Page 1

Trivselpartiets partiprogram Kampen mot narkotika, alkohol och nikotin Vi i partiet tycker att alkohol, narkotika och nikotin är väldigt dåligt och det bör göras något åt den stora försäljningen. Man skadar inte bara sig själv när man dricker. Människor i ens omgivning kan bli skadade av att man dricker för mycket alkohol. Skicka ut människor till skolor som kan prata om alkohol och droger och varna om hur dåligt det är. Man kan skicka ut polisen, socialen och människor med erfarenhet som kan prata om det. Narkotika är illegalt, förutom i en del fall när det används som läkemedel under sträng uppsyn. Vårt parti tycker att man ska höja priset på alkohol och nikotin. Narkotika borde användas försiktigare inom läkarvård och borde inte ges ut till vem som helst. Större jämställdhet mellan könen Vi i partiet tycker jämställdhet mellan könen inte är den viktigaste punkten just nu. 31 oktober 2000 meddelade FN:s säkerhetsråd att kvinnor ska få mer självständighet och att det ska vara mer jämställdhet mellan kvinnor och män. Allmän rösträtt infördes i Sverige den 24 maj 1919 och det första demokratiska valet till andra kammaren genomfördes 1921. Sverige ligger i topp på FN:s jämställdhetslista, vilket betyder att man kan säga att Sverige är bäst i världen med att vara jämställdhet. Källa: DN. Mindre ungdomsvåld Vi i partiet tycker det är en viktig punkt, vi tycker att vi bör göra något åt problemet snarast, annars så kommer situationen förvärras. Sedan åren 2005-2006 så har ungdomsvåldet ökat med 25 % meddelar Per-Olof Bylund, forskare på Norrlands universitetssjukhus. Källa: SvD I många av fallen så är alkohol problemet inom ungdomsvåld. Droger kan också vara problemet. Enligt Per-Olof Bylund så vågar färre ungdomar anmäla misshandel.


Vad ska vi göra åt problemet? Det viktigaste vi kan göra är att sänka användningen av alkohol och narkotika. Det kan vi göra genom att höja priset på alkohol och skaffa flera poliser. Högre straff mot sexuella trakasserier Åsikt: Vi i partiet tycker att det ska ge högre straff. För idag finns det knappt något straff. Fakta: Under år 2009 anmäldes 15 500 sexualbrott. Häften av brotten klassas som sexuellt ofredande eller blottning. Våldtäkt och försök till våldtäkt står för nära 40 % av alla anmälda sexualbrott. Antal anmälda våldtäkter och grova våldtäkter i Sverige var 5 446 år 2008, medan antal dömda för samma brott årligen legat på omkring 200. Källa: Wikipedia Vad vi ska göra åt problemet? Högre fängelsestraff och vård och en chans för att visa om han har bättrat sig om inte så får han 10 års fängelse. Lägg ner monarkin Åsikt: Det är dumt att lägga ner monarkin, för den drar in pengar till staten. Turister kommer till Sverige för att se slottet. Fakta: Sverige har varit monarki i över 1000 år varför ändra på det? Vad vi ska göra åt saken? Inget vi ska ha kvar den. Större utbud av mediciner Åsikt: Vi i partiet tycker att det inte är det största problemet vi har just nu. Men det är viktigt att man ska ha mediciner i reserv som läkarna har ordinerat. Vad vi ska göra åt problemet? Vi vill inte göra något åt problemet, för det är inget som är ett stort problem för oss.


Aborter rätt eller fel Åsikt: Vi i partiet tycker det är inte den starkaste punkten just nu, det finns större problem. Vi tycker att kvinnor ska ha rätt att göra abort, om de inte vill eller klarar av att ta hand om barnet. Men i Sverige är inte det ett så stort problem. Yttrandefrihet: Vi i partiet tycker yttrandefriheten i Sverige är väldigt bra och bör inte ändras. I Sverige får vi säga vad vi vill, tycka vad vi vill och tro vad vi vill, förutom kränkande saker. Alla har rätt till sjukvård: Vi tycker att den här punkten är viktig, för de flesta får inte den hjälp som de behöver t.ex. papperslösa (invandrare som inte har pass). Papperslösa borde få lika mycket vård som en svensk medborgare. Det spelar ingen roll vilket land de kommer ifrån, må bra är en rättighet. FRA-lagen: Vi tycker FRA-lagen är bra och bör behållas. Det är ett bra sätt att stoppa kriminalitet, om det används på ett bra sätt. Ens sms, telefonsamtal, m.m. blir ju inte kollat om man inte är misstänkt för något. Det är många som protesterar mot lagen. Bra skolor: Vi tycker det är väldigt viktigt med bättre skolor i Sverige. Mycket har förbättrats inom skolan, t.ex. nya lärarutbildningar som infördes förra hösten, men vi vill sikta mer på att barnen ska trivas i skolan och att de ska vara mer positiva för att lära sig. Vi vill minska mobbningen och kränkandet som sker i skolorna. 6 % av eleverna från årskurs 4 till 6, det vill säga 17 000 elever, känner sig mobbade minst en gång i månaden. 3 % av eleverna från årskurs 4 till 6, det vill säga 8600 elever, känner sig mobbade minst en gång i veckan.


För att förhindra det här tycker vi att man bör få ungdomarna att trivas mer i skolan och få dem mer positiva. En bra början är att lärarna ska vara positiva att lära ut, och för att de ska vara det bör de få en vettig lön.

Trivselpartiets partiprogram  

Ett partiprogram för det fiktiva partiet Trivselpartiet.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you