Airam Pro Nyheter 2024 - Brighter Everyday.

Page 1

2024 Nyheter Brighter Everyday.

Det här är Airam

Vi har jobbat med ljuskällor och belysningsprodukter sedan 1921. Med stark förankring som finskt familjeföretag har vi sedan starten jobbat med utveckling, produktion, sourcing och marknadsföring av ett omfattande sortiment av belysningsarmaturer, ljuskällor och fritidsprodukter, för såväl konsument som proffs.

Våra produkter är konstruerade för nordiska förhållanden, vilket har medfört utmärkta produktfördelar såsom, funktionell design, enkel installation samt tydliga förpackningar med enkla monterings- och bruksanvisningar. Airams egen fabrik i Lathis, Finland stärker också våran konkurrenskraft, flexibilitet och produktionskapacitet,

CEO/VD

Erik Frejinger erik.frejinger@airam.se

KUNDTJÄNST

Monica Larsson

+46 (0)70 263 74 44 monica.larsson@airam.se

Kundtjänst, allmänna frågor och information

+46 (0)8 722 44 20 info@airam.se

MARKNAD

Petra Larsson

+46 (0)73 508 12 33 petra.larsson@airam.se

SÄLJTEAM

särskilt inom professionell belysning och kundanpassade belysningslösningar.

Airam’s ledord är prisvärda, genomtänkta och installationsvänliga produkter som inspirerar till rätt ljussättning, på rätt plats, i såväl offentliga rum som i privata bostäder.

Vi ser fram emot att du hör av dig!

Teknisk belysning

Hembelysning och ljuskällor, retail, grossist och OEM

Joakim Karlsson

+46 (0)73 088 66 11 joakim.karlsson@airam.se

Grossist, installatör Örebro, Närke, Västergötland, Norrland, Södra Mälardalen

Jesper Vikberg

+46 (0)70 567 64 34 jesper.vikberg@airam.se

Grossist, installatör Blekinge, Småland, Skåne

Anders Bernsson

+46 (0)73 309 81 00 anders.bernsson@airam.se

Grossist, installatör Stockholm, Uppsala, Norra Mälardalen

Martin Friis

+46 (0)70 289 20 19 martin.friis@airam.se

Grossist, installatör Göteborg, Västra Götaland, Halland, Värmland

Peter Olsson

Airam AB

Uppköparvägen 7 120 44 Årsta, Sverige

Telefon +46 8 72 244 20 (växel)

Fax +46 8 60 283 00 info@airam.se www.airam.se

+46 (0)73 508 12 02 peter.olsson@airam.se

SÄLJTEAM, FÖRSÄLJNING FACKHANDEL - Hembelysning, ljuskällor och fritidsprodukter

Norra Norrland ned till Umeå (Norr och Västerbotten)

Christer Lindbäck

+46 (0)70 541 66 55 linback.norr@gmail.com

Mellan/Öst

Magnus Siljedahl

+46 (0)70 360 23 95 magnus.siljedahl@airam.se

TEAM EXPORT

Customer service export@airam.fi

International Sales Manager

Stefan Bärlund

+358 40 170 4443 stefan.barlund@airam.fi

Customer Service export@airam.fi

Casambi

Airam: Ett ansvarsfullt val

I över ett sekel har vi ägnat oss åt att leverera kompromisslös service och hållbara belysningslösningar. Vi använder 100 % förnybar energi både på vårt huvudkontor och logistikcenter i Kerava, samt på vår fabrik i Lahti.

Vi arbetar ständigt med att utvidga och förbättra vårt produktutbud, samtidigt som vi förfinar våra affärsoperationer för

att effektivt tillgodose våra kunders behov på ett lönsamt och etiskt sätt. Vi är medvetna om miljöpåverkan som våra aktiviteter kan medföra.

Som medlem av amfori Business Social Compliance Initiative är vi helhjärtat engagerade i att följa amforis uppförandekod i alla delar av vår verksamhet och i våra affärsrelationer. Vi förväntar oss ansvarsfullt

beteende och engagemang för amforis etiska principer från alla våra partners och intressenter. Vi är stolta över vårt medlemskap i Föreningen för finskt arbete. Våra Vario-armaturer produceras i Lahti och bär stolt det nyckelflaggssymbolen, vilket symboliserar deras finska ursprung.

Hållbarhet med tydlig effekt

Vi på Airam vill ge våra kunder möjligheten att göra fortsatt mer hållbara val. På en praktisk nivå har till exempel återvunnen plast använts i tillverkningen av Compact Multi. Möjligheten att byta ut delar förlänger produktens livscykel. Och den enkla isärplockningen av komponenter tillverkade av olika material säkerställer problemfri återvinning vid livscykelns slut. Alla dessa är viktiga steg i vår resa mot en mer hållbar framtid.

Lumino 6
7 Cio
8
9 Compact
10
11
12
13
14
Compact Multi
Multi
Cio Multi tillbehör
XL
Optimus MP
InduProof
Fresa Pro
Futura Nano WB/NB
Ready Dali ActiveAhead Tunable White Night Dim IP54 IP54 IP20
Compact Multi s 7
Nyheter 2024 IP44 Marketta 16 IP65 IP65
Vario
D/I Drag dim 17 Airam Pro Led 18 IP20 IP20 IP65
IP44

Intelligenta trådlösa

metoder för ljusstyrning

Airam har omfattande erfarenhet av både traditionell ljusstyrning och trådlösa styrsystem som Casambi och Helvar ActiveAhead. Airams projektförsäljning erbjuder vägledning i både valet och planeringen av trådlösa lösningar, utbildning i systemprogrammering samt vid behov användarstöd.

Airam har omfattande erfarenhet av både traditionell ljusstyrning och trådlösa styrsystem som Casambi och Helvar ActiveAhead. Airams projektförsäljning erbjuder vägledning i både valet och planeringen av trådlösa lösningar, utbildning i systemprogrammering samt vid behov användarstöd.

Airam erbjuder mångsidiga, energi- och miljöbesparande belysningslösningar med lång livslängd. Airam kan skräddarsy intelligenta versioner av både nya och befintliga armaturer enligt kundens behov, bland annat för kontor, butiker, industri, offentliga lokaler och bostadsbyggande.

Trådlös styrning är säker. Styrningens intelligens är decentraliserad till larmaturerna och fungerar i ett mesh-nätverk, vilket innebär att varje enhet i nätverket förmedlar och tar emot information. Lamporna kommunicerar trådlöst med varandra via Bluetooth Low Energy (BLE).

En gemensam egenskap för trådlösa lösningar är snabb

installation, eftersom ingen styrkabel behövs och driftsättningen går smidigt. I renoveringsprojekt kan betydande besparingar uppnås i utrymmen där kabeldragning skulle vara svårt eller dyrt. Den intelligenta ljusstyrningen passar både renoveringsoch nybyggnadsprojekt.

I bostadsproduktion är typiska trådlöst styrda objekt trapphus och allmänna utrymmen i bostadsrättsföreningar, där det är förnuftigt att koppla belysningen till rörelsedetektorer. I butiker kan trådlös ljusstyrning användas för att justera både allmänbelysning och spotlights monterade på skenor.

Airam har erfarenhet av implementering av trådlösa styrningslösningar i offentliga utrymmen som flygplatser, bibliotek och idrottshallar. I offentliga utrymmen ger rätt typ av belysning, utöver användarvänlighet, också säkerhet. Styrningslösningar används mångsidigt i olika typer av objekt; belysningen kan styras baserat på rörelse eller dagsljus genom att använda belysningsscener anpassade efter objektets behov.

4 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Casambi en smart, prisvärd

och mångsidig belysningsstyrningslösning

Airam erbjuder trådlösa belysningslösningar med Casambi-styrning för kontor, butiker, industri, offentliga platser och bostadsbyggande. De kan skräddarsy smarta Casambi-versioner av både nya och befintliga lampmodeller för att passa kundens behov.

Casambi är en säker och pålitlig lösning, utvecklad av det finska företaget Casambi Oy, som gör det möjligt att skapa en pålitlig belysningshelhet. Systemet kan

enkelt utökas och kontrolleras: du kan styra enskilda lampor eller gruppera dem och styra dem som grupper.

Trådlös belysningsstyrning passar både renoverings- och nybyggnadsprojekt. En tydlig fördel är att systemet kan utökas efter behov, hanteras decentraliserat och flexibelt uppdateras. Styrningsändringar kan enkelt utföras med en kostnadsfri app, antingen av fastighetsskötseln eller användaren själv.

ActiveAhead trådlös, självlärande smartbelysning

ActiveAhead är en ny typ av äkta intelligent och skalbar trådlös belysningsstyrningslösning. Systemets självlärande algoritm samlar kontinuerligt in information om sin omgivning och anpassar sig till användningen av utrymmet. Med systemet kan mångsidiga ljusförhållanden skapas, och genom självlärandet säkerställs att utrymmena alltid har optimalt ljus. Systemet sparar kostnader och energi med hjälp av den självlärande algoritmen och trådlös styrning.

ActiveAhead-styrningsenheter använder en intelligent, AI-baserad algoritm för inlärning. Lösningen skapar en unik användarupplevelse: lampan justerar ljusstyrkan för att förutse och dimma ljuset smart baserat på den verkliga användningen av utrymmet. Prognosen baseras på lampornas förmåga att lära sig hur människor rör sig i utrymmet och att utnyttja informationen: systemet justerar automatiskt belysningen efter behov.

Fördelarna med Casambi-styrning

• Låga installations- och programmeringskostnader.

• Fri placering och gruppering av armaturer.

• Ingen separat kabeldragning för styrning krävs.

• Lägre energiförbrukning tack vare styrningen.

• Längre livslängd på armaturerna och längre serviceintervall.

• Smart teknik med gratis app.

Fördelar med

ActiveAhead-styrning:

• Självlärande belysning optimerar ljusmängden.

• Fri placering och gruppering av lampor.

• Lägre energiförbrukning under användning tack vare styrbarheten.

• Längre livslängd och längre serviceintervall för lamporna tack vare styrningen.

• Individuellt anpassad belysning ökar användarnas komfort och välbefinnande.

• Energi- och kostnadsbesparingar under både byggfasen och fastighetens drift med hjälp av prognosbaserad ljusstyrning.

AIRAM Nyheter 2024 | 5 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Lumino

Lumino är en kompakt, högkvalitativ och hållbar universalarmatur för bostadshus och offentliga platser. Armaturens utseende är modernt och ljuset den ger är enhetligt och högkvalitativt. Tack vare sin låga struktur passar armaturen elegant och diskret in i olika utrymmen och interiörer. Armatur är lämplig för vägg- och takinstallationer inomhus och utomhus i trapphus och offentliga utrymmen. Du kan även installera Lumino utomhus, eftersom den tål kalla temperaturer. Tack vare IP44-klassen kan du installera armaturen i badrummet och andra fuktiga utrymmen. Armaturen kan även monteras med ytkabel med hjälp av monteringsramen som finns som tillbehör. Armaturen har två färgtemperaturer. Du kan välja mellan två storleksalternativ och en sensorversion från båda storlekarna.

• Stomme och kupa av UV-stabiliserad polykarbonat.

• Vit RAL 9003.

• Skyddsklass II.

• Tak- och väggmontering utanpå infälld.

• Vidarekoppling: on/off och Casambi 3 x 1,5/2,5 mm2 Radar 4 x 1,5/2,5 mm2. Dali-2 5 x 1,5/2,5 mm2

• Monteringshöjd 1,5–6 m.

• Två storlekar: Ø 300 och 400 mm.

• Färgtemperatur 3000 K/4000 K, kan bytas i armaturen. CRI > 80/Ra > 80.

• MacAdam 3 SDCM.

• IP44. IK10.

• Fast LED

° 300-modell: 12 W 1100 lm / 15 W 1500 lm.

° 400-modell: 17 W 1800 lm / 25 W 2500 lm.

° 400 Dali-2 and Casambi -modeller: 22 W 2150 lm.

• Alla storlekar finns med on/off- och Sensor-modeller. 400 modell finns med Dali-2 (tryckknapps 230V) och Casambi.

• Sensormodellerna arbetar enligt mikrovågssensorprincipen (5,8 GHz) och är lämpliga för master/slave (M/S) installation, vilket möjliggör användning av upp till 10 slavarmaturer.

• Omgivningstemperatur on/off -30 … 25 °C, Radar, Dali-2 och Casambi -20 ... 25 °C.

• Livslängd L70B50 100 000 h (Ta25°C).

• Livslängd L80B10 80 000 h (Ta25°C).

• Livslängd L90B10 50 000 h (Ta25°C).

Med

• I lager

Tack vare sin låga struktur passar armaturen elegant och diskret in i olika utrymmen och interiörer.

tillbehör E-NR KOD
7027266 A1LUMK Monteringsram Lumino och Nero WH
Dali Lumino
hjälp av moneringsramen kan armaturen monteras med ytkabel. Lumino E-NR KOD W LM • 7509298 A1LUKA 300 IP44 15W 830/840 PCO WH 15 1500 • 7509300 A1LUKC 400 IP44 25W 830/840 PCO WH 25 2500 Lumino sensor armaturer E-NR KOD W LM • 7509299 A1LUKB 300 IP44 15W 830/840 RA PCO WH 15 1500 • 7509301 A1LUKD 400 IP44 25W 830/840 RA PCO WH 25 2500 Lumino Casambi E-NR KOD W LM A1LUKC-CA 400 IP44 22W 830/840 PCO CA 22 2150 Lumino Dali E-NR KOD W LM A1LUKC-DALI 400 IP44 22W 830/840 PCO DA2 22 2150 6 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Compact Multi

Compact Multi är en ansvarsfullt tillverkad och högkvalitativ downlight. Armaturen är tillverkad av återvunnen aluminium och plast, varav en del är insamlad från haven. Compact Multi är ett hållbart val, eftersom dess LED-modul enkelt kan bytas ut av användaren, ny Led-modul kan beställas av oss, vilket förlänger armaturens livslängd. Denna justerbara enhet är lämplig både för allmän belysning och för att framhäva detaljer. Den används i bostadsbyggnader och offentliga utrymmen som kräver högkvalitativ färgåtergivning, såsom museer, restauranger, gallerier och hotell. Färgtemperaturen på armaturen kan väljas från tre alternativ före installationen. Downlighten är dimbar, vilket ger ytterligare möjligheter för atmosfärisk belysning i utrymmet.

• Stomme av återvunnen aluminium, ram och skyddskopp återvunnen plast.

Vit RAL 9010, svart RAL 9005.

• Skyddsklass II.

• Infälld montering i tak.

• Lämplig för vidarekoppling, max 3 x 1,5 mm2

• Monteringshöjd 2–6 m.

• Fast LED 7 W / 500 lm.

• Spridningsvinkel 36°.

• Färgtemperaturer 2700 K, 3300 K och 4000 K, kan bytas i armaturen. CRI > 90 / Ra > 90.

• MacAdam 3 SDCM. IP20/IP54.

• IK02.

• Dimning: fram- och bakkantsstyrning.

• Omgivningstemperatur 0 … 25 °C.

• Livslängd L70 65 000 h (Ta25°C).

• Livslängd L80 50 000 h (Ta25°C).

Ett hållbart valCompact Multi

Compact Multi är tillverkad av återvunnen aluminium och plast, varav en del är insamlad från haven. LEDmodulen är utbytbar, vilket förlänger armaturens livslängd.

Ansvarsfullt val!
IP20 IP54 Compact Multi Dim E-NR KOD W LM • 7477476 A1COE1 IP54 7W 927/933/940 DIM WH 7 500 • 7477477 A1COE2 IP54 7W 927/933/940 DIM BK 7 500 Compact Multi Dim 6-pack E-NR KOD W LM • 7477497 A1COE3 IP54 7W 927/933/940 DIM WH 6-pack 7 500 • 7477498 A1COE4 IP54 7W 927/933/940 DIM BK 6-pack 7 500
I lager AIRAM Nyheter 2024 | 7 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Cio Multi

Cio Multi är en tunn och lätt hybridarmatur som kan fungera både som mini-panel, downlight och plafond. Med justerbar färgtemperatur samt dimbara (bakkant) för ytmontering eller halvinfälld montering. Armaturens färgtemperatur 3000K/4000K/6500K - väljs under installation. Cio Multi är lämplig för torra utrymmen i bostäder och offentliga utrymmen och är en utmärkt lösning speciellt för renoveringsprojekt. Justerbart fjäderfästet gör att armaturen ryms i nästan alla färdiga håltagningar (55–250 mm) beroende på produktens storlek. Pir-modellen i serien är särskilt lämplig för entrébelysning, korridorer, källare eller vindslokaler. Cio Multi armaturerna är dimbara (ej Pir-modellen). Du kan välja mellan tre stomstorlekar. Ett brett utbud av extra tillbehör finns tillgängliga för armaturen. Färgen på armaturen kan ändras med en dekorativ ring. Monteringsramen möjliggör installation med ytkabel.

• Stomme av polykarbonat, kupa av opal polykarbonat.

• Vit (WH) RAL 9003.

• Skyddsklass II.

• Ytmontering eller delvis infälld montering.

• Armaturen har en fast anslutningskabel 2 x 0,75 mm2 Terminerad kabel.

• Monteringshöjd 2–5 m.

• Färgtemperaturer 3000 K, 4000 K och 6500 K, kan justeras på armaturen. CRI > 80 / Ra > 80.

• IP20/20.

• IK03.

• Fast LED 9 W/500 lm, 12 W/1000 lm, 16 W/1500 lm. Pir-modell 12 W/1000 lm.

• Dimning: fram- och bakkantsstyrning och Casambi.

• Omgivningstemperatur 0 … 25 °C.   Livslängd L70 50 000 h (Ta25°C).

Nytt tillbehör: upphöjningsram

Cio Multi upphöjningsram möjliggör användning av ytkabel vid montering av armaturen. Ramen har uttryckbara hål på motsatta sidor, så armaturerna kan kopplas ihop med kontakter.

I lager Cio Multi Dim E-NR KOD W LM • 7474840 A1CIOA IP20 9W 830/840/865 DIM WH 9 500 • 7474841 A1CIOB IP20 12W 830/840/865 DIM WH 12 1000 • 7474842 A1CIOC IP20 16W 830/840/865 DIM WH 16 1500 • 7477531 A1CIOO IP20 20W 830/840/865 DIM WH 24 2000 Cio Multi sensor armaturer E-NR KOD W LM
Pir-modell. 7474843 A1CIOD IP20 12W 830/840/865 PIR WH 12 1000 Cio Multi Casambi E-NR KOD W LM A1CIOA-CA IP20 9W 830/840/865 CA WH 9 500 A1CIOB-CA IP20 12W 830/840/865 CA WH 12 1000 A1CIOC-CA IP20 16W 830/840/865 CA WH 16 1500 8 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Cio Multi tillbehör

Monteringsram

Med Cio Multi monteringsram kan armaturen monteras med utanpåliggande kabel. Ramen har kabelgenomföring på motsatta sidor så att armaturen kan vidarekopplas och innehåller kopplingsplint. Färgen och ytstrukturen på ramen är samma som armaturen, så slutresultatet blir snyggt. Monteringsramen finns för alla Cio Multi armaturer, inklusive Pir-modellen. Monteringsramen är inte lämplig att använda tillsammans med dekorram.

Dekorram

Dekorram finns som tillbehör till Cio Multi-serien. Med den kan du ändra armaturens färg enkelt och snabbt. Ramen finns i svart eller krom för alla basmodeller (ej Pir-modellen). Dekorramen monteras utanpå den förinstallerade armaturen. Armaturens ram har en magnet som gör att dekorramen fäster snabbt och sömlöst och sitter stadigt på plats i armaturen.

Cio Multi tillbehör E-NR KOD
7475689 A1CIOK Monteringsram 164 mm WH
7475690 A1CIOL Monteringsram 217 mm WH
7475691 A1CIOM Monteringsram 292 mm WH
7475692 A1CION Monteringsram 226 mm WH Cio Multi tillbehör E-NR KOD
7475693 A1CIOE Dekorativ ring 164 mm BK
7475694 A1CIOF Dekorativ ring 164 mm CR
7475695 A1CIOG Dekorativ ring 217 mm BK
7475696 A1CIOH Dekorativ ring 217 mm CR
7475697 A1CIOI Dekorativ ring 292 mm BK
7475698 A1CIOJ Dekorativ ring 292 mm CR
I lager
I lager
AIRAM Nyheter 2024 | 9 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.
Ny

Compact XL

Compact XL är en mångsidig och högkvalitativ downlightserie som skapar ett ljust och jämnt fördelat ljus. Serien är designad för offentliga utrymmen, såsom lobbyområden och korridorer, och särskilt för kontor och utbildningsinstitutioner. Armaturerna är utformade för att orsaka så lite obehagsbländning som möjligt, och deras UGR-värde är mindre än 19. Armaturen passar också för renoveringsprojekt. Serien erbjuder fyra olika storlekar på armaturer, inklusive en PIR-modell. Effekten och färgtemperaturen kan väljas från flera alternativ. Armaturerna är mycket energieffektiva och hållbara, och de har ett bra lm/w-förhållande.

• Stomme och kupa av aluminium, plastlinser.

• Vit RAL 9010.

• Skyddsklass II.

Infälld montering i tak.

• Vidarekoppling 3 x 1,5/2,5 mm2, Pir-modell 4 x 1,5/2,5 mm2

• Monteringshöjd 2–5 m.

• Fast LED, kan justeras på armaturen:

° 150 mm: 8 W 1150 lm, 10 W 1400 lm, 12 W 1700 lm, 14 W 1800 lm.

° 170 mm: 18 W 2700 lm, 20 W 3000 lm, 22 W 3300 lm, 24 W 3350 lm.

° 210 mm: 18 W 2650 lm, 20 W 2950 lm, 22 W 3200 lm, 24 W 3250 lm.

° 170 mm Pir: 6 W 1050 lm, 8 W 1100 lm, 10 W 1350 lm, 11 W 1500 lm, 12 W 1650 lm.

• Färgtemperaturer 3000 K, 3500 K och 4000 K, kan justeras på armaturen. CRI > 80 / Ra > 80.

MacAdam 3 SDCM.

• IP20/IP54.

• IK03.

On/off, Dali och Casambi.

• Pir-modeller fungerar på en passiv infraröd sensorprincip och är lämpliga för master/slave (M/S) installation, vilket möjliggör användning av upp till 3 slavarmaturer.

Omgivningstemperatur 0 … 25 °C.

• Livslängd L80 100 000 h (Ta25°C).

Compact XL - downlight för offentlig miljö

Compact XL-serien är en mångsidig lösning för att belysa offentliga utrymmen. Effekten och ljusstyrkan kan väljas direkt från armaturen.

Ø 140–150* / 160–170** / 200–210*** / 160–170 Pir

58* / 61** / 61*** / 55 Pir max 20

Ø 170* / 190** / 228*** / 180 Pir

• I lager

Compact XL

UGR < 19!
IP20 IP54
E-NR KOD W LM • 7477454 A1EMB1 150 IP54 14W 830/835/840 WH 14 1800 • 7477455 A1EMB2 170 IP54 24W 830/835/840 WH 24 3350 • 7477456 A1EMB3 210 IP54 24W 830/835/840 WH 24 3250
sensor
E-NR KOD W LM • 7477457 A1EMB4 170 IP54 12W 830/835/840 PIR 12 1650
Compact XL
armaturer
E-NR KOD W LM • A1EMB1-DALI 150 IP54 14W 830/835/840 DA2 WH 14 1800 • A1EMB2-DALI 170 IP54 24W 830/835/840 DA2 WH 24 3350 • A1EMB3-DALI 210 IP54 24W 830/835/840 DA2 WH 24 3250
Casambi E-NR KOD W LM • A1EMB1-CA 150 IP54 14W 830/835/840 CA WH 14 1800 • A1EMB2-CA 170 IP54 24W 830/835/840 CA WH 24 3350 • A1EMB3-CA 210 IP54 24W 830/835/840 CA WH 24 3250 10 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.
Compact XL Dali
Compact XL

Optimus MP

Optimus MP är det optimala valet när du behöver en mångsidig och energieffektiv industriell armatur. Med en låg profil och en mikroprismadiffusor ger armaturen jämnt ljus. Dessutom levereras den med en satin film för att minska bländning och säkerställa en jämn ljusfördelning. Vid behov av ökat ljusutbyte kan filmen enkelt tas bort. Optimus MP passar utmärkt för industriella utrymmen, kommersiella byggnader, lager, parkeringsgarage, carports, korridorer och fuktiga områden. Serien erbjuder tre olika längder och möjligheten att justera effekten mellan fyra olika alternativ. Armaturen har en imponerande lumen/watt-förhållande och dess långa livslängd gör den till en pålitlig lösning.

• Stomme av stål, mikroprismatisk akryldiffusor (ACMP).

• Vit.

Skyddsklass I.

• Ytmontering, pendelmontering med tillbehör.

• Vidarekopplad 5 x 2,5 mm2: On/off and Radar MS -modeller.

• Radar MS 1200 mm med högst sju slavarmaturer. Radar MS 1500 mm med högst fem slavarmaturer.

• Fast LED, effekt kan ändras i armaturen.

° 600 mm: 11 W / 1400 lm, 13 W / 1700 lm, 16 W / 2000 lm, 20 W / 2600 lm.

° 1200 mm: 23 W / 3200 lm, 29 W / 4000 lm, 35 W / 4900 lm, 40 W / 5600 lm.

° 1500 mm: 26 W / 3600 lm, 33 W / 4600 lm, 40 W / 5600 lm, 47 W / 6600 lm.

• Monteringshöjd 2–6 m.

• Färgtemperatur 4000 K. CRI > 80 / Ra > 80.

• IP44.

IK07.

• MacAdam 3 SDCM.

• Omgivningstemperatur -20 … 40 °C.

Livslängd L70 > 100 000 h (Ta25°C).

• Livslängd L80 100 000 h (Ta25°C).

IK07 40 °C ta Optimus MP E-NR KOD W LM • 7219478 A3OPAA 600 IP44 20W 840 2600lm ACMP 20 2600 • 7219479 A3OPAB 1200 IP44 40W 840 5600lm ACMP 40 5600 • 7219480 A3OPAC 1500 IP44 47W 840 6600lm ACMP 47 6600 • 7219482 A3OPAE 1200 IP44 40W 840 5600lm RA/MS 40 5600 • 7219483 A3OPAF 1500 IP44 47W 840 6600lm RA/MS 47 6600 Fällbara gavlar Optimus MP har fällbara gavlar för att underlätta installation. • I lager AIRAM Nyheter 2024 | 11 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

InduProof

InduProof är en energieffektiv industriell armatur som är utrustad med en mängd olika funktioner. LED-modul och drivdon är utbytbara, vilket ger armaturen en lång livslängd. I armaturen är det möjligt att ändra ljusflödet mellan fyra olika alternativ. Serien finns i två olika längder och kan ytmonteras eller användas som en hängande installation, samt monteras på en horisontell upphängningsvajer. Den är lämplig för användning i parkeringsgarage, lagerlokaler och industriella produktionslinjer.

• Stomme och kupa av polykarbonat (PCO).

• Grå, RAL 7035.

• Skyddsklass I.

• Ytmontering på vägg eller tak, pendelmontering och horisontell upphängnings möjlig med tillbehör.

• Vidarekopplad 5 x 2,5 mm2

Färgtemperatur 4000 K. CRI > 80 / Ra > 80.

• IP65.

• IK08.

• Fast LED, effekt kan ändras i armaturen.

° 1200 mm: 19 W / 3000 lm, 24 W / 3800 lm, 30 W / 4800 lm, 35 W / 5600 lm.

° 1500 mm: 26 W / 4160 lm, 33 W / 5280 lm, 38 W / 6080 lm, 45 W / 7200 lm.

• MacAdam 3 SDCM.

On/off och Dali-2 med tryckknapps (230V).

• Omgivningstemperatur -20 … 40 °C.

• Livslängd L70 > 100 000 h (Ta25°C).

Livslängd L80 > 100 000 h (Ta25°C).

• Livslängd L90 > 80 000 h (Ta25°C).

Tillbehör för pendlad montage

Upphängingskit 4338607.

InduProof upphängingskit

E-NR KOD

• A3VAIA Upphängingskit wire

LED-modul och drivdon

InduProof är en enkelt och snabbt installerad industriell armatur med en utbytbar LED-modul och drivdon.

Uppbytbar
Energieffektiv: 160 lm/W
InduProof E-NR KOD W LM • 7219484 A3INDA 1200 IP65 5600lm 35W/840 PCO 35 5600 • 7219485 A3INDB 1500 IP65 7200lm 45W/840 PCO 45 7200 • I lager IP65 40 °C ta 12 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Fresa Pro

Fresa Pro är en mångsidig armatur vars funktioner har förbättrats ytterligare, vilket gör den ännu mer flexibel. I armaturen är det möjligt att ändra ljusflödet mellan fyra olika alternativ. Dessutom har armaturens energieffektivitet och installationsmöjligheterna förbättrats. Fresa Pro är lämplig för installation i industrioch parkeringshallar, garage och skydd. Armaturens material är hållbart och högkvalitativt polykarbonat och låsen är av rostfritt stål. Armaturen kan fästas i taket, på väggen eller hängas upp med de medföljande tillbehören.

• Stomme och kupa av polykarbonat (PCO).

• Grå.

• Skyddsklass I.

• Ytmontering på vägg eller tak, pendelmontering möjlig med tillbehör.

• Vidarekopplad 5 x 2.5 mm2

Färgtemperatur 4000 K. CRI > 80 / Ra > 80.

• IP65.

• IK08.

• Fast LED, effekt kan ändras i armaturen.

° 1200 mm: 40 W / 6000 lm; 34 W / 5100 lm; 28 W / 4200 lm; 22 W / 3300 lm.

° 1500 mm: 60 W / 9000 lm; 51 W / 7650 lm; 42 W / 6300 lm; 33 W / 4950 lm.

• MacAdam 5 SDCM.

On/off.

• Omgivningstemperatur -20 … 40 °C.

• Livslängd L70 50 000 h (Ta25°C).

Mångsidiga Fresa Pro

I armaturen är det möjligt att justera ljusflödet mellan fyra olika alternativ. Energiprestandan och möjligheterna för installation av armaturen har förbättrats.

Fresa Pro E-NR KOD W LM • 7219476 A3FRPA 1200 IP65 40W/840 6840lm PCO 40 6000 • 7219477 A3FRPB 1500 IP65 60W/840 10260lm PCO 60 9000 IP65 40 °C ta • I lager AIRAM Nyheter 2024 | 13 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Futura Nano WB/NB

Futura Nano är en avancerad industriell armatur som utnyttjar en avancerad nano-beläggning med låg UGR. Armaturen är designad för platser där energieffektivitet, lång livslängd och minimalt underhåll värderas lika högt som högkvalitativ belysning. Den unika optiska lösningen garanterar inte bara högkvalitativt ljus utan också utmärkt effektivitet och högsta möjliga stöttålighet. Enkel installation möjliggörs genom flera funktioner: färdig kabeldragning, fjäderkopplingsstänger i båda ändar och lås som förblir stängda i armaturkroppen. De nya modellerna Futura Nano Wide Beam (WB = bredstrålande ) och Futura Nano Narrow Beam (NB = smalstrålande) är speciellt utformade för olika miljöer. WB passar perfekt för låga parkeringsgarage och andra utrymmen där en bred ljusfördelning optimerar antalet armaturer som behövs. NB är avsedd för industriella miljöer och höga lagerlokaler.

• UV-stabiliserat hus i polykarbonat (PC) och strukturerad

• UV-stabiliserad diffusor i polykarbonat (nano-beläggning),

• rostfria stållås.

• Grå.

• Skyddsklass I.

• Ytmontage och upphängningsmontering.

Genomkopplad 5 x 2,5 mm2

• Installationshöjd 2,5–4 m.

• Integrerad LED:

• 1175 mm 16–38 W / 2430–5880 lm.

• 1455 mm 20–45 W / 3050–7280 lm.

• Färgtemperatur 4000 K. CRI > 80 / Ra > 80.

• MacAdam 3 SDCM.

• Låg UGR, beroende på modell 20,5–24.

• IP66.

• IK10.

Modeller med av/på och Dali-2.

• Omgivningstemperaturintervall -25 … 45 °C.

• Beräknad livslängd L70 > 100 000 h (Ta40°C).

Beräknad livslängd L80 100 000 h (Ta40°C).

• Beräknad livslängd L90 50 000 h (Ta40°C).

• WB = wide beam, bredstrålande • NB = narrow beam, smalstrålande • DA2 = Dali-2.

Futura Nano armaturen har mångsidiga installationsmöjligheter. Utanpåliggande och upphängda monteringskrokar medföljer. Reglerbart fäste (4309996) beställs separat.

700–960 / 970–1230 1175 / 1455 98 84
14 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Futura Nano WB/NB

Futura Nano –en avancerad industriell armatur som utnyttjar en avancerad nano-beläggning med låg UGR. WB passar perfekt för låga parkeringsgarage och andra utrymmen där en bred ljusfördelning optimerar antalet armaturer som behövs. NB är avsedd för industriella miljöer och höga lagerlokaler.

WB = wide beam, bredstrålande

NB = narrow beam, smalstrålande

Beställningsvara

Futura

Futura Nano WB Dali

Beställningsvara

Utmärkt effektivitet.
E-NR KOD W LM T3FNAI 1200 IP66 IK10 2400lm/840 PCC 16 2400 T3FNAJ 1200 IP66 IK10 2900lm/840 PCC 20 2890 T3FNAK 1200 IP66 IK10 4100lm/840 PCC 27 4050 T3FNAL 1200 IP66 IK10 5900lm/840 PCC 38 5820 T3FNAM 1500 IP66 IK10 3100lm/840 PCC 20 3010 T3FNAN 1500 IP66 IK10 3700lm/840 PCC 24 3610 T3FNAO 1500 IP66 IK10 5100lm/840 PCC 33 4970 T3FNAP 1500 IP66 IK10 7300lm/840 PCC 45 7240
Nano WB
E-NR KOD W LM T3FNAI-DALI 1200 IP66 2400lm/840 DA2 PCC 16 2400 T3FNAJ-DALI 1200 IP66 2900lm/840 DA2 PCC 20 2890 T3FNAK-DALI 1200 IP66 4100lm/840 DA2 PCC 27 4050 T3FNAL-DALI 1200 IP66 5900lm/840 DA2 PCC 38 5820 T3FNAM-DALI 1500 IP66 3100lm/840 DA2 PCC 20 3010 T3FNAN-DALI 1500 IP66 3700lm/840 DA2 PCC 24 3610 T3FNAO-DALI 1500 IP66 5100lm/840 DA2 PCC 33 4970 T3FNAP-DALI 1500 IP66 7300lm/840 DA2 PCC 45 7240 Futura Nano NB E-NR KOD W LM T3FNAQ 1200 IP66 IK10 4000lm/840 PCC 27 3960 T3FNAR 1200 IP66 IK10 5600lm/840 PCC 38 5700 T3FNAS 1500 IP66 IK10 4900lm/840 PCC 33 4930 T3FNAT 1500 IP66 IK10 7100lm/840 PCC 45 7040 Futura Nano NB Dali E-NR KOD W LM T3FNAQ-DALI 1200 IP66 IK10 4000lm/840 DA2 PCC 27 3960 T3FNAR-DALI 1200 IP66 IK10 5600lm/840 DA2 PCC 38 5700 T3FNAS-DALI 1500 IP66 IK10 4900lm/840 DA2 PCC 33 4930 T3FNAT-DALI 1500 IP66 IK10 7100lm/840 DA2 PCC 45 7040
AIRAM Nyheter 2024 | 15 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Marketta

Energisnåla Marketta har utformats särskilt för belysningsbehoven i kommersiella lokaler och butiker. Marketta är också lämplig för utrymmen där högkvalitativ allmänbelysning behövs. Konstruktionen av armaturen har optimerats för att underlätta installationen och göra den så enkel och snabb som möjligt. Olika installationskit finns tillgängliga för armaturen, både som färdiga lösningar och för anpassning. Marketta är designad och tillverkad vid Airams fabrik i Lahti.

• Stomme av stål, linser av polykarbonat. 90 graders linser som standardalternativ.

• Vit RAL 9016.

Skyddsklass I.

• Rampmontering, ytmontering och montering i systemtak.

• Vidarekopplad 3/5 x 2,5 mm2

• Monteringshöjd 2–6 m.

• Standard längder:

° 1140 mm: 50 W / 8300 lm; 62 W / 10 000 lm; 89 W / 14 000 lm.

° 1990 mm: 85 W / 14 500 lm; 106 W / 17 500 lm; 160 W / 24 300 lm.

Färgtemperatur 4000 K. CRI > 80 / Ra > 80.

• MacAdam 3 SDCM.

• IP20.

IK02.

• On/off och Dali-2 med tryckknappsdimring (230V).

• Omgivningstemperatur 0 … 25 °C.

• Livslängd L70 > 100 000 h (Ta25°C).

• WH = vit stomme, DA2 = Dali-2.

Ljusflödespaket är tillgängliga på projektspecifik basis. Olika längder kan anpassas efter dina behov. Armaturen finns med olika linsalternativ. RAL Classic-färger för höljet finns att beställa. Färgtemperatur 3000 K och CRI > 90 / Ra > 90 och projektspecifika anslutningsledningar finns också.

Beställningsvara

Marketta Dali

A3MALA

A3MALD

A3MALF

A3MALG

KOD
Surface bracket 2pcs
Trail bracket 70 WH 2 pcs
Ramp fäste 2 st 700mm 2 pcs
A3MALB
A3MALC
Ramp fäste 2 st 950mm 2 pcs
BracketRamp fäste 2 st 1200mm 2 pcs
A3MALE
Ramp fäste 2 st 1450mm 2 pcs
Ramp fäste 2 st 1660mm 2 pcs
Ramp fäste 2 st 1960mm 2 pcs 90° 90° 30° 60° 30° 60° VM_231221_03 C0-C180 C90-C270 90° 90° 30° 60° 30° 60° VM_231221_03 C0-C180 C90-C270
A3MALH
Marketta KOD W LM A3MARA 1140 8300lm 840 90D WH 50 8300 A3MARB 1140 10000lm 840 90D WH 62 10000 A3MARC 1140 14000lm 840 90D WH 89 14000 A3MARD 1990 14500lm 840 90D WH 85 14500 A3MARE 1990 17500lm 840 90D WH 106 17500 A3MARF 1990 24300lm 840 90D WH 160 24300
KOD W LM A3MARA-DALI 1140 8300lm 840 DA2 90D WH 50 8300 A3MARB-DALI 1140 10000lm 840 DA2 90D WH 62 10000 A3MARC-DALI 1140 14000lm 840 DA2 90D WH 89 14000 A3MARD-DALI 1990 14500lm 840 DA2 90D WH 85 14500 A3MARE-DALI 1990 17500lm 840 DA2 90D WH 106 17500 A3MARF-DALI 1990 24300lm 840 DA2 90D WH 160 24300 16 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Vario D/I Drag dim

Pendelarmaturen Vario D/I PD (PD =Pull dim) finns i 2 versioner. 1 dragdim (1PD) för kombinerad dimning av upp/ner ljuset och 2 dragdim (2PD) där upp och ner ljuset styrs separat. Längd 1460 mm. Ljusfördelningen är 60 % upp och 40 % ner samt 50 % upp och 50 % ner, i standardutförande. Möjlighet att projektanpassa. Vario D/I PD en armatur med aluminiumprofil. Materialet som används i stomme är 100 % återvunnet aluminium. Lämplig som arbetsplatsbelysning på kontor, receptioner, utbildningsinstitu- tioner och andra arbetsplatser inomhus.

Vario D/I-armaturerna produceras i Finland och är designade och tillverkade på Airams fabrik i Lahtis.

• Stomme av aluminium, kupa av akryl; mikroprisma. Vit, RAL 9016.

• Skyddsklass I.

• Pendelmontering. Kopplas i separat dosa. Armaturen levereras med två meter förbindningskabel (3 x 0,75 mm2). Längden på den vajer 1500 mm.

• Mikroprisma:

° 1 PD 1460 mm: 40 W / 5400 lm / Som standard spritt ljus 40/60 / Uppljus 60 %.

° 2 PD 1460 mm: 49 W / 6200 lm / Som standard spritt ljus 50/50 / Uppljus 50 %.

• Färgtemperatur 3000 K. CRI > 80 / Ra > 80.

• MacAdam 3 SDCM.

• IP20.

• IK02.

• On/off- och dragdim.

• Omgivningstemperatur 0 … 25 °C. Livslängd L70 > 100 000 h (Ta25°C).

• Livslängd L80 100 000 h (Ta25°C).

• WH = vit, ACMP = akrylprisma, D/I = ned- och uppljus, PD = dragdim

• Ljusflödespaket som skräddarsys helt efter dina behov finns tillgängliga. Genomkoppling, olika genomföringspunkter, måttillverkade anslutningskablar med snabbkoppling och snabbanslutningskablar finns på beställning. Färgtemperatur 4000 K och CRI > 90 / Ra > 90 på begäran. Mot separat beställning stomfärger i RAL-Classic-serien.

Beställningsvara

Vario drag dim

De senaste modellerna i Vario-serien är versioner med upp- och nedljus som styrs med drag dimfunktion. Vario-serien tillverkas i Airams fabrik i Lahti.

Vario D/I ACMP NO. CODE W LM A1VAUA 1460 40W/830 ACMP 1PD WH D/I 40 5400 A1VAUB 1460 49W/830 ACMP 2PD WH D/I 49 6200 1460 1060 100 100 200 60 1060 200 200 80
AIRAM Nyheter 2024 | 17 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Airam Pro Led

Nya produkter i Airams urval av professionella ljuskällor.

Airam Pro LED opal

Airam Pro LED-serien har opalmodeller i två färgtemperaturer; 3000 K och 4000 K. Dessa lampor har en fullständig 360-graders ljusfördelning, vilket innebär att de även sprider ljus i riktning mot deras bas. Tack vare opalhöljet orsakar lamporna inte bländning. Sortimentet omfattar fem dimbara lampor.

3000 K & 4000 K

Förnyade Airam Pro LED-lamppaket.

Airam Pro led 4000K OP FIL DIM E-NR KOD W LM 8297827 A7PRCB PRO C35 840 630lm E14 FIL DIM OP 5 630 8297828 A7PRCC PRO P45 840 630lm E14 FIL DIM OP 5 630 8297829 A7PRCD PRO P45 840 806lm E27 FIL DIM OP 5,9 806 8297812 A7PRCE PRO A60 840 806lm E27 FIL DIM OP 7 806 8298833 A7LEM6 PRO A60 840 1055lm E27 FIL DIM OP 9 1055
Airam Pro led 3000K OP FIL DIM E-NR KOD W LM 8298828 A7LEM1 PRO C35 830 630lm E14 FIL DIM OP 5 630 8298829 A7LEM2 PRO P45 830 630lm E14 FIL DIM OP 5 630 8298830 A7LEM3 PRO P45 830 806lm E27 FIL DIM OP 5,9 806 8298831 A7LEM4 PRO A60 830 806lm E27 FIL DIM OP 7 806 8298832 A7LEM5 PRO A60 830 1055lm E27 FIL DIM OP 9 1055
18 | AIRAM Nyheter 2024 © Airam AB • Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.

Airam Pro LED tube

Nya produkter i Airams urval av professionella ljuskällor.

Airam Pro LED tube

Airams Pro LED-rör finns nu tillgängliga i två olika färgtemperaturer. De nya 3000 K-rören utökar möjligheterna i sortimentet.

LED-lysrör är det föredragna valet när man byter ut gamla lysrör. Airams T8 LED-lysrör är långlivade och energieffektiva och de är lämpliga som direkta ersättare för lika stora lysrör. Du behöver endast byta ut den vanliga tändaren till den LEDtändare som medföljer i förpackningen. LED-lysrören lämpar sig endast för armaturer utrustade med ett traditionellt magnetiskt drivdon. Lysröret på 59 centimeter lämpar sig inte för armaturer med två ljuskällor, där ljuskällorna har ett gemensamt drivdon.

Upp till 167 lm/W

Pro LED tube 4000K E-NR KOD W LM 8293475 A7LECG PRO LED T8 590 840 G13 1500lm 9 1500 8293476 A7LECH PRO LED T8 1200 840 G13 3000lm 18 3000 8293477 A7LECI PRO LED T8 1500 840 G13 4000lm 24 4000 Airam Pro LED tube 3000K E-NR KOD W LM 8298836 A7LEM9 PRO LED T8 590 830 G13 1450lm 9 1450 8298834 A7LEM7 PRO LED T8 1200 830 G13 2800lm 18 2800 8298835 A7LEM8 PRO LED T8 1500 830 G13 3700lm 24 3700 Airam Pro LED Tube 3000 K
4000
Kod 8382876 T8/26 18W/840 G13 590mm BX 4910467 T8/26 36W/840 G13 1200mm BX 8382879 T8/26 58W/840 G13 1500mm BX
Airam
och
K byt ut dessa fluorescerande lampor:
9750465 • 03/2024 • 500 www.airam.fi/se © Airam AB Med reservation för tryckfel och justeringar i beskrivningar och specifikationer.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.