__MAIN_TEXT__

Page 1

Analysekatalog

ALS Danmark


Indhold ALS - en kvalificeret samarbejdspartner........................................... 4 Hvad kan vi tilbyde?.............................................................................. 6 Vores mest efterspurgte analyser ..................................................... 8 Vores laboratorier ................................................................................ 14 Kvalitet & kvalitetssikring ................................................................. 15 Bestilling af analyse ........................................................................... 16 Resultater .............................................................................................. 17


ALS - en kvalificeret samarbejdspartner til analyse af dine fødevarer! ALS Denmark A/S er en del af ALS Global, en af verdens største aktører inden for laboratorieanalyser, både når det gælder miljø, råstoffer og i særdeleshed også fødevarer. ALS Denmark er akkrediteret af DANAK efter ISO 17025 til prøvetagning og analyse. Det nuværende ALS Denmark har eksisteret gennem mere end 40 år på det danske marked. Firmaets historie går tilbage til den kommunale miljø- og levnedsmiddel Kontrol, der bl.a. varetog den offentlige kontrol af fødevarevirksomheder. Gennem de sidste 40 år har virksomheden udviklet sig fra kommunalt ejet, over et medarbejderejet aktieselskab og frem til i dag, hvor virksomheden er en del af ALS gruppen. Siden 1976 har ALS Denmark været en markant spiller på miljøområdet, hvor vi arbejder med analyse af drikkevand, spildevand, jord og indeklima. Vi er i dag 70 medarbejdere, der er samlet i vores laboratorie i Humlebæk, hvor vi udfører alle analyser selv. Fra januar 2013 har ALS Denmark A/S, fokuseret på at udvide forretningen indenfor fødevareområdet. Her er vi allerede kommet langt, med en fast skare af kunder. ALS har flere dygtige og meget erfarne kemikere, levnedsmiddelkandidater og laboranter ansat, som gennem de sidste 20 år, bl.a. i samarbejde med personer fra myndighederne, har udført mange forskelligartede projekter. ALS kan derfor tilbyde stor ekspertise indenfor udviklingsprojekter samt rådgivning omkring bl.a. valg af analyseparametre. Irland

Po rtu

ga

l

Hos ALS Danmark er der altid mulighed for at tale med en kemiker eller levnedsmiddelkandidat, omkring analyser, prøveudtagning samt analyseresultater mv.

Spanien

4

Analysekatalog - ALS Danmark

Engla


Finland

Norge

Sverige

and Danmark

Slovakia

Polen

Tjekkiet Slovakiet

Tyrkiet

5


Hvad kan vi tilbyde? ALS primære formål er at hjælpe vore kunder til at træffe de rigtige beslutninger ved konsekvent at give pålidelige, reproducerbare analytiske data af højeste kvalitet. ALS er en virksomhed med moderne laboratoriefaciliteter, der servicerer alle typer af fødevarekunder. For produktionsvirksomheder tilbyder vi ligeledes analyse af spildevand samt miljøanalyser. ALS egne chauffører afhenter dine prøver og sørger for korrekt opbevaring under transport. Vores laboratorium er udstyret med et bredt udbud af højteknologisk analyseapparatur, der i kombination med systemer, procedurer og intern ekspertise sikrer pålidelige analyseresultater. Vi ønsker at vore kunder oplever ALS som en attraktiv samarbejdspartner gennem hele prøveforløbet.

6

Analysekatalog - ALS Danmark


Løsning af mere utraditionelle opgaver Enhver virksomhed der handler med eks. større dagligvarekæder er interesseret i at fremstå professionel og vise, at der er styr på kvaliteten. En af parametrene hertil er bl.a. egenkontrol. Men også muligheden for at fremvise at der proaktivt kæres omkring fødevaresikkerheden og hele håndteringen af råvarer over produktionshygiejne og frem til slutproduktet er altafgørende. Fødevarer består af en bred vifte af meget forskellige typer af produkter, som er forskelligt sammensat, udvikler sig forskelligt og kræver derfor også helt forskellige analyseparametre i kvalitetssikringen. Vi besøger gerne vore kunder. Det at træffe vores kunder giver os mulighed for at forstå deres udfordringer og analysebehov. Herved kan vi, med vores kompetence og kundens ekspertise indenfor eget område, finde frem til hvilke enkeltparametre der er behov for, og hvor ofte det er nødvendigt at få gennemført analyser. ALS har et bredt kendskab til lovgivningen både indenfor EU og de danske vejledninger samt grænseværdier for en lang række parametre. Du vil derfor altid kunne kontakte os med henblik på opklarende spørgsmål. På baggrund heraf sammensætter vi individuelle kundetilpassede analysepakker/-tilbud og en egnet tidsplan, så du hverken får mere eller mindre end hvad der er behov for, for netop dit produkt.

7


Vores mest efterspurgte analyser Vi løser gerne selv de mest komplicerede analyseopgaver. Så har du specifikke ønsker eller krav, vil vi gøre vores for at opfylde disse. Vi vil meget gerne være din fremtidige samarbejdspartner som garanti for dit produkts kvalitet og sikkerhed. Herunder finder du vores mest gængse analyseparametre:

Mikrobiologi Mængden af mikrobiologiske organismer i fødevarer er en af de vigtigste indikatorer på kvaliteten af varen. Tilstedeværelsen af visse mikroorganismer tyder ofte på fejlagtig håndtering, opvarmning, afkøling eller opbevaring af produktet. Visse af disse mikroorganismer er patogene og kan gøre mennesker syge. Bacillus cereus Clostridium perfingens Enterobacteriaceae Escherichia coli Coliforme bakterier Lactobacillus (mælkesyrebakterier) Listeria monocytogenes (kvantitativ/ kvalitativ)

Pseudomonas Salmonela (kvantitativ/kvalitativ) Stafylococcus aureus Total kim Skimmel Gær

Vi foretager også hygiejne- og holdbarhedsprøver samt prøver på såvel drikke-, bassin og badevand.

8

Analysekatalog - ALS Danmark


Allergener Fødevareallergener er sædvanligvis harmløse fødevarekomponenter, der giver anledning til allergiske reaktioner hos sensitive personer. Med hensyntagen til det stigende antal personer i befolkningen som lider af fødevareallergi og intolerance, fremstilles der i stadig større grad produkter henvendt til denne gruppe. Indholdsstofferne i disse produkter skal nøje analyseres for at sikre, at ingen spor af allergener er til stede i produktet. Fødevarer der indeholder allergener eller spor af allergener skal fremover deklarere dette i forbindelse med indholdsfortegnelsen jf. mærkningsdirektivet 1169/2011, hvorfor det også her kan være fordelagtigt at kende det nøjagtige indhold af disse. Specielle regler gælder for fødevarer der skal mærkes med ”fri for” eller ”kan indeholde spor af”.

Mælk Æg Gluten Nødder (mandel, hassel- & valnød, cashew-, pekan-, paraog pistacienød) Jordnødder

Sesam Soja Selleri

Fisk SO2 og sulfitter Lupin

Sennep

Bløddyr

Krebsdyr

Næringsdeklaration Forbrugere bliver stadig mere velinformerede og stiller stadig højere krav til fødevareproducenterne om tydelig og forståelig mærkning af levnedsmidler. Det er derfor vigtig både af forbrugerhensyn og i henhold til lovgivningen (EU-direktiv 1169/2011), at produkter er korrekt og tydelig mærket. Vi analysere alle typer af prøver med henblik på, at levere en korrekt og fyldestgørende næringsdeklaration.

Næringsdeklaration Energi kJ/kcal Fedt - heraf mættet fedt Kulhydrat - heraf sukkerarter Kostfibre Protein Salt (Natrium) 9


Vitaminer & Mineraler Vitaminer og mineraler er en gruppe af indholdsstoffer, som er til stede i langt de fleste fødevarer. Nogle af disse ønsker man at anprise – andre skal ikke være til stede i for høje mængder. Det kan derfor være formålstjenligt at kende den enkelte fødevares indhold. Vi tilbyder analyser af samtlige vitaminer og mineraler udført med hurtige og akkurate akkrediterede metoder - på moderne analyseudstyr. Herunder er listet en række af de mest almindelige analyseparametre: Referenceindtag for Vitaminer og mineraler, som bør deklareres jvf Mærkningsforordningen 1169/2011 Vitamin A (retinol) Vitamin B1 (thiamin) Vitamin B2 (riboflavin) Vitamin B3 (niacin) Vitamin B5 (pantotensyre) Vitamin B6 (pyridoxin) Vitamin B12 (cobalamin) Vitamin C (askorbinsyre) Vitamin D3 (calciferol) Vitamin E Vitamin K1 (fytomenadion) Vitamin K3 (menadion) Biotin Folsyre/folat

10

Analysekatalog - ALS Danmark

(μg) 800 (mg) 1,1 (mg) 1,4 (mg) 16 (mg) 6 (mg) 1,4 (μg) 2,5 (mg) 80 (μg) 5 (mg) 12 (μg) 75 (μg) 75 (μg) 50 (μg) 200

Kalium Klorid Kalcium Fosfor Magnesium Jern Zink Kobber Mangan Fluorid Selen Krom Molybdæn Jod

(mg) 2 000 (mg) 800 (mg) 800 (mg) 700 (mg) 375 (mg) 14 (mg) 10 (mg) 1 (mg) 2 (mg) 3,5 (μg) 55 (μg) 40 (μg) 50 (μg) 150


Bekæmpelsesmiddel Pesticider er en fælles betegnelse for insekticider (behandling mod insektangreb), herbicider (behandling mod ukrudt) og fungicider (behandling mod gær og skimmelsvampe). En lang række pesticider giver afsmag og kan være giftige. Nogle nedbrydningsprodukter efter pesticider har vist sig endnu mere giftige end det oprindelige stof, men de sundhedsskadelige effekter er ikke altid kendte. Vi har 3 pesticidpakker. Pesticidpakke A (Quechers: GC-MS, LC-MS-MS) Pesticidpakke B1 (Modificeret Quechers: GC-MS, LC-MS-MS) Pesticidpakke B2 (Alder – DFG S19) Pakke A er bedst egnet tl enklere matricer såsom frugt, grønt og korn. Pesticidpakke B1 er velegnet til de fleste levnedsmidler mens B2 er velegnet til prøver med et lidt højere fedtindhold og krydderier.

Mykotoksiner

Mykotoksiner er gifte som dannes af skimmelsvampe og disse gifte er carcinogene og kan give blandt andet nyre- og leverskader. Forskellige mykotoksiner dannes af forskellige skimmelsvampe, aflatoksin kan eksempelvis findes på jordnødder, majs og figner mens ochratoksin A i højere grad findes i korn, rødvin, rosin samt kaffe. Mycotoksiner er som ovenfor nævnt toksiner dannet i forbindelse med kolonier af skimmelvækst. Toksinet er derfor også ulige fordelt i levnedsmidlet og der bør derfor udtages prøver fra flere steder.

Aflatoksiner (B1, B2, G1, G2 og sum) Aflatoksin M1 Ochratoksin A Deoxynivalenon (DON)

Zearalenon (ZON) Fumonisiner Patulin T-2/HT-2-toxin

11


Sødemiddel Acesulfamkalium (E 950) + aspartam (E 951) + sakkarin (E 954) Cyklaminsyre, cyklamater (E 952) Polyoler (sukkeralkoholer; laktitol E 966 + maltitol E 965 + mannitol E 421 + sorbitol E 420 + xylitol E 967 + isomaltol E 953) Neohesperidindihydrochalcon / neohesperidin (E 959)

Konserveringsmiddel Nitrit Nitrat Nitrit + Nitrat Sulfitter (sulfit + svovldioxid + svovloxider og salte heraf) Propionsyre (E280) Konserveringsmiddelpakke: (Benzosyre (E 210) + kaliumsorbat (E 202) + natriumbenzoat (E 211) + sorbinsyre (E200)) 12

Analysekatalog - ALS Danmark


Antioxidanter Ascorbylpalmitat (E304) Butylhydroxitoluen (BHT; E321) Butylhydroxianisol (BHA; E320) + BHT Propylgallat (E310) Citronsyre (E330) Polyfenoler

Farvestoffer Antocyaner (E 304) Astaxanthin Astaxanthin + Canthaxanthin (E 161 g) Annatto (E 160 b) Curcumin (E 100) Sudanfarvestoffer (sudan 1, sudan 2, sudan 3, sudan 4, sudanrød B, sudanrød G, sudanrød 7B, sudansort B, sudanorange G, metylgult, nitroanilinrød, smørgult, orange 2, rhodamin B, toluidrød, metanilgult)

Aminosyrer i levnedsmidler Aminosyraprofil, sum af frie + bundne* Tryptofan Histamin Hydroxyprolin Glutaminsyre Taurin, frit * Obs: Tryptofan indgår ikke.

13


Vores laboratorier ALS Danmark gør brug af forskellige sites i forbindelse med analyser af Fødevarer.

ALS Danmark I Humlebæk har vi 4 afdelinger, hvor vi dagligt varetager en lang række miljøanalyser på hhv. luft, vand, slam og jord. Vi har netop udvidet vore mikrobiologiske laboratorium med førsteklasses moderne faciliteter. Her udfører vi alle de gængse mikrobiologiske analyser på såvel miljøprøver som fødevarer. Vores laboratorie er akkrediteret med ISO 17025 certificering.

ALS UK

Med 5 laboratorier er ALS UK en af de mest veletablerede og ansete laboratorievirksomheder i England. De tilbyder en meget bred portefølje af analyser og services, og er i besiddelse af en stor kompetence. De har, med et stort antal kemikere og mikrobiologer et meget stort know-how på fødevareområdet. Vores laboratorier i England er akkrediteret med ISO 17025 certificering.

ALS CZ I Prag findes både et mikrobiologisk, et kemisk samt et farmaceutisk laboratorie. Her udføres således en lang række analyser, som alle bygger på akkrediterede analysemetodikker og det nyeste apparatur. Her analyseres blandt andet for dioxiner, furaner, dioxinlignende PCB og ikke dioxinlignende PCB (PCB6). Vores laboratorie i Prag er akkrediteret med ISO 17025 certificering.

ALS Luleå I Luleå har vi et state-of-the-art laboratorium hvor der udføres ICP-analyser af tungmetaller, mineraler med stærk fokus på specialanalyser som blandt andet arsen i ris og methylkviksølv i fisk. 14

Analysekatalog - ALS Danmark


Kvalitet & Kvalitetssikring ALS’ målsætning er, som uvildigt laboratorium, at opretholde et højt og i markedet førende kvalitetsniveau, der sikrer den fornødne pålidelighed af laboratoriets resultater. Kvalitetsniveauet skal være i overensstemmelse med de nationale og internationale krav til analysekvalitet. ALS’ laboratorier i Humlebæk er akkrediteret af DANAK med akkreditering nr. 361 efter standarden DS/ EN ISO/IEC 17025. ALS har således et kvalitetssystem, der dækker alle faser fra første kontakt med rekvirenten, til resultaterne afsendes og eventuel efterbehandling er gennemført.

ALS’s kvalitetssystem består af en række dokumenter: • Kvalitetshåndbogen som beskriver de overordnede principper, mål og politikker i kvalitetsarbejdet. • Analyseforskrifter som er instruktioner for hvorledes analysearbejdet eller prøveudtagning skal udføres. • Logbøger, der beskriver betjening og vedligeholdelse af udstyr. • Instrukser, der beskriver øvrige arbejdsfunktioner. ALS har gennem mere end 40 år som laboratorium, udviklet en omfattende ekspertise og solid erfaring i kemiske og mikrobiologiske analyser. ALS tilbyder den nyeste teknologi og bruger megen tid på at udvikle nye metoder. Herudover leverer ALS høj analysekvalitet samt højt kvalificeret vurdering af resultaterne.

15


Bestilling af analyse Bestilling af analyser sker via en rekvisition som indsendes til os via mail. På rekvisitionen angives prøvearten, analyser der ønske udført, hvilken dato (hvis speciel dag ønskes) og hvis der i øvrigt er særlige forhold der gør sig gældende. Modtager vi rekvisitionen inden kl. 10, vil vi kunne afhente prøven hos dig samme dag. Det er vigtig at påføre hver enkelt prøve med specifik og utvetydig mærkning, der korresponderer med de prøver der er markeret på rekvisitionen. I forbindelse med mikrobiologiske og kemiske analyser er det nødvendigt at fremsende mellem 25g - 250g prøve afhængig af analysevalg. For eksempelvis næringsstofanalyser, vil det oftest være bedst at levere en uåbnet emballage med ca. 200g. Alternativt udtages 5 x 50g fra en større emballage. Prøvemængden står iøvrigt altid markeret i vore konkrete tilbud. Som kunde vil du få tilknyttet 1 - 2 personer, som vil fungere som jeres faste kontaktperson hos ALS Food & Pharmaceutical. Vagttelefonen er åben døgnet rundt.

Vagt telefon, modtagelsen Vagt telefon, kemiker

60 434 660 60 434 661

For de fleste analyser er leveringtiden som regel 3 -10 arbejdsdage. I de fleste tilfælde kan ekspresanalyser udføres. Ekspres analyser pålægges ekstra omkostninger. Kontakt under alle omstændigheder laboratoriet for at blive underrettet om leveringsmuligheder.

Afhentning Vi afhenter prøver dagligt i hele landet. Vedlæg prøverne den rekvisition som allerede er send til os pr. mail. Herved undgås misforståelser. På ordresedlen bør stå alle relevante oplysninger omkring prøven. Hvis der er tale om et specielt tilbud, bedes tilbudsnummer anføres for at undgå forkert fakturering. Hvis prøven er en sammensat prøve, bør det også angives. Denne information letter styring af prøverne i laboratoriet og giver mulighed for hurtigere og mere korrekt respons. I forbindelse med evt. prøvetagning leverer ALS prøvebeholdere og etiketter. Prøver vil blive afhentet samme dag, dagen efter eller på det ønskede tidspunkt. Prøverne transporteres - på køl om nødvendigt – til laboratoriet samme dag som de afhentes.

16

Analysekatalog - ALS Danmark


Resultatlevering Alle resultater leveres pr. mail med relevante kommentarer, direkte til de ønskede kontaktpersoner. Det er endvidere muligt at gå ind online og genfinde tidligere resultater. Mod betaling er det også muligt at få en bearbejdning af resultater, hvis man eks. ønsker at monitorere udviklingen på en given parameter over længere tid.

Betaling Alle vore priser er inklusiv afhentning af prøver, prøveforberedelse, håndtering, resultatbehandling og efterfølgende destruktion af prøvemateriale, og angivet under forudsætning af, at prøveafhentning og prøveudtagning planlægges i samarbejde med laboratoriet og den pågældende virksomhed.

17


18

Analysekatalog - ALS Danmark


19


ALS DENMARK A/S Bakkegårdsvej 406 A 3050 Humlebæk DANMARK email: info.hmb@alsglobal.com tel: +45 49 25 07 70

www.alsfood.dk

Profile for ALS Life Sciences

Analysekatalog ALS Danmark  

Analysekatalog ALS Danmark  

Advertisement