Issuu on Google+

YOUR GATEWAY TO THE NEW WORLD

WWW.ARCHITECTURE256.COM

2 5 6 E-ISSUE 1262

ARCHITECTURE E-ISSUE 1262

OFICINA VIDRE NEGRE

GRATICULE HOUSE

DAMILANOSTUDIO DAVID JAMESON


OFICINA VIDRE NEGRE LOCATION ARCHITECT WRITER

CUNEO, PIEMONTE, ITALY DAMILANOSTUDIOARCHITECTS

COURTESY OF DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS

PHOTOGRAPHY

ANDREA MARTIRADONNA

001

www.architecture256.com


Officina Vidre Negre e-issue 1262

Architecture 256

3

001


01

02

02 The structure is split reflected in the wide expanse of water

O

ficina Vidre Negre was born as a contemporary sculpture, a symbol of a dynamic and continuous development with the need for strong identification, even in terms of image.

In a context of peripheral node of the motorway, the building is set within a park, planted with native species, in which a sort of town square accompanied to the entrance. The dynamism of the client is shown in architecture, volume changing, a prism completely covered in black glass faceted and integrated photovoltaic panels. The structure is split reflected in the wide expanse of water over the stage function, is the reserve of water for fire-fighting system and irrigation of the park. The decomposition of the volume remains in the interior, intersected a sequence of spaces on four staggered levels, illuminated by more than cuts and side windows. In plan the building is on the east-west, in two wings separated by a central block of facilities (stairs, toilets and bars). Operating areas are designed as open-space, while the executive offices, the private sector, are tested in the east of the building, projected to the outside and suspended in a vacuum. www.architecture256.com


03 04

03 Walkway leading to the entrance and reception of the building

04 The building facade with the entrance to the offices 01 The Office building is covered in black glass faceted and intergrated photovoltic panels

The dynamism of the client is shown in architecture, volume changing, a prism completely covered in black glass faceted and integrated photovoltaic panels.The structure is split reflected in the wide expanse of water over the stage function, is the reserve of water for fire-fighting system and irrigation of the park.

The basement, with conference rooms and parking spaces are lit by large windows to which the green is sucked into chasms of ballast contained in rocks. Inside solid oak flooring Reception desk of Damilanostudio design architects. In external floors and ceilings in oak cooked in an autoclave, vietnam black stone floors with large plates of extra-clear glass railings. The entire structure is of type point with beams and reinforced concrete pillars brick and cladding. Building components and systems provide the Class A classification, according to the main guidelines outlined in the DCR 981247 as amended by D.G.R. 46-11968 of 04.08.2009 and the Regional Law No. 13 of May 28, 2007 as amended by DGR 45-11967 of 8.4.2009. To ensure maximum energy savings is provided a heating system with centralized systems of distribution areas, a low temperature heating system with radiant floor system and roof, installing a water-water heat pump performance to meet as provided in Annex

4 of the DCR 98-1247 with C.O.P. (Coefficient of performance) ≥ 4, a primary air exchange system with heat recovery efficiency of recovery characterized by greater than 50%, as prescribed in the scheme of 2N DCR 98-1247. The heating and / or cooling of the various environments is assured of No. 4 HEAT PUMPS WATER-WATER type can provide a heating capacity of 39,300 watts each. for a potential total of 117,900 watts The exterior doors are made of aluminium with thermal break the system EKONAL AVANTIS 75 in the configuration with high thermal insulation SHI Super Insulated The Insulating glass units are stratified Low Emissivity “Zeronove” new concept, with thermal transmittance value Ug = 0.9 W / mqK Composition windows: 4 +4 mm laminated outer pane low-emissivity Cavity 16 mm warm edge insulated duct with Argon Gas 4 +4 mm laminated inner pane low-e * Officina Vidre Negre e-issue 1262

Architecture 256

5

001


Duilio Damilano

graduated at Polytechnic of Turin in 1988, founded his architectural firm in 1990. He was born in Cuneo from a family of sculptors and he was interested in architecture since he was a child developing interest in plastic and material aspects of objects. The work of the practice, according to critic Brunetto De Battè, breaks immediately the connection with the masters of Piedmont area standing out and develops two lines of architectural composition that almost negate each other. On one side the clarity and purity of signs in stately homes and on the other side the sperimental forms of its commercial and industrial buildings. These are two opposite lines of research, sometimes strident each other, that seem not to destabilize the architect and who live and feed off each bringing out three interpretations of the works suggested by the architect Luigi Prestinenza Puglisi, one of the most important italian architecture critics: the symbolic, the sculptural and the emotional. Major areas of interest of Damilanostudio architects are the design of residential, offices, commercial, and graphic both in Italy and abroad.

www.architecture256.com


A close-up shot of the photovoltic panels of the building Officina Vidre Negre e-issue 1262

Architecture 256

7

001


The building is set within a park, planted with native species, in which a sort of town square accompanied to the entrance.

www.architecture256.com


Consultants Structural: Studio d’Ingegneria Lerda Electrical: Studio Guasco e Fronzè

Thermic: Termica Progetti Acoustic: Studio Progetto Ambiente Reliefs: Metropoint

Suppliers Construction Company: Ko.Ji. Srl (12100 IT) Interiors: Nuova Rekord (10040 IT), Sereno Arredamenti (12044 IT)

Ceramic Tiles: Maes(12038 IT) Windows – Facade: Comet (12100 IT), AGC (12100 IT) Bathroom Equipments: Idroterm (12030 IT) Lighting: Ambiente (12100 IT) Doors: Ferrero Legno (12060 IT) Hydraulics: Tranchero (12013 IT) Electric: Silo (12100 IT) Insulation: CTI Isolare (10099 IT) Plasterboards: Bertero (10044 IT) Stone: Marmi & Pietre Point ( 12100 IT) Sheaths: Gerbaudo (12038 IT) Steel and iron: Mondino (12100 IT) Landscape: Provini (12100 IT) Officina Vidre Negre e-issue 1262

Architecture 256

9

001


Ground floor

3

AA Section

www.architecture256.com


1

Site plan

2

The geometric language of the building beautifully contrasts the orgarnic park on which its seated

Officina Vidre Negre e-issue 1262

Architecture 256

11

001


002

www.architecture256.com


GRATICULE HOUSE LOCATION ARCHITECT WRITER

GREAT FALLS, VIRGINIA DAVID JAMESON

COURTESY OF DAVID JAMESON

PHOTOGRAPHY

NIC LEHOUX PHOTOGRAPHY

Graticule House e-issue 1262

Architecture 256

13

002


01

www.architecture256.com


02

GRATICULE HOUSE Situated on a hillside site, the Graticule House is conceived to be a trace, or reference datum, allowing a reading of the relationship between the building and nature. Fundamental to the conception of the house is the notion of cadence, where repetitious vertical and horizontal markers of the building’s tectonics are juxtaposed with the particularity of the forest and ground plane. Light and space are modulated by meshing ribbons of glass and wall planes that form a tessellation of solid and void 02 Glass-work by the entry creating a transparent effect through the interior space 01 Pathway leading to the entry

e-issue 1262

Graticule House 002 15

Architecture 256


02

www.architecture256.com


01

01

Living room interior with a forest view

02

Window detail on the exterior

03

Designer chair by the entry

03

Graticule House e-issue 1262

Architecture 256

17

002


www.architecture256.com


The stilts the graticule house sits on give an illusion of a tree house in the forest Graticule House e-issue 1262

Architecture 256

19

002


07

08

11

06 10 05

04

09

0.01 - garage 0.02 - mud room 0.03 - mechanical 0.04 - entry 0.05 - powder room 0.06 - kitchen 0.07 - breakfast room 0.08 - family room 0.09 - coat closet 0.10 - dining room 0.11 - living room

02 03 01

02

02

03

04

02 01

05 07

06

www.architecture256.com

1.01 - laudry room 1.02 - open to below 1.03 - bedroom 1 1.04 - bedroom 2 1.05 - master bedroom 1.06 - master bath 1.07 - master closet


The woody character of the forest by the house is reflected onto the glass work

Graticule House e-issue 1262

Architecture 256

21

002



Architecture 256 e-issue 1262