Neleman Magazine 2022

Page 1

HAPPY BEE HAPPY TREE HAPPY PLANET HAPPY YOU HAPPY ME.

2

Het is vroeg in de ochtend in Casas del Rey. Hier, in een van de hoogste gebieden van Valencia, ligt Bodegas Neleman. In het hart van het nationale park Hoces del Cabriel.

Wanneer de zon opkomt en het land in kleur zet, weet ik waarom ik 20 jaar geleden verliefd werd op deze plek. Het is de overweldigende natuur, het licht, de stilte. En de mensen die hier al hun hele leven wonen en werken. Die de rijkdom voelen van het leven op deze magische plek.

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op deze authentieke plek in de heuvels in het achterland van Valencia. Hier, op 900 meter hoogte, groeit de bobaldruif aan stokken van 60 tot 80 jaar oud! De bobal is dé lokale druif in dit gebied. Druiven die een fantastische rode wijn maken! Zacht, rond en vol. Oude stokken geven minder druiven, maar gelukkig gaat het ons niet om volume, maar om wijn van de hoogste kwaliteit.

Zo laat mogelijk oogsten geeft de beste druiven, weten wij. Als de herten zich tegoed doen aan onze druiven, want dan weten we zeker dat ze goed zijn. Je hebt dan kans op herfstweer. Slecht weer. En soms vernietigt een hagelbui de oogst. En soms heb je dan mazzel en trekt de bui net aan jouw adres voorbij. Dat accepteren we.

Als je hier rondloopt en goed kijkt, dan zie je meteen dat het hier geen monocultuur is. Het is een park met afwisseling van druiven, olijven en amandelen. We hebben lavendel geplant als ode aan de bijen en vlinders. En er komt rozemarijn, tijm, zonnebloemen, kamille en meer…

En te midden van dat alles past nederigheid. Dat we blij mogen zijn dat we deze druiven mogen delen met de natuur. Dit dorp, deze mensen, deze gemeenschap, de betrokkenheid bij ons wijnhuis. Hier maken we wijn zoals dat 50 jaar geleden ook al gebeurde.

We willen de wereld een beetje mooier maken. En bijdragen aan deze prachtige omgeving. Uit liefde voor de wijn, de mensen en voor Casas del Rey.

3
Nederlandse wijnboer in Spanje derrick@neleman.org
“Het is moeilijk om niet verliefd te worden op deze authentieke plek in de heuvels in het achterland van Valencia.”

BOBAL, TARDANA & MERSEGUERA

Typisch Valenciaans en soms zeldzaam, dat lees en hoor

Maar wij staan vooral voor diversiteit. En daarom gebruiken wij ook druivensoorten, die vergeten waren. En hoogbejaarde wijnstokken, die weinig produceren. Waarom? Omdat in deze druivensoorten en deze oudjes wijsheid schuilgaan. Zij kennen de slagen van de zweep, weten daarmee te dealen en wát ze maken, is suuuuperlekker! Ja, dan is het maar weinig, het is goed!

Dus wij halen onze wijze oudjes er vooral bij. En onze anderszijnde soorten ook. Omdat ze verrassen. Eigen zijn. We halen ze uit hun pensioenhoekje (of erger, want vaak worden ze gerooid) en zetten ze volop aan het werk!

De bobal, tardana en merseguera zijn typisch Valenciaanse druivensoorten en dat merken we: ze zijn gewend aan de kleistenen grond, de droogte, de temperaturen. En kunnen we wijngaarden met bobalwijnstokken van 60, 70 of 80 jaar oud redden? Dan doen we dat gewoon! En moeten we nieuw aanplanten, omdat we de bestaande wijnranking niet kunnen redden vanwege de regelgeving? Dan planten we dit jaar tardana en merseguera aan. En jij? Jij proeft het in onze wijnen.

IN WELKE WIJN JE DEZE DRUIVEN ZOAL TERUGVINDT?

De bobaldruif heeft een onemanshow in de Bobal, de immens populaire Bobal Robusta en de Return to Harmony Bobal uit de Single Vineyard serie. Hij heeft een gedeelde hoofdrol in Single Vineyard Cabernet Sauvignon Bobal en in de Nucli Tempranillo Bobal.

De tardanadruif speelt de hoofdrol in de Members Blend Tardana, die we maakten als eerbetoon aan onze 938 allereerste aandeelhouders. Hij is exclusief verkrijgbaar voor onze aandeelhouders. En de mersegueradruif hebben we pas aangeplant, dus nog niet van geoogst …

5
“En kunnen we wijngaarden met bobalwijnstokken van 60, 70 of 80 jaar oud redden? Dan doen we dat gewoon!”

GEURENDE LAVENDEL ZO VER ALS JE KUNT KIJKEN

Als je de parkeerplaats van ons wijnhuis oprijdt, word je - in de zomer - direct verwelkomd door de geur, de uitgestrektheid en de bedrijvigheid van ontelbare bijen, hommels en vlinders in het uitgestrekte lavendelveld. Wat een ontvangst!

Lavendel hoort bij de streek. De plant kan tegen het droge klimaat en de wisselende temperaturen. In natuurpark Hoces del Cabriel vind je lavendelvelden, die men gebruikt om onder andere parfum te maken voor de verkoop. 100 meter van het wijnhuis vandaan was vroeger een lavendelkwekerij gevestigd, waar ze destillaat maakten.

Op een stuk braakliggende grond plantten wij lavendel, rozemarijn en tijm aan. Het is een fabelachtig gezicht, rustgevend voor hoofd en zintuigen, het begroet en lonkt je én het is goed voor de biodiversiteit. En balans in de natuur is goed voor onze wijngaarden en dus goed voor onze wijnen. We combineren het nuttige met het aangename zoveel mogelijk in alles wat we maken. De lavendeloogst verkopen we aan een lokale ondernemer, die er etherische olie van maakt.

Als je aankomt bij het wijnhuis, kun je even bijkomen aan de picknicktafel die daar speciaal voor is neergezet. Vanaf daar is het genieten van het veld, dat geflankeerd wordt door een groot bijenhotel en de vleermuishuisjes op palen. Er zijn bovendien 2 camperstandplaatsen gemaakt langs het lavendelveld.

Tip: als je Bodegas Neleman bezoekt, loop dan vanaf de parkeerplaats langs het veld naar de moestuin erachter. Daar vind je niet alleen een keur aan groenten en exotische vruchten, die er hun best doen om zo lekker mogelijk te worden, maar ook een overkapping, waar je een glaasje wijn kunt nuttigen. Je wordt bovendien welkom geheten door 3 kanjers van beelden, genaamd Fruits of Paradise, gemaakt door kunstenaar Floris Brasser (zie blz. 13) . Je bent aangekomen! Geniet ze!

7

BEHULPZAME VAMPIEREN

De natuur helpt ons een flinke hand. En wij helpen de natuur om met ons samen te werken. Zo plaatsten wij vleermuishuisjes, want vleermuizen zijn welkom in onze wijngaard! Deze fladderaars helpen ons om ziektes te bestrijden en ongewenste insecten weg te houden, zoals de wijngaardmot (lobesia botrana), die al wijdverspreid is in Spanje en een heuse plaag vormt.

Eén enkele vleermuis eet zo’n 1.000 insecten per nacht! Een prachtige natuurlijke oplossing voor dit soort problemen in de landbouw. Inmiddels worden een aantal vleermuishuisjes daadwerkelijk bewoond. Dat dat gebeurt binnen een paar maanden na het plaatsen ervan is een klein wonder en een compliment aan ons adres. Ze hebben het duidelijk naar hun zin! Er komen wederzijds van het veld meer huisjes bij, besloten wij.

8
“Eén enkele vleermuis eet zo’n 1.000 insecten per nacht!
Een prachtige natuurlijke oplossing voor dit soort problemen in de landbouw.”

CAMINO DEL AMOR, WANDELPAD VAN VERWONDERING

Hij is met liefde aangelegd en hij straalt het ook uit: het wandelpad naar en door onze wijngaarden naar het hoogste punt, waar je uitkijkt over de wijnranken en het wijnhuis.

Langs het pad, zo’n 600 meter lang, hebben we van alles aangeplant om vooral van te genieten! Zo kijk je het moois af van de amandelbomen wanneer die vol in bloei staan en zalig geurende lavendel, rozemarijn, kamille, tijm, salie en absint worden geplant. En je krijgt informatie over die aanplant via borden.

9
“Zalig geurende lavendel, rozemarijn, kamille, tijm, salie en absint worden nu geplant.”

HET DAK & DE ZWALUW

Een goed dak biedt bescherming aan mensen, dieren en binnenplanten, en allerhande spullen en materialen. Het dak van ons wijnhuis in Casas del Rey gaf ons meer dan eens een uitdaging! Het lekte en dat kan simpelweg niet

wanneer je topwijnen maakt!

Maar het dak vernieuwen, dat werd een project op zich. Corona gooide roet in het eten (gelukkig niet in onze wijn), gevolgd door leveringsproblemen van materialen en een tekort aan vakmensen (dat komt ons bekend voor…) en vervolgens… zorgde de zwaluw dat we niet konden beginnen, maar dat vinden we niet erg...

De zwaluw? De zwaluw, ja. En niet eentje, maar de grootste kolonie huiszwaluwen van de regio! Het was ons een eer, dat de hele kolonie besloot bij ons wijnhuis neer te strijken. En te nestelen in het dak, 108 in totaal en elk nest telt gemiddeld 10 kuikens. En ze komen elk jaar terug! De zwaluw is beschermd, maar ook als dat niet het geval was, had dat weinig uitgemaakt. Het is als de herten die zich verlekkeren aan onze zeldzame, zalig gerijpte bobaldruif in de wijngaard: het is de natuur. Ze horen erbij en mogen er zijn. Bovendien eet elke zwaluw zo’n 850 muggen en vliegen per dag. Wij hebben geen enkele

muggenbeet. Geluksvogels!

En we hebben gewacht tot alle jongen uitgevlogen en de nesten verlaten waren. En toen zijn we als de wiedeweerga begonnen met het

vernieuwen van het dak!

“De zwaluw, ja. En niet eentje, maar de grootste kolonie huiszwaluwen van de regio!
Het was ons een eer, dat de hele kolonie besloot bij ons wijnhuis neer te strijken.”
te

Van de hand van deze kunstenares van Poolse afkomst, woonachtig in Eindhoven, komen bovendien de vlinders, die nu mooie schaduwen trekken langs de witte muren van ons wijnhuis in Casas del Rey. In deze schaduwen lijken de vlinders te bewegen. Ze worden groter en weer kleiner en verplaatsen zich over de muur naarmate de zon draait. Elk uur van de dag een andere ‘muurschildering’, dat is toch prachtig!

IZABELA BOLOZ

SUN-SENSING BUTTERFLIES

Izabela zorgde dat onze etalage en kleurige wijnrekken in de winkel in Zutphen er zo rustig en tegelijkertijd opvallend uitziet. Helemaal Neleman! Maar dat is niet alles …

Dit vertelt Izabela zelf over de vlinders:

‘De installatie ‘Sun-sensing butterflies’ gebruikt het spel van licht en schaduw. Het werk laat de fascinatie van de kunstenaar zien voor het voorbijglijden van de tijd. Kleurrijke vlinders werpen hun schaduw op de witte, betonnen muur. De vorm en grootte van de schaduwen zijn afhankelijk van het tijdstip en het seizoen. Het beeld komt tot leven met zonsopkomst als de schaduwen langs de muur trekken. De installatie introduceert een verrassingselement en intrigeert. Het nodigt voorbijgangers uit om veranderende details in onze omgeving te observeren.’

12
“Het beeld komt tot leven met zonsopkomst als de schaduwen langs de muur trekken.”

FRUITS OF PARADISE

Je weet het misschien al van ons: natuur en cultuur gaan wat ons betreft samen. Zo hebben we onze etiketten op onze flessen, maar ook bij het wijnhuis vind je diverse kunstwerken, waaronder de 4 grote, houten sculpturen van Floris Brasser.

Ja, ze staan in Spanje. En Floris Brasser woont dicht bij Zutphen, namelijk in de bossen van Vorden. Een gevalletje van ‘toeval bestaat niet’? Zijn 4 prachtig gestileerde beelden bij de moestuin dragen de toepasselijke naam Fruits of Paradise.

Ze zijn gemaakt van Amerikaans en Europees eiken. Het verbrande oppervlak heeft een dubbele betekenis: het anti-esthetische aspect dat symbool staat voor de boodschap om in deze moeilijke tijden meer te genieten van het visuele én de reflectie op het in brand staan van onze planeet (ons paradijs).

FLORIS BRASSER

13
“Het verbrande oppervlak heeft een dubbele betekenis: het antiesthetische aspect dat symbool staat voor de boodschap om in deze moeilijke tijden meer te genieten van het visuele, én de reflectie op het in brand staan van onze planeet (ons paradijs).”

LEUKE WEETJES

YES, WE’RE CANNED!

Een van onze innovaties is … wijn in een blikje! Leuk voor naar een festival, picknick, op je feestje of gewoon omdat je 1 wijntje wilt. Onze Bike Collection Verdejo en Tempranillo Monastrell zijn verkrijgbaar in onze wijnwinkels. Dus komt dat proeven, komt dat proeven!

NELEMAN x ALESSANDRO PAGLIA

Zijn kunst is modern. En opvallend. Ook in onze wijnwinkels springen zijn goudkleurige designs van Scrooge en Gouden Duck in het oog. Op de flessen, maar ook voor aan je muur. Zo vertaalt hij de wereld in cartoons.

TEMPRANILLO IN ZEBRAJASJE

Neleman staat voor biodiversiteit en diversiteit. Voor zwart en wit en alles daar tussenin. Inclusief en uniek. Wist je dat elke zebra een uniek strepenpatroon heeft? Past goed bij onze filosofie en missie. Het etiket van een zebra ontbrak nog in onze collectie. Zeg nou zelf, vind je hem niet geweldig?

14

WIJNHOROSCOOP

Wist je dat we voor elk teken in de dierenriem een wijn hebben? Eduardo Ramón Trejo maakt bij elk sterrenbeeld een prachtig kunstwerk. En wij combineren daar een lekkere wijn bij, passend bij het karakter van dat sterrenbeeld. Die delen we op Facebook en Instagram. Weten welke Neleman wijn bij de jouwe past? Volg ons dan op onze socials.

GRAFFITI OP DE MUUR

Het oog wil ook wat. Ook als je de wijngaarden en het wijnhuis in Casas del Rey bezoekt. Witte muren … zijn soms zo wit. Daarom ontwierp Guido van Gerven van Duplo Studio in Arnhem voor Neleman de graffiti op de muur van het gereedschapsschuurtje in onze moestuin. Keoni VGN uit Valencia, voerde de muurschildering uit. Voila! een kunstwerkje, uniek in zijn soort! Guido is trouwens de bedenker van onze zebraprint, die je regelmatig terugziet. Zelfs op onze auto’s (ja, ook in Valencia) …

MEER DAN WIJN

Leuk om te geven en te krijgen als wijnliefhebber. Om nóg meer te kunnen genieten van je wijn. Onze fanshop heeft voor ieder wat wils. Van T-shirts, kurkentrekker en wijnkoeler tot en met biologische chocolade (in inmiddels beroemde verpakking), sapjes en olijfolie. Struin de fanshop er maar eens op na. Er zit vast wat voor je tussen.

15
Fotografie: Anna Lindner
Illustratie: Eduardo Ramón Trejo
18

ONZE WIJNMAKERS, AANGENAAM!

Heb jij weleens een poging gedaan om zelf wijn te maken? Druiven gehaald van de markt, die geperst (met de voeten natuurlijk!) en lekker laten fermenteren in een of ander ‘vat’?

Je kwam er vast achter, dat het niet zo eenvoudig is. En dat goede wijn maken een vak is. En biologische wijn maken vergt specifieke kennis. Geen pesticiden in de wijngaard en geen chemische toevoegingen betekent werken met de natuur namelijk, zeker als je consistentie wilt in de wijnsmaak. Daarom zijn wij zo blij met ons team wijnmakers in Casas del Rey!

En stellen we deze mensen met trots aan je voor …

19

HOOFDWIJNMAKER

JORGE MONFORT SALVADOR

Wijn maken is topsport! Gelukkig hebben wij Jorge Monfort Salvador, onze eigen wijnmaker bij Bodegas Neleman. En zijn team. Hij weet alles over druivenstokken en wijnen maken. Zijn verhalen inspireren. En hij maakt de meest verrassende, overheerlijke biowijnen. Zijn kennis en kunde krijgt ruggensteun van de natuur.

Jorge koos niet zomaar voor Neleman: ‘Als we een betere wijn voor het milieu kunnen maken, waarom zouden we dat dan niet doen? Nelemans visie op en werkwijze om goede, biologische wijn te maken, past bij mij. Biowijnen worden steeds populairder. De technieken en opgedane kennis stellen ons in staat om ronduit goede biologische wijn te maken. Gelukkig doen steeds meer landbouwers mee. Uiteindelijk zullen alle wijnhuizen aan deze kant staan, omdat ze weten dat dat beter is voor de planeet en de mensheid.’

Jorge is afgestudeerd landbouw- en biologisch ingenieur en haalde zijn master in Oenologie (wijnbouwtechniek) en zijn WSET2 (wijnbrevet). Hij deed praktijkkennis op in wijngaarden in de VS en het wereldberoemde wijnhuis Torres in Spanje, werkte mee in een non-profit organisatie om de wijnen van Valencia stevig op de kaart te zetten en in het laboratorium Wine Luthier, waar ook onze wijnen worden geanalyseerd, zodat wij zeker weten dat de wijn die we maken de juiste smaak en tonen heeft. Nu werkt hij op de kalkstenen grond en met typisch Valenciaanse, soms zeldzame en soms zelf hoogbejaarde (70 – 90 jaar oude) druivenstokken om de allerlekkerste, vaak gewoonweg verrassende biowijnen te maken.

Schenk jij een glas Neleman wijn in? Grote kans dat die van Jorges hand komt. Over zijn inspirerende verhalen uit de wijngaard en het wijnhuis vertellen we op sociale media. Jorge’s favoriete wijn?

20
“Als we een betere wijn voor het milieu kunnen maken, waarom zouden we dat dan niet doen?”

TRINI LATORRE CARRASCOSA

Goede wijn maken begint niet in het wijnhuis, maar in de wijngaarden. Zorg je goed voor de grond, de wijnstokken en de omgeving en zet je de natuur op de juiste manier in, dan heb je 90% van de kwaliteit van je druiven en je wijn gewonnen. En Trini heeft haar taken verdeeld over zowel de wijngaarden als het wijnhuis.

Opgegroeid in een familie die veel in de landbouw zit, zat haar passie voor die richting er al vroeg in. Haar familie teelt sinaasappels, mandarijnen, kaki’s en druiven. De streek waar Trini vandaan komt staat bekend om de Mistela.

‘Het is dus geen toeval dat ik koos voor de wereld van druiventeler en wijnmaker. Ik haalde mijn diploma Olive Oil and Wines Technician, gevolgd door mijn Higher Technical Degree in Oenologie aan de Félix Jiménez School of Viticulture and Oenology. Met leren over wijn ben ik gelukkig nooit klaar. Zo heb ik verschillende wijnproefcursussen gevolgd en samengewerkt bij wijnvakbeurzen en -events.

En als fervent reiziger bezocht ik verschillende wijnregio’s en wijnhuizen in Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië. Wijntoerisme interesseert mij, ook als ik kijk naar de verschillen tussen de wijnstreken.’

Trini’s dagen zijn gevuld met verschillende taken in de wijngaard en het wijnhuis. Zo houd ze zich bezig met het hele proces van wijnmaken, vanaf het telen van een lekkere druif tot en met de wijn in het glas. ‘Ik voel me bevoorrecht om te werken vanuit de basis van duurzaamheid en milieuvriendelijke processen in zowel de wijngaard als het wijnhuis.’ Trini’s favoriete wijn? Just Fucking Good Wine Marselan.

WIJNMAKER & ASSISTENT VELDWERKER

“Zo houd ik me bezig met het hele proces van wijnmaken, vanaf het telen van een lekkere druif tot en met de wijn in het glas.”

CARLOTA HERNÁNDEZ FERRER

De wijngaarden zijn voor 90% verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wijn. Maar dan komt die laatste 10% en daar komen de fijne kneepjes te pas aan het maken van verrassende, uitstekende en smakelijke biologische en vegan wijn. Carlota helpt Jorge in dat nauwlettende proces.

ASSISTENT WIJNMAKER

‘Toen ik afgestudeerd was als in Chemical Engineering wist ik eigenlijk nog niet helemaal wat ik wilde doen. Mijn broer stelde voor samen een project op te zetten: een hotel beginnen. Zonder enige kennis van de sector zetten we onze schouders eronder en met vallen en opstaan kwam het van de grond. En toen kwam de pandemie … Het hotel is maandenlang gesloten geweest, maar in diezelfde periode vond ik mijn passie: wijn.’

‘Ik werd aangestoken door mijn moeder, met wie ik veel tijd doorbracht tijdens de pandemie. Zij is gepassioneerd over wijn en geniet er (letterlijk) met volle teugen van. Ze opende mijn ogen, elke middag vertellend over de wereld die wijn heet. En proevend. Tijdens een van deze middagen praatten we over de optie om mijn focus te richten op de wijnwereld en we ontdekten de mastersopleiding Oenologie aan de Polytechnische Universiteit van Valencia. Die heb ik gevolgd.’

Carlota werkt sinds 2020 bij het wijnhuis van Neleman en doet daar veel werkervaring op. Ze maakte er haar eerste druivenoogst mee, liep stage in het wijnhuis en verdiepte zich in wijntoerisme. Tegenwoordig is ze volledig aan het werk in het wijnhuis en houdt ze zich bezig met het laatste stadium van de wijn. ‘Ik ben nog steeds dankbaar voor die middagen met mijn moeder en volg nu volledig mijn passie. En dat is onbetaalbaar!’ Carlota’s favoriete wijn? Bike Collection Verdejo.

22
“Ik ben nog steeds dankbaar voor die middagen met mijn moeder en volg nu volledig mijn passie. En dat is onbetaalbaar!”

SAMUEL GARCIA OLMO

Veldwerker zijn in de wijngaarden van Bodegas Neleman is een cruciale rol. Een aantal van onze druivensoorten zijn namelijk zeldzaam en in sommige wijngaarden staan 70 – 90 jaar oude bobaldruivenstokken!

Het klimaat is wispelturig en de bodem een uitdaging. We maken bovendien biologische wijn van druiven die niet behandeld zijn met pesticiden.

Voor een veldwerker als Samuel een uitdaging en een avontuur. En hij pakt ze met beide handen aan! Afgestudeerd op Electrotechnical Equipment and Installations leek een zijstraat, maar het komt goed van pas in zijn werk. Helemaal in combinatie met zijn ervaring binnen de bosbouw en zijn studie en werk in het beschermen en onderhouden van natuur, het management van landschappen voor wijnbouw en zijn voorliefde voor het platteland, de landbouw en de natuur, als kind al bijgebracht door zijn ouders en grootouders (en wat hij nu doorgeeft aan zijn zoon). En zijn passie voor biologische wijn.

Zijn grootvader droeg zijn steentje al bij toen de oude wijncoöperatie nog bestond.De wijnstokken snoeien en trimmen, ziektes en insecten zoveel mogelijk buiten de wijngaard houden, de omgeving en grond op

orde houden en ondertussen de wijnstokken ‘verwennen’, zoals hij dat zegt, zodat de druiven en de wijn straks van uitstekende kwaliteit zijn. ‘Daar liggen mijn grootste passie en uitdaging. Kwaliteitswijnen maken begint in de wijngaard en daar heb ik de hand in. Letterlijk. Ik behandel alles met zorgvuldigheid, voorzichtigheid en liefde. Alsof het mijn eigen kind is. En ik wil elke dag vooruitgang en verbetering zien (in mijzelf als mens, in mijn werk en het resultaat). Dat vergt verantwoordelijkheid, inzet en uithoudingsvermogen.’

Bovendien zorgt hij voor het onderhoud in het wijnhuis als het weer of de status van de wijngaarden dat toestaan. ‘Ik wil alles uit de druiven halen wat erin zit! Dat ik bijdraag het grotere doel van Neleman, samen met het team hier, daar doe ik het voor!’ besluit hij zijn verhaal. Samuel’s favoriete wijn? Nucli Macabeo Sauvignon Blanc.

23
VELDWERKER
“Kwaliteitswijnen maken begint in de wijngaard en daar heb ik de hand in.”
Bekijk oogstvideo

BOBAL ROBUSTA NIET VOOR NIETS TOP!FAVORIET

Hij won onlangs nog zilver van Decanter, Robert Parker gaf ‘m 91 punten en Cees van Casteren MW uitte zijn respect. Bij steeds meer mensen staat hij bovenaan de favorietenlijst. Ook de mijne. En met recht, want de Bobal Robusta is toch echt onze aller, állerbeste rode biowijn. Waarom? Ondanks dat over smaak natuurlijk niet te twisten valt, probeer ik het toch uit te leggen. Ik neem je een stukje mee in de wereld van Bodegas Neleman en onze mensen, die met kunde, geduld en liefde deze wijn maken. Hoofdrolspeler: de bobaldruif.

De bobaldruif is een echte Valenciaanse druivensoort en hoewel de streek sinds kort meer en meer wordt ontdekt als als wijnregio (eindelijk!), blijft de bobal vooralsnog een typisch onbegrepen druivensoort. En onbekend maakt onbemind. Zo werkt het. De druif speelt praktisch altijd de derde viool in veelal zwaar houtgelagerde wijnen. Sommige topchefs zagen al andere mogelijkheden met de druif. Zij hadden gelijk, weten wij. Veel wijngaarden met bobaldruivenstokken worden nog steeds gerooid. De stokken zijn oud, produceren weinig en de soort is toch al van ondergeschikt belang, dus weg ermee. Maar wij herontdekten de bobaldruif, herstelden hem in ere en maken er al jaren elegante wijnen van.

We kopen braakliggende wijngaarden aan, soms met hoogbejaarde wijnstokken, die we als het mogelijk is aan het werk zetten door ze te vertroetelen en goed te verzorgen. Met flink wat hulp van Moeder Natuur. Onze wijngaarden met bobaldruivenstokken liggen op een helling op 960 meter hoogte. Deze stokken zijn oud: 70, 80 jaar, sommigen nog ouder. Ze produceren minder, maar wat ze voortbrengen is lekker! Onze oogsten zijn dus kleiner, maar de kwaliteit is juist zoveel beter!

90% van de wijnkwaliteit wordt bepaald in de wijngaard en de groei van de druiven. Dat is topsport! De andere 10% van de kwaliteit is een kwestie van fijn slijpen in het wijnhuis. Dat klinkt als ‘zo gedaan’, maar dat fijn slijpen is ook topsport. Deze twee disciplines gecombineerd maken een fantastische Bobal Robusta!

Samen met onze wijnmakers gingen wij met de bobaldruif aan de slag. En we ontdekten, dat wanneer je deze druiven niet perst, maar enkel

het gewicht van de gestapelde trossen zijn werk laat doen en van dat sap wijn van maakt, deze simpelweg zalig is! Door ze niet te persen hebben onze wijnen een laag tanninegehalte.

De Bobal Robusta komt deels op smaak in vaten van Frans eiken. Dit zijn T5-wijnvaten, de mercedes onder houten vaten, mede gebruikt in topkwaliteitswijnhuizen als Vega Sicilia en Pingus. De Franse wijnvatenmaker selecteert het allerbeste hout, maakt een batch vaten en selecteert daar weer de beste uit.

De Robusta wordt volwassen in betonnen eieren. De unieke eivorm brengt de vloeistof en alle elementen die daar nog in zitten in beweging. Het temperatuurverschil tussen boven- en onderin en in het midden werkt daar ook aan mee. De lichte stroming maakt dat de wijn uiteindelijk zachter van smaak wordt én dat de smaak langer aanwezig blijft in de mond.

Als je een druiventros bekijkt, zie je er een stierenkop in. Bobal komt van het Latijnse ‘bovale’, wat ‘vee’ betekent. Deze komen terug in het etiket van de Robusta, ontworpen door het Grieks-Nederlands designbureau Typical. Organization for standards & order. Kijk maar eens goed, dan zie je meerdere gestileerde stierenkoppen. Hier is over nagedacht.

Inmiddels hebben wij de bobaldruif helemaal omarmd. Nadat je dit leest, begrijp je misschien waarom veel mensen met mij de Bobal Robusta de aller, allerbeste biologische, rode wijn vinden … Trek een fles Bobal Robusta open en breng een toost uit op het leven! Ik doe met je mee.

¡Salud!

Nederlandse wijnboer in Spanje derrick@neleman.org

25

BEZOEK BODEGAS NELEMAN EN VERBLIJF IN CASA NELEMAN

26

CASAS DEL REY = HUIZEN VAN DE KONING

Casas del Rey is een ieniemienie dorpje in een van de hoogstgelegen gebieden van Valencia, in het hart van het natuurpark Hoces del Cabriel (deels beschermd bioreservaat van UNESCO), dat bijna net zo groot is als het landoppervlak van Nederland. Het dorpje stamt uit 1752 en heeft ongeveer 40 inwoners in de winter. Vele toeristen brengen er de zomer door.

Vanaf 1961 leefden de mensen van de wijncoöperatie, Cooperativa Vinícola, wat ophield toen te veel mensen wegtrokken. In 2014 begon Derrick Neleman daar met wijn maken. Na de 1e crowdfunding nam

hij het wijnhuis over en sinds 2019 (de 1e sharefundingronde) is Neleman Organic Vineyards een coöperatie. Sindsdien floreert de wijnbouw er weer. En het dorp fleurt er zichtbaar van op!

Er zijn 2 theorieën over de afkomst van de naam, beide gebaseerd op iets koninklijks … Hoe dan ook, over een bezoek aan het dorp, het wijnhuis, de wijngaarden en de regio praat je nog lang na!

BOUTIQUE HOTEL CASA NELEMAN, WELKOM!

‘Even een stap terug. Het dorp fleurt er zíchtbaar van op? Is het leuk voor mij als toerist dan? En kan ik naar de wijngaarden

en het wijnhuis?’ Jazeker! Je kunt er zelfs overnachten! We hebben er namelijk een heus boutique hotel en er is genoeg te bewonderen en te doen. Het hotelletje, Casa Rural, bestond al. En het stond te koop. Derrick Neleman zag er een prachtige kans in: een verblijf en een bezoek aan de wijngaard/het wijnhuis en deze prachtige regio met elkaar combineren.

Het hotel heeft 5 tweepersoonskamers en kijkt uit over Hoces del Cabriel. Elke kamer heeft een badkamer. Er is een grote living en een buitenplaats met barbecue en een topkwaliteitskeuken, waar je je eigen gerechten maken mag. Je komt er op adem en kunt er van alles beleven. De bewoners van het kleine dorp zijn vriendelijk en ontvangen je alsof je familie bent.

27

TEN TOP!

FLORA & FAUNA

Natuurpark Hoces del Cabriel is deels beschermd bioreservaat van UNESCO. Karakteristieke plekjes, de vele roofvogels, de berggeiten, wilde zwijnen, herten en vele andere dieren maken van je wandeling een unieke ervaring. En genereren prachtige plaatjes!

NATUUR SNUIVEN

Mede door het gebied en de dieren trekken we veel toeristen aan die gaan voor wildlife & adventure. Bedrijven in de regio werken samen om activiteiten te organiseren, zoals verschillende excursies/tochten, circuits, raften, kajakken, kanovaren, trek- en wandeltochten, paardrijden en paintball.

TUSSEN DE WIJNRANKEN

De regio Utiel-Requena, waar Casas del Rey in gelegen is, is wijngebied. Meer dan 7.000 wijnfamilies leven van de wijnranken in ruim 100 wijnhuizen. En hoewel ze concurrent zijn van elkaar, hebben ze een filosofie van vriendschap, elkaar ondersteunend om economisch goed overeind te blijven. Voor jou als wijntoerist is deze regio extra aantrekkelijk. Wij bieden rondleidingen en vertellen over hoe we de wijnen maken en wat daar allemaal bij komt kijken, afgesloten (natuurlijk!) met een wijnproeverij. Bovendien nemen we deel aan de vele evenementen die in de regio plaatsvinden, die leuk zijn om te bezoeken.

28
BELEVENISSEN

JE EIGEN FOOD GUIDE

Ook voor lekker eten kun je goed terecht. De typisch lokale gastronomie is rijk gevarieerd, heerlijk en heeft een eigen, herkenbare identiteit. Voor advies over restaurants kun je altijd terecht bij het wijnhuis of je gastheer, Marcos Carrió Saez: marcos@neleman.es

MARCOS

NEEM LEKKER DE FIETS

Er zijn 5 elektrische mountainbikes tot je beschikking voor een tocht rondom de wijngaarden, in het natuurgebied en de regio. Stippel je eigen route uit en ontdek!

KOFFERS VOL VERHALEN

Veel toeristen, waaronder aandeelhouders, bezoeken onze wijngaarden en wijnhuis. We horen nog weleens van bezoekers, dat ze helemaal niet meer weg wilden. Ze komen met koffers vol verhalen thuis.

De regio, wijngaarden en wijnmakerij bezoeken? En je verblijf plannen? Scan de QR-code voor meer informatie en je reservering: www.neleman.org/casa-neleman/

29
30

RIJSTROLLETJES & WOLK CHARDONNAY SAUVIGNON BLANC

De wijn is fris met citrus en kruisbes, maar heeft ook een rijpe kant met bloemen en perzik. De frisse zuren gaan prachtig samen met de knapperige groentevulling en de kracht van de wijn kan ook de hartige saus prima aan. Lekkere frisse-pittige combinatie.

INGREDIËNTEN

4 personen

5 vellen rijstpapier

5 stevige blaadjes sla

30 g rijst vermicelli, gekookt en koud gespoeld

VOOR DE VULLING:

1 tl sesamolie

1 el sojasaus

1 el limoensap

1 wortel, in fijne reepjes gesneden

1/2 komkommer, in fijne reepjes

2 lente-uitjes, in fijne reepjes

2 el muntblaadjes

2 el korianderblaadjes

2 el gezouten vliespinda’s

VOOR DE SAUS:

100 ml rijstazijn

2 el suiker

2 tl chili-knoflook pasta (uit een potje, bijvoorbeeld van Lee Kum Kee)

COLOFON

Concept & creatie: Derrick Neleman

Samenstelling & redactie: Natasja van Dijk

Tekst: Esther van Vondel

Fotografie: Lia Marrugat, Santiago Vidal Vallejo, Mariela Apollonio

Grafische vormgeving: Anna Lindner

Omslag: Katya Tereshkova

Recept en receptfotografie: Foodteam, Lent in opdracht van Neleman

Drukwerk: Drukkerij Kempers, Aalten

Dit magazine is gedrukt met gi�rije inkt op duurzaam papier gemaakt van landbouwa�al.

BEREIDING

1 Maak eerst de dipsaus: Kook azijn en suiker op. Laat 4 minuten koken. Voeg dan de chilipasta toe. Voor een wat dikkere saus kun je er een theelepel maïzena opgelost in een beetje water aan toevoegen en even mee laten koken. Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen. Bewaar in de koelkast. De saus is zeker ook voldoende voor het dubbele aantal rolletjes.

2 Leg de blaadjes sla open op je werkblad. Meng alle ingrediënten van de vulling in een kom, proef en voeg naar smaak meer sesamolie of sojasaus toe.

3 Verhit water in een grote platte pan tot ongeveer 90 graden en week hierin een vel rijstpapier gedurende 10 seconden tot hij zacht is.

4 Leg het geweekte vel rijstpapier direct op een schone doek. (Anders gaat hij aan je werkblad kleven).

5 Vul een van slabladeren met een deel vulling en leg er wat van de vermicelli bij. Leg alle ingrediënten in de lengte.

6 Leg het slablad met vulling in het midden op het rijstvel. Vouw eerst de zijkanten over de vulling heen en rol het rijstvel dan strak dicht. Herhaal dat met elk rijstvel.

7 Snijd de rolletjes doormidden, leg op een schaal en serveer met de saus.

Neleman Zutphen Groenmarkt 10 7201 HX Zutphen

hallo@neleman.org

Neleman Utrecht

Burg. Reigerstraat 24A 3581 KS Utrecht

hallo@neleman.org

Neleman Amsterdam

Utrechtsestraat 50 1017 VP Amsterdam

hallo@neleman.org

Bodegas Neleman

Calle San Vicente 23 46310 Casas del Rey Valencia, Spanje

Open op afspraak hola@neleman.es

31
Volg ons op socials! www.neleman.org
Kijk voor openingstijden en meer verkooppunten op www.neleman.org/verkooppunten
Meehelpen de wijnwereld verduurzamen? Scan de QR code voor meer info. Gooi mij niet weg maar geef mij door!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.