Page 1

1

A

R

C P

R

. M

A A

N

I

O

N I

H

P A

A L

R

N A

C

A

T T

D D

E

E

H M

Y

C T U R O L I O

F

A O

F

K H

R I

G

H

I E

S R

E

H D

U

N C

A T

E

A I

O

N N


E D U C AT I O N M A N I PA L U N I V E R S I T Y 2014-Present S T M A RY S H I G H E R S E C O N D A RY S C H O O L 2012-2014 MGM RP SCHOOL

R.ANANDHAKRISHNAN ARCHITECTURE STUDENT

2009-2012

ACHIEVEMENTS 2015

PROFILE

Design topper (IV Semester). Manipal University

21-year old architecture student from Manipal University

2011 1st place Painting competition. MGM RP SCHOOL

2011 2nd place Violin competition. MGM RP SCHOOL

C O N TA C T 9 4 97 4 4 7 7 11

2010 2nd place Drawing competition. MGM RP SCHOOL

M ANIPA L UN IVER S I T Y, M A N I PA L , KA R NATA KA

W O R KS H O P S A N D C O N F E R E N C E S

a n an dh u tm j @ gm a i l .co m CEPT WINTER SCHOOL Ahmedabad

SKILLS AUTOCAD

22 May

-

08 June

ARCHITECTURE IN MOTION-Making of built form through rapid deployable systems

SKETCH UP R AT L A B PA R A M E T R I C A R T 2 0 1 7 RHINO

Delhi 30 June

GRASSHOPPER

-

2 July

This workshop was about computational and parametric methods in Architecture.(using Rhino3D

3DS MAX

and Grasshopper3D).

REVIT 361DEGREES CONFERENCE 2017 LUMION

Architectural Revolution Mumbai

V R AY

24-25 February


3

C

O

N

PROJECT

T

E

N

T

YEAR

PA G E n o

ARCHITECT S OFFICE

3rd year

04-05

RESIDENCE

2nd year

SHADE STRUCTURE

1st year

09

K I N E T I C G AT E

4th year

10-11

CAFE REDESIGN

4th year

12-14

LIGHT FIXTURE

1st year

15

ART GALLERY

3rd year

16-17

CAMPUS DESIGN

3rd year

18

A R T I N S TA L L AT I O N

3rd year

19

06-08


ARCHITECT S OFFICE

3rd Year

4

A creative environment where architects and designers can work.

WHY PYRAMID? The design works including the sheets and models of a firm speaks for the kind of style that particular firm follows. The idea was to create a space with maximum visibility to all the exhibited models and sheets from all parts of the office. The pyramid is used since the basement can be used for display and storage and the basement is visible from ground floor as well as the first floor of the building. DESIGN PROCESS

PYRAMIDBase Geometry

Floor size reduces as

Zoning-Maximum

Basement- Work

height increases

usable space according

display space.

to the requirement

visible from all parts of the office.

Pantry + common space Sky light Balcony

(Northern light)

Architect s workspace Wall chamfered according to Main Entry

Basement

the slopping roof angle


DESIGN FACTORS

5

Vegetation is integrated into the building to achieve more connectivity towards the workspace and nature, which creates a relaxed environment in the workspace. SECTION -AA Work display space

DOWN

A

A

The Northern facade has the largest opening to capture the northern light to the workspace.

FIRST FLOOR PLAN

UP

A

A

The Balcony projecting out of the building from the first GROUND FLOOR PLAN

floor helps in merging of outdoor space and indoor unit where the feel of openness is impacted in the building structure.

DOWN

A

A

BASEMENT PLAN


RESIDENCE

2nd Year

DESIGN

6

Location : Kerala Total Built up area : 545 sqm The site is located in kerala, Which has a warm and humid climate. So cross ventilation is one of the main factor which lead to this design. The site has a sloping terrain. The slope is towards the southwest direction. The form is derived by the terrain.

RAMP 1/12 RATIO

RAMP 1/12 RATIO

The sloping character of the site is used in the design to create various levels in the landscape.Since 1/3 rd of the house is covered in soil, the space inside the house will have a cooling effect. One of the main attraction of the house is the 5mX5m skylight which captures the Norther light, This light is used to illuminate all the common spaces.

DOWN DOWN

+1.6M LVL +1.6M LVL

+/-0 LVL (GROUND LEVEL) +/-0 LVL (GROUND LEVEL)

DOWN DOWN

12

-2.6M LVL -2.6M LVL

1

4 -2.0M -2.0M LVL LVL

CC

LIVING ROOM LIVING ROOM

15

2

COMMON COMMON TOILET TOILET TOILET TOILET

7

MASTER MASTER BEDBED ROOM ROOM

C'C'

5

6

8

1

BB

BALCONY BALCONY

ENTRY ENTRY

15

AA

(GROUND LEVEL) +/-0+/-0 LVL LVL (GROUND LEVEL)

2.9

2.42.4

2.9

DOWN DOWN

B'B' UP UP

3

LANDING LANDING

LANDING LANDING

9 -2.6M -2.6M LVL LVL

A'A'

TO FIRST TO FIRST FLOOR FLOOR

15

KITCHEN KITCHEN

10

11 POOL POOL DOWN

GROUNDFLOOR FLOORPLAN PLAN GROUND C

SPACES 1 Entrance 2 Living room 3 Staircase 4 private garden

8 Informal living space 9 Dining Space 10 Kitchen 11 Pool (attached to master bedroom) 12 Vegetable Garden 5 Bed Room 13 Balcony 6 Toilet 14 Attic space 7 Common Toilet 15 Ramp (1: 12)Ratio

10M 10M

5M 5M

00

C'

ATTIC SPACE

14

BALCONY

B

B'

13 UP BED ROOM

A

Lawn Vegetable garden Pool Cobble pavement

3

TO FIRST FLOOR

5

A'

TOILET

6

BED ROOM

TOILET

6

FIRST FLOOR PLAN

5 POOL


RAMP

7

Ramp with 1/12 Ratio is designed to make the house more user friendly. Drainage system is provided along the Ramp edge to avoid flooding. ATTIC SPACE

6.5 DIFFUSED SUNLIGHT

Y LIGHT

SKYLIGHT One of the main challenges of this project was to create the skylight. ATTIC SPACE

The skylight is achieved by creating a separate hollow cuboid. which is rotated in 45degrees to capture the northern light. The skylight is placed right above the entrance and only one supportingOHTwall is given.

Cuboid RCC wall

BED ROOM

The structural load has to be supported by this wall. Northern KITCHEN Light 6.5 DIFFUSED SUNLIGHT

The load of the cuboid is transferred through the RCC wall.

SKY LIGHT

The natural light captured through the sky light is oriented towards the common spaces such as the formal living space and informal living space.

10M

OHT BED ROOM

A nice view of the sky is framed through the skylight. The cuboid structure act as a shading structure for the entrance.

KITCHEN

5M

0


DESIGN ELEMENTS

8 ATTIC SPACE

The Balcony is placed in such a way to frame the beautiful view of the vegetable garden and pool.

The Northern light is captured through the 5mX5m skylight and is oriented towards all the common spaces.

A beautiful view of the sky is framed which is visible from the living space.

The vertical length of the opening in southern side spaces are reduced to block the harsh sunlight.

Cross ventilation is one of the main design factor. since kerala has a hot and humid climate. The openings are oriented to capture the wind from the south west direction.

ATTIC SPACE

6.5

SECTION CC

DIFFUSED SUNLIGHT SKY LIGHT

6.5 DIFFUSED SUNLIGHT6.5 SKY LIGHT DIFFUSED SUNLIGHT SKY LIGHT

OHT BED ROOM

SECTION BB

KITCHEN

OHT OHT

BED ROOM BED ROOM

KITCHEN KITCHEN

SECTION AA

10M

5M

0

CROSS VENTILATION EXPLODED VIEW

Glass 10M

5M

0

sky light10M opening

5M

0

Extruded headroom for staircase

Sloping roof

Pool First floor Vegetable garden •

Ground floor

The ground level of the building is 4 meters below the Road. A ramp of 1:12 ration is given for the accessibility.

Pedestrian pathway Ramp 1:12 ratio Road


SHADE STRUCTURE

9

1st Year

FOR CAMPUS MAP

Manipal is an international university.

Students and companies from all over the world comes to Manipal. Since Manipal University has separate blocks for each course, Finding the right place is a bit confusing. A map of the whole campus is essential near the entrance of the building.

The structure is inspired by nature. Which resulted in the

FLOW OF WATER MAP

organic form. One of the key element in this design is the flow of water as seen in nature,

MAP

These layers are oriented in such a way that the rain water flows from layer to layer at the end the water is

Steel structure

collected by a channel.

MAP

MAP

ENTRANCE

KEY PLAN Entry

Pedestrian pathway University Road

Exit 10m

5m

1 0


KINETIC GATE DESIGN

4th Year

10

The idea is to create an interesting way of entering to a space. The concept of kinetic Architecture is used in this design. A Mechanical opening system is used to create an elegant curvature while opening the gate. To create an enjoyable experience for the users.

The structure requires : • vertical louvers (light weight e.g. Aluminium) • straight steel pipe (fixed to a rigid structure) • curved steel pipe (fixed to a motor)

FULLY CLOSED

5% OPEN

An angle is provided on the Louvers to create a curve on the structure as it opens. 10% OPEN

100% OPEN


11

WORKING MODEL CONCEPTUAL SKETCH

CLOSED POSITION

OPEN POSITION

Straight pipe fixed to a rigid structure.

Curved Pipe which defines the curvature of the structure. The pipe is fixed to a motor. As the motor rotates the pipe ,the pipe pushes the louvers one-by-one in a gradual manner. This will result in the smooth curve formed by the structure.


CAFE REDESIGN - INTERIOR DESIGN PROJECT

4th Year

12

LOCATION : MANIPAL Total Built up area: 228 sqm

The idea of this project is to create a self service cafe with an atmosphere which is totally in contrast with all the other spaces which is part of our day to day lives. This contrasting atmosphere can help the users to take a break from their busy life.

The main concept is to have a complex structure which is very light at the same time. Simple lines are used to create a complex nature by creating an interesting pattern. The pattern is designed in such a way that- from one point the view of the cables are organised and from another the cable seems very irregular. The tables are suspended by cables. A similar concept is used for the ceiling by using cables to create an organic shape. Simple lines are used to create a harmonious structure as a pattern for the ceiling.


DESIGN FACTORS

13

Since the cafe is situated near Manipal University , Students will be the primary users. Separate informal seating areas are provided for the students. These spaces are separated using partition walls. According to the requirements the interior space is divided into the cafe and tattoo parlour. Waiting area is used as a buffer space between these functions. A

B

D

C

B A

B

E

F

D

C

G

E

F

G

1 TOILET MENS

B

PREPARATION AREA

1 2

TOILET MENS

2

TOILET LADIES

2

5

4

PREPARATION AREA

COUNTER

5m

4

3m

1m

0

6

TOILET LADIES

SECTION BB

COUNTER L

5m

3 L

3m

1m

0

1m

0

L''

L

L

3

3

A

L L TATTOO AREA

2 TATTOO DISPLAY AREA

L 4

2

7

1 4

L

A'

TATTOO AREA L

TATTOO DISPLAY AREA

SECTION AA

8

L''

WAITING AREA

2

A'

8

WAITING AREA

A

L''

L

L''

B'

B'

5m

1m

3m

0

PLAN 5m

TABLE DESIGN

3m

1m

0

spaces 1 Entrance 2 Informal seating 3 Formal seating 4 Toilet

5m

3m

5 Pantry space 6 Counter 7 Waiting area for tattoo parlour 8 Tattoo cubicle

Cable used for 5m suspending the 1m 3mtable from ceiling 0

The table is suspended from the slab using cables.The table is fixed rigidly by restraining all the movements using cables. Expansion bolts can be used to fix the joinery to the ceiling and the flooring.

Seating area

Circulation space

Seating area

Cable restricting the movement ( fixed to the floor)

5m


CEILING DESIGN

14

The ceiling is created by cables tied in a basic steel frame. The base geometry of the ceiling is created by using a triangular prism - the 3 edges becomes the main supporting structure which is ďŹ xed to the wall. Threaded rods are used to connect these edges in an alternating pattern in one face of the prism.

Triangular prism Cables in Tension

The cables are tied on the threaded rod in a continuous manner which results in the harmonious shape.

Threaded rod connecting the steel pipe

Steel pipe (main supporting element) steel pipe (main supporting element) Threaded rod connecting the steel pipe


LIGHT FIXTURE

1st Year

Light and Shadow This light fixture is made using an Umbrella.

The idea of the project was to create a light fixture that diffuses the light towards the walls to create an interesting pattern. The Umbrella was chosen because of the unique geometry it has along with curves on the edges, which are used to create a pattern on the wall using light and shadow. Also it being structurally lightweight makes it easier to create and install the fixture.

The Shaft of the umbrella is cut.

Metal clip

Metal wire is attached to the clip. which was used to hang the fixture to the wall mounted light.

15


ART GALLERY

16

3rd Year

LOCATION : Pune Total Built up area: 4082 sqm

Pune has a hot semi-arid climate. The Site is located on a less vegetated area. The site is situated next to a lake. Due to the climatic factors there will be high heat load on the building. To decrease the heat load a secondary skin system is designed. The Layers are oriented in such a way to achieve a self shading mechanism on the building. Wind direction is one of the design factor which lead to the orientation of the layers.Since the building has to function as an Art gallery

SITE

The building as a whole is designed in the form of Art The organic overall geometry of the structure gives the structure its distinctive look. ENTRY

PLAY AREA FOR KIDS

TOILET(L) LIFT

OPEN TO SKY DINING

EXIT

TOILET(G)

KITCHEN AREA INDOOR DINING

First Floor PLAN 50m

30m

10m 0m

STAFF

AUDITORIUM STAGE

AHU

ART STORAGE

BACK STAGE

GREEN ROOM LIFT

STORAGE

50m

30m

10m 0m

50m

30m

10m 0m

The site is Elevated to 1.5 metres from the road.

SPACE

TOILET(L)

TOILET(G) INDOOR GARDEN

SEATING AREA

ART GALLERY

ART GALLERY

ART GALLERY

ART GALLERY

SHOP

STORAGE TICKET FILE ROOM

CLOAK ROOM STORAGE

The building is oriented in such a way that the wind load exerted on the building is minimum and the view towards the lake is not compromised.

Ground Floor PLAN Only diffused sunlight is used inside the building. The direct sunlight is blocked by the layers. Since direct sunlight increases heat load in the building. At the same time view from the building towards the landscape is not compromised.


DESIGN FEATURES

17 FORM DEVELOPMENT

Positioning of the blocks

RCC structure Food court

Art gallery+ Auditorium

Admin block Conference room

Organic form(Secondary skin) housing the RCC structure

Orientation of layers according to wind direction

Concept of Self shading The layers are designed in such a way that the building gets shaded most of the time except when the sun is exactly perpendicular to the building. which is only few minutes. Only during this time the HVAC load will be higher. These Layers can be made by RCC precast.

Section showing the RCC structure and secondary skin

Organic form converted to layers The distance between each layer is 1.5meters


CAMPUS DESIGN

18

3rd Year

Performing Arts campus

The main concept of this campus is to

Total Built up area : 9481 sqm

have

Location : Bangalore

open spaces between each studios. These vegetated informal space provides the students to have a peaceful interactive spaces. These spaces act as a buffer space between each studios. Since this is a Performing Art campus. Music studios and Dance halls require a buffer space to reduce the noise level produced by each studio. One of the design factor was the contour on site. Since the site is located on a contoured terrain. The contours are used to create various levels in the building for various activities. Hostel block Campus block

Cutouts are made to create the open spaces

Auditorium + Cafeteria

Section AA

North-West Elevation SPACES

14

13

12 A

15 16

10

2 Office Entrance

10 orchestra

3 Admin area

11 Library

6 Auditorium

8 8

8 8

9 Lecture halls

4 Student Entrance 12 Dance hall 13 Toilets 5 Cafeteria

11

7

1 Parking

6

A’

9

5

4

3 2

1

PLAN

14

14 OAT

7 Set design studio 15 Girl s hostel 16 Boy s hostel 8 Music studios


INTERACTIVE ART INSTALLATION

3rd Year

19

Structure inspired from nature. The most beautiful patterns and geometries are seen in nature. These naturally occurring forms and structures can be implemented in our day to day life through architecture. This structure can be installed in public spaces to enrich the visual quality and usability of the space.

Various functions can be assigned to each module according the requirement of the space.

Lighting Poster display

3.3

Storage waste bin

0.5 0.5 0.5

The geometry hexagon is commonly seen in nature such as in honeycomb, snowakes etc The shape hexagon can circumscribe the largest area for a given perimeter. Hexagon is used as the basic unit in this design. A series of hexagons of varying dimensions are used. Two parameters (radius of the hexagon and the extruded dimension of each unit) is gradually varying. In overall the gradual change in the dimensions creates a harmonious pattern. The hexagonal units on the bottom part are extruded to create seating space. Similarly the other hexagonal units are used for various functions such as storage, lighting , poster display space and waste bin.


20

T

H

C

a

n

a

n

d

A

N

K

O

N

T

h

u

t

m

j

A

@

g

m

Y

O

C

T

a

i

l

U

.

c

o

m

Architecture portfolio R.Anandhakrishnan  

2018 PORTFOLIO

Architecture portfolio R.Anandhakrishnan  

2018 PORTFOLIO

Advertisement