Page 1

Projecte interdisciplinari 3er. trimestre 4t. ESO


Treballem El Franquisme i La Transició

1. INTRODUCCIÓ

TREBALLEM EL FRANQUISME I LA TRANSICIÓ Amb la victòria franquista, una part molt important de la població, polítics, dirigents i militants de partits obrers i republicans, quadres sindicals i intel·lectuals van haver de marxar a l'exili. Es calcula que durant els primers mesos de 1939 van travessar la frontera entre Catalunya i França quasi mig milió de persones, que fugien dels exèrcits franquistes sota bombardejos. La majoria, en arribar a França, van ser internats en camps de refugiats. A dins el país, tota activitat de caire polític o sindical fora del règim va quedar prohibida i, per tant, era penada judicialment. L'exèrcit rebel al Govern de la República va iniciar una dura repressió i les execucions sumàries van ser habituals. Es calcula que més de 533.000 persones van morir com conseqüència de la guerra, 144.000 executades pel bàndol franquista i 44.000 pel republicà, la resta van morir al front, morts civils pels bombardejos, per la fam, etc. A més al voltant de 250.000 persones van ser empresonades i unes 450.000 represaliades. Però el triomf militar no solament va comportar la repressió política i social, sinó també la lingüística i cultural. Aquesta situació va continuar amb suaus canvis amb el pas de les dècades fins la mort del General Franco l’any 1975. A partir d’aquest moment Espanya deixarà al darrere un sistema dictatorial per començar una transició cap a un nou sistema polític, econòmic i social democràtic, basat en la Constitució de 1978. Amb el nou model d’estat social, democràtic i de dret comença la segona etapa democràtica a Espanya, que desprès de la primera experiència durant la Segona República, frustrada pel colp d’estat militar, ens ha permès viure el període més llarg amb llibertats a l’Estat Espanyol de tota la nostra història.

Projecte interdisciplinari 3er. trimestre 4t. ESO 2010

-2-


Treballem El Franquisme i La Transició

2. “LOS GIRASOLES CIEGOS”. SINOPSI. Orense, 1940. Cada vegada que Elena tanca la porta de casa, tira la clau als seus secrets. El seu marit, Ricardo, amenaçat per una despietada persecució ideològica, porta anys amagat en el pis on conviuen amb els seus fills: Elenita i Lorenzo. Salvador, un diaca desorientat després de la seua lluita en el front, torna al seminari d'Orense. Els dubtes en la vocació del jove porten al rector a retardar el seu accés al sacerdoci durant un any. Mentrestant, Salvador donarà classes en el col·legi on estudia Lorenzo, el fill d'Elena, a qui Salvador creu viuda. El diaca s'obsessiona amb ella i l'acaça. La fràgil realitat de la família es trontolla. Ferits i sacsats per les circumstàncies, els protagonistes de "Los girasoles ciegos" es colpegen contra un mur de repressió, amors impossibles i derrotes emocionals, mentre busquen un badall per a tornar a la vida.

3. CRÍTICA L'esperada "Los girasoles ciegos" no ha defraudat. Ho tenia fàcil, ja que està basada en el reeixit llibre homònim d'Alberto Méndez. L'autor va morir en 2004, així que tristament no ha pogut gaudir dels nombrosos premis que li han donat a la seua obra i d' aquesta adaptació a la gran pantalla. La cinta també ha hagut de sobreposar-se a una altra tràgica pèrdua, la del guionista Rafael Azcona. "És una pel·lícula terrible, dramàtica, trista", va confessar la protagonista, Maribel Verdú (excel·lent), que dóna vida a Elena. Li acompanya Javier Cámara, que malgrat que estem acostumats a veure’l en el costat còmic, el drama no se li dóna res mal. El director, José Luis Cuerda, no s'ha tallat al dir que "té un component polític clar i d'esquerres". Encara que no es fa excessivament pesada, sí que és una pel·lícula densa, sense que açò haja de significar res negatiu. Aquest és el tipus de producte que premia la crítica, cal veure si el públic també respon.

Projecte interdisciplinari 3er. trimestre 4t. ESO 2010

-3-


Treballem El Franquisme i La Transició

4. ACTIVITATS LES LLUMS I LES OMBRES AL SEGLE XX TREBALLEM LA SEGONA REPÚBLICA, LA GUERRA CIVIL, EL FRANQUISME I LA TRANSICIÓ (REFLEXIONEM SOBRE EL PASSAT PER A SER MILLORS EN EL FUTUR) “Los Girasoles Ciegos” de José Luís Cuerda, 2008 INTRODUCCIÓ Continuem amb el nostre projecte amb el que pretenem, amb l'ajuda del cine, observar des de distints punts de vista el període que ocupa els dos últims terços del s.XX i ens detenim en la parada següent: “Los Girasoles Ciegos” Hem explorat ja la Segona República i la Guerra Civil. Per a entendre bé el que José Luís Cuerda ens conte, necessitarem aprofundir en el context històric cultural de la Guerra Civil Espanyola i començar a explorar El Franquisme. Com altres vegades, vosaltres sereu els protagonistes d'aquest procés i els encarregats d'investigar i preparar el material necessari. Per fer-ho comptarem amb l'ajuda de les activitats que vos presentem a continuació, on s'entremesclen aspectes literaris, lingüístics, culturals i històrics. D'altra banda, com a ampliació, us proposem reflexionar sobre els horrors que continuen ocorrent en la nostra societat i sobre els valors necessaris per a fomentar una cultura de pau.

Projecte interdisciplinari 3er. trimestre 4t. ESO 2010

-4-


Treballem El Franquisme i La Transició

ACTIVITATS Activitat 1. Primer contacte. Veurem la pel·lícula “Los Girasoles Ciegos”. Com a activitat inicial deureu, per parelles, buscar informació en Internet i preparar un document Word que tinga com a mínim els apartats següents: 1. Títol pel·lícula - Imatge del cartell - Fitxa tècnica - Sinopsi - Personatges més importants 2. Títol de la novel·la i autor - Imatge de la portada - Relats que la componen i contingut dels mateixos Activitat 2: Vocabulari específic. A) Treballarem un poc de vocabulari polític. Ací teniu unes paraules clau que Convé que tinguem clares perquè ens serviran per a entendre millor el tema. En parelles, intenteu donar una definició als diferents termes relacionats amb formes de Govern, idees polítiques o aspectes relacionats amb la guerra civil espanyola.

Autarquia: Autoritarisme: Comunisme: Democràcia: Dictadura: Feixisme: Monarquia: Nacionalisme: República: Socialisme: Anarquisme:

Compareu les vostres definicions amb les dels vostres companys i després, amb l'ajuda del professor/a i les vostres aportacions, intenteu millorar-les de manera que queden definicions correctes tant des del punt de vista del significat històric, com de la correcta expressió i ortografia. B) Ara, investigueu en quins dels següents països es donen actualment algunes d'estes formes de govern. ALGÈRIA: CUBA: EUA: ESPANYA: FRANÇA: LUXEMBURG: NIGÈRIA: ALTRES:

Projecte interdisciplinari 3er. trimestre 4t. ESO 2010

-5-


Treballem El Franquisme i La Transició Activitat 3: En context. Ja coneixem en línies generals els aspectes fonamentals de La Guerra Civil. Anem ara a ampliar un poc esta informació sobre el franquisme. Ompliu la fitxa següent:

FITXA DE LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA 1. Llibertats, quines llibertats? Com era la vida quotidiana a Espanya? 2. El paper de l'Església Catòlica: 3. Quina va ser la situació dels intel·lectuals i altres republicans durant el franquisme?

Activitat 4. Argument i anàlisi. A) Ja coneixeu l'argument de la pel·lícula. Quins sentiments i sensacions et generen? Justifica-ho a través d’alguna/s seqüència/s de la pel·lícula. B) Ara que has investigat sobre els fets històrics i que has vist la pel·lícula, explica en quina mesura creus que José Luís Cuerda aconseguix reflectir la realitat del moment. Posa exemples d'això. Activitat 5. Personatges. A) Els adjectius que et presentem a continuació poden aplicar-se als personatges de la pel·lícula. Associa dos adjectius a cada un dels personatges. En la posada en comú poseu exemples que ho justifiquen. Aterrit, jove, covard, desorientat, planer, roí, lluitador, còmplice, valent, immadur, compromès, manipulador, somrient, poeta ELENA (Maribel Verdú) RICARDO (Javier Camara). SALVADOR (Raúl Arevalo). RECTOR (José Ángel Ejido) LORENZO (Roger Princep) ELENETA (Irene Escolar) LALO (Martín Rivas)

Projecte interdisciplinari 3er. trimestre 4t. ESO 2010

-6-


Treballem El Franquisme i La Transició

B) "En -LOS GIRASOLES CIEGOSels protagonistes, ferits i sacsats per les circumstàncies no poden deixar que els seus sentiments es manifesten en llibertat ni acompleixen les seues expectatives. No tenen res a fer i quan ho intenten pateixen per això; es colpegen contra un mur de repressió, amors impossibles i derrotes emocionals, mentre busquen un badall per tornar a la vida." Posa exemples que justifiquen aquesta afirmació.

Activitat 6. Opinió A) De tot el que has llegit, escoltat i vist sobre la Guerra Civil durant aquesta unitat, comenta què és el que més t'ha cridat l'atenció, què t'ha sorprés, què t'ha alegrat o t’ha posat molt trist. En definitiva, quins sentiments t'ha produït tota aquesta informació? Creus que la història haguera sigut diferent si haguera guanyat l'altre bàndol la guerra? Què haguera hagut de canviar perquè açò passara? I com seria Espanya ara? B) Reflexiona en grup, sobre aquestes preguntes i trau conclusions per escrit: 

Quin dels següents valors hauríem de potenciar entre les persones perquè no se repetisquen aquestos horrors?

Quines creus que són més importants hui en dia i que estan sent oblidats?

És possible construir una societat que visca en pau? Com es podria aconseguir?

C) Pacteu en el grup quin seria l’ordre de preferència dels valors següents del l'1 al 12. Justifiqueu la classificació amb arguments basats en la vostra experiència o en allò que s'ha aprés durant el projecte.

Cooperació, Llibertat, Felicitat, Honestedat, Humilitat, Amor, Pau, Respecte, Responsabilitat, Senzillesa, Tolerància, Unitat.

Projecte interdisciplinari 3er. trimestre 4t. ESO 2010

-7-

Guia girasoles ciegos 13 14  

Activitats per al treball sobre la pel.lícula

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you