Page 1


Sobre La Lanzadera. Xarxa de Creació al delta del Llobregat. LA LANZADERA és una organització col·laborativa que planteja un treball transversal entre institucions, col·lectius i persones amb un doble fi comú: (primer) fer visible, promoure i potenciar el teixit creatiu local tant en relació al territori com al sector cultural global (i segon) establir un espai d’intercanvi, [in] formació, debat i reflexió sobre les pràctiques creatives entre els agents vinculats a la xarxa. LA LANZADERA sorgeix d’un desig comú de diverses persones, entitats i institucions d’organitzar-se per activar propostes que dinamitzin el teixit creatiu local sense la voluntat d’esdevenir una organització formal i d’aquesta manera preservar la diversitat d’interessos, tendències i posicionaments personals. En aquest sentit, la pertinença a la xarxa es defineix en funció del compromís i la complicitat que cada persona pren en relació a les diverses accions que es realitzin en aquest marc. En coherència amb les noves formes de participació i representativitat, en el context de la crisi democràtica global, es defineix qui pertany a LA LANZADERA des de la participació i la presència en les activitats de la mateixa i, pel contrari, la xarxa no pretén representar a ningú ni a cap col·lectiu. El funcionament de LA LANZADERA és assembleari i s’organitza a partir de la definició d’un grup motor que articula les accions i grups de treball que planifiquen i desenvolupen les tasques.

Grup motor de Coordenades2012: Alicia Durán, Anna Nos, Dani Gomari, Dídac Rocho, Esther Merchán, Gabri Guerrero, Laia Campanyà, Lluc Mayol, Marta Ardíaca, Elvira Pujol, Núria Inés, Núria Oreja, Olga Merchán, Paloma Mateos, Laura Quinto, Ferran Cussó i Brigit Torrents.

Han col·laborat en el procés de definició i organització: Abel del Castillo, Alba Marín, Ángeles Urretavizcaya, Carlos Fernández, Cristina Martín, Elvira Pujol, Estela Moreno, Francesc Cànovas, Stella Rubio, Jesús Belmonte, Jose García, Maite Travé, Manuel Berbúdez, Mariano Ríos, Montse Mayol, Oriol Fontdevila, Paco Ortiz, Rosa Delgado, Rosa Mayol, Sheila Malla, Silvia González i Vanessa Martínez. Intervencions artístiques: Albert Rodríguez, Andrea Lamount, Ángeles Urretavizcaya, Toni Muñoz Ortega, Artema Producciones, Aurora Periane González, Cesco & María, Charito Calambre, Chicken’s Love Art, Dario Amaro, Drawing & Stamping, David Faure, Didac Rocho Ribas, Elisa García Coll, Encarna Boada, Estela Moreno Orteso, Eva Casals Masat, Francesc Cánovas, G.R.I.A.L: GRUP DE RECERCA I INVESTIGACIÓ ARTÍSTICA LOCAL (Mariano Rios, Rodolfo Valero, Manuel Luque i Diego López), Julia Cáceres, La Montse i els veïns, Lasaña de Verduras, LOU, Maite Travé, Marc Llopart, Mariano Ríos, Mireya Maralma, Míriam Vázquez, Montse Sans, NOC (Núria Oreja), Norther Winslow Colective, Papalani Teatro, Planeando Truchas, Rainbow & Fina, Ramon Brichs, Rara es y rara será (David Martos), Xavier Esteban i Èrika Sànchez.

Amb el suport de:

Agraïm especialment la col·laboració de: Cal Pere Tarrida, Abelló, Mercat Municipal, L’Artesà, Moda Fonollosa, Home Moda, Fonollosa Dona, Spinete, Peixeteria Crismarc, Peixos Elena, Joves.Prat, La Capsa, UNZIP, Cooperativa Obrera de Viviendas, Mariano Rios, Escola d’Arts Del Prat, Tatàricum, Primer Clau, Cèntric Gastrobar, Ona nuit y Uikú. Coworking El Prat.

lalanzadera.net

2

la lanzadera


Què és Coordenades 2012?

Com fer servir aquest àlbum?

COORDENADES 2012 és una acció col·lectiva organitzada i autogestionada per persones i col·lectius relacionats amb la creació visual en totes les seves disciplines amb l’objectiu de fer visible i posar en valor, dins i fora del territori, la diversa i rica activitat artística que es produeix al Prat i el seu entorn, més enllà de protagonismes individuals o institucionals.

És una àlbum de cromos bastant convencional, on has d’enganxar els cromos als seus llocs per veure’l complert i amb les imatges a tot color, i es pot aconseguir per només 0,50€ a l’estació de la RENFE o a l’Escola d’Arts del Prat.

Dotze hores plenes d’activitats, exposicions en espais diversos: Locals comercials, tallers de creació, espais en desús, espai públic, etc. Una invasió d’art per tota la ciutat que es desplegades a partir de les següents accions: 1. Intervencions artístiques. (d’11h. a 19 h.): 38 intervencions es distribueixen al llarg de 3 rutes que conformen els 27 punts de la ciutat. 2. Primera col·lecció de cromos de creadors i creadores de La Lanzadera: Una publicació en forma d’àlbum de cromos. Una ocasió única per convertir-nos en col·leccionistes d’art low-cost. 3. Presentació de la pàgina web de la Lanzadera: Un web que pretén esdevenir un punt de trobada per a creadors i creadores visuals de l’entorn del Prat de Llobregat. Un espai de difusió per mostrar i posar en relació els treballs i els projectes no tan sols de persones que participen a Coordenades 2012 si no que també vulguin sumar-se a la iniciativa més endavant.

No obstant, té la particularitat de que els cromos no es compren a les botigues, sinó que s’adquireixen a mesura que es va passant pels diferents espais intervinguts que configuren els recorreguts de Coordenades 2012. Si vas a les pàgines dels cromos, podràs veure que cada un d’ells és d’un artista o col·lectiu que participa a Coordenades 2012. Allà hi apareix la informació d’on està exposada la seva obra per aquest esdeveniment, i per tant, d’on podràs fer-te amb el seu cromo. Els cromos dels artistes estan als llocs on estan les seves obres, així que si vas a veure-la agafa’n un i enganxa-ho al seu lloc corresponent. Així, segons vagis fent els recorreguts, podràs anar omplint l’àlbum! Per saber on exposa cada artista mira la legenda de la pàgina 5. Allà trobaràs el lloc on pots veure la seva obra. Si no coneixes el local, només has de mirar el mapa de la pàgina 4 de aquest àlbum i mirar l’adreça o com anar-hi. A cada punt dels recorreguts, a més, podràs agafar dos cromos més. Aquí intervindrà la sort per veure si tens molts repetits o no. Si al final del dia vols canviar els que et sobrin, ho podràs fer a la festa organitzada per La Lanzadera a l’estació de RENFE, a les 21h. Ja saps, “ARTE CON TODOS”!

4. Festa fi de trajecte (de 21 a 23 h) a la plaça de la Renfe del Prat: Presentació del vídeo documental Coordenades 2012, la web de La Lanzadera i espai d’intercanvi i adquisició de cromos i música.

coordenades 2012

3


4

la lanzadera


LINEA 3 Uikú Didac Rocho Ribas Els dictadors també van al cine

LINEA 1 Jardins Francesc Macià JV Balart / Josep Meizoso / Josep Raduà Nàufrags urbans

Tataricum Andrea Lamount Diari d’un Spotter

Cal Pere Tarrida Dario Amaro Drawing & Stamping

Inici del curt al Taller d’escultura Artema Producciones

Peixeteria Crismarc Elisa García Coll Paraules Nutritives

Ona Nuit Aurora Periane González Processos de restauració i consolidació d’obres d’art.

Fonollosa home Estela Moreno Orteso OATTIRE

Remolar Cesco & María Black Leather

Mercat Municipal (WC) Eva Casals Masat Desconeguts urbanites

Cèntric Gastrobar Charito Calambre Charac-nido

Artesà Francesc Cànovas Mostra de curtmetratges

Uikú Chicken’s Love Art Chicken’s Love Art

Mercat municipal (Pati) Lasaña de Verduras La Gallina peluchina Fonollosa Dona Maite Travé Pupa Remolar Mireya Maralma Monsturos y héroes Abelló Míriam Vázquez Quines cames! Spinete NOC (Núria Oreja) AtraPRATs Peixos Elena Norther Winslow Collective (Lluc Mayol i Luis J. Higueras) A died fish in a corner Plaça Catalunya Planeando Truchas Això era i no era... Artesà Xavier Esteban i Èrika Sànchez Decálogo para la revolución individual

LINEA 2 C. Maurici Vilomara La Montse i els veïns s.t.

Papeleria Piscis Encarna Boada El Color i l’emoció

Fondo d’en Peixo Albert Rodríguez ...continuarà...

Rotonda C. Penedès G.R.I.A.L. (Mariano Rios, Rodolf Valero, Manuel Luque i Diego López) Sense horitzó

Jardins de Francesc Macià Toni Muñoz Ortega Sang de nino

Antiga Escola COV Julia Cáceres Retrats de família

Jardins de Francesc Macià David Faure Puesto de energía

Uikú LOU Imatges Pensades

Antiga Escola COV Papalani Teatro s.t.

Primer clau Marc Llopart “End of Days”

Fondo d’en Peixo Ramon Brichs Sinopia

Taller d’escultura Mariano Rios El asesino de las palabras

Mur del Lloro Rara es y rara será (David Martos) Quién te ha visto y quién te ve

Remolar Rainbow & Fina Cameo!

Passatge del Mercat Ángeles Urretavizcaya Migrantes

Dolmar Montse Sans Converses al voltant d’una ampolla coordenades 2012

5


És probable que les paraules se les porti el vent. Sent com és una reacció psicològica, l’humor com la por són una resposta a la frustració. Així doncs, anem tocant la lira, quan s’encén una guspira. Al Prat quin enrenou, Quan tot i tothom es cou.

JV Balart / Josep Meizoso / Josep Raduà

Dario Amaro llega a Barcelona en el año 2004 habiendo explorado muy poco su faceta artística. Desde este punto Dario comienza a dar vida a su creatividad, pero siempre intentando buscar nuevas influencias para así definir su estilo propio y ahí es cuando realmente empieza a desarrollarse artísticamente probando diferentes estilos artísticos.

DARIO AMARO

LINEA 1

Vaig estudiar Guió i Direcció Cinematogràfica al CECC. He dirigit curtmetratges de ficció, i els últims 4 s’han estrenat a cinemes i han format part de la seva programació. Col·laboro en el Prat Radio fent la secció de cine i porto anys impartint tallers a diferents centres cívics del Prat i BCN. Avui dia porto el taller de cine de l’Escola d’Arts del Prat. Actualment estic intentant fer unl llargmetratge, parlant amb diverses productores amb el guió sota el braç.....

6

Francesc Cànovas la lanzadera


Soc dissenyadora; però desprès del meu primer contacte com Figurinista, despertaren en mi noves inquietuds que van provocar una necessitat creativa a- comercial que fusiona vestuari, paper i espai. He orientat la meva formació i experiència cap al vestuari i escenografia per l’espectacle. Actualment tinc un equip que inclou taller, patronista i sastressa, a més de contactes amb diversos tallers especialitzats en producció de vestuari.

Estela Moreno

Viviendo en el país de las chucherías y de los animales con colores imposibles lasaña de verduras te llevará con sus creaciones a un mundo de color y te dará su toque divertido, no te quedes sin ver sus creaciones que te llevarán al mundo de la fantasía.

Al meu somni recurrent apareix la meva ciutat abandonada. No ha passat res greu, sinó que s’ha abandonat per ella mateixa: les persones que l’habitaven prefereixen viure d’altra manera, més lligada a la natura. Passejo pels carrers deserts, on les plantes creixen per tots els recons. Les fotos que faig de plantes al asfalt pretenen obrir-nos els ulls a una nova manera de ser i viure.

Lasaña De Verduras

Eva Casals

Paraules de ceràmica utilitzades com a mercaderies en una botiga de peix. Conceptes que no és poden menjar però que nodreixen els nostres pensaments sobre nosaltres i les nostres relacions interpersonals diàries. Utilitzar metafòricament els sistemes tradicionals de conservació tals com la salació, per exemple, per mantenir la matèria primera en el millor estat o bé, per desfer aquella actitud equivocada, aquell funcionament erroni.

Elisa Garcia

coordenades 2012

7


Artista multidisciplinar que reflexiona entorn a la fricció existent entre la naturalesa essencial de l’esser envers les normes socials que el dirigeixen. En els seus projectes estableix una relació entre la indumentària i la modificació del cos per a criticar la manipulació que transcendeix del vestit i revisar els trets identitaris que ens defineixen.

Mireya Maralma L’exposició està dividida en il·lustracions i quadres que reflecteixen caràcters de l’ésser humà en una actitud miserable, com a monstres o bé en una actitud humana, com a herois i sobre tot, amb un punt d’humor. Tracta la psicologia de la gent que ens envolta amb imatges variades en estil.

Maite Travé

LINEA 1

Els meus treballs giren entorn la quotidianitat i la evasió de la rutina. També m’interessa la nostàlgia, els records de la infantesa i els somnis passats. M’inspiren els comics books d’autors com Chester Brown, Peter Bagge i Daniel Clowes, els videoclips d’autor, l’obra de l’artista Miranda July i la pintura Rococó.

8

Míriam Vázquez

la lanzadera


Planeando Truchas, col.lectiu format per Silvia Gonzalez i Alba Marin. La fusió neix amb la idea de combinar forces i interessos al voltant de la escenografia en totes les seves vessants (disseny teatral, d’exposicions, d’interiors, etc.) La reutilització, la recuperació i la transformació són la base del seu treball.

NOC Captar un instant, fer evident amb una imatge amb quin dels diferents registres son capaços de sorprendre’ns els nostres fills. Reconeguem-ho, nosaltres com a pares volem controlar aquells instints que no volíem que els nostres pares ens limitessin i, sabeu que? Estem #AtraPRATs!. Intentem que no ho notin i aguantem estoicament amb un somriure les entremaliadures de les que som objecte.

Planeando Truchas

El nostre ofici és l’audiovisual. Actualment, estem submergits en la recerca d’un crític cinematogràfic que ens ajudi a consolidar-nos com a directors de cinema de la nova onada. Si algú en coneix un, no dubti en posar-se en contacte al 933700760. Gràcies.

Norther Winslow Collective (Lluc Mayol I Luis J. Higueras) Cuando te fuiste de Espectro, me abriste los ojos. Fuera había toda una vida que no estaba viviendo. Así que empecé a viajar. Fui a Francia, a África a gran parte de Sudamérica… cada día una aventura nueva, éste es mi lema. - Pues que bien Norther, me alegro por ti, y… ¿Qué planes tienes ahora? - Voy a atracar este banco.

Xavi Esteban I Èrika Sànchez coordenades 2012

9


Albert Rodríguez

A veces siento el impulso de marchar. Más allá del último horizonte siempre aparece algo nuevo. Otras veces desearía permanecer. Entonces me esfuerzo en hacer duradero el momento. “Migrantes” es un pequeño trabajo que engloba pintura y escultura. Los pajaronidos, seres fantásticos, mitad pájaro, mitad nido representan esa dualidad marcharpermanecer que siento profundamente mía. ¿Son las telas el resultado de su mirada?

De fa més de quatre segles fins ara, ben poc ha canviat el Baix Llobregat… de ser una potència en venda de carn d’ovelles hem passat a ser una gran potència en quantitat de gent que és usada depenent dels interessos de les classes poderoses cercats i custodiats pels gossos (mossos) i amb ben poc poder de decisió.

Ángeles Urretavizcaya

La Montse I Els Veïns El carrer Maurici Vilomara és un carrer tranquil del casc antic del prat, però és un carrer ple de vivències.Ens reunirem un grup de veïns d’aquest carrer per posar en comú mitjançant el dibuix amb guixos al carrer, aquestes vi-vencies, emocions, anècdotes, etc.

LINEA 2

La meva obra gira al voltant del excés, el consum, la controvèrsia y la provocació, sobretot la unió eclèctica de estils i idees. Les referències venen del món del cinema de terror, el punk i el underground.

10

Toni Muñoz la lanzadera


El seu treball pot ser un acostament a una traducció per mostrar diferents formes de veure la realitat. Aquest acostament és gairebé simultani en algunes ocasions. En altres, és una mostra concreta de moments que van quedar amb el temps en forma de pòsit. Recorreguts creatius com acte necessari, com a forma primària de moure’s per la quotidianitat. Blog: faurecolor.blogspot.com

Papalani Teatre Papalani teatro propone una serie de pequeñas acciones poéticas. Obras mínimas, fugaces, fotografías en movimiento, esencias, instantes que nacen y mueren en un eterno retorno. Presentaciones sin trama, hechas desde la sencillez, desde lo cotidiano y que se ofrecen al espectador-viajero para que las huela, las deguste, las sienta, las mire, las recuerde, las olvide....

David Faure

He estado descubriendo a lo largo de estos últimos años lo interesante de moverse a horas extraordinarias para hacer un acto extraordinario, pintar paredes. Sin olvidar el acto de contemplación que ello merece. Cuando lo haces por primera vez no sabes que cada vez que vuelvas a hacerlo será distinto a la anterior.

Ramon Brichs Les meves obres solen representar ficcions amb accions o noves realitats dintre de l’estudi, posant al mateix nivell el món conceptual i el món físic, un exemple d’aquesta línia de treball són les extraccions de pintures murals, el dibuix de sinòpies,... i les series fotogràfiques amb màquines analògiques fetes per a mida, per a macro, 360º,...

(David Martos) Rara Es Y Rara Será

coordenades 2012

11


Andrea Lamount és fotògrafa documental de Barcelona. Ha exposat a Colòmbia, Brasil, França i Espanya els seus treballs fotogràfics sempre amb una mirada social contemporània. Recentment ha estat la guanyadora de la VII Beca de Fotografia i Societat atorgada pel Centre Cívic Jardins de la Pau tenint l’oportunitat de desenvolupar la seva visió envers el món dels Spotters amb ‘Diari d’un Spotter’.

Artema Producciones Artema Produccions està format per dos estudiants de Comunicació Audiovisual amb una gran afició per les histories i com aquestes poden ser diversificades en la seva naturalesa (d’aquí experimentar amb l’interactiu). Després de realitzar diversos curtmetratges de caire acadèmic (tant normals com fets amb animació 3D) es proposen fer un projecte de molta més envergadura juntament amb altres companys. D’aquí surt el projecte “Sin Elección”.

LINEA 3

Il·lustrador, fotògraf i artista visual. Llicenciat en Belles Arts a la UB. Formà part del projecte HacernoHacer com artista resident a Antigua Casa Haiku. Recentment ha participat en l’exposició col·lectiva “Gastronomia de crisi” i Chickens Love Art, de la qual ha estat organitzador. Des de 2009 es fa càrrec del disseny d’imatge de Sweet Menta, portal d’internet dedicat a l’skate, surf i art urbà.

12

Andrea Lamount

Aurora Periane Dídac Rocho

la lanzadera

La restauració deu dirigir-se al restabliment de la unitat potencial de l’obra d’art , sempre que això sigui possible sense cometre una falsificació artística o una falsificació històrica i sense esborrar cap empremta del pas de l’obra d’art a través del temps.


Black leather es un proyecto con el que hemos querido expresar los contrastes de una sociedad en la cual la belleza física se antepone a todo. Una sociedad en la que carecen de importancia las características negativas de una persona; si en su exterior irradia belleza las cosas se ven des de otro punto de vista.

Cesco & María

Després de l’èxit del primer any deu artistes tornen a customitzar taules d’skate en la segona edició del Chickens Love Art. Artistes pratencs amb estils de tota mena modifiquen la imatge d’aquests monopatins, donant un nou us a l’objecte, i convertint-lo en obra d’art per sobre de material per patinar.

Encarna Boada

Chickens Love

Aquestes fotografies les vaig prendre en moments d’absoluta sintonia amb la naturalesa, vaig escollir quatre grups de color i el seu significat com a base per una exposició pictòrica el 2009. Les fotografies van ser les conductores dels meus pensaments a través de la imatge amb intenció de transmetre una història i una emoció: Blau, sentiment. Groc, vitalitat. Vermell, passió. Gris, l’equilibri.

coordenades 2012

13


HORITZÓ ? - Plànol que passa pel centre de la terra i és perpendicular a la línia zenit-nadir?

Sóc alumna de l’escola d’arts del prat a on em formo en matèries com dibuix, pintura i gravat. Bàsicament faig pintura figurativa, en aquesta ocasió presento dos retrats de família I dos autoretrats.

- Superfície cònica? generada per la visual de l’observador en la llunyania de la superfície terrestre? - Lloc?, que aparentment separa el cel de la terra? - Situació ideal..? tangent a la superfície de la Terra en el punt d’observació?

G.R.I.A.L.

Julia Cáceres El Colectivo artístico Charito Calambre basa sus acciones en instalaciones y propuestas lúdicas y/o artísticas en el espacio público. http://charitocalambre. blogspot.com.es/

Charito Calambre

LINEA 3

Una lengua, tiene una boca, ésta necesita silencio para buscar palabras. Éstas silencio, para crear espacio, y éste tiempo, para guardar las palabras. Que transforman la boca, que busca otra boca, para utilizar la lengua que mueve los labios y crea las palabras y nacen silencios que buscan espacios que tienen lengua, pero no palabras.

14

Mariano Ríos la lanzadera


Marc Llopart: Il·lustrador i creatiu, apassionat pel dibuix, l’animació japonesa, els còmics i tot el què envolta aquest món. Gran part de les meves obres tenen en comú temes com el surrealisme, l’esoterisme, l’erotisme i tants “ismes” més com es vulguin. Llicenciat en Belles Arts (UB, Barcelona 2008), he realitzat un postgrau d’Il·lustració creativa i comunicació visual a l’Escola EINA (2011/2012). Web: http://llop-art.org

LOU En aquest treball s’ ha intentat relativitzar tots aquells petits detalls que ens envolten i que son importants. Vol ser un mirall participatiu per l’ espectador de les emocions que hi contenen. Lourdes Calvo Alonso. 681160033 lourdescalvoalonso@gmail.com

Marc Llopart

Montse Sans Pons M’agrada jugar i experimentar amb diferents elements i diferents tècniques. Donar una segona vida als diferents objectes. Gaudir creant.

Rainbow & Fina Gabri Guerrero i Tinta Fina son dos artistes visuals que treballen amb el sentit de l’humor i l’ironia com a eina: un en els seus collages “SuRreals” i l’altra amb els seus dibuixos i projectes. Amb Cameo! Redefineixen els fenòmens visuals globals (com l’Ecce Homo) i els referents artístics per construir una radiografia del món actual. (muy loco todo)

coordenades 2012

15


www.lalanzadera.net

COORDENADES 2012  
COORDENADES 2012  

ALBUM DE CROMOS D'ARTISTES DEL PRAT

Advertisement