Page 1

sample portfolio anthony r . baduria e: anthonyrbaduria@gmail.com c: (416) 996-1923


GORE VALE AVE

12

13

8

1

11 5

6 7

2

9 UP

3

RIGOR // COMMUNITY PAVILION Influenced by the Trinity Bellwoods park topography, an elegant frosted glass roof reveals a rigid structure that organically wraps throughout the pavilion. Open circulation at the ground plane allows for easy access to all areas.

10

Floor Plan Farmer’s Market Community Hall Information Booth Staff Room Change Room

1 2 3 4 5

0

Loading Mechanical + HVAC Ice Rink Cafe Skate Rental

5

15

6 Public Washroom 7 Zamboni Storage 8 Resource Centre 9 10

30m

11 12 13


COLLAGE // SOCIAL HOUSING Buffer the noise caused by these two highways and highlight the Dog Park by integrating with it. The site is located between two major highways, Adelaide Street on the South and Richmond Street at the North. Adjacent to the site between

these two highways is an Off Leash Dog Park. With the front facing the dog park, a courtyard connects the two green spaces and challenges the condominium boom in Toronto with a responsive mid-rise design.


AURORA // COMMUNITY HUB Perforated steel layered atop an illuminated wall replicates the Aurora Borealis phenomenon creating a symbolic community hub for Toronto. The Distillery District is a historical landmark that invites many residents and visitors. Located at the corner of Front St E and Trinity, a few meters north of the District, the building situates itself as an extension/entrance drawing users from various sectors of the city. Driven by a social responsibility, the community hub brings together new families and the elderly to collaborate in its innovative programming. Collaboration with Navindra Budhwa


Ground Floor Community Hub Atrium East Information Booth Senior Activity Space Communal Kitchen

A

1 2 3 4 5

F

E

D

C

B

Kitchen Staffroom Kitchen BOH Kitchen Storage Greenhouse CafĂŠ

6 7 8 9 10

G

Atrium West Restaurant/Gift Shop Daycare Reception Activity Space Play Place

I

H

J

11 12 13 14 15

Cafeteria Clinic Workshop Storage Daycare Kitchen Aboriginal Heritage Garden

Q

P

O

N

M

L

K

16 17 18 19 20

1

---

2

UP

DW REF.

3

3 4 UP

12

Loading/ Waste

4

11

UP

DW REF.

DW REF.

DW REF.

DW REF.

DW REF.

DW REF.

2 5

9a 9b

UP

5

6

1

13

17

DW REF.

6

UP

7 7

8

18

8

14 Loading/ Waste

DW REF.

15

19

9

REF. DW

DW REF.

10 UP

UP

UP

10

11

20

0

5

15

30m

Design Process

To highlight the streetside, we build along the entire north portion of Front St. and Trinity St.

The south portion is revitalized into a park providing a much needed green space for the location.

A Community Hub splits the building in half and connects the users into the park.

The buildings are offset according to the program requirements of each.

We angle the entrance and exit to lead users into the center space.

The upper floors are raised while the first floor is recessed inwards allowing visual connection with the park.


M

L

J

Wall Section - Skylight Detail [1:100]

GRAVEL

Wall Elevation

PARAPET CAP CANT

100MM RIGID INSULATION 2MM WATER AND AIR MEMBRANE

4

CMU BLOCK 18MM PERFORATED FACADE 18MM CONCRETE BOARD

LEVEL 4

18MM GLASS

CURTAIN WALL MULLION

3

300MM FLOOR SLAB LEVEL 3

12MM CEILING TILE

SKYLIGHT

2 DOUBLE GLAZED GLASS

LEVEL 2

1.5

25MM HARDWOOD FLOOR

FOUNDATION WALL

1

Transversal Section

Like ice, we contour the first floor to create a softer more inviting courtyard space.

The separate masses are activated through glazing on the first floor.

Courtyard is enlarged to allow outdoor program while higher level terraces overlook it.

The two masses are connected with two bridges creating a seamless and linear facade.

A perforated facade is applied for the upper half to appear seamless, and as a separate element from the bottom.

Holes are carved out of the facade revealing interior program to park visitors and pedestrians.


Sectional Model


TREE-MAGINATION // URBAN REFUGE The Tree-magination is composed of various triangular trusses that are framed by hexagonal rings on different levels. Working in 3 dimensions, these triangular substructures are connected on very particular angles to distribute external loads downwards to the base and ultimately allow the swing at the center to carry weights of up to 180 lbs. As one gets closer to the Tree-magination a swing peaks through the entrance prompting a nostalgic encounter. It is a fun and very unique response to the typical tree swing design in that instead of hanging along a branch, it is located inside the trunk. The swing is further accented with an oculus which is an opening at the top center allowing daylight to spill through. When one sits on the swing and looks up through the center, a sense of relaxation is felt providing one the opportunity to take a break from life and imagine. This is our Urban Refuge. Collaboration with: Sunduss Asghar, Jimmy Hung, Jiani Lao, Hosam Sennah and guidance from Carpenter’s Union Local 27 (Shaun + co)


thank you, contact for more anthony r . baduria e: anthonyrbaduria@gmail.com c: (416) 996-1923

Sample Architecture Portfolio  
Sample Architecture Portfolio  
Advertisement