Page 1

P5 - 1r CURS 2013-2014


QUI SOM TUTOR/ES Dolors Llagostera Glòria Polls Joan Parés Gemma Martínez SUPORTS I ESPECIALISTES Suport a l’aula – Susanna Arboleas, Lola Cano Psicomotricitat i Educació Física – Francesc Brugué English P5 – Neus Santiago English 1r – Míriam Quirós Música – Núria Arbat Socioteca- Clara Sales COORDINACIÓ DEL CICLE Gemma Martínez HORARIS D’ENTREVISTES. Normalment els divendres al migdia , o bé algun altre dia a convenir. Feu-nos saber a través de l’agenda quan us aniria bé i en parlarem. ELS INFORMES. Al llarg del curs s’entregaran tres informes, un al final de cada trimestre.

ENS ORGANITZEM... Aquest any, uns personatges màgics del bosc ens han demanat la nostra ajuda. Es veu que estan a punt de desaparèixer perquè els nens i nenes miren massa la televisió. Nosaltres hem decidit ajudar-los, per això el nostre cicle s’ha convertit en EL BOSC ENCANTAT.


Però no només volem estudiar els personatges màgics. Volem conèixer la flora i la fauna de l’entorn natural de la nostra ciutat. Per això les nostres classes es diuen : LA VALL DE SANT DANIEL, LA DEVESA, LES GAVARRES I EL BOSC DE PALAU. Al llarg del curs visitarem aquests indrets i estudiarem els arbres, plantes i animals que hi podem trobar. Però per ajudar-nos ens han vingut a veure uns personatges màgics. En BARBALLÓ, LA PIMPINELLA, EN FONOLL I LA FALGUERA. En el Cicle del Bosc encantat som 8 GRUPS: 4 de P5 i 4 de 1r Cada tutor té un grup format per nens i nenes de P5 i nens i nenes de 1r. Així doncs a l’aula de la VALL DE SANT DANIEL hi trobem els GNOMS i els UNICORNS, a l’aula de la DEVESA hi trobem els MINAIRONS i els ELFS , a l’aula de les GAVARRES hi trobem els DRUIDES i les GOGES i a l’aula del BOSC DE PALAU hi trobem els FOLLETS i les FADES.

LA VALL DE SANT

LA DEVESA

LES GAVARRES

EL BOSC DE PALAU

DANIEL

(DOLORS

(JOAN PARÉS)

(GEMMA

(GLÒRIA POLLS)

LLAGOSTERA)

MARTÍNEZ)

P5

1r

P5

1r

P5

1r

P5

1r

GNOMS

UNICORNS

MINAIRONS

ELFS

GOGES

DRUIDES

FOLLLETS

FADES


COM TREBALLEM •

En agrupacions de 12/13 alumnes, per nivell (P5 o 1r). Treballem la llengua , les matemàtiques i una sessió d’anglès.

En agrupacions de 25 alumnes: amb grups heterogenis P5-1r. Treballem la llengua castellana, la llengua oral, els projectes, la plàstica i la música.

En agrupacions de 25 alumnes de P5, o 25 alumnes de 1r per fer la psicomotricitat, l’educació física, la socioteca i l’anglès. Les agrupacions queden de la següent manera:

1r- UNICORNS I ELFS

1r- DRUIDES I FADES

P5- GNOMS I MINAIRONS

P5- GOGES I FOLLETS

Tots 100, ens trobem esporàdicament i ens expliquem coses que hem fet, debatem problemes, aprenem cançons...

QUÈ FEM Fem l’ ESPAI DE TROBADA on cadascú ens pot portar notícies, informacions, experiments, etc. Fem ASSEMBLEES per tractar tots aquells afers que ens afecten a tots. De vegades ens trobem nosaltres 100, però sovint primer cal parlar-ho amb els nostres companys d’aula.


Fem RACONS DE JOC per poder treballar de forma autònoma, cooperant entre nosaltres, i reforçar els aprenentatges amb activitats més lúdiques. RACONS DE TREBALL ( llengua i matemàtiques) per poder treballar cadascú al seu nivell i reforçar aquella part que ens costa més Amb els PROJECTES aprenem coses del nostre entorn. Però molt més: aprenem a buscar informació, a triar el que és més rellevant, a buscar la millor manera d’explicar-la – per escrit, oralment o, si molt convé, amb un mapa conceptual o un gràfic -, a observar, a experimentar, a fer hipòtesis i comprovar-les... Fem EMISSORA, cada divendres escoltem les notícies de Ràdio Annexa per assabentar-nos del que passa al món, a la nostra ciutat, i a la nostra escola, estem molt atents a tota la informació que ens proporciona per conèixer millor la realitat que ens envolta. També hi farem aportacions. Els de 1r farem PISCINA! Anirem a la Piscina de Palau a aprendre a nedar millor. I els de P5 farem racons de joc. I a més, fem Plàstica, Música, Educació Física i Psicomotricitat, English... i

Llengua i Matemàtiques, és clar

COM PODEU AJUDAR Quin tipus d’ajuda us demanem, a les famílies? L’AGENDA serà el nostre vehicle de comunicació. Si tenim alguna cosa a dirvos, ho anotarem. Si vosaltres ens heu de fer saber res, podeu anotar-ho vosaltres mateixos ( o els vostres fills!) Per això us demanem que agenda i motxilla vagin i vinguin cada dia i que reviseu si hi ha res de nou. Ah! I que, en cas que ens escriviu una nota, ho feu saber al vostre fill perquè ens avisi! També ens ajudarà que cada vegada que hi hagi una nota nova, deixeu l’agenda oberta dins la motxilla per la pàgina que cal llegir. Així ens assegurem que la veiem i llegim de bon matí!


L’ESPAI DE TROBADA. Sabeu que podeu col·laborar tot ajudant-los a preparar-se una notícia . S’hi valen les experiències personals o familiars, les descobertes interessants, curiositats diverses... però és important que vinguin una mica preparades per ser exposades oralment! No tenim encara el nivell de lectura que ens permeti llegir una notícia, i és una mica estrany entrevistar un expert que no sap què és l’objecte que porta... L’espai de trobada és un dia concret, i les notícies, en principi, s’esperaran fins aquell dia. Ah! I us demanem paciència. De vegades se’ns acumulen els ponents, i ja sabeu per experiència que la capacitat d’atenció, a aquestes edats, no és infinita, o sigui que alguna vegada limitarem el nombre d’intervencions, i ja trobarem el moment per continuar amb el que ens hagi quedat al sarró.

ELS PROJECTES. També per als projectes us podem demanar col·laboració. Però no us estresseu: no són deures per a vosaltres! Demanem: - que el vostre fill o filla sàpiga què busca, on ho busca, i què troba. Que sàpiga expressar el que ha trobat. En definitiva, que sigui significatiu per a ell. - que tingueu present que no sempre cal dur alguna cosa de tot el que se’ns demana. El treball cooperatiu té l’avantatge que no tot depèn d’un sol! Podeu portar alguna cosa si trobeu una ocasió en què apareix una informació pertinent, o si teniu algun llibre que en parla, o si el vostre fill o filla té un interès obvi per buscar una informació, o si teniu temps i ganes de gastar-lo en allò que us hem demanat. Però és més una invitació que una obligació. - que, tot allò que porteu, permeteu que en fem un ús compartit... i n’assumiu el risc. Tot i que ens comprometem a exigir el màxim respecte per tot el material, naturalment. ELS DEURES Pels de primer arribaran a casa dos dies per setmana, dimarts i divendres. A P5 un dia a la setmana ,divendres. No són per al dia següent: tenen, en principi, fins al proper dia de deures. L’objectiu principal dels deures és permetre’ls assumir aquesta petita responsabilitat que més endavant els farà falta, i obligar-los a resoldre algun exercici “sols davant del perill”. No ens menjarem ningú per no haver sabut fer-los ni els castigarem sense pati. Els podeu ajudar a fer-los? Sí,


però amb prudència. Recordeu que són els seus deures, no els vostres. I que si no saben resoldre un exercici, més val deixar-lo estar que no pas resoldre’l per ells. A les mestres ens ajuda veure quins problemes apareixen, i amagar-los només farà que no detectem la necessitat d’aclarir el que calgui. Els deures aniran dins un sobre de plàstic transparent. Cal tornar-los dins el mateix sobre. EL NOSTRE BLOC. Tenim un bloc que podreu consultar a Internet on us anirem explicant el que anem fent a l’escola , i així podreu saber ( i veure) una mica del nostre dia a dia. Mireu-lo i llegiu-lo amb els vostres fills. És un bon punt de partida per tal que us expliquin el que s’ha fet o treballat a l’ escola. Properament trobareu l’enllaç del bloc a la pàgina web de l’escola. LES MASCOTES PASSEN EL CAP DE SETMANA AMB NOSALTRES. Cada setmana un nen/a diferent s’emportarà una bossa on hi trobarà : un conte , una llibreta i la mascota de l’aula. El conte serà perquè el mireu i el llegiu junts i estarà relacionat amb el bosc encantat. La llibreta servirà perquè anoteu ( vosaltres o els vostres fills) què han fet aquell cap de setmana amb la mascota. Hi podeu enganxar fotos, fer un dibuix, etc . El dilluns tindrem una estona per llegir als nostres companys el que hem escrit a la llibreta. ALTRES AJUDES - Parlar amb ells, interessar-se pel que fan, però no interrogar-los. - Valorar-los els esforços, però no caure en l’adulació o la lloança constant. - Deixar-los que facin allò que poden fer, especialment quan els afecti: ells mateixos poden escriure a l’agenda, o preparar-se la roba per demà. - Compte amb el que diem davant seu; l’infant ha de saber (i s’ha de creure) que entre la família i l’escola hi ha confiança i col·laboració. Vigilem de no desautoritzar-nos mútuament. - No desaprofitem cap ocasió perquè participi en el que fa a l’escola (portar materials, notícies...), o perquè escrigui o llegeixi (especialment si té alguna motivació personal per fer-ho). No forcem, però, la màquina: a l’escola fa la


feina de l’escola, i a casa ha de tenir temps per a viure la família. - Llegir cada dia els ajudarà a millorar l’eficàcia lectora, però a casa això ha de ser un moment agradable; si es fa difícil que llegeixi, ni ho forcem ni ens ho saltem: llegim-li nosaltres un conte, i sense retrets. - La puntualitat és una mostra de respecte pel treball que es fa a l’escola i pels companys. - Els aniversaris: celebrarem els aniversaris al final de cada trimestre. No cal dur res; en tot cas, demanem discreció. Si dueu una coca, galetes, pa amb xocolata o el que sigui, el repartirem entre el grup de 25 i ens ho menjarem a la classe. En cap cas no repartirem a classe invitacions per a festes d’aniversari. - L’esmorzar: ha de ser poca cosa (han d’haver menjat alguna cosa a casa, i penseu que no dinen tard), saludable i ha de venir amb el nom posat (si pot ser amb lletra clara: el llegeixen ells). - Cal dur una petita motxilla a l’ escola per posar l’agenda i l’esmorzar. Que vingui amb el nom, si us plau , igual que tot el seu material que ha d’anar i venir (jaquetes, material de les extraescolars, ...) - No cal dur estoig ni material escolar: a la classe tenim de tot i ho compartim. Dur material de casa és una font constant de conflictes, de comparacions... - El mateix passa amb les petites joguines que puguin dur de casa. Es poden perdre, fer malbé, ser iguals que les d’un altre i confondre’s... a més, seran utilitzades, no en dubteu, per mostrar favoritismes, excloure algú, lluir el que tenen que algú altre no pot tenir... La veritat, millor que es quedin a casa.


CALENDARI D’ACTIVITATS i SORTIDES curs 2013-14

1r TRIMESTRE Setembre 2013 dl

dm

dx

dj

dv

ds

dg

2 9 16 23 30

3 10 17 24

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

1 8 15 22 29

Octubre 2013 dl

dm

dx

dj

dv

ds

dg

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24 31

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

Novembre 2013 dl

dm

dx

dj

dv

ds

dg

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24

Desembre 2013 dl

dm

dx

dj

dv

ds

dg

2 9 16 23 30

3 10 17 24 31

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

1 8 15 22 29

12 Benvinguda

2 Sortida al Bosc de Palau ( tot el dia) 14 Sortida a la Devesa ( tot el dia) 18 Concurs del GEIEG 31 Castanyada

5,6,7,8 i 9: Taller “El viatge del Cargol” (matí) 12 Teatre musical Aladdi ( matí) Del 18 al 22 Setmana de la Ciència.

15 Quina 19 Activitats de Nadal 20 Tió i amic invisible i jornada intensiva


2n TRIMESTRE Gener 2014 dl 6 13 20 27

30 DENIP

dm

dx

dj

dv

ds

dg

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24 31

4 11 18 25

5 12 19 26

Febrer 2014 dl

dm

dx

dj

dv

3 10 17 24

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

ds

dg

1 8 15 22

2 9 16 23

Març 2014 dl 3 10 17 24 31

dm

4 11 18 25

dx 5 12 19 26

dj 6 13 20 27

dv

ds

dg

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

19 Sortida Vall de Sant Daniel ( tot el dia) 27 Dijous gras

4 Carnestoltes 10 i 11: Colònies a Can Caballé 18 i 20 Taller: Una festa a la cuina (matí) 27 Teatre amb anglès: Confetti Circus (matí) 31 Sortida a les Gavarres ( anellament d’un ocell) ( tot el dia)


3r TRIMESTRE

Abril 2014 dl

dm

dx

dj

dv

ds

dg

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

Maig 2014 dl 5 12 19 26

dm

6 13 20 27

Temps de Flors

dx

dj

dv

ds

dg

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24 31

4 11 18 25

Juny 2014 dl 2 9 16 23 30

dm

3 10 17 24

dx 4 11 18 25

dj 5 12 19 26

dv 6 13 20 27

1 Sortida a les Gavarres (anellament d’un ocell) ( tot el dia) 7 Teatre: Tots amb la terra (matí) Del 7 al 10 Setmana Cultural 8 Dia Internacional del poble gitano 23 Sant Jordi i Jocs Florals

ds

dg

7 14 21 28

1 8 15 22 29

12 Sortida a les Estunes i a l’Estany de banyoles ( tot el dia)

13 Circuit de rodes i bicicletada 20 Festa de final de curs. English Festival.

Dossier P5-1r Curs 2013-14  

Dossier P5-1r Curs 13/14 Escola Annexa-Joan Puigbert

Dossier P5-1r Curs 2013-14  

Dossier P5-1r Curs 13/14 Escola Annexa-Joan Puigbert

Advertisement