Page 1

Guide om hurtigguider Her er verktøyene du trenger for å lage en fagartikkel med innebygd turbo

En guide av ANDERS LINDGREN


RINGREV PÅ MARKEDSFØRING OG PR Anders Lindgren kan alt om kommunikasjon etter 20 år som kommunikasjonsdirektør. Han har jobbet som leder innen markedsføring og PR i noen av verdens største tjenesteytende virksomheter, primært PwC, AT&T og Sopra Steria. Med sin lange fartstid fra servicebransjen og teknologidrevne virksomheter er han en pionér og ringrev innen digitale medier, innholdsmarkedsføring og serviceledelse. Han er også mye brukt som kursholder innen temaer som kjøpsatferd, trender, løsningssalg, thought leadership og tjenestemarkedsføring. Av utdannelse har en bachelor- og mastergrad i ledelse, kreativitet og kommunikasjon fra USA.

Blogg: http://bit.ly/1JtdpUC

©

2016 Anders Lindgren. Innholdet er opphavsrettslig beskyttet. Kopiering er kun tillatt hvis informasjonen forblir uendret og rettighetshaver «Anders Lindgren» oppgis som kilde. Informasjonen kan ikke publiseres på trykk eller skjerm i noe som helst medium uten skriftlig samtykke fra rettighetshaver. Tekst, design og illustrasjoner: Anders Lindgren. Bilder: Dreamstime og Adobe Stock. Skrifttyper: Minion Pro, Myriad Pro og Segoe Script.


Folk elsker fagstoff i form av enkle «slik gjør du det»-guider. Hva med å lage din egen hurtigguide om et tema du brenner for? Gjør du det riktig, blir det som en pedagogisk fagartikkel med innebygd turbo. Formelen er å gi leserne: mest mulig nytte – på kortest mulig tid – med minst mulig skryt.


Hurtigguider er superpopulære Hvis du vil skape blest om din ekspertise og få goodwill i markedet, er det få ting som gjør det raskere og rimeligere enn en god hurtigguide. Spesielt hvis den er gratis, ribbet for skryt, velskrevet og kortfattet. Samtidig må den selvfølgelig oppleves som matnyttig av leserne og være enkel å dele i sosiale medier. I stedet for hurtigguide sier vi også på norsk miniguide, lynguide eller kvikkguide. På engelsk kalles hurtigguider for DIY (Do It Yourself), How to Guide eller Quick Guide. Søker du på de tre begrepene på Google får du over tre milliarder treff. Tro det eller ei – det er nesten like mange treff som ordet sex. Søker du etter DIY på Facebook og Pinterest dukker det til og med opp egne fangrupper. I tillegg finnes en rekke dedikerte websider som samler denne typen innhold, slik som for eksempel: www.ehow.com, www.howhut.com, www.doityourself.com. Ja, det er ingen tvil om at hurtigguider er superpopulært lesestoff.

Slik lager du din egen guide Hva med deg? Kunne du tenke deg å lage en hurtigguide om et emne du kan mye om, men er usikker på hvordan du går frem? Her er en enkel oppskrift jeg har utviklet etter å ha laget et førtitalls hurtigguider opp gjennom årene. Følg de 10 stegene for å lage en guide som både fanger og fenger lesere.

1.

Ha som mål å hjelpe

2.

Dropp reklameskrytet

3.

Finn et relevant tema

4.

Definer smertepunkter

5.

Sett opp en aksjonsliste

6.

Bruk aksjonslisten som rød tråd

7.

Skriv kort og godt

8.

Fremhev viktige sitater

9.

Lær av andre gode guider

10. Be om respons


1. Ha som mål å hjelpe Lesernes interesse for din guide er direkte knyttet til hvor hjelpsom den er. Jo mer de opplever guiden som meningsfylt og nyttig, desto mer blir det verdsatt og respondert på. Legg vekt på å være relevant for leserne og vær rundhåndet med å dele dine innsikter og beste tankestoff. Jo mer du gir av deg selv, desto mer får du tilbake fra leserne i form av økt oppmerksomhet og respons. En god hurtigguide er som en komprimert fagbok. Den gir innsikt i kompliserte temaer på en lettfattelig måte. Den går rett på sak og forteller deg: Slik gjør du det, uten noe snikk-snakk. Lever du for eksempel av å bygge baderom, så lag en hurtigguide om hvordan man bygger det perfekte badet, eller lag en guide om alt man må tenke på før man begynner å pusse opp et bad. Ha som mål at guiden skal gi leserne noe lærerikt og matnyttig. Demonstrer din kompetanse gjennom måten du bruker språket og innholdet du formidler. Da vil leserne oppleve at du kan det du snakker om. Jo mer nyttig artikkelen er for leserne, desto mer sultne blir de på å høre mer fra deg. Best av alt: Det å lage en hurtigguide er nesten gratis. Gjør du det riktig, får du i alle fall mye mer igjen for tidsbruken og pengene enn tradisjonell reklame.

GAMMELT SALGSTRIKS!

Hvis du vil fange og fenge lesere, gi dem noe de opplever som matnyttig. Den slags innhold selger seg selv.


2. Dropp reklameskrytet En hurtigguide er ikke en salgspresentasjon. Ikke bruk den til å selge noe. Ikke skryt av deg selv eller din virksomhet. I dagens støyende mediehverdag, er folks skrytometre hypersensitive. Lesere lukter en markedsfører og selger på lang vei. Ved å fokusere utelukkende på å hjelpe leserne med nyttige råd og tips kan du gjøre den til en pedagogisk fagartikkel med innebygd turbo – ettertraktet, lett å dele og noe å være stolt av. Fortell gjerne om tjenestene og produktene du tilbyr, men da bør du gjøre det på en ikke selgende og nøktern måte. En liten faktaboks om deg selv og din virksomhet i starten av eller på slutten av guiden er ofte tilstrekkelig. Ingen produktomtale og ikke noe innsalg – hvordan vil en hurtigguide hjelpe deg å skaffe business? Den beste reklamen er den som ikke oppfattes som reklame. Ingen liker å bli solgt til. Alle liker å få hjelp. Ja, jeg kan garantere deg: Bruk en ikke-selgende markedsvinkling, og du vil selge mer enn noensinne.

«SHOWOFF IS A TURNOFF!» Enkelte lager guider som ligner på salgsbrosjyrer. Den fella bør du unngå. Da blir din guide verdiløs.


3. Finn et relevant tema Når du skal velge et tema å skrive om, er det viktig å finne ut hvem man skal forsøke å hjelpe. Det er hele hensikten med en guide. Gjør research, finn ut hva folk sliter med og gi dem en god løsning på problemene deres. Et godt eksempel er. Slik lykkes du med it-prosjekter http://bit.ly/2e6k2En. En guide jeg skrev som ghost writer for en av fagekspertene i et større it- og konsulentfirma. I sin tid, var guiden en av de mest nedlastede guidene fra Computerworld sitt white paper bibliotek. Den ble også publisert som helhet over to tabloidsider i Ukeavisen Ledelse med tittelen: Fra it-fiasko til suksess http://bit.ly/2dIwGMV. Et aktuelt tema med en stor målgruppe var nøkkelen til guidens popularitet.

4. Definer smertepunkter Når man har valgt tema og hva man skal skrive om, er neste skritt å definere smertepunktene. Den enkleste måten å finne dem, er å stille seg selv noen gode spørsmål? For eksempel: Hva sier undersøkelser om hva som er folks største utfordringer innenfor temaet du skriver om? Hva sier andre fagartikler om det samme emnet? Hva er det folk spør om i webforumer eller andre arenaer? Det er liten vits i å skrive om noe de fleste mener er selvsagt. Sørg derfor for å definere smertepunktene skikkelig slik at du vet hva som er viktig, relevant og interessant for det publikum du ønsker å nå frem til.

VÆR RELEVANT! Vis at du

vet hva som smerter leserne – og hva som lindrer.


5. Sett opp en aksjonsliste Når du har tema, målgruppe og et knippe med smertepunkter er du klar for å sette opp aksjonslista. Tenk på det som dine bud for det du skriver om. Del inn emnet ditt inn i noen hovedoverskrifter som til sammen dekker hele emnet du skal skrive om. Lista bør stå tidlig i artikkelen og ha en overskrift som for eksempel: ABC i tjenestemarkedsføring, Fem nøkler til effektiv ledelse eller 12 hemmelige tippetips. Lister som «3 grunner…», «7 hemmeligheter…», eller lignende fungerer alltid godt. De viser at du har en helt spesifikk løsning på et problem.

6. Bruk aksjonslisten som rød tråd Når du har lista med aksjonspunkter og dine bud klar, har du egentlig strukturert opp hele miniguiden. Sett opp alle punktene som avsnitt i teksten din. Begynn med å utdype og forklare ditt første punkt. Ta neste punkt, utdyp og forklar osv. Voila, du har ganske snart en ferdig guide. Prøv å begrense deg til et sted mellom 6 og 12 hovedpoeng.

HA EN RYDDIG STRUKTUR!

Forestill deg at du serverer poengene porsjonsvis, slik du serverer en fin middagsmeny. Det gjør deg mer tydelig for leserne.


Det er viktig at innholdet flyter selv om du tar utgangspunkt i en punktliste. For å få til det, må du fokusere på hvert enkelt punkt i forhold til punktet som kommer før og etter. Sørg for at du holder deg til poengene dine. For mange krokveier tretter bare leserne dine. Unngå unaturlig rekkefølge, merkelige hopp i tema og lignende, og bruk tid på å lage gode mellomtitler. En mellomtittel skal følge som en naturlig fortsettelse av forrige avsnitt.

7. Skriv kort og godt Vi lever i et samfunn og en tid hvor korte og enkle publikasjoner fungerer mye bedre enn lange og detaljerte. Jeg anbefaler derfor å begrense guiden til 2000 ord. Noe som bare tar 5 minutter å lese. Og hvis du lurer? Ja, denne guiden er på 2000 ord. Profesjonelle skribenter er eksperter på å kutte tekst og fatte seg i korthet fordi det er en dyd av nødvendighet. Men alt med måte. Det er forskjell på en ren sjekkliste og en informativ godt skrevet veiledning og fagartikkel. Noen steder har vi veldig dårlig plass. Pass på å begrense bruken av stammespråk og forkortelser. Bruk heller aldri lange setninger som overskrifter. Trenger du inspirasjon til å lage titler som pirrer leselysten, så anbefaler jeg mitt blogginnlegg 17 tips til titler som pirrer http://bit.ly/1Jg8wRL.

MESTRE KLARSPRÅK!

Lær mer om skrive kort og godt i guiden «Skriv så det fenger». Den kan lastes ned gratis her: http://bit.ly/2e6kceT


8. Fremhev viktige sitater I enhver fagpublikasjon med respekt for seg selv trengs det noen slagkraftige sitater. to-tre sitater må til. Sørg for at de slår litt. Utbasuner noe. Sett ting på spissen. Ha en mening. Fremhev sjokkerende statistikk. Bruk noen utsagn som er overraskende. Se for eksempel hvordan sitater brukes i denne artikkelen.

9. Lær av andre gode guider Et av de beste og klassiske eksemplene på hurtigguidekonseptet er fra 80-tallet. Verdens største papirprodusent, International Paper, utviklet i samarbeid med reklamebyrået Ogilvy & Mather, en serie guider kalt «Power of the Printed Word». Hver guide var på kun to sider og innehold tips fra anerkjente kommunikasjonseksperter. I serien finner du guider som for eksempel: Kurt Vonnegut: “How to Write With Style”, Malcolm Forbes: “How to Write a Business Letter”, James A. Michener: “How to Use a Library”. Totalt ble det laget 15 slike guider og de ble annonsert gjennom en serie med annonser i alle de største mediene i USA. Responsen var enorm. Hele 27 millioner mennesker ba om å få tilsendt guidene. I dag selges hele serien på Amazon i form av boken «How to Use The Power of the Printed Word». Boken er blitt et samlerobjekt og nye utgaver selges for rundt $100. Jeg har heldigvis klart og sikre meg et eksemplar og blar ofte gjennom den som inspirasjon. Dersom du ikke får tak i boken, finnes det også en gratis PDF med flere av guidene i artikkelen Killer Campaigns og lenken http://bit.ly/2dKQtdM. Last dem ned og bruk dem som oppskrift for formen på dine egne guider, men for all del – ikke la dem begrense deg. Gode guider kommer i mange former.

KLASSIKEREN!

En serie hurtigguider fra 80-tallet utviklet av legendariske Ogilvy & Mather reklamebyrå.


10. Be om respons Respons er noe du må be om. Vil du ha respons på det du skriver? De fleste responsmarkedsførere er enige om at du må gjøre tre ting. Rådene er veldig enkle: 1. Gjør det klart at du ønsker respons 2. Gjør det klart hva responsen skal være 3. Gjør det enkelt å respondere Så, tenk gjennom hva vil du leseren skal gjøre etter å ha lest det du har skrevet? Hva slags respons og handling ønsker du å utløse? Fortell det. Vil du at leserne skal kommentere, så skriv det. Vil du at de melder seg på et nyhetsbrev, så skriv det. Vil du at de skal bestille et produkt, så skriv det. Er du tydelig på hva slags handling du ønsker og samtidig gjør det hele enkelt, på alt fra PC til mobil og nettbrett, så vil leserne respondere. Vanskeligere er det ikke.


Få med deg hele serien «Overbevis med ord!» er en serie hurtigguider som handler om å nå frem med din kommunikasjon i tekst og tale – på jobb eller privat. For en tidsbegrenset periode er guidene helt gratis. Det er bare å forsyne seg! DU FINNER GUIDENE HER: http://bit.ly/2ba9sLg

GUIDEN: Guide om hurtigguider  

Her er verktøyene du trenger for å lage en veiledning med innebygd turbo

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you