Page 1


P O R T F O L I O


TABLE OF CONTENTS

Extract from A room outside project, The Rose Garden, Florence


CURRICULUM VITAE

006

ACADEMIC WORKS ARCHITECTURAL DESIGN residential housing archeological museum nautic centre civic centre community centre exhibition pavilion small sacred space ashes temple

008 010 016 022 030 040 046 048 052

ARCHITECTURAL DRAWINGS

058

5


ALICE BANDINI QUARTINIERI

PERSONAL INFORMATION NAME: SURNAME: DATE OF BIRTH: BIRTH PLACE: ADDRESS: NATIONALITY: E-MAIL: TEL:

ALICE BANDINI QUARTINIERI 25/01/1993 FIESOLE, FI VIA XXXXXX, FLORENCE ITALIAN ALICE.BANDINI@ICLOUD.COM (+39) 349 6413672

Architecture, design, art and fashion lover. Passionate traveller.

ACADEMIC BACKGROUND 2012: since 2012:

High school leaving qualification in classical studies Architecture student at University of Florence (Master Degree)

EXTRACURRICOLAR ACTIVITIES 2015: Study trip in Portugal with professors Fabio Capanni e Roberto Bosi 2016: Photography workshop, University of Florence Temporary structures and exhibition design workshop, University of Florence 2017: Health and Safety in the Workplace certificate at any time: Pleasure and inspiration trips

OTHERS Mechanical and laser cutting experience, basic 3d printing knowledge.

6


LANGUAGES Italian (mother tongue): English (listening, speaking, writing): French (listen, speaking):

SOFTWARE SKILLS PLATFORM Mac OS X: Microsoft: CAD Autocad: Sketchup: ADOBE Photoshop: InDesign: Illustrator: Lightroom: IWORK Pages, Numbers,keynote: MS OFFICE Word, Excel, Power Point: 3D MODELING Rhinoceros: Sketchup: RENDERING Cinema 4d (+Vray): Artlantis:

7


ARCHITECTURAL DESIGN


SELECTED WORKS 2012-2017


RESIDENTIAL HOUSING IN SAMEDAN GRISONS, SWITZERLAND Professor: Arch. Alberto Manfredini Students: Alice Bandini Quartinieri Paola Bordoni

The project area is located in a mountainous country at an altitude of 1700 m asl, with an area of 1300 ​​ m2 and a slope of 30%. The agglomeration of the village has a dense urban nucleus, while all around the structure is surrounded by a widespread construction. Functional program mountain residence for holidays -s.l.p. constructed over ground / max 1200 m2 -h minimum 2,40 m (mountain regulations) -n.1 independent unit / 240 m2 n.2 four-room apartment 140 m2 n.2 three-room (110 m2 ca) n.6 two-room apartments (60 m2 ca) to provide box-cars and underground parking facilities (ski storage and sport equipment)

10


SITE PLAN

11


MAQUETTE (1:200)

12


BUILDING N.1

13


BUILDING N.2

14


INDEPENDENT UNIT

15


ARCHEOLOGICAL MUSEUM FLORENCE, ITALY Professor: Arch. Gabriele Bartocci Students: Alice Bandini Quartinieri Paola Bordoni The design of a new headquarters for the Archaeological Museum is at the gates of Florence. The area is located between Via Senese, a long ancient artery called Via Nazionale Romana connecting the city to Siena, and Via del PodestĂ , along which there are villas and private houses. Although close to the city, this area is a reality that still maintains a strong link with history and landscape, respecting the constitutive characters. Past-related constructions and natural elements have been studied and analyzed in the pre-design phase. Among them is the female religious institute of the Stimmatine Nuns in Via del PodestĂ , whose presence is strong both for its awfulness and its size, the Allori Cemetery, an evangelic eighteenth century cemetery in Via Senese, also lying on the hill on which stands, and the Charterhouse, monastery of the Carthusian Order rising on Mount Acuto. The Carthusian keeps the relationship with the area in which it engages. The enclosed and sheltered courtyards, the veiw on the landscape from the masonry openings create a perfect integration of interior and exterior. The same private residences maintain the natural harmony of the landscape, entering the context without any dominance and overriding the others. Each one has a flap of land, a garden or a closed or open yard, and at the same time protects from it with walls along the road that trace the path to follow. These are the themes followed for the definition of a project integrated into the territory. The Archaeological Museum will have to follow the coherence of the surrounding architecture and be coherent with it while maintaining the present equilibrium. Hence the choice of a position and a shape that is consistent with the dominant characters, the selection of materials of tradition.

16

SITE PLAN


INQUADRAMENTO

17


18

BASEMENT PLAN/ GROUND FLOOR PLAN/ FIRST FLOOR PLAN


19


20

VIEW OF THE SQUARE


EXPOSITION AREA

21


NAUTIC CENTRE BARBERINO DI MUGELLO, FI, ITALY Docente: Arch. Fabio Capanni Studenti: Alice Bandini Quartinieri Paola Bordoni

The area dedicated to the sports center is part of a wider urban planning planning where the goals are identified in the upgrading of an area dedicated to cultural events and sports activities in the town of Barberino di Mugello. The lake is located in a context of great landscape and architectural value, and despite the artificial nature of the basin, the trails are those of a natural lake surrounded by greenery; woods, crops and farmhouses surround its shores and many activities are practiced here, including canoeing, kayaking, sailing and windsurfing. The project want to facilitate and enable the development of these activities in this context, integrating itself into the territory, its shapes and colors. Earth and water. The nautical center is thought of as a single element, a stone block. The almost perfectly integrating roof keeps the building growing along the shore united. Towards the lake this block, apparently monolithic, open, loses its entirety, and is fragmented into five blocks, becomes excavated architecture that finds its composition in the purity of the volumes. The space is then shaped by full and empty scans, from the nature of this architecture: the subtraction. The environments look outward while maintaining a constant relationship with the place. The opening towards the outside is reinforced by the section of the roof that rises to the lake. Outside a staircase accompanies visitors to the entrance of the building. Walking the square, you will reach the panoramic terrace, and the stunning view of the lake is the protagonist. Light as material and material. In the project the light sculpts spaces and architectural forms, highlights the design and the purity of the volumes. The solids and the voids alternate; scanning volumes dictated by light accompanies the visitor along the passages between the environments and in the main double volume corridor. The large openings on the lake flood the environments, indoor and outdoor here.

22


SITE PLAN

23


24

BUILDING SCHEME


ELEVATION/ SECTIONS

25


VIEW FROM THE LAKE

26


VIEW FROM THE SQUARE

27


28

HALL


VIEW FROM THE ENTRANCE

29


LIMES. STONE BOUNDARY

MAGLIANO IN TOSCANA, GR, ITALY

Professor: Arch. Fabrizio Arrigoni Students: Alice Bandini Quartinieri Paola Bordoni

“Access” is the threshold, the between, the space defining being simultaneously inside and outside; or in Heidegger’s terms, “the being (t)here“.“The space between have the power to become symbols of exchanges and encounters” (Teyssot 2005). The project is part of the small urban center of Magliano in Tuscany, along the main street of the village. Via Garibaldi connects the two north and south gates of the ancient walls; along it is the square of the village,an outside room and nucleus of the old town, here are the main activities. Around, the complex of houses forms accidental perspectives, glimpses are disclosed and vital spaces are perceived. In this urban setting, the project is set up, and it aims to follow the two directions of the roadway on which it insists, while maintaining the character and nature of existing buildings. The central location of the project area allows the new building to have a strong connection with the country and its more public functions, respect the balance and the harmony of the urban conformation of the village, at the same time the new civic center becomes a hinge between the built and the campaign that opens behind it. The vacuum stops the curtain of the houses and allows the look to look further, opens the horizon to the outside, lets enter the silent countryside. Towards the landscape some terraces design and order the hill from which it is possible to observe the countryside. From here the area used for country events, open to the outside. The tower allows the connection between the two different dimensions, the event area and the country. The tower, the site’s identity, which is made up of the ancient walled city of the hamlet, is part of the project as a sign of renewal and transformation, of a change of function necessarily required by time. At the top of the tower a room is a viewport. In the balance of tones and colors the building keeps the nature of the village. The existing palaces are lined with plaster, to them differentiates the new intervention that through the use of stone wants to show its public character while maintaining the fundamental traits of the place, respecting the material and the time.

30

SITE PLAN


31


32

BUILDING SCHEME


CONSTRUCTION DETAIL

33


VIEW FROM THE SQUARE / VIEW FROM THE STREET

34


35


36


POLYFUNCTIONAL ROOM/ READING ROOM

37


MAQUETTE (!:200)

38


MAQUETTE (!:200)

39


POLYFUNCTIONAL CENTRE CAMAIORE, LUCCA, ITALIA Professor: Arch. Paola Gallo Students: Alice Bandini Quartinieri Martina Cecilia Benossi Paola Bordoni The project is located in the district of Capezzano Pianore in the town of Camaiore (LU), more precisely in the industrial area Le Bocchette where the Consortium is based. In recent years, it has been subject to considerable growth to think think about an extension of lots and environmental redevelopment with APEA instruments. So, taking into account these constraints, the overall intervention on the area was planned, allocating a lot to the realization of a multifunctional center. This complex, in addition to meet the typical needs of an industrial area, should serve as a reference point for social workers and the few locals. The APEA in fact is promoted also as an ecological industrial area wich considers the social aspect of its users. The intervention consists in the realization of a complex of two buildings that have distinct functions and work as autonomous bodies. The two blocks, however, are crossed by a road that is at the same time part of the project and the main axis of the urbanization of the area and which, overlapped by a pergola, allows the interaction between the two buildings. The whole shape derives from the analysis of the close link between the sea and the mountain that characterizes Versilia; it was therefore desirable to pay homage to this dichotomy by drawing a curved profile both in plan and in section. In the definition of the project, certain factors were also climatic factors. The aforementioned curvilinear pattern allows for winding in the direction of the warmest places so as to contribute to summer air conditioning. This attention has also suggested the internal distribution of environments, all of which have double exposure to allow cross ventilation. The same idea of ventilation was used in the covers. The desire to exploit the roof for solar capture has instead suggested the inclination of the slopes. Placement in the site, as mentioned above, allows to place the center in the park completely organically without a break between the two entities; this consideration is especially true for facades facing north to south of the building. On the western front, however, preference is given to open the access to the road keeping the most sparse vegetation to it to create a continuity with the road axis.

40


SITE PLAN

41


42

GROUND FLOOR PLAN/ FIRST FLOOR PLAN


ELEVATIONS

43


CONSTRUCTION DETAIL SECTION

44


VIEWS

45


TEMPORARY EXHIBITION PAVILION PIAZZA SIGNORIA, FLORENCE, ITALY Professor: Arch. Gabriele Bartocci Students: Alice Bandini Quartinieri

The structure at the center of the square alludes to the typical crumbling of the ruins, from which the artifact emerges, returning to light through the excavation. The lump opens in alternating degrees of different height marking the ascending and descending path in a varied way. From the ground, the statue emerges on the route of the ancient Roman walls as it did in the church of San Lorenzo in Arezzo in 1541, the year of its discovery. Minerva, goddess of war and protector of all forms of craftsmanship and industrialism, immediately attracted the attention of Cosimo I who wanted her part of her collection. On the occasion, it accompanies the numerous sculptural works of mythological and pagan tradition placed under the Loggia dei Lanzi. The oratory position invites passersby to listening tacitly.

46


47


SMALL SACRED SPACE Professor: Arch. Fabio Capanni Students: Alice Bandini Quartinieri Paola Bordoni

The space consists of two environments: the entrance and the true place of prayer. The first represents the passage between external and internal, hinge between the earthly dimension and the most intimate and spiritual one. This human scale space, and smaller in size, wants to accompany the visitor in his path of interiorization, leading him in the second environment. At the end of the path, a masonry stump is created, both side and cover, which connects the entrance to a larger space, the main one, devoted to prayer and reflection. Sacred space was interpreted as a gathering place, designed so that visitors can feel an emotional and sensory involvement, almost mystical, and may have the feeling of being completely enveloped in this atmosphere. This space is central, hence the choice of a regular and symmetrical shape such as the square. The heaviness of the masonry is lifted by the lightness of the light beams that penetrate and strike the inner walls. The interior is illuminated by a diffused light coming from openings on each side and on the cover, of varying size, studied according to modules and oriented with the aim of obtaining greater and more intense lighting.

48


SKETCHES

49


PLAN

50


SECTIONS

51


ASHES TEMPLE Professor: Arch. Fabio Capanni Students: Alice Bandini Quartinieri Paola Bordoni

The project was conceived in an unspecified place in a location in central Italy. Its function is to accommodate ashes and therefore the intent is to create a gathered, intimate and evocative environment of spirituality. We were so inspired by the Greek temples, symbols of a pagan culture in which cremation was the funeral practice most common and widespread. The plan is marked by a rectangular exterior loggia and on its perimeter (external and internal), cells are accommodated. We wanted to create a fence conceived as a porch wall and inhabited by the cells that host the dust; an uninterrupted path, save the entrance, created by the subtraction of the two central pillars. The scanning of light and substancel is dictated by the pillars located on the perimeter of the structure and on the inside, on the lower plane, where they are spaced from the wall in such a way as to create a cut for the passage of light. The zenithal opening of the cover above the stairs allows light to enter the ground floor, illuminating it lightly on the side walls. The light accompanies those who enter the stairs, leading it downstairs. This opening has a strong symbolic value, a link between earthly life and the celestial dimension, allowing the glimpse to the sky to have a direct relationship with the outside.

52


SKETCHES

53


BASEMENT PLAN/ GROUND FLOOR PLAN / ELEVATION

54


ELEVATION / SECTIONS

55


VIEW FROM THE SQUARE

56


INTERIOR

57


ARCHITECTURAL DRAWINGS

58


SELECTED WORKS 2012-2017

59


60


COUNTRYSIDE COTTAGE

61


62


TABERNACLE IN FLORENCE

63


64


COUNTRYSIDE SITE PLAN

65


66

Architectural portfolio  
Architectural portfolio  
Advertisement