Aku Ini Binatang Jalang - Azizan Paiman

Scroll for more

Page 1



Azizan Paiman Lienne Loy Azizan Paiman

Letter to ISE Drifting

1 18

Artworks 22 Biography42


D


Azizan Paiman

Letter to ISE

1


Kepada, Sahabatku, Roslisham bin Ismail (ISE) B0090 Taman Alam Barzakh, Ukay Perdana, 68000 Ampang Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Assalamu ‘alaikum yaa ahlal qubuur, wahai saudara-saudara di desa ini, terutamanya kepada rakanku yang dikasihi yakni Roslisham binti Hawa (ISE). Aku di sini dengan rendah diri berdoa agar engkau bersama mereka sentiasa dicucuri rahmat oleh Allah di sana. Insyallah engkau kini sedang menikmati kehidupan dengan penuh keselesaan di desa ini bersama-sama mereka yang beramal soleh…aamin. Aku di sini, alhamdulillah sihat disamping keluarga dan rakan-rakan tercinta, cuma sekarang di sini terasa sunyi sedikit. Kami terasa sunyi sebab engkau tiada lagi bersama kami secara nyata lagi di alam ini. Pada masa aku menulis surat ini engkau telah meninggalkan kami selama 200 hari. Selama itu aku dan rakan-rakan rindu dengan cerita-cerita lucu engkau namun dalam kelucuan itu penuh dengan keseriusannya. Kami rindu dengan kesungguhan engkau dalam memperjuangkan nilai kreativiti mu dengan penuh keyakinan, walaupun ia mengundang risiko lebih-lebih lagi karya yang bersifat melawan arus pemikiran dari pihak ada ‘KUASA’. Engkau jangan ingat istilah ‘KUASA’ yang aku maksudkan itu berteraskan persoalan politik dalam tadbir urus negara (kerajaan) semata-mata. Malah ia lebih dari itu lah sahabat…dan… ‘KUASA’ yang maksud itu adalah berkenaan sekumpulan golongan mahupun individu yang mempunyai pengaruh bagi ‘melenyap’ atau ‘mewujudkan’ sesuatu pekara yang sesuai dengan kehendak mereka. Golongan ini menyelinap masuk ke sesuatu institusi yang ditatakelola oleh kerajaan mahupun swasta dengan terancang seperti gerak kerja yang dijalankan oleh ‘mafia’ bagi membentuk atau mewujudkan ‘ideologi’ mereka di premis tersebut. Golongan ini sering kali menyelinap masuk ke premis-premis ini dengan menggunakan ‘kroni’ ataupun ‘melobi’ diri sendiri (walau bagimanapun bukan kesemuanya berperangai begitu, ada juga golongan yang dilantik disebabkan kepakaran dan pengalaman mereka brader), golongan ini banyak ‘mentelaah’ (mengikut apa yang mereka suka baca lah!) aku panggil puak ni sebagai ‘pemikir berlesen’. Golongan ini amat ‘petah berkata-kata’ dengan menggunakan istilah-istilah yang kurang difahami oleh kebanyakkan daripada kita, golongan ini seringkali muncul dengan ‘soldadu-soldadu’ mereka di pameran-pameran (kebanyakkannya dalam program sembang-sembang seni tahap budak-budak yang mereka boleh ‘makan’ lah). Golongan ini mempergunakan segala instrumen yang ada secara nyata atau sebaliknya bagi ‘melulus’ mahupun ‘mengagalkan’ sesuatu pekara yang dirasakan ‘tepat’ pada pandangan mereka, pendek kata yang menguntungkan dema lah. Jika sesuatu pekara itu yang dijelaskan oleh seniman agak longgar jawapannya (lebih-lebih lagi seniman yang mereka ‘menyampah’ atau bentukan seninya sudah tidak sehaluan dengan pemikiran mereka) makanya itulah ‘kunci’ yang paling ampuh akan digunakan bagi ‘menelanjangkan’ seniman itu secara terbuka didepan khalayak! Mereka tidak pedulipun naratif yang ada pada karya itu walaupun ia sudah diiktiraf kepentingannya oleh pemikir-pemikir internasional.

2

Azizan Paiman


ISE aku masih teringat yang kali terahir aku berjumpa dengan engkau (dalam keadaan engkau masih sihat) adalah kat depan work aku PAC (Putar Alam Café) di Singapura penghujung 2016. Engkau ke sana kalau tak silap aku ada meeting di LASALLE dengan beberapa kurator perihal pameran yang akan datang. Selepas itu engkau macam biasalah akan ke sana dan ke mari dalam dan luar negara, kalau kawan-kawan bertanya kat aku engkau kat mana sekarang, aku secara berseloroh kata: ‘…Ise tu tahapnya seperti Foreign Minister of Fine Arts, la nie dia ada kat overseas lah…” Kata-kata aku itu disambut gelak ketawa oleh kawan-kawan kita, mereka pun setuju dengan pandangan aku. Lagi jadi gamat ada pulak yang jadi nasi tambah, dema kata kalau engkau jadi Foreign Minister of Art takut engkau melobi diri sendiri saja dengan kepelbagaian alasan yang masuk dek akal. Gurauan-gurauan itu kini hanya tinggal sebagai kenangan yang indah. Selepas itu pada 24 Febuari 2017 ada satu pameran bertajuk ‘ESCAPE from the SEA’ telah diadakan di Balai Seni Negara, KL (ia ditaja sepenuhnya oleh Japan Foundation). Pameran ini bertaraf international ini telah dikurasi bersama oleh Yap Sau Bin (Malaysia) dan Hattori Hiroyuki (Jepun), kedua-duanya memilih karya-karya serta pengkarya dari Jepun, Singapura, Filipina, Malaysia. dan karya engkau bertajuk chronoLOGICal (buat pertama kalinya pada 2015 dipamerkan di Palais de Tokyo, Paris) juga telah dipilih oleh mereka bagi menjayakan pameran ini. Aku pergi mengamati pameran itu dan pada pandangan aku ia agak menarik dan kelihatan isunya agak kepelbagaian yang menyentuh persoalan sosial berpaksikan ke arah pengucapan politik, ekonomi, budaya, sejarah serta faktor geografi setempat. Aku rasakan pameran itu amat berjaya sekali. Bagi aku melalui pameran ini juga para pelajar (dalam bidang praktis studio) dapat pendedahan yang bernilai untuk dijadikan sandaran bagi mengerakkan idea pemula. Dalam pameran ini (kalau tak silap aku) Yap Sau Bin, dia selaku kurator telah mengelola suatu aktiviti artist talk, tujuannya adalah bagi menemukan khalayak dengan pengkarya agar mereka saling memahami persoalan idea. Niat kurator itu agak baik dan bagi aku artist talk (melalui pengalaman aku di 1st Fukouka Asian Art Triennial (1999) dan Fukouka & Asia Pacific Triennial (2006) di Brisbane) ia merupakan suatu wadah bagi menemukan si pengkarya dengan khalayak bagi mereka berinteraksi dan memahami bagaimana sang seniman itu berkarya dan apakah motivasi mereka dapat membentuk karya begitu ataupun begini. Pada 11 Mac 2017 engkau adalah perupa yang akan memberi artist talk tu, bagi aku ia sangat menarik sebab pengalaman engkau berkarya serta sering memperolehi kepelbagaian grant, program residensi di luar negara amat baik di kongsi bersama. Kalau tak silap aku karya chronoLOGICal tu juga adalah karya yang dibayar oleh penaja bagi engkau membentuk karya bagi menjayakan pameran yang dirancang di Paris. Dalam pembentukan karya itu engkau sebenarnya telah buat ‘penyelidikan’, tapi cara penyelidikan engkau bukan berpaksikan kaedah penyelidikan ilmiah bagi dapat ‘segulung ijazah’lah brader! Pada keesokannya aku buka FB tetiba nama aku telah dipetik oleh salah seorang ‘sarjana’ yang baru mendapat ‘lesen akademik’ yang paling tinggi didunia. Dia mempersoalkan ke mana perginya rakan-rakan engkau terutamanya Paiman yang seharus ‘defend’ kawan baiknya itu, dikhabarkan dia melenting setelah engkau tak mau menyambut soalan mereka! Soalan yang dilontar itu disambut pula oleh individu-individu lain secara mengapi-apikan lagi situasi itu, mereka ni aku tak pernah kenal pun dan siapakah mereka dalam lanskap senirupa tanahair pun aku tak tau! Polimik yang dilontarkan itu perlulah aku fahamkan dengan cuba mencari dari mana puncanya. Setelah aku meneliti komentar itu kembali dan siapa yang menyambutnya didapati mereka ini adalah satu kumpulan yang

Letter to ISE

3


begitu teruja dengan pendekatan falsafah yang dipromosi oleh dua orang ‘tokoh’ yang aku kenali. Keduanya itu aku amat menghormati dan aku faham sangat apakah selera mereka dalam seni, kalau aku tak tau macamana aku boleh predict siapakah pemenang hadiah utama bagi pertandingan ‘Bakat TV’ tu? Siap aku boleh ucapkan taniah sebelum pemenang itu diumumkan, kata-kata aku ni bukanlah nak aku ni pandai, malah memang aku tak pandai pun. Tapi aku pun manusia berfikir dan mempunyai pengalaman bercampur gaul dengan ‘mereka’ yang cerdik pandai, aku tau mereka suka karya yang macamana. Bagaimana wacana mereka (bukan juri) semasa penjurian ‘Bakat TV’ tu dan bagaimana pula mereka kononnya cuba mengklasifikasi potensi ‘lagu dan melodi’ manakah yang berpotensi dijadikan pemenang utama sebelum nama pemenang itu diumumkan. Cara mereka mewujudkan polimik mirip seperti satu jenayah terancang ala cerita Italian Mafia dan keduadua ‘tokoh’ tu berperanan seperti God father & The Advisor dan pengikut-pengikutnya seolah-olah seperti The Soldiers (macai lah tu). Mereka ni tampaknya tak puas hati adalah perkataan ‘I don’t Care’ engkau tu dan akhirnya macai-macai ni dijadikan instrumen bagi menelanjangkan engkau dalam artist talk tu. Ise model polimik macam ni pernah digunakan lah, bagi merancakkan lagi suatu pameran yang berpaksikan konsep ready-made pada 1974, aku tau ceritanya (orang yang ceritakan pada aku adalah senior artist yang pernah mengajar aku dan dah mendiang pun dia, semoga cikgu aku tu aman di sana). Walau bagaimanapun polimik pameran tahun 1974 itu perlu dijadikan begitu kerana ia suatu urgensi bagi merancak serta mengembangkan lagi aktiviti pembentukan seni yang lebih mencapah taakulannya dan strateginya begitu terancang. Modus operandinya begitu happening dan setelah polimik itu berjaya mereka segera meraikannya pada hari yang sama (kata cikgu aku tu lah). Pada 13 Mac 2017 aku dapat message FB dari engkau, bunyinya tidak seperti kebiasaan yang tampak keceriaannya. Kedengarannya engkau begitu kecewa pada segelintir pihak, mereka secara ‘bersungguhsungguh’ mencari kelemahan engkau secara ‘forensik’ dan mereka menggunakan platform artist talk itu sebagai platform bagi menelanjangkan engkau. Melalui penerangan engkau, aku bersetuju bahawasanya mereka datang tu memang bertujuan hendak mengaibkan engkau (mana tidaknya datang pun setelah artist talk tu hampir selesai). Soalan yang dilontarkan itu pulak agak peribadi bukan menjerumus kepada pekara pokok yang terkandung pada karya itu, ia amat menyedihkan. Memasarkan ideologi pemikiran itu tidak lah salah, tetapi mengajar ‘soldadu-soldadu’ membenci mereka yang mempunyai pemikiran lain itu adalah satu amalan yang tidak molek. Jadikan lah kisah pada asasnya haruslah diajar mengamati seni dari pelbagai arah pembacaan bukannya diajar membenci. Secara tidak sedar apa yang terjadi pada engkau itu seolah-olah engkau adalah pengkarya yang ideologinya cuba dibunuh oleh Soldadu Khmer Rouge yang diketuai oleh Pol Pot. Akhirnya aku menasihati engkau (juga menasihati diri sendiri) jangan kita layan provokasi mereka dan kita tau apa yang kita buat, inteleknya ada, tetapi ‘istilah-istilah besar’ kita tidak pernah gunakannya secara orang ‘bijak pandai’. Kita ambil pendekatan mudah, karya kita telah diiktiraf kepentingannya oleh para sarjana juga dan ada diantara karya kita telah direview oleh mereka untuk tujuan kajian. Makanya karya kita sebenarnya penting lah tu dan tak jadi kudis pun andaikata puak-puak ni nak pertikai, so jangan layan lah! Semenjak peristiwa tu kita tak pernah bertemu secara nyata dan kita cuma bersembang melalui text dalam hp saja tapi rancak bersembang macam biasa. Dalam masa yang sama aku mengambil keputusan menjauhkan diri dari art scene, pergi melawat pameran rakan-rakan adalah tapi opening aku tak pergilah. Tak pergi opening sebab nak elak konflik jika bersua dengan ‘golongan cerdik pandai’ yang tak suka dengan kita. Selepas tu dalam bulan May 2017 aku dapat berita engkau tak berapa sihat dan engkau duduk kat Kota Baru, Kelantan. Aku nak melawat engkau tapi engkau tak bagi. Engkau kata jika aku pergi melawat engkau akan

4

Azizan Paiman


jadi lagi stress, aku menghormati keputusan engkau sebab kalau engkau marah, pasti lama tu sebabnya aku tak berani (pernah terjadi engkau merajuk dengan aku, kat satu tahun tak respon message aku). Dalam pada itu engkau masih aktif berpameran kat luar negara dan pada ketika itu aku dengar engkau dah tak larat sangat nak bergerak seperti dulu, makanya show yang penting bertajuk “Sunshower: Contemporary Art from SouthEast Asia 1980s To Now”, di Mori Art Museum, Tokyo, Jepun. Kawan-kawan superfriend engkaulah yang tolong memasangnya dan engkau supervise dari sini, inilah nilai persahabatan yang tulen Ise (bulan Ogos tahun 2019, aku ke Tokyo dan berkesempatan ke Mori Art Museum, tiba aku disana terasa macam engkau ada kat sana, aku bangga dengan engkau lah brader). Lepas tu aku agak lama tak dapat berita dari engkau, segala sumber yang selalunya dapat digunakan untuk kontek engkau tetiba terputus. Pekara itu amat meresahkan aku, tapi nak buat macamana engkau memang tak mau berkongsi sakit apa yang engkau hadapi dengan rakan-rakan. Tapi aku percaya sakit engkau tu pastinya serius, akhirnya aku cuba beranikan diri bertanya pada Hanim (kurator bagi pameran bersama kita yang pertama dan terakhir entitled: Light Weight vs Heavy Weight, 2005) perihal sakit engkau hadapi. Aku percaya dia mesti tau dan akhirnya dia kata kidney engkau kedua-duanya sudah gagal berfungsi seperti biasa. Penjelasan dari dia menyebabkan aku terperanjat dan terdiam, Hanim suruh aku menyimpan rahsia ini baik-baik dan jangan beritahu pada orang lain. Pada 23 Febuari 2018, barulah engkau text aku dalam FB messenger dan kat situ barulah engkau menjelaskan perihal sakit buah pinggang engkau yang agak kronik. Alasan mengapa engkau tidak mau maklumkan kat rakan amat menyedihkan aku, pertama engkau mengatakan bahawa andaikata engkau beritahu pun tiada gunanya sebab tiada sesiapa yang dapat membantu. Kedua bagi engkau biarlah kawan-kawan sentiasa mengingati engkau dalam paras rupa yang sihat. Pekara ketiga ia amat memilukan hati aku, engkau kata kalau ‘pemikir berlesen’ serta ‘soldadu-soldadu’ mereka tau yang engkau sudah tidak sihat lagi, nescaya begitu seronoklah mereka dengar berita itu. Kata engkau lagi mesti mereka mengatakan ‘tidak habis lagilah wang rakyat dengan kerja-kerja yang tak berfaedah yang dibuat oleh Ise’. Statement engkau tu tampaknya bak engkau ‘Pendam Sebuah Duka’…rupanya kata-kata mereka itu kesan lukanya tidak boleh sembuh! Aku dan keluarga tak pernah putus doa agar engkau dapat pulih seperti sediakala kembali setelah kami dapat berita itu. Walau bagaimanapun engkau masih melarang aku pergi melawat engkau.

Pada 13 Mac engkau text kat aku lagi dan bertanya adakah birthday aku jatuh pada 14 April? Aku kata betul lah tu dan bertanya balik kenapa? Engkau berkata nak bagi aku hadiah yakni belanja makan nasi gunung dan engkau terangkan sebenarnya ia merupakan Special Event: Langkasuka Cookbook Traditional Feast. By Roslisham Ismail (Ise) di Ilham Gallery dan tarikh event tu jatuh semasa hari jadi aku. WOW best tu dan bagi aku itu hadiah paling istimewa dari engkau sahabatku, lagi terasa ‘touching’ jemputan itu bersama isteri aku Suhaila yang tarikh lahirnya sama dengan engkau (26 September). Pada 14 April aku dan Suhaila ke sana, alangkah berbangganya aku event itu bukan kecil anak, besar rupanya…memang best giler birthday present tu dan terima kasih Ise kerana ingat kat aku. Tapi aku rasa sedih dan hiba apabila tengok engkau di atas wheel chair, kawan aku sudah tak kuat lagi macam dulu dan wajahnya tidak lah seceria dulu. Aku macam tak percaya, malam tu aku rasa nak sembang dengan engkau lama-lama tapi engkau tampaknya terlalu sibuk dan letih, aku tak mau ganggu engkau brader. Malam tu kami berdua balik dengan tak bersembang banyak dalam kereta, masing-masing diam memikirkan pasal engkau sahabat, semoga engkau sentiasa dirahmati allah wahai sahabat ku. Rupa-rupanya malam itu juga adalah hari terakhir aku dapat bersembang dengan engkau secara fizikal. Pada hujung tahun 2018 aku dapat tau yang nama engkau dan Fuad Osman dipilih mewakili negara untuk pameran Sharjah Biennial 14: Leaving The Echo Chamber (pamerannya 7 Mac – 10 June 2019). Engkau berdua

Letter to ISE

5


dipilih oleh Zoe Butt (Independen Kurator) berdasarkan karya yang menyantuni persoalan sejarah dan yang paling ‘win’ karya yang dipilih tu adalah karya chronoLOGICal (2015) yang dikatakan ‘membazir wang rakyat’ oleh ‘pemikir hebat’ serta ‘soldadu-soldadu’ nya (dalam hati kecil aku pun tiba-tiba berkata kalau depa ni hebat sangat mungkin sekarang ni dah jadi indipenden kurator yang tersohor, petik aje nama dalam google beratus-ratus informasi akan keluar dalam senarai. Mungkin ada kot Ise cuma kita saja yang tak nampak kot!). Taniah brader. Ise pada hujung tahun yang sama aku dapat panggilan telefon dari kurator Sasana Kijang (Galeri dan Muzium Bank Negara Malaysia), mereka menjemput aku untuk suatu pameran khas bertajuk PUSAKA: Warisan Kemudi Wawasan. Pameran yang dirancang oleh mereka adalah berteraskan karya yang menggunakan teknik installation art, makanya aku dipilih untuk pameran ini sebab karya aku selama ni berbentuk installation art lah agaknya. Engkau sedia maklum aku ni bukanlah orang yang tiap-tiap hari buat work dan aku pun tak percaya nak jadi pengkarya kita perlu ada studio (engkaupun tau aku ni bekerja makan gaji sebagai pensyarah, makanya tugas utama aku adalah mengajar dan aku tak suka sibuk dengan kerja ‘personal’ semasa bekerja. Aku tak mau jadi seperti ‘mereka yang lepas’ yang sibuk ‘berniaga’ dan membuat ‘kerja luar’ sesemasa waktu bekerja. Islam mengajar kita menjadi ‘amanah’ kepada Allah dan masyarakat sekeliling, aku nak dapat duit gaji yang ‘bersih’ walaupun aku bukan tenaga pengajar yang pandai! Bagi aku karya terbentuk dari jiwa bukan dari studio dan kepercayaan aku studio adalah ‘otak’ yang diberi oleh ‘Allah’, andaikata dia ‘switch off’ otak kita makanya idea untuk membuat karya pun tiada (itu pandangan peribadi pilihan akulah, jika orang lain mempunyai pandangan lain itu hak dia dan aku terima dengan hati terbuka). Aku setuju untuk menyertai pameran tu, tapi disebabkan aku tak ada idea pemula untuk membuat karya makanya aku perlu melawat galeri bagi mendapatkan mood bagi mengarap persoalan ruang dan konteksnya berpaksikan kepada tema pameran yang direncanakan oleh institusi ini. Aku buat karya pabila ada sesuatu pekara yang mengusik jiwa aku (selalunya pekara yang melibatkan alam sosial sekeliling aku berpaksikan persoalan politik, ekonomi, agama, budaya dan faktor geografi). Pada 16 November 2018 aku pergi melawat ke galeri Sasana Kijang dan berjumpa dengan kurator tu, dia membawa aku melawat ke ruang pameran. Ruang pamerannya agak besar dan stetah aku berpusing ada satu ruang telah menambat hati aku. Ruang itu mempunyai ketinggian yang menarik dan ia mempunyai natural light melalui atap cermin yang lut sinar. Makanya arah matahari sebelah pagi, tengahari dan petang agak menari. Jika hari mendung atau hujan suasana tempat itu mempunyai mood yang lebih menarik, suasana tempat itu mengingatkan aku kepada karya-karya fotografi dalam pameran 5th Asia-Pacific Triennial of Contemporary Art (2006) di Brisbane, Australia.Ia dihasilkan oleh Long March Project (sekumpulan pengkarya dari China), mereka merakam gambar suasana dewan-dewan besar di negara China yang mempunyai altar dibelah depan manakala didindingnya ada gambar portrait pemimpin mereka (Mao Tse-Tung) ditengah-tengah dan di kiri serta kanannya diapit oleh bendera komunis Russia dan China. Ruang yang dirakam itu begitu dramatik dan pendekatan mereka itu menjadi wadah pemula bagi aku mengenalpasti mood ruang yang aku perlukan. Pada ketika itu aku dapat mengambarkan ruang itu seolah-olah seperti satu ruang pengajaran (berpaksikan persoalan propaganda). Selepas aku dapat mengenal pasti ruang aku perlu pula mengenalpasti konteks premis ini dan bagaimana ia boleh diselaraskan dengan tema yang di berikan pula. Secara asasnya ruang ini merupakan suatu ruang yang menjadi nadi penting dan ia merupakan bank induk pada negara, fungsinya adalah mengeluarkan mata wang, sebagai jurubank dan penasihat untuk kerajaan, ia juga berfungsi untuk mengawal kedudukan kredit negara. Maka dengan itu aku rasa konsep dari persoalan ekonomi lah yang sesuai diacukan dalam karya ini. Akhirnya aku membuat keputusan yang aku ingin membentuk karya berlandaskan

6

Azizan Paiman


sistem pengajaran dan pembelajaran yang bentuk susunannya seperti dalam bilik darjah, ideanya mudah bahawasanya aku ingin menyekolahkan diri aku sendiri. Idea yang aku nak buat ni seakan-akan macam karya engkau semasa engkau final year dulu (1997) yakni classroom karya yang menggunakan pendekatan ready-made. Karya engkau ni unik tapi ia dianggap kerjakerja orang pemalas, sebab proses pembuatan engkau tu terlalu minimal (dalam crit session kena belasah lagi! kesian aku kat engkau lah brader). Tapi penceritaan engkau dengan aku dalam karya berbentuk begini amat lain sekali, sebenarnya aku meraikan karya-karya yang lepas sebab menggunakan elemen sekolah ni Wong Hoy Cheong, Hayati Mokhtar, Tengku Sabri dan Shooshie pernah juga pakai cara begini. Bagi aku kesemuanya karya ini mempunyai tahap gap of knowledge yang berbeza. Melalui idea asas itu akupun terus bergerak mencari bahan-bahan untuk aku membentuk satu bilik darjah, alhamdulillah rezeki aku mudah. Aku terlihat ada kerusi dan meja sekolah yang ingin dilupuskan oleh pihak sekolah (Sekolah Rendah ACS Lumut, Perak), maka dengan itu aku terus berjumpa dengan Guru Besar sekolah dan menerangkan hasrat aku. Beliau tampaknya faham dan bersetuju menjualnya kepada aku dan akhirnya aku mengambil kesemua meja dan kerusi itu. Kesemuanya 31 termasuk satu pasang meja guru dan kerusinya sekali, yang paling menarik didepan meja guru itu ada perkataan ‘Donate by Oldboys 1969’. Melalui tahun itulah aku dapat menjadikan sandaran pemula bagi mengerakkan idea, oleh itu ideanya ini akan berteraskan peristiwa 13 Mei 1969 dan rentetan daripada itu terbentuk Dasar Ekonomi Baru (DEB/1970) terbentuk. Tiga puluh pasang perabut itu mejanya akan dilarikkan dengan nama-nama individu mahupun institusi-institusi yang mempunyai kaitan dengan kesah-kesah ekonomi negara sehinggalah tahun 2018 (pengakhirannya dengan terbentuknya kerajaan baru pada 10 Mei 2018). Segala nama-nama itu aku dipilih secara rawak dan menghimpunkan ceritacerita penting yang berlaku sekitar tahun 1969–2018 dan cerita-cerita ini tidak ada dalam buku teks sekolah. Karya ini bersifat interaktif dan khalayak boleh meresponnya dalam bentuk nostalgia mahupun mengambil informasi melalui teknik tracing dari kesan larikan yang mempunyai tanda-tanda nama diatas permukaan meja itu. Kesemua meja itu nama-nama yang tertera itu mempunyai kaitan dengan kesah-kesah ekonomi negara dan ia mempunyai kepelbagaian. Kepelbagaian itu ada berunsur jenayah, ada berunsur motivasi, ada berunsur keagamaan, ada berunsur judi, ada berunsur hiburan dan ada berunsur persahabatan. Segala catatan yang berada di permukaan meja itu bagi aku ia adalah sebahagian sejarah yang perlu diketahui oleh generasi kini dan akan datang. Pengakhirannya adalah empat imej gambar portrait yang digantung di dinding dimana ia mengandungi gambar tokoh-tokoh ekonomi yang diberi amanah oleh kerajaan baru (Pakatan Harapan) bagi mengenalpasti permasalahan ekonomi negara, walau bagimanapun potrait pengerusinya itu tidak dicetak (tanda kehadirannya itu aku gunakan papan tanda pengurup wang sebagai metafora mewakilinya). Aku berikan tajuk karya ini sebagai Menjejaki Kembali Kesah-Kesah Ekonomi Negara (MKKEN). Ise pada 22 Feb 2019, kurator-kurator tu datang melihat progress karya aku dan mereka nampaknya begitu faham dan teruja melihat cara aku mentadbir urus form and the narrative pada karya itu. Siap mereka interview aku dan merakamkan suasana aku bekerja, secara amnya mereka nampak karya ini begitu significant dengan kewujudan bank negara. Ise pada 4 Mac 2019 aku dapat call dari salah sorang kurator dari sana, beliau mengatakan karya aku tu menarik dan pengisian naratifnya begitu kritikal dan mereka tidak pernah terfikir bagaimana aku dapat berfikir cara begini. Tetapi mereka cuba negotiate dengan aku untuk meminda/menukarkan nama-nama yang mereka rasakan tidak sesuai untuk pameran ini. Mereka menyatakan bahawa galeri ini polisinya hendak menjadi tempat neutral makanya mereka tak mau karya-karya berbaur politik dipamerkan di sini. Aku akur dengan penerangan mereka tetapi aku tak boleh meminda apa yang telah aku catatkan di permukaan meja itu. Walau bagaimanapun

Letter to ISE

7


aku boleh menutupnya bagi menghormati peraturan tuan rumah dan aku bersedia bertanggung jawab lantas menyatakan bahawasanya aku yang mengambil keputusan menutupnya. Mereka bersetuju dengan cadangan itu dan bagi proses penutupan itu ia boleh dibuat (melalui perbincangan bersama) semasa MKKEN sudah berada di galeri itu. Ise pada 5 April 2019, karya itu sampailah ke galeri, aku ke sana ditemani oleh seorang rakan dari Manjung dan dialah yang menjadi pembantu aku bagi menyusun MKKEN. Walau bagaimana pada hari itu aku tidak boleh terus menyusun karya itu kerana mereka belum lagi dapat berbincang dengan perihal suntingan itu. Oleh kerana hari sudah lewat petang akupun membuat keputusan bersama pihak disana agar pekara itu dapat diputuskan kalau boleh dalam jam 10:00 pagi. Keesokan harinya aku ke sana dan kelihatannya mereka sudah menyaring teks yang mana boleh ditunjukan pada khalayak dan sebaliknya. Wah! keputusan mereka tampaknya lebih separuh daripada teks tersebut haruslah ditutup, namun aku akur dengan arahan itu maklumlah ‘kuasa’ ditangan mereka. Aku bertanya adakah mereka dah buat keputusan sehalusnya dan tidak perlukah aku menutup semua keempat-empat portrait mahupun kelima-lima imej yang berada didinding itu? Aku bertanya pekara itu sebanyak tiga kali dan mereka kata tiada masalah, dema pula bertanya kepada aku kenapa gambar Daim Zainuddin (Tun) tiada, aku kata kat dema kalau gambar Daim ada lagi lah nampak politik. Tampaknya jawapan aku itu mereka bersetuju, selepas keputusan bersama itu dimeterai aku bersama rakan terus memasang dan teks yang mereka tak izinkan aku pamerkan tu aku tutup dengan cermat menggunakan tape merah dan ia mempunyai stiker yang bercetak dengan perkataan ‘SULIT’ (Ise tape merah atau dalam bahasa Inggerisnya ‘red tape’ itu adalah satu perkataan yang membawa pengetian persoalan amalan birokrasi yang terlampau lah). Kami selesai proses pemasangan itu hingga lewat malam dan akulah orang yang paling awal datang memasang dan paling lewat selesaikannya. Walaupun karyanya nampak simple namun proses menyusun dengan menggunakan visual vocabulary mengenai persoalan permainan ruang haruslah secara kritikal. Keesokan harinya dalam tengahari aku menjengok sekali lagi dan melihat serta bertanya kepada kuratorkurator itu, adakah ada lagi masalah berbangkit? Aku perlu tanya sebab aku tak mau buat kerja dua kali, lagi satu hal aku duduk jauh (250KM dari KL) jika ada sesuatu pekara tiba-tiba perlukan kehadiran aku…letih lah. Mereka kata tiada dan mereka puas hati segalanya aku dah lengkapkan, maka itu selesailah tugas dan terus aku bergerak balik ke Manjung. Insyallah aku akan hadir ke majlis perasmian pada 17 April 2019. Ise engkau nak tau pada hari Isnin, 15 April 2019 (2:45 pm) yakni kurang 60 jam sebelum hari perasmian pameran. Aku mendapat panggilan telefon daripada salah seorang pegawai pameran. Katanya ada pegawai yang lebih ‘atas’ telah datang menyaring karya dan akhirnya mereka (saya tidak pasti seorang mahupun sekelompok) mengarahkan agar keempat2 potrait itu agar tidak pamerkan, katanya karya itu ‘berbaur politik’ (sepatutnya ‘pegawai’ itu perlulah ada semasa proses perbincangan saya bersama pegawai lain semasa saya datang memasang karya itu pada 5–7 April lepas!). Mula aku dapat berita itu luar biasa kemarahan aku, manakan tidak, aku sudah berbincang dan keputusan telah dibuat secara professional. Aku berkeras tidak mahu memindanya walaupun pegawai pameran itu menerangkan masalah yang mereka hadapi. Pada masa yang sama kawan kita yang bersama-sama aku menyertai pameran tu contact aku, dia bertanya kenapa keempat-empat potrait itu diturunkan. Pertanyaan dia itu mengejutkan aku, aku berpendapat mungkin mereka ‘tiada pilihan’ (pegawai pameran) jika aku berkeras berjiwakan ‘SUPEREGO’ yang tinggi! Tindakkan mereka untuk menurunkan keempat2 potrait itu akan memusnahkan keseluruhan konsep ‘pengolahan ruang’ karya saya. Mana tidaknya...seni instalasi adalah suatu karya yang dibentuk berpaksikan pengolahan ruang secara kritikal penahamannya (salah satu kriteria).

8

Azizan Paiman


Bagi aku (jika betul potrait itu diturunkan kerana pemahaman/pandangan dari orang ‘atasan’ itu) tatakelola ‘permainan ruang’ yang saya rancangkan itu akan musnah nadinya (dalam pengistilahan pengolahan ruang berpaksikan pembicaraan foreground, middle ground & back ground secara physical approach). Tindakkan mereka itu (bukan pegawai pameran) yang datang membuat keputusan ‘secara mengejut’ itu telah menyebabkan aku begitu kecewa. Pada malam itu aku tidak dapat tidur (mungkin ‘orang atasan’ itu dapat tidur dengan lena selepas memberi arahan). Pada pagi itu Suhaila perasan aku tidak tidur semalaman, akhirnya dia bertanya adakah aku berfikir sesuatu? Aku menjelaskan kat dia secara holistik masalah yang aku hadapi secara tiba-tiba itu. Setelah aku menjelaskan padanya, dia memberi pandangan dan ia begitu ‘halus’ dan ‘berkalbu’ (sebagai seorang perempuan/ibu dalam pengistilahan ‘wanita berkerjaya’). Dia kata budak-budak tu tak bersalah (kurator kesemuanya wanita) telah bersungguh-sungguh bekerja bagi menjayakan pameran ini dengan professional secara tekun dan bukannya secara ‘melepas batuk di tangga’. Namun keputusan disaat akhir daripada ‘pegawai atasan’ itu telah menyebabkan ‘kecacatan’ yang tanpa diduga.Suhaila faham sangat yang aku begitu kecewa dan katanya aku berhak beremosi dengan tindakan itu. Namun jika aku masih mempertahankan ‘keputusan mesyuarat’ terdahulu makanya kecacatan pameran akan diletakkan di bahu budak-budak tu (kurator). Suhaila suruh aku bayangkan andaikata pegawai pameran itu adalah dia ataupun Nadrah (anak perempuan aku) sebagai pegawai pameran. Bagaimanakah mereka dapat menanggung ‘derita’ ini yang akhirnya mereka juga dipersalahkan (mungkin oleh si suami yang sering ditinggalkan oleh si isteri bagi menjayakan pameran ini). Mungkin dengan kedegilan aku itu akan mengundang ‘kesedihan’ kepada mereka yang tiada ‘kuasa’ untuk bersuara. Kata Suhaila andaikata budak-budak tu tidak dapat ‘menjinakkan’ aku, akhirnya mereka juga akan dipersalahkan. Berkemungkinan juga ‘rekod kerjaya’ mereka yang selama ini cemerlang akan mengalami kecacatan. Sebagai seorang pengkarya yang sering membawa penceritaan perihal masyarakat, adalah kurang adil bagi aku jika tidak memikirkan masalah mereka hadapi (pegawai pameran). Setelah aku perhalusi segalanya, akhirnya pada 16 April jam 8:30 pagi aku telah menghubungi pegawai pameran dan bersetuju mengolah kembali karya aku.Paling penting bagi aku kini adalah untuk mengolah dan membentuk kembali karya yang akan diiringi bersama suatu ‘statement’ yang dapat mewakili emosi aku secara ‘berhemah’. Setelah mengamati kembali arahan dari ‘pegawai atasan’ itu apa yang hadir disanubari aku adalah berkenaan mereka telah ‘mematikan fungsi seni’. Tiba-tiba aku teringat pengalaman menguruskan jenazah bapak mentua aku yang telah meninggal 9 tahun yang lalu. Aku teringat membungkus segala imajan-imajan yang bergantung diruang tamu rumah aku dengan berwarna putih yang sama dengan keputihan kain kafan. Bagi prosedur membungkus jenazah pula helaiannya sering bernombor ganjil. Bagi aku apa yang terjadi itu seolah-olah saya meratap suatu ‘kematian idea’. Dimana idea itu membawa kesah-kesah ekonomi negara yang diamati secara jujur (1969–2018) yang mana akhirnya negara ‘bergantung’ pada pandangan tokoh-tokoh itu (4 gambar portrait tersebut) yang mempunyai perasaan ‘patriotik’ pada negara. Namun fungsi karya itu telah (di)MATI(kan) peranannya dengan alasan yang terlalu dangkal. Pada pandangan aku karya ni bukannya berbaur politik tetapi (me)REKA yang (ber)KUASA itulah yang pandangannya terlalu ‘POLITIKING’ dan akhirnya telah memusnahkan naratif penting dalam karya ini. Akhirnya aku mengambil keputusan untuk (meng)KAFAN(kan) keempat-empat portrait, ia merupakan suatu tanda yang dijadikan penanda yang membawa maksud ‘masih ada orang yang mati jiwanya’ yang sebenarnya tugasannya itu bagi ‘menghidupkan ‘jiwa’!

Letter to ISE

9


Ise semenjak jam itu aku dan Suhaila bersama seorang rakan terus bekerja membantu aku Akhirnya mereka telah menyiapkan kain itu (4 helai dimana setiap satu mempunyai 3 lapisan) dalam jam 11:00mlm.Kami bertolak ke Kuala Lumpur jam 12:48 pagi (17 April 2019) perjalanan kami diiringi hujan lebat dan akhirnya tiba di Kuala Lumpur pada 5:30 pagi. Setibanya aku di KL aku terus menghantar keluarga aku ke Puchong dan kami tiba pada jam 5:48 pagi. Selepas solat subuh aku terus ke Sasana Kijang. Seperti aku janji pada mereka pada tepat jam 7:00 pagi aku sampai disana dan alhamdulillah tepat pada masanya. Aku terus ‘KAFAN’ karya itu satu persatu dan selesai pada jam 11:30 pagi. Setelah disusun semula, kini gambaran karya itu sukar dibaca naratifnya. Pada awalnya karya ini dibentuk bagi meraikan perhubungan institusi ini dengan masyarakat dan akhirnya terarah pula kepada persoalan ‘MENYANTUNI (me)REKA yang (ber)KUASA TANPA MEMPUNYAI JIWA’. Walau bagaimanapun aku tetap menghormati serta kagum dengan ‘WANITA-WANITA HEBAT’ ini kerana bersungguh-sungguh bagi menjayakan pameran yang julung kali dianjurkan. Sekalung taniah untuk mereka dan walaupun karya ini sudah (di)KAFAN(kan) namun belum [di]TALKIN[kan] lagi. Insyallah segalanya mungkin ‘terlerai’ di premis lain. Aku dengan rendah diri perlu memohon maaf kepada tokoh-tokoh ini (Prof Jomo, Tan Sri Robert Kouk, Tan Sri Zeti dan Tan Sri Hassan). Saya tidak mempunyai jalan lain selain [meng]KAFAN[kan] potrait kalian. Pada pandangan saya kalian mempunyai semangat patriotik yang lebih tinggi dari mereka yang lebih berpikiran ‘POLITIKING’. Semoga kalian semua sentiasa sihat mental dan fizikal...aaminn. Ise secara tiba-tiba karya ini menjadi isu sensorship ini mendatangkan polimik, ada wartawan (antaranya The Star & Malaysiakini) telah mempertengahkan isu tersebut dan menanyakan pekara itu kepada pihak pengajur, namun hingga kini mereka tidak memberi respon. Walau bagaimanapun pameran ini agak berjaya sebab selama 3 bulan dipamerkan pengunjungnya mencecah lebih 40 ribu orang dan karya MKKEN telah menarik minat pengunjung untuk berinteraksi dengan karya itu. Semasa pameran ini dijalankan secara tiba-tiba pada pagi 23 Julai 2019 (aku dalam perjalanan ke tempat kerja di Seri Iskandar) aku dapat message mengejut dari Nuar dan dia mengatakan engkau telah meninggal dunia. Berita itu mendatangkan kesedihan dan aku percaya kesedihan itu ditanggung juga oleh kenalan kita yang lain. Rupa-rupanya 14 April 2018 itu merupakan kali terakhir aku dapat berjumpa engkau secara nyata. Setelah mendapat berita itu dan tau dimana jenazah engkau akan disolatkan serta dimana jasad engkau akan disimpan aku terus bergegas ke KL ke lokasi itu. Aku menaruh harapan untuk menatap dan mencium wajah engkau buat kali terakhir, malangnya memang Allah tak izinkan. Sampai ke liang lahad aku tidak dapat melihat wajah engkau tapi, dapat juga aku membantu menurunkan jasad engkau ke liang lahad bersama beberapa rakan yang lain. Pada hakikatnya apa yang engkau minta selama ini Allah izinkan, engkau tak mau aku melawat dan melihat engkau sakit makanya gambaran yang ada pada aku bahawasanya engkau sentiasa sihat Ise. Tapi selama engkau tiada aku terasa begitu sunyi dan kalau aku rasa rindu dengan engkau aku akan buka FB messenger dan melihat kembali perbualan kita. Aku percaya kawan-kawan banyak menghimpunkan doa untuk engkau dan engkau insan yang baik dan mempunyai persona, banyak yang sayang daripada membenci engkau. Ise pada 15 Oktober 2019 karya MKKEN sudah dikembalkan pada aku dan aku merancang dengan pemilik Kapallorek Art Space (Fadly Sabran) untuk membuat satu pameran serta diskusi seni di premisnya itu. Dia bersetuju sangat dan akhirnya kami menetapkan yang pada 11hb Disember 2019 jam 9:00 mlm adalah hari perasmian dan ia akan dirasmikan oleh Zainon Abdullah (pensyarah/pengarca) dan selepas perasmian program

10

Azizan Paiman


diskusi akan dijalankan. Ketika kami menyusun karya itu untuk pameran secara tiba-tiba aku dapat call dari Balai Seni Negara dan mereka ingin mempamerkan karya itu disana, yang paling best pihak disana hendak imej-imej yang disensor itu dibuka kesemuanya. Mereka mencadang mengambilnya pada 23hb Disember 2019. Makanya pameran yang dijalankan di Kapalloek aktivitinya cuma dapat dijalankan kurang dari 2 minggu…ok lah tu. Pada pagi hari 11hb tu Fadly bertanya aku tak nak buat performance ke malam ni? Aku kata tak pasti lagi sebab hati aku tak terketuk nak buat apa-apa. Tapi semasa aku balik ke rumah petang tu untuk bersiap bagi menghadiri program malam tu, tiba-tiba hati aku teringat kat engkau. Ingatan aku itu mengimbas kembali perjalanan karier engkau sebagai artist dari zaman final year (1997) hingga lah pengakhiran hayat engkau (2019), pekara yang paling aku ingat engkau secara konsisten telah ditelanjangi oleh segelintir mereka yang berkuasa semenjak dari dulu lagi. Makanya malam itu aku bercadang untuk buat satu performance khas untuk mengingati kembali apa yang engkau alami dalam perjalanan karier engkau. Aku menyatukan beberapa peristiwa yang engkau lalui yang begitu tragis dan kesedihannya engkau pendam sehingga akhir hayat engkau. Peristiwa aku petik ini kostumnya adalah kearah karya pertama engkau pada zaman student (final year) yakni the classroom. Karya yang tak disuka oleh mereka yang berkuasa dan kehadirannya secara konsisten dikritik secara negatif oleh mereka. Akhirnya aku membuat keputusan pada malam itu aku akan pakai baju sekolah siap dengan tali leher sekali. Performance pada malam itu aku cuba menjiwai watak engkau dan perwatakan aku seperti seorang pelajar yang bermasalah (engkaulah tu) yang sentiasa tidak disukai oleh guru-guru tertentu. Ise aku terlalu penat menjiwai watak orang yang tidak disukai dan jiwa aku terlalu sedih ketika itu. Dalam diskusi itu secara tiba-tiba aku terasa sebak apabila menyatakan performance yang aku buat tu ideanya datang dari pengalaman reflektik yang aku berkongsi bersama dengan engkau. Bagi aku performance dan diskusi itu agak berjaya, tetapi ada sesuatu yang aku rasa harus dibuat semula. Ia adalah berkenaan performance itu, pabila aku memperhalusi konsepnya aku rasa penampilan aku menggantikan engkau sebagai watak budak sekolah tak kena langsung! Manakan tidak aku dah tua dan melakonkan watak budak sekolah ia amat melucukan hahaha. Tapi naratif yang cuba aku bina itu amatlah penting, lebih-lebih lagi ia berkenaan permainan ‘kuasa’ dari mereka yang ‘berkuasa’. Kuasa itu merupakan instrument yang ampuh bagi menidakkan kehadiran sesuatu pekara yang tidak secocok dengan sesuatu ideologi yang mereka anuti. Engkau adalah wadah aku untuk membicarakan persoalan kuasa ini dan aku bercadang hendak buat secara professional dengan mengunakan jurufoto yang bertauliah. Work ni akan menggunakan budak-budak sekolah yang berpakaian lengkap dan aku akan cari satu budak lelaki yang mempunyai watak mirip engkau sebagai pelakon utama. Aku akan memegang watak sebagai seorang guru (metaforanya adalah seorang yang berkuasa) bagi menidakkan pemikiran engkau. Tajuk yang aku cadangkan bagi projek ini adalah ‘Kesah Suatu Persahabatan’, ia menceritakan suatu kesah yang engkau alami dalam sistem permainan kuasa. Alhamdulillah apa yang aku rancang itu akhirnya boleh direalisasikan dan projek ini dijalankan pada sebelah petang 20hb Disember di Kapallorek. Prosesnya berjalan lancar dan aku kena menjiwai watak seorang guru (kuasa) yang terlalu membenci anak muridnya dan akan mencari/mencipta kemarahan bagi menghukumnya pada setiap saat. Aku juga cuba menjiwai watak engkau sebagai murid yang sentiasa mencari jawapan kenapa engkau sentiasa dicaci dan dihina walaupun tiada kesalahan yang engkau lakukan kepada mereka. Ise menjiwai kedua-dua watak itu amat sakit jiwa aku dibuatnya, apatah lagi engkau sahabat ku yang benar-benar alami pekara itu. Projek ini selesai pada jam 9:00 malam. Imej-imej yang dirakam itu ada 34 keping namun aku belum membuat keputusan berapa yang aku perlukan. Aku buat sahaja projeknya tanpa ada sasaran bila hendak dipamerkan. Pada 23hb aku menunggu kehadiran mereka dari Balai Seni Negara untuk mengambil karya itu, mereka sampai tengahari dengan krewnya sekali bagi membungkus dan membawa karya itu ke sana. Tiba-tiba aku mendapat

Letter to ISE

11


panggilan dari Balai Seni Negara dan pegawainya meminta maaf banyak dengan aku kerana mereka diarahkan agar jangan mengambil karya itu. Katanya ada ahli lembaga yang menyatakan bahawa karya ini tidak layak dipamerkan disini kerana ia berbaur politik dan dia telah dinasihatkan oleh pihak atasan agar jangan pamerkan karya ini di Balai Seni Negara. Aku agak hairan mengapakah pekara begini terjadi kepada aku, dalam tahun ni karya yang sama aku kena sensorship sebanyak tiga kali dalam tahun ni juga aku kehilangan engkau kawan baik aku. Ise berakhirnya tahun 2019 banyak peristiwa yang telah berlaku kepada kita, tampak gayanya kita mempunyai nasib yang sama (tapi kesakitan engkau lebih dalam dari aku). Pekara yang terjadi itu akhirnya aku membuat keputusan untuk meluahkan perasaan kita melalui karya, pendekatannya macam pameran drawing kita dahulu Lightweight vs Heavyweight (2005) di Maya Gallery, Kuala Lumpur. Tapi kini aku pamerkan seorang diri, namun cerita perihal kita terkandung didalamnya. Ise aku meminta izin dengan engkau untuk mempercepat pameran ini dan ia adalah satu urgensi bagi aku untuk meluahkan pandangan perihal permainan kuasa ini dengan menggunakan tanda tubuh engkau. Dari apa yang aku dan engkau alami ini lebih 25 tahun lalu menjadi iktibar untuk aku dan pada tanggal 23 Disember 2019 akhirnya baru aku memahami persoalan ‘sistem pemasaran ideologi’ bagi membentuk ‘kuasa’. Melalui permainan ini kita telah dilabelkan dengan banyak gelaran yang tidak begitu molek oleh mereka yang berberkuasa, kita ini dilakukan seolah-olah seperti binatang! Sejak kita memasuki pesada seni tanahair, apa yang kita sumbang bukan semua orang menyukainya, yang menyukainya akan memberi kita semangat. Manakala yang membenci akan cuba sedaya upaya menelanjangkan kita dengan berbagai cara. Namun kita pun sudah lali dengan cacian mereka, lebih 25 tahun dicaci dan dimaki, akhirnya kita dah lali dan tak rasa sakit lagi. Ise bagi pameran ini aku perlu meminda tajuk besarnya, dari ‘Kesah Suatu Persahabatan’ kepada ‘Aku Ini Binatang Jalang’ (AIBJ). Tajuk AIBJ ini sebenarnya adalah suatu perkataan (dalam barisan ke 5) yang terkandung dalam puisi bertajuk AKU yang ditulis oleh penyair tersohor Indonesia bernama Chairil Anwar pada bulan Mac 1943. Aku Kalau sampai waktuku. 2 Ku mau tak seorang kan merayu… 3 Tidak juga kau… 4 Tak perlu sedu sedan itu… 5 Aku ini binatang jalang. 6 Dari kumpulannya terbuang… 7 Biar peluru menembus kulitku. 8 Aku tetap meradang menerjang… 9 Luka dan bisa kubawa berlari 10 Berlari… 11 Hingga hilang pedih peri,,, 12 Dan aku akan lebih tidak perduli 13 Aku mau hidup seribu tahun lagi…

1

(Mac, 1943)

Ise aku bukan lah pandai dalam bidang sastera, namun apabila aku menyantuni bait-bait kata pada setiap baris dalam puisi ini, ingatan aku kuat kepada pekara yang kita lalui. Aku cuba mengacukan bait kata-kata itu melalui rentetan peristiwa yang kita alami bersama, tapi aku hanya menggunakan cerita engkau sebagai sandaran.

12

Azizan Paiman


Puisi AKU ini aku bayangkan engkau dan 1) bila sampai waktunya barulah mereka faham apakah sebenarnya isi hati engkau selama ini. Engkau memendam sebuah duka (melalui cacian selama ini oleh mereka yang membenci engkau) sehingga akhir hayat mu. 2) Pemergian engkau itu janganlah ditangisi dengan perasaan penanggungan sesal seumur hidup (jika mereka mempunyai hati dan perasan) 3) Engkau juga meminta pekara yang sama pengikut-pengikut mereka yang sentiasa menelanjangkan engkau selama ini. 4) Bagi engkau perkara itu sudah terjadi, ia tidak boleh diperbaiki lagi dan tak perlulah mereka berpura-pura menagis tersedu-sedu. 5) Sebab pada hakikatnya engkau memang hodoh, bodoh dan bangsat bagi mereka (setelah aku perhalusi komentar mereka berkali-kali). 6) Bagi mereka diri engkau ibarat seperti selonggok sampah yang tidak bernilai langsung. 7) Engkau sentiasa ditembak dari pelbagai arah oleh mereka dan ada peluru hidup itu masuk kedalam hati. 8) Walaupun peluru itu memasuki hati engkau tapi engkau tetap melawan (secara membentuk lagi karya-karya tanpa putus asa). 9) Kesan sakit hati itu engkau membawanya bersama-sama dan 10) tetap membawanya sebab ia adalah suatu motivasi bagi engkau. 11) Malah akhirnya engkau sudah lari dengan kesakitan itu (sudah tidak ada rasa apa-apa pun apabila ditelanjangi). 12) Engkau sudah tidak mau melayan kerenah kumpulan itu dan terus pandang ke depan 13) Akhirnya engkau telah buktikan yang karya engkau boleh hidup walaupun jasad engkau sudah tiada. Ise ayat ke 13 itu benar-benar terjadi pada engkau sebab karya chronoLOGICal (2015) selepas engkau pergi ia masih lagi bergerak ke pameran bertaraf international bertajuk “The Strangers from Beyond the Mountain and the Sea”, the 2019 di The 7th edition of the Asian Art Biennial, di National Taiwan Museum of Fine Arts. Tampak gayanya karya ini yang ditelanjangi oleh ‘pemikir-pemikir hebat’ serta ‘soldadu-soldadu’ disini sebenarnya telah di terima kehadirannya oleh para kurator penting di peringkat international. (mungkin selepas ini ada pula suatu polimik baru yang mengatakan kurator dan muzium-muzium memilih seniman mengikut pintu belakang…Wallahualam) Ise bagi menterjemahkan karya AIBJ aku cuma memilih 21 gambar (dari 34 keping kesemuanya) dan aku susun secara sequence. 21 keping itu mewakili kepada tahun 2019 (kiranya begini 2 + 0 + 19 = 21). Tahun 2019 karya aku MKKEN kena sensor 3 kali dan karya chronoLOGICal (2015) engkau dipamerkan pada 2 biennale yang berbeza. Manakala pada tahun itu juga engkau meninggalkan kami untuk selamanya. Ok sahabat sampai disini sahaja perbualan aku dengan engkau melalui surat ini, aku sentiasa berdoa agar engkau sentiasa dicucuri rahmat oleh Allah, sekian.

Wassalam

A. Paiman Ruang Kasih, Manjung 7 Februari 2020 (13 Jamadil Akhir 1441)

Letter to ISE

13


14


15


16


17


Lienne Loy

Drifting

Aku Ini Binatang Jalang underscores Azizan Paiman’s belief that education is a vital component for change in Malaysia, and features works that continue his exploration of the classroom as a space where individuals are moulded and influenced. In 2019, Paiman was invited to participate in an exhibition Pusaka: Warisan Kemudi Wawasan, organised by Bank Negara. The show had called for artists to create works that reflected present-day Malaysia in the form of installations. In response, Paiman created Menjejaki Kembali Kesah-Kesah Ekonomi Negara (MKKEN). The installation consisted of 30 wooden desks and chairs, collected from a school in Lumut, Perak, organised to simulate a classroom within the gallery. Placed at the head of the installation was a teacher’s desk with an engraving of its origins, “donation from Old boys 1969”. Paiman would use the inscribed date of 1969 as a starting point of his research and 2018 as an end point, the year Pakatan Harapan would triumph over the ruling party, Barisan National, which had a hold on government for 61 years since. The work attempted to reflect on the intersection between education and the political realm, and included four portraits of those in the Council of Eminent Persons (CEP). The curators of the show expressed problems with the portraits and various remarks etched on the desks and had asked Paiman to make necessary changes. As a result, Paiman wrapped the portraits in white material and used grids of red tape to cover the tops of the desks. For his most recent photographic series on show at A+ Works of Art, Paiman has drawn upon the experience of self-censorship and feeling of dejection. The artist saw some parallels between his own experiences of being caught up in controversy and being harshly criticised with those of his good friend, artist Roslisham Ismail, a.k.a. Ise, who sadly passed in 2019. The two artists developed a friendship in university. During a critique of his final project “class room”, Paiman observed the professors unfairly condemn Ise and his work. Paiman believed that their disparaging comments continued to trouble Ise, even long after he left school, and felt that Ise had experienced the brunt of a flawed educational system.

18

Lienne Loy


With Aku Ini Binatang Jalang, Paiman explores the effects of such abuses of power in the interrelationships of teacher and student, and offers that dynamic as an exemplary metaphor for the power dynamics that exist in our larger political landscape. The production of Ise’s ‘class room’ (1997) and Paiman’s ‘Kesah Kayu Hanyut’ expressed the importance of our educational institutions as emblems of progress for the growing generation of Malaysians. The exhibition presents itself as a critique of political exploitation, and the significance of Aku Ini Binatang Jalang’s finds resonance in recent news headlines: the appointment of Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad as the country’s interim Education Minister, effective 3 January 2020. Once again, the country turns its attention toward education and the systemic issues that underly some of our troubled racial politics.

In the series of photographs that fills one room of the gallery, the artist is the antagonist, taking on the role of an educator in the midst of overseeing a class of students. The narrative unfolds to reveal a student’s humiliation at being disciplined by the teacher in front of his classmates; the student is further injured by being the subject of his classmates’ ridicule. As teachers attempt to develop the minds of their eager students, their perspectives and opinions have the ability to both encourage their students to question and push the boundaries of existing systems, and adversely to stunt and hinder those that contrast the majority. Those who don’t fit the mould or conflict with existing expectations may risk being excluded. Aku Ini Binatang Jalang testifies to Paiman’s ability to abstract and interpret larger systemic issues through personal anecdotes; his work allows us to empathise more deeply those who experience unjust condemnation and criticism.

The appointment of our Prime Minister cum Educational Minister was a decision made after the abrupt The title of the exhibition Aku Ini Binatang Jalang was resignation on 2 January 2020 of Dr. Maszlee Malik, extracted from Chairil Anwar’s poem “Aku” and alludes whose tenure was marked by controversy.1 The swift to the grief of being ostracised from a group. Much decision and agreement of his resignation has sparked like how Paiman thought Ise may have felt after the criticism that Malik is being used as a scapegoat for critique of his work “class room”, the poem depicts larger issues riddling the natio. 2 Furthermore, the an animal dejected from its pack and left to fend for appointment illustrates the power imbalances within itself from the perils of the world. “Aku” expresses the Malaysian politics, and this is a concern Paiman has inner dialogue of an animal in a state of bitterness, sought to highlight in his work. “Wounds and poison I’ll take running, / Running, Until the pain leaves, / And I will care even less”. In the case In Kesah Kayu Hanyut there is a sentence extracted of Ise, Paiman would suggest that the artist carried the from Dr. Maszlee Malik’s resignation statement: “wounds and poison” throughout his career, using his artwork and successful exhibitions to refute his critics “Saya dengan taat setia dan reda walaupun berat, and their barking disparagements. dengan nasihat ayahanda Perdana Menteri, saya Maszlee Malik memulangkan semula jawatan It’s arguable that Ise’s practice was better appreciate sebagai Menteri Pendidikan kepada Perdana outside of rather than within Malaysia. Despite his Menteri berkuat kuasa pada 3 Januari 2020” thirty-year curriculum vitae deserving much more recognition at home. Paiman has felt strong sympathy The words hang like a placard on the wall, unavoidable for the yearning and strife of both Ise and the animal and clear to the onlooking student who faces it. The of Anwar’s poem, and has been unable to un-see such statement and its explicit meaning is reminiscent of injustice evident within our society. the Japanese proverb, “the nail that sticks out gets hammered down”, suggesting that for a highly efficient The phrase “Aku ini binatang jalang” translates to “I am society to function, a level of homogeny is required but a wild animal” but implicitly suggests a creature and the pressure to conform is high. resigning to its sentence, as it roams the Earth in

Drifting

19


vicious defiance of a community that would never accept him. Paiman’s works echo a similar tone of surrender that rings throughout the exhibition. It is amplified by the weight encapsulated in the words of Dr. Maszlee Malik’s (not within the installation), “It is not the responsibility of a single ministry or a single minister, but it is the responsibility of all members of the community”. The impact of such words lingers as we continue to bare the burden and responsibility in our efforts to push for progress for our country.

1 ‘Mahathir keeps Malaysia guessing on next education minister.’, Sing Pei Tan, 12 January 2020. [online] South China Morning Post. https://www.scmp. com/comment/letters/ article/3045230/who-willmalaysias-next-educationchief-be-mahathir-keepsthem

2 This was implied during Malik’s resignation speech of which he confronted the media as targeting him and purposely not creating news around the Education Ministry’s successes and achievements. Additionally, other issues of economical disparaty, lagging economical recovery and environmental pollution are examples of issues that still persist in the country. ‘Malaysian Education Minister Maszlee Malik resigns, raising spectre of cabinet shake-up’, Tashny Sukumaran, 2 January 2020. [online] South China Morning Post https://www.scmp.com/ week-asia/politics/ article/3044365/malaysianeducation-ministermaszlee-malik-resignsraising 3 ‘Maszlee swipes at negative press, politicking in resignation speech’, 2 January 2020 (Modified on 3 January 2020) [Online] Malaysiakini, https:// www.malaysiakini.com/ news/505701

20

LIENNE LOY is a curator currently facilitating exhibitions held at A+ Works of Art, Kuala Lumpur, Malaysia. She assists in the curation of exhibitions that brings in artists from within the region of Southeast Asia, further bridging together artists of a wide scope of exposures and points in careers from emerging to mid-career, curators, writers and speakers. Along with piecing together shows and writing, she oversees the development and amalgamation of the gallery’s publications, which are printed alongside every exhibition held at the space. This is done with the aim to develop historical and cultural context of the works and artists that pass through. Lienne graduated from the School of the Art Institute of Chicago, with a Bachelors of Fine Arts degree and a focus in curatorial studies and exhibition design. She has had experience working in art institutions and galleries within the USA, all of which have influenced her perspective of assembling wholly intentional exhibitions that impart lasting value onto their audience, which encourage intellectual and progressive discourse.


“Saya dengan taat setia dan reda walaupun berat, dengan nasihat ayahanda Perdana Menteri, saya Maszlee Malik memulangkan semula jawatan sebagai Menteri Pendidikan kepada Perdana Menteri berkuat kuasa pada 3 Januari 2020� 21


p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p. p.

22

23 HORMAT 24 IKUT ARAHAN AKU 25 MEMBINA KEBENARAN 25 MERAH PADAM 26 APA YANG DIA BUAT? 26 MEMANTAU DARI MATA BURUNG 27 MENGENAL DIRI 28 MENYATAKAN KUASA MENGARAH 28 MELOREK KEBENCIAN 29 MENUJU SASARAN 30 MEMPERSOAL PERBUATAN 31 KEBENCIAN 32 TIDAK MELAWAN 33 KURANG AJAR 34 DEGIL 35 BODOH 35 HUDOH 36 AKU BERKUASA 37 KEBENGONGAN 38 AKU PENENTU 39 KU PENDAM SEBUAH DUKA

2020 Pigment print on Epson premium photo luster paper 100 × 75 cm (portrait format) 75 × 100 cm (landscape format) Edition: 3 + 1 AP



24



26



28




31


32


33


34


35


36





p. 40 Kesah Kayu Hanyut 2020 Public school desk and chair, driftwood found at a jetty in Lumut Dimension variable

40



Azizan Paiman b. 1970, Melaka, Malaysia. Lives and works in Kuala Lumpur. Azizan Paiman is an artist who explores the boundaries of social norms in Malaysia. He is interested in the crossovers between politics, gender and contemporary life, and, in particular, the quick pace at which Malaysia is developing and the dramatic changes that mark the evolution of its social, cultural, political and economic landscapes. The artist refers to himself as “a back-dated reporter”, a comment on how his practice often draws from and references the news. He has exhibited widely: in Malaysia at Bank Negara Malaysia Museum and Art Gallery (2019), A+ Works of Art (2019), the National Art Gallery (2017, 2015) and Galeri Petronas (2011); and internationally at the Singapore Biennale (2016), the 5th Asia-Pacific Triennial of Contemporary Art, Brisbane (2006), and the 1st Fukuoka Asian Art Triennial, Japan (1999). Paiman lives and works in Malaysia.

EDUCATION 2001 M.F.A., Manchester Metropolitan University, United Kingdom 1995 B.F.A., University Technology MARA UiTM, Selangor, Malaysia

SOLO EXHIBITIONS 2016 Inventory, Fumanart Space, Shah Alam, Malaysia 2014 A la Carte, Maison Francaise, Kuala Lumpur, Malaysia 2012 Ali Baba and the Frothy Thieves, Wei Ling Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 2009 Malaysia 365 Days of 2008, Wei Ling Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1996 Issue: Now and Then, Galeriwan, Kuala Lumpur, Malaysia The Independent day, Creative Centre, National Art Gallery, Malaysia

GROUP EXHIBITIONS 2019 PUSAKA, Warisan Kemudi Wawasan, Muzium dan Galeri Seni, Bank Negara Malaysia Rasa Sayang, Artswitcher Kunstwerks, Koln, Germany CLIMATE, Ipoh International Arts Festival, Muzium Darul Ridzuan, Ipoh, Malaysia 2018 Rupa-rupa(nya), Whitebox, Kuala Lumpur, Malaysia 2015 The Space Between, The Garden’s Mall, Kuala Lumpur, Malaysia TOLEH (KL Biennale Book Club), National Visual Art Gallery, Malaysia 2013 Kembara Jiwa, Fukuoka Asian Art Museum, Japan

42

2012 18@8 KUL-SIN, ION Art, Singapore 2010 Art Triangle, National Art Gallery, Malaysia Paperworks: marks and trails of artistic minds, Chandan Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia “Young Malaysian Artists 1: New Object(ion)”, Galeri Petronas, Kuala Lumpur, Malaysia Through the PeepholeThe Art of Secret Viewing, Fukouka Asian Art Museum, Japan 2009 Point Blank, House of Matahati, Kuala Lumpur, Malaysia 18 @ 8, 1 Malaysia: Beyond the Canvas, Weiling Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 2008 The Year That Was, Weiling Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Signature Art Prize 2008, Asia Pacific Breweries Foundation, Singapore Art Museum Singapore Susur Masa, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Mea Culpa, RA Fine Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 2007 ‘IMAGINE’ (art workshop), Summer Spectacular kids APT, Gallery of Modern Art, Brisbane, Australia ‘FILTERED’, Wei-Ling Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 50 Ways to Live in Malaysia, Contemplating 50 Years of Nation Building, Galeri Petronas, KLCC, Kuala Lumpur, Malaysia Between Generations - 50 Years Across Modern Art in Malaysia, Museum of Asian Art, University of Malaya, Kuala Lumpur, Malaysia STICK AND MOVE: Young Asian Artists in a Global


Context, Frey Norris Gallery, San Francisco, USA 2006 INDO-POP, KL Kartoon Kids, SLOT, Alexandria NSW, Australia MTV@ MELAYU TV, USM & ABN-AMBRO, George Town, Penang, Malaysia TABIK: Jeri Azahari, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 2005 The Power of Dreaming: Taman Sari, Gardens of Delight and Identity, Rimbun Dahan Gallery, Selangor Nerrative Strains, Galeri Petronas, KLCC, Kuala Lumpur, Malaysia In Print, Print in Malaysia, National Art Gallery, Malaysia 2004 Aiskirim Malaysia (Malaysia Edition) performance at Sultan Abdul Halim Jetty, Fort Cornwallis, Gurney Drive and Batu Feringgi and exhibition at Galeri Adiwarna, Universiti Sains Malaysia, Malaysia 2003 Wahana, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Young Contemporaries, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia

Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Art Exchange Programme for the 1st Fukuoka Asian Art Triennial, Fukuoka Asia Art Museum, Fukuoka, Japan Blind Date, Righton Gallery, Manchester Metropolitan University, Manchester, UK 1998 Apa? Apa? Kenapa?, Artis Pro Activ, Kuala Lumpur, Malaysia GEMA: Resonance- An Art Exhibition of Malaysian Contemporary art at Manes Gallery, Prague, Czech Republic 1997 Malaysian Drawing, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1st Electronic Art Show, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Philip Morris Art Exhibition, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia The Young Contemporaries, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1996 Contemporary Sculpture Show, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Philip Morris Art Exhibition, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Royal Over-Seas League, Over- Seas House, London, UK

Philip Morris Art Awards, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malay 2002 Off Wall, Off Pedestals, Akal di Ulu, Ulu Langat, Selangor, Malaysia 2001 Face The Act, Galeri Petronas, KLCC, Kuala Lumpur, Malaysia 2000 Blind Date, Pratt Institute, Brooklyn, New York, USA

The Young Contemporaries, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1995 From Tropical Wood, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia

7: SEVEN, Corner House Gallery, Manchester, UK 1999 Kembara Tenggara, Creative Gallery, National

Philip Morris Art Exhibition, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1994 EARTHWORKS: An Artist

Biography

Royal Over-Seas League, Edinburgh College of Art, Edinburgh, Scotland

Perspective, Galeriwan, Kuala Lumpur, Malaysia Culture in Context, Australian High Commission, Kuala Lumpur, Malaysia The Young Contemporaries, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia Video Art Festival, National art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1993 New Forms and Expression, Australian High Commission, Kuala Lumpur, Malaysia FORM & SOUL: Traditional Link in Contemporary Art, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 3rd Asean Traveling of Painting and Children’s Art, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1992 Malaysian Open, National art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia The Young Contemporaries, National art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia 1991 The Young Contemporaries, National Art Gallery, Kuala Lumpur, Malaysia

BIENNALES, TRIENNIALS AND OTHER PARTICIPATIONS BY THE ARTIST 2017 KL Biennale, National Art Gallery, Malaysia 2016 Mirror of Atlas, Singapore Biennale 2006 5th Asia-Pacific Triennial of Contemporary Art, Queensland Art Gallery, Brisbane, Australia 1999 1st Fukuoka Asian Art Triennial, Fukuoka Asia Art Museum, Fukuoka, Japan

AWARDS 2005 Resident Artist, Narrative

Strains, Galeri Petronas, KLCC, Kuala Lumpur 2004 Travel Grant, Visit to Republic Indonesia, Sponsored by National Art Gallery, Malaysia 2002 Major Award, The Young Contemporary, National Art Gallery, Kuala Lumpur 1999 Resident Artist – Art Exchange Programmed, 1st Fukuoka Asian Art Triennial, Fukuoka Asia ArtMuseum, Fukuoka, Japan The Young Lecturer Scheme Scholarship (sponsored by MARA University of Tecnology) for MA course at Manchester Metropolitan University, UK 1998 Travel Grant, Visit to Republic Indonesia, Sponsored by National Art Gallery, Malaysia 1997 Honorable Mention, The Philip Morris Art Awards, National Art Gallery, Malaysia Minor Award, The Young Contemporary, National Art Gallery, Malaysia 1996 Pearson Lowe Prize, Royal Over-Seas, London, UK 1995 Honorable Mention, The Philip Morris Art Awards, National Art Gallery, Malaysia 1994 Minor Award, The Young Contemporary, National Art Gallery, Malaysia 1992 Minor Award, The Young Contemporary, National Art Gallery, Malaysia

PUBLIC COLLECTIONS National Art Gallery, Kuala Lumpur Universiti Sains Malaysia Fukuoka Asian Art Museum, Fukuoka, Japan Queensland Art Gallery/ Gallery of Modern Art OTA Gallery, Tokyo, Japan Singapore Art Museum

43


A+ WORKS of ART and the artist wish to thank: Suhaila Hashim Kapallorek Art Space Percha Art Space Eusoff & Co Farah Arina & Co Imran Anuar (as ISE) Syahrul Nizam Shaari David Rlun & Carmen Rozaini Ismail & Co Ann Lee Fuad Arif Hamzah Yazd Lee Weng Choy Ray Langenbach

This book is published on the occasion of the exhibition Aku Ini Binatang Jalang, a solo exhibition by Azizan Paiman, held at A+ WORKS of ART, Kuala Lumpur (12—29 February 2020). Artist Azizian Paiman Writer Lienne Loy Copy Editor Lee Weng Choy Project Management Nikki Ong Design & Binding Kenta.Works Photography Damien Khoo Printer Prints Buddy Enterprise

First published by A+ WORKS of ART d6 - G - 8 d6 Trade Centre 801 Jalan Sentul 51000 Kuala Lumpur Malaysia +60 18 333 3399 info@aplusart.asia Facebook/Instagram: @aplusart.asia www.aplusart.asia Copyright © 2020, A+ WORKS of ART, Azizan Paiman and individual author. All articles and illustrations contained in this catalogue are subject to copyright law. Any use beyond the narrow limites defineded by copyright law, and without the express of the publisher, is forbidden and will be prosecuted.

44