Page 1

2014 / 15

residential Sobni klima uređaji za učinkovito hlađenje i grijanje


RESIDENTIAL

Istraživanje i razvoj kao izraz naklonosti prema čovjeku „Iz okoliša i za okoliš“ tako stoji u filozofiji poduzeća, a to se osjeća i vidi na cijelom asortimanu proizvoda.

TOSHIBA je već preko 65 godina aktivna na polju istraživanja i razvoja inovativnih sustava sobnih klima uređaja. TOSHIBA se smatra izumiteljem inverterske tehnologije i oduvijek se zalaže za ekološki prihvatljiva rješenja klimatizacije, koja ne štete okolišu. Svi klima uređaji, koncipirani kao dizalice topline zrakzrak, prikladni su za vrlo učinkoviti režim hlađenja i grijanja, s tim da pročišćavaju i vlaže zrak, a zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i proizvodnim postupcima, vrlo su podnošljivi za okoliš.

2 I TOSHIBA


Želimo da se dobro osjećate! Uz klima uređaj TOSHIBA tijekom cijele godine možete uživati i dobro se osjećati u svojoj osobnoj klimi. Osim vrlo učinkovitim i štedljivim režimom hlađenja, TOSHIBA sobni klima uređaji osvajaju i mnogim drugim mogućnostima.

VRHUNSKA UČINKOVITOST

HLAĐENJE i GRIJANJE

■■ Visoka energetska učinkovitost zahvaljujući kombinaciji inverterske tehnologije i dvostruko-rotacijskih kompresora ■■ Ekstremno visoka učinkovitost u radu pri djelomičnom opterećenju ■■ Mala potrošnja električne energije – niski režijski troškovi

HLAĐENJE i GRIJANJE: Koristite se dizalicama topline zrak-zrak tijekom cijele godine!

MAKSIMALNA UDOBNOST

Kao izvor energije služi zrak, koji je besplatan i stoji na raspolaganju u neograničenim količinama. Uz pravilno dimenzioniranje i uz ispravnu montažu od strane specijaliziranog partnera, „klima uređaj“ će i u prijelaznim razdobljima kao i tijekom zimskih mjeseci stvoriti ugodnu klimu u kojoj ćete se dobro osjećati.

■■ Hlađenje – grijanje – odvlaživanje: sve pritiskom na gumb i vrlo učinkovito ■■ Aktivno pročišćavanje zraka snažnim integriranim filtarskim sustavima ■■ Jednostavna i fleksibilna montaža, i kod naknadne izvedbe

Kada se danas govori o regenerativnoj energiji, nezaobilazna tema pritom su dizalice topline. Svi TOSHIBA sobni klima uređaji baziraju se na tehnologiji dizalice topline, pa se stoga svi modeli mogu upotrebljavati kako za hlađenje tako i za vrlo učinkovito grijanje.

PODNOŠLJIVO ZA OKOLIŠ ■■ Niska potrošnja električne energije zbog inverterske tehnologije, i u režimu grijanja ■■ Bez emisija štetnih tvari ili štetnih utjecaja na okoliš ■■ Zrak se upotrebljava kao izvor energije

DIZALICA

TOPLINE

HLAĐENJE

GRIJANJE

ČISTI ZRAK TOSHIBA I 3


RESIDENTIAL

Životni stil i odgovornost za okoliš: to je naš izazov ZRAK KAO IZVOR

ENERGIJE

BEZ FINE PRAŠINE

4 I TOSHIBA

TOSHIBA se već mnogo prije no što su doneseni odgovarajući zakonski propisi zalagala za razvoj inovativne tehnologije u proizvodnji sustava za klimatizaciju koji ne opterećuju okoliš. Upravo razvoj inverterske tehnologije u pogonima tvrtke TOSHIBA dao je svoj enormni doprinos tome da parametri učinka klima uređaja budu ekstremno visoki i da se izvori energije maksimalno čuvaju. Pravilno instalirani uređaj podrazumijeva hermetički zatvoren rashladni proces, s tim da se u okoliš ne ispuštaju nikakve opasne tvari. Sobni klima uređaji ne proizvode finu prašinu, i to niti u režimu hlađenja, niti grijanja.


TOSHIBA ispunjava sve kriterije za provedbu Protokola iz Kyota Od stupanja na snagu Direktive o EKODIZAJNU učinkovitost sobnih klima uređaja do 12 kW izražava se kroz pokazatelje SEER i SCOP. Za ove je pokazatelje definirano više mjernih točaka, odnosno krajnji rezultat uzima u obzir i rad pri djelomičnom opterećenju (oko 90% ukupnog rada). Na taj se način mnogo realističnije može ocijeniti učinkovitost.

ENERG

енергия · ενεργεια

SEER

Svi TOSHIBA sobni klima uređaji udovoljavaju Direktivi o EKODIZAJNU. Sezonske koeficijente energetske učinkovitosti pronaći ćete na stranicama koje se odnose na pojedini proizvod, a cjelokupnu dokumentaciju o TOSHIBA proizvodima na web stranici: http://ecodesign.toshiba-airconditioning.eu ili www.toshiba-aircondition.com.

Y IJA IE

IA

SCOP

A B C D E F G

A

kW XY,Z

A B C D E F G

A B C

kW XY,Z

XY,Z

XY,Z

SEER X,Y

SCOP X,Y

X,Y

X,Y

kWh/annum XY

kWh/annum XY

XY

XY

ZYdB

ZYdB

ENERGIA ∙ ЕНЕРГИЯ ∙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ∙ ENERGIJA ∙ ENERGY ∙ ENERGIE ∙ ENERGI 626/2011

Nova naljepnica s podacima o energetskoj učinkovitosti prikazuje razred energetske učinkovitosti, zvučnu snagu te sezonske koeficijente energetske učinkovitosti SEER i SCOP. Budući da proizvođač najnižu temperaturu pri kojoj se dizalicom topline postiže puni učinak grijanja može slobodno birati između – 10°C i +2°C, to dovodi do različitih vrijednosti pri 100%-tnom opterećenju u režimu grijanja. Zbog toga se SCOP vrijednosti mogu samo uvjetno uspoređivati.

TOSHIBA I 5


RESIDENTIAL

TOSHIBA INVERTERSKA TEHNOLOGIJA: Čarobna riječ glasi maksimalna fleksibilnost! Koliko dobar je neki klima uređaj s inverterskim upravljanjem, uglavnom zavisi od tri komponente: elektronike, motora i kompresora. Zahvaljujući visokoj razini znanja o specifičnim svojstvima ovih komponenata, TOSHIBA uspijeva i dalje još više snižavati potrošnju energije uz istodobno poboljšanje učinka.

INVERTERSKA TEHNOLOGIJA TOSHIBA inverterska tehnologija omogućuje kontinuiranu regulaciju broja okretaja kompresora, bez gubitaka, s tim da se broj okretaja permanentno prilagođava aktualnim uvjetima opterećenja. Tako se predaje samo stvarno potreban učinak hlađenja ili grijanja, zadana temperatura se može precizno održavati te je zajamčen rad uz štedljivu potrošnju električne energije.

DVOSTRUKO-ROTACIJSKI KOMPRESORI Niska potrošnja električne energije i usprkos tome izvanredan učinak.

U vezi s TOSHIBA dvostruko-rotacijskim kompresorima i dalje se optimiziraju prednosti koje pruža inverterska tehnologija. Njih se može odlično regulirati brojem okretaja u rasponu od 20 – 100 % učinka: to se može naći samo kod TOSHIBA uređaja!

Dvostruko-rotacijski kompresor

3

1

4 2

6 I TOSHIBA

1 Motor je srce kompresora

U kvalitetno izvedenom motoru primijenjene su najnovije mehaničke i električne tehnologije. Preko inverterske tehnologije i pretvaranjem u istosmjernu struju moguće je ostvariti kontinuiranu regulaciju od 20 – 100 % učinka.

2 Dvostruko-rotacijski kompresor

Dva protuhodna rotacijska klipa jamče visoku mehaničku stabilnost i minimalne vibracije. Time se u velikoj mjeri doprinosi visokim koeficijentima energetske učinkovitosti i produženom životnom vijeku.

3 Odvajač kapljevine

Odvajač smješten ispred kompresora ima zadatak spriječiti da dođe do usisavanja tekućeg radnog medija.

4 Uležištenje koljenaste osovine

Zahvaljujući specijalnom ležaju koljenaste osovine i podizanju pomoću magneta tijekom rada postižu se zaista minimalni gubici uslijed trenja.


Hibridni inverter: inteligentna upravljanja uz optimalnu kombinaciju Ako je razlika između zadane i stvarne temperature prevelika, inverter se prebacuje na PAM modulaciju, ostvaruje visoki učinak i na taj način brzo postiže željenu udobnost. Ako je razlika između zadane i stvarne temperature mala, tada se inverter prebacuje na PWM modulaciju. U tom je modu potrošnja električne energija najmanja, ali je učinkovitost najveća. Mnogi inverterski klima uređaji koriste se barem jednim od ova dva načina upravljanja. Samo TOSHIBA istosmjerni hibridni inverter integrira obje tehnologije paralelno pa tako postiže optimalne rezultate.

Ovisno o potrebnom opterećenju, inverter radi u PAM modu (pulsnoamplitudnoj modulaciji) ili u PWM modu (modulaciji širine impulsa).

PAM

PWM

MODe

MODe

Zadana temperatura

Početna temperatura

Brzo hlađenje

PAM

PWM

MODe

MODe

Brzo zagrijavanje

Zadana temperatura

Početna temperatura PAM

PWM

MODe

MODe

TOSHIBA I 7


RESIDENTIAL

Konfiguracije sustava: single i multi

8 I TOSHIBA


Single konfiguracija Kod klasične single instalacije, uvijek jedna unutarnja i jedna vanjska jedinica čine jednu cjelinu. Što se tiče unutarnjih jedinica, na raspolaganju su vrlo elegantno dizajnirane zidne jedinice i konzole. Upravo kada je riječ o zidnim jedinicama, izbor je vrlo bogat, i tu najrazličitiji modeli s inverterskom tehnologijom pokrivaju široki spektar potreba.

■■ Jednostavna montaža ■■ Vrlo učinkoviti filtarski sustavi ■■ Elegantno dizajnirane unutarnje jedinice

Multi konfiguracija Elegantno rješenje kod klimatizacije više prostorija je instalacija multi split sustava. Jedna vanjska jedinica je u stanju snabdijevati dvije i pet unutarnjih jedinica po Vašem izboru. Ponuda unutarnjih jedinica obuhvaća u segmentu multi uređaja pored zidnih i konzolnih jedinica još i elegantne 4-smjerne kazete, koje se mogu međusobno kombinirati. Glavne prednosti multi instalacije sastoje se u tome što je potreban manji prostor za montažu i što su troškovi montaže niži, uz istodobno visoku energetsku učinkovitost.

■■ Jedna vanjska jedinica – do 5 unutarnjih jedinica ■■ Montaža koja štedi prostor ■■ Veliki izbor unutarnjih jedinica

TOSHIBA I 9


RESIDENTIAL

TOSHIBA daljinski upravljači

AvAnt

10 I TOSHIBA

Konzola

60 × 60 4-smjerna kazeta

Suzumi Plus

Super Daiseikai 8


AUTO Za automatski izbor režima hlađenja, grijanja ili ventilacije Comfort Sleep Vremenski programator za isključivanje (1, 3, 5, 9 sati), s tim da se zbog udobnosti aktivira mali porast temperature za najviše 2 °C

FLOOR Aktiviranje efekta podnog grijanja kod konzolne jedinice; topli zrak se s malom zračnom strujom ispuhuje na donjoj strani uređaja

One-Touch Potpuno automatski rad koji je prethodno programiran upravo prema potrebama kupca

PRESET Aktiviranje najčešće korištenih postavki koje su prethodno programirane

Quiet Smanjenje brzine ventilatora na super nisku razinu radi daljnjeg sniženja zvučnog tlaka za 3 dB(A)

AIR FLOW Uključivanje/isključivanje uređaja

ECO Sobna temperatura, brzina ventilatora i način rada automatski se podešavaju na energetski štedljivi režim

FAN Postavka brzine ventilatora (5 stupnjeva ili automatski)

Aktiviranje prethodno programiranih postavki izlaza za zrak s grafičkim prikazom na displeju.

WEEKLY ON /OFF

Program P1 - P4

DAY TIMER

TEMP

ON

OFF

SET CLR

Tjedni vremenski programator sa 4 postavke po danu koje se mogu slobodno programirati, odnosno sa 7 različitih programa po tjednu (isklj/uklj, temperatura, režim rada te brzina ventilatora)

FIX Fiksni položaj lamele za vođenje zraka

POWER SEL Smanjenje učinka na 75 ili 50 %

HI POWER Posebno jaka struja zraka za brzo hlađenje

Pure Aktiviranje plazma filtra

Mode Postavka režima rada hlađenje, grijanje, odvlaživanje, automatika

Swing Timer On

Njihanje lamele za vođenje zraka

Aktiviranje vremenskog programatora

Timer OFF Deaktiviranje vremenskog programatora

Timer SET Spremanje postavki na vremenskom programatoru

Timer CLR Brisanje postavki na vremenskom programatoru

TEMP ▼

Postavka temperature

8°C Funkcija zaštite od smrzavanja koja jamči konstantno temperiranje na 8 °C

OFF Vremenski programator prekida rad uređaja u odabrano vrijeme (od 0,5 – 12 sati)

TOSHIBA I 11


RESIDENTIAL

Opcije vanjskog upravljanja Posve u trendu vremena, TOSHIBA sobnim klima uređajima ne upravlja se samo pomoću daljinskog upravljača, već postoji i mogućnost upravljanja izvana

12 I TOSHIBA


Vanjsko UKLJUČIVANJE / ISKLJUČIVANJE TCB-IFCB5-PE Tiskana pločica u vezi s modulom za upravljanje, prozorskim kontaktom ili ključ-karticom omogućuje uključivanje i isključivanje klima uređaja izvana. Kompatibilna je s modelima serije Suzumi Plus, Super Daiseikai i sa 4-smjernom kazetom, te se može jednostavno integrirati u postojeće sustave za upravljanje zgradom.

Prozorska sklopka

Isključeno

Combi Control „Combi Control“ omogućuje upravljanje svim glavnim funkcijama klima uređaja preko mobitela, SMS poruke ili APP. (Uklj/isklj, režim rada, temperatura i brzina ventilatora). Osim toga, korisnik dobiva informaciju u slučaju nestanka struje ili previsoke/preniske temperature. Combi Control je kompatibilan s modelima serije AvAnt, Suzumi Plus, Super Daiseikai 8 te s konzolnim jedinicama. Mobitel nije uključen u isporuku.

U obzir dolaze i druge mogućnosti upravljanja preko W-LAN ili primjenom KNX protokola. Točne informacije dobit ćete od svojeg specijaliziranog distributera.

TOSHIBA I 13


RESIDENTIAL

Kvaliteta se ne čuje. Maksimalna udobnost. Minimalna buka. TOSHIBA sobni klima uređaji poznati su po apsolutno tihom radu unutarnjih, ali i vanjskih jedinica.

14 I TOSHIBA


Ali se osjeća. Ekstra tihi rad: „QUIET MODE“ Aktiviranjem funkcije „QUIET“ brzinu ventilatora možete pritiskom na gumb prigušiti do izvanredno niskog stupnja brzine. Na taj se način prag buke kod unutarnjih jedinica serije Daiseikai i Suzumi Plus snižava za daljnja 3 dB(A).

Snažna zračna struja postiže brze rezultate: HI POWER Posebno brzo hlađenje omogućuje funkcija „HI-POWER“. U ovom režimu uređaj radi s najjačim protokom hladnog zraka (do 650 m³/h). Usprkos visokom učinku, prag buke ostaje nizak i ne remeti se udobnost boravka u klimatiziranom prostoru.

Čistoća nije nimalo manje važna: TOSHIBA funkcija samočišćenja Kako bi sobni klima uređaj mogao ispuhavati čisti zrak, i on sam mora biti čist. Stoga je TOSHIBA razvila sustav samočišćenja koji smanjuje vlažnost u njegovoj unutrašnjosti kako bi se na taj način spriječilo eventualno stvaranje plijesni. Po završetku rada ventilator u unutarnjoj jedinici i dalje radi da bi isušio svu prethodno nakupljenu vlagu na izmjenjivaču topline. Nakon toga, ventilator se automatski isključuje.

Bez funkcije samočišćenja Vlažnost po završetku rada ostaje u unutrašnjosti uređaja.

Sa funkcijom samočišćenja

Način rada tijekom spavanja za slatke snove: COMFORT SLEEP Noću se temperatura obično spušta ispod dnevne temperature, pa jednolično hlađenje eventualno može biti neugodno. Aktiviranjem tipke „COMFORT SLEEP“ režim hlađenja će tijekom dva do tri sata dopustiti porast sobne temperature za po jedan stupanj po svakom satu. Na taj je način zajamčena optimalna udobnost tijekom spavanja.

Ventilator po završetku rada isušuje vlagu i tako sprječava nastanak plijesni.

Kontrolom strujanja zraka postiže se maksimalna udobnost Lamele TOSHIBA zidnih unutarnjih jedinica omogućuju 12 različitih položaja koji se mogu podesiti kako bi se strujanje zraka vodilo fleksibilno i precizno. Poboljšani dizajn brine o tome da se zrak raspoređuje tiho i učinkovito.

TOSHIBA I 15


RESIDENTIAL

AKTIVNO UPRAVLJANJE ZRAKOM za čist i zdrav zrak Klimatizacija prostorija je upravo u području stanovanja više od obične kontrole sobne temperature i vlažnosti zraka. Prava kvaliteta također osigurava i čisti i besprijekoran zrak kako biste njegovim udisanjem mogli svakodnevno uživati u još većoj udobnosti.

FILTER ZA PRAŠINU Svi TOSHIBA sobni klima uređaji serijski su opremljeni velikim, perivim plastičnim filtrima koji prekrivaju cijeli izmjenjivač topline. Tako se zrak već na samom ulasku pročišćava od grubih onečišćenja i čestica prašine. Da bi se ovakvi dobri efekti mogli trajno održavati, filtri se moraju redovito prati sapunicom.

Različiti učinkoviti filtarski sustavi u sobnim klima uređajima TOSHIBA pročišćavaju zrak od grubih onečišćenja i prašine. Osobito ugodno za klimu u prostoriji je i njihovo deodorirajuće djelovanje.

AKTIVNI KARBONSKI KATEHINSKI FILTER Za modele iz AvAnt serije postoji mogućnost da se serijski filter za prašinu naknadno opremi aktivnim filtarskim trakama premazanim karbonom i katehinom.

IAQ-FILTER Iza inteligentnih IAQ filtarskih sustava za kvalitetu zraka krije se ideja da se zrak učinkovito pročišćava tvarima koje se mogu naći u prirodi. Na taj se način onečišćenje može lagano očistiti iz zraka, a zrak u prostoriji potom ostaje čist i zdrav. Povrh toga, deodorirajuća svojstva osvježavaju zrak, pa tako plijesan nema nikakvih izgleda.

16 I TOSHIBA

■■ Dezodorirajuće djelovanje ■■ Učinkovito protiv prašine i onečišćenja ■■ Djeluje učinkovito protiv plijesni


PLAZMA FILTER: visoko učinkovito električno pročišćavanje zraka TOSHIBA plazma filter predstavlja električni pročistač zraka koji radi u dva stupnja. On jamči filtriranje najsitnijih čestica i pritom postiže učinkovitost koja se ne može postići uobičajenim sustavima za filtriranje, jer su njegove elektrostatske ćelije u stanju ukloniti do 99 % svih štetnih tvari.

Elektrostatsko odvajanje kod pročišćavanja zraka provodi se u tri koraka: ■■ Na prvom koraku čestice prašine na sebe primaju električni naboj ■■ Takve čestice s električnim nabojem ostaju zatim priljubljene na kolektor ■■ Redovitim pranjem sapunicom čestice prašine koje su se na taj način uhvatile mogu se ukloniti s kolektora

SUPER IONIZATOR Potpuna novost u programu je SUPER ionizator kojeg je razvila TOSHIBA, a koji dodatno uz plasma filtar, aktivno Nano Pico djeluje protiv onečišćenja. Sićušni ioni, koji čine jedva tisućiti dio jednog nanometra, okruže neželjenu česticu i na taj je način učine neškodljivom.

„SUPER ioni“ dodatno pozitivno utječu na elastičnost i sadržaj vlage u epidermisu. SUPER Ionizator je ekskluzivno ugrađen u modele Super Daiseikai 8 i zajedno s visokoučinkovitim plasma filtrom jamči savršenu i čistu klimu u prostoriji.

Pico

Nano

TOSHIBA I 17


RESIDENTIAL

18 I TOSHIBA


TOSHIBA I 19


RESIDENTIAL

Pregled uređaja Zidni klima uređaj

Model

AvAnt

Suzumi Plus

Super Daiseikai 8

Hlađenje

Grijanje

Hibrid-invertersko upravljanje

Rotacijski kompresor

● 10/13

Naziv modela

Dvostruko-rotacijski kompresor Filter za prašinu

IAQ filter Aktivni karbonski i katehinski filter

● 16/18/22

optional

Plazma filter (Pure Mode)

Ionizator zraka SUPER Ionizator

Funkcija samočišćenja

Automatski režim rada

Hi Power

Automatska dijagnoza

Ecologic Mode

Quiet Mode

Comfort Sleep

Power Selection

Tjedni vremenski programator

Vremenski programator (timer)

Off Timer

Automatsko ponovno uključivanje

Temperiranje na 8 °C

● ●

Floor Mode Preset Mode

One-Touch-Mode Single izvedba

Multi izvedba Strujno napajanje

20 I TOSHIBA

230 V

230 V

230 V


Podni klima uređaj

Kazetni klima uređaj

Model

Super Daiseikai 6.5

Konzola

60 × 60 4-smjerna kazeta

Naziv modela

Hlađenje

Grijanje

Hibrid-invertersko upravljanje

● 10/13

Rotacijski kompresor

● 18

Dvostruko-rotacijski kompresor

Filter za prašinu

IAQ filter Aktivni karbonski i katehinski filter

Plazma filter (Pure Mode)

Ionizator zraka SUPER Ionizator

Funkcija samočišćenja

Automatski režim rada

Hi Power

Automatska dijagnoza

Ecologic Mode

Quiet Mode

Comfort Sleep Power Selection

Tjedni vremenski programator ●

Vremenski programator (timer) Off Timer

Automatsko ponovno uključivanje Temperiranje na 8 °C Floor Mode

● ●

Preset Mode

One-Touch-Mode

Single izvedba

230 V

230 V

230 V

Multi izvedba Strujno napajanje

TOSHIBA I 21


RESIDENTIAL Tehnički podaci dizalica topline RAS-107SKV-E6 RAS-107SAV-E6

Unutarnja jedinica Vanjska jedinica

RAS-137SKV-E6 RAS-137SAV-E6

RAS-167SKV-E5 RAS-167SAV-E5

Učinak hlađenja

kW

2,50

3,15

4,40

Raspon učinka hlađenja (min.-max.)

kW

1,20 - 3,00

1,20 - 3,60

1,10 - 5,00

Potrošnja energije

kW

0,29 - 1,05

0,28 - 1,50

0,26 - 1,90

Koeficijent energetske učinkovitosti EER

3,25

2,86

2,82

Sezonski koeficijent učinkovitosti SEER

5,10

5,10

5,80

2,50

3,10

4,40

A

A

A+

-10 - +46

-10 - +46

-10 - +46

Pdesignc

kW

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

°C

Učinak grijanja

kW

3,20

3,60

5,20

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

0,90 - 3,50

0,95 - 4,00

1,00 - 6,20

Potrošnja energije

kW

0,21 - 0,97

0,21 - 1,18

0,19 - 1,81

Koeficijent energetske učinkovitosti COP

3,81

3,79

3,42

Koeficijent energetske učinkovitosti SCOP

3,80

3,80

3,80

2,00

2,50

3,80

A

A

A

°C

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +24

RAS-107SKV-E6

RAS-137SKV-E6

RAS-167SKV-E5

Protok zraka *

m3/h

528

570

690

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

40/27

41/28

45/30

Razina zvučne snage

dB(A)

55

56

60

Protok zraka *

m3/h

570

588

744

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

41/28

42/29

45/31

Razina zvučne snage

dB(A)

56

57

60

Dimenzije [V × Š × D]

mm

275 × 790 × 205

275 × 790 × 205

275 × 790 × 205

Težina

kg

9

9

9

Pdesignh

kW

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

Unutarnja jedinica

RAS-107SAV-E6

RAS-137SAV-E6

RAS-167SAV-E5

Protok zraka

Vanjska jedinica m3/h

1740

1860

2250

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

48

48

49

Razina zvučne snage

dB(A)

63

63

64

Protok zraka

m3/h

1740

1860

2250

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

50

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

65

65

65

3/8

3/8

1/2

Cijev za plinoviti radni medij

col

Cijev za tekući radni

col

Tip kompresora

1/4

1/4

1/4

Rotacijski kompresor

Rotacijski kompresor

Rotacijski kompresor

min. dužina cijevi

m

2

2

2

max. dužina cijevi

m

15

15

20

max. visinska razlika Strujno napajanje Osigurač

m

8

8

10

V/Ph/Hz

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

A

10

10

16

Dimenzije [V × Š × D]

mm

530 × 660 × 240

530 × 660 × 240

550 × 780 × 290

Težina

kg

27

30

40

* Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora

** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora

SCOP vrijednosti i energetski razred za grijanje odnose se na „srednju klimatsku zonu“ prema EU Direktivi o eko-dizajnu 2009/125/EZ. One ovise o parametrima dizajna, specifičnim za pojedini proizvod, koje je odabrao proizvođač (Pdesignh i Tbivalent). Sve vrijednosti i parametri nalaze se na našoj web stranici www.toshiba-aircondition.com. ● Hlađenje ● Grijanje

22 I TOSHIBA


AvAnt zidni klima uređaj

RAS-107SKV-E6 / RAS-137SKV-E6 / RAS-167SKV-E5

Novi inverter s atraktivnim odnosom cijene i kvalitete ■■ Dobra učinkovitost ■■ Udovoljava Direktivi o ekodizajnu ■■ Istosmjerna hibrid-inverterska tehnologija s inteligentnim upravljanjem u PWM ili PAM modu ■■ Rotacijski kompresori s maksimalnom energetskom učinkovitošću ■■ Posebno visoka učinkovitost u radu pri djelomičnom opterećenju, kako uređaj zapravo najčešće radi ■■ Single instalacija

Podnošljiv za okoliš i čuva resurse ■■ Inverterska regulacija minimalizira potrošnju električne energije, budući da se uređaj uvijek prilagođava trenutnim uvjetima opterećenja ■■ Ekološki rad ■■ Bez fine prašine ■■ Bez CO2 ■■ Ekološki prihvatljiv radni medij R410A ■■ Zrak kao izvor energije u režimu grijanja

Čist zrak u prostoriji ■■ Perivi filtri za prašinu koji prekrivaju cijeli izmjenjivač topline ■■ Aktivni karbonski katehinski filter kao opcija ■■ Funkcija samočišćenja pomoću koje se na kraju rada potpuno isušuje izmjenjivač topline

Udobno rukovanje ■■ Infracrveni daljinski upravljač ■■ Vremenski programator za isključivanje (može se programirati u satima) ■■ Automatski način rada za automatsko biranje režima hlađenja, grijanja ili ventilacije ■■ Hi Power ■■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje ■■ Prespojivi komunikacijski kanal infracrvenog daljinskog upravljača (A, B)

PAM

PWM

MODE

MODE

A+ TOSHIBA I 23


RESIDENTIAL Tehnički podaci dizalica topline Unutarnja jedinica Vanjska jedinica

RAS-B10N3KV2-E RAS-10N3AV2-E

RAS-B13N3KV2-E RAS-13N3AV2-E

RAS-B16N3KV2-E RAS-16N3AV2-E

RAS-18N3KV2-E RAS-18N3AV2-E

RAS-B22N3KV2-E RAS-22N3AV2-E

Učinak hlađenja

kW

2,50

3,50

4,50

5,00

6,00

Raspon učinka hlađenja (min.-max.)

kW

1,10 - 3,00

0,80 - 4,10

0,80 - 5,00

1,10 - 6,00

1,20 - 6,70

Potrošnja energije

kW

0,25 - 0,82

0,15 - 1,25

0,15 - 1,72

0,18 - 2,00

0,20 - 2,65

Koeficijent energetske učinkovitosti EER

4,18

3,50

3,23

3,52

3,01

Sezonski koeficijent učinkovitosti SEER

6,70

6,20

6,10

7,00

6,50

2,00

3,50

4,50

5,00

6,00

Pdesignc

kW

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

°C

A++

A++

A++

A++

A++

-10 - +46

-10 - +46

-10 - +46

-10 - +46

-10 - +46

Učinak grijanja

kW

3,20

4,20

5,50

5,80

7,00

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

0,90 - 4,80

0,90 - 5,60

0,90 - 6,90

0,80 - 6,30

1,00 - 7,50

Potrošnja energije

kW

0,17 - 1,40

0,15 - 1,58

0,15 - 1,98

0,14 - 1,70

0,18 - 2,21

Koeficijent energetske učinkovitosti COP

4,27

3,89

3,62

3,72

3,41

Koeficijent energetske učinkovitosti SCOP

4,00

3,90

3,90

4,10

4,00

2,80

3,00

3,80

4,10

4,70

Pdesignh

kW

A+

A

A

A+

A+

°C

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +24

RAS-B10N3KV2-E

RAS-B13N3KV2-E

RAS-B16N3KV2-E

RAS-18N3KV2-E

RAS-B22N3KV2-E

Protok zraka *

m3/h

516

570

684

954

1080

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

38/26

39/26

45/30

44/32

47/35

Razina zvučne snage

dB(A)

53

54

60

59

60

Protok zraka *

m3/h

570

624

738

990

1098 47/35

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

Unutarnja jedinica

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

39/28

40/28

45/31

44/32

Razina zvučne snage

dB(A)

54

55

60

59

60

Dimenzije [V × Š × D]

mm

275 × 790 × 225

275 × 790 × 225

275 × 790 × 225

320 × 1050 × 243

320 × 1050 × 243

Težina

kg

10

10

10

13

13

Vanjska jedinica

RAS-10N3AV2-E

RAS-13N3AV2-E

RAS-16N3AV2-E

RAS-18N3AV2-E

RAS-22N3AV2-E

Protok zraka

3

m /h

1800

2250

2160

2178

2316

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

46

48

49

49

53

Razina zvučne snage

dB(A)

61

63

64

64

65

Protok zraka

m3/h

1800

2250

1920

1914

2232

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

47

50

50

50

52

Razina zvučne snage

dB(A)

62

65

65

65

65

Cijev za plinoviti radni medij

col

3/8

3/8

1/2

1/2

1/2

Cijev za tekući radni

col

1/4

1/4

1/4

1/4

1/4 Dvostruko-rotacijski kompresor

Tip kompresora

Rotacijski kompresor

Rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

min. dužina cijevi

m

2

2

2

2

2

max. dužina cijevi

m

20

20

20

20

20

max. visinska razlika Strujno napajanje Osigurač

m

10

10

10

10

10

V/Ph/Hz

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

A

10

10

16

16

16

Dimenzije [V × Š × D]

mm

550 × 780 × 290

550 × 780 × 290

550 × 780 × 290

550 × 780 × 290

550 × 780 × 290

Težina

kg

33

33

38

39

41

* Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora

** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora

SCOP vrijednosti i energetski razred za grijanje odnose se na „srednju klimatsku zonu“ prema EU Direktivi o eko-dizajnu 2009/125/EZ. One ovise o parametrima dizajna, specifičnim za pojedini proizvod, koje je odabrao proizvođač (Pdesignh i Tbivalent). Sve vrijednosti i parametri nalaze se na našoj web stranici www.toshiba-aircondition.com. ● Hlađenje ● Grijanje

24 I TOSHIBA


Suzumi Plus zidni klima uređaj

RAS-B10N3KV2-E / RAS-B13N3KV2-E / RAS-B16N3KV2-E RAS-18N3KV2-E / RAS-B22N3KV2-E State-of-the-art tehnologije za Vašu udobnost ■■ Vrlo visoka učinkovitost s koeficijentima energetske učinkovitosti iznad 4 ■■ Istosmjerna hibrid-inverterska tehnologija s inteligentnim upravljanjem u PWM ili PAM modu ■■ (Dvostruko)-rotacijski kompresori za maksimalnu energetsku učinkovitost ■■ Posebno visoka učinkovitost u radu pri djelomičnom opterećenju, kako uređaj zapravo najčešće radi ■■ Single ili multi instalacija ■■ Srebrni panel kao opcija

Podnošljiv za okoliš i čuva resurse ■■ Inverterska regulacija minimalizira potrošnju električne energije, budući da se uređaj uvijek prilagođava trenutnim uvjetima opterećenja ■■ Ekološki rad ■■ Bez fine prašine ■■ Bez CO2 ■■ Ekološki prihvatljiv radni medij R410A ■■ Zrak kao izvor energije u režimu grijanja

Čist zrak u prostoriji ■■ Perivi filtri za prašinu koji prekrivaju cijeli izmjenjivač topline ■■ IAQ sustav filtera ■■ Funkcija samočišćenja pomoću koje se na kraju rada potpuno isušuje izmjenjivač topline

Udobno rukovanje ■■ Infracrveni daljinski upravljač s opcijom fiksne montaže na zid s upravljačkim kabelom koji vodi do unutarnje jedinice ■■ Funkcija vremenskog programatora ■■ Quiet-Mode za smanjenje buke pri radu ■■ Comfort-Sleep ■■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje ■■ Preset-funkcija za spremanje i prikaz prethodno programiranih postavki ■■ One Touch za potpuno automatski rad koji je prethodno programiran upravo prema potrebama kupca ■■ Prespojivi komunikacijski kanal infracrvenog daljinskog upravljača (A, B)

PAM

PWM

MODE

MODE

A+ + TOSHIBA I 25


RESIDENTIAL Tehnički podaci dizalica topline Unutarnja jedinica Vanjska jedinica

RAS-B10UFV-E RAS-10N3AV2-E

RAS-B13UFV-E RAS-13N3AV2-E

RAS-B18UFV-E RAS-18N3AV2-E

Učinak hlađenja

kW

2,50

3,50

5,00

Raspon učinka hlađenja (min.-max.)

kW

1,10 - 3,10

1,10 - 4,10

1,00 - 5,70

Potrošnja energije

kW

0,23 - 0,82

0,23 - 1,35

0,20 - 1,95

Koeficijent energetske učinkovitosti EER

4,20

3,61

3,01

Sezonski koeficijent učinkovitosti SEER

6,60

6,20

5,70

2,00

3,50

5,00

A++

A++

A+

-10 - +46

-10 - +46

-10 - +46

Pdesignc

kW

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

°C

Učinak grijanja

kW

3,20

4,20

5,80

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

1,00 - 4,80

1,00 - 5,40

1,10 - 6,30

Potrošnja energije

kW

0,18 - 1,40

0,18 - 1,70

0,20 - 2,20

Koeficijent energetske učinkovitosti COP

4,27

3,73

3,21

Koeficijent energetske učinkovitosti SCOP

4,00

3,90

3,80

2,80

3,10

4,00

A+

A

A

°C

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +24

RAS-B10UFV-E

RAS-B13UFV-E

RAS-B18UFV-E

Protok zraka *

m3/h

468

510

600

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

39/23

40/24

46/31

Razina zvučne snage

dB(A)

54

55

60

Protok zraka *

m3/h

510

552

642

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

39/23

40/24

46/31

Razina zvučne snage

dB(A)

54

55

60

Dimenzije [V × Š × D]

mm

600 × 700 × 220

600 × 700 × 220

600 × 700 × 220

Težina

kg

16

16

16

Pdesignh

kW

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

Unutarnja jedinica

RAS-10N3AV2-E

RAS-13N3AV2-E

RAS-18N3AV2-E

Protok zraka

Vanjska jedinica m3/h

1800

2250

2178

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

46

48

49

Razina zvučne snage

dB(A)

59

61

64

Protok zraka

m3/h

1800

2250

1914

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

47

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

60

63

64

3/8

3/8

1/2

Cijev za plinoviti radni medij

col

Cijev za tekući radni

col

Tip kompresora

1/4

1/4

1/4

Rotacijski kompresor

Rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

min. dužina cijevi

m

2

2

2

max. dužina cijevi

m

20

20

20

max. visinska razlika Strujno napajanje Osigurač

m

10

10

10

V/Ph/Hz

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

A

10

10

16

Dimenzije [V × Š × D]

mm

550 × 780 × 290

550 × 780 × 290

550 × 780 × 290

Težina

kg

33

33

39

* Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora ** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora SCOP vrijednosti i energetski razred za grijanje odnose se na „srednju klimatsku zonu“ prema EU Direktivi o eko-dizajnu 2009/125/EZ. One ovise o parametrima dizajna, specifičnim za pojedini proizvod, koje je odabrao proizvođač (Pdesignh i Tbivalent). Sve vrijednosti i parametri nalaze se na našoj web stranici www.toshiba-aircondition.com. ● Hlađenje ● Grijanje

Moguće su najrazličitije postavke smjera ispuhivanja, pa se tako mogu zadovoljiti individualne potrebe.

26 I TOSHIBA


Konzola

RAS-B10UFV-E / RAS-B13UFV-E / RAS-B18UFV-E

Učinkovito hlađenje i grijanje u perimetarskom području ■■ Visoka učinkovitost s koeficijentima energetske učinkovitosti iznad 4 ■■ Istosmjerna hibrid-inverterska tehnologija s inteligentnim upravljanjem u PWM ili PAM modu ■■ (Dvostruko)-rotacijski kompresori za maksimalnu energetsku učinkovitost (veličina 18) ■■ Posebno visoka učinkovitost u radu pri djelomičnom opterećenju, kako uređaj zapravo najčešće radi ■■ Udovoljava Direktivi o ekodizajnu ■■ Single ili multi instalacija

Podnošljiv za okoliš i čuva resurse ■■ Inverterska regulacija minimalizira potrošnju električne energije, budući da se uređaj uvijek prilagođava trenutnim uvjetima opterećenja ■■ Ekološki rad ■■ Bez fine prašine ■■ Bez CO2 ■■ Ekološki prihvatljiv radni medij R410A ■■ Zrak kao izvor energije u režimu grijanja

PAM

PWM

MODE

MODE

Čist zrak u prostoriji ■■ Perivi filtri za prašinu koji prekrivaju cijeli izmjenjivač topline ■■ IAQ sustav filtera ■■ Funkcija samočišćenja pomoću koje se na kraju rada potpuno isušuje izmjenjivač topline

Udobno rukovanje ■■ Infracrveni daljinski upravljač ■■ Funkcija vremenskog programatora ■■ Automatski način rada za automatsko biranje režima hlađenja, grijanja ili ventilacije ■■ Floor-Modus za aktiviranje efekta podnog grijanja; pritom se topli zrak uz slabije strujanje zraka ispuhuje na donjoj strani uređaja te tako na najmanju mjeru svodi tzv. „osjećaj propuha“ ■■ Quiet-Mode za smanjenje buke pri radu ■■ Comfort-Sleep ■■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje ■■ Preset-funkcija za spremanje i prikaz prethodno programiranih postavki ■■ One-Touch za potpuno automatski rad koji je prethodno programiran upravo prema potrebama kupca ■■ Prespojivi komunikacijski kanal infracrvenog daljinskog upravljača (A, B)

A+ + TOSHIBA I 27


RESIDENTIAL Tehnički podaci dizalica topline Unutarnja jedinica Vanjska jedinica

RAS-10G2KVP-E RAS-10G2AVP-E

RAS-13G2KVP-E RAS-13G2AVP-E

RAS-16G2KVP-E RAS-16G2AVP-E

Učinak hlađenja

kW

2,50

3,50

4,50

Raspon učinka hlađenja (min.-max.)

kW

0,55 - 3,50

0,63 - 4,10

0,63-5,00

Potrošnja energije

kW

0,11 - 0,90

0,17 - 1,10

0,17-1,75

Koeficijent energetske učinkovitosti EER

5,15

4,27

3,46

Sezonski koeficijent učinkovitosti SEER

9,10

8,90

7,30

2,50

3,50

4,50

A+++

A+++

A++

-10 - +46

-10 - +46

-10 - +46

Pdesignc

kW

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

°C

Učinak grijanja

kW

3,20

4,00

5,50

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

0,45 - 5,80

0,65 - 6,30

0,65 - 6,80

Potrošnja energije

kW

0,09 - 1,65

0,14 - 1,80

0,14 - 2,12

Koeficijent energetske učinkovitosti COP

5,52

5,00

4,01

Koeficijent energetske učinkovitosti SCOP

5,20

5,10

4,60

3,00

3,60

4,50

A+++

A+++

A++

°C

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +24

RAS-10G2KVP-E

RAS-13G2KVP-E

RAS-16G2KVP-E

Protok zraka *

m3/h

630

660

690

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

42/24

43/25

44/26

Razina zvučne snage

dB(A)

57

58

59

Protok zraka *

m3/h

708

732

756

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

43/24

44/25

45/26

Razina zvučne snage

dB(A)

58

59

60

Dimenzije [V × Š × D]

mm

293 × 831 × 270

293 × 831 × 270

293 × 831 × 270

Težina

kg

15

15

15

Pdesignh

kW

Razred energetske učinkovitosti Granične vrijednosti (vanjske temperature)

Unutarnja jedinica

RAS-10G2AVP-E

RAS-13G2AVP-E

RAS-16G2AVP-E

Protok zraka

Vanjska jedinica m3/h

1800

2160

2520

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

46

48

49

Razina zvučne snage

dB(A)

61

63

64

Protok zraka

m3/h

1800

2160

2160

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

46

49

50

Razina zvučne snage

dB(A)

61

64

64

3/8

3/8

1/2

Cijev za plinoviti radni medij

col

Cijev za tekući radni

col

Tip kompresora

1/4

1/4

1/4

Dvostruko-rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

min. dužina cijevi

m

2

2

2

max. dužina cijevi

m

25

25

25

max. visinska razlika Strujno napajanje Osigurač

m

10

10

10

V/Ph/Hz

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

A

10

10

16

Dimenzije [V × Š × D]

mm

630 × 800 × 300

630 × 800 × 300

630 × 800 × 300

Težina

kg

41

41

41

* Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora

** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora

SCOP vrijednosti i energetski razred za grijanje odnose se na „srednju klimatsku zonu“ prema EU Direktivi o eko-dizajnu 2009/125/EZ. One ovise o parametrima dizajna, specifičnim za pojedini proizvod, koje je odabrao proizvođač (Pdesignh i Tbivalent). Sve vrijednosti i parametri nalaze se na našoj web stranici www.toshiba-aircondition.com. ● Hlađenje ● Grijanje

28 I TOSHIBA


Super Daiseikai 8

■■Novi, elegantan dizajn s vrlo kvalitetnom površinom panela ■■Vrlo tih

RAS-10G2KVP-E / RAS-13G2KVP-E / RAS-16G2KVP-E Uistinu dobro osjećanje: nedostižno visoke vrijednosti učinkovitosti s novim Super Daiseikai 8 Maksimalni koeficijenti energetske učinkovitosti čine uživanje u hlađenju i grijanju povoljnijim u pogledu troškova. ■■ Apsolutno vrhunski koeficijenti energetske učinkovitosti zahvaljujući istosmjernoj hibrid-inverterskoj tehnologiji s inteligentnim upravljanjem u PWM ili PAM modulaciji ■■ Dvostruko-rotacijski kompresori za maksimalnu učinkovitost i pouzdanost ■■ Izvanredno visoka učinkovitost u području rada pri djelomičnom opterećenju, u kojem uređaj zapravo najčešće radi: SEER-vrijednosti do 9,1! ■■ Velika lamela za vođenje zraka uz njegovu optimalnu raspodjelu; visokoj udobnosti doprinose lamele koje se mogu vertikalno i horizontalno podešavati; preko tipke Air Flow mogu se aktivirati i optimirane postavke za izlaz zraka ■■ Odgovara Smjernici o EKO-DIZAJNU ■■ Single verzija

Ekološki podnošljivo, čuva resurse ■■ Inverterska regulacija smanjuje potrošnju električne energije na minimum budući da se uređaj uvijek prilagođava aktualnim uvjetima opterećenja ■■ Eko-pogon ■■ Bez fine prašine ■■ Bez CO2 ■■ Ekološki podnošljiv radni medij R410A ■■ Zrak kao izvor energije u režimu grijanja

PAM

PWM

MODE

MODE

Čisti zrak u prostoriji ■■ Perivi filtri za prašinu, koji prekrivaju cijeli izmjenjivač topline ■■ Visokoučinkoviti plasma filtar koji uz pomoć električnog pročistača zraka filtrira iz zraka i najmanje čestice; tako se može ukloniti do 99 % onečišćenja. ■■ SUPER ionizator za bolju kvalitetu zraka i pozitivne učinke na vlažnost i elastičnost kože ■■ Funkcija samočišćenja koja po završetku rada potpuno osuši izmjenjivač topline

Udobno rukovanje ■■ Infracrveni daljinski upravljač lijepog oblika s LED rasvjetom, koji se po želji može deaktivirati ■■ Integrirani tjedni vremenski programator sa 4 postavke po danu koje se mogu slobodno programirati odnosno sa 7 različitih programa po tjednu (isklj/uklj, temperatura, režim rada te brzina ventilatora) ■■ Quiet-Mode za smanjenu buku pri radu ■■ Comfort-Sleep ■■ Funkcija zaštite od smrzavanja, koja jamči stalno temperiranje na 8 °C ■■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje ■■ Preset funkcija za spremanje i odabir prethodno programiranih postavki ■■ Preklopni komunikacijski kanal infracrvenog daljinskog upravljača (A, B)

A+ + + TOSHIBA I 29


RESIDENTIAL

Multi sustavi za kućnu upotrebu Prednost multi sustavi sastoji se u tome da se do 5 unutarnjih jedinica može priključiti na jednu jedinu vanjsku jedinicu. Zahvaljujući tome, ne samo da je potrebno manje prostora za montažu vani, već se smanjuju i troškovi montaže.

30 I TOSHIBA


Tehničke finese ■■ Visoka učinkovitost ■■ Istosmjerna hibrid-inverterska tehnologija s inteligentnim upravljanjem u PWM ili PAM modu ■■ Dvostruko-rotacijski kompresori za maksimalnu energetsku učinkovitost ■■ Posebno visoka učinkovitost u radu pri djelomičnom opterećenju, kako uređaj zapravo najčešće radi ■■ Udovoljava Direktivi o ekodizajnu ■■ Do 5 unutarnjih jedinica u jednom sustavu ■■ Jedan jedini električni napojni vod do vanjske jedinice ■■ Male, kompaktne vanjske jedinice

Suzumi Plus

Super Daiseikai 6.5

Konzola

60 × 60 4-smjerna kazeta

Unutarnje jedinice za multi namjene ■■ Zidni klima uređaji u izvedbi Suzumi Plus i Super Daiseikai 6.5 ■■ Konzola ■■ Kompaktna 60 × 60 4-smjerna kazeta ■■ Unutarnje jedinice ne moraju odgovarati nekom određenom tipu, već se mogu individualno kombinirati prema učinku i modelu (vidi tablicu kombinacija na stranici 36)

TOSHIBA I 31


RESIDENTIAL

Suzumi Plus

RAS-B10N3KV2-E / RAS-B13N3KV2-E / RAS-B16N3KV2-E RAS-B22N3KV2-E Izvedba unutarnjih jedinica kao kod single modela; opis na stranici 25

Suzumi Plus – Multi zidne unutarnje jedinice Unutarnja jedinica Učinak hlađenja Raspon učinka hlađenja (min.-max.) Učinak grijanja Raspon učinka grijanja (min.-max.) Protok zraka * Razina zvučnog tlaka ** Razina zvučne snage Protok zraka * Razina zvučnog tlaka ** Razina zvučne snage Dimenzije [V × Š × D] Težina * Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora

kW kW kW kW m3/h dB(A) dB(A) m3/h dB(A) dB(A) mm kg

● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Tehnički podaci dizalica topline

RAS-B10N3KV2-E

RAS-B13N3KV2-E

RAS-B16N3KV2-E

RAS-B22N3KV2-E

2,50 1,10 - 3,00 3,20 0,90 - 4,80 516 38/26 53 570 39/28 54 275 × 790 × 225 10

3,50 0,80 - 4,10 4,20 0,90 - 5,60 570 39/26 54 624 40/28 55 275 × 790 × 225 10

4,50 0,80 - 5,00 5,50 0,90 - 6,90 684 45/30 60 738 45/31 60 275 × 790 × 225 10

6,00 1,20 - 6,70 7,00 1,00 - 7,50 1080 47/35 60 1098 47/35 60 320 × 1050 × 243 13

** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora

Konzola

RAS-B10UFV-E / RAS-B13UFV-E / RAS-B18UFV-E Izvedba unutarnjih jedinica kao kod single modela; opis na stranici 27

Konzola

Tehnički podaci dizalica topline

Unutarnja jedinica

RAS-B10UFV-E

RAS-B13UFV-E

RAS-B18UFV-E

Učinak hlađenja

kW

2,50

3,50

5,00

Raspon učinka hlađenja (min.-max.)

kW

1,10 - 3,10

1,10 - 4,10

1,00 - 5,70

Učinak grijanja

kW

3,20

4,20

5,80

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

1,00 - 4,80

1,00 - 5,40

1,10 - 6,30

Protok zraka *

m3/h

468

510

600

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

39/23

40/24

46/31

Razina zvučne snage

dB(A)

54

55

60

Protok zraka *

m3/h

510

552

642

Razina zvučnog tlaka **

dB(A)

39/23

40/24

46/31

Razina zvučne snage

dB(A)

54

55

60

Dimenzije [V × Š × D]

mm

600 × 700 × 220

600 × 700 × 220

600 × 700 × 220

Težina

kg

16

16

16

* Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora

32 I TOSHIBA

** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora


Super Daiseikai 6.5

RAS-B10N3KVP-E / RAS-B13N3KVP-E / RAS-B16N3KVP-E ■■ Comfort-Sleep ■■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje ■■ Automatski režim rada ■■ One-Touch za potpuno automatski rad koji je prethodno programiran upravo prema potrebama kupca ■■ Prespojivi komunikacijski kanal infracrvenog daljinskog upravljača (A,B)

■■ Vrlo visoka energetska učinkovitost ■■ Invertersko upravljanje ■■ Srebrni panel kao opcija ■■ IAQ filter ■■ Plazma filter ■■ Ionizator zraka ■■ Ekološki režim rada

Super Daiseikai 6.5 – Multi zidne unutarnje jedinice Unutarnja jedinica Učinak hlađenja Raspon učinka hlađenja (min.-max.) Učinak grijanja Raspon učinka grijanja (min.-max.) Protok zraka * Razina zvučnog tlaka ** Razina zvučne snage Protok zraka * Razina zvučnog tlaka ** Razina zvučne snage Dimenzije [V × Š × D] Težina * Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora

kW kW kW kW m3/h dB(A) dB(A) m3/h dB(A) dB(A) mm kg

● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Tehnički podaci dizalica topline

RAS-B10N3KVP-E

RAS-B13N3KVP-E

RAS-B16N3KVP-E

2,51 0,80 - 3,50 3,21 0,80 - 5,80 630 42/27 57 708 43/27 58 275 × 790 × 225 10

3,52 0,90 - 4,10 4,22 0,80 - 5,90 660 43/27 58 732 44/27 59 275 × 790 × 225 10

4,53 0,90 - 5,00 5,53 0,80 - 6,70 690 45/29 60 756 45/29 60 275 × 790 × 225 10

** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora

TOSHIBA I 33


RESIDENTIAL

60 × 60 4-smjerni kazetni uređaj

RAS-M10SMUV-E / RAS-M13SMUV-E / RAS-M16SMUV-E

■■ Vrlo dobra energetska učinkovitost ■■ Invertersko upravljanje ■■ Jednostavna ugradnja u postojeće euro-raster stropove ■■ Kompaktan stropni panel, lijepog estetskog izgleda ■■ Četiri lamele za vođenje zraka uz optimalnu raspodjelu zraka u prostoriji (mogu se zatvoriti do 2 lamele)

■■ Pumpa za kondenzat s visinom dobave od 850 mm ■■ Funkcija vremenskog programatora ■■ Hi Power ■■ Ekološki režim rada

60 × 60 4-smjerni kazetni uređaj Unutarnja jedinica Učinak hlađenja Raspon učinka hlađenja (min.-max.) Učinak grijanja Raspon učinka grijanja (min.-max.) Protok zraka * Razina zvučnog tlaka ** Razina zvučne snage Protok zraka * Razina zvučnog tlaka ** Razina zvučne snage Dimenzije [V × Š × D] Težina

kW kW kW kW m3/h dB(A) dB(A) m3/h dB(A) dB(A) mm kg

● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Tehnički podaci dizalica topline RAS-M10SMUV-E

RAS-M13SMUV-E

RAS-M16SMUV-E

2,50 1,10 - 3,20 3,20 0,70 - 5,20 590 37/30 52 590 37/30 52 268 × 575 × 575 15+3

3,50 1,10 - 4,40 4,20 0,70 - 6,50 620 38/30 53 620 38/30 53 268 × 575 × 575 15+3

4,50 1,40 - 4,90 5,50 0,80 - 6,90 660 40/31 55 660 40/31 55 268 × 575 × 575 15+3

Panel: RB-B11MC(W)-E * Podatak kod najvišeg stupnja ventilatora

34 I TOSHIBA

** Podatak kod najvišeg i najnižeg stupnja ventilatora


Multisplit vanjske jedinice

Tehnički podaci dizalica topline Multi za 2 prostorije

Vanjska jedinica

RAS-M14GAV-E

RAS-M18UAV-E

Multi za 3 prostorije

Multi za 4 prostorije

Multi za 5 prostorija

RAS-3M26UAV-E

RAS-4M27UAV-E

RAS-5M34UAV-E1

Učinak hlađenja

kW

4,00

5,20

7,50

8,00

10,00

Raspon učinka hlađenja (min.-max.)

kW

1,40 - 4,50

1,40 - 6,20

4,10 - 9,00

4,20 - 9,30

3,70 - 11,00

Potrošnja energije

kW

1,08

1,44

2,00

2,29

2,92

Koeficijent energetske učinkovitosti EER

3,70

3,61

3,75

3,50

3,42

Sezonski koeficijent učinkovitosti SEER

5,80

6,30

5,80

6,00

6,20

3,90

5,10

7,40

7,90

9,90

Pdesignc

kW

Razred energetske učinkovitosti °C

Granične vrijednosti (vanjske temperature)

A+

A++

A+

A+

A++

+5 - +43

+5 - +43

+10 - +43

+10 - +43

+10 - +43

Učinak grijanja

kW

4,40

5,60

9,00

9,00

12,00

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

0,90 - 5,20

0,90 - 8,30

2,00 - 11,20

3,20 - 11,70

3,40 - 14,00

Potrošnja energije

kW

1,01

1,79

2,20

1,93

2,83

Koeficijent energetske učinkovitosti COP

4,35

4,71

4,09

4,67

4,24

Koeficijent energetske učinkovitosti SCOP

3,90

4,60

4,50

4,30

4,10

2,40

3,00

5,20

5,20

6,80

A

A+ +

A+

A+

A+

Pdesignh

kW

Razred energetske učinkovitosti °C

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +22

-15 - +22

-15 - +22

Protok zraka

m3/h

1812

1800

2507

2507

3245

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

46

49

48

48

51

Razina zvučne snage

dB(A)

59

64

63

63

66 3562

Granične vrijednosti (vanjske temperature)

Protok zraka

m3/h

1812

1950

2507

2507

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

48

51

49

49

54

Razina zvučne snage

dB(A)

61

66

64

63

69 Dvostruko-rotacijski kompresor

Tip kompresora

Dvostruko-rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

Dvostruko-rotacijski kompresor

min. dužina cijevi

m

2

2

3

3

3

max. dužina cijevi

m

30

30

70

70

80

max. visinska razlika Strujno napajanje

m

10

10

15

15

15

V/Ph/Hz

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

A

10

10

16

16

20

Dimenzije [V × Š × D]

Osigurač

mm

550 × 780 × 290

550 × 780 × 290

890 × 900 × 320

890 × 900 × 320

890 × 900 × 320

Težina

kg

36

40

69

69

75

Svi podaci u kombinaciji s RAS-B10N3KVP-E. ● Hlađenje ● Grijanje

Zbog brojnih mogućnosti kombinacije nije moguće prikazati sve koeficijente energetske učinkovitosti.

Zbog brojnih mogućnosti kombinacije nije moguće prikazati sve koeficijente energetske učinkovitosti. Izračunajte online sezonske koeficijente i razrede energetske učinkovitosti za svoju multi kombinaciju: www.toshiba-aircondition.com

Rezultat

TOSHIBA I 35


RESIDENTIAL

Inverterske multi varijante Tablica kombinacija RAS-Multi vanjskih jedinica

RAS-M14GAV-E RAS-M18UAV-E

RAS-3M26UAV-E

1 unutarnja jedinica

2 unutarnje jedinice

10 13

10 13

3 unutarnje jedinice

10 10 10 13 16

10 10 10 13 13 10 13 16 13 16 10 10 10 10 10 13 13 13 13 16 16 16 18 18

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 13 16 16 16

10 13 16 18 22 13 16 18 22 16 18 22 18 22

10 10 10 10 10 13 13 13 13 16 16 16 13 13 13 13 16 16 16 16 16 16 10 13 16 18 22 13 16 18 22 16 18 22 13 16 18 22 16 18 22 16 18 22

RAS-4M27UAV-E

10 10 10 10 10 13 13 13 13 16 16 16 18 18

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 13 13 13 16 16

10 13 16 18 22 13 16 18 22 16 18 22 18 22

10 10 10 10 10 13 13 13 13 16 16 16 18 18 13 13 13 13 16 16 16 18 18 16 16 10 13 16 18 22 13 16 18 22 16 18 22 18 22 13 16 18 22 16 18 22 18 22 16 22

10 10 10 10 10 13 13 13 13 16 16 16 18 18 22 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 16 13 13 13 10 13 10 10 13 16 18 22 13 16 18 22 16 18 22 18 22 22 10 10 10 10 10 13 13 13 13 16 16 16 13 13 16 16 16 16 18 18 18 22 RAS-5M34UAV-E1

10 13 16 18 22 13 16 18 22 16 18 22 18 22 16 16 18 22 18 22 22 22

RAS-M14GAV-E RAS-M18UAV-E

RAS-3M26UAV-E RAS-4M27UAV-E

Fleksibilnost TOSHIBA multi sustava nije zajamčena samo širokim izborom najrazličitijih unutarnjih jedinica, već su moguće i dužine cijevi do 25 metara u jednom prostoru (pripazite na ukupnu dužinu cijevi!). Tako bi se na primjer na sljedeći način mogle položiti cijevi za radni medij kod multi uređaja za 5 prostorija, čija bi ukupna dužina iznosila 80 m: prostorija 1: 25 m, prostorija 2: 25 m, prostorije 3, 4 i 5: svaka po 10 m.

36 I TOSHIBA

RAS-5M34UAV-E1


Dizalica topline 4 unutarnje jedinice

5 unutarnjih jedinica

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 10 10 10 10 10 13 13 16 13 16 13 13 13 13 10 13 16 18 22 13 16 16 18 18 13 16 18 13 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 13 13 13 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 16 13 16 16 18 18 13 13 13 16 16 13 16 18 18 13 13 13 13 16 16 16 18 18 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 10 13 10 13 16 18 22 13 16 22 16 18 22 18 18 22 13 16 22 16 22 18 18 18 22 13 16 18 22 16 18 22 18 22 10 10 10 10 13 13 13 16 13 13 13 16 13 13 13 16 13 13 13 13 10 13 16 18 13 16 18 16 13 16 18 16 13 16 18 16 13 16 22 22

TOSHIBA I 37


RESIDENTIAL

Glosar Dizalica topline

Dizalica topline je tehnički uređaj koji iz temperature okolnog zraka (oko 75 posto) i pogonske energije (oko 25 posti) proizvodi korisnu toplinu.

Inverterska tehnologija

Pod inverterskom tehnologijom podrazumijeva se pretvaranje izmjenične u istosmjernu struju, kako bi se brojem okretaja kompresora upravljalo učinkovito i gotovo bez ikakvih gubitaka.

Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost je vrijednost dobivena dijeljenjem utrošene električne energije i dobivenog učinka grijanja/učinka hlađenja.

Sezonski koeficijent energetske učinkovitosti

Vidi definiciju „Energetske učinkovitosti“ promatrano na godinu dana

Puno opterećenje

Puno opterećenje je režim rada kod kojeg stroj može postići maksimalnu izlaznu snagu.

Djelomično opterećenje

Djelomičnim opterećenjem naziva se režim rada koji se postiže prilagođavanjem broja okretaja zbog snage potrebne za pojedini prostor.

Kompresor

Kompresor je konstruktivni dio koji je potreban za komprimiranje plinova.

PWM, PAM

Strujni napon kojeg je „inverter“ pretvorio, može na dva načina pogoniti kompresor. Pritom se primjenjuje ili modulacija širine impulsa (niži napon/PAM) za vrlo učinkoviti rad pri djelomičnom opterećenju, ili pak pulsnoamplitudna modulacija (visoki napon/ PAM) za brzo postizanje podešene zadane temperature.

Zvučna snaga

Zvučna snaga je akustična veličina koja nastaje na stvarnom izvoru zvuka. Ona se izražava u dB(A).

Zvučni tlak

Zvučni tlak je rezultat zvučne snage koji ovisi o udaljenosti od izvora zvuka. Mjeri se u dB(A).

Godišnji toplinski množitelj

Za ocjenu energetske učinkovitosti nekog sustava zagrijavanja pomoću dizalice topline primjenjuje se tzv. godišnji toplinski množitelj (SPF). Njime se iskazuje omjer izlazne snage tijekom godinu dana prema potrošenoj električnoj energiji.

Nominalni učinak

38 I TOSHIBA

Idealni učinak uređaja kod zadanog mjesta rada.

Maksimalni učinak

Maksimalni učinak uređaja kod zadanog mjesta rada.

Električni osigurač

On prekida strujni krug ako električna struja prijeđe neku utvrđenu jačinu struje izvan nekog zadanog vremena te tako nastane kratki spoj ili priključak mase na električnom trošilu.

Pdesignc

Izračunati učinak hlađenja za prostor koji se rashlađuje pri vanjskoj temperaturi od 35 °C.

Pdesignh

Izračunati učinak grijanja za prostor koji se grije pri vanjskoj temperaturi od -10 °C.


Mjerni uvjeti za klima uređaje TOSHIBA Hlađenje: Grijanje: Cijevi za radni medij: Razina zvučnog tlaka:

Vanjska temperatura: + 35°C mjereno suhim termometrom Unutarnja temperatura: + 27°C mjereno suhim termometrom/+ 19°C mjereno vlažnim termometrom Vlažnost zraka: 50 – 55 % relativna vlažnost Vanjska temperatura: + 7°C mjereno suhim termometrom / + 6°C mjereno vlažnim termometrom Unutarnja temperatura: + 20°C mjereno suhim termometrom Dužina 7,5 m odnosno bez visinske razlike između unutarnje i vanjske jedinice Mjereno na udaljenosti* od oko 1,5 m do unutarnje jedinice odnosno 1 m do vanjske jedinice; ove se vrijednosti određuju u prostoru u kojem vlada apsolutna tišina prema JIS B8616; u izgrađenom stanju ove vrijednosti mogu biti veće jer i vanjski izvori zvuka mogu na njih utjecati

* Točan raspored mjerenja vidi u Knjižici s tehničkim podacima

TOSHIBA I 39


www.TOSHIBA-aircondition.com

AIR-COND Klimaanlagen-Handelsgesellschaft m.b.H., Haushamer StraĂ&#x;e 2, A-8054 Graz-Seiersberg, Austria, Tel.: +43 316 80 89, Fax: +43 316 82 63 71, E-mail: office@air-cond.com, www.air-cond.com

Ne odgovaramo za tiskarske i tipografske greĹĄke. HR / RES / 01. 2014

Specijalizirani distributer za dizalice topline ESTIA

Resi 2014 hr  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you