Εφημερίδα_Το πρώτο Δημοτικό

Page 1

Μαθητική εφημερίδα των μαθητών της ΣΤ2 και ΣΤ3 τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών Μάιος 2009

ΔΙΑΒΑΣΕ

Η πράσινη

ΚΑΙ ΑΥΤΟ

σελίδα

Μικρασιατική στροφή

Σελ.2

κατα- Σελ.3

Ποιος θεωρείται Σελ.4 πρόσφυγας; Ηλίας Βενέζης Διδώ Σωτηρίου

– Σελ.5

1ο Βραβείο για την ιστοσελίδα του σχολείου μας. Το σχολείο μας κατέκτησε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό σχολικών δικτυακών τόπων. Κατά την αξιολόγηση απέσπασε βαθμολογία 91,9% και βρέθηκε με διαφορά στην κορυφή της κατάταξης των Δημοτικών Σχολείων. Η βράβευση σχολικών δικτυακών τόπων πραγματοποιήθηκε σε παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» (ΣΥΡΟΣ, 8-9-10 Μαΐου 2009). Σχόλιο

Εθνικά Βραβεία eTwinning Το Σχολείο μας τιμήθηκε με το 2ο βραβείο στον 4ο εθνικό διαγωνισμό eTwinning για το έργο που υλοποίησε με τίτλο "My school through time" (Το σχολείο ). Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης (EYY) του eTwinning, η οποία λειτουργεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥπΕΠΘ) και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ), διοργάνωσε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων J. de Romilly του ΥΠΕΠΘ, κατά την διάρκεια της οποίας αποδόθηκαν βραβεία στις καλύτερες eTwinning συνεργασίες ελληνικών σχολικών μονάδων για το έτος 2007-2008.

Αντώνης Σαμαράκης Σελ.6

Κυκλοφοριακή γή

αγω- Σελ.7

Παροιμίες -ανέκδοτα Σελ.8 και άλλα Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα ζήτημα παγκόσμιας σπουδαιότητας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ειδήσεις ενώ το πρόβλημα συζητείται από τους πολιτικούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σχολείου μας που είναι: http://1dim-giann.pel.sch.gr

Την επιμέλεια και την ευθύνη της έκδοσης έχουν οι δασκάλες: Αποστολίδου Γεσθημανή και Πομάκη Ευανθία

Αν δεν αναλάβουμε δράση κατά των κλιματικών μεταβολών , ο κόσμος μας θα είναι πολύ διαφορετικός σε μερικές δεκαετίες .Η θερμοκρασία θα αυξηθεί παντού ενώ ορισμένα νησιά και παράκτιες περιοχές θα εξαφανιστούν κάτω από τη θάλασσα .Αυτό θα γίνει λόγω του ότι οι παγετώνες της Αρκτικής λιώνουν με γρήγορο ρυθμό. Η γη θα πλήττεται από περισσότερες καταιγίδες, πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό θα εξαπλωθούν σε πολλά μέρη του κόσμου ,ενώ ορισμένα ζώα όπως οι πολικές αρκούδες και οι πιγκουΐνοι θα εξαφανιστούν. Από μας εξαρτάται να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις. Όμως αυτό απαιτεί από τον καθένα καθώς και από τις βιομηχανίες και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλαγή του τρόπου ζωής. Το κλίμα αλλάζει κατά κύριο λόγο εξαιτίας του τρόπου που χρησιμοποιούμε την ενέργεια για ηλεκτρισμό, για τη θέρμανση των σπιτιών μας, για τη λειτουργία των εργοστασίων ,των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων. Αλλάζοντας συνήθειες και χρησιμοποιώντας την ενέργεια υπεύθυνα, μπορούμε να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα.

Παίρνοντας σοβαρά υπόψη μας όλα τα παραπάνω εμείς οι μαθητές του ΣΤ2 και ΣΤ3 ασxοληθήκαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενέργεια και περιβάλλον .Κλιματικό χάος» Ως αφορμή στάθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» όπου παρακολουθήσαμε ταινία σχετική με το ενεργειακό πρόβλημα και τις κλιματικές αλλαγές. Μαζί με τις δασκάλες μας ευαισθητοποιηθήκαμε σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας ,μελετήσαμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του και δεσμευτήκαμε ότι θα γίνουμε ενεργοί και συνειδητοί πολίτες αλλάζοντας συνήθειες.


Μάιος

2009

σελίδα

2

Εργασία στα πλαίσια του προγράμματος «Κλιματικό χάος- Ενέργεια και περιβάλλον » Επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στην Ελλάδα & τη Μεσόγειο Η υπερθέρμανση του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα η πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας της γης κατά 2οC, θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου κατά 1ο με 2οC πάνω από τα σημερινά επίπεδα και θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη ευαίσθητη οικολογική ισορροπία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF για την περιοχή της Μεσογείου αν η μέση θερμοκρασία της γης αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου θα γίνει πιο ζεστό, ξηρότερο και ευμετάβλητο. Οι καύσωνες και οι πολύ ζεστές μέρες αναμένεται να αυξηθούν, ειδικά στις ηπειρωτικές περιοχές. Αλλά και στα ελληνικά νησιά του βορείου Αιγαίου - με την καταπραϋντική θαλάσσια αύρα θα αυξηθούν οι μέρες με καύσωνα (ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 35ο C).

θα ξεπεράσει το 30%. Οι περίοδοι ξηρασίας αναμένεται να μεταβληθούν ως προς το χρόνο εμφάνισής τους και να επεκταθεί η διάρκειά τους. Η περιοχή της ανατολικής Ελλάδας θα αντιμετωπίσει ξηρασίες μεγαλύτερες σε διάρκεια μέχρι και 2 εβδομάδες. Περισσότερες και πιο έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν τη δυτική Ελλάδα, την Ιταλία, την νότια Γαλλία και το βορειοδυτικό τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, ακόμα και αν αυξηθούν συνολικά οι μέρες ξηρασίας.

Ταυτόχρονα, η μείωση των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων στη βόρεια Μεσόγειο

Οδηγός καταναλωτών O Οδηγός καταναλωτών .της Greenpeace (Μάιος 2009) περιλαμβάνει τα στοιχεία που συγκεντρώνει η οργάνωση από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι σήμερα, σχετικά με τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών από τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ο Οδηγός Καταναλωτών αλλάζει κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στη στάση κάποιας εταιρείας τροφίμων.

Οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων κατατάχθηκαν σε τρεις (3) κατηγορίες βάσει των γραπτών απαντήσεων και των εγγυήσεων που προσκόμι-

σαν √ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (Π √): εταιρείες που προχώρησαν σε πιστοποίηση από διεθνείς ή ελληνικούς οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, που αποδεικνύουν πως χρησιμοποιούν αποκλειστικά μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές. ΠΡΑΣΙΝΟ (Π): εταιρείες οι οποίες εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς και προσκομίζουν συστηματικά πιστοποιητικά για την καθαρότητα των χρησιμοποιούμενων ζωοτροφών.

ΚΟΚΚΙΝΟ (Κ): εταιρίες που: - δήλωσαν εγγράφως ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς, χωρίς όμως να προσκομίζουν τα σχετικά πιστοποιητικά. - έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις. -δεν απάντησαν καθόλου στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace

Τι είναι οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί-κίνδυνοι Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί κατασκευάζονται στα εργαστήρια με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Οι επιστήμονες παίρνουν ένα γονίδιο από κάποιο ζώο ,βακτήριο ή φυτό και το βάζουν σε κάποιο καλλιεργούμενο φυτό. Οι νέοι αυτοί οργανισμοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (μέσω των ζωοτροφών) είναι άγνωστοι. Οι πιθανοί κίνδυνοι, όπως εντοπίζονται από γιατρούς είναι :

εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση.

Διαβάστε για τους κινδύνους των μεταλλαγμένων προϊόντων. Μπείτε στην ηλεκτρονική σελίδα της Greenpeace και βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Μάιος

2009

σελίδα

3

Μικρασιατική καταστροφή - καταστροφή της Σμύρνης Μικρασιατική Η μικρασιατική καταστροφή είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Τη μεγάλη αυτή συμφορά συνθέτουν η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, η πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τούρκους ,οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι άλλες φρικαλεότητες εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων χριστιανών, οι μαρτυρικές πορείες των αιχμαλώτων και των ομήρων στο εσωτερικό της ανατολής και η εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων και ο διωγμός

καταστροφή τους από τα σπίτια τους χωρίς τις περιουσίες τους.

Καταστροφή

της Σμύρνης

Με τον όρο καταστροφή της Σμύρνης αναφερόμαστε στα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού στοιχείου της Σμύρνης από τους Τούρκους ,καθώς και την πυρπόληση της πόλης το Σεπτέμβρη του 1922.Η καταστροφή άρχισε 7 μέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος επί της Μικράς Ασίας και την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη. Η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη εκτός από τη μουσουλμανική και εβραϊκή συνοικία και κράτησε 13-17 Σεπτεμβρίου.

Βιτάλης Γιώργος ΣΤ3, Σωτηριάδης Λάζαρος ΣΤ3, Παύλου Γεώργιος ΣΤ3

Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη που πήρα από τον παππού μου του οποίου η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. __Ποιος είναι ο τόπος προέλευσής σου; __Είναι η Αραβησσός του Ικονίου που βρίσκεται στη Μικρά Ασία. __ Πώς ήταν οι συνθήκες διαβίωσης πριν από τη μικρασιατική καταστροφή; __Σύμφωνα με όσα μου έλεγαν οι γονείς μου, ο τόπος τους ήταν πολύ όμορφος. Είχε πολύ πράσινο και υπήρχε ένα ποτάμι που περνούσε από εκεί. Ήταν εύφορος τόπος. Στο χωριό τους οι περισσότεροι ήταν Έλληνες αλλά υπήρχαν και αρκετοί Τούρκοι. Ζούσαν ειρηνικά μεταξύ τους. —Τι έγινε μετά μικρασιατική καταστροφή; —Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν μετά τους βαλκανικούς πολέμους (1912- 1914). Τότε άρχισε να υπάρχει καχυποψία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Τούρκοι άρχισαν να παίρνουν τους Έλληνες στα τάγματα εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού). Όποιος πήγαινε εκεί δεν γύριζε ποτέ. Ο πατέρας μου για να γλυτώσει από αυτό κατάφυγε στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στην Αμερική, αφήνοντας πίσω του τη μητέρα μου και τον αδελφό μου. Όταν ήρθε ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία, οι Έλληνες χάρηκαν γιατί πίστεψαν ότι απελευθερώθηκαν. Πολύ γρήγορα όμως η κατάσταση άλλαξε. Ο ελληνικός στρατός έφυγε, πολλοί Έλληνες σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Το χωριό μας δεν έφυγε με την μικρασιατική καταστροφή (1922), αλλά ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924. Μοναστηρίδου Ματθίλδη ΣΤ2

—Παππού μπορείς να μου πεις για τη ζωή στην Ανατολική Ρωμυλία; —Οι άνθρωποι ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ζούσαν όλοι μαζί σε μεγάλες οικογένειες. —Ποιες ήταν οι ανησυχίες και οι φόβοι τους; —Ανησυχούσαν για την ειρήνη και την εξασφάλιση των βασικών ειδών διατροφής.--Ποιο ήταν το ιστορικό της φυγής τους; --Το 1912 συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμυλίας που ήταν Έλληνες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη, κυρίως της βόρειας Ελλάδας.

—Καλημέρα σας. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα; —Βεβαίως! Ονομάζομαι Κοσμάς Κοσμαΐδης. Η οικογένειά μου κατάγεται από τη Σπάρτη της επαρχίας Πισιδίας στη Μικρά Ασία. —Πώς ζούσαν εκεί; —Οι Έλληνες ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο ή με κάποια τέχνη. Ο παππούς μου π.χ. ήταν χαλκοματής, δηλαδή κατασκεύαζε και γάνωνε καζάνια. —Γνωρίζετε τι δικαιώματα αλλά και τι υποχρεώσεις είχαν οι Έλληνες; —Σχολεία δεν υπήρχαν και δεν επιτρεπόταν, τουλάχιστον στην περιοχή που ζούσε η οικογένειά μου, να μιλούν ελληνικά, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μιλούν μόνο τουρκικά. Γι’ αυτό αργότερα στην Ελλάδα μας αποκαλούσαν «Τουρκόφωνους».

Μαθιουδάκη Μαρία ΣΤ2

Μπατζαρακούδη Σοφία ΣΤ2


Μάιος 2009

σελίδα 4

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κι αν τους ονομάζουμε και όπου κι αν βρίσκονται. Καθημερινά άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την κοινότητά τους και τη χώρα τους. Κάποιοι φεύγουν από φόβο για τη ζωή τους ή τη ζωή των οικείων τους. Άλλοι φεύγουν επειδή τους εξανάγκασαν η κοινωνική ή η οικονομική τους κατάσταση. Ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα που είναι κοινό σε όλους τους πρόσφυγες, στους αιτούντες άσυλο, στους μετανάστες και σε αυτούς που εκτοπίζονται στο εσωτερικό της χώρας τους είναι το δικαίωμα στην ελευθερία από διακρίσεις.

Τι κάνει η Διεθνής Αμνηστία;

Η

Διεθνής Αμνηστία διεξάγει

παγκοσμίως έρευνα και δράση για τα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας τους. Για τους πρόσφυγες διεκδικεί το δικαίωμα στο άσυλο, προωθώντας πολιτικές και νομοθετικές αλλαγές και, ορισμένες φορές, αναλαμβάνοντας δράση σε ξεχωριστές υποθέσεις και θέματα. Για τους μετανάστες, διεκδικεί το δικ α ί ω μ ά τους να μην υφίστανται διακρίσεις. Για τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας τους πιέζει τη διεθνή κοινότητα για αποτελεσματική προστασία.

Τι

Πρόσφυγας -αιτών άσυλο-μετανάστης –εκτοπισμένος στη χώρα του. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που έχει υπογραφεί από 140 χώρες, πρόσφυγας είναι κάποιος που βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του και κινδυνεύει πραγματικά να υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εξαιτίας της ταυτότητάς του ή των πεποιθήσεών του. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 10,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο.

Ποιος θεωρείται αιτών άσυλο;

Ο αιτών άσυλο είναι ένα άτομο που αναζητά προστασία ως πρόσφυγας, ακόμα και αν δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί ως τέτοιος. Συνήθως ο όρος αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος αναμένει ακόμα από μια κυβέρνηση να αποφανθεί αν ο ίδιος είναι πρόσφυγας. Η Διεθνής Αμνηστία εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο:

-δεν θα εμποδιστούν να εισέλθουν σε μια χώρα και να ζητήσουν άσυλο, -θα έχουν πρόσβαση σε νόμιμες διαδικασίες που θα καθορίσουν αν είναι πρόσφυγες, -δεν κρατούνται στην αστυνομία (εκτός και αν έχουν κατηγορηθεί για κάποιο αναγνωρισμένο ποινικό αδίκημα), -μπορούν να επικοινωνήσουν με οικογένεια, φίλους, δικηγόρους, μεταφραστές και οργανισμούς που μπορούν να τους βοηθήσουν (π.χ. την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), -έχουν πρόσβαση σε θεμελιώδη οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα η εργασία, η εκπαίδευση και η κοινωνική βοήθεια.

είναι το Ε.Σ.Π.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι Ελληνική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1989 για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες και τους βοηθάει να θέσουν τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα.

Ποιος είναι μετανάστης;

Ο μετανάστης είναι ένα άτομο που μετακινείται από ένα μέρος σε ένα άλλο. Είναι πιθανό να αναγκάζεται να φύγει επειδή φοβάται, πεινάει ή φοβάται πολύ για την προστασία και ασφάλεια της οικογένειάς του.

Είναι δυνατό να συμβάλουν πολλοί λόγοι σε μια τέτοια ή φοβάται πολύ για την ασφάλεια και προστασία της οικογένειας του. απόφαση. Οι μετανάστες έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία από αυθαίρετη κράτηση, στην ελευθερία από βασανιστήρια, καθώς και σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 175 εκατομμύρια μετανάστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποιος είναι εκτοπισμένος στο εσωτερικό της χώρας του; Ο εκτοπισμένος στο εσωτερικό της χώρας είναι ένα άτομο που αναγκάστηκε να καταφύγει από ένα μέρος της χώρας σε ένα άλλο. Η βασική διαφορά μεταξύ ενός εκτοπισμένου στο εσωτερικό της χώρας και ενός πρόσφυγα είναι ότι ο τελευταίος διέσχισε διεθνή σύνορα. Όπως και οι πρόσφυγες, οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας φεύγουν λόγω προβλημάτων όπως ο πόλεμος, η εθνικές εκκαθαρίσεις, η θρησκευτική καταδίωξη ή ο λιμός.

Τάξη ΣΤ3 Γκίσης Θοδωρής Μιχαηίδης

Χάρης

Μπάρμπας Γιώργος Χατζηιωακειμίδης Χρήστος


Μάιος 2009

Συγγραφείς που ασχολήθηκαν στα βιβλία τους με την προσφυγιά. Διδώ Σωτηρίου Βιογραφικά στοιχεία Γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και το 1919 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Ήρθε στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου και σπούδασε, συνεχίζοντας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1959. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά της Ματωμένα χώματα έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα. Έργα  Οι νεκροί περιμένουν (1959)  Ηλέκτρα (1961)  Ματωμένα χώματα (1962) Εντολή (1976) Μουτούδη Σταματία ΣΤ3 Πασχούδη Κυριακή ΣΤ3 Πασχούδη Κυριακή Στ3

Ηλίας Βενέζης. Ο Ηλίας Βενέζης (επίσημο όνομα Ηλίας Μέλλος, 1904 Αϊβαλί - 1973 Αθήνα) ήταν Έλληνας συγγραφέας.Έγινε γνωστός για τα μυθιστορήματά του Αιολική Γη, Το νούμερο 31328 και το θεατρικό έργο Μπλοκ C. Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας στις 4 Μαρτίου 1904. Το 1922 η οικογένειά του εγκατέλειψε οριστικά πλέον τη Μικρά Ασία, ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο πλοίο: αιχμαλωτίστηκε και στάλθηκε στα εργατικά τάγματα για 14 μήνες. Οι εμπειρίες του από τα εργατικά τάγματα περιέχονται στο πρώτο μυθιστόρημά του, Το νούμερο 31328. Το 1923 απελευθερώθηκε και επέστρεψε στη Μυτιλήνη. To έργο του γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολλές μεταφράσεις. Έργα: «Γαλήνη», «Το νούμερο 31.328 “ “Αιολική γη» , “Μανόλης Λέκκας» Ανδρεάδου Ναζή ΣΤ3

σελίδα

5

Νεότερη ελληνική λογοτεχνία

«Ματωμένα χώματα» Συγγραφέας:Διδώ Σωτηρίου Το μυθιστόρημα αναφέρεται στον τραγικό διωγμό του μικρασιατικού ελληνισμού, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στην τουρκική, γνωρίζοντας μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Ο ήρωας του έργου Μανόλης Αξιώτης μαζί με την οικογένειά του ζει σε χωριό της περιοχής της Εφέσου. Κυνηγιέται από τους Τούρκους αυτός και η οικογένειά του .Χάρη στην εξυπνάδα του καταφέρνει να βγει ζωντανός. Το βιβλίο τελειώνει έτσι: “Αντάρτη του Κιορ Μεμέτ, χαιρέτα μου τη γη όπου μας γέννησε, Σελάμ σοϊλέ. Ας μη μας κρατάει κάκια που την ποτίσαμε μ ’αίμα .» Λαζίδου Σοφία ΣΤ3 Σιγκούδη Λίζα ΣΤ3 «Γαλήνη»

Συγγραφέας:Ηλίας Βενέζης Εκδόσεις : Εστία Περίληψη ιστορίας: Το μυθιστόρημα διηγείται τα πάθη της προσφυγιάς μέσα από τις οικογένειες του Δημήτρη Βένη και του Φώτη Γλάρου, πρόσφυγες από τη Π. Φώκαια της Μικράς Ασίας. Το 1924 περίπου ήρθαν στην Ανάβυσσο ένα κοπάδι πρόσφυγες. Οι βοσκοί της περιοχής θέλουν να τους διώξουν και αρχαιοκάπηλοι που δρουν στην περιοχή τους βλέπουν με μισό μάτι. Ο Φώτης Γλάρος στην πλημμύρα το 1937 χάνει τη γυναίκα του, όμως ξαναπαντρεύεται. Στην επιλογή χωραφιών βρίσκει στο χωράφι του το άγαλμα Κούρου Κροίσου της Αναβύσσου και οι αρχαιοκάπηλοι του το κλέβουν. Παίρνει αλάτι από τις αλυκές και αρχίζει εμπόριο με την Αίγινα. Ο Δημήτρης Βένης που είναι και ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι 60 ετών και είναι παντρεμένος με την πολύ νεότερή του Ειρήνη. Εμψυχώνει τους άλλους πρόσφυγες όμως είναι σε ένταση με την Ειρήνη. Φυτεύει τριανταφυλλιές στην άγονη γη της Αναβύσσου και η Ειρήνη τις ξεριζώνει. Ακόμα και μετά την απαίσια και απάνθρωπη δολοφονία της κόρης του Άννας στέκεται στα πόδια του. Πέρασε μέσα από χίμαιρες, καταπιέσεις, κακουχίες για να βρει τη δική του Γαλήνη . Καπουρτζούδη Χριστίνα Πατσάνη Ζωή Γάκου Όλγα

ΣΤ2 ΣΤ2 ΣΤ2

“Αιολική γη “ Συγγραφέας :Ηλίας Βενέζης Εκδόσεις: Εστία «Η Αιολική γη» γράφτηκε από τον Ηλία Βενέζη το 1943Σ το βιβλίο του ο Βενέζης μας μεταφέρει στα Κιμιντένια, βουνά της Μικράς Ασίας ,όπου ζει η οικογένεια του μικρού Πέτρου με αρχηγό τον παππού του. Ο Πέτρος με την πιο αγαπημένη του αδερφή την Άρτεμη, παιδιά ακόμη ,ζουν σε ένα μαγικό κόσμο γεμάτο παιδικά όνειρα που όμως σιγά -σιγά γκρεμίζεται όταν έρχονται σε επαφή με την αδικία ,την κακία και τον πόλεμο. Ζούνε τον ξεριζωμό από τον τόπο τους και την προσπάθεια να στεριώσουν σε ένα καινούριο μέρος. Η Αιολική γη είναι ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε. Σειρηνάκη Κωνσταντίνα ΣΤ3 Παπαδοπούλου Νικολέτα ΣΤ3

Το μεγάλο γεγονός της Επανάστασης του 1821 επηρέασε σημαντικά τη λογοτεχνία των πρώτων χρόνων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Μέσα στην δεκαετία του 1820 γράφτηκαν τα πρώτα ποιήματα με θέμα την Επανάσταση από δύο Επτανήσιους ποιητές, τον Σολωμό (Ύμνος εις την Ελευθερίαν, 1823) και τον Κάλβο (Λύρα, 1824, Λυρικά, 1826). Η χρονολογία 1880 σηματοδοτεί μία σημαντική στροφή τόσο στην ποίηση όσο και στην πεζογραφία. Νέα ευρωπαϊκά ρεύματα, όπως ο παρνασσισμός, ο συμβολισμός ο ρεαλισμός και ο νατουραλισμός, εμφανίζονται. Ο κυριότερος εκπρόσωπος της γενιάς αυτής όμως είναι ο Κωστής Παλαμάς, που κυριάρχησε στην νεοελληνική πνευματική ζωή για τις επόμενες δεκαετίες. Το ποιητικό του έργο είναι πλούσιο και ποικίλο: εμπνέεται από θέματα καθημερινά, από την εσωτερική ζωή, από ιστορικά γεγονότα .Σημαντικά του έργα είναι :(Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου, Η Φλογέρα του Βασιλιά). Η Γενιά του ’30 και η λογοτεχνία μέχρι το τέλος του εμφυλίου Τα χρόνια γύρω στο 1930 είναι τα χρόνια εμφάνισης μοντερνιστικών τάσεων στην ποίηση και την πεζογραφία, γι’ αυτό και οι συγγραφείς που πρωτοδημοσίευσαν έργα με ανανεωτική διάθεση εκείνη την περίοδο ή και λίγο νωρίτερα, εντάσσονται στην λεγόμενη «Γενιά του ’30». Το βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής ανανέωσης είναι η καθιέρωση του ελεύθερου στίχου και η εισαγωγή του υπερρεαλισμού, .Αντίθετα ποιητές που πρωταγωνίστησαν αργότερα στην «γενιά του ’30» με ποιήματα σε ελεύθερο στίχο ξεκίνησαν με παραδοσιακό, όπως ο Γιώργος Σεφέρης στις δύο πρώτες συλλογές του, Στροφή (1931) και Στέρνα (1932) και ο Γιάννης Ρίτσος στην συλλογή Τρακτέρ (1934) και τον Επιτάφιο (1936).

Μπίνας Πασχάλης Ταρινίδης Αντώνης Καλαϊτζής Κοσμάς Παρασκευαϊδης Γιώργος

ΣΤ2 ΣΤ2 ΣΤ2 ΣΤ2


Μάιος 2009

σελίδα

ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Αρχαιοελληνική κουζίνα Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν κρασί ως πρωινό αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Πριν απορήσετε για τη δυνατότητα αντίστασης στη μέθη ,θα πρέπει να ξέρετε ότι οι αρχαίοι Έλληνες νέρωναν το κρασί τους ,δηλαδή έβαζαν δυο μέρη νερό και ένα κρασί! Στα επίσημα γεύματα αρχικά πρόσφεραν ένα ασημένιο ποτήρι και ένα ασημένιο διάδημα σε κάθε παρεβρισκόμεν ο . Α κ ο λ ο υ θ ο ύ σ ε η…..προσέλευση ασημένιων δίσκων με τα εδέσματα :κοτόπουλα, χήνες ψητές λαγοί και περιστέρια. Ενδιαμέσως των φαγητών υπήρχε ένα διάλειμμα με μουσικούς και αυλητρίδες . Στο δεύτερο μέρος του δείπνου ακολουθούσε το ψητό γουρουνόπουλο ,γεμιστό με τσίχλες και συκοφάγους, στρείδια και χτένια σκεπασμένα με κρόκους αυγών. Στο αρχαιοελληνικό τραπέζι θα μπορούσε κανείς να συναντήσει ακόμα κσι γλυκόξινες γεύσεις, πατρίδα των οποίων σήμερα θεωρούμε την Κίνα. Βελκοπούλου Ελπίδα

ΣΤ3

Μια μέρα στην Αθήνα Ο Αθηναίος, πριν βγει από το σπίτι του με το πρώτο φως της αυγής, έτρωγε κάτι λιτό, το «ακράτισμα» που ήταν συνήθως λίγο κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, το λεγόμενο άκρατο οίνο. Πιο συχνά, όμως, το πρωινό ήταν απλά μια κούπα από «κυκεώνα», δηλαδή ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, για το οποίο οι αρχαίοι πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες . Κατά τη διάρκεια της μέρας, έπαιρναν ακόμα τρία γεύματα: το άριστον (μεσημεριανό), το δειλινό και το δείπνο. Το κύριο γεύμα, το δείπνο, το έπαιρναν στο τέλος της μέρας ή αφού είχε ήδη νυχτώσει. Ήταν πλούσιο και πολλές φορές τελείωνε με τραγήματα (επιδόρπια), φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια, σταφύλια ή γλυκά με μέλι. Δεβετζάκη Ροδή ΣΤ2

Από τους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες. Γεν-

νήθηκε το 1919 στην Αθήνα. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική για κοινωνικά θέματα στα πλαίσια της δράσης του στα Ηνωμένα Έθνη. «Το Ζητείται Ελπίς ήταν το πρώτο πεζογράφημα που έγραψε το 1954 ενώ ακολούθησε το 1961 το Αρνούμαι για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Η προσφορά του στην αφηγημα-

6

«Παιδιά όλο μάτια»

τική πεζογραφία είναι μεγάλη με έργα όπως «Σήμα κινδύνου », «Λάθος»( το οποίο απέσπασε δύο λογοτεχνικά βραβεία), «Το διαβατήριο», «Κόντρα Τα βιβλία του εξετάζουν ζητήματα όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλο του το έργο είναι εμπνευσμένο από την αγάπη του για τα παιδιά.Το 1989 ανακηρύχθηκε από τη UNICEF πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου, τίτλο που τίμησε επάξια μέχρι το τέλος της ζωής του με την αφοσίωση και ανιδιοτελή προσφορά του.

Είναι κείμενο του Αντώνη Σαμαράκη από το βιβλίο του «Το άλλο πρόσωπο της Αφρικής», που μεταφράστηκε από τη unicef σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες ,περιοδικά και ειδικές εκδόσεις. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα ,που απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα και κυρίως σε όσους ευημερούν και εφησυχάζουν,όταν είναι γνωστό ότι εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.

Ζαχαριάδου Ειρήνη ΣΤ2

Παιδιά

όλο

μάτια

Τα παιδιά ,είτε μιλάνε είτε γράφουν είτε ζωγραφίζουν, εκφράζουν πάντα το δικό τους όραμα για ένα κόσμο γεμάτο φως. Είναι όμως και κάτι παιδιά που ούτε να μιλήσουν μπορούν, ούτε να γράψουν, ούτε να ζωγραφίζουν... Σκελετωμένα καθώς είναι από την πείνα μόνο κοιτούν. Το μόνο που μπορούν τα παιδιά αυτά είναι να δίνουν άθελά τους στόχο στις κάμερες της τηλεόρασης ή στο φωτογράφο. Αν όμως δεν μπορούν πια να μιλάνε ή να γράφουν ή να ζωγραφίζουν, πόσα δε λένε - και πώς τα λένε!- μ’ αυτά τα βαθιά πικραμένα κατατρομαγμένα μάτια τους, τα μεγάλα αυτά μάτια τους, ολάνοιχτα αντίκρυ στην απανθρωπιά του κόσμου, έτσι όπως τον φτιάξαμε και τον καταντήσαμε εμείς οι άλλοι. Τα τόσο εύγλωττα μάτια των σιωπηλών πεινασμένων παιδιών, που το σκελετωμένο κορμάκι κάνει να φαίνονται ακόμα πιο μεγάλα, πελώρια (η έλλειψη σχεδόν κορμιού σου δίνει την αίσθηση ότι τα παιδιά τούτα δεν είναι τίποτε άλλο από δυο μάτια .αλλά τι μάτια….) με τηδική τους φωνή μας λένε:

«Εσύ

ο

ίδιος

τι

κάνεις

για

να αλλάξει

ο

κόσμος

μας

στο

καλύτερο;»

Άρτεμις Δημητρίου ΣΤ3

Επιτυχίες στο handball Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2009 οι ομάδες handball τόσο των αγοριών, όσο και των κοριτσιών, επικράτησαν στους αντίστοιχους τελικούς που διεξήχθησαν στο κλειστό γυμναστήριο Γιαννιτσών "Έλη Μυστακίδου" και κατέκτησαν την πρώτη θέση στους αγώνες που διοργάνωσαν το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Νομού Πέλλας και το 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών σε συνεργασία με την ΟΕΣΑ Πέλλας.

Νίκες στους αγώνες στίβου Την Τετάρτη 20 Μαΐου διεξήχθησαν στο Δημοτικό στάδιο της Έδεσσας οι αγώνες της τελικής φάσης στίβου του σχολικού πρωταθλήματος Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Πέλλας. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε με δύο αθλητές, οι οποίοι κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στα αγωνίσματά τους. Συγκεκριμένα η μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης Κοζάρη Μαρία τερμάτισε πρώτη στο δρόμο 50μ. και ο μαθητής, επίσης της ΣΤ΄ τάξης, Μπίνας Πασχάλης, πήρε την πρωτιά στο μπαλάκι. Οι δύο αθλητές θα εκπροσωπήσουν το νομό Πέλλας, στους τελικούς αγώνες Βόρειας Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθούν στο Καυταντζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης στις 30 Μαΐου2009.ί

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Στις 3-3-2009 η έκτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το θέατρο Εγνατία για να παρακολουθήσει τις ’’Εκκλησιάζουσες ’’ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη . Ο Αριστοφάνης ήταν ένας πολύ σπουδαίος Έλληνας κωμικός ποιητής. Έχει γράψει 44 έργα από τα οποία τα 11έχουν διασωθεί. Το προτελευταίο έργο του ήταν οι ‘’Εκκλησιάζουσες’’. Οι ‘’Εκκλησιάζουσες’’ είναι μια πολιτική κωμωδία –σάτιρα. του Αριστοφάνη . ΚαλαΙτζής Παναγιώτης ΣΤ2


Μάιος

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

Το Γιβραλτάρ (αγγλικά: Gibraltar, στα ισπανικά προφέρεται Χιμπραλτάρ) είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης περίπου 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου και συγκεκριμένα της Ανδαλουσίας, (νότια εσχατιά της Ευρώπης), που αποτελεί όμως υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο σημείο εκείνο, γνωστό και ως στενό του Γιβραλτάρ, ενώνονται η Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό, αποτελώντας έτσι τη δυτική κλείδα - στόμιο της λεκάνης της Μεσογείου. Το Γιβραλτάρ εκτείνεται σε μήκος 2,5 μιλίων από Β. προς Ν. και πλάτους 3/4 του μιλίου, είναι δε η Τζιμπιλτέρα ή Τζιμπεράλτα στη κοινή γλώσσα των Ελλήνων ναυτικών. Έχει πληθυσμό 28.002 κατοίκους (κατατάσσεται 210ο στον κόσμο) με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2008.[1] Λόγω της προνομιακής του γεωγραφικής θέσης και της στρατηγικής του σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, το Γιβραλτάρ αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων . Πασχαλίδου Αγγελική ΣΤ2 Ανδρονικίδου Μαρία ΣΤ2 Μηνοβγιούδης Δημήτρης ΣΤ2

2009

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ Στην ηλικία αυτή τα παιδιά διατηρούν ακόμη πολλές από τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας. Βρίσκονται θα λέγαμε στην «περιοχή υψηλού κινδύνου». Το συναίσθημα, ο παιδικός ενθουσιασμός, ο αυθορμητισμός, κυριαρχούν στη συμπεριφορά τους. Τις περισσότερες φορές δε λειτουργεί η λογική όταν βρίσκονται στο δρόμο. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο σ’ αυτή την ηλικία ομάδα μαθητών να ξεφεύγει από τη διαδρομή σπίτι-σχολείο -σπίτι. Παράλληλα αρχίζουν να μετακινούνται και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι πρωτοβουλίες που παίρνουν είναι πολλές και φυσικά τώρα κυκλοφορούν μόνα τους. Είναι όμως έτοιμα; Μόνο η σωστή αγωγή εκ μέρους των γονέων μπορεί να το επιβεβαιώσει..

σελίδα

7

ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; Αρχικά τα παιδιά αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν την ακριβή διαδρομή από και προς το σχολείο. Πρέπει να τους υποδείξουμε πώς να κινούνται και πού να προσέχουν ιδιαίτερα. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αρχίζουν να παρατηρούν την κυκλοφοριακή συμπεριφορά των μεγαλύτερων και να εντοπίζουν τα σοβαρά λάθη τους. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι που συνοδεύουν παιδιά πρέπει να είναι άψογοι στη συμπεριφορά τους. Τα παιδιά συνεχίζουν να αντιγράφουν τους μεγάλους. Τώρα μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Θα πρέπει να μάθουν ότι αυτά ανήκουν σε όλους και πρέπει να προσέχουν.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν πάντα να δίνουν χρόνο στα παιδιά τους πριν ξεκινήσουν για το σχολείο. Δηλαδή να φροντίζουν να ξεκινούν έγκαιρα από το σπίτι, για να μη βιάζονται στο δρόμο. Η βιασύνη προκαλεί την απροσεξία και αυτή με τη σειρά της τα σοβαρά λάθη στο δρόμο που τις περισσότερες φορές είναι μοιραία. Τώρα είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει το παιδί να κυκλοφορεί στο δρόμο με ποδήλατο. Τώρα πρέπει να μάθουν τις βασικές κυκλοφοριακές αρχές.

Βασιλειάδης Χρήστος ΣΤ2 Δέβρελης Γιάννης ΣΤ2 Ζουμπουρδικούδης Βαγγέλης ΣΤ2

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Τα Γιαννιτσά και η πλατεία Γκόνου Γιώτα Πάμε πίσω στη δεκαετία του 50. Τα Γιαννιτσά τότε δεν ξεπερνούσαν τους δεκατρείς χιλιάδες κατοίκους, ήταν απλωμένα σχοινοτενώς , ένα μεγάλο λάμδα ακριβώς στο σχήμα του κεντρικού δρόμου που τα διέσχιζε. Από τη μεγάλη και αιώνια Εθνική οδό ξεκινούσε χονδρικά το αριστερό σκέλοςτου λάμδα και η κορυφή του ήταν μια πλατεία. Η πανέμορφη πλατεία του Γκόνου Γιώτα , μακεδονομάχου που έδρασε στην περιοχή των Γιαννιτσών. Στα δυτικά ήτανε χωράφια και στα βόρεια υπήρχε δρόμος που ένωνε την πλατεία Γκόνου Γιώτα με την Αρραβησσό και από εκεί πάνω άρχιζε η επικράτεια του πρώτου Δημοτικού. Μητκούδης Χρήστος ΣΤ2

Γκόνος Γιώτας Ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 1904 σαν οδηγός της λίμνης και βοήθησε στην επιστροφή έξι χωριών στο πατριαρχείο. Το Μάρτιο του 1905 πέρασε στο πρώτο συγκροτημένο ελληνικό Σώμα . Τον επόμενο χρόνο συνεργάστηκε με τον καπετάν άγρα πετυχαίνοντας σημαντικές επιτυχίες. Από το 1905 άρχισε να δρα με δική του ομάδα , ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου κατέφυγε στην Αθήνα. Σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τούρκικο απόσπασμα στη λίμνη των Γιαννιτσών στις 12 Φεβρουαρίου 1911 μετά από προδοσία. Ήταν 31 ετών.

Κυριακίδης Γιώργος ΣΤ2

Ο πληθυσμός της γης στην αρχή του 2009 Διαβάστε στην επόμενη σελίδα για τη διατροφή των αρχαίων.

Ο πληθυσμός της γης αναμένεται να φθάσει τα 6,75 δισεκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ένα γερμανικό ίδρυμα αρμόδιο σε θέματα ελέγχου των γεννήσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το Word Population Foundation of Germany το εδρεύον στο Ανόβερο ίδρυμα στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι αυξήσεις στους αριθμούς αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλαπλές εγκυμοσύνες, πολλές φορές ανεπιθύμητες, αφού δεν εφαρμόζονται αντισυλληπτικές μέθοδοι.

Δείτε το άρθρο μας για τον Αντώνη Σαμαράκη .

Στις χώρες αυτές υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους, στην εκπαίδευση και σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού, παρατηρεί το ίδρυμα στην ανακοίνωσή και επισημαίνει ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα στην Γερμανία έχει προσδόκιμο ζωής 79 ετών κατά μέσο όρο, ενώ ένα παιδί που γεννιέται στην Αφρική 54. Στράντζαλης Βαγγέλης ΣΤ2


Μάιος

2009

σελίδα

8

Παροιμίες και ανέκδοτα ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Παροιμίες 1.Αγέρας και γυναίκα δεν κλειδώνονται. Τι σημαίνει: Η γυναίκα είναι σαν τον αέρα. Δεν είναι δυνατόν να την κρατήσει κανείς με περιοριστικά μέτρα 2.Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα. Τι σημαίνει: Oσα μαζεύουν οι ριπές του ανέμου, τα σκορπίζουν οι ριπές του ανέμου και μεταφορικά, τα αποκτηθέντα με κακό τρόπο χάνονται με κακό τρόπο. 3. Αν πας στο μύλο θα αλευρωθείς κι αν πας στον καρβουνιάρη θα μουτζουρωθείς Τι σημαίνει: Οι συνανασ τροφές ε πηρε άζ ο υν τον άνθρωπο. 4.Πολλή βουή στο μύλο μας, μα τ΄ αλευράκι λίγο Τι σημαίνει: Όταν τα λεγόμενα ξεπερνούν την πραγματικότητα

Το ανέκδοτό μας Η Εξομολόγηση Μια μέρα ένας μεσήλικας κύριος πάει σε έναν παπά για να εξομολογηθεί . Του λέει λοιπόν : –Πάτερ μου αμάρτησα, τότε στον πόλεμο του ’40 έκρυψα έναν άνθρωπο στο υπόγειό μου. –Τέκνο μου αυτό δεν είναι αμαρτία , βοήθησες έναν συνάνθρωπό σου, του λέει ο παπάς. –Ναι όμως πάτερ μου του έπαιρνα και 20 χιλιάδες το μήνα. –Α! παιδί μου αυτό είναι βέβαια αμαρτία, αλλά μπορώ να στο συγχωρήσω. Και τότε ο εξομολογούμενος τον ρωτάει δειλά: – Δηλαδή πάτερ μου να του πω ότι τελείωσε ο πόλεμος;