Page 1

DETTA NUMMER AV ASFALT ÄR ETT TEMANUMMER OM SVERIGECUPEN 2012

asfalt longboard magazine #8 2013

SVERIGECUPEN 2012 KAMMADES HEM AV

JAKOB ERIKSSON!


asfalt Asfalt är en nordisk tidning för alla som är intresserade för longboards-kulturen. Tidningen har utvecklats utifrån föreningen Longboardsweden som är den enda svenska longboardsföreningen inom sporten. Vi vill skapa ett stort utbud av information, fakta, bilder, möjligheter för människor att påverka, bidra och enklare navigera sig runt inom longboardskulturen.

asfalt http:longboardsweden.se ls.asfalt@gmail.com

ASFALT #8 FÖRENINGS UTGÅVA OMSLAG Tanya


Inledningen På vår resa från Göteborg, genom inlandets åkerlandskap och ändlösa vägar anade jag lite vad som skulle komma till att ske med mig den där helgen i maj. Jag var arton år och en fyra veckor färsk longboardåkare. I väskan hade jag en omborrad cruisebräda, ett nyinköpt blågult skinnställ och en lånad MChjälm. Jag minns det än idag. Den där resan uppför backen som i verkligheten tog några minuter men för mig kändes som en evighet. ”Å helv…”, var allt jag kunde få fram. Mina känslor kändes som en påse Gott&Blandat, min kropp var beredd att spy upp alltihopa vilken sekund som helst. Det var på ett flygfält i Falköping jag för första gången blev introducerad till downhill skateboarding. Sedan dess har jag och den där känslan blivit bästa vänner. Vi har delat de bästa stunder ihop och vi gör fortfarande så gott vi kan för att få tid med varandra. Jag och känslan av skejt. Jag hoppas att SverigeCupen skall bidra till att fler får uppleva hur det är att bli biten av downhill. Tack för året som var, och hoppas vi ska få det ännu roligare under 2013! Kristina Engstrand SverigeCup-ansvarig

Foto: SOFA


I detta temanummer av Asfalt om SverigeCupen 2012 ser vi tillbaka på året som var. Vi lyfter fram arrangörerna bakom Moosehunt, Ravenhill, Highvalley och Kings hill freeride och presenterar vinnarna av SverigeCupen och SM 2012. Självast Gbemi från Allaroundskate har också skrivit sin egen årskrönika om det svenska skejtåret. Förutom att blicka tillbaka önskar vi dela nyheterna inför 2013 års SverigeCup och LongboardSweden med er. STORT TACK till alla som har deltagit, arrangerat, stöttat och på annat sätt bidragit till Sveriges downhill- och freeridescen! Särskilt vill vi tacka våra eventarrangörer från 2012, Life on a board, JSM Longboards, Martin Klawitter och Sublime Boards – utan er hade 2012 blivit så mycket tråkigare.

Asfalt är en nordisk tidning för alla som är intresserade för longboards-kulturen. Tidningen har utvecklats utifrån föreningen Longboardsweden som skapa ett stort utbud av information, fakta, bilder, möjligheter för människor att påverka, bidra och enklare navigera sig runt inom longboardskulturen.


m är den enda svenska longboardsfÜreningen inom sporten. Vi vill .

34


6

SVERIGECUPEN – VAD ÄR DET SverigeCupen är en nationell tävlingscup i longboardgrenen downhill som anordnades första gången 2011. LongboardSweden står bakom cupen men varje enskild tävling ägs och arrangeras av fristående aktörer. Vi strävar efter att bjuda Sveriges longboardåkare på minst fyra event per år, varav ett SM och gärna en freeride. Vårt mål är att erbjuda bra, säkra och roliga backar för Nordens dh- och freerideåkare. Viktigast är att vi ska ha kul ihop. Varje deltävling eller freeride i cupen har oftast plats för upp till 130 åkare. På racedagen tävlar fyra och fyra mot varandra, där de två snabbase i mål går vidare till nästa omgång. Till slut står fyra kvar på toppen och när startskottet för finalheatet går är det inte sällan vi får se dagens och framtidens talanger göra upp om vem som är bäst på dh i Sverige. SverigeCupen arrangeras mellan april-oktober varje år och vi är i full gång med säsong 2013. Vill du arrangera en tävling eller freeride, hör av dig till SverigeCupgruppen och Kristina Engstrand på kristina@ longboardsweden.se


Foto: Tanya Raab


Foto: Tanya Raab

Två år i rad har vännerna Albin och Albin kört backen i Vara under namnet MooseHunt. Tävlingen har varit startskotten på SverigeCupen och bjudit deltagarna på förstklassig service, boende, mat och glädjefest. Förutom fett arrat event är det väl ingen som har missat trailerfilmerna? Tack Life on a board för att ni för andra året i rad invigde SverigeCupen!

Foto: Tanya Raab

När alla andra svek downhillscenen höll Jairo med Klaes, Christopher, Anders och fler därtill huvudet kallt. Ravenhill arrangerades första gången 2008 och har sedan dess utvecklats till ett av våra mest klassiska tävlingsevent. I vanlig ordning bjöds vi på regn men under Ravenhill dör inte stämningen för det. Tack JSM Longboards för att ni arrade SM och för att ni håller Ramberget levande.


Foto: Okänd

9

Genom Klawitter har Högdalen åter fått nytt liv. Här har många av våra bästa utövare haft otaliga timmar tuck- och teknikträning. Att få köra den här backen tillsammans med andra, att tävla med andra, det är att uppleva en del av svensk dh-historia. Tack Sector 9 för att vi fick ett race i Stockholm också i år!

Foto: Martin Klawitter

Efter SM 2011 stod Tossebergsklätten och väntade på en ny arrangör. Först att sträcka ut handen var Henrique. Nu blev det inte i Sunne som eventet hamnade, men i Kungsberget, några timmar norr om Stockholm. Sveriges första välorganiserade freeride, Kings Hill Freeride, arrangerades den här helgen i augusti och det har vi Sublime Boards att tacka allt för. Så, tack för att vi fick möjlighet att skejta med varandra utan att tävla!


Och vinnarna av SverigeCupen 2012 är…


Foto: Tanya Raab


TACK TILL ALLA ARRANGÖRER!

1 Guld SverigeCupen

Jakob Eriksson Foto: Adam Normelli

2 Silver SverigeCupen

Benjamin Tillius Foto: Anton Odenheim

3 Brons SverigeCupen

Fredrik Molin Foto: okänt


1

Guld Open

Adam Persson Foto: ok채nt

Guld Junior

Lamin Cassarna

1

Foto: Seismic Skate Systems

2

Silver Open

Mattias Borg Foto: Thommy Gyllenbielke

Silver Junior

Max Meurling

2

Foto: Olivia Muhrbeck

3

Brons Open

Klaes Johansson Foto: Sam Priestly

Brons Junior

Anders Inde Foto: Andrea Holm

1

Guld Women

Anna Richardson Foto: ok채nt

3


JAKOB ERIKSSON ”DET ENDA JAG VILL ÄNDRA PÅ, ÄR ÄNNU MER SKEJT OCH ÄNNU MER BRA BACKAR”


NAMN: Jakob Eriksson ÅLDER: 15 och ett halv år. BOR: Vaxholm på en liten ö utanför stockholm

skärgård. SKATE: Det har alltid funnit en skateboard hemma för el padre är gammal skejter. Men jag började med downhill för ungefär 4 år sen. SETUP: Jag kör så klart på en KAHALANI EVA med KAHA truckar och oftast RAD weels. SPONSOR: Jag är sponsrad av Kahalani boards. riders to riders attitude Grattis Jakob! Hur känns det att ha vunnit SverigeCupen 2012? Tack! jo det kändes lite skumt först men nu känns det sjukt najjan!!! Hur ser du tillbaka på ditt år 2012? Bästa minnet och en händelse du gärna skulle ha ogjord? Jo men det va ett bra år. Gick bra på race och fick feta och tajta åk med kompisar!! Hade sjukt kul med alla söderpojkar i kungsberget! Och det var sjukt fet i mosse hunt!

pic.

Den där bilden på dig och Adam? Whatthe? Nu väntar ju jag och många med mig på level 2. Standie. När kommer den? Blir det du och Adam igen? Och hur ska ni gå tillväga för att lyckas? Ja det va en konstig ide av adam. När han kom gående med den stora brädan och ett sånt leende som bara han kan göra viste jag att det va nåt skumt på gång. Så vi hoppade på brädan och körde. Ramlade några gånger tack vare mig som inte kunde hålla mig kvar på brädan men tillslut satte vi det och kom igenom kurvan i ravenhill. Jo jag har fått lite frågor om att göra standie på brädan med min kära kompadre. Men jag säger bara att det händer när vi är sugna det kan va imorgon i nacka g eller om en månad i ryss. Ja det vet jag faktiskt hur vi ska gå tillvägas men vårt motto är GO BIG ORE GO HOME. så jag det kanske händer snart!!

Beskriv Stockholm som skejtstad för mig? Vad för slags backar erbjuds, vilka åkstilar utövas och vilka är det som åker? Vad gör Sthlm unikts och är det någonting du skulle vilja förändra? Jo men Stockholm är skejtstaden i världen för mig! Jag älskar att ta båten tidigt med vaxholmboysen till ryss eller hairpin city för att köra DH. Eller skejta götgatan på våren och freeridar lite. Och skör lite slalom mellan arga mammor med barnvagn eller hippster tomtar som står och glor. Och ta den tidiga bussen till vårberg är det bästa och att va med alla långbräde pojkarn från Stockholm. Det ända jag vill ändra är ännu mer skejt och ännu mer bra backar. Vilka förväntningar har du inför 2013? Både gällande din egen utveckling och sporten i sin helhet? Jag vill ju hällts ut på toren runt världen och köra galna backar. Men där sätter pengarna en käpp i hjulet. Så det får bli lite senare i livet. Men det blir säkert några tävlingar i Europa och kanske nån i usa. Men hemma blir det nog alla tävlingar och nån i Norge är sjukt taggad på voss. Jag vill ju såklart bli ännu bättre på longboard och för att kalara det har jag min egna Adam Persson som hjälper mig med tucken och kurvtagning. Och min söta lillebror/Max Eriksson som hjälper mig med träning och så att jag ätter mycket godis så jag kan hinna ikapp dom stora grabbarna. En sista fråga! Om fem år, vem är du som skejtare då? Jo men då får jag väll hoppas att världs titten är nära. Och att jag bor med några kompisar i en stor buss fylld med longboard, skateboard, surfbräder och sköna grabbar. Och vi reser runt i Usa och sredar nica backar och bara har det gött som pjex skulle säga. P.S ingen vet att jag bara älskar att skejta puss puss från Jakob!!!!


Foto: Tanya Raab


Foto: Tanya Raab

NAMN: Benjamin Tillius ÅLDER: 15år BOR: Stockholm SKATE: Skejtat sen 2009, SETUP: Bräda: Fishboards Truckar: Kahalani

184 Hjul: Olika. SPONSORER: Fishboards (fishboards.com)

Hej Benjamin! Gratulerar till silver i SverigeCupen! Hur ska du fira det här?! Vet inte riktigt om man firar en andraplats, men kanske firar att jag slog Fredrik Så, hur blev ditt år 2012? Vilket var ditt absolut bästa minne från 2012? Många roliga skateresor, bla Moosehunt, Ravenhill och Östersund. King’s Hill Freeride var väldigt lyckat men bästa måste nog

vara resan till Mallorca jag och tre polare gjorde. En veckas underbar skate och annat kul. Hur kommer det sig att du började skejta? När blev du fast? Hösten 2009. Var hos en kompis som funderade på att köpa en bräda, vi satt hela kvällen och kolla på videor. Som junior och del av den ständigt aktiva Sthlm-scenen, vad tror du inför 2013? Får vi se ännu fler unga talanger? När får vi se groms i sjuårsåldern? Jag tycker mig redan se sjuåringar i backarna

Nu är det äntligen 2013 och snart ny säsong! Vad ser du mest fram emot? Fler resor. Mallorca blir av igen och de snackas om att tåga genom Europa i sommar, förhoppningsvis stanna till vid några event. Tack för praten, en sista fråga bara. Aldrig mera gå, aldrig mera skejta, vad väljer du? Aldrig mer skejta, att kunna gå underlättar ganska mycket.


NAMN: Fredrik Molin ÅR: 19 BOR: Bangkok SKATE:Våren 2009 SETUP: Stoneboard, Caliber 180 och billiga

hjul

SPONSOR: Stokeholm, Stoneboard, Eko

Slide Gloves

Jag kan inte toeside-predrift och är inte från Thailand. Hej Fredrik! Gratulerar till brons i SverigeCupen! Hur mår du i värmen? Tjabba Kristina, det här var oväntat! Jag har dragit på en förkylning av all luftkonditionering, I-lands problem präglar mig... Du bor ju i Thailand just nu, vad gör du där egentligen? Jag bor I Bangkok med min familj som är bosätt här. Jag har sparat ihop lite pengar så jag försöker att semestersvenna mig i de goa breddgraderna, skatea så mycket som möjligt och läsa några kurser. Tanken är att jag ska ha Bangkok som bas för att se resten av Asien! Vad skulle du säga om den Thailändska

scenen och backarna? Är den stor, under tillväxt eller på utdöende? Den är under stor tillväxt. Tidigare i december hölls ett Slidejam där runt 60 personer deltog och antalet aktiva skateare ökar för varje månad! De flesta åkarna här är riktigt duktiga på freeride och nu börjar Downhill bli större. Det kommer ett par internationella skateprofiler i vår och jag hoppas att det sätter Thailand på DH kartan!

Hörde att du mötte upp Kristian Hammarsten, en vän till mig som vanligtvis bor i Oslo. Var ni med om någonting särskilt på era skatemissions? Vi har knappt börjat! Kristian är I Kambodja och väntar tills jag är klar med ett projekt, sen ska vi utforska alla backar Thailand har att erbjuda. Vi har dock skateat runt i Bangkok på kvällen för att utforska lite. DH Kristian skulle göra en standup i låg fart mitt i en riktigt trafikerad gata och lyckades slå sig på något konstigt sätt. Hans bräda med dyrbara Aera truckar glider iväg rakt mot mötande trafik men för att Kristian har de mest mosade bushings jag sett svängde hans bräda in i trottoarkanten och fick leva…

Nu är det äntligen 2013 och snart ny säsong! Vad ser du mest fram emot? Får vi se dig någonting under året? Att åka bräda i nya länder, träffa nya människor, utforska Thailands berg samt lära mig surfa på Bali! Hemma I Stokeholm så ska Gabbe styra en gratis longboardskola för att få slut på sånt här: (http://www.medborgarskolan.se/arrangemang/?aid=613083&mid= 180&sgid=516). Ska bli kul att följa hur det går. Jag kommer nog hem till sommaren så då ses vi I Stockholm eller på en tävling nära dig! Tack för praten, en sista fråga bara. Vad tror du blir longboardtricket of the year, 2013? Det är svårt att spå… Jag hoppas på att flera streettrick smyger in i longboardåkares repertoarer! Men annars så verkar denna toeside 180 till switch earlygrab 180 combo rätt lovande:

vid.


Foto: Tanya Raab

NAMN: Adam Persson ÅLDER: 22 år BOR: Stockholm SKATE: Downhill i 3,5 år SETUP: Kahalani Eva, Kahalani 184 truckar,

Kahalani kullager, Divine 90a bushings, RAD Wheels SPONSOR: Kahalani, RAD Wheels, Risch Aerohelmets

Adam Persson knep för andra året i rad förstaplatsen i Downhill SM som i år arrades av JSM i Ravenhill. Efter att ha facesnokat honom en god halvtimme kände jag att jag hade fått en ganska bra bild av året 2012 ala MR Persson. Den tvåfaldiga SM-vinnarnen verkar bara ha gjort en sak i år. Skejtat. Varenda bild visar en Adam i blågult skinnställ med tummen i vädret och en frisyr som påminner mer om Guldlock och de tre björnarna än någonting annat. Leendet är som hämtat ur en Colgatereklam. Adam i Göteborg, Adam i Sydafrika, Adam i England och Adam hemma i Stockholm i Halloweenkostym. Adam på varenda jäkla prispall. Vad hände egentligen? Hej Adam! Gratulerar till din andra seger i SM i downhill! Ja, vad hände egentligen? Blev ditt 2012 verkligen varit så perfekt som Facebook säger mig? Eller är det bara lögn alltihopa? Photoshop? Helt fantastiskt! Verkligen helt fantastiskt! Haft så underbart kul detta år. Vad har du gjort? Bra minnen? Vad gick inte så bra? Rest runt i världen med min skateboard. Skatat fantastiska backar, träffat underbara människor, upplevt massor av nya saker, ätit gott och sovit på massa udda ställen.

Har varit ett sånt år som jag bara kunnat drömma om innan. Nu fick jag möjligheten att förverkliga det. Kan inte sluta le! De bästa minnena är helt klart VOSS och Sydafrika. VOSS var 5-6 superhärliga dagar på norges västkust. Skate och mys med våra grannar i de vackraste miljöerna som finns, kan inte fatta att vi hade sol alla dagar. Längtar verkligen tillbaka! Sydafrika var också ett av resmålen som jag aldrig kommer glömma bort. Aldrig varit i Afrika tidigare, men kommer definitivt åka tillbaka. Kort sammanfattat, härliga människor, extremt vackert, cool skate, bungy jump, chicken mayo subs, nissan micra och Mike Zietsman. Finns så mkt jag skulle kunna berätta om den resan men jag ser hellre att ni försöker ta er ned och se för er själva. Var ett litet skönt race i Högdalen också under året, underbart med en tävling på hemmaplan. Kul att se den lokala scenen och alla duktiga åkare. Ja, och så kommer du från Stockholm också. Jag har frågat detta förr, men jag gör det igen. Kan jag också flytta till Stockholm och bli proffs över en natt, precis som alla ni andra? Haha, krävs nog en hel del avåkningar i Vårberg och nittiogradarn i Högis först. Lite tucktips från Fredrik "Spiken" Lindström och ett stort leende. Sen så är man på god väg! Finns en jäkla åkglädje här i Stockholm, backarna är kanske inte de absolut bästa. Men stämningen är alltid på topp! Har blivit väldigt inspirerad av Kahalanibröderna och deras "Riders to Riders attitude", tror även att det smittat av sig på andra här i stan. Vi har många groms som är riktigt på g!

(Hur ser scenen i sthlm ut och vad har du gjort för att bli duktig?) Massa farttokiga groms, en helt drös med sköna cruisers och en bra inställning. Longboarden har exploderat och växt sig så kanonstort väldans fort. Underbart att se! Jag har alltid riktat in mig på att ha kul. Är jag inte sugen på att åka så skippar jag det och gör något annat. Brädåkning måste vara kul och det är inte något jag känner att jag vill stressa fram. Nöta ryssbacken med Mauritz och grabbarna är nog den bästa "träning" man kan få. Skratt och stora leenden hela dagarna! Sen så analyserar jag och tänker väldans mkt, man kan lära sig massor av att kolla på andra. Försöker alltid att åka med folk som kan utmana en och pusha en i rätt riktning. Massor av longboard och massor av bra folk! Du har ju följt scenens utveckling ett ganska bra tag nu. Om du ser tillbaka på året som varit, vilken händelse, innovation eller whatever menar du har varit särskilt viktig under 2012? Vad skiljer 2012 från andra år? Kan vara starten av IDF. Downhillåkarna tog ställning mot ett riktigt dåligt arrangerat VM, och en ny förening startades. Kan vara en skön omstart för sporten och en spark i rätt riktning förhoppningsvis. Men det vet vi inte förän vi tävlar iår. Håller tummarna! Tack för praten Adam. Bara en kort avslutningsfråga. Satsar du på ett hattrick inför SM 2013? Haha ja det vore väl mysigt. Men man får se upp för alla små supergroms!


Foto: Tanya Raab NAME: Mattias Borg ÅLDER: 21År BOR: stockholm SKATE: skejtat sen 2008 SETUP: Urskog,bears,hawgs. SPONSORER: urskog.

Mannen med pickadollen. Pickadollen från underjorden. Matar varenda Instagramuppdatering med ett hot om att jag ska skjuta dig med mitt finger. Borg, Mattias Borg. 00Skjut. För er som inte vet vad jag pratar om kan ni alltid facesnoka som vanligt. Dagens teknik är bra. Den gör att vi slipper prata så mycket med varandra och att skitsnack sprider sig något sjukt fort. I alla fall. Under sommaren kunde vi följa Mattias Borg och Adam Persson på deras dh-resa i både Sverige och utlandet. De startade en egen fb-grupp och började microblogga om små och ännu mindre bestyr. På varenda bild började de förbannade handtecknen att dyka upp. Pickadollen var värst. Ägd och utförd av självaste Mattias Borg, silvermedaljören i downhillSM 2012. Grattis Mattias till en andraplats i SM 2012! Fick du avlossat några pistolskott i din glädjeyra? Eller var du snarare bitter och siktade rakt på tummeltotten Adam där på prispallen?

Tack så mycket! De va en stor ära att kunna förbättra mig ifrån förra årets ravenhill. Jag fick skjuta mycket, men oxå glädjerusa med att jag slog alla utom en! The aobedamn! Jag är långt ifrån bitter snarare glad över att han vann! No hate only love! Jaha, året 2012, hur blev det för dig då? Verkar som du haft det skittråkigt. Hur blev det? De har varit bra fram till kozakov i augusti dära, då jag skadade benet. så säsongen slutade tidigt. nu jobbar jag mycket ihopp om att kunna skejta i sommar men allt kan hända!Trender är ju trender som kommer och går. Inom dh-scenen har vi sett flera mer eller mindre humoristiska drag de sista åren. Norrmännen har bjudit på krabbdans och «sjå i taket». Det har sjungits om popcorn, lekts skaka fot och bitchslapa dig i ansiktet och skritis no footiebrake. Blev du i och med din pickadoll en trendsättare du med. Jag skulle inte säga trändsättare utan alla vänner var förberedda till att den skulle dyka upp vart som. Oavsett, trendsättare eller inte, om du fick bestämma, vad skulle du vilja få alla till att göra 2013?

2013 ska vara de nya året allt gammalt såsom fotbromsa kommer försvinna mer och mer samt jag tror att många kids kommer komma högt på prispallarna i sverige. Vad vill du ta med dig från 2012 in i 2013? Sparpengarna som du reste upp kanske, eller kakan du åt men gärna vill ha kvar? Pengarna är med och gärna många åkare som man träffar på tävlingarna. En sista fråga! Om du fick ge ett gott råd till dig själv samma dag som du började skejta. Vad skulle det vara då? Oj jag skulle nog försöka få vett bakom pannbenet och tänka mer än vad jag åker samt tänka taktiskt! Man måste inte ligga först hela vägen utan de är sista delen som räknas.


Foto: Tanya Raab

NAME: Klaes Johansson ÅLDER: 24 BOR: Smögen SKATE: Åkt bräda sedan 2006 SETUP: B RD manta, SZ truckar, LOAB egna

värmetåliga Griptape, Oranga hjul 70 mm (orangutang) och SZ egna lager 10mm SPONSOR: Jag kör nu för B RD skateboard, JSM Longboard, Lifeonaboard och sen har vi på B RD ett sammarbete med SZ.

Hej Klaes! Gratulerar till brons i downhillSM 2012! Kan inte du berätta lite om din relation till Ramberget? Ramberget är en av de första backarna jag provade downhill i. Det är en backe som passar alla olika typer av åkare och den är dessutom en av de roligaste backarna (som jag har kört) i regn. Hur skulle du vilja beskriva ditt år 2012? Är du nöjd med utfallet? Det började ganska bra får jag väll säga och sen så var det en utförsbacke för mig. Jag har väll igentligen ingenting att skylla på så jag får bara hoppas på att jag kan komma tillbaka nästa år och vara lite snabbare och lite starkare. Du växte ju upp på Smögen, en liten ö en ganska bra stund från Göteborg. Det är ju inte jättemycket backar där som

jag förstått, hur kommer det sig att du började åka, och vad var det som fick dig fast i det? Oj. Denna frågan har jag fått så många gånger så jag borde snart lära mig att svara kort på denna =) Jag har i många år åkt vanlig skateboard. Problemet var att "vanlig" skateboard inte var min pappas favorit sport, det gick åt för många skor i månaden och ett flertal brädor som inte höll mina hårda landningar. Han hade då sett en turist som hade gått på Smögenbryggan med en lång bräda med en färgglad undersida. Han tyckte då att en lång bräda skulle passa mig bättre och köpte en sådan. Jag sparkade runt ett tag på brädan men tröttnade snabbt på det och började söka på internet, hittade då Downhill skateboard och jag är fortfarande helt fast i sporten. Jag vet ju att du inte är den typen skejtare som skryter med mest träningstimmar på brädan. Trots att du kanske inte alltid är ute och råköttar så lyckas du ändå rätt ofta knipa de höga placeringarna. Vad är hemligheten? Hehe. Tyvärr har jag inte möjligheten att få den träning jag vill ha på brädan. Den ända träningen jag får är faktiskt de jag får på tävlingarna. Men något som hjälper mig mycket är mina sponsorer. Jag får brädan precis som jag vill ha den, jag har alltid nya

fina hjul på tävlingarna och framförallt har jag ett otroligt gott stöd. Dom lyssnar på mig vad jag behöver, har jag mycket på jobbet kan jag snacka av mig om det. En viktigt del för mig är väll att jag inte känner någon press från dom om att jag måste prestera, vilket gör att jag tycker det är sjukt kul att få komma ut och köra de tävlingar jag vill åka på. Annars har jag nog ingen hemlighet. =) Det här med din paintkonst. Grymt häftigt det du får till! Men, varför då egentligen? Och, hur började det? Ett jobb med MYCKET fritid. Tänk dig att du låser in dig i ett hus, alla sover och du MÅSTE vara vaken. Det du har under denna tiden är en dator utan internet och den är för slö för att spela spel på, tillslut sitter man där i timmtals och ritar. Vad har du för paintplaner inför 2013? Tyvärr är det nog så att mina paint tider är över då jag har ett nytt jobb och att det gammla paint inte är samma som det nya. Lite för mjuka linjer för min smak. Tack för praten, en sista fråga bara. Hur ser din drömbräda ut, ala deluxe? Tyvärr ska jag nog plåga Robban på B RD ett tag i snickeriet innan jag kan komma ut med det =) 2014 kanske?


Foto: Tanya Raab

NAMN: Lamin cassama ÅLDER: 17 BOR: fisksätra reppar 133 SKATE: Går in i det 3:e året SETUP : urskog proto, caliber 50, seismic

elexir hotspots 69mm SPONSORER: urskog och seismic

Ja Lamin ja, hittade några bilder på honom på fejjan som fick lite av min uppmärksamhet. Bland tusentals skejtbilder dolde sig några stekarposer jag bara var tvungen att se närmre på. Jag rekommenderar Lamin som väntar på T-banan, Lamin i pälsjacka och Lamin i kostym. Förutom att fångas på bild är Lamin sjukt duktig på att skejta. Och att hoppa, högt. Försökte mig på de där hoppen en gång. Magplask varenda gång. Men Lamin gör det med stil. Att hämta hem segern i juniourSM på Ravenhill är också en bedrift. Hej Lamin! Grattis till juniorsegern i SM 2012! Lite sent att fråga nu kanske men, hur känns det? tja! tack så mycket. det har hunnit sjunka in nu men det känns fortfarande sjukt kul! Du bor ju i Stockholm och de sista veckorna har det ju varit ganska mycket snö där vad jag förstått. Hur gör du då? Får du skejtat någonting eller kör du snöåkning istället? Eller klarar du att hålla adrenalinabstinensen i shack?

aa man hade ju helst velat ha det soligt året om men eftersom att jag är van vid att årstider kommer och går så vänder jag mig till andra adrenalinkickar som t ex. streetskate eller snowboard. Nu när vi ändå har chansen att lära känna dig lite bättre. Kan du inte berätta lite mer om dig själv och hur du började skejta? jag stog för första gången på en skateboard när jag gick i 6an, men det gick inte längre än att jag lärde mig göra ollie och droppa in i en ramp så jag slutade åka. några år senare så såg jag original skateboards “go logboard 2009” video och bestämmde mig för att köpa en bräda och där ifrån så drog det igång. Vill du berätta lite om hur du knep segern i Ramberget? Behövde du muta dig till förstaplatsen, eller vad drog du fram för skills som de andra inte hade då? hahah nej jag skulle själv säga att det var en kombination mellan tur och skicklighet. Det började med att jag lyckades knipa 2:a platsen i pushen bakom max, när vi kom in i den lätt svepande högern så tappade max fästet lite vilket öppnade upp för mig på innern och jag lyckades passera och därifrån så lyckades jag hålla ledningen ut till mål linjen.

Om du ser tillbaka på 2012, vad tar du med dig från året då? Det kan vara vad som helst, en händelse, en sak eller whatever. jag skulle nog själv säga att lättnaden efter att ha åkt över mållinjen i ravenhill var årets höjdpunkt. Vad tror du om 2013? Vilka trender får vi se inom longboardvärlden? Är det långt kvar innan downhilltävlingarna plockar in element från boardercrossen tror du? jag tror att 2013 kommer bli ett grymmt år med en massa nya och tallangfulla åkare. jag tror att de flesta trender för tillfället kommer ifrån california. jag är dock inte helt säker på ifall downhilltävlingarna kommer plocka in element från boardercrossen... kanske i freeride event!


Foto: Ola - Slipstream Longboards NAMN: Max Meurling ÅR: 17 år BOR: Stocksund, SKATE: skejtat i snart 3 år, SETUP: Rayne Vandal, aera trucks, inheats.

Rayne Longboards SPONSOR: Lifeonaboard.se

Hej Max! Gratulerar till silver i downhillSM Junior! Hur var det, behövde du kämpa dig till podiet eller gick det som en dans? Berätta för oss! Hej, tack så mycket! Det var lite som en bergodalbana, första heatsen var ganska lätta, men när konkurrensen blev hårdare var man tvungen att kämpa! Så, hur blev ditt år 2012? Vilket var ditt absolut bästa minne från 2012?

2012 var ett galet år. Sverigecupen, Maryhill och kozakov. alla tävlingar var sjukt kul och givande. bästa minnet är nog hela Maryhill eventet.

Konkurrensen är mycket hårdare i senior, men hoppas att det kommer gå lika bra som min junior prestation!

Nu är det ju vinter igen som vanligt vid den här tiden på året. Vi ser ju fler och fler dh-körare där ute som lägger in sig själva på traditionell styrke- och konditionsträning. Är det någonting för dig? Hur förbereder du dig inför vårskejten?

Vad spår du blir the next big thing inom longboardvärlden 2013?

Kanske borde träna styra och kondition, men min förberedning inför våren är just nu kendama, chips och tv tittande!

Tack för praten, en sista fråga bara. Att skejta i kostym känns ju lite last year. Vad ska vi skejta i 2013?

Som junior och del av den ständigt aktiva Sthlm-scenen, vad tror du inför din senare framtid som senior. Dröjer det länge innan vi får ses groms som överskrider allas förväntningar och kommer med helt sjuka åkstilar?

Jadu... time will tell...

Handstand slides! ingen aning faktiskt, utvecklingen går så fort framåt inom longboard så vad som helst kan hända.


Foto: Tanya Raab

NAMN: Anders Hugo Inde ÅLDER: 16 BOR: Danderyd SKATE: Ungefär 7 år, har åkt longboard i 3 SETUP: Just nu en Rayne Avenger bräda,

Kahalani 184mm truckar, hjul varierar men åker mest på Sector 9’s SPONSORER: Inga sponsorer Berätta någonting om dig själv som du inte tror många vet/någonting du varit med om som är roligt :) Jag spelar nog lika mycket gitarr som jag åker longboard och jag tävlade i löpning när jag var 9-10 år gammal. Hej Anders! Gratulerar till brons i downhillSM Junior! Berätta, vad minns du från SM i Ravenhill 2012? Tack så mycket. Ravenhill var en rolig backe, kanske inte så snabb men det var kul att vara där att tävla. Kommer inte ihåg så mycket av själva tävlingen förutom att jag kom till finalheatet i juniorklassen, fick in ett rätt så bra åk och hamnade bakom Lamin och Max på en tredjeplats. Det kändes riktigt bra faktiskt.

För att bli en vinnare måste man tänka som en, och träna som en. Eller? Håller du med om detta? Vad är din starkaste sida, att mentalt ställa in dig på seger, eller att fysiskt eliminera så många tekniska fallgropar som möjligt? Det håller jag verkligen med om, dock kan det variera från sport till sport där man har olika förutsättningar etc. När jag tävlar brukar jag inte tänka så mycket annat än att jag ska göra mitt allra bästa, att mentalt ställa in mig på seger. Hur blev ditt år 2012? Vad är ditt absolut bästa minne från förra årets säsong? 2012 var ett riktigt kul år med mycket skate. Jag var på 3 downhilltävlingar, en av dem var i Voss, Norge, vilket var mitt bästa minne. Jag kunde inte vara med och tävla då jag kraschade i ett utav freeridesen och fick min armbåge ur led hehe, men det var det helt klart en fantastisk upplevelse få att bara få vara där och åka en sån bra backe. Jag var i norge igen någon månad efter och vågsurfade vilket var riktigt fett. Nu är vi ju precis i starten av 2013. De sista åren har ju skejtscenen utvecklats

enormt, och det har väl någonting att göra med den enorma spridningsmöjligheten via sociala medier m.m. Longboardfilmer florerar ju på webben överallt! Har du något klipp du inspireras av och som motiverar dig till att gå ut och skejta? Vilken i så fall? Om du fick göra en longboardfilm, vad skulle du göra då? Loadeds tan-tienfilm är min favorit, den har en riktigt skön känsla som man inspireras av, alla loadeds videos är riktigt coola. Vet inte riktigt hur det skulle bli om jag gjorde en longboardfilm, kanske filma på natten eller något, haha. Vilka planer har du inför 2013? Ska du satsa för fullt på att knipa en spot i SM igen? Självklart ska jag vara med i år igen och tävla, ska köra så gott det går och hoppas att det leder till en pallplats som förra året. Jag funderar på att vara med i någon utomlandstävling men jag har inte bestämt mig för något ännu. Tackar! Tack!


NAMN: Anna Richardson ÅLDER: 30 BOR: Oslo SKATE: Köpte första bräda 2007 har jag för mig.

Men det blev ingen ordentlig körning före 2010. 2011 började jag med downhill. SETUP: Brd Manta, Surf Rodz och kombinerat ett par Gula och ett par Vita Mini Hawgs till de torra dagarna. =) SPONSORER: BrD Crew är jag ju "ingift i" och Jørgen på KOTH är alltid en klippa och ställer upp. <3 Hej Anna! Gratulerar till Guld i DownhillSM, damernas! Jag har ju förstått att du är på resa nu till Filippinerna, hur har du det? Hej!! Man tackar man tackar! Jag vad ska man säga... Konkurrensen mellan tjejer där var ju inte direkt stor men ändå... Anna Representerade!! ;) Sitter faktiskt på flygplatsen i Dubai på väg hem nu. En 38h resa själv hem var ju inte helt enligt planerna... Men en sak har jag lärt mig om det landet! Mycket går fel, ofta och gärna.

Man ska helt enkelt inte lägga för mycket tid på att planera där, får ta det som det kommer och för ett kontrollfreak som mig så var det precis vad jag behövde öva på. Hade de romantiska idén av en solig vit strand i paradiset med en parasolldrink i handen och en juste solbränna att ta med sig hem. Blev ett hotell i de fattigare delarna med mesta delen regn, rummet fullt av myror,storstadspuls och avgaser. Sitter här lika fisblek som när jag åkte. Men i slutändan så har jag fått uppleva så otroligt mycket kultur och möten med människor som skulle gått mig förbi om jag gömt mig på en vit strand inne på en resort med vakter. Så det var värt det för denna gång. Men nästa resa dit om det blir någon fler skal bli i en bungalow på Boracay! Som jag vet är ju du en av de som också driver LGC Norway. Så himla kul, berätta lite om det? (Helt ok att berätta om 2011års satsningar :)) Ja det är Bjørg Jensen som tog initiativet att dra igång LGC Norway. Så önskade hon ha med mig och Kari Havnevik på det också. =) Jag ska inte sticka under stolen med att vi har inte varit de mest drivande och engagerade Administratörerna av diverse olika anledningar, särskillt inte 2012.


Men Bjørg har varit bäst på att dra igång allmänna åkdagar då det dykt upp några här och några där som varit nyfikna och viljat testa på. 2011 drog Kari igång ett litet event uppe i Tryvann tillsammans med sina sponsorer BrD och LOAB. Det var inriktat på tjejer men även killar var välkomna. Vi höll till på en lätt sluttande parkering med en brantare och längre backe vid sidan av. Vi drog upp banor med höbalar och koner och så var det slide och hippiejump och allt vad det innebär. Brädtest och lek helt enkelt. Det hela avlutades med ett tjejrace och prisutdelningen. Å så ett spontant höbalsrace på det. Så körde Jag och Björg en Halloweenskate lite senare på hösten. Kom inte så många nya tyvärr men vi blev ett bra gäng av både tjejer och killar som lekte och skejtade, de flesta i full kostym. Vi höll till i Kværnerbakken, en lätt sluttande backe ovanför en mysig skog där det brukar samlas en massa folk på Halloween. Vi slog upp ett tält där det fanns lite smått och gott och kallt å varmt att dricka. Det var blött och snorigt från alla löven. Så då körde vi slidejam. Där Mikael "Kula" Jensen sponsrade med priser. Så blev det blev tandemrace! Det var skoj! Först var folk lite osäkra på grejen men det lossnade rätt fort , några började tom tandemslajda. Såg sjukt kul ut! Ah! Zombieracet också! I övrigt hakade vi på LGC Frankrikes "Wear a Helmet kampanj" Tanken var att folk över hela världen skulle skicka in en bild, till sitt lokala LGC-Team, på sig själv med hjälm och en liten slogan för varför de använder hjälm. I Norge var deltagandet lite sådär. Men det går fortfarande att fylla på med bilder folkens!! Så bara att skicka på. =) Kika in på franska sidan och se vad de fick till vetja! Anna, du hade ju en ganska hektiskt dhstart här på året, med resor till Moosehunt, Ravenhill och Bo Beep i England? Kan du inte berätta om tävlingen i England för oss? Hur var den och hur kändes det nya skinnstället? Du har ju tidigare haft mitt gamla avlagda och för dig allt för stora ställ. Var det skönt med en uppdatering? Ja det var fullt ös i början där. =) Bo Peep backen var minst sagt galen!

T.om Adam Persson, Lucas och TB såg lite bekymrad ut när vi gick uppför backen och skulle kolla in vad som gällde. Backen var brant och smal och alldeles vågig asfalt. Den såg helt klart livsfarlig ut för min del. Det började i en 90 höger sväng, vågig vänster och höger svepare som gick rakt in i en riktigt skarp vänster. Där var jag uppe i nästan 60 in i kurvan trots att jag luftbromsat nästan hela sista högersveparen. Och det var som sagt smalt! De som körde som fortast var gott över 70 på samma ställe. Sen en raka och en höger svepare och så i mål! När det dessutom regnade hela första dagen var krascha för de flesta ett faktum. Det var snack om att korta av backen men blev aldrig så. Jag kvalade iaf vidare och fick köra mitt första race mot Lucas... Så kan ni ju lista ut resten sen. ;) Konstigt nog var jag en av de få som knappt kraschade något alls till skillnad från TB som dundrade på och gjorde höstackar av alla höbalarna! Haha! Kändes som jag körde rätt stabilt fram till tjejracet sista dagen. =P Vi var 3 st så vi körde 3 race med 1,2 eller 3 poäng. Mest poäng efter 3 race vann. Det var lite patchy och regnet hängde i luften så lät regnhjulen sitta på. Vilket visade sig vara dumt för det torkade och kom inte mer vatten. =P Jag kom in först i vänsterkurvan med rätt god marginal varje gång men så högg det i slajden varje heat och jag gjorde en superwoman på magen. Bilderna skvallrar om att jag tydligen tyckte det var rätt skoj att glida på magen i över 50km/h in i en kurva. Haha! Vet inte om det var regnhjulen på torr yta som gjorde att det högg eller bara dåliga nerver, mest troligt det sista. =P Men jag tog mig iaf upp relativt fort och kom in som tvåa. Det nya fina stället blev ju lite mjukare och följsammare då och utan det hade jag förmodligen inte skrattat. ;) Skönt att inte behöva tejpa om innan varje åk. Särskillt när det är blött och det inte vill sitta kvar. Tjänar nog in det i längden på tejp. Är inte så mycket av ditt avlagda skinn som existerar längre Kristina. Mer av den pålagada ductejpen. Hehe! Letade runt en massa efter ett begagnat skinnställ, men visade sig vara nästintill omöjligt att hitta ett tjejställ i storlek stickan.

170cm lång. Så fick jag plötsligt en oväntad inkomst så då slängde jag mig på Lucas order när han höll på och beställde NJK. Sitter som skräddarsytt förhoppningsvis skal göra, tjockt och bra skinn som tål att slitas. Men ryggskyddet går tyvärr inte i fast jag mätte med ryggskydd på. Typiskt! Nu är det äntligen 2013 och snart ny säsong! Vad ser du mest fram emot? Ja om man säger så här att 2012 minns jag även som året då mitt immunförsvar sprang och gömde sig. Så la ner det mesta utöver jobbet det sista halvåret. Har precis inlett 2013 med en igensvälld hals och ännu en antibiotika kur. =( Så det här året har jag bestämt mig för att fortsätta ta som det kommer och ligga lite lågt till det blir någon rätsida. Se om energin och peppen kommer tillbaka. =) Vill bara inte boka upp mig på massa men måste ju ut och rasta skinnet ibland oxå, kan ju inte bara ligga där och vara dyrt. Vill ju träffa alla härliga människor som man lärt känna på tävlingarna så kan gott hända att jag blir med på lite freerides. Annars ses vi i backarna kring Oslo! Tack för praten, en sista fråga bara. Tror du vi ser fler kvinnliga utövare under 2013 på våra nordiska dh-tävlingar? Jag kan gott tänka mig att det kommer dyka upp några nya tillskott. Hoppas dessutom att Carolin Boström kommer fortsätta. Hon kan bli riktigt duktig! =) Håller iaf tummarna för att det dyker upp fler tjejer, både som verkligen vill tävla och vinna men också såna som precis som jag tar mod till sig och deltar för att de förstår att det finns knappt några bättre möjligheter att lära sig än i en säkrad och avstängd backe med så många duktiga åkare som kan komma med tips idéer och pepp. Se det som ett liftkort med en backe full av lärare om du nu istället tänker att du inte vågar vara med för du är inte tillräckligt bra, vilket jag tror är en ganska vanlig tanke hos många tjejer. Det är värt vartenda öre! =) Men man får inte heller glömma att ta det seriöst, verkligen försöka och följa reglerna och inte vara i vägen för de som faktiskt är där för att tävla.


Foto: Erik Erlandsson

Foto: Martin Klawitter

Foto: RAD Foto: Tanya Raab

2012 WAS A GOOD YEAR FOR SWEDEN We had a record number of events on the calendar, and a monumental amount of stoke was shredded. We hope for more of the same next year, and for more bacon topped pizzas. The season was kicked off by LOAB's warehouse raid, beers were shared, and dusty skateboards were sent flying through the obstacle course. One of the best things about this year, and one thing that makes the Swedish community special - is the closeness between everyone. The shops all have great relationships and collaborated on great events.

Foto: Tanya Raab

Shout out to all the photographers and video editors. Without you, This much stoke would not be shared. Tanya, Martin, Mathieu, Ola, Gurra, Kim, Love and the rest of the behind the lens crew. Notable races in Sweden this year. Moosehunt lvl 2 (complete with naked naken) - LOAB Ravenhill 6.0 Highvalley Gnardam and Eve were perennial faces on the podiums. Also shout out to all the girl racers. Kristina, Caroline, Anna and the rest of the clan. Too many groms to name. On the road, Sweden was well represented. At the first IGSA race in England. Adam, Matt, Mr Krown and Klaess

all placed in the top 10 at qualifying and were loving the wet riding. Adam went on to finish 2nd behind Darth Hertler, and Klaess was third. Anna was 2nd in the women's. Now we can't talk about travelling Swedes and not mention international adventurer and Viking ambassador - Ishtar Backlund. She started the season with podium finishes down under, up through North America and she finally made it official with Rayne Longboards, joining supergrom and Spagnel's wife - Max Meurling. This year, the blue and yellow flag was flown around the world by the Kaha boys - Erik and Adam. Their twin moustaches raced


29

Foto: Tanya Raab through North America (including the World Championships where Lamin Cassama joined the Stockholm duo), and finishing in South Africa where Adam finished 2nd. Adam's season has been one of the highlights of the 2012 season for Europe. Whether it be qualifying first at Peyragudes, or helping groms out in the Kaha shop - Adam is a rad all around nice guy. Â The presence of guys like Adam, Fredrik, Speedoff, Kim, Klaess, Matt and Erik will continue to inspire the next generation of stoked skaters from Sweden. Such mellow guys. Possibly the most attended event of all time

Foto:Longboard Sweden

was ''The Gathering'' in Stockholm, even Kanye West wanted to be there. But alas the kook capacity was already filled. The weekend was a lot of fun. Skate family came from all over the country and even as far as Germany! And it only rained a little. Tip of the Hat to Longboard Sweden and to Klawitter for the Highvalley race. Which was won by some Adam guy? The King's Hill freeride was the first of it's kind and a sign of great things to come this season. Hats off to you Mr bond. the season finished with the winter freeride, which like all great downhill races, was wet and wonderful.

Foto: Ishtar

One last word. PJAX!!! Peace, love and bacon.

All Around Skate

web.

Facebook

web.

Foto: Tanya Raab


Tack 2012 fรถr allt du blev. NU Gร…R VI VIDARE TILL 2013


31

Foto: Longboard Sweden


32

LONG

BOARD SWEDEN

2013 Vi på LongboardSweden ser verkligen fram emot vad 2013 har att vänta oss. Mycket har hänt sedan vi körde vårt sista event i höstas och under tiden har vi jobbat stenhårt bakom kulisserna för att se till så att detta år ska bli vårt bästa hittills. Här kommer ett litet smakprov! Vi satsar särskilt stort på SverigeCupen i år för att försöka höja kvalitéen på turneringen. Bland annat blir tävlingsmedlemskapet gratis, vi får tre tävlingsgrupper (open, dam och junior) och ett eget crew som ska både nyhetsbevaka och finnas till hands för arrangörer och utövare under varje event. SverigeCupen får via hemsidan en helt ny sektion där du kommer att hitta eventkalendern, rankinglistor och resultat samt senaste reportagen från varje event. Vi har inlett ett nytt samarbete med föreningen för brädsäkerhet, Roofy Safety Ambassadors och föreningen för brädsporter i

Sthlm, Sthlm Sub Surfers. Deras säkerhetsprojekt Roofy Safety har beviljats 650 000 av Arvsfonden - medel som skall användas till att utveckla säkerheten i skate- och longboardscenen. En del av Roofy Safety:s longboardbudget går i år till SverigeCupen. Vår ambition för The Gathering är ännu större för 2013. Vi hoppas på ett lika bra samarbete med företag i år och siktar på fler besökare och ännu mer digital aktivitet än 2012. The Gathering 2013 blir både en folkfest för lång- och kortbrädeåkarna då vi har inlett ett första samarbete med Sthlm Sub Surfers. Under The Gathering plockar vi in en deltävling i skateturneringen Betongcupen. LongboardSwedens verksamhetssatsningar för året är att göra sånt som märks. För exempel byter vi webbhotell och bygger en helt ny hemsida. Dessustom satsar vi på att utveckla vår PR-byrå så att vi under året ska

Foto: L

kunna täcka våra egna och andras event bättre. Asfalt blir under 2013 en ännu viktigare arena för oss. LongboardSweden är en ideell förening som vill främja, utveckla och bidra till fler longboardevent runt om i Sverige. Som vanligt är vi alltid på jakt efter nya samarbeten. Förutom att vi just nu är i dialog med flera företag och organisationer inför kommande säsong ser vi alltid efter fler personer att jobba tillsammans med i LongboardSweden. Tack för 2012, och hoppas vi ses under 2013! Kristina Engstrand Ordförande LongboardSweden


Longboard Sweden

33

Foto: Longboard Sweden


Foto: Peter Rudin

ROOFY SAFETY LongboardSweden har inlett ett nytt samarbete med föreningen för brädsäkerhet, Roofy Safety Ambassadors och föreningen för brädsporter i Sthlm, Sthlm Sub Surfers. Deras säkerhetsprojekt Roofy Safety har 2013 beviljats 650 000 av Arvsfonden - medel som skall användas till att utveckla säkerheten i skate- och longboardscenen. En del av resurserna från Roofy Safety:s longboardbudget går i år till SverigeCupen. SverigeCupen vill vara en sommarturnering i downhill och freeride som kan erbjuda dig som åkare riktigt grymma event. Vi

tycker att det absolut viktigaste kriteriet för att ett arrangemang ska räknas som bra, är att du ska få så många åk som möjligt.

Safety och Arvsfonden vill vi hjälpa dem i detta. Vi vill göra det lättare för dem att arrangera säkrare tävlingar och freerides.

Alla som har deltagit i ett organiserat downhill- eller freeridevent förut kan nog hålla med om hur förbannat kul det är. Vi hänger, vi skejtar och skejtar ännu mer. Vi kan pusha våra gränser eftersom backen är avstängd och köra rakt in i vägräcket och ändå skejta resten av dagen. Att det är såhär beror på att det finns någon som har pratat med polisen och fått tillstånd att stänga av vägen. Det är för att någon har satt upp höbalar och madrasser längs hela banan så att du får åka backe och inte ambulans.

Under 2013 inför vi en betaversion på en säkerhetsstämpel. Alla event i SverigeCupen kommer att vara så kallat säkerhetsgodkända av Roofy Safety. För arrangörerna innebär det som du säkert förstått, vissa krav. Vi vet av egen erfarenhet, att krav kan vara svåra att genomföra, inte för att vi inte vill, men för att det saknas tid och resurser. Tid och resurser är just det vi vill ge till arrangörerna genom det här säkerhetsprojektet Roofy Safety.

Att du ska få så många åk som möjligt är vår ambition. För att det ska bli så krävs en hel del förberedelser och åtgärder. Våra arrangörer lägger mycket tid på att planera inför ett event. En stor post är att fixa säkerheten. Genom vårt samarbete med Roofy

Som deltagare i SverigeCupen 2013 hoppas vi att du skall lägga märka till våra säkerhetssatsningar. Om inte annat tror vi att vår upplåsbara madrass på 60 meter kommer att sköta det åt oss.


SVERIGECUPEN 2013

Foto: Tanya Raab

SverigeCupen blir en stor satsning för oss i år. Tillsammans med säkerhetsprojektet Roofy Safety vill vi göra allt som står i vår makt för att lyfta den här turneringen i downhill. Vi hoppas att du som deltagare ska märka skillnad. Tävlingsmedlemskapet blir gratis som ett resulat av att vi vill att cupen ska vara öppen för alla. Vi önskar också att detta ska vara en liten men tydlig ursäkt för att vi två år på rad varit försenade med resultat- och rankinglistor. De tre klasserna, open, junior och damer skall hållas vid varje event i SverigeCupen. Varje klass får sin egen ranking. Juniorer och damer är fortfarande med i open som vanligt dock. Krav på säkerhet 2013 är skinnställ, handskar och integralhjälm med tillgång till visir, glasögon, googles etc. Dessutom skall alla vara försäkrade i någon form. På plats kan alla via Sthlm Sub Surfers teckna en försäkring för 70 kr. Dessutom testar vi ut en ny uppblåsbar madrass på 60 meter och utbildar första kullen säkerhetsambassadörer. Vårt lilla, men egna SC-crew kommer närvara på varje event. De har en egen reception vid registering och vissa lunchpauser där du

kan teckna försäkring, medlemskap och ställa frågor. SC-crewet ska också bevaka turneringen och skriva racereports från varje event. På vår nya hemsida får SverigeCupen en egen sektion. Förutom reportage och dh-nyheter ska du kunna hitta eventkalendern för event i NorgesCupen och SverigeCupen, samt resultat- och rankinglistor. När vi öppnar upp cupen för alla, gör det också vårt arbete med rankinglistorna mycket lättare och mer tidssparande. Vi gör också om själva systemet för hur vi hanterar bracketsen men ska också bli bättre i vår kommunikation med arrangörerna. Detta var en kort sammanfattning om SveriegCupen och vad du som deltagare kommer att lägga märke till under 2013. Stay tuned så syns vi i backen i sommar! Kristina Engstrand // SC-ansvarig SverigeCupen 2013

DETTA VILL DU SOM DELTAGARE LÄGGA STÖRST MÄRKE TILL: •

Tävlingsmedlemskapet blir helt gratis

Alla är med och tävlar om att kamma hem titlarna

Vi kör egna klasser och poänglistor för också juniorer och damer.

SverigeCup-crew finns på plats och har eget stand som är öppet särskilda tider.

Varje event mediebevakas och vi uppdaterar racereports

Poängsammanställningen effektiviseras och SKALL publiceras snabbt.

Vi får ny hemsida och SverigeCupens sektion uppdateras rejält.

Vi testar nya metoder att backsäkra, utbildar säkerhetsamassadörer och inför möjligheten att teckna försäkring på plats


Foto: Viktor M책rtensson

Foto: Tanya Raab

Foto: Ok채nd

Foto: Tanya Raab


TACK

JAIRO, HENRIQUE, MARTIN, ALBIN OCH ALBIN FÖR ERA BIDRAG TILL SVERIGECUPEN 2012!


Bli sponsor eller arrangรถr av SverigeCupen 2013 Hรถr av dig till sverigecupen@longboardsweden.se


Foto: Tanya Raab


Asfalt #8 Sverigecup  
Asfalt #8 Sverigecup  

Asfalt #8 föreningsnumret

Advertisement