Page 1


University Projects A place for rainy days

3-7

Benedict’s Place

8 - 11

Scottish library of British literature

12 - 15

Monument Gallery

16 - 19

Terebra Pavilion

20 - 21

Competitions Newmains FC Clubhouse

22 - 23

Built projects The Black Shed

24 - 25


To Play: An undergraduate thesis Location: Cathcart Road, Glasgow Method: Hand-drawing, AutoCAD, SketchUp, Illustrator, Photoshop, Enscape Time: February - April 2021

‘A place for rainy days’ seeks to reconnect the fragmented community of the Gorbals to share stories, experiences and adventures from all cultures and backgrounds. Formerly, the Caledonia Road church, a place for rainy days, will become a symbol of community spirit once again. Storytelling is an activity which has been practised by all generations and cultures, it allows us to learn from one another and break down the cultural and social differences that often lead to intolerance within communities. Scotland is no stranger to storytelling and having a second centre for Storytelling in Scotland’s largest city helps to solidify it’s recognition of storytelling as an important tradition that should be cherished and protected for future generations. Unfortunately classified as ‘at risk’, Thomson’s Grade A listed Caledonia Road church is the perfect site for this new project. By injecting life back into the ruinous site, the work of Thomson will be appreciated and enjoyed anew. The new centre responds to Thomson’s characteristic style with a subtlety and respect that seeks not to overshadow theformer church but to highlight it’s architectural significance.

Arrival

3


South Elevation

Storytellers Court

4


East Elevation

‘The Cèilidh and these tales, older than the languages which now recall them, weave the people together, give the people a sense of who they are and where they come from.’

Storytelling spaces

5


Site section


To Live/To Work: Urban Housing Location: Candleriggs Quarter, Glasgow Method: AutoCAD, SketchUp, Illustrator, Photoshop, Enscape Time: September - November 2020

“As it’s form blurs, architecture will exist where, like a cloud, the boundary between the inside and outside grows ambigous” - This quote by Japanese architect Sou Foujimoto speculates the future of our built environment, if we look back 5000 years at our own architectural heritage we can see how his ideas of a blurred threshold between inside and out were being unknowingly practiced by our ancestors, who made use of the local materials to create primitive dwellings out of the earth. This served as an important inspiration for the scheme. Tasked with designing in and more importantly for the city, the proposal, Benedict’s place, is focused on tackling the growing homeless population of Glasgow. Through analysising the minimal homeless facilities scattered throughout the city, I have identified an opportunity to create a centralised hub for homeless support within the city, setting the example for future schemes to be implemented into a broader context.

Circulation as an extention of the flat

8


Sectional Laser cut model

ic

etr

tte

Ma

ne iso

m Iso

9


First floor plan

West elevation

10


Ground floor detail Concrete vault light Growing medium Filter fleece Drainage layer Profiled metal deck Insulation

Rammed Earth w/ Rebar

Service cavity Concrete slab Rigid insulation Binding sand Hardcore

North elevation

11


To Share: Knowledge - A Study Library Location: St Andrew’s Cathedral, St Andrews Method: AutoCAD, SketchUp, Illustrator, Photoshop Time: February - May 2020

We were given a brief to design a study library in the historic town of St Andrews. I selected a plot within the cathedral grounds surrounded with sensitive context - this influenced the choice of materials and my approach to the design. After struggling to read aloud Robert Burns’ ‘To A Mouse’ to my unit, I was inspired to focus my library on British Literature in all it’s native languages. Reading this poem created its own interpretation for each individual listening, regardless of the ‘true meaning’ - this feeling of inclusivity to foreign literature was what I wanted to emulate in the design. By organising the layout and circulation to provide a direct interconnectivity of languages, the library aims to bring people of all nationalities together to have meaningful discourse on our differences and more importantly our similarities. Commendation 2020

Library interior

12


13

Exploded axonometric of library tower


Ground floor

plan

2

3 4

1

5

6

7 8

10

Key: 1. Display walk 2. Bike storage 3. Private Garden 4. Residence 5. Lecture Room 6. Couches 7. Exhibitions 8. Staff Room 9. Lockers 10. Archive

9

East elevation

14


Perspective Section

“I’m truly sorry Man’s dominion Has broken Nature’s social union, An’ justifies that ill opinion Which makes thee startle At me, thy poor, earth-born companion An’ fellow-mortal!”

15


To Engage: A Gallery in the City Location: Glasgow Green, Glasgow Method: SketchUp, Photoshop Time: September - November 2019

Monument Gallery is a gallery situated on the edge of Glasgow Green, designed to display work for Scottish artist Toby Paterson - featuring a mixture of paintings, reliefs and sculptures. Inspired by traditional Scottish architecture, a thick, brick materiality was chosen to carve out openings in the walls and play with angles to create unique ways in order to experience the artwork. The building’s programme is oriented around a predefined ‘route’ that takes the user up through various levels in the gallery until they are rewarded with the final payoff view of Paterson’s soft boundary sculpture, previously hidden. The Gallery’s arched forms are referenced from the nearby McLennan Arch whilst it’s slender colonade further draws inspiration from the High court opposite - noted in review as truly ‘Scottish’ and reminiscent of the modernist work of Gillespie, Kidd & Coia.

Scale Model

16


First floor plan

Key: 1. Key Picture walk 2. Gallery 3.1.Archive Picture walk 4.2.Park entrance Gallery Archive 5.3. Toilets Key Park entrance 6.4.Shop 5. Toilets 7. 1. Office Picture walk 6. Shop 8. 2. Street entrance Gallery Office 3. Archive toilet 9.7. Disabled Street entrance 4.Storage Park entrance 10.8. 9. Disabled Toilets toilet 11.5.Shop

1

10. Storage 6. Shop 11. Shop 7. Office

1

8. Street entrance 9. Disabled toilet 10. Storage 11. Shop

2

2 3

3

First floor

First floor

Ground floor plan

4

4 6

5

5

6 8 9

7

10

8 9

Ground floor 7

10

Ground floor

West elevation

11

11

17


Technical Section

18


“Simplicity is the ultimate sophistication”

19


To Settle: a pavilion for four Location: Kelvingrove park, Glasgow Method: Hand drawing Time: September - November 2018

Situated on a steep site within the beautiful grounds of Kelvingrove park, the terebra pavilion spirals down into the ground before turning the user around to face the dramatic panorama of the Gilbert Scott building. A sloped floor encourages the user to sit down on the tiered seating, reminicent of a sea shell, that rises with the angled window adjacent. This project served as an important foundation in what would become my architectural analysis of a site and my approach to considered design throughout my degree.

Concept

20


Section

Plan

Model

21


To Rebuild - A131 Society competition Location: Victoria Park, Newmains Method: AutoCAD, SketchUp, Illustrator, Photoshop Time: January 2021 Team: Elena Mileva, Alfie Hollington

The proposal for Newmains United Football Club seeks to revitalise both club and community by providing them with a space that they can be proud of. Football is a game that brings people together and we believe that the clubhouse is the epicentre, acting as a connection between players and fans. Newmains seeks to establish themselves as Scotland’s first eco-club and the proposed design champions this ambition. Using sustainable technologies and materials the new clubhouse becomes a shining example of sustainable design to clubs across the country. Looking closer, a typical matchday at Newmains has been thoroughly analysed from parking to pitch. By separating the team from the public, the new tunnel adds visual spectacle to the game whilst still providing a functional role in keeping the clubhouse clean. Modest yet striking, the new facilities provided lay down the foundations needed for the team to progress forward.

Matchday

22


West elevation

East elevation

Ground Floor plan

23


To Build: A place for the tools Location: Keyworth, Nottingham Method: Hand drawing, Building Time: June - July 2020

The Black Shed was a personal project in the summer of 2020, stuck inside, The Black Shed, was an outlet to practice some of the practical building skills I had learnt. Before building was to begin, I designed the shed, planning the placement of windows to fit into brickwork and checking manufacturers for dimensions. Firstly, a trench was dug for the laying of the foundations (1), once the trench was filled with concrete (2), a row of reclaimed engineering bricks was laid to establish a datum to begin building the brick wall (3). Secondly, building sand was laid out before the concrete slab was poured and levelled manually using a wood plank (4). The wooden frame was cut and assembled into place to begin nailing of the charred featheredge cladding (5). Once the cladding was on, the roof felt was nailed to the chipboard sheets (6).

Construction

1

2

3

4

5

6

24


25


www.alfiehollington.com

07874 079123

alfredhollington@gmail.com

Profile for Alfie Hollington

Alfie Hollington - Architecture Portfolio  

Work collated through experience, education and hobbies.

Alfie Hollington - Architecture Portfolio  

Work collated through experience, education and hobbies.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded