi bunici au participat la cele 1.500 de activități în aer liber desfășurate în 16 orașe, în cadrul campaniei naționale Bucurie în Mișcare 2017, proiect al Asociației 11even din Cluj Napoca, susținut de Kaufland România. Anul acesta, între 12 mai și 4 iunie, organizatorii au adus bucuria mișcării în Arad, Petroșani, Târgu Jiu, Craiova, Deva, Făgăraș, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Botoșani, Timișoara, Zalău, Bacău, Cluj Napoca, Galați și Piatra Neamț. Pe o suprafață totală de peste 20.000 de mp au fost amenajate terenuri de fotbal, slow biking, ski pe asfalt, tenis cu piciorul, badminton, baschet, volei și tenis de masă pentru toți iubitorii de mișcare. Printre cei care au răspuns pozitiv invitației organizatorilor de-a se implica în organizarea campaniei se numără și Alexandra Flavia Marcu, tânără alpinistă din Deva și ambasador al turismului românesc, sau Iulian Șerban, ultramaratonist. O echipă de 1000 de voluntari a contribuit la extraordinara organizare a evenimentelor de anul acesta. În toate cele 16 orașe care au găzduit Bucurie în Mișcare 2017 au avut loc demonstrații oferite de cele peste 270 de formații ale cluburilor sportive locale și ale palatelor copiilor, trupe de dans, instructori de fitness, aerobic, cycling, arte marțiale, zumba, Tae Bo, Khai Bo, Jumper, Burn&Pump și multe altele. Cei mici au învățat jocurile copilăriei, iar în câteva dintre orașe zeci de tineri s-au întrecut la competiții de kendama. Recordul a fost atins la Cluj Napoca, unde aproximativ 150 de adolescenți s-au întrecut timp de aproape 5 ore în cadrul acestui concurs de îndemânare. Extrem de interesante au fost și traseele de slow biking și ski pe asfalt, care au făcut deliciul celor prezenți. În câteva dintre orașe, evenimentele s-au finalizat cu seri de film în parc, mulți dintre cei prezenți declarând că a fost prima experiență de acest fel la care au luat parte. Personalități locale, artiști și sportivi renumiți au fost parteneri ai evenimentului. Spre exemplu, la Timișoara, gimnasta Simona Amânar a premiat câteva trupe de dans prezente la eveniment, la Petroșani, singurul român care a traversat înot Canalul Mânecii, Avram Iancu, a luat parte la organizarea cros-ului local, iar la Ploiești, fotbaliștii de la Petrolul au jucat fotbal cu copiii prezenți. Mai multe detalii despre proiectul Bucurie în Mișcare pot fi obținute accesând pagina oficială sau https://www.facebook.com/BucurieInMiscareRomania.

3


12-13 mai 2017 Amfiteatrul Central

Târgu-Jiu 3 Parteneri locali

25 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații

15

peste 1000 participanți 4


De cum a stat polaia și a început cea de-a doua zi de Bucurie în Mișcare, la Târgu Jiu, voluntarii s-au pus pe umflat baloane. Și au umflat și au umflat, până fiecare a strâns câte un buchet frumos de baloane roșii puse cu mare atenție și multă îndemânare, pe bețele albe. Toți copiii au alergat spre ele. Și nu își doreau doar unul. Nu, unul era prea puțin...măcar două, dar și așa parcă ceva nu era complet. Când au văzut voluntarii Bucurie în Mișcare cât de mare succes au bilele roșii pline cu aer, au montat un coș de baschet micuț și i-au

provocat pe copii la baschet cu balonul. Unele s-au mai și spart, dar e normal, sunt baloane. Distracția a fost și mai mare când a început să bată vântul și să poarte baloanele prin terenurile de fotbal și badminton amenajate în centrul orașului. Cei mici nu au mai avut răbdare să își aștepte rândul la coș, dar nici nu au renunțat la baloane. Au jucat și mâță și au râs bine de tot. Nici voluntarii nu au renunțat ușor la ele. Le-au oferit cu mare plăcere după câteva ședințe foto :)

5


13-14 mai 2017 Piața Mihai Viteazu

Craiova 2 Parteneri locali

50 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații Activități speciale

25 1

seară de film

peste 3000 participanți 6

La Craiova au fost 2 zile pline de mişcare, ȋn ciuda norilor ameninţători şi a ploii ce s-a gândit să ȋşi facă simţită prezenţa pentru o scurtă perioadă de timp. Noroc cu prietenul Soare, care a răzbătut ȋn cele din urmă şi ne-a fost alături pentru o zi cu multe jocuri şi distracţie. Una dintre cele mai mari atracţii a fost, fără doar şi poate, proba de slow biking, acolo unde pasionaţii mersului pe bicicletă au putut să ȋncerce bicicletele Pegas, dar şi un mod mai special de cycling. Ştiţi că de obicei cicliştii se ȋntrec să ajungă primii la linia de sosire. Ei bine, la Bucurie ȋn Mişcare premiul ȋl ia cel care… ajunge ultimul la linia de sosire. Bine, asta şi faptul că, pe parcursul cursei, nu ai voie să ieşi de pe traseu şi mai ales, să ai grijă să nu pui piciorul jos.


Un traseu ȋngust şi lung de şase metri, dar şi câteva biciclete colorate marca Pegas i-au aşteptat cuminţi pe toţi cei care au dorit să ȋncerce ceva nou. Şi-au fost mulţi cutezători care şi-au luat inima ȋn dinţi şi au participat. Copii, dar şi părinţi dornici de a le da un exemplu de ‘Aşa DA’ celor mici, au spus da provocării lansate de către Bucurie ȋn Mişcare. Cei perseverenţi, care au avut grijă să rămână ȋn echilibru şi să nu apese prea tare pe pedale, au fost premiaţi la finalul cursei cu vouchere oferite de către Pegas, diplome şi medalii. Dar, cel mai important, concursul le-a oferit zâmbete şi voie bună!

Auzind atâtea poveşti din stânga şi dreapta, a venit să facă mişcare chiar şi… o păpuşă. S-a hotărât că nu poate sta ȋn cutiuţa ei şi s-a hotărât să facă orice ca să ajungă şi ea astăzi, să facă puţină mişcare. Nu de alta, dar atunci când eşti din lemn, trebuie să te păstrezi ȋn formă ca să nu dispari. I-a rugat pe cei de la Teatrul Colibri să o aducă la mişcare, dar aceştia nu au acceptat decât la schimbul unui lucru: păpuşa trebuia să lucreze cu ei şi să ajute copiii şi nu numai să construiască şi ei, la rândul lor, păpuşi.

Craiovenii nu au dezamăgit deloc, ci au venit ȋn număr mare să se joace, să facă sport şi să ne arate cât de multă energie au. Ne-am jucat ȋmpreună fotbal, baschet, badminton, am tras cu arcul, am făcut cycling şi ne-am dat cu bicicletele Pegas ȋn cadrul probei de slow biking. Ba mai mult, cei mici au avut ocazia de a ȋnvăţa sau poate perfecţiona ȋn cadrul diferitelor jocuri ce se descriu a fi ale copilăriei, ȋn timp ce mai marii participanţi s-au lăsat purtaţi de melancolie şi s-au ȋntors la primii lor ani din viaţă.

Târg acceptat, aşa că pe la amiază i-am ȋntâlnit dansând, ȋn faţa multor copii dornici să o cunoască şi să ȋnveţe multe trucuri şi jocuri atât de la ea, cât şi de la cei de la Teatrul Colibri. La Craiova, şi păpuşile #iubescmişcarea!

7


13-14 mai 2017 Baza Sportivă Moise Nicoară Parcul Mihai Eminescu Alexandra a participat la Bucurie în Mișcare Arad, chiar dacă vremea a vrut să o țină acasă. Și-a luat zâmbetul și pelerina și a pornit către terenul de sport Moise Nicoară.

Arad

Alexandra a tras pentru prima dată cu arcul. Are 17 ani și a venit cu prietenii ei să susțină mișcarea și activitățile sportive.

16 Parteneri locali

50 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații

15

“Mi se pare un sport distractiv, chiar dacă a fost puțin dificil să orientez arcul către țintă. Mi-am încordat toți mușchii mâinii pentru a nimeri panoul.” Tirul cu Arcul este un sport pentru toate vârstele, apreciat deoarece dezvoltă capacitatea de concentrare și spiritul de competiție. Istoria acestui sport este una foarte interesantă! Primul popor care a folosit arcul și săgeata a fost cel egiptean. Folosit ca armă de război sau pentru a vâna, arcul a fost folosit din Epoca de Piatră, iar în Antichitate era considerat o adevărată artă. Acum, tirul cu arcul este un sport de relaxare sau de competiție, introdus în cadrul Jocurilor Olimpice din anul 1900. Bucurie în Mișcare a adus acest sport în cadrul festivalului deoarece se pretează pentru toate vârstele și este un bun exercițiu pentru trup și minte.

peste 2000 participanți 8


“A fost dificil, dar o dată eliberată săgeata am simțit că mă eliberez! A fost incredibilă senzația!”

Vânătorii, Șotron și Țările, sunt câteva din jocurile pe care le-am încercat la Bucurie în Mișcare Arad. Pe lângă TIR, Jocurile Copilăriei au fost una din atracțiile principale. Cei care am crescut în anii ’80 și ’90 nu am avut smartphone-ul în ghiozdănel, ci ne-am purtat cu mândrie cheia la gât, pentru că atunci când primeai Cheia, ți se ofereau încredere și responsabilitate. Bucurie în Mișcare a adus Jocurile Copilăriei noastre, jocurile pentru care amânam o oră temele sau stăteam 10 minute în plus afară, din momentul în care se aprindeau luminile pe stradă. La Arad, am predat moștenirea celor mici și ne-am jucat alături de copiii noștri jocuri care te dezvoltă armonios: te învață că trebuie să alergi cât poți tu de tare, ca să scapi turma, că trebuie să comunici cu ceilalți jucători pentru a ști când să ieși din ascunzătoare, că trebuie să îl ții strâns de mână pe cel din stânga ca să câștigați și să ai mare grijă să nu îl încurci pe cel din dreapta.

Bineînțeles că am avut hainele pline de praf, mâinile roșii și câteva julituri. Norocul a fost că prietenii noștri de la Salvequiq au fost prin zonă și ne-au pansat micile răni. Ce contează o zgârietură? Ne-am întors la joacă! Părinții au fost la fel de entuziasmați ca și copiii lor. Probabil își aduceau aminte de zilele petrecute în fața blocului, alături de toți copiii din cartier, fie ei buni sau răi. Atunci nu conta. La joacă se strângeau TOȚI. Ca și astăzi, de altfel!

“Evenimentul a ieșit foarte bine! Oamenii au fost prietenoși și ne-au atras către activități, chiar și cu ploaia aceea care nu mai stătea!” Alexandra, participant

1, 2, 3 la perete stai!, Elastic, Castelul, Țară, țară vrem ostași, Baba oarba, Rațele și

9


13-14 mai 2017 Parcul Carol Schreter

Petroșani 12 Parteneri locali

35 Voluntari

8

Cupe Concursuri Demonstrații

1

Activități speciale Longboard Demo

CROS Bucurie în Mișcare

1

Bucurie în mișcare e acel proiect în urma căruia ajungi acasă cu bateriile descărcate după o zi în care te joci, alergi, dansezi sau pedalezi. Dar chiar dacă ajungi obosit, cel mai frumos lucru la acest proiect e că aduce oamenii împreună și la final pot spune că am mers la somn împăcată și plăcut impresionată de pasiunea oamenilor pentru mișcare, de zvâcul lor, de energia emanată. Mi-a plăcut foarte mult la Bucurie în Mișcare pentru că... e plăcut să faci mișcare singur, dar e mult mai fain să o faci împreună cu atâția oameni! Sin Andreea-Anca

peste 1000 participanți 10


Ce înseamnă să-ţi doreşti cu adevărat ceva, sau „dansul ploii” în varianta autohtonă. Zile întregi, o mână de tineri inimoşi ne-am adunat să facem împreună un eveniment pentru comunitate. Ne-am adunat, ne-am împărţit sarcinile, ne-am entuziasmat, ne-am pus pe treabă, am pregătit „terenul” şi… cu sufletul la gură am aşteptat ziua cea mare.

Figura nu a ţinut neapărat, a mai plouat vreo jumătate de zi, dar printre tunete, fulgere, ploaie şi frig, ne-am distrat maxim. Măcar am demontat integral una dintre Legile lui Murphy „Tot ce începe prost se termină şi mai prost” şi am demonstrat că indiferent dacă vremea este împotriva ta, dacă toate stelele se aliniază greşit sau dacă tot ce plănuieşti se dărâmă, totuşi te poţi distra maxim.

Ne-am trezit cu noaptea-n cap şi BANG! Plouă tare, cu bulbuci, cu furie, cu nepăsare, cu disperare. Ce să facem? O idee genială nu a întârziat să apară, parcă de nicăieri. Haideţi să facem „dansul ploii”, poate ţine figura.

Am fost deosebit de surprins ca la finalul Galei Laureaților Sportului Hunedorean să fim invitați la Petroșani pentru o demonstrație de Kempo, în cadrul festivalului Bucurie în Mișcare! Am fost prezenți cu un număr de 10 sportivi, practicanți de Kempo în cadrul Asociației Fujin Club Sportiv Vulcan. Am făcut o mică demonstrație prin care am urmărit să familiarizăm publicul cu ceea ce înseamna Kempo: lovituri, prize, proiectări, luptă la sol. Ne-a bucurat faptul că am avut o audiență destul de numeroasă în Parcul Carol Schreter din Petroșani! A fost o experiență inedită pentru noi. Mulțumim organizatorilor pentru invitație! Florin Marza – fondator și instructor club Fujin Vulcan

11


20-21 mai 2017 Parcul Zăvoi

Râmnicu Vâlcea 12 Parteneri locali

90 Voluntari

30

Cupe Concursuri Demonstrații

3

Activități speciale personaje magice din povești,seară de film, ecitaluri de muzică

CROS Bucurie în Mișcare

1

Pentru un oraș în plină dezvoltare, un oraș energic, ozonat, care a dat naștere multor simboluri ale artei, culturii și sportului la nivel național și mondial (precum Gheorghe Lahovary, Ionuț Budișteanu, Mariana Târcă, Dem Rădulescu, Alexandru Papadopol, Horia Moculescu, Doru Moțoc, George Țărnea, ș.a.), un eveniment exhaustiv precum „Bucurie în Mișcare” a însemnat o retrezire a conștiinței identitare. În aceste 48 ore de mișcare și, mai ales, de bucurie, râmnicienii au redescoperit pasiunea... în forma ei cea mai pură: pasiunea de a dărui tot ce ai mai bun pentru fericirea aproapelui. Astfel, sute de voluntari s-au solidarizat, și-au dat mâna și au făcut orice era nevoie pentru ca evenimentul să fie cu adevărat spectaculos. Așa se face că săptămâni mai târziu încă se mai discută despre minunatele competiții, despre orele întregi de veselie și, mai ales, despre spectacolul extraordinar susținut de voluntari, alături de „copiii Râmnicului”. Mai mult, pe străzile orașului încă se mai văd fluturânde simbolurile evenimentului: brățările #iubescmiscarea. Întreaga atmosferă a fost învăluită în poveste, mulțumită celor trei asociații partenere Smile, Simbio și Asociația Orfanilor din Casele de Copii Vâlcea – care, deși aflate la

peste 4000 participanți 12


prima colaborare, au depășit orice granițe ale necunoscutului și s-au luptat pentru împlinirea unui scop comun: crearea cât mai multor momente memorabile! Onoarea de a fi marcați pe harta festivalului Bucurie în Mișcare nu poate fi exprimată în cuvinte. Ea se regăsește în privirile fiecăruia dintre noi, în miile de fotografii ce au circulat pe rețelele de socializare, în amintirea sutelor de copii care au avut ocazia de a-și îmbrățișa personajele din desenele animate preferate, de a dansa alături de ele ori chiar de a primi înfățișarea lor (prin intermediul picturilor de față). Dar bucuria nu a fost doar a celor mici... ea a fost a tuturor. Părinți, bunici, unchi... toată lumea a rezonat cu acest eveniment, cu atât mai mult cu cât nu a rămas nicio categorie nevizată. Multitudinea, precum și diversitatea activităților pregătite a satisfăcut pe toată lumea.

animate, îmbrățișări, amintiri frumoase, lecții de Zumba și Kangoo Jumps, ocazii de a ne etala calitățile, ocazii de a fi inocenți fără să fim judecați... Bucurie în Mișcare ne-a redat energia și dragostea de a trăi! Nouă, celor implicați direct, și tuturor celor din afară! Felicitări Asociației 11even și mulțumim, încă o dată, că ne-ați ales! Oricând vă veți gândi să vă întoarceți, Vâlcea vă așteaptă cu brațele deschise! Totodată, trebuie să îl felicităm pe Jerry – președintele Asociației Smile, un om și un lider extraordinar care, ca de fiecare dată, s-a depășit pe sine, arătând că este un exemplu pentru toți tinerii vâlceni. Fără implicarea sa ireproșabilă, fără forța de a aduna un număr impresionant de voluntari de calitate și de parteneri importanți și fără nopțile sale nedormite gândind la bunul mers al evenimentului în micuța noastră urbe, nimic nu ar fi fost posibil! Felicitări tuturor! Mulțumim tuturor voluntarilor care ne-au făcut să fim mândri că suntem vâlceni! Grațiela Vlad, Președinte Asociația Simbio

Dar ce considerăm cel mai important... deși au existat întreceri, deși s-au realizat departajări... la Râmnicu Vâlcea, Bucurie în Mișcare nu a fost o competiție, căci acest lucru ar fi presupus să existe pierzători. Ori aici nu au existat decât câștigători. Toată lumea a fost câștigătoare! Am câștigat plimbări cu prietenii, glume bune, zâmbete cu miile, zumzete

13


„A fost o plăcere să mă implic în acest mare eveniment, Bucurie în Mișcare. Cu ajutorul Personajelor Magice am reușit să aducem în lumea reală prințese Disney, Spiderman, Tinkerbell, Mickey Mouse, etc, lucru ce i-a încântat nespus pe copiii prezenți. Totul a decurs frumos, magic; mă bucur pentru experiența trăită. Felicitări, Asociația Simbio! O echipă puternică formată din tineri uniți!” Ștefania Manea, voluntar Simbio

Ștefania este o elevă energică, hotărâtă și extrem de talentată care, la o vârstă fragedă, știe exact ce vrea de la viață: să facă toți copiii fericiți. Și a găsit și cea mai bună modalitate: cu puțină magie, un dram de umor, multă inocență și infinită dragoste, ea a dat viață Personajelor magice. Așa se face că, inclusiv la Bucurie în Mișcare – Râmnicu Vâlcea, a reușit să spună formula fermecată, aducând la viață o parte foarte valoroasă a simbolurilor copilăriei de astăzi și de pretutindeni: celebrul cuplu Mickey și Minnie Mouse, surorile Anna și Elsa (Frozen), întruchipările binelui și răului (Îngerul Păzitor și Malefica), Prințesa Sofia, Tinkerbell, Zâne bune și, nu în ultimul rând, Spiderman. În calitate de voluntar al Asociației Simbio, ea a coordonat cu multă pricepere atelierul de pictură pe față, dansurile cu cei mici, precum și sesiunile de animație. Ne mândrim cu o asemenea valoare și îi dorim ca până la urmă să reușească să țină pasul cu vremurile și să își atingă în permanență visul: să nu lase niciun copil nefermecat de magia sa! Premiu: voluntarul momentului, din partea Asociației Simbio: Ștefania Toader

14


Kendama – jucăria minune care înlocuiește telefonul Kendama este un joc ce presupune atenție, coordonare, concentrare maximă și strategie. Kendama își are originile în Japonia și a ajuns atât de populară în rândul copiilor, încât și adulții au încercat-o. Obiectivul principal în acest joc este de să prinzi bila cu diferite părți ale mânerului – un fel de ping pong, cu mingea legată de paletă. Teoretic, mâinile execută mișcările. Practic, picioarele sunt cele care dau zvâc, ridică sau coboară bila, iar partea superioară a corpului trebuie coordonată cu cea inferioară. În funcție de îndemânare și imaginațe, sunt o infinitate de moduri în care o poți mânui. Pare simplu... dar nu e chiar așa! La Bucurie în Mișcare Râmnicu Vâlcea campionatul de Kendama a durat 2 zile. Numărul participanților a fost atât de mare, că cei care nu aveau habar de jucăria minune din lemn, și-au dorit să o încerce. Foarte puțini au fost cei care au reușit să fixeze bila pe corpul de lemn. Și mai puțini au reușit să facă o combinație de 2 fixări. Așadar, trucurile sunt destul de dificil de executat. Este nevoie de exercițiu ca în oricare alt sport! “Fratele meu, Andrei, m-a învățat să mă joc. Mi-a arătat cum să prind bila și m-a învățat cum să mă mișc stânga, dreapta ca să o prind de mai multe ori. Uite, așa!“, Bogdan, 9 ani. Secvențe de prinderi, echilibru și jonglări – asta definește kendama. Îmbunătățește coodonarea și reflexele, îndemânarea și exersează abilitățile strategice. Cum a ajuns să fie atât de faimoasă… nu știm! Dar atâta timp cât copiii renunță la telefon pentru a învăța noi trucuri.. susținem kendama!

15


20-21 mai 2017 Baza Sportivă Municipală

Făgăraș 7 Parteneri locali

40 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații Activitate Specială

10 1

Ștafeta Generațiilor

Am văzut mulți copii încântați să tragă prima dată în viața lor cu un arc. Am văzut bucuria jocului sportiv exprimat în variate forme precum handbal, baschet, streetball, volei, fotbal, badminton. Am simțit emoția concursurilor de slowbiking, kendama și, nu în ultimul rând, am văzut copii și adulți mulțumiți și fericiți că au prilejul de a se mișca organizat în cele două zile dedicate lor. Curiozitatea, dorința de participare și implicarea în secțiunile dedicate fitness-ului au fost satisfăcute pe deplin. Activitățile tematice atractive, pentru copii și adulți, au îndemnat la mișcare foarte mulți pasionați, debutanți sau practicanți.

peste 1000 participanți 16

În fiecare zi am asistat la demonstrații din partea copiilor de la cluburile sau asociațiile sportive locale. Am asistat și am aplaudat


execuțiile handbaliștilor și handbalistelor, măiestria micilor jucători de fotbal și i-am surprins în momentele în care își exprimau tehnica prin execuții deosebite, arătând astfel că munca lor este de calitate. Au urmat demonstrații de tenis de masă, role, trotinete, jonglerie cu mingea, tir cu arcul, dans popular și hora în stradă. Ne-am oprit răsuflarea la execuțiile tehnice ale practicaților de judo, sau când dezechilibrarea din slowbiking indica o căzătură iminentă și, pot spune, că toate au atras prin farmecul lor, prin dinamism, calitate. Încă din prima zi am stat sub semnul ploii, însă ea s-a dovedit un prieten bun deoarece dansul în ploaie a fost apogeul unei zile încărcate de bucuria oferită de mișcarea din pasiune. Am simțit că mișcarea este molipsitoare, iar ritmul muzicii ne face să evadăm dintr-o lume indiferentă la fenomenul sportiv și la stilul de viață activ. Concursurile și emulația creată în jurul lor au dus la o întrecere pe cinste, în care răbdarea, măiestria și, nu în ultimul rând, voința, au fost ingredientele cu care copiii și adulții m-au impresionat. Am observat bucuria oamenilor dornici să treacă peste prejudecăți, să încerce sporturi noi, trecând interesați pe la toate zonele sportive. Am simțit emoția celor care erau strigați pentru a primi un premiu. În realitate, sentimentul a fost mult mai puternic, credeți-mă. Pot considera că am avut sprijinul total al voluntarilor și nu am simțit în nici un moment că sunt singur. Ei şi-au îndeplinit cu brio sarcinile primite, au fost prompți și apropiați de participanți, au avut acea căldura în suflet, pe care au transmis-o celor implicați în activitățile de pe întreg parcurs al evenimentului. Bucuria mea a fost și bucuria lor, acest lucru fiind cel mai important și a continuat și a doua zi. Dis de dimineață au început să ajungă la locație doritorii de aerobic și fitness, pasionați de role, skateboard, streetball, tir cu arcul, atrași de activitățile din prima zi, dar și pasionații incurabili ai fotbalului și jocurilor sportive. A fost impresionant exemplul părinților și bunicilor care și-au adus copiii sau nepoții să facă mișcare. I-au angajat în activități, i-au încurajat și aplaudat permanent, participând alături de ei la jocuri și concursuri. Un exemplu frumos, demn de urmat de către toți cei care au în grijă un copil, a fost ștafeta generațiilor, derulată pe pista stadionului. Pozele evenimentului arată din plin trăirile participanților alături de cei dragi. Ele sunt amprente de bucurie lăsate în grija timpului. Felicit colegii prezenți și pe toți cei care au răspuns chemării noastre. Ei au demonstrat că le pasă de mișcare și de sportivii sau copiii pe care îi îndrumă cu multă pasiune și responsabilitate. Am fost surprins plăcut de calitatea activităților derulate de partenerii locali. Pot spune că am fost o mare echipă a sportului făgărășean și meritul este comun. Un mare câștig a fost strângerea laolaltă a mai mulți iubitori de mișcare din orașul nostru prin care am arătat ce putem oferi mai bun copiilor și comunității. Prof. Aurelian Curticăpean

17


19-21 mai 2017 Parcul Sala Sporturilor

Ploiești 53 Parteneri locali

75 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații Activități speciale Petrolul Ploiești, meci de baschet în fotolii rulante, demo patinaj viteza

CROS Bucurie în Mișcare

30 10 1

În 2013 am început să alerg. Aveam 33 de ani și niciodată până atunci nu percepusem sportul, și mai ales alergatul, ca pe o activitate potrivită mie. Am început așa cum încep toți cei care aleargă. De la foarte puțin. Prima tura de pistă mi s-a părut că nu se mai termină și în acea primă zi mi-am propus să fac 2 ture. Le-am făcut cu greu și am fost ”fericit” că le-am terminat. Fericirea mi-a trecut repede pentru că am aflat că pista respectivă avea 200 m, nu 400, așa cum știam eu inițial. 400 de m – aceasta a fost prima distanță alergată, mearsă, parcursă puteau fi la fel de bine 40 de metri sau 4 metri. A doua oară a fost la fel de greu. Mi-am propus 500 de metri, apoi 600, apoi 800. Când am atins primul km am simțit o bucurie ce nu poate fi exprimată în cuvinte. La acel moment m-am gândit că aș putea să încerc să alerg și mai mult.. de exemplu 5 km – ”Sigur sunt oameni care fac asta, nu știu cum, dar o fac”. Așa că, la 5 km, a apărut gândul nebunesc că aș putea într-o zi să alerg 10 km. De atunci, am alergat semimaratoane, maratoane și ultramaratoane de 100 de km. Îmi propun să termin cele mai grele ultramaratoane din lume și să fac un concurs Ironman.

peste 5000 participanți 18

În 2016, la începutul lunii ianuarie, împreună cu 3 persoane, am ieșit la o alergare de grup, numită Bucuria Alergării. Între timp, #BucuriaAlergării, întâlnirea săptămânală desfășurată la Sala Sporturilor Olimpia, a ajuns la 50 de ediții în primul an de existență (2016) și la peste 35 de membri constanți, de toate vârstele.


Am participat împreună la multe competiții și am asistat la schimbări majore în viețile celor care ni s-au alăturat, de asemenea am organizat împreună alergări pentru diverse cauze sociale. Iulian Șerban La Ploiești aproximativ 200 de persoane au luat startul la Crosul Bucurie în Mișcare. Organizat pe categorii de vârstă, de la 3 la 18 ani și peste, integrând și o cursă specială pentru familii și participanți în scaun cu rotile, crosul de la Ploiești a exprimat exact filozofia lui Iulian și a echipei sale - "bucuria alergării”.

Bucurie în Mișcare Ploiești a fost un succes real! Dovada stau numerele și fotografiile.

19


Aşa cum ni se spune peste tot, trebuie să facem mişcare cel puţin 30 de minute ȋn fiecare zi. Dar mulţi dintre noi fie avem un program ȋncărcat, fie procrastinăm la maxim. Asta ȋncercăm să schimbăm prin Bucurie ȋn Mişcare, iar la Ploiești am primit un exemplu de ambiţie şi perseverenţă ȋn ale mişcării. Vorbim despre oamenii minunaţi de la Asociaţia Roţile Schimbării, care s-au desfăşurat pe terenul de baschet. Vorbim despre nişte oameni care au reuşit să treacă peste problemele lor şi să iasă la mişcare ȋn fotolii rulante, să fie ȋn continuare pasionaţi de plimbări ȋn aer liber şi de sport. Ne-au spus că pentru ei e greu să stea ȋn casă şi că au decis să fie alături de noi, la Bucurie ȋn Mişcare, tocmai pentru a ne arăta că, atât timp cât ȋţi doreşti ceva cu adevărat, nu există “nu pot” sau “nu vreau”, există doar “merg ȋnainte”. Ba mai mult, ei spun că, dacă eşti comod şi preferi să stai ȋn casă ȋn detrimentul aerului curat, ȋnseamnă că nu ştii ce pierzi.

Lumea e un loc minunat, atâta timp cât ȋţi oferi timp să o explorezi. Tu poţi fi un om ȋmplinit, atâta timp cât te explorezi pe tine şi ȋncerci ca, de fiecare dată, să ȋţi extinzi, puţin cât de puţin, limitele, să continui să creşti. Credem că acest lucru este cel mai important. Asta fac ei şi asta ȋncercăm să facem noi la Bucurie ȋn Mişcare. Ȋncercăm să te convingem să ieşi din carapace, să iubeşti mişcarea sub orice formă şi să te distrezi ȋn fiecare clipă. Pentru că, la final, amintirile sunt cele care contează

20


În toate cele 16 evenimente din acest an ne-am bucurat de premii oferite de Amway România: produse Nutrilite și XS PowerDrink. Alergătorii la cros, alături de participanții la concursuri de slow-biking sau streetball, au fost printre norocoșii beneficiari ai acestor premii. Iar în câteva dintre orașe, pe cei mai îndrăzneți practicanți de sărituri cu bicicleta sau skateboard-ul, i-am răsplătiti cu XS Power Drink, o băutură răcoritoare specială pentru cei energici!

Anul acesta, la Bucurie în Mișcare România, am creat în fiecare loc de joacă o pistă specială pe care au avut loc 2 concursuri inedite: ski pe asfalt și slowbiking. Pentru cel de-al doilea - un concurs extrem de amuzant între 2 bicicliști, în care câștigă cel care ajunge ultimul la linia de sosire - prietenii de la Pegas ne-au pus la dispoziție 16 biciclete. Iar rezultatul a fost WOW: mult fun, aplauze și, în final, cei mai lenți și siguri pe ei, câștigători!


20-21 mai 2017 Piața Unirii

Deva 12 Parteneri locali

30 Voluntari

15

Cupe Concursuri Demonstrații

2

Activități speciale Dinozaurul Zalmi Concurs Airsoft

CROS Bucurie în Mișcare

1

peste 2000 participanți 22


Festivalul Bucurie în Mișcare a fost un eveniment reușit, plin de activități frumoase și captivante. Nu aveai cum să te plictisești în cadrul festivalului, era câte ceva de făcut la tot pasul, de la demonstraţii sportive, de dans, curs de prim ajutor, la diverse jocuri precum baschet, ping pong şi alte multe activităţi desfăşurate de persoanele impicate . Mă bucur că am putut ajuta şi eu la buna desfăşurare a acestui eveniment minunat şi abia aştept ediţia de anul viitor.” Andreea Lupu - voluntar

La Deva, bucuria a fost pusă în mișcare pe vreme toridă în ritmuri latino-americane, chiar în fața statuii Împăratului Traian din Piața Unirii. Tânăra generație a însuflețit cu vioiciunea ei urbea liniștită de pe Valea Mureșului. Baloane roșii, Macarena, Ping-Pong, Badminton, Bokva, Streetball, Baschet, Mini-fotbal, Longboard, Fitness, echipamente de Airsoft, Dans, Gimnastică și biciclete, multe biciclete, au constituit un spectacol pentru cei care au ales să se bucure pe terasele din centrul vechi al orașului. Dimineața de sâmbătă a început cu un cros Bucurie în Mișcare pentru familii, la Stadionul Cetate Deva, iar apoi a continuat în piața din fața Primăriei Deva cu demonstrații de dans profesionist, gimnastică aerobică, concursuri de tir airsoft pentru copii și pentru adulți, activităţi pentru cei mici – ateliere de ceramică, de pictură, jocurile copilăriei, automodele, precum și un atelier organizat de către Geoparcul Dinozaurilor – Țara Hațegului. Oaspete de seamă și, în același timp, cel mai fidel susținător al tinerilor deveni efervescenți a fost Dinozaurul Magy (reproducere în mărime naturală a Magyarosaurus dacus), care a călătorit din Geoparcul Dinozaurilor, nu în timp, ci pe arterele rutiere tocmai de la Hațeg – sat General Berthelot, special pentru această manifestare.

Bucurie în Mișcare Deva a fost primul eveniment sportiv județean la care Geoparcul nostru UNESCO a participat ca partener. Experiența a fost una pozitivă. Sportul s-a îmbinat foarte bine cu latura educațională pe care noi am adus-o, iar replica de Magyarosaurus dacus, dinozaurul hațegan în mărime naturală pe care am adus-o la manifestare a sporit personalitatea și valoarea vizuală a evenimentului. Cristian Ciobanu - Geoparcul Dinozaurilor - Țara Hațegului

23


www.bucurieinmiscare.ro26-28 mai 2017 Parcul Rozelor

Timișoara

Simona Amânar, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică, a fost prezentă la Bucurie în Mișcare Timișoara, luând parte alături de noi la premierea unor trupe de dans din oraș. Cu această ocazie, Simona ne-a acordat și un scurt interviu.

20 Parteneri locali

30 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații CROS Bucurie în Mișcare

15 1

Cine ești tu? Un om. O femeie. Soţie şi mamă a trei copii. O fostă sportivă de înaltă performanţă, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană care iubeşte mişcarea, sportul, sănătatea, viaţa, oamenii. - De unde a început pasiunea ta? - Pasiunea, iubirea pentru sport, o avem sau nu în interiorul nostru. Cu ea te naşti, pentru ea trăieşti. Copil fiind, am fost îndrumată spre sport de către părinţi datorită caracterului meu, a dorinţei mele de a face mişcare şi nu cu scopul de a face performanţă. Aceasta a venit mult mai târziu şi datorită altor calităţi conexe: muncă, ambiţie, disciplină, talent. - La ce te gândești atunci când faci sport? - La mine. La sănătatea mea, la corpul meu. La dorinţa de a face ceea ce este mai bine pentru mine, de a executa cât mai corect fiecare mişcare, exerciţiu. - Cum e legătura dintre tine și mișcare?

peste 5000 participanți 26

- Anii au creat o puternică legatură între noi, acum regăsindu-ne în situaţia in care nu ne


putem lipsi una de alta. - Ce sportiv admiri tu? - Pentru mine totul a început de la Nadia, dar admir orice mare sportiv care a realizat ceva. Pot spune că pentru fiecare sport am unul, doi preferaţi. - A fost vreodată când nu ai avut chef de mișcare? - Pentru fiecare există astfel de momente, important este să fim în stare a le depăşi, a continua. Poate aici se face diferenţa între simpla mişcare şi marea performanţă. - Cum crezi că am putea apropria copiii mai mult de sport? - Lasându-i mai mult să trăiască liberi, să se joace. Prin joacă descoperă mişcarea liberă, se identifică cu anumite plăceri, cu anumite sporturi, simt şi îşi doresc ei înşişi să realizeze ceva, îşi creează propriile competiţii, ulterior dorindu-şi să facă sport. - Ce înseamnă voluntariatul în sport? - Voluntariatul în sport înseamnă în primul rând sănătatea individului, a te inplica în partea de organizare şi buna desfăşurare a unei competiţii. Apoi, este reprezentat de aportul pe care îl aduci în mijlocul celor activi. Este foarte important ca în cadrul voluntariatului, participanții să poată avea ocazia de a înțelege și de a integra la nivel personal experiențele pe

care le trăiesc. Acestea sunt despre a învăța prin interacțiunile cu oamenii foarte interesanți ce participă la evenimentele sportive (delegați, sportivi, jurnaliști, membri în echipa de organizare, și chiar alți voluntari), despre a te lăsa inspirat de astfel de oameni, de a-ți schimba diferite percepții și prejudecăți. Ca voluntar trebuie să ştii să gestionezi situaţii potenţial conflictuale ce apar inerent datorită presiunii unei competiții de mare amploare, despre managementul timpului, respect, acceptare; și cu siguranță sunt multe alte aspecte. În sport voluntarii trebuie sa cunoască valorile sportului precum prietenie, curaj, excelență, pasiune. - Are sportul vârstă? - Performanţa are vârstă, sportul în schimb nu! Chiar nu de multă vreme am asistat la televizor, din câte îmi amintesc, sau pe internet, la o doamnă în etate de 100 ani care a alergat, o altă femeie în vârstă a sărit cu paraşuta. Sunt doar două exemple. Înainte de toate, sportul înseamnă pasiune, iubire, sănătate. Iar toate acestea nu au vârstă. - Îți place să încurajezi oamenii din jurul tău să facă mișcare? - Întotdeauna am făcut acest lucru şi nu pentru că am fost sportiv de performanţă, ci pentru că iubesc sănătatea, sportul. Îmi incurajez implicit şi copiii să faca sport, mişcare. Lumea trebuie să înţeleagă că sportul nu reprezintă doar performanţă, competiţie. Sportul înseamnă în primul rând mişcarea necesară unui confort în viaţă. Uneori este incomod să te echipezi, să continui un exerciţiu, dar voinţa trebuie să fie prima calitate a individului, precum şi respectul de sine.

27


Aici a intervenit YO. Un sirop care, cu o varietate de arome, printre care cireşe, zmeură, soc, măr şi plante aromatice sau multivitamin, ne-a dat energie şi ne-a umplut de veselie. Odată ce l-ai ȋncercat prima oară, nu ai cum să mai stai departe de el. Un sirop pentru ȋntreaga familie, fără coloranţi, conservanţi sau cine ştie ce alte minuni, YO ne-a ȋnsoţit pe tot parcursul competiţiilor sportive şi jocurilor de la Timişoara! I-a susţinut pe alergătorii de la cros şi i-a aşteptat răbdător la linia de finish ca să-i rehidrateze după o alergare cel puţin istovitoare, i-a ajutat pe dansatorii ce ne-au ȋncântat privirea cu tot felul de mişcări spectaculoase şi chiar i-a ferit pe curajoşii care s-au ‘ȋmpuns’ cu spade, de loviturile mai mult sau mai puţin “mortale”. Siropul YO iubeşte şi el mişcarea şi este acolo oricând avem nevoie de o doză de energie. Ba chiar face şi eforturi să ne mai ia din griji şi să ne facă să zâmbim. Nici nu are cum altfel, când ȋi simţi gustul deja ţi-e gura până la urechi! Pentru că bucuria se află ȋn lucrurile mici. YO – un sirop de fructe ce poate fi găsit oriunde: acasă, la picnic, la party. YO susţine mişcarea şi buna-dispoziţie. Ȋncearcă-l şi tu şi ai să vezi că vei avea energie cât să poţi muta şi munţii!

Printre vedetele din cadrul Bucurie ȋn Mişcare Timişoara s-a aflat, fără doar şi poate, fantasticul sirop Yo. E un lucru clar că, atunci când totul se bazează pe mişcare, avem nevoie şi de ceva care să ne răcorească şi să ne şi dea energie ȋn plus, ca să putem continua.

28


Unul dintre partenerii noștri tradiționali la Bucurie în Mișcare este și DPD România. An de an, logistica noastră ajunge în siguranță în orașele pe care le vizităm, datorită celor de la DPD România. Ne placem să spunem despre ei că livrează "bucurie în mișcare” :-)

Anul acesta, la evenimentele din Timișoara și Cluj-Napoca, am adus și bucuria filmului, alături de un gelato autentic italian oferit de Siviero Maria. Câteva sute de persoane au participat la cele 2 seri de film, unde ne-am amuzat de minune urmărind povestea de viață plină de peripeții a unor rezidenți din frumosul oraș Roma. A fost fun si yammy! :-)


27-28 mai 2017 Platoul Prefecturii Parcul Municipal Zalău “Nu trebuie să ai o anumită vârstă să poți organiza evenimente de succes. Suntem tineri, dar reușim să ne coordonăm, să împărțim sarcinile și să le ducem la bun sfârșit”, mi-a spus Melissa, coordonatorul Bucurie în Mișcare Zalău.

Zalău 5 Parteneri locali

40 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații

11

Colegii Melissei, membri în Consiliul Județean al Elevilor Sălaj, au vârste de la 14 până la 18 ani. Aparent neexperimentați, grupul de 20 de omuleți face minuni când se adună. Au printre ei și voluntari experimentați, foşti elevi care au rămas cu dorința vie de a face lucruri mărețe. Elevii voluntari din Zalău nu sunt la primul eveniment de acest fel și își amintesc râzând de tot felul de întâmplări pe care le-au trăit împreună. “Ne-a prins odată o ploaie cu ropote, așa cum sunt cele de vară. A ținut doar 15 minute, dar a fost suficient să ne ude pe toți, până la piele. A fost una dintre cele mai haioase întâmplări pe care le-am trăit alături de colegii mei.” Și, dacă se întmplă să-l mai prindă lenea pe câte unul, ceilalți voluntari au grijă să-i amintească motto-ul echipei: “Suntem o echipă, deci muncim toți, nu doar unul!

peste 2500 participanți 30


“Acest proiect şi-a pus amprenta considerabil asupra dezvoltării personale pe mai multe planuri: social, relațional și coordonativ. Mi-a făcut plăcere să fac parte și din echipa locală de organizare, având ocazia să cunosc oameni noi, deschiși, care ne-au ajutat la buna organizare a evenimentului la Zalău. Personal, consider că BIM nu promovează doar sportul, ci și munca în echipă, acesta având un efect esențial asupra dezvoltării personale: încredere, respect, seriozitate de care toată echipa a dat dovadă, drept rezultat fiind succesul evenimentului. Una dintre cele mai amuzante întâmplări de la BIM Zalău a fost în prima zi a proiectului, când am fost surprinşi de o ploaie zdravănă de vară, care nu a durat mai mult de 15 minute, dar în urma căreia în unul dintre corturi s-a format o mică piscină. Piscină pe care am denumit-o "Vama Veche de Zalău". În ciuda fenomenului meteo neplăcut care ne-a luat prin surprindere, în echipa noastră a rămas viu spiritul de glumă, căutând o modalitate de a organiza un concurs de înot.” Cristea Răzvan, voluntar

Conștientizez necesitatea activităților ce au ca scop dezvoltarea pe plan local. Evenimentul "Bucurie în Mişcare" nu doar consolidează legăturile dintre locuitorii unui oraş, ci şi atrage atenția asupra importanţei sportului în viaţa de zi cu zi. Citind titlul "Bucurie în Mişcare" am fi tentați să credem că activitățile vor fi tipice evenimentelor sportive - puţină alergare, iar la finalul zilei probabil să rămânem doar cu o febră musculară. Ei bine, festivalul conţine zone diferite în funcţie de fiecare categorie de vârstă. Familiile pot să joace jocurile copilăriei alături de copiii lor, cei talentați pot participa la demonstraţii sportive, ba chiar există o zonă unde este reamintită importanţa reciclării selective. În concluzie, proiectul este o reală gură de aer proaspăt în condițiile în care oamenii recurg la o viaţă tot mai sedentară, ba chiar lipsită de mici bucurii, cum ar fi practicarea unui sport în aer liber alături de vecini, prieteni sau familie. Victoria Crişan, voluntar

31


27-28 mai 2017 Parcul Pietonal

Botoșani 11 Parteneri locali

40 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații CROS Bucurie în Mișcare

12 1

peste 4000 participanți 32


Aikido, sau „calea armonizării energiei,” este o artă marțială japoneză, ce se se trage din Jujirsu si Kenjutsu. Este o tehnică de apărare ce se bazează pe folosirea forței atacatorului împotriva lui, pentru a-l imobiliza sau a-l ține la distanță. Totodată este o cale de iluminare spirituală, de obținere a echilibrului cu tine însuți și menținere a sănătății fizice. Bucurie în Mișcare Botoșani debutat cu o demontrație a măreției aikido. Copiilor prezenți la eveniment li s-a arătat cum se pot apăra eficient, fără a ataca înapoi. Doi practicanți ai clubului Aikido Botoșani au jucat roluri și au făcut câteva demonstrații, pentru a ilustra măiestria acestui sport.

Este un stil de luptă defensiv, dar eficient. Este un fel de hopa Mitică – cade-n cap și se ridică – fiecare cădere are ca rezultat final ridicarea înapoi în picioare. Așadar, este un întăritor puternic pentru corp, minte și spirit. Cei care practică aikido se dezvoltă armonios, deoarece efortul fizic este în strânsă legătură cu exercițiile de respirație, iar stimularea corpului și a minții prin situații complexe, înlătură limitările cu care suntem obișnuiți încă din copilărie. Dacă sunteți curioși, încercați! Deveniți cea mai bună versiune a dumneavoastră prin intermediul unui sport, așa cum am încercat să vă insuflăm în cadrul evenimentului Bucurie în Mișcare.

Jocuri cu Tirlirlici Marius Rusu, actorul care a jucat în peste 40 de spectacole, atât pentru copii, cât şi de dramaturgie şi l-a creat pe Tirlilici, cel mai cunoscut clovn al oraşului, a fost alături de noi la Bucurie în Mișcare Botoșani. Marius nu este doar un simplu mânuitor al marionetelor. Trăieşte intens personajele pe care le joacă, reuşind să dea suflet păpuşilor pe care le mânuieşte şi cu care aduce publicul în lumea fantastică a basmelor, puse în scenă de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache“. Clovnul care-i înveseleşte de zece ani pe copii la petreceri sau serbări s-a născut în perioada studenţiei. „Am avut ca temă să desenăm un personaj. Am desenat capul unei păpuşi pe care am numit-o Tirlilici văr cu Tirliflici. Mult după aceea, am observat că petrecerile copiilor erau prea monotone. Aşa mi-a venit ideea să fiu clovn pentru micuţi şi am creat tot felul de jocuri interactive cu care să-i înveselesc“.

33


27-28 mai 2017 Câmpia Tineretului

Baia Mare 16 Parteneri locali

30 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații

9 3

peste 2500 participanți 34


- Tudor, ne poţi spune câteva cuvinte despre tine? - Cu o experienţă în sportul de performanţă de peste 19 ani şi cu o pasiune pentru mişcare în general, încerc să împărtăşesc din cunoştinţele acumulate şi tinerilor, dar să îi şi ajut în cariera lor să profite de momentele şi performanţele obţinute în timpul vieţii sportive, motiv pentru care am început să pun bazele unei agenţii care să ofere aceste servicii atât sportivilor, cât şi celor care vor să înceapă practicarea unui sport. Cu drag organizez, la rândul meu, evenimente sportive şi am adus în Baia Mare primul campionat de Beach Handbal, care anul acesta va fi la a doua ediţie. - Spune-ne mai multe despre pasiunea ta pentru mişcare. - Născut într-o familie de sportivi, nu aveam cum să nu moştenesc dragostea pentru sport şi mişcare - Cum îi încurajezi pe cei din jurul tău să facă mișcare? - Mişcarea e un strict necesar pentru corpul nostru şi încerc să le insuflu şi celor din jur acest lucru.

35


3-4 iunie 2017 Grădina Publică

Galati 22 Parteneri locali

160 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații Activitate Specială Aterliere cu Cercetașii Rom. Atelier de Drumming

CROS Bucurie în Mișcare

15 2 1

peste 4000 participanți 36

„Multă distracţie, cunoştinţe noi şi prietenii care durează. Acestea sunt cele trei ingrediente care au făcut din Bucurie în Mișcare cea mai tare experienţă a mea de până acum.” Ciurea Oana, Voluntar Galați


Jean Baptiste Manitou, prin muzica lui lasă gândurile rele să părăsească trupul, pentru a face loc celor bune. Experiența dată de muzica pe care tu o creezi este inegalabilă! La Bucurie în Mișcare Galați l-am avut pe Jean alături de noi – ne-am deschis urechile și sufletul și ne-am întors la primitiv: am lovit toba până ne-am eliberat de toate energiile negative. Sunetele ce imită marea, oceanul, avalanșa, furtuna, te ajută să te detașezi de grijile și neplăcerile de zi cu zi. Ne-am conectat cu natura, ne-am conectat cu noi înșine, iar sunetele făcute de fiecare dintre noi s-au conectat într-un mod aparte. Am avut parte de câteva minute de calm, de liniște.. M-am recreat! „Nu m-am așteptat să fie așa un festival al bucuriei în mișcare chiar în orașul meu! Cel mai mult mi-a plăcut modul în care a fost gândit și organizat evenimentul pentru toate grupurile de vârste. Țineți-o tot așa și sper sa mai avem parte de astfel de evenimente!” Diaconu Cristina, participant

„Bucurie în Mișcare 2017 a fost cea mai frumoasă experienţă pe care am avut-o. Am cunoscut oameni minunaţi, cu care am legat prietenii frumoase, am petrecut momente frumoase cu copii pentru o cauză minunată.” Buruiană Mădălina Camelia, Colaborator Ateliere Creative

„Totul a fost la superlativ. Am repeta experienţa oricând. Mulţumim şi felicitări.” Andone Marinela, participant

„În fiecare dintre noi, indiferent de vârstă există un copil. "Bucurie în Mişcare" ne-a adus aminte tuturor, atât voluntarilor, cât şi participanţilor, cât de important este să avem grijă de inocenţa noastră interioară. Am avut 2 zile care m-au încărcat cu energie pozitivă pentru toată luna, am legat prietenii cu participanţii şi voluntarii şi mi-am amintit cât de importantă este mişcarea în viaţa noastră. Aştept cu nerăbdare ediţia de anul viitor!” Catană Andra Rebeca, Voluntar

37


1-2 iunie 2017 Curtea Domnească

6 Parteneri locali

50 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații Activități Speciale

10 1

Personaje - pirați, Belle, Arlechino, clovni, minion

peste 4000 participanți 38

Am ȋnceput cu dreptul la Piatra-Neamţ, de Ziua Copilului, unde ne-am instalat tabăra de comandament pentru mişcare! De dimineaţă, voluntarii noştri au amenajat spaţiul pentru Bucurie ȋn Mişcare Piatra-Neamţ, iar de cum ni s-au deschis porţile, au şi ȋnceput să sosească primii participanţi. Ziua a decurs cum nu se putea mai bine. Copii, dar nu numai, s-au distrat jucându-se fel de fel de jocuri, ţintind cu arcul mai ceva ca profesioniştii sau dansând din toţi porii pe ritmurile muzicii. Surpriza a fost când, printre participanţii avizi de mişcare, şi-au făcut apariţia şi câteva veritabile personaje de poveste. Piraţi, clovni, Arlechino, Belle şi un minion au simţit că şi ei iubesc mişcarea şi s-au hotărât să ne facă o vizită. Bineȋnţeles şi cum era de aşteptat, copiii au fost tare fericiţi de apariţia lor şi au dansat ȋmpreună, au cântat, şi-au făcut poze cu ei… pe scurt, au arătat ȋntregii ţări cât de mult le place mişcarea.


Frumoşii oameni de la Şcoala de Dans Flash s-au gândit că mai avem un pic de energie pentru ȋncă un zvâc de mişcare. Ne-au prins pe toţi ȋntr-un flashmob, pe ritmurile muzicii, cu intenţia clară de a ȋncheia prima zi de Bucurie ȋn Mişcare Piatra-Neamţ ȋn glorie! Şi au reuşit, ne-au prins pe toţi cu mişcările lor şi ne-au făcut să mai căutăm ȋn noi o mică fărâmă de energie ca să ne alăturăm lor. Nu aveai cum să stai la o parte văzând pasiunea, zvâcul din ei. Nu puteai să le refuzi invitaţia, atunci când le vedeai iubirea pentru mişcare. Ne-au stors de energie, dar am plecat cu toţii ȋmpăcaţi. La Bucurie ȋn Mişcare Piatra-Neamţ iubim mişcarea, dar iubim şi faptul că ne aduce pe toţi ȋmpreună. Căci asta cred că au reuşit cei de la Flash – să ne facă să ne unim cu toţii ȋn numele mişcării. Cert e… am dormit bine cu toţii noaptea de după: descărcaţi, dar ȋmpăcaţi după o zi plină de mişcare! Mişcarea e bună atunci când o faci singur, dar ȋmpreună e de zece ori mai bine primită!

39


1-4 iunie 2017 Piața Tricolorului Când am ajuns la Bacau cu invitaţia de a ni se alătura în proiectul Bucurie în Mișcare, ne-au surprins entuziasmul și cooperarea tuturor. Bineînţeles că Asociaţia Hai Să Facem ne-a convins că merită toată încrederea noastră. Doar se numește explicit “Hai să facem”!

Bacău

Așa că ne-am spus împreună : Hai să facem Bucurie în Mișcare Bacău! Ce a ieșit, vedeţi şi voi.

7 Parteneri locali

190 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații Activități speciale

20 1

Color Fun Dance

peste 7000 participanți 40

Dar să nu uit un lucru foarte important. Oare câti dintre voi știţi că Bacăul este în 2017 Capitala Tineretului din România? O echipă de tineri inimoși s-au adunat, “au pus ţara la cale” și au reușit să aducă acest titlu la Bacău sub sloganul “Colorează-ţi generaţia”. Felicitări, bacăuani!


La Bacău - Capitală Europeană a Tineretului - am încheiat în stil mare ziua de sâmbătă a evenimentului din acest an. Câteva mii de tineri au fost invitați la dans, iar printre ei s-au numărat și cei aproape 200 de voluntari. Aceștia din urmă, pregătiți cu pungi speciale cu prafuri colorate, au așteptat semnalul moderatorului și au eliberat distracția în culori. În câteva secunde, întreaga Piață a Tricolorului din Bacău a fost acoperită de culori de toate felurile, spre încântarea celor mici și celor mari prezenți. O primă zi fantastică, încheiată colorat :-)

Bucurie în Mișcare este unul dintre cele mai bine gândite (cu un scop bine definit şi benefic, pe toate planurile) evenimente la care am participat, și pe care am avut posibilitatea să le mânuiesc, de-a lungul timpului. Merită, categoric, o tradiție în Bacău și având la bază experiențele anterioare, pot spune că este un lucru minunat ca persoanele de diferite vârste să aibă posibilitatea de a intra în contact cu voluntarii, participând la activități și jocuri și socializand. Livia Ciuhodaru, voluntar

Bucurie în Mișcare este un eveniment care se trăiește și care se simte împreună cu tineri. Spun “tineri” pentru că în anul în care Bacăul este Capitala Tineretului din România, toți oamenii sunt tineri indiferent de vârstă. Au fost tineri chiar și peste 80 de ani care s-au jucat, s-au colorat, au dansat, și-au amintit de copilărie, s-au mișcat în bucurie și s-au bucurat în mișcare :) Mihaela Enea - Bacău Capitala Tineretului din Romania

41


Două zile, un singur eveniment, peste 100 de voluntari, 11 coordonatori, mulţi copii, familii, oameni în vârstă, toate acestea formând Bucurie în Mișcare 2017. Primul eveniment foarte important, unde am avut ocazia de a face parte din echipa de coordonatori. Pe scurt, am făcut parte din familia Bucurie în Mișcare. O experiență de care sunt mândră, deoarece am reușit, împreună, să ne bucurăm de soare într-o continuă mișcare. Fiecare joc pe care l-am avut, fiecare material de care ne-am folosit, m-au ajutat să îmi aduc aminte de copilărie. Zilele de vară când ieșeam de dimineaţa şi mă jucam cu mingea şi restul copiilor, când stăteam pe asfalt şi mă murdăream doar ca să scriu cu creta, bătăile cu apa de după amiaza, toate jocurile de cartier ce mă făceau să mă simt bine, să râd şi chiar să plâng, am putut să le retrăiesc la acest eveniment extraordinar şi original. Fiind cea mai mică din echipă, am putut descoperi ce calități şi defecte am ca şi om, ca şi lider. Mulțumesc tuturor persoanelor ce au fost alături de mine, persoanelor ce m-au făcut să nu bag de seamă timpul care trecea şi, mai ales, le mulțumesc copiilor ce au fost prezenți la eveniment şi s-au distrat. Stefana Daniela Manolache (Buba), voluntar

Bucurie în Mișcare a însemnat pentru mine o oportunitate să-mi testez limitele, să cunosc oameni noi și totodată să-mi aduc aminte de copilărie. Acest eveniment a fost, este și va rămâne în sufletul meu ca experiență determinantă a energiei şi a iubirii de mişcare! Bucurie în Mișcare va exista veșnic în mintea mea, ca o amintire în buclă. În zilele de 3-4 iunie am trăit pentru copilărie, pentru mişcare, pentru suflul neîncetat şi neobosit al miilor de voci ce mă înconjurau. Sabina, voluntar

42


1-2 iunie 2017 Platoul Cluj Arena

Cluj-Napoca 14 Parteneri locali

70 Voluntari Cupe Concursuri Demonstrații Activități speciale

15 1

Competiție Kendama (200 participanți)

peste 4000 participanți 43


- Dan, te rog să termini mai repede ce ai început, că trebuie să mergem să cumpărăm mâncare pentru acasă. - Mami, mi-ai spus că mă pot juca cât vreau, dacă venim aici, îi spunea Dan, mamei lui, în timp ce învăța cum se face o frunzuliță prin metoda quilling. În secolul al XVIII-lea, măicuțele își decorau Bibliile cu obiecte realizate prin metoda Quilling, iar doamnele din înalta societate decorau saloanele în care organizau mult râvnitele baluri, am aflat de la Magda Modovan, meșter popular din Județul Cluj. Magda și-a dorit din totdeauna să lucreze cu hârtia. A lucrat o periadă la tipografie, iar apoi, quillingul a fascinat-o de-a dreptul. De Ziua Copilului, la Bucurie în Mișcare Cluj, Magda Moldovan le-a arătat celor mici lucrările ei și i-a învățat cum să facă magie rotind hârtia. Din partea Asociației Meșterilor Populari din Cluj Napoca, partener la organizarea Bucurie în Mișcare Cluj, a venit la evenimentul nostru și Lidia Rusu. Iubește cusutul motivelor populare pe traiste și trăistuțe. “Copiii își pot pune lucrușoarele în traistele mele, când merg în parc, de exemplu și, dacă le îngrijesc, le vor putea folosi și la colindat… să adune nucile și merele în ele.”

44


Poveștile colorate din Ţara Curcubeilor și, mai recent, Poveștile colorate de pe tărâmul viselor sunt două lumi create de același autor. “Copiii înțeleg mai bine povestea și personajele dacă sunt îndrumați, cu înțelepciune și dăruire de părinții care le citesc. E atât de frumos să observi cum personaltatea lor poate fi modelată și cum devin ei, pentru câteva minute, personajele frumoase pe care noi le descriem. “ Amedeia Neamțu, autoare de cărți pentru copii

45


CUPRINS

3 4 6 8 10 12 16 18 22 24 26 30 32 34 36 38 40 43

Rezumat Bucurie în Mișcare Târgu Jiu Craiova Arad Petroșani Râmnicu Vâlcea Făgăraș Ploieşti Deva Arad Timișoara Zalău Botoșani Baia Mare Galați Piatra Neamț Bacău Cluj-Napoca

Odată cu cea de-a VI-a ediție a campaniei Bucurie în Mișcare, organizatorii au lansat și provocarea ”1 Milion de secunde de mișcare”. Ei își doresc ca anul acesta să strângă 1 Milion de secunde de mișcare, împreună cu toți cei care iubesc mișcarea. Oricine dorește să contribuie la realizarea țintei finale, poate să încarce un clip care implică Bucurie în Miscare mișcare, pe pagina https://iubescmiscarea.bucurieinmiscare.ro. Provocarea este în derulare! ,

ROMÂNI A


Asociația 11even a luat naștere la Cluj-Napoca în 2012, din dorința unor oameni cu experiență în zona de business, jurnalism și organziare de evenimente, de a susține diverse cauze comunitare prin intermediul unor evenimente frumoase, derulate în mai multe comunități din România. Suntem preocupaţi în a dezvolta activităţi prin care să încurajam creşterea personală a membrilor comunităţilor în care acţionăm. Prin programele pe care le implementăm, acţionăm în arii diverse: educație, sport de masă, dezvoltare personală, etc. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea unor comunităţi în care să creştem şi să ne bucurăm împreună! Principalele programe ale Asociației 11even sunt: Bucurie în Mișcare România (www.bucurieinmiscare.ro) Bucurie în Mişcare Moldova (www.bucurieinmiscare.md) Creatori de viitor (www.creatorideviitor.ro) 11even Experiences (www.elevenevents.ro) Susținători principali ai programelor noastre Partener principal - Kaufland România Alți parteneri și susținători - DPD România, Amway, Pegas, Kiss FM Mulțumim organizațiilor partenere în organizarea programului Bucurie în Mișcare România! Mulțumim tuturor partenerilor instituționali, partenerilor media și colaboratorilor locali.


Asociația 11even Cluj-Napoca, Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 4, ap. 3 office@11even.ro http://11even.ro/


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.