Måla med kameran

Page 1

MÅLA MED KAMERAN AGNETA M. LINDH

WWW.AGNETAMLINDH.SE


Copyright © 2024 Agneta M. Lindh www.agnetamlindh.se Västerås Kopieringsförbud. Denna digitala bok är skyddad av upphovsrättslagen och får ej kopieras, lagras och spridas digitalt utan medgivande från upphovsrättsmannen. Publikationen är gjord för offentlig visning på online-plattformen Issuu. Fotografi och text: Agneta M. Lindh Omslagsbild: My Nocturne, Agneta M. Lindh. Foto på Agneta M. Lindh, sid 1, av Sebastian Lagerström Lindh. Foto baksida omslag av Agneta M. Lindh, selfie.


MÅLA MED KAMERAN AGNETA M. LINDH

WWW.AGNETAMLINDH.SE


Glädje

20 OKTOBER 2021


INNEHÅLL

1 KAMERAN SOM PENSEL

2 MED INTENTION

3 TESTA TESTA TESTA

4 PÅ VÄG

5 NYA PERSPEKTIV

6 RESAN FORTSÄTTER


MÅLA MED KAMERAN

1 KAMERAN SOM PENSEL

2015-2016

AGNETA M. LINDH


KAMERAN SOM PENSEL

Jag fotograferar med handhållen kamera i rörelse under långa slutartider och med penselns rörelser målar jag direkt på sensorn. Bilden är färdig i kameran ute på plats. Mitt intresse för måleri och impressionism gav mig idén att måla med kameran, men det var slumpen och en dansande julgran som blev startskottet att måla med kameran. Till en början använde jag enbart tekniken ICM, Intentional Camera Movement. 2017 bytte jag kamerahus och med ny teknik kom nya möjligheter. 2018 studerade jag fotografiets historia. Det utmanade mig både tekniskt och konstnärligt. Sedan dess är konstfoto lika stor del av mitt kreativa uttryckssätt som naturbilder. Allt med närhet till skog och vatten i Västerås. Agneta M. Lindh

1:1

AGNETA M. LINDH

01


KAMERAN SOM PENSEL

Det är vid Fiskartorget i Västerås slumpen får mig att medvetet ta mina allra första bilder med handhållen kamerarörelse under lång slutartid. I mörkret får den tio meter höga julljusklädda granen liv och fyrverkerierna som fyller himlen blir till pärlband när fokus inte hinner med. Här finns något att leka med och jag fångar ljuspunkter från det upplysta stadshustornet, målar ett hjärta och upptäcker att jag behöver göra det upp och ned för att få det upprätt. När jag står där och viftar med kameran i luften har jag ingen aning om vilken betydelse det ska få för mig och min utveckling i fotografi. Det skulle ta ett år innan jag målade med stadsljus igen, men bilderna och stunden tog jag med mig och när jag under 2016 till 2017 gjorde en

1:2

fotospecialisering med Michigan State University, vaknade tanken att få den digitala bilden att se målad ut. Inlämningsuppgiften "stopparörelsen" där snabb slutartid frös koltrastens vinge mitt i flykten fick mig att reflektera: vad händer om jag gör tvärt om? Om jag ändrar på slutartiden lite. Eller varför inte mycket? Det är vår och skogen är grön och naturen ropar testa! Det gjorde jag. Inom impressionismen hör Claude Monet tillsammans med William Turner och James McNeill Whistler till mina favoriter. Bland postimpressionisterna, Vincent van Gogh och Paul Cézanne. Från Bauhaus ger Lyonel Feiniger mig glädje och Ando Hiroshiges träsnitt de bara är, i nuet. De följer mig på väg med kameran i hand.

AGNETA M. LINDH

02


Dancing & Free Falling

25 NOVEMBER 2015


if we shadows have offended

8 MAJ 2016


think but this, and all is mended

8 MAJ 2016

WWW.AGNETAMLINDH.SE


A wind or a wave, or a want? Linking Worlds antologi Nr. 2 Kulturnatten Västerås

18 SEPTEMBER 2016

WWW.AGNETAMLINDH.SE


Patronus

3 DECEMBER 2016


MÅLA MED KAMAERAN

2 MED INTENTION

2017

AGNETA M. LINDH


MED INTENTION

Du kan göra ett oändligt antal rörelser med kameran, vilket i sin tur innebär oändliga möjligheter i bildskapandet. Dessutom ger den digitala systemkameran förutom traditionella val fler möjligheter än du behöver. När jag utvecklar min stil är det med en blandning av erfarenhet, kamerakunskap, teknik, experimentlusta och intuition. Förmågan att läsa av ljus och se möjligheten till en bild ur omgivningens palett är viktig för mig. Det innebär att jag ser bilden utanför kamerans sökare. "Tänker på Whistler" 1 januari 2017

2:1

Ljus och färg är klickar att dra från en plats till en annan inom bildramen. Allt funkar inte. Ibland har du tur och upptäcker något genom ett misstag. Varje bildserie ger mig ny lärdom.

AGNETA M. LINDH

10


En plein air Utställningen The Muses - Arts & Inquiry LI

1 JANUARI 2017


I Monets trädgård Utställningen DUO 2019

15 SEPTEMBER 2017


Somewhere Utställningen DUO 2019

15 OKTOBER 2017


Lady Rose & A Touch of Gold Utställningen Ljusfångare 2018

4 DECEMBER 2017


MÅLA MED KAMAERAN

3 TESTA TESTA TESTA

2018

AGNETA M. LINDH


TESTA TESTA TESTA

Steichens foto Moonlight-Pond, ett gummitryck från 1904, fick genom sin manuella efterbearbetning i mörkrummet flera lager av färg och han målade för hand in vass i förgrunden. Genom att efterlikna målad konst, så kallad piktorialism, ville han introducera fotografi som konstnärlig disciplin. Samtalet kring piktorialismen utmanade mig. Är det vad jag vill - enbart efterlikna målad konst? Nej, jag vill använda digital teknik för att hitta mitt eget sätt att måla med kameran.

Våren 2018 studerade jag fotots historia med MoMA i New York. Under kursen Seeing Through Photographs lärde jag känna målaren och fotografen Edward Steichen, senare ansvarig för fotografiavdelningen på MoMA och en fotografiets pionjär.

3:1

2018 blev en period av testa, testa, testa. Bland annat multipla exponeringar. De blev blott sommarens fluga, men gav mig idéer att utveckla när hösten bjöd på nattljus i Östra hamnen. Sparar jag alla bilder? Många, hela serier. Det låter mig följa min process och utveckling.

AGNETA M. LINDH

16


Reaching

9 FEBRUARI 2018


Tre träd

17 MARS 2018


Flicka på bal & Omfamningen Utställningen DUO 2019

15 OKTOBER 2018


Blue Ribbons

22 OKTOBER 2018


Low Light

24 OKTOBER 2018


Sunburst

24 OKTOBER 2018


MÅLA MED KAMAERAN

4 PÅ VÄG

2019

AGNETA M. LINDH


GENOMBROTTET

Det tar tid och det får ta tid att utveckla sin egen stil. Med en, med två, med till och med tre tekniker i en bild gör jag mitt genombrott den 27 april 2019 i första vårskymningen i Råbyskogen. I augusti är det Lyskväll vid Mälaren och i skymningen står jag på nya piren vid Östra kajen. Framför mig ser jag plötsligt punkter av ljus att locka fram ur mörkblå himmel. Och bilden blir till - min version av Whistlers "Nocturne: Blue and Gold - Old Battersea Bridge." - Detta är lycka. Detta är lycka och varför det får ta tid att utveckla sin egen stil. Och inte tänkte jag på Whistler även om han nog höll min hand. Det enda jag såg var ljuset jag ville locka fram ur natten.

4:1

AGNETA M. LINDH

24


Catching Clouds & First Summer Twilight Utställningen DUO 2019

27 APRIL 2019


Fireflower

21 AUGUSTI 2019


My Nocturne

31 AUGUSTI 2019


Art Deco Sunset

6 NOVEMBER 2019


MÅLA MED KAMAERAN

5 NYA PERSPEKTIV

2020

AGNETA M. LINDH


PÅ VÄG

Så kom 2020. Pandemin slog undan våra fötter. Den 21 mars hade jag inte fotograferat på riktigt sedan 28 januari. Med kamera och picknick - eller var det bara ett äpple - åkte jag till min hemliga plats där jag visste jag skulle få vara ensam och där det forsande brusande gyllene vattnet skulle ge mig respit från pandemin. Med mig bar jag tanken och känslan från den 28 februari, när jag smög ut bakom huset in i skogen med ögonen i nacken och fotograferade fjolårets blåsippeblad i nysnön. Inte förrän i juni kom ivern att jobba med min stil tillbaka. Under våren ville jag bara fotografera naturen i kalv. I glappet fanns tid för reflektion, tid att se på hur långt jag kommit och skruva på inställningarna lite till.

5:1

AGNETA M. LINDH

30


THE OCEAN

1 CALM SEA

Sunset in the Green World W W W .2A2G N EN T AI M JU 2L0I2N0D H . S E


Tillbaka

3 AUGUSTI 2020


Follow the Light

17 OKTOBER 2020


Fairytale Forest

26 NOVEMBER 2020


Red Little Cottage

5 NOVEMBER 2020


The Grass is Singing

5 NOVEMBER 2020


MÅLA MED KAMAERAN

6 RESAN FORTSÄTTER 2021 - 2022

AGNETA M. LINDH


RESAN FORTSÄTTER

Det handlar fortfarande om ljuset, om kamerarörelser och att röra hela kroppen. Möter du mig när jag är fokuserad på att fånga ljuset kanske du tror att jag dirigerar en orkester med kameran. Rörelserna går högt och lågt och med en hemlig ingrediens här och där.

2021 till 2022 är tid för fortsatt utveckling. Bilderna blir färre per fototur, därför jag börjar lära mig vad jag vill och hur jag ska göra det. Trots det är det fortfarande en process där de allt mer invanda rörelserna ger mig de resultat jag vill ha.

6:1

I mars 2020 startar en grupp alumner från Michigan State University's Photography Specialization gruppen Another Perspective och vi träffas varje månad, som ett stormens öga i pandemin. 2022 startar The Journey Continues från samma alumnigrupp fotografer, och varje vecka träffas vi och samtalar kring veckans tema. De internationella fotogrupperna är det en ära och ett nöje att vara del av. Här finns stöd och uppmuntran och här finns inspiration.

AGNETA M. LINDH

38


Ring Dance Utställningen TIME: the Concept of Time and Eight Artists

6 JANUARI 2022


Självporträtt Digital konst med ICM som utgångspunkt

5 OKTOBER 2022


View from a Train

11 OKTOBER 2022


Climbing Mountains

11 OKTOBER 2022


RESAN FORTSÄTTER

är unika och kan bara komma från mig, ur min process, även om jag använder ett filter för att skapa en stil. För den som fotograferar är processen viktig. När du har grunden är det bara att fortsätta bild för bild. 2023 firade jag femtio år bakom kameran. Det betyder att jag var bara sex år när jag ärvde min pappas Ferrania Rondine från 1948. En liten låda som gav mig ett av de största intressena jag har och ett område där allt finns att lära under under hela livet.

Mitt intresse för japanska träsnitt från Edo-perioden tar mig hösten 2022 till digitalkonst med en nickning till Ando Hiroshige. Med bildbehandlingens hjälp tar jag ICM-bilder och gör dem till den stil Hiroshige stod för fast med min egen färgpalett, och bygger sedan bilden lager för lager. Bilderna är 7:1

För mig är det viktigt att lära mig nya saker och när nya tekniska möjligheter som till exempel generativ AI dyker upp, testar jag direkt. 2023 blev det AI som stod för det kreativa och det rör på sig hela tiden. För mig är det viktigt att anamma ny teknik, men jag vet med säkerhet - det är när jag hör kamerans klick som jag mår bäst, lär mig mest, och är som mest i stunden.

AGNETA M. LINDH

43


Travelling in My Mind Digital konst med ICM som utgångspunkt

24 OKTOBER 2022


Det tar tid och får ta tid att utveckla sin egen stil. Du vet när du hittar ditt Varför." Agneta M. Lindh

WWW.AGNETAMLINDH.SE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.