Issuu on Google+

ANDRES PESTANA ARCHITECTURE PORTFOLIO


CONTENT 01

VERTIGO TOWER

Vertigo Tower is a mixed-use office building set to be located in the city of Jacksonville, Florida. The building is designed to host a collaborative between professionals and students.

02

SAVANNAH F.C. STADIUM

The Savannah F.C. Stadium, home of the professional soccer team of the city of Savannah is a multi-purpose stadium set to be located in the Savannah Historic District.

03

SINAIA TRANSIT STATION

The Sinaia Transit Station is a multi-function passenger terminal set to be located in the mountains of the city of Sinaia, Romania.


04

CARACAS CLINIC

The Caracas Shoulder Clinic is an Outpatient Clinic for shoulder specialists with a specific focus on physical therapy, set to be located in the neighborhood of San Roman in Caracas, Venezuela,

05

IRWIN HOUSE

Residence designed for reknowned American installation artist, Robert Irwin, set to be located on the current grounds of the Georgia State Railroad Museum in Savannah, Georgia.


VERTIGO TOWER Vertigo Tower is a mixed-use office building set to be located in the city of Jacksonville, Florida. The building is designed to host a collaborative between professionals and students for architecture and building construction related activities. The aim of the building is to boost downtown Jacksonville’s development and revitalize the city.

PROGRAM - ELEVATIONS - SECTIONS - PLANS


VERTIGO TOWER: PROGRAM Vertigo Tower is a mixed-use office building set to be located in Downtown Jacksonville, Florida. The building is designed to host various programmatic areas on different levels of the tower. The first level encompasses a lobby and reception space, On the second level, a gallery and a cafĂŠ create a public area to be used by the population of the city of Jacksonville. The private areas of the tower, from level three to level fifteen, host an array of areas dedicated to diverse uses, which are interrupted by a two level terrace on floors eight and nine.

EAST ELEVATION

SOUTH ELEVATION


TRANSVERSAL SECTION

LONGITUDINAL SECTION


LOBBY PLAN

LOBBY PLAN


0 4

12

24

GALLERY & CAFE PLAN

0 4

12

24

WORKSPACE PLAN

0 4

12

24

TERRACE PLAN


SAVANNAH F.C. STADIUM Savannah F.C. Stadium is the proposed home for a professional league soccer team in Savannah, GA. The stadium is set to be located on the site of the Savannah River Street Landings, a proposed future expansion for the downtown historic district of the city. The stadium establishes an identity for the first professional sports team of Savannah with the aim of creating a diverse attraction for all generations of the Savannah population.

PROGRAM - DIAGRAMS - ELEVATIONS - SECTIONS - PLANS


SAVANNAH F.C. STADIUM: PROGRAM The Savannah F.C. Stadium, home of the professional soccer team of the city of Savannah is a multi-purpose stadium set to be located on the grounds of future downtown historic district expansion, the Savannah River Landings. The Stadium is designed to host a vast array of sporting events and large-scale musical performances, as well as provididing the space for a perimetral shopping center. Divided into three levels, the Stadium encompasses two rings of bleacher seating along with private boxes for team executives and sponsors.

MAIN CIRCULATION

RETAIL STORES

SERVICE ENTRANCE

FINISHED BUILDING

The Stadium’s main circulation is located on the four corners of the structure, providing sufficient means of egress for the large scale assembly.

The Stadium hosts a perimetral shopping center, providing a year round use for the structure.

A service entrance located on the south-east corner of the Stadium provides access for large scale vehicles into the stadium.

The Savannah F.C. Stadium provides a perfect destination for users of all ages to come together and enjoy various entertainment related events.

NORTH ELEVATION

WEST ELEVATION


TRANSVERSAL SECTION

LONGITUDINAL SECTION


SITE PLAN

0 15

45

90

FIRST LEVEL PLAN


0 15

45

90

SECOND LEVEL PLAN

0 15

45

90

THIRD LEVEL PLAN


SINAIA TRANSIT STATION: PASSENGER TERMINAL The Sinaia Transit Station is a passenger terminal set to be located in the mountains of Sinaia, Romania. The building is designed to act as a pathway from Calea Brasovului and Bulevardul Carol I, two streets that are separated by a 32-foot tall slope, and as a terminal for passengers arriving to and leaving from the mountanous city. The building is divided into three levels that host diverse programmatic areas, all vital for the successful performance of the building.

PROGRAM - ELEVATIONS - DIAGRAMS - SECTIONS - PLANS


SINAIA TRANSIT STATION: PROGRAM The Sinaia Transit Station is a multi-functional passenger terminal that is designed to fulfill two main purposes. The building’s main purpose is to serve as a terminal for tourists arriving to and leaving from the city of Sinaia, either by bus or train. The building is also designed to provide a quick connection for pedestrian circulation between Calea Brasovului and Bulevard Carol I, two streets close by to Sinaia’s train station. The terminal hosts a central vertical circulation shaft in order to easily transport tourists from the bottom of the slope to the top, and viceversa. The Sinaia Transit Station is made up by three levels. On the first level, an information desk is located on the left while a designated waiting area is located on the right. On the second level, a double height waiting area takes up most of the space which is conveniently complemented by a café. Lastly, the third level also provides a smaller waiting area located next to a full service bar, while also hosting offices for Transit Station staff members.

NORTH ELEVATION

WEST ELEVATION


SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION


TOTAL BUILDABLE AREA

TRAIN CONCEPT

Allowed area to build in within the limits of the sloped site in the mountainous city of Sinaia, Romania.

The concept of the building was born from the shape of the traditional two-way train platform.

LONGITUDINAL SECTION


LEVELS

FINISHED BUILDING

The program is divided into three levels, all of which provide seating areas for tourists and connect the adjacent streets. LEVEL 1 LEVEL 2 LEVEL 3

The Sinaia Transit Station provides an optimal connection from both ends of the slope while creating a cabin-like atmosphere for travelling tourists.

TRANSVERSAL SECTION


0 4

12

24

THIRD LEVEL PLAN

0 4

12

24

SECOND LEVEL PLAN

SITE PLAN

0 4

12

24

FIRST LEVEL PLAN


CARACAS SHOULDER CLINIC The Caracas Shoulder Clinic is an Outpatient Clinic for shoulder specialists with a specific focus on physical therapy, set to be located in the neighborhood of San Roman in Caracas, Venezuela, The clinic is designed to accomodate doctors and physical therapists in one same location in order to provide a smooth process for patients with shoulder injuries, from initial consultation to discharge from therapy. The clinic’s design is based on the concept of “Positive Distraction” and the subsequent effects that it can have on patients’ recovery process.

PROGRAM - DIAGRAMS - ELEVATIONS - SECTIONS - PLANS


CARACAS SHOULDER CLINIC: PROGRAM The Caracas Shoulder Clinic is divided into three main programmatic areas that have specific purposes. On the first floor, the main lobby is located closest to the entrance in order to guide patients and company to their destination within the clinic. This floor hosts the indoor physical therapy area along with a staff entrance to the north of the building. The sub-level hosts the exterior physical therapy area in which patients can go through therapy in an open air environment that includes a covered exercise space, an infinity pool and an uncovered grass area. On the second floor, doctors’ offices and consulting rooms share the space with interior and exterior waiting areas. These spaces are connected through a vertical circulation tower that serves as a beacon for location purposes.

TOTAL BUILDABLE AREA

SHIFTING SPACES

AREA SEPARATION

PROGRAMMATIC AREAS

FINISHED BUILDING

Allowed area to build in within the limits of the site in San Roman, Caracas.

Shifting spaces create an exterior terrace overlooking the site and an overhang covering the entrance, distributing the programmatic areas.

The various programmatic areas are separated and oriented diversely to meet the programmatic requirements. A tower encompassing the vertical circulation acts as the link.

The program is divided into three activity specific sectors. Staff area, Consulting Rooms and Doctor’s Offices, and Therapy Areas.

The Caracas Shoulder Clinic overlooks the city of Caracas while incoporating “Positive Distractions” to aid patients’ recovery process.

EAST ELEVATION

STAFF THERAPY

CONSULTING CIRCULATION

WEST ELEVATION


LONGITUDINAL SECTION

TRANSVERSAL SECTION


0 3

9

18

SECOND LEVEL PLAN

0 3

9

18

FIRST LEVEL PLAN

“The Caracas Shoulder Clinic, an outpatient shoulder clinic, with a focus on physical therapy. is designed based on studies conducted on positive distraction and it’s effects, merging the concept with the architecture.”

0 3

9

18

S1 LEVEL PLAN


IRWIN HOUSE: ARTIST’S RESIDENCE The Irwin House is a residence designed for reknowned American installation artist, Robert Irwin, set to be located in Savannah, Georgia. The residence is meant to double as an installation gallery for Irwin’s work and a home featuring a private work-area for Irwin himself. Situated on the current site of the Georgia State Railroad Museum in Savannah, the residence is divided into private, semi-public and public areas that complement each other in order to create a well balanced architectural composition.

PROGRAM - DIAGRAMS - ELEVATIONS - SECTIONS - PLANS


IRWIN HOUSE: PROGRAM The Irwin House was designed not only to serve as a Savannah residence for artist Robert Irwin, but also to be an area where he could display diverse installations created on site and elsewhere. The residence is divided into three distinct areas that serve different purposes. The private areas are located on the underground second floors, designed to be used only by Robert Irwin and any personal guests of his. The underground floor consists of a private office and workspace for Irwin; areas where complete control over lighting is necessary, due to the nature of Irwin’s work. The second floor hosts a master bedroom and a master bathroom that are accompanied by a private living room located behind closed doors. An outdoor terrace and a balcony complete the second level of the home. The first floor is occupied by the semi-public and public areas. The semi-public areas consist of the kitchen, dining room and laundry room, spaces allocated to the South. The public areas consist of a wonderful, central double-height space perfect for taller indoor exhibitions, along with a long, partitioned gallery allocated to the North. The adjacent exterior areas of the home complement the design, allowing for exterior installations and a marvelous reflecting pool to the West.

TOTAL BUILDABLE AREA

FORM FROM SITE LINES

3 LEVELS

MAIN CIRCULATION

FINISHED BUILDING

Allowed area to build in within the limits of the Georgia State Railroad Museum in Savannah, GA.

Overall building shape obtained from site surroundings (streets, walkways, lot limits).

Residence is divided into three levels to distribute the private, semi-public and public areas successfully.

Main circulation is set through the center of the building. The public areas are allocated to the North, Semi-public & Private to the South.

Irwin House features various natural elements integrated into the finished form. The Grass sculpture is replicated from Irwin’s “Tilted Planes” installation in Dallas.

PRIVATE SEMI-PUBLIC PUBLIC

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION


LONGITUDINAL SECTION

TRANSVERSAL SECTION


0 3

9

18

SECOND LEVEL PLAN

0 3

9

18

FIRST LEVEL PLAN

0 3

9

18

S1 LEVEL PLAN

“TO BE AN ARTIST IS NOT A MATTER OF THINKING AT ALL. WHAT WE ARE REALLY DEALING WITH IS OUR STATE OF CONSCIOUSNESS AND THE SHAPE OF OUR PERCEPTIONS.” -ROBERT IRWIN



Andres Pestana: Architecture Portfolio