Page 1

www.architecture256.com

E-Issue 14101

RCHITECTURE 256 Your Gateway To The New World

Reborn House A Modern Castle In Mind

01 e-Issue 14101

architecture256

1


“ 01 “ LOCATION

Taipei, Taiwan DESIGN TEAM

Dolly Lin, Fidi Feng, Jimmy Chen, Rock Chiu, Aki Tang, Chloe Chen, Stephen Strugala, AREA

720 sqm YEAR

2012

ARCHITECTS

DL Design/TL Architects & Associates ARCHITECT IN CHARGE

Dolly Lin

PHOTOGRAPHS

Courtesy of DL Design/TL Architects & Associates

01 2

www.architecture256.com


01 e-Issue 14101

architecture256

3


D

L Design/TL Architects & Associates completed The Re-born House in 2012. The house is located in the Yang-Ming Mountain, the natural environment that is located near the central city of Taipei, Taiwan. The original house was built 40 years ago. The principal, Dolly Lin, and the team only retained its original structure and re-constructed all other parts, and transformed the house into a project that integrates modern technology. There is a famous Chinese idiom “yīn dì zhì yí” which means to apply appropriated methods according to the surrounding conditions. The humidity and coldness in the mountain were the main challenge while designing the house. The design team applied and considered modern construction techniques and sustainable methods during the design process.

01 4

www.architecture256.com


The exterior stone panel pattern provides an illusion of vertical extension. 01 e-Issue 14101

architecture256

5


s, ning window e p o y b n o ti aytime tion func ng during d ti t and ventila h h g g li li l y ia a c d ifi is There d any art doesn’t nee e s u o h e th so before 5pm

T

he house was designed as an experimental project to sustain in the unpredictable mountain weather. To use and construct double walls, double paned windows and an additional underground level is an insulation to isolate the damp and freeze from the ground earth in cold seasons. There is daylight and ventilation function by opening windows, so the house doesn’t need any artificial lighting during daytime before 5pm. The skylight also permits light and fresh air into indoor for natural air circulation. Energy conservation is one of the main concepts during the design process.

01 6

www.architecture256.com


002

001

003

001 002 003 004

Bathroom 1 Bathroom 2 View of the daughter’s bedroom from the entrance View of daughter’s bedroom

004

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION

01 e-Issue 14101

SOUTH ELEVATION

architecture256

7


Energy conservation is one of the main concepts during the design process.

01 8

www.architecture256.com

NORTH ELEVATION


01 e-Issue 14101

architecture256

9


T

he staircase is the core circulation of the house which connects three levels. Sun light from skylight to staircase is playing shadow during daytime. The top floor is a multi-function room that provides a great view of the mountain nature. The exterior stone panel pattern provides an illusion of vertical extension. On the ground floor, Dining room and living room have floor to ceiling height openings to blur the boundary between interior and exterior spaces.

01 10

www.architecture256.com


Sun light from skylight to staircase is playing shadow during daytime.

02 01 e-Issue 14101

architecture256

11


02 12

www.architecture256.com


C

ommissioned by two Winchester based Doctors; The Medic’s House is the latest extension project by AR Design Studio . Upon the arrival of their new baby daughter, the need for additional family space meant that the client’s existing 1950s three bed house desperately needed extending. The brief called for two additional bedrooms upstairs and a large open-plan family space with light, views and access to the beautiful garden at ground floor.

“ 02 “ Name of project: The Medic’s House Completion: September 2013

Architect: AR Design Studio, (Andy Ramus & Laurent Metrich) Photographer: Martin Gardner,

02

e-Issue 14101

architecture256

13


02 14

www.architecture256.com


02 e-Issue 14101

architecture256

15


A

R Design Studio’s solution was to create a large charcoal grey living box at ground level with a full height glazed opening elevation to pod is the garden. A timber clad sleeping viding perched above at first floor level pro floor the additional bedrooms. At ground , WC, level the extension contains a utility

02 16

www.architecture256.com

a, kitchen, dining room and lounge are glass fitted with 3 large eco-friendly sliding w panels creating an uninterrupted vie and of the garden. The flush threshold this continuous floor surface enhance wing the connection with the garden by allo t into it internal space to flow seamlessly ou structed on warmer days. The walls are con


rsized from super insulated block and ove rmally insulated cavities ensuring a very the ss efficient envelope. Large opaque gla to panels to the sides allow etch light ce. The enter deep into the plan of the spa placed structure is hidden in strategically the fins that suggest living zones within open-plan space.

02 e-Issue 14101

architecture256

17


02 18

www.architecture256.com


T

he fenestration was resolved as a series of verticals that celebrate the depth of the walls with a combination of recessed and flush frameless windows. The overall composition was influenced by the ancient Greek theory of the ‘Golden Section’ in order to provide a well-balanced and proportioned rear elevation. Upstairs, the western red cedar clad addition consists of a

generous master suite with a separate dressing area and one other additional bedroom. This upper box is also fabricated in timber, allowing for a light weight structure that reduces the need for unsightly columns beneath. The construction contains over 250mm of insulation which AR felt was important at the upper level. This approach to construction was also carried through into the over insulated single-ply roof.

02 e-Issue 14101

architecture256

19


The walls are constructed from super insulated block and oversized insulated cavities ensuring a very thermally efficient envelope. 02 20

www.architecture256.com


Upstairs, the western red cedar clad addition consists of a generous master suite with a separate dressing area and one other additional bedroom.

02 e-Issue 14101

architecture256

21

Architecture256 E-issue 14101  

ARCHITECTURE256™ is Africa's premier architectural magazine. E-issue 14101 featuring: DL Design/TL Architects, AR Design Studio, e.t.c

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you