Issuu on Google+

A O R F T U N I V E R S I T Y

E S F A H A N

master of ARCHITECTURE portfolio

ARMAN NASR ESFAHANI Address : No.52 ,Boo-Ali dead end, Masoud aley,Khayam street 81846-14583 Esfahan, Iran Phone: [+98]9137393193 Email: arman.nasre@gmail.com

2008 - 2013

cover photo - Amir Masoud Agharebparast


MASTER OF ARCHITECTURE

bY ARMAN NASR ESFAHANI


Always design a thing by considering its next larger context - a chair in a room, a room in a house, a house in an environment, an environment in a city plan. - Eliel Saarinen art university of isfahan - My environment of education


Table of contents About me

4

Architectural design studio 2

6

Architectural design studio 3

10

Architectural design studio 4

14

Architectural design studio 5

17

Final thesis project

21

Booth Design & Construction

27

Velux Competition

29

Professional project - Moezi House

33

Professional project - Soleymani Restuarant

35

Memorial building of soldiers of Iran-Iraq war

37

Free hand drawings

38

Graphical Designs / Paintings

39

Photography

40

architectural design preliminaries model


ABOUT me

Competitions -

EDUCATION -

-Biomimicry design challenge 2012 designing a building inspired by penguins

2004 - 2008 : Emam Sadegh High School, Esfahan, Iran

-Velux competition 2012

2008 - 2013 : Art University of Isfahan, Esfahan, Iran

Light of life : designing an urban space in jolfa

PROFESSIONAL WORKS -

-Qeshm information booth design

2011 - 2013 : Working in Piramoun Architecture Office

-Memar competition 2011

2011 - Moezi nia House

being mentioned

2012 - Ajoodani House, Rafeian House

-Biomimicry design challenge 2012

2013 - Soleymani Restuarant,

(Among Art university of isfahan

Memorial Building of Iran-Iraq war soldiers,

students):

Administrative Office of Lar Medical University

wining the first prize

2011

-Homa kids competition 2012 REASERCHES -

in the presentation team of the piramoun of-

Designing a facade inspired by hu-

fice - won the third prize

man body

-Bank refah competition

Supervisor : Dr.Mehran Gharaati

Being mentioned

Connections in a residential

computer skills -

complex Supervisor : Dr.Ramin Madani

2d drawing - Autodesk Autocad

Research assistant : Historical

grasshopper plugin

schools of Iran Supervisors : Behrouz Shahbazi, Abouzar

3d modeling - Rhinoceros, Sketchup, graphic design - Adobe Photoshop, Corel Draw, Adobe Indesign render engine - Next Limit Maxwell

Salehi digital self portrait


d esi g n

stu d io

2 [

[ Renovation of an old house ] Professor Shafaei -

Fall 2010

The subject of the Design studio was renovation of an old house while preserving the old columns.The Site of the project was in Azar street in Esfahan. the house was designed for a family that the parents were teachers and each needed a room to hold their class sessions in them. The class rooms were separated from the other spaces of the house. The family needed a Private Yard that was out of the sight of other houses. The concept of the project was the private Yard that all the private spaces of the house were dominant of. The green open spaces of the yard supplied the view of all spaces of the house.

architectural design 2 model


A sketch of the LIVING ROOM

7 | 20


south elevation - scale : 1/100 In Iran there is a rule that only 60% of the land can be built, and the rest should be open space. In figure the purple space is the maximum that can be built according to the 60% rule.

The west side of the project was extruded to get more eastern light. Because the west light is inappropriate in the climate of the project.

The family that the house was designed for needed privacy in their private and semi private spaces, thus a part of the western side of the project was stretched to block the view from the entrance to the private parts of the house.

The public spaces, which the parents classes were held were in the south part of the house, separated from the private and semi private spaces of the house.

The parking which was a one story building was exception to the 60% rule, and it was placed in a way to help the private yard be more out of sight

Final model of the project 8 | 20


a sketch of the private yard a sketch of the parents room

a sketch of dining space 9 | 20

This is the main private yard of the house, which none of the public spaces are dominant of. The main sitting area of the family is located at the north-west corner of the yard, to be shaded in summer, and get east sunlight at winter.


d esi g n

stu d io 3

[ village club ] Professor Farzian - Professor Shahbazi- Professor Maghrebi - Spring 2011 The subject of the Studio was Designing a Urban Club for a region in Esfahan, named Azadan. The design started with sketching some of the main spaces of the Club, after that the plans of the Club were formed according to the sketches. The main concept of the project is to make people who go to the club feel the presence of time.

architectural design 3 model 10 | 20


section of the void - scale : 1/200

a sketch of the entrance of the club 11 || 20 20


A view to the amphitheatre

ground floor plan - scale : 1/200 12 | 20


a sketch of sitting area near the entrnce space

a sketch of the void in the courtyard

south elevation

siteplan - scale : 1/750 13 | 20


architectural design 4 final render

d esi g n

stu d io 4

[ biomimicry design ] professor Dr.Gharaati-

fall 2011

The 4th Design Studio was a Biomimcry design project; Biomimicry is a design method that is inspired by the living creatures and nature. The project was designing a facade of a commercial complex in Chahar-Bagh street in Esfahan,Iran. The project was inspired by the human body. The facade had to be a energy saving element that reduced the energy loss, Thus warm blooded creatures mechanism was evaluated, and the facade had to work how warm blooded creatures work, and fix the air temperature of the inside of the building. 14 | 20


Human thermoregulation In hot conditions Endocrine sweat glands under the skin secrete sweat (a fluid containing mostly water with some dissolved ions) which travels up the sweat duct, through the sweat pore and onto the surface of the skin. This causes heat loss via evaporative cooling ; however, a lot of essential water is lost. The hairs on the skin lie flat, preventing heat from being trapped by the layer of still air between the hairs. This is caused by tiny muscles under the surface of the skin called Arrector pili muscles relaxing so that their attached hair follicles are not erect. These flat hairs increase the flow of air next to the skin increasing heat loss by convection. When environmental temperature is above core body temperature, sweating is the only physiological way for humans to lose heat. Arterioles Vasodilation occurs, this is the process of relaxation of smooth muscle in Arterioles walls allowing increased blood flow through the artery. This redirects blood into the superficial capillaries in the skin increasing heat loss by convection and conduction. In cold conditions Sweat stops being produced. The minute muscles under the surface of the skin called erector pili muscles (attached to an individual hair follicle) contract (pi lo erection), lifting the hair follicle upright. This makes the hairs stand on end which acts as an insulating layer, trapping heat. This is what also causes goose bumps since humans don›t have very much hair and the contracted muscles can easily be seen.

Trapped air hair stop wind flow

In cold conditions the hairs stand on end which acts as an insulating layer, trapping heat, and creating some air gaps, and stopping wind flow on the skin.

The design process of the facade was inspired by this quality of hairs, in addition the behaviour of the hairs was matched with sunlight absorption of the facade.

elevation - in winter in hot conditions hair make windflow easier In hot conditions the hairs on the skin lie flat, preventing heat from being trapped by the layer of still air between the hairs.

elevation - in summer 15 | 20


nighttime view - winter

daytime view - summer The facade is at the most closed status in summer for blocking the sunlight and better wind flow on the surface of the surface. In the winter the facade is in the most open status for better sunlight absorption and blocking the wind flow.

This is a block used in the facade, it is based on a voronoi geometry,

16 | 20

daytime view - winter


d esi g n

stu d io 5

[ residential complex ] professor Dr.Madani, Dr.Amin Pour -

spring 2012

architectural design 5 final view

The 5th Design studio project was designing a Residential complex in Mirzataher Street in Esfahan,Iran. The concept of the project was combination of lots of cubes for better connection with the site. The houses were all pushed and pulled to provide a good view of the site for all of them. All the houses of the complex have open spaces for better connection with the site. 17 | 20


site plan of the project

The design started with transforming a module for better sunlight absorption and better view of the site.

The module was cut in to four pieces, and the forth piece was removed for south-east light and providing a yard.

In the next step the module was mirrored to form two house units.

a view of the main entrance of the complex

In the next step the two houses were extruded to make four house units.

The upper houses were pushed backward for providing open spaces and terraces.

18 | 20


a view of the southern facade The repetition of the open spaces make a better connection with the site and the green spaces in front of them.

plan of one neighbourhood 19 | 20


a view of the public yard

20 | 20


Final thesis model

t h e s i s p r o j e c t

[ Administrative building of medical university of lar ] professor shahbazi - fall 2013

21 | 20

My Thesis project was a professional project in Piramoun Architectural office, which I continued it as my thesis project, the project was designing the administrative office building of the medical university of Lar. Lar is a city in Fars, Iran. The hot climate of the Lar is it’s most important quality. The concept of the project as displaced in the following figures was providing better sunlight for all the spaces of the project.


At first the project was divided into three masses according to the Areas provided by the university

22 | 20

The masses were distanced from each other for providing sunlight and open spaces

The masses were bended to be Perpendicular to the south direction, which is the best direction for sunlight in Lar


The masses were transformed for matching the site

ground floor plan - scale 1/250 23 | 20

The ramps and stairways connected the three masses

The middle mass was lifted up in order to create a path from the main entrance to the back yard behind the project


The upper figure shows the main path that connects the southern and northern facades of the project. This path is used by the students of the university everyday, and plays an important role in connection of the different parts of the university.

24 | 20


The final model

The view below, is the courtyard that the students can spend their time in, while their administrative processes are being done by the administrative authorities.

25 | 20

a view of the southeastern facade of the project


main yard of the project

interior spaces of the project

26 | 20


the exhibition of the week of research

[ booth design ] project finished in 1 week The project was building a booth for holding students artworks in less than a week with a budget less than 100$. The dome was created with cheap recycled vases. The dome was supposed to represent the feeling old domes created with bricks. This project was designed by me, and built by me and two of my friends.

27 | 20


The vases were bigger at the bottom part of the dome, and those which were near the center of the dome they were smaller. In the project near 1000 vases were used, and after the exhibition the dome was disassembled and the vases were return to flower stores.

THE FINAL model

28 | 20


Velux competition

[ Light of life ] Supervisor Dr.Gharaati - (Group Project) The project lies within one of the second degree squares in Esfahan’s historical context. This place has the potential to witnesses a considerable number of people every day; including artists, tourists, photographers and the like. People would hang out: they can talk, rest or display their art works out there. We have two major obstacles making this place alive: -Because of the Esfahan’s hot weather, the very first problem is the absence of shadow or protection of some sort from the sharp sunlight. Next complication would be lack of spatial clarity Considering the fact that individuals show different behaviour throughout the day, we will need a shade that is alive and as dynamic and can adopt itself to the daily motions and emotions.

29 | 20


As the sun rises in the morning, life begins: people wake up and streets get crowded once again. Everything moves forward from a darkness and silence toward life and light. This phenomenon drew our attention to what it is that makes sunlight irreplaceable. The main difference between the sunlight and other lights is its life-giving energy which comes from its distinctive wave-length. We started with examining the effect of light on human›s daily life: first, we have day and night which are the results of the amount of light we receive from the sun. Second, we have seasons that are the results of the amount of energy that reaches earth. We want to visualize this energy and turn it into an ever-changing pattern, from which one can envision the flow of life. On the other hand, we have humans with their all unpredictable behaviour. It would be startling to have a building that presents almost the same amount of unpredictably and randomness. When it comes to drawing, among all mediums, we get the most randomness by using water colour. This randomness best matches with the mood of nature and life. 30 | 20

That›s how we came to the idea and used liquids› behaviour to visualize randomness: -When a small amount of liquid is placed between two sheets of flat glass, we can see a sudden change in its form as a result of capillarity action. -Contraction and expansion are other liquid behaviours when exposed to temperature fluctuations. As the temperature rises the liquid expands and blocks the light, and when it falls the liquid contracts and more light passes through.


At dawn, the city is calm; people sleeping and the structure is static. Only the rustle of leaves can be heard.

31 | 20

As the sun rises, people wake up, birds start singing, streets get crowded gradually and the sunlight sets the structure in motion.

The shadow changes from time to time as we go along the day and makes the place even more attractive.

At noon when the heat is at its peak and the weather becomes too hot for people, the liquid expands by the heat and spreads all over the glasses, which subsequently casts a shadow over the place for interior comfort


Moezi nia house under construction

P rofessiona l pro j ects

[ Piramoun Architectural Office ]

Supervisor Mr.Shahbazi/ Mr.Salehi - fall 2013

32 | 20

As a senior student I started my professional working experience in the Piramoun Architectural Office in 2012.


professional project - in piramoun office

[ moezi nia house ] Supervisor Mr.Shahbazi

fall 2011-summer 2012

The project was near Emam sq, Esfahan, Iran. The western facade of the project was the main facade of the project, as it was the only facade of the project that was connected to an urban space. The windows of the western facade were deep, for creating terraces and controlling the western sunlight. The project is built with bricks in order to have a historical feeling because of the historical site of the project. The project was under supervision of Mr.Shahbazi my employer. My role in the project was designing the western facade, and modelling/rendering of the project.

Moezi nia house under construction 33 | 20


Exterior renders of the west facade

The project was started at winter 2012, and is not finished yet. The concept of the project was based on providing good views from the site. The client wanted to build 80% of the site, which leads to a small yard, thus the design of the southern facade had to prevent the yard from looking small.

entrance of the project

34 | 20

conceptual sketch


professiona l pro j ect

[ mr.soleymani restuarant ] supervisor Mr.Shahbazi

fall 2012-spring 2013 The project was a restaurant in Azna, Lorestan, Iran. The main element of the project was the ceiling, that were formed with curved lines. My role in the project was Designing the ceiling plus modelling/rendering the scenes of the project. The project was started in fall 2012 and finished in summer 2013.

Soleymani Restaurant Finished

35 | 20


The ceiling lines above the columns are curved

The spots above the dinner tables

The restaurant was divided into two parts, one part was dedicated to fast food, another part was a fancy restaurant. The ceilings of each part was different, due to the function of that part. The ceiling of the fancy restaurant was like a curtain, and the ceiling of the fast food section was inspired by geometrical forms used in historical architecture of Iran.

second floor of the restaurant

fast food section

36 | 20


professiona l pro j ect [ memorial building for the soldiers of iran-iraq war ] Supervisor Mr.Shahbazi

winter of 2013 - summer of 2013

The project was a memorial symbol for the lost and dead soldiers of the Iran-Iraq war. The project was inspired by historical arcs of Iran. My role in the project was designing and modelling the arcs of the project.

night view of the project

37 | 20

Interior view of the project


free hand drawings 2008 - 2013

Design studio 5 - preliminary sketches

Design studio 3 - preliminary sketches 38 | 20

Design studio 2 - preliminary sketches


g r a p h i c a l d e s i g n s / pa i n t i n g s During the four years of bachelor study

thom yorke lead singer of Radiohead The artwork is created from one of Thom yorke’s photos - the logo contains the most popular songs of Radiohead

digital portrait

an objection poster of the former president of iran

floating cubes artwork 39 | 20


PHOTOGRAPHY during the four years of bachelor design

north of iran - summer 2012

art university of esfahan - spring 2011

kish island - summer 2011

40 | 20

the end - thanks for viewing my portfolio


- Do you believe in Consept ? - No, I ‘m an atheist

master of ARCHITECTURE portfolio 41 | 20

ARMAN NASR ESFAHANId ART UNIVERSITY OF ESFAHAN

2008 - 2013


Arman nasr esfahani M.Arch portfolio