Jaarverslag 2020

Page 1

Foto: Rick Akkerman

ALKMAAR MARKETING JAARVERSLAG 2020VOORWOORD

Met veel plezier bieden wij u hierbij het Jaaroverzicht 2020 van Alkmaar Marketing aan. Het is een ander jaar geworden dan wat we aan het begin voor ogen hadden maar ondanks alle beperkingen zijn we trots op het aantal activiteiten en de behaalde successen.

Er is veel van ons gevraagd in 2020, met name op het gebied van flexibiliteit. In tegenstelling tot andere jaren zijn dit jaar minder activiteiten ondernomen gericht op bezoekers. Des te meer op bewoners en bedrijven. Zo merk je dat in tijden van crisis partijen elkaar makkelijker vinden en is er grote bereidheid tot samenwerken. In dit overzicht zijn hiervan goede voorbeelden te vinden zoals de campagnes ‘Bezorgen in Alkmaar’ en ‘Ontdek je eigen stad, eet, drink, winkel en beleef lokaal’.

We sluiten het turbulente jaar 2020 hiermee af en ik wil alle medewerkers van Alkmaar Marketing en de VVV, de gemeente Alkmaar en al onze partners hartelijk danken voor hun bijdrage dit jaar. Dat de samenwerking in 2021 net zo intens mag worden met elkaar, maar dan wel zonder alle beperkingen. Blijf gezond!

Daarnaast is een intensieve samenwerking met verschillende partijen ontstaan om Alkmaar op een gastvrije manier toegankelijk te houden voor bewoners en bezoekers met inachtneming van de Corona richtlijnen, wat onder andere resulteerde in de campagne: ‘Houd het veilig, houd het rustig, houd het leuk’. Ook hebben we in 2020 flink wat nieuwe leden voor de Alkmaar PrachtstadClub kunnen verwelkomen. Daaruit blijkt dat ook het bedrijfsleven graag participeert in de activiteiten van Alkmaar Marketing. Wij zijn daar blij mee omdat we met die participatie nog meer van onze ambities kunnen realiseren.

Ger Welbers Directeur Alkmaar Marketing & VVV AlkmaarHET DOEL

DOELGROEPEN

De citymarketing van Alkmaar als geïntegreerde activiteit uit te voeren is het doel van Alkmaar Marketing, waarbij we ons richten op de segmenten bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten. Citymarketing is een belangrijk instrument om de economische positie te versterken en het welzijn van de bewoners, bezoekers en bedrijven te verhogen van de gemeente Alkmaar. Daarnaast beïnvloedt citymarketing ook het imago van de stad op een positieve manier en versterkt onze inzet het gevoel van trots en waardering.

Binnen de citymarketing is in algemene zin sprake van vier primaire doelgroepen:

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar door Covid-19. Ons doel hebben we daarom moeten bijstellen. In onze citymarketing hebben we ons vooral gefocust op bewoners en bedrijven/ondernemers. Dit om de economische positie van ondernemers te behouden (campagnes “Bezorgen in Alkmaar” en “Ontdek je eigen stad; eet, drink, winkel en beleef lokaal”) en zoveel mogelijk de veiligheid van onze bewoners te borgen (crowdmanagement; campagne “Houd het veilig, houd het rustig, houd het leuk”).

• Bezoekers - Nationale meerdaagse of dagbezoeker

Waar mogelijk, bij versoepelingen van de maatregelen van het RIVM, hebben we de stad Alkmaar en het Land van Leeghwater bij de nationale en regionale bezoekers op de kaart gezet als aantrekkelijke gemeente om te fietsen en te wandelen in het groen. Om dit allemaal te realiseren werkt Alkmaar Marketing nauw samen met publieke en private organisaties als overheden, culturele instellingen en ondernemers.

• Bewoners - Bewoners van gemeente Alkmaar - Bewoners van de regio Alkmaar (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard)

• Talenten - Kenniswerkers - ICT • Bedrijven - Alkmaar Marketing faciliteert en ondersteunt haar partners Alkmaar Marketing werkt voor deze doelgroepen met diverse persona's uit de Leefstijlvinder, van het NBTC en aan de hand van customer journeys.


Foto: Rick Akkerman


DE POSITIONERING VAN HET MERK ALKMAAR

We vinden met ons allen alles belangrijk en uniek en daardoor ontstaat een versnipperd en onduidelijk beeld van Alkmaar. Er moeten keuzes gemaakt worden. Gebaseerd op realiteit, doelgroep en langetermijneffect. Een duidelijk pad voor de stakeholders en voor de doelgroepen. Flexibiliteit is mogelijk als het maar helder is dat het in dienst staat van een groter geheel. We kiezen voor zaken waar Alkmaar uniek in is en die doelgroepen belangrijk vinden. Alkmaar heeft een aantal unieke en onderscheidende kenmerken. De geschiedenis van Alkmaar als Kaasstad en handelsstad, een cultuurhistorische stad waar gezellig gewinkeld en uitgegaan wordt, de gemoedelijkheid, ‘klein Amsterdam’ en een prachtige voortuin waar bijzondere verhalen aan ten grondslag liggen. Alkmaar wordt gezien als historisch, aantrekkelijk, bruisend, sfeervol, vriendelijk, gezellig, gastvrij en traditioneel.

Door Covid-19 en de veranderde behoeften vanuit de markt en de doelgroepen heeft Alkmaar Marketing dit jaar gekozen voor een focus in de profilering op: • • •

Cultuurhistorie Kust en landelijke omgeving Met de merkwaarden: verrassend en verbindend


Foto: Rick Akkerman


CITYBRANDING Alkmaar Marketing gebruikt een aantal middelen om met het Alkmaarse verhaal, de doelgroep aan zich te binden en ermee te informeren en inspireren.

DOELGROEP: (REGIO) BEWONERS ALKMAAR PRACHTSTAD MAGAZINE Het Alkmaar Prachtstad Magazine is het blad dat (regio)bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten van Alkmaar lezen voor inspiratie en informatie over de stad en haar omgeving. Het magazine staat vol met uitgaanstips, interviews en inspiratie. De waardering van het Alkmaar Prachtstad magazine ligt op een 8+ (lezersonderzoek juni 2020). Het blad valt op de deurmat bij 103.000 huishoudens in de gemeente Alkmaar en haar omliggende gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk. Daarnaast wordt het magazine verspreid in de binnenstad en bij campings, hotels en horeca in het buitengebied en langs de kust (5.000 stuks). De planning van het magazine was om deze in 2020 vier keer uit te geven (een voorjaar-, zomer-, najaar- en wintereditie). Echter hebben we halverwege maart het magazine op het allerlaatste moment moeten annuleren. Deze stond namelijk vol met evenementen die vanwege het Covid-19 niet door konden gaan. In juni, september en december is het magazine uitgebracht boordevol mooie verhalen, nieuwe hotspots en Coronaproof tips.


WEBSITE ALKMAAR PRACHTSTAD AlkmaarPrachtstad.nl is de ruggengraat van alle communicatie. Hier vinden (regio)bewoners en (inter)nationale bezoekers informatie over Alkmaar, o.a. mogelijkheden voor overnachten, evenementenkalender, winkels en horeca. De website geeft een goed overzicht en je vindt er inspiratie met een complete UIT-agenda, leuke blogs met tips en alles over winkelen. Tot Corona half maart om de hoek kwam kijken. Evenementen werden geannuleerd of uitgesteld, horeca werd gesloten en bewoners dienden zoveel mogelijk thuis te blijven. Vanuit Alkmaar Marketing hebben we op AlkmaarPrachtstad.nl zo snel mogelijk een 'Corona update' pagina aangemaakt, met daarin alle maatregelen vanuit de gemeente en RIVM. Maar ook met de mogelijkheden en manieren om het bezoek aan de stad zo gastvrij en veilig mogelijk te maken; zoals Druktemeter WhatsApp, looproutes, cityhost, gratis toiletten en bewaakte fietsenstalling. Omdat het advies was om zoveel mogelijk thuis te blijven, hebben we onze UIT-agenda veranderd in de Thuisagenda. Waar onze Uitagenda normaal gesproken met duizenden bezoekers per dag de meest bezochte pagina van onze website alkmaarprachtstad.nl is, gingen de evenementen in de stad nagenoeg allemaal niet door. Om (regio)bewoners toch van leuke content te voorzien, hebben we een Thuisagenda in elkaar gezet met tal van leuke (Alkmaarse) dingen die je in en om het huis kunt doen. Van virtuele pubquiz tot kleurplaat van de kaasmarkt, en van online theatervoorstellingen tot Alkmaarse boeken en series. Hoewel de evenementen in de stad niet door konden gaan, was er online van alles mogelijk. In samenwerking met de Alkmaarse nachtburgemeester Robert-Jan Wille organiseerden we in maart de online Alkmaar Prachtstadbingo. Het was een groot succes met veel deelnemers, prijzen van lokale ondernemers en veel positieve reacties.

Voor de ondernemers hebben wij in samenwerking met Alkmaars Bolwerk en de gemeente Alkmaar de website 'Bezorgen in Alkmaar' opgezet. Op deze site hebben we in een kort tijdsbestek een overzicht gemaakt van alle Alkmaarse horeca, winkels en diensten waar je online kan bestellen. Dit om verkoop online te stimuleren en de horeca en winkeliers te ondersteunen.


Cijfers Covid-19 heeft een behoorlijk impact op het aantal bezoekers op de website alkmaarprachtstad.nl. In 2020 kwamen er 330.622 bezoekers naar de site (-30% t.o.v. 2019 waarin ook EK Wielrennen plaats vond). Het totaal aantal bekeken pagina's bleef dit jaar onder het miljoen, namelijk 995.410 pagina's, waarvan bijna 743.000 unieke paginaweergaven.

Vrouw Man

Onze kernpagina’s evenementen, winkelen en eten & drinken werden minder bezocht dan eerdere jaren. Daarentegen is de sessieduur met 15% gestegen: van 1.30 min in 2019 naar 1.44 min in 2020. Ook de gemiddelde tijd op een pagina steeg met 23% naar 1.28 min. Als we kijken naar de doelgroep komt 24% van de bezoekers uit Alkmaar, 12% uit regio Alkmaar, 15% uit regio Amsterdam en 10% uit andere grote Nederlandse steden. Totaal komt 63% van de bezoekers via zoeken op Google op de website van alkmaarprachtstad.nl terecht, 13% door direct de url in te typen en 10% via social media. Zoekresultaat posities (SEO) De organische resultaten van Google zijn de belangrijkste noteringen waarop je gevonden wilt worden bij goede zoekwoorden. Alkmaar Prachtstad is zeer goed vindbaar op de voor haar belangrijke zoekwoorden, zoals: - Winkels Alkmaar - Dagje Alkmaar - Winkelen Alkmaar - Koopzondag Alkmaar - Evenementen Alkmaar - Weekendje Alkmaar - Uitagenda Alkmaar - Overnachten Alkmaar - Eten Alkmaar - Alkmaar Centrum - Havens Alkmaar - Bereikbaarheid Alkmaar

*In de bijlage vind je een totaal overzicht van de online cijfers

Nieuwe bezoeker Terugkerende bezoeker


SOCIAL MEDIA Het doel van de inzet van social media is het informeren en inspireren van (regio)bewoners en bezoekers, het aangaan van interactie en het creëren van ambassadeurs voor de stad. 2018: 15.700 likes 2018: 3860 volgers 2018: 535 volgers 2018: 2624 volgers

2019: 18.644 likes 2019: 5.902 volgers 2019: 920 volgers 2019: 2.764 volgers

2020: 21.173 likes (+14%) 2020: 8.742 volgers (+48%) 2020: 1.270 volgers (+38%) 2020: 2.894 volgers (+5%)

Ondanks de rare periode groeide Alkmaar Prachtstad in het jaar 2020 harder dan ooit tevoren op social media. Op alle kanalen is een stijging te zien. In totaal bereikte we met onze sociale media kanalen bijna 3 miljoen mensen. In juni bereikte het aantal volgers op Facebook de mijlpaal van 20.000 volgers en ook Instagram groeide hard. Dat vierden we met verschillende winacties, waarbij lokale ondernemers mooie prijzen verlootten onder onze volgers. Totaal hadden we via onze socials een bereik van 2,8 miljoen. Video Om alle Alkmaarders een hart onder de riem te steken in deze gekke tijd, vroegen we verschillende bekende Alkmaarders om een boodschap in te spreken. Binnen no time stuurden talloze bekende gezichten uit de stad een videofragment op. Van burgemeester Bruinooge tot Kaasvader Willem Borst en van sporter tot ondernemer. We maakten er een hartverwarmde compilatievideo van die we deelden op social media.


NIEUWSBRIEVEN Alkmaar Marketing distribueert diverse nieuwsbrieven. Afhankelijk van de ontvanger worden daarmee verschillende groepen geïnformeerd over wat zich in Alkmaar afspeelt. In 2020 zag je bij de Alkmaar Prachtstad nieuwsbrief een groei in het aantal abonnees, mede door de pop-up die op de website staat. De openingsrate is hoog en lag gemiddeld op 37% (een openingsrate van 30% is volgens bronnen goed te noemen). AlkmaarPrachtstad (consument) AlkmaarPas (consument) Stijging van 16,5% naar 9.464 abonnees Daling 2% naar 8.057 abonnees

De AlkmaarPas nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd naar pashouders en heeft een openingsrate van gemiddeld 38%. Om haar stakeholders en strategische partners goed te informeren over wat Alkmaar Marketing allemaal doet, werd ieder kwartaal een stakeholders nieuwsbrief verstuurd. Deze had gemiddeld een openingsrate van 42%. Stakeholders nieuwsbrief (B2B) Stijging van 43% naar 509 abonnees


CITYDRESSING Citydressing versterkt het imago van de stad. De regie en uitvoering van citydressing ligt bij Alkmaar Marketing aan de hand van een protocol.

Banieren Naast de parkeergarage Karperton en billboards heeft Alkmaar Marketing ook banieren hangen op 8 locaties door de stad.

Parkeergarage Karperton Het spandoek aan de parkeergarage Karperton is voor ons een mooie uiting om het imago van Alkmaar te versterken. Op het spandoek communiceren we normaliter de diversiteit aan USP's van Alkmaar (cultuurhistorisch, winkelen, sport/recreatie, kaas, A-evenementen). In 2020 hebben we het spandoek gebruikt om de ondernemers te ondersteunen met de campagne: "Ontdek je eigen stad; eet, drink, winkel en beleef lokaal."

Standaard hangen de banieren die het imago van de stad Alkmaar versterken. Bij bijzondere evenementen en activiteiten worden deze banieren vervangen door speciale versies t.b.v. de promotie van A-events of brandevents. Zoals bijvoorbeeld afgelopen jaar voor het evenement Wonderlicht. Na half maart zijn de banieren vooral ingezet voor de campagnes "Ontdek je eigen stad" en "Bezorgen in Alkmaar".

Billboards Langs de ringweg van Alkmaar staan meerdere billboards waaraan Alkmaar Marketing invulling mag geven. Voor Covid-19 hebben we samen met een aantal partners, zoals IT=Alkmaar, Wonderlicht en de culturele sector voor alle 16 vlakken uitingen verzorgd, die stadsbreed worden gedragen en laten zien dat er in Alkmaar meer dan genoeg te beleven valt. Toen de maatregelen versoepelden hebben we de billboards gebruikt om de campagnes "Ontdek je eigen stad" en "Bezorgen in Alkmaar" onder de aandacht te brengen.

Mupi's Alkmaar Marketing heeft ook een regierol over 8 MUPI's in de stad. Samen met de culturele sector vullen wij deze elk jaar met evenementen die dat jaar plaats vinden in Alkmaar.


CITYFILM EN FOTOGRAFIE In het najaar is er een cityfilm van Alkmaar gemaakt die vanaf het voorjaar 2021 op tal van plekken te zien zal zijn. Hierin tonen we (regio) Alkmaar aan de hand van mooie, verrassende en verbindende beelden. En uiteraard met Alkmaarse filmsterren, een Alkmaarse filmmaker én met de geweldige hulp en medewerking van talloze ondernemers uit de stad en regio.

Daarnaast heeft fotograaf Rick Akkerman in april en september foto’s gemaakt in Alkmaar o.a. tijdens een stadswandeling, lunch, museumbezoek en fietsen en wandelen in het Land van Leeghwater. Deze foto's worden gebruikt voor onze communicatiemiddelen en diverse campagnes van Alkmaar Prachtstad.DOELGROEP: (INTER)NATIONALE BEZOEKERS

STADSPLATTEGROND Elk jaar wordt er in een oplage van 80.000 stuks een stadsplattegrond geproduceerd. De stadsplattegrond wordt verspreid in de stad en in de regio gedistribueerd bij ondernemers, hoteliers, horeca, rederijen en VVV. De plattegrond is voor bezoekers (en bewoners) gratis verkrijgbaar en heeft als doel het informeren van de (internationale) bezoeker. Begin maart lagen de dozen met onze gloednieuwe stadsplattegronden gedrukt en wel klaar. Helaas bleek door Corona veel informatie op de plattegrond niet meer te kloppen (bijv. data voor evenementen, tijden van kaasmarkt). In no time produceerden we een actuele en Coronaproof versie, waardoor bezoekers goed geinformeerd op stap konden in onze stad en omgeving.

GROETEN-UIT NIEUWSBRIEF Na het succes van de Groeten uit Alkmaar-nieuwsbrieven van vorig jaar, sturen we begin oktober een nieuwe editie uit naar een mailbestand met 1.000 Nederlandse adressen. Deze update zit vol Alkmaar-inspiratie, waarmee we inzetten op een herhaalbezoek aan onze stad in de koudere maanden. Ook diverse hotels versturen deze nieuwsbrief aan (oud)-gasten om hen te verleiden om nogmaals naar Alkmaar te komen. De nieuwsbrief werd door 61% geopend.


WEBSITE VISITALKMAAR.COM

De internationale bezoeker kan informatie vinden op onze website visitalkmaar.com. De website is te lezen in het Engels, Duits en Frans. De website is vernieuwd met nog meer Alkmaar-inspiratie: blogs over fijne koffietentjes, fijne lunchtenten en gezellige terrassen, maar ook fietsroutes. Het aantal unieke bezoekers dat visitalkmaar.com bezocht is ten opzichte van vorig jaar met 30% gedaald naar 29.365 bezoekers. Dit is grotendeels te wijten aan de Coronacrisis. De lockdown ging medio maart in, reizen werd afgeraden en ook de toeristische Kaasmarkt kon niet doorgaan. Daarnaast vond in 2019 ook het EK Wielrennen plaats wat tot veel bezoekers leidde op visitalkmaar.com (ruim 11.000 bezoekers). Totaal waren 76.517 paginaweergaven (60.399 unieke paginaweergaven) en lag de gemiddelde tijd op de pagina op 1.35 minuten (2% hoger t.o.v. 2019). De meeste bezoekers kwamen op de website van mei t/m september.

Als we kijken naar de doelgroep trekt de website visitalkmaar.com met name Duitse bezoekers aan (46%). Totaal is 59% vrouw en 41% man en de grootste piek qua leeftijd zit in de 25 - 34 jaar. Bijna 85% van de bezoekers komt voor het eeerst op de website, ruim 15% is terugkerende bezoeker. 80% van de bezoekers komt op de website terecht via het zoeken op Google en 11% direct op de website. De top-3 best bezochte pagina's was -net als vorig jaar- parkeren, winkelen en openingstijden (alle in Duits). Ook is er vanwege het Coronavirus een landingspagina gemaakt met meer informatie over de gevolgen voor alle evenementen, horeca en winkels in Alkmaar. De pagina's met informatie hierover zijn bijna 3.500 keer bezocht.

Vrouw Man

Nieuwe bezoeker Terugkerende bezoeker


Foto: Rick Akkerman


CAMPAGNES Voor 2020 hadden we veel campagnes op stapel staan, zoals een bezoekerscampagne voor de kaasmarkt voor de (inter)nationale bezoeker en een winkelcampagne voor de regiobewoner. Helaas konden deze door Corona niet doorgaan. In plaats daarvan hebben wij in een mum van tijd het concept en de campagnes 'Bezorgen in Alkmaar', 'Ontdek je eigen stad' en de Crowdmanagement campagne 'Houd het veilig, houd het rustig, houd het leuk' - ontwikkeld en gelanceerd. WONDERLICHT Nog voor de Coronacrisis vond het nieuwe winterevenement Wonderlicht plaats in Alkmaar, van 14 t/m 16 februari. Een magische theaterwandeling met licht, vuur en internationale acts, een mooi evenement in het Valentijnsweekend. Het evenement hebben we ondersteund middels een campagne om de naamsbekendheid in de regio te vergroten en hierdoor bezoekers te trekken. Omdat het een uniek evenement is in Nederland wilden de NS Wonderlicht meenemen in hun Valentijncommercial, die op beeldschermen in 400 treinen werd afgespeeld. Doelgroep: (Regio) bewoners en nationale bezoekers Campagneperiode: 27 januari t/m 16 februari 2020 Resultaten campagne:


BEZORGEN IN ALKMAAR In maart lanceerden we in samenwerking met het Alkmaars Bolwerk en met steun van Gemeente Alkmaar www.bezorgeninalkmaar.nl, om de lokale ondernemers te steunen in de zware Coronatijd. Op dit platform vindt de consument in één oogopslag alle winkels, horeca en andere dienstverleners die thuisbezorgen of waar je kunt bestellen en afhalen. In het kader ‘als je niet naar de stad kunt, komt de stad wel naar jou’. De ondernemers hebben het initiatief met open armen ontvangen: binnen enkele dagen meldden meer dan 150 ondernemers zich (kosteloos) aan. De landingspagina bleef het hele jaar up to date en werd aangevuld met allerlei menu's en acties. Wat begon als een spontaan initiatief, groeide al snel uit tot een drukbezocht platform. Doelgroep: Bewoners Campagneperiode: Maart t/m december 2020 Resultaten campagne:


ONTDEK JE EIGEN STAD In juni lanceerden wij onze campagne ‘Ontdek je eigen stad; eet, drink, winkel en beleef lokaal'. Met deze campagne wil Alkmaar Marketing de (regio)bewoners van Alkmaar inspireren en stimuleren om naast de bekende plekken ook de verborgen parels te ontdekken. Hiermee steunen we de lokale ondernemers en culturele instellingen door de hele stad en zorgden we voor spreiding. De gezichten van de campagne zijn allemaal Alkmaarse ondernemers. Doelgroep: (Regio) Bewoners Campagneperiode: Juni t/m december 2020 Resultaten campagne:

ONTDEK JE EIGEN REGIO Hoe goed ken jij je regio? Weet jij wat er allemaal te doen is? Voor de regio draaiden we de campagne 'Ontdek je eigen regio'. Veel regiobewoners blijven deze zomer thuis en gaan niet op vakantie. Een kans voor toeristische aanbieders om het aanbod van activiteiten onder de aandacht te brengen bij ouders die op zoek zijn naar Coronaproof tips in de omgeving van Alkmaar waar ze met hun kinderen naar toe kunnen. Doelgroep: Gezinnen in de Regio Alkmaar Campagneperiode: Juni t/m september 2020 Restultaten campagne:


Foto: Rick Akkerman


LANDELIJKE CAMPAGNE VOOR ALKMAAR Toen de maatregelen werden versoepeld zijn wij gelijk de landelijke campagne gestart 'Alkmaar, de cultuurhistorische stad tussen groen en de kust' om de nationale bezoeker te verleiden voor een meerdaags bezoek aan (regio) Alkmaar. Door te laten zien hoe ruimtelijk de stad is, en Alkmaar te positioneren als stad tussen het groene buitengebied en de kust in.

PLUS reisspecial

Doelgroep: Stellen 35+ (persona: Danielle en Hans) Campagneperiode: Juni t/m september 2020 Resultaten campagne:

Villa d'Arte

MAX-magazine

AD-magazine


Foto: Rick Akkerman


ALKMAAR ONTZET Al jaren verzorgt Alkmaar Marketing de regiocampagne voor de Victoriefeesten en Alkmaar Ontzet. Dit jaar waren er vanwege het virus minder festiviteiten dan voorgaande jaren, maar diverse partijen (o.a. horeca, musea, stadsgidsen en de 8 October Vereeniging) kwamen met een alternatief programma dat we vanuit Alkmaar Marketing onder de aandacht brachten. Doelgroep: Regiobewoners Campagneperiode: September en oktober 2020 Resultaten campagne:


Foto: Rick Akkerman Foto: Rick Akkerman


SAMENWERKINGEN HOTELS EN TOERISTISCHE AANBIEDERS

WONEN

RONDLEIDING FRONTOFFICE MEDEWERKERS In samenwerking met alle hotels en alle toeristische aanbieders hebben we een 2-daagse rondleiding georganiseerd voor alle front office medewerkers van de hotels naar diverse musea en bezienswaardigheden. Met als resultaat dat de front office medewerkers goed op de hoogte zijn van het aanbod in de regio, mooie persoonlijke verbindingen en zeer positieve reacties.

ONTWIKKELING KANAALZONE Eén van de ambities van Gemeente Alkmaar is de ontwikkeling van de Kanaalzone. Met de Omgevingsvisie Alkmaar 2040 is aangegeven dat het kanaal de verbinder wordt in de stad. Om deze ambitie op te pakken, is het neerzetten van een goed gebiedsmerk noodzakelijk. Een merk waar mensen zich mee willen verbinden: waar ze willen wonen, werken en recreëren. De gemeente heeft Alkmaar Marketing de opdracht gegeven een sterk en onderscheidend gebiedsmerk te ontwikkelen. DAY Creative helpt ons daarbij. Er is in nauwe samenspraak met elkaar en bestaande stakeholders een sterk en onderscheidend gebiedsmerk ontwikkeld.


Foto: Ritske Velstra


CORONA TASKFORCE Begin april is het idee van een Taskforce ontstaan: een gezelschap dat nadenkt over en bijdraagt aan een spoedig herstel van (de economie in al haar facetten van) Alkmaar tijdens en na de Coronacrisis. Een groep krachtige ondernemers, bestuurders, ambtenaren en andere betrokkenen. De Taskforce werkt samen met Alkmaarse organisaties, groot en klein. Uiteindelijk is er een overall doel: Alkmaar sterker uit deze crisis te laten komen. Alkmaar Marketing-directeur Ger Welbers is voorzitter van dit gezelschap. Inmiddels houdt deze Taskforce zich bezig met ideeën voor de korte, midden en lange termijn. Een concrete uitkomst is o.a. het Stimuleringsfonds. LANDELIJK CAMPAGNE 'HIER MOET JE ZIJN' VAN NBTC Het Coronavirus raakte de Nederlandse toerismesector ongekend hard. Een landelijk beoogd hersteloffensief is daarom voor de lange termijn noodzakelijk. Samen met partners werkte de NBTC aan de campagne 'Hier moet je zijn', met als doel een maximale samenhang te creëren tussen provinciale en lokale initiatieven. Zodat - zodra Nederland daar weer klaar voor is -, we weer toeristisch bezoek kunnen aantrekken. Ook wij werkten aan deze campagne mee om continu via onze social mediakanalen met de #hiermoetjezijn de Nederlanders te laten zien hoe mooi Alkmaar en omstreken is. CROWDMANAGEMENT IN DE STAD In samenwerking met het Alkmaars Bolwerk, Gemeente Alkmaar en Ondernemend Alkmaar heeft Alkmaar Marketing aan het begin van de Coronaperiode de campagne gelanceerd 'Houd het veilig, houd het rustig, houd het leuk'. Deze campagne kwam tot uiting op onze websites, social mediakanalen en in lokale dagbladen om lokaal winkelen - uiteraard op een veilige en verantwoorde manier - te stimuleren.

MUSEA Toen de (meeste) musea weer open mochten, voerden we ook campagne om het museumaanbod in Alkmaar onder de aandacht te brengen. Dit doen we onder meer samen met Holland Boven Amsterdam (HBA). Zo is er op 30 mei een grote advertentie in het Noordhollands Dagblad verschenen, evenals een redactionele vermelding in het 100% NLmagazine en AD-magazine. Ook zijn de Alkmaarse musea eerder die maand in de zondagskranten van Rodi meegegaan.

AD-magazine


Foto: Rick Akkerman


BEDRIJVEN PRESENT YOUR STARTUP Present Your Startup is een programma bedoeld voor startende innovatieve ondernemers met een schaalbaar concept die klaar zijn voor een volgende stap. Na eerdere edities in Haarlem, Curacao en New York, kwam het programma in 2020 naar Alkmaar. Na de introductiedag in Het Nieuwe Warenhuis hebben 15 startups in maart deelgenomen aan de 5-daagse Academy. Corona heeft flinke impact gehad op het programma, de halve finale en finale werden dan ook uitgesteld. In juli vond de halve finale plaats in De Drukkerij via een livestream via NHNEXT. De finale in september in Theater de Vest was online te volgen. Present Your Startup is gewonnen door Airchip. We hebben dit project ondersteund met een pagina op de website en berichtgeving op LinkedIn. ALKMAAR IS TROTS OP AZ Wat keken we uit naar het moment dat we de AZ-selectie weer in actie konden zien. In de maanden dat het stil was in de stad, maakten we in samenwerking met AZ een video over de liefde voor Alkmaar en AZ, inclusief een prachtig gedicht van stadsdichter Joris Brussel. WERKEN IN DE IT-SECTOR Samen met IT=Alkmaar en de Gemeente Alkmaar zetten we met een toffe campagne de Alkmaarse IT-sector in de spotlight. Alkmaar blinkt uit in deze wereld en dat gaan we gezamenlijk niet alleen vertellen, maar met name laten zien. Op die manier willen we talenten in de regio die een uitdagende job zoeken beter informeren over alle mooie kansen die er in de stad liggen. De campagne zag je voorbij komen in online video's, op billboards langs de weg, op Tweakers, in een uitgebreid interview in het RAM-magazine en op nog veel meer plekken.


Foto: Rick Akkerman


NETWERK TOERISTISCHE AFTRAP Op 10 februari vond in Stedelijk Museum Alkmaar de toeristische aftrap plaats van Alkmaar Marketing en VVV Hart van Noord-Holland. Tijdens deze bijeenkomst sprak citymarketeer Melanie Goudsblom over de trends en ontwikkelingen in het toerisme en de kansen die dit biedt voor ondernemers. Als manager gastheerschap lichtte Miranda Tonkes toe wat de kenmerken zijn van de Duitse bezoeker. Daarnaast werden de plannen van Alkmaar Marketing en VVV Hart van Noord-Holland toegelicht.

1,5 METER BIJEENKOMST VOOR ONDERNEMERS Alkmaar in Zaken organiseerde naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet over de verdere versoepelingen van de coronmaatregelen op 1 juli een eerste 1,5 meter-bijeenkomst voor ondernemers en ondernemende mensen. Er werd met diverse gasten gesproken over hoe de regio Alkmaar intelligent uit de lockdown moet komen. De presentatie van het programma in HAL25 lag in handen van Robert-Jan Knook (ANP/BNR) en onze directeur Ger Welbers en werd live uitgezonden via de kanalen van Alkmaar Centraal.

BEZOEK MONA KEIJZER Op 19 juni bracht staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer een bezoek aan Alkmaar. Alkmaar Marketing heeft samen met Gemeente Alkmaar laten zien hoe een gastvrije en veilige binnenstad eruit ziet (met voorzieningen zoals o.a. gratis toiletwagens, een druktemeter-app, cityhosts en bewegwijzering). Ook hebben diverse ondernemers verteld hoe zij creatief hebben ingespeeld op de Coronamaatregelen.

BEZOEK AAN DE BINNENSTAD In oktober brachten onze waarnemend burgemeester Emile Roemer en wethouder Robert te Beest een werkbezoek aan het centrum van de stad. Zij spraken met bewoners, hoteliers, (horeca)ondernemers en winkeliers over de gekke tijd waarin we allemaal verkeren. Er ontstonden mooie gesprekken tussen de burgemeester, wethouder en ondernemers. NHNEXT TOERISME TOUR: BESTEMMING (ON)BEKEND - TOERISME IN BALANS Begin november schoof onze citymarketeer Melanie Goudsblom aan bij de live stream NHNEXT Toerisme tour met gespreksleider Thijs Pennink en andere gasten. Er werd gesproken over de vraag hoe er naar de nabije toekomst van het toerisme in de regio wordt gekeken. Twee weken later zat onze directeur Ger Welbers aan tafel. Er werd gesproken over de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de economie, de samenleving én de leefomgeving met elkaar in samenhang blijven in deze Coronacrisis.


ALKMAAR PRACHTSTADCLUB Alkmaar Marketing is gestart met een PrachtPartner programma. Hiermee brengen we bedrijfsleven, overheid en (culturele) instellingen samen. Als PrachtPartner ondersteun je enerzijds de marketingorganisatie en profiteer je anderzijds van allerlei voordelen die partners ontvangen. De PrachtstadClub van Alkmaar Marketing werd in 2020 vier fantastische partners rijker. In januari sloot de sportvereniging en evenementen-organisatie Le Champion zich aan als PrachtVriend. Een maand later mochten we Rabobank Alkmaar e.o. als nieuwste lid van de netwerkclub verwelkomen. In Coronatijd heeft Alkmaar Marketing de PrachtstadClub uit mogen breiden met Stichting Top Evenementen Regio Alkmaar (STERA) en ook de voltallige culturele sector in Alkmaar heeft zich aangesloten bij de PrachtstadClub. Tot slot heeft mediabedrijf Rodi Media zich als PrachtSupporter bij de netwerkclub van Alkmaar Marketing aangesloten en is daarmee het nieuwste lid van de snelgroeiende PrachtstadClub. PODCAST 'KOFFIE VOOR 2' Vanaf juli is Alkmaar Marketing podcasts gaan organiseren en opnemen in samenwerking met Alkmaar Centraal. In 'Koffie voor 2' spreekt Alkmaar Marketing-directeur Ger Welbers met ondernemende mensen uit diverse branches uit de stad. Waar halen ze hun inspiratie en energie vandaan, en waar zien zij kansen? Ze delen kennis en kunde en bespreken de economie en leefbaarheid van Alkmaar voor de komende jaren. De gasten die in de podcastserie voorbij zijn gekomen zijn o.a. Sophie van der Horst (Soepp), Patrick van Mil (Stedelijk Museum Alkmaar), Frits Westerkamp (8 October Vereeniging), Erna Winters (Bibliotheek Kennemerwaard) en Mirella Doss (DOSS Event Support). 'Koffie voor 2' is te beluisteren via Spotify en via de website en social media van Alkmaar Marketing en Alkmaar Centraal.


PERS & PR

VVV

Om de pers goed op de hoogte te houden over wat er in Alkmaar te doen is, maakt Alkmaar Marketing een persboek in diverse talen. Ook is er een speciale landingspagina voor de pers met een online beeldbank. Het bewerken van pers en het genereren van free publicity voor Alkmaar is van groot belang. Bewoners en bezoekers raken geïnspireerd door onze stad.

TRAVEL TRADE In november werd het online Travel Trade Event van het NBTC Holland gehouden. Manager gastheerschap VVV Hart van Noord-Holland Miranda Tonkes maakte mooie afspraken met Duitse reisorganisaties, die zeer geïnteresseerd waren in Alkmaar. Zodra het weer kan verwelkomen we de Duitse gasten met open armen.

In 2020 hebben we ondanks Corona veel free publicity gegenereerd voor Alkmaar. Een kleine greep: zo zond het programma Orange Fuzz een aflevering over Alkmaar uit waar miljoenen inwoners van Hong Kong naar keken, publiceerde Telegraaf VROUW in het najaar een mooi artikel "Alkmaar dol op mijn stad", kwamen de influencers van Be more Unicorn naar ons toe en besteedde het ANWB magazine Kampioen in oktober maar liefst 5 pagina's aan onze mooie stad (bereik: 5,4 miljoen lezers).

SAMENWERKING VVV & GLOBAL TOURS Op dinsdag 8 september tekenden VVV Hart van Noord-Holland en Globus Tours een samenwerkingsovereenkomst voor het organiseren van de VVV groeps-activiteiten in Alkmaar. Onder het betrouwbare VVV-logo bieden zij kwalitatieve arrangementen aan voor groepen. Met de slagkracht van Globus Tours kan er een nog groter publiek bereikt worden, met de vertrouwde service en gezichten. SAMENWERKING VVV & KAASMUSEUM VVV Hart van Noord-Holland en het Kaasmuseum hebben hun samenwerking geïntensiveerd. Het team van de VVV - dat in hetzelfde pand gevestigd is - gaat onder meer een rol spelen in de communicatie van het museum en de coördinatie van de vrijwilligers. Een moment dat in augustus door Hip Breebaart (voorzitter Stichting Hollands Kaasmuseum) en Ger Welbers officieel is beklonken.


Foto: Rick Akkerman Foto: Rick Akkerman


EVENEMENTENDESK De evenementendesk van Alkmaar Marketing denkt bij het organiseren van een evenement in de stad mee met organisatoren. De evenementendesk adviseert in data, locatie en planning én ondersteunt bij het vergunning- of subsidietraject. Alle informatie omtrent het aanmelden van evenementen, facilitaire zaken, subsidieaanvraag en vergunningen zijn duidelijk vindbaar op alkmaarprachtstad.nl/voor-organisatoren. Door Corona (en het aflasten/uitstellen van de evenementen) hebben we vanuit de evenementendesk helaas geen bijeenkomst voor organisatoren kunnen organiseren en dit jaar één in plaats van twee nieuwsbrieven verstuurd. Deze nieuwsbrief is in november naar alle organisatoren gestuurd (303 abonnees, openingsrate 49,5%). Naast alle lof voor de creativiteit en het continue snelle schakelen van de organisatoren stond de update ook vol nieuws. Onder meer over de vernieuwde aanmeldpagina voor evenementen, het Stimuleringsfonds/ Taskforce en de uitvraag voor een internationaal straattheaterfestival in 2021. Enquête Daarnaast is er in de nieuwsbrief een enquête uitgegaan om in kaart te brengen hoe de evenementendesk van Alkmaar Marketing de ondersteuning voor evenementenorganisatoren kan optimaliseren. Daarin hebben we partners gevraagd hoe zij onze steun ervaren. De resultaten en aanbevelingen waren positief. De sterkte punten: overview evenementen, verbindende factor, strategische keuzes van positionering evenementen, toegankelijkheid. Het enige verbeterpunt was om nog sneller terug te koppelen. Hier gaan we samen met onze samenwerkingspartners aan werken.

EVENEMENTENBEGELEIDING Jaarlijks begeleidt Alkmaar Marketing ongeveer 200 evenementen, groot en klein, met name op het gebied van promotie, maar ook op andere onderwerpen zoals het kiezen van een datum en het aanvragen van een vergunning. Dit jaar hebben we organisatoren vooral ondersteund in het zoeken naar mogelijkheden om een Coronaproof evenement neer te zetten, om te kijken naar alternatieve data en advies te geven over de mogelijkheden. Evenementen die we dit jaar hierin hebben begeleid zijn onder andere de Plus Wandel4daagse, Alkmaar Shopping Night en Alkmaar Tapt. Met de organisatoren die rondom kerst iets wilden organiseren zijn we om tafel gegaan. We hebben gekeken of we deze konden bundelen en er één geheel van konden maken. Partijen als de Oude Stad, DOSS Event Support en de ondernemersvereniging Alkmaar Bolwerk zaten aan tafel, waarbij de Grote Kerk en de Vest in een verder stadium ook benaderd zouden worden om het programma en de uitstraling op elkaar aan te kunnen laten sluiten. In de uitvraag voor het indienen van een projectplan voor een Internationaal Straattheater zijn we met organisatoren in gesprek gegaan. We hebben hen onder andere geadviseerd in geschikte data, advies gegeven in het vinden van (lokale) partijen voor samenwerking en ondersteuning en gekeken naar geschikte locaties. Daarnaast is er een aantal brandevents die we promotioneel extra onder de aandacht brengen zoals het Wonderlicht, het Alkmaar Light Festival en Alkmaar Ontzet.


Foto: Annette van Dijk - Leek


ALKMAARPAS Alkmaar Marketing geeft sinds 2009 de AlkmaarPas uit. De AlkmaarPas is een pas voor bewoners en bezoekers van Alkmaar waarmee zij korting krijgen bij een gevarieerd aantal ondernemers in gemeente Alkmaar. Bewoners en bezoekers kunnen de pas in 2020 voor € 15,- aanschaffen. Inwoners in gemeente Alkmaar met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm krijgen de pas gratis toegestuurd. De pas heeft voor ons een verbindende factor tussen bewoners en ondernemers. Pasverkoop In 2020 zijn totaal 4.411 passen verkocht waarvan 797 passen via de verkooppunten, 560 passen via de webshop en 3.054 passen via derden. Totaal waren er 11 fysieke verkooppunten verspreid over de gemeente, namelijk in het centrum, De Mare, Muiderwaard, Graft, De Rijp en Schermer. Alkmaar heeft daarnaast een webshop op www.alkmaarpas.nl waar de passen online worden verkocht. Aantal ondernemers In 2020 konden pashouders bij bijna 300 ondernemers terecht voor korting. Het aanbod is heel breed. Pashouders kunnen gebruik maken van aanbiedingen op het gebied van sport, cultuur, winkelen, horeca, persoonlijke verzorging, educatie en recreatie in Alkmaar en omgeving. Communicatie In 2020 heeft de AlkmaarPas gebruikt gemaakt van verschillende communicatiemiddelen. Voor de jaarlijke campagne is gebruik gemaakt van onder andere huis-aan-huis reclame, abri’s, 2-signs langs de weg, digitale borden en advertenties in de wijkkranten en andere drukwerken. Ook draaide er het hele jaar een bioscoopreclame in VUE Alkmaar. Foto: Rick Akkerman


Alle vaste en tijdelijke acties worden gecommuniceerd op de website (87.000 bekeken pagina's), de maandelijkse digitale nieuwsbrief (8.057 abonnees), via het Alkmaar Prachtstad Magazine, de maandelijkse spread in het Alkmaars Nieuwsblad, Heerhugowaards Nieuwsblad en Bergens Nieuwsblad en op Facebook (2.800 volgers). De maandelijkse uitjes voor pashouders zijn er vanwege de Corona niet geweest. Er zijn twee stadswandelingen georganiseerd met een kleine groep pashouders.

JEUGDFONDS SPORT & CULTUUR Sinds 2010 neemt Alkmaar Marketing de uitvoerende taken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur op zich. Dit fonds is bedoeld om kinderen van 4 t/m 17 jaar te ondersteunen waarvan de ouders een minimuminkomen hebben. Per kind is er € 225,- beschikbaar voor sport en € 425,- voor cultuur. Aanvragen hiervoor moeten via een intermediair (bijvoorbeeld een docent) worden ingediend.

PROJECTEN VOOR MINIMA Totaal zijn er 9.436 AlkmaarPassen verstrekt aan inwoners met een laag inkomen in gemeente Alkmaar. De pas hebben zij aan het begin van het pasjaar gratis thuisgestuurd gekregen. Aan deze AlkmaarPas zijn verschillende persoonsgebonden budgetten gekoppeld, te weten:

In 2020 zijn er 242 aanvragen binnen gekomen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur, 201 aanvragen voor sport en 41 voor cultuur. Totaal hebben 86 verschillende intermediairs een aanvraag ingediend.

• • • •

Jouw Eigen Voordeel (vanaf 12 jaar): bedoeld om lidmaatschap van (sport)vereniging te betalen, Connexxion buskaartjes, bioscoop, etc. Kinderen Doen Mee (van 4 t/m 17 jaar): bedoeld om het lidmaatschap van sport- en muziekverenigingen te betalen Shoptegoed (van 4 t/m 17 jaar): bedoeld om schoolspullen, sportspullen en kleding te kopen. Tegoed vrijwillige ouderbijdrage (van 4 t/m 17 jaar)

Naast de persoonsgebonden budgetten waren er dit jaar ook extra acties: • Kermistegoed waarmee kinderen muntjes konden krijgen voor kermisattracties. • Een gratis boekenpakket op te halen voor kinderen aangeboden door uitgeverij Clavis • De verloting van een gratis keepersset van AZ • Gratis mondkapje die per post werd toegestuurd • Er werden 100 gratis kerstbomen beschikbaar gesteld • Een aantal dierenartsen zijn aangesloten bij de AlkmaarPas waardoor mensen hun tegoed hier kunnen besteden.

Afgelopen jaar was er een mooi project welke werd opgezet in verband met de Coronacrisis: 'doorstart voor sport en cultuur'. Als gevolg van de Coronacrisis hebben sommige gezinnen (tijdelijk) minder inkomsten waardoor hun kind(eren) niet kunnen sporten of muziekles kunnen nemen. Ouders konden een aanvraag doen en € 50,- per kind ontvangen. Er zijn hiervoor 133 aanvragen ingediend.


BIJLAGE: ONLINE CIJFERS


BIJLAGE: FINANCIËLE CIJFERS Resultatenrekening (*) x 1000 euro, voor belastingen Subsidies Consumenten Bedrijfsleven Projecten & opdrachten Buitengewone baten Totale bedrijfsopbrengsten

2020

2019

541 37 152 52

529 33 131 127

782

820

Marketingkosten Personeelskosten Operationele kosten Totale bedrijfslasten Bedrijfsresultaat

398 312 157 867 -85

439 213 223 875 -55

Balans x 1000 euro Vaste activa Vlottende activa Liquide middelen Totale activa

2020

2019

31 186 433 650

24 354 401 779

Stichtingsvermogen Kortlopende schulden Totale passiva

368 282 650

453 327 779


ALKMAAR MARKETING Gedempte Nieuwesloot 50 1811 KT Alkmaar +31 (0) 72 512 10 70 info@alkmaarmarketing.nl www.alkmaarmarketing.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.