Page 1

Redacció, disseny, fotografia i edició: AMPA de l’Escola Joan Maragall

CURS 2011 / 2012

ESCOLA JOAN MARAGALL ARENYS DE MAR

NÚM.10 PRIMER TRIMESTRE

Darrerament tenim uns finals i uns inicis de curs una mica convulsos. Un any per l’anunci de l’eliminació de les excursions i colònies i l’altre per la supressió d’una hora lectiva diària i les retallades de recursos tant humans com materials, que fa que les relacions entre els membres de la comunitat educativa no siguin tant cordials com haurien de ser, malgrat tenir tots el mateix objectiu: aconseguir la màxima qualitat per a l’ensenyament públic. El primer desacord, la supressió de les sortides, es va resoldre favorablement per als interessos dels nostres fills. Però l’actual punt en conflicte, es fa més fort sota el pes feixuc de la crisi econòmica, i sembla difícil trobar un final tan satisfactori. Des de la nostra petita Ampa ens hem manifestat contraris a qualsevol mesura que vagi en detriment de la qualitat de l’ensenyament públic, ja sigui per l’eliminació de les sortides com per les disminucions d’horari lectiu i recursos necessaris. Amb el vostre recolzament hem portat a terme diferents iniciatives per reafirmar el nostre posicionament i fer sentir la nostra veu i, alhora, hem recolzat accions i manifestos promoguts per diferents plataformes: Catalunya es mou, Fapac, Somescola.cat. Fa uns dies, a iniciativa de la FAPAC, es va presentar al Parlament de Catalunya, la proposta d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), per tal de modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i garantir la igualtat d'oportunitats en l'educació. L'objectiu és equiparar les condicions d'escolarització entre l'escola pública i de la concertada. Finalment, la Mesa del Parlament l’ha admès a tràmit. Ara cal reunir 50.000 signatures i la llei que suprimia 1 hora d’ensenyament diari als nostres fills i filles serà modificada. No hem deixat ni deixarem de treballar per aconseguir un ensenyament públic i de qualitat per a tothom!. En breu us comunicarem com heu de fer efectiu el vostre suport.

Els membres de la Junta de l’AMPA us desitgen unes MOLT BONES FESTES! ww.ceipjoanmaragall.org

És el Nadal un gest que el temps estripa i fa enrere per demanar fidelitats a les arrels de la nostra ànima. És un mot nou que al cor fa créixer l’arbre tendre que es gronxa als ulls amb els colors de l’alba. És una mà que eixampla el món Perquè la pàtria hi pugui cabre. Fragment del poema “És Nadal un gest que estripa” de Martí Amagat


COMISSIÓ EXTRAESCOLARS-COMISSIÓ EXTRAESCOLARS-COMISSIÓ EXTRAESCOLARSEl 18 de setembre de 2011-12-20 varem organitzar la JORNADA DE PORTES OBERTES D’ACTIVITATS DE L’AMPA i els alumnes de l’escola van tenir l’ocasió de provar totes les activitats ofertes inicialment. Els pares i mares us vareu poder informar de les activitats, conèixer els monitors i els clubs col·laboradors i, fins i tot, inscriure els vostres fills/es, cosa que moltes famílies vareu agrair pel fet de lliurar-vos d’una gestió que normalment es fa també en horari laboral.

Aquest curs 2011-2012 l’escola i l’AMPA han desenvolupat un nou model de xandall escolar, és l’oficial del centre i, tot i que des de l’escola no es fa obligatori el seu ús, tant el col·legi com l’Ampa recomanen la seva utilització per les sortides, excursions i activitats esportives.

Xandall llarg + xandall curt 55 € (talles 4, 5 i 6) 61 € (talles 10, 12,14 i 16)

Xandall llarg 40 € (talles 4,5, i6) 44 € (talles 10,12 ,14 i 16)

Xandall curt 23 € (talles 4, 5 i 6) 25 € (talles 10, 12, 14 i 16) 2

El podeu comprar a l’Ampa, on mirarem de tenir unitats per poder veure’l i emprovar. El pagament és al comptat en el moment de recollir-lo. Aquí teniu unes fotos, però de ben segur que ja heu vist nens i nenes lluint-lo.


-COMISSIÓ EXTRAESCOLARS-COMISSIÓ EXTRAESCOLARS-COMISSIÓ EXTRAESCOLARS INICI DE LES ACTIVITATS: desprès de totes les inscripcions, ja hem pogut iniciar les activitats i, sobretot, les noves activitats del curs, amb un gran èxit de participants a HIP-HOP i a atres com PERIODISME I SKATE, amb un nombre de nens més reduït, però en funcionament. Ens sentim els membres de la junta de l'Ampa satisfets per la feina feta i per haver aconseguit tenir més inscripcions que l'any passat en resposta a les necessitats dels pares i gustos i aficions dels nostres fills/lles. Dins d'aquest trimestre, ja hem començat amb les COMPETICIONS DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME, concretament en les modalitats de FUTBOL-SALA, amb un equip en competició en la categoria de pre-benjamí i VOLEIBOL amb tres equips, dos en categoria aleví i un en categoria benjamí. Els resultats assolits són:

VOLEIBOL Categoria BENJAMI La Salle

Escola Joan Maragall

1-2

Escola Joan Maragall

GEM

3-0

CV Ametlla

Escola Joan Maragall

0-3

Categoria ALEVI Grup 1 Laie A

Escola Joan Maragall

2-1

Escola Joan Maragall

GEM

3-0

Mataró

Escola Joan Maragall

0-3

Categoria ALEVI Grup 2 Laie A

Escola Joan Maragall

0-3

Escola Joan Maragall

Montserrat

2-1

Premià de Mar

Escola Joan Maragall

ajornat

Fs Sanvicentí

FUTBOL-SALA Categoria PRE-BENJAMI Escola Joan Maragall

6-0

Escola Sinera

Escola Joan Maragall

4-4

Escola Joan Maragall

Fs Sant Celoni

7-6

La Llàntia

Escola Joan Maragall

5-1

Escola Joan Maragall

Fs Santvicentí

5-5

Com bé ja sabeu, des de l'AMPA de la nostra escola sempre volem ampliar i millorar l'oferta de les nostres activitats extraescolars. Per això us volem informar de les noves propostes d'activitats extraescolars que incorporarem a partir del gener 2012. Si esteu interessats heu de passar per l'AMPA a formalitzar inscripció. PERIODISME: A partir del gener oferirem, també, l'activitat de periodisme els dimarts de 16:30 a 17:30 per tots aquells nens/es de 1er a 6è. La quota mensual es de 10,40 €. La idea sorgeix com a activitat per a reforçar l'àmbit de la redacció, sobretot pels alumnes de cicle mitjà i superior. L'objectiu d'aquesta activitat es el d'elaborar una " revista" o newsletter que reculli les activitats de l'escola, s'aniran treballant aquests aspectes, així com la introducció dels mitjans digitals.

FLAUTA DE BEC i CANT CORAL: L'AMPA, juntament amb l'Escola de Música, volem oferir els dilluns de 16:30 a 17:30 l'activitat de Flauta de Bec per tots els nens/es de 1er a 6è i els dimecres de 16:30 a 17:30 l'activitat de Cant Coral a l'aula de música. La quota mensual es de 10,40 €.

Aprofitem l'ocasió per informar-vos que encara tenim places lliures per l'activitat d'SKATE. El seus horaris son: dilluns de 16:30 a 17:30 per als cursos de 1er a 6è i els dijous de 16:30 a 17:30 per als cursos de 1er i 2on i de 17:30h a 18:30h per als de 3er a 6è. Informar-vos, també, que l'activitat de Hip Hop queda tancada perquè ja hem arribat al màxim d'alumnes permesos per al bon funcionament de la mateixa. 3


- MARES I PARES — MARES I PARES — MARES I PARES — MARES I PARES — MARES

INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR “PER LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS EN EL SISTEMA EDUCATIU CATALÀ” Barcelona, 24 de novembre de 2011 La FaPaC va presentar el 24 de novembre de 2011, en el Parlament de Catalunya, una petició per tirar endavant la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Per la igualtat d'oportunitats en el sistema educatiu català”, amb l'objectiu d'equiparar l'oferta educativa entre totes les escoles que reben fons públics. Aquesta equiparació passa, entre d'altres, per recuperar la sisena hora en les escoles públiques catalanes, de la mateixa manera que es manté en els centres concertats. A partir d'aquí, el Parlament s'haurà de pronunciar en un termini de quinze dies durant els quals la FaPaC confia que s'admeti a tràmit la proposta. El text de la ILP presentada per la FaPaC pretén una reforma de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) amb la modificació d'alguns dels seus articles per tal d'igualar realment les condicions d'escolarització del nostre sistema educatiu i prestigiar l'escola pública, garantint l'equitat, la cohesió, i prevenint el fracàs escolar. Des d'un principi i amb accions com una campanya de recollida de signatures i mobilitzacions al carrer, la FaPaC ha defensat la sisena hora i només entendrem la seva supressió generalitzada no per raons econòmiques sinó per raons pedagògiques i, si fos el cas, s'hauria de suprimir tant en centres públics com en concertats. L'experiència dels darrers cinc cursos ha posat de manifest que la sisena hora és una mesura clau per garantir l'equitat en el sistema educatiu català a més d'una eina útil per corregir una tendència negativa pel que fa a resultats acadèmics. En aquest sentit, la FaPaC s'oposa a qualsevol política de tipus discriminador que pugui anar en detriment d'una part de la població que creu en l'escolaritat en centres de titularitat pública i emplaça a la Llei d'Educació de Catalunya a recollir els compromisos adquirits en el Pacte Nacional per l'Educació. La FaPaC confia que el Parlament de Catalunya es pronunciï favorablement i escolti la petició de la federació que agrupa i coordina l'activitat de més de 2.000 AMPA i representa més de 300.000 famílies. Sandra Danés

LA JUNTA DE L’AMPA. QUI SÓM? Alfonso Bujan, Anna Danés, Mònica Danés, Sandra Danés, Dolors Danés, Miquel Mateu, Carles Moles, Gemma Pou, Judit Puig, Imma Ranera, Àlex Solé. La nostra millor benvinguda a dues mares més: la Mònica Farrés i Aba i la M. Àngels Perales i Pons. I una abraçada i el nostre agraïment a la Sònia Prat que es dona de baixa i, molt especialment, a l’Anna Valls per tants anys dedicats a l’AMPA i que, ara també, s’acomiada. MOLTES GRÀCIES NOIES!

4

ASSEMBLEA ORDINÀRIA AMPA El 18 de novembre passat va tenir lloc l’Assemblea Ordinària de l’Associació per l’any 2011. L’assemblea anual de l’AMPA és la cita més important de l’associació durant el curs, és el lloc i el moment per expressar-nos com a mares i pares, és l’oportunitat de conèixer a tots els integrants de la Junta i demanar comptes o aportar idees per millorar el funcionament. Fem el possible per assistir a aquesta cita anual, tots som necessaris. Aquest any i com a novetat, l’acte de l’assemblea ha estat aprovada i signada, pocs dies després, per dos pares assistents. D’aquesta manera esperem oferir-vos una propera assemblea més àgil i dinàmica.


I PARES — MARES I PARES — MARES I PARES — MARES I PARES — MARES I PARES —

ELS PARES I MARES ENS DIUEN QUE: Aprofitant la finestra del butlletí i com a pare d'un alumne de l'escola Maragall, m’agradaria expressar el meu suggeriment/queixa al respecte de la determinació dels dies festius de lliure disposició, horaris i d'altres qüestions que ens afecta a les famílies de l'alumnat dels centres educatius d'Arenys. La meva proposta és la següent: totes les qüestions que he esmentat s'hauria d'intentar , almenys intentar-ho, d'unificar-les. És una autèntica disbauxa que els centres públics de la vila no es posin d'acord, ni tan sols en els dies festius, del pont tan eixelebrat de la Puríssima. I pel que fa a la Presentació (com escola concertada, i per tant sustentada per fons públics), dos quarts del mateix.. Tot això repercuteix en un "desmadre" de quadrament d'horaris a determinades activitats extraescolars on hi participen un gruix considerable d'alumnat de tots els centres: escola de música, catequesi, pavelló esportiu,... Penso que la meva preocupació és compartida per molts pares i mares que veuen com de difícil es fa de conciliar-ho tot. El cas encara s'agreuja més quan hi ha famílies que tenen un fill/ filla a primària i un altre a secundària. Crec que la solució rau al Consell escolar municipal, quan a l 'hora de planificar un curs, s'ha de tenir en compte aquestes coses i on s'hauria d'establir una negociació entre tots els sectors implicats per arribar a un consens educatiu de poble. Clar que posats a demanar, no estaria de menys demanar col·laboració i contactes pedagògics entre tots els centres educatius arenyencs. Tant que ens omplim la boca en educació inclusiva, mitjans informàtics, coeducació i d'altres, i no serem capaços de confrontar experiències i tendir llaços de cooperació a nivell d'escoles locals? En fi, espero que si més no ens serveixi per fer-nos reflexionar una mica. Ah, per cert, aquí té una un paper important de mediadora la nostra regidora d'ensenyament, de la que no dubto de la seva capacitat per portar a terme aquesta tasca. Moltes gràcies Metri Santamaria

VINE A AJUDAR-NOS! NECESSITEM PARES I MARES PER LES FESTES QUE ORGANITZEM SENSE L’OBLIGACIÓ DE SER MEMBRES DE JUNTA.

Bústia de suggeriments: Tenim una bústia a la porta de l’entrada de l’AMPA (Can Josep). Si teniu algun dubte, queixa o suggeriment, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Si us interessa formar part de la Junta o d’alguna comissió en concret, us animem a fer-ho! Per a més informació veniu al local de l’AMPA o feu-nos arribar un correu electrònic.

maragall.ampa@gmail.com

El butlletí o full informatiu de l’AMPA és una eina més de comunicació on fer visible tot allò que ens preocupa als pares i mares o senzillament per compartir experiències i fets. Per això volem que la feu servir, ja sigui llegint, col·laborant o comentant.

5


- COMISSIÓ SOCIALS - COMISSIÓ SOCIALS - COMISSIÓ SOCIALS - COMISSI

El 16 de setembre l’AMPA va participar a la Festa de Benvinguda de l’escola per encetar el nou curs escolar amb energia i una pila de bons propòsits i rebre, especialment, a aquells alumnes que arriben per primer cop a la nostra escola. A més a més va convidar a berenar COCA I XOCOLATA a tots els nens i nenes, mestres i personal de l’escola.

El divendres 28 varem celebrar la festa de la Castanyada amb tots els nens i nenes de l’escola. Un agraïment especial a tots aquells pares i mares que varen donar un cop de mà tallant castanyes el dia abans i el mateix dia torrant i “picant” i a la Sra Castanyera que no falla cap any. ENS PREPAREM PER NADAL I MIREU AMB QUINA AFECCIÓ. PETITS I GRANS TREBALLEM AMB MOLTA ATENCIÓ.

4 de desembre de 2011

6


IÓ SOCIALS - COMISSIÓ SOCIALS - COMISSIÓ SOCIALS - COMISSIÓ SOCIALS -

PREPAREM-NOS PEL NADAL AMB AMB El diumenge 4 de desembre varem organitzar la nostra Festa de Nadal, una festa familiar per preparar l’arribada dels Tions a l’escola. Es van organitzar activitats i tallers, com el taller de tions, les decoracions de Nadal, etc. Cada taller va tenir el preu de 1 € destinat a col·laborar amb LA MARATÓ de TV3, relacionada amb la regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits. L’Ampa ve tenir la iniciativa, l’any passat, de col·laborar amb la MARATÓ de TV3 a través d’aquesta festa. La solidaritat va ser tant gran que aquest any hi hem tornat i ens hem superat. S’ha recollit un total de 285,70 € que s’han ingressat al compte de la MARATÓ i, a més a més, hem informat a TV3 de la nostra participació. Mireu el cartell tan bonic que ens ha fet la Gemma Pou i que hem enviat a TV3:

La junta de l’AMPA valora molt positivament aquesta jornada primer de tot per l’assistència i participació, i també perquè tots els ingressos del tallers s’han destinat al 100% a la MARATÓ, els materials necessaris han estat aportació de l’AMPA i, com no, la feina en organitzar, fer i endreçar. 7


- RECOMANACIONS - RECOMANACIONS — RECOMANACIONS - RECOMANACIONS -

RECOMANACIONS LECTURES PER NADAL. Des de l’AMPA ens agradaria donar-vos una petita orientació de llibres de Nadal per als més petits, agraïm la col·laboració de la Ivana Ares en aquest resum.

Ballesteros, Carles. Els reis de l'Orient. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2010. (Col·lecció Ballmanetes) Per als més petits de la casa (de 0 a 3 anys) hi trobareu la cançó d'Els Reis de l'Orient per cantar amb els nens a la falda. Dins del conte, a més a més de la lletra, hi ha també uns petits dibuixets encerclats que són objectes o personatges que es relacionen amb la cançó. Font, Núria. Nadal. Barcelona: Cruïlla, 2010. (Què celebrem?) A partir de 2 anys L'Arnau i en Lluc són dos germans bessons que comencen les festes nadalenques fent de pastorets a la funció de l'escola. Però abans que arribin les vacances han de preparar el pessebre, donar de menjar el tió, fer l'escudella el dia de Nadal.. ep! que també reciten el poema davant de tota la família.

Font, Núria. El dia de Reis. Barcelona: Cruïlla, 2010. (Què celebrem?) A partir de 2 anys Continuació del llibre de Nadal on l'Arnau i en Lluc viuen amb molta emoció i impaciència l'arribada dels Reis de l'Orient a casa seva. El llibre combina les il·lustracions de Victòria Tubau amb fotografies reals. A qui li tocarà la fava del tortell de reis? 8


RECOMANACIONS - RECOMANACIONS - RECOMANACIONS - RECOMANACIONS -

Cançoner de Nadal, selecció de Marta Luna. Barcelona: La Galera, 1998. (La Galera Popular; 16) Magnífica selecció de nadales amb partitures de totes les cançons al final del llibre. Trobem les cançons de Sant Josep i la Mare de Déu, Les dotze van tocant, El rabadà, La pastora Caterina, Les bèsties del naixement, L'àngel i els pastors, El noi de la mare, Els tres reis i, no podia faltar el tradicional Fum, fum, fum. El trobareu a les biblioteques i, encara que l'edició és antiga, també a les llibreries. És un clàssic de Nadal.

Knister. Tina superbruixa i l'embruix del Nadal. Barcelona: Brúixola, 2005. (Tina superbruixa: 14) De 6 a 8 anys. Aventures nadalenques de la petita bruixa Tina que, d'ençà que va trobar un llibre de màgia al costat del llit, no ha parat de fer encanteris. El Nadal s'apropa però quan la Tina veu que pertot arreu hi ha qualsevol cosa menys l'esperit nadalenc, s'endu una gran decepció... La gent només pensa en comprar, comprar i comprar, i tothom està nerviós i de mal humor!. Com pot ser això? Sort que la Tina té un pla: un veritable embruix de Nadal!.

9


el d a t car uim a L G l et l o F

Estimats nens i nenes de l’Escola Joan Maragall,

Sóc el follet Guim de la fàbrica de tions del Montseny que, com cada any, us escric per anunciarvos que ja teniu el tió aquí.

Ja sabeu que l’heu de cuidar molt bé, posar-lo en un lloc calentó, portar-li alguna fulla perquè recordi el seu bosc estimat, i donar-li coses bones de menjar. Alguns us preguntareu per la pols màgica, però aquest any no cal. A la fàbrica de tions hem contractat uns Follets Espolsadors que escampen la pols per sobre els tions just abans de que els Follets Embolicaires, els empaquetin.

Quan tingueu el tió fora del paquet i ben tapadet, us heu d’agafar fort de les mans i dir-li 3 vegades “Desperta tió, ja has arribat al Joan Maragall”. La primera vegada li heu de dir molt fluixet perquè no s’espanti, la segona amb to normal i la tercera cridant ben fort i així ja es traurà la son de les orelles.

Bé, ja m’acomiado i us recordo que: Si li doneu mandarines, us cagarà coses fines. Si li doneu galetes, us cagarà coses tovetes, I si li doneu xocolata potser us cagarà una sabata.

Aquest any no vindrà el follet Babet a recollir el tió com sempre, doncs ja s’ha jubilat. Vindrà el follet Nabiu passades les festes.

Sigueu valents i feliços, i fins l’any vinent, Sempre vostre, Follet Guim

10 EL FULL DE L’AMPA CURS 2011 / 2012 NÚM. 10 PRIMER TRIMESTRE

full ampa 10: 1er trimestre curs 2011-2012  

Full informatiu sobre les activitats de l'AMPA en el primer trimestre del curs 2011-2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you