Page 1

17 Май 2014 Брой 12

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

Британски министри критикуват UKIP, че всява паника за българите и румънците Британски министри критикуват Партията за независимостта (UKIP), че всява паника, след като вчера стана ясно, че броят на българските и румънски имигранти във Великобритания е отчел леко понижение, пише “Дейли Мейл”. Работниците, родени в Румъния и България, са намалели с 4000 души през първите три месеца след падане-

то на ограниченията за тях на британския трудов пазар, което се случи на 1 януари, в сравнение с предходните три месеца. Но въпреки изненадващото понижение общият брой на работещите тук се оказва с 29 000 души или с 26% повече в сравнение със същия период на миналата година. Службата за национална статистика съобщи, че 140 000 граждани на

двете източноевропейски държави са работили в Обединеното кралство в периода от януари до март на текущата година. Това е с 4 000 души помалко в сравнение с последното тримесечие на миналата година – преди да паднат ограниченията на пазара на труда за румънците и българите, когато на Острова работеха 144 000 души. Вчера след оповестяването на данните министърът по въпросите на имиграцията Деймиън Грийн отправи критики срещу риториката на партията на Найджъл Фарадж. Грийн заяви: „Те започнаха да разпространяват паникьорски слухове в подготвителния период преди 1 януари. Оказа се, че не са прави, но въпреки това, решиха да продължат”.

От своя страна британският министър на здравеопазването Ана Собри каза: „Тези данни показват как UKIP се възползва от страховете и предразсъдъците на хората. Те направиха един куп по-скоро обидни изказвания и какво се случи? Това бяха само един тон глупости”. Министърът на търговията Винс Кейбъл добави: “Прогнозите за десетки хиляди хора, които ще се изсипят от самолетите от Балканите е просто плашеща история.” Депутатът от лейбъристите Кийт Ваз каза: „Тези, включително и UKIP , които обещаха края на света на 1 януари, сега дължат на обществото и на хората от България и Румъния извинение”.


3

www.e-vesti.co.uk

www.facebook.com/vestilondon

17 Maй - 31 Май 2014

@e_vesti

Румънски и български здравни работници усещат прилив на враждебност от пациентите във Великобритания Стажант лекарят Ф. Буруианъ усеща влиянието от медийните заглавия, които предупреждават за прилив на румънски просяци и злоупотреби със социалната система във Великобритания, когато пациентите започват да проявяват силен интерес към нейния произход, пише “Гардиън”. Когато казва, че “странните тъй като циганка”. Няколко

37-годишната румънка е от Румъния, усеща погледи” на пациентите, тя “не изглежда като хиляди

румънски

и

български здравни работници заемат ключови места в болниците на Великобритания – от акушерки до хирурзи. Според последни данни, 2140 лекари, които са квалифицирани в Румъния, в момента работят във Великобритания – повече, отколкото от Австралия, Полша или Испания. Тъй като дебатът около вдигането на работните ограничения за българи и румънци от 1 януари се засили, много медици, които са живели и работили в Обединеното кралство в продължение на години, са имали случаи на повишена враждебност към тях.

Изповедта на един имигрант в Лондон След смяната на властта в България хората от моето поколение видяха възможност за нов живот и напуснаха страната. От 1989 до 2013 година всякаш нищо не се промени в България. В България пак има стачки, пак окупирани университети, по улиците млади хора скачат и викат: “Кой не скача е червен“. Аз нямам още 24 години да чакам нещо да се промени в страната ми. А и аз не исках детето ми да живее в тази България, затова заминах в Лондон и започнах всичко от голямата нула, но с амбицията да докажа на себе си, че мога и зная. инж. Струмен Паунов AG Media Всеки има своите си причини да стане имигрант. Да оставиш къщата, в която си роден, приятелите си, работата си и близките си и да стегнеш куфара за чужбина не е за всеки. Оставяш всичко, което ти е мило и заминаваш с еднопосочен билет. Защо? Всеки от нас има своя отговор на тези въпроси, ето и моята гледна точка.

Мога да преценя себе си като успял човек, имам вече моя бизнес, приятели, име и възможности, които Лондон ми даде и които смятам да използвам по най-добрия възможен начин за себе си и семейството си. Детето ми учи в училище, за което не плащам нищо, съпругата ми си има своят бизнес, за който понякога помагам, аз работя това, което обичам. Успявам навреме да си плащам сметките , имам възможност да изведа семейството си на вечеря където реша в Лондон и на екскурзия в който си пожелаем град на UK. Ако пожелаем, можем да хванем влака от St.Pancras и да отидем до Париж,

Брюксел или Виена, или да хванем самолета за където решим за събота и неделя. Не е много, но можем да си го позволим. Продължавам да нося България в сърцето си, но усещам че Великобритания заема вече това място. Все повече започвам да чувствам България като мащеха, а Великобритания като майка. Огледалното BG/GB , която явно ще ме преследва в моя живот е реалност, това са два огледални свята и аз направих своя избор завинаги. Ще продължа да обичам България, но съм гражданин и на Великобритания. И искам същото и по-добро бъдеще за детето си. И още нещо- напуснах България и защото в България всеки човек с идеи за останалите е идиот, а в Лондон всеки човек с идеи е милионер. И затова се реших на смяна на държавата. Всички в семейството ми са и британски поданици и не съжалявам за мъките на имигранта, струваше си…. Бъдещето на детето ми и желанието за добър живот за цялото ми семейство - това е моя отговор защо дойдох в Лондон.

Лондон: Българите и румънците намаляха Броят на българите и румънците, работещи във Великобритания, е спаднал с 4000 души от януари след падането на ограниченията за работа, съобщи Би Би Си, цитирайки официални статистически данни, изнесени днес.

В сравнение със същия период през 2013 г. обаче броят на работещите от двете страни се е увеличил с 29 000, съобщиха властите. Това са първите официални цифри за румънските и българските работници във Великобритания

за тази година. Те опровергават прогнозите, че стотици хиляди ще залеят страната след падането на ограниченията на 1 януари. Бивш британски евродепутат дори твърдеше, че 1,5 милиона ще дойдат да търсят работа.

BG ЛондОН


■ ЛондОН

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

4

Лондон праща допълнителни изтребители над Естония, Латвия и Литва Великобритания е готова да изпрати допълнително два изтребителя „Тайфун” в Балтика с цел засилване на присъствието на натовските сили в региона. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън, предаде БТА.

НАТО), да поемат своята отговорност, да се убедят, че Великобритания играе своята роля”, заяви Камерън. Британският премиер добави още, че неговото правителство работи над „редица пакети от мерки за планиране, съдействие и консултации на съюзниците по НАТО”.

Той добави, че неговата страна ще участва в ученията на алианса в този регион през близките месеци и обмисля начини за логистична подкрепа за Естония, Латвия и Литва.

През април Лондон вече изпрати четири изтребителя „Тайфун” от кралските Военновъздушни сили за патрулиране на въздушното пространство на Естония, Латвия и Литва.

„Смятам за много важно да успокоим нашите източни членки (на

Разликата между привържениците и противниците на шотландската независимост се топи

Употребата на кокаин на Острова е толкова висока, че може да се открие в питейната вода

Във Великобритания с риск от дефицит на витамин Д заради липсата на слънце

Употребата на кокаин във Великобритания в момента е толкова разпространена, че следи от дрогата могат да бъдат намерени в питейната вода, показват изследвания на нейното качество, пише “Дейли Мейл”.

Все повече шотландци подкрепят обявяването на независимост от Великобритания и все повече от тях се чувстват отблъснати от прекалено негативната комуникационна кампания, която цели да ги задържи в Обединеното кралство, предаде „Ройтерс“. Социологическо проучване на TNS, публикувано днес, показва, че 35% от шотландците с право на глас ще подкрепят независимостта, а 44% ще се обявят срещу нея. Разликата от 9 процентни пункта е най-малката между двата лагера от септември насам, когато започнаха редовните социологически анкети и когато разликата беше 22 процентни пункта в полза на привържениците на оставането във Великобритания. Референдумът е насрочен за 18 септември. 53% от анкетираните са заявили, че намират пробританската кампания под надслова „По-добре заедно“ за прекалено негативна. Кампанията се води от бившия

британски финансов министър Алистър Дарлинг и според критиците набляга твърде много на добива на нефт в Северно море, банковите и валутните проблеми, които биха последвали отделянето на Шотландия, вместо да хвали предимствата на съюза с Лондон.

В чешмяната вода се съдържа веществото бензоилекгонин, което се получава след преработката на кокаина от човешкото тяло. Нивата на откритото вещество са много ниски и не представляват опасност за здравето на населението, но показват колко широка е станала употребата на наркотика в страната, посочват изследователите. Минималните количества наркотик са останали в питейната вода въпреки многократното й пречистване, преди да стигне до чешмата.

Британското правителство води сериозна кампания, за да запази Шотландия в 307-годишния съюз, като подчертава, че и двете страни биха били по-добре заедно. Лондон предупреждава, че Шотландия ще трябва да се раздели с британския паунд и да напусне Европейския съюз, като заедно с това предоставя облекчения за шотландците.

Освен бензоилекгонин, в питейната вода са открити и значителни количества кофеин, както и следи от обезболяващото ибупрофен и лекарството против епилепсия карбамазепин.

Последната такава мярка от правителството на Дейвид Камерън беше замразяване на акциза върху шотландското уиски като подарък за Шотландия половин година преди планирания референдум за независимост. В същото време шотландските националисти вярват, че отделянето ще им даде икономическа свобода за растеж.

Според данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, един на всеки 20 британски тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години е опитвал кокаин.

В момента грам кокаин във Великобритания струва около £ 40, докато в САЩ същото количество се продава на стойността от £115.

Смята се, че над 700 000 британци вземат кокаин всяка година.

Здравните съветници предложиха на британското правителство да се предлага на хората безплатно витамин Д за справяне с все по-широкото разпространение на дефицит на витамина, съобщава “Гардиън”. Добавките трябва да се предлагат на един от пет възрастни, които са изложени на риск. Липсата на “слънчевия” витамин е свързана с меки кости и други заболявания. По-възрастните хора и тези от етническите малцинства, чия тъмна кожа произвежда помалко витамин Д, ще бъдат сред тези, които ще получат витамините. Според изследванията на здравните власти, рахитът при децата се е увеличил 10 пъти през последните 20 години. “Липсата на слънце и начинът на хранене в Обединеното кралство не могат да доставят достатъчно витамин Д на хората, които живеят тук”, казва проф. Мич Блеър от Кралския колеж по педиатрия и детско здраве. “Така че ние трябва да търсим варианти, като например широко да разпространим предлагането на добавки, да обогатим храните и да насочим здравните специалисти за това как да разпознават знаците и симптомите на недостиг на витамин Д, така че да могат да действат бързо.”


5

www.e-vesti.co.uk

www.facebook.com/vestilondon

17 Maй - 31 Май 2014

@e_vesti

ЛОНДОН

Лондон все повече се откъсва от Великобритания Икономическата пропаст между Лондон и останалата част от Великобритания се увеличава, твърди доклад на британския институт Centre for Cities, цитиран от ВВС. Британската столица е създала 10 пъти повече работни места в частния сектор от всеки друг град от 2010 г. насам. Изследването на Centre for Cities, което призовава да се дадат повече правомощия на регионите, показва, че почти една трета от хората на възраст между 22 и 30 години, които са напуснали родните си места, са се насочили към Лондон. В доклада пише, че британската столица „изсмуква талантливите хора от цялата страна“ и много младежи никога не се връщат обратно. Единбург и Бирмингам са следващите най-добре представящи се градове в сферата на създаването на работни места в частния сектор. Манчестър разочарова Икономистът от Centre for Cities Пол Суини смята, че процесите в Лондон са добра новина за британската икономика. „Това е един от най-добре представящите се градове в света и в национална перспектива трябва да продължим да подкрепяме растежа му“, казва Суини. Според него по-големият проблем е слабото

която да даде повече правомощия на градовете, за да стимулират растежа. „Оттогава градовете набраха инерция. През последните две години Великобритания създаде над един милион работни места, от които над 750 000 са извън Лондон. Нашата програма ще освободи потенциала на градовете за растеж и създаване на работни места из страната“, казва Кларк. Далеч от дома

представяне на големи градове като Шефилд и Манчестър. „Те удрят под категорията си, ако говорим за приноса им към икономиката“, твърди експертът. Изследването открива „добре дошли знаци на растеж“ в Единбург, Бирмингам и Ливърпул, където „значителен брой“ работни места в частния сектор са помогнали да се компенсират част от последиците от загубата на работни места в публичния сектор. Областите на Голям Манчестър и Голям Лийдс заедно са допринесли повече за британската икономика, от-

колкото целият Уелс. Най-лошо е положението в Бристол, който е загубил 13 900 работни места в частния сектор, повече от всеки друг град. Потенциал за растеж Министърът по градовете Грег Кларк заявява, че градовете са жизненоважни за националния просперитет „в един свят, в който те се състезават с други населени места по целия свят за работни места и инвестиции“. Според него докладът на Centre for Cities, който по думите му е използвал данни до септември 2012 г., отразява причините, поради които правителството е представило програма, с

Какво липсва най-много на новодошлите в Лондон? „Щеше да бъде чудесно да пазарувам в супермаркети, които не са „метро“, което означава скъпо“, обяснява Ели Шоу от Стафорд. „Въпреки че градският транспорт в Лондон е чудесен, много ми липсва свободата да се кача в колата, да си пусна музика и да отида там, където искам, без излишен стрес или мишницата на някого в лицето ми“, казва Катрин Уилсън от Тийсайд. „Липсва ми евтината бира в пъбовете с лепкави килими и стари телевизори, които дават футболни мачове“, твърди Елс Грант от Бирмингам, визирайки факта, че средната цена на пинт бира в столицата е 3.60 паунда, докато другаде може да се намери за 2.95 паунда.

Кампания срещу емигрантите в Европа юни.

Министрите на вътрешните работи на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания искат да спрат така наречения „туризъм за социални помощи“ – практика, при която граждани на Европейския съюз (ЕС) се възползват от социалните системи на по-богати страни от общността, съобщава EUobserver. В четвъртък четиримата министри заявиха, че ще представят проблема в официален документ, така че да може да бъде обсъден на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС през

„За момента това е инициатива на тези четири правителства, но ще видим какво ще се случи през следващите няколко седмици и месеци“, коментира европейски дипломат, запознат с дискусиите. Той изтъква, че мерките са насочени срещу българите и румънците, за които се предполага, че ще пристигнат с хиляди в страните от Западна Европа с единствената цел да получават помощи. „Пристигат, след няколко седмици заявяват, че доходите им не са достатъчни и искат социални помощи“, отбелязва европейският дипломат. Той назова половин дузина германски градове като Манхайм, Дюселдорф, Берлин и Мюнхен, на които „се налага да се справят със стотици подобни случаи“. „Нашият аргумент е, че трябва да признаем, че проблемът съществува и че е необходим дебат за това как той да бъде решен“, изтъква дипломатът, допълвайки, че министрите са обсъ-

дили две възможни идеи за овладяване на ситуацията.

„значително по-малко помощи“ от „работещите британци“.

Едната възможност е да бъде решен проблемът с мизерията във въпросните страни, а другата е да се реши какво да се прави с хората, които настоятелно се опитват да получат социални помощи, без обаче да бъдат нарушавани основните свободи в Европейския съюз (ЕС).

Комисията изтъква, че съществуващото европейско законодателство не позволява подобна практика и подчертава, че гражданите на ЕС могат да се ползват от социални помощи единствено, ако са уседнали в съответната страна.

От своя страна Европейската комисия (ЕК) подчертава, че досега никоя страна член на ЕС не е представила каквото и да е доказателство, че чужди граждани умишлено обикалят Съюза в търсене на най-примамливите предложения за социални помощи. „Няма страна в ЕС, включително Великобритания, която де е успяла да представи каквото и да било доказателство, че съществува така нареченият „туризъм за социални помощи“, коментира Джонатан Тод, говорител на европейския комисар по заетостта. Тод изтъква, че чужденците, работещи във Великобритания, използват

„Европейската комисия ще гарантира, че всички аспекти на европейското право, свързани с свободното движение на работна сила в общността, се спазват“, допълва Тод. Дебатът по темата е свързан с факта, че временните ограничения за работа на българи и румънци във Великобритания и още няколко страни изтичат в началото на следващата година. Миналата есен британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че страната й не е в състояние да „удължи преходните контроли“ без да наруши договорите, подписани с България и Румъния при присъединяването им към Съюза през 2007 г.


7

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

Съдът ще реши едно от делата срещу Цветанов след изборите важно да се знае датата, за да е сигурно, че исканията за подслушване не са направени преди да е образувано производството. Забавянето на справката бе обяснено с това, че делото било секретно. Представителите на държавното обвинение отначало обявиха, че могат да осигурят справката за час, но след почивката дадена от съда, стана известно, че това е невъзможно.Като обяви дата за след изборите, съдия Гетов посочи, че по този начин очаква да се спрат спекулациите, че целта е делото да приключи преди изборите, съобщи „Правен свят“.

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е разпоредил подслушване за шефа на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров, ще бъде решено след изборите на 25- ти май. То се гледа по съкратената процедура и се очакваше на днешното заседание да има пледоарии, а прокуратурата нямаше искания. Съдия Тони Гетов обаче насрочи следващото заседание за 29 май, заради не пристигнала справка от прокуратурата във Велико Търново, от която да стане ясна точната дата, на която е образувано производството срещу Орлин Тодоров. Според съда е

По-рано днес се появи информация, че основният свидетел по процеса – Орлин Тодоров е изчезнал. Оказа се, че това не е така, а той просто не е дочакал служителите на Съдебна охрана, които трябваше да го доведат принудително. Това се наложи, след като за предишното заседание в началото на седмицата, Тодоров не се появи, заради проблем с колата. Тогава той беше глобен с 300 лева. Съдът днес отново го глоби със същата сума, заради поведедението му в съдебната зала. При разпита Тодоров призна, че в края на лятото на 2009 г. от свой познат, бивш служител на МВР и близък до шефа на полицията във Велико Търново, научил, че ще бъде подслушван, заедно с няколко души от криминалния контингент. После Тодоров потвърдил информацията и от друг свой източник, този път – от прокуратурата.

Съдия Гетов поиска от Тодоров да каже кой е този човек. „Не желая да отговарям на този въпрос. Можех да кажа, че не си спомням, но не искам да лъжа и затова ви казвам, че не искам да отговарям“, заяви първо Тодоров. Съдията поиска уточнение дали този бивш служител му е роднина, защото в такъв случай той има право да не свидетелства, но Тодоров каза, че двамата нямат роднинска връзка. Тодоров заяви, че не желае да споменава кой е източникът му. Тогава съдът го предупреди, че може да бъде глобен с до 1000 лева. „Тъй като са минали много години, не мога да си спомня. Няколко души бяха близки с бившия директор на полицията“, заяви Тодоров. Въпреки призива на съдия Гетов, свидетелят заяви че не помни. В крайна сметка, съдът глоби Тодоров с 300 лева, а след това остави в сила и другата глоба от 300 лева, наложена за неявяване на предишното заседание. След разпита на Тодоров прокурорите нямаха други искания, а защитникът на Цветанов адвокат Менко Менков представи множество грамоти, поздравителни телеграми и награди на бившия вътрешен министър, които да послужат пред съда за доказване на добрите му характеристични данни.

БЪЛГАРИЯ ■

Кметът на Видин обяви бедствено положение заради опасност от наводнение Бедствено положение заради опасност от наводнение е обявил кметът на община Видин Герго Гергов. Основание за крайната мярка дава ситуацията в района на село Иново, където тази сутрин река Деленска е скъсала защитната дига на десния бряг. Разливът е с видима площ 2 хиляди декара. „Този проблем възникна тази сутрин. Към 10.30 часа получихме сигнал, че дигата е компрометирана. Създадена е пълна организация, свикан е Кризисен щаб. Камиони карат материали от бариерите в Гранитово и Кереево, две фадроми работят тук, една фадрома работи на Пречиствателна станция - Видин. Чакам от Пожарната да пристигнат специални кулове за затлачване на диги и компрометиране на вода. Те с кран ще бъдат пускани вътре. Вероятно ще осъмнем тук“, обясни кметът на община Видин Герго Гергов пред БНР. Кризисният щаб на община Видин взе решение за отклоняване на движението по главен път Видин-Брегово през селата Капитановци и Акациево. На ГКПП „Брегово“ влизащите в страната водачи ще бъдат предупреждавани и пренасочвани откъде да преминават. На специален пропускателен режим в района на бедствието ще са само автомобили на Спешна медицинска помощ, Пожарна безопасност и защита на населението.

Лекарският съюз: И 400 милиона може да стане дефицитът в касата, ако не се направи нещо Прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса вече отива към 400 млн. лева. Необходими са незабавни мерки, като има и други възможни решения освен актуализация на бюджета. Така например държавата може да започне да внася пълните осигурителни вноски за пациентите, които покрива тя, както и да се въведе листата на чакащите, но само след като съвсем ясно се регламентира и опише на какъв принцип ще работи.

Третата опция, за която се говори - да се спазват стриктно лимитите на извършени дейности в лечебните заведения, а останалите пациенти да се включват в списъци за чакане, категорично не се препоръчва на този етап, тъй като по нея няма никаква яснота нито за лекарите, нито за пациентите, допълни председателят на съсловната организация.

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов в европейския ден за защита на здравето. Лекарите в голяма част от страната се включиха днес в общоевропейска акция като закачиха на реверите си лентички с цветовете на българското и европейското знаме и излязоха пред лечебните заведения с искане за по-добри условия на работа и стабилизиране на системата.

да достигнат и до 400 млн. лв., заяви Райчинов. По думите му около 150 млн. лв. ще са изработените от болниците средства над определения бюджет, а останалите пари в преразход ще бъдат похарчени за лекарства.

Първоначалните прогнози на Лекарския съюз за възможния дефицит в бюджета на касата бяха за 250 млн. лв., в последствие се увеличиха до 300 млн. Спрямо последните данни, изнесени от НЗОК, вече е възможно

Данни от регионалните лекарски колегии бюджетите на лечебните заведения в стрната са намалени с между 20 и 25% спрямо миналогодишните, при положение, че тогава голяма част от тях надминаха лимита си.

Сметките показват, че от останалите средства, около 80% отиват за заплати и само 20% - за разходи. Това оставя на болничните мениджъри избора между това да плащат заплати и да трупат задължения, или да съкращават заплати и кадри, докато съвсем си намалят капацитета и компетенцията, както е на много места извън София. „Болниците работят в условия на системен дефицит, персоналът е под стрес дали ще си получи заплатата“, коментира Райчинов.

Лекарите настояват да се отмени постановление № 94, с което Министерският съвет одобри нови правила за методиката на финансиране на болниците. Райчинов даде пример с това, че дните в интензивното отделение на пациенти, които се възстановяват от операция, не се считат за част от хирургичната пътека. Така на пациента му се събират поне 10 дни в болницата, вместо 7, но дори да е готов и способен да си тръгне на 9-ия, лекарите трябва да „го вържем“ за леглото, защото иначе касата няма да признае разхода по пътеката. По решение на върховния съд обаче пациентът има право да си тръгне при това без да дължи нищо на болницата, категоричен е Райчинов.


■ СВЯТ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

8

Путин е предупредил, че доставката на газ за Европа през Украйна може да бъде спряна Русия е била принудена да реши за авансово плащане на газа от Украйна, заяви Путин в обръщение към ръководителите на чуждестранни страни, като допълни, че Москва е готова на консултации с европейските страни за нормализиране на ситуацията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Руският президент Владимир Путин е информирал няколко европейски държави, че доставката на газ за Европа през Украйна може да бъде преустановена от 1 юни, ако Киев не плати сметките си. Това каза днес премиерът на Словакия Роберт Фицо,

предаде „Ройтерс“. „Това е сериозна заплаха за енергийната сигурност на Словакия“, каза пред журналисти Фицо след срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Русия е разочарована от липсата на конкретни предложения от Европейския съюз за решаване на въпроса с украинския газов дълг, посочва Путин в обръщението, разпространено от пресслужбата на Кремъл. За месец този дълг е нараснал от 2,237 милиарда долара до 3,508 милиарда долара, допълва той, като призовава ЕС да се намеси по-активно по газовия въпрос и по въпроса на транзита. В писмо до европейските лидери, чиито страни са клиенти на руската компания „Газпром“, Путин за първи път предупреди през април, че Русия ще снабдява с газ Украйна само ако тя плаща предварително за доставките.

Той каза, че Москва ще трябва да поиска авансови плащания, ако Киев не започне да урежда растящия си газов дълг, посочва Асошиейтед прес. Сега във второ писмо Путин заяви, че срещата между представители на Русия, Украйна и ЕС не е успяла да реши въпроса, и от следващия месец Русия ще доставя газ на Украйна само ако тя плаща предварително. „При наличните обстоятелства руската компания издаде авансова фактура за газови доставки на Украйна, което е напълно в съответствие с договора, и след 1 юни газовите доставки ще бъдат ограничени до количеството, което е предплатено от украинската компания“, казва Путин в писмото. Той се опита да представи това като чисто икономическо решение, заявявайки, че Русия „все още е отворена за продължаване на консултациите и работата с европейските страни, за да се нормализира ситуацията“, отбелязва АП.

„Фронтекс“ обяви тройно увеличение на имигрантите към ЕС от началото на годината Брюксел и нарече увеличението драстично. Най-значителен наплив е регистриран в Централното Средиземноморие, където имигранти, събиращи се на африканския бряг, се опитват да пресекат морето към Малта и Италия. През първите четири месеца на годината там са преброени 25 000 нелегални имигранти, докато за цялата 2013 г. те са били 40 000.

Броят на заловените имигранти, опитващи се да влязат нелегално в Европейския съюз, е нараснал три пъти през първите четири месеца на годината, показаха данни на агенцията на ЕС за външните граници „Фронтекс“. Тя прогнозира, че с приближаването на лятото напливът ще се засили още повече. От януари до април общо около 42 000 души са били хванати в опит да влязат нелегално на европейска територия. През същия период на миналата година те са били само 12 400, съобщи заместник-ръководителят на „Фронтекс“ Гил Ариас-Фернандес в

Заловени твърдят пред служители на „Фронтекс“, че на либийския бряг са се струпали много повече имигранти, очаквайки да поемат през морето към Европа. Предупреждението на агенцията идва няколко дни след като лодка с имигранти се преобърна в Средиземно море между Италия и Либия, като поне 17 души загинаха. Това беше поредният преобърнал се плавателен съд с имигранти, опитващите се да достигна бреговете на Европа. Лидерите на ЕС обещаха да увеличат усилията на съюза за предотвратяване на смъртта на мигранти в морето, след като лодка от Либия потъна през октомври до бреговете на италианския остров Лампедуза и над

360 човека загинаха. Оттогава обаче беше направено малко по тези обещания на практика, каза Фернандес в интервю за „Уолстрийт джърнъл“. По думите му бюджетът на агенцията ще остане 89 милиона евро, като искането до Европейската комисия за бюджет в резерва за извънредни случаи е било отхвърлено. Исканията за допълнителни средства може да отнемат до шест месеца, заяви експертът. „Фронтекс“ обяви и окончателните данни за миграцията през цялата 2013 г., които показват, че броят на имигрантите, които нелегално са пресекли границите на ЕС, са нараснали с 48% за последната година, като са пристигнали десетки хиляди сирийци и еритрейци. В Италия нарастването е най-голямо, като от 2012 г. нелегално пристигналите имигранти са станали с 40 000 повече. Като цяло 107 365 души без виза или други разрешителни са били засечени в опит да пресекат границата на ЕС през 2013 г. По-малко имигранти са се опитали да влязат в Европа от Източното Средиземноморие през 2013 г., като

това в голяма степен се дължи на решението на гръцките власти да издигнат стена с Турция. Затварянето на този път накара повече бежанци да прекосяват Егейско море между Гърция и Турция, което представлява опасен път, отнел живота на стотици имигранти през последните няколко месеца. В държавите членки се води сериозен дебат за това как ЕС да се справи с проблемите на имиграцията от Африка, Близкия изток и Азия. Те отново ще обсъдят въпроса на срещата си на върха през юни, като темата беше инициирана от Гръцкото председателство на ЕС. Гърция е една от страните, която среща най-големи проблеми със справянето с имигрантските вълни. По-богатите северноевропейски държави искат правителствата на Юг да пазят по-добре границите си и да не допускат имигранти в ЕС. Южните страни от своя страна настояват за по-голяма финансова помощ, за да се справят с натиска по границите си, както и за по-добре функционираща обща система за миграцията, която да разпределя поравно мигрантите в държавите членки.


9

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

Заради кризата в Украйна ЕБВР понижи прогнозата си за растежа в Централна и Източна Европа

@e_vesti

БИЗНЕС

Грузия и Молдова ще подпишат споразумения за асоцииране с ЕС в края на юни

то в началото на годината. Банката прогнозира, че украинската икономика ще се свие със 7% през тази година и ще постигне нулев растеж догодина. Очакванията за Русия са да влезе в стагнация през 2014 г., а през 2015 г. да се върне към макар и слаб растеж от 0.6%.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че заради криза украинската икономика ще се свие значително, Русия ще изпадне в стагнация, а растежът в Централна и Източна Европа и Централна Азия ще се забави. Това се посочва в доклад на банката, разпространен на започналата днес във Варшава годишна среща на финансовата институция, инвестираща в 34 държави от региона. ЕБВР очаква, че страните - членки ще постигнат икономически растеж от 1.4% през тази година, с 1.3 процентни пункта по-слаб от очаквано-

Прогнозата за България е коригирана леко нагоре - от 1.8% през януари, колкото е записано и в държавния бюджет, на 1.9% сега, благодарение на износа. В същото време се отбелязва, че слабият ръст на кредитирането ограничава вътрешното потребление и инвестициите, а слабото потребление, съчетано с намалени цени на енергоносителите рефлектира в дефлация. Опасенията за България са свързани с възможен спад на приходите от туризма заради кризата. Банката очаква догодина българската икономика да нарасне с 2 процента, което може да дойде от подобрение в износа и съживяване на вътрешното потребление.

Гръцки бюджетен план предвижда безработицата да падне до 20% през 2016 г. Депутатите гласуваха 150 на 119 гласа в подкрепа на плана, който предвижда непрекъснат растеж от 0.6% тази година до 2.9 на сто през следващата. Безработицата обаче ще падне под 20 процента едва през 2016 г. В момента тя е около 27%.

Гръцкият парламент одобри днес бюджетен план за периода 2015-2018 г. като част от ангажиментите на страната по меморандумите за спасителна финансова помощ, предаде „Асошиейтед прес“. Според него рецесията в Гърция ще спре тази година, а безработицата бавно ще намалява.

Лидерът на опозиционната партия СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че законът е замислен по такъв начин, че да удължи мерките за икономии и след мандата на настоящето правителство. Гръцката икономика се сви с около 25%, откакто страната изпадна в рецесия през 2008 г. В замяна на международната спасителна помощ, която получи, за да избегне банкрут, Атина трябваше да наложи строги мерки за икономии, припомня АП.

Председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой заяви днес по време на посещение в Тбилиси, че Грузия ще се присъедини към Молдова при подписването на споразумение за по-близки политически и търговски връзки с общността на 27 юни, предаде агенция „Франс прес“. Този ход може още повече да повиши напрежението между ЕС и Русия, която се тревожи от действията на общността за сближаване с бивши съветски републики, коментира агенцията. „Като избира този път, Грузия показва своята обвързаност със силни демократични институции, зачитане на правата на своите граждани и твърдо поддържане на върховенството на закона“, каза Ван Ромпой. „Подписването на това най-важно споразумение ще придвижи сътрудничеството между Грузия и ЕС към напълно нов етап и ще направи необратима евроинтеграцията на страната“, заяви от своя страна и грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили. Грузия е една от шестте бивши съветски републики, с които ЕС се стреми да изгради по-близки отношения по силата на програмата Източно партньорство. Останалите страни са Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова и Украйна. Програмата не е замислена автоматично да предшества членство в ЕС. В Украйна ходовете за подписване на политическо и търговско споразумение с общността изиграха роля за избухването на настоящата криза в страната.

Ван Ромпой предупреди Грузия да устои на „предизвикателствата за сигурността“, които „може да възникнат, за да я изплашат“. Тези думи бяха намек за възможна намеса на Русия, която влезе във война с Грузия през 2008 г. заради отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия. „Събитията в региона напоследък показват, че има ясно външно предизвикателство“, каза той и допълни, че русия е съсед, „но добрите съседи уважават границите си“. Ден по-рано, на посещение Кишинев, председателят на Европейския съвет съобщи, че и Молдова ще подпише споразумението си за асоцииране с Европейския съюз на 27 юни. След срещата си с Ван Ромпой председателят на парламентарната група на управляващата Либералнодемократическата партия на Молдова (ЛДПМ) Валериу Стрелет съобщи, че подписването ще стане на специална среща на върха ЕС - Молдова в Брюксел. Президентът на страната Николае Тимофти заяви, че Молдова ще упражни суверенното си право да подпише споразумението за асоцииране независимо от външния политически и икономически натиск. Тимофти не спомена изрично Русия, но е известно, че Москва се противопоставя на сближаването на бившия си сателит с Европа. Отношенията между Москва и Кишинев се обтегнаха допълнително заради задържането през уикенда на самолета на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин на кишиневското летище.


■ МУЗИКА

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

10

Aerosmith стартират европейското си турне на 14 май. Само три дни по-късно те ще превземат София. Стадион „Локомотив“ със сигурност ще е изпълнен до краен предел с фенове на култовата петорка, които ще пеят с тях класики като „Dream On”, „Walk this Way“, „Toys In The Attic“, „Dude (Looks Like A Lady)” и „Sweet Emotion“. Ще чуем и песни от последния им студиен албум Music From Another Dimension.

Aerosmith поемат на дългоочаквано европейско турне. Вече започна изграждането на сцената за концерта им в София.

Една от най-великите рок групи на всички времена, потегля на своето дългоочаквано европейско турне. Стивън Тайлър и компания са вече в Истанбул, където е първия им концерт

Риана счупи телефона на полицай и го обезщети NBA, 26-годишната певица, снимайки се с един от шефовете на полицията в Лос Анджелис - Стив Собороф, изпуснала телефона и екранът на устройството се счупил.

Вече започна изграждането на грандиозната сцена с ширина над 35 метра, а нейния покрив ще е над 18 метра. Тя ще е със специална платформа точно отпред, т. нар. „език“ с дължина над 20 метра, по който Стивън Тайлър ще достига до най-върлите си фенове най-отпред. Езикът ще завършва с една по-малка сцена. Очаква се работата по сцената да приключи в деня на концерта. Тогава ще бъдат монтирани и огромните видеоекрани. Стадион „Локомотив“ е в отлично

Крис Браун бе осъден на още 131 дни затвор

Изпълнителката на „Diamond” очевидно е решила, че не може да остави нещата така и дарила 25 хил. долара в полза на Фондацията на полицията. „Извинявайте, че ви счупих телефона Стив Собороф. Дарих 25 хил. долара на Полицейската фондация в Лос Анджелис, сума която би могла да подпомогне пострадали и полицаи в неравностойно положение”.

Риана се почувствала толкова зле, че по невнимание изпуснала и счупила мобилния телефон на полицай, че не само се извинила, но и дарила 25 хил. дорала. По време на баскетболен мач на

Собороф съобщил за щедрото дарение по време на събрание на полицейстата служба на 13 май. Освен това Риана е подписала счупения телефон и той се предлага на търг, за да събере още средства за полицейския фонд. Преди края на наддаването сумата е достигнала над 56 хил. дорала и се очаква да нарасне.

Крис Браун (Chris Brown) продължава да си има работа със закона и правораздавателните органи в САЩ. Певецът бе осъден на допълнителни 131 дни затвор, след като наруши пробацията си, наложена му по повод предишна присъда за побой над бившето си гадже - поп звездата Rihanna. Нарушението на пробацията е свързано с друга физическа саморазправа от страна на Крис Браун, който пребил човек във Вашингтон.

състояние и ще може да побере хилядите фенове на Aerosmith у нас. Вратите на стадиона ще бъдат отворени в 17,30 ч. В бекстейдж зоната зад сцената на стадион „Локомотив“ започна изграждането на един мини град. Тук ще са гримьорните на всеки от петимата изпълнители. Специалното желание на Стивън Тайлър е в неговата гримьорна задължително да има няколко свещи с аромат на ванилия и анасон, а за вечеря той е поръчал сьомга на скара със зеленчуци на пара. Вечерята на Джо ще е телешки стек с броколи на пара. И двете легенди ще пият предимно минерална вода, сода и енергийни напитки. Aerosmith пристигат у нас с частния си самолет на 17 май. Билетите за концерта им на цени от 70 до 150 лв все още могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.

Марая Кери ще бъде „Поп икона“

Марая Кери ще получи наградата „Поп икона“ на тазгодишните Световни музикални награди. Певицата ще даде начало на тържествената церемония, която ще се състои на 27 май в Монте Карло. Кери последно беше отличена на тези награди през 2003 година, когато спечели Диамантения приз за реализираните над 100 милиона продадения копия от албума й по света. В началото на месеца певицата разкри, че новата й колекция ще носи името Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse.


11

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

КИНО

Киното през 2014 г: мрачни трилъри, библейски сюжети и актьори в нетипични роли Вече са ясни голяма част от заглавията, които се очаква да се превърнат във водещи в киното през 2014 г., а сред тях са както амбициозни високобюджетни продукции, така и по-скромни в мащабите си в филми. Погледите на кинокритиката са насочени основно към заснетия за 130 млн. долара и дългоотлаган „Ной“ на Дарън Аронофски, изправил се пред конфликти с компанията Paramount за финалната версия и неодобрението на християнски организации в САЩ по отношение на интерпретирането на библейския сюжет. В ролята на Ной е Ръсел Кроу, приел участието след откази от Майкъл Фасбендър и

Крисчън Бейл, който пък ще видим като Мойсей в излизащия през декември Exodus на Ридли Скот, също едно от най-очакваните заглавия на 2014 г. Във филма на Аронофски, отчасти реализирал идеите си в създадения заедно с канадския илюстратор Нико Хенрикон графичен роман Noé: Pour la cruauté des hommes от 2011 г., участват още Дженифър Конъли, Антъни Хопкинс, Ема Уотсън. Лентата ще тръгне по кината в България от 28 март. Сред очакваните блокбъстъри е и излизащият през май римейк на „Годзила“ със звездата на Breaking Bad Брайън Кранстън, който ще си партнира с Елизабет Олсен, Сали Хоукинс и Жулиет Бинош. Френската актриса и носителка на „Оскар“ се очаква и в копродуцирания от Димитър Гочев („Мисия Лондон“) филм „Никой не обича нощта“, копродук-

ция на Франция, Испания, Норвегия и България. Засега не е ясно дали любовната драма ще излезе в рамките на тази година. Освен Кранстън, опит за отделяне от образа си в Breaking Bad, ще направи и Арън Пол, но с екшъна Need For Speed, частично базиран на едноименната игра. През първите шест месеца към върха на боксофисите и няколко екранизации по комикси като новия филм за Капитан Америка с Крис Евънс в главната роля, Guardians of The Galaxy с Бенисио дел Торо, Вин Дизел, Брадли Купър, Джон С. Райли и Глен Клоуз,„Невероятния Спайдърмен 2″, X-Men: Days of Future Past, а поредицата „Трансформърс“ продължава през август с Age of Extinction с Марк Уолбърг в главната роля. Джордж Клуни, чиято кариера като режисьор включва номинирания за адаптиран сценарий „Маската на властта“ (2011), застават едновременно зад и пред камерата за базирани по истински събития по време на Втората световна война The Monuments Men. В продукцията, разказваща за американски експерти, които са изпратени на мисия в нацистка Германия, за да спасят от унищожение ценни произведения на изкуството, играят още Мат Деймън, Жан Дюжарден, Кейт Бланшет, а българския актьор Захари Бахаров е в една от епизодичните роли. Пред в. USA Today Джордж Клуни казва, че темата на продукцията е една от малкото все още неразказвани истории около Втората световна война. „С продуцента Грант Хаслов търсихме филм, който да е по-малко циничен от предходните ни.“, казва режисьорът и актьор, отредил си ролята на командира, който инициира операцията срещу намеренията на Хитлер да осъществи най-голямото унищожение на произведения на изкуството в историята. Кейт Бланшет играе и в още един от най-очакваните трилъри на годината – адаптацията по романа „Мрак“ на Джилиан Флин, чийто роман „Не

казвай сбогом“ привлече вниманието на Дейвид Финчър. В филма по „Мрак“ главната роля ще бъде поверена на Чарлийз Терон като журналистка, разследваща сатанинска секта, а в „Не казвай сбогом“ героят на Бен Афлек сам ще разследва изчезването на съпругата си (Натали Портман).

създател на „Антихрист“ и „Таньорка в мрака“ обединява в петчасовата си еротична драма Шарлот Генсбур, Стелан Скарсгард, Ума Търман, Уилям Дефо, Шая Лебьоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Крисчън Слейтър.

Заплетени разследвания и издирвания ще бъдат в центъра на сюжета и на излизащия на 19 януари A Most Wanted Man по книгата на Джон льо Каре, но с политически привкус. Отговор за екранизацията с Филип Сеймур Хофман, Уилям Дефо, Рейчъл Макадамс и Робин Райт е създателят на „Контрол“ и „Американецът“ Антон Корбин, по-известен като фотограф и режисьор на видеоклипове за Depeche Mode, U2 и Coldplay. Само месеци след „Затворник на миналото“, Колин Фърт и Никол Кидман ще играят отново заедно и отново като двойка с посяти в миналото проблеми за преодоляване. В британския Before I Go To Sleep Кидман ще играе страдащата от амнезия Кристин, а носителят на „Оскар“ е нейният съпруг. И двамата ще имат поне още едно заглавие, на което ще разчитат за успех през 2014 г. Фърт играе в Magic In The Moonlight, следващия филм на Уди Алън, около който засега няма много детайли, а Никол Кидман се очаква на голям екран с Grace of Monaco, дългоотлагания биографичен филм за Грейс Кели. Годината се очертава богат на мрачни трилъри покрай развиващия се през 70-те Inherent Vice, в който Пол Томас Андерсън отново ще обедини сили с Хоакин Финикс след „Учителят“, а също така с Бенисио дел Торо, Джош Бролин, Оуен Уилсън и Ерик Робъртс. Филмът е базиран на едноименния роман на Томас Пинчън от 2009 г.

През 2014 г. някои добре познати актьори ще излязат от амплоато си и ще бъдат на големия екран с по-нетипични роли. Комикът Стив Карел, познат най-вече от сериала „Офисът“, ще играе ексцентричен милионер, обвинен в убийство въвFoxcatcher, Робърт Патинсън ще направи още една крачка в страни от „Здрач“ с черната комедия Maps To The Stars, втори пореден филм за него с режисьора Дейвид Кроненбърг след „Космополис“, Натали Портман ще участвa в първия си уестърн с Jane Got a Gun, Робърт Дауни – младши ще бъде уволнен готвач в Chef, a след „Купонджийки“ тийн идолката Селина Гомес ще продължи неочаквания си завой към роли в независимото кино с очаквания на „Сънданс“ Rudderless.

След коледната си премиера в Дания „Нимфоманката“ на Ларс фон Триер, безспорно най-обсъжданото заглавие в независимото кино за последните месеци, се очаква в по-голямата част на Европа от февруари, а конкретно в България ще се разпространява от „Арт фест“ на все още необявена дата. Винаги провокативният

След три години без нова продукция Анджелина Джоли ще се завърне на големия екран през май с фантастиката „Господарка на злото“, отчасти базирана на приказката „Спящата красавица“. Джоли е в ролята на Злодеида, злата кралица от приказката на братя Грим, а Ел Фанинг ще играе принцеса Аврора.


12

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti


■ ЛАЙФСТАЙЛ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

Оливия Уайлд подражава на французойките та й визия. Според думите й винаги изглежда „божествено перфектна, направо очарователна“.

На 30-годишна възраст актрисата Оливия Уайлд черпи вдъхновение за облеклото си главно от френската мода. В интервюта тя често казва: „Когато се чудите какво да облечете, погледнете французойките“.

Звездата от филма Rush не крие, че се възхищава от модния стил на колежката си Ева Лонгория. Оливия е голям почитател на изтънчения и момичешки начин на обличане на „отчаяната съпруга“, както и на високите й токчета, допълващи екранна-

„За себе си не мога да си представя това постоянно ходене на токчета. Ева ходи на високи обувки дори до пералнята. Аз просто не нося това у себе си. Стилът ми няма как да бъде красив, но неудобен. Част от природата ми е във външния ми вид да има нещо разхвърляно“, коментира Уайлд в интервю за списание Lucky. Оливия, която тези дни роди син на актьора Джейсън Съдейкис, признава, че модният й вкус направо е еволюирал, имайки предвид, че като помалка често се е обличала с дрехи от гардероба на баща си. „На 13 години се обличах в кадифени костюми и полиестерни ризи. Псевдонимът ми по това време беше „пестеливото момиче“ и днес го намирам за странен, но тогава ми се струваше немислимо да платя повече от 20 долара за дънки“.

Антонио Бандерас може да изиграе папа Франциск Прочутият испански актьор Антонио Бандерас може да изиграе ролята на папа Франциск в първия филм за понтифика от Аржентина, предаде в.“Хъфингтън пост“. Италианският режисьор Даниеле Лучети планира да заснеме испаноезичния филм „Наричайте ме Франциск“. Бюджетът на лентата е 12 милиона долара. Действието във филма ще се развива в различни държави, сред които Италия и Аржентина. Снимките трябва да започнат през лятото на 2014 година. Сценарият на кинолентата е написан по бестселъра на аржентинската журналистка Евангелина Химитиан – „Франциск: папата от народа“.

Най-красивият усамотен плаж в Пуерто Рико „Mar Chiquita“ или в превод от испански „Малкото море“ е един красив, усамотен плаж в Пуерто Рико, който се намира в защитена зона. Въпросният залив се намира в северната част на страната и по-точно на около 40 километра западно от столицата Сан Хуан. Овалният плаж е скрит зад стена от скали, които го защитават от вълните на Атлантическия океан. Стената е била частично разрушена от водата и днес в нея има отвор от 25 метра, където течението е формирало залив във формата на английската буква U. Поради формата си, заливът не е безопасен, тъй като вълните и подводните течения могат да засмучат човек и той да бъде изхвърлен в открития океан или да се нарани на някоя скала. Плажът е най-спокоен през летните месеци и тук идват много местни хора, които се гмуркат с шнорхели, но въпреки това властите предупреждават, че мястото е опасно за плуване. „Mar Chiquita“ някога е бил наис-

тина усамотен плаж с красиви палмови дървета и златист пясък, но днес той вече не е чак толкова изолиран и постепенно започва да става популярен дори и сред туристите.

Въпреки това, той все още се смята за сравнително слабо посещаван. Тук семействата идват най-вече на пикник, за да се наслаждават на пейзажа, да си правят слънчеви бани и да се катерят по скалите.

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

13


14

www.e-vesti.co.uk

www.facebook.com/vestilondon

17 Maй - 31 Май 2014

Европейският съд реши, че хората имат право да бъдат забравени в интернет

@e_vesti

МАТРИЦА

Apple тества iPhone с по-голям екран и iPad с нов интерфейс

тях.

Хората могат да поискат от Google например да изтрие лични данни за тях от резултатите в търсачката си. Така накратко може да се предаде решението на Съда на Европейския съюз, най-висшата съдебна инстанция на ЕС, съобщава агенция Reuters. Решението е следствие от жалба на испански гражданин, който се е оплакал на местната агенция за защита на личните данни. Той е бил недоволен от това, че в търсачката за снимки на Google е открил копие от документ, който показва, че домът му е бил отнет заради неплатени дългове. В испанския регулатор има още 180 подобни оплаквания, като всички те посочват, че Google не е уважил желанията на хората. Според интернет гиганта премахването на такава информация е равносилно на цензура. Компанията се аргументира с това, че данните са публично достъпни на съответните сайтове и тя само дава линкове към

мотивите си.

Съдиите по делото обаче са на друго мнение. „Операторът на интернет търсачка е отговорен за обработката, която извършва на лични данни, които се появяват на интернет страници, публикувани от трети лица“, пишат магистратите в

Казано по друг начин, потребителите са в правото си да искат от Google информация за тях да бъде изтривана от резултатите на търсачката, без значение къде всъщност се намират тези данни. Това е част от „правото да бъдеш забравен“, както то е определено от адвокатите на потребителите. Съдът посочва още, че хората първо трябва да изпращат искания до „оператора“ и ако той не ги уважи, тогава да потърсят съдействието на компетентни органи, който да съдействат. „Това е разочароващо решение за интернет търсачките и публикуващите информация в интернет като цяло“, казва говорител на Google пред онлайн изданието CNET. Компанията казва, че е изненадана и ще отдели време да анализира последствията от решението и следващите си стъпки.

Мисията ни е значително да подобрим живота на хората, казват основателите на Google Практически всеки проект на Google се прави с цел да подобри ежедневието на хората. Това е мисията на компанията и тя ще продължи с още по-амбициозни разработки, пишат Лари Пейдж и Сергей Брин в годишното си писмо до инвеститорите на Google. „Информацията е ядрото на Google. Мотивирани сме от дълбоко вярване, че достъпът до знание ще подобри човечеството. Като деца и двамата бяхме много любопитни. Помня, че прекарвах огромна част от времето си да чета книги и списания, да разглобявам разни неща вкъщи, за да видя как работят. Днес е много полесно да научиш нещо ново. Просто отиваш в Google и започваш да търсиш“, пише Лари Пейдж. Той допълва, че месечно потребителите извършват над 100 млрд. търсения чрез Google. От тях 15% са уникални, т.е. никога досега не са били въвеждани в търсачката. „Затова вече ъпдейтваме индекса си в рамките на секунди, за да гарантираме най-актуалните резултати“, пише Пейдж, но споделя, че „сме на милион мили от създаването на търсачката на мечтите ми, която дава правилна-

та информация в точния момент без почти никакви усилия“. За се случи това, Google трябва да разбира човека по-добре. Именно това се опитва да направи Google Now. „Невероятно е какво може да се постигне с малък екип, когато започнеш от основни принципи и не се ограничаваш от установения ред за вършене на нещата. С времето съм научил, че е изненадващо трудно да накараш екипите да са суперамбицирани, защото повечето хора не са образовани с този начин на мислене с целене към звездите. Те приемат, че нещата са невъзможни или се плашат от провала“, пише още съоснователят на Google. „Затова влагаме толкова енергия да наемем хора с независимо мислене в Google и поставяме големи цели. Ако наемеш правилните хора и имаш дръзки мечти, обикновено ще ги реализираш. А дори и да се провалиш, най-вероятно ще научиш нещо важно“, допълва той. В тази връзка Пейдж обявява, че „за 16 години от основаването на Google сме едва на повърхността на това, което е възможно“.

Следващото поколение на iPhone ще се предлага и във версия със значително по-голям екран. Apple дори вече тества подобно устройство, твърди онлайн изданието 9to5Mac. Според източниците на изданието компанията планира да увеличи със 150% броя на пикселите в дисплея на iPhone 6. Той ще е с резолюция 1704х960. Самият екран обаче ще е малко по-голям и ще достигне 4.7 инча, като ще запази пропорциите си. Така корпусът на смартфона ще е малко по-висок и широк от сегашния модел. Спекулациите посочват като потенциална възможност и използването на 5.5-инчов дисплей, като крайното решение все още не е взето от Apple. И в двата случая гъстотата на пикселите ще е доста над 300 PPI, което е поставеният от Стив Джобс минимум като гаранция за качеството на изображенията. За сега не изглежда, че по-големият екран ще налага промени от създателите на приложения. Най-вероятно вече наличните приложения просто ще се „разпъват“ и ще изглеждат поголеми. Разбира се, новият софтуер ще може да се възползва от увеличената площ. Процесорът A8, който се разработва за iPhone 6, няма да предлага големи промени от гледна точка на изчислителна мощ. За сметка на това усилията на инженерите са насочени

към оптимизиране на неговата работа, за да се подобри животът на батерията. Тъй като следващият iPhone ще има по-голям дисплей и по-тънък корпус, оптималното използване на батерията става много важно. Таблетни промени Следващият iPad най-вероятно ще въведе голяма промяна в интерфейса си. Тя ще се изразява във възможност за използване на две приложения едновременно. Те ще се изобразяват на половин екран едно до друго, подобно на принципа на мултитаскинга в таблетите Surface на Microsoft. Това ще е доста голяма промяна за iPad, който в момента практически е единственият популярен масов таблет, който все още задължава потребителите си да използват максимум едно приложение на екран. Surface позволяват „закачането“ на две или повече в зависимост от резолюцията на екрана, а моделите на Samsung имат и опция за отделянето на приложенията в прозорци. Изобразените две приложения ще могат да взаимодействат помежду си и ще позволяват на потребителя за прехвърля съдържание между тях. Аргументът на Apple досега беше, че предпочита по-семплия интерфейс пред повечето функции. Въпреки това изглежда, че компанията е решила да пробва някои от новите тенденции в сегмента, за да запази интереса на потребителите към iPad.


■ КРАСОТА

www.facebook.com/vestilondon

Прасковена маска за гладка и красива кожа

@e_vesti

Стига кожата ви да е устойчива на алергична реакция спрямо киселината на прасковата, спокойно може да си направите вкъщи маска от този прекрасен плод (за евентуално наличие на подобна реакция, може да проверите, като обтриете вътрешната част на китката си с малко обелено

парченце праскова). Как да си я приготвите 1 добре узряла едра праскова обелете, отстранете костилката и хубаво смачкайте с лъжичка. Прибавете малко овесено брашно, за да получите гъста каша. Нанесете маската и след 10-15 минути я отстранете с гъбка, напоена в хладка вода. Накрая поставете студен компрес. Използвайте само и единствено добре узрял плод, и в никакъв случай загнил!

Лилавото е цветът на маникюра този сезон

17 Maй - 31 Май 2014

15

3 трика за супер обемни мигли

Няма спор – красивите, обемни и изразителни мигли са едно от найсилните оръжия за съблазняване на жената! Изобилието от витамини и минерали прави прасковата безценен природен лек не само за тялото, но и за кожата. Приложена върху лицето, прасковата оказва изключително благотворно въздействие върху кожата, подхранва я, прави я гладка и нежна, сияйна и мека като кадифе.

www.e-vesti.co.uk

Ако притежавате такива, със сигурност ще изглеждате впечатляващо, дори и да нямате никакъв друг грим. И нека ви кажем нещо, момичета! Всъщност, три неща. Освен с хубава спирала, супер обемни мигли се постигат и с няколко техники на нанасяне. Или както обича да казва Слав – гримьорът на Max Factor за България: “Миглите, хубавите мигли, изискват внимание и време, което да им отделиш!”. Така че, ето 3 важни стъпки, които е добре да знаете… Първо За да уплътните допълнително миглите и да ги подхраните още подобре, нанесете основа за мигли. Поставете един пласт, изчакайте да изсъхне и повторете.

Второ Нанесете спиралата си за обем като използвате техника за поставянето й в няколко посоки. Започнете от средата на миглите като издърпате нагоре към челото. След това движете четката от вътрешната им част към вътрешния ъгъл на веждите. И накрая – от външния край на миглите издърпайте към слепоочията. И не забравяйте – използвайте зигзагообразни движения. Трето За да подчертаете долните мигли, обърнете четката вертикално и леко я прокарайте през тях. Без излишно напластяване! И още един трик като бонус! Ако искате да направите ресниците си визуално да изглеждат по-гъсти, прокарайте съвсем тънка и незабележима линия в основата им, използвайки очна линия. Целта е да запълните пространството между отделните мигли.

Дженифър Лорънс е найсексапилната жена Актрисата Дженифър Лорънс оглави британската годишна класация на 100-те най-сексапилни жени в света.

Този сезон жените трябва да носят лилав лак не само на ръцете, но и на краката. Цвят люляк в комбинация с кремаво или бадемово е топ тенденцията при маникюра и педикюра това лято. Не трябва да се забравя и грижата за ръцете с подходящи кремове с витамини и масла, които да запазят кожата на ръцете и краката мека и нежна. Кораловият цвят и този сезон не е загубил своята популярност. Пурпур-

ното се превръща в алтернатива на класическото бордо. Ако сте любителка на студените цветове, избягвайте бледо лилавия нюанс, защото седи скучно и безжизнено, особено на посветла кожа. Безспорно по-модерни ще са наситените тонове и обичаните тъмни лакове, които и тази година присъстват в колекциите на Диор. Новост през следващите топли месеци ще бъде тюркоазеният лак. Този цвят изисква грижа и прецизно прилагане.

Миналогодишната носителка на титлата Мила Кунис падна до шесто място в анкетата. 23-годишната носителка на „Оскар“ изпревари Мишел Кийгън, която е на второ място. Любопитното е, че тази година най-сексапилната жена не носи тежък грим и няма перфектна коса, а излъчва естествена красота. Риана е на трето място, а на четвърта позиция се нарежда британският модел Емили Ратайковски, която получи световно внимание, след като се появи гола в музикално видео. В топ 10 попадат още Бионсе, Никол Шерцингер и Скарлет Йохансон, която е десета.


16

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

КУЛТУРА ■

Българските съкровища в Британската библиотека В месеца на българската просвета и култура и славянската писменост, струва си да отбележим някои факти и документи, пораждащи гордост у нас. Кой истински българин не би изпитал това приятно чувство например, когато спирайки пред входа на Европарламента в Брюксел види, че най-отгоре, първият надпис от общо 23-те такива е изваян на български – „ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ” ?!

други форми за подпомагане.

А в Британската библиотека в Лондон? Точно в центъра на галерията „Съкровища на Британската библиотека”, в нейната постоянна изложба са експонирани не едно, не две, а ТРИ съкровища от българското землище – Четвероевангелието на цар Иван Александър от 1355-56 г., Видинското четвероевангелие от същото времеи Четвероевангелието от 1354 г. на сярския митрополит Яков, от днешния Серес в Егейска Македония! Малко са народите, които имат представени тук свои експонати. Редом с Великата харта на свободите (Магна Харта) от 1215 година, с Диамантената Сутра от Китай (868 г.), Бристолския псалтир от 11 век и еврейската реликва Златна Хагана. Тук няма да видите нищо от страни като Русия или Съединените щати например.

Да не остане някой с погрешното впечатление, че щомимаш читателска карта, можеш да вземаш книги от Британската библиотека или да четеш в читалните й без проблем. Нищо подобно! За такава цел в Лондон има стотина квартални библиотеки.

Британската библиотека (British Library) със сбирката си от над 150 милиона единици, включващи над 27 милиона книги е смятана за втора по големина в света след Библиотеката на Конгреса в САЩ (138 млн единици, но… 30 млн книги!). Тя се отделя от Британския музей в самостоятелно учреждение едва през 1973 г., 220 години след основаването им, като приема фондовете на още няколко лондонски библиотеки плюс фонда на Патентното бюро, а по-късно и звукозаписните и видеофондове. През 1982 г. започва строителството на новата, проектирана специално за целта сграда, строителство продължило шестнайсет години. Поради което англичаните се шегували, че „според оптимистите сградата щяла да бъде открита от новия крал Уйлям V (синът на принцеса Даяна), а според скептиците – при откриванетой, Великобритания вече нямало да бъде монархия”. Но за сметка на проточилото се строителство, новата шестетажна сграда е с уникална архитектура и прекрасно се вписва в панорамата на съседните сгради на Сент Панкрас и Кингс Крос. В нея на разгърната площ от сто хиляди квадратни метра има единадесет специализирани читални с над 1200 читателски места. В тези читални само стелажите със справочна литература заемат разстояние от 23 километра. А ежегодно библиотечният фондсе увеличава с близо три милиона заглавия на всички съществуващи в света езици, което означава още 11 километра нови рафтове.The British Library Reading Room inside the British Museum, Bloomsbury, before the move of the British Library to its current location at St.Pancras. Библиотеката и галериите й са достъпни за всички, седем дни в седмицата. По британска традиция – безплатно. Няма задължителен член-

Британската библиотека дигитализира целия свой фонд, с тенденция до 2020 година всичко да бъде качено в Интернет и да може да се ползва от всяка точка на земното кълбо. Както Цар Иван Александровото четвероевангелие, така и всичко да може да се разглежда лист по лист.

ски внос, не се плаща за читателска карта… Това е истински образец за равнопоставено демократично използване на световното културно наследство. Всяка библиотека се гордее с уникалностите, които притежава и част от тях са в Галерията „Съкровища на Британската библиотека”, за която вече споменах. Тук са експонирани Бележникът на Леонардо да Винчи с рисуваните от него скици, тук са писмата на адмирал Нелсън с плановете му за решителната Трафалгарска битка, дневникът на капитан Скот при пътуването му до Южния полюс, ръкописите на Моцарт, Хендел, Битълс… В средата на сградата, в 17-метрова стъклена кула е подредена подарената през 1823 година 65-хилядитомна библиотека на крал Джордж ІІІ. Тя се вижда отвсякъде и изглежда като монумент на книгата, но в същото време е и функционираща, защото асансьори осигуряват достъп до всяка нейна точка. За наша чест, в рамките на тези културни събития бе организирано публично представяне на Четвероевангелието на българския цар Иван Александър. Това бе и промоция на дигиталната версия на ръкописа, включващ 367 забележителни илюстрации. Вече може всеки да разгледа същата на интернет-адрес: Заедно с това царско евангелие бе представено и Видинското. Мен обаче ме впечатлиследния факт: Редом с тези два известни ръкописа от българските земи, в една и съща остъклена витрина е представено и евангелието на владиката Яков от град Сяр, Солунско. Трите четвероевангелия са написани с еднакви букви и на един и същи език. Вероятно населението на Сяр и Серско по онова време, средата на 14 –ти век е било такова, каквото го завариха Балканските войни. Докато обаче на първите два манускрипта пише, че са от България, информационната табелка на третия указва, че е от „Сръбската империя от времето на сръбския император Стефан Урош ІV Душан”?! В момента Британската библиотека разполага с над осемстотин хиляди единици на кирилица, около половин милион от които са на руски език. Първите руски книги са попаднали тук още при основаването й през 1753 г. като част от колекцията на сър Ханс Слоун, който е бил поче-

тен член на Руската академия на науките и кореспондирал с руски учени. В библиотеката има Руски буквар от 1574 г, два броя Граматика от 1648 г., книги от 15-ти и 16-ти век, около двеста кирилски ръкописа. В последните десетилетия постъпват годишно между пет и седем хиляди единици на руски език. Българските книги, по неофициални данни са около 35 хиляди. За съжаление малко са новопостъпващите такива, и то главно чрез книгообмен и дарения. В последните години повече книги постъпват от Скопие, отколкото от България. Такива, в които се описва как Самуил утвърдил Македонската си империя с въстание и войни против България(?!). А през 2007 г. възникна скандал, защото на табелката се измъдри надпис, че четвероевангелията били написани „на македонски език”. Българската държава сякаш не сеинтересува от подобни въпроси. Министерството на културата навярно може по някакъв начин да стимулира процеса така, че повече български книги, вестници и списания да попадат в подобни съкровищници на световното културно наследство. Богата е Британската библиотека и ще богатее все повече. Освен държавното й финансиране, тя има и силно спонсориране от фирми, бизнесмени и отделни личности. Интересна е програмата й „Осинови книга”, в която може да се включи всеки гражданин. Срещу дарени 30-40 или сто паунда да осигури подвързване, реставрация или специална кутия за съхраняването на някои ценни екземпляри.Разбира се, на подходящо място се отбелязва името на „осиновителя”, което за много хора е немаловажен стимул. Има организация „Приятели на Британската библиотека”, в която няколко хиляди души плащат членски внос по около 50 паунда годишно, както и

Правилата и изискванията тук са по-строги, отколкото да речем да се качиш в самолет. Преди всичко, читателска карта може да получи навършилият 18 години, който предостави поне два официални документа, удостоверяващи неговата самоличност и неговият постоянен адрес. След туй в кратко интервю да докаже своята необходимост от ползване на именно тази библиотека. Тоест, че услугата, която търси, не може да я получи в другите библиотеки. Сутрин, при отварянето, обикновено има опашка от стотина чакащи. Всеки влизащ преминава през строга проверка. Чанти, чадъри, фотоапарати,ключове, връхни дрехи и други излишни неща се оставят в специалните гардероби. В читалните не се разрешава внасяне на химикалки и флумастери, на ножици и ножчета или други остри предмети, на дъвки, на храна, вода или каквито и да е напитки. Измиваш си ръцете и единственото което можеш да внесеш в читалнята е обикновен молив и бели празни листове за писане! Може мобилен телефон или лаптоп, но след като си изключил звука. И като гледам понякога в лондонското метро как повечето пътници разгръщат и четат книги, си мисля: „Да, заслужено в Лондон се съхраняват тези библиографски съкровища. Онези, коитоне четат, не ми и приличат на англичани, навярно са имигранти”. Мечтая и в софийското метро да видя подобна картина. А след туй – и в Националната ни библиотека „Кирил и Методий” – подобни съкровища! Никола Филипов, Лондон


■ КЛЮКИ

www.facebook.com/vestilondon

Нова кралска сватба? Принцът предизвика подобни слухове по-рано този месец, когато заведе Кресида на романтично африканско сафари, където брат му Уилям предложил брак на Кейт през 2010 г.

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

17

Адриана Лима и Марко Ярич се разделиха

Източници разкриха, че неведнъж Хари е споделял колко специална е Кресида за него. Според британските медии дворецът Кенсингтън се подготвя да направи съобщение за годеж, а сватбата е планирана за пролетта. Кресида, която наскоро завърши училище по музика и танци, избягва да попада в очите на обществото. Двойката винаги е била много внимателна къде и кога ги снимат заедно.

Принц Хари планира да падне на колене пред приятелката си Кресида Бонас до края на годината, прогнозираха вътрешни кралски източници. 28-годишният Хари се среща с 24-годишната манекенка от юли миналата година, но запознати твърдят, че връзката им е станала много сериозна и двамата дори подготвят годеж.

Преди да срещне блондинката Хари имаше дълга връзка с Челси Дейви, с която се раздели през 2011 г. след седем години заедно. Най-вероятната причина за раздялата им е прекалената показност и липсата на личен живот, на което Челси не успяла да издържи. Говорител на двореца Кенсингтън заяви, че това е личен въпрос и отказа да коментира плановете за втора кралска сватба.

Джоли: Децата ми планират сватбата

Най-известната двойка в Холивуд, а именно Бранджелина, се готви за шумна сватба в нестандартен стил и много гости.

„Говорили сме с децата, как точно те си представят сватбата. Е, представите им граничат с истерия“, разказа Джоли пред сайта People.com.

Предвид скорошната приказна тематика, от която е завладяна Анджи, вероятно мотивите на магическото ще бъдат заложени в декорите за събитието.

„Те ще бъдат нещо като организатори на събитието, така че или ще имаме Дисни сватба, или пейнтбол сватба“, коментира през смях актрисата.

Изглежда след 10г. заедно звездите най-накрая са решили да минат под венчило, а за самата церемония да се допитат до 6-те си деца.

Джоли и Пит се сгодиха през 2012г., но самата церемония двамата планират по-късно тази година, пише БГНЕС.

Бразилският модел на „Викторияс сикрет” Адриана Лима и баскетболната звезда от Сърбия Марко Ярич се разделиха след продължил пет години брак, предаде Ройтерс. В съвместно изявление за сп. „Пийпъл” 32-годишната Лима и 35-годишният Ярич съобщават: „След дълго и внимателно обмисляне решихме да се разделим. Горди сме, че сме роди-

тели на две прекрасни дъщери, които ще продължим да отглеждаме заедно”. Адриана Лима и Марко Ярич се сгодиха през 2008 г., преди да сключат брак в Уайоминг, САЩ, на Свети Валентин през 2009 г. Двойката има две момичета – Валентина и Сиена, припомня агенцията.

Камерън Диас: Да, правила съм секс с жена

Холивудската актриса Камерън Диас се престраши и най-накрая си призна, че е правила секс и с жена. Доскоро Диас само намекваше за това, като споменаваше, че женското тяло я възбужда и не би имала нищо против да опита интимности с партньорка от своя пол. „Всяка жена поне един път в живота си се е почувствала привлечена от друга жена“, казваше 41-годишната Диас. В токшоуто на Анди Коен обаче актрисата, в чиито вени тече и кубинска кръв, бе принудена да признае, че

е правела секс с жена. На директния въпрос на водещия „Правила ли си го някога с жена?“ Диас се поколеба, но в крайна сметка отговори: „Да, била съм с жена. Да“. „Повече ли от веднъж?“, попита Коен, но не получи конкретен отговор, понеже събеседничката му явно реши, че е стигнала твърде далеч. Диас е била интимна с редица свои колеги, сред които се открояват имената на Джъстин Тимбърлейк, Джаред Лето, Мат Дилън, както и с бейзболиста Алекс Родригес.


www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

18


19

www.e-vesti.co.uk

www.facebook.com/vestilondon

17 Maй - 31 Май 2014

За да добавите Вашата обява в Е-Вести

Давам двойна стая

Работа търси

Tasheva Housekeeping Търси carpet cleaners с опит, собствено оборудване и превоз. Възможност за постоянна работа. Изисквания: документи за работа - National Insurance или регистрирана LTD фирма; доказателство за адрес и лични документи; работа като subcontractors; заплащане- % по договаряне. За повече информация oт 9.00 - 18.00ч от на: тел. 07868 724913 info@tasheva-housekeeping.co.uk

Семейство търси работа в Walthamstow, почистване или всякаква почасова работа 07553 694953

Търся сериозна жена, която да ми помага с почистването на къщи. Основно работата е в 1 и 2 зона. Заплащането е £6 на час. За повече информация през работно време : от 9:00 до 16:00 07402 699069 Набираме жени за постоянна работа, Централен Лондон 1-4 зона, шест дневна работна седмица (не попълваме графици). Изисквания- разговорен английски, регистрация като селфемплойед или LTD., доказателство за адрес и банкова сметка. Стартово заплащане-добро. teobestcleaning@gmail.com 07426 863150 - Доротея Тодорова Трябва ми специалист за инсталиране на Megaflo Heating System. Само сериозни хора да звънят! Работата е в SW London 07518 012030 Tърся сериозно и отговорно момиче/жена за почистване на къщи 1-3 зона, да владее поне малко aнглийски и да има опит в почистването. Добро заплащане 07717 312931 Фирма търси да назначи жени за работа в сферата на почистването. Основен английски и опит са предимство, но не са задължителни. Фирмата предлага мотивиращо заплащане. Моля изпращайте информация за вас на имейл: info@ famouscleanerslondon.co.uk , посочете и телефонен номер за обратна връзка. Спешно търся хора за сервиране през почивните дни 07949 093857

Търся работа за почистване на къщи и гледане на деца 07425 283084 Търся работа в сферата на строителството 07553 177995 Търся работа за почистване на къщи 07919 907550

Квартири дава Стаи и легла под наем на работещи момчета, непушачи и трезвеници 07900 031491 Давам голяма стая за един човек 07957 698325 Дава се единична стая в къща 07453 267374 Давам единична стая Beckton 07886 009980 Давам единична стая на Stratford 07931 276701 Давам двойна стая

07737 207928

Давам под наем двойна стая 07596 414359 Давам двойна стая в Източен Лондон 07535 667247 Давам студиo под наем 07920 162483 Давам двойна стая 07853 974273 Давам легла на тихи и добри мом-

www.e-vesti.co.uk чета

Работа предлага

ОБЯВИ

@e_vesti

07900 031491

07453 294092

Давам студио флат под наем 07570 597989

Квартири търси Търся единична стая на Turnpike Lane 07908 141077 Tърся двойна стая в района на Tooting 07472 922282 Търся стая за жена в района на Tooting 07426 585923

Документи Self employed (UTR) и (CIS) регистрации, Online Tax Return- (SE, CIS, P45, P60, LTD) Откриване на лични/бизнес банкови сметки CSCS Test+ Card за строители. Преводи на документи- (акт за раждане, за брак, съдимост, дипломи) Смяна на BG / UK шофьорски книжки- DVLA , Приравняване на дипломи-UK NARIC LTD. Company- откриване, промени, годишно счетоводство , NI Number Апостил на документи, LUCAS Card 07786 967299 020 8889 8692 CSCS Card, приравнявам дипломи, откривам банкови сметки, сменям шоф. книжки, Таx Return, Apostill 07872 309344 Tax Return. Цена по договаряне 07767 929960

Сателитна TV Монтаж и настройка на Сателитна TV. Всичко за Булсатком 07800 515223 Тоdor Sat Инсталации, настройки, оборудване 07881 552828 Предлагам предплатени комплекти на „ Булсатком’’. Монтажи, настройки, преместване на нов адрес,

поддръжка и поправка на всички български и европейски сателитни оператори. Сателитен инсталатор с дългогодишен опит, работя на територията на Great London и околностите. Разполагам с антени, приемници и компоненти на склад 07503 620650 - Кирил Bulsatcom, Vivacom - доставки и монтаж, оригинален договор на Ваше име, турска телевизия- доставка, монтаж и настройка. Frieview, FreeSat 07835 911937 - Мариян Поставяне и настройка на сателитни приемници Vivacom, Bulsatcom, TurkSat, BG Satellite (ITV Partner), SKY на изгодни цени- £30 в рамките на Лондон; извън района на града-по договаряне. 07540 137125 - Иван Иванов Поставяне и настройка на сателитни приемници в Лондон и околността, изгодни цени, поддръжка и дългосрочна гаранция. 07818 413663 - Юлиян

компютри Професионален сервиз на лаптопи и компютърни системи 07574 493445 - Николай Сервиз на компютри по домовете 020 8581 2998 07766 253455 Ремонт на компютри, инсталиране на програми, проблеми с хардуер 020 8350 9443 07979 326088 Поправка и поддръжка на компютри, лаптопи, монитори 07775 660495 Koмпютри, ремонт и поддръжка, Южен Лондон 07412 713245 Компютърни услуги в офиса и дома 07861 810049 Ремонт и продажба на компютри, премахване на вируси, инсталиране на приложения 020 7047 1917 07533 428642 www.laptopabg.com


■ ОБЯВИ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

Здраве Български зъболекар в Лондон 07514 271903 - Eлван

УЕБ Дизайн

Авторемонти

Изработка и SEO Оптимизация на сайтове в UK Професионална SEO Оптимизация на Уебсайт за търсачки и Уеб Дизайн услуги. Рекламни кампании в Google и Facebook. Ние предлагаме само White Hat услуги в помощ на Вашият бизнес. За контакт: dimitar.krumov@gmail.com

Извършвам ремонт на всякакви превозни средства, смяна масла, ремъци, ролки, ангренажни ремъци, скорости, смяна на мотори. Предлагам пълна поддръжка и диагностика на моторни превозни средства 07423 500451

VIB Solutions Ltd, web design, SEO, Social marketing www.vibsolutions.co.uk 07593 671010 Уебдизайн студио Bubata.com Уебдизайн, ремонт на компютри 020 7047 1917; 07533 428642 www.bubata.com www.laptopabg.com Графичен дизайн, уебдизайн, предпечатна подготовка, видео обработка 07771 026513

Транспорт

Компютърна диагностика, МОТ, ремонт на автомобили в удобно за Вас време 07714 192994 Извършвам всякакви ремонти на леки автомобили и ванове на посочен от Вас адрес в удобно за Вас време. Сменям масла, филтри и ремъци. Правя преглед и подготовка за MOT 07447 572988 Петьо Автотенекеджийски и бояджийски услуги. Сервиза е оборудван с камера за пръскане и изпичане на боята. Walthamstow 07799 730079 Валери Георгиев

Автоелектотехник при проблеми със запалването, ECU, ABS, Airbag диагностика, премахване на DPF/ FAP филтри, MOT 07967 863048

Извършвам диагностика и сервиз на автомобили 07740 186541

Сервиз и ремонт на автомобилиокачване, скорости, двигатели 07447 803169

Боя, дърводелски услуги, ламинат, фаянс, терикот, подмяна на мокет, ВИК, гипскартон, лепене на тапети. Всичко за Вашата къща 07778 913592 - Вальо

Нов български автосервиз в Лондон. Най-ниски цени Аrch 33, Iverson Road, London, NW6 2HG 020 7625 6500 07951 527377 www.demoautocentre.co.uk Ремонт на двигатели, съединители, окачване, спирачна система, изчукване, боядисване, заваряване. Ремонт на място, ако условията позволяват Unit 4/5, Edmonton, London, N18 3QT 07850 154553 - Иван Юлев Пътна помощ 24/7

07534 988779 07423 401378 Румен

Строителни ремонти

ВиК услуги в Лондон 07902 743538 - Виктор Проектиране на водопроводи 07902 743538 Шпаклова, боя, ламинат, фаянс и др. 07404 805381 Професионална електрическа работа. Електрически тест на инсталация 07799 620115

Д-р Василев Опитен лекар, специалист невролог. Лекува дископатии, дискови хернии, радикулити, неврити, неврози, болести на ставите, сърдечни страдания, хипертония, ангини, бронхити, бъбречни заболявания, алергии и др. 07792 966069 Професионална помощ при болки във врата, гърба, кръста, мускули и стави, с акупресура, масаж. Дипломиран масажист 020 8880 2131 07903 187664 Денко Татарлиев Радостина Топалова Лицензиран акупунктурист 07814 614140 07564 023312 Български зъболекар в Лондон 07879 300605 - Ивелина Иванова

Красота Козметични услуги от квалифициран козметик с дългогодишен опит 07807 690277 Snowdrop Beauty Hairdressing Salon 77 High Street, Walthamstow, E17 7DB 07525 751082 Професионални фризьорски услуги на нормални цени 07841 618483 - Дани Професионална фризьорка и козметичка 07760 533877 Салон за козметика и красота Beauty Code 85 Hammersmith Grove, Hammersmith, London, W6 0NQ 020 8748 3187 Подстригване от Мегън 07741 638428 Фризьорски услуги по домовете подстригване, боядисване, кичури 07725 707339 - Искра Енчева

КУРСОВЕ Предлагаме бързи курсове с издаване на сертификати и карти за различни специалности. Охрана (SIA - security courses), Fire Safety/ Marshal, Energy & Electrical courses Traffic Marshall/Banksman, First Aid at Work, Food Hygiene ESOL Citizenship courses, Health & Safety courses, SSSTS (Site Supervisor) SSTS (Site Management) и други. Без скрити такси и гаранция, че издаваните документи са легитимни

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

20


21

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

За да добавите Вашата обява в Е-Вести

и се признават от всички институции 07583 807874 - Дарина Regent College 07907 925255 - Николай 07580 437764 - Елизабет

Уроци Частна музикална школа набира ученици за новата учебна година, клас виолин, виола, пиано, теория, ABRSM EXAMS/GRADES at your home , £30/h 07576 933249 Уроци по английски език с дългогодишен квалифициран преподавател филолог 07423 383883 Уроци по кормуване, инструктор с голям опит, Северен Лондон. Найдобри цени 07746 395679 Уроци по математика, специална подготовка за GCSE и 11+ еxams 07796 692522 - Илиян Русев

обезщетение от инциденти и злоуки. Livery House, 9 Pratt Street, London, NW1 0AE 07516 441448 Наталия Илиева www.osbornes.net/bg

ПОЧИСТВАНЕ Пране на мокети по домовете и в офиси в Лондон. Пране на мокети, стълби, пердета, канапета по домове, офиси, заведения, хотели, студия, коли и др. Навсякъде в Лондон. 365/24/7 07446 713205 velizarzhekov@yahoo.com

Гледане на деца Нови детски градини Wood Green и Walthamstow. Квалифицирани учители, достъпни цени 07809 469532 Нова българска детска градина в Plaistow ‘’Букваран’’, за деца от 8 месеца до 7 години 07772 591410; 07984 352055 Целодневна детска градина Sunny Day Care Stratford E15 020 8503 0457; 07788 766457

Частни уроци по математика. Професионален преподавател с 10 години практика в подготовката на изпитите за 7+ и 11+ за Grammar и Private Schools. Помощ за изоставащи с математиката и английски ученици 07941 462579

Българска детска градина Enfield, North London. Регистриран Childminder. Цени по договаряне. 8 Layard Road, Enfield, London, EN1 4BB 07846 370255

Английски езикови курсове www.simply-english.co.uk

Новооткрита детска градина ‘’Дъга’’ Leytonstone. Регистрирана в ОFSTED 07882 651566

правни Rest Harrow & Co Solicitors 020 8646 8291; 07796 445857 Български адвокат в Лондон Любомир Явричев 07877 675428 Адвокатска кантора ‚‘Levenes‘‘. Шукрие Хабил 020 8826 1361; 07886 658810 Адвокатска кантора ‚‘Осборнс‘‘ (Osbornes Solicitors). Искове за

Детска мед. сестра и начална учителка. Гарантирам отлични и отговорни грижи за Вашите деца 07435 425037 БГ Детска Градина - Wood Green. Квалифицирани учители, Ofsted регистрация; Достъпни цени. Инфо: 07809 469532

парични трансфери МoneyGram - парични преводи до България. 0800 8971 8971 www.moneygram.com

@e_vesti

ОБЯВИ

www.e-vesti.co.uk Реклама

BG Кафета

Рекламни кампании в онлайн вестници, сайтове и в интернет. АG Media www.e-vesti.co.uk www.bgvestnik.co.uk

Extreme Cafe Bar 292 Holloway Road, London, N7 6NJ 020 7697 8933

BG Ресторанти

Cafe Unico 389 Station Road, Harrow, Middlesex, HA1 2AT

Ресторант „ Черно море“. Богат асортимент и уютна обстановка. Всяка вечер за вас свири оркестър „ Ориент Експрес“ 07448 641205

Cafe Luba 271 High Road, Leytonstone, London, E11 4HH

Български ресторант „The Village“. Българска кухня, приготвена с много любов. 421 Green Lanes, Haringey, London, N4 1EY Резервации: 07453 289499

общност

Ресторант „Арда-2“. Добре дошли в най-стария български ресторант в Лондон. 156A Seven Sisters Road, London, N7 7PL 020 7263 5902 Ресторант „Боляри“ Български ресторант в Лондон. Palmers Green, North London, 396 Green lanes, N13 5PD 07838 023691 Ресторант ‚‘Perpericon‘‘ 16 Greyhound Lane, Stretham, London, SW16 5SD 020 8696 6663

BG Магазини Магазин Food Shop 249 Plaistow Road, London, E15 3EU Магазин ‚‘София‘‘ 42 Queenway, London, W2 3RS 020 7229 3156 Магазин ‚‘Късметчето‘‘ 369 Uxbridge Road, Acton, London, W3 9RH 020 8992 3460 Магазин ‘’Розова долина’’ 11А Garman Road, Tottenham, N17 0UR 020 8885 4777 Mагазин ‘’Карлово’’ unit7, Abbey Park, Industrial Estate, Barking, IG11 7BT 020 8591 7898

Extreme Cafe Bar 292 Holloway Road, London, N7 6NJ 020 7697 8933

Онлайн вестници за българите в Лондон. Вести: www.e-vesti.co.uk БГ Вестник: www.bgvestnik.co.uk Безплатна консултация на територията на Великобритания как да гласувате на изборите 08082 000247 www.citizensadvice.co.uk

Други обяви Приемаме поръчки за пити, погачи, баници 02085 527209 Ремонт на мобилни телефони Северен Лондон / Брент Крос/ - Смяна на екран на Apple Iphone 4, 4s, 5 / Ipad 2, 3,4,mini - Смяна на стъкло на Samsung S3, S3 mini, S4 , Note 2, Note 3 020 8438 6412 - Петър Петров

Финансови Чрез предлагането на напълно независими финансови съвети и услуги, ние помагаме на нашите клиенти да преминат през едно от най-големите затруднения в живота им, а именно закупуването на собствено жилище. Независими Финансови Консултанти. Костадин Ташев 020 3355 6157; 07718 201533 kostadin@vistafinance.co.uk www.vistafinance.co.uk Mortgage Adviser. Неделчо Мутафчийски 07818 060534


■ ЗАБАВНО

www.facebook.com/vestilondon

Любовта е като кокаин за организма Стрелата на Амур прострелва сърцето със същата скорост, с която кокаинът влияе на мозъка.

Процесът на влюбване се оказва много по-кратък от една секунда. Всъщност цялата магия се случва едва за 1/5 от секундата показва ново изследване

вицове, когато Вие сте на близо. 12. Не се сещате в колко часа затварят дискотеките. 13. Застраховката на колата Ви става все по-малка, а заплатата Ви расте. 14. Храните кучето си с храна, препоръчана от ветеринар, вместо с каквато Ви попадне.

2. Правенето на секс в двойно, а не единично легло е задължително. 3. В хладилника си имате повече храна, отколкото бира. 4. 6:00 сутринта – това е времето, в което ставате, а не лягате. 5. Чувате любимата си песен в някой асансьор. 6. Гледате прогнозата за времето. 7. Вашите приятели се женят и развеждат, вместо да се сприятеляват и скъсват. 8. Ваканцията Ви от 130 дена става на 20 дена. 9. Дънки и пуловер вече не означават облекло за Вас. 10. Вие сте тези, които се обаждат на полицията, защото тези проклети хлапета от съседния апартамент не искат да си намалят звука на уредбата. 11. По-възрастните роднини се чувстват удобно да разправят мръсни

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

22

Какво може да отблъсне жената от един мъж

Когато човек се влюби, 12 зони на мозъка започват да работят и да произвеждат допамин, адреналин, окситоцин и вазопресин, които се отделят по едно и също време. Именно тези химически вещества са виновни за онова глупаво, сладко чувство, което изпитваме, когато си мислим или видим любимия човек.

25 неща показващи, че сте пораснали

1. Растенията във Вашия дом са живи и Вие не можете да изпушите никое от тях.

@e_vesti

15. Когато спите на кушетката, гърбът Ви боли. 16. Вече не подремвате следобед. 17. Вечеря и филм са цялата Ви любовна среща, вместо да са само началото на такава. 18. Хапването на сандвичи в 3 след полунощ ще разстрои стомаха Ви, вместо да Ви засити. 19. Ходите до аптеката за аспирин и упсарин вместо за презервативи и тестове за бременност. 20. Бутилка вино, струваща 8 лв. вече не e „порядъчно добро вино“. 21. Всъщност закусвате, когато трябва да закусвате. 22. „Не мога да пия както преди.“ замества, „Повече няма да пия толкова много.“ 23. През 90% от времето, което прекарвате пред компютъра, е истинска работа, а не забавление. 24. Преди да отидете на заведение, пиете в къщи, за да спестите пари. 25. Прочетохте отчаяно целия този списък, отчаяно търсейки поне едно нещо, което да не се отнася до Вас… и не открихте нито едно.

Всяка жена иска различни неща от един мъж. Някои желаят партньорът им да бъде привлекателен, други държат на интелекта, а за трети много важно е финансовото положение. Колкото и различни желания да имат дамите към мъжа до тях, все пак има неща, които възмущават и отблъскват всички жени. 1. Лоша хигиена. Неща като лош дъх, неподдържани зъби, занемаряване на бръсненето, смачкани и мръсни дрехи могат да отблъснат жената още на първата ви среща. Лошата хигиена е едно от нещата, с които дамите не правят компромис. Запомнете, че нечистотата никак не е секси. 2. Липса на амбиция. Жените обичат да бъдат с мъже, които имат собствен живот, амбиции и цели. Бъдете сигурни, че само след един или два разговора жената може да разбере дали вие реално мислите за своето бъдеще или „живеете за мига“. Също така дамите не толерират мъже с цели, които обаче не правят нищо за тяхното осъществяване. 3. Безотговорност. Жените не искат да инвестират време, чувства и усилия във връзка с човек, които не може да се грижи сам за себе си и който ще им бъде в постоянна тежест. Последното нещо, което една жена иска, е да бъде с мъж, който вечно изпада в дългове, няма постоянна работа и не може да плати собствените си сметки. 4. Липса на увереност. Мъжествеността не се изразява само в мускули, а в увереност и духовна сила. Жените искат да се чувстват спокойни и защитени, когато имат партньор до себе си. Постоянното изброяване на собствените грешки, самосъжалението и оплакването от обстоятелствата са твърде непривлекателни мъжки черти за която и да е жена.

5. Липса на чувство за хумор. Независимо дали го осъзнавате или не, хуморът е от съществено значение за вашия успех сред жените. Всъщност много дами слагат именно умението за шеги на едно от първите места в списъка си с изисквания към мъжете. Умереното и добре използвано чувство за хумор може да покори всяка дама. Нито една жена не иска да бъде с човек, който никога не може да се пошегува, да се посмее на себе си или да намери шеговитото във всяка ситуация. 6. Твърде много комплименти. Дамите обичат да им правят комплименти, но не и мъжете да прекаляват с тях. Също така жените стават твърде подозрителни, когато чуят особено преувеличен комплимент по свой адрес. Веднага в съзнанието им изплува мисълта, че вие не сте искрени и прилагате „евтини трикове“. 7. Пиянство. Нищо не може да отблъсне една жена повече от пияния мъж. В случай, че обилната консумация на алкохол не ви понася, старайте се да спазвате някакви ограничения, когато сте в компанията на жена. По този начин ще си спестите срама от глупави изказвания и ще опазите доброто си реноме. 8. Бирено коремче. Зле оформеното тяло е едно от първите неща, които правят впечатление. Плюс това дебелият корем създава впечатление за цялостно наднормено тегло, а никоя жена не иска да излиза с мъж с лошо тяло. Дамите се интересуват от добре поддържаното тяло, точно толкова, колкото и мъжете. 9. Агресия. Жените мразят агресивни мъже, които искат твърде голяма близост още от самото начало. Дамите предпочитат да бъдат в компанията на спокойни, мили и добри мъже, които спазват нужната дистанция.


23

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

Диета с плодов сок лекува организма

Диетата с плодов сок е все по-често предпочитана от желаещите да отслабват, пречистят или лекуват организма си. Системната консумация на сокове води до промяна в химичния състав на кръвта. Такава диета се препоръчва за хората с акне, проблеми с храносмилането, лош сън, нощно потене. Соковете подобряват работата на черния дроб, прочистват и бъбреците. Максималната продължителност на диетата е една седмица. Методът обаче има и противопоказания. По-специално той е опасен за

диабетиците (в сока има голяма концентрация на захар), наркоманите, лица, които вземат антидепресанти. Соковете засилват ефекта на лекарствата, което заплашва с предозиране. Те не се препоръчват също на бременните и кърмачките. Голямото количество захар в соковете подхранва мозъка, но в тях няма белтъчини и мазнини, необходими за усвояването на витамините. Що се отнася до отслабването, то може да става единствено заради прочистването на чревния тракт. Но за изгаряне на мазнините не може и да става дума

Мозъкът старее по-бързо от тялото

@e_vesti

Най-вредните хранителни навици

Болести, неестетически външен вид, лошо самочувствие, депресия – причина и лек за всички тези неприятности може да бъде храната, която консумираме. хранителните навици се формират в детството и често ни съпровождат през целия живот, ако не положим съзнателни усилия да ги променим. Лекарите твърдят, че днес на практика всеки от нас има поне няколко вредни хранителни навика, от които трябва незабавно да се избавим. но за тази цел трябва да знаем какво се смята за лош хранителен навик. Липса на закуска В миналото, когато хората са разчитали на инстинктите си, закуската е била основният дневен прием на храна – състояла се е от най-питателните ястия с цел да даде сили за целия ден. С течение на времето обаче „по-пулярността” на първото дневно хранене изчезва. Днес всеки втори жител на големите градове закусва с чаша кафе, към която в най-добрия случай добавя някоя бисквита. Това не само ни лишава от енергия и ситост, но и забавя обмяната на веществата. Резултатът е затруднена дейност на всичките вътрешни органи в тялото ни. Безразборно хапване

Влошаването на умствените ни способности с възрастта става побързо, отколкото се предполагаше досега. Това е изводът от продължително изследване, проведено от шведски учени, чиито резултати убедително доказват, че реалното понижаване на умствените възможности става доста време преди смъртта. “Чрез прости тестове за скоростта на възприятие, чувството за пространство и вербалните функции, става ясно, че някои когнитивни функции изчезват дори 15 г. преди смъртта”, твърди Валгеир Торвалдсон, психо-

лог от Университета на Гьотеборг и съавтор на изследването. Според предишни проучвания, рязко снижаване на интелектуалните способности се забелязват не повече от 5 г. преди края на живота. Повечето хора достигат апогея на своите умствени способности около 35-40-годишна възраст. След това се наблюдава постепенно намаляване, което се ускорява с напредване на възрастта. Шведските учени са си поставили за цел да установят кога точно започва то.

здраве ■

Напълно логично отсъствието на закуска води до похапване накрак през целия работен ден. След като още от сутринта организмът ни не По време на изследването, продължило 30 години, са били изследвани над 300 души – мъже и жени под 70 г. Учените са анализирали тяхната скорост на възприятията, колко бързо могат да сравняват различни изображения и числа и са на мнение, че първите признаци на влошаване се забелязват около 15 г. преди смъртта. Пространственото възприятие започва бързо да се понижава 7-8 г.

е получил достатъчно количество хранителни вещества, той изпитва постоянно чувство на глад. Имайте предвид, че вълчият апетит няма да си отиде, докато не се нахраните пълноценно. Вариантът да слагате в устата си по нещо дребно всеки път, щом ви застърже стомахът, води до куп проблеми, като наднормените килограми са най-малкият от тях. Причината е, че подръка обикновено ни попадат нездравословни продукти – бисквити, сладкиши, сандвичи, тестени изделия. Така постепенно свикваме да преживяваме на такива храни, което води до стомашни заболявания – гастрит, киселини, язви. Сладкото като антидепресант Става дума за масовия стереотип, че сладкишите спасяват от депресия. Много хора знаят, че в тях се съдържат така наречените хормони на щастието – серотонин и ендорфини. Затова при стрес и нервно разстройство се тъпчат с шоколад и сладки - ши с идеята, че те са не само вкусни, но и полезни. Не забравяйте, че малко парче черен шоколад на ден наистина носи полза за здравето и настроението. Но всекидневната консумация на торти, бонбони и сладкиши е откровено вредна. Тези продукти съдържат огромни количества мазнини, които организмът ни не успява да преработи и в резултат на това се отлагат във вид на мастни натрупвания. По този начин се увеличава рискът от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. Излишък от сол Разбира се, когато приготвяме храна, използваме подправки, най-популярната от които е солта. Тя разкрива вкуса на всеки продукт и го прави по-апетитен и ароматен – но при условие че се използва с мярка. Отдавна е известно, че солта повишава вероятността от развитие на различни болести, някои от които са нелечими. Първи и най-опасни в този списък са заболяванията на сърдечносъдовата система и на бъбреците. Големите количества сол не може да се преработят от организма, в резултат на което се образуват камъни в бъбреците. преди края на живота, вербалните навици – 6-7 г., а скоростта на възприемане – до 15 г. По мнение на авторите на изследването, цитирани от сп. Neurology, подобен подход и данни ще дадат възможност на лекарите да отделят повече внимание на тези свои пациенти, като им помагат да избегнат рисковите фактори на по-късен период.


24

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti


■ СПОРТ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

25

Проклятието на Гутман отново застигна Бенфика!

Севиля е новият шампион в Лига Европа! Испанският отбор победи драматично Бенфика след дузпи във финала, игран на „Ювентус Стадиум“ в Торино. В редовното време и продълженията двата отбора не успяха да си вкарат гол въпреки създадените много положения. При дузпите фаталните пропуски за Бенфика направиха Оскар Кардосо и Родриго Морено. Техните удари бяха спасени от вратаря на севилци Бето, а победната дузпа реализира Алберто Морено. С триумфа днес Севиля прибави трета купа от турнира във витрината си след успехите през 2006 и 2007 година под ръководството на Хуанде Рамос. По този начин тимът от Андалусия се нареди до грандове като Ювентус, Интер и Ливърпул, които също имат по три купи.

Бенфика пък отново не успя да сложи край на прокобата да губи финали след клетвата на унгареца Бела Гутман. От 1962 година насам лисабонските „орли“ отстъпиха в 8 поредни финала (5 за КЕШ и 3 в Купата на УЕФА/Лига Европа). Бенфика загуби след гол в 120-ата минута финалния сблъсък с Челси миналата година, а този път поражението беше още по-болезнено. Въпреки това португалският гранд има шанс да завърши сезона с требъл, след като вече спечели титлата и Купата на Лигата, а в края на седмицата му предстои финал за Купата на Португалия. Голмайсторът на Севиля Кевин Гамейро остана на пейката заради проблем с коляното, а атаката се водеше от колумбиеца Карлос Бака. Виктор Перес - Витоло се възстанови и започна като титуляр. Той действаше по лявото крило, а Иван Ракитич и Хосе Антонио Рейес бяха другите офанзивни футболисти на испанския тим. В Бенфика също не можеха да разчитат на няколко основни играчи. Лазар Маркович, Енцо Перес и Едуардо Салвио не бяха на разположение

на Жорже Жезуш заради наказания. В предни позиции стартира триото Лима, Миралем Сюлеймани и Родриго Морено. Тримата в халфовата линия пък бяха Николас Гайтан, Андре Гомеш и Рубен Аморим. Мачът започна с няколко остри влизания на футболисти от двата тима, което бе ясен сигнал за огромното напрежение. Бенфика се опита да упражни натиск от самото начало, но две силни контраатаки на севилци показаха на какво ще разчита отборът на Унай Емери. В първия случай пасът на Витоло не стигна до Карлос Бака, а малко след това колумбиецът пропусна да опъне мрежата, но страничният съдия вече бе вдигнал флага за засада. Двубоят продължи да изобилства от груби нарушения и Феликс Брих побърза да вземе мерки. Само в разстояние на две минути той показа жълти картони на Федерико Фасио и Алберто Морено за нарушения срещу Сюлеймани. Сръбският национал получи контузия в рамото и в средата на полувремето беше сменен от Андре Алмейда. Жребият отреди дузпите да се изпълняват пред сектора с феновете на Севиля. Пръв зад топката застана Лима. Нападателят, който направи няколко пропуска в редовното време, този път беше точен и даде аванс на Бенфика. За Севиля серията започна Бака, който също беше точен. После

Григор Димитров срази Карлович в Рим, в трети кръг е Иво Карлович започна втория сет, спечелвайки подаването си. Димитров също взе подаването си за 1:1. В третия гейм на сета Димитров с чудесна игра проби хърватина за 2:1 в негова полза. Григор затвърди пробива за 3:1, а Карлович си взе подаването, за да намали резултата. Шестият гейм беше спечелен от българина, който си взе подаването за 4:2. 12-ият ас на хърватина доведе резултата до 4:3 във втория сет в полза на Димитров.

Григор Димитров победи хърватина Иво Карлович със 7:6 (3), 6:4 в среща от втория кръг на Мастърса в Рим. Българският тенисист започна със сервис и взе първия гейм за 3 минути. След това двамата тенисисти си вземаха подаванията до 3:3. Димитров спечели принципно важния за мача седми гейм и поведе с 4:3. Карлович продължи с доминацията си при собствен сервис и резултатът беше изравнен на 4:4. Григор Димитров успя да вземе поредния си сервис за 5:4, а Карлович отговори за 5:5. Двамата тенисисти си взеха подаванията и се стигна до

тайбрек. Григор Димитров тръгна с точка за 1:0 в тайбрека, последваха два начални удара на хърватина. Първият му беше девети ас, а вторият беше спечелен от Димитров, което беше и мини пробив в полза на българския тенисист. След това Григор успя да поведе с 3:1, но Карлович върна мини пробива. Българинът не му остана длъжен и отново проби за 4:2. Резултатът мина през 6:3, за да дойде и крайното 7:3 за 7:6 в първия сет за 40 минути игра.

В осмия гейм Григор реализира два аса, а спечели подаването си на 0 за 5:3. Карлович не сбърка и спечели сервиса си, а в крайна сметка Григор Димитров затвори мача след 6:4. 22-годишният хасковлия направи само 5 непредизвикани грешки в мача, пласира 8 аса и записа общо 26 печеливши удара. Карлович завърши с 15 аса. Димитров си осигури 35 775 евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 14-ата позиция. В първия кръг българската ракета №1 победи Едуард Роже-Васлен с 2:1 сета (4:6, 6:3, 6:4). Българинът е поставен под №12 в схемата на турнира в Рим, а в третия кръг очаква победителя от мача Бердих - Турсунов.

дойде ред на Кродосо, който стреля слабо и Бето изби удара му. Героят от полуфинала срещу Севиля Стефан Мбиа показа здрави нерви и изведе испанците напред. За Бенфика последва пропуск и на Морено, което вече рязко наклони везните в полза на севилци. Коке беше точен, а Луизао съхрани интригата още няколко секунди преди Кевин Гамейро с мощен шут под гредата да отприщи радостта на феновете от Андалусия. При дузпите: 0:1 - Лима 1:1 - Бака 1:1 - Кардосо (Бето спасява) 1:2 - Мбиа 1:2 - Родриго (Бето спасява) 1:3 - Коке 2:3 - Луизао 2:4 - Гамейро


26

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

ПОЛЕЗНО ■

Работа на черно в Лондон инж. Струмен Паунов Alex Development Ltd. www.alexdevelopment.co.uk 07786 967299 Oсвен документите намирането на работа е другия основен проблем на всички българи и не само българи в Лондон. След идването на власт на Камерън и консерваторите настанаха тежки дни не само за българите, но и за всички жители на Великобритания. Намирането на работа в Лондон се превърна в занимание без гаранция за добър резултат. И ако продължите да търсите работа по традиционните начини почти сигурно няма да успеете. Защо- защото ситуацията на пазара на труда в Лондон е коренно променена от преди 2-3 години. Всеки е слушал близки и познати да казват как се е живеело по-лесно преди и колко трудно се живее сега. Защо ли? Защото кризата се довлече и в Лондон, защото тя удари всички по главите и джобовете, защото ни накара да преосмислим дали изобщо да останем в Лондон или да събираме куфарите пак за България.

Работа за мъже - строителството, хотели, почистване, автомивки, лифлети. Съветвам всеки, който смята да започне работа в строителството да се подготви още от България за изпита. Не е трудно да си запазите час за изпита. Знайте, че в момента без такава карта не можете да работите по строителните обекти. Ако търсите друг вид работа не забравяйте, че без да имате NI Number и UTR няма да може да започнете никаква законна работа в Лондон, освен на черно. Но и за работата на чернолифлети или автомивки до 2-3 седмици ще Ви поискат документи. Работата на автомивки в момента е широко разпространена сред българите в и около Лондон, обикновено този вид дейност тук се контролира от албанците, за около 30 лири на ден ще трябва да работите от 9 до 12 часа. Добре е като за начало и е повече от 0 ако си седите в квартирата, но ако много се застоите на автомивката и не си оправите документите, за да потърсите нещо по-доходно ще се за-

губите в ежедневието. Плаща се кеш всеки петък.

и за колко време покривате района си. Плаща се кеш всеки петък.

Работата на лифлети е друг вид работа на черно, която може да ви осигурява до около 30 лири на ден кеш, като се изисква бързо ориентиране в различни квартали на Лондон и работа по карта. Ще Ви трябват здрави крака, здрави маратонки и добра ориентация, като тръгването сутрин е от сборен пункт в 5 часа, закарват Ви с бус до определен район на Лондон, там Ви оставят да разнасяте под контрола на супервайзор, който Ви следи изкъсо какво правите

Работа в перални е вид работа, която е разпространена сред жените, като там се започва за около 6 лири/ час и не се изискват документи. Работата се състои в зареждане на пералните машини с дрехи, подреждането им след изпирането, като може да имате и гладене, в зависимост от пералнята. Добра работа за здрави жени, които искат сигурен кеш в джобовете си всяка седмица. Плаща се кеш всеки петък.

10 съвета към новодошлите български емигранти в Лондон жително се срещнете с Landlord си преди, а не след наемане на квартирата. 3. Търсете информация по всички възможни канали радио, телевизия, интернет, вестници, близки, познати.

инж. Струмен Паунов Alex Development Ltd. www.alexdevelopment.co.uk 07786 967299, 020 8889 8692 /прием само с уговорен час/ От семинара “Живот и работа в UK” 1. Подберете внимателно мястото на квартирата си (коя зона е, транс-

портни връзки, магазини, банки, хората, с които ще живеете).

2. Когато наемате квартира изискайте договор на наем (Tenancy Agreement), уточнете в него депозита, месечната сума, какви разходи са включени в заплащаната от Вас сума, ползването на общите помещения, Интернет и БГ телевизия, като задъл-

4. Не прекъсвайте връзките си с българите от Вашето обкръжение, подберете си внимателно с кои от тях ще се срещате; не забравяйте, че в началния период всяка информация за документи, транспорт и работа Ви е жизнено важна и нужна (друг е въпроса дали ще е вярна, актуална и искрена). 5. Внимателно преценете кога, за какъв период от време и за кои зони си купувате карта или билет за транспорт- това в Лондон може да Ви спести много пари! 6. Едновременно с търсенето на работа започнете ваденето на документи. Запомнете: Работа е равно на документи, Документи е равно на работа (в най-общия случай).

7. Правете си седмичен и месечен баланс на приходите (IN) и разходите (ОUT), като първо си осигурете пари за наем, храна и транспорт, за останалите разходи- ако имате приходи! Следете постоянно наличността в банковата си сметка. Мислете как да увеличите приходите си, а не само как да намалите разходите си. 8. Пазете грижливо и събирайте в отделна папка всяко писмо и всеки документ, който сте получили от британските институции. Ваденето на документи в Англия се прави въз основа на други документи по системата step-by-step, затова пазете всички писма и документи! 9. Осигурете си надежден телефон, лаптоп, интернет бродбанд и телевизор. Без тях няма да сте информирани и все едно, че не сте в Лондон! 10. Последно- ако имате въпроси, на които няма кой да отговори посетете www.alexdevelopment.co.uk , където ще откриете много полезна информация.


■ СВЕЖО

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

27

Скоро ще можем да контролираме сънищата си

Да станеш зрител на собствените си сънища, за да ги контролираш по-добре? Нужен е само лек електрически импулс в точния момент в определени области на мозъка и … готово. Това е изводът на германски учени, които са извършили експерименти върху човешки „опитни зайчета“, съобщи „Франс прес”.

че сънува и понякога това му позволява да влияе върху съня си, като контролира действията си и променя резултатите – да избяга от преследвача си например. Тези осъзнати сънища изглежда са случайни, но те биха могли да са и резултат от обучение, особено чрез определени форми на будистката медитация.

Точният момент за намеса е „парадоксалният“ сън. Така се нарича фазата на съня, през която се появяват сънищата и в която електрическата активност на мозъка е подобна на тази при събуждане. Освен в нормално време, сънуващият не е „съзнаващ“. Той не може да предвиди какво ще се случи и най-важното е, че обикновено не осъзнава, че това е само сън, а не действителност.

Лабораторни изследвания са установили връзка между осъзнатите сънища и една форма на електрическа активност в мозъка - „гама вълните“ във фронталния и страничните дялове, които могат да бъдат разчетени в електроенцефалограмата (ЕЕГ). Но естеството на тази връзка остава неясно досега.

„Светлият сън“ (Lucid dreaming) е състояние, при което субектът знае,

Eкипът на психоложката Урсула Вос (Ursula Voss), специалист по съня в Гьоте университет във Франкфурт, Германия, провел серия от експери-

менти върху 27 мъже и жени, за да научи повече. След три минути непрекъснат парадоксален сън учените изпратили през черепа слаб електрически импулс към фронталните и страничните дялове на мозъка, което е безболезнена процедура.

никване и сме в състояние да променим състоянието на съзнанието в рамките на съня. Това е чудесно, защото ще ни позволи да влияем върху мозъчната активност, като използваме метода без странични ефекти“, казва Урсула Вос.

„Използвахме различни честоти, за да стимулираме мозъка: започва се с нулев импулс, после 2 Hz, 6 Hz, 12 Hz, 25 Hz, 40 Hz, 70 Hz и 100 Hz“, казва Вос за „Франс прес”. Малко след това, пациентите са били събудени и попитани за сънищата при „двойно сляп“ метод (нито експериментаторът, нито участникът знаели за параметрите на импулсите), предаде БГНЕС.

Изследователите вече са планирали да използват тази техника за терапевтични цели. Според тяхното проучване, публикувано в неделя в списание Nature Neuroscience, това може да помогне по-специално за облекчаване на някои симптоми на шизофрения или на обсесивно-компулсивно разстройство.

Когато използвали честота 25 Hz или 40 Hz, което е в долната граница на известния спектър на гама вълните, повечето участници твърдели, че „са се виждали отвън като зрители, които играят на екрана“, обобщава изследователката. „Когато те бяха стимулирани при 25 Hz, имахме по-добри резултати от мониторинга на напредъка на съня, което означава, че те са били в състояние да променят своите действия в съня умишлено“. Повтарящи се кошмари „Ние стимулираме мозъка без про-

Възможно е така да се помогне на жертвите на посттравматичния стрес, за да се отърват от повтарящите се кошмари, като се потопят в състояние на осъзнат сън, за да могат да го променят сами, пишат изследователите. Дали ще има скоро устройства, които ще предлагат възможност за буквално „сънуване на виртуална реалност“? „Въпреки че това не е нещо, което ме интересува лично, аз съм сигурна, че тези устройства няма да се забавят да излязат на пазара. Но мозъчната стимулация трябва винаги да се извършва под внимателното наблюдение на лекар“, предупреждава Урсула Вос.

Компютърна платка имитира милиарди мозъчни връзки Инженерите отдавна се фокусират върху технологии, имитиращи мозъчната дейност, за да усъвършенстват компютинга, пише Motherboard. Алгоритмите, които се опитват да наподобят невронната мозъчна мрежа, вече не са новост. Ограничените възможности на машините могат да се онагледят с фа-

кта, че кортексът (мозъчната кора) на мишката е 9000 пъти по-бърз от найбързата компютърна симулация на кортекс. Нещо повече, симулацията ще отнеме 40 000 пъти повече време, според научен доклад, описващ нова електронна платка, която има потенциала да имитира човешкия „хардуер“, предава Фокус. Платката е резултат от труда на екип от Станфордския университет. Тя се състои от 16 специално изработени процесори, разположени заедно на дънно с размера на таблет. Устройството е оптимизирано да изразходва енергия колкото един таблет. Изчислителните му способности симули-

рат 1 000 000 неврони едновременно и милиарди мозъчни връзки чрез метод, който дава възможност на тези връзки да използват заедно хардуерната платка. Устройството е по-бързо от който и да е друг опит за имитация на мозъчна дейност. Изследването е частично финансирано от Националния здравен институт на САЩ и едно от първите му предполагаеми приложения е за контролиране на изкуствени крайници. Научният екип от Станфорд, ръководен от проф. Куабена Боаен, вече е разработил малка роботизирана ръка, която се управлява от новото устройство.


www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

17 Maй - 31 Май 2014

28

Е-Вести - Брой 12 - Нещо свежо в Лондон  

Актуални новини за Българите в Лондон.Новини и събития за Българите в Лондон.

Е-Вести - Брой 12 - Нещо свежо в Лондон  

Актуални новини за Българите в Лондон.Новини и събития за Българите в Лондон.

Advertisement