Page 1

Tema 3. Les desigualtats de gènere .

8 DE MARÇ Les desigualtats entre homes i dones Seminari de Filosofia I Ciutadania Florida Secundària 1


Tema 3. Les desigualtats de gènere . 1.

Les causes de la desigualtat entre homes i dones Enguany hem celebrat a l’escola el dia de la dona. Penses que paga la pena fer aquesta classe de celebracions? Raona la teua resposta per escrit i ho debatrem...

Activitat 1. Desprès de veure el vídeo MUMMIES AND DADDIES, 1) Fes un resum del vídeo tot i indicant quin és el tema i la idea fonamental que vol transmetre’ns.

2) Pensa i justifica : Són importants els jocs en l’aprenentatge dels comportaments socials?

2


Tema 3. Les desigualtats de gènere . 3) Creus que la xiqueta del vídeo ha aprés un model igualitari de les relacions entre homes i dones? Justifica la teua opinió.

Activitat 2. 1) A partir de la lectura del tema 3 del llibre digital fes una explicació de les causes de la desigualtat de gènere.

2) Defineix a partir del llibre digital i d’aquesta entrada http://agoraetica.blogspot.com/2010/01/sexe-rol-i-genere-en-barba-blava.html els termes:

a) PATRIARCAT:

b) SOCIETAT ANDRÒGINA:

3


Tema 3. Les desigualtats de gènere . c) SEXE

d) GÈNERE

e) ROL SOCIAL

f)

DIVISIÓ DEL TREBALL

3) Anem a comparar dos contes que segurament coneixeràs: El conte de Barba Blava i La Bella i la Bèstia. Els trobaràs al bloc L’ESPILL DE LA BLANCANEUS junt a la graella per fer l’activitat en http://agoraetica.blogspot.com/2010/01/barba-blava-ila-desigualtat-de-genere.html i en http://agoraetica.blogspot.com/2010/01/sexe-rol-igenere-en-barba-blava.html.

4) Realitza l’exercici sobre falsos mites que hi trobaràs a la diapositiva 12.

4


Tema 3. Les desigualtats de gènere . 2.

La conquesta de la igualtat de gènere

La igualtat com tots els altres drets humans és un ideal, una aspiració, un punt final en un llarg procés de conquesta, de lluita en el que hi han participat moltes persones, dones fonamentalment, doncs han estat elles les que des del segle XVIII han reivindicat el reconeixement del seu estatus com a ciutadanes i com a persones amb els mateixos drets i garanties que la resta dels éssers humans. Gràcies a elles i som ací, en aquest moment de la història.

Activitat 1. Tot i utilitzant aquestos recursos on line, fes la cacera del tresor que es proposa:    

Llibre digital Tema 3 en http://www.plataformaeleven.com http://www.nodo50.org/mujeresred/historia-ee.html http://www.youtube.com/watch?v=J9oMOoQXSSI http://www.historiasiglo20.org/sufragespana/index.htm

5


Tema 3. Les desigualtats de gènere . CACERA DEL TRESOR SOBRE LA CONQUESTA DE LA IGUALTAT ENTRE HOMES I DONES.

Qui va ser una de les primeres dones que destacà pels seus coneixements de matemàtiques, astronomia i filosofia i que va ser la directora de la Biblioteca d’Alexandria al moment del seu famós incendi?

En quin document exactament s’afirmà: Oh, dones, dones! Quan deixareu d’estar cegues! ?

En quin article de la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana de 1789 es promulga que la Nació és el conjunt d’homes i dones, i que en ella resideix la màxima autoritat?

Quin procés històric del segle XIX va suposar un avanç a les reivindicacions de les dones respecte del treball, que s’uniren a les de la resta dels treballadors?

Quina sufragista nord-americana va considerar com un precepte natural i diví la igualtat entre homes i dones?

Sèneca Falls, una de les primeres dones en reivindicar el dret al vot. Quan i on?

Quina política espanyola que morí en Madrid en 1989 va ser la única Presidenta del Partit Comunista i vixqué una bona part de la seua vida a l’exili durant la dictadura de Franco, desprès d’haver liderat l’Agrupació de Dones Anti-Feixistes durant la Guerra Civil?

6


Tema 3. Les desigualtats de gènere .

Quines 3 polítiques foren elegides diputades a les Corts Constituents de la II República en 1931?

Quines dones durant la Guerra Civil ocasionada per la sublevació militar contra la II República representaven el model contrari al tradicional?

Durant el franquisme es produí un endarreriment molt greu en la conquesta de la igualtat de les dones com a conseqüència d’una sèrie de canvis legals. Quines lleis es derogaren i quines d’altres de 1889 tornaren a estar vigents?

Activitat 2. A la diapositiva 11 del tema 3, en http://www.nodo50.org/mujeresred/historia-ee.html i en http://www.historiasiglo20.org/sufragespana/index.htm trobaràs la informació per realitzar un INFOGRAMA sobre una feminista espanyola del segle XX. Hauràs de seleccionar la informació més significativa de la seua vida, les seues aportacions a la conquesta de la igualtat i la llibertat i els conflictes més importants als que tingué que enfrontarse, junt a les imatges més representatives. Pots consultar sobre què és un INFOGRAMA i alguns

exemples en: http://elstreballsielsdies.blogspot.com/search/label/infograma Posteriorment, hauràs d’exposar el teu treball a tota la classe durant uns 10 minuts.

7


Tema 3. Les desigualtats de gènere . 3. La igualtat en la societat actual. Activitat 1. Durant les darrers 50 ó 60 anys la situació de la igualtat de gènere en Espanya ha sofert un canvi molt important. En tant sols dos generacions les dones espanyoles hem fet un bot molt significatiu en la conquesta dels nostres drets i llibertats. Vos proposem investigar al voltant d’aquesta canvi tan important i realitzar una entrevista a dues persones del vostre entorn familiar que pugen ser els testimonis d’aquestos canvis. Haureu de: a) Investigar un poc més sobre el tema per seleccionar els temes de la vostra entrevista. En aquestes webs podreu trobar alguna informació:   

http://blocs.xtec.cat/mariaclara/ http://www.historiasiglo20.org/sufragespana/index.htm http://www.donesenxarxa.cat/

ASPECTES DE MILLORA PER A LES DONES I INFORMACIÓ: 

8


Tema 3. Les desigualtats de gènere .

b) Seleccioneu quines seran les persones entrevistades. Poden ser homes i/o dones en número de 2 i han de poder mostrar amb el seu testimoni els canvis produïts des de 1950 fins a l’actualitat. Justifiqueu l’elecció.

LES PERSONES ENTREVISTADES SERAN: 

----------------------------------------------------

----------------------------------------------------

JUSTIFICACIÓ:

c) Redacteu les preguntes de les vostres entrevistes. Han de ser clares, estar organitzades per temes, arreplegant tots els aspectes que han patit una evolució significativa des de la segona meitat del segle XX. No ha de ser excessivament llarga per no cansar a l’entrevistat. Es farà la mateixa entrevista a les dues persones per poder comparar. Cada persona del grup ha de fer la seua proposta individual i desprès consensuar-la.

9


Tema 3. Les desigualtats de gènere .

PREGUNTES DE L’ENTREVISTA:

10


Tema 3. Les desigualtats de gènere .

d) Finalment, haureu de decidir quin serà el format de la vostra entrevista: un article de premsa amb fotografies, un audiovisual, una grabació de la conversa en format mp3, etc. Es important que a l’hora de decidir compteu amb el vist-i-plau de les persones entrevistades. Els seus drets d’imatge no poden ser conculcats.

EL FORMAT DE LA NOSTRA ENTREVISTA SERÀ ............................................................................... ...................................................................................................................... PERQUÈ .....................

e) Una vegada realitzades les vostres entrevistes deureu de fer un informe de conclusions del vostre treball de recerca i investigació sobre la millora en la desigualtat de les dones espanyoles des dels anys 50 a l’actualitat. Es tractarà d’un text expositiu producte de la comparació entre la informació arreplegada.

Activitat 2 A partir de totes les activitats cal dissenyar una graella en Google Docs que arreplegue tots els problemes que pateixen encara les dones diferenciant els països del Nord o desenvolupats dels del Sud o subdesenvolupats.

a)

Mira atentament aquestos documents audiovisuals i arreplega la informació per a la teua graella INFORME DE LA ONU SOBRE LAS MUJERES AL 2010: http://www.unmultimedia.org/radio/spanish/detail/164580.html BE EQUAL http://www.youtube.com/watch?v=xiU042g-VkI.Article o en El periòdic digital en Eleven http://aula.elperiodico.com/?p=2186&lang=ca

11


Tema 3. Les desigualtats de gènere .

PROBLEMES QUE PATEIXEN LES DONES ....

b) Llig la notícia i contesta per la seua comprensió en http://www.digitaltext.com/coms/act/20110303_02/20110303_02_n1_c.html . Finalment, raona si encara hi perduren els perjudicis masclistes?

Les hostesses reclamen poder portar pantalons «per seguretat» 3 març 2011

12


Tema 3. Les desigualtats de gènere . Hostesses d'Air Nostrum amb els uniformes que porten des de l'any 2008. MIGUEL LORENZO / EL PERIÓDICO RAFA JULVE / Barcelona – La decisió d’Air Nostrum d’imposar l’ús de la faldilla a les hostesses ha reobert un debat al voltant del masclisme que ha ocultat un aspecte pràctic més rellevant, adverteix el col·lectiu. No n’hi ha prou de discutir si un uniforme és sexista. Com tampoc és correcte pensar que els auxiliars de vol es dediquen només a donar bona imatge d’una companyia. És més, aquesta no és la seva funció prioritària. «Si anem a l’avió és per una exigència legal de seguretat. Estem preparats per evacuar viatgers, per apagar focs, per atendre malalts… I per això demanem que les companyes puguin portar pantalons si volen, ja que normalment és més còmode i segur per efectuar certes accions», aclareix Leonardo Peña, delegat del Sindicat de Tripulants Auxiliars de Vol de Línies Aèries (STAVLA). El problema, l’obligació Segons aquest assistent -tècnic de cabina de passatgers, segons la qualificació professional oficial-, el problema no és l’ús de la faldilla, «sinó que s’obligui a portar-la». El mateix opina una altra representant de l’STAVLA, Tania Coronil. En l’aerolínia en què treballa des de fa quatre anys se’ls deixa triar i ella no s’ha posat mai la faldilla: «Els pantalons m’ofereixen més llibertat de moviment a l’hora de revisar el material de seguretat, de pujar i baixar dels seients… És més còmode i segur. Recordo una vegada que vam haver de resoldre un problema mèdic i a una companya se li va estripar la faldilla per darrere quan es va posar a córrer per atendre el passatger». Coronil assegura que, almenys en la seva companyia, la majoria de les empleades prefereixen els pantalons. «Potser a l’estiu augmenta una mica l’ús de la faldilla perquè l’uniforme és molt calorós», admet. Després afegeix: «Hem de donar bona imatge perquè treballem de cara al públic, però el més important és la seguretat». ¿I com suporta el col·lectiu les actituds masclistes que encara l’envolten? «És veritat que encara hi ha un pòsit sexista, però de mica en mica l’estem eliminant… Però, la veritat, alguns calendaris [es refereix al que protagonitzen algunes hostesses de Ryanair] no hi ajuden». Recollida de firmes Segons l’opinió de CCOO, tampoc està contribuint a la normalitat Air Nostrum. Primer perquè les seves hostesses estan obligades a portar faldilla a la cabina i a l’aeroport. «Només poden portar pantalons a València i Bilbao quan són a la pista. Si pugen a l’avió, s’han de canviar i s’han de posar la faldilla», assegura Mar Vicent, representant del sindicat. I segon perquè «en tota la plantilla d’auxiliars de vol [326 persones] no hi ha ni un home, com als taulells d’embarcament». CCOO, explica Vicent, ja va recollir 500 firmes d’empleats de València el 2007 per reclamar a l’aerolínia l’ús optatiu de la faldilla o els pantalons, i l’empresa va contestar que la competència sobre la uniformitat és seva. Aquest diari es va posar en contacte amb la companyia per obtenir la seva versió sobre el veto dels pantalons i sobre la xifra d’homes contractats com a auxiliars de vol. No en va obtenir cap resposta. L’única cosa que se li va remetre va ser un comunicat que desmenteix que s’hagi retallat la faldilla i dues fotografies 13


Tema 3. Les desigualtats de gènere . que demostren que la longitud de la faldilla es va allargar el 2008 «set centímetres, just fins per sota del genoll, atenent únicament criteris d’imatge, elegància, moda i funcionalitat». Segons CCOO, l’empresa aconsella també a les hostesses depilar-se les celles «fins a la seva perfecta delineació» i exigeix fer servir màscara de pestanyes. Extret de http://aula.elperiodico.com/?p=2126&lang=ca

b) Entra en la diapositiva 14 del tema 3 i llig l’article sobre les diferències salarials i completa la teua graella. c) En la ZONA D’ACTIVITATS en Premsa Article de premsa i activitats d) Llig atentament les diapositives sobre el treball domèstic de la diapositiva 15 i realitza el baròmetre de la igualtat al teu quadern. Quina és la teua puntuació per al pare, la mare o ambdós?

14


Tema 3. Les desigualtats de gènere . e) Llig el comentari de text de la novel.la El càsting sota el títol Laura de la ZONA D’ACTIVITATS i contesta les preguntes que allí et proposen. Recorda anotar els problemes que pateixen les dones a la teua graella.

Activitat 3 Realitza un vídeo en grup en el que dramatitzeu una problemàtica patida per les dones al món subdesenvolupat per presentar-la al teu grup-classe. Com a l’activitat de l’entrevista deuràs fer algunes activitats prèvies. a) Esbrineu quin és el problema que vos interessa, consultant aquestos vídeos. http://www.youtube.com/watch?v=rMQb9YEpfVQ&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=qWVFkQSiBTI http://www.youtube.com/watch?v=NqZ6uqXTnUA http://www.youtube.com/watch?v=2mkOHU6hrs8 http://vimeo.com/8751263 http://www.youtube.com/watch?v=pBjyS-yzjd4 http://www.youtube.com/watch?v=1RNKY1kc8YM http://www.youtube.com/watch?v=dJ5Hk21iO6Q

http://www.youtube.com/watch?v=3Fhc9QivbFc

HEM SELECCIONAT EL TEMA DE ............................................................................. PERQUÈ

15


Tema 3. Les desigualtats de gènere . b) Feu el procés de recerca sobre el tema que vos interessa i arreplegueu dades d’interès per poder desenvolupar el vostre documental.

16


Tema 3. Les desigualtats de gènere . c) Determineu el tipus de documental, la seua intenció (informativa, exhortativa, etc.) i quines seran les seues parts. Podeu fer un esborrany de les escenes, decidir quants personatges hi participaran, quin serà el seu paper en cadascuna d’elles, els escenaris, etc.

TIPUS DE DOCUMENTAL:

PERSONATGES. BREU DESCRIPCIÓ

ESCENARI/S:

ESCENES DEL DOCUMENTAL. BREU DESCRIPCIÓ. Escena 1

17


Tema 3. Les desigualtats de gènere . Escena 2

Escena 3

18


Tema 3. Les desigualtats de gènere .

d) La gravació. Es molt important en aquesta fase l’ambientació (vestuari, escenaris, etc), també el so. Habitualment no és molt bo als vídeos no professionals. Cal cuidar els sorolls.

Activitat 4. Formuleu un decàleg de mesures per aconseguir millores al segle XXI que superen la desigualtat entre dones i homes al món a partir del cas estudiat.

Activitat final Realitzeu un mural digital sobre el tema LES DONES AL SEGLE XX on presenteu tot el producte del vostre treball i aprenentatge. Ha de contenir: 1) 2) 3) 4) 5)

Les primeres feministes espanyoles. Infograma. Entrevista: un contrast de generacions Quadrícula: els problemes actuals de les dones Dramatització en vídeo d’un cas de violació de drets de les dones al món. DECÀLEG PER AL SEGLE XXI, UN SEGLE D’IGUALTAT

19

Dossier Desigualtats de gènere 4t eso  
Dossier Desigualtats de gènere 4t eso  

Unitat didàctica sobre el tema com a suport del llibre digital

Advertisement