427 AsianNL

Page 1

EDITIE 427

2018年2月22日 新 天地 華僑

B17

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

A S I A N N L

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

China’s nieuwe retailconcepten: Onbemande winkels In 2015 deden twee winkels in Beijing en Hangzhou, gesponsord door Ant Financial’s Sesame Credit, een “eerlijkheidsexperiment”. De kassa’s werden onbemand achtergelaten en de klanten werd gevraagd om bij het verlaten van de winkel mobiel te betalen of cash geld te deponeren in een doosje. Veel klanten verlieten de winkels zonder (volledig) te betalen voor hun ‘aankopen’, soms met tassen vol boodschappen. Een van de winkels leed in een dag een verlies van 3.000 RMB (ongeveer 400 euro), maar het feit dat 82% van de boodschappen toch betaald werd mag misschien nog opmerkelijker worden genoemd.

Het verdwijnen van de kassameisjes

Inmiddels zijn we twee jaar verder en tot de laatste trends in de Chinese retailsector behoren de nieuwe populaire onbemande winkeltjes van zo’n 15 vierkante meter die een paar honderd verschillende artikelen verkopen. In de winkeltjes zijn vooral snacks en drankjes verkrijgbaar, ze zijn 24 uur per dag open en naar eigen zeggen een paar procent goedkoper dan normale ‘convenience stores’, kleine supermarktjes waarvan er in China heel veel zijn. Bevoorrading van de onbemande winkels gebeurt soms in samenwerking met supermarktketens. China is niet de eerste met onbemande winkels; Amazon kwam eind vorig jaar al met Amazon Go. Maar waar Amazon’s concept nog steeds in de testfase zit worden diverse onbemande winkels in China al volop uitgerold. Het idee is, zoals zo vaak in China, inmiddels door diverse bedrijven in de markt gezet: Bingobox, Citybox, Easygo, F5, Take Go, Xingbianli, Go Box en Eatbox. Bingobox is een van de eerste, bekendste en best gefi nancierde initiatiefnemers en is van plan de komende jaren duizenden onbemande winkels te openen. Klanten krijgen toegang tot een onbemande winkel door het scannen van een QR-code. De klant is daarmee geïdentificeerd en de deur gaat open. Marktonderzoeksbureau Fung Business Intelligence categoriseert de onbemande winkels vervolgens in drie groepen op basis van de manier waarop men afrekent: 1.

2.

3.

‘Self-scanning’: de klant plaatst zijn aankopen op een glazen plaat, waarna via beeldherkenning de producten geïdentificeerd worden. De klant betaalt vervolgens door met Alipay of Wechat een QR-code die op een beeldscherm verschijnt te scannen. Bingobox, Xiao E Shop en Eatbox maken allen gebruik van deze technologie. ‘Just walk out-experience’: de klant hoeft geen producten te scannen en loopt simpelweg via een sluis naar buiten. De rekening wordt achteraf vereffend. Zowel Wheely’s Moby Mart, Tao Café als Amazon Go werken met dit systeem. ‘Handpalm scanning’ of ‘facial recognition’: hierbij wordt de identiteit van de klant bepaald en betaling gedaan door het scannen van het gezicht of (aderen in) de handpalm. Deze technieken worden gebruikt door respectievelijk Take Go en 7-Eleven Signature.

In een aantal gevallen zijn de producten in onbemande winkels voorzien van RFID (Radio Frequency Identification) labels welke herkend worden als de klant bij het verlaten van de winkel door een sluis loopt. De onbemande winkel scant in principe de klant op de producten die hij meeneemt en bepaalt daarmee de prijs die afgerekend dient te worden. Heeft de klant door self-scanning inmiddels betaald dan controleert de winkel zo dus of alle producten ook daadwerkelijk afgerekend zijn. Indien dit het geval is gaat de deur naar buiten open. In september kondigde Bingobox haar nieuwe kunstmatige intelligentiesysteem “Fan AI” aan. Met deze nieuwe technologie worden de RFID-labels op termijn overbodig en kunnen producten door soft ware aan hun vormgeving herkend worden. Dit zou een grote efficiencyslag betekenen voor de onbemande winkels aangezien de kosten van een RFIDlabel 9 tot 18 eurocent bedragen en dus zwaar drukken op de geringe marges van fast moving consumer good (FMCG). De Bingobox heeft wieltjes, waarmee de winkel naar een andere locatie gereden kan worden, maar een ander futuristisch concept, de Moby Cart van de Zweedse startup Wheely, gaat nog een stapje verder. Deze door zonnepanelen aangedreven winkel is niet alleen onbemand maar komt als een soort SRV-wagen zonder chauffeur naar de klant toegereden, terwijl bevoorrading door drones gebeurt. Li, een door kunstmatige intelligentie aangedreven digitale assistent verwelkomt de klanten in de winkel en geeft ze op basis van beschikbare data over de klant aanbevelingen voor aankopen. De Moby Cart bepaalt zelf wanneer hij terug moet naar een magazijn en welke producten op welk tijdstip gewild zijn op welke locatie, om daar vervolgens heen te rijden. Tenminste … dit alles is, zoals Wheely in het science fictionachtige promotiefi lmpje laat zien (htt p://bit. ly/2eNxhiR), de bedoeling, maar in de praktijk nog toekomstmuziek. Bekijk ook de video van Technode (htt p:// bit.ly/2FhBLYn) eens om een beter beeld te krijgen van hoe deze winkels werken en

welke kinderziekten ze nog hebben. Als je met iemand anders naar binnen loopt zonder de QR-code te scannen kun je de winkel b.v. niet meer verlaten. Andere recente problemen zijn tegenwerking door de lokale overheden en oververhitt ing in de zomerzon die de chocoladeproducten spontaan deed smelten.

Internetbedrijven

Verschillende Chinese internetbedrijven experimenteren inmiddels ook met onbemande winkels. In juli presenteerde Alibaba haar onbemande winkel plus coffeeshop Tao Café, voorlopig overigens nog een experiment. Net als bij de onbemande winkels krijgt een klant toegang door het scannen van een QR-code en rekent af door bij het verlaten van de winkel zijn gezicht te laten scannen. Soft ware identificeert de klant vervolgens en schrijft het verschuldigde bedrag voor de aankopen af van zijn Alipay-rekening als hij door de ‘checkout’-sluis loopt. Voor bereiding van consumpties is er echter wel degelijk personeel aanwezig, zoals te zien is in dit fi lmpje. Intussen werkt ook Alibaba’s aartsrivaal, JD.com, aan een onbemande winkel welke momenteel getest wordt op het hoofdkwartier in Beijing. De vraag is wat de beweegredenen achter onbemande winkels zijn. Lagere arbeidskosten worden vaak als argument gebruikt; Bingobox beweert met 4 personen 40 onbemande winkels te kunnen runnen en de kosten van traditionele ‘convenience stores’ met 80% te kunnen terugbrengen. Maar de winkels hebben minder verschillende producten en minder voorraad van ieder product dan een reguliere winkel. Het gemiddelde aankoopbedrag per klant zal daardoor waarschijnlijk dus lager zijn en er zal vaker bevoorraad moeten worden. De vraag is ook of de lage marges van de FMCG-producten kunnen opwegen tegen de investeringen in technologie. Een mogelijke overweging die op de langere termijn gaat spelen is de arbeidsbevolking die in de komende decennia zal gaan krimpen in China; een gevolg van enerzijds de vergrijzing en anderzijds de effecten van het eenkindbeleid. Naarmate onbemande winkels meer zelfvoorzienend worden door

ook voorraadbeheer uit te kunnen laten voeren door drones of zelf terug te keren naar een centraal magazijn is de afname van het aantal werkende Chinezen dus een minder grote bedreiging voor de retailsector. Gezien het feit dat grote internetbedrijven investeren in dit soort concepten denk ik dat de reden voor hun ontstaan misschien meer gezocht moet worden in de mogelijkheid om ‘big data’ te verzamelen over de offl ine aankopen die klanten van internetbedrijven als Alibaba doen. Door inzet van onbemande offl ine winkeltjes maken de e-commercereuzen een deel van het consumptiepatroon van de Chinese consument zichtbaar dat voorheen moeilijk te bepalen was. En de beschikking over meer consumentendata betekent betere mogelijkheden om gedrag te beïnvloeden en daarmee meer advertentie-inkomsten.

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (20112013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China.

CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B18 華僑 新 天地

EDITIE225 427 EDITIE

A S I A N N L

2018年2月22日 2006年04月06日

Ruben Terlou: “China is een land dat me

V

orig jaar boekte Ruben Terlou een enorm succes met zijn documentaireserie ‘Langs de Oevers van Yangtze’, waar hij langs China’s langste en drukst bevaren rivier trok. Onderweg ontmoette Terlou veel verschillende mensen, en mede met hun verhalen toonde hij het huidige China op een zeer persoonlijke en originele manier. De hitserie trok ruim één miljoen kijkers per aflevering en belandde in de top 10 van meest bekeken programma’s. Dit jaar is Ruben Terlou terug met een gloednieuwe zevendelige VPRO documentaireserie ‘Door het Hart van China’. In deze reeks reist hij van het uiterste Noorden naar het zuidelijkste puntje van het land, dwars door het hart van China. Ruben Terlou is arts, fotograaf, spreekt vloeiend Mandarijn en had tot enkele jaren geleden geen enkele televisie-ervaring. Toch is hij met zijn nieuwe documentaireserie wederom succesvoller dan ooit. Afgelopen donderdag organiseerde de VPRO in samenwerking met CinemAsia een speciale avond rondom ‘Door het Hart van China’. Ruben Terlou was die avond aanwezig en nam het publiek mee op zijn fascinerende reis door China. Ook werd één van de laatste twee afleveringen van ‘Door het Hart van China’ getoond. Asian News was erbij en kreeg het genoegen om Ruben Terlou te spreken in een exclusief interview.

Waarom houd je zo van China? Wat spreekt jou het meeste aan?

Er zijn veel verschillende dingen van China die mij aanspreken. Wat ik heel boeiend vind is dat China zo snel veranderd. Vanaf de eerste keer dat ik op mijn 19e in China was, heb ik China zien veranderen en die verandering houdt niet op. Zowel op het platteland als in de stad zijn de veranderingen heel boeiend. Het is bijzonder om getuige te zijn van China, dat vergeleken met 15 jaar geleden, een heel ander land lijkt te zijn geworden. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe wegen, bruggen, tunnels en hoge snelheidslijnen. Het China van nu is totaal anders dan vroeger. Vroeger reden er slechts één of twee bussen op een dag. Je moest dan meeliften met oude blauwe vrachtwagens, maar die tijd is voorbij. Nu zijn er juist heel veel bussen, auto’s en nieuwe wegen. Ik denk altijd met nostalgie terug aan toen. Wat ik ook boeiend vind is dat de volksaard zo anders is dan in het westen. Ondanks dat er overeenkomsten zijn, zijn de verschillen heel interessant. China is veel meer een gemeenschap met een collectieve cultuur. Mensen gedragen zich daardoor anders en communiceren indirecter. In het westen gedragen wij ons meer als individuen. Het aspect van de cultuur beïnvloed veel domeinen. Voor het westen is het verwonderlijk om te zien hoe China met privacy omgaat en hoe het belang van de groep boven het individu gaat. Ook in de aflevering over voetbal zie je heel goed dat collectieve terug.

Wanneer en hoe is jouw interesse in de Chinese cultuur begonnen?

Ik weet nog dat mijn vader vroeger een groot fotoboek had over China van een Franse fotograaf uit de jaren ’70 of ’80. China was toen voor mij heel onbekend en we hebben vaak al een bepaald beeld van China. Bijvoorbeeld over Mao, de culturele revolutie, dat Chinezen allemaal hetzelfde zijn, dat het niet goed doordringbaar is, ongrijpbaar en onbekend is. Maar wat ik toen in dat fotoboek zag was helemaal niet zo. Ik zag juist veel verschillende volkeren, culturen en mooie landschappen. Het kwam dus totaal niet overeen met het vooroordeel dat ik had en daardoor was mijn interesse gewekt. Daarnaast droomde ik er altijd al van om verre reizen te maken. De uitdaging leek mij heel groot. En ik dacht als ik de Chinese taal leer, dan kan dat mij misschien kansen bieden.

Hoe heb je de Chinese taal zo goed kunnen leren?

Er zitten heel veel uren in het leren van Chinees. Veel zelfstudie en dan vooral blijven oefenen. Naast al het lesmateriaal keek ik ook films en luisterde ik muziek. Ik probeerde te lezen en las kinderboeken en stripboeken. Ook las ik veel op internet en keek ik het nieuws. Ik probeerde op allerlei verschillende manieren Chinees te leren, want ik wist dat ik niks had aan alleen maar te kunnen lezen, of alleen te spreken. Schrijven kan ik nog niet goed, want ik schrijf te weinig waardoor ik de karakters vergeet. Maar typen lukt wel, dus mailen of chatten, dat gaat wel. Maar ik heb gehoord dat veel Chinezen hetzelfde probleem hebben. Doordat tegenwoordig heel veel wordt getypt vergeten zij nog wel eens hoe een karakter geschreven moet worden.

Wat is jouw favoriete Chinese eten?

Leuke vraag! Ik vind veel verschillende dingen lekker. Zo hou ik bijvoorbeeld van de Sze Chuan keuken, maar het ligt er ook wel aan waar ik ben. In Shanghai vind ik Xiao Long Bao (小籠包) erg lekker en in Kun Ming eet ik vaak Guo Qiao Mi Xian (過橋米線). Ook moet ik nu rond het Chinese Nieuwjaar ook denken aan Tang Yuan (湯圓) met rode bonen vulling, wat geluk brengt. Ik mis al dat eten wel hier. Het is ook moeilijk om te vervangen. En zelf kan ik helaas ook geen Chinees koken.

Hoe heeft jullie team een selectie van de bijzondere Chinese plekken en verhalen kunnen maken?

Sommige plaatsen hadden we al in ons hoofd, en sommige wilde ik jarenlang al bezoeken. Verder hebben we zowel een Nederlandse als een Chinese researcher in ons team die ons helpt. Wat we in deze serie wel meer hebben gedaan dan de serie hiervoor is dat we naar plekken toe zijn gereisd om gewoon te kijken wat we tegen zouden komen. In de aflevering over het ziekenhuis had ons team bijvoorbeeld wel van tevoren contact gelegd met het ziekenhuis en de jonge dokter op het platteland, maar de andere dokters en patiënten, daar hebben we nooit contact mee gehad. Die verhalen ontstaan dus pas tijdens het filmen. En zo zijn er heel veel mensen in de documentaire niet van tevoren gepland zijn maar wel binnen een bepaald thema passen. Zelf spreek ik in ieder geval niemand van tevoren. Dat doe ik pas voor het eerst als de camera’s draaien.

In die aflevering bezocht je een ziekenhuis in China waar de zorg niet goed was geregeld. Wat vind je van dit gezondheidszorgstelsel?

China is zich relatief laat gaan ontwikkelen, en dit is gewoon een stadium in de ontwikkeling van China. Het is natuurlijk erg voor de mensen dat de zorg zo slecht is geregeld in het platteland, maar over de toekomst maak ik me niet veel zorgen over het gezondheidszorgstelsel. Het komt wel goed, maar het heeft tijd nodig. Ik weet niet welk systeem of gezondheidsstelsel zal gaan werken, maar ik ben ervan overtuigd dat de regering iets gaat neerzetten dat zal werken. Vijf of tien jaar geleden had ik er waarschijnlijk wel negatiever naar gekeken, maar nu vind ik het juist goed dat er naar wordt gekeken omdat het veranderd moet worden. Zoals met de vervuiling en smog dacht ik eerst ook dat dit het begin was van het einde, zo erg was het. Vorig jaar was er nog code rood door smog, werden snelwegen gesloten en konden kinderen niet naar school. Dat was afschuwelijk, maar dit jaar is het al een stuk beter. Dat is wel een voordeel van het politieke systeem van China. Voor ons is het misschien iets te ingrijpend, maar zij kunnen er grote stappen mee zetten.


EDITIE 427

2018年2月22日 新 天地 華僑

B19

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

A S I A N N L

echt aan het hart gaat.” ‘Door het hart van China’ – zondag 25 februari om 20.15 uur op NPO 2

Foto: Lisa Hu

Wat was jullie grootste uitdaging tijdens het filmen in China?

Veel mensen zullen denken dat de Chinese staat de grootste uitdaging is, vanwege de censuur, maar dat is niet zo. We krijgen juist veel vrijheid om te doen wat we willen doen. Uiteraard moeten we toestemming en vergunning krijgen van de overheid, de regionale regering en de staatstelevisie. En dat is soms nog wel eens ingewikkeld geweest, maar over het algemeen hebben we kunnen doen wat we wilden. Misschien is de grootste uitdaging wel de beperking die we onszelf opleggen. We hebben namelijk een beperkt budget en hebben slechts acht of negen dagen om een aflevering te maken. Dus de logistiek, het reizen, hoe lang je ergens kunt blijven en alles voor elkaar te krijgen, dat is een grote uitdaging. Soms denk ik dat het fijner zou zijn als we nog meer tijd zouden hebben om langer te blijven, dan konden we nog dieper ingaan op de verhalen.

Wat zijn de verschillen tussen het eerste en het tweede seizoen van deze serie?

We zitten deze keer wat langer op één plek, zodat we wat dieper in kunnen gaan op het onderwerp en het meer inhoud kunnen geven. In deze tweede serie zie je dus dat er wat diepere lagen zijn. Ik ben heel blij dat we nu ook aspecten hebben kunnen laten zien van het leven die je heel moeilijk te zien krijgt. Zelfs als je Chinees bent dan maak je het niet vaak mee. Toch zijn het onderwerpen die heel belangrijk zijn, mede omdat ze op het punt staan te verdwijnen. Zoals de begrafenisrituelen op het platteland die zo uitbundig zijn. De rituelen zullen misschien wel blijven bestaan, maar misschien niet meer in die mate. En ook taoïsme is een onderwerp wat typisch Chinees is met zoveel betekenissen, dat is voor westerlingen moeilijk te begrijpen. Ook krijg ik veel reacties van mensen die vinden dat deze serie een stuk kritischer is dan daarvoor. Natuurlijk ben je selectief in het kiezen van verhalen, maar aan de andere kant zijn het echte verhalen van echte mensen die het zelf vertellen. De kritiek is absoluut niet bedoeld om China zwart te maken of om respectloos te zijn naar een andere cultuur. De kritiek wordt juist geuit om liefde, omdat ik me zo verbonden voel met China. China is een land dat me echt aan het hart gaat. Het is heel waardevol om afleveringen te kunnen maken waarmee ik kan laten zien hoe moeilijk de situatie is voor heel veel mensen, en dat er iets aan gedaan moet worden.

De serie trekt 1,5 miljoen kijkers en krijgt veel positieve reacties van zowel het Nederlandse en als het Chinese publiek. Wat maakt dit seizoen nog succesvoller dan het vorige seizoen?

Het is deze keer inderdaad nog succesvoller dan de vorige keer en dat is natuurlijk fantastisch, maar ik vind het moeilijk om te zeggen waarom. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen snappen dat China een groot en belangrijk land aan het worden is waar we nog veel te weinig over weten. Misschien maakt dat de mensen nieuwsgierig naar China. Het blijft een groot onbekend land voor veel mensen, terwijl China globaal op het wereldtoneel enorme economisch en politieke invloeden aan het uitoefenen is. Verder denk ik dat het geheim van het succes is dat we alledaagse, gewone mensen en het gewone leven laten zien. Met allerlei verschillende groepen en onderwerpen, zoals jongeren, nomaden, hoe men met dood omgaat en wat taoïsme is. Het zijn verhalen die uit het leven gegrepen zijn van gewone mensen, en daardoor gemakkelijker om mee te identificeren.

 

Je bent opgeleid als arts, maakt documentaires en bent ook goed in fotografie, waarmee je zelfs prijzen hebt gewonnen. Wat zijn je toekomstplannen?

Dat is een lastige vraag. Ik denk in ieder geval niet dat dit mijn laatste documentaire zal zijn. Eigenlijk weet ik nog niet zeker wat ik wil gaan doen. Wel hoop ik op een bepaalde manier bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling in China. Het lijkt me uitdagend om in China op andere terreinen te werken.

Wat betekent fotografie voor jou?

Het is een manier om non-verbaal iets van jezelf te delen en iets uit te drukken. Door de manier waarop je fotografeert, kun je een stukje van jezelf laten zien. Je kunt laten zien wat je mooi of belangrijk vindt. En dat doe ik eigenlijk ook bij het maken van een documentaire, iets delen wat ik belangrijk vind. Het uitgebreide programma van het jaarlijkse CinemAsia Film Festival 2018 is te vinden op >>> P20 en P21


B20 華僑 新 天地

A S I A N N L

EDITIE225 427 EDITIE

2018年2月22日 2006年04月06日

CinemAsia Film Festival 2018 in Amsterdam: Het jaarlijkse CinemAsia Film Festival staat weer voor de deur. Van 6-11 maart beleeft zij haar 11e editie in Kriterion en Rialto in Amsterdam. Door de lens van ruim 30 filmmakers uit China, Hong Kong, Taiwan, Korea, Indonesië, Japan, de Filippijnen, Thailand en meer biedt het festival een genuanceerd beeld van het veelzijdige Azië. Van de grootste kaskrakers, edgy arthouse films tot aangrijpende documentaires die bij ons in première gaan. Ook aandacht voor de Aziatische diaspora in Nederland, met haar eigen FilmLAB. Alle films zijn gesproken in de oorspronkelijke taal en komen met Engelse ondertiteling. Openingsfilm MONSTER HUNT 2 捉妖記 2 (China/Hong Kong 2018)

Regisseur: Raman HUI | Fantasy | Mandarijn Chinees Di 6 maart 19:00/19:15 | Zo 11 maart 14:45 Kriterion Nadat hij bij zijn menselijke ouders Tianyin ( JING Boran) en Xiaolan (BAI Baihe) is weggegaan, leeft monster Wuba samen met andere monsters in een afgelegen dorpje. Wanneer de kwade Monster King het dorpje binnenvalt, wordt Wuba gedwongen om nog eenmaal de mensenwereld in te gaan. Hij ontmoet Tu (Tony LEUNG Chiu-wai). Onderweg ontstaat een band en Tu belooft om hem te beschermen tegen een nieuwe dreiging. Regisseur Raman Hui, ook een van de makers van animatie karakter SHREK is terug en beter dan ooit. Na het immense succes van MONSTER HUNT, brengt hij met MONSTER HUNT 2 een kleurrijk feest met baanbrekende special effects en schitterende actiescènes dat in de Chinese cinema zijn weerga niet kent. Met de komst van superster Tony Leung Chiu-wai krijgt de film ook qua sterrenbezetting een flinke boost.

Closing film A BETTER TOMORROW 2018 英雄本色 2018 (China/Hong Kong 2018) | Europese premiere

Regisseur: DING Sheng | Actie | Mandarijn, Japans Zo 11 March 19:00 Kriterion Zhou Kai (Wang Kai) staat aan het hoofd van een smokkelbende dat goederen van de Chinese kust Japan in weet te brengen. Zijn jongere broer, de beginnende, idealistische agent Chao (Ray Ma), weet niets van zijn broers illegale praktijken. Wanneer Kai weigert zijn handen te branden aan een partij illegale verdovende middelen, eindigt hij door een sluw complot in de gevangenis Na drie jaar, probeert Kai samen met zijn oude partner-in-crime Mark (Wang Talu), een rustig leventje te leiden. Wanneer Kais voormalige criminele vrienden hem dwingen om terug te keren, is een gewelddadige ontmoeting onvermijdelijk. Het bloedvergietende actiegenre krijgt een geheel nieuwe impuls met deze opzichtige update van John Woo’s baanbrekende klassieker. Na RAILROAD TIGERS, het comedy-uitstapje met Jackie Chan, doet regisseur Ding Sheng weer waar hij het beste in is; een explosief eerbetoon aan zijn voorgangers, met een geheel nieuwe dynamiek door de jonge, talentvolle sterren en prachtig gestileerde actie scènes.

THE GREAT BUDDHA+ 大佛 普拉斯 (台湾 2017)

Regisseur: HUANG Hsin-Yao | Drama, Black Comedy | Taiwan dialect, Mandarijn

A BETTER TOMORROW

A FOLEY ARTIST

BAD GENIUS

NEW TURN

SMALL TALK

MEDITATION PARK

Do 8 maart 16:15 | Vr 9 maart 18:45 | Za 10 Maart 17:00 - Rialto Regisseur HUANG Hsin-Yao黄信尧 aanwezig voor Q&A na de film Pickle (Cres Chuang), een zachtmoedige bewaker die nachtdiensten draait in een fabriek waar bronzen standbeelden worden gemaakt, doodt de saaie uurtjes door te hangen met zijn beste vriend Belly Button (Bamboo Chen). Op een dag, krijgen de twee het idee om stiekem de dashcam video’s van Pickle’s baas te bekijken. Al snel raken de twee verslaafd aan het spieken in het kleurrijke privéleven van Pickle’s baas en ontdekken per ongeluk een onuitsprekelijk geheim dat een ridicule kettingreactie veroorzaakt en het leven van de twee voorgoed verandert. De klassieker “Rear Window“ van Hitchcock krijgt een nieuw leven in de setting van een afgelegen Taiwanese provincie: een beveiliger en zijn luie vriend kijken ongeremd video’s van de dashboard-camera van hun baas en komen gevaarlijke geheimen op het spoor. Critici en filmliefhebbers riepen deze hilarische, sociaal scherpe satire op corruptie en armoede uit tot beste Taiwanese film van 2017. De film sleepte maar liefst 10 nominaties en 5 prijzen binnen tijdens het Golden Horse Film Festival, de meest prestigieuze film prijs voor Chinees-talige films.

IN YOUR DREAMS 以青春的名義 (Hong Kong 2017) | Europese premiere Regisseur: TAM Wai Ching | | Drama | Kantonees Za 10 maart 19:30 | Zo 11 maart 14:00 Rialto Regisseur TAM Wai Ching谭惠贞 aanwezig voor Q&A na de film Een gedesillusioneerde 16-jarige jongen (Ng Siu-hin) heeft moeite om liefde in zijn leven te vinden. Op jonge leeftijd verliet zijn moeder hem, en zijn werkloze vader is steevast stomdronken. Zijn leven neemt een nieuwe wending wanneer hij een dronken vrouw (Carina Lau) van middelbare leeftijd uit het zwembad weet te redden en er achter komt dat zij zijn nieuwe invallerares is. De twee brengen steeds meer tijd met elkaar door - in eerste instantie uit bezorgdheid, maar langzaam neemt het verlangen naar elkaar en de angst om verlaten te worden over en begint de fictieve lijn tussen leerling en lerares te vervagen. Dit sensueel gefilmde verhaal, geïnspireerd op DEEP END van Jerzy Skolimowski, over onbeantwoorde liefde en zelfkwelling doet denken aan de weelderige, smachtende stijl van Wong Kar-wai, de bekendste auteur van Hong Kong, maar met een gevoelig vrouwelijk perspectief. Carina Lau die in drie films van Wong Kar-wai verscheen, geeft één van haar meest complexe en aangrijpende performances. Ze is ook de producent van de film.

BAD GENIUS 天才槍手 (Thailand 2017) | Aanrader, grote kaskraker in China

Regisseur: Nattawut POONPIRIYA | Suspense Thriller | Thais, Engels Do 8 Maart 18:45 Rialto | Vr 9 maart 18:45 Kriterion De hoogbegaafde Lynn (Chutimon Chuengcharoensukying) helpt haar beste vriendin, Grace (Eisaya Hosuwan) op slinkse wijze door een examen heen te komen. Wanneer haar vriend Patt (Teeradon Supapunpinyo) en zijn rijke vrienden hier lucht van krijgen en Lynn vragen om hulp, maakt ze hier slim gebruik van en creëert hiermee een goedlopende business. Het wordt echter pas echt serieus wanneer Patt en Grace, Lynn vragen om de onspiekbaar geachte STIC test te kraken. Een plan waarmee ze miljoenen bahts kan verdienen of een enkeltje gevangenis. Een heistfilm of toch een tienerdrama? BAD GENIUS is een fantastisch voorbeeld van het eerste vermomd in een jeugdige setting. Vergis je echter niet, de film is bijzonder entertaining, heerlijk spannend en ongekend goed geproduceerd voor een moderne Thaise speelfilm. BAD GENIUS plaatst zichzelf strak in het cineastische landschap als de studentenversie van OCEAN’S ELEVEN. OFFICIAL SELECTION 官方评选

THE BRINK 狂獸 (Hong Kong / China 2017)

Regisseur: Jonathan LI | Actie | Kantonees Wo 7 maart 21:15 | Vr 9 maart 21:45 (+ short LOSING SIGHT OF A LONGED PLACE) | Za 10 maart 21:15 Kriterion

De roekeloze politie-inspecteur Tung (Zhang Jin) heeft zijn zinnen gezet op de criminele goudsmokkelaar Shing (Shawn Yue). Naast de constante achtervolging door Tung, wordt Shing door een machtsstrijd binnen zijn criminele organisatie tot een uitdagende missie gedwongen om het goud van zijn baas te stelen en zo aan de top van de criminele onderwereld te komen. Hong Kong superster Shawn Yue keert terug als een meedogenloze schurk in een rasechte Hongkongse actiefilm. Hij neemt het op tegen Zhang Jin, de duizelingwekkende martial-arts ster van Wong Kar-wais THE GRANDMASTER. Yue heeft zich vereenzelvigd met het kwaad door een compromisloze en meedogenloze presentatie neer te zetten, die hem tot zijn fysieke grenzen duwde.

A FOLEY ARTIST 擬音 (Taiwan 2016)

Regisseur: WANG Wan-Jo | Documentaire | Mandarijn Wo 7 maart 12:30 | Do 8 maart 12:30 Kriterion Geluid is misschien wel één van de meest onderschatte aspecten van een film. A FOLEY ARTIST centreert zich rondom Taiwans meest ervaren foley artiest, Master Hu Ding-yi. Hu heeft decennia lang onvermoeibaar in zijn studio gewerkt aan het creëren van geluiden die in films in beeld te zien zijn. Vanuit een artistiek oogpunt blikt regisseur Wang Wan-Jo’s documentaire terug op de gouden eeuw van de Taiwanese cinema en onderzoekt zij in haar film de nieuw dynamieken binnen de Chinees-talige filmindustrie. Dit jaar ontving Hu de Lifetime Achievement Award op het prestigieuze Golden Horse Awards.


EDITIE 427

B21

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

2018年2月22日 新 天地 華僑

gevarieerd Chinees programma Regisseur Huang Hui-chen kent haar moeder verrassend slecht en gebruikt haar positie als filmmaker om haar beter te begrijpen. Huang stelt haar moeder heftige persoonlijke vragen die ze niet zou kunnen stellen zonder de afstandelijkheid van de camera. De antwoorden die naar boven komen drijven, leggen verontrustende waarheden over de Taiwanese patriarchale samenleving bloot. Huangs zoektocht om meer te weten te komen over haar eigen identiteit en haar moeders nare verleden, brengt verontrustende kwesties die terug te vinden zijn in alle niveaus van de Taiwanese samenleving en cultuur. SMALL TALK, gemaakt onder begeleiding van executive producer Hou Hsiao-hsien, is zowel een diep persoonlijk verhaal als een universele eye-opener.

IN YOUR DREAMS

MEDITATION PARK 冥想公园 (Canada 2017)

Regisseur: Mina SHUM | Drama | Engels, Mandarijn, Kantonees Wo 7 maart 19:15 | Do 8 maart 12:45 Kriterion Het leven van Maria (Cheng Pei Pei), een trouwe 60+ huisvrouw, komt volledig op haar kop te staan wanneer ze in de broekzak van haar echtgenoot bewijs vindt dat hij toch niet de perfecte man is die ze dacht dat hij was. Na jaren van braaf gehoorzamen komt ze voor zichzelf op en begint de wereld vanuit een heel nieuw perspectief te zien. Haar zoektocht naar de waarheid brengt haar op een onverwacht avontuur vol vrijheid en onverhoedse vriendschappen.

OUR SHINING DAYS

FATHER AND SON

NEW TURN 轉彎之後 (Hong Kong/ Taiwan 2017)| Europese premiere

Regisseur: Doris WONG | Road Movie | Mandarijn, Kantonees Do 8 March 17:00 | Vr 9 maart 16:30 | Za 10 maart 15:00 Kriterion Regisseur Doris WONG黄千殷op 8 en 9 maart aanwezig voor Q&A na de film Vol verbazing staart de Hongkongse A-Lan (Cherry Ngan) naar de televisie wanneer ze Yi Fang, haar Taiwanese evenbeeld ziet. Met het vermoeden dat ze weleens tweelingzusjes zouden kunnen zijn, probeert A-Lan via Facebook contact met haar te krijgen. Als een antwoord uitblijft, besluit ze om zelf naar Taiwan te vertrekken en per fiets dezelfde plekken te bezoeken die ze op Yi Fangs Facebookpagina ziet staan. Eenmaal in Taiwan ontmoet ze nog drie andere leeftijdsgenoten die het eiland hebben uitgekozen om hun persoonlijk verdriet achter zich te laten. Met z’n vieren trekken ze het land door in een reis vol persoonlijke groei en onverwachte vriendschappen voor het leven. Geïnspireerd op Wongs eigen fietstocht door Taiwan, is NEW TURN een heerlijke, inspirerende doch luchtige roadmovie waarin personages en elementen uit zowel China, Taiwan en Hong Kong perfect bij elkaar samenkomen. Een prachtige liefdesbrief aan het mooie Taiwan en de warme mensen.

OUR SHINING DAYS 闪光少女 (Hong Kong/China 2017)

Regisseur: WANG Ran | Drama | Mandarijn Di 6 maart 21:30 | Do 8 maart 19:00 | Za 10 maart 17:00 | Zo 11 maart 21:45 Kriterion

Om het hart van de knappe orkestleider te veroveren start de maffe tweedejaars studente Jing (Xu Lu), samen met haar beste vriend You (Peng Yuchang) en een groep gepassioneerde Cosplayers, een Chinees muziekensemble. Wat begint als een bij elkaar geraapt zooitje buitenbeentjes dat met tegenzin samen aan de slag gaat, verandert langzaam maar zeker in een hechte groep op een reis vol zelfontplooiing. Tegen alle verwachtingen in, houdt Jing de band bij elkaar en beginnen ze aan een haast onmogelijke taak om nieuw leven te blazen in een steeds ouder wordende muzikale traditie. Samen bewijzen ze, dat niet het uiterlijk maar juist de hart en ziel bepalen wat voor een persoon je werkelijk bent. OUR SHINING DAYS weet op een eigenzinnige en humoristische manier aandacht te schenken aan een vorm van muziek dat op sterven na dood lijkt te zijn. Een op het eerste gezicht vreemde combinatie, maar wel eentje die bijzonder goed werkt. Eason CHAN onderdeel van de briljante cast.

SMALL TALK 日常對話 (Taiwan 2016)

Regisseur HUANG Hui-chen | Documentaire | Taiwanese dialect, Mandarijn Wo 7 maart 17:15 (+Q&A) Kriterion | Do 8 maart 15:15 (+ LGBTQ Talkshow) Kriterion | Za 10 maart 12:15 (+Q&A) Rialto | Zo 11 maart 17:00 Kriterion Regisseur HUANG Hui-chen黃惠偵op 7 en 10 maart aanwezig voor Q&A na de film. Op 8 maart is er na afloop een LGBTQ Small Talkshow met de regisseur en andere gasten.

MEDITATION PARK is een charmante diasporafilm met een echte all-star cast en dito performances van legendarische martial art heldin Cheng Pei Pei en GREY’S ANATOMY ster, Sandra Oh, die haar eerste hoofdrol twintig jaar geleden speelde in Shums DOUBLE HAPPINESS. De film geeft een unieke inkijk in het leven van een Chinese immigrantenfamilie in Canada en levert een belangrijke bijdrage aan de representatie van een gigantische grote bevolkingsgroep. CinemAsia FilmLAB 2018 CinemAsia FilmLAB is CinemAsia’s talentontwikkelingsprogramma en stimuleert opkomende Aziatische talenten om hun verhaal over Nederlands-Aziatische identiteit te realiseren en te delen met het publiek. Dit jaar is een omnibus gemaakt, bestaande uit 5 korte films met als onderwerp ‘Lost in Translation’. Dit jaar is er een speciale samenwerking met Taipei Media School.

FATHER AND SON (Nederland 2018) | CinemAsia FilmLAB

Regisseur: Jimmy TAI | Fictie | Hakka Chinees, Nederlands Cast: Aaron Wan, Patrick Chan Za 10 maart 15:00 Kriterion Een Chinese vader (55) en zijn zoon Chung (25) communiceren moeilijk met elkaar. Chung praat liever niet en vader uit zijn frustratie met kritiek over Chungs eetgewoonten. Het lukt hen niet om hun zorgen over elkaar en moeder uit te spreken. Maar wanneer moeder uit beeld verdwijnt, moeten vader en zoon zoeken naar een nieuwe taal om elkaar te begrijpen en verder te gaan. De keuken en samen koken biedt uitkomst. “Dit wordt een film in het Chinese dialect, Hakka. Ik vind het namelijk belangrijk om de wereld te laten zien dat dit dialect nog steeds bestaat. En misschien wel nog belangrijker, deze film is een ode aan mijn ouders.” – Jimmy Tai

Regisseur Jimmy TAI 戴品賢 aanwezig voor Q&A na de film

INBURGERING 2.0 (Nederland 2018) | CinemAsia FilmLAB

Regisseur: Alex TAI | Fictie, Komedie | Nederlands, Mandarijn, Koreaans Cast: Aaron Wan, Caroline Vermeulen, Wing Poon, Lai Chun Chung Za 10 maart 15:00 Kriterion Inburgering vertelt het verhaal van de Nederlandse Nancy die op het punt staat haar Chinese schoonmoeder te ontmoeten. Nancy is in de veronderstelling dat de moeder van haar Chinese vriend een zogenaamde strenge ‘tijger moeder’ is. Om de goedkeuring van haar schoonmoeder te winnen, studeert ze aandachtig de Chinese taal. Bovendien ondergaat Nancy een uitdagend inburgeringsexamen om te bewijzen dat ze geschikt is om met haar Chinese vriend te zijn. “Ik wil een boodschap de wereld insturen dat de acceptatie van mensen uit andere culturen niet gemeten zou moeten worden met examens. Bovendien wil ik graag aanstippen dat er nog heel veel stereotyperingen bestaan over de Chinese gemeenschap.“ – Alex Lai Regisseur Alex LAI 黎世欽aanwezig voor Q&A na de film SIDE EVENT 周边活动

LGBTQ “SMALL TALKSHOW” “日常對話秀”

Op 8 maart begint de film SMALL TALK om 15:15 | om 17:45 volgt een SMALL TALKSHOW Kriterion CinemAsia verwelkomt Huang Hui-chen, regisseur van SMALL TALK, die de Teddy Award op de Berlinale won en Taiwan representeerde in race om de Oscar. Zij zal tijdens de talkshow haar ervaringen delen over “uit de kast komen” onder de familie, en hoe haar lesbische moeder onderwerp werd van deze emotionele en onthullende film. Voor info over het complete programma en speciale gasten: www.cinemasia.nl

Locaties:

Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam, www. kriterion.nl Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam, www. rialtofilm.nl


B22 華僑 新 天地

EDITIE225 427 EDITIE

2018年2月22日 2006年04月06日

Wegwijs in de Aziatische keuken

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Kip Korma (met pistache nootjes) Kip Korma met pistache Kip korma staat bekend als een milde curry, al kan onderstaand recept van Camellia Panjabi met zijn 8 chilipepers nog behoorlijk pittig uitpakken. Pas die hoeveelheid gerust aan, want ook zonder chili-hitte is deze curry erg de moeite waard. Veel korma recepten gebruiken amandel of cashew noten in de basis, maar in deze luxere versie worden pistache nootjes gebruikt. Met een beetje geluk krijg je een prachtig groene curry. Met een beetje pech een bruinige, fotoongenieke. Maar lekker is deze kip korma altijd!

Voeg toe: • 1 kg kip (in delen of blokjes, filet of dij)

RECEPT

En laat 5 minuten “bakken”.

Verhit een pan met zware bodem: • 1 el olie (bijvoorbeeld arachide olie) • 2 uien, fijngesneden

Doe in een pannetje: • 100g gepelde pistache nootjes • 2dl water

en bak de uien tot ze lichtgekleurd zijn. Voeg dan toe en bak 2 minuten lang al roerend mee: • 2 el fijngesneden gemberwortel • 6 tenen knoflook, fijngehakt • ¾ t garam masala • ¾ t gemalen witte peper • ¼ t venkelzaad • 2 kaneel- of laurierbladeren (ik gebruik altijd een kaneelstokje)

En laat 10 minuten zachtjes koken. Giet de pistache nootjes af en laat afkoelen. Als afgekoeld, wrijf zoveel mogelijk velletjes van de nootjes. Mix/meng in een blender (of gebruik staafmixer) tot gladde pasta: • de gekookte pistache nootjes • 4 groene, grofgehakte chilipepers (bijv rawits) • 4 el slagroom

Voeg het gemaakte pistache-mengsel toe en laat ook 2 minuten meebakken.

Voeg toe: • 1 fijngehakte tomaat (ontvellen zou mooi zijn) • 3 el volle (Turkse/Griekse) yoghurt • 4 groene, grofgehakte chilipepers • 1 tl zout • 6 dl kippenbouillon of water

Laat de kip nu in 10-20 minuten gaar stoven. Afhankelijk van hoe groot je stukken kip zijn. Voor het opdienen, bestrooien met: • 1 tl gemalen, groene kardemom • 3 el fijngesneden, verse koriander

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Afrobros & Supergaande Kijken mag

K-pop

2

Asian Drama

1

Red Velvet

Bad Boy

1

Mother

KR

2

JBJ

Flower

2

Radio Romance

KR

3

iKon

Love Scenario

3

Misty

KR

4

MoMoLand

Bboom Bboom

4

Cross

KR

5

Suzy

Holiday

5

Laughter in Waikiki

KR

6

Chungha

Roller Coaster

6

Return

KR

7

Oh My Girl

Secret Garden

7

BG: Personal Bodyguard

JP

8

MXM

Diamond Girl

8

Haru ga Kita

JP

9

Jeong Sewoon

Baby, it's U

9

Todome no Kiss

JP

10

Fromis 9

To Heart

10

Longing Heart

KR

$hirak ft. SBMG Beng

3 The Weeknd & Kendrick Lamar Pray For Me

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Colofon Hoofdredactie: Vormgever:

Lamita al Akabi Kin Wei Hsien

Eindredactie: Redactie:

Lai Yuen Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Met dank aan:

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13