Lurppa 3/2002

Page 1

LURPPA

Lounais-Suomen Spanielikerho ry:n jäsenlehti 3/2022

MEJÄä, mätsäreitä, rally-tokoa, ryhmämäyttelyä, metsästystä...

Kesä meni taas vauhdilla kuten aina. Kerholla oli erilaisia tapahtumia pitkin kesää, ja olemmekin saaneet tähän lehteen paljon kuvia niistä. Olemme saaneet myös palautetta, jossa on muun muassa ihmetelty, mitä Lurpalle on tapahtunut, kun lehti on niin ohut, eikä juttuja ole yhtä monta kun aikaisemmin. Tämä johtuu siitä, että alkuvuonna hallitus linjasi lehden sivumäärän kustannussyistä. Pyrimme silti tekemään monipuolista luettavaa teille!

t. Annika ja Mari

TOIMITUS

Annika Kontturi-Salmi Mari Salminen

Taitto: Ari Suramo

AINEISTO lssk.lurppa@gmail.com

Nro/ilmestyy/aineiston DL 4/2022 joulukuu 9.11.

Ilmestyy neljä kertaa vuodessa, painosmäärä 210.

Painopaikka: Lprint/ Kirjapaino Seppo Oy, Lappeenranta.

ILMOITUSHINNAT 2022

Kaikki neliväri-ilmoituksia

1 sivu 120 €, 1/2 sivua 65 €, 1/4 sivua 40 €; ALV 0 %

Vuosisopimushinnat

Ilmoitus 2 lehteen –15 %, 4 lehteen –50 %

Jäsenhinnat

1 sivu 55 €, 1/2 sivua 30 €, 1/4 sivua 20 €

Haastattelun/artikkelin yhteydessä logo, yhteystiedot 20 €, jäseniltä 10 €

JÄSENILLE ILMAISET

In memoriam, valioilmoitus, koiran 10-vuotisonnittelut sekä näyttely- ja koetulokset.

Huom! Pentue- ja astutusilmoitukset ovat maksullisia! Kuva näyttely- tai koetuloksen yhteydessä 5 €

Sisällys

MEJÄ-koe Mynämäellä 4

Kerhon SPME-treenit 5 Haaveena käyttölinjainen englanninspringerspanieli 8 Keltaisella nauhalla on tärkeä viesti 9 Mätsärit Raisiossa 10 Uusia valioita 12 Ryhmänäyttely Pöytyällä 13 Piirimestaruuskisat Loimaalla 16 Rally-toko, osa 2 18 Rally-tokon epäviraliset kisat 20 Hunni ja tytöt Armonlaaksossa 22 Toimikuntien terveiset 23 Yhteystiedot 24

Missä Lurppa luuraa?

Etsi Lurppa lehdestä! Se on piilotettu jollekin sivulle. Osallistu kilpailuun, jossa palkintona on Rekku Relaxin lahjoittama tuote. Vastaa 30.10.2022 mennessä sähköpostiin: lssk.lurppa@gmail.com ja olet mukana arvonnassa. Kerro nimesi ja osoitteesi ja tietenkin, missä se Lurppa oikein luuraa!

Lehdessä 2/2022 Lurppa luurasi kansilehdellä. Lurpan luuraamasta löysi Pirkko Heikinheimo. Lurppa-toimikunta onnittelee!

KOKOUSKUTSU

Lounais-Suomen Spanielikerho-Sydvästra-Finlands Spanielklubb ry:n sääntömääräinen vaalikokous pidetään 22.11.2022 klo 19 Varsinais-Suomen Kennelpiirin tiloissa, Hiihtomajanpolku 20, Turku.

Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Kokouksen laillisuuden toteaminen 4. Työjärjestyksen hyväksyminen 5. Vuoden 2023 jäsenmaksun määrääminen 6. Vuoden 2023 toimintasuunnitelman hyväksyminen 7. Vuoden 2023 talousarvion hyväksyminen 8. Hallituksen puheenjohtajan valitseminen 9. Hallituksen jäsenten valitseminen erovuoroisten tilalle 10. Toiminnantarkastajien ja varatoiminnantarkastajien valinta 11. Toimikuntien puheenjohtajien ja muiden toimihenkilöiden valitseminen 12. Valitaan yhdistyksen viralliset edustajat Suomen Spanieliliitto-Finlands Spanielförbund ry:n , V-S Kennelpiiri ry:n kokouksiim 13. Muut esille tulevat sekä asiat 14. Kokouksen päättäminen Tervetuloa!

- Hallitus -

LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 2 3
KANSI:ENGLANNINSPRINGERSPANIELI HAVU JA LIISA HYRKÄS, KUVA: ANNIKA KONTTURI-SALMI
Nea, Mari ja Annika

MEJÄ-koe Mynämäellä 15.5.2022

Kerho järjesti kauden ensimmäisen kokeen Mynämäellä toukokuun puolivälissä. Alun perin vain yhden tuomarin kokeeksi suunniteltu koe päästiin muokkaamaan kolmen tuomarin viikonloppuponnisteluksi, kun luminen kylmä kevät esti Mynämäen Karjalan Korvenkävijöitä pitämästä omaa koettaan suunnitellusti huhtikuun lopulla, ja metsästysseura ystävällisesti tarjosi meille sekä majaa että maastoja käyttöön. Edellytys luonnollisesti oli, että metsästysseuran koirakot huolitaan kokeeseen, mikä ei ollut meille kynnyskysymys. Jäljet päästiin tekemään kivassa puolipoutaisessa säässä lauantaina, ja olikin aika yllätys, kun itse palasin majalle jäljenteosta, että vettä alkoi sataa ihan reippaasti. Sade laantui nopeasti, mutta teki sen, että koirille jäljestys lienee ollut hauskempaa sunnuntaina niiden vähän levittyä sateen ansiosta maastoon.

Koeaamu oli kaunis, joskin kylmä. Aamun muodollisuudet oli nopeasti selvitetty ja allekirjoittanutkin pysyi pystyssä crocseilla ampuessaan haulikolla tyhjää!! (Sitä horjahdusta kyllä nauroi tuomarit sekä muu yleisö…) Koirakot lähtivät metsään, osa porukasta jäi vielä majalle odottelemaan ja koe lähti rullaamaan.

Nykytekniikka on tehnyt koetulosten kirjoittamisesta sihteerin näkövinkkelistä todella miellyttävää. (Kun vertaa entisaikaan, jolloin maastokortit suljettiin kirjekuoriin ja kulkeutuivat (jos kulkeutuivat) oppaiden mukana majalle, jossa sihteeri repi ne auki ja aloitti kirjoittamisen pahimmillaan vasta, kun kaikki ryhmän koirakot oli pois maastosta.) Tuomarit kirjoittavat maastokorttinsa valmiiksi omalla tavallaan, kuvaavat sen kännykällä ja lähettävät salattuun WhatsApp-ryhmään, josta sihteeri noukkii tekstit ja koirakohtainen pöytäkirja on valmis tuomarin tullessa metsästä.

Majalla oli koko päivän hyvä henki, vitsit lentelivät ja monenlaista koiramaista juttua tuli vaihdettua, samoin kuulumisia ihmisten kanssa, joita näkee aivan liian harvoin.

Viimeinenkin tuomari ehti pois metsästä lämpimälle lihakeitolle, sihteeri tarkisti kirjoitusvirheen-

sä ja hyväksytti paperit tuomareilla. Koe päättyi yhden koiran valioitumiseen, yhden luokkavaihtoon ja moneen iloiseen hyvästiin ja vilkutuksiin.

Toimikunta siivosi majan tarkkaan ja pääsi itsekin poistumaan paikalta.

Kokeeseen liittyvä tekeminenhän ei lopu vielä siinäkään kohtaa. Kotona sihteeri kirjoitti vielä OmaKoiraan tulokset sekä ylituomarin kertomuksen, hyväksytti ne tuomarilla (jonka jälkeen ne sitten kilahtavat Kennelliiton jalostustietokantaan), sitten postitetaan koepöytäkirjat ShowLinkiin, tehdään matkalaskut, siivotaan kotona autosta kaikki ylimääräinen, viedään tavarat paikalleen. Ja normaalia omaakin elämää, koirien elämästä puhumattakaan, eletään tässä kohtaa lapsineen, pyykkeineen ja arjen pyörittämisineen. Allekirjoittanut huomasi sunnuntai-iltana, että aamulla odottaisi aamuvuoro 7-15 eikä jääkaapissa ollut kuin valo ja margariinia…

Kaikesta huolimatta päällimmäiseksi jäi fiilis: Milloin taas?

Tutustumassa kerhon SPME-treeneihin

TEKSTI JA KUVAT: ANNIKA KONTTURI-SALMI

Kerhon SPME-toimikunta on kokenut uuden nousun ja innostuksen. Tänä vuonna treenit pidettiin 3.8. Osallistujia oli 10, koirat olivat sekä metsästys- että näyttelylinjaisia spanieleita. Porukassa oli sekä vanhoja tekijöitä että ensikertalaisia. Treenit alkoivat kokoontumisella ja pienellä alustuksella. Vetäjinä toimivat Krista Suonpää ja Jari Rannikko.

Ilta alkoi kuivamaan noudolla, kaksoismarkkeerauksella ja päätyi vesinoutoon. Koirat saivat myös tutustua fasaaniin.

tehtävän kuivamaan nouto, mikä on niin sanottu perustehtävä. Myytti istuutui Kristan viereen ja dummy heitettiin, jonka jälkeen Myytti nouti sen ja luovutti dummyn Kristan käteen.

Kaksoismarkkeeraus

Kuivamaan nouto eli perusnouto

Ensimmäinen tehtävä oli noutaa dummy kuivalla maalla. Dummy on kankainen, neliskanttinen, pitkähkö kankaasta valmistettu noutokapula. Niitä on olemassa eri painoisia, jopa 5–6 kiloon asti. Painon on tarkoitus vastata linnun tai rusakon painoa.

Kaikki koirakot asettuivat ensin riviin odottamaan vuoroaan. Ensin Kristan metsästyslinjainen englanninspringersspanieli Myytti pääsi esittämään

Koira istuu paikallaan. Kaksi dummya viedään noin 10 metrin päähän, joko eteen tai sivuille. Vaikeusastetta voi nostaa monella dummylla, jotka ripotellaan ympäriinsä. Koska Myytti on nuori koira, se sai hakea minkä vaan dummyista; vasta myöhemmin opetetaan ohjausta oikealle, vasemmalle tai eteen. Tästä saimme myöhemmin parikin esittelyä.

Vesinouto

Koira istuu ohjaajan vierellä ja odottaa lupaa hakea dummy, lintu (muovinen) tai riistakapula vedestä, jonka heittää toinen henkilö. Heitossa matkittiin linnun ääntä.

LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 4 5
Vetäjät Jari Rannikko ja Krista Suonpää sekä avustaja Joonas Hartikka. Oikealla osallistujat.

Mitä opimme?

Useimmat koirat olivat todella innokkaita, joskin yli- tai alivireystilaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos koira haukkuu tai ulvoo tai muuta sen tyyppistä, kannattaa ottaa pieni tauko ja antaa koiran rauhoittua. Kaikenlainen ääntely on erittäin ei-toivottua ja siitä tulisikin pyrkiä hetimmiten eroon. Jos taas koira ei ole kiinnostunut, voi treenata muita koiria ensin, jolloin koiran kiinnostus muiden koirien tekemiseen voi nousta.

Jos koiraa ei kiinnosta noutaa dummya, voit pitää pienen tauon kuten mainittu, mutta voit myös yrittää tehdä itsestäsi kiinnostavamman. Mene hiukan kumaraan asentoon, levitä kätesi sivuille ja kutsu koiraasi. Jos ei tämäkään auta, voit ottaa pari askelta taaksepäin, mennä maate, jotta koira hiukan hämmästyisi ja tulisi katsomaan mikä sinun on, toimittaen samalla damin ohjaajan naamalle. Jos avustaja löytyy, voit pyytää häntä noutamaan kapulan ja leikkimään sillä herättääkseen koiran huomion. Voit joskus heitellä paljonkin esineitä

ympärillenne, mutta et pyydäkään koiraa noutamaan, vaan haet itse. Tämäkin voi nostaa noutohalukkuutta. Jos koiralla puolestaan on yltiöpäistä noutohalukkuutta, on syytä keskittyä ensisijaisesti hallintaan. Spanielimetsästyksessä nouto on vain yksi osa-alue, ja melkeinpä arvojärjestyksen alapäässä.

Ole tarkkana miten ajoitat kehun. Koiralle saa puhua, mutta väärään aikaan annettu kehu voi johtaa väärinkäsitykseen koiran puolelta. Esimerkiksi jos ehdit kehumaan koiraa vuolaasti kun se on tullut metrin päähän sinusta dummy suussa, voi käydä niin, että koira tulkitsee tehtävän valmiiksi ja pudottaa dummyn maahan. Koira voi myös ravistella itseään samaan aikaan kun kehu tulee, eikä sen jälkeen pysty jatkamaan tehtävää. Eli muista ajoittaa kannustus ja kehu oikeaan aikaan. Jos tehtävä jää puolitiehen, saat antaa uuden käskyn.

Kun koira on lähelläsi, vältä innokkuutta ottaa kapula koiraltasi samantien. Kehu ensin, sitten

käsi kapulasta kiinni ja palkkausnami. Jos nami annetaan liian aikaisin, koira todennäköisesti pudottaa kapulan maahan, kun kapula tulisi luovuttaa ohjaajan käteen.

Dummy tai kapula ei ole leikkikalu, kuten ei riistakaan. Eli koira ei saisi leikkiä kapulan kanssa, ei repiä tai rikkoa sitä, mutta ei myöskään leikkiä sillä hippaa. Jos koira ei tulekaan kutsuessa, olisi hyvä panostaa tottelevaisuuskoulutukseen. Joka kerta kun koira pääsee juoksemaan ympäriinsä kapulan kanssa, itse toiminta palkitsee sitä. Tällöin olisi hyvä heti palata muutama askel taaksepäin, harjoitella luoksetulon perusteita asteittain: läheltä, kauempaa liinassa ja niin edelleen. Kun luoksetulo on varma liinassa, siirrytään harjoittelemaan irtiolevana. Koiran ottaessa noutoesineen suuhun, loppu on 99 %:sesti luoksetuloa. Eli luoksetulo kuntoon mikäli palautuksessa on ongelmia.

Kotiläksyt

Tällä kertaa saimme läksyksi pitää huolta koiran mielentilasta. Jos koiraa piippaa, haukkuu tai huutaa niin, ettei treeni jatku, otetaan tauko tai tehdään jotain muuta. Kiihkeässä mielentilassa oppiminen vaikeutuu.

Vesinouto

Vesinoudon ongelmaksi ei noussut veteen meno, kaikki olivat erittäin innokkaita tällä kertaa, vaikka oli mutaa ja korkeaa kaislikkoa. Suurempi haaste oli tuoda kapula omistajalle asti. Monet koirat tyytyivät tuomaan kapulan rantaan ja lähestyivät innokkaana omistajaa ilman sitä. Vesinoudossa hyötyy siitä, kun menee koiraa vastaan niin paljon, että voi olla varma että ohjaaja saa kapulan käteen.

Opeta koira istumaan rauhassa vieressäsi, ilman että sinulla on hihna tai että estät koiraa kädellä. Metästyskäytössä olevan spanielin tärkeimpiä osaamisalueita on ehdoton istuminen, kun käsky siihen on annettu. Alussa hihnalla voi avittaa oppimista, mutta jos näin tekee opettaa herkästi koiran riuhtaisemaan itsensä hakuun otteen hieman höllentyessä. Rauhassakin onnistuu!

Suuret kiitokset Kristalle ja Jarille mielenkiintoisesta treenistä! Taisi kipinä syttyä lajiin :)

LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 6 7
Cockerspanieli Helmi ja Tuija kokeilevat kuivahakua Cockerspanieli Haka odottaa vesihakuvuoroaan Cockerspanieli Lisa ja Catarina, englanninspringerspanieli Arttu ja Uta sekä eglanninspringerspanieli Pongo ja Seija Englanninspringerspanieli Aune lähdössä vesinoutoon Maijan kehoituksesta Fasaani. Onpa jännittävää, tuumii Stella! Muovisorsa Englanninsperingerspanieli Havu ja Lisa. Portugalivesikoira Kerttu ja Helinä.

Haaveina käyttölinjainen englanninspringerspanieli

Hei kaikki Lurpat!

Jokaisella meistä on varmasti haaveita, toiveita ja unelmia, kun puhutaan koirista. Joku haaveilee näyttelymenestyksestä, joku ehkä rally-tokovaliosta, metsästysvaliosta tai ehkä canicrossin Suomen mestaruudesta. Tuntuu todella ihanalta, kun saamme sitä mistä haaveilemme. Aina eivät asiat kuitenkaan mene niin kuin me toivomme.

Olen harrastanut vanhemman springerspanielini Artturin (6 v) kanssa näyttelyitä, mikä on nyt jäänyt pois kokonaan, ja rally-tokoa pienestä pitäen. On ollut sekä ylä- ja alamäkiä; nyt syksyllä on tarkoitus korkata rally-tokon voittajaluokka, haaveena tietysti valion titteli. Nuoremman koirani Velhon (4 v) kanssa on kokeiltu rally-tokoa, TOKOa

ja metsästystreeniä. Hänelle se sopivin on ollut canicross, josta olen täällä monesti kirjoittanut. Tarkoitus on myös syksyllä aloittaa Velhon kanssa nosework, mitä tuli kokeiltua pentuna. Huomaatte varmaan, että yritän löytää koirilleni omia harrastuksia, joissa koirilla olisi hauskaa ja kivaa!

Yksi haave on jäänyt kuitenkin vielä toteuttamatta, haave joka on kytenyt jo monta vuotta. Suoritin vuonna 2006 metsästyskortin ja haaveksi jäi hankkia metsästyskoira. Monien yritysten jälkeen päätin jättää yritykset tehdä Velhosta ja Artturista metsästyskoiria. Juttelin sitten kavereille, kuinka kiva olisi, jos minulla olisi metsästyslinjainen englanninspringerspanieli.

Metsästysseuraan liittymiseen tarvitaan usein omaa maata ja metsää, mitä minulla ei ole, joten metsästysseurakin jäi haaveeksi, niin ainakin luulin. Onneksi elämääni ilmestyi ihmisiä, Velhon kahden vuoden metsästyskoulutuksen aikana, joilla oli metsästyksestä ja metsästyskoirista jo monen vuoden kokemus. Yksi näistä tärkeistä henkilöistä on Krista Suonpää ja toinen Kaisa Railomäki. Kaisa kertoi minulle VarsiNaiset Eräladystä, joka on naisille suunnattu metsästysseura. Tämän vuoden alussa 2022 minut hyväksyttiin jäseneksi ja otin askeleen lähemmäs tavoitetta ja haavetta. Kävimme fasaanijahdissa kaksi kertaa kevättalvella ja minulle opetettiin kaikenlaista metsästykseen liittyvää. Toki on vielä paljon opittavaa, ja siksi meille "leideille" järjestetään kursseja.

Nyt tarvisi vielä toteuttaa yksi ja suurin haave. Mutta täytyy sanoa, ettei ole helppoa saada metsästyslinjainen englanninspringerspanieli, koska pentueita syntyy noin viisi vuodessa,

näin olin lukevinani jossain. Eli ehkä noin 30–40 pentua, jotka menevät suoraan metsästäviin koteihin. Eli minulla oli aika pieni mahdollisuus saada sellainen. Kunnes Krista ehdotti, että hänen koiransa sisko etsii uutta kotia. No minä tartuin luuriin ja ei kun soittamaan. Meillä kun on urostalous, epäröin vähän, että lauma menee sekaisin ja arjesta voisi tulla hankalaa. Tämä koira meni kuitenkin takaisin kasvattajalle ja minä takaisin lähtöruutuun.

Ei muuta kuin odottamaan. Eräänä kauniina huhtikuun päivänä soi sitten puhelin, Krista toisessa päässä. Hänellä oli tiedossa pentue, joka syntyisi toukokuussa. En meinannut pysyä housuissani, niin innoissani olin. Minä siltä istumalta soittamaan kasvattajalle ja kertomaan mitä haen ja harrastan yms. Odottavan aika on pitkä! Tilasin

uroksen, mikäli uroksia syntyisi. Toukokuussa sitten syntyi neljä narttua ja neljä urosta Mudwiellis-kenneliin Lempäälässä. Paras uutinen ikinä saavutti minut muutaman päivä pentujen syntymisen jälkeen. Minulle oli varattu yksi neljästä uroksesta, jiiihuuuuuu!!!

Kävin kolme kertaa katsomassa pentuja ja olin ihan lumottu. Kävin sitten hakemassa Valo-pentuni 8-viikkoisena Lempäälästä ja haaveesta tuli totta. Nyt eletään pentuarkea ja pikkuhiljaa koulutetaan hänestä metsästyskelpoinen. Erityiskiitos kuuluu Kristalle, kun on auttanut minua ja edelleen on apuni ja tukipilarina Valon kasvatuksessa. Myös Kaisalle iso kiitos! Älkää luopuko haaveistanne, ne saattavat toteutua nopeammin kuin arvaatte! Kiitokset myös Maria Miettiselle ja kennel Mudwiellisille!

Keltaisella nauhalla on tärkeä viesti

Yellow dog project - suomeksi "keltainen nauha -projekti" - on jo 10 vuotta vanha, mutta vain harva sen tietää. Kyseessä on kanadalaisen koirakouluttajan Tara Palardyn alullepanema kansainvälinen liike, jonka tarkoituksena on opastaa hyvään koiran lähestymistapaan sekä vähentää huonoja kanssakäymisen kokemuksia niin koirille kuin ihmisille.

Kaikki koirat eivät halua vieraiden koirien tai ihmisten läheisyyttä useista eri syistä. Koira voi olla toipumassa leikkauksesta tai sairaudesta tai kantaa tarttuvaa tautia, se voi olla hermostunut, arka tai ujo, tai olla koulutuksessa, tai sillä voi olla juoksut. Koira voi olla kodinvaihtaja, jonka nykyinen perhe ei vielä tiedä, miten koira käyttäytyy muiden koirien ja ihmisten läheisyydessä. Näissä tilanteissa mahdollisten konfliktien ehkäiseminen on sekä koirien että ihmisten etu, ja yksinkertaisella toimenpiteellä, antamalla tilaa, annetaan hyvä kokemus kaikille osapuolille.

Koirat, jotka tarvitsevat tilaa, on merkitty keltaisella nauhalla tai rusetilla, joka voi olla kiinnitettynä hihnaan, pantaan tai valjaisiin, tai koira voi kantaa keltaista bandanaa. Vaikka syyt keltaisen nauhan käytölle ovat moninaiset, on sen merkitys kuitenkin aina sama: anna tilaa ja rauhaa keltaiselle. Jos vastaan tulee koira keltaisen nauhan kanssa, anna koirakolle tilaa, älä pysähdy, vaan jatka matkaasi normaalisti.

Vinkkejä koirien tervehtimisiin

• Kysy aina lupa koirien tervehtimiseen.

• Anna tarvittaessa muille koirakoille tilaa.

• Ole itse rauhallinen ja rento, pidä hihna löysällä.

LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 8 9
TEKSTI JA KUVAT: UTA KORNBLUM
Valo 6-viikkoisena ja 12-viikkoisena
Valon ensimmäinen uinti TEKSTI JA KUVA: JAANA RÄSÄNEN

Mätsärit raisiossa

Lounais-Suomen Spanielikerho järjesti 26.5.2022 match show´n, paikkana Raision ABC. Tuomareina toimivat Heli Tolvanen, kennel New Desingn`s ja Turun Trimmauspalvelu, Johanna Kuparinen, Wirmon Vipeltäjät, ja Riina Korhonen, kennel Two Willows. Aurinkoisena päivänä paikalle saapui 48 koiraa omistajineen.

TULOKSET

BIS 1 pomeranian HIPPU, omistaja Siru Johansson

BIS 2 espanjanvesikoira RAUNO, omistaja Olga Karttunen

BIS 3 tiibetinspanieli MILLI, omistaja Elisa Vahlroos-Moisander

BIS 4 norwichinterrieri MAISA, omistaja Kirsi Heino

Parikilpailun voiton veivät a merikanakitat JYMY ja JAMI, omistaja Henna Kiljunen.

LURPPA 3/2022 10
Aurinkoinen kevätpäivä keräsi paikalle iloisia koiria ja koiraihmisiä - rotuun ja karvoihin katsomatta!

Uusia valioita

Kerhon ryhmänäyttelytoimikunta saa jälleen olla tyytyväinen järjestämäänsä ryhmänäyttelyyn 12.6.2022 Pöytyän Kisariihen urheilukentällä, jossa olivat edustettuina ryhmät 7, 8 ja 9. Tuomareita oli kutsuttu Serbiasta, Ruotsista ja tietysti Suomesta. Näyttelytoimikuntaan kuuluivat Åsa Liljeqvist, Leena Laine, Riitta Paganus, Katja Alho, Terttu Hellberg, Johanna Hoppela ja Merja Saastamoinen. Koiria oli ilmoitettu 400. Noin 30 talkoolaista aloitti urakkansa perjantaina, jolloin rakennettiin näyttely yhdessä Turunmaan Kennelyhdistyksen kanssa. Jokainen työ tarvitsi talkoolaisia, joita ilman näyttelyn pitäminen olisi miltei mahdotonta. Iloisella mielellä talkooporukka teki töitä koko aurinkoisen näyttelypäivän ja saimme siitä myös kiitosta näytteilleasettajilta. Sponsorina oli Golden Eagle, joka muisti voittajia ruokasäkeillä. Tykätyt muumimukit olivat päässeet pääosaan palkintojen jaossa, ja palkintojen saajat miettivätkin tovin minkä värinen muumimuki juuri heille olisi sopiva. Kuten aina, ryhmänäyttely huipentui loppukilpailuihin ja lopuksi BIS-kilpailuun. Näyttelyssä hääri kuvaa jana Miia Koivisto tuttuun ammattimaiseen tyyliin ja saatte ihastella muutamia kuvia ja tuloksia tässä.

LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 12
Veteraanimuotovalio
FI VMVA Rassel’s Ying Yang Isä ja emä: C.I.E. JV-12 Cobarn Distant Drums & Manaca’s Trough My Eyes omistajat
Helenius Hannele ja Kirsi Helenius Kuva: S. Määttä Suomen muotovalio EE MVA LT MVA Triplet Dreamrider Omistaja Elina Olshin, kasvattaja Heli Härkälä
RYHMÄNÄYTTELY 12.6.2022
LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 14 15 BEST IN SHOW Tuomari Juha Putkonen rotu omistaja 1. SASSATOWN BLOODLINE TO LION MARMOSE T kiinanpalatsikoira Karoliina Salo 2. METSÄTIEN ÄKSÖNBEIBE weimarinseisoja Atte Illman PARAS VETERAANI Tuomari Aleksandar Petrovic rotu omistaja 1. DRAGONFLAME'S GOLDEN EYE keskikokoinen villakoira Anne Saren 2. JAMMING'S CLINT EASTWOOD kiinanharjakoira Samu Wikström 3. KARVIN PRIVATE DANCER kultainennnoutaja Aada ja Päivi Hyyryläinen 4. RASSEL'S YING YANG cockerspanieli Kirsi Helenius PARAS KASVATTAJARYHMÄ Tuomari Aleksandra Cvijic Palumbo rotu vetäjä 1. JAMMING'S kiinanharjakoira Leila ja Samu Wikström 2. ENTICE punainen irlanninsetteri Katriina Toikka 3. SPRINGERELLA'S englanninspringerspanieli Iida Lehtinen 4. BISCUITS pitkäkarvainen chihuahua Annika Kammonen FCI 7/8 Tuomari Aleksandar Petrovic rotu omistaja 1. METSÄTIEN ÄKSÖNBEIBE weimarinseisoja Atte Illman 2. TOO VIVID HUNTER JUST LIKE MY DAD kultainennoutaja Krista Laivuori-Saari 3. NORTIN VILLIBIPPURI karkeak. saksanseisoja Sanna Kavén, Saija ja Janne Kaleva 4. DINGOLINA'S SPARKLING SATURN englanninspringerspanieli Ulriikka Rehn ja Tommi Alatalo FCI 9 Tuomari Aleksandra Cvijic Palumbo rotu omistaja 1. SASSATOWN BLOODLINE TO LION MARMOSET kiinanpalatsikoira, pekingeesi Karoliina Salo 2. JAMMING'S CLINT EASTWOOD kiinanharjakoira Samu Wikström 3. PINDAROS JIVE TALKIN' tiibetinterrieri Riitta Rinne 4. LIKELY BLACK PHOEBE keskikokoinen villakoira Oona Hautamäki RYHMÄNÄYTTELY, TULOKSET

Loimaalla mejäiltiin piirimestaruuskokeessa

L-SSK:lla oli kunnia järjestää vuoden 2022 MEJÄn Piirinmestaruuskoe. Kyse on MEJÄssä poikkeuksellisesta kilpailusta, muut kesäkauden aikana järjestettävät tapahtumat ovat kokeita, joissa koiria ei laiteta paremmuusjärjestykseen.

Paikaksi valikoitui Loimaan Niinijoki, koska sieltä löytyivät maastot, joita ei ollut käytetty useaan viikkoon jälkien tekemiseen, ja lisäksi ne olivat arvokokeeseen soveltuvat.

Kokeen ylituomariksi tuli Karla Sohlman Tampereelta. Päivä oli kolea ja puolipilvinen syyskuun alun päivä. Viime vuoden voittaja, mestaruutta puolustava kooikerhondje Oorbellen Kurt, oli ainoa spanieli. Muut osallistujat olivat noutajia. Kokeeseen valikoidaan koirat edellisen vuoden PM-kokeen jälkeisten pisteiden perusteella, ja taso Varsinais-Suomessa on tuomarin mukaan aina kova. Tänäkin vuonna ”huonoin” pistetulos, jolla pääsi osallistumaan oli yli 46.

Kilpailun voitti labradorinnoutaja Brufinn True Hero ”Onni” (omistajan Sonja Pohjoispää) liki täydellisyyttä hipovalla suorituksellaan. Oli ehkä yksi koetoimitsijan urani herkimmistä tilanteista, kun Sonja kyyneleet silmissään pokkasi pokaalin ja ykköspalkinnon eli pääsylipun SM-kisaan. Toivomme Sonjalle ja Onnille menestystä ja myötätuulta SM-kisoihin Pudasjärvelle. Näyttäkää, mistä Varsinais-Suomen mejäilijät on tehty!

Koetoimitsija pitämässä puhettaan jälkientekopäivän aamuna.

LURPPA 3/2022 17
Vasemmalta oikealle: Pronssia voittaneet Pentti Mamia ja kooikerhondje Oorbellen Kurt ”Orson”; voittajat Sonja Pohjoispää ja labradorinnoutaja Brufinn True Hero ”Onni”; ylituomari Karla Sohlman; hopealle nousseet Lasse Kasen ja labradorinnoutaja Kotilinnun Niiskuneiti ”Hilla”. Ruokatarjoilu oli herkullista. Saimme sponsoroituna monta kiloa peuranlihaa, josta keitimme mainiota keittoa. Jälkiruokana oli pannukakkua ja tietenkin kermavaahtoa näin arvokokeessa!

Tällä kertaa käymme alokasluokan 1–19 kylttien liikkeitä läpi.

Kyltti tulee suorittaa aina siten, että kyltti jää oikealle puolellesi. Lisäksi kyltin suoritusalueella tulee käydä. Suoritusalue on kyltin vieressä, ja se on kooltaan noin 50 x 50 cm. Tietystikin on olemassa kylttejä, joiden suoritus menee kyltin taakse; esimerkiksi kyltti 15, jossa tehtävä suoritetaan kyltin takana. Yleensä kaikki käännöstehtävät suoritetaan kyltin edessä. Alempien luokkien kylttejä voi esiintyä myös ylemmissä luokissa.

edellisen tehtävän suoritusnopeudella. Ylemmissä luokissa voi vaikuttaa myös seuraamispuoli, mutta maalia ohittaessa se ei vaihdu. Ylemmissä luokissa koira kytketään heti tehtäväkyltin jälkeen. Tässä pitää olla tarkkana, ettei kävele kytkemättä koiran kanssa ulos kehästä.

Kyltti 6 on samanlainen kuin kyltti 5, mutta vain vasemmalle. Tämän kyltin muoto on mielestäni D -kirjain, mutta vain väärinpäin.

Kyltti 13 on liike, jossa vauhti kasvaa, jolloin se on juoksua. Tämä vauhti ei muutu ennen kuin tulee uusi kyltti, jossa vauhti muuttuu tai sitten tulee maali.

jolloin sen suoritusalueella vain käydään. Sen jälkeen mennään suorittamaan tehtävää tai kyltti voi olla ensimmäisessä merkissä kiinni, jolloin se automaattisesti kierretään joka kerta, koska et mahdu välistä.

Kyltti 1 on se mistä lähdetään. Siinä lukee lähtö ja tästä alkaa tehtävärata. Tässä kyltissä mennään kyltin suoritusalueelle ja pyydetään koira tulemaan vasemmalle puolelle istumaan eli perusasentoon. Alokasluokassa koiran hihnaa ei irroteta, mutta muissa luokissa irroitettaisiin seuraavaksi koiran hihna. Tämän jälkeen tuomari kysyy oletko valmis. Yleensä itse nyökkään ja sanon jep, jolloin tuomari antaa luvan suorittaa tehtäviä.

Kyltti 3 on käännöstehtävä. Ohjaaja ja koira tekevät yhdessä 90 asteen käännöksen oikealle, kyltin edessä.

Kyltti 7 on sellainen, jossa ohjaaja kääntyy oikean kautta takaisin tulosuuntaan. Koiran seuratessa koko ajan samassa kohtaa.

Kyltti 10 on kyltin sivulla tehtävä kyltti. Koira seuraa ohjaajaa koko ajan, jolloin ohjaaja kääntyy koiran kanssa tiiviit 360 astetta (täysi ympyrä) ja jatkaa samaan suuntaan, johon oli ennen kylttiä menossa.

Kyltti 14 on normaalivauhti. Normaalivauhti on se, jossa koirakko kävelee tavallista kävelyvauhtia. Normaali kulkunopeus ei muutu, ellei tule jokin yllä olevista vauhdin muutostehtävistä tai sitten maali.

Kyltti 17 on samanlainen kuin kyltti 16, mutta vasemmalle pä kiertäen.

Kyltti 2 on maali. Maali ohitetaan, ja ajanotto sekä suoritus loppuu. Maalin ohitus tapahtuu

Kyltti 4 on samanlainen kuin kyltti 3, mutta vain vasemmalle.

Kyltti 8 on samanlainen tehtävä, mutta käännös tapahtuu vain vasemmalle. Koira edelleen samassa kohdassa.

Kyltti 11 tapahtuu samanlaisesti kuin kyltti 10, mutta vasemmalle päin.

Kyltti 15 on kyltti, jossa suoritus tapahtuu kyltin jälkeen. Koira seuraa ohjaajaa, ja ohjaaja ohittaa kyltin suoritusalueen ja menee kyltin taakse. Kyltin takana ohjaaja ottaa askeleen suoraan sivulle (oikealle), jolloin koira tulee ohjaajan sivulla tiiviisti mukana.

Kyltti 18 pujottelu edestakaisin. Pujottelu alkaa aina merkin oikealta puolelta. Merkkejä on 4 kpl. Viimeisen merkin kohdalla käännytään takaisin päin ja pujotellaan takaisin. Tässäkin kyltti voi olla kiinni tai erikseen, kuten spiraalissa.

Kyltti 5 on myös käännöstehtävä, joka tapahtuu kyltin edessä. Koirakko tekee yhdessä 270 asteen käännöksen oikealle. Käännöstä pystyy mielestäni hahmottamaan paremmin, kun ajattelee D -kirjainta.

Kyltti 9 on monen mielestä hankalin käännös. Kyltin edessä ohjaaja kääntyy vasemmalle ja samalla koira kiertää ohjaajansa takaa ulkokautta takaisin vasemmalle seuraamaan (eli koira kääntyy tehtävän alussa oikealle päin).

Kyltti 12 on liike, jossa vauhti hiljenee normaalista vauhdista. Vauhti ei muutu ennemmin kuin tulee uusi kyltti, jossa vauhti muuttuu tai sitten tulee maali. Tämän kyltin tehtävässä pitää olla selkeä muutos vauhdissa.

Kyltti 16 on spiraali oikealle. Merkit jäävät koirakon oikealle puolelle. Merkit ovat yleensä tötteröitä. Tehtävässä kierretään ensin kaikki kolme merkkiä ja sitten kaksi ja lopulta vielä viimeinen merkki spiraalin mallisesti. Tässä kannattaa muistaa, mistä välistä on jo kulkenut. Kyltti voi olla olla kauempana merkeistä,

Kyltti 19 on pujottelu yhteen suuntaan. Merkkejä on 4 kpl. Merkit pujotellaan vain yhteen suuntaan, jolloin ei siis tulla takaisin. Pujottelu aloitetaan oikealta puolelta. Kyltti voi olla kiinni tai erikseen, kuten edellisissä.

LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 18 19
Rally-toko, osa 2
Lähde ja kyltit: www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/kyltit-2019.html

Rally-tokon epäviralliset kisat

Ensimmäiset Lounais-Suomen Spanielikerhon rally-tokon epikset pidettiin Vantolla 19.5.2022.

AVO-luokka, 5 koirakkoa

Voittaja: cockerspanieli Lyyti, ohjaaja Anna-Maija Rokka, 72 pistettä

Toinen: kooikerhondje Lillan , ohjaaja Teija Korpela, 57 pistettä

Kolmas: australianlabradoodle Misteli, ohjaaja Elina Rautalahti, 55 pistettä

Tuomaripalkinto: staffordshirenbullterrieri Mila, ohjaaja Sari Kajarila

Tuomari

AVO kolmas Misteli ja Elina Rautalahti ALO tuomaripalkinto Chili ja Sanna Koskela

ALO-luokka, 9 koirakkoa (kuva 2)

Voittaja: kooikerhondje Iita, ohjaaja Riitta Paganus, 95 pistettä

Toinen: tanskandoggi Ishana, ohjaaja Sanna Tevaluoto, 84 pistettä

Kolmas: kultainennoutaja Hugo, ohjaaja Marianna Heinonen, 74 pistettä

Tuomaripalkinto: australiankelpie Chili , ohjaaja Sanna Koskela

LURPPA 3/2022 LURPPA 3/2022 20 21
Saara Uljas opastamassa AVO-luokan kisaajia rataan tutustumisessa. Vasemmalta oikealle: Teija Korpela, Saara Uljas, Sari Kajarila, Merja Lemmetti, Elina Rautalahti ja Anna-Maija Rokka. Kuva: Helena Lempinen

Hunni & tytöt kesäreissulla Armonlaaksossa

TOIMIKUNTIEN TERKUT

LURPPA-TOIMIKUNTA

Lurppa toivottaa hyvää alkavaa syksyä jäsenille. Jos sinulla on juttu vinkkejä laita s-postia lssk.lurppa@gmail.com.

MEJÄ-TOIMIKUNTA

Lehden ilmestyessä olemme varmasti jo pitäneet vuoden isoimman kokeen eli elokuun MEJÄ-kokeen Salon Muurlassa, ja piirinmestaruuskin on jo ratkottu. Superkivoja aikoja siis!

MEJÄ-kesä oli näin harrastajan näkökulmasta todella antoisa. Kokeita pidettiin pitkin Suomenmaata, kuka milläkin tyylillä. Jotkut kerhot ihastuivat koronan vuoksi asetettuihin rajoituksiin ja esimerkiksi jättivät tarjoilut minimiin. Kokeisiin tultiin omin eväin, ja lopputilaisuus oli lyhyt ja napakka. Itse suosin tätä harrastusta pidemmän kaavan kautta, eli Spanielikerhon kokeissa kyllä tarjoillaan aamupalat ja lounaat, myös päiväkahvit. Silti pyrimme toimimaan ripeästi, ettei kenenkään vapaa-aikaa hukata turhaan. Koeviikonloppu on nimittäin sitä: koko viikonlopun ponnistus.

Naantalin aurinko paistoi lämpimästi kesän viimeisenä helleviikonloppuna. Arena, Piano ja Hunni ottivat siitä kaiken ilon irti ja nautiskelivat satasella vanhan kauniin kaupungin tunnelmasta.

Harrastus voi olla elämäntapa. Itse lähes hengitän MEJÄä, näin kun syksyn suurimmat koitokset on edessä. Talvi tulee ihan liian pian, mutta onneksi syksyllä on mainiota aikaa harjoitella ja testailla uusia kikkoja.

NÄYTTELY- JA KASVATUSTOIMIKUNTA

Näyttelykoulutukset tarjottiin Kupittaalla keskiviikkoisin klo 19–20. 24.8., 31.8., 7.9., 14.9. ja 21.9.

TOKO-TOIMIKUNTA

Hei!

Tottelevaisuuskoulutukset järjestetään sunnuntaisin klo 12.30–13.30 Hauskahallissa, Ruunikkokatu 3, 20380 Turku, seuraavasti: 23.10 ■ 30.10 ■ 6.11 ■ 13.11 ■ 20.11 ■ 27.11 Koulutus on jäsenille tarkoitettu ja on ilmainen eikä vaadi ennakkoilmoittautumista

Terveisin Åsa

TAIPUMUSKOETOIMIKUNTA

METSÄTYSTOIMIKUNTA

AGILITY- JA RALLY-TOKOTOIMIKUNTA

Teksti ja kuvat: Ari Suramo ja Meri Toivonoja

HALLITUS 2022

Puheenjohtaja Merja Saastamoinen p. 040 722 6290 merja.e.saastamoinen (at) gmail.com Varapuheenjohtaja Kirsi Niittymäki p. 0400 600 637 kirsi.niittymaki (at) pp.inet.fi Jäsenet Janina Alankoja-Kanervala Katja Alho Maija Jaakola Mari Salminen Leena Laine Sihteeri Åsa Liljeqvist p. (02) 231 5123 asa.liljeqvist (at) gmail.com Kirjanpitäjä Terttu Hellberg p. 044 338 6712 terttu.hellberg (at) dnainternet.net Rahastonhoitaja Riitta Paganus Ristenperäntie 19, 23140 Hietamäki p. 040 512 5031 roosnell.kennel (at) gmail.com

Lounais-Suomen Spanielikerho ry

TOIMIKUNNAT

Näyttely- ja kasvatustoimikunta Leena Laine leena.laine10 (at) gmail.com TOKO-toimikunta Pj. Åsa Liljeqvist asa.liljeqvist (at) gmail.com Jäljestyskoetoimikunta Pj. Vivi Aaltonen meja.spanielit (at) gmail.com p. 044 533 0543 Taipumuskoetoimikunta Pj. Kaisa Railomäki kaisa.railomaki (at) gmail.com Metsästystoimikunta Krista Suonpää Vanha Littoistentie 25, 20540 Turku p. 040 540 4727 Agilitytoimikunta Pj. Oili Stenroos oilistenroos (at) gmail.com Lurppa-toimikunta Annika Kontturi-Salmi Mari Salminen lssk.lurppa@gmail.com

Kerhon yleistili: FI03 5711 2720 0090 70

Saaja: Lounais-Suomen Spanielikerho ry Viesti: kirjoita mitä maksat, esim. Lurppa 4/2022, 1/3 sivua

Kaikki maksut MEJÄä ja jäsenmaksuja lukuun ottamatta

Huom! Jäsenmaksun tilinumeron saat jäsensihteeriltä liittyessäsi jäseneksi. MEJÄn tilinumero: FI43 5711 2720 0089 32

MUUT TOIMIHENKILÖT

Jäsensihteeri Riitta Paganus Ristenperäntie 19, 23140 Hietamäki p. 040 512 5031 lssk.jasensihteeri (at) gmail.com Varastonhoitaja Katja Alho Koppikärryn hoitaja Kari Mattila p. 040 445 5599 kari.mattila51 (at) pp.inet.fi Kiertopalkintojen hoitaja Maija Jaakola jaakola.maija (at) gmail.com

Allianssin edustajat Leena Laine ja Åsa Liljeqvist

Jäsenmaksut 2022 Vuosijäsen 30 € (Lurppa-ja Spanielilehti) Kannatusjäsen 19 € (Lurppa) Perhejäsen 6 € (ei lehteä) Kirjaamismaksu 5 € www.l-ssk.fi

LURPPA 3/2022 24

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.