Page 1

Mihai Brad architecture portfolio 2007 - 2011


cuprins student projects collective housing - Bucharest.................................................4

mixed-use Piaza Mercato - Napoli.....................................16 sustainable tower - New York.................................................32 cultural center - Braşov.......................................................46

built projects residential Arcueil - Paris.....................................................66

appartment Str. Franzelari - Bucharest..........................78 appartment Str. Vânători - Bucharest.............................88 foyer Masca Theatre - Bucharest......................................98 appartment Mamaia...................................................................112

renderings................................................................................................124 CV..................................................................................................................150


PROJECT: PROGRAM: STATUS: TEAM:

collective housing - Bucharest residential student project workshop Cristina Olga Gociman with Mitru Petrescu YEAR: 2007

5


site - built space

circulations

green spaces

The site is situated in a residential area, betweend the the street Mihai Bravu and Titan Park. The imediate context is formed by residential buildings in the form of flats and the old housing tissue of the city with individual houses on plot. A critical interpretation of this situation is the concept of this project - the colective housing as antagonist to individual housing. The new building promotes a dialectics between these two forms of living, keeping the advantages of each typology. Continuing the street Eufrosina Popescu in the form of a pedestrian walking, the site is divided into 2 plots - one for a park and the other for the building. The new intervention addapts to the site offering visual connection to the SE and NV. In this comact medium-rise special attention is allocated to public and semipublic space. The traditional common space of a flats house is abandoned. The appartments on the ground floor have their own garden, and are accessible directly and individualy form the street. The appartments situated on higher stories are connected with the “suspended street� - a semipublic space that reinterpretes the traditional street.

continuing the street

built space 6

dialectics individual housing - collective housing


rithm

divesity

dialectics

entrances

suspended street

7


overview

8


9


ground floor plan

“suspended street” plan

10


11


sunshading concept

12


13


detalils

14


15


PROJECT: PROGRAM: STATUS: TEAM:

mixed-use Piaza Mercato, Napoli, Italia residential, offices, retail student project workshop Antonio Mariniello with Valentino Golger, Emanuela Stefanizzi, Cristina Lotti YEAR: 2010

17


The aim of the project is to reintegrate and reabilitate an historical site of Naples. Piazza Mercato is one of the oldest squares in the city. It was once the most important social and economical pole of the city, through it’s direct connection to the docks. Piazza Mercatto undertook many transformations in time. The square’s actual shape dates back to the XVIIIth century. Because of the industrialisation of the port area and the urbanisation of the city, the square has been cut off from urban life. The carving of large boulevars in the traditional fabric of the city isolated this place and denied it’s status and importance. We propose to reintegrate Piazza Mercato within the city’s comercial and touristic circuit. A new connection with the city is proposed - a shortcircuit that will favour acessability to the square. Using the same means as those that have created the present situation, we propose to “cut” into old and degradeted fabric surrounding the square and create a new street for pedestrians - an alternative entrance to Piazza Mercato. Our intervention is limited to the proximity of the square and precicely the buildings in the north of it. The buildings we propose to demolish are in a severe state of degradation and do not represent any architectural or historical value. The program of our project is largely housing, integrating as well the facilities needed for the new residential program and also the programs laking in the neghbourhood. The principle of cutting in urban fabric is now adopted at an architectural scale - the volumes of the new buildings. The prints of the demolished buildings are extruded and then subtracted in order to create public spaces, keeping the traditional outline of the block. The concept of urban porosity specific to Naples is transcended from the street level to upper levels of public destination. Thus a suspended park is formed that links together the new buildings. 18


buildings to be demolished

existing

the new connection: square - comercial boulevard

vectorisation

connections

intervention

public space - green

relations

19


volumes

pedestrian walk

new background for Piazza Mercato

20


program

resindential

offices

retail

detailed project

3rd level - connection between buildings

21


ground floor plan

22


23


3re story plan - connection

24


4th story plan - offices

25


5th - 7th story - residential

26


appartment typology (on two levels) 1 room

2 rooms

3 rooms

4 rooms

facade - pattern of fotovoltaic cells

27


cantilever

technical plans

pillar 80x80 sqcm - 2 x IPE 800

pillar 40x40 sqcm - 2 x H 400

pillar 30x30 sqcm - 2 x H 300

beam IPE 300

counter IPE 200

axonometry - structural system

28


29


details

30


31


33


volume elevation

The competiotion promotes the creative interpretation of sustaintability and energy efficiency on high rises. The objective is creating a mixed use tower that will respect the energy efficiency standards of Isover Multi-Comfort-Housing and incorporate elements of sustainable design. We took a very pragmatic approach on this subject. We considered the tower as the high pick of evolution in a culture of congestion specific to New York. Our proposal incorporates sustainable elements to the design, allowing at the same time the existance of the generic tower. With this immediat responce to energy efficiency our proposal offers a plausible solution for the present scenario of economy, politics and social space. We are keen to include passive energy efficiency strategies in our design. The program is dispersed within the tower regarding the needs for orientation and direct daylight relevent to each subprogram. Natural ventilation is an aspect thet we resolved by creating two vertical voids in the core of the building - shafts. These capture the breeze coming from the ocean and ventilate the hole building. Together with the vertical gardens assure a fresh air supply without the use of energy. The facade has a double role. By positiong the fotovoltaic cells in a pattern that regards the need of direct light on each facade we create a protection against over heating and at the same time an optimal system of capturing the sun’s power. The new connections created in the neighbourhood offer a social plus.

34


higth comparison

site plan

35


program

circulation gardens sky lobbies residencial design hotel tehnical student hotel office are public area central core high speed elevators

specific elevators

ventilation

green space

public connections city - building - parc

west and south cooling breeze

structure

-

36

structural facade centrale core atriums diagonals


anual solar energy gains

west f.

37

south f.

Wh/m2

east f.

north f.

facade photovoltaic cells patterns

photovoltaic cells distribution

west f.

south f.

east f.


underground floor

38

ground floor

base 1st floor


base 2nd floor

39

base 3rd floor

base 4th floor


2nd floor lobby office

29th floor student hotel 40

5th floor lobby student hotel

34th floor showroom

8th-25th floor typicallobby office

26th floor office

8th-25th floor typicallobby student hotel

26th floor student hotel

39th-59th floor typical design hotel

60th floor typical design hotel

39th-59th floor residential

60th floor residential


41


details

42


43


44


45


PROJECT: PROGRAM: STATE: TEAM: YEAR:

47

Cultural Center for Ecology and Sustainability - BraĹ&#x;ov, Romania auditorium, educational, exposition, public space diploma project coordinator prof. dr. arh. Emil Brabu Popescu 2011


intravilan

The city of Brasov is under current expansion. The city limits have enlarged especialy in the north and the west side of the city, making room for development in this areas. A series of opportunities - among which the new highway and the new Ghimbav airport - shift the “gravity center” of investment towards this side of the city where old industrial sites need to dissapear in order to make way for the new demands of the city. Furthermore, the west side will become the new “entrance” into Brasov and thus becoming a representative area for the city.

existing industrial zone proposed industrial zone reabilitated industrial zone NV development mixed zone project site

48


49


Brasov topography

50

the old city - architectural heritage

project site in relation to the protected zone of architectural heritage


interior of the quarry

panorama of Braşov - view from the top of the hill Sprenghi that holds the quarry

The site chosen for the project is Sprenghi Hill - a small hill in the west industrial area of Brasov which holds an abandoned stone quarry. The site is situated in the proximity of the old neighbourhood - The Old Brasov. Bartholomeu Church, the oldest church in the city dating back to the XIII-th century, is situated nearby. The church marks the begining of The Long Street, an old street thet connects with the historical town center. The buildings here are among the oldest in the city and mark the town’s colonial heritage. In present times The Long Street is a protected architectural area with 37 historical monuments - traditional houses. Sprenghi Hill, despite massive exploitment, still remains a visual icon in the area. It createas an unique relation with Bartholomeu Church, both standing out through massivness and height. Seen from the city, the hill appears massive and intact. From the peripheric area of Brasov, the hill’s scenographic effect is revealed. Here a large empty platform is flanked by a stony but degrated pick. The expliotment of the hill clearly shows the intention of man to dominate nature and topography - a perfect example of the industrail age that left a hole in the city’s identity and culture - tabula rasa. The project intends to reintegrate the hill into the city. The empty platform left inside the hill has the area of 4 hectares. The proposal intends to open this place to the public, turning it into a sustainable park - which will also facilitate the low percentage of public space and green areas in the west side of Brasov. The part of the hill which remains intact will be developed as a natural park. The architectural object will link this two parks. A cultural center where ecology and sustainability will be promoted marks a public domain for the emerging neighbourhood and for the city.

51


audition center city panorama

multifunctional auditorium - 350 seats restaurant reception

access from the city

educational center library media-library lecture hall classrooms

sustainable park

exposition center exposition space 2000 sqm reception

acces parc

52


escher - methamrphosis

pablo picasso - houses on the hill

The program of the cultural center is composed of 3 elements: exposition, education, information. The building is composed of 3 volumes which respond each to the program elements. Each volume establishes an unique relation to it’s surroundings and the hill topography. The volumes form terraces which extend each program from inside to outside. A vertical street passes throug all of the volumes and links each program while creating a connection between the two parks.

vertical street concept - public space 53


program - distribution of program in relation to the public street

54


city

public connection

park

55


56


57


58


59


60


61


detalii

62


63


64


65


67


Arcueil neighbourhood, S Paris

citculation analysis

The unique qualities of the site give the opportunty to rethink the link between natre and the way we live. Each appartment has a large opening connected to nature. The relation between the building and the park was the main concern of the project and the motivation for placing the building in a green lagune.

pedestrian circulation

The balcony streches along the hole length of an appartment. Each appartment is extended to the outside with a 25 sqm balcony. These generous open spaces create the link between the urban life and its surroundings. An equilibrium between exterior and interior si created here. The balcony is the buildings facade. Each unit is concieved as a villa, like a unique and intimate place. The volume of the builiding is simple and compact and leaves room for the development of the balconies. These are the conditions of life within a landscape.

favorable angles - panorama

68


section 1

69


context

overview

70


71


72


view S

ground floor plan

73


74


1st story plan

11th story plan

75


details

76


77


PROJECT: PROGRAM: STATUS: TEAM: YEAR:

79

amenajare apartament Str. Franzelari - Bucureşti rezidenţial realised birou Graft Design - arh. Ileana Timotin 2008


measurements

80


81


textures

82


83


interior design 84


85


amenajare/stereotomie 86


87


PROJECT: PROGRAM: STATUS: TEAM: YEAR:

89

interior design appartment Str. Vテ「nトフori - Bucharest residential realised office Graft Design - arh. Ileana Timotin 2008


initial layout

proposed layout 90


plan 91


compartments

instalations

92


93

materials

cieling

thermic instalation

electrical layout


cieleing plan - details 94


D01

D02 95

D02’ / D02“


D03

D05

96


D06

D04

97

D07


PROJECT: PROGRAM: STATE: TEAM: YEAR:

99

refurbishing foyers Masca Theatre - BucureĹ&#x;ti cultural realised office Graft Design - arh. Ileana Timotin 2009


main foyer

100


101


main foyer

102


103


secĹŁiuni - foyer principal 104


105


foyer 2

106


foyer 2

107


sections - foyer 2 108


109


foyer 3

110


111


PROJECT: PROGRAM: STATUS: TEAM: YEAR:

113

interior design Caelia - Mamaia residential realised Graft Design - arh. Ileana Timotin 2009


114


115


116


117


118


119


120


121


122


123


PROJECT: randerings AN: 2009 - 2012

125


126


ARCH Medium Competition - Museum of Olympic Games in Athens - with Alexandru Patrichi

127


128


diploma project - hotel London - colaboration with Miruna Pavoni

129


130


131


132


diploma project Alexandru Patrichi - Chiajna monastery - colaboration with Alexandru Patrichi

133

133


134


135


136


diploma project - salt museum - collaboration with Ioana Toma

137

137


138


139


140


diploma project - student cultural center - collaboration with Bogdana Checherita

141

141


142


143


144


comercial

145

145


146


147


148


149


Alexandru Mihai Brad architect born in Braşov, România on 05,11,1986 (+40) 0726 78 66 37 alexmihaibrad@gmail.com

education academic

2005 - 2011 University of Architecture and Urbanism "Ion Mincu" Bucharest - Romania -graduated in july 2011 2009 - 2010 ERASMUS year - Universita degli Studi di Napoli Frederico II – Italia -tutor Dr. arh. Antonio Mariniello

extracurricular

2010 internship ECDM Paris - France arch. Emmanuel Combarel, arch. Domenique Marrec 2009 CIAT restoration workshop in Boceguillas, Segovia - Spain -tutor Dr. arh. Luis Maldonado Ramus, Fernando Vela Cossio

contests

2011 Isover Multi-Comfort House – green skyscraper in New York, SUA – first place at national stage 2010 ARCH Medium – solution contest for The Olympic Games Museum in Athens, Greece - finalist

work experience

2010 ECDM - Emmanuel Combarel Domenique Marrec architectes - Paris - France - 3 month internship in an architecture office – I had the opportunity to work on a large scale project – two residential tower-buildings. Duties included design, cad design, technical detailing, 3d modeling, rendering, post production for rendering, research for the project involving legislation matters, material use and equipment for the building.


2007 - 2009 GRAFT DESIGN – architecture office in Bucharest – Romania arch. Ileana Timotin Aleph STUDIO – architecture office in Bucharest - Romania arch. Florina Anghelescu - 2 years and 6 months employed part-time/full-time – I was involved in architecture design – family houses – and interior design for houses, apartments, offices, showrooms, retail. Duties included design, cad design, technical detailing, 3d modeling, rendering, post production for renderings, drafting, graphic design, inspections and correspondence

2009 - 2011 freelance – collaborations with architecture offices in Bucharest 2011 - present PER-FORMA architects + engineers Bucharest – Romania

skills language skills

softwear

art

excellent knowledge of english - Cambridge certificate of proficiency good knowledge of italian – language certificate level B basic knowledge of german and french

Microsoft Offce Autodesk Autocad Autodesk 3d studio Max + Vray Autodesk Ecotect Analysis Adobe Photoshop Adobe Ilustrator Adobe Indesign Corel Draw Sketchup + Vray Graphisoft Archicad Artlantis

interested in drawing and photography

MIHAI BRAD architecture portfolio 2007 - 2011  

architecture portfolio 2007 - 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you