Page 1

AQUEEL SULEIMANJI INTERIOR DESIGN 210 Jaimes Cour t Houston , TX 77094

E: asuleimanji@gmail.com

PORTFOLIO

T: 832.264.6102


“Design creates culture. Culture shapes values. Values determine the future.� Rober t L. Peters


Table of Contents Strategic Energy Headquar ters Sustainable Commercial Design Moore Residence Design Lerner Residence : Master bath Design The Hotel : Hospitality Design Riverway Manor : Assisted living Facility Design Industrial Design : Lighting Installation Davis Residence Kitchen

210 Jaimes Cour t Houston , TX 77094

E: asuleimanji@gmail.com

T: 832.264.6102


Concept Statement :

Integration is a key to a strategic business in todays interconnected and interdependent economy. The workspace is an under utilized asset that organizations can leverage to accelerate the complex process of integration. Leading organizations like Strategic Energy understand the role culture plays within the physical work environment can use the space as a competitive environment. Keeping this in mind, I created an efficient work space that gears Strategic Energy for a successful and sustainable future. I created a safe, healthy, and welcoming work environment in which the employees and staff feel comfor table. The design reflects the ideas and goals of the company and shows the values it places on its employes and the environment. It is modern, fresh thinking, and youthful. The company encourages and values creativity, collaboration, and integration.

LEED FACTS STRATEGIC ENERGY HOUSTON, TEXAS , USA

GOLD

40*

Sustainable Sites

6/7

Water Efficiancy

2/2

Energy & Atmosphere

7/12

Material & Resources

7/14

Indoor Environmental Quality

15/17

Innovation & Design

3/5

*Out of a possible 57 points

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021


PLAN VIEW

NTS

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021


OFFICE LANDSCAPE PERSPECTIVE

ACCENT COLOR

RECLAIMED WOOD

CHAIR TEXTILE

CARPET TILE

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021


Design Goals for a Cohesive Company Culture: RECEPTION PERSPECTIVE + Spaces suppor t multiple functions so the office real-estate is utilized at all times. + Create spaces that encourage more interactions with all levels of the organization. + Create a space that is impacts and educates the users on the environmental impact of the design. + Positions leadership close to employees which helps foster greater sense of connection. + Position collaboration zones near individual work areas that reinforce the message that these spaces are desirable and should be used . + Technology rich spaces that harbor creativity in the new age company culture. + Provide spaces for all of the types of collaboration from quick project evaluation to full day generative sessions.

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021


NTS

PRIMARY CIRCULATION ROUTE SECONDARY CIRCULATION ROUTE TERTIARY CIRCULATION ROUTE

CIRCULATION DIAGRAM

WORKSTATIONS PRIVATE OFFICES FORMAL COLLABORATION ZONES INFORMAL COLLABORATION ZONES

NTS

ZONING DIAGRAM

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021


RECEPTION GREEN WALL ELEVATION

NTS

ENVIRONMENTAL DESIGN CONSIDERATIONS

STORAGE AND COLLECTION OF RECYCLABLE MATERIALS RAPIDLY RENEWABLE MATERIALS CERTIFIED WOOD

RECYCLED CONTENT REGIONAL MATERIALS

MODULAR ARTS TILE

ARCHITECTURAL GLAZING

MONO CELL CEILING

LIGHT POLLUTION REDUCTION

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021

HEAT ISLAND EFFECT ROOF STORM WATER DESIGN LOW EMITTING MATERIALS DAYLIGHT VIEW ON SITE RENEWABLE ENERGY


OUTDOOR GREEN ROOF PERSPECTIVE

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021


Geodesic Dome Meeting Room Perspective

DESIGN GOALS + Create visual transparency so newer employees can see and learn from experienced teammates . + Spaces should suppor t the types and behaviors consistent with the organizational culture . + Suppor t multiple postures so employees can sit, stand, walk or perch. + Some spaces should offer solitude so workers can moderate the amount of sound or visual stimuli.

STRATEGIC ENERGY SUSTAINABLE CORPORATE HEADQUARTER DESIGN I 786 Clay Rd, Houston , TX 77021


CONCEPT STATEMENT: The new residence was designed to create a functional and fluid space for the Moore family. This was done through careful space planning and interior and exterior design considerations. The main concept behind the design was fluidity. I created a fluid space that could be seen in the spacial design of the space and the color and material choices decided though out the design. The idea was to create a place that functions as a quality work and living environment for the whole family. The families active lifestyle makes for an open plan that would increases communication between family members , while creating separate zones for each of the members of the family. This was done be creating separate wings for each of the functions of the family. The central zone is the enter tainment and living zone. This is carried out throughout out the floors. The left side of the house is primarily for john and Melissa. This is where the master bath is located. On the lower level of the right side of the house is the couples shared office. The right side of the house is for the guests and their daughter. The space has an overall feel of a spa. Fluidity and water being the main design theme throughout the house. Special design considerations were made create a sense of calm. This was done through color, textures, organization , and furniture selections. Space planning considerations such as an open plan were fur ther considered to create a fluid environment.

MOORE RESIDENCE Clay Rd,Rd, Houston , TX 77094 MOORE RESIDENCEI I245245 Clay Houston , TX 77094


MOORE RESIDENCE I 245 Clay Rd, Houston , TX 77094


MOORE RESIDENCE I 245 Clay Rd, Houston , TX 77094


MOORE RESIDENCE I 245 Clay Rd, Houston , TX 77094


MOORE RESIDENCE I 245 Clay Rd, Houston , TX 77094


MOORE RESIDENCE I 245 Clay Rd, Houston , TX 77094


Concept Statement : The Lerner Residence master bath was designed to improve the health and wellbeing in the couples lives. A

perfect space to enjoy and relax. The design intent was to create a master bath that is a spa retreat from the daily worries. I created a space that would serve as an private space for the couples daily use. The following items were incorporated into the design, walk in steam shower, freestanding tub, recreational zone, dressing area, beverage center, his/her separate vanity areas, and an outdoor private patio. The over all feel is of a contemporary spa with old world elements that link the bathroom back to natural elements. I used solid planes of natural stone paired with wood, and spouts of vegetation to tie nature into the space.

LERNER RESIDENCE MASTER BATH DESIGN I 2543 Clay Rd, Houston , TX 77095


RECREATION ZONE

VANITY AREA SHOWER

OUTDOOR PATIO

WC

DRESSING AREA

PLAN VIEW

LERNER RESIDENCE MASTER BATH DESIGN I 2543 Clay Rd, Houston , TX 77095

SCALE 1/4”=1’


NORTH WALL ELEVATION

SCALE 1/4”=1’

CABINET WOOD TYPE

VALLEY GOLD MARBLE

WOOD TILE FOR PATIO PLANTERS

LERNER RESIDENCE MASTER BATH DESIGN I 2543 Clay Rd, Houston , TX 77095

LAGOS AZUL LIMESTONE FLOOR TILE


INTERIOR PERSPECTIVE LOOKING INTO THE RECREATION ZONE OF THE MASTER BATH

LERNER RESIDENCE MASTER BATH DESIGN I 2543 Clay Rd, Houston , TX 77095


INTERIOR MASTER BATH NORTH WALL PERSPECTIVE

LERNER RESIDENCE MASTER BATH DESIGN I 2543 Clay Rd, Houston , TX 77095


Concept Statement

Old world reinterpreted forms mixed with nature and pops of color. Taking inspiration form mid-century design and architecture. Calm blues mixed with grey backgrounds. Geometric prints mixed with bold splashes of color. Natural materials in contrast with man created architectural forms. I like the dreams of the future better than the history of the past.

Site Concept:

The Hotel was created as a luxury eco-resor t located in the Baja California, Mexico. The site is located on the edge of a rock formation that is against the oceans edge. The hotel surrounded by the mountains, deser t, and ocean. These three natural elements formed the concept of the design. Mimicking that contrast was done through forms and color. I took inspiration from the landscape, culture, and history of the country. This gives the hotel a unique identity. Being located in Mexico I used elements of Spanish ar t and architecture. Moorish inspired geometric prints combined with colors of the ocean. With that I balanced the design with the stark minimalist nature of the deser t. These two competing in all the elements of the design. Like the contrasting landscape the areas have a strong contrast is styles that mix together to form a unified design. Mixing old world with contemporary design was done by creating layers of the two design styles throughout the site.

Stainability Concept:

The Environment play a great role in the building of this hotel. site specific design considerations were taken to make the hotel a sustainable and luxurious getaway. The hotel can provide a fully luxurious guest experience and be green at the same time. Beautiful woods were used through out the Design that were milled from salvaged cer tified trees. Non toxic , non allergenic materials were used through out the construction process. Organic cleaning supplies and recycling and compost programs are standard. Renewable sources of energy were applied where ever possible. Rain water harvesting systems were impor tant since water is a scarce resource in this par t of the region. Products in the restaurant and spa are sourced primarily from local organic or sustainable producers. The hotel has been designed to achieve the Leadership in Energy and Environmental Design's (LEED) Platinum cer tification, the highest standard for environmental design.

THE HOTEL DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico


TECHNOLOGY CENTER

RECEPTION

CONCIERGE

VIEN CUT TRAVERTINE

SUSPENED CELING CLOUDS

MIDNIGHT BLUE TILE LUGGAGE ROOM

ETCHED LILIMESTONE

LOBBY PLAN VIEW

THE HOTEL I LOBBY DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

NTS


MAIN LOBBY INTERIOR PERSPECTIVE

Lighting Installation Concept

THE HOTEL I LOBBY DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

Recycled Book Art

Old World ARCHES


LOBBY ENTRANCE COURTYARD PERSPECTIVE

CORAL STONE ARCHES

Textured Vinyl Wall Covering

Split Leaf Philodendron

THE HOTEL I LOBBY DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico


OUTDOOR PATIO

KITCHEN BUFFET

PRIVATE DINING

RESTAURANT PLAN VIEW

ENTRY

Slate textured flooring

THE HOTEL I RESTAURANT DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

Lighted Beams

Tufted White Vinyl


THE COVE RESTAURANT ENTRANCE PERSPECTIVE

AGED Mexican VESSELS

Wood Veneer

THE HOTEL I RESTAURANT DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

Water Lilies


RESTURANT DINING AREA PERSPECTIVE

BRUCHED STEEL LIGHTING FEATURES

WOOD BEAMS

CHAR FABRIC

THE HOTEL I RESTAURANT DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

WALL GRAPHIC


INTERIOR CARPET PLAN INTERIOR CORIDOR PERSPECTIVE

CARPET FIELD 1

CARPET FIELD 2

CUSTOM LIGHT DRUM

WOOD VENEER LIGHTED BEAMS

CARPET COLORS

VENEERED WALL

THE HOTEL I CORRIDOR DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

VINYL WALL COVERING

NTS


WOOD FRET WORK

VALLEY GOLD MARBLE

GUEST ROOM INTERIOR PERSPECTIVE

PATIO

CROCODILE TEXTURED VINYL TUFTED WALLS

KING GUEST ROOM PLAN VIEW

WC

NTS

THE HOTEL I GUEST ROOM DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

SLIDING FRETWORK PANEL DOOR

ACCENT FABRIC


EXTERIOR POOL PERSPECTIVE

Pool Floor Tile

White Draperies

THE 786 EnsenadaDESIGN Grande, IBaja THEHOTEL HOTEL II LANDSCAPE 786California, EnsenadaMexico Grande, Baja California, Mexico

CARVED Wood


POOL

WEDDING LAWN

SPA DECK

RESTAURANT PATIO

EXTERIOR LANDSCAPE PLAN

POOL BASE COLOR

LIGHTED SEATING

THE HOTEL I LANDSCAPE DESIGN I 786 Ensenada Grande, Baja California, Mexico

NTS

NATIVE PLANTS


Concept Statement : Concept Statement The goal of this project was to create a space for the residence of Dennis Walker, that meets the design needs of his age related macular degeneration. This was done thorough special design considerations that address his health problem. All design decisions were made to help Dennis live and easier life while coping with the disability. We addressed safety, circulation , ADA specifications and aging in place. The whole unit has a contrasting color palette. Considerations such as lighting, color, comfor t, aesthetics and organization were taken into consideration to create an effective design. This unit will transition through time as his condition progresses.

RIVERWAY MANOR DENISE RESIDENCE DESIGN I 4690 Clay Rd., Houston , TX 77026


LOUNGE

BEDROOM

Dinning

BATHROOM

PLAN VIEW : Scale 1/2”=1’

N

RIVERWAY MANOR DENISE RESIDENCE DESIGN I 4690 Clay Rd., Houston , TX 77026


PERSPECTIVE OF THE BEDROOM

RIVERWAY MANOR DENISE RESIDENCE DESIGN I 4690 Clay Rd., Houston , TX 77026


DESIGN CONSIDERATIONS FOR A PATIENT WITH AGE RELATED MACULAR DEGENERATION LIVING ROOM : -Use a variety of textures. +No side tables that are intrusive. +Clear pathways . +No low lying furniture . +Screens on window to reduce glare. +Task lighting to facilitate reading DINNING ROOM +Table edges marked with contrasting table . +Light surface . +Lighting fixture shielded to reduce glare. +a space at the table for wheel chair to roll in . +Extra storage KITCHEN Install fluorescent lighting under the upper cabinets. • Outline the edge of the counter tops with colored plumber’s tape or paint in a color that contrasts with the work surface. • Remove cabinet doors or replace with sliding doors. • Mark common or impor tant settings on appliances with raised bump dots. • If reading large-print labels is difficult, purchase a microwave with a sensor reheat feature, which automatically reheats the food to the appropriate temperature. • Choose the colors of your kitchenware to contrast against the background color. For example, use to forest-green dish towels against a white counter

MASTER BEDROOM • Choose a bright bedspread that contrasts with the floor . Sew cording around the edge of an existing spread to help distinguish the edge of the bed from similarly colored flooring or carpeting. • Use a talking alarm clock or one with very large numbers. • Arrange clothes according to color. • Install a light switch, table lamp or an automatic nightlight by the bedroom door so you never walk through a dark room. • Have a lamp that can be turned on/off from the bedside. • Hang sheer cur tains or blinds on windows to reduce glare. • Attach contrasting molding or colored tape to furniture edges. MASTER BATHROOM Use bright tape to outline the toilet paper dispenser, the rim of the tub, and edges of the counter or vanity. • Select a toilet seat that is a different color than that of the floor color. • Choose a brightly colored tub mat. • Replace clear glass light fixtures or ones with exposed bulbs with fixtures that shield the bulbs. • Color-contrast grab bars and towels from the background wall. • Add a waterproof light in the shower or the tub. • Put automatic night-lights in the pathway from the bedroom to the bath or install a dimmer switch and leave lights on low. Hang a magnifying glass near the medicine cabinet that can be used to read labels

RIVERWAY MANOR DENISE RESIDENCE DESIGN I 4690 Clay Rd., Houston , TX 77026


Bedroom Color

TAJ MAHAL QUARTZITE COUNTER TOPS Ceiling Color

Living Room Color

Glass Subway Tile

ADA Bathroom Elevation : Scale 1/2”=1’ TEXTURED BED LINEN

MIDCENTURY FURNITURE

RIVERWAY MANOR DENISE RESIDENCE DESIGN I 4690 Clay Rd., Houston , TX 77026

CORK FLOORING


Design 1

Inspiration was taken from Instillations by Dan Flavin.

(Untitled)

4’11/16”

2” Plan View of Lamp Unit

Elevation View of Lamp Unit

Scale 1’=6”

Scale 1’=1”

(“Rever-

Concept rendering Showing the florescent lamp facing the wall.

Concept rendering Showing the florescent lamp facing the wall.

Design 2

Cellophane wrapping on tube.

4’11/16”

1’4”

2”

Concept rendering showing the florescent lamp facing the viewer.

INDUSTRIAL DESIGN : Lighting Installation

Plan View of Lamp Unit

Elevation View of Lamp Unit

Scale 1’=6”

Scale 1’=1”


DAVIS KITCHEN PERSPECTIVE

For the kitchen design of the Davis Residence I used a neutral color palette with high contrasting warm tones. The over all style is contemporary but with major natural colors and materials. Materials used are limestone, marble, and wood veneer with pops of brushed steel in the appliances. Because the space is small i created a large peninsula counter to enclose the space and give it a division. The L shaped island is a strong bold line that defines the space which can be used for par ties and serving.

THE DAVIS RESIDENCE KITCHEN DESIGN I 25 Crest Park Dr Houston TX 77059


EAST WALL ELEVATION

CALCUTTA GOLD MARBLE BACKSPLASH

NTS

SIENNA BEIGE LIMESTONE

PLAN VIEW

WOOD VENEER

NTS

TAJ MAHAL QUARTZITE COUNTER TOP

The cabinet fronts are an 1cm slab of the limestone. The kitchen includes a large built-in refrigerator, gas cook top with hood, farmhouse sink, dishwasher, separate double ovens plus microwave, warming drawer, an ice-maker, and second sink with second small refrigerator drawer. The door of the pantry was located to the hallway to add more counter top space. Two large windows were added on the nor th wall to bring in sunlight.

THE DAVIS RESIDENCE KITCHEN DESIGN I 25 Crest Park Dr Houston TX 77059


210 Jaimes Cour t Houston , TX 77094

E: asuleimanji@gmail.com

T: 832.264.6102

Portfolio 2013  
Advertisement