Page 1

Пътуване до обратната страна на Земята

Домове сред снеговете

брой 10/ декември 2012 1


06

От редакцията

08

Антре вдъхновение

10

Антре архитектура 600 метра сливане с природата

26

Антре енциклопедия Block Lamp на Хари Коскинен


28

Антре архитектура Код:Червено

46

С кошница в ръка Тайнствата на кашмира

48

Антре интериор Финландска зимна приказка

70

С кошница в ръка С мирис на зимна гора

72

Антре тема Благотворителност не само по Коледа 4


76

С кошница в ръка Вкъщи за Коледа

78

Антре отдих Мигове на края на света

114

С кошница в ръка Детето на овцата

116

Антре отдих Пътуване във времето по швейцарски

110

Антре афиш 5


От редакцията Преди година излезе първият брой на Антре. Тогава си обещахме на страниците на списанието да се появяват само домове, хора и неща, които истински ни допадат, да не пълним компромисно страници и да излизаме всеки месец. Последното не успяхме да го спазим, а настоящият ни коледен брой закъсня ужасно. Няма да се оправдаваме, а само ще кажем: понякога в стриктните ни графици и добре предначертано ежедневие се случва нещо, което ни сепва. Обикновено, когато то се случи, си даваш сметка, че не крайните срокове и изпълнените служебни/социални/домашни ангажименти са важни. Осъзнаваме, че вероятно сме пренебрегвали хора, които са ни скъпи; че сме игнорирали здравето си и сега то си връща; че сме се вкопчвали в дребни случки и емоции, а не сме забелязвали потиснати чувства или дълбоко скътани мечти. Затова малко преди Рождество ви пожелаваме... Молим ви – обръщайте повече внимание на близките и важните за вас хора. Правете нещата, които си казвате, че ще направите, когато ви остане време, днес. Отправете поглед към облаците, а не към паничката на ближния. Прощавайте. Обичайте. Обичайте се.

6


ЕКИПЪТ НА

Кристина Нигохосян Ангел Василев Милен Якимов Eма Димитрова

Издава Антре ЕООД София 1618 ул. Ветрушка, бл. 70, ап. 2 телефон: 02/411 01 79 мобилен: 0878 54 67 67 имейл: info@antre.bg Антре уважава авторския труд. Всички фотографии в списанието са собственост на Антре или са закупени от техните автори.

7


вдъхновение През 1897 г. редакторът на нюйоркския вестник The Sun Франсис Чърч получава писмо от Вирджиния О'Ханлън. То гласи:

Скъпи редакторе! Аз съм на 8 години. Някои от моите приятели казват, че няма дядо Коледа. Татко казва: „Ако видиш нещо в „Сън“, значи е истина.“ Моля ви, кажете ми истината: има ли дядо Коледа? Вместо да го подмине бездушно, Чърч пише следния (вече доста известен) отговор:

Вирджиния, твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична епоха. Те вярват единствено на това, което виждат. Мислят, че нищо, което малките им умове не разбират, не съществува. Всички умове, Вирджиния, независимо дали принадлежат на възрастни, или на деца, са малки. (...) Да, Вирджиния, има дядо Коледа! Той съществува толкова очевидно, колкото любовта, щедростта и предаността, а ти знаеш, че тези неща изобилстват и дават на живота ти най-голямата красота и радост. (...) Да не вярваш в дядо Коледа това е като да не вярваш във феи. Може да накараш баща си да наеме мъже, които да наблюдават всеки комин на Бъдни вечер, за да хванат дядо Коледа, но дори и да не го видят да слиза, какво биха доказали? Никой не вижда дядо Коледа, но това не е знак, че той не съществува.

(...) Можеш да счупиш детска дрънкалка и да видиш какво създава звука вътре, но има було, което покрива невидимия свят и което дори най-силните мъже, нито дори обединената сила на найсилните мъже, които някога са живели, могат да повдигнат. Само вярата, фантазията, поезията, любовта, романтиката могат да дръпнат настрани завесата и да ни покажат божествената красота и величие, които са там. Всичко ли е истинско? О, Вирджиния, в целия свят няма нищо по-реално. Нямало дядо Коледа? Слава Богу, той е жив и ще живее винаги. След хиляда години, Вирджиния, не, след десет пъти по десет хиляди години той ще продължава да носи радост на детското сърце.


фотография Walther & Co.


архитектура


600 МЕТРА СЛИВАНЕ С ПРИРОДАТА Този дълъг дом е истинска наблюдателница към величествените гледки на Колорадо

фотографии PAUL WARCHOL, THOMAS DAMGAARD, PAUL BARDAGJY 11


Намира се на 2800 метра надморска височина в склоновете на Скалистите планини на Аспен. Пейзажът тук отдавна е претърпял множество брутални трансформации, благодарение на популярността на района в последните няколко десетилетия. Когато нюйоркското студио Voorsanger Architects се наема да построи просторен дом тук, задачата му е точно обратната – да въздейства възможно най-малко на околната среда. И дори да реабилитира и залеси района около резиденция Wildcat Ridge. 12


архитектура

13


14


архитектура

15


архитектура

16


Гледките на Колорадо са толкова величествени и покоряващи, че архитектите решават структурата на къщата да следва очертанията на планината. Затова и тя се простира на цели 600 метра по дължина, които мимикрират околните била. Дизайнът й се състои от три основни елемента: зрелищен огънат покрив, 4-метрова каменна стена, покрита с мъх, която разделя източното от западното крило на къщата и щедро количество екстериорно стъкло. 17


18


архитектура

19


Възможно найпрозрачен, домът дава възможност да се наслаждавате на планината, без нищо да прекъсва погледа ви. Общите помещения, кабинетът и голямата спалня се намират в западната част, докато стаите за гости гледат на изток към снижаващите се склонове на Аспен. Така, когато влизате в Wildcat Ridge, просторната всекидневна ви се пада вляво и нито една колона не пречи да се наслаждавате на заскрежените върхове насреща. Височината на тавана тук варира от 4 до 9 метра – все едно сте директно сред планината. Подът, стените и таваните са от черен орех, а външната фасада – от варовик и бетон. 20


архитектура

21


архитектура

22


23


24


архитектура

Напълно в унисон с философията на Voorsanger Architects да се слеят, а не да покорят природата, енергийните източници на резиденцията са напълно възобновяеми. 60 геотермални извора, са отговорни за отоплението (както и за охлаждането през лятото) на помещенията, басейна и водата в къщата. Така Wildcat Ridge се превръща в щедро островче за почивка, напълно независимо от околните условия. 25


енциклопедия

BLOCK LAMP НА ХАРИ КОСКИНЕН

Светлина като през къс лед – лампата на младия финландец моментално се превръща в обект на желание 26 26


BLOCK LAMP се появява неотдавна – през 1996 г. Тогава 26-годишният Коскинен предлага модела на сънародниците си Iitala, но дизайн компанията не се впечатлява особено. Хари не увесва нос – той е убеден в потенциала на простичкото си творение. Вторият му опит е успешен - Design House Stockholm усещат, че Block Lamp не е обичайната настолна лампа и я включват в каталога си още същата година. Така правоъгълният и полупрозрачен източник на светлина влиза в домовете на редица скандинавци и минималистично настроени хора по света. За мнозина той е олицетворение на севера – парче лед, през който прозира лъч от 25-ватова крушка. Вдъхновението на Коскинен обаче идва от индустриалните стъклени тухли. Подобно на тях, неговата Block Lamp се състои от два отделни масивни блока стъкло. Те са изработени на ръка и подложени на дълъг процес на охлаждане, за да се избегне всякаква възможност да се напукат впоследствие. В тяхната среда е оставено място за матова крушка. Кабелът е текстилен, а по случай 10-годишнината си лампата се сдобива с няколко цветови разновидности – бял, черен и червен.

Преди това обаче – още през 1998 г., Block Lamp получава наградата Excellent Swedish Design, година по-късно - Best New Product в Ню Йорк, а през 2000 г. става част от постоянната колекция на Музея за модерно изкуство MoMA. Междувременно Хари Коскинен е сред любимците на дизайн журитата по света и дори гръмко е обявен за най-великия съвременен продуктов дизайнер на Финландия. Независимо от последното обаче Коскинен не е твърде продуктивен, а стъклената му блок лампа си остава любимото ни негово произведение. Простотата й предразполага да я сложите на бюрото в офиса, на нощното шкафче до широката си спалня или на пода в хола, където да хвърля дискретна светлина почти като от свещ. Освен между трите цвята кабел, може да избирате между класическата и мини големина. Последната добавка към Block Lamp колекцията е тази от стъкло в цвят кехлибар с кафяв текстилен кабел. Цената варира от 121 евро за мини варианта до 219 евро за кехлибарения паралелепипед. Може да я поръчате от тук, а за доставка бройте още 15 евро. 27 27


архитектура

КОД: ЧЕРВЕНО Къщата на норвежко семейство се издига като смела детска рисунка сред снега на Осло


29


Колкото и отдалечена да ни се струва на пръв поглед, оказва се, че Red House се намира в западните предградия на норвежката столица. Но тъй като в страната на Фритьоф Нансен (както и на целия Скандинавски полуостров впрочем) хората рядко си позволяват да притесняват другите, този дом се е разположил на достатъчно разстояние от съседите. Причините за последното са две: да се запази уединението и да не се пречи на това на живеещите наблизо.

30


архитектура

31


32


архитектура

33


архитектура

34


Затова и водещата идея на архитектите от AS Architects е да конструират къщата перпендикулярно на течащата наблизо река. Така склонът е използван като начин живеещите отгоре съседи да не загубят живописната си гледка към водата. Обитателите на Red House пък се сдобиват с почти приказен дом.

35


36


архитектура

37


архитектура

Основните му помещения са на втория етаж, където са холът, кухнята и спалнята на родителите. Макар и с изложение на юг към долината, най-впечатляваща се оказва западната тераса, разкриваща простора на гората. Долният етаж пък е надвесен направо над реката за радост на децата, чиито стаи са там.

38


39


архитектура

40


41


архитектура

Интериорът (отново типично по скандинавски) е минималистичен – в бяло и дърво. Топлината идва от масивна каменна камина. Затова пък външният облик на къщата няма как да остане незабелязан – цялата дървена фасада, както и ламариненият покрив, са боядисани в кърваво червено. „Израз на темперамента на клиентите,” кратко обобщават от AS Architects. На фона на традиционните дървени еднофамилни къщи в квартала, Red House определено прави впечатление!

42


43


44


архитектура

фотографии NILS PETTER DALE

45


с кошница в ръка

Tайнсвата на Една от най-деликатните тъкани изисква специално отношение

С

къпи – това е първата мисъл, която ни хрумва, когато мислим за продуктите от кашмир. Високата им цена обаче е напълно основателна. Кашмирената коза, на която може да благодарим за меката суровина, дава максимум по 170 г на година, които се извличат с ресане, а не със стригане. Найкачественият кашмир идва от Монголия, а на-голям производител е Китай. Веднъж озовал се при вас, кашмирът със сигурност ще ви се отплати щедро. Мек и деликатен, той топли доста повече от обикновената вълна и 46

може да живее дълго, стига да се грижите добре за него. Ето как:  Никога не пускайте кашмирените си придобивки в пералня. Почистете добре мивката, преди да перете кашмир в нея или използвайте чист леген.  Напълнете съда с хладка вода и разтворете специален препарат за кашмир или, в краен случай, за деликатни тъкани.  Преди да ги накиснете, обърнете дрехите наопаки. Натиснете ги внимателно и оставете около 15 минути.

 Отмийте препарата обилно с хладка вода и изстискайте излишната нежно. В никакъв случай не усуквайте кашмирената материя, за да я изцедите. Положете я върху суха памучна кърпа, навийте на руло и притиснете, за да попие. След това проснете върху сух текстил и оставете да изсъхне.  Топченцата, които се образуват по дрехите и аксесоарите от кашмир, са естествен резултат от ползването им. Почиствайте ги със специална четка или камък, предназначени за това.


1

4

5

2

6

1 Фигурален шал 100 % кашмир, 89 лв., от More Cashmere 2 Шампоан за вълна и кашмир „Кедър”, 43 лв./500 мл., от Шипка 3

3 Момчешки ръкавици от ангора, памук и кашмир, 48 лв., от J. Crew 4 Четка за кашмирени тъкани, 64 лв., от Kent 5 Момичешка шапка 100 % кашмир, 120 лв., от J. Crew 6 Одеяло 100 % кашмир, 549 лв., от More Cashmere 47


ФИНЛАНДСКА ЗИ

Сняг, борова гора, езеро и сауна – какво п

48


интериор

ИМНА ПРИКАЗКА

повече ви трябва за един зимен уикенд?

49


интериор

За съжаление архитектът Виле Хара вече не посещава страхотната вила, която създава преди 2 години за себе си и вече бившата си съпруга. Въпреки това говори с гордост за този проект, който сякаш обобщава най-значимите финландските ценности – простата, удобство, уважение към природата и... наличие на сауна.

50


51


52


интериор

53


интериор

Вилата, разположена на остров насред едно от многобройните езера във Финландия, има толкова категорична форма, колкото опростен е интериорът й – тя е кръстовидна. Така Виле и партньорката му от архитектурно студио Avanto Ану Пуустинен осигуряват на обитателите й не едно, а цели четири изложения. В три посоки може да се наслаждавате на гледка към езерото Васкивеси, а на запад да се взирате в тъмнозеленото на боровата гора. Първите сутрешни лъчи ще огряват масата за закуска, обедното слънце – трапезарията, а привечер топлият блясък ще изпълва всекидневната. Слънцето няма директен достъп единствено до спалнята, за да не се налага поставянето на завеси – излишен детайл, според Виле.

54


55


56


интериор

57


Въобще всичко в четириъгълната постройка е на границата на необходимия минимум – като започнете от цветовете и стигнете до интериора. Отвън дървената конструкция е боядисана в черно, за да се слива с околните дървета, а и за да е в контраст със светлата вътрешност. Дървото продължава да доминира и интериора. Стени, тавани, подове, мебели – всичко е от изобилния за Финландия материал. Допълнителните акценти са в бяло – осветителните тела и роговете от северен елен на стената. Кожите на земята пък внасят нужната доза уют за присядане пред двете камини. Те са и единствените източници на топлина през зимата, но според Виле, са напълно достатъчни заради добрата изолация на къщата. 58


интериор

59


60


интериор

61


Изолацията и почти пасивното отопление я отличава от традиционните уикенд вили на финландците, които се отопляват през цялото време на електричество, за да не замръзне водата вътре. В 4-cornered villa такава опасност не съществува, защото течаща вода няма. Няма и електричество – трябва да разчитате на слънчевите панели, които не вършат никаква работа в тъмната финландска зима.

62


63


интериор

64


65


интериор

И ако на вас това ви звучи прекалено авантюристично за зимна ваканция, за младите жители на големите градове на Финландия това е почивка-мечта. Защото разполагат с топла къща, гореща сауна от 20 квадрата, ледено езеро и брилянтно красива природа наоколо. Както ни разказва Виле: „Сауната е важно място за нас, финландците. Това не е просто място за къпане, а възможност за релаксация и самовглъбяване. Сауната е място за почти ритуално пречистване във всичките му фази – разсъбличане, отдаване на топлината, измиване и охлаждане.”

66


67


68


интериор

Фотографии KUVIO.COM/ANDERS PORTMAN AND MARTIN SOMMERSCHIELD

69


с кошница в ръка

1

С мирис на Както при всичко останало, и при коледната декорация са актуални естествените материали и мотиви от природата 2

70

3


8

9

4

7

5

1 Гирлянд от 30 LED крушки във формата на горски плодове, 54 лв., от Next 2 Дървена къщичка за елха, 16 лв., от Antropologie 3 Плетени фигурки за елха, 11.50 лв./3 бр., от Крео 4 Играчки за елха хлопатари, 61 лв./6 бр. в декоративна кутия, от Toast

6

5 Дървени топки за елха, 22 лв./3 бр., от Next 6 Свещ от пчелен восък, 2.30 лв., от Arkobo 7 Памучен плат с коледен мотив, 14 лв., от Ikea 8 Памучни играчки за елха, 35.50 лв./9 бр., от Textura 9 Фенер от брезова кора, 30 лв., от Next 71


тема

Факт е, че се сещаме за нуждаещите се обикновено около християнските празници. Но също така е факт, че има хора, които се занимават с благотворене целогодишно. Яна Бюрер Тавание – журналист, директор на програма в Български хелзински комитет, стипендиант на TED, член на журито на „Човек на годината”, е един от тях. Потърсихме я, за да ни каже как да превърнем добрите си намерения в дела фотография ВЕРА ГОЦЕВА 72 72


Яна, стана ли българското общество по-нетолерантно към несправедливостите? Стана ли българинът по-милостив и желаещ да помогне? Мисля, че да. Макар да не съм сигурна дали промяната е само в нагласите на обществото - появиха се повече начини за това хората да се включват и да помагат. Вярвам, че много хора винаги са искали да даряват време за каузи, но не са знаели къде и как. Това постепенно се променя.

Тази година стартира сайтът TimeHeroes.Org, за който и ти имаш принос. Би ли обяснила как действа той и как хората, които искат, могат да са полезни там? Започнахме работа по платформата TimeHeroes.Org именно защото вярваме, че значителен брой хора в България имат силното желание да се включват в доброволчески дейности, но не го правят, защото не знаят къде и как - изисква се твърде много проучване и проактивност от тяхна страна, за да намерят подходящата дейност. Същевременно няма и достатъчно доброволчески инициативи, а когато ги има, те често не успяват да достигнат до своите таргет-групи.

Кои са каузите, които традиционно печелят най-много внимание и действие от страна на хората? Тези, свързани с деца. Категорично. Следвани от каузи, свързани с опазване на природата По последни данни по-малко от 10% от населението на България или грижа за животни. взема участие в доброволчески активности - най-ниското ниво А кои са неглижираните проблеми в Европейския съюз. Онова, което и най-често потъпкваните права доскоро липсваше, е мостът, който да свърже потенциалните в България? с организациите, Проблемите на възрастните хора доброволци имат нужда от тях. в домовете за хора с увреждания, които Нашият стремеж е да изградим изобщо на всички хора в някакъв този мост и процесът по тип затворени институции. намиране на подходящата Правата на етнически малцинства, на бежанци, на хора доброволческа инициатива да с различна сексуална ориентация. стане бърз и лесен. TimeHeroes.Org е сайт, Само маркирам - списъкът е дълъг. където човек може да намери

73 73


тема цялата информация относно предстоящите доброволчески инициативи и каузите, които имат нужда от всякаква (освен финансова) подкрепа. Сайтът ни позволява на неправителствени организации и на активни граждани да създават доброволчески събития и да описват различните активности, за които има нужда от помощ. Доброволците могат да разглеждат събитията и да се записват за тях. До този момент сме подкрепили или инициирали близо 130 каузи. Без пари за популяризация имаме 2000 регистрирани души на сайта и над 3000, които ни подкрепят в социалнте мрежи. Имаме страхотен фийдбек от организациите. Все повече граждани правят инициативи. Това изключително много ни радва. Наскоро спечелихме проект за финансиране от Фондация "Америка за България", което ще ни позволи да доразработим сайта и да го напълним с нови функционалности, както и да направим мащабна популяризационна кампания на платформата. Така ще бъдем още по-полезни на организациите и доброволците.

74

Освен там, има ли други места онлайн и офлайн, където може да се информираме за каузи и кампании, в които да сме полезни? TimeHeroes.Org се стреми да бъде мястото, където на едно място са събрани всички актуални доброволчески инициативи. При нас хората могат да търсят по тип кауза (свързана с деца, животни, природа, възрастни хора, култура и изкуство, подобряване на средата, здравеопазване, образование, хора с увреждания, и т.н.), по време, което могат да отделят, както и по локация. Разбира се, хората могат да търсят информация и на сайтовете на конкретни организации, които харесват. Информация за доброволчество има и при нашите приятели от Информационния портал за неправителствените организации. По какъв друг начин, освен със смс дарение и доброволчество, може да се помага на деца, лишени от родителска грижа, на домове за възрастни, хора с увреждания или други нуждаещи се? С подкрепа на инициативи, свързани с промяна на системата и промяна на законодателството.


С интерес какво се случва в тези сфери, с повече активно гражданство, с подкрепа на петиции, с ходене на протести. С непримиряване! Често ни е случвало да ни спират с картички за хора в нужда, да звънят на вратата на дома ни, за да искат дарения за болни деца. Наясно сме, че има ужасно много нуждаещи се хора, но как да разпознаваме кога става дума за истински нуждаещи се? Сложно е. Въпрос на вътрешно усещане, може би. Сигурното е да даряваме през системата на единния дарителски номер (www. dmsbg.com, номер 17 777) - там всяка кауза минава внимателна проверка, няма измами. Казвам го като човек, който е в съветническия борд на DMS и е включен в процеса по одобряване на каузите. Какво си пожелаваш на себе и какво да се промени в България възможно най-скоро? Да осъзнаем, че всичко зависи от нас. По-малко да мрънкаме и повече да действаме. Съдбата е глината в ръцете ни.

КЪДЕ ДА БЛАГОТВОРИТЕ: http://timeheroes.org/ Тук има информация за почти всички актуални кампании и благотворителни инициативи. http://sosbg.org/ На сайта на SOS Детски селища може да помогнете с еднократно дарение, да станете SOS приятел с редовни месечни вноски, да закупите коледни картички, с приходите от които подпомагате селищата. http://www.redcross.bg/ Червеният кръст е организация, която подкрепя широк спектър от каузи и начини, по които може да станете благодетел. Освен с парични дарения за различни кампании, може да се включите като дарител на стоки, както и като доброволец. http://www.podslon.org/ Това е сайтът на фондация „Защитено жилище Заедно”, която осигурява дом на младежи, напуснали институциите поради навършване на пълнолетие. Приемат помощ под формата на парични дарения, задоволяване на продоволствените нужди на жилището или просто участие с дейност и съвети в живота на дома. http://darikruv.com/ Всичко, което ви е нужно да знаете, ако искате да станете кръводарител.

75


с кошница в ръка

Вкъщи за Нищо не създава повече уют у дома от празнична и богата маса

3

4

1

2

5

76


6 9

7

10 1 Коледни шотове, 36 лв./2 бр., от Scandinavian Design 2 Сет за торта в 8 части, 45 лв., от Aiko 3 Стъклена купа за сервиране, 15 лв., от Ikea 4 Подложки за хранене, 14 лв./4 бр., от La Redoute 5 Форми за сладки, 7.99 лв./6 бр., от Ikea 6 Съд за греяно вино, 60 лв., от Drift Living 7 Поставка за салфетки, 3.99 лв., от Ikea 8

8 Коледна гарафа, 34 лв., от Scandinavian Design 9 Купа-катеричка, 22 лв., от Scandinavian Design 10 Чаши за шампанско със златен детайл, 48 лв./4 бр., от Next 77


отдих

Нашето пожелание за 2013 г. – почивка в умопомрачителния Tierra Patagonia фотографии PIA VEGARA


79


80


отдих

Патагония – звучи като почти митично място, където едва ли някога ще стъпи кракът ви. Може и да размислите за последното, след като се разходите (виртуално) из един от най-впечатляващите хотели, на които сме попадали през последните месеци.

81


82


отдих

83


отдих

МЯСТОТО

Tierra Patagonia се намира в най-южната част на Чили сред величествените пейзажи на природен парк Торес дел Пайне. Биосферен резерват на ЮНЕСКО, мястото предлага почти нереални гледки към острите зъбери на чилийските Анди, драматичните цветове на пампата на Патагония и кристално ледените води на езерото Сармиенто.

84


85


86


отдих

87


отдих

88


Точно на неговия бряг се е опънала виещата се снага на хотел Tierra Patagonia. Архитектурата – дело на чилийския архитект Касу Сегерс, и интериорът му са естествено продължение на околността, изградени почти изцяло от дърво. Самата конструкция пък оказва почит на традиционното строителство на местните Теуелче (или „патагонци”, както ги нарекъл Магелан през 1520 г. заради високия им ръст). Озовете ли се вътре, ще се чувствате буквално приютени под извитите дървени тавани, грубите дънери, дискретната светлина, множеството кожи и вълнени одеяла, с които да се заметнете, докато отмаряте в някое от общите помещения в сградата. 89


90


отдих

91


отдих

92


СТАИТЕ

Те са 40 и всички разполагат с просторни витринни прозорци към Сармиенто и покритите със сняг и лед върхове. Семпъл, но ефектен интериор, топла баня с вана и прекрасен качествен текстил са характерни както за стандартните, така и за лукс стаите, и апартаментите. Трите мезонета предлагат хол на горния етаж, спалня и баня на долния с обща площ 55 квадрата. Апартаментите пък се помещават върху 72 квадрата и в тях могат да отседнат 6 човека, без на никой от тях да му бъде тясно.

93


Който и вариант за отсядане да изберете имайте предвид, че в цената са включени закуска, обяд и вечеря, 24-часов бар с безалкохолни напитки и местни вина, трансфер от и до местното летище, всекидневни екскурзии, използване на спа, сауна и парна баня, както и безплатен престой за деца до 4 години.

94


отдих

95


96


отдих

97


отдих

98


НАСЛАДИТЕ

Първата от тях се нарича Uma Spa. Дори да не сте почитатели на балнео процедурите, няма как да не изгубите ума и дума при вида на огромния закрит басейн, от който се открива спираща дъха гледка към зъберите на Андите. Джакузи, парна баня, сауна и всякакви видове масажи се предлагат за по-претенциозните.

99


100


отдих

101


отдих

102


103


Кухнята е другият кеф, за който си струва да предвидите дълго пътуване до Чили. В Tierra Patagonia майстор готвачът използва само местни продукти – от морските дарове на Магелановия проток до прочутото патагонско асадо – агнешко, печено дълго на бавен огън. Чилийските вина едва ли има смисъл да ги споменаваме – всеки любител на гроздовото питие може единствено да ги мисли с добро.

104


отдих

105


отдих

106


107


НАОКОЛО Разбира се, не си струва да прекосявате половината земно кълбо по диагонал, ако не сте предвидили и да се разходите наоколо. А в Антре нямаме никакви съмнения, че Патагония е едно от най-екзотичните и различни места на Земята, на които може да попаднете. Само на няколко часа път от Антарктида, пейзажът тук предлага комбинация от смразяващата красота на ледения континент и драматичните планински гледки на Южна Америка. Непокътната природа пък приютява любопитни местни видове като лама гуанако, патагонска сива лисица, гризачът туко-туко, чилийско фламинго и много други.

108


отдих

109


ОЩЕ ДЕТАЙЛИ Tierra Patagonia работи от 1 септември до 30 април, а повече подробности може да видите на сайта на хотела. Самолетни билети от София до Сантяго де Чили предлагат Air France, British Airways, Iberia, KLM Royal Dutch Airlines, Lufthansa.

112


отдих

За да се потопите в атмосферата на Tierra Patagonia, натиснете PLAY.

PLAY

113


с кошница в ръка

Детето на Всъщност става дума за вълната и всички нейни производни, от които се правят найразнообразни неща

1

3 2

4

114


8 5

9

6 1 Калъф за iPad от туид, 130 лв., от Etsy 2 Сцената на Рождество от филц, 82 лв., от Etsy 3 Вълнено одеяло, 89 лв., от Ikea 4 Портмоне от вълна и кожа, 43 лв., от Antropologie 5 Абажур от филц, 97 лв., от Etsy 6 Декоративна възглавница от монголска вълна, 70 лв., от La Redoute 7 Пантофи от вълна и мек велур, 156 лв., от Toast 8 Вълнена възглавница, 200 лв., от Ferm Living 7

9 Детска овца за яздене от дърво и овче руно, 660 лв., от Danish Crafts 115


ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО ПО ШВЕЙЦАРСКИ

Къща от 17 век близо до Сейнт Мориц съчетава домашен уют с лукса на близкия зимен курорт


отдих

117


Chesa Wazzau се намира в градчето Бевер в прочутия ски регион Енгадин в Швейцария и е идеалното място, ако искате да избегнете тълпите на близкия Сейнт Мориц, но все пак да се насладите на зимна ваканция в швейцарски дух. 118


отдих

119


120


отдих Реставрираната жилищна постройка е типична за района – сводести тавани, вдадени навътре прозорци и характерните сграфито декорации по стените. Поддържа се от фотографа Кристиян и съпругата му, отговорна за интериора и декорацията.

121


Целта на семейството е да запази местния дух, затова и много от мебелите, заварени в къщата, са запазени и възстановени за употреба, а повечето от останалите са от антиквариати. Груби дървени врати, стари скринове и приглушена светлина посрещат гостите във вестибюла на Chesa Wazzau. 122


отдих

123


124


отдих Там ги очакват свежи цветя и характерния за Енгадин кейк с ядки – жест за „добре дошли” от собствениците. От там нататък как ще организирате деня си е ваша задача.

125


Все пак Кристиян предлага няколко насоки. „Бих започнал с уютна закуска с близките около голямата маса в трапезарията, след това със затоплящо каране на ски или на кънки по замръзналите езера. Следобедите са идеални за спа глезене в новия Mineralbad & Spa в Самедан или пък за разходна им многото галерии в Енгадин.

126


архитектура отдих

127


128


отдих

Перфектната вечеря е на свещи в Chesa Wazzau – може да се възползвате от услугите на майстор-готвач, който да приготви специално за вас местни специалитети. Или да вечерята в някой от прекрасните близки ресторанти.” 129


Със сигурност не трябва да пропускате околните върхове и величествени глетчери, 350-те километра идеални писти и невероятната природа на Енгадин, който заслужава посещение дори и да не сте запалени скиори. 130


отдих

131


132


отдих

В Chesa Wazzau могат да се настанят между 4 и 12 човека за минимален престой от една седмица. Повече подробности вижте на http://www.welcomebeyond.com/property/chesa-wazzau/ 133


афиш На голям екран

ЖИВОТЪТ НА ПИ

Когато преди няколко години прочетохме едноименната книга на Ян Мартел, и през ум не ни е минавало, че историята може да бъде екранизирана – прекалено магическа и прекалено метафорична е, за да си я представим на филм. Анг Лий („Планината Броукбек”, „Тигър и дракон”) вероятно е от малкото режисьори, които би се справил. Остава да видим познали ли сме. От 21 декември от Александра Филмс НА РИМ С ЛЮБОВ

Уди Алън продължава с обясненията в любов към различни градове по света. След „Вики Кристина Барселона”, „Каквото дойде” (където приемаме Ню Йорк за главно действащо лице) и „Полунощ в Париж”, е ред на Рим. Той е фон на няколко любови и няколко забавни случки, в които участват Алек Болдуин, Елън Пейдж, Роберто Бенини, Орнела Мути и други. От 21 декември от А+ Синема НЕВЪЗМОЖНОТО

Наоми Уотс и Юън Макгрегър са двойка с три малки деца във филма на Хуан Антонио Байона за цунамито в Азия през 2004 г. Заминали са за почивка в Тайван, когато огромната вълна помита курорта, в който са отседнали, и разделя семейството. Драматичните събития отприщват не само ужаса, но и човешката съпричастност в душите им. От 28 декември от А+ Синема МАМА

Този интригуващ трилър е продуциран от Гийермо дел Торо („Лабиринтът на фавна”) и обещава да ни държи приковани на стола до последната минута. След смъртта на родителите им, сестрите Виктория и Лили изчезват. 5-години по-късно чичо им Лукас ги открива в колиба в гората и прибира при себе си. Той обаче ще открие, че момиченцата не са единствените, които се населват в дома му. От 18 януари от Форум Филм

134


От колоните

CEE LO GREEN, Magic Moment

Всяка Коледа поне дузина артисти се сещат да издадат празничен албум, който (в повечето случаи) става единствено за фон на суетнята в кухнята по празниците. Не точно такъв е случаят със Сий Лоу Грийн, от когото сме свикнали да очакваме повече. Дискът включва традиционните White Christmas, Santa Clause Is Coming To Town, Silent Night в необичайни аранжименти, а сред гостите са Род Стюарт, Кристина Агилера и Мъпетите.

SOUNDGARDEN, King Animal

Soundgarden си остават групата от гръндж вълната през 90-те с най-малко сътресения в историята си. Затова и никой не остана изненадан при новината за нов албум. King Animal е шестият им студиен запис, а много от феновете на сиатълската четворка въздъхнаха облекчено след неговото излизане. Първо – защото няма изненади и парчетата са безкомпромисни, както сме свикнали. И второ – защото Крис Корнел поне за малко ще забрави за не особено успешните си соло изяви.

BRUNO MARS, Unorthodox Jukebox

Когато се появи на музикалния небосклон преди няколко години, Бруно Марс беше като свеж полъх в леко доскучалата поп сцена. Дебютът му Doo-Wops & Hooligans беше албум, който със сигурност си пуснахме повече от веднъж. Unorthodox Jukebox обещава да повтори съдбата му. Ако все пак имаш съмнения дали да си купиш диска, можеш първо да го чуеш съвсем безплатно на http://www. unorthodoxjukebox.com/.

135


афиш

100

50

10

100

50

10

На нощното шкафче

50

50 100 50 100 50 100

10

100

50 100

10 50

10

100

50

10

100

50

10

100

50

10

100

50

100

50

10

100

50

10

100

10 50 10

50

50

100

100

10 10

50

50

100

50

10

100

50 100

10

книга

50 100 10 50 100

50

10

книга

10

100

50

10

100

50

10

100

32 1

Дългоочакваната трилогия на найчетения японски автор проследява съдбите на Аомаме и Тенго в един паралелен свят, където не всичко е каквото изглежда.

136

100

1Q84 от Харуки Мураками, Колибри

50

10

100

50

10

100

книга

книга

100

w.colibri.bg

10

книга

16 лв.

50

3 21 1 1

10

100

50

1 84 1

100

1 84

1 84 1 84 1 84

10

1 84

10

100

50

10

10

100

50

10

10

100

100

50

50

10

10

10

100

100

50

50

10

10

са публикуваниги на 1Q84, грабват миса завладени лята на Аома, анния паралев те обитават. - по-късно – за телите Мура- неочаквано йрета на рома- повеството - му въобрато онът е поклон ифрата 9 на -. зтакси в тежяа и спешна заn всяка цена. -облема и тя .си започва да твителност-ел, води едно -докато не се еързана с литеедатствало с о- момиче. Иса силно на чио и измислица? у т да книга усещат, е могат един ,

Жената на тигъра от Теа Обрехт, Пергамент Прес

Необичайната история за един тигър, избягал от зоопарк на Балканите и едно момиче, която години по-късно ще се окаже свързана с него, докато търси себе си.

Американска поезия, Intense

Сравнително тънкото томче събира някои от найзнаковите имена за американската литература като Ралф Уолдо Емерсън, Емили Дикинсън, Т. С. Елиът, Е. Е. Къмингс, Алън Гинзбърг.


ДЖУЛИЯ ЧАЙЛД И ЖАК ПЕПЕН

Да готвим у дома

с Джулия и Жак

с Джулия и Жак

Да готвим у дома Д Ж УЛ И Я Ч А Й Л Д

И

Ж АК ПЕПЕН

Да готвим у дома с Джулия и Жак, Колибри

Двамата найпопулярни и колоритни готвачи на планетата – Джулия Чайлд и Жак Папен, предлагат любимите си рецепти и трикове за приготвянето им.

Писма от Джон Ленън, Сиела Жестокото присъствие на времето от Дженифър Игън, Милениум

Това е романът, получил последната награда „Пулицър”. Всяка глава в него разказва за различен човек, в различна държава и в различен отрязък от времето.

Безценна книга за всеки фен на Бийтълс, както и за почитателите на епистоларната литература. Всяко писмо на Ленън е предшествано от неговата история.

137


Абонирайте се безплатно за новите броеве на ТУК

антре - брой 10  

Антре - брой 10 - Коледният брой на списание антре

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you