Page 1

COOR DENA DES 2012

DOSSIER DE PREMSA

Organitza:

Amb el suport de:

XARXA DE CREACIÓ AL DELTA DEL LLOBREGAT


ÍNDEX L’art aterra a l’espai públic: Coordenades 2012

03

Què hi ha al darrera? La Lanzadera Xarxa de creació del Delta del Llobregat

05

Tres recorreguts (L1, L2 i L3). 38 intervencions artístiques per tota la ciutat en un sol dia

06

Mapes dels recorreguts

12

Crèdits

13

Informació pràctica

14


L’ART ATERRA A L’ESPAI PÚBLIC: COORDENADES 2012 Dissabte 27 d’octubre tres rutes urbanes acosten l’art a la ciutadania en espais poc habituals del Prat de Llobregat El proper 27 d’octubre passejar pels carrers del Prat de Llobregat pot ser una oportunitat per descobrir el treball dels diferents artistes. Amb la voluntat de donar-se a conèixer i acostar l’art a la ciutadania més de 50 artistes, la majoria d’ells locals, locals han preparat una gran festa per a la ciutat. Entre les onze del matí i les set del vespre es podran seguir 3 rutes que conformen els 34 punts de la ciutat que acolliran les diverses propostes artístiques. Un total de 38 intervencions amb la participació de més de 60 persones relacionades amb l’art, la gran majoria gent del Prat i els seus voltants, intervenen a l’esdeveniment que tindrà lloc a carrers, places, equipaments públics i locals privats.

3


Festa fi de trajecte Per posar punt i final a la jornada es convoca participants i ciutadans al punt de sortida de la ruta el mateix dissabte al vespre, a la plaça de la Renfe del Prat, on es presentarà el vídeo frase rara! documental que es realitzarà durant el dia, la web de La Lanzadera. La festa tindrà lloc al voltant d’un BUS que s’instal·larà a la plaça durant tot el dia i que es transformarà en un espai de recepció per al públic amb elements gràfics, música amb Dj’s convidats i un espai on prendre alguna beguda.

Una festa que va molt més enllà Coordenades 2012 és una festa que va molt més enllà i que inicia un procés que vol visibilitzar artistes i col·lectius. Una publicació en forma d’àlbum de cromos que es podrà anar completant a partir d’anar aconseguint exemplars al llarg del recorregut. Una ocasió única per convertir-nos en col·leccionistes d’art low-cost. També serà el tret de sortida del web www.lalanzadera.net que pretén esdevenir un punt de trobada per a creadors i creadores visuals de l’entorn del Prat de Llobregat. Un espai de difusió per mostrar i posar en relació els treballs i els projectes no tan sols de persones que participen a Coordenades 2012 si no que també vulguin sumar-se a la iniciativa més endavant.

4


QUI HI HA DARRERA? Xarxa de Creació al delta del Llobregat LA LANZADERA és una organització col·laborativa que planteja un treball transversal entre institucions, col·lectius i persones amb un doble fi comú: (primer) fer visible, promoure i potenciar el teixit creatiu local tant en relació al territori com al sector cultural global (i segon) establir un espai d’intercanvi, [in] formació, debat i reflexió sobre les pràctiques creatives entre els agents vinculats a la xarxa. LA LANZADERA sorgeix d’un desig comú de diverses persones, entitats i institucions d’organitzar-se per activar propostes que dinamitzin el teixit creatiu local sense la voluntat d’esdevenir una organització formal i d’aquesta manera preservar la diversitat d’interessos, tendències i posicionaments personals. En aquest sentit la pertinença a la xarxa es defineix en funció del compromís i la complicitat que cada persona pren en relació a les diverses accions que es realitzin en aquest marc. En coherència en les noves formes de participació i representativitat, en el context de la crisi democràtica global, es defineix qui pertany a LA LANZADERA des de la participació i la presència a les activitats de la mateixa i, per el contrari, la xarxa no pretén representar a ningú ni a cap col·lectiu. El funcionament de LA LANZADERA és assembleari i s’organitza a partir de la definició d’un grup motor que articula les accions i grups de treball que planifiquen i desenvolupen les tasques.

5


TRES RECORREGUTS (L1, L2 I L3). 38 INTERVENCIONS ARTÍSTIQUES PER TOTA LA CIUTAT EN UN SOL DIA

01

Albert Rodríguez

...continuarà...

Instal·lació. Fotografia L2/1. Fondo d’en Peixo Des de fa més de quatre segles fins ara, ben poc ha canviat el Baix Llobregat… de ser una potència en venda de carn d’ovelles hem passat a ser una gran potència en quantitat de gent que és usada depenent dels interessos de les classes poderoses cercats i custodiats pels gossos (mossos) i amb ben poc poder de decisió.

02

Andrea Lamount

Diari d’un Spotter

Exposició. Fotografia L3/5. Tataricum Andrea Lamount és fotògrafa documental de Barcelona. Ha exposat a Colòmbia, Brasil, França i Espanya els seus treballs fotogràfics sempre amb una mirada social contemporània. Recentment ha sigut la guanyadora de la VII Beca de Fotografia i Societat atorgada pel Centre Cívic Jardins de la Pau tenint l’oportunitat de desenvolupar la seva visió envers del món dels Spotters amb Diari d’un Spotter.

03

Ángeles Urretavizcaya

Migrantes

Instal·lació. Pintura i escultura L2/6. Passatge del Mercat A veces siento el impulso de marchar. Más allá del último horizonte siempre aparece algo nuevo. Otras veces desearía permanecer. Entonces me esfuerzo en hacer duradero el momento. “Migrantes” es un pequeño trabajo que engloba pintura y escultura. Los pajaronidos, seres fantásticos, mitad pájaro, mitad nido representan esa dualidad marchar-permanecer que siento profundamente mía. ¿Son las telas el resultado de su mirada?

05

Artema Producciones

Sin elección

Acció participativa. Interactiu multimèdia (codis QR) L3/1. Taller d’escultura (inici del relat) Artema Produccions està format per dos estudiants de Comunicació Audiovisual amb una gran afició per les històries i com aquestes poden ser diversificades en la seva naturalesa (d’aquí experimentar amb el fet interactiu). Després de realitzar diversos curtmetratges de caire acadèmic (tan normals com fets amb animació 3D) es proposen fer un projecte de molta més envergadura juntament amb d’altres companys. D’aquí surt el projecte Sin Elección.

Toni Muñoz

Sang de nino

Instal·lació. Escultura L2/3. Jardins de Francesc Macià La meva obra gira al voltant de l’excés, el consum, la controvèrsia, la provocació i, sobretot, la unió eclèctica d’estils i idees. Les referències venen del món del cinema de terror, el punk i l’underground.

04

06

Aurora Periane

Processos de restauració i consolidació d’obres d’art Acció-conferència L3/7. Ona Nuit Sóc llicenciada en Belles arts en l’especialitat de Restauració amb més de 20 anys d’expe­ riència.

07

Cesco & María

Black Leather

L3/3. Remolar

6


08

Charito Calambre

Instal·lació L3/05. Cèntric Gastrobar Plaça Catalunya El Colectivo artístico Charito Calambre basa sus acciones en instalaciones y propuestas lúdicas y/o artísticas en el espacio público. http://charitocalambre.blogspot.com.es

09

Chicken’s Love Art

Chicken’s Love Art

Exposició. Il·lustració en taules de skate L3/10. Uikú Després de l’èxit del primer any deu artistes tornen a customitzar taules d’skate en la segona edició del Chickens Love Art. Artistes pratencs amb estils de tota mena modifiquen la imatge d’aquests monopatins, donant un nou ús a l’objecte, i convertint-lo en obra d’art per sobre de material per patinar.

10

Dario Amaro

Drawing & Stamping

Exposició. Pintura i estampat L1/1. Cal Pere Tarrida Dario Amaro llega a Barcelona en el año 2004 habiendo explorado muy poco su faceta artística. Desde éste punto Dario comienza a dar vida a su creatividad,p ero siempre intentando buscar nuevas influencias para así definir su estilo propio y ahí es cuando realmente empieza a desarrollarse artísticamente probando diferentes estilos artísticos.

11

Charac-nido

12

Dídac Rocho

Els dictadors també van al cine

Exposició. Il·lustracions L3/10. Uikú Il·lustrador, fotògraf i artista visual. Llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona l’any 2011. Aquell mateix any forma part del projecte HacernoHacer com artista resident a Antigua Casa Haiku. Recentment ha participat en l’exposició col·lectiva “Gastronomia de crisi” i Chickens Love Art, de la qual ha estat organitzador. Des de 2009 es fa càrrec del disseny d’imatge de Sweet Menta, portal d’internet dedicat a l’skate, surf i art urbà.

13

Elisa García

Paraules Nutritives

Instal·lació. Ceràmica L1/11. Peixeteria Crismarc Paraules de ceràmica utilitzades com a mercaderies (es poden vendre i comprar) en una botiga de peix. Conceptes que no poden menjar-se però que ens poden servir de nutrició: per pensar sobre nosaltres mateixos i les nostres relacions interpersonals diàries. Som animals socials que necessitem els altres per sobreviure. Però actuem amb prepotència i sobergueria, en lloc de construir entorns emocionals positius. Utilitzar metafòricament els sistemes tradicionals de conserva tals com la saladura, la congelació, l’ús d’espècies, dels marinats amb vinagre o llimona. Accions de congelar/descongelar, salar… per mantenir la matèria primera en el millor estat o bé, per desfer aquella actitud equivocada, aquell funcionament erroni.

David Faure

Puesto de energía

Instal·lació L2/3. Jardins de Francesc Macià El seu treball pot ser un acostament a una traducció per mostrar diferents formes de veure la realitat i aspectes concrets de la mateixa (sensacions / records / pensaments / inquietuds / divagacions / improvisació / errors, encerts / camins / serenitat). Aquest acostament és gairebé simultani en algunes ocasions. En altres, és una mostra concreta de moments que van quedar, amb el temps, en forma de pòsit. Capes que s’han anat sumant. Recorreguts creatius com acte necessari, com a forma primària de moure’s per la quotidianitat.

14

Encarna Boada

El Color i l’emoció

Exposició. Fotografia L3/9. Papeleria Piscis Aquesta és una mostra composta per un conjunt de fotografies presses en moments d’absoluta sintonia amb la naturalesa. Vaig escollir quatre grups de color i el seu significat com a base per una exposició pictòrica presentada al 2009. Ara voldria donar protagonisme només a les fotografies que van ser el fil conductor de les meus pensaments a través de la imatge amb la clara intenció de transmetre una història i una emoció. Blau: sentiment. Groc: vitalitat. Vermell: passió. Gris: l’equilibri. 7


15

Estela Moreno

GEOATTIRE

Vestits de paper L1/6. Fonollosa home Sóc dissenyadora, però després de realitzar diversos treballs per agències de publicitat, el meu primer contacte com a figurinista en una va despertar en mi noves inquietuds que van provocar una necessitat creativa d’anar fusionant vestuari, paper i espai. Des de llavors, he orientat la meva formació i experiència cap al vestuari i l’escenografia per l’espectacle. Actualment tinc un equip que inclou taller, patronista i sastressa, a més de contactes amb diversos tallers especialitzats en producció de vestuari.

l’any 2006 col·laboro al Prat Radio fent la secció de cine, on parlo de la cartellera de cine setmanal i faig crítica cinematogràfica per acabar parlant d’un clàssic de la història del cinema. Porto anys impartint tallers de cine a diferents centres cívics del Prat i també de Barcelona i actualment estic portant el taller de cinema anual de l’Escola d’Arts del Prat. Actualment em trobo en el llarg camí d’intentar fer el salt al llargmetratge, parlant amb diverses productores amb el guió sota el braç...

GRIAL: GRUP DE RECERCA I INVESTIGACIÓ ARTÍSTICA LOCAL (Mariano Rios, Rodolfo Valero, Manuel Luque i Diego López) 18

Sense horitzó

16

Eva Casals

Desconeguts urbanites

Instal·lació participativa. Fotografies i objectes L1/3. Mercat Municipal (WC) De vegades tenim somnis recurrents que deixen petjada en els nostres records nocturns com si fossin reals. En aquest somni apareix la meva ciutat abandonada. No ha passat res greu: ni guerres, ni pestes, ni catàstrofes. La ciutat s’ha abandonat per ella mateixa, les persones que l’habitaven ara prefereixen viure d’una altra manera, més lligada a la natura. Passejo pels carrers deserts, on les plantes creixen a cor que vols per tots els racons. Les fotos que faig de les plantes enmig de l’asfalt pretenen obrir-nos els ulls a una nova manera de ser i de viure.

17

Happening L3/2. Rotonda C. Penedès - Plànol que passa pel centre de la terra i és perpendicular a la línia zenit-nadir? - Superfície cònica? generada per la visual de l’observador en la llunyania de la superfície terrestre? - Lloc?, que aparentment separa el cel de la terra? - Situació ideal..? tangent a la superfície de la Terra en el punt d’observació?

19

Julia Cáceres

Retrats de família

Exposició. Pintura L3/11. Antiga Escola COV Sóc alumna de l’Escola d’Arts del Prat a on em formo en matèries com dibuix, pintura i gravat. Bàsicament faig pintura figurativa.

Francesc Cànovas

Mostra de curtmetratges

Projecció L1/5. Artesà Llicenciat en Geografia i Història, vaig estudiar Guió i Direcció Cinematogràfica al Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC) 2002-2005. He dirigit curtmetratges de ficció en diversos formats, digital DVCAM, en 16mm, 35mm i HD. Els meus últims 4 curtmetratges s’han estrenat als cinemes Verdi de Barcelona i han estat programats a aquests cinemes durant una setmana. Des de

20

JV Balart, Josep Meizoso i Josep Raduà

Nàufrags urbans

Instal·lació participativa L1/10. Jardins Francesc Macià (Font) És probable que les paraules se les porti el vent. Essent com és una reacció psicològica, l’humor com la por són una resposta a la frustració. Així doncs anem tocant la lira, quan s’encén una guspira. Al Prat quin enrenou, quan tot i tothom es cou.

8


21

La Montse i els veïns

Dibuix al terra del carrer amb guixos. Acció participativa amb veïns/es L2/4. C. Maurici Vilomara El carrer Maurici Vilomara és un carrer tranquil del casc antic del prat, però és un carrer ple de vivències. Un grup de veïns del carrer Maurici Vilomara ens reunirem per posar en comú mitjançant el dibuix amb guixos al carrer, aquestes vivències, emocions, anècdotes, etc.

22

s.t.

25

Marc Llopart

End of Days

Exposició. Il·lustració L3/4. Primer clau Il·lustrador i creatiu, apassionat pel dibuix, l’animació japonesa, els còmics i tot el què envolta aquest món. Gran part de les meves obres tenen en comú temes com el surrealisme, l’esoterisme, l’erotisme i tants “ismes” més com es vulguin. Llicenciat en Belles Arts (UB, Barcelona 2008), he realitzat un postgrau d’Il·lustració creativa i comunicació visual a l’Escola EINA (2011/2012).

Lasaña de Verduras

La Gallina peluchina

Acció escultòrica L1/4. Mercat municipal (Pati) Viviendo en el país de las chucherías y de los animales con colores imposibles lasaña de verduras te llevará con sus creaciones a un mundo de color y te dará su toque divertido, no te quedes sin ver sus creaciones que te llevarán al mundo de la fantasía.

26

Mariano Rios

El asesino de las palabras

Exposició. Escultura L3/1. Taller d’escultura Una lengua, tiene boca, ésta necesita silencio para buscar palabras. Éstas silencio para crear espacio y éste tiempo, para guardar las palabras que transforman la boca, que busca otra boca para utilizar la lengua que mueve los labios y crea las palabras, y nacen los silencios que buscan espacios que tienen lengua, pero no palabras.

LOU 23

Imatges Pensades

Exposició. Fotografia L3/12. 10. Uikú En aquest treball s’ ha intentat relativitzar tots aquells petits detalls que ens envolten i que són importants. Vol ser un mirall participatiu per a l’espectador de les emocions que hi contenen.

24

Maite Travé

Pupa

Performance L1/7. Fonollosa Dona Artista multidisciplinària que reflexiona entorn a la fricció existent entre la naturalesa essencial de l’ésser envers les normes socials que el dirigeixen. En els seus projectes estableix una relació entre la indumentària i la modificació del cos per criticar la manipulació que transcendeix del vestit i revisar els trets identitaris que ens defineixen.

27

Mireya Maralma

Monsturos y héroes

Exposició. Pintura L1/12. Remolar L’exposició està dividida en il·lustracions i quadres que reflecteix caràcters de l’ésser humà en una actitud miserable, com a monstres o bé en una actitud humana, com a herois i sobre tot, amb un punt d’humor. Tracta la psicologia de la gent que ens envolta amb imatges variades en estil.

28

Míriam Vázquez

Quines cames!

Instal·lació. Escultura L1/2. Abelló Els meus treballs giren entorn la quotidianitat i l’evasió de la rutina. També m’interessa la nostàlgia, els records de la infància i els somnis passats. M’inspiren els còmic-books d’autors com Chester Brown, Peter Bagge i Daniel Clowes, els videoclips d’autor, l’obra de l’artista Miranda July i la pintura Rococó. 9


29

Montse Sans

Instal·lació participativa L3/8. Dolmar

30

NOC (Núria Oreja)

AtraPRATs

Instal·lació. Fotografia L1/8. Spinete L1/9. Pau Casals Anònims pratencs que han estat #atraprats un dia qualsevol en un moment precís per l’ull d’una càmera i avui tornen a aparèixer de nou, #atraprats a les parets de la nostra ciutat, mostrant en un mateix lloc un instant del passat en el present. Ara és el vostre moment, us convido a fotografiar-vos amb ells i compartir-ho amb tothom des de twitter i instagram.(#atraprats).

31

Norther Winslow Collective

(Lluc Mayol i Luis J. Higueras) A fish died in a corner Performance. Acció poètica L1/13. Peixos Elena - Cuando te fuiste de Espectro, me abriste los ojos. Fuera había toda una vida que no estaba viviendo. Así que empecé a viajar. Fui a Francia, a África a gran parte de Sudamérica… cada día una aventura nueva, éste es mi lema. - Pues que bien Norther, me alegro por ti, y… ¿Qué planes tienes ahora? - Voy a atracar este banco.

32

Enstusiasma’t

Papalani Teatro

33

Planeando Truchas

Això era i no era...

Instal·lació participativa. Objecte de cartró L1/14. Plaça Catalunya Planeado Truchas, col·lectiu format per Silvia Gonzalez i Alba Marin. La fusió neix amb la idea de combinar forces i interessos al voltant de l’escenografia en totes les seves vessants (disseny teatral, d’exposicions, d’interiors, etc.). La reutilització, la recuperació i la transformació són la base del seu treball.

34

Rainbow & Fina

Cameo!

Instal·lació L3/3. Remolar Gabri Guerrero i Tinta Fina són dos artistes visuals que treballen amb el sentit de l’humor i la ironia com a eina: l’un en els seus collages surrealistes i l’altra amb els seus dibuixos i projectes. Amb Cameo! Redefineixen els fenòmens visuals globals (com l’Ecce Homo) i els referents artístics per construir una radiografia del món actual (muy loco todo).

35

Ramon Brichs

Sinopia

Acció L2/02. 1. Fondo d’en Peixo Les meves obres giren al voltant de tècniques de creació i restauració de pintures murals romàniques, aplicades en un context i en un llenguatge contemporani. Amb aquest plantejament he realitzat accions on s’arrenquen fragments de paisatge, he calcat sinòpies,... i ha tractat tot el que ens envolta com una pintura mural.

s.t.

Happening L2/5. Antiga Escola COV Papalani teatro propone una serie de pequeñas acciones poéticas. Obras mínimas, fugaces, fotografías en movimiento, esencias, instantes que nacen y mueren en un eterno retorno. Presentaciones sin trama, hechas desde la sencillez, desde lo cotidiano y que se ofrecen al espectador-viajero para que las huela, las deguste, las sienta, las mire, las recuerde, las olvide....

36

Rara es y rara será (David Martos)

Quién te ha visto y quién te ve

Pintura mural. Graffiti L2/2. Mur del Lloro He estado descubriendo a lo largo de estos últimos años lo interesante de moverse a horas extraordinarias para hacer un acto extraordinario, pintar paredes. Sin olvidar el acto de contemplación que ello merece. Cuando lo haces por primera vez no sabes que cada vez que vuelvas a hacerlo será distinto al anterior. 10


37

Xavier Esteban i Èrika Sànchez

Decálogo para la Revolución Individual Projecció. Videoart L1/5. Artesà El nostre ofici és l’audiovisual. Actualment, estem submergits en la recerca d’un crític cinematogràfic que ens ajudi a consolidar-nos com a directors de cinema de la nova onada. Si algú en coneix un, que no dubti en posar-se en contacte al 933 700 760. Gràcies.

Zosen 38

Color Guerrilla

Pintura mural. Graffiti L2/2. Mur del Lloro Zosen pinta murales en las calles aparte de dar clases y cursos en torno al arte urbano y el espacio público. Su repertorio abarca desde la ilustración, performance, video, auto-edición o diseño de moda. Es el cofundador del sello de moda “Animal Bandido”. Participa en exposiciones y eventos tanto nacionales como internacionales y su obra se ha expuesto en galerías europeas, asiáticas y de América del Norte y del Sur.

11


MAPES DELS RECORREGUTS

en procés!

12


CRÈDITS Organita

Xarxa de col·laboració

La Lanzadera. Xarxa de creació del Delta del Llobregat

Grup motor de Coordenades 2012

Amb el suport de Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Ajuntament del Prat de Llobregat Aula a la Deriva Assiociació d’Amics de l’Art del Prat

Agraïm especialment la col·laboració de Cal Pere Tarrida Abelló Mercat Municipal L’Artesà Moda Fonollosa Home Moda Fonollosa Dona Spinete Peixeteria Crismarc Peixos Elena Joves.Prat La Capsa /UNZIP Cooperativa Obrera de Viviendas Mariano Rios Escola d’Arts Del Prat Tatàricum Primer Clau Cèntric Gastrobar Ona nuit Uikú. Coworking El Prat

Alicia Durán Anna Nos Dani Gomari Dídac Rocho Esther Merchán Gabri Guerrero Laia Campanyà Lluc Mayol Marta Ardíaca Elvira Pujol Núria Inés Núria Oreja Olga Merchán Paloma Mateos Laura Quinto Ferran Cussó Brígit Torrents

Han col·laborat en el procés de definició i organització Abel del Castillo Alba Marín Ángeles Urretavizcaya Carlos Fernández Cristina Martín Elvira Pujol Estela Moreno Francesc Cànovas Stella Rubio Jesús Belmonte Jose García Maite Travé Manuel Berbúdez Mariano Ríos Montse Mayol Oriol Fontdevila Rosa Delgado Rosa Mayol Sheila Malla Silvia González Vanessa Martínez

13


INFORMACIÓ PRÀCTICA Coordenades 2012 Dissabte 27 d’Octubre de 2012 d’11 a 19h

Punt d’inici i entrega de l’àlbum i el programa Plaça de la Renfe (estació El Prat de Llobregat L2 de Rodalies)

Festa fi de trajecte 21h Plaça de la Renfe

Per més informació contactar amb coordinacio.lalanzadera@gmail.com 675 935 568 (Laura Quinto) 665 839 155 (Lluc Mayol) 600 364 852 (Núria Inés) www.lalanzadera.net (en construcció) http://lalanzadera.wordpress.com (blog del procés)

14

DOSSIER COORDENADES 2012  

DOSSIER DE PREMSA

DOSSIER COORDENADES 2012  

DOSSIER DE PREMSA

Advertisement