__MAIN_TEXT__

Page 12

Illustratie: Herman Geurts

Blindheid

Kijken met een hersenchip Op tafel in het kantoor van Pieter Roelfsema ligt een chip van 3,5 bij 3,5 millimeter. Van dit type – met 64 elektroden erop – zijn er een aantal geïmplanteerd in de hersenen van een makaak, in de visuele cortex om precies te zijn. Onderzoek bij deze aap moet uitwijzen of het mogelijk is dit hersengebied zo te stimuleren, dat er lichtflitsjes ontstaan die informatie geven over de omgeving. Uiteindelijk doel is om blinde patiënten van zo’n hersenchip te voorzien.

12

Mensen die tijdens hun jeugd of later blind zijn geworden, hebben nog altijd een ontwikkeld visueel centrum in hun hersenen. Het Nederlands Herseninstituut onderzoekt samen met andere instellingen de mogelijkheid om dat breingedeelte met hersenchips te stimuleren. Deze nieuwe vorm van rudimentair zien kan het dagelijks leven vergemakkelijken. Door John Ekkelboom

Roelfsema, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen van de hersenstimulatie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Nederlands Herseninstituut, doet dit onderzoek samen met het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag in Nijmegen, de Universiteit Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven.

Cowboy

Het idee om bij blinden de visuele cortex

met een hersenchip te stimuleren, is niet nieuw. Al in de jaren zestig en aan het einde van de vorige eeuw kregen in Engeland en de Verenigde Staten mensen zo’n chip geïmplanteerd. De patiënten droegen een bril met camera, waarvan de beelden door een draagbare computer in een rugzak werden bewerkt en via draadjes of draadloos doorgestuurd werden naar de chip. Het aantal pixels was echter beperkt, de resultaten teleurstellend en vaak van korte duur.

april 2018

Profile for Amsterdam UMC

124509 amcmagazine 03 2018 v3web  

124509 amcmagazine 03 2018 v3web  

Advertisement