Issuu on Google+

andrew d. miller

Washington University in St. Louis Master of Architecture Design Portfolio


andrew d. miller

105 Rockaway Ave Garden City, NY 11530

andrew.d.miller@icloud.com Cellular: (516) 458-8241

EDUCATION Washington University in St. Louis

Washington University in St. Louis

Class of 2013 (undergraduate) Sam Fox School of Design & Visual Arts Bachelor of Arts, Architecture (major) Olin School of Business, Entrepreneurship (minor)

Expected Graduation: December 2016 (graduate) Sam Fox School of Design & Visual Arts Master of Architecture (2+ program) Study Abroad - WashU Barcelona, Spain - Summer 2015

Study Abroad - WashU Florence, Italy - Summer 2011

WORK EXPERIENCE Washington University in St. Louis - St. Louis, Mo

Teaching Assistant - Louis I. Kahn and Contemporary Architecture Professor Robert McCarter, Ruth and Norman Moore Professor of Architecture -Weekly meetings with student groups to ensure a thorough understanding of the studied buildings and architects -Review group presentation progress and advise on improvements prior to class presentations

December 2015 - Present

Ballinger AE - Philadelphia, Pa

July 2013 - July 2014

Junior Architect

Boeing Chinook Factory, Ridley Park, Pa -Worked along side project architect (from schematic design through construction documents) on the conversion of two existing buildings on Boeing’s complex -Work included re-cladding the exterior facade, updating and reorganizing interior office space to meet Boeing's new standards -Responsible for maintaining, updating and coordinating architectural Revit model with other trades -Attended weekly progress meetings and site walk throughs with Boeing project managers Competitions -Built competition quality models for Northwestern University, University of Tennessee, Swarthmore College

Gleicher Design Group - New York, NY

Summer 2012

Architectural Intern

-Created 3d computer models to present to clients; designed the front yard of a Manhattan town house -Drew and detailed construction documents for high end residential apartments -Accompanied principal on weekly site visits to The Plaza condominium, St. Urban on Central Park West, and 5 Riverside Drive

Bentel and Bentel - Locust Valley, NY

Summer 2010

Architectural Intern

-Designed new floor plan and furniture layout for Rouge Tomate, NYC -Built presentation models for Grand Hyatt Hotel, NYC and St. Joseph’s College Sports Complex

SKILLS AND ACTIVITIES Work BIM/Drafting -Revit -Autocad -Rhino -Sketchup

Activities Presentation

-VRay -Photoshop -Illustrator -Indesign -Microsoft Suite

Hand Skills

-Model Building -Wood Shop Equipment -Sketching

Accomplishments

-Varsity Baseball, WashU -Varsity High School Baseball Team Captain -All County Orchestra First Violin


Absence

A Home for Memories Professor Chandler Ahrens


Absence

Pruitt-Igoe, St. Louis Absence. Not only is it defined by removal, but also the memories of what was. Through the process of removal, an object’s definition is blurred; its void filled by select memories of the past. This transitory state is experienced on the former Pruitt-Igoe housing site in St. Louis; a place caught between man and nature. Built in the 1950s, the Wendell Pruitt and William Igoe housing project opened with much optimism, promising shelter to thousands of families. At its height, the complex housed approximately 15,000 people. As time passed, however, the buildings and its occupants became the victims of neglect. Without the necessary support to maintain the initial promise, the complex soon fell into disarray. With its population reduced to just 700 occupants, the project was demolished in 1972. Vacant for forty years, nature has reclaimed the site, creating a ruderal condition. As you walk through, remnants of the past still appear in the form of deteriorating infrastructure; victims of time.

Pruitt-Igoe Facade

Pruitt-Igoe Interior

Pruitt-Igoe Aerial

Conceptual Drawing

Conceptual Drawing

Conceptual Model


Conceptual Model

Conceptual Model

Conceptual Model

Site Plan


Program To revive the site, a columbarium for the ashes of medical school cadavers was chosen. While their bodies may be gone, the columbarium allows their memories to live on. Between Washington University in St. Louis and Saint Louis University’s medical schools, approximately 700 bodies are donated each year. Inurned semi-annually, both schools honor the cadavers with “first patient” ceremonies. Students, professors and family members gather in a Resonance Chamber to honor the dead. Words are spoken; songs are sung; silence is shared. A family is formed, even for those with family members present. The columbarium gradually fills. Year after year, the site is reoccupied. After twenty years, it will contain close to 15,000 bodies. Due to the relationship with Pruitt-Igoe’s occupancy rate, I chose to develop the columbarium to this point, with the understanding that the program could expand if desired in the future. Situated amongst the trees, the architecture appears as a relic from the past. Formed by the accumulation of precast concrete components, the project starts as forgotten elements in the landscape. It gradually grows, creating inhabitable space around the excavated footprint of a former Pruitt-Igoe housing block. Entered by descending, the mass of the columbarium amplifies the void.

Upper Level Plan


Ground Level Plan


Resonance Chamber The enclosed Resonance Chamber serves as a performance space to remember, as well as a place for community celebrations. The walls are composed of solid precast blocks that emerge from the ground, forming seats and walls. A plinth, centered in the space, hints at the performative aspect. The roof, composed of interlocking charred wood beams, rests on the precast blocks. Multiple layers add depth to the roof. Glass, concealed in the layers, seals the space from the elements. Light enters from above.


Resonance Chamber Roof

Resonance Chamber

West/East Longitudinal Section


Columbarium Columbarium visitors are ushered along compressed paths releasing into open air courtyards. Rectilinear strips of paving facilitate movement. Square paving fosters moments of pause.

East Elevation

North/South Longitudinal Section


Stairs alter each courtyard’s relationship with the ground plane, varying the experience. Entered off the courtyards, a collection of open air rooms house the urns. Each room is assembled from a series of self-supporting, precast concrete shelves.

Columbarium Courtyard

Columbarium Upper Level

Former Pruitt-Igoe Footprint


North Elevation

Exterior View


Urn Chamber


Continuous:Individual

A Collection of Identities Professor Kathryn Dean


Continuous:Individual Hyderabad, India

Located on the outskirts of Hyderabad, India, this housing development is intended for India’s rising middle class. Dominated by large rock outcroppings and a hilly terrain, the site offers sweeping views of the surrounding landscape, extending to the city of Hyderabad in the distance. To preserve the natural landscape, the homes are placed next to each other, forming a ribbon which winds its way along the contours of the site. The road hugs the homes, creating a habitable transition space between the homes and the rugged terrain. The roof of each house slides out, providing shade for pedestrians and vehicles.

Site Model

Site Plan

Concept Sketch


Exterior View

North/South Site Section


Each individual home is composed of two squares, rotated inward at 45 degrees, creating an individual space. One half of the home contains the informal living spaces, while the other half houses the sleeping quarters. A sheltered courtyard connects the two halves. Centered above the family life, the formal living room protrudes out into the landscape.

Concept Model

Process Model

Final Model

Concept Sketch

North/South House Section


This volume serves as the entrance to the home, directing visitor’s views out into the landscape. The entire house is tied together by the roof. Constructed using ruled surfaces, the roof winds its way down from the upper to lower level, mimicking both the site plan and terrain.

Lower Level | Upper Level | Roof Plans

West/East House Section


Formal Living Room

Formal Living Room to Courtyard

Hallway to Master Bedroom



Andrew Miller | Portfolio Test