395 AsianNL

Page 1

EDITIE 395

2016年4月7日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B21

C U LT U U R

zhong

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

De Chinese lerares: Wennen aan Nederlandse scholen “In China zijn leerlingen erg gedisciplineerd en gemotiveerd om te leren. Als een leraar in China een klas binnenloopt zijn alle leerlingen direct stil. Hier moet de leraar bijna onderhandelen met de leerlingen om de les te laten beginnen.”

Toen Jessica Sun in 2013 van China naar Nederland migreerde dacht ze in eerste instantie nieuw werk te kunnen vinden bij een Nederlandse universiteit. In China was ze werkzaam geweest als studieadviseur op een internationale school waar Chinese tieners door buitenlandse leraren werden klaargestoomd voor een studie in het buitenland, vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Jessica hielp de studenten bij het uitzoeken van een school en met het aanmeldingsproces en had verwacht dat Nederlandse universiteiten behoefte zouden hebben aan Chinese medewerkers die konden helpen bij de opvang en begeleiding van Chinese studenten. Nederlandse universiteiten bleken echter niet zo commercieel ingesteld als de scholen waar ze in haar vorige baan mee te maken had gehad. Na enkele gesprekken die onvoldoende toekomstperspectief boden was het daarom tijd voor ‘plan B’.

Pilotlessen

“Rond die tijd zag ik in het nieuws dat Chinees een examenvak zou worden op middelbare scholen in Nederland. Aangezien ik veel te maken had gehad met cultuurverschillen in de contacten met buitenlandse leraren op de internationale school, maar ook in mijn contacten met toeristen in een eerdere baan als gids, leek het mij een mooie kans. Ik stuurde enkele e-mails naar scholen en werd verrassend genoeg door enkelen daarvan uitgenodigd voor een gesprek met de schoolrector. Dat was nogal een positieve cultuurschok want in China zou je voor een eerste gesprek nooit uitgenodigd worden met zo’n hoge functionaris.” Jessica kreeg vrijwel direct een aanbieding om pilotprojecten te verzorgen bij twee scholen die wilden experimenteren met het aanbieden van Chinees aan hun leerlingen. De pilots betroffen optionele cursussen waar de studenten zich vrijwillig voor konden inschrijven, bijvoorbeeld voor leerlingen die erg geïnteresseerd waren in cultuur en taal of bovengemiddeld presterende leerlingen die een extra uitdaging zochten. “Ik merkte al snel dat er enorme verschillen bestaan tussen het onderwijs in China en Nederland. Hoewel ik op de internationale

school wel enkele conflicten had gezien tussen de buitenlandse leraren en de Chinese leerlingen was ik niet volledig voorbereid op wat me te wachten stond en heb ik best een moeilijke periode achter de rug waarin ik moest wennen aan de westerse manier van lesgeven.” De verschillen waren zowel positief als negatief. In China kent het onderwijs geen groeperingen in verschillende niveaus als VMBO, HAVO en VWO; de opleiding is daar voor iedereen gelijk. In Nederland is de opleiding echter aangepast op wat het beste is voor de leerling. Daarnaast was Chinese Taal en Cultuur een keuzevak, waardoor de studenten over het algemeen erg gemotiveerd waren. Jessica heeft dit als erg inspirerend ervaren. Jessica werd ook gevraagd om les te geven aan een groep hoogbegaafde leerlingen van drie basisscholen. “Ik denk niet dat leerlingen superintelligent hoeven te zijn om Chinees te leren. Ze moeten wel gemotiveerd en nieuwsgierig genoeg zijn om de taal te leren. Wat dat betreft paste het prima bij hen. Het waren erg schattige leerlingen en ze waren erg gretig om te laten zien wat ze geleerd hadden. Ik hoorde zelfs van hun andere leraren dat ze Chinees tegen hen gingen praten!” Aan het einde van het project maakten de basisscholieren allerlei knutselwerkjes en tekeningen voor Jessica.

Discipline

De motivatie van studenten in China en Nederland is ook volledig verschillend. In China staan leerlingen onder de grote druk van hun ouders en de samenleving om optimaal te presteren en een zo hoog mogelijke score te halen voor de gaokao, het toelatingsexamen voor de universiteit. “Ze hebben geen andere keuze dan zich wezenloos te studeren voor een betere toekomst. In Nederland hangt de motivatie echter veel meer samen met de persoonlijke interesse van de leerling en is er niet zoveel druk of noodzaak om het absoluut maximale uit jezelf te halen en tieners hebben daardoor meer tijd voor hobby’s.” Aan de andere kant bleek er in Nederland veel meer noodzaak te zijn voor klasmanagement.

In het begin stoorde Jessica zich enorm aan het geroezemoes in de klas en leidde het haar aandacht af van het lesgeven. Soms letten de leerlingen echt niet op en moest ze ingrijpen, maar in andere gevallen interpreteerde ze het gebrek aan discipline als enthousiasme van de leerlingen over de lesstof. In combinatie met de taalbarrière maakte het haar dusdanig onzeker dat ze de hulp inriep van een vriendin die docentbegeleider was. “We maakten een afspraak en ze kwam naar mijn les om die te filmen en het daarna met mij te bespreken. Tijdens de les begonnen de leerlingen meerdere malen met elkaar te kletsen. Na de les was ze verrassend genoeg echter extreem positief over de lesinhoud en het gedrag van de leerlingen, zeker gezien het feit dat het het laatste lesuur was voor de vakantie. Ze vertelde me dat de leerlingen dusdanig enthousiast waren over de lesstof dat ze het moesten delen met hun klasgenoten. Toen ik hoorde dat het normaal was in het Nederlandse onderwijs dat klasgenoten hun enthousiasme delen was ik enorm opgelucht. Ze leerde me dat, als ik de leerlingen even de tijd zou geven, ik vanzelf de aandacht terug zou krijgen.”

Biografie Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (2011-2013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Database Marketing/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. Zijn artikelen zijn gebundeld in twee delen van de China Talk serie, welke gratis te downloaden zijn of gedrukt besteld kunnen worden op chinatalk.nl. Volg Ed op Twitter: @EdSander. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.

Column

Natuurlijk zijn er altijd leerlingen waarbij harder opgetreden moet worden. Jessica leerde dat het geven van indirecte instructies als ‘kunnen jullie stil zijn?’ niet hielpen en dat ze leerlingen bij naam moest noemen en duidelijk moest vertellen wat er van hen verwacht werd. In China zou de docent een dergelijke vernedering voor de leerling vermijden.

Lesmethodiek

Een ander verschil waar Jessica aan moest wennen is dat Chinese leerlingen in een bepaald tijdsbestek zoveel mogelijk kennis tot zich moeten nemen terwijl Nederlandse leerlingen ervan houden om zelf dingen te verkennen en ontdekken. “Het heeft me flink wat tijd gekost om een lesmethodiek te ontwikkelen waarbij de leerlingen dingen zelf leren ontdekken in plaats van het voorgeschoteld te krijgen door de leraar. Tegenwoordig laat ik de leerlingen meer discussie met elkaar voeren en aan elkaar presenteren. Zelfs als ik les geef in grammatica zal ik hen niet direct de regels uitleggen maar vraag ik hen waarom zij denken dat iets op een bepaalde manier werkt.” Een groot verschil tussen China en Nederland is dat de Nederlandse docenten hun leerlingen aanmoedigen om fouten te maken en daarvan te leren. In China is het maken van een fout in het bijzijn van je klasgenoten, waarvan het aantal in een klas kan oplopen tot 50 à 60, een grote vernedering. “In vergelijking met mijn eigen ervaringen op de middelbare school in China is dit een veel prettigere en meer diepgaande manier van leren.”

Luilekker

Lulu Wang

Weekend is de nacht van de week, bedoeld om lekker uit te rusten weekend is de kers van de slagroomtaart, bedoeld om ervan te smullen weekend is de bloem van de rozenplant, bedoeld om te geuren zodat wij de doorns van onze dagelijkse besognes vergeten. Ik wens iedereen een lekkerlui weekend met rozengeur en maneschijn toe! Liefs, Lulu Auteur van Nederland, wo ai ni (verschijnt in 2012), Lotusvingers (Matchboxboekje, 2011), Wilde rozen (2010), Heldere maan (2007), Bedwelmd (2004), Het Rode Feest (2002), Seringendroom (2001), Het Witte Feest (2000), Het tedere kind (1999), Brief aan mijn lezers (1998), Het lelietheater (1997) Dagelijks blog: www.luluwang.nl Facebookpagina:http://www.facebook.com/pages/LuluWang-roman-auteur/148088645246170 Hyves: http://gzliefde.hyves.nl/


B22 華僑 新 天地

EDITIE 2016年4月7日 EDITIE 225395 2006年04月06日

L I F E S T Y L E

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

McArthurGlen Designer Outlet Roermond Je kunt zeggen dat ik geboren ben met ‘shopping’ genen. Door mijn moeder en tantes raakte ik al vanaf jongs af aan al in de ban van high fashion. Schoenen en tassen zijn mijn grote zwakte punten en ik kan me heel goed inleven met de hoofdpersonage van ‘Confession of a shopaholic’. Tegenwoordig weet ik mezelf beter in toom te houden en pak ik het slimmer aan. Twee keer per jaar reis ik naar Roermond om bij McArthurGlen Designer outlet mijn slag te slaan. Altijd wanneer er familieleden of vrienden van mij uit Azië komen, moeten ze even een detour maken naar deze outlet. De outlet kent meer dan 150 winkels waar je de mooiste designer items kunt scoren voor een mooier prijsje. Om maar een paar merken hier op te noemen zijn mijn favorieten: Mulberry, Furla, Prada, Gucci, Armani, Dolce & Gabbana en Sandro. De outlet is elke dag van de week geopend tot 20.00 uur! Het heeft een zeer groot parkeerterrein. Mocht je met de trein willen komen is het vanaf het station 15 minuten lopen door de binnenstad. Om de zes maanden organiseert de designer outlet een VIP event voor Privilege Club leden. Tijdens deze speciale week kun je met 10% extra shoppen en heb je toegang tot de VIP lounge voor een hapje en drankje. Je kunt je makkelijk en gratis aanmelden op de website en je wordt dan op de hoogte gehouden wanneer de volgende VIP event wordt gehouden. Ik ben naar de laatste VIP week geweest in maart en ik ben toen in een aantal winkels op zoek gegaan naar ‘statement pieces’ die je lente/ zomer looks kunnen afmaken. Denk aan felle kleuren, aparte stofjes, mooie prints en grappige designs. Uiteindelijk ben ik met maar liefst twee (!) tassen naar huis gegaan. Missie iets te goed geslaagd kun je wel luiden.

Mijn aankopen: een fluffy roze Furla tas (mijn moeder: “je tas lijkt op een Furbie”) en een stoere metallic groene Mulberry (Lily) tas.

Ik heb de zeldzame slokdarmziekte Achalasie Ik ben jullie stiekem een verhaal verschuldigd…en wat voor een verhaal. Het gaat namelijk over mijn gezondheid. Nee, het is geen: “ik-ben-zielig-verhaal”. Het heeft namelijk te lang geduurd (2 jaar) totdat er iemand echt naar mij luisterde. Na twee jaar lang op zoek geweest te zijn naar de oorzaak van mijn maagklachten, weet ik eindelijk wat ik heb. De zeldzame slokdarmziekte achalasie is bij mij vastgesteld. Helaas, het is een chronische ziekte en het is niet te genezen, maar de klachten kunnen uiteindelijk wel verminderd worden. Ik hoop dat het lukt.

Mijn klachten

Mijn voornaamste klacht is het niet kunnen slikken van eten. Op dit moment kan ik meestal mijn eten pas doorslikken als ik water erbij drink. Ook komt mijn eten of vocht gewoon omhoog, ongeacht wat ik eet. Elke dag zie ik mijn etensresten in de wasbak liggen. Het is echt vies, en deprimerend tegelijkertijd. Besef even, hoe het voelt als je niet kan eten. Ik dacht bij mijzelf: Hoe kan dit nou gebeuren? Ik ben toch gezond en ik HOU van eten. Ik kon vroeger de hele dag door veel eten en drinken, nu krijg ik amper wat door mijn keel. Naast deze klacht, heb ik nog meer klachten, maar daar bespaar ik jullie even mee. Ik ga nog weleens uiteten hoor, wel veel minder dan vroeger. Omdat ik altijd wil proberen om te eten dus de horecatips die je op mijn blog leest die zijn echt. Ik eet nu gewoon veel minder en ik kan er niet echt van genieten als ik eet, want het doet gewoon pijn. Mensen om mij heen vragen ook waarom ik zoveel ben afgevallen…Nou blijkbaar hierom.

“Het zit tussen je oren.”

Omdat mijn klachten lijken op maagzuurklachten, konden veel doktoren niet vinden wat ik had. Er werd namelijk na twee kijkonderzoeken vastgesteld dat ik niks had. De dokter zei: “Je moet je niet zo aanstellen, een beetje maagzuur heeft iedereen.” Ook zei de

huisarts: “Je hebt gewoon last van stress. Het zit tussen je oren.” Ik had het gevoel alsof niemand naar mij luisterde. Uiteindelijk hebben ze met een drukmeting (manometrie) kunnen vaststellen dat ik achalasie heb. Hierbij keken ze naar de werking van mijn slokdarm en wat bleek: mijn slokdarm functioneerde nauwelijks. Ik ben echt opgelucht dat ze eindelijk gevonden hebben wat ik heb. Ik werd ondertussen door allerlei doktoren voor gek verklaard, maar ik wist zeker dat het niet stress was. Gelukkig, de aanhouder wint; ik ben toch niet gek!

Achalasie..watte?

Ik had eigenlijk eerder nooit van deze ziekte gehoord, want Achalasie is een ziekte dat niet vaak voorkomt. Ongeveer 1 op de 200.000 mensen hebben achalasie. In Nederland zijn er zo’n 150 mensen per jaar die dit hebben. Bij achalasie verloopt de passage van voedsel van de slokdarm naar de maag moeizaam. Er zijn twee redenen hiervoor. Het sluitspiertje onderaan de slokdarm ontspant zich niet waardoor voedsel niet kan passeren naar de maag. Ook zijn de zenuwvoorziening van de slokdarm verminderd waardoor de slokdarmspieren niet goed bewegen, welke zorgt dat het eten naar beneden gaat. Het gekste aan deze ziekte is dat ze nog niet weten wat de oorzaak ervan is, het kan aan een virus of aan je auto-immuunsysteem liggen. De wetenschap weet het niet, dus is er geen directe geneesmiddel ervoor.

Hoe verder?

Nu moet ik nog even afwachten wat ze gaan doen. Waarschijnlijk gaan ze mijn sluitspiertje oprekken door middel van een ballonnetje. Het klinkt eng, maar ik ben blij dat er eindelijk iets aan wordt gedaan. Hopelijk kan ik na een tijdje weer normaal genieten van eten en drinken. Helaas, vanwege mijn gezondheidsproblemen moest ik ook rustig aan doen met mijn scriptie en blog. Ik hoop dit snel weer op te kunnen pakken, zodat alles weer “normaler” wordt.

Voor meer artikelen van Yukie, check dan haar blog op www.yukieblog.nl


EDITIE 395

2016年4月7日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B23

F O O D

Wegwijs in de Aziatische keuken

Pakora van ui

Indiaas gefrituurde uien beignets

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok Onion pakora / pakoda / pakodi / ponako / bhaji / bhaji / bajji / fritters, allemaal woorden voor dezelfde snack: een Indiase versie van gefrituurde uienringen maar dan heerlijk gekruid en in een jasje van kikkererwtenmeel. Net als bij Japanse tempura kun je Indiase pakora van allerlei groenten maken, maar mijn favoriet is die van ui. Hoe je van een oerhollandse ui zo’n exotisch lekker hapje kunt maken.

RECEPT VOOR PAKORA VAN UI voor 12 beignets

De uien

250g ui (geschild)

De smaakmakers • • • • • • • •

1 verse, groene chilipeper, in ringetjes of stukjes 2 el gehakte, verse koriander 1 tl geraspte gember 1 tl zout 1 tl gemalen chili of cayennepeper ½ tl gemalen koriander ½ tl kurkuma ¼ tl ajwain (of 1 tl gemalen komijn)

Het “beslag” • • •

80 gr kikkererwtenmeel (besan) 40 gr rijstmeel olie om te frituren

Voorbereiden

Snijd de kontjes van de ui en de ui “van kop tot kont” doormidden. Haal buitenste schil eraf en snijd de ui niet in halve cirkels maar in halve maantjes. Doe de ui in een ruime kom. Voeg alle smaakmakers toe en

meng goed door elkaar. Een plastic handschoentje of boterhamzakje om je handen is geen overbodige luxe als je geen gele kurkuma handen wilt. Je mag de uien een beetje kneuzen. Het is de bedoeling dat ze vocht gaan loslaten. Strooi dan steeds een handje van het kikkererwten-rijstmeelmengsel over de uien en meng losjes door elkaar. Je hebt misschien niet alle meel nodig. Laat de uien nu 20 minuten staan. Het vocht uit de ui zorgt voor binding met het meel.

Bereiden

Verhit frituurpan of pan met een flinke laag olie tot 170ºC. Pak nu (weer met handschoen) een beetje van het uienmengsel, boetseer het heel losjes in een plat bolletje en laat dat in de olie glijden. Bak niet teveel beignets tegelijk. Bak ze in ongeveer 3 à 4 minuten gaar en goudbruin. Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe groot je ze gemaakt hebt, hoeveel deeg er is om gaar te worden en hoe heet je olie is. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en hou ze warm in een oven van 100ºC tot je de volgende batch bakt.

Opeten

Nog warm en knapperig serveren. Lekker met chutney, zoete chilisaus, sriracha of wat ik lekker vindt: een beetje rode rijstazijn met wat dunne reepjes verse gember.

Tips & Tricks, Do’s & Don’ts

Onion bhaji wordt vaak gemaakt van rode ui, maar van gewone gele ui kan natuurlijk ook. Ik vond ze het lekkerst van de witte uien van mijn

Turkse supermarkt. Sjalotjes lijken mij te klein, die zou ik niet gebruiken. Er zijn ook recepten waarbij van het kikkererwtenmeel en alle specerijen eerst een dik beslag wordt gemaakt. In mijn ervaring krijg je dan eerder een soort deegballetjes met ui erin. De smaak van de specerijen zit dan in het deeg en niet in de ui. Ik geef er de voorkeur aan de uien te kruiden.

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

RECEPT

APPEL GYOZA MET VANILLE-KARAMELSAUS Bereidingstijd: 20 min.

AJINOMOTO DUMPLINGS, THE TASTE OF JAPAN !

Personen: 4

INGREDIËNTEN

• 200 gram kristalsuiker* • 120 ml verse slagroom • 55 gram boter • ½ theelepel zout* • 1 theelepel vanille-extract* • 1 pak Ajinomoto appel gyoza’s

*

* verkrijgbaar bij Amazing Oriental

VOOR DE VANILLE-KARAM ELSAUS Laat in een koekenpan met dikke bodem de suiker op laag vuur lang zaam smelten. Roer gedurende de karamelisering niet in de pan. Nee m, zodra de gekarameliseerde suiker amberkleurig is, de pan van het vuu r. Schenk al roerend langzaam de slag room bij de karamel en voeg vervolgens het vanille-extract toe. Voeg de boter en het zout toe en roer goe d door totdat de boter is gesmolten. Voor gefrituurde dumplings Frituur de gyoza’s 2-3 minuten in olie

Ajinomoto Apple Gyoza

Probeer ook eens de Pork Gyoza en Duck Gyoza!

www.amazingoriental.com | www.orientalwebshop.nl

voor een knapperig resultaat.

Voor gebakken dumplings Doe 1 eetlepel olie in de koekenpan . Zodra de olie verwarmd is, plaats je de gyoza’s in de koekenpan. Bak de gyoza’s op middelhoog vuur gedurende 1 minuut. Voeg vervolge ns 80 ml water toe en doe het dek sel erop. Bak ze gedurende 6 minuten of tot al het water is verdampt. Haa l het deksel van de pan en bak de gyo za’s nog 1 minuut door. Een gyoza is goed gebakken als de bovenkant zacht aanvoelt en krokant is aan de onderkant. Dip de appel gyoza in de karamelsau s en serveer met een bolletje vanille ijs.


B24 華僑 新 天地

EDITIE 2016年4月7日 EDITIE 225395 2006年04月06日

L I F E S T Y L E blijf ik een optimist. Als iets niet meteen werkt, geef het niet te snel op. Met dit artikel heb je hopelijk een manier gevonden hoe je beter kunt slapen!

Alwéér slecht geslapen? Met deze tips leer je hoe je beter kunt slapen Een slechte nachtrust kan verschillende factoren hebben. Ben je iemand die absolute stilte nodig heeft, of vind je een ventilator of airco in je kamer juist kalmerend? Er is niets mis met een powernap als je dit op een bepaalde manier uitvoert. Dat je zelfs calorieën verbrandt tijdens je slaap is niks nieuws. Verantwoord slapen, is de basis voor een plattere buik, een gezonde huid en een frisse uitstraling om de dag door te komen. Van klimaat tot slaapkamercomfort, vertel ik je hoe je beter kunt slapen. Beter slapen met een pilletje?

Melatonine is zonder recept verkrijgbaar in Nederland. Deze ‘slaapmiddelen’ kunnen wel helpen, mits je in de juiste hoeveelheden doseert en vooral op de juiste tijdstippen inneemt. Dat staat niet in de bijsluiter en moet individueel worden bepaald. Bij mensen die te maken hebben met verschillende tijdzones of nachtdiensten draaien, is het aan te raden om een half uur voor het slapen gaan melatonine in te nemen. Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo kun je gegarandeerd beter slapen:

Zware maaltijd

Eet vooral geen zware koolhydraat rijke maaltijden 3 uur voordat je van plan bent te gaan slapen. Waarom? Je darmen worden actief terwijl het de bedoeling is dat je lichaam even een break nodig heeft. Het beste is om 3 uur voordat je je bed in kruipt, niets zwaars of vettigs te eten. Proef je soms maagzuur? Dat komt heel waarschijnlijk door die kebab die je zojuist hebt gegeten. Neem die döner kebab maar morgen wanneer je wakker bent.

Stoorzender

Plaats je smartphone nooit onder je kussen. Als je meldingen binnen krijgt, hoeven ze niet dringend te worden beantwoord. Daarnaast straalt het scherm van je telefoon of iPad blauw licht uit, waardoor je de aanmaak van een speciaal slaapwekkend hormoon wordt verstoord. Ik heb gemerkt dat het helpt om de hoeveelheid licht in huis af te bouwen voor het slapen. Zet de helderheid van je beeldschermen ook lager na een bepaald tijdstip. Stel dat je om 11 uur wil slapen, zet dan om 9 uur alles uit.

Te koud slaapklimaat

Slapen in een te koude, of erg benauwde ruimte gaat lastig. Gebruik meer dekens als je toch ervoor kiest om een raam open te laten. De beste slaapkamertemperatuur is tussen de 12 en 24 graden. Als je kamer tussen deze temperatuur blijft, is het goed voor je stofwisseling.

Darkness or light?

Ik ben een hele lichte slaper, dus als ik bij iemand logeer neem ik mijn oogmasker mee. Het fijnst voor in je eigen kamer is natuurlijk een

verduisterend gordijn voor de ramen hangen. Zorg dat je in een omgeving bent waar je je vertrouwd voelt en niet gestoord kan worden. Duisternis brengt je lichaam in de juiste sfeer.

Verwarrende tijden

Ik heb verschillende dingen al geprobeerd, maar wat voor mij in ieder geval goed werkt is een vast ritme. Dat wil zeggen dat ik iedere dag rond het dezelfde tijdstip in bed lig, doordeweeks tenminste. Vanwege mijn bijbaan en uitgaansleven gooi ik in het weekend altijd mijn klokje om. Hoe slaap ik toch nog goed? Een keertje later naar bed gaan maakt niet zoveel uit, maar vermijd lange dutjes na 16:00. Dit brengt je natuurlijke slaap-ritme alleen maar in de war. Je lichaam weet wanneer je hoort te slapen en op welk tijdstip je wakker moet zijn. Bij een normaal slaapritme wordt het hormoon melatonine afgegeven in de hersenen, bij een rustige, donkere omgeving. Hierdoor word je slaperig. Overdag wordt melatonine door het licht weer afgebroken waardoor je ontwaakt uit dromenland. Iemand die zeer onregelmatige bedtijden heeft, schudt zijn biologische klok door de war. Het beste is om naar je biologische klok te luisteren, zei een professor. Net zoals met zonnen, bewegen en eten: doe het niet teveel, maar ook niet te weinig. Alhoewel een dutje op zijn tijd niet slecht is - lees je in de volgende alinea.

Powernappen

Wist je dat je je lichaam en geest in slechts 5 minuten al een oppepper geven kan geven overdag? Een dutje van 5 minuten heeft meer nut dan je had gedacht. In Spanje noemen ze het een ‘siësta’ , mensen noemen het tegenwoordig ‘een powernap doen’. Ook in Vietnam en China wordt er in de middag eventjes geslapen. Dit gebeurt meestal tijdens de heetste momenten van de dag. Uit een meerdere onderzoeken blijkt dat zo’n dutje wel een gunstig effect heeft op je functioneren. De positieve werking verschilt per persoon, maar over het algemeen verbetert deze activiteit

grotendeels je alertheid, creativiteit en geheugen. Zie het als een energie boost. ‘Als je lange tijd te weinig slaapt, dan compenseert je lichaam dat door dieper en dus efficiënter te slapen. Het is niet mogelijk om uren slaaptekort in te halen. Bovendien is dagrust anders dan een nachtrust. Overdag slaap je minder diep, minder efficiënt en minder lang,’ zegt psycholoog Caroline Kluft van het Slaapcentrum van het MC Haaglanden. Volgens slaapdeskundigen hoort een powernap niet langer dan een half uur te duren. Doe je dat wel, dan kost het meer moeite om weer wakker te worden.

Mijn advies

Als je ‘s avonds op tijd naar bed gaat en ervoor zorgt dat je minimaal 7 tot 8 uur slaapt, heb je al de basis van een goede rust te pakken. Ik word weleens te vroeg wakker wanneer ik honger heb. Dit kun je voorkomen door ontbijt te nuttigen voor het slapengaan. Ja, je leest het goed: maak voor jezelf een gezond ontbijtje, ook 2:30 mag je iets eten. Zet bovendien altijd een wekker aan. Ook als je wil uitslapen, is het beter voor je natuurlijke ritme om een alarm te gebruiken. Al deze kennis heb ik toegepast om mijn nachtrust te verbeteren. Dankzij een stevig matras en het aanhouden van 8 uren slaap per dag,

Dit is wat slaaptekort op langer termijn veroorzaakt:

1. Meer kans om ziek te worden

Een studie bewees dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen meer kans hebben op hartziektes of diabetes.

2. Meer stress

Als je te weinig slaapt maakt je lichaam automatisch het stresshormoon cortisol aan, waardoor je naast stress ook puisten krijgt. Het maakt niet uit of je tot diep in de nacht een deadline moest halen, of relaxt een film marathon aan het kijken was. Dat noem je geen nachtrust!

3. Minder slimme keuzes maken

Bij keuzes maken, zijn veel delen van je hersenen betrokken. Maar als je je hoofd niet genoeg rust geeft, functioneert het maar op halve kracht. En dat kan leiden tot rampzalige keuzes.

4. Minder productief zijn

Merk je wel eens hoeveel dat je gedroomd hebt na een vermoeiende dag? Je brein is op dat moment bezig met het verwerken van de dingen die je hebt gezien. Daardoor sla je nauwelijks nieuwe informatie op.

5. Minder vrolijk

Slaapgebrek maakt negatieve emoties vrij. Een onderzoek aan de Harvard Medical School heeft aangetoond dat slaaptekort je brein tot 60 procent reactiever maakt, waardoor je emotionele gebeurtenissen slechter relativeert en daarom minder controle hebt op hoe je reageert. Je raakt zelfs geïrriteerd aan de kleinste dingen, zoals die ene collega die teveel vragen aan jou stelt.

6. Minder vruchtbaar

Uit onderzoek is gebleken dat slaaptekort vaak de oorzaak is van onvruchtbaarheid. Slaap je te weinig? Dan is de kans groot dat je op latere leeftijd moeilijker zwanger wordt.

7. Minder mooi figuurtje

Minder slapen leidt ook nog eens tot overgewicht. Je vet-gen wordt namelijk geactiveerd, waardoor je lichaam vet vasthoudt. De volgende dag krijg je heel waarschijnlijk chocolade-vreetbuien of je verlangt meer naar voedsel met ongezonde vetten.

8. Minder snelle reactievermogen

Het komt je vast bekend voor dat je ontzettend veel moeite moet doen om je te concentreren op de weg. Slaaptekort vertraagt je focus en je geheugen. Zo krijgt niet alleen je concentratie een dip, maar zul je ook vergeetachtiger zijn, omdat slapen bepalend is voor het vormen van langdurige herinneringen. Slaap goed uit dus!

Slaapkamertip:

De juiste balans in kleur, materiaal en indeling bepaalt meer dan je dacht. Creëer een sleepy mood met een passend matras en een kussen voor jouw slaaphouding. Een rustige slaapkamer creëer je door de juiste balans in kleur en materiaal te kiezen. Geef de muren van je kamer een neutrale kleur. Waarom niet felblauw? Ik had vroeger bubblegum roze behang, niet bepaald ontspannend wanneer er een lichtstraaltje binnen scheen. Dit gaf me een prikkel om wakker te blijven. Daarom heb ik mijn nieuwe slaapkamer ingericht met neutrale, aardetinten. Hoe je slaapt kan bepalend zijn voor je matras en kussen. Boxsprings van de IKEA hebben binnenveringsmatrassen, die bestaan uit een laagje voor stabiliteit en een comfortlaag. Stevige matrassen zijn een goede ondersteuning voor mensen die op hun rug slapen. Gewend om op je zij te liggen? Kies dan voor een middelhard matras en een hard kussen dat wat hoger is. Zijslapers hebben een grotere afstand tussen hun nek en schouders. Daarnaast is de juiste stevigheid van je kussen belangrijk.


EDITIE 395

2016年4月7日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B25

E N T E RTA I N M E N T

Nieuwe vrienden maken op Paaspop Door: Melvin (@0melvin)

Gisteren had ik al even de sfeer kunnen proeven aan Paaspop en vandaag leek het mij leuk om nieuwe vrienden te maken op het festivalterrein. Ik had mijn telefoon meegenomen om gelijk foto’s of selfies te kunnen maken.

Selfie #1: We kwamen Meie tegen bij het Gerson Main optreden. We vroegen of ze het leuk zou vinden om deel uit te maken van onze reportage en ze kwam niet alleen op de foto maar met al haar vriendinnen; een all-in package. Ze werd door haar vriendinnen in de post getagd met de opmerking nu wordt ze bekend in Azië. Hierbij haar 3 minutes of fame niet in Azië maar in de Benelux! Selfie #2: Yiew lun en ik kwamen erachter dat we niet zoveel Aziaten hadden gezien op Paaspop. We kwamen op het briljante idee om spot de Asian te spelen en na een minuut moesten we helaas opgeven en hadden we alleen elkaar gespot! We hebben hier wel een geweldige selfie aan overgehouden. Selfie #3: Dit meisje zou samen met een vriend (wij noemen geen namen…Tommy) op de foto gaan, maar op het moment

suprême durfde hij niet. Gelukkig durfde zij nog wel op de foto. Zoals je kunt zien scheen het zonnetje, maar niet fel genoeg om de zonnebril op te doen! Selfie #4: Schorem – Haarsnijders en barbiers waren helemaal uit Rotterdam gekomen naar Schijndel om de volle drie dagen te scheren en haar te snijden. Uiteraard wilden de heren even hun werk onderbreken om op de foto te gaan, en om mij over te halen ook mijn haar een frisse look te geven. Uiteraard ben ik hiervoor bezweken. Selfie #5: Ze sprak geen woord Nederlands maar vond het geen bezwaar nadat wij het in het Engels hadden uitgelegd om met ons op de foto te gaan. Haar partner wilde liever samen met haar op de foto en dat is voor ons ook geen bezwaar. Selfie #6: Dit was misschien wel het leukste selfie moment van mijn hele reportage. De bandleden (Angela Chan & Philip Unciano) van Slamboree besloten na hun show nog een after party te doen op het festivalterrein en waar kun je Aziaten vinden die nog even willen feesten? Juist, bij de Karaoke tent. Zonder te vragen hebben ze zo Aziatisch mogelijk geposeerd.

Selfie #7: Deze jongens vroegen ons: weten jullie welke culturele achtergrond wij hebben. zonder twijfelen zeiden we “INDONESIË”, de jongen links was 1/4 Indonesisch en de jongen rechts volbloed. Selfie #8: We kwamen Steven tegen backstage bij de Encore-On-Tour show in de Roxy. Hij was mee samen met de host van de show en kwam hem even supporten. Natuurlijk stond hij ervoor open om op de foto te gaan. Selfie #9: We kwamen Angala backstage tegen bij de Encore-On-Tour show in de Roxy. Ik vertelde haar dat ik tot nu toe nog niet succesvol was in het vinden van leuke mensen voor onze Live Reportage en natuurlijk stond ze ervoor open om deel uit te maken van onze live reportage.

Selfie #11: Taylor (Mtchell) was de host / MC van de Envore-On-Tour show in de Roxy. Tijdens de show nam hij even de tijd om met ons op de foto te gaan…deze man een held!

Dit was ons selfieverslag van Paaspop. Mocht je benieuwd zijn naar de volledige live reportage. Lees deze dan terug op Facebook (www.facebook.com/asnonline) of Instagram (www.instagram.com/asn_online).

Selfie #10: We kwamen Ray tegen bij de Encore-On-Tour show in de Roxy. Hij had het erg naar zijn zin en vond het niet erg om even te stoppen met dansen om op de foto te gaan. Hij bleek dezelfde roots te hebben als ik en dat is altijd fijn!

  asnonline

asn_online

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Childsplay & Chuckie Warrior (ft. Shaylen)

K-pop

2

Asian Drama

Bam Bam Papi Wonen In De Club

1

Block B

A Few Years Later

1

Come Back Mister

KR

2

GOT7

Fly

2

Descendants of the Sun

KR

3

Amber (Fx)

Borders

3

Goodbye Mr. Black

KR

4

BTOB

Remember that

4

Marriage Contract

KR

5

K. Will

Talk Love

5

Mrs. Cop 2

KR

6

LEE HI

Breathe

6

Refresh Man

TW

7

Eric Nam

Good for you

7

Happy Home

KR

Volg Rufus Riley ook op:

8

OH MY GIRL

Liar Liar

8

Ms. Temper & Nam Jung Gi

KR

9

LEE HI

Hold My Hand

9

My Lawyer, Mr. Jo

KR

10

GOT7

See The Light

Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

10

Monster

KR

3 Sak Noel & Salvi Trumpets (ft. Sean Paul)

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


B26 華僑 新 天地

EDITIE 2016年4月7日 EDITIE 225395 2006年04月06日

J U R I D I S C H

Regels en Wetten

door

George Qiao

Chinese medicijnen ingenomen op Schiphol. Hoe nu verder? Veel Chinese mensen in Nederland hebben er ervaring mee; de invoer van Chinese medicijnen naar Nederland is aan strenge regels gebonden. Bemerkt de Nederlandse douane dat niet aangegeven Chinese medische producten worden meegebracht, dan riskeert de vervoerder een zware boete, een taakstraf of zelfs een strafblad. Hoe om te gaan met dergelijke zaken? De heer mr. George Qiao van Mynta Law in Den Haag geeft een uitleg. De douaneregels met betrekking tot invoer van medische producten zijn streng. In principe geldt dat dat de vervoerder zelf moet aangeven of hij generieke medicijnen, verdovende middelen of farmaceutische samenstellingen meevoert. Wordt het medicijn enkel meegevoerd voor persoonlijk gebruik, dan is een kleine hoeveelheid toegestaan onder voorbehoud dat dit middel geen beschermde dierlijke of plantaardige stoffen bevat. Grotere hoeveelheden worden in beslag genomen. De drager ervan kan dan worden beboet. Veel Chinese medicijnen bevatten wel stoffen afkomstig van zeldzame dieren en planten. Denk aan pangolin, neushoorn, antilopen, hippocampus, tijgerbeen, muskus, berengal, Amerikaanse ginseng, dendrobium en cost, dit zijn door de Verenigde Naties als bedreigd aangemerkte soorten Door de vernietiging van de natuurlijke leefomgeving en overbevissing en andere oorzaken worden steeds meer planten- en dierensoorten opgenomen in het "Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten" (CITES). Nederland is één van de meer dan 160 landen die dit verdrag hebben geratificeerd. Er wordt in Nederland dus streng opgetreden indien op Schiphol meegedragen farmaceutische samenstellingen die zeldzame en bedreigde dieren en planten bevatten worden ontdekt. Er wordt in de regel strafrechtelijk opgetreden.

Strafbeschikking of dagvaarding

Hoe gaat het proces in de praktijk? Als medicijnen worden aangetroffen die verboden ingrediënten bevatten, dan wordt de vervoerder gevraagd

een verklaring af te leggen tegenover de Douane. Na enkele weken tot maanden volgt dan een strafbeschikking. De drager wordt overtreding van artikel 13 van de Flora en Faunawet verweten. De boete bedraagt ten minste vijfhonderd euro. Vaak vermeldt de strafbeschikking dat de overtreding opzettelijk werd gepleegd. Volgens de Wet op de economische delicten levert het opzettelijk overtreden van artikel 13 van de Flora en faunawet een misdrijf op. Het aanvaarden van deze strafbeschikking leidt tot een strafblad.

George Qiao is jurist bij Mynta Law B.V. in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in arbeidsrecht en migratierecht. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en behaalde zijn Master of Laws (LL.M.) in de richting van Rechtsgeleerdheid. George deed onderzoek naar arbeidsverhoudingen bij complexe “pre-pack” faillissementen. Hij is werkzaam geweest bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam. George is mede-auteur van de uitgave Tekst en toelichting modern migratiebeleid.

Als er geen actie wordt ondernomen staat vervolgens vast dat men bewust een misdrijf pleegde. Men is niet verplicht de strafbeschikking te aanvaarden. Indien men het niet eens is met de beschikking, kan daartegen verzet worden ingediend. In dat geval ontvangt de partij die verzet aantekent een dagvaarding om op de rechtbank te verschijnen. De strafrechter zal zich dan over de zaak buigen en een oordeel geven. De officier van justitie kan de rechter vragen om strengere sancties op te leggen dan in de strafbeschikking werd vermeld. Afhankelijk van de specifieke situatie kan de officier van justitie ook een lagere straf of geen straf vorderen. Als het Openbaar Ministerie geen bewijs kan leveren van het opzettelijk schenden van de Flora en faunawet, dan zal de verdachte worden vrijgesproken. Wel kan men in dat geval voor een niet-opzettelijke schending worden veroordeeld; de straf zal dan lager liggen. Ook is het niet-opzettelijk overtreden van de wetgeving niet aangemerkt als een misdrijf. Men loopt hierdoor dan dus geen strafblad op.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

RECEPT

SATÉ BEE HOON Bereidingstijd: 55 min.

Personen: 4

INGREDIËNTEN

• 200 gram BH Traditional Rice Verm icelli* • 3 eetlepels BH Crispy Prawn Chil li sauce* • 340 gram BH BBQ Satay sauce* • 150 gram inktvis* • 50 gram kipfilet (in reepjes gesn eden) • 50 gram gepelde garnalen* • 50 gram gebakken tofu (tau pok) * • 50 gram kang kong (waterspinaz ie)* • 100 gram taugé* * verkrijgbaar bij Amazing Oriental

Het assortiment van Ban Hock bestaat uit o.a. diverse sauzen, curry pasta’s, rijstvermicelli, koekjes en snacks.

SATÉ BEE HOON

Saté Bee Hoon (沙嗲米粉) is een gerecht ontstaan uit een mix van de Chinese, Maleisische en Sing aporese cultuur. Het resultaat is rijstvermicelli in een pittige chil i-satésaus, aangevuld met o.a inktvis, garnalen, kip, tau pok, kan g kong en taugé. ZO MAAK JE HET

Doe de rijstvermicelli in een grote kom, giet er koud water bij en laat het weken gedurende 45-60 minuten of tot ze zacht zijn. Blancheer vervolgens de rijstvermicelli in kok end water gedurende 3 minuten. Giet het water af en laat het goed uitlekken.

Ban Hock Traditional Rice Vermicelli

Ban Hock Crispy Prawn Chilli sauce

Verwarm in een steelpan de satésau s en doe de Crispy Prawn Chilli sauce erbij. Roer goed door, totdat alles is vermengd. Blancheer de inktvis, de gebakken tofu, de kang kong, de taugé, de kipfilet en garnalen in kokend wat er. Giet het af en laat het uitlekken. Verdeel de rijstvermicelli in 4 kom men. Schep de pittige pindasaus ove r de rijstvermicelli heen en leg daarop de rest van de ingrediënten.

www.amazingoriental.com | www.orientalwebshop.nl


EDITIE 395

2016年4月7日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B27

P O L I T I E K

Jurisdictie uitspraak Zuid-Chinese Zee onjuist Op 29 oktober 2015 heeft het tribunaal de uitspraak bekend gemaakt inzake de bevoegdheid en ontvankelijkheid van de Zuid Chinese Zee (ZCZ) arbitrage, die tot stand gekomen is op verzoek van de Filipijnen. Zeven van de vijftien Filipijnse indieningen passeerden de toets van bevoegdheid en ontvankelijkheid en zullen om die reden door het tribunaal op hun merites beoordeeld worden. Ik heb echter fouten ontdekt in de uitspraak omtrent alle Filipijnse indieningen. In de komende vier edities zal ik hier uitgebreid op ingaan.

De indieningen 3, 4, 6 en 7 hebben betrekking op de wettelijke status van zeven ‘vasteland gestationeerde’ Chinese eilanden en riffen van de Nansha Eilanden en Huangyan Dao. De Filipijnen claimen namelijk Chigua Jiao, Huayang en Yongshu Jiao als zijnde rotsen, op basis van artikel 121(3) van UNCLOS, waardoor deze geen EEZ of CP genereren. Meiji Jiao, Zhubi Jiao, Nanxun Jiao and Ximen Jiao (inclusief Dongmen Jiao) worden beschouwd als LTE die geen TZ, EEZ of CP genereren, waarbij ze niet geschikt zijn voor toe-eigening door bezetting of anderszins. De uitspraak beschouwt deze indieningen als zijnde Chinees-Filipijnse disputen. Met andere woorden, het tribunaal moet bewijs gevonden hebben dat (1) China zich tegen de Filipijnse positie verzet door te beweren dat Chigua Jiao, Huayang Jiao, Yongshu Jiao en Huangyan Dao echte eilanden (en dus geen rotsen) zijn, die in staat zijn om EEZ of CP te genereren, (2) China beweerd moet hebben dat Meiji Jiao, Zhubi Jiao, Nanxun Jiao en Ximen Jiao (inclusief Dongmen Jiao) groter zijn dan een LTE en dus in staat om TZ, EEZ of CP te genereren, waarbij ze wel geschikt zijn voor toe-eigening door bezetting of anderszins. Maar China heeft dit nooit beweerd. De officiële Filipijnse verklaringen hebben de eigen indieningen ontkracht. Om de disputen, die uit de vier indieningen zouden blijken, te rechtvaardigen baseert de uitspraak zich als volgt op een Chinees-Filipijnse uitwisseling van NV’s in de periode 2009-2011: Op 7 mei 2009 heeft China twee NV’s naar de Verenigde Naties gestuurd om daarmee te protesteren tegen twee indieningen door Vietnam en Maleisië bij de CLCS. Deze indieningen hadden betrekking op twee specifieke gebieden, als zijnde een verlengde CP groter dan 200 zeemijlen in de ZCZ, geclaimd door Vietnam en Maleisië. In deze NV’s benadrukt China ten overvloede de eigen soevereiniteit over de eilanden in de ZCZ en de omgrenzende wateren. Ook onderstreept China ten overvloede de soevereine rechten en wettelijke bevoegdheden over de relevante wateren en tevens over de zeebodem en ondergrond van deze wateren. China had een kaart toegevoegd die de Nine-dash line toont. Om deze NV uit 20009 aan te vechten dienden de Filipijnen hun NV van 5 april 2011 met

daarin de volgende boodschappen: Ten eerste vormen de Kalayaan Eilanden Groep (KEG) een integraal onderdeel van de Filipijnen, die daarmee soevereiniteit en bevoegdheid over de geologische kenmerken van de KEG hebben. Ten tweede, op basis UNCLOS en het principe van ‘het land domineert de zee’ hebben de Filipijnen soevereiniteit en bevoegdheid over de wateren rond of dichtbij ieder relevant KEG eiland. Ten derde, omdat de wateren rondom de KEG op basis van UNCLOS vastgesteld zijn, heeft de Chinese aanspraak op de relevante wateren buiten de relevante KEG eilanden geen wettelijk basis. Met betrekking tot deze gebieden behoren de soevereiniteit en bevoegdheden, of in dit geval, de soevereine bevoegdheden noodzakelijkerwijs toe aan de toepasselijke kuststaat, de Filipijnen, voor wie deze wateren, de zeebodem en ondergrond een vast onderdeel zijn in de zin van TZ, EEZ of CP. Om te protesteren tegen de Filipijnse NV uit 2011 heeft China op 14 april 2011 nog een NV ingediend, waarbij het de volgende posities uiteenzet: Allereerst herhaalt China de NV uit 2009 door soevereiniteit te claimen over de ZCZ eilanden. Hoewel deze in het Filipijnse NV geclaimd zijn als Filipijns territorium, zijn de KEG eilanden onderdeel van China’s Nansha eilanden. Het was pas rond de jaren ’70 van de vorige eeuw dat de Filipijnen begonnen zijn met het binnenvallen en bezetten van enkele van China’s Nansha Eilanden, daarmee inbreuk makend op China’s territoriale soevereiniteit. Een dergelijke illegale bezetting kan niet door de Filipijnen zijn aangewakkerd om daarmee de territoriale aanspraken in de KEG te rechtvaardigen. Ten tweede zijn de Chinese Nansha eilanden sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw duidelijk omschreven door opeenvolgende Chinese regeringen. Op basis van UNCLOS en de Chinese wetten uit 1992 en 1992 omtrent territoriale wateren enerzijds en EEZ en CP anderzijds, zijn China’s Nansha eilanden volledig gerechtigd op TZ, EEZ en CP.

Het tribunaal voerde bovengenoemde NV’s op om aan de disputen in de vier Filipijnse indieningen aan te tonen. Echter, om aanspraak te maken op TZ, EEZ en CP, voeren de NV’s van China uit 2011 de Nansha eilanden op als een entiteit, in plaats van het identificeren van losse maritieme elementen binnen deze entiteit. Het is dan ook geen wonder dat er geen enkel bewijs gevonden is over het bestaan van de disputen uit de Filipijnse indieningen. Als China ooit bepaalde maritieme elementen (bijvoorbeeld een eiland) zou kiezen om EEZ en CP te claimen dan zou het die elementen kiezen die algemeen als echte eilanden beschouwd worden. Het zou voor China ondenkbaar zijn om de acht inferieure elementen uit de acht Filipijnse indieningen te kiezen. Het is dan ook onjuist van de Filipijnen om te beweren dat China deze acht elementen gebruikt om EEZ en CP in de ZCZ te claimen, aangezien een echt dispuut tot uitdrukking moet komen in feitelijk tegenovergestelde posities van twee partijen en daar is in dit geval geen sprake van. Sterker nog, al deze NV’s tonen feitelijk aan dat er overeenstemming is tussen de Filipijnen en China over het feit dat sommige KEG elementen te kwalificeren zijn als eilanden die TZ, EEZ en CP kunnen genereren. Wat er in werkelijkheid betwist wordt, is het bezit van (1) territoriale soevereiniteit over alle geologische kenmerken binnen de KEG en (2) van maritieme aanspraken op TZ, EEZ en CP die door deze kenmerken gegenereerd worden.

Begrippen en afkortingen • • • •

• • •

• • • • • •

Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag ook wel het ‘tribunaal’ Zuid-Chinese zee (ZCZ) ‘Indieningen’: ingediende disputen bij het Permanente Hof van Arbitrage ‘Jurisdictie’: het s bepaalt eerst of het bevoegd is om een oordeel te vellen en of een indiening daardoor inhoudelijk behandeld kan worden. Exclusieve Economische Zone (EEZ) Continentaal Plat (CP) UNCLOS (United Nations Conventions on the Law of the Sea): zeerecht verdrag van de Verenigde Naties (VN) Note Verbale (NV): een stuk waarin het standpunt van een land over het gespreksonderwerp schriftelijk is neergelegd. Kalayaan eiland groep (KEG)" “Nine-dash line”: de lijn die het Chinese territorium in de ZCZ markeert 'Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS)' : commissie die de grenzen van de CP toetst. 'Non ultra petita principe': houdt in dat een tribunaal niet over meer mag beslissen dan wat het gevraagd is “Low-Tide Elevation (LTE)”: een kunstmatig eiland dat zichtbaar wordt bij eb. Territorial Sea: territoriale zee (TZ)

Niettemin beargumenteren de Filipijnen in deze arbitrage dat geen van deze elementen in de Nansha eilanden, inclusief de KEG, als eilanden kwalificeren die EEZ en CP kunnen genereren. Dit gaat in tegen de Filipijnse NV uit 2011. In paragraaf 165 van de uitspraak laat het tribunaal de eerste Filipijnse boodschap van de NV uit 2011 weg. Dit veroorzaakt een misverstand over de totale Filipijnse positie in dat NV. Op basis van het voorgaande wordt het tribunaal adviseer ik het tribunaal om gedurende de inhoudelijke behandeling te verklaren dat er bij nader inzien geen dispuut kan worden afgeleid uit de formulering van de indieningen 3, 4, 6 en 7, waarmee het de schande van een onterecht proces moedig kan beëindigen.

De uitspraak bevat talrijke fouten. In de komende editie zal ik de misinterpretaties uiteenzetten die in de uitspraak verborgen zitten betreft de Filipijnse indieningen 10, 11 en 13 over de maritieme confrontatie en omgevingsissues die zich voordoen in Huangyan Dao en Ren’ai Jiao.


B28 華僑 新 天地

EDITIE 2016年4月7日 EDITIE 225395 2006年04月06日

E V E N T S

Be your own brand - netwerk event By Jang Kin Man

PARTYAGENDA APRIL VRIJDAG 8 APRIL TOFOE presents: Choose Your Own Concept – Party Antwerpen, Belgie ZATERDAG 9 APRIL TomoCon 2016 Berghem, Oss ZATERDAG 23 APRIL Asian Night – Girls Night Out (Pt. 2) Brothers, Bunnik

MEI

Afgelopen februari was alweer onze laatste gezellige en inspirerende PAX netwerk event in Rotterdam. Gastspreker Sander Martijn Baart kwam voor een groep van 60 man zijn verhaal vertellen en gaf ons diverse tips over personal branding op LinkedIn. Hierbij is het belangrijk om jouw eigen verhaal te creëren ~ "don't think what you want to tell them, but what they want to hear from you". Benader vanuit een ander perspectief, denk aan: 1. 2. 3.

Who is your audience? What topics would interest them? How would I talk about this in the most interesting and engaging way?

Na de keynote van Sander Martijn Baart braken wij vanouds weer het ijs met een interactieve netwerk game. Zo werden er kaartjes uitgedeeld met vragen en antwoorden en moesten de deelnemers op geheel hun eigen manier de juiste vraag met het juiste antwoord matchen. Dit zorgde uiteraard niet alleen voor hilariteit, maar ook voor een makkelijke binnenkomer om een gesprek te beginnen. De avond vloeide voort en aan de gezichten te zien had iedereen een fantastische avond en zijn er weer genoeg leuke connecties opgebouwd. Bedankt voor jullie komst! Ben je benieuwd naar ons event? Laat je niet tegenhouden en kom binnenkort de ongedwongen sfeer proeven!

PAX - CSA event - Mei 2016

In mei is ons volgende netwerk event en gaan wij deze samen organiseren met CSA (Chinese Student Association) op het Erasmus universiteit in Rotterdam. Dit belooft ook weer een gezellige event te worden waar veel genetwerkt word. Meer informatie volgt op onze Facebook pagina en website www.pax-web.com.

ZONDAG 15 MEI Japanmarkt 2016 Rapenburg, Leiden ZATERDAG 28 MEI Strictly Kpop #4 Worm, Rotterdam

JUNI VRIJDAG 10 JUNI – ZONDAG 12 JUNI ANIME CON World Forum, Den Haag

JULI ZATERDAG 2 JULI- 3 JULI TomoPlay Oss

AUGUSTUS VRIJDAG 26 AUGUSTUS Abunai! 2016 Koningshof, Veldhoven

PAX vacatures

Wij hebben sinds kort diverse vacatures omtrent business, finance & IT voor starters en seniors. Mocht je zelf geïnteresseerd zijn of potentiëlen uit je eigen netwerk kennen? Verwijs ze dan door naar ons! Zie hiervoor tevens onze Facebook, LinkedIn en website www.pax-web.com. Foto's: Liyen Siaw

Colofon

Hoofdredactie: Eindredactie: Vormgever: Redactie: Fotografen: Met dank aan:

Lamita al Akabi Lai Yuen Kin Wei Hsien Jessica Chu, Yukwan Man, Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jang Kin Man, Jiimi Poon Liyen Siaw, Melvin Tiao

Kijk voor de laatste agenda updates op onze website en/of mobile app: WWW.ASN-ONLINE.NL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.