Page 1

100% Lokaltidning

Tomten finns – i Boalt. Fotograf: Johnny Billinger

nr 22 14/12 2011 - 12/1 2012


2

Ledare

Det bara är. Jag är ju lite insyltad i tidningsbranschen, även utanför denna tidning. Antalet titlar har exploderat under senare tid. Men det är bara halva sanningen, för väldigt många tidningar försvinner också. Nu tillverkas ständigt nya magasin. De surfar på en trendvåg och läggs sen ner när något annat känns fräschare och mer lukrativt. Samma förlag, samma personal, samma annonser, men i den ena utgivningen skriver man om skärgårdshus och den andra om inspiration och retro. Det är inte mer värde i att ha gett ut tidningar sen 1947 jämfört med att ge ut fyra nummer och sen lägga ner.

Förr köpte vi möbler för livet. En bokhylla förväntades hänga med hela livet. Tvättmaskinerna hängde lätt med i flera generationer. I alla fall om man ägde en Osby-maskin. Relationer är också mer tillfälliga idag. Allt det som förr var ”för livet” är idag konsumtion. Det är så krångligt att jag inte ens vet om det är bra eller dåligt. Det bara är. Förändringar är fascinerande, skrämmande och utvecklande. Så jag antar att det är bra. Omväxling förnöjer, heter det ju. Ett gammalt uttryck som är mer rätt idag än när det myntades. Se bara på han Per Morberg. En halvkänd skådis, som fick bli TV kock och som nu ger ut en egen tidning. Förändringar är bra, men för den skull behöver det ju inte bli rätt varje gång.

UTFÖRSÄLJNING Utställningskök 5st

50% Övrigt

30-50% ALLT SKA BORT

Ville också passa på tillfället att önska alla våra läsare, skribenter och annonsörer en riktig god jul. Vi återkommer i en brevlåda nära dig fredagen den 13 januari.

Såggatan 3 Osby Tel 0479-164 80 Tisd - Fred 10 - 18, Lörd 10 - 15

johnny@alltomosby.se

Köp dina Julklappar hos oss

stort urval - bra priser CULT • EKELUND • GREEN GATE PILGRIM • ESPRIT HOME • LE CREUSET 25 -50% på massor med varor!

RABATT

God Jul & Gott Nytt År önskar

Öppettider: Mån-Fre 9-12, 13-17.30, Lör 10-13

Hår, nagelvård och makeup Fabriksgatan 15, Glimåkra Tel. 044-42 425

103 10

Välkommen gammal som ung!

Öppet: mån 13-19, tis-fre 9-18. Esplanadg. 5, Osby

Allt inom murning & kakel

S Portg. 19, Plan 2. Öppet: Tors 16–18 Klinker

30x60cm och 20x20cm. Grå och Svart. /m2 (ord.pris 299:-m2 )

139kr

TIDSBOKNING Pålle 0731-801 471 Wendel 0704-920 107

eller efter tidsbokning.

TIDIG JULKLAPP Övrig Kakel & Klinkers i butiken

15%

Dessa erbjudande gäller vid uppvisande av annonsen under perioden 15/12 - 29/2.

www.osbymurokakel.se

”Underhållsmaterial” Fix, Fog m.m. 20% på allt (om vi utför arbetet).


3

Vi har klapparna till nytta och glädje hela året!

Julklae pbypar... Mad

STIHL Motorsåg MS 192 C-E

Nu: 2.990:- Ord. 3.690:-

STIHL Leksaksmotorsåg Batteridriven, från 3 år Pris: 189:-

LADY VÄGG LADY VÄGG Julen är här och butiken är fylld med julklappar förCLEAN alla, EASY EASY CLEAN såväl stora som små. Gör julshoppingen enkel i år. Suveränt tvättbar väggfärg

Besök våra specialister i den Servande Fackhandeln så får du råd och tips om produkter som gör ditt arbete både skönare och säkrare.

Suveränt tvättbar väggfärg

LADY. När bara det bästa är gott nog.

LADY. När bara det bästa är gott nog.

V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.olssonscolorama.se

Störst på färg, tapet, golv och kakel

Kometen

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

Kaffe GEVALIA

99 -

400-500g. Mot ICA-kort

3 för

Max 1 erb./kort. (Jmf.pris 66:-/kg)

RISGRÖT

Felix. 500g. Mot ICA-kort.

4 för

30

(Jmf.pris 15:-/kg)

-

FLÄSKKOTLETTER

Sverige. Ca 900g/pkt.

5990

/ kg

CLEMENTINER

NÖTSTEK

av fransyska. Scan. Sverige.

6990

/ kg

SILL I GLAS ICA. 220g

2 för

i nät 1,5kg. ICA kl.1. Spanien.

Erbjudanden i denna annons gäller 14 – 18/12 2011. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.

1990

/st

(Jmf.pris 13:-/kg)

15 -

(Jmf.pris 34:09/kg)


4

reportage

Tre smarta tips i juletid Vad kan du göra för att minska din juls klimatpåverkan? – Här kommer tre tips! Julen är en tid med storkonsumtion av allt från mat till presenter och energi. Finns det något sätt att mildra effekterna av köphysterin vi alla drabbas av?

1. Adventsstjärnans tid är här!

mat så att svinnet minimeras är av stor vikt för att inte behöva kassera mat i onödan, menar kommunens energi- och klimatrådgivare.

Adventsstjärnan drar 32 gånger mer el med glödlampa än med LED och en sjuarmad elljusstake med glödlampor drar 22 gånger mer. Genom att välja energieffektiv belysning i fyra av sina juldekorationer kan Osby och Östra Göinge, var för sig spara 430 000 kilowattimmar jämfört med om traditionella glödlampor används enligt Energimyndighetens beräkningar. Detta är lika mycket el som används för att värma 29 eluppvärmda villor.

3. Konsumtionsvaror

All produktion och vidareförädling av produkter kräver energi och det går åt energi för att transportera dem till affärerna. Långa transporter ger högre energiåtgång. Varje klädesplagg kräver energi att tillverka. Genom att välja plagg av god kvalitet, som håller längre, behöver kläderna inte bytas ut lika ofta och det går därför åt mindre energi. Kläder som sköts väl håller också längre. Köp nytt eller begagnat via lokala second handbutiker. Där finns ett stort utbud av begagnade varor. När du har tröttnat på dina gamla saker kan de få ett nytt liv i annan form. Se till att materialet återvinns på rätt sätt, till exempel genom att sortera dem i rätt behållare på återvinningsstationen eller skänka dem till second hand-butiker.

2. Mat och dryck

Mat och dryck står för en stor del av hushållens energiåtgång. Medelsvensson mumsar i sig ungefär 70 ton mat och dryck under sin livstid. Den energi som krävs för maten under en dag motsvarar 3 liter olja per person. – Att äta säsongsanpassade livsmedel är ett effektivt sätt att reducera mängden transporter. Att köpa rätt mängd och förvara

Julklappstips:

• Handla julklappar på second hand • Ge bort träd i Afrika, vaccinationer till behövande barn eller kanske ett bidrag till en hjälporganisation • Skänk tid och omtanke; en picnic, nybakat bröd, barn- eller hundvaktshjälp kan vara en uppskattad gåva • Ett presentkort till aktivitet eller upplevelse • Energi- eller miljösmarta produkter God jul önskar Energi- och klimatrådgivaren & Gruppen för Hållbar Utveckling www.energimyndigheten.se

Välkommen till

a g a

d 9

r a v

k r

tt a b ra ar. v n e er h b c m

4

% 0

o dece a u l n l al om 23 t til Öppet

Måndag - fredag 10-18, Lördag 10-15 Annorlunda Rum. Sågg 3 i Osby www.annorlundarum.se

Barnmorskemottagningen i Knislinge! Vi erbjuder Cellprovtagning Preventivmedelsrådgivning Graviditetsövervakning Föräldragrupper Provtagning för STI Behandling av klamydia Telefonrådgivning Telefonnummer: 044-30 90 325 Barnmorska har telefontid dagligen kl 11.00-12.00, för rådgivning. I övrigt svarar vi i telefon så ofta vi kan. Telefonsvarare finns, om man vill lämna ett meddelande. Våra journaler är datoriserade och har direkt kontakt med kvinnokliniken på CSK, vilket ökar säkerheten för våra gravida kvinnor.

Janet, Agneta, Anna och Ann-Elise


reportage östra göinges lucia

Musikhögtid med Luciakröning Nr 7 Sara Rosberg ifrån Glimåkra blev årets Östra Göinge Lucia.

Kröning i Saras hemkyrka i Glimåkra Församling den 10 dec. Årets luciakrönare var Åkeriägare Bert Svensson med hjälp av fjolårets Lucia Linnea Jönsson.

Färg & Present

Klövervägen 21, OSBY Tel: 0479-145 45

Vi har det lilla extra

1/2 priset

Högtiden startade med ett hälsningsanförande av Lions president Bosse Pehrsson och kyrkoherde Lars Fröjmark höll en betraktelse och bön.

Öppet: Månd-Fred 10-18 Lörd 10-13

på alla våra tomtar

Olje-, Akvarell- och Akrylset till den kreative

Flera av tärnorna sjöng jul- och lucia sånger solo.

Vi önskar alla våra kunder en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År

Arr Lions Club Östra Göinge tackar för allt stöd i sitt arbete.

Välkomna! Susanne, Mikael, Sofie

GOLFA PÅ Ö GÖINGE GK 2012 Greenfeemedlemskap *695,- / 995,- inkl 1 greenfee Familjemedlemskap *8.500,- / 9.700,Julklappstips!

Köp 3 greenfeebiljetter, betala för 2! (gäller vid köp senast 2011-12-31)

God Jul & Gott Nytt År! * med spelrätt

www.oggk.se

Östra Göinge Golfklubb, Riksvägen 12, Knislinge Receptionen öppen mellan kl 8-10 på tel 044-600 60 eller e-post 04460060@telia.com

5


6

hem & trädgård Jankovs trädgårdstips

Tiga är guld!!

Hunden som är gammal och stel.”

Julen är inget utan en riktig julgran. Det gäller att sköta om den på rätt sätt, något som inte bör avskräcka någon eftersom det är ganska lätt. Följ bara råden här så får du en julgran, som ger dig en njutning och julstämning hela helgen. När du köpt din gran ska du förvara den ute tills det är dags att ta in den. Ställ den i carporten eller liknande så slipper du snö på den och den riskerar inte att torka. Om vädret är bistert med mycket snö och kyla kan det vara en god idé att mellanförvara granen i garaget. Då är det av största vikt att den inte börjar torka för då kommer den att barra något otroligt. Ta ett nytt rakt snitt och placera den genast i hett vatten med snittblomsnäring i. Snittblomsnäringen innehåller bl.a. konserveringsmedel, som gör att det inte bildas bakterier i vattnet. Dessa bakterier kan blockera vattnets möjlighet att dras upp i växten och då torkar den även om du skött vattningen.

Se hela tiden till att det finns vatten i skålen. I början drar den mycket vatten så då är risken störst att den torkar. När du vattnar i fortsättningen är det inte nödvändigt att vattnet är varmt men väl att det innehåller ny snittblomsnäring. Jag gör alla mina inköp i Osby därför att jag tror på en levande bygd. Här får man en fantastisk service och en vital by på köpet. Butikerna skapar jobb och betalar skatt i Osby vilket i sin tur gynnar skola och omsorg. Hade vi varit köptrogna hade vi kanske inte behövt höja kommunalskatten. Så, jag begav mig till Kontorsteamet för att köpa ritmateriel för mina trädgårdsdesignkurser. Väl på plats hörde jag att Mats pratade med en annan kund om att Lena (hustrun) inte var på jobbet idag.

Följande lösryckta fraser hörde jag: –”Nä, hon kunde inte ens gå ur bilen i morse. Hon har fått en stor böld på ena sidan av kroppen,” sa Mats. Jag tänkte: ”Stackars Lena! Vad har hänt?” Jag skulle precis fråga Mats hur det var med henne när han försvann in i kontorsdelen och jag fick bråttom iväg eftersom vi snart skulle öppna butiken. Nästa gång jag kom till Kontorsteamet fick jag syn på Lena, till synes helt frisk. Jag frågade: – ”Hur är det med dig nu?” – ”Jo,” sa Lena och började röra på axlarna och vrida huvet fram och åter för att liksom känna efter hur läget var. ”Jag har lite ont i nacken.” – ”N acken???” undrade jag. ”Hur är det med bölden och du hade ju svårt att komma ur bilen.” – ”Va????” Lena helt oförstående. Paus........ ”Nej. Det var Molly!!

Det är tur att jag gör bort mig så ofta för annars hade det inte blivit några historier för den här spalten. Vi satt alla samlade på morgonmöte på jobbet som vi alltid har på morgnarna för att lägga upp arbetet för dagen och veckan. Eva, min kära hustru, började med att urskuldande säga:-” Jag är helt kass i halsen idag, så jag kan inte prata så mycket.” Nicklas, vår prao för tillfället, kommenterade snabbt: –”Man kan ju alltid drömma!”

En riktigt god jul och ett gott nytt år! Önskar Sia och Jankov

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare, danskar etc. köper. Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

Trädgårdsinspiration Lätt, Inspirerande, Roligt

”Årets julklapp” Trädgårdsplanering/konsultation

– ett presentkort!

Pris: fr.625:- (inkl moms) Kontakta yvonne@lirtradgard.se 0479-80092; 0768-639575 Se ”tjänster” www.lirtradgard.se

Tack för det gångna året och

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! önskar Trädgårdsinspiration LIR

ermo.maklarna@ermo.se

TREVLIG HELG

i Osby, Östra Göinge & Hästveda HÖKÖN

4:A OSBY

Anlita alltid en mäklare med lång erfarenhet. önskar vi alla nya Vid DIN fastighetsaffär.

och Tryggt,gamla effektivt kunder. och smidigt.

Ring oss när Ni vill sälja. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 OSBY

Vi utför:

Utgångspris: 325 000:-

Utgångspris: 325 000:-

7 rok, boarea: 246 kvm & biarea: 20 kvm Adress: Byavägen 31

Boarea: 92,5 kvm, avg.: 4.053:-/mån inkl värme, VA Adress: Klockaregatan 3, 1 tr

Ring 044-404 00 för att boka visning!

Visas tors 15/12. Ring 044-404 00 för bokning!

Charmiga "Jaktvillan" med anslutning till skog & natur. Stora utrymmen med 5 rymliga sovrum & trevliga sällskapsutrymmen. Stor tomt med egen carport. Mäklare: Thomas Webbnr: 6110-2668.

4:a med endast en ½-trappa upp centralt i Osby. Totalrenoverad för ca. 5 år sedan. Stort vardagsrum m inglasad balkong, 3 sovrum & 2 toaletter. Mäklare: Thomas Webbnr: 6110-2693.

ÖSTANÅ

ÖSTANÅ

Röjning-Trädfällning-Manuell huggning-Snöskottning Tel: 0730-888 415 almhultsnaturservice@hotmail.com Vi tittar på alla arbeten och skriver offerter kostnadsfritt. Innehar F-skatt och försäkring. Utgår ifrån Älmhult.

Vi finns för att hjälpa er!

Utgångspris: 350 000:-

Utgångspris: 525 000:-

3 rok, boarea: 95 kvm & biarea: 50 kvm Adress: Sidovägen 2

8 rok, boarea: 306 kvm & biarea: 52 kvm Adress: Glimmingevägen 12

Ring 044-404 00 för att boka visning!

Ring 044-404 00 för att boka visning!

1½-plansvilla m källare & frilligande garage passande för både fritids- & permanentboende. Trevligt vardagsrum & 2 sovrum. Nyrenoverade badrum. Mäklare: Thomas Webbnr: 6110-2646.

1½-plansvilla med källare & trevligt trädäck m utsikt över helge å. Stora sällskapsutrymmen & flera sovrum. Några påbörjade renoveringar finns. Mäklare: Thomas Webbnr: 6110-2644.

Besöksadress: Esplanadgatan 3, Osby. Tel. 0479-131 45 alt. 044-404 00


7

Lätt att välja bland Osbys vackraste granar!

Ministjärnor i korghjärta

198:Julgran Höjd 73 cm 398:Höjd 88 cm 549:-

Snöboll Ø 22 cm 119:Ø 30 cm 149:-

Amaryllis ’Souvereign’

49:50 Ord.pris 79:-

från

Snögubbe

Azalea

65:-

Stående 35 cm 229:- Liggande 32 cm 229:-

Kupongerbjudande!

Grenade Julstjärnor

49:50

Handla för 300:så får du

Begonia Barkos

från

29:50 från

Julros

99:-

e t n i Gl öm

! 50:- rabatt! n l e t Gäller på våra ord. priser. Mis En kupong per hushåll och fram till och med 18/12.

Öppettider: vardagar 10-18 • lördagar 10-14 Långlördag 10-16 • söndag 13-16 Tel. 0479-143 28 www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Rosenkalla

från

98:-

Mitt i byn, bredvid Konsum.


8

näringsliv

Rekord när IKEA besökte Osby Osby Näringsliv

Osby näringsliv arrangerar en företagslunch sista fredagen varje månad, förutom vid jul och under semestern. Vid varje tillfälle så kombineras lunch med ett intressant framträdande av någon person med tema som berör näringslivet. November månads lunchmöte drog drygt 80 personer från näringsliv och kommun. Ett rekord. Osby Osby Näringsliv Men så varNäringsliv ju också självaste Thomas Karlsson på plats, VD för IKEA AB.

www.osby.nu

Två varuhus

Alla som kört förbi Älmhult under hösten har ju sett markarbetet som breder ut sig allt mer. Här skall IKEA bygga två varuhus. Ett vanligt stort IKEA och ett fyndvaruhus. Utöver dessa varuhus så kommer IKANO att bygga fler varuhus och hyra ut till speciellt utvalda varuhuskedjor. Hela området kommer innebära stora förändringar för Älmhult, Osby och Ö. Göinge kommun.

Miljontals besök

Inom fem år så skall 2-3000 personer anställas inom området. Besöksantalet ökar dramatiskt och handlar om miljontals årligen. Bara det nya museet som skall installeras

www.osby.nu

Veckans lunch hittar du på

i det befintliga varuhuset, kommer att dra en halv miljon besökare årligen. IKEA själva tar varje år hem ca 50000 medarbete för möten eller annat. Alla dessa skall bo, äta och aktiveras. Allt detta innebär då en stor utmaning samtidigt som det också är en enorm möjlighet i regionen.

5 mils radie

Inom ett par år så har vi Pågatågen på plats. Vi har en situation där behovet av bostäder långt överträffar tillgången. Bristen på hotellrum blir akut redan om ett år. Behovet av aktiviteter, upplevelser, förtäring etc följer i samma spår. Vill vi vara med och dela på kakan så är det nu vi skall agera. Det var budskapet som Thomas ville förmedla. Inte bara för att vara snäll utan för att IKEA har

Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när du tänker Starta Eget. Boka tid på tfn 0479-152 50. Vi finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby

ett jättebehov av hjälp och support i en radio om 5 mil kring Älmhult. Där ligger ju vi!

Text och bild: johnny@alltomosby.se


lediga platser

näringsliv

AF i Broby öppnar igen Allt om Göinge kan avslöja att Arbetsförmedlingen i Östra Göinge åter öppnar upp med fast bemanning på Brobykontoret från årsskiftet. En glad nyhet för arbetslösa Östra Göingebor som fått stå ut med att deras handläggare varit placerade i Kristianstad och haft en sämre tillgänglighet.

Fast bemanning

Eva Bohlin, chef för arbetsförmedlingen i Kristianstad bekräftar att Brobykontoret inledningsvis kommer att bemannas med fyra arbetsförmedlare från årsskiftet. Ytterligare tre stycken ska rekryteras så att personalstyrkan kommer att bestå av en fast bemanning om sju personer. Det innebär en större tillgänglighet för arbetslösa Östra Göingebor, som lättare kommer att kunna träffa sina handläggare.

Storsatsning

Återbemanningen av kontoret i Broby är ett led i den storsatsning som ska göras framöver i kommunerna Kristianstad, Hässleholm och Östra Göinge. – Budgeten som tilldelats Arbetsförmedlingen för nästa år tillåter en nyanställning om sam-

manlagt 30 personer till de olika kontoren, säger Eva Bohlin.

God Nyhet

– Detta är väldigt positiva nyheter för både Göinge Näringsliv och Qeenia, säger Qeenias verksamhetsledare Sylvia Persson. Många företagare i Östra Göinge är små men kan erbjuda praktikplatser för arbetslösa som därigenom kan få goda referenser. Det ökar i sin tur chanserna för anställning för arbetslösa. Kontoret i Broby öppnar 2 januari 2012 och kommer att ha öppet måndagar och onsdagar 10-16 med lunchstängt mellan 12-13. Övriga tider bokas med handläggare. Text: jessica@alltomgoinge.se

9

VD

Utveckling - Ledning - Affärer För mer information: www.hogstrom-co.se

Ledaren i Sydost inom chefsrekrytering

ARA STÄD ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen Tel. 044-443 05 | Mobil. 073-771 74 93

HOS OSS HITTAR DU JULKLAPPARNA! SKOR, MORGONSKOR, VÄSKOR, PLÅNBÖCKER & SMYCKEN

pstips: Julklap ORT NTK PRESE

Mysiga MORGONTOFFLOR i fårskinn ifrån Shepherd

699:-

SKINNBÖRS med plats för Iphone

Önskar alla kunder

289:-

(i olika färger)

en God Jul & e Go Ny År VÄLKOMNA!

Titti m personal

Östra Järnvägsg. 14, Osby – 0479-310 10


10

näringsliv

Företagsamma kvinnor Framgångarna för Queenia LRC växer. Nu har intresset bland företagsamma kvinnor fått ringar på vattnet. Både Osby och Bromölla gör nu Östra Göinge sällskap i projektet. – Fantastiskt gensvar. Vi firade samarbetet med en kick off den 22 november i Folkets Hus i Broby, säger Sylvia Persson Verksamhetsledare Queenia.Vi samlade ett 50-tal företagsamma kvinnor för information, föredrag och nätverksbyggande.

Trevligt mingel

Vi har tidigare skrivit en hel del om projekten som Queenia driver.– Vi har fått stor uppmärksamhet och intresset för projekten växer ständigt. Denna kväll var inget undantag, säger Sylvia. Vi hade trevligt mingel innan vi fick tillfälle att berätta om vår resa och om de olika projekten, avslutade Sylvia.

Nya bekantskaper

Camilla Dahlström är projektledare för Queenia-Kompetens. Hon fick tillfälle att berätta om vad som ingår i projektet. Maria Hjalmarsson,

som är projektledare för QueeniaMentor, redogjorde för mentorskapet inom Queenia. Församlingen fick också tillfälle att stifta bekantskap med Suzanne Dahlin-Nilsson som är sammanhållande för Osby kommun samt Eva Stanleysson och Susanne Karlsson som har koll på Bromölla kommun.

Bli en servicehjälte

Caroline Murray Carlsson, Lustra Utveckling höll i föreläsningen kring deras kursutbud med fokus på Sociala Medier.

Fyll julklappssäcken hos

Julklappsvaruhuset

Från vänster Camilla Dahlström, Maria Hjalmarsson, Sylvia Persson, Susanne Karlsson, Eva Stanleysson och Suzanne Dahlin-Nilsson.

Beställ Era julblommor i god tid! God Jul & Gott Nytt År önskar vi alla Våra kunder!

i Osby Julafton öppet 9 –12

OBS! Öppet även julafton 10 – 13

0479-160 44

Öppettider Månd-fred 10-18 • lörd 10-14

Julöppet i Osbys butiker! Visa upp ett kvitto från osby:shopping och se barnfilmen Marmaduk på bio Borgen för 20:17/12 kl. 14.00

Långlördag 17/12 Söndag 18/12 19/12 - 22/12 Fredag 23/12 Julafton 24/12

10 - 16 13 - 16 10 - 19 10 - 18 10 - 12

Osby Näringsliv

Välkommen till 70 speciella butiker.


näringsliv

11

Kvalitetskött på nätet Fem lantbrukare i Osby kommun går samman för att sälja kvalitetskött. De har bildat ett gemensamt handelsbolag och håller just på att starta upp verksamheten. De första leveranserna har redan gjorts med gott resultat.

Dela en låda

Målsättningen är att göra det lätt för invånarna i närområdet att köpa lokalproducerat kvalitetskött och bjuda på en smakupplevelse utöver det vanliga. Köttet säljs i lådor om ca 25 kg, benfritt och vakuumförpackat, färdigt för frysen. Men det går naturligtvis bra att dela en låda med vänner och bekanta, om man tycker det är för mycket.

Bästa djuren

Vi satsar på kvalitet säger Inge Bengtsson, en av bönderna. Vi väljer ut de bästa djur vi har och enbart kviga av köttras som gått på naturbete under betessäsongen. Kvigor växer långsammare än tjurar och får därför ett bättre marmorerat och saftigare kött. Genom att vi är fem stycken som samarbetar räknar vi

med att ha slaktmogna djur hela året, säger CarlMartin Nilsson, en annan av bönderna. Nu när vi startar upp kommer vi bara att sälja nötkött, men på några månaders sikt räknar vi med att sälja även lamm och gris.

Ny hemsida

I början räknar vi med att ha utlämningsställen i Osby, Älmhult och Lönsboda men vi kommer nog att behöva utlämningsställen på fler platser, när det kommit igång. En ny hemsida har skapats – www. lokalkott.se – där du gör dina be-

Från vänster: Ingemar Hammarkvist, Applahult, Robin Persson, Fornahässle, Carl-Martin Nilsson, Hökön, Inge Bengtsson, Hunshult och Bengt Augustsson, Strönhult. ställningar. När vi fått in åtta beställningar väljer vi ut ett djur för slakt och efter ca 3 veckor är det dags för leverans.

Text och bild: anncie@ alltomgoinge.se

Alla bilmärken - Alla försäkringsbolag

God Jul och Gott Nytt År!

Regnbågsv. 9, Norra Industriområdet, 283 44 Osby. 0479-136 50, info@osbybillack.se, www.osbybillack.se


12

Reportage

Pernillas Hund- & Kattspalt

Är din hund rädd för skott och smällare? Tips och förebyggande åtgärder inför nyår: • Ignorera själv smällandet och försök att engagera hunden med lek eller annan aktivitet. • Bestraffa aldrig hunden när den är rädd, det förstärker bara känslan av att det finns något att vara rädd för. • Pjoska inte med hunden eller försök lugna den när den är rädd, eftersom detta belönar det oönskade beteendet. • Se till att hunden befinner sig på en trygg, säker och rymningsfri plats när ni misstänker att det kan förekomma smällare och/eller fyrverkerier. • Placera hunden i ett välbekant rum. Dra ner rullgardiner och se till att hunden har leksaker och andra välkända föremål kring sig. Hunden skall givetvis inte lämnas ensam. • Spela musik, den behöver inte vara högt uppskruvad så länge det är musik med påtaglig takt. • Låt om möjligt den rädda hunden vara tillsammans med en orädd hund som den känner och går bra ihop med.

Ta hand om dina nära! Vi har presentkort, den perfekta julklappen!

• Arbeta förebyggande med en ljudcd för att gradvis vänja din hund vid höga ljud, såsom skott, smällare och fyrverkerier. • ADAPTIL innehåller feromon som den digivande tiken utsöndrar från juvret när valpen är liten, det ger valpen grundtrygghet och lugn under digivningstiden. Detta kan man ge till den vuxna hunden med problem som grundar sig i nervositet, rädsla och otrygghet. Tex. raketer. Detta feromon-medel förmedlar en trygghetskänsla som gör att din hund reagerar betydligt mildare på saker som stressar upp eller skrämmer, t.ex. smällare, skott och fyrverkerier. Toleranströskeln för smällandet höjs utan att hunden av-trubbas och i många fall behöver den skotträdda hunden inte medicineras med lugnande medel. ADAPTIL finns i doftavgivare för inomhusbruk, halsband eller spray och finns att köpa hos din veterinär, apotek eller din zoofackhandlare. Ljud-cd ingår när man köper ADAPTIL hela december ut. God Jul o Gott Nytt År, Pernilla Svensson, Animalix

Lämna in din hund eller katt för trimning, klipp eller bad lagom till jul!

FYSIOTERAPI

Energimedicin - Kinesisk Medicin TCM Behandlingar för människor och djur med bla. Akupunktur • Akupressur • Massage

God Jul! Tel: 070-63 90 468

Carina Nilsson

www.papalsen.se

Handlare gör nytt försök En av årets stora julskyltningsnyheter blåste tyvärr bort under skyltsöndagen. Det var fem butiker som tillsammans fick se sig besegrade av vädrets makter. Men nu gör de ett nytt försök. Förhoppningen är ju också att vi hinner få lite snö och kyla istället för regn och storm. Den 17 december är alla välkomna till Ö. Järnvägsgatans norra del.

Trevligt besök

Det råder långlördag i Osby och butikerna är laddade med julklappar. Så förutsättningarna är goda för ett trevligt besök. Aktiviteterna håller på mellan kl. 10-14 denna dag. Lotterier med priser skänkta av butikerna, arrangeras av brottarklubben. Bollaktiviteter för barnen med chokladmedaljer i vinst. Det är

IFK Osbys F9 lag som håller i detta. Föreningen håller även i korvgrillning för alla hungriga flanörer. Stort välkomna önskar alla inblandade butiker på Ö. Järnvägsgatans norra stump. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Ge bort ett presentkort på Massage i JULKLAPP! Som dipl. Massör i Svensk klassisk massage, erbjuder jag förebyggande och behandlande massage. Jonas Svensson Torpslingan 7, Osby | www.delta-friskvard.com | 070-646 32 41

Uttagning till yrkes-SM Svets 10-11 feb 2012 • Ekbackeskolan, Osby

Komplett info på ekbackeskolan.se


reportage tork, foto på tomten, tandborste i mugg, gröttallrik och en postlåda att lägga önskelistor i. Sista veckan innan jul landar tomten med sin släde i skogen där barnen får träffa honom och tomten bjuder på pepparkakor.

Närhet till skog

En koja byggdes i skogen 2008 av barnen på förskolan och den har blivit tomtens hemvist varje år vid juletid. Kojan används dessutom varje vecka året om av förskolans barn och pedagoger. Lönnegårdens förskola har fördelen att ha närhet till skogen, där barnen kan ta del

13

av en annan form av lärande än det som sker i verksamheten på förskolan. Det kan vara aktiviteter som utedag med matlagning, matematik med naturens material och naturkunskap. I uterummet tränas både fin- och grovmotorik, där används alla sinnen vilket bidrar till att barnen tar till sig kunskaper på ett annorlunda sätt.

Fakta

”Förskolan ska erbjuda barnen trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska omvärlden” (Lpfö 98 2010).

På besök i Tomteskogen På Lönnegårdens förskola i Lönsboda används gärna närmiljön som lärmiljö. Kojan i ”tomteskogen” är den mest populära platsen.

Fastnat med skägget

Det började för ett antal år sedan då det skulle skapas ett samarbete mellan pedagogisk omsorg och förskolan. Tomten kommer varje

år, några veckor innan jul. I början syns endast spår efter tomten. Det kan vara så att han fastnat med sitt skägg i en buske vid bäcken där han julbadat. Det har funnits tvätt på

God Jul & Gott Nytt År önskar

Aronssons Måleri

VÄLJ DIN FAVORITKULÖR I JUL VI BJUDER PÅ PROVBURKEN

PYNTA MED WALL-STICKERS – fina juldekorationer som kan användas om och om igen.

149kr

ord.pris 249kr

www.flugger.se

Aronssons Måleri AB Ö. Järnvägsg. 11, Osby • 0479-102 30 • Vard 9-18, lörd 9.30-13

Text och bild: Anneli Cederqvist

Kläder och skor med stil och kvalitet. Vintern är på väg, stövlar med dubbar.

25% på Zhensi

i storl. 42–56.

Tomten finns!

25%

på Uno och utvalda delar av

Cream.

Massor av julklappstips. Presentkort.

God Jul & Gott nytt År till alla våra trevliga kunder.

Välkomna! Östra Järnvägsgatan 5 • Osby • tel. 0479-12010


14

reportage

Henning från Snöarp Det här är berättelsen om Henning Nilsson från Snöarp. Någon som kommer ihåg honom? Kanske inte, men han har som alla andra en historia att berätta. Henning dog i Malmö 1980. Men det är om hans liv innan dess, som detta handlar.

En eremit

Lennart Arvidsson från Åhus har intresserat sig för sin mors syskon i allmänhet och för Henning i synnerhet. Han kommer ihåg Henning från sin barndom. – Det var en mycket tystlåten man. En eremit, säger Lennart. Antingen ett släktdrag eller sviter efter andra världskriget. En amerikansk flygvapenuniform är en av få saker som finns kvar efter Henning idag.

Emigrerade 1924

Henning föddes 1899 i Snöarp av Nils och Ingrid Johnsson. Han hade flera syskon och var inte ensam i familjen som emigrerade till Amerika 1924. Via brev har Lennart kunnat spåra Henning till Proctor, Vermont 1933. Några år senare var han i Michigan. Under andra världskriget så tjänstgjorde Henning i Amerikanska flygvapnet som mekaniker med stationering på olika öar i Stilla havet.

Sa inget om kriget

Efter världskriget kom Henning hem till Sverige och bodde ett tag hos sin syster Agnes i Sjöaskog. – Agnes var min mor, säger Lennart. Jag kommer mycket väl ihåg Henning. Han sa aldrig något om kriget eller vad han varit med om. Idag tolkar jag inte detta som att han varit med om några svåra saker, utan mera som ett utslag av ”eremitdraget” i min släkt, säger Lennart. Efter ett halvår hos oss flyttade han till sin syster Hulda i Broby.

Till Algeriet

I slutet på 40-talet lämnade Henning Sverige igen. Nu hamnade han i Algeriet. Eftersom han fyllt 50 år och fått pension från flygvapnet. – Med dollar på fickan kunde han troligen leva hyggligt i vissa länder, tror Lennart. Inbördeskriget i Algeriet tvingade honom att lämna landet och han hamnade i Spanien där han bodde fram till slutet av 60-talet.

MATTOR len l a h d fyn

r ö h upp Total utförsäljning

30 50 70% rabatt •

PASSA PÅ!

Henning Nilsson, tvåa från vänster i bakre raden, tillsammans med hela familjen. Bilden är tagen i Snöarp kring år 1920.

Dog i Malmö

Väl hemma i Sverige igen bosatte sig Henning i Malmö. Av någon anledning hade han två lägenheter. Han var skriven i S:t Petri men hade en enklare lägenhet på Möllevången, där han också tillbringade mest av sin tid. – Jag besökte honom där vid ett tillfälle några år innan han hittades död av hemtjänsten. Henning blev 81 år. Det mesta av hans liv dog med honom. Eremiten Nils Henning Nilsson från Snöarp. Text och bild: Johnny@alltomosby.se

Lennart Arvidsson provar sin morbrors uniform.

Snart är julen här

Presentkort på hårspa och ansiktsbehandling 350kr Baglady smycken från 99kr

VI STÄNGER 17 DEC.

Presentkort på ansiktsbehandling från 325kr

Presentförpackningar från Matrix, Fudge och Bedhead från 199kr

Önskar Er God Jul & Gott Nytt År Magnus

Glöm inte bort dig sjä lv! Hos os s få r du en st unds avkoppling!

Forsgatan 3, Osby. 0479-162 88. Varmt välkomna Öppettider: Vard. 14-18 Lörd. 10-13

0 479 -1228 8

V Järnvägsg 29

O S BY

Välkomna!


15

Pris från

15.995:-

inkl montering & 5års garanti. Utnyttja rot-avdraget från 13.995:-

Ta med denna annons och få 500kr i rabatt på en Panasonic värmepump!

NU HAR VI ERBJUDANDE PÅ EN AV ELBOLAGENS VÄRSTA FIENDE!

• Renar smart inomhusluften • Avfuktar & tar bort dålig lukt

Vänta inte till vintern – investera i en energisnål klimatanläggning från Panasonic Nordic och få lägre elräkningar direkt! Finns i olika effektutföranden som passar lika bra i fritidshus och villor som i garage och lagerlokaler.

• Producerar energisnål värme • Producerar svalkande kyla

Välkommen in till oss för att handla era julklappar för vänner, personal mm Tefal ActiFry AH9000

Kenwood KM616

Tefal Strykjärn FV5335

Ingår köttkvarn, blender, stålskål, k-spade, ballongvisp, degkrok.

Fettsnålt! 1 sked olja till 1,5kg pommes.

2.199:ord pris 2.799:-

Centralservice i Osby AB

Tegvägen 4, bak Netto. Öppet: mån - fre 13 -16, tors 13 -18.

3.480:ord pris 4.250:-

599:-

ord pris 799:-

Extra öppet Lördagen 17/12 10-13


16

föreningar

Aktiv 90-åring firades på Brukshundklubben George Heineman är Sveriges äldsta aktiva medlem i Brukshundklubben och i november passade lokalklubben i Osby på att fira honom när han fyllde 90 år. Han är medlem i Osby Brukshundklubb sedan ett antal år och håller regelbundet kurser , han har trä-

ningsgrupper och tränar och tävlar i spår i elitklass med sin schäfer. Hemma håller George igång med

vedhuggning och matlagning och som gammal trädgårdsmästare odlar han förstås fortfarande både grönsaker och blommor. Osby brukshundklubb passade på att fira jubilaren med ett kalas i klubbstugan lördagen den 26 nov. George kom med sin särbo Ingrid och han var både glad och förvånad att så många kom för att fira honom. Det bjöds på smörgåstårta, kaffe och vanlig tårta. Klubben gratulerade George med en stor

korg full med delikatesser och vin, det träningsgäng som tränat länge med George överlämnade ytterligare present. Klubbens medlemmar sjöng också en specialskriven låt för George. George höll ett litet tacktal och menade på att än är det inte dags att sluta träna hund och att han även bestämt sig för en ny valp våren 2012. Text och bild: Pia Åberg

George i samspråk med Thomas Malmberg och Malin Thulander.

PLASKET

vår-startar 5/2

Alla barn födda -08 eller tidigare är välkomna. Vi startar söndagen den 5 februari. 10 ggr + avslutning. Anmälan kan göras på mail osbysimsallskapkansli@telia.com eller telefon 0479/31650, senast 29 januari, därefter kontaktas alla om plats och tid. Ev frågor ska skickas via mail så ringer vi upp. Obs. De barn som anmälde sig under höstterminen kommer att kontaktas via mail/ brev.

Välkomna!

Digital bildram Braun Mp3-funktion, 8 tum, med klocka o kalender

599:-

Digital bildram Braun Mp3-funktion, 7 tum

429:-

Vi framkallar dina digitala bilder. Kom in med minneskortet, usb eller cd. Du kan även skicka dem på info@ateljeingvar.se

Digital kamera Cool pix

endast 799:-

Minneskort, USB-kortläsare m.m.

Kristianstadsvägen 5, 280 60 Broby 044-40144 • www.ateljeingvar.se


fĂśreningar

17

Ren och rättvis mat Mat är det mest grundläggande fÜr vüra liv. God, ren och rättvis mat är bara mÜjligt med kunskap om dem som har mat pü bordet och kunskapen hos dem som äter den. Att fÜrstü mer om vür mat, hur den smakar och varifrün den kommer gÜr det mycket mer njutbart att äta. Slow Food är en världsomspännande rÜrelse och konsumentorganisation där matkultur i vid bemärkelse stür i centrum.

God mat

Albin kÜr fÜr att vinna Albin StrÜm har trots sin ülder kÜrt folkrace i 8 münader. Han är medlem i Osby motorklubb och kÜrde sin fÜrsta tävling i april i ür. Sen dess har han deltagit i sex stycken junior-tävlingar och 4 stycken debutanttävlingar.

Brinner fĂśr folkrace

Det finns ju büde fÜr-nackdelar med folkrace. Det bästa fÜrutom att kÜra, är umgänget. Jag har fütt münga nya vänner och det är ju jättekul, säger Albin StrÜm. Nackdelar är att behÜva ligga ute i garaget och skruva pü bilen hela kvällarna, vilket jag gÜr ungefär 10 timmar i veckan. Det bevisar ju att jag brinner fÜr folkrace, säger Albin.

Familjen betyder mycket

Innan en tävling är det viktigt att äta bra, dricka och sova mycket. Familjen och vännerna är ett stort och nÜdvändigt stÜd fÜr Albin. Hans pappa är ocksü mycket intresserad av bilar och har pü sü sätt püverkat Albins intresse. Han stÜttar alltid mig varje tävling, även om det gür bra eller düligt.

Slow Food i Sküne nordost verkar fÜr att lyfta fram lokala och smüskaliga producenter av god, ren och rättvis mat och dryck genom att sammanfÜra lokala producenter och medproducenter genom evenemang och initiativ.
Främja information och utbildning om smak och �bra mat� genom att anordna gastronomiska träffar, middagar och studiebesÜk fÜr medlemmar och icke medlemmar.


Bli medlem

Slow food är en fÜrening du kan bli medlem i. Ursprung och huvudkontor finns i Italien. Via hemsidan kan du läsa mer och även bli medlem. Gü in pü www. slowfoodiskanenordost.se/ sü für du mer information.

FAKTA

Namn: Albin StrĂśm Ă…lder: 15 ĂĽr Bostad: Osby Familj: Mamma, Pappa & lillasyster Intressen utĂśver folkrace: kompisar och skolan. Motto: kĂśr fĂśr att vinna

Text och bild: Gabriella Lodin

Västra Storgatan 61, 283 36 Osby, 0479 - 128 73

info@osbyaktivcenter.se www.osbyaktivcenter.se

BÜrja träna! Årets fÜrsta NYHET (det kommer mera...), i januari har vi även Bodybalance pü schemat! Gott Nytt och Hälsosamt År Ünskar

vi pĂĽ Osby Aktivcenter

Gü ner i Vikt! Fü ett lättare liv med hjälp av oss och Xtravaganza. Gruppstart i januari! Ring nu! 0738-24 87 81

Osby Viktklubb V. Storg. 61, Osby info@osbyaktivcenter.se

Läs mer pü: www.xtravaganza.se


18

föreningar

Bygger bilar på kvällarna Hos Sven Nordström på Osby Bilservice pågår ett ungdomsprojekt där 12 elever från Hästveda folkraceclub bygger två stycken folkracebilar. Det är ett arbete som kommer att pågå under hela vintern fram till mars nästa år.genom verkstadslokalerna utanför Broby, längs med väg 19. – Det är tydligen inte så många företag här uppe som anmäler sitt intresse till att få besök, säger Christer Bertilsson som leder familjeföretaget.

Så länge vi orkar

Sven håller i utbildningen och ser till att sysselsätta eleverna. Intresset är det dock inget problem med. – Vi finns här i vår verkstad på torsdagskvällarna och håller på med byggnationen så länge vi orkar. Finns det fler intresserade så får de gärna kontakta oss eller bara komma hit, säger Sven.

Får förarlicens

Resultatet av projektet är ju givetvis att alla eleverna får lära sig så mycket mer om bilar och hur allt fungerar. Men utöver det så får de också papper på sina kunskaper. Bland annat en tekniker- och funktionärslicens. Fast det mest åtråvärda är väl att de även får en förarlicens till folkrace. Examen med bonus blir det när de

Senapen Senapen ärär här! här!

slutligen också får göra sin debut i en folkracetävling.

till på Klövervägen 16 i Osby från 19:00.

Lottas ut

Vill du veta mer om föreningen och om sporten, så kan du gå in på föreningens hemsida: www.hfrc.se

Bilarna som byggs upp nu vintern kommer att lottas ut under på tävlingar i Hästveda. Men först och främst så handlar mycket om att bygga och lära. Sven hälsar nya intresserade välkomna. – Vi håller

Text och bild: Anton Billinger

Vi har Långlördagsöppet 17 dec 10-16. Vi har även öppet på julafton och nyårsafton!

KUNDKLUBBSPRIS

71:– 71:–

KUNDKLUBBSPRIS

Originalet i äkta Höganäskrus. Originalet i äkta Höganäskrus. A poteket V JärAnvpäogtsegkaettan 22 eafotann027271-450 450 apoteVkeJät.rsneväTgeslg apoteket.se Telefon 07 71-450 450

Passa på! Rattmuff Lila eller Svart

99:Ord. pris 129:-

Mekonomen Osby, Klövervägen 26, Tel. 0479-131 05 Öppettider, Vardagar 8.00-18.00, Lördagar 9.00-13.00

Handsfree

Släckspray

Bluetooth Super Buddy

500 ml

Ord. pris 695:-

Ord. pris 159:-

449:-

99:-


reportage

19

Julklappspanelen ger råd Julen närmar sig och därmed också det årliga problemet med julklappar. Vi frågande några på byn om vad som blir årets julklapp, men också vad de själva önskade sig.

Fredrik Ujvari Bivaröd Iphone 4s Pengar, head set, kläder

Gunilla Martinsson Hanaskog Linas matkasse Pengar

Ingela Berglund Bivaröd Någon ny mobiltelefon Gotlandresa

Emma Andersson Knislinge Ngn ny mobiltelefon En kamera och en vinterjacka

Annelie Hilbertsson Knislinge Randiga långkalsonger En stor julpuss av min man

Fabian Rydsten Värestorp OBH Nordicas Glassmaskin Hantlar, kläder

Hans G Fegler Knislinge Iphone eller liknande Inget, har allt jag behöver

Alexander Spets Knislinge Iphone 4 S Lego, kläder, Nintendo DS, XBox 360

Kristin Erlandsson Beateberg Önskar att det vore att dela med sig till t ex stadsmissionen. Presentkort i blomsteraffär eller klädbutik.

Behöver du hjälp med avloppet! Vi arbetar med marknadens mest miljövänliga och effektiva teknik som återförsäljare till CLEWER minireningsverk. Vi skräddarsyr era lösningar (inget infiltrations paket behövs, att jämföra med kommunal teknik). Rengöringsanläggningar för bl.a. • Ett- två el flera hushåll (t.ex bygdegårdar o byar) • Fiskodling o livsmedelsindustri • Biltvättar Alla våra anläggningar är fjärrkontrollerade med info om reningsprocessen till fastighetsägare och kommun. Vi sköter all kontakt med kommun och utför allt från början till slut!

Entreprenader • Anläggningsarbete • Avloppsanläggningar www.marklunden.se • www.clewer.com • Mikael 0706-90 87 20


20

föreningar

Danielle klar för SM Danielle Kristensson 13 år från Osby KK lyckades ta sig vidare till SM! Efter en höst med bra resultat på elitserietävlingarna har Danielle lyckats lägga sig på en 11:e plats i rankinglistan och därmed har hon kvalificerat sig till SM i Ungdom 13A. Tävlingen går av stapeln den 14-18 december i Malmö.

Mycket pluspoäng

Avslutning med priskalas Nu har IFK Osby haft sin säsongsavslutning för alla sina ungdomslag i Borgens biosalong. Träningspriser och seriepriser delades ut uppe på scenen av IFK Osby-fostrade Hampus Nilsson som denna säsong spelat i IFK Värnamo som hängde kvar i superettan.

Nu i helgen åkte Danielle till Stockholm för sista elitserietävlingen innan SM. Hon låg på en 7:e plats efter sitt kortprogram, i friprogrammet kom hon sexa och slutade totalt på en sjätte plats. Danielles styrka ligger i friprogrammet och därför klättrar hon ofta någon placering efter att båda åken är gjorda. Danielle har fått mycket pluspoäng av domarna för sina fina hopp och jobbar vidare med att putsa formen till att ligga på topp till den 15 december.

En av tolv

Det har varit totalt 17 åkare som deltagit i Elitserien i gruppen Ungdom 13A och endast 12 gick vidare till SM. Då Danielle under hösten presterat bättre och bättre för varje deltävling

Alla lag, spelare och ledare presenterades och Björn Olsson ställde också lite frågor till ungdomarna om säsongen. Det var också 2 st ungdomar som tränat vid 100% av tillfällena under säsongen, Filippa Olsson i F98 och Felix Nilsson i P96, som också fick pris för detta. Bilder från de olika lagens säsong visades också upp.

Evert minne

Everts Minnes pris delades också ut till en lovande ungdom i IFK Osby. På plats för att dela ut priset var Everts fru Lillian och sonen Thomas. 2011-års pris gick till Max Sandberg som under säsongen varit bofast i A-laget och också producerat 6 mål. Fotbollsreporter Mikael Lindmark

Marklundaskolan, Osby

Vi önskar våra kunder

en God Jul & ett Gott Nytt År Välkommen att fynda

Osby KK:s C-åkare åkte till Blekinge 3-4 december för att delta i Stjärntävlingen Laxhoppet. Totalt tävlade 108 åkare i 10 grupper indelade efter ålder och test. Anna Louise Skagerholm kunde stolt ställa sig på pallen som tvåa. Domarna lyfte fram hennes fina åkning, bra steg och fina Axel.

Suzzie’s Hylla God Jul & Gott Nytt År! Vi håller stängt 23 dec – 11 jan pga flytt en vån ner.

Välkomna!

fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.

Öppet: Tis o Fre 15-18. Lör 10-14. Stängt den 23/12 o julhelgen. Telefon 0479-150 46 Välkomna!

Webb TV Danielles tävlingsgrupp startar med sitt kortprogram torsdagen den 15 december kl. 16.00. Det är endast de 8 bästa åkarna som går vidare till fredagens friåkning som körs den 16 december kl 16.00. För dig som vill följa Danielle så sänds Webb-TV Live på www.sm2011.malmokk.se. Sändningen börjar 15 min innan gruppen startar. Text: Carina Ringdahl / rinkreporter Foto: Thomas Kristensson

Laxhoppet i Mörrum

Loppis, ANtikt & kuriosA

Second Hand

gav det gemensamma resultatet en plats bland de tolv. Att få se Sveriges bästa åkare är naturligtvis en enormt positiv upplevelse. Internationellt vann ju Sveriges bästa i damklassen, Victoria Helgesson, den stora internationella tävlingen NRW Trophy i Dortmund i helgen med Sveriges bästa i herrklassen, Alexander Majorov, på en 5:e plats. Båda deltar i Malmö.

Övriga åkare som placerade sig: Jennifer Pettersson 5:a i Ungdom C13 1, Ida Hagelvik 6:a i Minior C 1, Tilda Carlsson 5:a i Ungdom C13 2 och Tilda Hermansson 5:a i Minior C 2. Foto: Amanda Skagerholm

Testa vår duktiga elev

Linda Sand

Bra priser på alla behandlingar t.ex. klippning 200:Finns här mån-fre 9-18.

Vi säljer Maroccan oil – hårkuren som gjort succé i hela världen! Maggan, Annie, Camilla o Linda

Öppet: Tor-Fre 15-19, Lör-Sön 12-17 Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se


reportage

Matkasse årets julkapp? Thomas Persson på ICA Supermarket är inte förvånad att matkassen blivit vald till årets julklapp. Det är produkten som många pratar om och fler väljer detta som ett bra alternativ.

Start våren

ICA Supermarket har erbjudit sina kunder en matkasse sedan maj 2011. Detta har blivit en succé, säger Thomas. För att slippa fundera varje dag på ” vad ska vi äta till middag” finns det en passande matkasse för varje plånbok och behov som passar både för familj eller ensamboende. Matkassen innehåller middagar för fem dagar och fyra personer. Är man två i familjen blir det middag för 10 dagar eller som ensamboende räcker maten upp till 20 dagar.

Tre olika matkassar

Det finns tre olika matkassar att välja på, berättar Thomas. Billiga matkassen för 495 kr innehåller råvaror från billiga veckan med blandade produktmärken och är den mest populära. Inspirationskassen för 695 kr har premiumprodukter med lite fler färska varor som grönsaker. – Vi säljer närodlad mat från bl.a. Gräsljunga som också används i matkassen.

Inspirationskassen finns även som laktosfri för 695 kr.

Packas på plats

– Matprodukter för matkassen kommer färdigt från ICA centralt torsdag innan leverans under måndag mellan 16-19 i vår delikatessdisk, säger Thomas. Vi packar på plats i Osby och alla färskvaror läggs i kassen på måndag. Var och en får naturligtvis själva tänka på att frysa in vissa av matvarorna för senare användande, menar Thomas.

Hur beställer jag

Anmälan går via internet på www. ica.se/osby. Betalar gör man via nätet eller i kassan. All bonus och rabatt från ICA har man naturligtvis också vid köp av matkassen. Vid frågor eller korrespondens om matkassen nås Thomas gärna via mail: thomas. persson@supermarket.ica.se. Text och bild: carina@alltomosby.se

21


22

reportage

Växer med 3D- kompetens Competence reklambyrå förstärker verksamheten och erbjuder nu 3D kompetens. Företaget har under många år arbetat som en traditionell reklambyrå men tar nu steget vidare och får en unik kompetens inom ett område av starkt efterfrågade tjänster.

Hög nivå

Competence reklambyrå har fem anställda med uppdrag åt företag i södra Sverige. Med 3D kompetensen är företaget en av få reklambyråer i Sverige som kan erbjuda motsvarande tjänster på hög nivå. Satsningen innebär att reklambyrån har tänkt växa ytterligare.

Vunnit tävlingar

Tommy Helgevold är från grunden norsk men kommer närmast från Danmark, där han har arbetat med 3D modellering och animering under många år åt större internationella företag. Tommy är expert på området och har deltagit och vunnit många internationella tävlingar. Text: Johnny Billinger Foto & Grafik: Tommy Helgevold

Nya möbler

Vi tackar för ett inspirerande och utvecklande 2011 och önskar er alla en

God Jul &

Gott Nytt År!

EKBACKESKOLAN OSBY

levererade till jul! Så långt lagret räcker

5.995:exkl. sängmedar

CASTELLO Hörn Hörnsoffa soffa L274x222 med sitsar i kallskum. Pris i tyg Eleonor svart 9.995:-. Ställbar säng med bäddPris i skinn 11.995:-. madrass 90 cm.

LIFTCHAIR erbjudande

30673 Elstyrd Liftfåtölj med 2 motorer och tippfunktion! Inbyggd fotpall med ställbar rygg. H113 B77 D89 cm. Pris i tyg 5.950:-, skinn/ skai 7.250:-, skinn/spalt 7.995:-.

Ord. pris 14.990:-

9.990:exkl. huvudgavel

www.ekbackeskolan.se

Mån 9-19, Tisdag-Fredag 9-18, Lördag 10-13 Lönsboda • Tel 0479-20160 • www.bergmans.se


reportage

23

rapport från lönsboda

Tina, tjejen med power Tina Nilsson från Lönsboda har verkligen valt ett udda och häftigt yrke. Fast hon inte är fyllda 20 år så kör hon långtradare, 24 meters och trailers. När jag träffade henne hade hon precis varit uppe i Stockholm en vända. Tina är bara en liten tjej och hon har förvånat många när hon hoppat ut från lastbilen.

Fick stipendium

När hon gick på högstadiet bestämde hon sig för att hon skulle köra lastbil. Ingen trodde riktigt på henne, utan kommenterade lite halvhjärtat att kom igen sen så vi får åka med dig då. Tina gick på Wendes i Kristianstad på fordon och transport. De gav ut fyra stipendier och hon var en av dem som fick ett. Tina fick jobb med en gång på Osby Truck & Maskin. Hon har redan hunnit vara med om en del händelser. En älg sprang in i sidan, växellådan har gått sönder och en natt när hon stannade på en parkeringsplats i Falkenberg hade kapellet skurits sönder för att se om det var något av värde i lasten. Allt var kvar när hon på morgonen märkte det.

Fena på att backa

Nu i vintertid när det är halt ute, kan det vara lite knepigt och köra. Det gäller att inte köra varken för fort eller sakta i nerförsbackar. Man ska ju komma upp i nästa backe med, menade hon. Kan vara lätt att få sladd i nerförsbacke, helst om man inte har någon last. Tina är en fena på att backa. Hon berättade att en gång backade hon in på en smal väg i ett stugområde och när hon hoppade ut hade många stannat för att se om hon verkligen skulle klara det. Det gick galant och alla applåderade henne. Jag tycker också hon är värd en applåd. Inte bara för att hon kör långtradare utan också för att hon utbildade sig till det hon verkligen ville, trots att ingen tog det på allvar precis. Bra jobbat Tina!

Jag vill önska alla en riktigt god och härlig jul. Tack även för all respons jag fått från er. Det är kul att veta att ni gillar det jag skriver om. Kom gärna med lite mer förslag. Ta väl hand om er. anncie@alltomgoinge.se

Forsgatan 3, Osby

EXTREME FIREWORKS 55 skotts fyrverkeritårta med blandade effekter till ett

KANONPRIS KAMPANJPRIS

499:-

399:Öppet: kl. 10 – 18 tisdagen den 27 december – lördagen den 31 december.

Stor tårta med 3 feta raketer på köpet!

SUPERPRIS

399:-


24

reportage

Lönsboavisan (Melodi Bondetågsvisan) Dai sto twau kwinnfolk pau Lönsboa törg Pau Lönsboa törg, pau Lönsboa törg Doi sto o swäingde mä haursin körg O brett o tannalöst va flinet Doi taltes ve bau om ditt o datt Om Klämta-Tildas moderna hatt Om Tösta-Olofens abekatt (markatta) O nya mjelkmagasinet Om kara talte doi, o erotik O erotik, o erotik Om kjegehosta o swaur kolik O meet annat elände Doi hade krämpa au meen sla Doi oine hade fautt kwegedra (hästhosta) Doi annre hostade nött o da O värk i kröppen hon kände Doi bäigge kwinna odi sto frös Doi sto o frös, doi sto o frös Doi stora orflödet släppte lös O monnen geck som mä olja Doi inte raugats pau autta da Sau dai va slader au meen sla Om nabons glötta o gysselsta Om pris pau storsill o kolja O inte honne doi au stället gau Au stället gau, au stället gau Dai kom oin brö’bil o körde pau O bäigge twau meste sansen Dai ble oitt jämmer o skrig o tjut Doi laue flada oin hoil minut O vaur polis ringde resolut (Gullstrand) O genast kom ambulansen O au han körde i vild galopp I vild galopp, i vild galopp Doi oine käring’na titta opp Hon inte moir konne ti’a Fast bleg, sau va hon i monnen kweck Hon sa: ”Ja’ dö om oitt yvnableck! Men lä me veda ho’vort dai geck Mä Meckla-Martinens pia!” (GrodaHildan)

Det är frestande att släppa ballongen i förväg.

Smedjebacken invigd

Lönsbodavisan skrevs 1931 till en revy. Sådana gavs årligen i Godtemplarlokalen i Lönsboda i slutet av 20-talet och början av 30-talet. Författare till visan var Hilding Hamfeldt & Ture Neering. Visan framfördes av Valdemar Becker som beskrevs som en naturbegåvning och boren estradör med god sångröst.

Glädjen och stoltheten gick inte att ta fel på när Smedjebackens förskola invigdes i början av november. – Det har varit en lång resa, men nu är vi framme vid målet, säger Birgitta Fegler som gör sina sista arbetsdagar som förskolechef i månadsskiftet.

Från noll

Smedjebackens förskola är det som tidigare var Mölleskolans barnskola. I februari började renovering och förskolan har fått en naturlig anknytning till Mölleskolan och Stenforsaskolan. Renoveringen har varit omfattande där i princip bara skalet fanns kvar. - Här har ju varit väldigt varierad verksamhet tidigare, så renoveringen började från noll

och skapade våra fyra avdelningar, berättar Birgitta Fegler. Själva förskolan och avdelningarna har fått sina namn med hjälp av föräldrarna till barnen på enheten. Alla med anknytning till Smedjevägen som förskolan ligger på.

80 platser

Smedjebacken är ett välkommet tillskott i förskolans värld i Östra

Göinge. Det är kö på rätt många håll i kommunen så när nu 80 platser beretts lättar det lite på kön. – I dagsläget har vi 71 barn på Smedjebacken men det kommer att bli fullt med barn i åldrarna 1-5, berättar Birgitta. Vid invigningen i början av november klippte Omsorgsutskottets ordförande Tommy Aspegren bandet och barnen släppte ballonger. – Nu ser hela Sibbhult att

anncie@alltomgoinge.se

vi har invigt, konstaterade avgående enhetschefen som därmed gjorde sitt sista stora uppdrag. – Jag lär väl inte hinna med fler, skrattar hon. Birgitta Fegler går i pension vid årsskiftet.

Text och bild: Mikael Persson (MiP)


reportage

Julefrid i Midvintertid !

25

Hjälp när snön kommer! Ring eller maila för a boka snöskoning

www.naturhalsan.se Naturhälsan i Göinge Gamlarp, Glimåkra 044-43399

Fortsatt julöppet i vår butik Räkbomb

Fre 9-17 Lör 9-13 Sön 11-14

29:- Julpåse

Kom hit & mys!

med glögg och godis

95:-

Glöm ej boka nyårsmaten! Avhämtning nyårsafton kl.10-13. Trerätters meny

160:-

Perssons Catering www.perssonscatering.net • 044-414 52

Ni hittar oss ca 3,5km norr om Broby, längs väg 19.

KAMPANJ! Pellets 2.280,-/pall 2.550,-/pall

t.o.m. 23 dec.

(8mm) 832 kg (6mm) 832 kg

JULKLAPPSTIPS! Verktygslåda

295,-

Universalstege/ Combistege

Skruvdragare GSR 14,4-2-LI

ord.pris 1.338,-

ord.pris 2.600,-

995,-

• trädgårdsgång • garageuppfart • tak m.m. PRIVATKUNDER

Utnyja ROT-avdraget – 50% av arbetskostnaden! 076-00 680 03 www.nb-allservice.se • e-post: nballservice@home.se

NYA M{ZD{ MX-5 visningsbilar

TAKARA EDITION

167.400:Mazda 5 2,0 2,0 Advance 7-sits svart 207.900:Suzuki Splash 1,2 5D Comfort röd 114.900:Mazda 6 2,0 Takara kombi svartmetallic 228.700:Mazda 3 1,6 Diesel 5D Advance gråmet. 189.900:Mazda 6 2,0 Takara kombi vitmetallic 228.700:Utrustning bl.a.: elektriskt nedfällbar hardtop, 17“ lättmetallfälgar, sportstolar i grått läder, Suzuki Swiftfarthållare, 5D Comfort silvermetallic128.800:Bluetooth® handsfree, metalliclack, automatisk klimatanläggning mm. MAZDA MX-5 Mazda 3 1,6 Advance-plus sedan silver 175.700:229.900:Mazda 2 5D 1,3 Advance röd 119.900:Mazda 3 1,6 5D Advance Blåmetallic

1.8 Takara Edition Roadster Coupe

FRÅN:

(REF PRIS: 257.400:-)

M{ZD{.SE Bränsleförbrukning vid blandad körning: 7,0-7,9 l/100km, CO2 -värde 167-188 g/km. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Alla Mazda personbilar säljs med 3 år/ 100 000 km nybilsgaranti, 12 års rostskyddsgaranti, 3 års vagnskadegaranti. Bilen på bilden kan vara extra utrustad.

1.990,-

Öppettider under helgerna!

Vi önskar våra kunder och vänner

en God Jul & ett Gott Nytt År Öppettider: Mån -Tors: 09.00-18.00 Fre: 09.00-17.00 Lör: 10.00-14.00

Fredag 23/12 kl.7 - 13 • Julafton Stängt Torsdag 29/12 Stängt pga inventering Fredag 30/12 kl.7 - 15 • Nyårsafton Stängt Trettondagsafton 5/1 kl.7 - 15 Övriga dagar öppet som vanligt!

God Jul & Gott Nytt År!

OSBY

BYGGMATERIAL

Öppettider: Mån – Fre 7 – 18 • Lör 9 – 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-14. www.lindgrensbil.com


26

reportage

Gratis julfirande för ensamma Cofie Wood på Te-Trollet i Osby, arrangerar för andra året en gemensam julafton för dem som inte har denna möjlighet annars. Förra året kom ca 20 personer som fick både julmat och present. Allt sponsrat från butiker i Osby och donationer från privatpersoner.

Carl Fredriks Julbaksrecept Vi frågade Carl Fredrik från Börjes och Rullåsens konditori, om han ville avslöja sina hemliga recept och förgylla julbaket för alla oss som vill bli hjältar kring kaffebordet. Visst ville han det. Håll till godo.

Börjes Vetedeg för Lussekatter Stor sats c:a 60 bullar halvera recept för 30 bullar. 1liter 150gr 15 gr 15 gr 400 gr 2100 gr 400 gr Efter behag

Vatten Jäst Salt Kardemumma Smör Vetemjöl Socker Saffran (c:a 4-5 gr)

Gör så här:

Lös jästen i ljummet vatten. Blanda i resten av ingredienserna. Bearbeta degen mycket väl. Väg upp degen i bitar c:a 50-60 gr. Rulla ut till Lussekatter i valfri form. Ugn 230 gr i c:a 5-6 min (beror på ugn.)

Börjes Mandelmusslor Stor sats 50-60 st halvera recept för 25-30 st. 100 gr 1 st 300 gr 500 gr 600 gr 100 gr

Mandelmassa Ägg Socker Smör Mjöl Hackad Mandel

Gör så här:

Blanda försiktigt mandelmassan med ägget. Blanda i alla övriga ingredienser till en smidig deg. Lägg i kylskåp en stund så blir degen lättare att trycka ut i formar. Baka i c:a 190 gr i max 8-10 min (beror på ugn.) Behövs en liten hushållsvåg eftersom bagare mäter i gram.

Rent samvete

På många andra platser i landet arrangeras liknande julaftnar. – Vad jag vet så är detta det enda i närheten, säger Cofie. Hässleholm har något liknande sen många år tillbaka. Te-Trollet provade detta förra året och med små medel lyckades man genomföra en mycket trevlig och minnesvärd jul för många.

Behöver hjälp

Nu är planeringen i full gång för Cofie. Alla ni som vill vara med och hjälpa henne i år, kan kontakta Cofie. Det gäller då mat till julbordet, presenter eller privata donationer. Skulle det bli ett överskott så kommer allt att gå till Cancerfonden. Hela projektet handlar om att hjälpa andra i en tid

Julklappstips MÖBLER - SILKETÄCKEN ÖVERKAST - KUDDAR GLAS - ANTIK - PRESENTAR TISD.- LÖRDAG 12-18

Presentkort på fotvård!

där de flesta av oss har det väldigt bra.

Föranmälan

Julbordet startar klockan ett på julafton. – Vi finns på plats fram till kvällningen, säger Cofie. Så vi hinner med både god mat och trevligt umgänge. Förra året kom både ensamma och familjer hit. Alla med helt olika bakgrund och orsak. Allt vi erbjuder är helt kostnadsfritt. Så därför är vi mycket beroende av den hjälp vi kan få. För att kunna planera så krävs föranmälan. Kontakta oss på Te-Trollet senast den 22 december, avslutar Cofie.

Text och bild: johnny@alltomosby.se

Massor av härliga JULerbjudanden i butiken! Skicka blommor till nära och kära Beställ dina jularrangemang i tid

Önskar alla mina kunder

God Jul & Gott Nytt År

ÖPPETTIDER: Mån-Fre 10:00-18:00

Lör 10:00-14:00


reportage

27

Julens goda nyheter Nu går vi in i en smak- och doftperiod, där glögg och granbarr blandas med julmust och apelsiner pepprade med nejlikor. De flesta av oss har nog bra koll på glögg och julmust. I alla fall de vanliga populära sorterna som finns i våra butiker. Men varje år så kommer det fram nya spännande kombinationer. Vi kontaktade Systembolaget och bad dem välja ut årets nyheter. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Herrljunga Rom & Choklad Mycket söt, kryddig smak med inslag av arrak, choklad, russin, kardemumma och ingefära.

Herrljunga Mocca & Choklad Mycket söt smak med karaktär av kaffe med grädde. Inslag av choklad, kardemumma och apelsin.

Alkoholhalt: 15% Pris: 79

Alkoholhalt: 15% Pris: 89 kr

Blossa Arabica 2011 kommer smakinspirationen från en välkänd dryck – kaffe, närmare bestämt mörkrostade Arabicabönor. Bönerna kommer från familjen Menendez odling i El Salvador.

Ripa Peppar & Chili Starkvinsglögg med söt kryddig smak med inslag av svartpeppar, kanel, skogsbär, kryddnejlika, kardemumma och chili.

Alkoholhalt: 15% Pris: 89 kr

Alkoholhalt: 14,5% Pris: 69 kr

TVÄTTA BILEN BEKVÄMT I REGIONENS MODERNASTE BILTVÄTT Snabb tvätt med högtryck, mjuka borstar och allt från enkla program till vaxpoleringsprogram.

Vi kan även erbjuda dig:

•Snabbmat •Musik o film •Släputhyrning. NYHET: Boka på statoil.se •Receptfria läkemedel

God jul Glögg Kryddig, fruktig smak med inslag av mjuk pepparkaka, kanel och pomerans. Alkoholfri Pris 24 kr

Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat. Söt, kryddig med inslag av fat, choklad, ingefära, kanel, kavring och pomerans. Alkoholfri 24,90 kr

Fönstertvätt WV 75 Plus • Snabbt resultat utan ränder eller spill • Perfekt för fönster, speglar, glasbord, kakelplattor mm • Suger upp det smutsiga överskottsvattnet • Uppladdningsbar Uppladdningsbar fönsterskrapa från Kärcher som suger upp det smutsiga överskottsvattnet och ger snabbt och kristallklart resultat utan ränder eller spill. Perfekt för fönster, speglar, glasbord och kakelplattor.

795:Besök vår hemsida! www.oredssonsel.se

Varmt välkomna till Statoil Lars Dufwa! 0479-160 65. Öppet vard 06.30-22.00, lörd o sönd 08.00-22.00

Öppet: Måndag - Fredag 9-18, Lördagar 9-13 V. Järnvägsgatan 19, 283 31 Osby www.oredssonsel.se


28

kultur & nöje

Fullsatt vid fantastisk final Torsdagskvällen den 24 november hade Medborgarskolans show- och streetdansgrupper i Osby och Lönsboda stor säsongsfinal. Det var två föreställningar och båda var fullsatta när årets danselever visade vad de lärt sig. Stämningen var fantastisk med applåder och visslingar som aldrig ville ta slut. Nio gånger under höstterminen har barn och ungdomar mellan 6 år och 20 år tränat dans. Det var ett gäng på 100 tjejer och 4 killar som visade att de har kontroll på alla danssteg.

Många dansgrupper

Just nu har Medborgarskolans studieförbund åtta grupper igång. Showdans för förskolan-årskurs 1,

årskurs 2-3, årskurs 4-6. En grupp för vuxna. Streetdans 10-13 år, 14-16 år och en avancerad streetdansgrupp. En showdansgrupp i

en g a d l u J

Text: Petra Malmberg Bild: Anders Bystedt

Speakeasy Nightclub 20+ 25

Källarg. 17, Älmhult

25/12

WILLES

21.30-02.00 dans. På loftet disco. 18årsgräns, fotoleg. Entré 180:-. Info 0479-20113 och 0760-384 340. Nästa dans: 5/1 Trettonafton Black-Jack På loftet disco.

Lönsboda 6-9 år. Ledare för showdansen och streetdansen är Petricia Malmberg och Joanna Nordqvist. Ledare för showdans i Lönsboda

är Amanda Hedberg. Ledare för avancerade gruppen i streetdans är Josefin Jönsson. Besök gärna Medborgarskolans hemsida för mer information: www.medborgarskolan.se

Granada önskar alla en riktigt

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR Styrelsen med personal

Mer info: www.lonsboda-granada.se

DJ Johan Jett garanterar späckat dansgolv på December årets julparty. Köp förköp 22/12

26

December

Leg. 20 år. kl. 22.00 - 01.30 Entré inkl. garderob 180 kr

Nightclub 28+

DJ Ricco med Silverdalen-rutin fixar rätt musik till denna alltid utsålda jul-nattklubbskväll. Förköp

Rek Leg. 28 år kl. 22:00 - 01:30 Entré inkl. garderob 180 kr. . Restaurangen 9:00. 22/12 kl.16.00 - Pubkväll & förköp för 25-26:e. Conclusion Live

Boka bordBuss på 0739-680124. Visseltofta kör från Osby mm Boka plats 0479-40090. Kl. 19:00 - 01:30, Entré 100kr, Rek. leg. 28år.

www.speakeasy.nu


kultur & nöje

29

Pompa & Fest är här igen. Förra gången var lika trevlig och kul som tidigare med engagerad publik så vi fortsätter på den inslagna vägen och har våra föreställningar kring trettonhelgen. Den 7 januari ses vi på Borgen där både Elme-kören och Älmhults Musikkår trivs väldigt bra.

Vinnande koncept

I år kommer det att kännas extra bra i Älmhult, där vi nu ska vara i Folkets Hus Konsertlokal, det blir nytt och spännande för oss. Den 5 och 6 januari ses vi där. Alla föreställningar börjar kl 19.00. Vi ändrar lite på det vinnande konceptet så nu leds Elme-kören av Véronique Girardet, en glad och temperamentsfull kördirigent som dessutom är nyutexaminerad kantor. Årets solist heter Tobias Sandén och han arbetar som musiklärare och ägnar sig åt mycket sång på sin fritid.

Kår och kör

Musikkårens dirigent Iréne Lööw ser ni igen och även Jennie Winqvist, nu är hon vår konferencier. Säg vad Jennie inte kan! Kanske har hon

Tobias Sandén & Jennie Windquist. någon överraskning på lut, det vet man aldrig. Föreställningen denna gång följer i stort sett samma upplägg som tidigare men naturligtvis med andra musikstycken. Både kår

Älmhults musikkår. och kör har varit igång ett bra tag med att trimma ihop programmet med såväl enskilda melodier av kår och kör som många gemensamma låtar. Det är alltid kul att göra saker

tillsammans och det är också här som vår publik kommer in i bilden med skönsjungande allsång tillsammans med oss i kåren och kören.

Bio Borgen Osby

Kom Sjung Var Glad

visar film i

med

Älmhult

Osby

När och Var

5 o 6 januari 2011, kl 19.00 Folkets Hus

7 januari 2011, kl 19.00 Borgen

Förköp

TIME, tel 0476-15163

Bokhandeln, tel 0479-10339

Sponsorer: Smålänningen, Swedbank, IKEA, ABF

Fre 16/12 Kl. 20.00 Lör 17/12 Kl. 19.00 Ons 28/12 Kl. 20.00

Marmaduk

Barntillåten. Pris 20:(ord.pris 60:-) subventioneras av butiker anslutna till OsbyShopping.

Lör 17/12 Kl. 14.00

Nötknäpparen

Pris 220:-.124min inkl. paus. Livesändning från Bolsjojteatern! Sön 18/12 Kl. 16.00

Alvin och gänget 3 Pris 80:Lör 24/12 Sön 25/12 Mån 26/12 Mån 2/1

Kl. 10.00 Kl. 14.00 Kl. 14.00 Kl. 17.00

NYÅRSKONSERT

Entré: 140 kr

gratis för barn under 15 år i målsmans sällskap

Pris 90:-

Från 15 år. Pris 90:Ons 21/12 Kl. 19.00 Tors 22/12 Kl. 19.00 Sön 25/12 Kl. 20.00 Mån 26/12 Kl. 20.00 Fre 30/12 Kl. 20.00

BALETT

Gästartist: Tobias Sandén Konferencier: Jennie Winquist Dirigenter: Véronique Girardet, Iréne Lööw

The Girl with the Dragon Tattoo

Sherlock Holmes 2

LÅNGLÖRDAGSFILM!

Elmekören Älmhults Musikkår

Berlinfilharmonikerna Pris 200:-. 90 min. Livesändning!

Lör 31/12 Kl. 18.30

Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår nya reception på Borgen Tele: 0479-125 25


30

föreningar

Bridgeresultat Osby Onsdag 23 november, 14 par – medel 132p. 1 Claes Pernvik William Martinsson 181p. 2 Jan Peper - Lilly Ivarsson 158p. 2 Berit Johnsson - Sven Gösta Johnsson 158p. 4 Kerstin Tufvesson-Axelsson - Jonny Stark 154p. 5 Ingemar Jönsson - Kenneth Cato 152p. 6 Sven Gunnar Nordh - Ann-Louise Stiber 151p. Måndag 21 november, 17 par – medel 182p. 1. Yngve Nilsson – Rolf Isaksson 238p. 2. Sven Gösta Johnsson – Rune Torstensson 239p. 3. Torsten Nilsson – Karl Erik Nilsson 211p. 4. Jonny Stark – Torsten Pramberg 197p. 5. Claes Göran Stadler – Willy Torkelsson 192p. 6. Bo Johansson – Björn Jochmus Stöcke 190p. 7. Gunhild Raudszus – Peter Raudszus 182p. Onsdag 16 november, 15 par – medel 132p. 1 Claes Pernvik William Martinsson 167.2p. 2 Berit Johnsson - Sven Gösta Johnsson 162.8p. 3 Jan Peper - Lilly Ivarsson 161.7p. 4 Eivar Carlsson - Torsten Nilsson 161.0p. 5 Leif Cato - Jonny Stark 152.9p. 6 Sven Gunnar Noredh Annn-Louise Stiber 151.8p. 7 Kenneth Cato - Ingemar Jönsson 143,0p. 8 Horst Raudszus - Lars Kempe 141.0p. Måndag 28 november, 15 par – medel 156p. 1. Bo Johansson – Rolf Nilsson 219p. 2. Arne Carlsson – William Martinsson 203p. 3. Sven Erik Frick – Fredrik Svensson 179p. 4. Rune Torstensson – Willy Torkelsson 176p. 5. Yngve Nilsson – Rolf Isaksson 161p. 6. Gunhild Raudszus – Peter Raudszus 158p. Onsdag 30 november, 12 par – medel 110p. 1. Ingemar Jönsson - Kenneth Cato 139p. 1. Sven Gunnar Nordh - Ann-Louise Stiber 139p. 3. Eivar Carlsson - Torsten Nilsson 134p. 3. Berit Johnsson - Sven Gösta Johnsson 134p. 5. Claes Pernvik William Martinsson 126p.

Måndag 5 november, 16 par – medel 182p. 1 Ingemar Jönsson-Horst Raudszus 213p. 2 Rune Torstensson-Ingvar Johnsson 212p. 3 Bo Johansson-Rolf Nilsson 208p. 4 Claes Pernvik-Sven Gunnar Nordh 207p. 5 Arne CarlssonWilliam Marthinsson 201p. 6 Berit Johnsson-Sven Gösta Johnsson 194p - Ingemar Jönsson 158p. Hästveda Torsdag 17 nov Gröna Hissen, 12 par medel 135 p. 1.Olle Persson/Jörgen Wångnell 151 p. 2.Christia Gutenwik/ roland Andersson 149 p. 3.Magnus Widarsson/Göran Stiernfeldt 145 p. 4.Jan Bengtsson/Ulla-Britt Carlsson 139 p. 5.Erland Eklund/Karl-Erik Nilsson 136 p. Torsdag 24 nov klubbmästerskap, 12 par medel 135 p. 1.Jan-Ole Engkvist/Bo Selander 181 p. 2.Rolf Nilsson/Karin Rosenkvist 175 p. 3.Irene Fick/Sven-Erik Frick 150 p. 4.Bo Johanbsson/Björn Jochmus Stöcke 144 p. 5.Christina gutenwik/Roland Andersson 140 p. 6.Sören Å Hansen/Zerny Göstasson 136 p. Klubbmästare: Sören Å Hansen/Zerny Göstasson. Torsdag 1 december partävling, 12 par medel 135 p. 1.Sören Å Hansen/ Zerny Göstasson 163 p. 2.Erland Eklund/ Karl-Erik Nilsson 159 p. 3.Christina Gutenwik/Roland Andersson 158 p. 4.Bo Johansson/Björn Jochmus Stöcke 155 p. 5.Anders Nilsson/Ann-Charlotte Nordbjörk 149 p.

Örkeneds Rödakorskrets

Rödakorset är känt för sina humanitära värderingar. Hjälpen ska ges utan politiska, religiösa eller andra hänsyn. Som medlem kan man välja att vara aktiv och ta ställning. Örkeneds Rödakorskrets stöder t.ex insamlingen till Afrikas Horn där miljoner människor hotas av svält.

Barnen mest utsatta

Kretsen har inte många medlemmar men ett flertal är aktiva. Tillsammans kan vi göra många lokala samhällsinsatser. På servicehusen Bergfast och Soldalen görs varje år trivselåtgärder för att ge guldkant på tillvaron för de boende. Vid advent besöks anhörigvårdare av frivilliga med en blomma för att uppmärksamma deras stora insatser. Arbetsgrupperna tillverkar barnkläder som överlämnas till migrationsverket. Man syr också vackra handarbeten till lotterier och till den årliga auktionen.

Varmt tack

Kretsen har ett flertal andra aktiviteter t.ex medverkar medlemmar på Cafe Nära, en träffpunkt på Bergfast som är öppen för alla. En annan angelägen verksamhet som kretsen stöder är Tjernobyllägret i Broby. Detta är ett axplock av våra verksamheter. Styrelsen vill framföra ett varmt tack till medlemmar och övriga som genom arbete, gåvor och på andra sätt stöder oss. Vi vill också önska en God Jul och Ett Gott Nytt År. G. Eklund

Fyndhuset vid Sparbanken i Lönsboda

Kläder Garner Presentartiklar tomtar Julljus Julvaxduk

K anonpriser

n! Välkomme

Öppet vardagar 10 - 18 och lördag 10 - 13. Tlf. 0703 - 62 65 98 • Kyrkhultsvägen 4 • Lönsboda

Osby Röda Korskrets verksamhet

Vår Secondhandbutik KUPAN har som vanligt öppet på tisdagar och onsdagar, dock ändrades tiderna den 6 december. Nu har vi öppet mellan kl 14.00 och 17.00. Numera kan man även få de kläder som köps in på Kupan ändrade mot en human avgift, det kan t ex vara uppläggning av byxor osv. Fortfarande går halva intäkten från Kupan till de svältande på Afrikas Horn.

Nya medlemmar

Väntjänsten, som drivs tillsammans med SPF och Svenska Kyrkan, har telefonjour varje onsdag mellan kl 10:00 och 11:00 och nås på telefonnummer 0479-10102. Vi skulle vilja få fler nya medlemmar, som är beredda att ställa upp då och då i Väntjänsten. Tisdagsgruppen har sina möten, även där välkomnas nya medlemmar. Närmare information kan ni få på KUPAN, telefonnummer 0479-101 02. Även Osbys Förstahjälpengrupp, som har haft en del uppdrag, bl a har de hjälpt till på olika festivaler, vill gärna ha fler medlemmar. Om det finns intresserade, gärna vuxna, ombeds de att vända sig till Kupan på Västra Storgatan 23, tfn 0479-101 02 för mer information, eller kontakta Sven direkt på tfn 0479-109 44.

Skön adventstid

Vi skulle vilja välkomna er till någon av våra aktiviteter, som medhjälpare, eller som kund i butiken, dessutom önskar styrelsen i Osbys Rödakorskrets alla en lugn och skön adventstid. Gundela Wiesel

Jultider

på Hälsoringen i Lönsboda Vi håller stängt fr. o. m. den 23 t. o. m. den 27 december. Dessa dagar hänvisar vi till Hälsoringen i Osby Östra Järnvägsgatan 14. Tfn: 0479-148 40

Övriga dagar har vi öppet som vanligt.

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!


Bokspalten

ALLTID KANONPRISER PÅ DE NYA SKIVORNA PÅ SKIVBÖRSEN

bokspalten

Till dig som ännu inte bestämt vilken bok du vill läsa i jul Till en bokslukare 9-12 år – John Stephens, Smaragdernas bok. En snöig vinternatt jagas tre små syskon bort från sitt hem och sina föräldrar av mörka krafter. Barnen är speciella och utvalda sedan urminnes tider och föräldrarna lämnade bort dem för att skydda dem från en elak trollkarl. Ett äventyr på liv och död. Första boken i en trilogi.

För deckarfantasten – Belinda Bauer, Mörk jord. Varje dag efter skolan gräver tolvårige Steven på Exmoorheden efter sin, för arton år sedan, försvunne morbror Billy. Steven skriver i hemlighet brev till psykopaten Arnold som sitter i fängelse och är den man tror mördade Billy. Brevet bli början på en farlig katt-och-råtta-lek. En otäckt övertygande thriller.

31

Även om julhelgen är kort hoppas vi att ni får tid att njuta, läsa och ta det lugnt. Els-Margret – Ulrika - Nelly

Till den yngre tonåringen - Jessica Augustvinnande roman – Tomas - typ så här vill jag ha min annons i nästa Schiefauer, vinnareHej av AugustBannerhed, Korparna . Det är priset i barn- och ungdomsklassen, sjuttiotal, det är Småland, det är de Allt Om Osby !! Pojkarna. På dagarna utstår Kim magra åkrarna som inte ger tillräckoch tjejkompisarna Bella och Momo ligt och en far som är besatt av att med Carina ska den ligga gården till sonen. killarnas kränkningar,Enligt men påöverenskommelse nät- en dag lämna över Denpå tolvårige känner tyngden terna dricker de av en magisk på ennektar högersida någotKlas av de första 5 uppslagen. som förvandlar dem till pojkar. En på sina axlar men är mer intresserad roman om uppväxt, förvandling, av fåglar än av att bruka jorden. En debutant som kan jämföras med Ivar kärlek och systerskap.Maila gärna korrektur Lo-Johansson och Vilhelm Moberg.

Mvh Mats skivborsen@hotmail.com

Julklappstider!

Gravyr ingår vid köp av penna från Sheaffer! Fredag 16/12 från kl. 11.00 Förbeställ gärna

Köp julklappen hos oss och du har chansen att vinna sköna, fina underkläder från Triumphjulkalender på Facebook. Mer info: Välkommen in!

0479-103 39

JULKLAPPs-

tips

EXTRAÖPPET FRAM TILL JUL

Presentkort

Aroma massage 300:Ansiktsbehandling 300:-

Långlördag 17 dec 10-15

Mån-Fre 10-19 Lörd 10-16 Sönd 12-16 Julafton 10-12

www.skivborsen.se Idrottsg. 45, Osby. 0479-14031

Ö Järnvägsg. 26, Osby • 0479-10507

0479 - 311 00 -VÄLKOMMEN !!!


32

Livsåskådning

JESUS kommer till DIG! Adventstiden är en tid då en del av oss förbereder sig för en köpfest. Framförallt vill vi förbereda oss för firandet av en födelsedag och ett avslut på ett år som inte kommer igen. Kanske är det den mest stressiga tiden på året så här i slutet med alla våra outtalade krav som vi mest riktar mot oss själva. Det är nu du ska sätta dig bekvämt i soffan eller i fåtöljen och tänka: – Nu är det julefrid! Det finns ett bibelord som vi kan läsa i Joh. 20:26 där det står ”Då kom Jesus” . I versen säger han några bra ord till några män som låst in sig i ett rum på andra våningen av rädsla. Jesus kommer då med orden ”Frid vare med er.” Känn friden och känn att orden är riktade till dig, till ditt inre och ditt hjärta. Detta med julens fridsbudskap kanske vi har hört förut men kanske undrar vi var ”friden” är. Fridsfursten Jesus kom med den frid som övergår allt förstånd. Bibeln talar om hur man får julefrid. Visst är tidpunkten rätt. Julen kommer efter en lång höst just då vi har behov

av vila. När jag som bäst behöver Jesus då kommer Han och fyller tidsrummet med evig frid. Vi läser i Julevangeliet att när tiden var inne sände Gud sin Son för att frälsa, rädda mig, dig och alla andra. Vid rätt tidpunkt i historien dyker han upp. Det var när kejsar Augustus var kejsare i Rom och Qvirinius var landshövding i Syrien. Jesus kommer då som det mest hjälplösa och oskyldiga som finns att hitta, ett nyfött barn, in i vår värld. Hur obegripligt det än verkar så börjar allt där även för dig och mig. Kan du i fantasin tänka dig ett litet barns hand i din egen stora hand? Tänk dig Guds utsträckta hand till dig, vilken känsla! Nu är det julefrid och han vill vara med dig. Gud vill återknyta kontakten med människan. Gud är en verklighet i varje tid med en koppling tillbaka till Betlehem, till Golgata kors och tillbaka till en tom grav. Idag finner vi Guds frid mitt i vardagen för Jesus är alltid närvarande. Nu är det julefrid när han som hoppets, glädjens och fridens ton

ljuder in i vår vardag och låter allt annat tystna omkring oss. Det som ser hopplöst ut i vår värld och allt annat som stressar oss kan med Jesus frid bli en stillhet inom oss som ger hela vår varelse frid. God Jul & Gott Nytt År önskar Tommy Kjellman, Pastor i Osby Pingstförsamling

God Jul & Gott Nytt År önskar

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se

Utställning:

Östra Järnvägsgatan 21. Osby

Med omtanke och varaktig garanti i alla de vanligaste förekommande granitsorterna.

Ombesörjer även textkompletteringar och renoveringar. Öppet efter överenskommelse även kvällar och helger Telefon: 0479-165 26

www.goingegravvardar.se

ÖSTRA BROBY FÖRSAMLING Knislinge k:a DECEMBER 16 fre kl.15 Andakt på Västanvid. Fredin. 18 sön kl. 17 Högm. Fredin. 24 Julafton kl. 17 Julbön. Fredin. Sång av Magdalena Redegard. kl. 23 Julnattsmässa. Fredin. Sång av Isabelle Svensson. 25 Juldagen kl. 7.30 Julotta. Carlsson. Sång av Emma-Lena Liljenberg. 26 Annandag Jul kl. 17 Högm. Fredin. JANUARI 1 Nyårsdagen kl.17 Högm. Carlsson.

24 Julafton kl. 11 Julkrubbegudstjänst. Carlsson. Barnen från Joy medv. 25 Juldagen kl. 11 Högm. Carlsson. Kören Praise. Kyrkkaffe. JANUARI 1 Nyårsdagen kl. 17 Högm. Carlsson.

6 Trettondedag jul kl. 11 Julsångshögmässa. Carlsson. Lunch. Gemenskapsdag med bildvisning från Israel. 11 Ons kl. 18.30 Kvällscafé

6 Trettondedag jul kl. 17 Högm. Fredin. 8 sön kl. 10.30 Högm. Fredin. OBS tiden.

Gryts k:a DECEMBER

18 sön kl. 11 Högm. Fredin. PUSH medv.

Broby kyrka

Söndagen den 18 december kl. 18 Kyrkokören med solister och musiker.

Den 6/1 Bildvisning med lunch. Anm. senast 2/1 till 0730-313255.

12 Tor kl. 14 Andakt på Fridebo. Carlsson.

Kviinge k:a DECEMBER

Advents - och Julmusik

25 Juldagen kl. 6.00 Julotta. Carlsson. Sång av Emma-Lena Liljenberg.

Trettondagsmusik

Broby kyrka

Fredagen den 6 januari kl. 18 medverkan av Heliga Trefaldighets kyrkans Goss- och Herrkör under ledning av Joakim Olsson Kruse. Arrangörer: Svenska kyrkan och SENSUS

31 Nyårsafton kl. 16 Nyårsbön. Fredin. Sång av Viktoria Jämstorp.

Telefon exp: 044 - 679 80. Telefontid: Må -Ti, To - Fr kl 8.30 - 9.30 Knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se Hemsida: www.knislinge.nu

Telefon: 044-45670 • E-post: ostrabroby.pastorat@svenskakyrkan.se Webadress: www.svenskakyrkan.se/ostrabroby


livsåskådning

33

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

Jullunch i Visseltofta

Stödj församlingens Internationella arbete

4:e advent fi rar vi söndagsmässa kl 10:00. Efteråt serveras enkel jullunch i förs.-salen för alla som fyllt 70 år och tillhör gamla Visseltofta församling. Respektive som ej fyllt 70 år är också välkomna. Anmälan önskas senast tors 15 dec. till Ulla Ekdahl tel 402 48 el past. exp. tel 52 45 00. Varmt välkomna.

Sjung i kör på Julnatten ”Kom och sjung med i den öppna julkören!” Bl a Jul, jul strålande jul och O, helga natt. Julnattsmässan 23:00 i Osby kyrka, samling och repetition 22:00. Info Bengt Almfjord, 128 90.

Vill du vara med och stödja OsbyVisseltofta församling Internationella arbete? Från januari 2012 kan vi ta emot överblivna mindre föremål som kommer att säljas till förmån för det Internationella arbetet. Ring så hämtar vi. Kontaktperson Ingrid Lörup, tel 129 08, 0735- 97 84 09.

Tack för bidrag och gåvor

Julens sånger, Annandag jul i Visseltofta

Till alla givare vid Missionssyföreningens försäljning den 19 november. Resultatet blev nästan 30 000 kr. Ett stort tack.

På Annandag jul kl 18:00 sjunger vi och lyssnar till julens sånger. Medverkar gör Kristina Nygaard, Alf Isberg, Anna och Helena Lissner, Alice Bengtsson, Eva Berg Petterson, Ungdomskören och Visseltofta kyrkokör.

Jultidens gudstjänster

JULSÅNGER FRÅN HELA VÄRLDEN! Osby kyrka, söndag 18 dec kl 16.00 Ett härlig blandad julsångskonsert med sånger från Eritrea, Columbia, Tyskland, Nya Zeeland och Sverige Osby kyrkokör Ungdomskören Mixturen Gästsolist: Oskar Roslund Lars H Carlsson - saxofon Roland Gärdh- slagverk Jesper Böckman- bas Jonatan Almfjord - gitarr Staffan Ljungman - pres Under ledning av Ida-Lisa Andersson & Bengt Almfjord

18 dec 4 advent Kl 10 Högmässa i Visseltofta k:a, B Svensson, sång: Ida-Lisa Andersson. Kl 16 Julkonsert i Osby k:a, Osby kyrkokör, Ungdomskören & Mixturen. Oskar Roslund, instrumentalister, andakt B Svensson. 24 dec Julafton Kl 10 Samling kring krubban, T Månsson. Barn & ungdomar medverkar med sång. Kl 23 Julnattsmässa, H Eriksson Öppen julkör – se notis för info. 25 dec Juldagen Kl 7 Julotta i Osby k:a, B Svensson. Marie Nagenius trumpet & sång. Kl 7 Julotta i Visseltofta k:a, T Månsson. Visseltofta kyrkokör.

Andakt och kollekt

26 dec Annandag jul Kl 18 Julens sånger i Visseltofta k:a, B Svensson. Visseltofta kyrkokör, Kristina Nygaard m fl 31 dec Nyårsafton Kl 16 Nyårsbön, H Eriksson, sång: Gösta Svensson. 2012 1 jan Nyårsdagen Kl 16 Högmässa, H Eriksson, sång: Ida-Lisa Andersson. 6 jan Trettondedag jul Kl 16 Gudstjänst i Osby k:a, B Svensson. Kl 19 Gudstjänst i Visseltofta k:a, B Svensson. 8 jan 1 e trett.d Kl 10 Högmässa i Osby k:a, B Svensson. 15 jan 2 e trett.d Kl 10 Högmässa i Osby k:a, T Månsson.

Barnkyrkan gör uppehåll under julen, start 15/1 2012. Mingelfi ka: varje söndag efter högmässan serveras kaffe och kaka längst ner i kyrkan.

w.ostragoinge.se www.ostragoinge.se www.ostragoinge.se w.ostragoinge.se

Varmt välkomna!

Morgonbön (vardagar) Mån-Fre kl 8:30 i S:t Petri kapell. Kvällsmässa Ons kl 18:15 i S:t Petri kapell.

www.ostragoinge.se

www.ostragoinge.se

www.ostragoinge.se

ii Trollarinken, Trollarinken, Glimåkra Glimåkra alla dagar alla dagar i Trollarinken, Glimåkra i Trollarinken, Glimåkra i Trollarinken, alla dagar Glimåkra alla dagar i Trollarinken, Glimåkra alla i Trollarinken, Glimåkra i Trollarinken, Glimåkra dagar dagar alla dagar allaalla dagar

Bokning Bokning av av tid tid Ring 00 Ring 044-425 044-425 00 Bokning av tid Bokning av t avav tidRing Bokning avavBokning tid Ring 044-425 Bokning tidBokning tid 00 044-425 Ring 044-425 00 Ring 044-425 0000 Ring 044-425 00 Ring 044-425


34

reportage & dikt

Årets viktigaste julklapp Varje år så spekuleras det i vad som blir årets julklapp. Lika stort fokus får dock inte vilken som är årets viktigaste julklapp. Det tänkte vi råda bot på här. Tuta & Kör från Osby behöver ingen närmare presentation. De reser land och rike kring och gör barn lyckliga med sin musik och sin show. Gunilla Sandström och Stefan Knutsson har också genom åren medverkat i både TV och radio i olika sammanhang.

Ställ dörren på glänt! Du kommer så stilla Du väntande tid när höstlöven lagt sig till ro och snöstjärnor faller, de faller i frid, och täcker de små djurens bo samt minner om stjärnan, förunderligt klar som lyste på platsen där stallet var; det stall där en händelse – ofattbar stor – just timat för Fridsfurstens nyblivna mor. Vad tänkte hon på och vad kände hon då när sin nyfödde gosse hon lagt uppå strå? Denne gosse som får oss att fira Advent när höstlöven lagt sig till ro och snöstjärnor dalar på koja och slott och på smådjuren i sina bo. Det får vi ej veta. Men nu är Advent så väntande människa: ”Ställ dörren på glänt!” Emilia W.

Musiken en bonus

Nu släpper Tuta & Kör en julsingel där 5 kr av varje såld skiva går till världens barn. Nu kan du alltså köpa deras nya skiva för endast 39 kr och dessutom göra en välgörande insats. Din bonus blir två härliga tomtelåtar. Svängig och skön musik som lär bli glödhet i vinterkylan. En perfekt stämningshöjare i alla julfirande hem.

NYINKOMMET

Svart vaxad 5-ficksbyxa från

Här finns den

Skivan köper du i Bokhandeln eller hos Skivbörsen i Osby. Du kan också beställa den direkt via Tuta och Kör hemsida www.tutakor.se. Där kostar skivan 29 kr men då tillkommer frakten, så priset blir ungefär det samma som i butiken. Undertecknad har redan försäkrat sig om ett exemplar. Årets viktigaste

Våra märke

julklapp är en bra början på julfirandet. Kan rekommenderas.

30%

RABATT PÅ VINTERJACKOR

Text och bild: johnny@alltomosby.se KÖPMANNAG. 6, OSBY. 0479-15225

HAR NI EN SÖNDRIG VINDRUTA – VI UTFÖR STENSKOTTSLAGNING OCH BYTER BILRUTOR VI SAMARBETAR MED DE FLESTA FÖRSÄKRINGSBOLAGEN LÄNSFÖRSÄKRINGAR = GRATIS STENSKOTTSLAGNING

TEL 0479-13009 • Klövervägen 26 • 283 50 OSBY

Fred Perry LYLE & SCOTT Tommy Hilfiger Lee Nudie Dahlin Oscar Iceman Björn Borg Blend Soya Cecil REPLAY Didriksons Cavalier monrow OXXO Solid mm.

GEMINI

Köp Julklapparna hos oss! Julafton öppet 10 – 12

Öppettider: Vardagar 10-18 | Lördagar 10-13


reportage

35

Barbro och Lars gästade Träffpunkten är en programpunkt som arrangeras av Örkened för-samling en gång varje månad. I november gästades församlings-hemmet av sångarduon Barbro och Lars som svarade för programmet. Barbro och Lars är välkända i våra trakter. Barbro var tidigare en av Göingeflickorna, men har de senaste åren mest turnerat tillsammans med sin välsjungande make Lars.

Thore Skogman

För välkomsthälsning och andakt svarad Iván Barasevity. Barbro och Lars inledde med ett knippe 40-talslåtar och ett potpurri ur Thore Skogmans rika produktion. Barbro kunde, som en av Göingeflickarna, naturligtvis inte låta bli att sjunga deras stora örhänge Kära mor. Barbro berättade att det just i år är 50 år sedan Göingeflickorna gav ut sin första skiva med just denna titel.

Välsignat tillstånd

Barbro och Lars sjöng även Dan Andersson, spelade magdeburgerspel och varvade med historier om det fiktiva paret August och Tilda och deras upplevelser. Ett exempel ur historieflödet var: ”August hade i likhet med många andra i våra bygder tvingats att ta en tur till Amerika medan Tilda stannade hemma för att vänta på honom. När August efter några år kom tillbaka var emel-

lertid Tilda i ett så kallat välsignat tillstånd. Bekanta till August frågade honom om han inte tyckte det var litet konstigt eftersom han varit borta i mer än två år. August tyckte dock inte att det var så besynnerligt för det var ju tre år mellan honom och hans bror.” Text och bild: Eric Juhlin

Osby Tygshop Alla Alpacakvaliteter Alla DROPS Alpacakvaliteter:

-25%

Sybehör & tyger V. Järnvägsg. 27c. 0479-14602 Öppet: Må-Fr 10-18. Lö 10-13 DROPS Alpaca DROPS Alpaca Bouclé DROPS Andes DROPS BabyAlpaca Silk DROPS Lace DROPS Lima DROPS Nepal

38.00 SEK 34.00 SEK 52.00 SEK 43.00 SEK 105.00 SEK 26.00 SEK 26.00 SEK

29.00 SEK 26.00 SEK 39.00 SEK 32.00 SEK 79.00 SEK 20.00 SEK 20.00 SEK

HÄRLIGA JULEN ÄR SNART HÄR

e d n a d u j b r E

OCH VI HAR MASSOR AV TIPS PÅ

2.300:-/pall

Erbjudandet gäller hos alla DROPS återförsäljare, både på nätet och över disk, fr.o.m. 17 oktober t.o.m. 31 december eller så långt lagret räcker. Det kommer att finnas lokala variationer i utbudet.

Agrol Pellets

JULKLAPPAR!

fritt hämtat från lager på Värmevägen 8 i Osby. Ring Nicklas innan hämtning 0702-78 76 10. • Vi levererar även i bulk • Vi säljer Agrol värmeloggs • Flyttsläp 30 m3 uthyres

GOD JUL GOA KUNDER, VI SES I BUTIKEN. KRAM! MAGGAN & MIKAELA

Fantastiskt julerbjudande Pigmentreducerande

Intensivt återfuktande

Kollagenuppbyggande

Köp ett serum och vi bjuder Dig på ögonkrämen Hydrating Eye Complex värde ca. 400:-

Besök vår

TVÄTTHALL

Boka tid i vår tvätthall med plats för både stora och små fordon. Tvättartiklar finns att köpa på plats eller ta med egna.

Välkomna! Helén Henriksson Banks LÖNSBODA 0479-20355, 0706-260253 www.helolen.com

Nilssons & Hagmans Åkeri Värmevägen 8 i Osby. Tfn 0702-78 76 10


Osby kOmmun infOrmerar

miljö- och byggförvaltningen

räddningstjänsten

Ska du servera julbord?

Nu tändas tusen juleljus...

Vi är inne i de tider då annonserna om julbord bara blir fler och fler Ska du själv servera julbord så är det viktigt att du har god livsmedelshygien. Nedan finner du tips på vad du ska tänka på.

Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr drabbas många av bränder under julmånaden. Många gånger är det slarv med levande ljus som är skulden. Nedan finner du några enkla råd om ljusförnuft i juletid.

Julbord kräver extra god hantering för att maten inte ska bli dålig och orsaka matförgiftning. Många av rätterna på julbordet är känsligare än andra, eftersom bakterier lätt kan växa till där. Det är därför viktigt att du kan hålla de olika livsmedlena vid rätt temperatur.

Kylförvaring (högst +8°)

Rätter som till exempelvis kalla rätter av kött, fisk och skaldjur och äggrätter. Även sallader och majonäser bör vara väl avkylda innan de placeras på bordet.

Varmhållning (lägst +60°)

Varmhållning bör inte ske längre än två timmar.

Avsvalning

Tillagade livsmedel, som ska serveras kalla, ska ske så att temperaturen i livsmedlet inom fyra

timmar når under +8°.

Servering

Anpassa antal rätter efter utrymme och utrustning. Se till att dina råvaror inte förorenar den färdiglagade maten. Rätterna du serverar ska vara lämpade för självservering, till exempel vara färdigskivade. placera dessutom rätterna så att gästerna inte behöver sträcka sig över en rätt för att nå en annan. Lägg inte upp mer mat på faten än som beräknas gå åt under en halvtimme. Slutligen så ska du inte spara mat som stått framme för servering följande dag. För mer information om livsmedelshygien, kontakta miljöinspektör Sanna Råberg på telefon: 0479-52 83 54 eller via e-post: sanna.raberg@osby.se

Under hela december tänds levande ljus överallt. Statistik visar att det under julmånaden inträffar cirka 300 bränder. Det gör december månad till den mest branddrabbade månaden under året. Den vanligaste brandorsaken är de levande ljusen. Det är lätt hänt att man glömmer kvar levande ljus i en brännbar ljusstake. Elller att ljusen flammar upp och antänder till exempel gardinen. Majoriteten av bränderna inträffar på söndagar och helgdagar klockan 12.0018.00. När det är ljust under dagen glömmer vi lättast bort att släcka ljusen.

Räddningstjänstens råd inför jul:

• Gör det till en del av jultraditionen att byta batteri i brandvarnaren. Då är batteriet färskt inför julhelgen. Kontrollera dessutom att brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen. • Alla hem bör ha minst en brandvarnare per våningsplan. det är en billig livförsäkring.

• Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem. • Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss. • Att använda ljusstakar av keramik och metall ökar säkerheten. Att se till att ljusen står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken är också viktigt. Man ska också tänka på var man ställer ljuset, så att till exempelvis en gardin inte kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld. • Ställ inga saker och lägg inga dukar på TV:n. Framförallt inte ljus eftersom stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd. • Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar du risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.


37

miljö- och byggförvaltningen

Snart lyser snön vit på taken Ökat inflytande i socialnämnden På grund av fortsatt stort ekonomiskt underskott inom socialnämndens verksamheter, föreslås nu en förändring av nämndens sammansättning så att kommunstyrelsen får ökat inflytande i socialnämndens ekonomiska planering. Som tidigare rapporterats går socialnämndens verksamheter med stora underskott i år. Nu när räkenskapsåret går mot sitt slut går det att konstatera att nämndens resultat kommer hamna på cirka 13 miljoner kronor över budget. – Vi i kommunstyrelsen har vid upprepade tillfällen begärt att socialnämnden ska vidta besparingsårgärder så att de håller sig inom budget, men man har inte lyckats med detta, säger Anders Pettersson, kommunstyrelsens ordförande. Tidigare i år genomförde kommunstyrelsen, med hjälp av oberoende konsulter, en genomlysning av socialförvaltningen för att inventera förvaltningens kostnader. Efter denna genomlysning bildade man en tillfällig beredningsgrupp, bestående av ledamöter från kommunstyrelsens arbetsutskott och socialnämndens arbetsutskott. Beredningsgruppens syfte har varit att ge bättre politisk samordning i socialnämndens besparingsarbete. Beredningsgruppen var en tillfällig lösning. Under tiden har majoriteten haft överläggningar internt och med delar av oppositionen, om hur man ska hitta en mer permanent lösning för att förbättra den ekonomiska styrningen.

Därför har kommunstyrelsens ordförande nu lagt ett förslag till kommunstyrelsen, som innebär att beredningsgruppen avskaffas och ersätts med en mer permanent lösning. I förslaget vill han utöka dagens elva ledamöter i socialnämnden till tretton stycken. De två nya ledamöterna ska ha koppling till kommunstyrelsen, för att därigenom stärka kontakterna mellan kommunstyrelsen och socialnämnden i den ekonomiska planeringen. Förslaget till kommunstyrelsen innebär att kommunfullmäktige beslutar om att ändra reglementet för socialnämnden och att en ny socialnämnd med tretton ledamöter utses samtidigt som den nuvarande nämnden med elva ledamöter entledigas. – Jag hoppas att denna förändring ska innebära att socialnämnden och kommunstyrelsen får en ökad samstämmighet i sin syn på vilka åtgärder man måste vidta för att den ekonomiska planeringen och socialnämndens verksamhet ska överensstämma med kommunfullmäktiges direktiv, menar Pettersson.

Efter två vintrar med mycket snö kan det vara lämpligt att redan nu tänka på hur det kan bli denna vinter. Tidigare års vinter ledde till många takras på grund av snöfall. Det är byggnadens ägare som ansvarar för att den bärande konstruktionen har tillräcklig bärförmåga, stadga och beständighet. Boverket uppmanade våren 2011 till översyn av byggnader med stora tak. En lista med 11 frågor har sammanställts, om en av dessa frågorna besvaras med ”ja” bör en särskild undersökning genomföras för att konstatera i vad mån den bärande konstruktionen i byggnaden kan behöva förstärkas eller andra åtgärder vidtas. Boverket manar också till försiktighet vid skottning av tak, så att inte felak-

tig belastning uppstår. Eventuellt måste en skottningsplan tas fram i samarbete med konstruktör eller annan sakkunnig. Normalt täcker försäkringar inte skador orsakade av stora snölaster på byggnader. Det förutsätts av försäkringsbolagen att tak vid behov skottas för att undvika skador. Samtidigt erinras om fastighetsägarens ansvar för att snö och is inte faller ner från byggnader och orsakar skador på människor eller egendom. Läs hela nyhetsbrevet på kommunens hemsida, www. osby.se . För mer information kontakta byggnadsinspektör Knud Nielsen på telefon: 0479-52 81 25 eller via e-post: knud.nielsen@osby.se.

Osby kommun

God Jul & Gott Nytt År Vi som jobbar på Osby kommun önskar alla kommunmedborgare en riktigt god jul och ett gott nytt år. Under jul- och nyårshelgen kommer Osby kommuns telefonväxel och bibliotek att ha förändrade öppettider. Om inget annat anges gäller ordinarie öppettider.

Öppetttider för Osby kommuns telefonväxel: 23 december kl 8.00 - 12.00 26 december stängt 30 december kl 8.00 - 12.00 31 december stängt

5 januari kl 8.00 - 12.00 6 januari stängt

Osby bibliotek/konsthall 23 december kl. 10.00-13.00 24 december stängt 26 december stängt 30 december 10.00-13.00 31 december stängt 5 januari kl. 10.00-13.00 6 januari stängt 7 januari stängt

Lönsboda bibliotek 5 januari stängt

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


evenemang TORSDAG 15 DECEMBER 16:30 Filmvisning med filmklubben Biblioteket, Hanaskog FREDAG 16 DECEMBER 14:00 – 19:00 IFK Knislinge säljer julgranar Mickelstorg, Knislinge LÖRDAG 17 DECEMBER 9:00-15:00 IFK Knislinge säljer julgranar Mickelstorg, Knislinge 10:00 – 14:00 Aktiviteter för barn & vuxna Ö Järnvägsgatan i Osby 10:00 – 16:00 Långlördag Osby Shopping 14:00 Julfest i Ebeneser Lönsboda Svenssons töser sjunger GullviLiselott Anmälan tom.14/12 på 0479.20900-20401 SÖNDAG 18 DECEMBER 9:00-15:00 IFK Knislinge säljer julgranar Mickelstorg, Knislinge 13:00 – 16:00 X-tra öppet Osby Shopping 17:00 Ekumenisk sång – Musik i advent. Ebeneser Lönsboda

MÅNDAG 19 DECEMBER 13:00-19:00 IFK Knislinge säljer julgranar Mickelstorg, Knislinge

21:30- 02:00 Dans till Willez Disco på Loftet Granada Lönsboda

TORSDAG 5 JANUARI 19:00 Pompa & Fest Folkets Hus Älmhult

19:00 Julkonsert med musikskolans elever Kyrkan, Broby

22:00 – 01:30 Nightclub 20+ Julparty på Speakeasy Älmhult

21:30 – 02:00 Dans till Black Jack Disco på Loftet Granada Lönsboda

TISDAG 20 DECEMBER 13:00-19:00 IFK Knislinge säljer julgranar Mickelstorg, Knislinge ONSDAG 21 DECEMBER 13:00-19:00 IFK Knislinge säljer julgranar Mickelstorg, Knislinge 17:00 – 21:00 Julklappskväll i midvintertid på Naturhälsan Gamlarp Glimåkra

MÅNDAG 26 DECEMBER 22:00 – 01:30 Nightclub 28+ Speakeasy Älmhult

FREDAG 6 JANUARI 19:00 Pompa & Fest Folkets Hus Älmhult

TISDAG 27 DECEMBER 14:00 Jullovsfilm Kulturhuset Vita skolan, Broby TISDAG 3 JANUARI 14:00 Jullovsfilm Kulturhuset Vita skolan, Broby

LÖRDAG 7 JANUARI 19:00 Pompa & Fest Borgen Osby LÖRDAG 14 JANUARI 14:00 Nyårsallträff Pingstkyrkan Osby

TORSDAG 22 DECEMBER 13:00-19:00 IFK Knislinge säljer julgranar Mickelstorg, Knislinge 16:00 Pubkväll med live musik på Speakeasy i Älmhult SÖNDAG 25 DECEMBER 18:00 Sång och musikmöte Pingstkyrkan Osby

Känner du igen någon? Bilden är från ca 1920-talet och förevigad hos Nils Jonsson (f. 1901) i Tockarp. Nils står i övre raden som nummer sex från höger. Men vilka är de andra? Kan du identifiera någon mer så kontakta Lexander (Snöarp) på telefon 044-45081 eller via e-post netape@tele2.se

Ingemars Historiehörna Den unga nyförlovade flickan frågade sin blivande svärfar: – Tror du att Bosse älskar mig lika mycket när vi gift oss? – Det tror jag säkert, svarade den blivande svärfadern och fortsatte: – Bosse är galen i gifta fruntimmer.

Pelle fick en fråga av sin lärare: – Vad är en komet? – En stjärna med svans, kom det efter mycket tvekan. – Helt rätt. Kan du nämna någon? Det blev återigen tyst en lång stund, men sedan utbrast Pelle glatt: – Musse Pigg!

Annonsinfo

Evenemang 14 dec 2011 – 12 jan 2012

38

Grundpris Helsida: 10 900 (190 x 269mm) Halvsida: 6 100 (190 x 132mm) 1/4 sida: 3 500 (93 x 132mm) 1/8 sida: 2 100 (93 x 64mm) 1/16 sida: 1 250 (44,5 x 64mm) Sid.1 Rink: 4 900 (210 x 60mm) Rabatter upp till 50%.

Annonsbokning: Måndag 2/1 Materialdag: Måndag 2/1 (tryckfärdigt material!)

Läs mer på: www.alltomosby.se Södra Portgatan 28, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Upplaga 16 000 exemplar • Nästa utgivning fredag 13 januari Hemsida www.alltomosby.se


reportage

39

Hasselgården bygger nytt Många har sett bygget växa fram mellan nuvarande Hasselgården och Simhallen. Vi skickade våra ungdomsreportrar till Kristin Östensson Olsson för att få svar på några frågor.

Berätta om bygget

Ja, vi ska bygga förskolan dubbelt så stor som den är nu. Uteplatsen som barnen leker på ska bli större. Just nu har vi två avdelningar och vi ska alltså få två till. I varje avdelning har vi 20 barn och när bygget är klart kommer vi att ha 80 barn sammanlagt. Här ska också byggas ett kök. Allt ska vara klart i början av nästa år och den första mars ska personal och barn kunna vara på plats.

Byggnation och säkerhet?

Jo, det är avspärrat överallt så barnen kan inte gå nära bygget och vi är inte ute på gården så mycket som tidigare, just för barnens säkerhet. Vi är dock ute lika mycket men vi brukar vara på andra ställen istället för gården.

Spännande för barnen?

I början tyckte barnen att det var jättespännande med de stora maskinerna. Det tycker de fortfarande men nu är det inte riktigt så stora

maskiner som tidigare. Barnen ser inte riktigt vad det är som ska byggas utan de är mer intresserade av maskinerna.

osby.se

Enligt Osby kommuns hemsidan så är sista rapporteringen följande: Alla väggar är på plats och en stor del av taket har kommit på. Vi har färgsatt innerväggar och valt mattor. Spännande men inte helt lätt. Vi vill ha det så ljust som möjligt på de flesta väggarna och har satsat

på lite färg i en del av smårummen. Vi har också fått tillgång till en del av den nya utemiljön. Staketet är på plats och vi har en spännande miljö, med gräs, buskar och grillplatser att tillgå. De nya tjänsterna är utannonserade och vi står inför intervjuer och tillsättning av ny personal. Många diskussioner pågår i huset, inför allt nytt. Text: Evana Murad Foto: Gabriella Lodin & Tommy Helgevold


KÖP NU - HELT RÄNTEFRITT! SPELPAKET - SPARA 5.500:Köp Philips 47” LED 3D-TV för endast 9 995 kr – och köp till Xbox 250 GB med två spel och två par gaming 3D-glasögon för endast 995 kr (ord pris 3.495:-)

47” LED 3D-TV

PHILIPS 47PFL7606T

Philips 7606 med funktionen two player full screen gaming. Du kommer knappast tro dina ögon. Aldrig mer delad bild, alltid fullbild när även två personer spelar Xbox 360 i 3D. Action med häpnadsväckande detaljrikedom! Och Ambilights som låter ljuset från TV´n stråla ut på väggen.

2 par gaming 3Dglasögon ingår!

jpris: K amp an

Ord pr is:

9.995:-

12.995:Du spar ar 3.0 00:-

Kontantpris: 4.995:-

2 ÅRS

GARANTI

Med Telia Mobil Flex Medium 24 mån, 150 kr/mån i förhöjd avgift under bindningstiden.

a)

Kampanj

.222:-

3

2 st Xbox-spel ingår!

pr is:

Ord pr is:

4.995:-

5. 49 5:r

Kampanj

pr is:

3.495:-

Du spara

50 0:-

Ord pr is:

1:-

5.99 5:r Du spara 2.50 0:-

Audio Video

Audio Video

TOSHIBA C660-1C7

CANON EOS 1100 + 2 OBJEKTIV

SONY NEX5 ZOOM KIT + 18-55

SAMSUNG GALAXY SII I9100

Mycket för pengarna. Perfekt 15,6” dator för den vanliga användaren när det gäller mail, surf och sociala medier. E300 processor och 4 GB internminne samt 320 GB hårddisk.

Digital systemkamera med två objektiv Canon 18-55f/3,5-5,6DCII samt SIGMA AF70300/4-5,6 DG, 12 megapixel, 2,7” LCD-skärm, filmning i HD.

Slimmad, lätt och kompakt design. 14,2 megapixel, stor bildsensor – för högupplösta bilder med lågt brus. HD-videoinspelning och system för utbytbara objektiv.

Inga begränsningar. Mobilen har den senaste versionen av operativsystemet, Android 2.3. Smartare mobil med det allra senaste vad det gäller hård och mjukvara samt operativsystem.

Erbjudanden gäller så långt lagret räcker, dock längst till 24 december 2011 om inget annat anges. Vi reserverar oss för feltryck och förändringar som uppstått under annonsens produktion.

T! PE TRgA17ÖP EX -16 10 /12 rda Lö Söndag 18 /12 13 -16

Kampanj

pr is:

2.995:-

Ord pr is:

3.99 5:-r Du spara 1.00 0:-

AUDIO VIDEO - OSBY

SONY KDL-32BX320

Begränsat antal!

Snygg design med HD Readyprestanda. 32-tums HD Ready LCD-tv med detaljrika bilder och multimedieanslutningar.

Du vet väl att

– en sund affär

vi har öppet...

Västra Storgatan 41 • Tel 0479-104 14 Öppettider: mån - fre 10-18, lör 10-13

Osby

Alla dagar 8-21

Priserna gäller t o m sön 18/12 - 2011 eller så långt lagret räcker.

Johans Kök demonstrerar på fredag Janssons Frestelse och Köttbullar. JANSSONS FRESTELSE Johans Kök 500 g. jfr-pris 59:90/kg. Ord. pris 33:90/st.

2 för

59)=

KÖTTBULLAR Johans Kök 350 g. jfr-pris 85:42/kg. Ord. pris 35:90/st.

29)=S

Fredag 16/12 kl 10-17 provsmakar vi julens tomtegröt och saftsås!

– en sund affär

Missa inte våra erbjudanden i vår adventskalender. Den gäller fram till Julafton!

DEN SOM VÄNTAR PÅ NÅGOT GOTT... JULÅTERBÄRINGEN KOMMER I JANUARI.

Allt om Osby  

Allt om Osby lokaltidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you