Page 1

Nr 3 - 2012

BACKA UPP

www.svenskakyrkan.se/backa

En h채lsning fr책n Svenska kyrkan i Backa

1


Kyrkoherdens ruta

Välsignad höst! H

östen ger olika associationer till olika människor. Jag tillhör dem som egentligen inte alls ser fram emot hösten. Jag älskar sol och värme och när jag hör ordet höst så tänker jag på regn, mörker och avsaknad av värme. Mig veterligen har jag aldrig längtat efter hösten, om man tänker på vädret. Men å andra sidan så betyder hösten också klar luft, sköna mysiga kvällar, gott the och att man kan sitta inne och läsa en ledig dag med gott samvete eftersom det regnar. Så hösten för mig betyder både något som jag inte ser fram emot, och sådant som jag verkligen tycker om.

Oavsett vilken sinnesstämning jag har och oavsett hur jag ser på framtiden så är Bibeln väldigt klar över en sak och det är att varje dag vilar i Guds händer. Att vad som än sker med oss så är Gud med och hjälper och stöttar oss.

I

Psaltaren 84:7 kan vi läsa: ”När de går genom Bakaträdens dal blir den en flödande källa, höstregnet fyller den med välsignelse. De går genom port efter port, tills de möter Gud på Sion”. Detta blir en bild av hur vi går genom livet och tar emot Guds välsignelse, även under höstregnet. Och hur vi till slut får möta Gud på Sion. Oavsett vad livet har i beredskap

för oss, oavsett hur vi ser på livet som vi fått så har vi löftet att Gud är med oss och hjälper oss.

J

ag önskar att denna höst blir en höst då vi tillsammans tar emot Guds välsignelse och hjälp och att vi tillsammans närmar oss Gud, i detta livet och i evigheten. Med detta önskar jag dig en välsignad höst.

Dan Bernspång, Kyrkoherde i Backa församling

Församlingsresa till Italien 2-9 sept 2013 I början av september nästa år åker vi till Italien på en församlingsresa.

Barn & Familjegrupperna har flyttat upp i huset Numera håller barn och familjegrupperna till på andra våningen i Backa församlingshem. Vi har ett eget kök och ett stort rum i vinkel där det finns plats för lek, prat, pyssel, fika, pingis, spel och lugna stunder.

Vi kommer bl.a. att besöka Rom med Colosseum, Spanska Trappan, St Peterskyrkan. Farfa med det medeltida benediktinerklostret och Franciskusstaden Assisi.

Alla barn och föräldrar är hjärtligt välkomna till en ny termin i Vuxen-barnträffar, After Dagis/School, Babymassage, Miniorer och Juniorer.

Reseledare är Luca Cesarini reskonsult och präst. Priset för resan är 12 000 kr. Anmälan senast 30/9 2012, Obs! I priset ingår Flyg Göteborg - Rom t o r. Tre nätter i Rom och fyra nätter i Panicale med halvpension. Abonnerad turistbuss och övriga transporter. Alla inträden. Reseledare och lokala guider. Resegaranti. Förberedande cirkel inför resan.

Jag ser fram mot att få träffa både ”nya” och ”gamla” familjer! Lisbeth Gustavsson, förs.ped.

För mer info se vår hemsida eller kontakta församlingsexp. Välkommen med till Italien 2013!

Den nya entréen är på gaveln mot kyrkan. I kapprummet finns det plats för barnvagnar, sedan går man upp för trappan.

2

Målet med resan är att besöka såväl kända som mindre kända smultronställen vid sidan av de klassiska turiststråken, att sjunga i olika sammanhang (om vi får ihop en kör) och att ta del av kyrkolivet i Italien.


Anna-Lena fick en ny syn

profil i backa

Text och bild av Björn Larsson bjorn.larsson@svenskakyrkan.se

Det hände något med Anna-Lena när hon gick på Alphakursen. Från att ha varit skeptisk till kyrkan och särskilt vissa ord där, går hon numera till kyrkan minst en gång i veckan just för ordens skull.

I

vår serie med alldeles vanliga människor i Backa församling får vi idag möta Anna-Lena Johansson. Anna-Lena är döpt och konfirmerad på samma sätt som många andra. Hon gick också i söndagsskola när hon var barn och tyckte om det. Men sedan har det inte blivit så mycket kontakt med kyrkan. Hon berättar att hon kände sig skeptisk till kyrkan. Särskilt var det vissa ord som hon hade svårt med. ”Vilka ord var det?” ”Det var ord som ”synd” och ”dom”, eller ”döma”. De var jätteladdade för mig. Jag tror att det var ett hinder. Nu är de inte laddade på det sättet längre.” Anna-Lena berättar särskilt om ordet ”synd”. Det var när hon under Alpha-kursen fick hjälp med att se ordet för vad det var, som den starka laddningen släppte. ”Jag förstår ju idag att jag syndar, jag vet inte riktigt vad jag hade tänkt på. När jag fick hjälp med att plocka ner det till mina nära relationer, då förstod jag vad det handlade om.” Samtidigt som hon säger orden ”jag syndar” skrattar hon på ett sätt som gör att man ser att det inte alls är laddat längre. Det handlar bara om en insikt som är självklar och inte jobbig att tala om.

D

en lite närmare kontakten med kyrkan började för ett par år sedan på en ”Stilla dag” och på en pilgrimsvandring. ”Sedan har det bara fortsatt! Det tycker jag är underbart.” Skratt igen. Detta ledde sedan till att Anna-Lena anmälde sig till en Alpha-kurs. Syftet med detta var att hon skulle blir lite mer allmänbildad, lära sig lite mer om kristen tro. ”Det blev lite mer.” Ett nytt skratt. Från att ha varit skeptisk börjar Anna-Lena efter ett tag att gå i kyrkan regelbundet. Jag undrar vad det är som är så bra med kyrkan. ”Varför går du dit? Förut var det ju inte så? Vad är så bra med kyrkan?” ”Jag fick ett jättebehov av att höra Guds Ord.” (Guds Ord är Gud som talar i Bibeln och att det förklaras i gudstjänsten.) ”Det byggde upp mig för att klara resten av veckan. Det är Guds Ord som det handlar om. Jag känner att Gud har lett mig till detta nu efteråt.” ”Kan du beskriva det? Hur det känns?” ”Som igår när vi satt om bad.”(Ett planeringsmöte för oss som ska hålla i Alpha-kursen till hösten.) ”Jag vill vara kvar i det. Jag skulle vilja vara kvar i det hela veckan.” Jag undrar om hon inte klarade veckan förut? ”Jo, det är klart, det gjorde jag ju, men jag känner att får en annan kraft med mig för att möta människor. Jag jobbar med personer med funktionshinder.”

Anna-Lena Johansson, en alldeles vanlig arbetsterapeut som har fått upptäcka Guds Ord, fått upptäcka att Gud talar och berör.

Nu har Anna-Lena också börjat vara en del av något som kallas Via de Cristo, Kristi väg, på svenska. Det är en träning i att leva som en lärjunge till Jesus.

N

är jag skulle intervjua Anna-Lena var tanken att hon bara skulle få berätta lite om Alpha-kursen, den som är så bra och som så många har uppskattat. (I höst i en lokal i Backatorp.) Men jag slås av vad som har hänt när fördomarna fått brytas ner och en alldeles vanlig arbetsterapeut har fått upptäcka Guds Ord, fått upptäcka att Gud talar och berör. Då blev det inte bara fråga om en viss kurs, utan det blev en berättelse om hur mötet med Gud har en positiv inverkan på hela livet. Som alltid, har det varit en förmån, för intervjuaren, att få möta en av de alldeles vanliga människorna i Backa församling. Man tackar! www.svenskakyrkan.se/backa/alpha

! NYTT Söndagsskola i Brunnsbokyrkan I höst startar vi Söndagsskola för barn från 3 år i Brunnsbokyrkan (antingen före gudstjänsten, eller medan gudstjänsten pågår - vilket bestäms snart). Vi börjar 9/9. För mer info läs hemsidan eller ring Anna-Lena Johansson 031-47 36 62

3


”Herre, till vem skulle vi gå?” av Kristina Lundh

Det kom ett mejl från vår kyrkoherde Dan i vilket han undrade om jag ville skriva en text för församlingsbladet. Mejlet kom en vacker dag i början av juni; denna tid som så generöst ger blomsterprakt och fågelsång; en tid jag alltid vill ta vara på men aldrig riktigt förmår eftersom den varje år sammanfaller med den mest arbetsintensiva perioden i mitt yrkesliv. Att svara nej på Dans förfrågan hade på ett sätt varit enklast men ämnet gick inte att motstå så nu sitter jag här och skriver. Önskemålet var att jag skulle skriva om hur min kristna tro påverkar mina möjligheter att få ihop det så kallade Livspusslet. Detta populära ord används gärna av våra politiker oavsett partifärg. Det fick sitt genomslag hos TCO (Tjänstemännens centralorganisation som för övrigt har ordet som ett registrerat varumärke) inför valet 2002 men i valrörelsen 2006 fanns ordet också med i Alliansens retorik. Med ordet menas framför allt frågan om hur människor rent praktiskt ska få ihop sin vardag med både yrkesliv och familjeliv. Som en följd av införandet av RUTavdraget 1 juli 2007 finns idag mängder av företag som erbjuder hjälp med allt från städning till läxläsning; allt för att för livspusslet att gå ihop.

är större än varje händelse och situation Ordet ger nämligen sken av att livet och att tron på honom därför är svaret går att lägga enligt ett givet mönster, och jag tänker ofta just så, att Gud är precis som ett pussel; om jag bara orstörre. ganiserar mitt liv rätt och utnyttjar de Gud är större än alla mina måsten, tjänster som står till buds så större än min organisationskommer mitt liv att falla ut Gud är förmåga, större än vad jag kan som en vacker tavla där alla tänka och föreställa mig och väl bitar passar perfekt i varandra. större än är väl det. Så ser dock inte livet ut. Där mina måsten ... Tänk om det var mig det finns oregelbundna, taggiga hängde på; då hade det inte och ibland formlösa bitar som blivit mycket av det hela. inte passar in någonstans och det finns Det innebär inte att jag avsäger mig inget färdigt mönster att följa. ansvaret eller inte försöker leva det liv Sorgen och smärtan vid en nära väns jag fått så väl jag kan utifrån de givna eller anhörigs sjukdom eller dödsfall är förutsättningarna, men vissheten om att precis lika stor oavsett om fönstren är Gud är större sätter saker och ting i rätt nyputsade eller inte. perspektiv och ger en tydlig bild av vad som är viktigt och inte viktigt.

Hur gör jag då rent praktiskt? Jo, det dagliga samtalet med Gud måste komma först och därefter får dagen med familj, vänner och arbete ta vid. Hinner jag städa är det trevligt och hinner jag inte så får det vara. Jag vill avsluta med Joh 6:67-69 Jesus sade till de tolv: ”Inte vill väl ni också går er väg?” Simon Petrus svarade ” Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord och vi tror och förstår att du är Guds helige.”

Livspussel, ordet ger sken av att livet går att lägga enligt ett givet mönster. (Kyrko CD)

Då livet i en trebarnsfamilj som min Och det är här Gud och min kristna egen ibland är en logistisk utmaning tro kommer in i bilden. Det är inte som innebär inte så lite roddande för min uppgift att pussla ihop livet; det är att alla ska vara på rätt plats med rätt däremot min uppgift att leva saker vid rätt tillfälle så kan det liv jag har fått. min uppgift praktiska lösningar på hur Det får jag göra i förvissning pusslet ska läggas verka lovär att leva det om att Gud har en plan med värda och jag har all respekt liv jag fått... mitt liv också de dagar och för dem som använder de möjperioder då allt till synes är ett ligheter till pusselläggning som stort trassel. erbjuds. En troende muslim använder ofta Personligen tycker jag dock väldigt frasen ”Allahu akbar”, Gud är större, illa om ordet livspussel och jag använsom en ödmjuk påminnelse om att Gud der det aldrig.

4

Orgelinvigning i Brunnsbo Den nya orgeln i Brunnsbokyrkan invigs lördag den 14 sept kl 18. Organist Carl-Erik Andersson, Dalby invigningsspelar.


Kurser i höst

Alpha - en rolig och möjlig väg att utforska tron Fler än 17 miljoner människor har redan gått en Alpha-kurs. I Sverige har cirka 90 000 personer gjort det , och det blir hela tiden fler och fler. Vill du, under trevliga former, få gedigna och tillförlitliga kunskaper om kristen tro? Vill du kunna ifrågasätta, diskutera och bearbeta så mycket du vill? Vill du få chansen att komma ett steg vidare i tron eller att tacka nej? Allt detta går bra på Alpha-kursen.

Alpha hösten 2012

När: Alpha startar 18 september, träffas tisdagkvällar till och med 4 december (uppehåll 30 oktober och 6 november). Vi börjar varje kväll kl18.45 och avslutar senast kl 21. Den här kursen träffas vi i Föreningslokalen på Plockerotegatan 191 i Backatorp. (Buss 18)

En Alphaträff ser ut så här

• Fika/kvällsmat serveras • Välkommen och ett kärnfullt föredrag med dagens tema t. ex. Vem var Jesus? Om bibeln och bönen, Helar Gud idag? m m • Kaffe/juice och fritt samtal i smågrupper • Avslutning I kursen ingår en hel lördag, 27 oktober, på Åh stiftsgård, utanför Ljungskile. (Den är viktig att vara med på.)

Vad kostar det?

Alpha är avgiftsfri men vi bidrar till mat/fikakostnaden samt omkostnader för Alphadagen den 27 oktober. Ingen ska behöva avstå från Alpha av ekonomiska skäl!

Anmälan:

www.svenskakyrkan.se/backa/alpha eller till Björn Larsson 031-731 62 57 och lämna meddelande på telefonsvararen.

Frälsarkransen Tisdag 2 oktober startar en cirkel på 10 gånger kring Frälsarkransen. Platsen är Backa församlingshem och tiden är tisdagar kl 19-20.30. En samling rymmer genomgång av dagens pärla och samtal samt en meditation med den aktuella pärlans budskap.

FRUKOST för KVINNOR backa församlingshem kl 9-11 Lördag 22 sept ”Varför valde jag så?”

Vi kommer att utgå från boken ”Livets pärlor”. Boken, tillsammans med pärlbandet, finns att köpa (60 kr) vid den första samlingen. Carolina Welin och Carolina Johansson har skrivit texterna i boken efter inspiration av förre biskopen Martin Lönnebo.

Birgitta Gustavsson, leg. psykoterapeut och familjerådgivare är morgonens gäst och bjuder in oss i samtal om familjen och valen. Anmälan senast 19 sept.

I bokens inledning står det: ”Varje pärla har någonting att berätta, varje pärla har sin egen symbolik. Varje pärla bär på en hälsning, en inbjudan från Gud. Livets pärlor blir en möjlighet för mig att börja ett samtal i mitt inre med Gud om min längtan, mina drömmar och mina böner.”

Att kärleken är viktig för oss kanske vi alla vet. Dessutom är den viktig för hjärnans utveckling. Läkaren Anna Aronsson är morgonens gäst. Anmälan senast 24 okt.

Du kan läsa mer om livets pärlor på www.fralsarkransen.se Sista anmälningsdag är onsdag 26 september. Kursledare är Bengt Ljungberg (präst), 0706-126256 bengt.ljungberg@svenskakyrkan.se

Gäst är Monica Eckerdal, präst och nationell samordnare för jourhavande präst. Hon delar sina erfarenheter av möten med människor på 112.” Anmälan senast 14 nov. Info/ anmälan: Maria Svenungsson 731 62 68

Lördag 27 okt ”Why love matters” - kärlekens betydelse för hjärnans utveckling

Lördag 17 nov ”112 – Jourhavande präst”

Axplock ur Damernas och Herrarnas höstprogram... Backa församlingshem kl 16 TISD 2 OKT

ATT BE MED DROTTNING SILVIA- Överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark, Skara

TISD 27 NOV PÅKRISTNING PÅGÅR- Intresset för kristen tro är betydligt större än man tror - Journalist och författare Elisabeth Sandlund, Stockholm Anmäl dig senast samma dag kl 10.30, tel 731 62 54.

5


aktuellt

Mötesplatser i höst! GUDSTJÄNSTER Backa kyrka

Brunnsbokyrkan

Bäckebols kyrksal

MÄSSA Sönd kl 11

GUDSTJÄNST Sönd kl 11 MIDDAGSBÖN Tisd kl 13, Torsd kl 12 VECKOMÄSSA Torsd kl 18.30

GUDSTJÄNST Sönd kl 17

BARN & FAMILJ

UNGDOMAR

VUXEN-BARNTRÄFF 0-6 år + vuxen. Drop-in!

Backa: NIVÅ 2, Ons 18.30 efter konf.träffen.

Backa församlingshem: Tisd 13-16 & Onsd 9-12 Brunnsbokyrkan: se hemsidan Bäckebols kyrksal: Tors 13-15.30 & Fre 9.30-12

AFTER DAGIS, Backa

Brunnsbo: BUG, (Brunnsbo ungdomsgrupp) från 15 år Tors 19 Kontakta Magnus Fallgren 0702-58 54 69

AFTER SCHOOL, Backa

Tis 13-18 11/9, 9/10, 13/11 Våffelfika, lek & prat. Drop in!

Vill Du vara konfirmand 2012-2013?Anmäl Dig nu! till maria.svenungsson@svenskakyrkan.se Välkommen till KICK- OFF tis 11/9 kl 18 i Backa församlingshem.

Tis 16.30 25/9, 20/11 Mat, lek & prat *

BABYMASSAGE, Backa 1-9 mån. Tors 11-12.30 *

BABYRYTMIK, Bäckebol

4 mån-1 år, Onsd 10*

1-2,5 år, Månd 13 *

VUXNA

KÖRLEK, Backa 3-5 år, Månd 16.30. Fåtal platser. *

TEMA- SAMTAL- STUDIER

BARNKÖRER Backa:

6 år-9 år, Ny kör, fr 10 år! Brunnsbo: Näktergalningar, 7-9 år Körkompisar, 10-12 år Bäckebols kyrksal: Småtjärnorna

Månd 17.10 * Månd 15.30 * Onsd 13.40 * Tisd 15.15 * Onsd 15 *

SÖNDAGSSKOLA fr 3 år

Backa kyrka: Sönd 11 Brunnsbokyrkan: Sönd 9:45 Nytt!

MINIORER 6-9 år

JUNIORER 10-12 år

Backa: Tors 15 Brunnsbo: Onsd 15

Backa: Månd 14 Brunnsbokyrkan: Tisd 15

Förskolan LAMMET från ca 1,5 år Heldagsomsorg. Två avdelningar. *

FÖR INFO & ANMÄLAN, KONTAKTA OSS! Backa: Lisbeth Gustavsson 0737-738 758 Elisabeth Levinsson 0737-738 760 (Körlek, Barnkör) Elisabeth Ljungberg 0737-738 762 (Fsk Lammet) Brunnsbo: Kristina Sjöberg 0706-283 940 Bäckebol: Kim Kehlmeier 0737-738 974 (Vuxen-barn) Ann-Britt Nykvist 0737- 738 973 (Babyrytmik) eller via mail: fornamn.efternamn@svenskakyrkan.se * Anmälan

6

Vi samtalar om texter i bibeln och knyter an till livet som människa och kristen idag. Backa förs.hem: Frälsarkransen Tis 19 Start 2/10 Lär känna Psaltaren Tor 19 udda v. Brunnsbokyrkan Bibelstudium Ons 13 jämn v. På väg Tisd 18 udda v. 13/9 Bäckebols kyrksal: Bibelstudium Mån 18 udda v.

MÖTEN- PROGRAM- FIKA/MAT Backa:

Damernas & Herrarnas Sopplunch Frukost för kvinnor

Tis 16 jämn v. 4/9 Tis 12 udda v. 11/9 22/9, 27/10, 17/11

Brunnsbo:

Tisdagsträffen Torsdagssoppa Gubbaklubb

Tis 13 Tor 12 Tor 13

11/9 13/9 6/9

Bäckebol:

Café med Mera

Ons 13

12/9

HANTVERK- arbetskretsar Backa: Brunnsbo: Bäckebol:

1:a Månd kl 11 varje månad Månd. 12.15 udda v. Ons 15 udda v.

3/9 10/9 12/9

MUSIK Backa: Kyrkokör * Onsd. 19 Brunnsbo: Kyrkokör * Tors 19.15 Vi-gör-så-gôtt-vi -kan Månd. 10.30 udda v. 10/9 Bäckebol: Bäckebol Vocalis * Tisd. 18.45 4/9 Seniorkör * Tisd. 13.30 4/9


aktuellt

Skördeauktion i bäckebols kyrksal

TACKSÄGELSEDAGEN 14/10 efter Mässan kl 17

Kom och bjud på frukt och grönt! Här finns också hembakat bröd och kakor att köpa. Behållningen går oavkortat till Svenska kyrkans internationella arbete.

Diakonicafé-SELMA LAGERLÖFS TORG 2 Kom in på en fika, här finns alltid en diakon från Backa församling att prata med. Det går även att boka ett enskilt samtal här. Vi har öppet MÅND och ONSD kl 10-12. Välkommen!

MUSIK i BACKA KYRKA Sönd 21 okt kl 18 Requiem av Gabriel Fauré Backa kyrkokör, solister och instrumentalister Sönd 4 nov kl 18 Minnesgudstjänst med stilla musik. Sara Uneback, violin, Elisabeth Levinsson ackomp. Sönd 25 nov kl 18 Mysterium- en mässa om livets insida av Ingemar Johansson Projektkör, musiker och solister.

ny kör på gång! från 10 år

Gillar du att sjunga, och vill lära dig mer om musik? Då är den här kören något för dig! Månd kl 15.30-16.15. Mer info lämnas av körledaren Elisabeth Levinsson, elisabeth.levinsson@svenskakyrkan.se, tel 073-773 87 60

Församlingsexpedition Besöksadress: Backa Kyrkogata 8 Öppet vardagar 9-12 och 13-16 Tel. 031-731 62 50 Fax 031-731 62 59

Postadress: Box 4044, 422 04 Hisings Backa E-post: backa.forsamling@svenskakyrkan.se

Kyrkoherde Dan Bernspång dan.bernspang@svenskakyrkan.se Tel. 031-731 62 55, 0705- 49 68 55

Backa kyrka

Besök: Backa Kyrkogata 25

Backa församlingshem Besök: Backa Kyrkogata 6-8 Tel. 031-731 62 50

Brunnsbokyrkan Besök: Brunnsbotorget 8 Tel. 031-731 68 90

Bäckebols kyrksal Besök: Selma Lagerlöfs Torg 2 Tel. 031-731 62 70

Brunnsbokyrkan fyller 40 år! Välkommen till Jubiléumsgudstjänst på Den helige Mikaels dag Söndag 30 sept kl 11 Anders Stenbäck, Håkan Starke, Brunnsbo kyrkokör m. fl. kommer att medverka. Kyrkkaffe. Mer om firandet och gäster kommer att synas på affischer och hemsidan!

Hur blir jag medlem? Jag är intresserad att bli medlem i Svenska kyrkan. Namn:.................................................................................................................................. Adress:............................................................................................................................... Tel nr:..................................................................... Fyll i och skicka talongen till: Backa församling, Box 4044, 422 04 Hisings Backa När vi fått din intresseanmälan kommer vi att skicka en inträdesblankett. Du kan även kontakta Backa församlingsexpedition, tel 731 62 50.

www.svenskakyrkan.se/backa

BACKA UPP

ges ut av Backa församling Box 4044, 422 04 Hisings Backa Kontakta gärna redaktionen via e-post: gbg.backaupp@svenskakyrkan.se Ansv. utgivare: Kh Dan Bernspång tel. 031-731 62 55 Periodisk tidskrift. Upplaga: 12 500 ex. Tryckt av: Billes Tryckeri AB Miljögodkänt tryck och papper. Licensnr: 341129 Omslagsfoto från Kyrko-CD. Redaktion: Dan Bernspång, Lisbeth Gustavsson, Ann Britt Isaksson, och Anders Stenbäck

7


Ideéll i kyrkan

1) Vad heter du? 2) Vad gör du i församlingen? 3) Varför engagerar du dig i detta?

1) Jag heter Mikaela Moberg

1) Jag heter Maria Pihl 2) Jag är ledare i söndagsskolan i Backa kyrka och Ung ledare i en konfirmangrupp som träffas på onsdagar i församlingshemmet. 3) För några år sedan var jag volontär här i Backa. Sedan har jag fortsatt att fira gudstjänst här och vara med på olika sätt. I söndagsskolan är vi fyra-fem ledare som turas om att ta hand om barnen under gudstjänsten. I konfirmandgruppen brukar vi vara många ledare i olika åldrar. Jag tycker att det är roligt och givande att träffa alla barnen och ungdomarna.

2) Jag är med i ungdomsgruppen. Jag spelar också i lovsångsteamet, och sedan är jag med och hjälper till som barnledare så fort det passar in med skolan. Dessutom ordnar jag med ungdomsmässorna, och utöver det hjälper jag till med det som behövs. 3) Efter att jag konfirmerade mig så fortsatte jag att gå till kyrkan och ungdomsgruppen. Jag vet inte riktigt när jag började spela på söndagarna i Brunnsbokyrkan. Men kantorn Kristina Sjöberg frågade om jag kunde sjunga i kyrkokören och spela cello. När jag praoade i nian så var jag med Kristina i barngrupperna, och sedan fortsatte jag att hjälpa till varje vecka och när körerna skulle sjunga i kyrkan. För lite mer än ett halvår sedan så började vi med ungdomsmässorna, och det var jag som startade det med hjälp av andra i ungdomsgruppen, och på mässorna leder jag lovsångsteamet och fixar och donar med det som behövs.

Kyrkvärd – ett viktigt uppdrag

A 1) Jag heter Torgny Karlsson 2) Jag är kyrkvärd 3) När församlingen delades 1995 blev jag tillfrågad om jag ville bli medlem av kyrkorådet. Det tackade jag ja till och satt där i en mandatperiod. I samband med detta behövdes nya kyrkvärdar i Bäckebol och jag blev tillfrågad om jag ville vara det också. Även detta tackade jag ja till. Som kyrkorådsledamot var jag inte aktiv speciellt länge, men kyrkvärd har jag fortsatt att vara och det tycker jag om. Jag tycker att det är inspirerande, utmanande och roligt.

8

tt var kyrkvärd är ett hedersuppdrag och man blir utsedd av församlingen. Den som blir utsedd förväntas dela de värderingar och den tro som finns i Svenska Kyrkan. En kyrkvärds första och viktigaste uppdrag är att delta i gudstjänsten och göra tjänst i den. Det innebär alltid att man hälsar de övriga gudstjänstdeltagarna välkomna och visar ovana besökare tillrätta. Men det kan också betyda att man läser någon av söndagens texter eller att man tar upp kollekten och räknar den efter gudstjänsten eller andra uppgifter som församlingen har bestämt att kyrkvärden ska göra. I Bäckebols kyrksal firar vi gudstjänst kl. 17.00 på söndagarna och vi skulle behöva en eller två nya kyrkvärdar. Känner du att du har vilja och förutsättningar för en sådan uppgift så hör av dig till Anders Julander 731 62 75. Vi ser fram emot att höra av dig. Ann Britt Isaksson

BackaUpp nr 3 2012  
BackaUpp nr 3 2012  

Församlingsbladet för Backa församling.

Advertisement