Page 1

2012 / 13

L I G H T CO M M E R C I A L KLimA SiStemi ZA PoSLoVNe PRoStoRe

TOSHIBA I 1


RAV | Light CommeRCiAL

2 I TOSHIBA


Rešenja profesionalaca za profesionalce

Poboljšanje proizvoda i traganje za inovacijama su čvrsto utkani u poslovnu filozofiju firme Toshiba. Zahvaljujući ovoj filozofiji, korist su imale i tri linije proizvoda iz oblasti “Light Commercial”, ne samo zbog ekonomske prednosti i brzog ostvarivanja rente od investicije “Klima-uređaj”. Kvalitet - i ništa manje od toga Toshiba u svojim proizvodima upotrebljava samo najsavremenije i najkvalitetnije komponente, a uspeh potvrđuje da je ova strategija prava. Od 1975. godine Toshiba proizvodi klima-uređaje u svojim fabrikama u Japanu (Fuji) i na Tajlandu (Bangkok). Obe fabrike su u pogledu obezbeđenja kvaliteta sertifikovane prema međunarodnom standardu ISO 14001. Proizvodi su u skladu i sa svim EU normama: to potvrđuje CE-znak na pločici proizvoda. Osim toga, svi proizvodi mogu se naći na spisku Euroventa, koji potvrđuje pravilan način merenja parametara uređaja radi zaštite potrošača. I Direktiva 2002/95/EZ Evropske Unije o ograničenju upotrebe opasnih materija (ROHS) brzo je sprovedena u praksi. Imajte poverenja u kvalitet Toshiba klima-uređaja - verujte i u proizvođača i u specijalizovanu firmu, ovlašćenu za montažu.

■ 100% inverterska tehnologija ■ Visoka ekonomičnost ■ Rashladni fluid R410A ■ Jednostavna montaža

TOSHIBA I 3


RAV | Light CommeRCiAL

Vodeće mesto u tehnologiji

TOSHIBA već decenijama investira u razvoj i poboljšanje svoje inverter tehnologije, tako da danas s ponosom može reći da svi sobni klimauređaji opremljeni inverterima postižu izvanredne radne karakteristike i funkcionišu apsolutno pouzdano i precizno. Moderni klima-uređaji, za održavanje sobne temperature više ne uključuju i ne isključuju kompresor (= kompresori s fiksnim brojem obrtaja), već potrošnju energije regulišu pomoću inverter tehnologije. Pritom se, uz pomoć najsavremenije elektronike, menjaju: strujno napajanje, frekvencija i veličina napona kompresora. Kod inverter vektor IPDU tehnologije moguće je regulisati broj obrtaja kompresora u velikom rasponu. Korist • Regulacijom broja obrtaja kompresora „proizvodi“ se samo onoliko snage za hlađenje/grejanje koliko je potrebno. Uređaji se odlikuju vrlo malom potrošnjom energije. • S obzirom da inverter jedinice, za razliku od jedinica s fiksnim brojem obrtaja, ne uključuju i isključuju često kompresor, već samo menjaju broj obrtaja, produžava im se radni vek. Inverter – tehnologija usmerena ka budućnosti Koliko dobro radi neki klima-uređaj s inverter upravljanjem, uglavnom zavisi o efikasnosti tri najvažnije komponente. Dobro je da TOSHIBA svoju pažnju podjednako usmerava na sve aspekte.

■ Upravljačka elektronika ■ motor ■ Kompresor

4 I TOSHIBA


Upravljačka elektronika Zavisno od toga koliko je opterećenje, inverter radi u PAM-u (impulsnoj amplitudnoj modulaciji) ili u PDM-u (impulsno širinskoj modulaciji). Mnogi inverter uređaji na tržištu koriste samo jedno od ova dva upravljanja, dok TOSHIBA Hybrid inverter paralelno integriše obe tehnologije. To ima za posledicu visok koeficijent efikasnosti i malu potrošnju energije.

Temperatura u prostoriji

Klima-uređaj s inverterom

„Standardni“ klima-uređaj bez invertera

Inverter smanjuje temperatursku razliku na minimum „Standardni“ klima-uređaji stvaraju veću temperatursku razliku

Vreme uzgrevanja je 30% kraće

Pri velikim opterećenjima (velike razlike između zadate i stvarne vrednosti sobne temperature), kao recimo u trenutku startovanja klima-uređaja, inverter radi u PAM-u, jer tada koeficijent efikasnosti iznosi do 99 %.

motor

Za svaki TOSHIBA kompresor potreban je pouzdan i snažan motor, čiji se broj obrtaja može menjati. Na osnovu rezultata opsežnih mehaničkih i električnih istraživanja, TOSHIBA upotrebljava jednosmerne motore čiji su polovi izrađeni od permanentnih magneta. Upravljanje brojem obrtaja motora ima zadatak da, zavisno od opterećenja, odredi optimalan broj obrtaja kompresora.

čas

Pri malim opterećenjima (male razlike između zadate i stvarne vrednosti sobne temperature) inverter prebacuje na PDM upravljanje. U tom režimu rada, potrošnja električne energije je najmanja, a to znači maksimalna efikasnost uz najmanju potrošnju energije.

Kompresor

Razvojno odeljenje za kompresore je već pre više godina uvelo u proizvodnju twin-rotary kompresor. Sastoji se od dva suprotnosmerna diska. Kompresori se, pre svega, odlikuju poboljšanim koeficijentima efikasnosti i dužim radnim vekom. Suprotan položaj diskova garantuje mehaničku stabilnost i stvara najmanje vibracija. Osim toga, twin-rotary kompresor može se odlično regulisati promenom broja obrtaja, a i mnogo je tiši od uobičajenih kompresora. Rashladni fluid R410A omogućava bitno bolju optimizaciju koeficijenta efikasnosti ovog tipa kompresora, nego što je to slučaj kod scroll kompresora.

TOSHIBA I 5


RAV | Light CommeRCiAL

mAKSimALNo oPteReĆeNJe nasuprot DeLimiČNom oPteReĆeNJU: šta je važno znati?

Generalno, u katalozima s tehničkim podacima i prospektima, učinak klima-uređaja uvek se navodi za puno opterećenje od 100%. Međutim, klima-uređaj obično radi samo oko 4% ukupnog vremena rada tokom godine sa 100% svoje snage. Zašto? Spoljašnje temperature od 30 °C i više, koje bi zahtevale maksimalan učinak uređaja, traju samo nekoliko dana u godini. Čim se sobna temperatura približi zadatoj (postavnoj) vrednosti, sistem radi smanjenom snagom. Ne rade stalno svi uređaji koji su bili relevantni za dimenzionisanje klima-uređaja u nekom prostoru, a isto tako i broj prisutnih osoba varira. Zavisno od doba dana i položaja Sunca, menja se količina energije koja spolja deluje na prostoriju.

Zato je važno da se uporede ne samo podaci o nominalnom učinku prema katalogu s tehničkim podacima, već da se obrati pažnja i na vrednosti koje se ostvaruju pri delimičnom opterećenju. Klima-uređaj radi pretežno u području delimičnog opterećenja, a upravo su, zbog svoje konstrukcije i tehnologije, klima-uređaji firme TOSHIBA nenadmašni kada je reč o radu pri delimičnom opterećenju!

Dijagram „Godišnje vreme rada uređaja u zavisnosti od spoljašnje temperature“ pokazuje odnos broja sati rada i različitih spoljnih temperatura. Iz ovog prikaza očito je da većina sati rada pada u period relativno niskih letnjih temperatura (između 20 i 24 °C). Naravno da je pri višoj spoljnoj temperature potreban veći rashladni učinak (videti dijagram „Potreban rashladni učinak“). Sledi zaključak: „Pri prosečnim spoljašnjim temperaturama (pri kojima klima-uređaj radi najvećim delom godine) potreban je samo relativno mali deo maksimalne snage“. Primer: Koeficijent hlađenja (EER) kasetne split jedinice tipa RAV-SM564UT-E/RAV-SP564AT-E s rashladnim učinkom od 5,3 kW naveden je u katalogu s tehničkim podacima (i prema Eurovent standardu: unutrašnja temperatura 27°C ST/19°C VT, spoljašnja temperatura 35°C ST i cev od 7,5 m) s vrednošću od 3,61. Međutim, u mnogo važnijem području rada pri delimičnom opterećenju, npr. pri spoljašnjim temperaturama od 25°C, koeficijent efikasnosti uređaja može u režimu hlađenja (zavisno od unutrašnje temperature, vlage i dužine cevi) iznositi čak do 8,0!

6 I TOSHIBA


Sati

Sati rada

Godišnje vreme rada u zavisnosti od spoljašnje temperature

Spoljašnja temperatura

6,0

Klima-uređaj uglavnom radi pri niskim spoljašnjim temperaturama, dakle s malim rashladnim učinkom = pogon pri delimičnom opterećenju.

5,0 4,0 3,0 2,0kW

Potreban rashladni učinak

Potreban rashladni učinak

6,0 1,0 5,0 0,0 4,0 6,0 3,0 5,0 2,0 4,0 9,0 1,0 8,0 3,0 7,0 0,0 2,0 6,0

8,0

Spoljašnja temperatura

5,0 1,0 4,0 0,0 3,0

Koeficijent hlađenja (EER)

2,0 9,0 1,0 8,0 0,0 7,0 6,0 9,0 5,0 8,0 4,0 7,0 3,0 6,0 2,0 5,0 1,0 4,0 0,0 3,0

8,0 10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

70%

80%

90%

100%

70%

80%

90%

100%

Koeficijent energetske efikasnosti pri delimičnom opterećenju

8,0

10%

20%

30%

40%

50%

60%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

2,0 1,0 0,0

Stvarni rashladni učinak u % od maksimalne vrednosti

Upravo ovde Toshiba nudi najbolji koeficijent energetske efikasnosti = najmanji troškovi energije

RAV-SP564AT-E RAV-SM564UT-E 25°C spoljašnja temperatura

RAV-SP564AT-E RAV-SM564UT-E

RAV-SP564AT-E RAV-SM564UT-E

30°C spoljašnja temperatura 35°C spoljašnja temperatura

Za poređenje: Podaci prema katalogu s tehničkim podacima: EER = 3,61 pri unutrašnjoj temperaturi od 27°C ST/19°C VT Spoljašnja temperatura 35°C ST i 100% opterećenja

TOSHIBA I 7


RAV | Light CommeRCiAL

SNAŽNo, iZUZetNo eFiKASNo i PoUZDANo. to su tri linije proizvoda toShiBA u delu Light Commercial.

Digital inverter

Digital Inverter spoljašnje jedinice urađene su kompaktno, a zbog svojih malih dimenzija vrlo su pogodne za instalisanje na mestima s ograničenim prostorom. Spoljašnje jedinice ubrajaju se u najlakše i najkompaktnije na tržištu. Osim toga, osvojiće Vas i odnos cene i kvaliteta.

Super Digital inverter Za onog ko se zadovoljava samo najboljim, serija Super Digital Inverter je idealno rešenje. Izvanredni rezultati u pogledu energetske efikasnosti, moguće dužine toka rashladnog fluida, kao i režimi hlađenja i grejanja u ekstremnim uslovima čine ovu seriju modela apsolutnim šampionom.

Digital inverter Big

BIG-serija je izuzetna multi verzija, koja je pre svega interesantna kada postoji jedna temperaturska zona, a radi postizanja optimalne raspodele vazduha koristi se više unutrašnjih jedinica. Sistem se proizvodi kao toplotna pumpa i omogućava režim grejanja do spoljašnje temperature od minus 20 °C.

8 I TOSHIBA


Digitalni inverter Spoljašnje jedinice

■ Hlađenje i grejanje pri spoljnjoj temperaturi i do -15°C* ■ TCC-LINK ■ Vektor-IPDU tehnologija

■ Digitalni inverter uređaji u elegantnom kućištu objedinjuju ekonomičnost i ekologiju. Najsavremenija tehnologija omogućava izvanredne uštede energije uz visoki učinak, montaža je jednostavna, a način regulacije sistema vrlo fleksibilan.

■ Kompaktne spoljašnje jedinice malih dimenzija

■ Spoljašnje jedinice digitalnog invertera su osim toga vrlo kompaktne i po svom dizajnu najpogodnije za montažu na mestima gde su prostorne mogućnosti ograničene.

■ Zimski režim rada

■ Svi uređaji se rade kao toplotne pumpe s funkcijom hlađenja i grejanja (hlađenje, grejanje, odvlaživanje, automatski pogon)

■ Fabričko punjenje rashladnim fluidom R410A do 20/30 m ■ Cevovodi dužine do 30/50 m

■ Vektor-IPDU invertersko upravljanje ■ Dvostruki rotacioni klipni kompresor sa regulisanjem broja obrtaja ■ Vrlo visok koeficijent efikasnosti: koeficijent hlađenja do 3,24 odnosno koeficijent grejanja do 3,9

■ Sistem samodijagnoze na kontrolnoj ploči spoljašnje jedinice ■ Temperaturske granice primene Hlađenje: -15°C - +43°C* Grejanje: -15°C - +15°C

■ Do 35% manja težina nego kod drugih sličnih uređaja

* u slučaju montaže na mestima zaštićenim od vetra i pri nižim temperaturama

TOSHIBA I 9


RAV | Light CommeRCiAL

Super Digitalni inverter Spoljašnje jedinice

■ Hlađenje do spoljne temperature od -15°C* ■ Grejanje do spoljne temperature od -20°C ■ Ekstremno efikasno ■ Vektor-IPDUinvertersko upravljanje

■ Super Digital inverteri su predvodnici u pogledu energetske efikasnosti, a samim tim i majstori za štednju energije. S koeficijentima hlađenja do 4,52 (EER, za model od 10 kW) zauzimaju vodeći položaj na tržištu i uživaju najveću popularnost širom Evrope.

■ Svi uređaji su toplotne pumpe s režimom hlađenja i grejanja (hlađenje, grejanje, odvlaživanje, automatski rad)

■ Vektor-IPDU inverterska regulacija

■ Svi uređaji pripadaju energetskoj klasi A

■ Dvostruki rotacioni klipni kompresor s regulisanjem broja obrtaja ■ Vrlo dobar koeficijent energetske efikasnosti do 4,52 u režimu hlađenja odnosno 4,79 u režimu grejanja ■ Moguć je rad pri delimičnom opterećenju do minimalnog broja obrtaja od 10 Hz, čime se ostvaruje vrhunska efikasnost ■ Upotreba već postojećih cevovoda za R22 ili R407C

■ Zaštita od zamrzavanja za razmenjivač toplote u spoljašnjoj jedinici za modele od 4 i 5 KS

■ Uređaj za rad pri niskim temperaturama ■ Dužina cevi do 50/75 m ■ Sistem za autodijagnostiku na matičnoj ploči spoljašnje jedinice ■ Temperaturske granice korišćenja: Hlađenje: -15°C do +43°C* Grejanje: -20°C do +15°C ■ 3-fazni model snage od 11, 14 i 16 kW za proširenje područja primene i veći raspon učinaka biće u prodaji od leta

* u slučaju montaže na mestima zaštićenim od vetra i pri nižim temperaturama

10 I TOSHIBA


Digitalni inverter Big Spoljašnje jedinice ■ Digital inverteri BIG savršeno su rešenje za veće Twin i Triple kombinacije u prodavnicama, kancelarijima i skladišnim prostorima. Uslov je da je potrebna samo jedna temperaturska zona. Pritom se na jednu spoljašnju jedinicu s rashladnim učinkom od 20,0 ili 25,0 kW pomoću T-komada odnosno razdelnika s 3 priključka mogu povezati dve, tri ili četiri unutrašnje jedinice istog tipa. Podelom kapaciteta na više unutrašnjih jedinica zagarantovana je savršena raspodela temperature u prostoriji.

■ Vrlo dobar koeficijent energetske efikasnosti do 3,0 u režimu hlađenja odnosno do 3,20 u režimu grejanja ■ Napajanje naponom od 400 V (3-faznim) ■ Kompaktne spoljašnje jedinice malih dimenzija ■ Svi uređaji su toplotne pumpe s režimom hlađenja i grejanja (hlađenje, grejanje, odvlaživanje, automatski rad)

■ TWIN i TRIPLE konfiguracije ■ Visoka efikasnost ■ Hlađenje do spoljne temperature od –15°C* ■ Grejanje do spoljne temperature od –20°C

■ Oprema za zimski režim rada ■ Konstrukcija spoljašnjih jedinica vrlo je kompaktna, imaju malu težinu i posebno su pogodne za ugradnju tamo gde je raspoloživ ograničen prostor.

■ Dužina cevi do 70 m ■ Sistem za auto dijagnostiku na matičnoj ploči spoljašnje jedinice

■ Vektor-IPDU inverterska regulacija ■ Dvostruki rotacioni klipni kompresor s regulisanjem broja obrtaja

■ Temperaturske granice korišćenja: Hlađenje: -15°C do +46°C* Grejanje: -20°C do +15°C * u slučaju montaže na mestima zaštićenim od vetra i pri nižim temperaturama

Digital Inverter BIG

Tehnički podaci toplotne pumpe

Spoljašnja jedinica

RAV-SM2244AT8-E

RAV-SM2804AT8-E

Rashladni učinak

kW

20,0

23,0

Učinak grejanja

kW

22,4

27,0

7980/2217

9000/2500

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

56/57

57/58

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

72/74

74/75

Dimenzije (VxŠxD)

mm

1540*900*320

1540*900*320

Maksimalni protok vazduha

Težina

m3/h - l/s

kg

134

134

mm/''

19,1(¾")/12,7(½")

19,1(¾")/12,7(½")

Maksimalna dužina cevi

m

70

70

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

Prednapunjena dužina cevi

m

30

30

V-Ph-Hz

380-415/3/50

380-415/3/50

-15 - +46 / -20 - +15

-15 - +46 / -20 - +15

Prečnik priključka cevi gas/tečnost

Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

°C

●●

● Grejanje

TOSHIBA I 11


RAV | Light CommeRCiAL

Pregled unutrašnjih jedinica

■ Poboljšan dizajn ■ Precizno temperatursko upravljanje ■ Vrlo tihi rad

Zidna jedinica

Zahvaljujući jednostavnoj montaži i velikoj fleksibilnosti, zidne jedinice su pogodne za najrazličitije primene.

Plafonska jedinica

Kod plafonskih jedinica, vazduh se istrujava duž tavanice, čime se postiže dobra raspodela vazduha, a klima u prostoriji optimizira.

4-smerna kasetna jedinca

eURo-RASteR 4-smerna kasetna jedinica

12 I TOSHIBA

Kasetne jedinice imaju tu prednost da se mogu kompletno ugraditi iznad spuštene tavanice. Klimatizovani vazduh dovodi se u prostoriju preko 4 istrujna otvora s lamelama, čime se ostvaruje dobra raspodela vazduha.

Ova kasetna jedinica savršeno odgovara svakoj Euro-raster tavanici i obezbeđuje najbolju raspodelu vazduha pomoću četiri lamele za usmeravanje vazduha.


■ U segmentu Light Commercial, Toshiba nudi veliki izbor unutrašnjih jedinica koje mogu da zadovolje sve zahteve korisnika. Za svaku primenu može se naći odgovarajući model

■ U zavisnosti od kapaciteta (učinka) sve unutrašnje jedinice su kompatibilne sa spoljašnjim jedinicama serije Digital Inverter ili Super Digital Inverter (osim flexi modela). U slučaju primene Twin ili Multi sistema, kombinacija s uređajem serije Digital Inverter BIG ima niz prednosti.

■ U zavisnosti od zahteva enterijera, imate mogućnost da izaberete: zidnu, plafonsku ili flexi unutrašnju jedinicu. Sve one se vrlo jednostavno montiraju. Još manje primetne su kanalske i kasetne jedinice koje da jedva utiču na izgled prostorije, a pritom ostvaruju izuzetne klimatske uslove.

■ Osim dizajna, efikasnosti i pouzdanosti, opcije upravljanja klimauređajem predstavljaju važan element. Različiti daljinski upravljači i moduli omogućavaju lokalno upravljanje, kao i prihvatanje signala od centralnog sistema za nadzor i upravljanje preko GSM interfejsa.

Kanalska jedinica

Ultra tanka kanalska jedinica

Visokopritisna kanalska jedinica

Flexi jedinica

Kanalske jedinice se mogu kompletno, sve do panela (rešetke) za izvlačenje i ubacivanje vazduha, ugraditi iznad spuštene tavanice. Više izlaznih otvora garantuje ravnomerniju temperaturu vazduha u svim delovima prostorije.

U slučaju ograničenog međuprostora spuštene tavanice, vrlo je praktična ultra tanka kanalska jedinica čija je visina samo 21 cm.

Kod većih objekata, za klimatizaciju je najčešće potreban viši eksterni statički pritisak. On se postiže primenom visokopritisne kanalske jedinice, koja ima i sve ostale prednosti kanalskih jedinica.

Kako već i samo ime govori, flexi model posebno je prikladan za fleksibilnu montažu. Jedinica se može montirati na zid kao samostojeća ili na tavanicu.

TOSHIBA I 13


RAV | Light CommeRCiAL

Zidni uređaji

■ Nov dizajn ■ Precizno upravljanje temperaturom ■ Vrlo tih rad

■ Zidnim inverter uređajem za poslovne prostore, Toshiba nudi elegantan, tanak uređaj za kancelarije, restorane i druga slična mesta, gde se traži tiho, kompaktno i elegantno rešenje. Ovaj uređaj je opremljen i najnovijim Toshiba prečistačima vazduha.

■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje ■ Cevi se mogu priključiti s obe strane uređaja ■ Sistem samodijagnoze

■ -

Trostruki sistem prečišćavanja: veliki perivi filter za prašinu Super-oxi-deo filter traka Super-sterilizaciona filter traka

■ Velika lamela za usmeravanje i optimalnu raspodelu vazduha u prostoriji

Pribor: ■ Kablovski daljinski upravljač, nedeljni vremenski programator, centralni daljinski upravljač (nije potreban nikakav adapter), modul za indikaciju rada i kvara, priključak za LonWorks kompjuter, itd.

■ Tihi trobrzinski ventilator ■ Infracrveni daljinski upravljač, zajedno s 24-časovnim vremenskim programatorom (tajmerom)

Isporučuje se infracrveni daljinski upravljač

14 I TOSHIBA


Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Tehnički podaci

RAV-SM566KRT-E RAV-SM563AT-E

RAV-SM806KRT-E RAV-SM803AT-E

Rashladni učinak

kW

5,0 (1,5-5,6)

6,7 (1,5-8,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,66 (0,4-1,86)

2,37 (0,5-2,85)

Koeficijent efikasnosti (EER)

3,01

2,83

Klasa energetske efikasnostii

B

C

830

1185

Godišnja potrošnja energije

kWh

Grejni učinak

kW

5,6 (1,5-6,3)

8,0 (1,5-9,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,64 (0,4-2,4)

2,49 (0,5-3,46)

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,41

3,21

Klasa energetske efikasnosti

B

C

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h / l/s

RAV-SM566KRT-E

RAV-SM806KRT-E

840 / 660 - 233/183

1020 / 660 - 283 / 183

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

42 - 39 - 38

47 - 41 - 36

Nivo zvučne snage

dB(A)

57 - 54 - 51

62 - 56 - 51

Dimenzije

mm

320×1050×228

320×1050×228

Težina

kg

12

12

RAV-SM563AT-E

RAV-SM803AT-E

Tehnički podaci

2400 / 667

2700 / 750

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

46/48

48/50

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/65

65/67

Dimenzije

mm

550x780x290

550x780x290

Protok vazduha (max.)

m3/h

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

/ l/s

kg

38

44

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

Maksimalna dužina cevovoda

m

30

30

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi Strujno napajanje

m

20

20

V-ph-Hz

220/240-1-50

220/240-1-50

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

Područje rada

°C

●●

Super Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Tehnički podaci

RAV-SM566KRT-E RAV-SP564AT-E

RAV-SM806KRT-E RAV-SP804AT-E

Rashladni učinak

kW

5,0 (1,2-5,6)

7,1 (1,9-8,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,44 (0,21-2,05)

2,21 (0,30-2,88)

Koeficijent efikasnosti (EER)

3,47

3,21

Klasa energetske efikasnostii

A

A

720

1105

Godišnja potrošnja energije

kWh

Grejni učinak

kW

5,6 (1,5-5,6)

8,0 (1,3-10,6)

Angažovana električna snaga

kW

1,55 (0,17-2,57)

2,34 (0,27-3,87)

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,73

3,42

Klasa energetske efikasnosti

A

B

RAV-SM566KRT-E

RAV-SM806KRT-E

840 / 660 - 233/183

1020 / 660 - 283 / 183

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h

/ l/s

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

42 - 39 - 38

47 - 41 - 36

Nivo zvučne snage

dB(A)

57 - 54 - 51

62 - 56 - 51

Dimenzije

mm

320×1050×228

320×1050×228

Težina

kg

12

12

RAV-SP564AT-E

RAV-SP804AT-E

2400 / 667

3000 / 833 48/49

Tehnički podaci Protok vazduha (max.)

m3/h / l/s

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

47/48

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/64

64/65

Dimenzije

mm

550x780x290

890x900x320

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

kg

44

63

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

Maksimalna dužina cevovoda

m

50

50

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

m

20

30

V-ph-Hz

220/240-1-50

220/240-1-50

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

°C

●●

● Grejanje

TOSHIBA I 15


RAV | Light CommeRCiAL

Plafonski uređaji

■ Nizak nivo buke ■ Optimalno regulisanje lamela za usmeravanje vazduha ■ Moguć dovod svežeg vazduha ■ Mala visina uređaja samo 210 mm

■ Inverterski plafonski uređaj pogodan je za različite namene, a predstavlja idealno rešenje za kancelarije, lekarske ordinacije, prodavnice i restorane. Automatsko upravljanje lamelama za usmeravanje vazduha i nizak nivo buke glavne su odlike ovog tehnički savremenog uređaja. Radi optimalne higijene, posuda za kondenzat otporna je na buđ, a zahvaljujući materijalu od PP smole otporna je i na mrlje, a lako se reciklira.

■ Moguće je dovođenje svežeg vazduha (kroz prethodno izveden otvor prečnika 92 mm) posebnim ventilatorom (10-20%) (upravljanje pomoću kablovskog daljinskog upravljača)

■ Vrlo mala visina uređaja od samo 210 mm

Pribor:

■ Precizno upravljanje temperaturom

■ Infracrveni daljinski upravljač, kablovski daljinski upravljač, nedeljni vremenski programator, centralni daljinski upravljač (preko adaptera), modul za indikaciju rada i kvara, priključak za LonWorks kompjuter itd.

■ Filter za prašinu i poklopac mogu se lako skinuti i oprati ■ Automatsko upravljanje lamelama za usmeravanje vazduha u zavisnosti od režima rada (hlađenje, grejanje) za dobru distribuciju vazduha u prostoriji ■ Tih, trobrzinski ventilator, samo 30 dB(A) (RAV-SM564CTE)

■ Automatsko ponovno uključenje nakon nestanka struje ■ Sistem samodijagnoze

■ Pumpa za kondenzat (TCB-DP22CE2) visine dizanja od 600 mm, odgovarajući ugaoni element TCB-KP12CE2 za RAV-SM564/804CT-E odnosno TCB-KP22CE2 za RAV-SM1104/1404CT-E U režimu hlađenja, lamele za usmeravanje vazduha zakreću se kontinualno u gornjem delu (između položaja 1 i 3).

Kod plafonskih uređaja, pomoću lamela za usmeravanje vazduha, vazdušna struja se može usmeriti tako da vazduh struji iznad ljudi.

16 I TOSHIBA

Da bi se u režimu grejanja postigao brži efekat zagrevanja, lamele za usmeravanje vazduha kreću se po celom području (između položaja 1 i 5).


Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564CT-E RAV-SM563AT-E

RAV-SM804CT-E RAV-SM803AT-E

RAV-SM1104CT-E RAV-SM1103AT-E1

RAV-SM1404CT-E RAV-SM1403AT-E1 12,3 (3,0-13,2)

Rashlani učinak

kW

5,0 (1,5-5,6)

7,0 (1,5-7,4)

10,0 (3,0-11,2)

Angažovana električna snaga

kW

1,82

2,53

3,51

4,52

2,75

2,77

2,85

2,72

Koeficijent efikasnosti (EER) Klasa energetske efikasnosti Godišnja potrošnja energije

kWh

D

D

C

D

910

1265

1755

2260 14,0 (3,0-16,0)

Grejni učinak

kW

5,6 (1,5-6,3)

8,0 (1,5-9,0)

11,2 (3,0-12,5)

Angažovana električna snaga

kW

1,64

2,47

3,2

4,14

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,41

3,24

3,5

3,38

Klasa energetske efikasnosti

B

C

B

C

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

RAV-SM564CT-E

RAV-SM804CT-E

RAV-SM1104CT-E

RAV-SM1404CT-E

m3/h / l/s

780 / 600 - 217 / 167

1110 / 876 - 308 / 243

1650 / 1270 - 458 / 352

1800 / 1386 - 500 / 385 43/40/37

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

38/33/30

38/36/33

41/38/35

Nivo zvučne snage

dB(A)

51

53

56

58

Dimenzije

mm

210×910×680

210×1180×680

210×1595×680

210×1595×680

Težina

kg

21

25

33

33

RAV-SM563AT-E

RAV-SM803AT-E

RAV-SM1103AT-E1

RAV-SM1403AT-E1

Spoljašnja jedinica m3/h

2400 / 667

2700 / 750

4500 / 1250

4500 / 1250

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

46/48

48/50

53/54

54/54

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/65

65/67

70/70

71/70

Dimenzije

mm

550x780x290

550x780x290

795x900x320

795x900x320

Protok vazduha (max.)

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

/ l/s

kg

38

44

76

76

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

Maksimalna dužina cevovoda

m

30

30

50

50

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi Strujno napajanje

m

20

20

30

30

V-ph-Hz

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

Područje rada

°C

●●

Super Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564CT-E RAV-SP564AT-E

RAV-SM804CT-E RAV-SP804AT-E

RAV-SM1104CT-E RAV-SP1104AT-E

RAV-SM1104CT-E RAV-SP1104AT8-E

RAV-SM1404CT-E RAV-SP1404AT-E

RAV-SM1404CT-E RAV-SP1404AT8-E 12,5 (2,6-14,0)

Rashlani učinak

kW

5,0 (1,2-5,6)

7,1 (1,9-8,0)

10,0 (3,0-12,0)

10,0 (2,6-12,0)

12,5 (2,6-14,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,56

2,1

2,67

2,79

3,73

3,83

3,21

3,21

3,75

3,58

3,35

3,26

Koeficijent efikasnosti (EER) Klasa energetske efikasnosti Godišnja potrošnja energije

kWh

A

A

A

A

A

A

780

1105

1335

1395

1865

1915 14,0 (2,4-18,0)

Grejni učinak

kW

5,6 (0,9-7,4)

8,0 (1,3-10,6)

11,2 (2,4-13,0)

11,2 (2,4-14,0)

14,0 (2,4-16,5)

Angažovana električna snaga

kW

1,47

2,16

2,62

2,67

3,65

3,70

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,81

3,70

4,27

4,19

3,84

3,78

Klasa energetske efikasnosti

A

A

A

A

A

A

RAV-SM564CT-E

RAV-SM804CT-E

RAV-SM1104CT-E

RAV-SM1104CT-E

RAV-SM1404CT-E

RAV-SM1404CT-E

Unutrašnja jedinica

780 / 600 - 217 / 167

1110 / 876 - 308 / 243

1650 / 1270 - 458 / 352

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

38/33/30

38/36/33

41/38/35

41/38/35

43/40/37

Nivo zvučne snage

dB(A)

51

53

56

56

58

58

Dimenzije

mm

210×910×680

210×1180×680

210×1595×680

210×1595×680

210×1595×680

210×1595×680

Težina

kg

21

25

33

33

33

33

RAV-SP564AT-E

RAV-SP804AT-E

RAV-SP1104AT-E

RAV-SP1104AT8-E

RAV-SP1404AT-E

RAV-SP1404AT8-E

2400 / 667

3000 / 833

6060 / 1683

6060 / 1683

6180 / 1716

6180 / 1717

Protok vazduha (max.)

m3/h

/ l/s

Spoljašnja jedinica

1650 / 1270 - 458 / 352 1800 / 1386 - 500 / 385 1800 / 1386 - 500 / 385 43/40/37

Protok vazduha (max.)

m3/h / l/s

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

47/48

48/49

49/50

49/50

51/52

51/52

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/64

64/65

66/67

66/67

68/69

68/69

Dimenzije

mm

550×780×290

890×900×290

1340×900×320

1340×900×320

1340×900×320

1340×900×320

Težina

kg

44

63

93

95

93

95

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

Prečnik priključka za gas/tečnost

Maksimalna dužina cevovoda

m

50

50

75

75

75

75

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

30

30

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi

Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

m

20

30

30

30

30

30

V-ph-Hz

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

380/415-3-50

220/240-1-50

380/415-3-50

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

°C

● ● -15 - +43°C / -20 - +15°C

● Grejanje

TOSHIBA I 17


RAV | Light CommeRCiAL

4-smerni kasetni uređaj

■ Savršeno se uklapa u tavanicu ■ Lep dizajn s panelima u dve varijante ■ Moguć dovod svežeg vazduha ■ Mala visina jedinice ■ Pojedinačno podešavanje lamela

■ Novi 4-smerni kasetni uređaj dobro se uklapa u svaki prostor sa spuštenom tavanicom. Novorazvijeni turbo-aksijalni ventilator omogućava vrlo tih rad jedinica, dok poboljšani dizajn plafonskih panela garantuje savršenu raspodelu vazduha s vrlo malim temperaturskim razlikama.

■ Filter za prašinu i plafonski panel mogu se lako skinuti i oprati

■ Dva novorazvijena plafonska panela omogućuju promenljivo strujanje vazduha, direktno ili široko.

■ Vrlo mala visina jedinice od samo 256 odnosno 319 mm

■ Nezavisno upravljanje položajem lamela: 4 motora koji nezavisno rade, upravljaju lamelama i omogućuju istovremeno zaokretanje, naizmenično zaokretanje (režim grejanja) i naizmenično zaokretanje u krug (režim hlađenja)

■ Precizna regulacija temperature ■ Tihi trostepeni ventilator – samo 28 dB(A) (RAV-SM564UT-E) ■ Moguć je dovod svežeg vazduha pomoću eksternog ventilatora (do 20%), kojim se može upravljati kablovskim daljinskim upravljačem ■ Ugrađena je pumpa za kondenzat s visinom dizanja od 850 mm

■ Funkcija samočišćenja: po završetku rada ventilator i dalje radi, isuši razmenjivač toplote i tako sprečava skupljanje bakterija i virusa u unutrašnjosti uređaja.

■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka el. energije

■ Zadata temperatura od 8°C u režimu grejanja (zaštita od zamrzavanja)

Pribor:

■ Energetski štedljiv režim rada („Save mode“): električna snaga ograničena je na 75% od nominalne vrednosti ■ Kapsula s jonima Ag+ za uklanjanje neugodnih mirisa u kapici za kondenzat

■ Autodijagnostički sistem

■ Infracrveni daljinski upravljač (RBC-AX32U(W)-E), kablovski daljinski upravljač, nedeljni vremenski programator, centralni daljinski upravljač (preko adaptera), modul za indikaciju rada i kvara, priključak za LonWorks kompjuter, itd.

Varijante s 2 panela

a b a

a b

18 I TOSHIBA

RBC-U31PG(W)-E bela boja meseca, za široko istrujavanje vazduha

b

b

RBC-U31PGS(W)-E bela boja meseca, za direktno strujanje vazduha (opcija istrujavanja a)


Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564UT-E RAV-SM563AT-E

RAV-SM804UT-E RAV-SM803AT-E

RAV-SM1104UT-E RAV-SM1103AT-E1

RAV-SM1404UT-E RAV-SM1403AT-E1

RAV-SM1604UT-E RAV-SM1603AT-E

Rashladni učinak

kW

5,3 (1,5-5,6)

6,7 (1,5-8,0)

10,0 (3,0-11,2)

12,0 (3,0-13,2)

14,0

Angažovana električna snaga Koeficijent efikasnosti (EER) Nivo energetske efikasnosti Godišnja potrošnja energije Grejni učinak Angažovana električna snaga Koeficijent efikasnosti (COP) Nivo energetske efikasnosti

kW

● ● ● ● ● ● ● ●

1,65 3,21 A 825 5,6 (1,5-6,3) 1,44 3,89 A

2,09 3,21 A 1045 8,0 (1,5-9,0) 2,21 3,62 A

3,11 3,22 A 1555 11,2 (3,0-13,0) 2,93 3,82 A

3,74 3,21 A 1870 14,0 (3,0-16,0) 3,8 3,68 A

4,49 3,12 B 2245 16,0 4,43 3,61 A

kWh kW kW

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

RAV-SM564UT-E

RAV-SM804UT-E

RAV-SM1104UT-E

RAV-SM1404UT-E

RAV-SM1604UT-E

m3/h / l/s

1050 / 780 - 291 / 217

1230 / 810 - 341 / 225

2010 / 1170 - 558 / 325

2010 / 1230 - 583 / 341

2130 / 1260 - 592 / 350

dB(A) dB(A) mm kg mm kg

32/29/28 47 256×840×840 20 30×950×950 4,2

35/31/28 50 256×840×840 20 30×950×950 4,2

43/38/33 58 319×840×840 24 30×950×950 4,2

44/38/34 59 319×840×840 24 30×950×950 4,2

45/40/36 60 319×840×840 24 30×950×950 4,2

RAV-SM563AT-E

RAV-SM803AT-E

RAV-SM1103AT-E1

RAV-SM1403AT-E1

RAV-SM1603AT-E

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m) Nivo zvučne snage Dimenzije Težina Dimenzija maske Težina maske Spoljašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h

Nivo zvučnog pritiska Nivo zvučne snage Dimenzije Težina Prečnik priključka za gas/tečnost Maksimalna dužina cevovoda Maksimalna visinska razlika Prethodno napunjena dužina cevi Strujno napajanje Područje rada

dB(A) dB(A) mm kg mm/" m m m V-ph-Hz °C

/ l/s

2400 / 667

2700 / 750

4500 / 1250

4500 / 1250

6180/1717

●● ●●

46/48 63/65 550×780×290 38 12,7(1/2) / 6,35(1/4) 30 30 20 220/240-1-50

48/50 65/67 550×780×290 44 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 30 30 20 220/240-1-50

53/54 70/71 795×900×320 76 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 50 30 30 220/240-1-50

54/54 71/70 795×900×320 76 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 50 30 30 220/240-1-50

51/53 68/70 1340×900×320 99 15,9 (5/8) / 9,5 (3/8) 50 30 30 220/240-1-50

●●

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

Super Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564UT-E RAV-SP564AT-E

RAV-SM804UT-E RAV-SP804AT-E

RAV-SM1104UT-E RAV-SP1104AT-E

RAV-SM1104UT-E RAV-SP1104AT8-E

RAV-SM1404UT-E RAV-SP1404AT-E

RAV-SM1404UT-E RAV-SP1404AT8-E

RAV-SM1604UT-E RAV-SP1604AT8-E

Rashladni učinak

kW

5,3 (1,2-5,6)

7,1 (1,9-8,0)

10,0 (2,6-12,0)

10,0 (2,6-12,0)

12,5 (2,6-14,0)

12,5 (2,6-14,0)

14,0 (2,6-14,0)

Angažovana električna snaga Koeficijent efikasnosti (EER) Nivo energetske efikasnosti Godišnja potrošnja energije Grejni učinak Angažovana električna snaga Koeficijent efikasnosti (COP) Nivo energetske efikasnosti

kW

● ● ● ● ● ● ● ●

1,47 3,61 A 735 5,6 (0,9-8,1) 1,21 4,63 A

1,86 3,82 A 930 8,0 (1,3-11,3) 1,91 4,19 A

2,21 4,52 A 1105 11,2 (2,4-13,0) 2,34 4,79 A

2,37 4,22 A 1185 11,2 (2,4-15,6) 2,42 4,63 A

3,16 3,96 1580 14,0 (2,4-16,5) 3,21 4,36 A

3,46 3,61 1730 14,0 (2,4-18,0) 3,42 4,09 A

4,49 3,12 B 2245 16,0 (2,4-19,0) 4,30 3,72 A

RAV-SM564UT-E

RAV-SM804UT-E

RAV-SM1104UT-E

RAV-SM1104UT-E

RAV-SM1404UT-E

RAV-SM1404UT-E

RAV-SM1604UT-E

1050 / 780 - 291 / 217

1230 / 810 - 341 / 225

2010 / 1170 - 558 / 325

32/29/28 47 256×840×840 20 30×950×950 4,2

35/31/28 50 256×840×840 20 30×950×950 4,2

43/38/33 58 319×840×840 24 30×950×950 4,2

43/38/33 58 319×840×840 24 30×950×950 4,2

44/38/34 59 319×840×840 24 30×950×950 4,2

44/38/34 59 319×840×840 24 30×950×950 4,2

45/40/36 60/55/51 319×840×840 24 30×950×950 4,2

RAV-SP564AT-E

RAV-SP804AT-E

RAV-SP1104AT-E

RAV-SP1104AT8-E

RAV-SP1404AT-E

RAV-SP1404AT8-E

RAV-SP1604AT8-E

2400 / 667

3000 / 833

6060 / 1683

6060 / 1683

6180 / 1716

6180 / 1717

6180 / 1717

47/48

48/49

49/50

49/50

51/52

51/52

51/53

63/64 550x780x290 44 12,7(1/2) / 6,35(1/4) 50 30 20 220/240-1-50

64/65 890x900x290 63 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 50 30 30 220/240-1-50

66/67 1.340x900x320 93 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 75 30 30 220/240-1-50

66/67 1.340x900x320 95 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 75 30 30 380/415-3-50

68/69 1.340x900x320 93 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 75 30 30 220/240-1-50

68/69 1.340x900x320 95 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 75 30 30 380/415-3-50

68/70 1.340x900x320 95 15,9(5/8) / 9,5(3/8) 75 30 30 380/415-3-50

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

kWh kW kW

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.) Nivo zvučnog pritiska (v/s/m) Nivo zvučne snage Dimenzije Težina Dimenzija maske Težina maske

m3/h

/ l/s

dB(A) dB(A) mm kg mm kg

Spoljašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h / l/s

Nivo zvučnog pritiska Nivo zvučne snage Dimenzije Težina

dB(A) dB(A) mm kg mm/" m m m V-ph-Hz °C

Prečnik priključka za gas/tečnost

Maksimalna dužina cevovoda Maksimalna visinska razlika Prethodno napunjena dužina cevi

Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

● Grejanje

●● ●●

●●

2010 / 1170 - 558 / 325 2010 / 1230 - 583 / 341 2010 / 1230 - 583 / 341 2130 / 1260 - 592 / 350

TOSHIBA I 19


RAV | Light CommeRCiAL

euro-raster 4-smerni kasetni uređaji

■ Lep, kompaktan dizajn ■ Prikladan za sve Euro-raster tavanice ■ Moguće je dovođenje svežeg vazduha ■ Mala visina uređaja

■ Euro-raster kaseta sa 4 otvora za izlaz vazduha predstavlja, zbog svojih dimenzija 575 x 575 mm, idealno rešenje za sve standardne Euro-raster tavanice. Zahvaljujući novorazvijenom turbo-aksijalnom ventilatoru, uređaj radi vrlo tiho. Osim toga, dizajn maske kroz koju se ubacuje vazduh sprečava skupljanje prašine na tavanici.

■ Vrlo mala visina uređaja od samo 268 mm ■ Moguće je dovođenje svežeg vazduha spoljašnjim ventilatorom (maks. 15%) (moguće upravljanje kablovskim daljinskim upravljačem) ■ Ugrađena je pumpa za kondenzat visine dizanja od 850 mm

■ Euro-raster dimenzije Kompaktna unutrašnja jedinica može se lako uklopiti u postojeće Euro-raster tavanice

■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje

■ Precizno upravljanje temperaturom

■ Sistem samodijagnoze

■ Prečistač za prašinu i tavanična maska mogu se lako skinuti i oprati

Pribor:

■ Četiri lamele za usmeravanje i optimalnu raspodelu vazduha u prostoriji (do 2 lamele mogu se zatvoriti) ■ Tih trobrzinski ventilator

20 I TOSHIBA

■ Infracrveni daljinski upravljač sa spoljašnjim prijemnikom (TCB-AX32E2), kablovski daljinski upravljač, nedeljni vremenski programator, centralni daljinski upravljač (preko adaptera), modul za indikaciju rada i kvara, priključak za LonWorks kompjuter itd.


Digital Inverter Toplotna pumpa Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564MUT-E RAV-SM563AT-E

Super Digital Inverter Toplotna pumpa Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564MUT-E RAV-SP564AT-E

Rashladni učinak

kW

5,0 (1,5-5,6)

Rashladni učinak

kW

Angažovana električna snaga

kW

1,61

Angažovana električna snaga

kW

1,56

3,11

Koeficijent efikasnosti (EER)

3,21

Koeficijent efikasnosti (EER) Klasa energetske efikasnosti

5,0 (1,2-5,6)

B

Klasa energetske efikasnosti

A

Godišnja potrošnja energije

kWh

805

Godišnja potrošnja energije

kWh

780

Grejni učinak

kW

5,6 (1,5-6,3)

Grejni učinak

kW

5,6 (0,9-7,4)

Angažovana električna snaga

kW

1,61

Angažovana električna snaga

kW

1,54

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,48

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,64

Klasa energetske efikasnosti

B

Klasa energetske efikasnosti

A

RAV-SM564MUT-E

Unutrašnja jedinica

m3/h / l/s

798 / 546 - 222 / 152

Protok vazduha (max.)

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

43/39/34

Nivo zvučne snage

dB(A)

58

Dimenzije

mm

268×575×575

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

Težina

kg

16

Dimenzija maske

mm

27x700x700

Težina maske

kg

3 RAV-SM563AT-E

Spoljašnja jedinica

dB(A)

43/39/34

Nivo zvučne snage

dB(A)

58

Dimenzije

mm

268×575×575

Težina

kg

16

Dimenzija maske

mm

27x700x700

Težina maske

kg

3 RAV-SP564AT-E

Spoljašnja jedinica

2400 / 667

Protok vazduha (max.)

dB(A)

●●

46/48

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/65

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

Dimenzije

mm

Dimenzije

mm

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

/ l/s

798 / 546 - 222 / 152

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

Nivo zvučnog pritiska

Protok vazduha (max.)

m3/h

RAV-SM564MUT-E m3/h / l/s

550x780x290

kg

38

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

Težina

m3/h

/ l/s

400 / 667 47/48 63/64 550×780×290

kg

44

Prečnik priključka za gas/tečnost

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

Maksimalna dužina cevovoda

m

30

Maksimalna dužina cevovoda

m

50

Maksimalna visinska razlika

m

30

Maksimalna visinska razlika

m

30

Prethodno napunjena dužina cevi

Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

m

20

V-ph-Hz

220/240-1-50

°C

●●

-15 - +43°C / -15 - +15°C

Prethodno napunjena dužina cevi

Strujno napajanje Područje rada

m

20

V-ph-Hz

220/240-1-50

°C

●●

-15 - +43°C / -20 - +15°C

● Grejanje

TOSHIBA I 21


RAV | Light CommeRCiAL

Kanalski uređaj

■ Diskretna ugradnja ■ Široko područje primene ■ Ugrađena pumpa za kondenzat

■ Kanalski uređaji su vrlo pogodni za ugradnju u spuštene tavanice, tako da su za korisnike gotovo nevidljivi, izuzev usisnih i ubacnih rešetki. U zavisnosti od oblika prostorije, klimatizovani vazduh se može ubacivati kroz više otvora za distribuciju vazduha u tavanici.

■ Tihi trobrzinski ventilator, samo 33 dB(A) (RAV-SM566BT-E) ■ Vrlo mala visina jedinice – samo 275 mm

■ Bolje estetsko rešenje prostora

■ Dovod svežeg vazduha (kroz prethodno izveden otvor prečnika 125 mm) spoljašnjim ventilatorom (moguće upravljanje pomoću kablovskog daljinskog upravljača)

■ Poboljšan dizajn

■ Ugrađena je pumpa za kondenzat, visine dizanja od 290 mm

■ Precizno upravljanje temperaturom

■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje

■ Filter za prašinu na usisu recirkulacionog vazduha isporučuje se sa uređajem

■ Sistem samodijagnoze Pribor:

■ Statički pritisak, koji standardno iznosi 40 Pa može se povisiti do 120 Pa ■ Moguća je kombinacija sa sistemom za ventilaciju (u idealnom slučaju klima-uređaj upravlja ventilacijom)

■ Infracrveni daljinski upravljač (TCB-AX32E2), kablovski daljinski upravljač, nedeljni vremenski programator, centralni daljinski upravljač (preko adaptera), modul za indikaciju rada i kvara, priključak za LonWorks kompjuter, itd.

Ako ne postoji spuštena tavanica, moguće je samo na jednom delu prostorije spustiti tavanicu i postići estetski vrlo prihvatljivo rešenje za klimatizaciju.

U postojećoj spuštenoj tavanici, vazduh iz prostorije se usisava kroz donji deo klima-uređaja, obrađuje se, a zatim se preko kanala za distribuciju vazduha i rešetke ponovo ubacuje u prostoriju.

Klimauređaj Rešetka za ubacivanje vazduha

22 I TOSHIBA

Rešetka za recirkulacioni vazduh

Rešetka za ubacivanje vazduha

Kod kanalskih uređaja moguće su vrlo različite varijante ugradnje. Ugradnjom nekoliko vazdušnih kanala i elemenata za ubacivanje vazduha moguće je postići optimalnu raspodelu vazduha u prostoriji.

Klimauređaj Rešetka za recirkulacioni vazduh


Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM566BT-E RAV-SM563AT-E

RAV-SM806BT-E RAV-SM803AT-E

RAV-SM1106BT-E RAV-SM1103AT-E1

RAV-SM1406BT-E RAV-SM1403AT-E1

RAV-SM1606BT-E RAV-SM1603AT-E

Rashladni učinak

kW

5,0 (1,5-5,6)

6,7 (1,5-7,4)

10,0 (3,0-11,2)

12,1 (3,0-13,2)

14,0 (3,0-16,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,78

2,38

3,50

4,28

5,13

Koeficijent efikasnosti (EER)

2,81

2,81

2,86

2,83

2,73

Klasa energetske efikasnosti

C

C

C

C

D

Godišnja potrošnja energije

kWh

890

1265

1780

2210

2210

Grejni učinak

kW

5,6 (1,5-6,3)

8,0 (1,5-9,0)

11,2 (3,0-12,5)

13,4 (3,0-16,0)

16,0 (3,0-18,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,71

2,41

3,14

3,91

4,69

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,27

3,32

3,57

3,43

3,41

Klasa energetske efikasnosti

C

C

B

B

B

RAV-SM566BT-E

RAV-SM806BT-E

RAV-SM1106BT-E

RAV-SM1406BT-E

RAV-SM1606BT-E 2100 / 1260 - 583 / 350

Unutrašnja jedinica m3/h

800 / 480 - 222 / 133

1200 / 720 - 333 / 200

2100 / 1260 - 583 / 350

2100 / 1260 - 583 / 350

Eksterni statički pritisak (n/v)

Pa

30/120

30/120

50/120

50/120

50/120

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

33/29/25

34/30/26

40/36/33

40/36/33

40/36/33

Nivo zvučne snage

dB(A)

55

55

63

63

63/58/54

Dimenzije

mm

275×700×750

275×1000×750

275×1400×750

275×1400×750

275×1400×750

Težina

kg

23

30

40

40

40

RAV-SM563AT-E

RAV-SM803AT-E

RAV-SM1103AT-E1

RAV-SM1403AT-E1

RAV-SM1603AT-E

2400 / 667

2700 / 750

4500 / 1250

4500 / 1250

6180 / 1717 51/53

Protok vazduha (max.)

/ l/s

Spoljašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h / l/s

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

46/48

48/50

53/54

54/54

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/65

65/67

70/71

71/70

68/70

Dimenzije

mm

550×780×290

550×780×290

795×900×320

795×900×320

1340×900×320

Težina

kg

38

44

76

76

99

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

Maksimalna dužina cevi

m

30

30

50

50

50

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

30

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi

m

20

20

30

30

30

V-ph-Hz

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

Prečnik priključka za gas/tečnost

Strujno napajanje Područje rada

°C

●●

Super Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM566BT-E RAV-SP564AT-E

RAV-SM806BT-E RAV-SP804AT-E

RAV-SM1106BT-E RAV-SP1104AT-E

RAV-SM1106BT-E RAV-SP1104AT8-E

RAV-SM1406BT-E RAV-SP1404AT-E

RAV-SM1406BT-E RAV-SP1404AT8-E

RAV-SM1606BT-E RAV-SP1604AT8-E 14,0 (2,6-16,0)

Rashladni učinak

kW

5,0 (1,2-5,6)

7,1 (1,9-8,0)

10,0 (2,6-12,0)

10,0 (2,6-12,0)

12,5 (2,6-14,0)

12,5 (2,6-14,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,56

2,06

2,64

2,64

3,83

3,86

4,65

3,21

3,45

3,79

3,79

3,26

3,24

3,01

Koeficijent efikasnosti (EER) Klasa energetske efikasnosti Godišnja potrošnja energije

kWh

A

A

A

A

A

A

B

780

1105

1470

1470

1915

1930

1930

Grejni učinak

kW

5,6 (0,9-7,4)

8,0 (1,3-10,6)

11,2 (2,77-13,0)

11,2 (2,4-14,0)

14,0 (2,4-16,5)

14,0 (2,4-18,0)

16,0 (2,4-19,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,55

2,21

2,77

2,77

3,67

3,67

4,60

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,61

3,62

4,04

4,04

3,81

3,81

3,48

Klasa energetske efikasnosti

A

A

A

A

A

A

B

RAV-SM1106BT-E

RAV-SM1106BT-E

RAV-SM1406BT-E

RAV-SM1406BT-E

RAV-SM1606BT-E

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h / l/s

RAV-SM566BT-E

RAV-SM806BT-E

800 / 480 - 222 / 133

1200 / 720 - 333 / 200

2100 / 1260 - 583 / 350 2100 / 1260 - 583 / 350 2100 / 1260 - 583 / 350 2100 / 1260 - 583 / 350 2100 / 1260 - 583 / 350

Eksterni statički pritisak (n/v)

Pa

30/120

30/120

50/120

50/120

50/120

50/120

50/120

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

33/29/25

34/30/26

40/36/33

40/36/33

40/36/33

40/36/33

40/36/33

Nivo zvučne snage

dB(A)

55

55

63

63

63

63

63/58/54

Dimenzije

mm

275×700×750

275×1000×750

275×1400×750

275×1400×750

275×1400×750

275×1400×750

275×1400×750

Težina

kg

23

30

40

40

40

40

40

RAV-SP564AT-E

RAV-SP804AT-E

RAV-SP1104AT-E

RAV-SP1104AT8-E

RAV-SP1404AT-E

RAV-SP1404AT8-E

RAV-SP1604AT8-E

Spoljašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h

/ l/s

2400 / 667

3000 / 833

6060 / 1683

6060 / 1683

6180 / 1716

6180 / 1717

6180 / 1717

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

47/48

48/49

49/50

49/50

51/52

51/52

51/53

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/64

64/65

66/67

66/67

68/69

68/69

68/70

Dimenzije

mm

550×780×290

890×900×290

1340×900×320

1340×900×320

1340×900×320

1340×900×320

1.340x900x320

Težina

kg

44

63

93

95

93

95

95

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

Maksimalna dužina cevi

m

50

50

75

75

75

75

75

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

30

30

30

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi

m

20

30

30

30

30

30

30

V-ph-Hz

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

380/415-3-50

220/240-1-50

380/415-3-50

380/415-3-50

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20- +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20 - +15°C

-15 - +43°C / -20- +15°C

Prečnik priključka za gas/tečnost

Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

°C

●●

● Grejanje

TOSHIBA I 23


RAV | Light CommeRCiAL

Ultra tanka kanalska jedinica

■ Mala visina jedinice od samo 210 mm ■ Višestruka mogućnost primene ■ Isporučuje se pumpa za kondenzat

■ Velika prednost ultra tanke kanalske jedinice je apsolutno mala visina ugradnje od samo 210 mm. To omogućava lako instalisanje jedinice u međuprostor spuštene tavanice s vrlo ograničenom raspoloživom visinom. Zavisno od oblika prostora, klimatizovani vazduh može istrujavati i kroz više izlaza za vazduh u tavanici. Time se postiže ravnomerna raspodela temperature u svim delovima prostorije. ■ Savršen koeficijent energetske efikasnosti (kao Super Digital Inverter energetske klase A)!

■ Moguć je dovod svežeg vazduha posebnim ventilatorom ■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje ■ Sistem za autodijagnostiku ■ Zadata temperatura od 8°C u režimu grejanja (zaštita od zamrzavanja) ■ Energetski štedljiv režim rada („Save mode“): električna snaga ograničena je na 75% od nominalne vrednosti

■ Poboljšana estetika prostorije zbog neupadljive ugradnje Pribor: ■ Vrlo kompaktna konstrukcija visine samo 210 mm ■ Isporučuje se pumpa za kondenzat visine dizanja od 850 mm ■ Pritisak do 44 Pa (4 stepena: 5/15/30/44 Pa)

■ Infracrveni daljinski upravljač (TCB-AX32E2), kablovski daljinski upravljač, nedeljni vremenski programator, centralni daljinski upravljač (preko adaptera), modul za indikaciju rada i kvara, priključak za LonWorks kompjuter, itd.

■ Filter za prašinu na usisu vazduha u zadnjem delu uključen je u isporuku (moguća je promena za usis vazduha odozdo)

U postojećoj spuštenoj tavanici, vazduh iz prostorije se usisava kroz donji deo klima-uređaja, obrađuje se, a zatim se preko kanala za distribuciju vazduha i rešetke ponovo ubacuje u prostoriju.

Ako ne postoji spuštena tavanica, moguće je samo na jednom delu prostorije spustiti tavanicu i postići estetski vrlo prihvatljivo rešenje za klimatizaciju.

Klimauređaj Rešetka za ubacivanje vazduha

24 I TOSHIBA

Klimauređaj Rešetka za recirkulacioni vazduh

Rešetka za ubacivanje vazduha

Rešetka za recirkulacioni vazduh


Digital Inverter Toplotna pumpa Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564SDT-E RAV-SM563AT-E

Super Digital Inverter Toplotna pumpa Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM564SDT-E RAV-SP564AT-E

Rashladni učinak

kW

5,0 (1,5-5,6)

Rashladni učinak

kW

Angažovana električna snaga

kW

1,66

Angažovana električna snaga

kW

1,56

3,01

Koeficijent efikasnosti (EER)

3,21

Koeficijent efikasnosti (EER) Klasa energetske efikasnosti

5,0 (1,2-5,6)

B

Klasa energetske efikasnosti

A

Godišnja potrošnja energije

kWh

830

Godišnja potrošnja energije

kWh

780

Grejni učinak

kW

5,6 (1,5-6,3)

Grejni učinak

kW

5,6 (0,9-7,4)

Angažovana električna snaga

kW

1,59

Angažovana električna snaga

kW

1,44

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,52

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,89

Klasa energetske efikasnosti

B

Klasa energetske efikasnosti

A

RAV-SM564SDT-E

Unutrašnja jedinica

m3h - l/s

780 / 582 - 217 / 162

Protok vazduha (max.)

Eksterni statički pritisak (n/v)

Pa

4/24

Eksterni statički pritisak (n/v)

Pa

4/24

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

45/40/36

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

45/40/36

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

Nivo zvučne snage

dB(A)

60

Dimenzije

mm

210×845×645

Težina

kg

22

m3/h / l/s

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

Nivo zvučne snage

dB(A)

Dimenzije

mm

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

780 / 582 - 217 / 162

Nivo zvučne snage

dB(A)

60

Dimenzije

mm

210×845×645

Težina

kg

22

RAV-SM563AT-E

Spoljašnja jedinica

2400 / 667

Protok vazduha (max.)

m3/h / l/s

●●

46/48

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

●●

63/65

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

Dimenzije

mm

Spoljašnja jedinica Protok vazduha (max.)

RAV-SM564SDT-E m3h - l/s

550×780×290

kg

38

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

RAV-SP564AT-E 2400 / 667 47/48 63/64 550×780×290

kg

44

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

Maksimalna dužina cevi

m

30

Maksimalna dužina cevi

m

50

Maksimalna visinska razlika

m

30

Maksimalna visinska razlika

m

30

Prethodno napunjena dužina cevi

Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

m

20

V-ph-Hz

220/240-1-50

°C

●●

-15 - +43°C / -15 - +15°C

Prethodno napunjena dužina cevi

Strujno napajanje Područje rada

m

20

V-ph-Hz

220/240-1-50

°C

●●

-15 - +43°C / -20 - +15°C

● Grejanje

TOSHIBA I 25


RAV | Light CommeRCiAL

Flexi uređaji

■ Diskretna ugradnja ■ Široko područje primene ■ Kompatibilna s Digital inverterom

■ Novi Toshiba Flexi klima uređaj unosi svojim privlačnim dizajnom dašak luksuza u prostore koji se koriste u poslovne namene. Opremljen je najnovijom Toshiba inverterskom tehnologijom, te ispunjava sve potrebe poslovnih prostorija. Velika fleksibilnost montaže olakšava uklapanje u svaki prostor. Toshiba Flexi klima uređaj je opremljen najnovijim Toshiba prečistačima vazduha.

■ Velika lamela za usmeravanje i optimalnu raspodelu vazduha u prostoriji

■ Maksimalna fleksibilnost montaže: može se montirati na zid (kao vertikalni uređaj) ili na tavanicu

■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje

■ Tihi trobrzinski ventilator ■ Infracrveni daljinski upravljač sa 24-časovnim vremenskim programatorom

■ Sistem autodijagnoze ■ Precizno upravljanje temperaturom ■ -

Trostruki sistem prečišćavanja: veliki perivi filter za prašinu Super-oxi-deo filter traka Super-sterilizaciona filter traka

Kod Flexi uređaja, pomoću lamela za usmeravanje vazduha, vazdušna struja se može usmeriti tako da vazduh struji iznad ljudi.

Komforna raspodela vazduha Kada se uređaj montira na tavanici, struja vazduha može se voditi horizontalno duž tavanice. Time se sprečava promaja. Montaža pod tavanicom naročito je pogodna za prostorije s malo slobodnog prostora.

26 I TOSHIBA


Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM562XT-E RAV-SM563AT-E

RAV-SM802XT-E RAV-SM803AT-E 6,7 (1,5-7,0)

Rashladni učinak

kW

5,0 (1,5-5,6)

Angažovana električna snaga

kW

1,87

2,72

2,67

2,46

Koeficijent efikasnosti (EER) Klasa energetske efikasnosti Godišnja potrošnja energije

kWh

D

E

935

1360

Grejni učinak

kW

5,6 (1,5-6,3)

8,0 (1,5-9,0)

Angažovana električna snaga

kW

1,7

2,67

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,29

3,0

Klasa energetske efikasnosti

C

D

Unutrašnja jedinica Protok vazduha (max.)

RAV-SM562XT-E

RAV-SM802XT-E

m3/h / l/s

840 / 600 - 233 / 178

1110 / 640 - 308 / 177 46 - 37

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

43 - 36

Nivo zvučne snage

dB(A)

58

61

Dimenzije

mm

208×1093×633

208×1093×633

Težina

kg

23

23

RAV-SM563AT-E

RAV-SM803AT-E

Spoljašnja jedinica

2400 / 667

2700 / 750

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

46/48

48/50

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

63/65

65/67

Dimenzije

mm

550×780×290

550×780×290

Protok vazduha (max.)

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

m3/h

/ l/s

kg

38

44

mm/"

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

15,9(5/8) / 9,5(3/8)

Maksimalna dužina cevovoda

m

30

30

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

m

20

20

V-ph-Hz

220/240-1-50

220/240-1-50

-15 - +43°C / -15 - +15°C

-15 - +43°C / -15 - +15°C

°C

●●

● Grejanje

TOSHIBA I 27


RAV | Light CommeRCiAL

Visokopritisna kanalska jedinica

■ R 410 A ■ INVERTER ■ Kompatibilna sa DI BIG

■ Ovaj model je najsnažniji od svih kanalskih jedinica Toshibe. Zbog eksternog statičkog pritiska do 196 Pa ova serija je izuzetno fleksibilna i može se upotrebiti za optimalno rešenje klimatizacije većih objekata pomoću kanala za ventilaciju.

■ Bogata ponuda dodatne opreme (pumpa za podizanje kondenzata, razni filteri, itd.)

Visokopritisne kanalske jedinice pogodne su kako za novoizgrađene objekte tako i pri sanacijama.

■ Kompaktna montaža zbog spoljašnjih jedinica DI-BIG

■ Upotreba 1:1 sa spoljašnjim jedinicama DI-BIG

■ Neupadljiva ugradnja takoreći ne utiče na enterijer prostora ■ Vrhunski koeficijenti efikasnosti – COP od 3,45/3,31(8 KS) ■ Savršeno rešenje za trgovine, kancelarije, sale za sastanke, itd. ■ 20 / 23 kW rashladni učinak ■ 22,4 / 27 kW grejni učinak

28 I TOSHIBA

■ Eksterni statički pritisak do 196 Pa (3 stepena: 68,6 / 137 / 196 Pa) ■ Otvor za lako održavanje i servisiranje


Digital Inverter

Tehnički podaci Toplotna pumpa

Unutrašnja jedinica Spoljašnja jedinica

RAV-SM2242DT-E RAV-SM2244AT8-E

RAV-SM2802DT-E RAV-SM2804AT8-E 23,00

Rashladni učinak

kW

20,00

Angažovana električna snaga

kW

7,20

8,75

2,78

2,63

Koeficijent efikasnosti (EER) Klasa energetske efikasnosti Godišnja potrošnja energije

kWh

D

D

3600

4375

Grejni učinak

kW

22,4

27,0

Angažovana električna snaga

kW

6,49

8,15

Koeficijent efikasnosti (COP)

3,45

3,31

Klasa energetske efikasnosti

-

C

Unutrašnja jedinica

RAV-SM2242DT-E

RAV-SM2802DT-E

m3/h / l/s

3600/1000

4200/1167

Nivo zvučnog pritiska (v/s/m)

dB(A)

54

55

Nivo zvučne snage

dB(A)

74

75 470×1380×1250

Protok vazduha (max.)

Dimenzije

mm

470×1380×1250

Težina

kg

160

160

Statički pritisak (v/s/n)

Pa

196 / 137 / 68,6

196 / 137 / 68,6

RAV-SM2244AT8-E

RAV-SM2804AT8-E

7980/2217

9000/2500 57/58

Spoljašnja jedinica Protok vazduha (max.)

m3/h

/ l/s

Nivo zvučnog pritiska

dB(A)

●●

56/57

Nivo zvučne snage

dB(A)

●●

72/74

74/75

Dimenzije

mm

1540*900*320

1540*900*320

Težina Prečnik priključka za gas/tečnost

kg

134

134

mm/"

19,1(¾")/12,7(½")

19,1(¾")/12,7(½")

Maksimalna dužina cevovoda

m

70

70

Maksimalna visinska razlika

m

30

30

Prethodno napunjena dužina cevi Strujno napajanje Područje rada ● Hlađenje

m

30

30

V-ph-Hz

380-415/3/50

380-415/3/50

-15 - +46 / -20 - +15

-15 - +46 / -20 - +15

°C

●●

● Grejanje

TOSHIBA I 29


RAV | Light CommeRCiAL

twin, triple i Wide-twinsplit sistemi

■ Twin ■ Triple ■ W-Twin (široki twin)

Twin/Triple ili Wide-Twin split sistemi savršeno su pogodni za velike prodavnice, kancelarije i skladišne prostore – na mestima gde je potrebna samo jedna temperaturska zona. Pri tom se na jednu spoljašnju jedinicu s rashladnim učinkom od 10,0, 12,5, 20,0 ili 23,0 kW pomoću T-račvi odnosno razdelnika s 3 priključka mogu povezati dve, tri ili četiri unutrašnje jedinice. Postavljanjem više unutrašnjih jedinica garantuje se savršena raspodela temperature u prostoriji. Unutrašnje jedinice montiraju se u istoj prostoriji, rade istovremeno i imaju samo jedan daljinski upravljač. ■ Twin/Triple ili Wide-Twin Split konfiguracija moguća je za sledeće unutrašnje jedinice: 4-smerne kasetne, 60x60 kasetne, kanalske, tanke kanalske, zidne i plafonske jedinice (Flexi nije moguć) ■ Tip i veličina (kapacitet) unutrašnjih jedinica moraju biti jednaki ■ Precizna regulacija kapaciteta u svim uslovima ■ Idealan za velike prodavnice, poslovne prostore tipa „open space“ i slične primene

30 I TOSHIBA

■ Jednostavna regulacija ■ Kompaktna spoljašnja jedinica koja se lako montira ■ Prilagođavanje kapaciteta radi postizanja optimalne ugodnosti ■ Digital Inverter odnosno Super Digital Inverter Twin-Split režim rada zahteva T-račvu za cevni razvod RBC-TWP30E2 i RBC-TWP50E2. ■ Digital Inverter odnosno Super Digital Inverter Triple-Split režim rada zahteva razdelnik s 3 priključka za cevni razvod RBC-TRP100E. ■ Digital Inverter Big zahteva za Twin Split režim rada T-račvu za cevni razvod (RBC-TWP101E), za Triple Split režim rada razdelnik s 3 priključka za cevni razvod RBC-TRP100E i za Wide Twin razdelnik s 4 priključka za cevni razvod RBC-DTWP101E.


twin

triple

Digital- / Super-Digital Inverter

Digital- / Super-Digital Inverter

Mogućnosti kombinovanja (model) * Spoljašnja jedinica Unutrašnja jedinica

11,2 14,0

5,6 + 5,6 8,0 +8,0

Set za račvanje cevi

RBC-TWP30E2 RBC-TWP50E2

Mogućnosti kombinovanja (model) * Spoljašnja jedinica Unutrašnja jedinica

16

5,6 + 5,6 + 5,6

twin

triple

Digital Inverter BIG

Digital Inverter BIG

Set za račvanje cevi

RBC-TRP100E

Mogućnosti kombinovanja (model) *

Mogućnosti kombinovanja (model) *

Spoljašnja jedinica Unutrašnja jedinica

Spoljašnja jedinica Unutrašnja jedinica

22,4 28,0

11,2 + 11,2 14,0 + 14,0

Set za račvanje cevi

RBC-TWP101E RBC-TWP101E

22,4 28,0

8,0 + 8,0 + 8,0 8,0 + 8,0 + 8,0

Set za račvanje cevi

RBC-TRP100E RBC-TRP100E

W-twin (široki twin) Digital Inverter BIG

Mogućnosti kombinovanja (model) * Spoljašnja jedinica Unutrašnja jedinica

22,4 28,0

Set za račvanje cevi

5,6 + 5,6 + 5,6 + 5,6 RBC-DTWP101E 8,0 + 8,0 + 8,0 + 8,0 RBC-DTWP101E

*Tipovi unutrašnjih jedinica moraju biti identični. Dimenzije cevi i ograničenja prema katalogu.

TOSHIBA I 31


RAV | Light Commercial Twin Split SDI – hlađenje

Unutrašnja jedinica

4-smerna kasetna jedinica

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

Kanalska jedinica

Tanka kanalska jedinica

Plafonska jedinica

Zidna jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

EER W/W

Klasa energetske efikasnosti

AEC kWh 1105

SP1104AT-E

SM564UT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,21

4,52

A

SP1104AT8-E

SM564UT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,37

4,22

A

1185

SP1404AT-E

SM804UT-E

5

12,5

2,6 - 14,0

3,16

3,96

-

1580

SP1404AT8-E

SM804UT-E

5

12,5

2,6 - 14,0

3,46

3,61

-

1730

SP1604AT8-E

SM804UT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,49

3,12

-

2245

SP1104AT-E

SM564MUT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,67

3,75

-

1335

SP1104AT8-E

SM564MUT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,79

3,58

A

1395

SP1104AT-E

SM566BT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,64

3,79

-

1320

SP1104AT8-E

SM566BT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,64

3,79

-

1320

SP1404AT-E

SM806BT-E

5

12,5

2,6 - 14,0

3,83

3,26

-

1915

SP1404AT8-E

SM806BT-E

5

12,5

2,6 - 14,0

3,83

3,26

A

1915

SP1604AT8-E

SM806BT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,65

3,01

B

2325

SP1104AT-E

SM564SDT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,77

3,61

A

1385

SP1104AT8-E

SM564SDT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,79

3,58

A

1395

SP1104AT-E

SM564CT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,67

3,75

A

1335

SP1104AT8-E

SM564CT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,79

3,58

A

1395

SP1404AT-E

SM804CT-E

5

12,5

2,6 - 14,0

3,73

3,35

-

1865

SP1404AT8-E

SM804CT-E

5

12,5

2,6 - 14,0

3,83

3,26

-

1915

SP1604AT8-E

SM804CT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,99

2,81

-

2495 1385

SP1104AT-E

SM566KRT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,77

3,61

A

SP1104AT8-E

SM566KRT-E

4

10,0

2,6 - 12,0

2,92

3,42

A

1460

SP1404AT-E

SM806KRT-E

5

12,3

2,6 - 14,0

3,88

3,17

-

1940

SP1404AT8-E

SM806KRT-E

5

12,3

2,6 - 13,5

4,00

3,08

-

2000

SP1604AT8-E

SM806KRT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

5,10

2,75

-

2550

Twin Split SDI – grejanje

Unutrašnja jedinica

4-smerna kasetna jedinica

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

Kanalska jedinica

Tanka kanalska jedinica

Plafonska jedinica

Zidna jedinica

32 I TOSHIBA

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

COP W/W

Klasa energetske efikasnosti

SP1104AT-E

SM564UT-E

4

11,2

2,4 - 13,0

2,34

4,79

A

SP1104AT8-E

SM564UT-E

4

11,2

2,4 - 15,6

2,42

4,63

A

SP1404AT-E

SM804UT-E

5

14,0

2,4 - 16,5

3,21

4,36

-

SP1404AT8-E

SM804UT-E

5

14,0

2,4 - 18,0

3,42

4,09

-

SP1604AT8-E

SM804UT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,30

3,72

-

SP1104AT-E

SM564MUT-E

4

11,2

2,4 - 13,0

2,67

4,19

A

SP1104AT8-E

SM564MUT-E

4

11,2

2,4 - 14,0

2,67

4,19

A

SP1104AT-E

SM566BT-E

4

11,2

2,4 - 13,0

2,77

4,04

A

SP1104AT8-E

SM566BT-E

4

11,2

2,4 - 14,0

2,77

4,04

A

SP1404AT-E

SM806BT-E

5

14,0

2,4 - 16,5

3,67

3,81

-

SP1404AT8-E

SM806BT-E

5

14,0

2,4 - 18,0

3,67

3,81

-

SP1604AT8-E

SM806BT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,60

3,48

-

SP1104AT-E

SM564SDT-E

4

11,2

2,4 - 13,0

2,67

4,19

A

SP1104AT8-E

SM564SDT-E

4

11,2

2,4 - 14,0

2,67

4,19

A

SP1104AT-E

SM564CT-E

4

11,2

2,4 - 13,0

2,62

4,27

A A

SP1104AT8-E

SM564CT-E

4

11,2

2,4 - 14,0

2,67

4,19

SP1404AT-E

SM804CT-E

5

14,0

2,4 - 16,5

3,65

3,84

-

SP1404AT8-E

SM804CT-E

5

14,0

2,4 - 18,0

3,70

3,78

-

SP1604AT8-E

SM804CT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,60

3,48

-

SP1104AT-E

SM566KRT-E

4

11,2

2,4 - 13,0

2,8

4,00

A

SP1104AT8-E

SM566KRT-E

4

11,2

2,4 - 14,0

2,85

3,93

A

SP1404AT-E

SM806KRT-E

5

14,0

2,4 - 16,5

3,83

3,66

-

SP1404AT8-E

SM806KRT-E

5

14,0

2,4 - 18,0

3,88

3,61

-

SP1604AT8-E

SM806KRT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,88

3,28

-


Twin Split DI – hlađenje

Unutrašnja jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

min-max (kW)

EER W/W

Klasa energetske efikasnosti

AEC kWh

SM1103AT-E1

SM564UT-E

4

10,0

3,0 - 11,2

3,11

3,22

A

1555

4-smerna kasetna jedinica

SM1403AT-E1

SM804UT-E

5

12,5

3,0 - 13,2

4,09

3,06

-

2045

SM1603AT-E

SM804UT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

4,49

3,12

-

2245

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

SM1103AT-E1

SM566MUT-E

4

10,0

3,0 - 11,2

3,52

2,84

C

1760

SM1103AT-E1

SM566BT-E

4

10,0

3,0 - 11,2

3,50

2,86

C

1750

Kanalska jedinica Tanka kanalska jedinica Plafonska jedinica

Zidna jedinica

SM1403AT-E1

SM806BT-E

5

12,1

3,0 - 13,2

4,28

2,83

-

2140

SM1603AT-E

SM806BT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

5,13

2,73

-

2565

SM1103AT-E1

SM564SDT-E

4

10,0

3,0 - 11,2

3,55

2,82

C

1775

SM1103AT-E1

SM564CT-E

4

10,0

3,0 - 11,2

3,51

2,85

C

1755

SM1403AT-E1

SM804CT-E

5

12,3

3,0 - 13,2

4,52

2,72

D

2260

SM1603AT-E

SM804CT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

4,99

2,81

C

2495

SM1103AT-E1

SM566KRT-E

4

10,0

3,0 - 11,2

3,48

2,87

C

1740

SM1403AT-E1

SM806KRT-E

5

12,1

3,0 - 13,0

4,57

2,65

D

2285

SM1603AT-E

SM806KRT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

5,10

2,75

D

2550

Twin Split DI – grejanje

Unutrašnja jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

min-max (kW)

COP W/W

Klasa energetske efikasnosti

SM1103AT-E1

SM564UT-E

4

11,2

3,0 - 13,0

2,93

3,82

A

4-smerna kasetna jedinica

SM1403AT-E1

SM804UT-E

5

14,0

3,0 - 16,0

3,80

3,68

A

SM1603AT-E

SM804UT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,43

3,61

-

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

SM1103AT-E1

SM564MUT-E

4

11,2

3,0 - 13,0

3,14

3,57

B

SM1103AT-E1

SM566BT-E

4

11,2

3,0 - 12,5

3,14

3,57

B

Kanalska jedinica

SM1403AT-E1

SM806BT-E

5

13,4

3,0 - 16,0

3,91

3,43

B

SM1603AT-E

SM806BT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,69

3,41

B

Tanka kanalska jedinica

SM1103AT-E1

SM564SDT-E

4

11,2

3,0 - 12,5

3,14

3,57

B

SM1103AT-E1

SM564CT-E

4

11,2

3,0 - 12,5

3,20

3,50

B

Plafonska jedinica

SM1403AT-E1

SM804CT-E

5

14,0

3,0 - 16,0

4,14

3,38

C C

Zidna jedinica

SM1603AT-E

SM804CT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,69

3,41

SM1103AT-E1

SM566KRT-E

4

11,2

3,0 - 12,5

3,14

3,57

B

SM1403AT-E1

SM806KRT-E

5

14,0

3,0 - 16,0

4,24

3,30

C

SM1603AT-E

SM806KRT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,98

3,21

C

Twin Split BIG DI – hlađenje

Unutrašnja jedinica 4-smerna kasetna jedinica Kanalska jedinica Plafonska jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

EER W/W

SM2244AT8-E

SM1104UT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

6,24

3,21

SM2804AT8-E

SM1404UT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

8,19

2,81

SM2244AT8-E

SM1106BT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM1406BT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

SM2244AT8-E

SM1104CT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM1404CT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

Twin Split BIG DI – grejanje

Unutrašnja jedinica 4-smerna kasetna jedinica Kanalska jedinica Plafonska jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja j edinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

COP W/W

SM2244AT8-E

SM1104UT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

5,82

3,85

SM2804AT8-E

SM1404UT-E

10

27,0

9,8 - 31,5

7,48

3,61

SM2244AT8-E

SM1106BT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM1406BT-E

10

27,0

9,8 - 31,5

7,92

3,41

SM2244AT8-E

SM1104CT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM1404CT-E

10

27,0

9,8 - 31,5

7,92

3,41

TOSHIBA I 33


RAV | Light Commercial Triple Split SDI – hlađenje

Unutrašnja jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Učinak

Unutrašnja jedinica RAV-

KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

EER W/W

AEC kWh 2245

4-smerna kasetna jedinica

SP1604AT8-E

SM564UT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,49

3,12

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

SP1604AT8-E

SM564MUT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,99

2,81

2495

Kanalska jedinica

SP1604AT8-E

SM566BT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,65

3,01

2325

Tanka kanalska jedinica

SP1604AT8-E

SM564SDT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,99

2,81

2495

Plafonska jedinica

SP1604AT8-E

SM564CT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

4,99

2,81

2495

Zidna jedinica

SP1604AT8-E

SM566KRT-E

6

14,0

2,6 - 16,0

5,10

2,75

2550

Triple Split SDI – grejanje

Unutrašnja jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Učinak

Unutrašnja jedinica RAV-

KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW))

COP W/W

4-smerna kasetna jedinica

SP1604AT8-E

SM564UT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,30

3,72

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

SP1604AT8-E

SM564MUT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,60

3,48

Kanalska jedinica

SP1604AT8-E

SM566BT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,60

3,48

Tanka kanalska jedinica

SP1604AT8-E

SM564SDT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,60

3,48

Plafonska jedinica

SP1604AT8-E

SM564CT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,60

3,48

Zidna jedinica

SP1604AT8-E

SM566KRT-E

6

16,0

2,4 - 19,0

4,88

3,28

Triple Split DI – hlađenje

Unutrašnja jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Učinak

Unutrašnja jedinica RAV-

KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

EER W/W

AEC kWh 2245

4-smerna kasetna jedinica

SM1603AT-E

SM564UT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

4,49

3,12

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

SM1603AT-E

SM564MUT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

4,99

2,81

2495

Kanalska jedinica

SM1603AT-E

SM566BT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

5,13

2,73

2565

Tanka kanalska jedinica

SM1603AT-E

SM564SDT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

4,99

2,81

2495

Plafonska jedinica

SM1603AT-E

SM564CT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

4,99

2,81

2495

Zidna jedinica

SM1603AT-E

SM566KRT-E

6

14,0

3,0 - 16,0

5,10

2,75

2550

Triple Split DI – grejanje

Unutrašnja jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

COP W/W

4-smerna kasetna jedinica

SM1603AT-E

SM564UT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,43

3,61

Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

SM1603AT-E

SM564MUT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,69

3,41

Kanalska jedinica

SM1603AT-E

SM566BT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,69

3,41

Tanka kanalska jedinica

SM1603AT-E

SM564SDT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,69

3,41

Plafonska jedinica

SM1603AT-E

SM564CT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,69

3,41

Zidna jedinica

SM1603AT-E

SM566KRT-E

6

16,0

3,0 - 18,0

4,98

3,21

34 I TOSHIBA


Triple Split BIG DI – hlađenje

Unutrašnja jedinica 4-smerna kasetna jedinica Kanalska jedinica Plafonska jedinica Zidna jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

EER W/W

SM2244AT8-E

SM804UT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

6,24

3,21

SM2804AT8-E

SM804UT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

8,19

2,81

SM2244AT8-E

SM806BT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM806BT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

SM2244AT8-E

SM804CT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM804CT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

SM2244AT8-E

SM806KRT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM806KRT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

Triple Split BIG DI – grejanje

Unutrašnja jedinica 4-smerna kasetna jedinica Kanalska jedinica Plafonska jedinica Zidna jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

COP W/W

SM2244AT8-E

SM804UT-E

8

22,4

9,8 -25,0

5,82

3,85

SM2804AT8-E

SM804UT-E

10

27,0

9,8 -31,5

7,48

3,61

SM2244AT8-E

SM806BT-E

8

22,4

9,8 -25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM806BT-E

10

27,0

9,8 -31,5

7,92

3,41

SM2244AT8-E

SM804CT-E

8

22,4

9,8 -25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM804CT-E

10

27,0

9,8 -31,5

7,92

3,41

SM2244AT8-E

SM806KRT-E

8

22,4

9,8 -25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM806KRT-E

10

27,0

9,8 -31,5

7,92

3,41

Double Twin Split BIG DI – hlađenje

Unutrašnja jedinica 4-smerna kasetna jedinica Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

Kanalska jedinica Tanka kanalska jedinica Plafonska jedinica Zidna jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

EER W/W

SM2244AT8-E

SM564UT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

6,24

3,21

SM2804AT8-E

SM804UT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

8,19

2,81 2,81

SM2244AT8-E

SM564MUT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

SM2244AT8-E

SM566BT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM806BT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

SM2244AT8-E

SM564SDT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2244AT8-E

SM564CT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM804CT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

SM2244AT8-E

SM566KRT-E

8

20,0

9,8 - 22,4

7,12

2,81

SM2804AT8-E

SM806KRT-E

10

23,0

9,8 - 27,0

9,55

2,41

Double Twin Split BIG DI – grejanje

Unutrašnja jedinica 4-smerna kasetna jedinica Kompaktna 4-smerna kasetna jedinica

Kanalska jedinica Tanka kanalska jedinica Plafonska jedinica Zidna jedinica

Spoljašnja jedinica RAV-

Unutrašnja jedinica RAV-

Učinak KS

nominalni (kW)

min-max (kW)

Potrebna el. snaga (kW)

COP W/W

SM2244AT8-E

SM564UT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

5,82

3,85

SM2804AT8-E

SM804UT-E

10

27,0

9,8 - 31,5

7,76

3,48 3,50

SM2244AT8-E

SM564MUT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

6,40

SM2244AT8-E

SM566BT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM806BT-E

10

27,0

9,8 - 31,5

7,92

3,41

SM2244AT8-E

SM564SDT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

6,40

3,50

SM2244AT8-E

SM564CT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM804CT-E

10

27,0

9,8 - 31,5

7,92

3,41

SM2244AT8-E

SM566KRT-E

8

22,4

9,8 - 25,0

6,40

3,50

SM2804AT8-E

SM806KRT-E

10

27,0

9,8 - 31,5

7,92

3,41

TOSHIBA I 35


RAV | Light CommeRCiAL

tCC-Link

■ Fleksibilna regulacija ■ Automatsko adresiranje ■ Digitalni 2-žični sistem sabirnica ■ Jednostavna montaža

Standardni kablovski daljinski upravljač (RBC-AMT32E) ■ Veliki pregledni LCD displej ■ Jednostavno rukovanje ■ Moguće upravljanje svim funkcijama klima-uređaja (režim rada, temperatura, ventilator, lamele) ■ 168-časovni vremenski programator za režime uključeno/isključeno ■ Moguće upravljanje sa do 8 unutrašnjih jedinica (u jednoj grupi) ■ Temperaturski senzor (može se aktivirati) ■ Indikacija filtera ■ Sistem za dijagnozu kvara

Kablovski daljinski upravljač s nedeljnim vremenskim programatorom (RBC-AMS41E) ■ Veliki pregledni LCD-displej ■ Jednostavno rukovanje ■ Može se upravljati svim funkcijama klima-uređaja (režim rada, temperatura, ventilator, lamele za usmeravanje strujanja vazduha) ■ Prikaz tačnog vremena ■ Integrisan je nedeljni vremenski programator – do 8 komandi može se progra mirati za svaki dan u nedelji (vreme rada, uklj/isklj, režim rada, zadata temperatura, blokada tipki) ■ Moguće je upravljanje do 8 unutrašnjih jedinica u jednoj grupi ■ Temperaturski senzor (može se aktivirati) ■ Indikacija zaprljanosti filtera ■ Sistem za dijagnostiku greške

Komforan daljinski upravljač (RBC-AMS51E-ES) ■ Nov kablovski daljinski upravljač s nedeljnim vremenskim programatorom ■ Višejezičko vođenje kroz meni ■ Savremen dizajn s dirkama za biranje funkcija pomoću menija s osvetljenom pozadinom ■ Dva “Hot Keys” (F1, F2) za jednostavno rukovanje svim funkcijama unutrašnjih jedinica ■ Jednostavno vođenje kroz meni ■ Rukovanje pojedinim jedinicama ili grupom do 8 unutrašnjih jedinica ■ Indikacija temperature s korakom od 0,5°C ■ Ugrađen daljinski senzor temperature (TA) 36 I TOSHIBA


Jednostavan kablovski daljinski upravljač (RBC-AS21E2) ■ Veliki pregledni LCD-displej ■ Mogućnost programiranja 3 različita programa (postavljanje vremena uključeno/isklučeno), svaki dan u nedelji može se individualno programirati s ova 3 programa ■ Funkcija praznika

Infracrveni daljinski upravljač ■ Veliki pregledni LCD-displej ■ Jednostavno rukovanje ■ Moguće upravljanje svim funkcijama klima-uređaja (režim rada, temperatura, ventilator, lamele) ■ 72-časovni vremenski programator za uključeno/isključeno ■ 3 različita modela: - RBC-AX32U(W)-E Set za standardne kasetne uređaje - RBC-AX32CE2 za plafonske uređaje - TCB-AX32E2 ext. za sve druge tipove ■ Temperaturski senzor (može se aktivirati) ■ Sistem za dijagnozu kvara

Modul za indikaciju rada, kvara i daljinsko uključivanje/ isključivanje unutrašnjih jedinica (TCB-IFCB-4E2) ■ Izlaz za indikaciju rada (max. 240V / 0,5 A) ■ Izlaz za indikaciju kvara (max. 240V / 0,5 A) ■ Ulaz prema spoljašnjem uključivanju, odnosno isključivanju klima-uređaja (beznaponski kontakt/trajni signal)

Spoljašnje upravljanje postavnim vrednostima (RBC-FDP3-PE) ■ Spoljašnje upravljanje postavnim vrednostima temperature, režimom rada, brzinom ventilatora, postavljanje preko spoljašnje vrednosti napona odnosno otpora ■ Postavne vrednosti mogu se podesiti pomoću otpora ili signala 0-10V ■ Blokiranje/deblokiranje ■ Dojava režima rada/kvara ■ Moguće spajanje na Modbus

DI-set za ventilaciju (RAV-DXC010) ■ Set se sastoji od razvodnog ormara, štampane ploče, transformatora i svih potrebnih senzora ■ za priključenje razmenjivača toplote koji se nalazi u instalaciji ■ Kompatibilan s Digital Inverter, Super Digital Inverter i Digital Inverter Big spoljašnjim jedinicama u režimu hlađenja i grejanja Granice primene sa DI setom za ventilaciju: režim hlađenja: 15°C VT – 24°C VT (kratkotrajno do 28°C VT) režim grejanja: 15°C ST – 26°C ST (kratkotrajno iznad 5°C ST) Granice primene sa S-MMS setom za ventilaciju: režim hlađenja: 15°C VT – 24°C VT (kratkotrajno do 28°C VT) režim grejanja: 15°C ST – 26°C ST (kratkotrajno iznad 5°C ST)

TOSHIBA I 37


RAV | Light Commercial Mogućnosti kombinovanja TCC Link 60x60 kasetna jed. RAVSM**4MUT-E

4-sm. kasetna jed. RAVSM**4UT-E

Kanalska jed. RAVSM**6BT-E

Ultra tanka kanalska jed. RAVSM**4SDT-E

Plafonska jed. RAVSM**4CT-E

Zidna jedinica RAVSM**6KRT-E

Flexi jedinica RAVSM**2XT-E

RBC-AMT32E Kablovski daljinski upravljač

RBC-AMS41E Daljinski upravljač s nedeljnim tajmerom

RBC-AMS51E-ES Komforan daljinski upravljač

RBC-AS21E2 Jednostavni kablovski daljinski upravljač

RBC-AX32U(W)-E Infracrveni daljinski upravljač i prijemni deo

RBC-AX32CE2 Infracrveni daljinski upravljač i prijemni deo

TCB-AX32E2 Infracrveni daljinski upravljač i spoljašnji prijemni deo

TCB-EXS21TLE Nedeljni vremenski programator

Unutrašnja jedinica

Daljinski upravljač

TCB-CC163TLE2 Upravljanje uklj. i isklj.

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

TCB-SC642TLE2 Centralni daljinski upravljač

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

TCB-TC21LE2 Daljinski temperaturski senzor

TCB-PCNT30TLE2 Adapter DI & S-DI TCC Link na S-MMS TCC-Linkk

ugrađen

WH-H2UE Infracrveni daljinski upravljač

sadržano u isporuci uređaja

sadržano u isporuci uređaja

TCB-IFCB-4E2 Modul za indikaciju rada, kvara i daljinsko uklj. i isklj.

TC-SMP-UNI Modul za indikaciju greške

TC-SMP-CTRL Redundantni modul

TCB-IFLN642TLE LonWorks priključak

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

BMS-SM1280 HTLE Smart Manager

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

BMS-SM1280ETLE Smart Manager s analizom podataka

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

Potreban je adapter TCB-PCNT30TLE2

38 I TOSHIBA


Uslovi merenja za Toshiba klima-uređaje: unutrašnja temperatura 27°C ST/19°C VT, spoljna temperatura 35°C ST

Hlađenje: Grejanje:

unutrašnja temperatura 20°C ST, spoljna temperatura 7°C ST, 6°C VT

Cevi za rashladni fluid:

7,5 m dužina, nema visinske razlike između unutrašnje i spoljašnje jedinice

Nivo zvučnog pritiska

mereno na rastojanju* od oko 1,5 m od unutrašnje, odnosno na rastojanju od 1 m od spoljašnje jedinice

Klasa energ. efikasnosti Godiš. potrošnja el. energije:

u skladu sa Direktivom Evropske komisije 2002/31/EC

*Tačan raspored merenja videti u knjizi podataka!

TOSHIBA I 39


www.toshiba-aircondition.com

40 I TOSHIBA

AIR-COND Klimaanlagen Handelsgesellschaft m.b.H., Haushamer Straße 2, A-8054 Graz-Seiersberg, Austria, Tel.: +43 316 80 89, Fax: +43 316 82 63 71, E-mail: office@air-cond.com, www.air-cond.com

Ne odgovaramo za štamparske greške. SRB / LC / 01. 2012

RAV | Light Commercial

Ovlašćeni Toshiba distributer:

LIGHT COMMERCIAL_2012_SRB  
LIGHT COMMERCIAL_2012_SRB  

LIGHT COMMERCIAL KLimA SiStemi ZA PoSLoVNe PRoStoRe TOSHIBA I 1 RAV | Light CommeRCiAL 2 I TOSHIBA